Ei makeaa mahan täydeltä

Kokonaisvaltainen terveys: lepo ja uni – rentoutuminen – fyysinen ravinto – psyykkinen ravinto – liikunta – elämän haasteet

 

Sokerivero iskee vissyyn, joka ei sisällä sokeria laisinkaan, mutta sokeroidut jogurtit, keksit ja murot jäävät veron ulkopuolelle. Näitä ja monia muita epäloogisuuksia on piakkoin voimaan astuvassa, uudistetussa sokeriverossa.

 

 

Tähän epäselvään tilanteeseen sopii hyvin tutustua äskettäin kirjakauppoihin ilmestyneeseen Johan Friskin kirjaan ”Sötsug”, joka on Tarja Lipposen taitavassa suomennoksessa saanut nimen ”Ei makeaa mahan täydeltä”.

Kirja on kiehtova kertomus makeanhimosta, sokerista, makeutusaineista ja maailman vaarallisimmista autoista.

Moni meistä on tottunut liian makeaan elämään. Makeannälkäämme tyydytetään tietenkin kaupan makeisosastolla, mutta myös kaupan muilla käytävillä tehdään makeita temppuja. Olemme tottuneet yhä makeampiin muroihin, jogurttiin, pikaruokaan, kastikkeisiin, virvoitusjuomiin ja leipiin.

Aiemmin sokerinkulutus oli keskittynyt kotikäyttöön, jolloin oli helpompaa pysyä selvillä siitä, kuinka paljon sokeria kului. Nykyään elintarviketeollisuus pitää huolen siitä, että me syömme lähes neljäkymmentä kiloa sokeria vuodessa. Eivätkä mukana ole glukoosisiirappi ja muut tärkkelyksestä valmistetut makeutteet.

Sokeriverolle on siis selvä syy: Suomalaiset ovat sairastuttamassa itsensä sokerilla ja jarruja pitää painaa eduskunnan päätöksillä.

Kohonneesta kulutuksesta on päätelty, että sokeri ja makeanhimo ovat suurin syy väestön kasvaviin ylipaino-ongelmiin. Sokeria pidetään myös syypäänä diabeteksen rajuun yleistymiseen.

Elintarviketeollisuus ja erityisesti sokerin ja sokeria sisältävien elintarvikkeiden valmistajat eivät tietenkään ole tästä samaa mieltä. Sokeriteollisuus onkin investoinut avokätisesti markkinointiin ja lobbaukseen saadakseen kumottua väitteet. Viimeksi virvoitusjuomajätit ovat ehkä syystäkin ihmetelleet miksi sokeria sisältämättömät vissyvedet kuuluvat sokeriveron piiriin.

Sokerituotteiden valmistajat haluavat tietenkin tarmokkaasti vaikuttaa erityisesti niihin viranomaisiin ja tahoihin, jotka pistävät kapuloita heidän sokerirattaisiin.

Sokeria väitetään jopa huumeeksi, joka aiheuttaa riippuvuutta. Myös tästä sokeriteollisuus on toista mieltä.

Tosiasia on, että makeanhimo periytyy. Makeaa suosiviksi geeneiksi on tunnistettu Tas1r2 ja Tas1r3.

Mutta makeannälällä on saattanut olla jopa väestön lihomista suurempi vaikutus ihmiskuntaan. Makeasta on taisteltu, kansoja tuhottu, sotia aloitettu ja valtioita perustettu. Orjakauppakin sai osin alkunsa, koska sokerinsaanti piti turvata.

Makeanhimo on väkevä voima. Makean tähden olemme valmiita tekemään lähes mitä tahansa.

Friskin kirja kertoo sokerin historian, sokerin aiheuttamat sairaudet käydään läpi ja opimme makean eri korvikkeet tunnistamaan.

Kirjan loppuosassa opitaan hillitsemään makeannälkää ihan käytännössä. Sokereita ja makeutusaineita kuvataan vahingollisiksi, jopa tappaviksi, ja makeanhimoa peräti riippuvuudeksi. Niinpä apukeinot makeannälän hillitsemiseksi ovat tarpeen. Siihen on tällaisia tapoja:

1) Kromitabletit

Menetelmässä syödään kromia, ei suinkaan vanhan jenkkiauton puskurista vaan esimerkiksi tabletteina. Krominpuutoksen on todettu aiheuttavan makeanhimoa. Kromi säätelee osaltaan verensokeria. Jos solut eivät saa sokeria, energiataso laskee ja se viestittää aivoille, että on syötävä makeaa.

2) Enemmän valoa
Ota aurinkoa ja pistä valot palamaan kirkkaina pimeään aikaan. Liian vähäinen valomäärä lisää teorian mukaan makeannälkää. Liittyy mielihyvähormoniin, serotoniiniin, joka vaikuttaa hypotalamukseen, näläntunteen säätelijään.

3) Muista välipalat
Syö useammin ruokaa, mutta mahdollisimman vähän. Säännöllinen ruokailu pitää verensokerin tasapainossa.

4) Vieroita itsesi makeasta
Makuaisti on mukautuva ja tottuu makeiden elintarvikkeiden makuun. Voimme myös totutella pois makeasta, sillä pian totumme vähemmän makeutta sisältäviin ruokiin.

5) Rento elämä
Vältä stressiä. Tämän teorian mukaan nopeat hiilihydraatit kiihdyttävät aivojen mielihyväkeskusta ja suovat lohtua stressin aiheuttamien tuntemusten myllerryksessä.

6) Ota välimatkaa makean maailmaan
Pysy poissa paikoista, joihin liität makean, esimerkiksi älä enää vieraile leipomoissa ja kahviloissa. Hiirikokeet ovat osoittaneet, että aivojen muistikeskus, hippokampus, aktivoituu, kun jokin kemiallinen aine kohottaa dopamiinitasoa: hiiren saadessa palkintonsa paikka ja tilanne syöpyvät sen muistiin. Ihmisille se tarkoittaa, että makeanhimo valtaa siinä ympäristössä, jossa on tottunut makeaa syömään.

7) Hedelmämetodi
Tässä menetelmässä korvataan makea hedelmillä. Hedelmissä on sokeria, mutta useimmissa kohtuullisesti, ei liiaksi. Karkkihinku voi kaikota, kun syö hedelmiä pari kertaa päivässä.

8) Pähkinöitä laukkuun
Pidä mukanasi pähkinöitä, joita voit napostella suklaapalan sijasta, kun makeannälkä yllättää. Pähkinät ovat välipala, jonka voi kuljettaa vaivattomasti minne tahansa. Pähkinöiden uskotaan ehkäisevän sydän- ja verisuonisairauksia, ja useiden tutkimusten mukaan ne alentavat kolesteroliarvoja. Pähkinöissä on runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja sekä proteiinia, E-vitamiinia ja myös kivennäisaineita, kuten magnesiumia, kaliumia ja sinkkiä.

9) Tottumukset uusiksi
Omaksu uusi tapa. Vastusta makeanhimoa iltapäivä tai kaksi, jolloin se tuskin palaa yhtä voimakkaana kuin aiemmin. Ihminen on nimittäin tapojensa orja ja kyse on omien toimintatapojen havainnoimisesta. Joku ei kestä kieltoja, toinen kaipaa selkeitä sääntöjä. Suo itsesi sortua silloin tällöin mutta aseta selvät tavoitteet: kieltäydy makeasta.

10) Hiilihydraatit kuriin
Karsi hiilihydraatteja ruokavaliostasi. Rennolla tavalla ”karppaamalla” makeanhimosta pääsee eroon. Tämä tapahtuu vähentämällä hitaasti nopeiden hiilihydraattien määrää. Kyse on muustakin kuin makeisten, virvoitusjuomien ja makeiden leivonnaisten kaltaisista itsestäänselvyyksistä. Vältä syömästä suuria määriä leipää, muroja, hedelmiä, pastaa, riisiä ja perunaa. Aloita suunnittelemalla, mitä syöt seuraavana päivänä. Karsi kaikki, mikä kohottaa verensokeria. Tärkeää on vähentää hiilihydraatteja ja pitää huolta, että jokaiseen
ateriaan sisältyy sekä proteiineja että rasvaa. Proteiinit ja rasva vievät makeannälkää, mutta hiilihydraatteja ei kannata hylätä kokonaan.

11) Valitse terveellinen
Makeanhimon yllättäessä keksi terveellisempi vaihtoehto. Mieti terveellisempi vaihtoehto kaikelle sinua houkuttelevalle makealle. Voit esimerkiksi syödä popcornia aina kun tekee mieli perunalastuja ja hedelmiä karkkien sijaan. Terveellisemmän vaihtoehdon pitää olla helposti käsillä. Samoin kuin houkuttelevaa makeaa ei kannata pitää odottamassa ruokakaapissa, työpöydän laatikossa tai laukussa.

Lähde: Johan Frisk – Ei makeaa mahan täydeltä – Atar – 2013

 

22 kommenttia artikkeliin ”Ei makeaa mahan täydeltä

  1. Joo, maistellaanpa vissyvettä. Onpa erittäin sokeroitua. Määrätään sokerivero. Aivan hirrrveen sokeroitua!!

    Huijaustahan tämä on. Ei siinä mitään uutta ole, että huijataan, mutta nostakaapa käsi ylös kaikki ne, joiden mielestä, vissyvedessä maistuu sokeri!

    Christer kommentoi: Käsi ei nouse. Vissyvesi olisi pitänyt jättää sokeriverotuksen ulkopuolelle.

    Tykkää

  2. Sokerivero on oikeansuuntainen toimenpide.
    Milloinkahan suomalaiset ravitsemus”asiantuntijat” nostavat sokerin terveysriskit esille. Nykyisin nämä siantuntijat pitävät pahimpina terveysriskeinä D-vitamiinin liikasaantia ja voin syömistä.

    Terveisiä Itä-Suomeen, Sydänliittoon ja vastaaviin paikkoihin.

    Tykkää

  3. Olikos se nyt niin, että entinen virvoitusjuomavero liitettiin osaksi makeisveroa? Olen kyllä blogistin kanssa samaa mieltä, että maustamattomien vichyvesin verotus on järjetöntä. Kysehän on käytännössä terveystuotteesta!

    Toinen järjettömyys on lisäravinteiden verotuksen nosto, jotka myös ovat omalla tavallaan terveyttä edistäviä tuotteita. Hintavia ovat jo muutenkin.

    Ritva ”Kike” Elomaa, tekikin eduskunnassa asiasta kirjallisen kysymyksen 10.10.2012:

    ”Onko lisäravinteiden hintaa korottava veromuutos perusteltavissa terveysvaikutuksilla kyseisen hyödykeryhmän osalta?”

    Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen vastaus oli seuraava:

    ”Veron tarkoituksena on valtion tulojen kartuttaminen, eikä sille ole asetettu terveydellisiä tavoitteita. Tästä syystä verotettavia tuotteita ei ole valikoitu veropohjaan terveysvaikutusten perusteella.”

    http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_763_2012_p.shtml

    Että näin!

    Christer kommentoi: Nimimerkki Kostas Käteinen on ollut tarkkana. Mielestäni Kiken kysymys on oikeutettu ja onhan ministeri Urpilaisen vastaus yllättävänkin tyly.

    Tykkää

  4. Koskeekohan sokerivero sokeroituja mehuja? Minkä takia suurin osa mehuista on PILATTU lisätyllä sokerilla? Valitsen aina sen mehun joka on säilöntäaineeton, eikä siinä ole sokeria eikä makeutusaineita vaan vain hedelmän oma luontainen sokeri. Harmi, että sellaisia mehuja on kovin vähän.

    Tykkää

  5. Margariinin ystävlle, siantuntialle, sokerin teveyshaitathan on otettu agendalle nyt ja jopa menneisyydessä. Kannattaisi varmaan tämän margariinin ystävän tutustua muuhunkun kuin propagandasivustoihin.

    Tykkää

  6. Väittäisin että se on aivan yksi hailea mikä sitä haittaa aiheuttaa, joku taho toteaa jossain välissä että ”tää tappaa meitin yhteiskunnan… seuraavaksi”
    Alkuun tulee toki helpot: Alkoholi,tupakka,polttoaineet ja virvoitusjuomat.
    Kaikki niin helppoja lisäverotettavia ”haittavaikutusten” nojalla.
    itse tupakoin, juon, ajan autolla ja juon mielelläni dr.pepperiä toisinaan. sekä hartwallin jaffaa. Kun teen ruokaa, käytän tasan tarkkaan voita,en ”kevytlevitettä” ja kun tyttöystäväni kysyi että ”miten käyttäisit soijaa tässä kohtaa?” vastaus oli ”laittaisin roskiin, se ei ole ruokaa”.
    Ja maksan siitä sitten… päättäjiä ei ainakaan kiinnosta mitä täällä yksi ihminen tekee. Eikä varsin minuakaan.
    Itte ja ihan omalla rahallani tungen kaikkea sontaa suoliini.
    Hankalampia on sitten nämä sokerit. Sitä kun on kuulemma joka paikassa.
    Sokeri on suolan lisäksi kuulemma semmoinen mikä saa makean maistumaan makealle ja suolaisen suolaiselle?
    Kuka on niin tyhmä ettei oikeasti tajua sitä?
    Enempi mennään metsään siinä että aletaan korvaamaan suolaa ”suolankaltaisella” ja sokeri ”makeutusaineella”.. Itte vältän niitä niin paljon kuin mahdollista. Siksi varmaan veriarvoni,maksa-arvoni sun muut ovat tiptop.. ainakin viimeisimmän työterveystarkastuksen mukaan… syöpääkään ei ole vielä 🙂

    Tykkää

  7. Laitappa Hekottaa linkkiä Ylen Areenalle, että missä lähetyksessä sokerin terveyshaittoja on ollut vastustelemassa Uusitupa ja Ursula.

    Eikös sokeritaudin virallinen hoito-ohjekin ole:
    ”Syäkääs poijjaat kunnon määrät lääkkeitä nii voitte ihan kunnon määrät vetää myös sokeria.”

    Oikaise, jos olen väärässä. Ollen (verbin potentiaalimuoto, y. 1. p.) oikeassa.

    Tykkää

  8. Ph:lle kommentti:

    Jos on pakko valita: sokeri, sukraloosi vai aspartaami, niin ehdottomasti minä valitsen sokerin. Ja pesen sitten hampaan fluorivapaa tahna -lisukkeella hammasharjalla.

    Tykkää

  9. Tri Matti Tolonen Terveysravinto-sivulla:
    Reijo Laatikainen kirjoittaa blogissaan samasta aiheesta kuin Jussi Huttunen, mutta paljon seikkaperäisemmin. Laatikainen tunnustaa, että hänen opiskellessaan ravitsemustiedettä 1980/90-lukujen vaihteessa sokereita pidettiin lähinnä tyhjinä lihottavina kaloreina ja hammasmädän (karies) aiheuttajina, mutta niiden merkityksestä esim. sydäntautien aiheuttajina ei edes keskusteltu. Suosittelen lukemaan ja ajattelemaan.
    http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=22&t=4359

    Onko ravitsemusterapeuttejakin huijattu? Olisiko mahdollisesti KTLn entinen pääjohtajakin syypää moiseen?

    Tykkää

  10. Niin margariinin… Muuten miksi Uusituvan tai Schwabin pitäisi vastustaa sokerin terveyshaiyyoja ?

    Ollenen oikeassa jos esim Puska on taistellut sokerin terveyshaittoja vastaan toki virvoitusjuoma-automaatit voisi poistaa kouluista kokonaan. Niin suosituksissakin niin nykyisissä kuin aiemmissa taitaa olla raoitteita. Niin ja esim laihduttaessa taitaa olla myös sokerit, joita ollaan vähentämässä.

    Tosiaan, miksi pitäisi etsiä Yle Areenasta pätkiä, joissa Uusitupa tai Schwabb kehuvat sokeria terveelliseksi ? En nyt oikein tajua sinun ajatuksenjuoksuasi.

    p.s. ilmeisesti jo1980/90 luvulla jo tiedettiin, että sokeri on lähinnä tyhjä kalorilähde. Niin so

    Tykkää

  11. Toki olisi ollut hyvä, jos Jussi Huttunen olisi kertonut tämän jo1980/90-luvulla, eikä vasta nyt eläkkeellä:

    Viisikymmentä vuotta sitten kaksi ravitsemustieteilijää, yhdysvaltalainen Ancel Keys ja englantilainen John Yudkin kävivät tiukkaa kiistaa siitä, mikä ruokavaliossa aiheuttaa sepelvaltimotautia. Keysin käsityksen mukaan vaarallista oli tyydyttynyt rasva, Yudkinin mukaan ongelma sakkaroosi eli ruokosokeri, arkikielellä sokeri. Väittelyn voitti Keys työtovereineen.
    http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_osio=&p_artikkeli=kol00214

    Tykkää

  12. Mielestäni Uusituvan ja Ursulan pitäisi vastustaa sokerin terveyshaittoja ja suositella potilaille vähempihöttihiilarista ruokavaliota.

    Miksi he panostavat kaikki voimavaransa voin ja D-vitamiinin yli 7,5 mikrogramman vastustamiseen.

    Jos löytyy youtubesta videonpätkä, jossa kyseiset henkilöt toimivat kansanterveyden hyväksi, laittakaa linkkiä tänne.

    Tykkää

  13. Minä löysin videopätkän:

    YLE Teemalta tuli menneellä viikolla metsurin ruokavalio, vuodelta 1974.

    Kansanterveyslaitos suositteli voita, piimää, kasviksia lisää ja sokerit pois. Voin määrä toki puolitettiin. Rasvojen laatu korvasi määrän.

    Vajaan 14 minuutin kohdalla alkaa ruokavalion ruotiminen.

    http://areena.yle.fi/tv/1711375

    Miten sinä kommentoit ruokavaliota?

    Christer kommentoi: Erinomainen valistusfilmi! Kiitos tästä!

    Tykkää

  14. Ei ihminen tarvitse sokeria ollenkaan erikseen nautittuna. Sokeria saa hedelmistä aivan riittävästi eikä niitä hedelmiäkään pidä liikaa syödä,, kilotolkulla. Perunoita ja maissia ei kanssa tarvitse kuin jalostetummassa muodossa sianlihassa.
    Viimeksi kun käytin sokeria Suomessa reippaammin niin yritin tehdä omenaviiniä kun puihin tuli joka vuosi tonneittain omenoita mitkä eivät kelvanneet kenellekkään. Ja siis lutrasin sen sokerin hiivan kanssa. ”Viiniin” siis siihen kiljuun oikeammin, tuli kyllä alkoholia mutta oksetti myös aika rajusti kaadoin viemäriin. Olis pitänyt tislata mutta kun ei ollut vehkeitä, eikä oikeastaan intoakaan ja mitä mä olisin tehnyt 100 litralla pontikkaa ja sähköähän siinä olisi kulunut hemmetisti.
    Alunpitäen verostahan tässä oli kyse ei siitä onko sokeri pahasta vai ei.
    Yksinkertainen asia jos sokeri siinä muodossa missä sitä myydään pulmuna ja hienona keksittäisiin nyt se kiellettäisiin elintarvikkeena se on myrkkyä ja aiheuttaa vain sairauksia. Ei siinä enään mitään siantuntijoita tarvita.
    Alko ja viinateollisuus lisää myrkkyyn siis viinaan lisää myrkkyä sokeria kaikkien muiden esanssien joukkoon jotka on kanssa myrkkyä.
    Yhdessä paskavotka pullossa voi hyvin olla 2500 kaloria kyllä siinä elimistö kovilla on vaikka maksa kestäisikin vaan ei kestä eikä kestä haimakaan..Eikä muuten se pääkoppakaan kestä mutta ompahan työllistävä vaikutus. Pääasia on ,että maataloustuet maksetaan myrkyn tuottajille kun sillä rahalla piti tukea kyllä alupitäen kotimaista elintarviketuotantoa.

    Tykkää

  15. Seuraava on vinkki. Jouluna muija haluaa aina siirapilla imelletettyjä laatikoita ensinnäkin menetelmä on väärä jos imellytyksestä puhutaan. Niin makeutin laatikot hunajalla. Hunaja on ainoa laatuaan oleva terveellinen makeutusaine. Hunaja jota saan erilaatuisia on parasta jälkiruokiin ja olen maustanut kinkkisapuskatkin hunajalla. Pitää vaan katsoa ,ettei hunajaa olla jatkettu sokerilla.

    Tykkää

  16. Yleensä pidän huolen terveydestäni juomalla aamunesteen, joka koostuu 2 dl mansikkajugurttia + 2 dl rasvatonta piimää + 5 tippaa limettimehua + 2 tippaa echinaforcea. Aamukiinteä on kolme ruokalusikallista murskattuja cashew pähkinöitä + 1 ruokalusikallinen kauraleseitä + 2 kuivattua luumua + puolikas avokado.
    Lounasneste yleensä 16 cl hyvin jäähdytettyä Chablis:ia. Lounaskiinteä: puolikas HK:n sinistä raakana, päälle Kallen mätitahnaa. (huom. tämä on vain randomi esimerlkki, syön monipuolisest.
    ravinto – virkeys -leikki – suolihuuhtelu -lepo
    Iltaneste: vihreä tee + pieni single malt napanteri = laatu-uni hyväuni.
    Iltakiinteä: rasvatonta rahkaa ja kalkkunan keitettyä kivipiiraa, miedosti sitruunapippuroituna.

    Tykkää

Jätä kommentti