Koululaisten säteilevä tulevaisuus?

Kokonaisvaltainen terveys: lepo ja uni – rentoutuminen – fyysinen ravinto – psyykkinen ravinto – liikunta – elämän haasteet

 

Tietokirjailija Erja Tammisella on tärkeää ja ajankohtaista asiaa koululaisten kännykän käytöstä.

 

Yleisradion pääuutislähetyksessä 11.8. kerrottiin koulujen alkamisesta ja muistutettiin lasten vanhempia ”lapselle niin välttämättömän” älypuhelimen hankkimisesta. ”On se niin tarpeellinen”, kommentoi lähetyksessä hymyilevä kännykkäkauppias.

Siitä, että lasten tulisi rajoittaa kännykänkäyttöä, ei mainittu mitään. Tällainen linja uutisoinnissa aina koulujen alkaessa on toistunut lähes koko Lauri Kivisen pääjohtajakauden. Kivisen edellinen työnantaja on Nokia ja Suomessahan tunnetusti hyväveliverkostot toimivat.

Yle ei ole ainoa, joka on nostanut otsikoihin lapset ja älypuhelinkaupan tarpeet. Lapset ovat matkapuhelinteollisuudelle tärkeä markkinoinnin kohderyhmä.

Joka vuosi uudet potentiaaliset asiakkaat aloittavat koulutien ja ”turvallisuuteen ja tavoitettavuuteen” on osattava vedota juuri oikealla hetkellä.

Helsingin Sanomat julkaisi 10.8. koulujen alkamisen kynnyksellä ”Kännykkä voi kertoa lapsen liikkeet”-artikkelin. Vanhemmat
saavat siis halutessaan selville älypuhelinta kantavan lapsen liikkeet muutaman metrin tarkkuudella. Hienoa tekniikkaa.

Olisiko ostopäätöstä harkitseville lasten vanhemmille pitänyt kertoa jotakin muutakin, kuten lasten matkapuhelimen käyttöön liittyvistä mahdollisista riskeistä?

Maailman terveysjärjestö WHO:n syöväntutkimuslaitos IARC (International Agency for Research on Cancer) luokitteli toukokuussa 2011 radiotaajuiset verkot taajuudella 30 kHz-300 GHz ”mahdollisesti karsinogeeniseksi ihmiselle”, luokkaan 2B.

The Lancet Oncology -tiedelehdessä julkaistussa IARC:n monografiassa painotettiin lasten erityistä herkkyyttä ja varovaisuusperiaatteen noudattamista. Artikkelissa korostettiin, että niinkin pieni asia kuin handsfreen käyttö, voi merkittävästi vähentää
päähän kohdistuvaa säteilyaltistusta.

Myös Säteilyturvakeskus muistutti tammikuussa 2009, että lasten ei ole hyvä pitää kännykkää lähellä kehoa. Lasten vanhemmille ja lapsille tärkeätä tietoa.

Monet lääkärijärjestöt, viranomaistahot ja tutkijat ovat toistuvasti tuoneet esille tosiasioita lasten suuremmasta riskistä ja altistumisen mahdollisista seurauksista.

Amerikkalainen lastenlääkäriyhdistys vaatikin juuri tiukentamaan kännykkäsäteilyn turvanormeja. Lapsethan käyttävät yhtä voimakkaasti säteileviä matkapuhelimia kuin aikuiset, vaikkakin kännykät ovat usein lapsen pään muotoon suunniteltuja pienempiä muumipuhelimia.

Lapsen päähän imeytyy säteilyä keskimäärin yli kaksinkertaisesti aikuisen päähän verrattuna. Luuytimen kohdalla säteilyä absorboituu kymmenkertaisesti. Luuydin on tärkeä verisoluja tuottava elin. Lapsen immuniteetti on vielä kehittymätön ja elinikäinen altistumisaika pidempi kuin aikuisilla. Pitäisikö näitä asioita mainostaa?

Säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessori Dariusz Leszczynski oli yhtenä asiantuntijana IARC:n paneelissa. Hänen lisäkseen muutama 30 asiantuntijasta olivat vielä nykyistä tiukemman luokituksen ”todennäköisesti karsinogeeninen” kannalla.

Leszczynski kirjoitti äskettäin The Washington Times Communities -lehden kolumnissa, että IARC:n päätöksestä ja varovaisuusperiaatteesta pitäisi muistuttaa toistuvasti kuten UV-säteilyn syöpävaaran kohdalla toimitaan.

Näin ei kuitenkaan tapahdu. Lasten ”tavoitettavuus ja turvallisuus menevät uutisoinnissa edelle paitsi Lauri Kivisen luotsaamalla Ylellä, myös siis Helsingin Sanomilla, jossa julkaistaan Suomen suurimmat ja kauneimmat kännykkämainokset.

Esitän uutisointiin uusia pelisääntöjä. Piilomarkkinointiin olisi puututtava. Lasten ”tavoitettavuudella ja turvallisuudella”- teollisuuden vahvimmilla argumenteilla – ei pidä rahastaa. ”

Turvallisuus” terveysvaikutusten näkökulmasta alkaa näyttäytyä yhä kiistanalaisemmassa valossa. Aivokasvaintapausten määrän hienoinen kasvu näkyy esimerkiksi Little & al. (2012) seurantatutkimuksessa.

Älypuhelin lapsen käyttöön on mielestäni älytön uutinen. Tarpeiden luomisen tekee kyseenalaiseksi sekin, että älypuhelimessa on toimintoja, joiden ansiosta älypuhelin säteilee enemmän kuin tavallinen kännykkä.

Wlan-toiminto (= langaton laajakaista) voi jäädä päälle, samoin joissakin älypuhelimissa oleva tukiasematoiminto. Älypuhelimen koneisto voi myös tuottaa yli 0,4 µT suuruisen magneettikentän, jonka IARC luokitteli jo 2001 lapselle mahdollisesti karsinogeeniseksi, samaan luokkaan 2B, kuten nyt radiotaajuudetkin.

Teknologian turvallisemmista kulutustottumuksista ja käyttötavoista olisi aiheellista kertoa ykkösuutisena tai aina rinnalla, kun lasten matkapuhelimenkäytöstä uutisoidaan.

Lopuksi, vallitsevia journalistia tapoja uhmaten, laitan vapaasti kaikkien luettavaksi ja jaettavaksi viimeisimmän tietokirjani:

”Langaton teknologia ja terveys

Mitä riskejä rakennamme nyt lapsillemme ja ympäristölle?

Artikkelin kirjoittaja: Erja Tamminen, Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen, erja.tamminen@sahkoailmassa.fi

 

13 kommenttia artikkeliin ”Koululaisten säteilevä tulevaisuus?

  1. Erinomainen artikkeli.

    Jos olette huomanneet, meillä Suomessa säädökset ja raja-arvot perustuvat max 6 minuutin lämpövaikutuksiin.

    Muissa maissa säteilyturvaviranomaiset ottavat rehellisesti huomioon kännykän käytön pitkäaikaisvaikutukset. Niinpä myös lapsen vanhemmille kerrotaan, minkä sairauksien riski kasvaa älypuhelimia käytettäessä:

    http://www.who.int/peh-emf/project/mapnatreps/RUSSIA%20report%202008.pdf , sivut 3 ja 4

    Click to access RNCNIRP_Resolution_2011.pdf

    Click to access RussCNIRP%20WiFi%2019-06-12.pdf

    Lasten ei pitäisi olla markkinavoimien ja poliittisten päätösten armoilla.

    t: FT Mikko Ahonen

    Tykkää

  2. Christer, sinun ei kannata luottaa kaikkeen mitä on paperille painettu ja Internetissä PDF-tiedostoina jaetaan.

    Jo tuon kirjan lukujen otsikoita vilkaisemalla asioista hiemankin perillä oleva näkee, että nyt ollaan lietsomassa hysteriaa:
    ”Sammakonpoikasista 90 prosenttia kuoli matkapuhelinmaston vaikutuksesta”, ”Mikroaaltosäteily vaikuttaa kasvillisuuteen” ja niin edelleen.

    ”Lasten tinnitus kasvussa – matkapuhelinsäteily mahdollinen syy?” No eiköhän syy ole selvästikin erilaisten mukana kuljetettavien mediasoitinten huudattaminen kuulokkeilla.

    Tykkää

  3. On se tarpeellinen. Halvin malli, mikä kaupasta löytyy ja vain lapsi- vanhempi yhteydenpitoa varten. Näin siis ihan pienimpien muksujen kohdalla. Siinä se muutamankympin satsaus luuriin+ prepaid on aika halpa ”henkivakuutus” nykymaailmassa. Tärkeintähän on, että vanhemmat tietää, missä muksu/t piipertää. Ehkä siinä nuo säteilyvaikutukset tulee pitkällä kakkosena? Ennenhän tuo yhteisö, kaverit ja muut vanhemmat toimi valvovana silmänä, valitettavan harvoin enää.

    Tykkää

  4. Kyllä tämä huoli varsinkin lasten altistumisesta on aiheellinen sekä se pitäisi ottaa todella vakavasti huomioon! Suomalaisia matkapuhelin hyväveli-verkostoja ei todellakaan näytä huolettavan lasten terveyden vaarantuminen jatkuvasta kännykkä säteilystä vaan ainoastaan rahavirtojen liike on tärkeänä prioriteeteissa.Muualla Euroopassa mm. Saksassa ollaankin jo huomattavasti tiukempia! Monien tutkijoiden mielestä matkapuhelimia ei pitäisi antaa lainkaan jatkuvaan käyttöön alle 10 vuotiaille lapsille!

    Tykkää

  5. Laita tinapaperihattu päähän jos tekniikka pelottaa!

    Ennen oli maasäteilyt ja ufot, nykyisin pitää pelätä ilmastoa ja kännyköitä.

    Christer toppuuttelee työväkeä: Kyllä minä suhtaudun tähän kännykkäsäteilyyn ihan vakavasti ja työväenkin olisi siihen syytä.

    Tykkää

  6. Mahdollinen karsinogeeni luokka 2B luetaan samaan luokkaan kuin kahvi.
    Kannattaisi selvittää blogissaan karsinogeenin todellista uhkaa, kuin laittaa vain numero ja kirjainyhdistelmä, josta harvat ihmiset tietävät. Christer toivoisin Sinulle hetken (n. 2 vuotta) rauhoittumista, ennen kuin alat levittää kieltämättä mielenkiintoisia, mutta tarkoitushakuisia kolumneitasi.

    Christer kommentoi: Kiitos kriittisestä kommentista. Tarvitaan tietty myös sinunlaisia kriittisiä jääräpäitä, parahin Jukka Lehto.

    Kun ehdit, lue tämä katsaus ajatuksella:

    Review. Electromagnetic hypersensitivity: Fact or fiction?
    Stephen J. Genuis, Christopher T. Lipp.

    Science of the Total Environment
    journal homepage: http://www.elsevier.com/ locate/scitotenv

    Tykkää

  7. Tärkeä blogi, tärkeämpi kuin osaan edes sanoa.

    Ymmärrän silti niitäkin jotka epäilevät. En tiedä miten itse suhtautuisin asiaan, ellei seitsemän vuotta sitten kännykät/wlanit olisi alkaneet aiheuttaa välitöntä sietämättömäksi kasvavaa tuskaa hermoratoihini. Oli pakko uskoa kun itse koin ja luopua näistä ”välttämättömyyksistä”.

    Samalla aloin ymmärtää joitakin aikaisempia, epämääräisiä oireita, joihin ei ollut selitystä. Jos olisin jotakin säteilysairauksista tiennyt, ehkä olisin osannut keventää säteilykuormaa ajoissa, kokeilla vähentämisen vaikutusta. Näistä puhuminen on todella tärkeää.

    Sitä pohdin, että olisiko elimistöni ollut niin viisas että ilmoitti kivulla (ei kasvaimella) kun säteilykuorma ylitti sietokykyni.

    Mutta kuka ymmärtää, jos lapsi oireilee? Hän itse ei kokemaansa ymmärrä?

    Christer kommentoi: Kiitos kommentista. Vaikea tällaista näkymätöntä vaaraa on tajuta. On käynnissä melkoinen koesarja: Maailma on täynnä kännykänkäyttäjiä. Miljoonien kännykänkäyttäjien kuolinsyytilastoja tutkittaessa voi joidenkin vuosien kuluttua paljastua jotain perin ikävää.

    Tykkää

  8. FT Mikko Ahosen kommenttiin ja linkkeihin voisin mainita, että ne olivat venäläisiä. Ja tunnemmehan venäläisen mobiiliteollisuuden ja muutkin innovaatiot, joiden keksijänä oli U.S. Patregoff. Hänhän keksi lähes kaiken vuoden 1917 jälkeen.
    Kuopion yliopiston tutkimuksia, joita ovat tehneet venäläisen maagikon ja professori Hännisen ”tutkimusryhmä” pilkkaisin, mutta luterilaisen ja hyvän kasvatuksen saaneena jätän ne omaan arvoonsa, kuten koko tiedeyhteisö. Matkapuhelinsäteilyn vaikutuksista täytyy tehdä tutkimuksia, mutta mikään ei viittaa Christerin luomaan lähes paniikinomaiseen suhtautumiseen. Jos vaarallisia asioita haetaan niin voisi katsoa tilastoa syntymäpäivä/kuolleisuus.
    Eli älä tiedä syntymäpäivääsi, jos tiedät, silloin on paljon suurempi riski kuolla.
    Kiittäen, Christer, kommentistasi kommenttiini.

    Tykkää

  9. Kiitos kaikille kommenteista, aihe on tärkeä ja herättää meillä Suomessa usein jopa tunteenomaisia purkauksia. Tämä aihe on enemmän mediassa esillä monissa muissa maissa ja riskeistä keskustellaan avoimemmin. Kannattaa tutustua kirjaani, siellä on asianmukaisesti lähdeviitteet kunkin kappaleen lopussa mainittu ja tutkimukset arvioitavissa. Kirjasta selviää paitsi tieteelliset tutkimukset, myös teollisuuden vaikutus alalla tutkimusprojektien rahoitukseen yms.

    Itse suosittelen linkkejä

    http://www.microwavenews.com – seurannut alaa yli 20 vuotta

    http://www.monanilsson.se – Nilsson on yksi kirjani kirjoittajista ja hänellä on erinomaisen hyvä arkisto tutkimuksista.

    Suosittelen tutustumaan Säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessori Dariusz Leszczynskin the washington Times Communities -lehden muihin kolumneihin. Sieltä löytyy asiantutevia analyysejä tutkimuksista, joita uskomme luotettaviksi (=ei riskiä), mutta joita ne itse asiassa eivät ole.

    Vielä yksi hyvä linkki Trentin yliopiston tutkija Magda Havaksen sivuille:

    http://www.magdahavas.com

    Tykkää

  10. Saalittaa Suomen pienet koululaiset. Meilla pain ei tarvita kannykoita alaluokkalaisille, koska vanhemmat kylla tietavat ihan tarkkaan, etta missa lapsensa ovat. Ovat usein viela itse lastensa kanssa aikaa viettamassa. Aivan hullulta kuulostaa tuollainen kannykoiden kauppaaminen alle 16-17-vuotiaille. Onkohan tata paljon Suomen/pohjoismaiden ulkopuolella?

    Tykkää

  11. Miksi ihmeessä Lapsia käytetään koje kaniineina vaikka kellään ei ole täysin varmmaa tietoa kuinka paljon on tulevilla aikuisilla munm. Syöpää. Kysehän on mikroaaltosäteilystä.

    Tykkää

  12. Tietynlainen medikalisointi on jossakin määrin paikallaan, mutta mielestäni tässä aiheessa on luut kaluttu jo ytimiä myöden.

    Älypuhelimien ja kännyköiden käytön lisääntyminen on meidän keski-ikään yltäneiden ja sen ylittäneiden ajatusmaailmaan lisääntynyt määrittämätön ”pahe” jonka piikkiin ulkoistetaan kasvatuksen vastuuta liikaa.

    Kotikasvatus jossa en voi liikaa korostaa hyvien ihmissuhteiden merkitystä, tervettä vuorovaikutusta ja yleistä välittämistä on se runko jonka varaan rakennetaan. Jos se palikka on rakennettu ilman piirustuksia, voidaan olettaa, että kaikki mitä päälle heitetään, tulee niskaan ennemmin tai myöhemmin.

    Puhelimien, pelien tai minkä muunkaan ulkoisen teknisen laitteen merkityksellisyys katoaa kun perhe ottaa aikaa itselleen ja nauttii hetkistä joissa bitit, tasot ja yhdentekevät päivitykset heitetään hevonkuuseen.

    Christer kommentoi: Oikein kiinnostava näkökulma kuumana vellovaan keskusteluun käännyköiden tarpeellisuudesta ja haitoista.

    Tykkää

Jätä kommentti