Parempi munata itsensä kunnolla kuin elää munatta

Kokonaisvaltainen terveys: lepo ja uni – rentoutuminen – fyysinen ravinto – psyykkinen ravinto – liikunta – elämän haasteet

 

Viime päivinä mediaa on harhautettu epäilyttävällä tiedeuutisella: Kananmuna lähes yhtä epäterveellistä kuin tupakka. Tupakka on taatusti terveysriski, mutta kananmunien rienaaminen saisi jo loppua.

Luin tutkimuksen. Sinäkin voit lukea sen. Se löytyy täältä:

J. David Spence, David J.A. Jenkins, Jean Davignon: Egg yolk consumption and carotid plaque. Atherosclerosis (in press, 31.7.2012)

Tutkijat eivät ole mitä tahansa tavisporukkaa, vaan erittäin arvostettuja tutkijoita. Heitä rasittaa valitettavasti hyvin voimakas eläinrasvan pelko, onhan tutkijaporukka vegaanien taivasporukkaa ihan sieltä parhaimmasta (pahimmasta?) päästä.

Tutkijoiden moraali on ollut aika heppoisella tasolla kun tällaisesta höpötutkimuksesta on viitsitty vääntää lehdistötiedote. Tämä tiedote levisi nopeasti sanomalehtiin eri puolilla maailmaa. Moni terveystoimittaja meni mukaan uutisen levitystalkoisiin.

Tutkimus on hyvin outo asetelmiltaan. Tutkimuksessa on ultraäänilaitteistolla havainnoitu miten plakkia (verisuonta tukkivaa ainetta) oli kertynyt iäkkäiden kanadalaisten potilaiden verisuoniin.

Vähän yli 1200:lta tutkimukseen osallistuneelta koehenkilöltä oli sitten kysytty miten paljon kananmunan keltuaisia olivat syöneet. Nyt tulee sitten yllätyskäänne: koehenkilöitä oli pyydetty arvioimaan kananmunan keltuaisten syöntiään kymmenien vuosien takaa! Muistaisitko sinä miten monta keltuaista söit vuonna 1993?

Tutkijat vertailivat miten kananmunan keltuaisten syönti oli vaikuttanut plakin määrään. Tuloksena oli, että eniten kananmunan keltuaisia syöneiden verisuonet olivat eniten ahtautuneita.

Tutkimus on tietenkin puhdasta hölynpölyä. Kananmunat keltuaisineen ovat terveellisiä. On korkea aika, että sanoudumme irti siitä ajatuksesta, että kananmunat aiheuttaisivat sydän- ja verisuonisairauksia. Luottakaamme enemmän esimerkiksi Surreyn yliopiston tutkijoiden Gray ja Griffin julistukseen, että kananmunat eivät vahingoita terveyttämme (Eggs and dietary cholesterol – dispelling the myth). Muitakin kananmunien terveyttä puoltavia tutkimuksia löytyy runsaasti.

Syödään siis jatkossakin kananmunia. Tarjoan teille lopuksi tositarinan kananmunien syönnistä ja niiden vaikutuksesta terveyteen. Terveysarvoja puolustava Energiapankin asiantuntija Mikko Tukonen kertoo kananmunista seuraavaa:

 

Terminaattorin mietteitä 26.4.2012

Munalla kasvat isoksi!

Nimeni on Mikko Tukonen Energiapankista ja kerron lyhyesti siitä, miksi olen innostunut kananmunien syönnistä.

Muistan aina mummoni sanat: ”Syö Mikko munia niin kasvat isoksi mieheksi!”. Tämä muistikuva on vuodelta 1964 kun olin mummolassa Artjärven Villikkalassa.

Mummolla oli kanala, jossa oli varmaan jotain 20 – 30 kanaa. Kävin usein siellä ollessani katsomassa kanojen elämää ja sain mummon kuoltua kanalassa olleen ”pesämunan” (kananpesään jätetty muna tai keinotekoinen munitusmuna, tarkoituksena saada kana munimaan lisää samaan paikkaan). Haaveenani on nimittäin jossain vaiheessa omistaa oma pieni kanala. Ihan totta!

Mummoni teki jo silloin paljon kananmunapohjaisia ruokia ja maallahan ruoka maistuu erityisen hyvältä. Lisäksi munat olivat parasta luomulaatua – ai että vieläkin vesi herahtaa kielelle.

Tarinan taustaa

Kananmunat ovat kuuluneet koko elämäni ajan omaan ruokavalioon. Olen nyt 54 –vuotias suomalainen mies ja olen myös harjoitellut painoilla lähes koko ikäni. Lisäksi olen urheillut monia lajeja ja nautin edelleen treenaamisesta.

Ruokavalioon munat tulivat todenteolla vuoden 1976 aikoihin, kun tutustuin Hyvinkäällä maan / maailman johtaviin voimailijoihin. Tuohon aikaan ei tarjolla ollut hienoja proteiinijauheita vaan pääsääntöisin söimme kalaa, kanaa ja kananmunia. Munia suositeltiin silloin näissä voimailupiireissä 10 – 20 kpl päivässä ja se oli kyllä nuorelle miehelle melkoinen määrä.

Raakojen kananmunien nieleskely oli melkein miehuuden mitta – ja monesti treenien jälkeen sekoitimme pirtelön, jossa oli 6 munaa ja 2 desilitraa kuohukermaa ja hedelmäsokeria. Paino ja voima nousivat kohisten ja hetken päästä olinkin sitten sen kokoinen, ettei painoa enää tarvinnut mitata neuvolassa. 100 kg meni rikki.

Ollessani urheilu-urani huipulla 90 luvun alussa – Gladiaattorina ja voimailijana – munia meni parhaimmillaan kilo päivässä.

Moni ihminen oli kiinnostunut ruokavaliostani ja monesti sain vastata tähän kysymykseen: ”Syötkö myös keltuaiset”? vastaus oli KYLLÄ, sillä keltuaisissa on tärkeimmät vitamiinit ja ravinteet.

Munien vaarat – onko niitä?

Minua on useaan otteeseen varoiteltu munien syönnistä. Kolesterolin nousu, suonien tukkeutuminen ja vatsan tuho ovat olleet lähinnä niitä teesejä, mitä olen saanut kuulla. Toisinaan olen saanut erittäin korkeasti koulutetuilta ihmisiltä varoituksia, mutta olen niin ”hurahtanut” muniin, että olen aina palannut kennojen ääreen.

Viime aikoina olen ollut usean ravintogurun puheilla asiasta ja ehkä paras määrittely munien syönnistä on tullut Christer Sundqvistilta: ” Syö Mikko munia niin paljon kun tekee mieli”! Christerin opetus kuulosti tutulta – kuin mummoni olisi puhunut!

75 000 munaa

Olen oppinut kuuntelemaan kehoani ja tarkkailemaan sen reaktioita. Uskon nimittäin siihen, että välttämättä munien syönti ei sovi kaikille, mutta minulle se sopii. Olen arviolta syönyt elämäni aikana noin 75 000 munaa. Se on reilut 4000 kiloa. Silti elopainoni on tällä hetkellä vain 100 kg nurkilla.

Tein lisäksi testin, jossa kokeilin munien ja voin syönnin vaikutusta rasva-arvoihini. Seuraavassa testini sisältöä.

Testi – 1000 munaa + 5 kg voita 100 päivässä

Testi meni seuraavasti: Söin 100 päivän aikana 1000 munaa ja lisäksi voita tuohon ajanjaksoon kului noin 5 kg. Eli pelkästään voita tuli nautittua 50 g päivässä. Treenasin noin 10 tuntia viikossa ja paino pysyi koko ajan melko vakiona.

Menin sitten tämä kuurin loppupuolella ottamaan täydellisen veritestin, jossa mitattiin kolesterolit ja muut rasvapitoisuudet, sokerit ym. Testin tulos oli hämmentävä – kaikki arvot olivat esimerkillisen hyvät. Vein testituloksen Christer Sundqvistille todistukseksi ja yhdessä totesimme sen, että ainakin minulle munat sopivat.

Kirjoituksen tarkoitus

Tämän kirjoituksen tarkoitus ei varmasti ole todistaa suomalaisia tiedemiehiä vastaan tai ohjata ihmisiä tekemään radikaaleja muutoksia. Haluan vain sanoa, että kaikki mitä kuulet asiantuntijoiden suusta, ei ole totta.

Kaikki asiat eivät toimi kaikilla. Olemme lisäksi kaikki yksilöitä ja itsensä tunteminen on tärkein asia mihin kannattaa elämässään panostaa. Meidän pitäisi elää siten, mikä tuntuu hyvältä ja oikealta.

Kroppa on niin viisas, että se kyllä ilmoittaa, jos tarvitset jotain ravinnetta. Lisäksi se kyllä ilmoittaa, jos et tarvitse jotain ainetta. Mielihalumme kuitenkin usein kiilaa terveyden edelle ja tarjottu mahdollisuus voi ohjata käyttäytymistämme.

Ole siis kokeilun-haluinen – testaa eri asioita ja anna tunteesi määrätä sitten sen, sopiiko ravinto sinulle.

Hyvää oloa – voi hyvin!

Mikko Tukonen
Energiapankin jäsen

 

 

15 kommenttia artikkeliin ”Parempi munata itsensä kunnolla kuin elää munatta

  1. Nopeasti eteenpäin pyrkivä ”medisiinaritutkijaplanttu” ottaa hyökkäyskohteeksi suolan, sokerin, kananmunan, oluen, kahvin, teen tai viinan. Siitä sitten huua ja haa ja hoo tutkimusta vauhdilla taulukkolaskentaan pystyyn ja poikittain ja vinottain zigmalla jaettuna keskivertolausekkein ja korotuskertoimilla paranneltuna kuumassa ja kylmässä. Vielä parempi, jos rahoittajaksi saadaan viinateollisuus, tupakkamafia, tai maa- ja metsäteollisuus. Lopputulos voidaan tilata ja saada juuri haluttu kohu.

    Jo nimensä itsekin unohtanut tutkijasakki haluaa vielä dementian kirkkaassa kohdassa tulla esiin ”tietoineen”. He kysyvät lannoiteteollisuudelta, millaisen tutkimuksen se haluaa DTT:stä ja zyklon kaksibeestä. Rahaa tulee tiimille miljoona ja tulosta taas taulukkolaskentaan. Kuolevilta kysytään, että ”ootkos ollut pellon reunalla, jossa ei ole ollut ddt:tä käytössä?”
    Ei ole ollut, joten kuolee 87 vuotiaana ddt:n puutteeseen ja samaa rataa 1112 muuta kuolevaa kyselyyn.
    Zyklonista udellaan, että eikö kuoleva koskaan ymmärtänyt nuuskia zyklonhiutaleita saunassa? Etkö tosiaan perkeleessä? No, siinähän on syy, että tässä nyt Vesannon vaivaistalossa kituu ja kuolee 98 vuotiaana syöpään!

    Siitä sitten se lehdistötilaisuus ja tiedote kansanomaisesti kirjoitettuna 6 päivää aikaisemmin sille YLE:n tyttötoimittajalle, joka pelkää kuolevansa vanhuuteen, kun juuri valmistui 25 vuotiaana maisteriksi ja pitäisi synnyttää ja ensin nauttia seksistä 22 vuotta!

    Mulle ennusti tunnettu kirurgi-lekuri-luennoitsija-julkkis Huskissa 1990, että Aulis! ”Sinä kuolet viinaan ja sydikseen parissa vuodessa!” No en kuollut ja sitten ennusti 1994 Mehiläisen jättetomtenlekuri, että ”Aulis, sinä kuolet kirroosiin vuodessa!” Näitä on sitten ollut ennustajia monta kuultuaan viinamääräni.
    Nyt voi olla, että en näe 60- vuotispäiviäni, sillä mahassa on jotakin liikaa. Sokeriarvot juoksee 12-22 välillä ja tyroxiini vain 6-8 paikkeilla. Verenpaine huristaa 180/110 ja 170/100 tienoilla.
    Sokerissa on 12-14 pykälää liikaa. Tyxoksiiniin pitäisi saada lisää kymmenen pykälää (se on sitä, kun kilpirauhanen häipyi).
    Verenpaineessa taitaa olla muutama kymmenen liikaa?
    Ei tässä enää pituutta etsitäkään, vaan nopeaa leveyttä elämään!

    Tykkää

  2. Meillä on vaimon kansa parin tusinan viikkotinki luomumuniin, joita talon siivoja tuo kotoaan. Vuoden syötyämme niitä kävimme mekin kokeissa ja kaikki erinomaisia.

    Vanha kunnon Hippokrates tiesi mitä puhui , kun sanoi, että ruoka olkoon lääkkeemme. Nyt kun olen muutaman vuoden seurannut vähän tiiviimmin näitä ruokajuttuja niin varmimmat mielipiteet tulevat kiltisti läksynsä lukeneilta lekureilta ja asiasta muuten vaan pihalla olevilta toimittajilta.

    Heikkilät, toloset ja muut valtavirranvastaiset asiantuntijat sanovat vähän väliä, että kokeile, jos se sopii sinulle niin jatka.

    Näin se pitää ollakin. Minä olen jättänyt höttöhiilarit aikaa siten ja nyt on varaa kokeilla kaikkia jänniä ruokia, kun leipä ja peruna ei täytä mahaa. Sopii minulle ja vaimolle. Muista viis.

    Tykkää

  3. Munat ovat olleet homo sapiens sapiensin perusravintoa, samoin marjat, sienet ja olosuhteista riippuen erilaiset liha-, kala-, äyriäis- ym. ötökkäruuat. Kaikki muu viimeisen sadan vuoden aikana ruokavalioomme tullut sietäisi tulla tutkituksi paremmin.
    • Montako purkkia olet syönyt kaupan mansikkahilloa, ja mitä säilöntäaineita niissä on ollut?
    • Miten usein olet syönyt pullaa ja kuinka paljon niistä on leivottu jauhoista joissa on paakkuuntumisen estoaineita?
    • Mitä sakeutus-, pintakäsittely- ja makeutusaineita olet syönyt viimeisen kymmenen vuoden aikana?
    • Mitä kemikaaleja olet sivellyt ihollesi?
    • Harrastatko liikuntaa..

    Miljoona muuta asiaa on voinut aiheuttaa plakin muodostumisen, pelkästään konetiskiainekin vaikuttaa kehon soluihin ajan kuluessa. Kysykää patologilta…

    Tykkää

  4. Tulee mieleen Pekka Puska ja Mikael Fogelholm.
    He varmaan jo iloitsivat uudesta heidän näkökantoja tukevasta uudesta kananmuna tutkimuksesta.
    Kananmunat ovat pahasta, ne tukkeavat verisuonet jo heti 100 vuoden syönnin jälkeen.
    Pekka Puskan Pohjois-Karjala projektin tuloksena myös kananmunien syönti kiellettiin, jos siis halusi pysyä terveenä. Korkeintaan muna viikossa taisi olla suositus.
    Silloinkin, jos Puska olisi ajatellut terveellä järjellä, niin olisi luullut kellojen jo soivan ja olisi pitänyt ottaa järki käteen.
    Kuitenkin vielä nykyäänkin pidetään omista vääristä johtopäätöksistä väen vängällä kiinni.
    Minkä kirjoitin sen kirjoitin.
    Ihmisten terveydellä ei ole niin väliä kunhan MINÄ olen oikeassa.

    Jallu

    Tykkää

  5. Ei vakuuta kanadalaistutkimus metodiikaltaan, mutta vakuuta Sundvistin argumentti, joka pohjautuu yhden ihmisen haastatteluun.

    En usko kananmunien olevan mitenkään epäterveellisiä, mutta vituttaa tämä ”Katso, Mikko söi kananmunia. Mikon kulli kasvoi, syö sinäkin siis munia!” -tyyppinen liturgia.

    ”Muitakin kananmunien terveyttä puoltavia tutkimuksia löytyy runsaasti” on myös yhtä naiivin ylimalkainen toteamus. Lähteitä kehiin, kiitos.

    Kanamunassa on ymmärtääkseni paljon koliinia, jolla voi ainakin teoriassa olla hyvin suotuisa vaikutus terveyteen.

    Christer kommentoi: Linkkejä, tutkimuksia ja vakuutteluja kananmunan terveydestä voit hakea lisää pääblogistani: http://sundqvist.blogspot.fi/search/label/kananmuna

    Tykkää

  6. itse kannatan kyllä VHH:ta, mutta tuloksia saadaan näemmä millä vaan dieetillä, esim. seuraavalla: http://20potatoesaday.com/

    Kaveri soi 60 päivässä 20 perunaa per päivä. Terveys arvot parantuivat aika paljon (tosin laihtuikin aika hyvin). Eli laihtuminen tavalla tai toisella parantaa veriarvoja….

    Tykkää

  7. Ei se välttämättä mikään supertutkimus ole, mutta olisiko sinun silti kannattanut lukea se, että olisit saanut aineiston, menetelmän ja tulokset kuvattua hieman täsmällisemmin.

    Jos haluat jatkossa kritisoida tukimustuloksia, niin sinun kannattaisi olla vesittämättä esitystäsi tarjoamalla vastineeksi yksittäisiä anekdootteja. Voisit esimerkiksi selvittää, mitä on tutkittu, miten se on tehty, miten tulokset on laskettu ja mitä ne tarkoittavat.

    Oli muuten hauska huomata, että nimität tutkimuksen kohteina olleita ihmisiä iäkkäiksi. Ainakin mukana olleita 40-vuotiaita tuo olisi saattanut loukata.

    Tykkää

    1. Christer vastaa: Kyllä minä sen tutkimuksen Terkossa kävin lukemassa. Käytettyjä tutkimusmenetelmiä en kuvannut sen takia kun se ei minusta ollut olennaista näin lyhyessä artikkelissa.

      Koehenkilöiden keskimääräinen ikä oli yli 60 vuotta, nuorimmat olivat 40.vuotiaita.

      Hyvää illan jatkoa. 2-3 keitettyä kananmunaa luomuhunajan kera antaa hyvän yöunen. Suosittelen!

      Tykkää

  8. Kyllähän tämä ”munatutkimus” on luotettavuudessaan samaa luokkaa kuin Taloustutkimuksen vaaligallupit , eli sylttytehtaat eivät ole kaukana..;)
    Hommahan on kuin K ja S ryhmien viikkopalaverista.Nyt kun uusien direktiivien tultua kanala yrittäjiä on vetäytynyt kolmasosa potilta ja munavuoret alkaa pikkuhiljaa purkautua niin onkin aika nostaa ensin pikkuisen tuottajahintaa ja sitten reilummalla kädellä kaupan katteita! Tämä on NIIN selkeää kaupan ja elintarviketeollisuuden manipulointia että vain kuurosokeat menevät vipuun. Munaa vaan käkättimeen aamuin illoin niin alkaa puskat heilua!

    Tykkää

  9. Huippu-urheilija tai tehotreenaaja voi aivan varmasti syödä mitä tahansa, mutta ylipainoinen, kolesterolilääkkeitä syövä verenpainepotilas lienee terveempi ilman kymmenen munan päiväannosta?

    Tykkää

  10. Ihan hyvä bloggaus. Jos pidättäydytään pelkästään munissa, niin millaisia olivat munat 30v sitten ja millaisia se ovat nyt? Muistan kun kananmunat maistuivat kalalta. Siis silloin kun kanoille annettiin kalanrehua. Eli jos nyt oikein ruvetaan asioita halkomaan, pitäisi muna ja muna erotella toisistaan kasvutekijöiden suhteen.

    Eniten minua hirvittää se, että ihmiset edelleen kuvittelevat syövänsä puhdasta ruokaa, vaikka esimerkiksi teollisia entsyymeitä on käytetty herra ties minkä aikaa proteiinien muokkaamiseen. Esimerkkinä vaikkapa lihateollisuudessa käytettävät entsyymit http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/34-entsyymit-lihateollisuudessa poimittuna hauska lause: ”Jos sen sijaan tarkoitus on pehmentää esim. vanhoista eläimistä lähtöisin olevaa sitkeää, runsaasti sidekudosta sisältävää lihaa, tulee pilkkomisen pääkohteena olla kollageeni.”

    Tai vaikkapa leipiin sotkettavat entsyymit tai sitten vaikkapa rehuteollisuuteen tehdyt entsyymit fytaaseista lähtien.

    Toinen asia jota jaksan ihmetellä on se, että miksi jokin tutkijaporukka viitsii tuhlata aikaansa jonkun rasvan tai kolesterolin tutkimiseen, kun esimerkiksi sokeri (fruktoosi) on ajat sitten todettu maksatoksiiniksi? Mitä muita ruoka-aineita, tai lisäaineita, kuten karrageeni, on pahempia kuin rasvat tai kananmuna? Onko tämä nyt sitä taikureiden hämäyspolitiikkaa, jossa tarkoitus on siirtää tyhmien ihmisten huomio toisaalle niistä asioista, joihin oikeasti pitäisi keskittyä?

    Lopuksi pitää laittaa linkki mielestäni erinomaiseen yhteenvetoon siitä, miten tulevat jälkipolvet eivät ehkä olekaan enää homo sapiensseja, vaan homo evolutksia. Kiitos tästä(kin) kuuluu sekä tutkijoillemme että politikoillemme, jotka ovat sallineet ruokatuotannon muuttumisen viimeisen 100v aikana täysin ihmisen genetiikalle sopimattomaksi: http://www.ted.com/talks/lang/en/juan_enriquez_will_our_kids_be_a_different_species.html

    VHH:sta sen verran, että suosittelen kaikille ehdottomasti. Ongelma on tietysti omien aivojen addiktioista poisoppiminen, mutta senkin voittaa.

    Taustaa ajatuksilleni löydät tästä proosan draftista http://www.hiltsu.fi/Ruokajamieli-uusi.pdf

    Tykkää

  11. Christer, Christer, ei näin:

    ”Tutkimus on tietenkin puhdasta hölynpölyä. Kananmunat keltuaisineen ovat terveellisiä”

    Perustellaan jos ja kun osataan, ei pelkästään todeta ympäripyöreitä. Eikä myöskään laiteta jutun yhteyteen jonkin neverheard-hemmon elämäntarinaa jolla ei ole mitään relevanssia asiaan.

    Tämän tutkimuksen ongelmakohdista voi kirjoittaa asiallisen & akateemisen kriittisesti. Vrt. esim. tämä

    http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/eggs-and-atherosclerosis/

    Tykkää

  12. Mitkä olikaan tutkimukset päätelmät:

    Our findings suggest that regular consumption of egg yolk should be avoided by persons at risk of cardiovascular disease. This hypothesis should be tested in a prospective study with more detailed information about diet, and other possible confounders such as exercise and waist circumference.

    Niin tutkijoiden tehtävä on tutkia asioita. Munalla tai munatta. Eikö sitten saisi tutkia ravintoon liittyviä tutkimuksia vai oliko tulos väärä blogaajan mielestä. Ehkäpä seuraavalla kerralla pitkäaiakaistutkimuksiin otetaan mukaan myös plakkimittaukset.
    Niin itse lehdistötiedote taisi olla muuta kuin tutkimuksen päätelmät. Käsittääkseni lehdistötiedotteita, juttuja, skuuppeja tekevät useammin toimittajat. Niin ja sitten kun toimittaja kysyy jotain väitettä sopivasti värittäen niin saadaan mukavia kommentteja asiantuntijoilta.

    Tykkää

  13. ”Eniten minua hirvittää se, että ihmiset edelleen kuvittelevat syövänsä puhdasta ruokaa, vaikka esimerkiksi teollisia entsyymeitä on käytetty herra ties minkä aikaa proteiinien muokkaamiseen. ”

    Olennaista olisi kauhistelun sijaan esitellä sitä että onko näistä haittaa – ja jos on, niin millaista.

    ”Toinen asia jota jaksan ihmetellä on se, että miksi jokin tutkijaporukka viitsii tuhlata aikaansa jonkun rasvan tai kolesterolin tutkimiseen, kun esimerkiksi sokeri (fruktoosi) on ajat sitten todettu maksatoksiiniksi?”

    Annos ja konteksti. Fruktoosi ei ole ongelma normaalisaannin osalta. Marjat ja hedelmät ovat edelleen terveellisiä.

    Tykkää

Jätä kommentti