D-vitamiinikaaos selviää?

Kokonaisvaltainen terveys: lepo ja uni – rentoutuminen – fyysinen ravinto – psyykkinen ravinto – liikunta – elämän haasteet

 

Suomalaista tiedeosaamista rapauttava Itä-Suomen yliopisto oli tiuhaan otsikoissa syksyllä 2012 ristiriitaisine D-vitamiinitutkimuksineen. Nyt näyttää rauha laskeutuneen maahan.

 

Päivitys 26.3.2013

Näin kirjoittaa Savon Sanomat:

Itä-Suomen yliopiston ja ravintolisiä kauppaavan Chemedan välinen D-vitamiinikiista on ratkaistu. Chemedan tiedotteen mukaan yliopisto on pahoitellut kohua, joka syntyi D-vitamiinipitoisuuksia koskeneista mittauksista. Yhtiön mukaan asia on nyt loppuun käsitelty.

Myös yliopiston hallintojohtaja Tuomo Meriläinen vahvisti STT:lle, että asia on ratkaistu. Hän ei kommentoinut aihetta enempää.

Chemeda kertoi aiemmin vaativansa yliopistolta vahingonkorvausta. Yhtiön toimitusjohtaja Tero Weckroth ei kerro, onko sopimuksessa liikuteltu rahaa.

Myös eräät muut ravintolisiä myyvät yritykset ovat aiemmin kertoneet harkitsevansa vahingonkorvausvaateita. Ainakin osa niistä on odotellut Chemedan toimia asiassa.

Yliopistossa tutkittiin viime syksynä D-vitamiinivalmisteita ja väitettiin, että useimpien tuotteiden vitamiinipitoisuudet olivat huomattavasti luvattua alhaisemmat. Uudet ulkopuoliset tutkimukset osoittivat, että yliopiston mittaustulokset olivat valtaosin virheellisiä.

 

HUOMIO!

Teidän kannattaa lukea kommentit tarkkaan. Tästä kehittyi saippuaooppera, jota seurattiin vilkkaasti blogissani. Yliopistoväki oli kykenemätön myöntämään virheensä ja vahingon kärsineiden yritysten jättämät oikaisupyynnöt kaikuvat kuuroille korville. Näytti siltä, että biokemisti Tarja Nurmi oli päättänyt pilata Itä-Suomen yliopiston maineen. Aiheutettiinko peruuttamatonta vahinkoa suomalaiselle tutkimukselle ja ravintolisien myynnille? Tämä on jännempää kuin Dallas!

 

Aiemmin kirjoitettua (päivitys 5.11.2012)

Suomalaiseen tutkimukseen voi pääsääntöisesti luottaa. Syksyn 2012 tapahtumat Itä-Suomen yliopistossa on nähtävä harvinaisen tyhmänä ilmiönä, joka ei kuulu näin räikeällä tavalla suomalaiseen tutkimukseen.

Suomalaiset tutkimuslaitokset ovat rehellisiä, tutkijat omaavat korkean moraalin ja he toteuttavat vastuullista tieteellistä tehtäväänsä liikoja sekoilematta.

Hyvin erikoisena ilmiönä nousee esille Itä-Suomen yliopiston tuoreet D-vitamiinitutkimukset. Yliopiston biokemian laitos ilmoitti testanneensa omalla analyysitekniikallaan kaupalliset D-vitamiinivalmisteet. Laboratoriossa tehtiin yllättäen havainto, että kaupalliset valmisteet eivät ole sitä mitä purkin kyljessä luvataan. Apteekin D-vitamiinivalmisteissa on laboratorion havaintojen mukaan hämmästyttävän vähän D-vitamiinia.

Itä-Suomen yliopiston sensaatiomainen löydös sai entistä oudompia piirteitä kun kahdesta vahvasta D-vitamiinivalmisteesta ei löytynyt D-vitamiinia laisinkaan! Puhdasta nollaa näytti tietokoneen tulosliuska.

Mitä tekee tässä tilanteessa Itä-Suomen yliopisto? Joo. lähtee julkisuuteen niillä väitteillä, että kaupalliset D-vitamiinivalmisteet näyttävät huijauksilta. Turhaan popsitte D-vitamiinia. Tyhjää täynnä on pillerinne!

Pölyn laskeuduttua ja D-vitamiiniasian saatua parhaimpaan katseluaikaan (YLE A-Talk) mitä parhainta huomiota osakseen on käteen jäänyt ikävä juttu: Itä-Suomen yliopiston D-vitamiinianalyyseissä tehtiin virheitä. Tutkimus tarjottiin julkisuuteen selvittämättä mahdollisia virhelähteitä. Apteekit ovat palauttaneet myyntiin taas D-vitamiininsa ja puhtaat nollat saaneet vahvat D-vitamiinivalmisteet ovat taas myynnissä ja ilmeisesti ihan kunnossa.

Mikä vahinko tästä Itä-Suomen yliopiston tiedehölmöilystä D-vitamiinin suhteen nyt sitten loppujen lopuksi tuli? Minun mielestäni hämäräperäinen touhu ei kuulu yliopistoon. Kuopion yliopiston nimellä aiemmin tunnettu opinahjo niitti jo kyseenalaista mainetta professori Pekka Puskan vetämän Pohjois-Karjala-projektin aikana. Pitikö nyt taas muistuttaa niistä ajoista? Itä-Suomen yliopisto käynnisti äskettäin laajan D-vitamiinitutkimuksen – voiko siihen tutkimukseen luottaa kun D-vitamiinin määrityksessäkin on näin suuria vaikeuksia?

Mitä mieltä olet, rakas lukijani, tekikö Itä-Suomen yliopiston D-vitamiinisekoilu vahinkoa suomalaiselle tiedetutkimukselle? Vähensikö tämä sotku intoasi nauttia D-vitamiinivalmisteita talvikuukausina? Odotatko Itä-Suomen yliopistolta virallista anteeksipyyntöä aiheuttamastaan hämmingistä?

Kommentoi!

 

 

 

120 kommenttia artikkeliin ”D-vitamiinikaaos selviää?

 1. ”D-vitamiini: Itä-Suomen yliopiston ”moka”” kirjoittaa Matti Tolonen terveysuutisissaan ja ihmettelee maailman menoa:

  Itä-Suomen yliopistossa ei ole tutkittu D-vitamiinikapseleita, vaikka esim. YLE:n TV-uutisissa 25.10.2012 klo 15 niin väitettiin. Kohua herättäneessä analyysissa oli vain kuivia puristeita ja tulokset poikkesivat huomattavasti valmistajien analyysitodistuksista. Itä-Suomen yliopiston laboratorion käyttämä menetelmä poikkeaa elintarvikelaboratorioissa käytössä olevista menetelmistä, mikä selittää oudot tulokset.

  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2409

  Tykkää

 2. Christer, onko siitä Vermanin brand managerista kuulunu mitään?

  Christer kommentoi: Brand Manager ei ole inahtanutkaan sen jälkeen kun kysyin lisää tietoja. Taisi olla pelkkä korulause tuo kehotus kysyä tarvittaessa lisää D-vitamiineista. Haistan palaneen käryä…

  Tykkää

 3. Hyvä nimimerkki ”walma” kirjoitit:

  ”Olen osittain Anssin kanssa samaa mieltä, mutta Kuopion Yliopiston Ravitsemusopistossa on todella outoja “tutkijaneroja”…”

  Miten vain, oma opinahjoni on ollut 100 eurooppalaisen huippuyliopiston listalla. Siitä voit sitten päätellä paikan.

  Tykkää

 4. Christer, hetken jo uskoin, että välittäisit vain neutraalisti tietoa. Tietoa, jonka jokainen asiasta kiinnostunut kyllä löytää. Jos joku alkaa siteeraamaan liikaa Tri.Tolosta blogeissaan, niin silloin ollaan jo kaukana ulapalla, kaukana totuudesta. Todella kaukana.

  Christer kommentoi: Näin tässä aina käy kun tohtori Tolosen nimen mainitsee. Raatokärpäset kerääntyvät paikalle. Veteraaniurheilijan suositussa terveysblogissa Tolonen innostui jakamaan tietoa todella usein. Välillä tietenkin riesaksi asti. Tarkoituksena oli tässä yhteydessä hyvin jalosti antaa muillekin tästä aiheesta keskusteleville hetken verran ansaitsemaansa huomiota.

  Tykkää

 5. …vaikka sama se on missä yliopistossa täällä Suomessa on opiskellut. Muistan monesti kuulleeni kehuja ainakin Kuopion Yliopiston (nyk. Itä-Suomen yliopisto) lääketieteellisestä tutkimuksesta.

  Tykkää

 6. Kuopion Yliopiston Ravitsemusopistossa on todella outoja “tutkijaneroja”…”
  Miten vain, oma opinahjoni on ollut 100 eurooppalaisen huippuyliopiston listalla.
  vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv
  Ursula Schwab kiistää puhuneensa huostaanotoista

  Ursula Schwab oikaisee: ”En ole missään haastattelussa maininnutkaan sanaa huostaanotto enkä ole sanonut, että kukaan muukaan olisi ’uhannut karppaavien perheiden lapsia huostaanotolla’. Nimeeni yhdistettyjen asioiden asiasisältö on siis minulle täysin vieras. Kyseessä on täysin median luoma kohu, jossa minua ovat ’siteeranneet’ lukuisat sellaiset tahot, joiden kanssa en ole ollut missään tekemisissä.”
  Huostaanotoista kirjoittaneelta toimittajalta kysyttiin: Puhuiko Schwab sinulle tai jollekin muulle teidän toimittajalle huostaanotoista vai ei? Onko Schwab oikeassa tuossa oikaisussaan?’

  Hei,
  kiitoksia palautteesta. Juttu on tehty täysin journalistisen hyvän tavan
  mukaan, jolloin haastateltava on saanut kommentoida asiasisältöä omalta
  kohdaltaan mahdollisten asiavirheiden korjaamiseksi. Eli Schwab on nähnyt
  ko. kohdan etukäteen, eikä ole siihen puuttunut.
  Jutusta ei ole myöskään tullut meille oikaisupyyntöä haastateltavalta.’
  Ystävällisin terveisin,
  Jarkko Ambrusin
  varapäätoimittaja
  Iisalmen Sanomat

  PS. Ursula Schwab päättää juuri tällä hetkellä uusista Pohjoismaisista ravintosuosituksista….

  Tykkää

 7. Perjantai 9.11.2012 toi epätavallista vipinää Itä-Suomen yliopistoon:

  D-vitamiinikohu: Yliopistossa pommiuhka, epäilty kiinni
  Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampukseen on kohdistunut pommi-uhkaus, joka lähetettiin internetin kautta.

  Poliisin mukaan uhkaus liittyi D-vitamiinikohuun.

  Poliisi ei löytänyt yliopiston tiloista mitään räjähteisiin viittaavaa. Tekijäksi epäillään noin 40-vuotiasta miestä, joka on otettu kiinni.

  STT

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012110916310873_uu.shtml

  Tykkää

 8. Hyvä nimimerkki ”walma” kirjoitit minulle osoittaen:

  ”PS. Ursula Schwab päättää juuri tällä hetkellä uusista Pohjoismaisista ravintosuosituksista….”

  Miksi osoitat minulle Ursula Schwabia koskevan kirjoituksesi. En ole missään kirjoituksessani hänen nimeään maininnut!
  En myöskään ole Ursula Schwab eli nimimerkin ”Maruna” taakse ei kätkeydy Ursula Schwab-niminen henkilö!

  Vaikka en ole Ursula Schwab, Jaakko Mursu, Tarja Nurmi enkä Matti Uusitupa, ja veikkaan, ettet edes tiedä nimeäni, en ymmärrä henkilökohtaista hyökkäilyäsi milloin ketäkin elintarviketieteiden tutkijaa kohtaa! (Jos välttämättä haluat tietää, niin en ole yleisesti tunnettu henkilö, enkä suurin surmin haluakaan olla.)

  Christer kommentoi: Maruna, hyvä kun kiinnitit tähän henkilökohtaiseen hyökkäykseen huomiota. Tsemppiä!

  Tykkää

 9. Christer kommentoi: Maruna, hyvä kun kiinnitit tähän henkilökohtaiseen hyökkäykseen huomiota. Tsemppiä!
  vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv
  Christer,miten ihmeessä tämä henkilö sai väännetyksi tästä henkilökohtaisen hyökkäyksen?
  vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv
  Vaikka en ole Ursula Schwab, Jaakko Mursu, Tarja Nurmi enkä Matti Uusitupa, ja veikkaan, ettet edes tiedä nimeäni, en ymmärrä henkilökohtaista hyökkäilyäsi milloin ketäkin elintarviketieteiden tutkijaa kohtaa!
  vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv
  Miksi pitäisi tietää nimesi? Miksi Valtion palkkalistoilla olevien toimintaa ei saa tarkastella kriittisesti?

  Schab vaatii ensin lasten huostaanottoa vanhempien ruokavalion johdosta ja sitten kiistää kaiken? Aika outoa…
  Schwab tietää, että ainakin yhtä karppaajaperhettä on jo uhattu lasten huostaanotolla, koska vanhemmat eivät uskoneet terveydenhuollon ammattilaisten varoituksia. Tarkemmin hän ei halua kertoa tapauksesta tiukkaan vaitiolovelvollisuuteen vedoten.
  http://www.hs.fi/kotimaa/Karppaajaperhett%C3%A4+uhattu+lasten+huostaanotolla/a1305550199188
  Mistä Kuopion Yliopiston tutkija dosentti on saanut tiedon asiasta? Onko hän ollut yhteydessä sosiaaliviranomaisiin? Eikö kyseessä ole jonkun virkarikos?

  Vaatiiko hän mahdollisesti tulevaisuudessa, että lapset on otettava huostaan, jos vanhemmat syöttävät pienokaisilleen yliannoksen D3-vitamiinia?

  Christer kommentoi: Tiedän että ravitsemus herättää tunteita, mutta yritetään pitää tunteet kurissa. Näin kaikki voivat viihtyä herkullisen saippuaopperan parissa, eikö niin?

  Tykkää

 10. Christer kommentoi: Tiedän että ravitsemus herättää tunteita, mutta yritetään pitää tunteet kurissa. Näin kaikki voivat viihtyä herkullisen saippuaopperan parissa, eikö niin?
  vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv
  Kyseessä oli Itä-Suomen yliopiston lakimiehen kieroilu, jolla saatiin estettyä oikeustoimien alkaminen eilen klo 16:00 (kts Mikä tilanne D-vitamiinirintamalla?). Lakimies oli lähettänyt Kuopion poliisille lyhyen lainauksen humoristisesta blogikirjoituksestani. Tällä keinolla hän sai naamioitua kirjoitukseni pommiuhkaukseksi. Valitettavasti Kuopion poliisin edustaja ei vaivautunut lukemaan alkuperäistä blogikirjoitusta, joten pari mustamaijaa ajoi firman pihaan. Minut päästettiin tänään pois pidätyssellistä. Oulun poliisin tutkijan mukaan “D-liittouma” ei selvästikään ole todellinen taho tai henkilö, ja ei ole uskottavaa, että suomalainen henkilö saisi hankittua ydinpommin. Asiaa tullaan tutkimaan perättömänä ilmiantona.
  Yksi asia on varma. Itä-Suomen yliopistolla on hätä. He eivät selvästikään halua käydä oikeutta, sillä heillä ei ole mitään voiton mahdollisuuksia. Myös Oulun seudun ympäristötoimi totesi virallisessa tarkastuskertomuksessaan (7.11.2012, nro 275225), että “Mega D3 125:n D-vitamiinipitoisuus vastaa tuotteen pakkausmerkintöjä“. Tarkastuskertomuksen on allekirjoittanut elintarviketarkastaja Ulla Pahtamaa.
  Lisätietoja antaa: toimitusjohtaja Anssi Manninen, puh. 040 522 6763, email anssi.manninen@manninen.info
  Täydellinen raportti tapahtuneesta ilmestyy pikapuolin.
  http://www.manninen.info/blog/?p=1259
  Farssin aineksia?

  Christer kommentoi: On tämä farssi! Oikeassa olet Walma. Facebookin puolella on monet naurut heitetty tänään. Tämä on suomalainen saippuaooppera, joka hakkaa suosiossa (ja älyttömyydessä) mennen tullen kaikki muut TV-sarjat. Häpeä Itä-Suomen yliopistolle! Miten kauan annetaan erään biokemistin tuhota yliopistonsa mainetta? Kansanterveyden ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön siirto Uralin vuoriston itäpuolelle lienee odotettavissa joittenkin vuosien päästä. Ensin tietenkin aiheutetaan vuositolkulla harmia terveysalan yrittäjille ja terveysjärkeville suomalaisille tarjotaan reaaliaikaista komiikkaa tuutin täydeltä. Mitään tekemistä tällä farssilla ei ole tieteen kanssa.

  Tykkää

 11. Tämän episodin ensitahdeista lähtien on tullut jälleen kerran todistetuksi se että :

  Kirjaoppineisuus ei ole viisautta , eikä viisaus kirjaoppineisuutta .

  Pikku piruilua :

  PS. Voisiko yliopisto opiskeluun sisällyttää kurssin , jolla opetetaan ”viisautta” . Olisi tällainen kurssi paikallaan myös jo virassa oleville yliopistolaisille , näköjään.

  Kreml – Pravda :

  Voisiko tämän episodin tuloksena olla se, että Pravda (media) vihdoin alkaisi suhtautumaan kriittisesti myös Kremlin ( = ns. luotettava lähde/instituutio , jonka tueksi esitetään lisäksi arvokkaita henkilökohtaisia titteleitä) lähettämiin julkaisuihin,tiedotteisiin ym.

  Tykkää

 12. tanelin kanssa samaa mieltä viisaudessa.

  Ehkäpä viisas blogikirjoittaja tajuaa, että kirjoittamalla pommin asettamisesta kampukselle voi olla jälkiseurauksia. Ilmeisesti blogikirjoittelu riitti poliisille kuulusteluihin hakuun ja paikkojen tarkistamiseen.

  p.s. varmaan poliisit ovat osaneet lukea koko kirjoituksenkin.

  Tietenkin jos on tarkoitus kirjoitella saippuoopperaa, niin mikäs siinä, kirjoitetaan mitä sattuu humoristisesti.

  Tykkää

 13. Ehkäpä viisas blogikirjoittaja tajuaa, että kirjoittamalla pommin asettamisesta kampukselle voi olla jälkiseurauksia. Ilmeisesti blogikirjoittelu riitti poliisille kuulusteluihin hakuun ja paikkojen tarkistamiseen.
  p.s. varmaan poliisit ovat osaneet lukea koko kirjoituksenkin.
  vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv
  Hyvinhän nuo osasivat lukea Mannisen tekstin: Oulun poliisin tutkijan mukaan “D-liittouma” ei selvästikään ole todellinen taho tai henkilö, ja ei ole uskottavaa, että suomalainen henkilö saisi hankittua ydinpommin. Asiaa tullaan tutkimaan perättömänä ilmiantona.
  (Ei taida Kuopion Yliopiston lakimiestä naurattaa puhumattakaan hekottamisesta, kun kirje käräjille odottaa maanantaina postissa?)

  Itä-Suomen yliopiston ravitsemusepidemiologi Sari Voutilainen pääsi myös rikosilmoituslistalle. Hän väitti Ilta-Sanomissa 25.10., että “Myydään perunajauhoa pillerissä ja otetaan mummoilta rahat pois.” Nythän tiedetään, että Itä-Suomen yliopiston “D-vitamiinitutkimus” oli täyttä huuhaata, joten Voutilainen joutuu vastaamaan sanoistaan.

  Mielenkiintoisena kuriositeettina mainittakoon, että huuhaatutkimuksen “testivoittajan” Minisunin valmistuttaja Oy Verman Ab on sponsoroinut Voutilaisen vitamiinitutkimuksia..
  http://www.manninen.info/blog/?p=1186

  Tykkää

 14. Minusta nyt pitäisi kaivaa, kuka rahoittaa Finnish vitamin D Trial – FIND –tutkimuksen, josta tämä hullunmylly sai alkunsa.
  ” The FIND trial is funded by the Academy of Finland, University of Eastern Finland, Juho Vainio Foundation and Finnish Foundation for Cardiovascular Research.” [1]
  Muutama numero:
  Valtion vastinrahoitus julkisoikeudellisille yliopistoille [2]
  Itä-Suomen Yliopisto:
  – Valtion vastinrahaan oikeuttavat rahalahjoitukset: 4 567 051 euroa
  – Valtion vastinrahoitus 11 417628 euroa
  Ja tukijalista löytyy osoitteesta: http://www.uef.fi/c/document_library/get_file?uuid=2c63d397-36f2-4dad-a17e-a307259b1c2b&groupId=226253&p_l_id=226263
  Juha Vainion Säätiö on antanut tähän apurahaa 30 000 euroa [3]

  Lähde 1 – Finnish Vitamin D Trial (FIND):
  https://www.uef.fi/nutritionepidemiologists/find2
  Lähde 2 – Valtion vastinrahoitus julkisoikeudellisille yliopistoille vuoden 2010 loppuun mennessä kerättyjen yksityisten rahalahjoitusten perusteella:http://www.minedu.fi/opencms/opencms/handle404?exporturi=/export/sites/default/OPM/Koulutus/koulutuspolitiikka/Hankkeet/Yliopistolaitoksen_uudistaminen/liitteet/Tiedote_julkisoikeudelliset_vastinraha_10032011.pdf
  Lähde 3 – Juha Vainion Säätiö:
  http://www.juhovainionsaatio.fi/pages/posts/d-vitamiini-voi-ehkaeistae-vakavia-kansantauteja-35.php

  Tykkää

 15. Savon Sanomista löytyi tällainen ”helmi”. Pistetään sekin tänne arkistoon odottamaan pölyn laskeutumista:

  Asta Tenhunen (toimittaja)
  10.11.2012 05:00

  – Palautteen antaminen D-vitamiinitutkimuksesta on karannut käsistä. On täysin suhteetonta, millaisia viestit pahimmillaan ovat, akateeminen rehtori Jukka Mönkkönen Itä-Suomen yliopistosta sanoo.

  – Tilanne on stressaava kaikille. Muuta emme voi yliopistolla kuitenkaan tehdä, kun tiedottaa jatkossakin asiallisesti, mitä tietoa tutkimuksesta tulee, Mönkkönen sanoo.

  Perjantaina Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen D-vitamiinitutkijat huomasivat netissä omalle kaikille avoimelle sivustolleen viestejä kirjoittaneen miehen tekstit.

  Poliisin mukaan niitä tutkitaan nettiuhkauksena, koska teksteissä puhuttiin pommista, kranaateista ja mukaan oli liitetty muun muassa kuva ampuma-aseella uhkaavasta miehestä.

  Tutkijat kokivat kirjoitukset niin häiritsevinä, että ilmoittivat asiasta perjantai-iltapäivänä poliisille.

  Aggressiivista ja häiritsevää

  Poliisin mukaan samantyylisiä viestejä ja puheita tuli asiaa tutkittaessa ilmi muitakin. Tilanteen rauhoittamiseksi poliisi otti kirjoittajan kiinni.

  Poliisi päättää todennäköisesti miehen vapauttamisestaan lauantaina. Miehelle on luvassa asiasta mahdollisesti sakkoja. Laittomasta uhkauksesta enimmäisrangaistus voi olla jopa vankeutta.

  Poliisin mukaan tutkimuksen takia yliopistolle on tullut viime viikkoina muitakin aggressiivisia viestejä.

  Yliopisto haluaisi kaikkien muistavan hyvät käytöstavan ja maltin palautteen antamisessa.

  Mönkkösen mukaan yliopiston tutkijat Kuopiossa eivät ole saaneet näin uhkaavia ja kärjistyneitä viestejä aiemmin.

  http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/palaute-karannut-kasista/1268807

  Tykkää

 16. Julkisuudessa on esiintynyt täysin virheellistä tietoa liittyen Manninen Nutraceuticals Oy:n valmistuttamaan D3-vitamiinivalmisteeseen (Mega D3 125). Oulun seudun ympäristötoimi totesi 7.11.2012 virallisessa tarkastuskertomuksessaan (nro 275225), että Manninen Nutraceuticals Oy:n valmistuttaman “Mega D3 125:n D-vitamiinipitoisuus vastaa tuotteen pakkausmerkintöjä“. Tarkastuskertomuksen on allekirjoittanut elintarviketarkastaja Ulla Pahtamaa. Oulun seudun ympäristötoimi on kunnallinen viranomainen.

  Mega D3 125 valmistetaan ruotsalaisessa lääketehtaassa tarkan laadunvalvonnan alaisuudessa, mikä takaa sen, että jokaisessa purkissa on oikea määrä D3-vitamiinia. Manninen Nutraceuticals Oy on saavuttanut maineen vastuullisena ja laadukkaana suomalaisena toimijana. Haluamme kuulua alamme ehdottomaan parhaimmistoon – laadullisesti, vastuumme kantaen ja hyvänä esimerkkinä toimien.

  Lisätietoja antaa: toimitusjohtaja Anssi Manninen, email anssi.manninen@manninen.info

  Tykkää

 17. Nykysuosituksia suurempi D-vitamiinilisä turvallinen ja tehokas tapa saavuttaa hyvä D-vitamiinipitoisuus

  Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2012;128(19):2030

  J Clin Endocrinol Metab

  in press

  High-dose vitamin D intervention in infants – Effects on vitamin D status, calcium homeostasis, and bone strength

  1Elisa Holmlund-Suila, 1Heli Viljakainen, 2Timo Hytinantti, 3Christel Lamberg-Allardt, 1Sture Andersson, 1,4Outi Mäkitie
  J Clin Endocrinol Metab, julkaistu verkossa 29.8.

  Nykysuosituksia suuremmalla D-vitamiinilisällä voidaan turvata entistä paremmin vastasyntyneiden riittävä D-vitamiinin saanti. Jopa 40 µg:n D-vitamiiniannokset ovat vastasyntyneille turvallisia.

  Suomessa on aiemmin suositeltu vastasyntyneille jopa 100 µg:n D-vitamiiniannoksia. Suositeltua annosta on sittemmin pienennetty, minkä perusteena on osittain ollut pelko suuriin annoksiin mahdollisesti liittyvistä haittavaikutuksista. Nykyään D-vitamiinia suositellaan annettavaksi kaikille imeväisille 10 µg vuorokaudessa. Useat asiantuntijat pitävät riittävänä seerumin kalsidiolipitoisuutena arvon 80 nmol/l ylittävää pitoisuutta. Tuore tutkimusnäyttö viittaa siihen, että nykysuositusten mukainen annostus johtaa liian pieneen seerumin kalsidiolipitoisuuteen eikä turvaa riittävää D-vitamiinin saantia.

  Tutkimme terveistä vastasyntyneistä koostuvassa aineistossa eri D-vitamiiniannosten vaikutusta seerumin kalsidiolipitoisuuteen, kalsiumaineenvaihduntaan ja luustoon.

  Tutkimuksessa satunnaistettiin sokkoutetusti 113 vastasyntynyttä saamaan D3-vitamiinia kahden viikon iästä kolmen kuukauden ikään saakka joko 10, 30 tai 40 µg vuorokaudessa. Tavoitteena oli saavuttaa kolmen kuukauden iässä arvon 80 nmol/l ylittävä seerumin kalsidiolipitoisuus ilman haittavaikutuksia.

  D-vitamiinipitoisuuden lähtöarvot määritettiin syntymän jälkeen napaverinäytteestä, eikä pitoisuuksissa havaittu eroja ryhmien välillä. Napaverinäytteessä kalsidiolipitoisuus oli keskimäärin ainoastaan 53 nmol/l, vaikka valtaosa äideistä oli käyttänyt raskauden aikana säännöllisesti D-vitamiinilisää.

  Kolmen kuukauden iässä lasten seerumin kalsidiolipitoisuus oli annoksen mukaan keskimäärin 88, 124 ja 153 nmol/l. Kalsidiolin tavoitepitoisuus seerumissa saavutettiin kaikilla lapsilla, joiden vuorokausiannos oli 30 tai 40 µg ja joiden hoitomyöntyvyys oli hyvä (yli 80 %). D-vitamiinipitoisuudella tai D-vitamiiniannoksella ei havaittu yhteyttä plasman kalsiumpitoisuuteen, seerumin parathormonipitoisuuteen tai virtsan kalsium-kreatiniinisuhteeseen. Seerumin kalsiumpitoisuus oli kaikilla lapsilla normaali.
  Kolmen kuukauden iässä lasten sääriluun ominaisuuksia tutkittiin perifeerisellä kvantitatiivisella tietokonetomografialla (pQCT). Suurten D-vitamiiniannosten havaittiin vaikuttavan suotuisasti luun kasvuun ja lujuuteen.

  Tutkituilla, nykysuositusta suuremmilla D-vitamiiniannoksilla saavutetaan suurempi seerumin kalsidiolipitoisuus ja taataan elimistön riittävä D-vitamiinin saanti. Jopa 40 µg:n vuorokausiannos osoittautui turvalliseksi. Suuremmilla D-vitamiiniannoksilla saattaa olla positiivisia vaikutuksia luuston kehitykseen. Lisätutkimuksia tarvitaan kuitenkin selvittämään suurempien D-vitamiiniannosten pitkäaikaisvaikutuksia.

  1HYKS Lastenklinikka, Helsinki; 2Kätilöopiston sairaala, Helsinki; 3Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos (ravitsemustiede), kalsiumtutkimusryhmä; 4Folkhälsanin tutkimuskeskus, Helsinki

  Artikkelin tunnus: duo10530 (010.530)
  © 2012 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

  Tykkää

 18. Tätä uutisp*mmia et ehkä vielä ole nähnyt:

  D-Vitamiinijupakan Selvittely Jatkuu Suljettujen Ovien Takana

  Kirjoittaja: Anssi Manninen 11.11.2012 Anssin blogissa.

  http://www.manninen.info/blog/?p=1292

  D-vitamiinijupakkaa ei tulla enää puimaan blogissani. Maanantaina olisi tarkoitus saada Pohjois-Savon käräjäoikeudelle osoitettava haastekirjelmä valmiiksi. Itä-Suomen yliopistolta tullaan siis vaatimaan vahingonkorvausta, eikä kyse ole taskurahoista. Itä-Suomen yliopistolle annettiin mahdollisuus tiedottaa virheellisistä analyysituloksista 9.11. klo 16:00 mennessä, mutta yliopisto haluaa mieluummin maksaa vahingonkorvauksia kuin myöntää virheensä.

  Perjantaina tuli postitse viranomaistahon vahvistus siitä, että Manninen Nutraceuticals Oy:n Mega D3 125 -valmisteen D-vitamiinipitoisuus vastaa pakkausmerkintöjä. Tarkastuskertomus pohjautuu akkreditoidun laboratorion tekemiin analyyseihin. Tutkitut purkit valittiin sattumanvaraisesti ja ne olivat avaamattomia (sinetöityjä). Purkit olivat samaa tuotantoerää kuin se purkki, jonka Itä-Suomen yliopiston tutkijat analysoivat. Meillä on siis täysin kiistatonta näyttöä siitä, että Mega D3 125 -valmisteen D-vitamiinipitoisuus vastaa pakkausmerkintöjä.

  Haasteringissä on mukana useita nimekkäitä yhtiöitä, joiden mainetta on tahrittu D-vitamiinikohussa täysin perusteettomasti. Itä-Suomen yliopistolla on tarkoitus tiedottaa D-vitamiinijupakkaan liittyen perjantaina 16.11. Tiedote ei tule pysäyttämään oikeustoimia, mutta sen sisältö tullaan huomioimaan. Tiedossa on myös se tosiasia, että Itä-Suomen yliopistolla on käytössään vain avattuja purkkeja.

  Lisäksi ainakin seuraavista Itä-Suomen yliopiston työntekijöistä tehdään Poliisille tutkintapyyntö:

  Tomi-Pekka Tuomainen (FIND-tutkija)

  Sari Voutilainen (FIND-tutkija; toteaa Ilta-sanomissa, että meidän D-vitamiinituote sisältää pelkkää vettä ja pottujauhoa)

  Tarja Nurmi (FIND-tutkija)

  Eero Tuomisto (viestintäpäällikkö)

  Jukka Mönkkönen (akateeminen rehtori)

  Jussi Kauhanen (em. tutkijoiden esimies)

  Harkinnan alla olevat:

  Hannu Mykkänen (FIND-tutkimuksen neuvonantajapaneelin jäsen)

  Matti Uusitupa (FIND-tutkimuksen neuvonantajapaneelin jäsen; kertoi julkisuudessa, että Nurmen saamat analyysitulokset eivät olleet iso yllätys ja että tulokset ovat lähtökohtaisesti luotettavia)

  Tuomo Meriläinen (hallintojohtaja; kertoi medialle imukuppijousipyssyn olevan ase ja vihjasi, että vuonna 1945 Nagasakin yllä räjäytetyn Fat Man -ydinpommi voisi räjäyttää vielä uudelleen Suomessa)

  Nimim. Mr.K.A.T. Skepsis ry:n keskustelufoorumilta

  Suosittujen keskustelupalstojen kirjoittelua tarkastetaan parhaillaan. Tällä hetkellä tarkastelun kohteena ovat suomi24.fi ja pakkotoisto.com.

  Tykkää

 19. ”Tutkija on yksityisyrittäjä

  Voutilainen tunnistaa tutkijan työn rahoituksen saralta vastaan putoavat esteet, joita tieteen tekemisessä joutuu jatkuvasti väistelemään. Rahoituksen saaminen on entistä hankalampaa, eikä ilman omaa aktiivisuutta ja todellista sielunpaloa pärjää.

  Samojen ongelmien kanssa painitaan muuallakin. Voutilainen on juuri lähdössä kansainvälisen arviointiryhmän mukana Norjaan tekemään selkoa norjalaisen ravitsemustieteen tutkimuksen tilasta. Jatkuva rahoituksen kärkkyminen ja rahoittajatahojen vakuuttaminen käy hänen mukaansa työstä. Hän kuvaakin mennyttä päätoimista tutkijanuraansa yksityisyrittämiseksi.”

  Ref. http://www.acatiimi.fi/4_2011/04_11_07.php

  Kenen rahoilla se Voutilainen tutkiikaan!?

  Tykkää

 20. Kun näitä vainohenkisiä kommentteja lukee, ei voi kuin onnitella itseään siitä, ettei kuulu Itä-Suomen yliopiston parjatun tutkimushenkilöstön joukkoon, vaan omat siteet liittyvät aivan toiseen suomalaiseen yliopistoon!

  Tuntuu kuin jotkut tähän keskusteluun osallistuvat tahot haluaisivat julistaa kiihkeillä lausunnoillaan, ettei ISY:ssa tehdä lainkaan tasokasta tutkimustyötä, koska eräs tutkimusryhmä meni julkaisemaan (kieltämättä tieteen etiikkaa vastaan sotien) tietoja keskeneräisestä D-vitamiinitutkimuksestaan.

  Ainoastaan Anssi Mannisen kommentit tuntuvat oikeutetuilta, koska hän puolustaa sekä omaa että alaistensa elinkeinoa sekä pyrkii osoittamaan oman yrityksensä D-vitamiinivalmisteen moitteettomuuden.

  Evelle kiitokset kiihkottomista ja informatiivisista kommenteista, joissa ei vääristellä suomalaisten elintarviketieteentutkijoiden lausuntoja! Christer Sundqvistille kiitokset (sympaattisesta) tsemppauksesta!

  Vetäydyn keskustelusta, ja toivon sydämestäni, että mm. Anssi Mannisen ja muiden lisäravinnefirmojen markkinoille tuomat D-vitamiinivalmisteet osoittautuvat moitteettomiksi kaikissa niistä tehtävissä määrityksissä – myös ISY:n lisätutkimuksissa.

  Tykkää

 21. Olen syönyt kolme vuotta 125-250 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä, seerumin D-vitamiinin määrä on vähän yli 100 nmol/l, saisi olla suurempikin. D-vitamiini on amerikkalaista, n. 16 kertaa edullisempaa kuin suomalaiset valmisteet. Jokaisen tulisi mittauttaa verikokeella D-vitamiininsa määrä.

  Tykkää

 22. Uutta tietoa Kaleva -lehdestä (12.11.2012):

  http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/kuopion-poliisi-d-vitamiinikohun-tutkintapyynto-ei-liippaa-poliisia/612003/

  Oululaisen Manninen Nutraceuticalsin tekemä tutkintapyyntö Itä-Suomen yliopiston kohutusta D-vitamiinitutkimuksesta on kirjattu Kuopion poliisin järjestelmiin.
  Kuopion poliisi harkitsee, ryhtyykö se toimiin pyynnön tiimoilta.
  ”Pitää tutustua materiaaliin ja katsoa, onko poliisilla syytä lähteä tutkimaan”, kertoi komisario Mikko Miettinen Kuopion poliisista maanantaina.
  ”Pyynnön perusteella näyttää siltä, että ei kyllä poliisia liippaa”, Miettinen jatkoi.
  Oululaisyritys epäilee, että Itä-Suomen yliopisto vertasi tutkimuksessaan eri valmistajien tablettien pitoisuuksia vertailutablettiin, jolla oli sama valmistaja kuin tutkimuksessa parhaiten pärjänneellä valmistajalla.

  Tykkää

 23. Evira on selvittänyt D-vitamiinit uudestaan ja tässä siitä tietoa:

  Evira ryhtyi selvittämään D-vitamiinivalmisteita, kun Itä-Suomen yliopisto oli antanut julkisuuteen paljon kohua herättäneen tutkimuksensa. Eviran selvityksen mukaan lähes kaikki tutkitut tuotteet ovat lupausten mukaisia.

  D-vitamiinipitoisuudet on mitattu pääosin tanskalaisessa akkreditoidussa laboratoriossa. Menetelmä ei ole sama, mitä Itä-Suomen yliopiston tutkijaryhmä käytti. Useimpien yritysten tutkituttamat erät olivat samoja kuin Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa.

  Itä-Suomen yliopistosta ei vielä tiistaina haluttu kommentoida Eviran saamia tuloksia. Yliopisto kertoo tietoja omista mittaustuloksistaan perjantaina.

  http://yle.fi/uutiset/eviralta_puhtaat_paperit_d-vitamiineille/6374489

  Tykkää

 24. Sain sähköpostia:

  Riippumattoman tutkimuslaboratorion tulokset vahvistivat Sana-sol-tuotteet vaatimusten mukaiseksi

  Riippumattoman, akreditoidun elintarviketurvallisuuslaboratorion tekemät analyysit vahvistivat, että Sana-sol D-vitamiini 25 mikrogrammaa -tuotteet täyttävät laatuvaatimukset.

  Riippumaton tutkimus tehtiin Eurofins Scientific -laboratoriossa sekä samasta erästä, jota Itä-Suomen yliopisto oli käyttänyt D-vitamiinivalmistetutkimuksessaan että myös muista myytävänä olevista Sana-sol D-vitamiini 25 µg -tuotteista.

  Julkaisemalla sekä oman että riippumattoman laboratorion tulokset samoista eristä, haluamme palauttaa kuluttajien luottamuksen ja poistaa Itä-Suomen yliopiston D-vitamiinivalmistetutkimuksen aiheuttamat epäilyt Sana-sol-tuotteiden laatua kohtaan.

  Sana-sol on tarjonnut koko perheelle hyvänmakuisia ravintolisiä jo vuodesta 1933, ollen näin yksi maamme pitkäikäisimmistä ravintolisätuotemerkeistä. Nykyään Sana-sol D-vitamiinit valmistetaan Axelluksen omalla tehtaalla Tanskassa, jolla on kymmenien vuosien kokemus vitamiini- ja kivennäisainetuotteiden valmistuksesta ja testauksesta.

  Axelluksen laatupolitiikka perustuu elintarviketurvallisuusstandardiimme OFSS:n, HACCP-järjestelmään sekä allergeenimääräysten ja GMO-vapaiden raaka-aineiden käytön noudattamiseen. Orklan tuoteturvallisuusstandardi OFSS on tiukempi kuin vastaavat eurooppalaiset (GMP Good Manufacturing Practise ja BRC British Retail Consortium). Lisäksi teemme säännöllistä yhteistyötä yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa ja tuotteidemme terveysvaikutuksia sekä laatua testataan laajasti niin omasta kuin ulkopuolisten tahojen toimesta.

  Riippumattoman, akreditoidun elintarviketurvallisuuslaboratorion analyysitodistukset sekä Axelluksen oman laboratorion analyysitodistukset ovat ohessa liitetiedostoina sekä Axelluksen nettisivuilla osoitteessa:

  http://www.axellus.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=167&Itemid=85

  Axellus Oy
  Kari Haapakorva
  Toimitusjohtaja

  Axellus AS
  Irena Brustad
  Director Quality and Regulatory Affairs

  Tykkää

 25. ”Pyynnön perusteella näyttää siltä, että ei kyllä poliisia liippaa”, Miettinen jatkoi.”

  Niinpä. Hajanaisia kommentteja, mm. anonyymiltä keskustelupalstan kirjoittajalta, joiden perusteella pitäisi lähteä oikeuteen. Siis … Miltä pohjalta? Mikä on se kvantifioitava haitta mikä on aiheutunut Mannisen lafkalle esim. jonkin nettikeskustelijan kommenteista?

  Ihan oikeasti?

  Tykkää

 26. Walma sekoilee:

  ”Mursu teki liian pitkällemeneviä päätelmiä epämääräisestä seurantatutkimuksesta, joka aloitettiin, kun hän oli vielä teini-iässä. Sitten pari “kansainvälistä tutkijaa” peesasi nuorukaista ja sotku oli valmis…”

  1. Mitä merkitystä Mursun iällä on?

  Ei tietenkään mitään. Ainoastaan itse tutkimuksella on merkitystä. Mutta …

  2. … siitäpä Walma ei – kunnon nettibotin tyyliin – ole sanonut mitään. Haastan sinut kertomaan SUORIN lainauksin itse tutkimuksesta että mitkä nämä ”pitkällemenevät päätelmät” sitten ovat. Vinkki: tutkimuksen TULOSTEN kertominen ei sitä ole. Lisäksi itse paperissa todetaan kyllä rajoitteet ja se mitä koko seurannasta voi ja ei voi päätellä.

  ”Hei Kuopion Yliopiston Ravitsemusopiston “tutkijat” Jaakko Mursu ja Tarja Nurmi! Taisitte munata pahasti opinahjonne maineen…”

  Argumentaatio, hoi? Missä olet? Nurmen tutkimuksella ja Mursun tutkimuksella ei ole mitään yhteyttä. Yhtä mielekästä olisi esittää, että esim. Helsingin yliopisto on pro-Putin -propagandan lähde siksi että Bäckmanilla on sieltä saatu dosentuuri.

  Lopeta jo, Walma. Myöhähävettää.

  Tykkää

 27. ”Hajanaisia kommentteja, mm. anonyymiltä keskustelupalstan kirjoittajalta, joiden perusteella pitäisi lähteä oikeuteen. Siis … Miltä pohjalta? Mikä on se kvantifioitava haitta mikä on aiheutunut Mannisen lafkalle esim. jonkin nettikeskustelijan kommenteista?”

  Meitä selvästi pienempi firma haki jo kuusinumeroisen summan vahingonkorvausta Itä-Suomen YO:lta. Rikostutkinnat on sitten asia ihan erikseen. Niitä ei välttämättä tule lainkaan, jos Poliiisi katsoo, ettei ole tahalleen tehty vääryyttää alan toimijoille.

  Tykkää

 28. Itä-Suomen yliopiston kyykytys (nöyryytys) jatkuu: http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/fimea-testasi-d-vitamiinilaakkeita/

  Fimean valvontalaboratorio on tutkinut kolmasosan lääkkeinä myytävistä D3-vitamiinia sisältävistä tableteista. Tutkitun otoksen tulosten perusteella D-vitamiinilääkkeiden laatuun voidaan luottaa: valmisteet sisälsivät D-vitamiinia 98–124 % ilmoitetusta määrästä.

  Tutkimuksessa huomioitiin pitoisuusmäärityksiin liittyvät ongelmat, erilaiset apuaineet ja D-vitamiinin liukenemiseen vaikuttavat kalsiumsuolat.

  Fimean valvontalaboratorio on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio, jonka pätevyysalueita ovat lääkkeiden ja lääkeaineita sisältävien tuotteiden testaus.

  Tykkää

 29. Yle ei ole ollut mitenkään Itä-Suomen Yliopiston D-vitamiinitutkimuksen tilaaja tai alullepanija. Akuutti-toimitus on saanut tiedon yliopiston tekemän tutkimuksen tuloksista, ja normaalin journalistisen käytännön mukaisesti raportoinut asiasta, jolla on koettu olevan tärkeää yhteiskunnallista merkitystä. Ylellä on ollut myös kaikki syy olettaa, että yliopistotutkimus on luotettava tietolähde. Tässä Yle on toiminut hyvän journalistisen tavan ja tiedonvälitystehtävänsä mukaisesti. Tämän on myös Julkisen Sanan Neuvosto todennut vastauksessaan aiemmin samasta ohjelmasta tehtyyn kanteluun (338. 5041/YLE/12 Chemeda Oy / TV1, Akuutti). Yle on erilaisissa ohjelmissaan (TV Uutiset, Akuutti) seurannut aiheesta sittemmin käytyä keskustelua ja raportoinut uusista, Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta poikkeavista tuloksista sekä tv-ohjelmissaan että ohjelmien verkkosivuilla. Näistä tuloksista on raportoitu viipymättä. Yle tulee jatkossakin seuraamaan uusia tuloksia ja raportoimaan niistä asianmukaisella hyvän journalistisen käytännön edellyttämällä tavalla.

  Ismo Silvo, julkaisujohtaja, Yleisradio Oy

  http://www.manninen.info/blog/?p=1390

  Tykkää

 30. Vainoharhaisuuteen taipuvaisena kuvittelen että tämä koko soppa on vain jonkin tahon tekemä koe siitä, miten helposti saadaan ihmiset ”tieteen” nimissä muuttamaan käsityksiään ja toimintatapojaan, eräänlainen psykososiaalinen testi siis. Asiat eivät suinkaan aina tai edes yleensä ole miltä ne näyttävät. Media on vahva ohjailun väline.
  Tai sitten nyt esiintynyt tutkja vain ei ymmärrä oman toimintansa luotettavuutta ja analyysimenetelmiensä sovellettavuuden rajoja ?!

  Tykkää

 31. Onko tästä asiasta kuulunut mitään . Tämä on ollut tässäkin blogissa esillä . Siis kyseessä se ,että kuka valmisti tuon yliopiston tutkimuksen tutkimus/verrokki D-vit.tabletit ja Anssi Manninen nosti blogissaan tämän esille ,että kenen valmistama Minisun testivoittaja on . Tuon mainitun blogijutun perusteella yhtäläisyyksiä tuotteiden välillä on . Miten on , onko uutta tietoa ? Tiedottaako kenties yliopisto huomenna myös tästä ?

  Mannisen blogijuttu aiheesta alla .

  http://www.manninen.info/blog/?p=1148

  Tykkää

 32. ”Meitä selvästi pienempi firma haki jo kuusinumeroisen summan vahingonkorvausta Itä-Suomen YO:lta. Rikostutkinnat on sitten asia ihan erikseen. Niitä ei välttämättä tule lainkaan, jos Poliiisi katsoo, ettei ole tahalleen tehty vääryyttää alan toimijoille.”

  Et Anssi nyt ollenkaan vastannut kysymykseen – tai ainakaan minä en pidä ”minä-perässä-kun-muut-edellä” -tyylistä vastausta muuna kuin väistöyrityksenä. Mikä on se kvantifioitava (osoitettava) haitta joka on aiheutunut esim. anonyymin nettikeskustelijan haitasta? Vastaisitko?

  Tykkää

 33. joosh,

  en oikeen tajua tanelin argumentointia.

  ymmärrän hyvin, että Manninen oli bist off. Niin tämä tarkoittaa että Manninen joutuu tekemäänylimääräistä työtä 2-3 vk.

  Vahinkovaikutus -> ehkä ylimääräinen labratodistus vai ?

  Tykkää

 34. Minkähän metelin Manninen ja pari muuta nyt nostaa, kun uudetkin mittaustulokset hipoo nollarajaa ja Minisun roikkuu yhä listaykkösenä? Näin tavallisen kaduntallaajan näkökulmasta, tuo koko d-vitamiinifarssi saa jo tragikoomisia piirteitä, tai on paremminkin ollut sitä jo alusta alkaen. Jaa, mihinkä valmisteeseen sitten voi luottaa? No vanhaan kunnon kalanmaksaöljyyn tietenkin! 😉

  Tykkää

 35. Tämä keskusteluvyöry osoittaa, että on todella vaikeaa erottaa tiedettä ja markkinataloustiedettä toisistaan. Todellisten tiedeihmisten on vaikea saada rahoitusta tutkimuksilleen, koska jatkuvan kasvun markkinatalous ei halua itselleen epäedullisia tuloksia, eikä ilmeisesti julkinenkaan sektori, koska raha ratkaisee kaikessa.
  Nyt olisi korkea aika katsoa totuutta silmiin. Suomessa on toista miljoonaa ympäristöhaitoista hälyttävää ns. ympäristösairasta (unettomia, diabeetikkoja, muistisairaita, syöpäsairaita, suolistosairaita…). Heitä yritetään hoitaa lääkkein ja kongnitiivisbehavioraalisella terapialla. Oikea toimenpide olisi ryhtyä poistamaan haittoja.
  Ekosysteemi ei kestä jatkuvia massiivisia kaivos- ym. räjäytyksiä ja niiden suuria ympäristövaikutuksia, yletöntä sähkönkäytön lisäämistä, langattoman teknologian aiheuttamaa sähkömagneettista säteilyä. Kaikki luonnossa ja ihmisessä on tarkoin hienosäädetty. Myös
  kaikella aineella on sähkömagneettinen vaste, jota ei tulisi horjuttaa.
  Meidän tehtävämme on viljellä ja varjella Maata. Vain siten hyvinvointi on mahdollista.
  Kolmen E:n, ekologisen, ergonomisen ja ekonomisen yhteiskuntapolitiikan ja mahdollisimman luonnonmukaisen lääkitsemisen puolesta Terkkari

  Tykkää

 36. hekottaa kirjoitti :

  ”en oikeen tajua tanelin argumentointia.”

  Kieltämättä vaikea tajuta argumentointia , kun en ole argumentointia edes esittänyt !!

  Esitin kysymyksen ja sen jatkoksi linkin blogijuttuun , josta tämä kysymys juortaa juurensa .

  Tykkää

 37. ”Mie, anonyymien nettikirjoitukset eivät heilauta Mannisimperiumia suuntaan tai toiseen.”

  No näinhän sen pitäisikin olla. Mutta miten sitten selität tämän?

  ”Harkinnan alla olevat:

  Nimim. Mr.K.A.T. Skepsis ry:n keskustelufoorumilta”

  Vai oliko kyse siitä, että vaikka imperiumi pysyi paikallaan niin sen perustajan näkökanta heilahti?

  Tykkää

 38. Itä-Suomen yliopiston tutkijat väittävät tutkituttaneensa Mega D3 125 -valmisteen myös Eurofinsillä. Pyysin Tarja Nurmea lähettämään Eurofinsin analyysitodistuksen ja se saapuikin sähköpostiini melkein saman tien.

  Nyt se soppa vasta rupesikin sakenemaan, sillä näyttäisi siltä, että 1) Nurmi on analysoinut vääriä tabletteja tai 2) tablettien massasta on mystisesti kadonnut yli 10 %. Analyysitodistuksessa ei lue tuotteen nimeä, sillä tutkittavaksi on lähetetty irtotabletteja. Nurmen tablettien keskimääräinen massa on todistuksen mukaan 298 mg, kun taas virallisen Mega D3 125 -analyysitodistuksen mukaan massa on 335 mg. Eroa on siis jopa 37 mg, mikä ylittää selvästi vaihteluvälin. Analyysitodistusten mukaan painon määritys on tehty samalla menetelmällä ja se on äärimmäisen tarkka.

  Olemme 2.11. pyytäneet Tarja Nurmea lähettämään tabletteja hänen hallussaan olevasta purkista, mutta mitään ei ole kuulunut. Nurmi ei ole myöskään halunnut lähettää tabletteja Force Vitamin D3 125:n valmistuttajalle. Syytä tähän ei tiedetä, mutta nämä kaksi tuotetta ovat vahingonkorvausvaateiden osalta ehdottomasti ne keskeisimmät tuotteet.

  Tykkää

 39. Karmea farssi, hyvä esimerkki siitä miten asioita EI hoideta ( tehdään tutkimus validoimattomalla menetelmällä, tuloksia ei vertaisarvioida ja ne paukautetaan näkyvästi esille tv:ssä seurauksia miettimättä). Anteeksi ruma sana, mutta julkisuushuorausta pahimmillaan.

  Eniten ärsyttää se ettei tutkimusjohtaja kanna vastuutaan vaan akateeminen rehtori pahoittelee koko yliopiston puolesta. Olen toistaiseksi samassa yliopistossa,onneksi eri laitoksella töissä ja odottelen kauhulla näkyykö tämä rahoituspäätöksissä. Tiedeviestinnän peruskurssi pakolliseksi tutkijoille ja tällainen kammottava pelleily pois yliopistoista ja terveysalalta yleensäkin.

  Tykkää

 40. Anssi Manninen, kuluttajat osaa vetää noista tuloksista omat johtopäätöksensä. Jos kahteen kertaan(kolmeen) testatun valmisteen d3- vitamiinipitoisuus näyttää melkein nollaa, se ei voi olla sattumaa. En tätä pahalla sano, mutta kuitenkin.

  Tykkää

 41. Isyläiselle tiedoksi

  Kuluttajat eivät luota ollenkaan tutkimukseen koska eivät ole tehneet sitä oikein ja siitä on todisteet.

  Lisäksi Mannisen myymät D-vitamiinit on Eurofins testannut sinetöidyistä purkeista.

  Itä-Suomen yliopisto ei ole testauttanut Mannisen D-vitamiinejä eurofinsillä.

  Tykkää

 42. Gt2:lle
  En ymmärrä viestiäsi. Pointtini oli juurikin se että toimittiin tutkijaryhmän taholta huonosti, ts. alustavia varmentamattomia tuloksia huudeltiin julkisuuteen ennenkuin varmistettiin toimiiko menetelmä.

  Toivon vain että tässä farssissa osattaisiin erotella yksittäinen ryhmä koko yliopistosta. Osalla meistä on tutkimusetiikka kohdallaan.

  Tykkää

 43. Kuuntelin radiouutisista Nurmen haastattelua ja pahoitteluja. Asia esitettiin niin yliolkaisesti, ettei tuloksista saanut selkoa.

  Ihmettelen vielä, miksi Itä-Suomen yliopistossa vielä tutkitaan D3-vitamiinia, kun jo monta vuotta sitten kansainvälinen tutkijaryhmä Tampereella osoitti, että elimistö tarvitsee sitä, ja täällä niukassa auringonvalossa sitä on otettava purkista. Lisäksi tohtori Tolonen on linkittänyt tietoa monista muista tieteellisistä tutkimuksista, jotka osoittavat D3:n hyvät vaikutukset esim. juuri vanhusväestölle. Täällä, kummallista kyllä, ei huolehdita edes vanhusten välttämättömistä rasvahapoista, vaan veri pidetään ”vikkelänä” Marevanilla sivuvaikutuksista välittämättä. (Niitähän voi sitten lääkitä toisilla lääkkeillä.) Kun osa vanhuksista lisäksi ei pääse ulos edes kesällä, monilla on D-vitamiinin puutostila. Onneksi ISY:ssä nyt kuitenkin annetaan myös vertailuryhmälle pieni päiväannos.

  Markkinatalousyhteiskunnassa, jossa tärkeimmät alat ovat kaivosteollisuus, langattomat tietotekniset palvelut ja lääketeollisuus, ihminen ei näe tervettä päivää. Kaivokset eivät todellakaan säteile hyvinvointia, vaikka radiosta sellaista kuulin ohimennen jonkun haastateltavan suusta muutama tunti sitten. Langattomien laitteiden aiheuttama säteilykin on kansainvälisissä tutkimuksissa todettu monin tavoin haitalliseksi.
  Paluu inhimilliseen yhteiskuntaan olisi aloitettava mahdollisimman pian. Puolustusmekanismeja on riskioloissa vahvistettava ravintolisillä, koska harva liikkuu niin paljon, että voi syödä niin paljon, että saa ruuasta kaikki vitaaliaineet, joskin runsaalla kasvisten, kevyiden hedelmien ja marjojen käytöllä ja täysjyväviljatuotteilla, hyvillä kasvirasvoilla ja rasvaisella kalalla pärjää, kun ottaa lisäksi D3-vitamiinia.

  Suuruusharha-teknohuuma -syndrooma, joka on ihmiskunnan historian pahin vitsaus, olisi saatava tautiluokituksen ja hoidon piiriin. Siihenkin hyvä hoito olisi paitsi järjenkäyttö ja mietintä, myös hyvät elämäntavat (hyvä ravinto+D-vit., mielekäs tehtävä, ulkoilu, liikunta, uni ja kasvoista kasvoihin -vuorovaikutus (ilman langattomia laitteita).
  Terkkari

  Tykkää

 44. Nm. Terkkari, sydänleikatuille vanhuksille Marevan ym. lääkkeet on ensiarvoisen tärkeitä! Ei kannattaisi päteä asialla, josta ei mitään ymmärrä. Vaikka d-vitamiini on tärkeä juttu varsinkin lapsille ja iäkkäämmille, ei sekään ole mikään ihmelääke. Ei yksikään vitamiini ole. Sama juttu monipuolisen ruuan ja hyvien rasvahappojen kanssa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s