YLE sittenkin kuin Pravda?

Kokonaisvaltainen terveys: lepo ja uni – rentoutuminen – fyysinen ravinto – psyykkinen ravinto – liikunta – elämän haasteet

 

Langaton teknologia ja kännykät ylittävät vaivatta uutiskynnyksen Yleisradiossa. Pitäisikö tähän ylistyssanomaan jo puuttua? Tiesittekö että YLE:n pääjohtaja tulee Nokiasta?

 

Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen Erja Tamminen on huolestuneena seurannut sitä miten langaton teknologia ja kännykät ylittävät vaivatta uutiskynnyksen YLE:ssä.

Lumia ja Elop tulevat suomalaisten olohuoneisiin lähes joka uutislähetyksessä. Lauantaiaamun (26.1.2013) uutisissa esiteltiin
kasvihuoneilla hyödynnettävää uusinta langatonta sovellutusta.

Tavoitteena on kurkkujen optimaalinen kasvu, ja ehkä samalla myös YLE:n pääjohtaja Lauri Kivisen entisen työnantajan Nokian liikevoiton kasvu.

Uutisissa esiteltiin langattomia Wlan-antenneja, joiden päätelaitteina toimivat anturit mittaisivat kasvihuoneen valoisuutta, kosteutta ja lämpötilaa. Eihän näitä paljaalla silmällä näe, tai lämpö- ja kosteusmittarista havaitse? Teknologian avulla on tosin mahdollista
seurata kasvien ravinnonottokykyä.

Tasapuolisuuden nimissä olisi pitänyt kertoa, että ravinnonotto voi häiriintyä, sillä itse teknologialla on haittavaikutuksia kasvillisuuteen.

Professori Ledoigt altisti tomaatintaimia mikroaaltosäteilylle 10 minuutin ajan, kenttävoimakkuudella 5 V/m. Stressiperäiset yhdisteet alkoivat lisääntyä kasvissa. Vastaavaa on todettu kylmän sään vaikutuksesta, tai esimerkiksi kasvin varren katkeamisen yhteydessä. Tomaatintaimen solujen energia-aineenvaihdunnan kannalta tärkeissä ATP-molekyylien määrissä nähtiin muutoksia: ATP-tasot laskivat 27 % lähtötasosta, kun mikroaaltoaltistusta oli jatkunut 30 minuuttia.

Puutarhurit, jotka olivat YLE:n lauantaiaamuisen lähetyksen markkinoinnin kohderyhmänä, olisivat olleet oikeutettuja kuulemaan Ledoigtin raportista kuten seuraavastakin.

Intialaistutkija Sharma altisti mungpapuja kännykkäteknologialle. Papujen kuivapaino ja taimien pituus vaihtelivat merkittävästi riippuen säteilyn taajuudesta ja modulaatiosta. Myös maissin tähkissä esiintyi vaurioita langattoman verkon säteilyn vaikutuksesta.

Alankomaissa tehty tutkimus saarnipuilla puolestaan osoitti, että Wlan-säteily vaurioitti puiden lehtiä ja kuoria. Lehtien ylä- ja alapintakerroksessa nähtiin solukkovaurioita.

Langaton teknologia ei ehkä välttämättä maksimoikaan puutarhojen tuotantoa ja tuottoa. YLE:n uutisien pitäisi olla totuudenmukaisia ja irti kaupallisista sidonnaisuuksista.

Missähän viipyy uutinen Euroopan Ympäristöviraston (EEA) tuoreesta kannanotosta, jossa varoitetaan langattoman teknologian riskeistä ihmiselle ja luonnolle? EEA:n raportissa kritisoidaankin osuvasti mediaa siitä, että väestölle ei tarjota monipuolista tietoa teknologian riskeistä.

Euroopan Ympäristöviraston kannanoton taustalla on tammikuun alussa julkaistu tieteellinen katsaus, BioInitiative-raportti (2012), jossa on yli 1800 uutta tieteellistä julkaisua sähkömagneettisten kenttien biologisista vaikutuksista. Raportin mukaan uudella teknologialla on vaikutuksia sekä ihmisen hyvinvointiin että luontoon.

Kuinka valtiorahoitteinen YLE on verkostoitunut? Paitsi, että pääjohtaja Kivinen tulee Nokialta, jonne on hyvät suhteet, hallintoneuvostoa luotsaa Kari Neilimo, joka puolestaan toimii vapaamuurareiden yhteiskuntasuhteiden suurneuvojana”.

Suomalaista mediaa pidetään perinteisesti luotettavana ja
monipuolisena tietolähteenä ainakin Venäjällä. Suomen Kuvalehden artikkelissa ””Pötypuhe kelpaa Venäjällä”” venäläiset toimittajat Olga Derkach ja Vladislav Bykov arvioivat suomalaisen ja venäläisen median eroja.

Pahimpia puutteita kirjoittajien mukaan venäläisen median luotettavuudessa on yksipuolisuus, ihmiset ovat pitkälti valtiollisten televisiokanavien (kuten YLE) varassa.

Derkach ja Bykov uskovat, että suomalaiset ovat median tarjoamien monipuolisten uutisten varassa. Osoittaako YLE toiminnallaan kuitenkin
toista eli ”Pötypuhe kelpaa Suomessakin”?

 

14 kommenttia artikkeliin ”YLE sittenkin kuin Pravda?

  1. Mikroaalloiksi kutsuttuja taajuuksia on paljon. Mitä taajuudella Professori Ledoigt altisti tomaatintaimia?

    Jos käytti mikroaaltouunin magnetronia tulos ei ole yllätys, sillä juuri tuo taajuus ´tarttuu` vesimolekyyliin.

    Tykkää

  2. Valitettavan harvoin tällaista kerrotaan yleisölle, vaikka julkisen tiedonvälityksen pitäisi palvella juuri meitä. Meillä tiedon, julkaisemista yritetään estellä perustellen teollisuuden hyvinvoinnilla. Ihmisten ja luonnon hyvinvointi tulee vasta sen jälkeen – jos tulee. Tulee kun riittävän moni sitä vaatii.

    Onneksi vaikutuksia tutkitaan sentään muualla. Perustutkimusmäärärahojen määrää tulee kasvattaa ja niiden myöntäminen tulee tehdä läpinäkyvämmäksi ja kytkeä irti teollisuudesta.

    Tykkää

  3. Kun nyt kuitenkin noin miljardi köyhää kärsii nälästä ja puhtaan veden puutteesta niin eiköhän keskitytä ensin ravinnon saatavuuteen eikä tomaatin säteilyyn. Sundqvist voi rauhassa näperrellä saarnipuiden alaoksien kimpussa ja stressailla tomaattiensa kanssa mikroaalto-saasteessa, kunhan edes jotkut tekevät aidosti töitä nälän poistamiseksi palloltamme.

    Tykkää

  4. YLE on Pravda. Milloin YLE on kertonut langattoman teknologian riskeistä?

    Radiotaajuisen säteilyn turvaraja on Suomessa 10 000 000 mikrowattia, Saltzburgissa yksi (1) mikrowatti. Voisiko A-Talk avata keskustelun? Kieltääkö Kivinen vai onko toimittajien osakesalkku turhan painava?

    Lue yhteenveto 1800 tieteellisestä tutkimuksesta. OHO! YLE on vaiennut tästä tutkimuksesta, mutta kertoi tutkimuksesta, että karppaus aiheuttaa 300 sydänkuolemaa kohtapuolin.

    http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/129309-lehdistotiedote-bioinitiative-2012-raportti

    http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=6502

    Tykkää

  5. Kiitos, mielenkiintoisesta kommentista. Ei kai kehityksessä pidä taantua, mutta teknologiaa voi toteuttaa niin monin tavoin. Miksi langaton teknologia on suorastaan ”pakkomielle” Suomessa, ja kaikki insinöörin innovaatiot on toteutettava? Kaapeliteknologia on se, joka on turvallista ja jota EEA (Euroopan Ympäristövirasto) suosittaa. Monessa maassa toimitaan toisin kuin Suomessa jo siksikin, että WHO:n syöväntutkimuslaitos IARC on luokitellut radiotaajuiset verkot (30 kHz-300 GHz) ”mahdollisesti karsinogeeniseksi ihmiselle.” Eikö mene vähän yli ymmärryksen, että kasvihuoneille tuodaan wlan-antennit, joiden säteily vaikuttaa sekä kasvillisuuteen että ihmisiin. Ihmisillä on todettu työmuistin häiriöitä ym. neurologisia ongelmia, vaikutuksia hedelmällisyyteen (=läppärit) ja kasveilla kuten edellä kirjoitin. Suomihan on korkean teknologian maa, miksi taantuisimme tasolle ”suo, kuokka ja Jussi” eli langattomuuteen, joka on epävarma ja hidas, häiriöaltis ja haitallinen teknologia? Miksi valtiorahoitteinen media, jonka toimintaperiaatteisiin pitäisi kuulua riippumattomuus, on jopa uutislähetysissään enenevässä määrin tuonut esille langattomia laitejärjestelmiä? Ei mielestäni asiallista. Lisäisin vielä kuten aiemmin olen kirjoittanut, että joka elokuu koulujen alkaessa muistutetaan YLE:n pääuutislähetyksessä kännykän ”tarpeellisuudesta” lapsille, vaikka itse asiassa pitäisi muistuttaa varovaisuusperiaatteesta ja handsfreen käytöstä.

    Tykkää

  6. Säteilyn teho 5V/m ja noin 900 Mhz tarkoittaa käytännössä puhelimen antennia, joka on noin 0,1 m päässä kasvista ja puhetilassa.

    Kännykällä ei siis saa puhua kasvihuoneessa kasvien lähellä ja kasvihuonetta ei saa perustaa tukiasemaan kiinni, vaan on jätettävä metrien väli.

    En ole elämässäni nähnyt kasvihuonetta ja tukiasemaa yhdistettynä. Tukiaseman hukkalämpö niin pieni, että ei sillä kasvihuone lämpene.

    Elävässä elämässä ja käytännössä ei siis ole pelkoa.

    Meillä on ollut tukiasemia ja kännyköitä jo niin pitkään ja paljon, että kyllä ne seuraukset alkavat jo tilastollisestikin näkyä. Seuraan kuitenkin asiaa.

    Tykkää

  7. Pravdaan vertaaminen on tosi häpäisevää – pravdalle!

    Yle on ainoa firma jolla on kansalaisiin verotusoikeus. Käsittämätöntä.

    Ja jopa ylen pääuutislähetys valehtee ”vanhojen” puolueiden hyväksi. Kuka idiootti nykyisin luottaa yleen? Eiköhän paras olisi laittaa yle maksukortin taakse ja maksakoot ne jotka moista paskaa haluavat katsella ja vielä maksaa siitä. Tai vaihtoehtoisesti vois ajaa ylen kokonaan alas. Moista propagandatorvea ei jaksa katsella. Jopa goebbels aikoinaan levitti propagandaansa hienovaraisemmin kuin yle. Ylellehän on tärkeintä ajaa homojen, ruotsinkielisten etuoikeuksia ja politiikan loisten etuja ja se paistaa läpi kaikessa tekemisestä. Oksettava pulju joka olisi syytä sulkea pikaisesti, laskisivat verotkin hiukan.

    Tykkää

  8. Hieman ihmettelen, mikä siinä kasvihuoneiden langattomuudessa on se pihvi. Nimittäin eivätkös nämä langattomat anturit/lähettimet tarvitse jonkinlaisen energialähteen toimiakseen esim. paristot. No eikös järkevämpää olisi vetää langat antureille, jolloin sähköt ja tieto kulkisivat samalla vedolla? Jäisi se huoltotarve vähemmälle.

    Suomessa on kyllä näitä terveyteen liittyviä riskejä aina katsottu pitkällä kaukoputkella sujuvasti ohi ja vasta viimeisenä myönnytty erilaisiin suojaustoimenpiteisiin saatikka sitten korvauksiin. Mainittakoon nyt vaikka asbesti ja kuulosuojaimet.

    Tykkää

  9. Nokia onnistuttiin yksinkertaisesti liittämään siihen ”valtion eduksi” peitettävään skandaaliin, jota Suomen ns. ”tasavallan” johtaminen on ollut. Senhän sanoo Nokian uuden johtajan nimikin. Mihin firma on siis matkalla, ”eloping?”

    Tykkää

  10. Skepsistikkoyhdistyksen jäsenet ovat perinteisesti tukeutuneet tieteeseen.

    Nyt, kun on julkaistu 1800 tieteelliseen tutkimukseen perustava tutkimusyhteenveto, josta löytyy raskaan sarjan todistusaineistoa langattoman teknologian terveysriskeistä, ei kyseisen yhdistyksen suunnalta ole kuulunut heille tyypillistä kitinää, että missä ovat tieteelliset todisteet.

    Nolla minuuuttia media-aikaa ja nolla palstamillimetriä lehdistössä napsaissut BioInitiative-raportti on pari miljoonaa piirua tieteellisesti luotettavampi kuin mediasuosikki Itä-Suomen yliopiston D-vitamiinitutkimus.

    Toki BioInitiative-raportti keräsi muutaman nettibitin.

    Sen ymmärrän, että muut tiedotusvälineet elävät mobiililaajakaista- ja älypuhelinmainoksista, mutta verovaroilla toimiva YLE voisi toimia reilusti verovaroilla ja jakaa myös infoa – ei propagandaa.

    Tykkää

  11. Googlettamalla löytyy paljon Ylen tekemiä juttuja jossa käsitellään kännyköiden ja säteilyn vaaroja sekä erilaisia tutkimuksia aiheesta.

    Christer kommentoi: Voisiko saada muutaman esimerkin?

    Tykkää

Jätä kommentti