D-vitamiinikaaos selviää?

Kokonaisvaltainen terveys: lepo ja uni – rentoutuminen – fyysinen ravinto – psyykkinen ravinto – liikunta – elämän haasteet

 

Suomalaista tiedeosaamista rapauttava Itä-Suomen yliopisto oli tiuhaan otsikoissa syksyllä 2012 ristiriitaisine D-vitamiinitutkimuksineen. Nyt näyttää rauha laskeutuneen maahan.

 

Päivitys 26.3.2013

Näin kirjoittaa Savon Sanomat:

Itä-Suomen yliopiston ja ravintolisiä kauppaavan Chemedan välinen D-vitamiinikiista on ratkaistu. Chemedan tiedotteen mukaan yliopisto on pahoitellut kohua, joka syntyi D-vitamiinipitoisuuksia koskeneista mittauksista. Yhtiön mukaan asia on nyt loppuun käsitelty.

Myös yliopiston hallintojohtaja Tuomo Meriläinen vahvisti STT:lle, että asia on ratkaistu. Hän ei kommentoinut aihetta enempää.

Chemeda kertoi aiemmin vaativansa yliopistolta vahingonkorvausta. Yhtiön toimitusjohtaja Tero Weckroth ei kerro, onko sopimuksessa liikuteltu rahaa.

Myös eräät muut ravintolisiä myyvät yritykset ovat aiemmin kertoneet harkitsevansa vahingonkorvausvaateita. Ainakin osa niistä on odotellut Chemedan toimia asiassa.

Yliopistossa tutkittiin viime syksynä D-vitamiinivalmisteita ja väitettiin, että useimpien tuotteiden vitamiinipitoisuudet olivat huomattavasti luvattua alhaisemmat. Uudet ulkopuoliset tutkimukset osoittivat, että yliopiston mittaustulokset olivat valtaosin virheellisiä.

 

HUOMIO!

Teidän kannattaa lukea kommentit tarkkaan. Tästä kehittyi saippuaooppera, jota seurattiin vilkkaasti blogissani. Yliopistoväki oli kykenemätön myöntämään virheensä ja vahingon kärsineiden yritysten jättämät oikaisupyynnöt kaikuvat kuuroille korville. Näytti siltä, että biokemisti Tarja Nurmi oli päättänyt pilata Itä-Suomen yliopiston maineen. Aiheutettiinko peruuttamatonta vahinkoa suomalaiselle tutkimukselle ja ravintolisien myynnille? Tämä on jännempää kuin Dallas!

 

Aiemmin kirjoitettua (päivitys 5.11.2012)

Suomalaiseen tutkimukseen voi pääsääntöisesti luottaa. Syksyn 2012 tapahtumat Itä-Suomen yliopistossa on nähtävä harvinaisen tyhmänä ilmiönä, joka ei kuulu näin räikeällä tavalla suomalaiseen tutkimukseen.

Suomalaiset tutkimuslaitokset ovat rehellisiä, tutkijat omaavat korkean moraalin ja he toteuttavat vastuullista tieteellistä tehtäväänsä liikoja sekoilematta.

Hyvin erikoisena ilmiönä nousee esille Itä-Suomen yliopiston tuoreet D-vitamiinitutkimukset. Yliopiston biokemian laitos ilmoitti testanneensa omalla analyysitekniikallaan kaupalliset D-vitamiinivalmisteet. Laboratoriossa tehtiin yllättäen havainto, että kaupalliset valmisteet eivät ole sitä mitä purkin kyljessä luvataan. Apteekin D-vitamiinivalmisteissa on laboratorion havaintojen mukaan hämmästyttävän vähän D-vitamiinia.

Itä-Suomen yliopiston sensaatiomainen löydös sai entistä oudompia piirteitä kun kahdesta vahvasta D-vitamiinivalmisteesta ei löytynyt D-vitamiinia laisinkaan! Puhdasta nollaa näytti tietokoneen tulosliuska.

Mitä tekee tässä tilanteessa Itä-Suomen yliopisto? Joo. lähtee julkisuuteen niillä väitteillä, että kaupalliset D-vitamiinivalmisteet näyttävät huijauksilta. Turhaan popsitte D-vitamiinia. Tyhjää täynnä on pillerinne!

Pölyn laskeuduttua ja D-vitamiiniasian saatua parhaimpaan katseluaikaan (YLE A-Talk) mitä parhainta huomiota osakseen on käteen jäänyt ikävä juttu: Itä-Suomen yliopiston D-vitamiinianalyyseissä tehtiin virheitä. Tutkimus tarjottiin julkisuuteen selvittämättä mahdollisia virhelähteitä. Apteekit ovat palauttaneet myyntiin taas D-vitamiininsa ja puhtaat nollat saaneet vahvat D-vitamiinivalmisteet ovat taas myynnissä ja ilmeisesti ihan kunnossa.

Mikä vahinko tästä Itä-Suomen yliopiston tiedehölmöilystä D-vitamiinin suhteen nyt sitten loppujen lopuksi tuli? Minun mielestäni hämäräperäinen touhu ei kuulu yliopistoon. Kuopion yliopiston nimellä aiemmin tunnettu opinahjo niitti jo kyseenalaista mainetta professori Pekka Puskan vetämän Pohjois-Karjala-projektin aikana. Pitikö nyt taas muistuttaa niistä ajoista? Itä-Suomen yliopisto käynnisti äskettäin laajan D-vitamiinitutkimuksen – voiko siihen tutkimukseen luottaa kun D-vitamiinin määrityksessäkin on näin suuria vaikeuksia?

Mitä mieltä olet, rakas lukijani, tekikö Itä-Suomen yliopiston D-vitamiinisekoilu vahinkoa suomalaiselle tiedetutkimukselle? Vähensikö tämä sotku intoasi nauttia D-vitamiinivalmisteita talvikuukausina? Odotatko Itä-Suomen yliopistolta virallista anteeksipyyntöä aiheuttamastaan hämmingistä?

Kommentoi!

 

 

 

120 kommenttia artikkeliin ”D-vitamiinikaaos selviää?

 1. Mega D3 125:n D3-vitamiinipitoisuus vastaa pakkausmerkintöjä. Akkreditoitu Eurofins-laboratorio on analysoinut sekä Itä-Suomen yliopiston analysoiman erän että tällä hetkellä myynnissä olevan erän. Nämä analyysit on luonnollisesti tehty avaamattomista (sinetöidyistä) purkeista, jotka on avattu vasta analyysiä tehtäessä. Näin ollen niiden sisältö on taatusti oikea. Sen sijaan Itä-Suomen yliopisto on lähettänyt Eurofinsille irtotabletteja, joiden paino on anonyymin Eurofins-analyysitodistuksen mukaan selvästi alhaisempi: 298 mg vs. 335 ja 344 mg. Emme ole vielä kyenneet selvittämään, mistä tämä johtuu, sillä Itä-Suomen yliopiston tutkija Tarja Nurmi ei ole ollut halukas lähettämään meille edes osaa hallussaan olevista tableteista. Selvää on kuitenkin se, että Manninen Nutraceuticals Oy ei hyväksy yrityksemme nimen tai tuotemerkin liittämistä tuntemattomiin irtotabletteihin.

  Analyysitodistukset voi tilata PDF- tai paperikopioina osoitteesta info@manninen.info.

  Anssi Manninen, toimitusjohtaja
  Manninen Nutraceuticals Oy

  Tykkää

 2. Minisun-sun jatkaa härskiä mainoskampanjaansa. Tämän aamun lehdestä saimme lukea näyttävän kokoisen mainoksen:

  ”Luotettavat Minisun-vitamiinit apteekista”

  Minisun luo mielikuvaa, että se on luotettava. Muut eivät ole luotettavia siis.

  Tämän brändin Minisun on luonut yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Hienoa liike-elämän ja yliopiston välistä yhteistyötä!

  Minusun voisi heittää vaikkapa vähän
  yksityistä rahaa yliopiston suuntaan, jotta yhteistyö olisi kahdensuuntaista.

  Tykkää

 3. Itä-Suomen yliopiston D-vitamiinitutkimuksesta vahingonkorvausvaateen jättänyt lisäravinnevalmistaja Chemeda Oy aikoo ryhtyä oikeustoimiin yliopistoa kohtaan.

  Chemedan toimitusjohtajan Tero Weckrothin mukaan Itä-Suomen yliopisto on ilmoittanut yritykselle kiistävänsä korvausvastuunsa ja luvannut antaa yksityiskohtaisen vastauksen korvausvaatimukseen tammikuun 15. päivään mennessä. Weckrothin mukaan yliopisto vetkuttelee asiassa, koska se oli aiemmin luvannut vastauksen korvausvaateeseen eiliseen mennessä.

  Itä-Suomen yliopisto ei kommentoi korvausvaatimuksia tai vastuukysymyksiä. Yliopisto myönsi marraskuussa, että sen julkisuudessa esittelemän D-vitamiinitutkimuksen mittausmenetelmä oli puutteellinen. Lokakuussa alkaneesta kohusta kärsi moni vitamiinivalmisteiden valmistaja.

  http://yle.fi/uutiset/d-vitamiinivalmistaja_aikoo_vieda_ita-suomen_yliopiston_oikeuteen/6420206?origin=rss

  Tykkää

 4. Tutkittujen D-vitamiinivalmisteiden pitoisuudet hyväksyttäviä
  19.12.2012 11:38

  Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tutkitutti kaksi D-vitamiinivalmistetta, joiden D-vitamiinipitoisuus kyseenalaistettiin Itä-Suomen yliopiston uusintatutkimuksessa. Eviran saamien tutkimustulosten mukaan myös nämä tuotteet sisälsivät hyväksyttävän määrän D-vitamiinia pakkausmerkinnöissä ilmoitettuun määrään nähden.

  Kahden tutkitun tuotteen, Force Vitamin D3:n (Force Sports Nutrition) ja Mega D3:n (Manninen Nutraceuticals), D-vitamiinipitoisuus vastasi ilmoitettua, kun otettiin huomioon sallittu 20 prosentin poikkeama ilmoitetusta sekä käytetyn analyysimenetelmän mittausepävarmuus.
  Eviran pyynnöstä kyseisiä yrityksiä valvovien kuntien elintarvikevalvontaviranomaiset ottivat tuotteiden markkinoilla olevista eristä viralliset valvontanäytteet (5 purkkia/erä). Näytteet lähetettiin sinetöityinä Eviraan, joka toimitti näytteet eteenpäin akkreditoituun elintarvikelaboratorioon D-vitamiinipitoisuustutkimuksiin.

  Marraskuussa 2012 Evira selvitti ravintolisäyritysten D-vitamiinivalmisteiden omavalvontatietoja ja analyysitodistuksia. Selvityksessä mukana olleiden yritysten omavalvonta oli pääosin kunnossa. Tarkastuksen kohteena olivat ne D-vitamiinivalmisteet, joiden vitamiinipitoisuudet osoittautuivat FT Tarja Nurmen tutkimuksessa merkittävästi ilmoitettua alhaisemmiksi.

  Evira katsoo asian käsittelyn päättyneeksi.

  http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/?bid=3258

  Tykkää

 5. Kannattaa muistaa että Itäsuomen yliopisto on lääketehtaitten ja maatalouslobbareiden etujärjestö Scwabeineen ja Uusitupineen.
  Heitä kiinnostaa raha, eikä ihmisten terveys.
  Luoja meitä Itäsuomen yliopistolta varjelkoon!

  Tykkää

 6. Itä-Suomen yliopisto on saanut vuoden 2012 huuHaa-palkinnon.

  Asiasta voit lukea tarkemmin kommentistani:
  Nuori – ethän halua kivessyöpää.

  Tykkää

 7. D-vitamiinisotkua saatetaan setviä oikeudessa
  STT

  Ainakin kaksi ravintolisiä kauppaavaa yritystä vaatii Itä-Suomen yliopistolta vahingonkorvauksia virheellisestä D-vitamiinitutkimuksesta. Korvauksia vaaditaan sillä perusteella, että yliopiston virhetulokset ovat aiheuttaneet yrityksille myyntitappioita.

  Tukkuyritys Chemeda aikoo viedä asian oikeuteen, mikäli yliopisto ei myönnä korvausvastuutaan. Toistaiseksi yliopisto on yrityksen mukaan kiistänyt vastuunsa tappioista.

  – Olemme päättäneet, että oikeustoimet aloitetaan. Ellei yliopistolta pian tule yllättävä tarjous, jossa myöntävät vahingonkorvausvastuunsa, oikeuteen mennään, sanoo toimitusjohtaja Tero Weckroth.

  Myös toinen korvausta hakeva yritys Midsona on valmis oikeustoimiin.

  Itä-Suomen yliopiston lakiosasto ei halunnut kommentoida asiaa STT:lle.

  Korvausvaateita tulee todennäköisesti lisää. Terveystuotekauppiaiden Liitto on kysynyt alustavasti luontaistuotekauppojen halua hakea korvauksia. Kymmenisen kauppaa vastasi myöntävästi. Liitto aikoo järjestää yrityksille lakitoimiston apua.

  Myös tukkuyritys Manninen Nutraceuticals pohtii korvausten hakemista tammikuun aikana.

  http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194785362212/artikkeli/d-vitamiinisotkua+saatetaan+setvia+oikeudessa.html

  Tykkää

 8. Koska edelleen väitetään Matti Tolosen olevan Tohtori Tolonen-merkkisten ravintolisien takana, kävin katsomassa Midsona Oy:n päättäjätietoja

  http://www.finder.fi/Luontaistuotteita/Midsona%20Finland%20Oy/SALO/paattajat/1027810

  Toimitusjohtaja Jukka Allos

  Hallitus:
  pj. Åsberg, Peter Sven-Eric
  jäsen Allos, Jukka Veli
  jäsen Svensson, Per Olov Lennart

  En näe missään Matti Tolosta!

  Midsona oy osti hiljattain Bio-Vitan, joka on nyt Midsona oy:n aputoiminimi.

  Christer kommentoi: Midsonalla on myynnissä koko Tolosen tuoteperhe ja markkinoinnista vastaa tohtorin Mikko-poika. Enempää en viitsi kommentoida tätä asiaa.

  Tykkää

 9. onkos saaristolainen kuullut sellaisesta, että joku yritys saattaa markkinoida tuotetta.

  Jos vihannestukku myy jonkun tuottajan kaalinpäitä, niin välttämättä tuottaja ei omista tukusta yhtään.

  Tykkää

 10. Onhan Saaristolainen kuullut. Mutta Tolonen on yli 70-vuotias ja nauttii eläkeläisen elämästä. Hänellä ei tietääkseni ole enää yritystä.

  Haluaako hekottaa tehdä yrittäjän pitkää päivää vielä yli 70-vuotiaana?

  Tykkää

 11. Tarkistin asian
  http://www.ytj.fi/yrityshaku.aspx?path=1547%3b1631%3b1678&kielikoodi=1

  Vain yksi joka ei ole kuolinpesä, on metsätaloutta harrastava yrittäjä Haapavedeltä.

  Christer kommentoi: En ymmärrä mitä Saaristolainen ajaa takaa? Onhan se päivänselvää, että tohtori Tolosen piilomainonta on jatkunut ja jatkuu niin kauan kuin hän elää. Niinhän me yrittäjät toimimme, mainostamme tuotteitamme ja palvelujamme, ”rakkaita lapsiamme”. Kuka enemmän härskisti, kuka vähemmän. Eivät kaikki ole harmissaan Tolosen piilomainonnasta, mutta minä olen. Mutta jätetään tämä mitätön yksityiskohta D-vitamiinikaaoksessa pois päiväjärjestyksestä, jookos?

  Tykkää

 12. Itä-Suomen yliopisto ei anna periksi. Se kiistää vaatimukset D-vitamiinijupakassa

  Yliopisto antoi tiistaina 15.1.2013 vastauksensa kahdelle korvauksia vaatineelle yhtiölle.

  Itä-Suomen yliopisto kiistää yhä korvausvastuunsa D-vitamiinivalmisteiden sisältöjä koskevassa asiassa. Yliopisto on vastannut tänään lakimiehensä välityksellä kahdelle korvauksia hakeneelle lisäravinnevalmistajalle, Chemedalle ja Midsonalle. Yliopiston mukaan korvausvaatimuksille ei ole perusteita.

  Yliopiston johtavan lakimiehen Petri Rintamäen mukaan yliopisto perustelee vastaustaan muun muassa sillä, että tieteellisten mittausmenetelmien kehittäminen ja valmistemittaukset ovat osa yliopistojen perustyötä. Tieteellisessä tutkimuksessa julkaistaan paljon mittausmenetelmiä, joita ei testata viranomaisten laatuvaatimusten mukaisesti eikä niitä ole tarkoitettu viranomaisten käyttöön.

  Yliopiston mukaan tutkijoiden käyttämä menetelmä vastasi tasoa, jota on käytetty suuressa osassa viimeisen 20 vuoden aikana julkaistuja tutkimuksia. Vastauksen mukaan tutkijat ovat toimineet täysin vilpittömästi ja tieteessä tavanomaisilla tavoilla. Yliopisto sanoo myös oikaisseensa aktiivisesti julkisuuteen tulleita vääriä tietoja sekä korostanut virallisten analyysitulosten merkitystä.

  Lääkevalmistaja ihmettelee yliopiston vastausta

  Ainakin Chemeda on viemässä asian oikeuden ratkaistavaksi. Midsona harkitsee asian jatkotoimia myöhemmin tällä viikolla.

  Chemedan toimitusjohtaja Tero Weckroth ihmettelee yliopiston vastauksessa etenkin kohtaa jonka mukaan ”yliopisto ei ole julkaissut mittaustuloksia”. Mittaustuloksista kerrottiin Ylen Akuutti-ohjelmassa lokakuun loppupuolella. Weckroth myöntää, että yliopisto on oikaissut väärät tiedot, mutta hänen mukaansa oikaisu tuli liian myöhään.

  Yliopisto myönsi marraskuussa, että sen julkisuudessa esittelemän D-vitamiinitutkimuksen mittausmenetelmä oli puutteellinen. Lokakuussa alkaneesta kohusta kärsi moni vitamiinivalmisteiden valmistaja.

  Chemedan Musta Aurinko -D-vitamiinivalmisteen liiketoiminta siirtyy Sabora Pharma Oy:lle vuodenvaihteessa. Chemeda vastaa mahdollisesta oikeusprosessista ja kustannuksista.

  http://yle.fi/uutiset/ita-suomen_yliopisto_kiistaa_vaatimukset_d-vitamiinijupakassa/6452188

  Tykkää

 13. Lisäravinnevalmistaja Midsona haluaa jatkaa neuvotteluja Itä-Suomen yliopiston kanssa D-vitamiinitutkimuksiin liittyvässä korvausasiassa.

  Yhtiö on hakenut yliopistolta korvausta puutteelliseksi todettujen mittaustulosten takia. Yhtiön mukaan se voi viedä asian oikeuteen, mutta tässä vaiheessa se kuitenkin haluaa jatkaa neuvotteluja yliopiston kanssa.

  Yliopisto vastasi tammikuun puolivälissä kahdelle lisäravinnevalmistajalle todeten, että se ei koe olevansa asiassa korvausvastuussa.

  Toinen D-vitamiinimittauksien takia korvauksia vaatinut yhtiö Chemeda aikoo viedä asian oikeuteen ja valmistelee haastetta. Yhtiön toimitusjohtaja Tero Weckroth toteaa kuitenkin, että oikeuteen meno ei ole yhtiölle itseisarvo, vaan sille olisi tervetullutta jos yliopisto haluaisi neuvotella asiasta.

  http://yle.fi/uutiset/toinen_d-vitamiinivalmistaja_empii_viela_oikeusjuttua/6471414?origin=rss

  Tykkää

 14. Erittäin hyvä tapaus! ”Ihan isolla huutomerkillä”. Olis toivottavaa notta meiltä lukijoilta tavan tallaajilta loppuis luulotauti tähän loistavaan kollonvikaaseen (ja muihinkin) tutkimukseen.
  Eli ei olen kaikki totta mikä on mustalla musteella valkoiselle paperille painettu

  Tykkää

 15. A. Ylppö eli vanhaksi, kun kertoi syövänsä mitä eteen kannnetaan. Suosittelen kiihkottomasti sitä samaa D-vitamiinilähdettä tähän keskusteluun osallistujille.

  Vihdoin kun pääsemme asian ytimeen ja joku tutkija ihan mistä päin Suomea tahansa yrittää väittää osaavansa selittää mitä siinä maailmankaikkeuden reunan ulkopuolella on mihin me laajennutaan tai mitä oli sekunti ennen suurta pamausta, silloin on oikeasti joku aihe mistä kannattaa ottaa pulttia.

  Tämä on tiedetaloudellinen luonnonlaki:

  Niin kauan kun joku saa rahaa jonkun tutkimisesta, tasan niin kauan löytyy joku siihen rahasta kommentoimaan.

  Christer kommentoi: Erittäin hyvin sanottu! Kiitos!

  Tykkää

 16. Yli 40 sivua linkkejä D-vitamiinitutkimuksiin maailmalta ja tässä viimeisin:

  D-vitamiinin käyttö ravintolisänä (100 mikrogrammaa päivässä) voi parantaa ylipainoisten ja lihavien lasten ja nuorten verensokerin hallintaa ja ehkäistä diabeteksen puhkeamista, ilmenee Missourin yliopiston uudesta tutkimuksesta.

  Tohtori Catherine Petersonin työryhmän tutkimukseen osallistui 35 esidiabetesta potevaa ylipainoista lasta ja nuorta, jotka kuuluvat yliopiston diabeteksen ehkäisyohjelmaan (Adolescent Diabetic Obesity Program). Tutkimuksen julkaisi maailman johtava ravitsemuslääketieteen lehti, American Journal of Clinical Nutrition, huhtikuun numerossaan. Tutkimus saattaa häpeään suomalaiset terveysviranomaiset ja muut ”asiantuntijat”, jotka väittävät että 50 µg muka olisi ehdoton turvallinen D-vitamiinn päiväannoksen yläraja ja että S-D-25-lukemana 50 nmol/l muka riittäisi kaikille.
  http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=43&t=2463&start=600

  Tykkää

 17. Tekstissäsi on paha virhe. Biokemian laitos ei tutkinut mitään D-vitamiineja. Selvitäpä ensin oikea laitos, ennenkuin alat mustamaalata viattomia!!

  Christer kommentoi: Näin minulle on nimenomaan kerrottu, että biokemian laitoksella analyysit tehtiin. Kerro toki mikä on oma tietosi asiasta.

  Tykkää

 18. Suomen johtava D-vitamiiniasiantuntija kertoo laajalle levinneessä STT:n jutussa, että ravinnosta saa riittävästi D-vitamiinia:

  ”Useimpien ihmisten ei tarvitse olla huolissaan D-vitamiinin saannistaan, sanoo Helsingin yliopiston professori Christel Lamberg-Allardt. Hänen mukaansa aikuinen ihminen saa tarvitsemansa D-vitamiinin ruokavaliostaan, jos hän syö muutaman kerran viikossa kalaa ja käyttää riittävästi vitaminoituja maitotuotteita.”
  http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/467403/Professori+Dvitamiinista+hehkutetaan+liikaa

  Hän ei tosin mainitse, että mikä on riittävästi vitaminoitu maitotuote. Onko sellaista myynnissä.

  Turpaduunarin Ei makeaa mahan täydeltä -kirjoitusta ystäväni Margariinin ystävä kommentoi muun muassa näin:

  ”Mielestäni Uusituvan ja Ursulan pitäisi vastustaa sokerin terveyshaittoja ja suositella potilaille vähempihöttöhiilarista ruokavaliota.

  Miksi he panostavat kaikki voimavaransa voin ja D-vitamiinin yli 7,5 mikrogramman vastustamiseen.”

  Samaa sakkia on koko virallinen terveydenhoitovalistuskotkotus, mukaan lukien Lamberi, THL, Itä-Suomi, Sydän- ja Diabetesliittojen tuki ry, Unilever ja muut.

  Vastaapa käsi sydämellä tähän:
  Ostaisitko käytetyn auton C. Lamberg-A:lta?

  Tykkää

 19. Eikö noita provinssiyliopistoja voisi lakkauttaa? Manninen ampuu joskus yli mutta on ihan oikeassa tuossa veronmaksajien rahat-kommentissaan. Savossa tuntuvat olevan eniten kiinnostuneita saadusta julkisuudesta eikä niinkään tieteen tasosta.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s