Kova käypä hoito suositus kolesterolille

Kokonaisvaltainen terveys: lepo ja uni – rentoutuminen – fyysinen ravinto – psyykkinen ravinto – liikunta – elämän haasteet

 

Vuoden kummallisin tiedotustilaisuus on koettu tässä yhden totuuden armaassa maassa. Olemme saaneet uudet dyslipidemian käypä hoito -suositukset. Minun silmälasieni läpi katsottuna, millaiset ne suositukset ovat ja millainen tiedotustilaisuus oli luonteeltaan?

 

Yleensä tiedotustilaisuuksiin terveydestä ja hyvinvoinnista toivotaan median edustajia ja meille toimitetut ilmoitukset ovat avoimia ja selkeitä.

Nyt kävi niin, että viimeiseen asti epäilin onko tilaisuus toteutumassa ja päästetäänkö minut sisään. Ei minkäänlaista varmistusta sähköpostiin tai puhelimeen. Ei minkäänlaista etukäteismateriaalia. Käypä hoito -sivuilla oli itsepintainen tekninen häiriö.

Muutaman muun epätietoisen terveystoimittajan tapaan astelin toiveikkaasti tiedotustilaisuuteen. ”Ai sinäkin tulit!”, olivat ensimmäiset tervetuliaissanat. Olin ihan otettu.

Tilaisuudessa ilmoitettiin esiintyjiksi seuraavat kauhukabinetin arvovaltaiset jäsenet:

– Lääketehtaiden sidonnaisuusmestari ja erikoislääkäri Mikko Syvänne

– Ei laisinkaan yhtä sidottu erikoislääkäri Matti J. Tikkanen

– Kova ja laillistettu täti sekä dosentti Ursula Schwab

Nautittuani sydänystävälliset leivät epäilyttävine levitteineen (kenkälankkia?) ja syötyäni muutaman koristeena olleen hedelmäsiivun sekä hörpättyäni kahvini, tilaisuus alkoi. Tässä raporttini. Minun kolesteroliskeptisten silmälasieni läpi tarkasteltuna.

Ketä meidän pitää hoitaa? Siihen kysymykseen saimme vastauksen sidonnaisuusmestari Mikko Syvänteeltä.

Dyslipidemioiden (rasva-aineenvaihdunnan häiriö) hoito perustuu valtimosairauksien riskinarvioon. Heti minulle tuli otsikon nähdessäni aika skeptinen olo. Riittääkö lääkehoitoon todellakin nykyään, että on riski sairastua johonkin sairauteen? Näin on näreet. Näköjään.

Dosentti, ylilääkäri, kardiologian erikoislääkäri Mikko Syvänne
Suomen Sydänliitosta ilmoitti heti toisella diallaan sidonnaisuutensa. Asiantuntijapalkkiota oli nostettu Eli Lillyn firmasta, MSD:n kukkarolla oli käyty, Pfizer + Pfizer/BMS oli muistanut palkita Mikkoa ja vielä Sanofikin oli liittynyt asiantuntijapalkkion maksaneiden kuoroon. Luentopalkkioita oli tullut Abbottilta, Novo Nordisk lääkeyhtiöltä ja Sanofista. Muutama ammattikorkeakoulu oli myös maksanut luentopalkkion ja sokerina pohjalla, Kansan Raamattuseura (jippii kräsäläiset!) oli Mikolle kerännyt kolehdin. Osakkeita Mikko omisti Remote Analysis -firmassa. Koulutus- ja kongressikuluja olivat maksaneet seuraavat tahot: Leiras, MSD, Novartis, Sanofi ja Novo Nordisk, jag tackar och bockar, tusen tack!

Sidonnaisuusmestari pääsi vauhtiin avaamalla ensiksi tämän kryptisen riskinarviojutun. Saimme kuulla, että riski sairastua valtimosairauteen on jatkumo, johon vaikuttavat useat tekijät: sukupuoli, ikä, perimä, kolesteroli + muut lipidiarvot, verenpaine ja tupakointi.

Yhteen ainoaan yllämainittuun asiaan tujottaminen voi johtaa harhaan. Tarvitaan siis luotettavia riskinarviotyökaluja. SCORE oli hyvä, mutta tässä yhden totuuden Finlandiassa maailman paras riskinarviotyökalu on FINRISKI. FINRISKI kertoo totuuden. Tähän RISKIin annetaan kaikkein isoimmat paukut.

FINRISKI:llä voidaan saada kätevästi koukutettua ja sumutettua koko Suomen lääkärikunta neljän riskiluokan tarkasteluun:

1) Pieni riski, FINRISKI arvioi riskin sairastua <2%
2) Kohtalainen riski, FINRISKI 2-10%
3) Suuri riski, potilaalla todetaan diabetes, keskivaikea munuaisten vajaatoiminta, perinnöllinen kolesterolisairaus, FINRISKI 10-15%
4) Hyvin suuri riski, potilaalla on valtimosairaus, diabetes + lisätekijä, vaikea munuaisten vajaatoiminta, FINRISKI >15%

Kokonaisriskin arviointiin käytetään interaktiivista kaaviota ainakin tämän luennon mukaan. Terveyskeskuksissa kaiken maailman kaavioille tehdään niin kuin EU-direktiiveille Kreikassa: sinne Ö-mappiin ne joutuvat, jos tarkastaja tulee, sitten ne otetaan esiin.

Kolesteroli on julma ihmistuote. Sitä ei saa muodostua maksassa liikaa ja kauheasti pitää vältellä ettei sitä vaan ole ravinnon joukkoon päässyt sekoittumaan. Jos sitä ”pahaa” LDL-kolesterolia on pienen riskin ryhmässä < 2,5 mmol/l niin silloin on kaikki vielä ihan hyvin. Ei tarvita lääkehoitoa. Riittää kun elämäntavoissa tapahtuu muutoksia parempaan suuntaan. Tässä yhden totuuden maassa elämäntavoissa tapahtuu se muutos, että liikutaan enemmän, ei enää tupakoida ja ennen kaikkea ymmärretään syödä margariinia ja juoda rasvatonta maitoa. Se vasta terveellistä on. Jumankauta, vettä saa hanasta!

No niin, rauhoitupa nyt siitä, sanoo sisäinen ääneni. Suuren riskin potilailla on totinen paikka edessä. Elämäntapamuutosten lisäksi pitää ruveta popsimaan statiineja. Lääkkeet otetaan käyttöön kun LDL-viisari värähtää yli 1,8 mmol/l.

Korkeamman luokan filosofiaa ja matematiikkaa on sitten riskinarviota muokkaavien tekijöiden tarkastelu. Eli, saattapi olla niin, että lääkkeet isketään kouraan vaikka riski olisi häviävän pieni, jos nämä ehdot otetaan huomioon potilaan kohdalla:

– Kuvantamis- tai muissa tutkimuksissa todettu oireeton ateroskleroosi (meni minulta ohi, ilmeisesti tässä tilanteessa ei suositella lääkehoitoa)

– Vähäinen liikunta

– Keskivartalolihavuus etenkin nuorilla

– Obstruktiivinen uniapnea

– Seerumin suuri triglyseridipitoisuus

– Seerumin pieni HDL-kolesterolipitoisuus

– Heikentynyt glukoosinsieto tai kohonnut paastoglukoosipitoisuus

– Pitkäaikainen tulehdussairaus, esim. nivelreuma

– Suurentunut herkän CRP:n pitoisuus

– Muiden harvemmin käytettyjen biokemiallisten muuttujien suurentuneet pitoisuudet (en jaksa näitä luetella, kysykää jos kaipaatte näistä tietoja)

– Epäedullinen psykososiaalinen asema

– Muut haitalliset stressitekijät

Milloin tehdään riskiarvio? Joo, aina kun potilas pyytää. Lapsille jos suvussa on FH-tautia. Nuorille jos suvussa on valtimosairautta tai itsellä on riskitekijöitä (esim. raskausdiabetes). Riskiarvio tehdään ihan kaikille suomalaisille viimeistään silloin kun mies tulee 40 vuoden ikään. Naiset saavat odottaa 10 vuotta pitempään tai siihen asti kun vaihteet rupeavat reistailemaan (vaihdevuosiin asti). Pienen riskin potilailla riskiarvio uusitaan 5 vuoden välein ja suuren riskin potilaat käyvät riskiarviossa vuosittain.

Mielestäni Mikko Syvänne esitteli asiat oikein hyvin. Ei hän voi mitään sille, että hän asuu yhden totuuden maassa.

Suositusryhmän puheenjohtaja professori, sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Matti J.Tikkanen (Hyks) oli seuraavana äänessä. Aiheena oli ”Lääkehoitoa tarvitseville: Ovatko statiinit tehokkaita ja turvallisia valtimosairauksien ehkäisyssä?”

Sidonnaisuudet oli kiltisti esillä: Amgen, Aegerion ja Pfizer. Ei yhtään Raamattuseuraa!

Saimme kuulla, että statiinit ovat erittäin tehokkaita lääkkeitä. LDL-kolesteroli alenee ryminällä kun aloitetaan statiinihoito. Ja sehän näkyy sitten valtimotautitapauksien vähenemisenä. Usko nyt!

Silmieni sumentuessa Tikkasen sumutusoperaation seurauksena jäi epäselväksi mistä tutkimuksista tiedot oli noukittu. Ne löytynevät Käypä hoito -suositusten versiosta, jota en vielä itse tähän hätään ollut saanut käsiini.

Seuraavaksi tarkasteltiin statiinilääkityksen turvallisuutta. Ja kuten olettaa saattaa tässä yhden totuuden maassa, turvallisia ne statiinit ovat! Mitä nyt vähän lihasvaivoja on raportoitu ja yllättäen esiinputkahtanutta diabetesongelmaa ihmetellään.

Lihasvaivat liittyvät ilmeisesti veriplasman suurentuneeseen statiinipitoisuuteen. Statiinien on tarkoitus vaikuttaa maksassa, eikä päästä livahtamaan verenkiertoon suurina määrinä aiheuttaen lihaksille kaikenlaista hankaluutta. Potilaan muut käytössä olevat lääkkeet voivat häiritä statiinien poistumista verestä.

Nyt tuli Tikkaselta sensaatiomainen myönnytys: Lihasvaivat ovat ilmeisesti yleisempiä kuin on aikaisemmin ajateltu. Ei ole hoksattu kysyä tätä erikseen potilailta. Muistakaa siis ilmoittaa lihasvaivoista vaikka sitä ei hoksattaisi kysyä!

Ongelmana pidetään myös sitä, että potilas ei lihasvaivoista huolimatta uskalla lopettaa statiinin käyttöä.

Uusi ikävänpuoleinen asia oli tullut esiin statiinien käytössä: Aikuistyypin diabeteksen lisääntyminen! Keskimäärin 9 % statiinihoitoa saaneista ovat saanet aikuistyypin diabeteksen. Silmät auki! Tämähän on tosi huolestuttava asia!

Tutkimuksissa oli selvinnyt, että suuri statiiniannos lisäsi diabetestapauksia enemmän kuin pieni annos.

Saimme kuulla, että syöpä ei lisäänny statiineilla. Haimatulehdukset eivät myöskään lisäänny. Vuorineuvos Leino Utriainen ei tietenkään tätä sumutusta usko, enkä tietenkään minäkään!

Maksaentsyymien nousut ovat kolesterolilääkkeiden popsijoilla hyvin lieviä. Ei syytä huoleen. Antaa mennä statiinit kurkusta alas vaan! Terveyttä ne tuovat?

Viimeiseksi esiintyi kovan rasvan varoittelusta niskakarvojani moneen kertaan pystyyn nostanut laillistettu propagandayksilö Kuopiosta, dosentti, ravitsemusterapeutti Ursula Schwab.

Ihan oikeasti, minua ällöttää tuon rouvan puheet niin paljon, että minulta ei irtoa mitään kommenttia. Sydänystävällisestä ravinnosta saatte lukea jostakin muualta. Ei tästä blogistani.

 

Tätä referaattia saa kommentoida.

 

93 kommenttia artikkeliin ”Kova käypä hoito suositus kolesterolille

  1. näitä itseoppineita hörhöjä jotka luulee kumoavansa lipidihypoteesin mahtuu 10 yhdelle bussipysäkille ja googlen yliopistosta valmistuu kokoajan, miksei samantien vaadita Goldsteinin ja Brownin lääketieteen nobelin mitätöimistä.

    Tykkää

  2. Hyvä Leino Utriainen,
    ikävä kyllä uusin tutkimus ei tue sanomaasi.

    Tutkin taustaasi sen verran että olet ilmeisesti koulutukseltasi diplomi-insinööri, erikoisalana paperikoneet.
    Puhutaanko sitten, kun olet julkaissut jotain statiineista tai lääketieteestä yleensä, ja lisäksi jossakin muussa julkaisussa kuin itse kustantamassasi?
    …………………………………………..
    ….tähän voisi jatkaa

    Hyvä dipl. ins. Leino Utriainen!

    Pistä tänne pari linkkiä taulukkoihisi, jotka kertovat kolesterolilääkkeiden tehosta. Nehän on kerätty luotettavista lähteistä….

    Tykkää

  3. Hyvä JP ja hyvä Walma

    Kiitos siitä, että olette kiinnostuneet persoonastani ! Yksityiskohtainen CV löytyy nettisivuiltani vaikka googlaamalla hakusanalla leinoutriainen.

    Syksyllä ilmestyy kirjakauppoihin uusin kirjani STATIININ UHRIT. Kirjasta voitte lukea noin 440 sivua juttua statiinien tehosta ja ennenkaikkea huonosta VAIKUTTAVUUDESTA arkielämässä. Tiedätte varmaan, että lääkkeen tehokkuus on lääketeollisuuden esittämä arvo ja VAIKUTTAVUUS on normaalissa arkielämässä lääkkeen todellinen vaikutus. Tehokkuus ja vaikuttavuus ovat hyvin erilaisia.

    Kirjani pihvi on kuitenkin statiinien haittavaikutukset ja huonot onnistumiset THL:n, Tilastokeskuksen ja KELA:n rekisteritutkimuksinana. Tulokset esitän sekä numeroina, että havainnollisina graafisina esityksinä.

    Olen kirjoittanut omakustanteena muistelmat työelämästä entisille työtovereilleni ja muistelmat lapsuusajoistani lapsilleni ja lapsenlapsilleni.

    Kustannettuna ja kirjakaupoissa jo loppuun myytynä kirjani nimi on SUURI KOLESTEROLIHUIJAUS.

    Pientä ensimakua saatte lukemalla nettisivuuillani olevia juttuja.

    Statiinien haittavaikutusmääristä Suomessa on tietoa alla olevan linkin takana.

    https://sites.google.com/site/leinoutriainen/etusivu/3-statiinien-haittavaikutukset

    Kirjassa syksyllä on vielä tarkemmin statiinien aiheuttamista haittavaikutuksista ja vaikuttamattomuudesta hyötymielessä. Yllä mainitun linkin takana on jo toista vuotta vanhat tiedot.

    Yst.terv.
    LeinoUtriainen

    Tykkää

  4. Hyvä JP

    Ensinnäkin mainitsemasi ”joku tutkija” on Matti Tikkanen. Hän on emeritusprofessori, entinen Helsingin Yliopiston vararehtori ja lääketieteellisen tiedekunnan dekaani ja sisätautien erikoislääkäri. Hän tietää statiineista paljon, mutta sattuneesta syystä ei kerro kaikkea julkisuuteen (haittavaikutukset).

    Nyt hän on dyslipidemian Käypä Hoito-ryhmän puheenjohtaja. Hän on kokeilumielessä määrännyt potilaille ensimmäisenä Suomessa FDA:n erikoisluvalla statiinia jo 25 vuotta sitten 1980-luvulla. Statiinilla ei silloin vielä ollut myyntilupaa missään maassa.

    Tikkanen on yhtenä kirjoittajana tutkimuksissa, missä todettiin statiinin vähentävän haimatulehduksia. Minulle hän kertoi, että tutkimuksien ydin oli siinä, että statiini alentaa kolesterolia. Tästä seurauksena on sappikivien väheneminen, joten sappikivet aiheuttavat vähemmän haimatulehduksia.

    Sappikivet aiheuttavat kuitenkin vain 20 % haimatulehduksista. Alkoholi ja lääkkeet (mm. statiini) aiheuttavat noin 70 % haimatulehduksista. Mainitsemassasi tutkimuksessa tutkittiin siis vain yhtä palapelin palikkaa (20 % koko palapelistä), mutta tutkimusraporteissa tulokset yleistettiin koskemaan koko palapeliä.

    Näin tehdään lääketetieteen tutkimuksia. Koska tutkijanimiksi lainataan kansainvälisesti tunnettuja tiedemiehiä, menee tutkimukset kritiikittömästä mediaan. Toimittajilla ei voi olla parempaa tietoa, vaan he luulevat tuloksia rehellisiksi tiedoiksi.

    Julkisuuteen tuomani haimatulehdus oli kova pala Käypä Hoito-ryhmälle. Se näkyy esim. uusien dyslipidemian KH-suosituksen tausta-aineistossa. Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne on kirjoittanut neljän sivun jutun siitä, että statiini ei aiheuta haimatulehduksia.

    Ironisesti voisi sanoa, että on yksi tauti, mitä statiini ei aiheuta. Se on leipälajini haimatulehdus.

    JP
    Jos Sinulla ei ole syksyllä varaa ostaa kirjaani,
    lähetä sähköpostilla nimesi ja osoitteesi ! Lähetän Sinulle lahjaksi uuden kirjani. Sähköpostiosoitteeni löytyy kotisivuiltani.

    Yst.terv.
    Leino

    Tykkää

  5. Leino Utriainen:

    ”Sappikivet aiheuttavat kuitenkin vain 20 % haimatulehduksista. Alkoholi ja lääkkeet (mm. statiini) aiheuttavat noin 70 % haimatulehduksista.”

    Todellisuudessa:

    ”Kymmenestä haimatulehduksesta seitsemän on runsaan alkoholinkäytön ja kaksi sappikivien aiheuttama. Joskus haimatulehdukseen ei löydy selkeää syytä. ”

    http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00017

    Tykkää

  6. ”Ensinnäkin mainitsemasi “joku tutkija” on Matti Tikkanen. Hän on emeritusprofessori, entinen Helsingin Yliopiston vararehtori ja lääketieteellisen tiedekunnan dekaani ja sisätautien erikoislääkäri. Hän tietää statiineista paljon, mutta sattuneesta syystä ei kerro kaikkea julkisuuteen (haittavaikutukset).”

    Jos joku haluaa tietää, kuka on prof Matti Tikkanen, niin varmaan osaa käyttää Googlea. Melko todennäköisesti kenen hyvänsä sisätautien professorin tietomäärä statiineista on ainakin kohtalainen.

    Aivan posketonta taas on, että vedät keskusteluun muka asiaan liittyvänä jonkun aivan ulkopuolisen ihmisen, joka ”sattuneesta syystä ei kerro kaikkea julkisuuteen”.

    Tiede puhuu julkaisujen kautta, ja uusin tiede murskaa henkilökohtaisen opinkappaleesi täysin.

    Omasta puolestani valitan, että olet joskus sairastanut haimatulehduksen. Se ei ole ollut varmaankaan mukavaa.

    Haimatulehduksen sairastaminen ei kuitenkaan tiettävästi kehitä kenenkään aivotoimintaa siten, että heistä tulisi sitä kautta arvostettuja sisätautiopin tutkijoita.

    Kiitän kirjatarjouksestasi, mutta minulle ehkä varaamasi kappaleen voit viedä lähikirjaston vaihtotorille.

    Tykkää

  7. Jos verisuonikirurgit ja patologit ovat tutkineet näitä plakkeja ja kertoneet ja näyttäneet näitä plakkeja, jotka ovat kivikovia kalkista.

    Niin todellakin uskon heitä enkä sydänliiton (yhdistys, jolla ei ole virallista asemaa) ylilääkärin mielipidettä.

    http://aijaa.com/XUTxuN

    Tykkää

  8. (Parahin Christer: toivoisin, että julkaiset vastaukseni Leinolle, sillä haluaisin mielelläni kommentoida hänen ja JP:n keskustelua joissa molemmilla on mielestäni mielekästä sanottavaa mutta kokonaiskuva vajavainen. Pidän Utriaista asiallisesti käyttäytyvänä henkilönä ja siten miellyttävänä poikkeuksena tässä ns. skeptikkoleirissä. Katsoisin myös, että kys. seikalla on merkitystä laajemminkin.)

    Itse artikkelista: siinä todetaan, että tutkijat eivät kyenneet saamaan alkuperäisestä datasta (johtuen siitä, että haimatulehdus ei ollut kys. trialien ennaltavalittu päätetapahtuma) selville oliko raportoiduissa tapauksissa kyse akuutista vaiko kroonisesta haimatulehduksesta. Koskapa alkuperäisten trialien kohdalla oli kuitenkin tehty rajaus, että hepatobiliaalisia tauteja sairastavia ei oteta mukaan, oli tutkijoiden mukaan todennäköistä että valtaosa tutkimuksissa esiintyneitä haimatulehduksia oli luonteeltaan akuutteja. Akuuttien tapausten tärkein yksittäinen syy on nimenomaan sappikivet.

    Leino:

    Väitteesi sappikiviä tms. koskien on kys. artikkelin valossa ongelmallinen.

    Ensinnäkin, kys. meta-analyysi tarkasteli statiinitrialeja, so. lääketrialeja. Näin ollen ajatus siitä, että lääkkeiden (kuten statiinit) aiheuttamat haimatulehdustapaukset eivät näkyisi datassa on hyvin outo (mikäli kyse oli siitä, että niitä olisi vaikea erottaa aineistosta, tästä lisää alempana). Kys. trialit olivat lisäksi heterogeenisyysarvoltaan hyviä – so. eivät järin hajanaisia – joten tästä entistä suuremmasta syystä väite on ongelmallinen.

    Toisekseen, näissä trialeissahan on koeryhmä, ja plaseboryhmä, joiden väliset erot relevanteissa seikoissa kyllä tilastoidaan ja otetaan huomioon tilastollisessa tarkastelussa. Näin ollen muiden lääkeaineiden vaikutus olisi kyllä huomattu.

    Kolmanneksi: ongelmallista väitteessäsi on vielä se, että statiinien ongelmat haiman suhteen on nähdäkseni yhdistetty nimenomaan näihin akuutteihin haimatulehduksiin. Vrt. esim.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17147459

    Ja nyt tämä meta-analyysi indikoi, että statiinien käyttö vähentää nimenomaan näitä tapauksia – joita siis oli valtaosa kaikista tapauksista sen tarkastelemassa kokeellisessa aineistossa.

    Toki on mahdollista, että ym. rajoitus (ei mahdollista tehdä eroa akuutin ja kroonisen haimatulehduksen välillä) aiheuttaa sen, että kys. meta-analyysi ei pysty ottamaan kantaa statiinien rooliin kroonisessa haimatulehduksessa. Mutta sikäli kun esim. SHARP-tutkimuksessa havaittiin, että akuutteja haimatulehduksia oli hoitoryhmässä (statiini & etsetimibi) yli 10 kertainen määrä kroonisiin verrattuna – ja ylipäätään vähemmän kuin lumeryhmässä – niin en tältäkään pohjalta oikein nyt vakuuttunut.

    Olisiko mahdollista, että olet ymmärtänyt väärin Tikkasen viestin?

    Tykkää

  9. Jos joku haluaa tietää, kuka on prof Matti Tikkanen, niin varmaan osaa käyttää Googlea. Melko todennäköisesti kenen hyvänsä sisätautien professorin tietomäärä statiineista on ainakin kohtalainen.
    Aivan posketonta taas on, että vedät keskusteluun muka asiaan liittyvänä jonkun aivan ulkopuolisen ihmisen, joka “sattuneesta syystä ei kerro kaikkea julkisuuteen”.
    ………………………………………………………
    Tähän sopiikin jatkoksi tämä:

    ”Meillä Suomessa näyttäytyy keskustelu terveydestä, sitä ylläpitävästä roimasta lääkityksestä, liikunnan riittämättömyydestä ja ravitsemuksen oikeellisuudesta poikkeuksellisen polarisoituneena.
    Johtuneeko havainto siitä, että meillä on autorisoituja verovaroin ylläpidettyjä instituutioita, jotka ovat samalla korkeita lausunnonantajia. Näissä taas näkyvät lausuntokelpoiset pääjohtajat, professorit tai muut poliittisen ja tieteellisen seulan läpi käyneet ”harvat ja valitut”. Heillä on yksin kaiken ylittävä ”jumalallinen” harkinta- ja päättelykyky oikeisiin tulkintoihin. Yksilöllinen vastuunotto on harvinainen ilmiö.

    Aivan muutama päivä sitten koettiin omalaatuisia piirteitä sisältänyt veren dyslipidemiaa ja sen hoitoa käsitellyt ”tiedotustilaisuus”. Tiukasti ”näyttöön perustuvan” tiedon voimalla määritettiin statiinilääkityksen tarve ja toistettiin vanhaa ” 6 – 9 vuorokautisen leipäpalan” terveysmerkitys. Kansalaisten tietoa ja kokemusta aliarvioitiin jonkun statustaan rakastavan klikin voimin (jäsenet tunnettuja, jos ei muusta niin sidonnaisuuksistaan). Totta kai asiallista tietoa pitää jakaa. Sitä ennen pitäisi kuitenkin vähintäin tutkia tarkkaan suositettujen lääkitysten haitat. Näitä kuuluu olevan rutkasti. Eipä vain tiedetä, kun ei ole edes tutkittu. Se myönnettiin, että kolesterolilääkitykseen liittyy muiden tiedossa olevien haittojen lisäksi diabetesriski, eikä edes vähäinen. Ongelman laajuutta joutuu käsittelemään syksyllä ilmestyvässä kirjassaan valistunut maallikko.
    http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=34&t=4098&start=45

    Tykkää

  10. ”Kiitän kirjatarjouksestasi, mutta minulle ehkä varaamasi kappaleen voit viedä lähikirjaston vaihtotorille”, kommentoi JP Leino Utriaisen kirjatarjousta.

    JP, mielestäni osoitat huonoa asennetta ja heikohkoa vuorovaikutus- ja keskustelutaitoa. Et ole edes kiinnostunut hankkimaan tietoa itsellesi.

    Oletko joku tiedemies? Vai joku sisätautiopin tutkija. Esität joka tapauksessa näsäviisasta.

    Viisaus on aivan eri asia.

    Tykkää

  11. Käypä suositushoitoon vielä palatakseni, kts kommenttini ylempää:

    Jos punariisi alentaa kolesterolia ja voi aiheuttaa sivuvaikutuksia – aivan kuten statiinit – miksei sitä suositella yhdenvertaisesti statiinien kanssa kolesterolien alentamiseen?

    Yhdenvertaisuuslaki ei toteudu tässä.

    Johtuuko valmistajien ja suottelijoiden välisistä yhteiskuntasuhteista.

    Tykkää

  12. Mielenkiintoista JP ,että kirjoitat Matti Tikkasesta yhä edelleen näin ; ””Aivan posketonta taas on, että vedät keskusteluun muka asiaan liittyvänä jonkun aivan ulkopuolisen ihmisen””.

    Ja aikaisemmin käytit toteamusta ; ”joku tutkija”.

    Eihän Tikkanen ole ulkopuolinen tässä asiassa . Hän on sinunkin mainitsemasi tutkimuksen yksi asiantuntijoista . Ja tämän asiantuntijan kanssa Utriainen on keskustellut ko. tutkimuksesta .

    Utriainen kirjoittaa yllä täysin selkeästi ko. asiasta , mukaan lukien aiheesta statiinit , kolesteroli ja haimatulehdus ja mitä tässä mainitussa tutkimuksessa tutkittiin. No problem ; ei mitään vaikeutta ymmärtää.

    Tämän JP kirjoitit aikaisemmin ja siinä on mainittu ko. tutkimus :
    ””Meta-analyysi julkaistuna JAMA:ssa, August 22/29, 2012, Vol 308, No. 8, Preiss et al”””

    Lisäksi laitoit siihen nettilinkin.Tässä alla kopio siellä olevasta asiantuntijoiden listasta , jotka olivat ko.tutkimusta tekemässä.Listassa on mukana Matti Tikkanen.

    ”””David Preiss, MD, PhD; Matti J. Tikkanen, MD, PhD; Paul Welsh, PhD; Ian Ford, PhD; Laura C. Lovato, MS; Marshall B. Elam, MD, PhD; John C. LaRosa, MD; David A. DeMicco, DPharm; Helen M. Colhoun, MD; Ilan Goldenberg, MD; Michael J. Murphy, MD, FRCP; Thomas M. MacDonald, MD, FRCP; Terje R. Pedersen, MD, PhD; Anthony C. Keech, MD, PhD; Paul M Ridker, MD; John Kjekshus, MD, PhD; Naveed Sattar, MD, PhD; John J. V. McMurray, MD ”””

    Tykkää

  13. Tolosella uusi päivitys
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=225

    ”Berberiini voi korvata kolesterolia alentavat lääkkeet, statiinit etenkin ikääntyvillä ihmisillä, jotka saavat lääkkeistä sivuvaikutuksia, kirjoittavat italialaiset lääkärit (Marrazzi ym. 2011, Pisciotta ym.2012).”

    Mitä mieltä asiantuntijat ovat näistä:
    berberiini ja punariisi.

    Jos kolesteroli huitelee yli kahdenkympin,
    kannattaisiko näitä käyttää?

    Nyt täytyy myöntää, että itselläni ei riitä asiantuntemus tähän. Pitäydyn rasva-asioissa.

    Tykkää

  14. Se myönnettiin, että kolesterolilääkitykseen liittyy muiden tiedossa olevien haittojen lisäksi diabetesriski, eikä edes vähäinen. Ongelman laajuutta joutuu käsittelemään syksyllä ilmestyvässä kirjassaan valistunut maallikko.
    ……………………………………………….
    Siitä ei vielä osattu kertoa, että munuaisvaurioiden riski on myös jo tunnistettu.
    Britannian, Kanadan ja Yhdysvaltojen terveysrekisterien tutkimuksessa suureen annokseen rosuvastatiinia (10 mg tai enemmän), atorvastatiinia (20 mg) tai simvastatiinia (40 mg) näytti hoidon alkukuukausina liittyvän lisääntynyt (34 %) akuutin munuaisvaurion vaara. Aineistossa oli 2 miljoonaa yli 40-vuotiasta potilasta vuosilta 1997–2008. Heistä 4 691 sairastui akuuttiin munuaisvaurioon ja jokaiselle määriteltiin verrokki. Muutamissa aikaisemmissa tutkimuksissa on saatu samankaltaisia havaintoja, mutta vaikutusmekanismi on epäselvä. Tutkijat katsovat riittävän suuren satunnaistetun vertailevan tutkimuksen välttämättömäksi, jotta suuren statiiniannoksen mahdollinen yhteys munuaisongelmiin voitaisiin selvittää luotettavasti.
    BMJ 2013;346;f880 ja f1531

    Tykkää

  15. Kun nyt minutkin on mainittu muutamaan kertaan näissä kommenteissa, totean ihmetteleväni kurssitoverini Matti J. Tikkasen työryhmän epäpätevyyttä: Se ei mainitse sanallakaan berberiiniä, vaikka siitä on valtavan pitkä ja laaja käyttökokemus ja erinomaisen hyvä tieteellinen dokumentaatio veren rasvahäiriöiden (dyslipidemian) parantajana. Berberiini suojaa muutoinkin sydän- ja verisuonitaudeilta muun muassa parantamalla sydänlihassolujen insuliiniherkkyyttä. Berberiini on oiva ravintolisä etenkin diabeetikoille, jotka ovat sydäntautien suuri riskiryhmä.
    Lisää aiheesta tässä linkissä:
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2489

    Tykkää

  16. Itselleni on jäänyt epäselväksi se, että kuka valitsee Käypähoito -ryhmän jäsenet ja millä perusteella.

    Jos haluaisin liittyä remmiin rempseään, miten se parhaiten onnistuisi?

    Tykkää

  17. Miksei ei varmisteta, että Käypä Hoito -suositusten laatijat ovat varmasti asiantuntijoita ja riippumattomia asiantuntijoita.

    Esimerkkinä sähköyliherkkyyden hoitosuositus.
    Virallisen hoito-ohjeen mukainen hoito ei auta:

    Lääkärien sähköherkille tarjoamat hoidot, kuten psykoterapia ja lääkehoidot, eivät ole auttaneet sähköherkkiä. Eniten apua on ollut sähkömagneettisen altistuksen vähentämisestä, ruokavalion parantamisesta, ravintolisistä ja liikunnasta.

    Tutkimus:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23557856

    Mikko Ahonen kirjoittaa:
    Erinomaisessa Gunni Nordströmin kirjassa ’Invisible Disease’ kuvataan lääkäri Matti Hannukselaa. Kirjan mukaan Hannuksela ei ymmärtänyt sähkömagneettisista kenttien biologista vaikutuksista mitään vuonna 2002.

    http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/127014-miksi-duodecim-sallii-sahkoyliherkkyys-tautiluokituksen-tietamattomalta

    Tykkää

  18. Lisää kritiikkiä suositukseen ja sen perusteluihin.

    Kalaöljyn vaikutusta veren rasvahäiriöihin selostetaan puutteellisesti ja perustellaan wanhoilla julkaisuilla, mutta uudemmat on jätetty pois (tarkoitushakuisesti?). Esillä ovat seuraavat referenssit:
    72 Eslick ym. 2009
    73 Bays ym. 2006
    124 Hartweg ym. 2008
    125 Revellese ym. 2003

    Sitä vastoin puuttuvat E-EPAlla tehdyt tutkimukset, jotka on julkaistu sydänlääkäreiden ja rasvatutkijoiden omissa ammattilehdissä (American Journal of Cardiology 2012, Journal of Clinical Lipidology 2012, American Journal of Cardiovascular Drugs 2013), ja joita olen selostanut tässä linkissä.
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2458
    Siitä pääsee lukemaan uusimman alkuperäisen raportin kokonaisuudessaan. Miten on mahdollista, ettei Käypä hoito -työryhmä tunne näitä tutkimuksia tai jos tuntee, jättää ne tarkoitushakuisesti pois? Eikö suosituksia ollutkaan tarkoitus päivittää ajan tasalle?
    Tämähän on aivan kuin veisin uuden autoni huoltoon, ja sitä huollettaisiin vuosien 2003–2009 opaskirjan mukaan.

    Tykkää

  19. Ei tyydyttynyt rasva , ei kolesteroli vaan punaisen lihan sisältämä l-karnitiini on suonitukoksen perussyy. Näin kertoo uusi tutkimus .

    L-karnitiini – bakteeri – kaasu – maksassa syntyy tmao – aiheuttaa tukoksen/kolesterolin kertymisen . Jos l-karnitiinia ja tmao:ta ei ole , niin tukosta ei kerry , vaikka kolesterolitaso olisi sama. Tämä selittää sen miksi suonet tukkeutuvat joillakin ihmisillä ja joillakin ei , vaikka kolesterolitasot olisivat samat esim. 6,0.

    Eli syyttä suotta on syytetty tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia tukoksen aiheuttajaksi. Punainen liha on aivan oikein yhdistetty tukoksen aiheuttajaksi , mutta siinä on syytetty väärää tekijää . Tästä johtuen myös kananmunat , rasvaiset juustot , voi ja maitotuotteet on syyllistetty täysin turhaan , siitäkin huolimatta , että ne on monessa yhteydessä todettu neutraaliksi suonten tukoksen suhteen .

    Vältä punaista lihaa (ehkä kerran viikossa voisi syödä) , vältä sokeria/sokerisia tuotteita ja huonoja hiilihydraatteja.Vähennä perunaa,riisiä,pastaa . Ei näitäkään kokonaan tarvitse hylätä.

    Syö muuten monipuolisesti . Riittävästi kasviksia,hedelmiä, marjoja . Syö vaaleaa lihaa,kalaa. Syö luonnollisia rasvoja , mukaan lukien täysrasvaisia maitotuotteita , voita , juustoja (edam sis. K2-vitamiinia) . Punainen viili on hyvää ja sisältää hyvin K2-vitamiinia .Jos tykkäät margariinista , syö sitä ; ei haittaa. Näkkileivän päällä voi on ykkönen .Kananmuna on jees, vaikka joka päivä. Margariini on kylläkin niin keinotekoinen rasva ja elimistölle uusi rasvan muoto, että mitähän mahdollisia pitemmän aikavälin haittoja se ehkä aiheuttaa ? Tai sitten ei ?

    Hyvä että tässäkin asiassa aukeaa vihdoin oikea kuvio ja todennäköisesti tässä bakteeri ja tulehdus/inflammaatio asiassa , koskien sydän ja verisuonitauteja , tulee myös uusia asioita esille jatkossa. Sekä löytyy tulevaisuudessa keino , jolla puuttua tuohon l-karnitiini-bakteeri-kaasu-tmao prosessiin . Ehkäpä riittävällä marjojen,hedelmien ja kasvisten syönnilläkin on tuohon prosessiin riittävä vaikutus ? Ravintolisien ja antioksidanttien merkitys tässä ?

    Bakteeripierut kuriin !!!

    http://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/58165-tutkimus-uusi-selitys-tamanko-takia-liha-vaaraksi-sydamelle

    Tykkää

  20. Kun jatkuvasti THL, Puska, Ursula ja kumppanit meuhkaa, että voi ja täysmaito aiheuttavat sydänkohtauksia, suonitukoksia, kuolemia ja ties mitä, kysyn teiltä, jotka olette tiedemaailman sisäpiirissä:

    Mihin tutkimuksiin nämä väitteet perustuvat?

    Tykkää

  21. Heikonlaisestihan tuota näyttöä on, suurin osa prospektiivisista väestötutkimuksista on epäonnistuneet näyttämään yhteyttä tyydyttyneenrasvan ja sydäntaudin välillä.

    Sama homma pitkälti RCT puolella. Joitakin poikkeuksia on mutta selkeä enemmistö tutkimuksista puoltaa tyydyttyneenrasvan ”syyttömyyttä”. Oslo Diet Heart ja Suomalainen mielisairaalatutkimus on niitä joihin aika usein viitataan kun haetaan tukea rasvateorialle(Statiini tutkimusten lisäksi).

    Oslon tutkimus oli monimuuttujainen, eikä senkään suhteen sovi erityisen vahvaksi todistusaineeksi tyydyttyttä rasvaa vastaan. Tämän lisäksi tutkimuksen loppuvaiheessa oli kontrolliryhmässä tuplasti enemmän paljon tupakoivia, mikä saattoi vääristää tuloksia.

    Suomalainen mielisairaala tutkimus taas oli puolestaan aika erikoinen jo toteutukseltaankin(ala-arvoinen). Se ei ollut randomoitu eikä myöskään sokotettu. Tämän lisäksi dieetit pantiin vaihton tutkimuksen puolivälissä, niin että ekat 6 vuotta kolesteroolin alennus dieettiä syöneet nauttivat tutkimuksen viimeiset 6 vuotta ”normaalia dieettiä”. Ota siitä sitten selvää kumpi dieetti vaikutti enemmän, jos kuoltiin sydäntautiin kakkosepisodin aikana. Koehenkilötkin vaihtuivat sitä mukaa kun potilaat saapuivat/poistuvat sairaalasta. Ei ainakaan itseäni vakuuta ei.

    Tykkää

  22. Kiitos vastauksesta. En tosin ole vielä ehtinyt katsella tuota elokuvaa, mutta jospa sielta tarttuisi tietoa.

    Mikäli jollakin on päinvastaista tietoa, laittakaapa toki tutkimusviitteitä tänne.

    Ja jos valtion ravitsemussuosittelutoimikunnissa luetaan tätä, laittakaapa tekin pientä tieteellistä perustetta tulemaan.

    Tykkää

  23. Tuossa muutama kommentti sitten ”Jalmari” esitti, että liharuoan sisältämä karnitiini muka olisi valtimotautien todellinen syytekijä. Väite perustuu yhteen (1) hiiritutkimukseen, jossa karnosiini tuotti suolistossa TMAO-nimistä yhdistettä. Tämän tutkimuksen perusteella ei ole laadukasta näyttöä karnitiinin vaaroista.
    Päin vastoin, 13 kontrolloitua tutkimusta käsittävän meta-analyysin mukaan sydäninfarktin sairastaneet potilaat hyötyvät L-karnitiinista, koska se vähentää kokonaiskuolleisuutta, kammioperäisiä rytmihäiriöitä, rintakipukohtauksia (anginaa) ja sydäninfarktin kokoa verrattuna lumehoitoon, raportoi James J. DiNicolantonio, PharmD, of Ithaca, N.Y., työryhmineen. Karnitiini näyttää ehkäisevän myös sydämen vajaatoimintaa ja uusia sydänkohtauksia.
    Lisätietoa: New Study Questions Carnitine Heart Risk 12.4.2013
    Carl Chip Lavie, PhD video 2:26 min.
    http://www.medpagetoday.com/Cardiology/MyocardialInfarction/38422

    Tykkää

  24. Hyvää päivää Matti Tolonen. Kirjoitit karnitiini tutkimuksista .

    Tuossa kertomassani tutkimuksessa ei ole ollut ainoastaan kyse yhdestä hiiritutkimuksesta , vaan tutkijat selvittivät myös n. 2600 ihmisen karnitiini ja tmao tasot . Mitä korkeammat nämä tasot olivat , niin sitä korkeammat olivat sairastumisluvut.

    Tässä kopio ylläkirjoittamastani asiasta Wall Street Journalin sivulta :
    ””””….and examined records of 2,595 patients undergoing cardiac evaluations. In patients with high TMAO levels, the more carnitine in their blood, the more likely they were to develop cardiovascular disease, heart attacks, stroke and death. ”””””

    Linkki tuohon löytyy edellisen kirjoitukseni linkin jutun sisällöstä.

    Minun mainitsemassani tutkimuksessa tutkijat selvittivät karnitiini/tmao tasojen merkityksen verisuoniterverveydelle ja tukoksen kehittymiselle. Tämän tutkimuksen/selvityksen tulos on se ,että karnitiinin aineenvaihduntatuote TMAO lisää tukoksen kehittymistä.

    Sinun mainitsemassasi tutkimuksessa tutkijat selvittivät karnitiinin vaikutuksen sydänkohtauksen JÄLKEEN. Tämän tutkimuksen tulos on se,että karnitiini on hyödyllinen infarktin jälkeen . Tähän meta-analyysiin kerätyt tutkimukset olivat lyhytkestoisia , 7 viikkoa-12 kk.Eli karnitiinin käyttö oli lyhytaikaista.

    Summa summarum :

    Pitkäaikainen altistuminen karnitiinin ja sen aineenvaihduntatuotteen TMAO:n vaikutuksille näyttää olevan haitallista ; se lisää tukoksen kertymistä. Runsaammin punaista lihaa syöville kehittyy bakteerikanta , joka syö karnitiinia ja tästä lähtee prosessi käyntiin.

    Lyhytkestoisesta karnitiinin käytöstä infarktin jälkeen näyttää olevan hyötyä . Hyöty tulee vaikutuksesta sydänlihakseen, mikä todettiin antamasi linkin jutussa.

    Tykkää

  25. Uudehkon tutkimuksen mukaan kolesterolilääkkeet, eli statiinit lisäävät verisuonten kalkkeutumista, vaikka Suomessa virallisen näkemyksen mukaan niiden pitäisi vähentää verisuonimuutoksia.

    Suomessa tutkimusta ei ole noteerattu missään, eikä tietenkään edes lehdistössä, vaikka luulisi uutiskynnyksen jotenkin ylittyvän.

    Lähde: Progression of vascular calcification is increased with statin use in the Veterans Affairs Diabetes Trial (VADT). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22875226

    Tästä jotain järkeviä kommentteja?

    Tykkää

  26. Suomessa tutkimusta ei ole noteerattu missään, eikä tietenkään edes lehdistössä, vaikka luulisi uutiskynnyksen jotenkin ylittyvän, kommentoi USAS.

    Suomessa ei yleensäkään ylity uutiskynnys, jos tutkimustulos on teollisuuden etujen vastainen. Erityisesti tämä näkyy kännykkäsäteilytutkimuksissa.

    Tykkää

  27. Vasta nyt hoksasin tämän selkokielisen tiivistelmän: voi ei tapa.

    http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/rasvahypoteesin-viimeiset-oljenkorret/#comments

    ”YLEn televisiossa esittämät MOT- ja A-talk-ohjelmat tekivät koko kansalle selväksi sen, minkä nettikeskustelua seuraavat ovat tienneet jo pidemmän aikaa: Tyydyttynyt (“kova”) rasva ei aiheuta sydän- ja verisuonitauteja. Ohjelmassa esiintyneet valtion ravitsemustiedotuksen edustajat Pekka Puska ja Mikael Fogelholm joutuivatkin julkisesti korjaamaan rasvahypoteesiaan.”

    Margariinin ystävänä olen iloinen, että meillä on Suomessa käytössä tällainen leipien päällysvaihtoehto margariinille: voi, joka ei tapa.

    Voin iloimielin voin kera syöpäistä kera voin yhdeksän leipää päivässä päällysenä voi, joka ei tapa.

    Viikon aforismi: mitä laihialaanen laittoi voin alle: alahampaat. (leipätön voi)

    PS. T-duunari: tässä olisi ehdokkuus päivän terveysmietteeksi.

    Tykkää

  28. nimimerkki Jalmari kirjoittaa uudesta tutkimuksesta, joka esittää, että punainen liha on erityisen epäsydänystävällistä, koska se lisää TMAO:n määrää veressä.

    Tässä on jälleen kerran yksi hyvä esimerkki siitä, miksi ei tutkimustuloksia ja etenkään niistä tehtyjä uutisia ei pitäisi nielasta suorilta.

    Tiesitkö Jalmari, että myös lähes kaikki muutkin ruoka-aineet lisäävät TMAO:n määrää ja punainen liha ei ole tässä poikkeus. Kuitenkin esimerkiksi peruna ja porkkana lisäävät TMAO:ta enemmän kuin punainen liha. Ja mikäli todellisia pahiksia pitäisi tämän TMAO:n saralta hakea, niin sillon kyseeseen tulevan merenelävät, jotka lähes kaikki lisäävät TMAO:n määrä merkittävästi enemmän kuin muut ruoka-aineet.

    Toisaalta kalan syönnin on moneen otteeseen todettu suojaavan sydäntaudilta, joten ei ihan vakuita siltä, että TMAO olisi ”pääsyyllinen” sydän ja verisuonitaudeissa.

    Mikäli kiinnostaa lukea lisää ko. tutkimuksesta kannattaa tsekata Chris MasterJohnin blogi kirjoitus aiheesta:

    http://www.westonaprice.org/blogs/cmasterjohn/2013/04/10/does-carnitine-from-red-meat-contribute-to-heart-disease-through-intestinal-bacterial-metabolism-to-tmao/

    Tykkää

  29. Kiitos lukulinkistä .

    Ainahan se pitää varauksella suhtautua kaikkeen ja kaikkiin julkaisuihin , oli lähde mikä tahansa .
    Tästäkin voi tulla joltakin ”asiasta tietävältä” vielä muunlaista dataa , tai sitten ei .

    Tykkää

  30. ”Ainahan se pitää varauksella suhtautua kaikkeen ja kaikkiin julkaisuihin , oli lähde mikä tahansa .
    Tästäkin voi tulla joltakin “asiasta tietävältä” vielä muunlaista dataa , tai sitten ei .”

    Oikeassa olet. Niin monta kertaa luulee jo tajuavansa jotain merkittävää, ja kaikki näyttää ”loksahtavan” paikalleen, kunnes taas sitten jossain vaiheessa törmää johonkin joka asettaa aikaisemman tiedon kyseenalaikseksi:)

    Vielä surullisempaa on se, että on niin jämähtänyt omiin vanhoihin näkemyksiinsä ettei kykene enää ottamaan vastaan uutta tietoa sellaisena kuin se on.

    Tykkää

  31. Kanada: Statiinit aiheuttavat diabetesta
    Vuonna 2010 ilmestyi ensimmäinen koontitukimus, joka osoitti, että kolesterolia alentavat lääkkeet, statiinit, lisäävät riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Käypähoitotyöryhmän puheenjohtaja (kurssitoverini) Matti J. Tikkanen kirjoitti aiheesta pääkirjoituksenkin Duodecimiin (2011;127(18): 1879-80). Uusi suuri kanadalainen aineisto vahvistaa asiaa ja antaa lisätietoa eri statiinien aiheuttamasta riskistä.

    Tutkimus käsitti yli 470 000 henkilöä, joille oli määrätty atorvastatiinia, rosuvastatiinia, simvastatiinia, pravastatiinia, fluvastatiinia tai lovastatiinia. Heistä 228 000 henkilöä (48,3 %) sai statiineja primaaripeventioon ja 243 000 (51,7 %). Heillä ei ollut tuolloin (alussa) diabetesta. Atorvastatiini, rosuvastatiini,ja simvastatiini lisäsivät eniten diabetesta. Katso artikkelin kuva, joka kertoo kuinka suuri osa (%) kutakin statiinia saaneista sairastui diabetekseen 5 vuodessa (keskimäärin yli 10 %). Diabeteksen riski oli yhtä suuri primaari- ja sekundaaripreventiossa. Seuranta-aika oli 14 vuotta.

    Yleisimmin Suomessa käytetty statiini, simvastatiini, aiheutti noin 22 uutta diabetesta 1000 käyttäjää kohti (atorvastatiini ja rosuvastatiini vastaavasti yli 30/1000). [Suomen oloihin verrattuna se merkitsisi ainakin 15 000 uutta diabeetikkoa.] British Medical Journalissa julkaistu artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.
    http://www.bmj.com/content/346/bmj.f2610

    Minusta on järjetöntä syöttää terveille ihmisille statiineja, joista he saavat diabeteksen. Samoin pidän järjettömänä syöttää diabeetikoille lääkettä joka aiheuttaa diabetesta.

    Tykkää

  32. Statiineista lihas- ja nivelvaivoja
    Tohtori Ishak Mansi (North Texas Health Care System) työryhmineen julkaisi tutkimuksen, joka vei statiinien käyttäjien ja niiden puolustajien aamukahvin väärään kurkkuun. Tulosten mukaan statiinein käyttäjät ovat muita alttiimpia saamaan lihas- ja nivelvaivoja, mm. kipuja. Erikoista oli, että nämä statiinien aiheuttamat vaivat yleistyvät hyväkuntoisilla, fyysisesti aktiivisilla ihmisillä. Aineisto käsitti 13 626 statiinien käyttäjää ja 32 623 verrokkia (ei-käyttäjää) San Antonio Military Multi-Marketissa. Lihas- ja nivelkivut ja muut vaivat olivat yleisempiä statiinien käyttäjillä kuin verrokeilla.

    Lääketeollisuuteen sidoksissa olevat tahot pyrkivät edelleen johdonmukaisesti vähättelemään statiinien aiheuttamia sivuvaikutuksia, kuten nytkin Englannissa Daily Expressin haastattelema farmakologi.
    http://www.express.co.uk/news/health/404821/Statins-linked-to-pain-in-joints

    Tukimusraportti on tässä
    Mansi I, Frei CR, Pugh MJ, et al. Statins and Musculoskeletal Conditions, Arthropathies, and Injuries. JAMA Internal Medicine 2013;():1-9. doi:10.1001/jamainternmed.2013.6184.
    http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1691918

    Uuden tutkimuksen tulokset ovat “yllättäviä”, sanoo Rochesterin yliopiston ortopedian professori J. Edward Puzas MedPagen videolla (2 min), jonka voit katsoa alla olevasta linkistä
    http://www.medpagetoday.com/Cardiology/Dyslipidemia/39590

    Tykkää

  33. niin lisäävätkö lihaskramppeja pohekissa vai hähentävätkö kramppeja sydänlihaksessa, niin kramppi pohkeessa, reidessä tai varpaissa/ viikko vai kramppi sydämessä/ kk tai ehka per vuosi.no onhan haittaavaa saada reisisuonenveto viikottain kuin ehkä kramppi sydämeen 1-4 vuoden välein ?

    Tykkää

  34. Suomessa on tehty satojen tuhansien statiinien käyttäjien ja ei-käyttäjien (kaltaistettujen verrokkien) tutkimus, jossa selvitettiin usean vuoden ajalta sydäntauti- ja kokonaiskuolleisuutta.

    Statiinien käyttäjillä ilmeni vähemmän sydänkuolemia kuin verrokeilla, mutta enemmän (48 %) kokonaiskuolleisuutta. Tutkijat kuitenkin jättävät mainitsematta abstraktissa – ilmeisen tahallaan – , että statiinien käyttäjien kokonaiskuolleisuus oli suurempaa kuin ei-käyttäneillä.

    Tässä vaiheessa (2013) on jo ilmiselvää, ettei statiinien käytöstä ole hyötyä terveille (primaariehkäisynä). Kelan mukaan lähes 80 % suomalaisista statiinien käyttäjistä on terveitä ja syö siis lääkkeitä ihan turhaan.

    Haukka J, Niskanen L, Partonen T, Lönnqvist J, Tiihonen J. Statin usage and all-cause and disease-specific mortality in a nationwide study. Pharmacoepidemiol Drug Safety 2011. doi:10.1002/pds/2255.
    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pds.2255/abstract

    Tykkää

  35. Statiinit ovat hermomyrkkyjä, jotka turvottavat aivosoluja ja tekevät niistä ”helminauhan”, joka heikentää muistia ja muita kognitiivisia toimintoja, ilmenee Arizonan yliopiston tutkimuksista. Ne tukevat aikaisemmin mm. Iowan ja Lundin yliopistoista julkaistuja tietoja statiinien haittavaikutuksista keskushermostoon. Nyt näyttää siis siltä, että lääkärit määräävät Suomessa lähes 700 000 henkilölle reseptillä hermomyrkkyjä. Minusta on eräiden vaikutusvaltaisten kardiologien ehdotukset ovat vastuuttomia, kun he esittävät, että statiineja pitäisi alkaa määrätä lapsille, joiden aivot ovat vasta kehitysvaiheessa. Lue lisää alla suomeksi olevasta linkistä
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2514

    Tykkää

  36. En ole lääketieteen erikoistuntija, vaan tavallinen ”Matti Meikäläinen” , jonka pohjalta esitän muutaman oman mietteeni.
    -Ihmisen terveys voidaan mielestäni jakaa karkeasti kolmeen osaan.
    1. Syntymästä saadut ”eväät”
    2. Elämäntavat
    3. Lääketiede
    – Syntymässä on saatu (kuten korttipelissä) kortit, etkä sille asialle mitään voi, niillä korteilla on pelattava mitkä on saatu.
    – Omakohtaisesta kokemuksestani voin sanoa, että ne ovat vaikuttaneet. Painoni ollessa 106 kg
    kaikki arvoni olivat kohonneet. Leposyke 75, kokonaiskolesteroli 7 , verenpaine 90/150. Painoni
    (nykyinen) 80 kg samat arvot 53, 70/130 ja 5,5.
    – Olen saanut elää melko lääkkeettömän elämän,
    muutaman kertaluontoisen lääkekuurin, jotka ovat
    auttaneet.
    – Mennäkseni Sungvistin blogin teemaan, olen toki samaa mieltä siitä, että lääketeollisuus ei ole hyväntekeväisyyslaitos, vaan suurta bisnestä, jonka tehtävänä on tuottaa omistajilleen mahdollisimman suurta voittoa, kuten muidenkin teollisuuden alojen.
    – Tässä ei saa kuitenkaan mennä puurot ja vellit sekaisin. Epäilen ettei maailmassa olisi liikakansoitusta, jollei olisi keksitty mm. isorokkorokotusta, penisilliiniä ja monta muuta
    lääkitystä. Sen jälkeen kun lääketieteelinen tutkimus on edistynyt, on lääkkeiden määrä räjähdysmäisesti lisääntynyt.
    – Osasta lääkkeitä voi sanoa, onko ne sittenkin
    tarpeellisia ainakin siinä määrin käytettynä kuin niitä nykyisin käytetään.
    – Tästä tulenki omakohtaiseen lääkitykseen, joka on Simvastatin 10. Sen sain omasta pyynnöstäni, kun kok.kolesteroni oli 5.5. Kuvittelin että maaginen luku 5 on jotain ”jumalan sanaa”, ja että ylimenevä 0,5 kasaa sydänverisuoniini kumuloituvasti blakkia,jotka tukkivat viimein kokonaan suoneni. Nyt arvoni
    on 5, ja itse mielestäni haluaisin jo lääkkeestä
    eroon. Toivottavasti lääkärikin on jatkossa samaa mieltä.
    – On kuitenkin tuntemiani ihmisiä ( myös laihoja ) terveellisesti eläviä, joilla lukemat huitelevat
    korkeuksissa, ja joilla lääkitys on tarpeen. Ihmisiä kun ei voi samaistaa, eikä siten lääkkeitä määrätessä kaikkia voi laittaa samaan
    ”sabluunaan”. Itselläni ei ole ainakaan tuntemuksellisia sivuvaikutuksia, mutta tiedän tapauksia, joilla tulee lihassärkyjä ja sitten ei enää pärjääkkään muutaman euron Simvastatinilla!
    – Uskon suositeltuun lautasmallin ruokavalioon ja liikuntaan, joita itsekin noudatan. Mutta uskon myös, että ihmiset ja ihmisten maksat ovat erilaisia. Olisi mielenkiintoista nähdä tutkimus, joissa tietty määrä mahdollisimman
    vertailukelpoisia ihmisiä ruokittaisiin täysin samanlaisella ravinnolla tietyn aikaa. Mitkähän
    olisivat kolesteroliarvot uudelleen mittauksen jälkeen. Epäilen, etteivät samat!
    – En kannata ääriliikkeitä missään muodossa, ja sama pätee terveyteen ja lääketieteeseen.
    Nimim. yks´tavallinen Hessu!

    Tykkää

Jätä kommentti