Valviran päässä viiraa

Valvira aikoo estää ei-tavanomaisten kilpirauhasongelmien hoidon Suomessa. Valviran päässä ajatellaan ei-tavanomaisella tavalla potilaiden parasta: Yksi ”toimiva” lääke kaikille, ei-tavanomaiset potilaat ajetaan ruotuun.

 

HUOMIO! Tärkeä päivitys!

Suomen kilpirauhasliitto näyttäisi lähteneen puolustamaan Valviraa tässä kilpirauhaspotilaiden hoitoa hankaloittavassa ongelmassa.

Tämä alla näkyvä käsittämätön tiedote toimitettiin minulle ihan äsken (aamupäivällä 28.5.2013). Kilpirauhasliitolle lähtee tästä oudosta käänteestä haiseva vastalause ja pyyntö, että kilpirauhaspotilaat aktivoituisivat ja kyselisivät liitoltaan kenen etuja se puolustaa? Pidän äärettömän valitettavana jos Kilpirauhasliittoa uhkaa jäsenistön joukkopako, mutta pidän sitä aivan mahdollisena. Mitä järkeä on pysytellä sellaisen organisaation jäsenenä, joka ei aja potilaiden etua? Hyvin tuntemani potilasyhdistys on nyt ottanut sellaiset toimintatavat, joita ei voi millään puolustaa saatikka uskoa todeksi!

Tsemppimieltä kaikille teille kilpirauhaspotilaille, jotka puolustatte oikeuttanne hyvään hoitoon!

 

Kilpirauhasliitto aikoo tukea Valviran päätöstä!!

Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Kilpirauhasliitto on antanut lausunnon Valviralle, jossa T3-monoterapia on kielletty, vaikka Liothyronin tai Thybon yksinään on sadoille potilaille ainoa toimiva hoito. Tämä tarkoittaa sitä, että Kilpirauhasliitto ei tue eikä aja T3-monoterapiaa käyttävien potilaiden asiaa.

Kannattaako sellaisen yhdistyksen jäsenenä siis enää olla?

Nyt Valvira aikoo estää T3-lääkkeen käytön monoterapiana ja alkaakin jakaa toimintarajoituksia kaikille niille lääkäreille, jotka ovat määränneet vain T3-lääkitystä potilailleen.

Valvira uskoo siis Kilpirauhasliittoa, jonka asiantuntijoina on T4- tai synteettistä yhdistelmähoitoa (T3 + T4) määrääviä endokrinologeja. Epäilyttäväksi asian tekee myös se, että Kilpirauhasliiton asiantuntijana toimiva lääkäri on yksi niistä lääkäreistä, joka on asiattomasti kannellut Valviraan kollegastaan näkemyseron vuoksi.

On erittäin huolestuttavaa, että Valvira uskoo sellaista osapuolta, joka on jäävi ottamaan kantaa koko asiaan. Kilpirauhasliitto ja Valvira pitävät T3-hoidon seurauksena TSH:n ja T4V:n laskua niin vaarallisena, että monoterapia Liothyroninilla ja Thybonilla aiotaan estää, vaikka se on normaali fysiologinen tapahtuma ko. lääkkeillä.

Nimettömänä pysyttelevä lääkäri toivoo, että te kaikki, joilla on Liothyronin tai Thybon lääkityksenä tulisi ilmoittaa TSH-, ja T4V-arvonsa, joilla voivat paremmin kuin koskaan.

Nyt pitäisi näyttää toteen, että matalat TSH-, ja T4V-arvot kuuluvat normaalisti T3-monoterapiaan, joilla potilaat voivat erinomaisesti.

 

 

23.5.2013 kirjoitettua tekstiä tästä eteenpäin:

Valvira on siis sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto. Se virasto, joka suojelee niitä valelääkäreitä, vai miten se nyt oli?

Vähän taustaa tälle uusimmalle kummallisuudelle

Olin aikoinaan useita vuosia säännöllisesti Suomen kilpirauhasliiton järjestämillä sopeutumis- ja kuntoutusvalmennuskursseilla luennoimassa ravinnosta, terveydestä ja liikunnasta rentoon ja humoristiseen tyyliini. Silloinen puheenjohtaja oli lupsakka, huumoria ymmärtävä, karhumainen Mr. Koistinen. Sitten puheenjohtaja vaihtui ja enää ei tullut kutsua luennoimaan. Päinvastoin tädit toimistossa olivat varsinaisia tiukkapipoja.

Varsin pian toivuin ikävästä kohtalostani ja kilpirauhasluentoni jäivät pois ohjelmistostani. En ole kuitenkaan voinut unohtaa yhtä seikkaa: Kilpirauhaspotilaat ovat terveydenhoitojärjestelmämme pompoteltavana hämmennykseen asti. Näköjään edelleen. Meno ei ole muuttunut. Ja nyt sitten Valviralla viiraa pahemman kerran.

Mukamas helppo sairaus hoitaa? Jos kilppari kiitää omaa hurjaa vauhtiaan kuin kilpa-auto (kilpirauhasen liikatoiminta), sitten kokeillaan ensin jarrutusta vähän aikaa (lääkkeillä), pistetään radio soimaan (radiojodihoito) ja sitten vedetään edelleen vikuroiva auto kokonaan pois liikenteestä (leikkaus). Kas niin, rouva/herra ajelee nyt sitten jatkossa ilman autoa. Lääkkeeksi autonkaipuuseen tarjotaan elämän loppuun asti tyroksiini-mopolla kurvailua.

Jos sen sijaan kuulut siihen potilasryhmään, jossa bensiiniä normaalisti juovan peltilehmän tankkiin onkin heitetty sekaan pikkuisen dieseliä ja ajellaan läpi elämän käsijarru päällä (kilpirauhasen vajaatoiminta), sitten alkaa hoitoruljanssi, jossa hankalia potilaita syntyy liukuhihnalla. Hoito on valkotakkisten ja varsinkin viranomaisten mielestä selvää kuin pläkki: tyroksiinia tyhjään vatsaan. Sillä se hoituu! Jos ei hoidu, niin olet hankala. Erityisen hankala olet, jos otat itse selvää sairaudestasi, aivan kuten nämä Wilsonit. Katso alla!

Kilpirauhasliitto, jossa siis nykyään on niitä tiukkapipoja eikä niitä lupsakoita karhuja, inttävät sivuillaan, että tärkeintä on kuitenkin potilaan vointi. Ovat nuo tiukat tädit harvinaisen oikeassa. Perustyroksiini ei pelasta kaikkien vajakkien tilannetta.

Hankalaksi heittäytyvä potilas, joka ”erinomaisesta” hoidostaan huolimatta rohkenee epäillä olisiko sittenkään kaikki ihan kohdallaan, tuodaan ruotuun takaisin hoidon erinomaisuutta korostaen ja jos edelleen vaivaa jokin seikka, niin ainahan löytyy masennuslääkkeitä. Laskevan auringon tilalla möllöttää pian kalsea kuu.

Nyt päästään sitten vihdoinkin asiaan. Itse asiassa, asiaan päästiin, minun sanailuni tuntien, jopa hämmästyttävän nopsaan. Kopsaan tähän tekstiä naamakirjastani (Facebook, sosiaalinen media):

 

Tapahtuu hyvinvointivaltio Suomessa: Valvira aikoo estää ei-tavanomaisten kilpirauhasongelmien hoidon Suomessa. Tavoitteena on keskittää hoito endokrinologeille, jotka eivät ole perehtyneet sairauteen nimeltä rT3-dominanssi/Wilsonin syndrooma. Yleisesti sairautta ei edes maassamme tunnusteta, sillä siitä on liian vähän virallista tutkimustulosta julkaistu. Tämä sairaus kuitenkin mainitaan jopa endokrinologian kirjassa, joten se on olemassa. Suomessa on vain kourallinen valveutuneita lääkäreitä, jotka tunnistavat ja osaavat hoitaa rT3-potilaita.

RT3-dominanssi/Wilsonin syndrooma, joka aiheuttaa samanlaiset oireet kuin ”tavallinen” kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta ei näy tavallisissa kokeissa, koska se johtuu kilpirauhashormonien epätasapainosta elimistössä. On hieman hämmentävää sairastaa tautia, jota virallisesti Suomessa ei olekaan ja johon diagnoosin saadakseen täytyy lähettää verikokeet valtameren yli tutkittavaksi. Lisäksi tämä verikoe maksaa useita satoja euroja, joten monella ei ole tähän edes varoja. Moni jää hoidotta tämän asian vuoksi.

Emme voi ymmärtää, että Valviran tavoitteena on estää vastaavien lääkäreiden toiminta koskien näitä ei-tavanomaisia kilpirauhassairauksia ja näin hankaloittaa entisestään näitä sairastavien elämää. Meillä on takana vuosien kärsimykset ja terveyskeskuksesta tai endokrinologeilta useimmiten ei tietämystä tai apua näihin tilanteisiin heru. Kärsimykset jatkuisivat, elleivät ihmisten hakeutuisi näiden tietävien lääkäreiden vastaanotolle. Jos siis on rahaa lääkärilaskuihin ja hintaviin labratutkimuksiin. Moni saa kuitenkin ei-oota ja sitten matkata satojen kilometrien päähän, kun näitä lääkäreitä on niin vähän ja meitä potilaita enemmän kuin uskoisikaan.

Jos hoito keskitetään tulevaisuudessa endokrinologeille, niin lukuisat sairaat jäävät ilman oikeaa hoitoa. Järkytys on suuri, mutta yhdessä taistellaan tämän asian puolesta, ettei näin pääse käymään!

Minä tunnen kilpirauhaspotilaiden tuskan. Olen elänyt heidän kanssaan kursseilla ja saanut heidän taistelukertomuksiaan huuli pyöreänä kuunnella.

Jotain tarttis tehdä Valviran mielivallalle. Mutta mitä? Kuuntelevatko he järkipuhetta?

 

84 kommenttia artikkeliin ”Valviran päässä viiraa

  1. Nina Saine: Saat ilman muuta siteerata kaikkia minun kirjoittamiani kommentteja! Sekä vertaiskeskusteluryhmässä että muuallakin, missä tästä aiheesta keskustellaan. T. Sain avun Liothyroninista

    Tykkää

  2. Anssi Manninen, TtM, liikuntalääketiede

    Minulta on pyydetty kommenttia Endokrinologiyhdistyksen tuoreeseen lausuntoon (jäljempänä ”Lausunto”). Tässä kommentissa keskitytään kilpirauhasen fysiologiaan. En ota kantaa erilaisten kilpirauhashormonivalmisteiden käyttöön, sillä lääkehoito ei kuulu osaamisalueisiini.

    Lausunnon sisällön valossa näyttäisi siltä, että se edustaa yhden kirjoittajan mielipidettä, eikä yhdistyksen näkemystä. Lausunto lienee tunnepuuskassa kirjoitettu roiskaisu. Oli miten oli, Lausunnon mukaan käänteisen T3:n (rT3) pitoisuus seuraa T4-pitoisuutta.* Tämä on selvästikin virheellinen väite. Voi olla mahdollista, että Lausunnon laatijalla on ollut tarkoituksena kirjoittaa, että rT3-pitoisuus seuraa T3-pitoisuutta. Tämä ei olisi kuitenkaan sopinut Lausunnon teemaan, sillä siinä todetaan, että S-T3v ei ole tarpeen kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnostiikassa, mikä itsessään on hyvin kiistanalainen toteamus.

    rT3-pitoisuus ei seuraa millään tapaa T4-pitoisuutta. Sen sijaan T3:n ja rT3:n välinen suhde on usein presiprokaalinen, ts. T3-pitoisuuden laskiessa rT3-pitoisuus nousee vastaavasti. rT3-pitoisuutta nostavat muun muassa erilaiset psykososiaaliset, kemialliset ja fysikaaliset stressitekijät. A. G. Burgerin ym. klassiset paastotutkimukset ovat hyvä esimerkki T3:n ja rT3:n välisestä presiprokaalisesta suhteesta. Ne osoittavat myös, että rT3 ei millään tavalla seuraa T4-pitoisuutta. Paaston ensimmäisen vuorokauden aikana T3-pitoisuus laskee n. 10-20 % ja rT3 nousee vastaavasti. Muutaman päivän paaston jälkeen muutokset ovat n. 50 % ja niiden suhde on edelleen presiprokaalinen. Proteiineihin sidottu T4 tai vapaa T4 ei muutu käytännössä lainkaan.

    Lausunnon kirjoittaja näyttäisi olevan sitä mieltä, että S-TSH ja S-T4v ovat aina riittäviä määrityksiä hypotyreoosin diagnostiikassa. Tämän väitteen paikkaansa pitävyys edellyttäisi kuitenkin sitä, että ihmiset valmistettaisiin massatuotantona ja liukuhihnalta tulisi ulos identtisiä kappaleita. Esimerkiksi Andersen ym. ovat todenneet, että “each individual had a unique thyroid function” (J Clin Endocrinol Metab. 2002 Mar;87(3):1068-72.). Yksilölliset erot kilpirauhastoiminnoissa ovat siis suuret.

    *Käsite pitoisuus tarkoittaa tässä kommentissa vapaan hormonin pitoisuutta, jos muuta ei mainita.

    Tykkää

  3. ”Isotkaan rT3:n muutokset eivät heilauta T4:ää. Asiaa pitäisi tutkia dejodinaasi 3:n kannalta, joka eräissä tauti- ja rasitustiloissa nousee ja nostaa rT3:ea. Niin sanotulle koululääketieteelle [hypotyreoosin diagnoosiin] riittää TSH ja vT4, mutta erityistiloissa rT3 voisi olla hyvä, tai antaa T3:a, joka saattaisi poistaa oireet.”

    Professori Juhani Leppäluoto

    Lähde: http://www.manninen.info/blog/?p=2002

    Tykkää

  4. Miksi T3-hoitoa ei haluta sallia? Tietenkin siksi, että lääkärien omistama Orionilla on miltei monopoli T4-hoitoon eli tyroksiiniin.

    Ihminen on niin monimutkainen kone, että lääketiede on vasta sen tuntemisen alussa. Ja jokainen kone on erilainen. Jos yksi hoito ei tehoa, pitäisi voida kokeilla toista, muuten vajoamme takaiin keskiaikaan, lobotomioineen.

    ..ja sehän sopisi hallitsevalle eliitille, joka varakkaana saa tarvittaessa hoitonsa mistä muusta maasta tahansa. On vain eduksi, jos elintilasta kilpailevat köyhät kuolevat sairauksiinsa, koska tuotantokin on siirtymässä ulkomaille… on vähemmän jakajia kakulle, jota tuntuu päivä päivältä olevan vähemmän (vaikka se vain keskittyy harvemmille)… =(

    Tykkää

  5. Nyt kiinnostaisi tietää, voisiko Lääkäriliitto ottaa kantaa asiaan. Ja saisiko tähän ongelmaan Käypää hoitoa.

    Valvira, Evira ja THL ovat samaa sakkaa. Evirasta kerrottakoon, se aikoo kieltää villiyrttien käytön ravintoloissa. Miksikö??
    Siksi, että ne ovat aitoja, ravintorikkaita luonnontuotteita ja uhkaisivat Monsanton geenimanipuloidun maissin monopolia.

    Tykkää

  6. Huh, huh! Joo mulle sopii jos tasavertaisuuden nimissä: KAIKKIIN SAIRAUKSIIN JA OIREISIIN MITÄ MAA PÄÄLLÄÄN KANTAA ON VAIN YKSI LÄÄKE, EI MUUTA ! Yksi sydänlääke, yksi verenpainelääke, yksi e-pilleri, yksi antibiootti, … Ei muuta. Jos potilas valittaa toimimattomuutta, niin määrätään masennuslääke. Sitäkin vain yksi laatu. KAIKILLE SAMA HOITO. Eikä mitään ravinto- ja elämäntapa suosituksia. Nehän ovat täyttä huuhaata kun funkkarit hoitavat myös näillä!!!
    Kuinka moni tuntee useampia ihmisiä, jotka sanovat, että vaihdettiin lääke kun se ei sopinut minulle. Useampia vaihtoja saatetaan tehdä, jotta löydetty oikea sitten vihdoin toimii.
    Jos se valitus menee läpi, niin ei hätä meidä ihanat hoitavat lääkärit voivat kyllä harjoittaa toimintaansa jossain naapurimaassa ja mehän mennään sinne hoitoon.
    Paljon voimia ihanille funkkarilääkäreillemme!
    Olette arvokkaita!

    Tykkää

  7. Miten on mahdollista, että suuri osa endokrinologeista ja vielä suurempi osa sisätautilääkäreistä saa kieltäytyä hoitamasta kilpirauhaspotilaita kaikilla laillisilla lääkkeillä? Lääkkeillä, jotka ovat turvallisia, joista ei ole mitään vakavia raportoituja haittavaikutuksia ja joista on todella pitkä käyttökokemus.

    Miten on mahdollista, että Valvira ei ole puuttunut tähän? Osa endokrinologeista ei osaa hoitaa vajaatoimintaa millään muulla lääkkeellä kuin Thyroxinilla. Ja he myös kieltäytyvät opetelemasta muiden lääkkeiden käyttöä (kuten Liothyronin, Thybon, Armour Thryoid ja Thyroid Erfa).

    Nämä lääkkeet ovat virallisia, kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. Miten on mahdollista, että jonkin lähes lahkolaisen amerikkalaisen seuran ympärillä pyörivät, ja kyseisen seuran lehdessä julkaisevat endokrinologit saavat erivapauden olla käytttämättä näitä lääkkeitä?

    En ole koskaan kuullut vastaavaa minkään muun erikoisalan kohdalla. Että jokin klikki kyseisen erikoisalan lääkäreistä kieltäytyisi hoitamasta potilaitaan suurimmalla osalla laillisia, kyseisen sairauden hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. Miten tämä sallitaan? Miksi Valvira antaa heille erivapauden tällaiseen toimintaan?

    Tykkää

  8. Koska ei ole olemassa mitään virallisen lääketieteen hyväksymää diagnoosia, johon sitä käyttää. Siksi. Oli se miten takapajuista tahansa. Kun ei kiinnosta niin ei kiinnosta, endoilla menee nykyhoidoillakin ihan hyvin, epätyypillisista kilpirauhasvaivoista kärsivät potilaathan pyörivät vaivoinensa lähinnä muilla erikoisaloilla jos sielläkään (eli tk:ssa). Endoille lähetetään pääsääntöisesti niitä ihan perinteistä kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavia potilaita. Siksi he eivät ole havahtuneet siihen, että kasissä on iso ongelma. Ikävä kyllä. Pitäisi itse opiskella endokrinologiksi.

    En usko, että endot ilkeyttään eivät ole havahtuneet, vaan sitä tapaa uskoa kouluaan ja sen jälkeen vastaanottokeskus painuu vaan jossain vaiheessa kiinni. Ainakaan jos ohje ei tule itseä ylemmältä taholta. Sitten ehkä vois mieli muuttua.

    Tykkää

  9. Tänään jo eduskuntakysely tästä kilpirauhaspotilaiden lääkeasiasta: http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_512_2013_p.shtml

    Viimeiset päivät menossa adressin nimienkeruussa. Melkein 4000 allekirjoitusta, nyt loppukiri kohti 4000 nimeä! Jos et ole vielä allekirjoittanut, niin nyt on korkea aika. Lue adressi ja jos olet samaa mieltä, ei kun nimi alle (voi allekirjoittaa myös nimettömänä):
    http://www.adressit.com/vastustamme_valviran_aikeita_puuttua_kilpirauhasongelmien_hoitoon

    Tykkää

  10. Kyllä on olemassa ihan virallinen diagnoosi mihin noita yllä mainitsemiani lääkkeitä käytetään 🙂 Ja se diagnoosi on kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi.

    Tämä lukee kaikkien kyseisten lääkkeiden pakkausselosteessa ja valmisteyhteenvedossa. Ovat lääkevalvontaviranomaisten (myös mm. Suomen Fimea ja USA:n FDA:n) täysin kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon hyväksymiä lääkkeitä. Etsipäs netistä Liothyronin (siinä saa vähän klikkailla ennen kuin pääsee pakkausselosteeseen, joka on norjaksi, norjalainen lääke kun on) tai Cytomel (joka on USA:n vastaava, vain pelkkää T3 hormonia sisältävä lääke). Cytomelin valmisteyhteenveto löytyy helposti ja on englanninkielinen.

    Virallinen indikaatio molemmille lääkkeille: kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito. Sekä lapsilla että aikuisilla.

    Tämä on lähtökohta. Viralliset, vanhat, koetellut, turvalliset (FDA:n korkeimmassa turvallisuusluokituksessa A) lääkkeet, jotka on virallisesti tarkoitettu kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon. Kuinka Valvira sallii, että on klikki endokrinologian erikoislääkäreitä, jotka eivät osaa käyttää näitä lääkkeitä?

    Tykkää

  11. Suomen Lääkärilehti on 13.6.2013 julkaissut tiukan vastineen.

    Endokrinologiyhdistys varoittaa hypotyreoosin yhdistelmähoidon riskeistä
    Julkaistu 13.06.2013 14.00
    Suomessa on syttynyt kiivas väittely hypotyreoosin T4- ja T3-lääkkeillä toteutettavasta yhdistelmähoidosta ja sen kriteereistä. Joitakin potilaita on joutunut yhdistelmähoidon tai pelkän T3-monoterapian aiheuttamien vakavien haittavaikutusten takia sairaalahoitoon.

    http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show%2Fnews_id%3D13600%2Ftype%3D1

    Tykkää

  12. Varoitellaan riskeistä T3 hoidolla. Paljon suurempi riski ihmisen terveydelle on jättää sairaus hoitamatta tai hoitaa sitä väärällä (T4 monen tapauksessa) lääkkeellä. Hoitovirheeksi tuotakin voisi kutsua, ollaan niin putkiaivoja ja kapeakatseisia.

    Menee tämä varoittelu samaan luokkaan kun D-vitamiinin myrkyllisyydellä varoittelu sekä VHH-dieettien vaaralliseksi mainostaminen. Yhtä pihalla ovat tässäkin asiassa.

    Tällä menolla menee uskottavuus nopeasti koko porukalta, tietoa löytyy T3 hoidosta vaikka kuinka paljon, mutta se ei Suomen takapajulan Endoja kiinnosta.

    t. 250µg päivässä D-vitamiinia ja vielä hyvin elossa

    Tykkää

  13. ”Joitakin potilaita on joutunut yhdistelmähoidon tai pelkän T3-monoterapian aiheuttamien vakavien haittavaikutusten takia sairaalahoitoon.”

    Tässäkin turhaan syytetään T3 hoitoa.

    Itse lääkkessä/hoidossa ei ole ongelma jos potilas itse ei ole tarkasti noudattanut ohjeita. T3 hoidon kanssa saa potilas olla tarkkana oman vointinsa ja lääkkeenoton suhteen. Tälläisiä haittavaikutuksia tuskin tapahtuisi jos potilas on kunnolla perehtynyt miten hoito toimii.

    Aina löytyy ihmisiä jotka yrittävät liian nopeasti saada itsensä kuntoon ja päätyvät ottamaan liikaa lääkettä.. varmasti tällaista on tapahtunut muidenkin lääkehoitojen kohdalla. Turhaa nillitystä ja hoidon vaaralliseksi leimausta taas Endoilta.

    Tykkää

  14. Margariinin ystävät ry kyseli 2.6. klo 13.30:

    ”Nyt kiinnostaisi tietää, voisiko Lääkäriliitto ottaa kantaa asiaan. Ja saisiko tähän ongelmaan Käypää hoitoa.”

    Näyttää siltä, että Lääkäriliitto on lukenut blogin kommentointiosostoa ja ollut hereillä. Onko Lääkäriliitto sama kuin Lääkärilehti? Taitaa liipata läheltä.

    Nyt odotellaan vielä sitä Käypää hoitoa tähän ongelmaan. Voisiko ongelman ratkaisu olla se, että hoidellaan vääräuskoiset pois. Kyll’ tämä on uskon asia.

    Käypää hoitoa mafiatyyliin. Siinä ongelman ratkaisu. Ratkaisukeskeinen ratkaisu. Potilas on ongelman keskiössä.

    Tykkää

  15. Sain äsken tiedon, että Valvirassa on tehty ainakin yksi päätös tässä kilpirauhasasiassa.

    ”Valvira rajoittaa väliaikaisesti tutkinnan alla olleen lääkärin oikeutta harjoittaa lääkärin ammattia siten, että hän ei saa hoitaa potilaidensa kilpirauhassairauksia, eikä muita umpieritysrauhassairauksia. Väliaikainen rajoitus on voimassa, kunnes Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto voi ratkaista asian lopullisesti, kuitenkin enintään 31.3.2014 saakka.”

    Seurataan tilannetta. Kertokaa jos tiedätte enemmän tästä.

    Tykkää

  16. Nyt näyttää siltä, että saamme saippuafarssin Suomeen. Joku on parantanut potilaan väärin.

    En tunne tapausta, joten en voi ottaa siihen kantaa. Mutta kyllähän tämä tapaus on surkuhupaisa.

    Ehkäpä kaivattaisiin sieltä CIA:n puolelta vielä joku toinen loikkari, joka paljastaisi näiden salaliittojen taustoja vähän tarkemmin.

    Kyllhän tämä haiskahtaa. Vaikka en tunne tapausta enkä voi ottaa siihen kantaa.

    Eletään totalitarismin diktatuurissa vuonna 1453 jKr. Tähänkö ollaan tultu?

    Tykkää

  17. Ystäväni professori Matti J Välimäki on eräs arvostetuimpia endokrinologejamme. Hän kirjoittaa näin koskien Wilsonin oireyhtymää (Suomen Lääkärilehti 68 (18): 1324-1325, 2013). Ainakin omiin korviini särähtää ikävästi tuo kohta ”kuonan puhdistus” ja pidän itse T3-monoterapiaa ihan oikeana, vakavasti otettavana hoitona. Tässä tämä Välimäen kirjoitus Lääkärilehdessä:

    Trijodityroniini – apu vai vaara hypotyreoosin hoidossa?

    Netissä keskustellaan uudesta sairaudesta, Wilsonin oireyhtymästä (ei tauti), jota ei löydy endokrinologisesta kirjallisuudesta. Oireyhtymä selittää lähes kaikki kuviteltavissa olevat oireet. Varoituksen sanat ovat tarpeen.

    Wilsonin oireyhtymää hoidetaan trijodityroniinilla (T3), mutta endokrinologit eivät ole osallisina hoidossa. Oireyhtymän synty myös selitetään ilman minkäänlaista tutkimusnäyttöä. Trijodityroniinihoidon uskotaan puhdistavan reseptorit kuonasta.

    Tarvitaanko yhdistelmähoitoa?

    Vaikka 90-95 % hypotyreoosipotilaista voi hyvin pelkän tyroksiinihoidon avulla, olemassa on myös T4+T3-yhdistelmähoitoa puoltavia havaintoja (1). Pelkällä tyroksiinilla (T4) hoidetuilla potilailla yleinen hyvinvointi ja muistitoiminnot ovat huonommat kuin verrokeilla tai väestössä keskimäärin (2). T4-hoidossa sama tyreotropiinitaso edellyttää suurempaa T4v-pitoisuutta ja T4v/T3v-suhdetta kuin terveillä verrokeilla (3). Vain T4-annoksilla, jotka pienensivät tyreotropiinitason viitealueen alapuolelle, saavutettiin se T3v-pitoisuus, joka potilaalla oli ennen kilpirauhasen poistoa (4). Tulevaisuudessa geenitutkimukset voivat auttaa löytämään niitä, jotka hyötyvät yhdistelmähoidosta (2).

    Aiemmassa meta-analyysissa (5) T4 katsottiin hypotyreoosin ainoaksi hoidoksi. Tämän jälkeen julkaistussa 59 potilaan crossover-hoitotutkimuksessa potilas jatkoi joko entisellä T4:llä tai 50 μg siitä korvattiin 20 μg:lla T3:a 12 viikon ajaksi; tyreotropiinitaso pysyi muuttumattomana. Seitsemän 11:sta elämänlaadun ja masennuksen mittarista antoi parempia arvoja yhdistelmähoidolla (6).

    T3:n ja T4:n metabolisia vaikutuksia verrattiin crossover-tutkimuksessa, jossa kumpaakin annosteltiin 3 kertaa päivässä 6 viikon ajan siten, että tyreotropiinitaso oli sama kummallakin hoidolla (7). T3-hoidolla paino laski keskimäärin 2 kg ja kokonais- ja LDL-kolesteroli 11-13 % verrattuna T4-hoitoon (7). Aiemmissa tutkimuksissa osallistujat ovat pitäneet yhdistelmähoitoa parempana nimenomaan painon laskun takia (8).

    Milloin T3:a harkitaan T4:n kumppaniksi?

    Potilaalla tulee olla varmistettu hypotyreoosi. Jos huono vointi jatkuu riittävästä T4:stä huolimatta, tutkitaan mm. Addisonin taudin, keliakian, hyperkalsemian ja B12-vitamiinin puutoksen mahdollisuutta. Jos toinen tauti ei selitä hypotyreoosin oireita – tyypillisimmillään ”aivosumu” eli väsymys, aloitekyvyttömyys, starttivaikeudet, muistihäiriöt – suurennetaan T4-annosta pienin portain. T4v:n ja viime kädessä T3v:n tulee säilyä viitealueella; tyreotropiinitaso saa pienentyä viitealueen alapuolelle. Tyreotropiinitaso kertoo vain aivolisäkkeen käsityksen kilpirauhashormonitilanteesta; muissa elimissä tilanne voi olla toinen. Tyroksiinia käyttäen säilytetään elimistön omat trijodityroniinin säätelymekanismit ja pienennetään rytmihäiriöiden vaaraa.

    Jos potilaan tila paranee annoslisäyksen jälkeen vain väliaikaisesti, tämä viittaa lumevaikutukseen. Yhdistelmähoitoa voidaan kokeilla, jos pysyvää tulosta ei saavuteta. Hoidon pituudesta (esim. 6 kuukautta) on paras sopia potilaan kanssa etukäteen.

    Mikä on oikea T4-T3-suhde hoidossa?

    Kilpirauhasen normaaleista erityssuhteista laskettuna vastaus olisi 13-14:1 (2). Hoitotutkimuksissa annossuhteet ovat vaihdelleet 10:1- 5:1. Viimeksi mainittu suhde on usein johtanut jo subkliiniseen hypertyreoosiin ja ehkä juuri tämän vuoksi on ollut potilaiden suosikki, kun he ovat valinneet mieleisintään yhdistelmää (8).

    Kun vertailtiin T3-hoitoa T4:ään, T3:n annos oli noin kolmannes T4-annoksesta (7). Koska T3:n puoliintumisaika on lyhyt, päivittäinen annos jaetaan kahteen tai kolmeen osaan, joista ilta-annos pidetään aamuannosta suurempana (2). European Thyroid Associationin mukaan annokset ovat oikeat, kun tyreotropiini, T4v, T3v ja T4v/T3v- suhde ovat normaalit; oman kokemukseni mukaan kaikilla yhdistelmähoidosta hyötyvillä tyreotropiini on viitealueen alapuolella. Verinäyte otetaan ennen aamutabletteja. T3v-pitoisuus suurenee noin 40 % neljän tunnin kuluessa aamuannoksesta. Erityistilanteissa kannattaa harkita tämän huippupitoisuudenkin mittaamista.

    Sydämen rytmihäiriöt ovat hoidon suurin vaara. Tutkimustiedon puuttuessa American Thyroid Association kieltää (9) ja American Endocrine Society (10) ja European Thyroid Association (2) eivät suosittele T3:n käyttöä raskauden aikana.

    Trijodityroniinihoidon aloittaminen kuuluu lääkäreille, jotka ovat perehtyneet kilpirauhassairauksiin. ”Aivosumu” riittävän tuntuisesta T4-hoidosta huolimatta on hoidon tärkein indikaatio ja sydämen rytmihäiriöt ovat tärkein vasta-aihe. rT3-määritystä ei tarvita hoidon aloittamiseksi. Mistään ihmelääkkeestä ei ole kysymys.

    Kilpirauhasen vajaatoiminnan yhdistelmähoitoa käsiteltiin Lääkeinfo-palstalla Lääkärilehdessä 13-14/2013, s. 1023-5.

    Matti J. Välimäki
    professori, sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri, tutkija
    HYKS, Meilahden sairaala, endokrinologian klinikka
    Lääkärikeskus Aava, endokrinologian klinikka
    matti.valimaki@hus.fi

    1 Escobar-Morreale HF, del Rey FE,Obregon MJ,de Escobar GM. Only the combined treatment with thyroxine and triiodothyronine ensures euthyroidism in all tissues of the thyroidectomized rat. Endocrinology 1996;137:2490-502.

    2 Wiersinga WM, Duntas L, Fadeyev V, Nygaard B, Vanderpump MPJ. 2012 ETA guidelines: the use of L-T4 + L-T3 in the treatment of hypothyroidism. Eur Thyroid J 2012;1:55-71.

    3 Jonklaas J, Davidson B, Bhagat S ym. Triiodothyronine levels in athyreotic individuals during levothyroxine therapy. JAMA 2008;299:769-77.

    4 Ito M, Miyauchi A, Morita S ym. TSH-suppressive doses of levothyroxine are required to achieve preoperative native serum triiodothyronine levels in patients who have undergone total thyroidectomy. Eur J Endocrinol 2012;167:373-8.

    5 Grozinsky-Glasberg S, Fraser A, Nahshoni E,Weizman A, Leibovici L. Thyroxine-triiodothyronine combination therapy versus thyroxine monotherapy for clinical hypothyroidism: meta-analysis of randomized controlled trials. J Clin Endocrinol Metab 2006;91:2592-9.

    6 Nygaard B, Jensen EW, Kvetny J, Jarløv A, Faber J. Effect of combination therapy with thyroxine (T4) and 3,5,3’-triiodothyronine versus T4 monotherapy in patients with hypothyroidism, a double-blind, randomised cross-over study. Eur J Endocrinol 2009;161:895-902.

    7 Celi FS, Zemskova M, Linderman JD ym. Metabolic effects of liothyronine therapy in hypothyroidism: a randomized, double-blind, crossover trial of liothyronine versus levothyroxine. J Clin Endocrinol Metab 2011;96:3466-74.

    8 Appelhof BC, Fliers E, Wekking EM ym. Combined therapy with levothyroxine and liothyronine in two ratios, compared with levothyroxine monotherapy in primary hypothyroidism: a double-blind, randomized, controlled clinical trial. J Clin Endocrinol Metab 2005;90:2666-74.

    9 Stagnaro-Green A, Abalovich M, Alexander E ym. Guidelines of the American Thyroid Association for the diagnosis and management of thyroid disease during pregnancy and postpartum. Thyroid 2011;21:1081-125.

    10 De Groot L, Abalovich M, Alexander EK ym. Management of thyroid dysfunction during pregnancy and postpartum: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab 2012;97:2543-65.

    Tykkää

  18. Hei Christer,

    Olet jo varmaan kuullutkin Valviran päätöksestä evätä yhden lääkärin (tai ehkä useamman, en ole varma) oikeutta hoitaa kilpirauhassairauksia. Tässä Päätös:

    PÄÄTÖS ON TEHTY.

    Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto rajoittaa väliaikaisesti tutkinnan alla olleen lääkärin oikeutta harjoittaa lääkärin ammattia siten, että hän ei saa hoitaa potilaidensa kilpirauhassairauksia, eikä muita umpieritysrauhassairauksia. Väliaikainen rajoitus on voimassa, kunnes Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto voi ratkaista asian lopullisesti, kuitenkin enintään 31.3.2014 saakka.

    Tämä on törkeää ihmiselämällä leikkimistä ja vaarantaa tuhansien ihmisten hyvinvoinnin, sitä kautta, että lääkärit pelästyvät tätä.

    Ystävällisesti,

    Susanna McGlynn

    Tykkää

  19. Itse käytän Liothyronia. Tuli kokeiltua ennen tätä niin tuota Thyroxinia ja se vain pahensi oloani vaikka miten sisätautilääkärini kanssa säädeltiin. Sain naurut muista lääkkeistä. Noh, vaihdoin sitten lääkäriä sellaiseen joka hoiti minun rT3 ongelmani kuntoon.
    6 vuotta kärsin kaikista monista oireista ja vain Liothyronin auttoi!
    Jos tätä lääkettä ei ihmiset saa tai eläinperäisiäkään niin meillä on kohta ISOT ongelmat ja toinen jalka haudassa.
    Oireitani: jatkuva väsymys ( en päässyt vuosien aikana pahemmin pois sängystä/ sohvalta. Pääsärky, joka nyt lähtenyt ( ei kestänyt kuin 10 vuotiaasta asti). Masennus, lähti jee ❤ , ocd (pakkotoisto ja ajatukset, ahdistus : POISSA! + paljon muita oireita. esim ympärivuotinen nuha lähti.

    Toivon todellakin ettei lääkkeiden määräämisiin / saantiin tule muutoksia. Koska endot ja sisatautilääkärit Erittäin harvoin määräävät näitä muita lääkkeitä.Heille Thyroxin on se ah, niin rakas. :/
    Kansa suuttuu, tiedän monia ihmisiä joilla ei ole edes kilpirauhasessa mitään vikaa, että he eivät ole ollenkaan tyytyväisiä tähän kiistaan.

    Tv. elämänsä takaisin saanut 25 vuotias nainen.

    Liothyronilla elämä on ihanaa!

    Tykkää

  20. http://www.terveysjarjesto.fi/

    Aiheesta keskustellaan Porissa!
    Voisiko media nostaa tämän aiheen ylös,
    kiitos.

    (PS. Ei varmasti madia sano halaistua sanaa)

    OHJELMAN MUUTOS SuomiPORInaan 18.7.2013!
    SuomiPORInan ennakkotiedoissa on LL, kirurgi Taija Sompin luennon aiheeksi ilmoitettu Parantava ruokavalio. Tämä luento jää pois ja sen tilalla kuullaan luento:

    ”Kilpirauhasen hoito – Kuuma peruna Suomessa”

    Taija Somppi ruotii luennossaan kilpirauhasen hoidosta noussutta oppiriitaa.

    Terveyttä työelämään paneelikeskustelu

    Tulemme käsittelemään laajasti kilpirauhasasiaa myös – Terveyttä työelämään

    paneelissa. Suuri osa ennenaikaiselle eläkkeelle ajautuvista ihmisistä olisi

    parannettavissa oikealla kilpirauhasen hoidolla takaisin työelämään.

    Tykkää

  21. Ei se ruokavalion remontti pelkästään auta pahassa vajaatoiminnassa, jos on hormoneista puute. Ihan tiedoksi vain.

    Juu täällä lähes kymmenen vuotta thyroxiinilla, ja voin sanoa että on ollut hengenlähtö ja luovuttaminen lähellä lukuisia kertoja.
    Olen vasa hiljattais tajunnut alkaa penkomaan kilpirauhasasioitani, ja kas kas, en ehkä ole koskaan hyötynyt synteettisen thyroxiinin käytöstä. Ikäviä sivuoireita vain.
    Minä tyhmä uskoin vuosi toisensa perään terveyskeskuslääkärien paskan jauhantaa hyvistä arvoista ja muusta. Nyt thyroid erfa eläinperäinen lääke aloitettu 2vkoa sitten, ja on alkanut tulemaan minuun elonmerkkejä.

    Vuosien piinaan, mielenteveysongelmiin ja tankkoihin fyysiseen oireiluun (liikuntakyvytön lähes, enkä liioittele yhtään) Niin tuntuu nyt alkaa löytyvän apua, kiitos eläinperäisen lääkkeen!

    ENNEN 60-LUKUA HOIDETTIIN KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTAA KUIVATULLA SIAN/NAUDAN KUDOKSELLA, JA SEN JÄLKEEN KUN JOKU PELLE KEKSI KEINOTEKOISEN VALMISTEEN JOKA ON HUPAISAA LÄÄKETEHTAALLE, ALKOI IHMISTEN SAIRASTELU.

    MIHIN TÄMÄ MAAILMA ON MENNYT?

    Minulla on vihdoin toivo paremmasta, kun olen tajunnut, ettei tämä thyroxiini, pelkkä t4 hormoni ole minulle KOSKAAN APUA TUONUT.

    OIreita, joita hoitamaton kr on minulle aiheuttanut, en edes viitsi kirjoittaa, koska lista on edelleen hyvin pitkä.

    HERÄTKÄÄ!!

    Tykkää

  22. JA MINUN NEUVONI ON SE, ETTÄ ÄLÄÄ KOSKAAN LUOTTAKO YLEIS/TERVEYSKESKUKSEN LÄÄKÄREIDEN SANAAN KILPIRAUHASASIOISSA, KUUNNELKAA ITSEÄNNE JA OIREITANNE.
    TÄMÄ PASKAN JAUHANTA MUN OSALTA ON OHI YLEISISSÄ TERVEYSKESKUKSISSA.
    OLEN NIIIN VIHAINEN KAIKESTA TÄSTÄ MITÄ MINULLEKIN ON SYÖTETTY ARVOISTA VUOSIEN VARRELLA!

    Ykstyislääkäri sanoi minulle suoraan ,että terveyskeskukseen ei kannata mennä kilpirauhasasioissa koska siellä ei olla erikoituttu siihen, ja siellä ei yksinkertaisesti tietotaito riitä sen asian hoitamiseen.
    Samaa koskee muita hieman monimutkaisempia ihmiskehon toimintoja.

    Tykkää

  23. Onko teillä kellään ollut ongelmia Liothyronin aloituksen, annostuksen tai jatkon kanssa? Onko kukaan kokenut kovia sydänoireita tms.? Kuinka tarkkaa on, jos ei muista ottaa ajallaan tablettia? Millaisia oireita? Ja mitä, jos lääkityksen lopettaa kesken? Mua pelottaa aloittaa kokeilu, kun vaivoja on niin paljon muutenkin, että miten pystyn ja rohkenen yrittää tätä… Mutta apua tarvitsen. Ja olisin tosi iloinen lisäinfosta.

    Tykkää

  24. http://fms.fi/kilpirauhasenvajaatoiminnasta/

    Lausunto kilpirauhasen vajaatoiminnan tutkimisesta ja hoitamisesta
    lokakuu 19, 2012

    Helsinki 14.09.2012

    Kilpirauhasfunktion tutkiminen on haastavaa silloin kun on ristiriitaa seulonnassa havaittavien tyrotropiinin (S-TSH) ja vapaan tyroksiinin (S-T4v) seerumi-pitoisuuksien ja oireiden välillä. Ristiriidan ymmärtämiseksi on tunnettava kudostason säätelyn keskeinen merkitys. Kilpirauhasen erittämä tyroksiini (T4) on prohormoni, jonka vaikutusta säädellään kudoksissa olevien dejodinaasientsyymien toimesta. Näiden entsyymien toiminta on puolestaan kytköksissä muuhun endokriinijärjestelmään, fysiologisiin tiloihin ja ravintotekijöihin. Vasta viime vuosina on alettu perusteellisemmin ymmärtää kudoksissa olevien dejodinaasien toimintaa. Dejodinaaseja on kolmea tyyppiä; tyyppi I (D1) ja tyyppi II(D2) katalysoivat tyroksiinin muuttumista aktiiviseksi 3,5,3’-trijodotyroniiniksi (T3) kun taas tyyppi III dejodinaasi (D3) vähentää tyroksiinin muuttumista aktiiviseksi katalysoimalla sitä inaktiiviseksi 3,3’,5’-trijodotyroniiniksi nk. käänteiseksi T3:ksi (rT3).

    Aivolisäkettä lukuun ottamatta kaikissa kudoksissa on sekä D1- että D3-entsyymiä . Dejodinaasit ovat ihmisen kehityksen eri vaiheissa ja fysiologisissa tiloissa juuri kudostason säätelyssä keskeisiä ( 1 ) D1:n toimintaa estää fyysinen ja henkinen stressi (2-13); masennus (14-37), laihdutus (38 – 43), leptiiniresistenssi (44 -88), insuliiniresistenssi, liikapaino, diabetes (88-96), autoimmuunitulehdus (2, 99, 100-113), krooninen väsymysoireyhtymä ja fibromyalgia (114-118), toksiinialtistus (119-127). Näissä tilanteissa kudoksissa syntyy epätasapainoa aktiivisen T3:n ja rT3:n välille. Tämä muutos on mitattavissa myös perifeerisessä veressä. T3:n toiminta estyy rT3:n vaikutuksesta sen estäessä mm D1-entsyymin toimintaa ja T3:n sitoutumista reseptoreihin kudostasolla (2, 1).

    Kortikosteroidit estävät kroonisessa stressissä ja farmakologisilla pitoisuuksilla D1- ja stimuloivat D3-entsyymiä, vähentäen T4 konversiota T3:ksi ja lisäten sitä rT3:ksi (3, 9-12) Kun taas fysiologiset pitoisuudet ovat edellytyksinä D1-entsyymin toiminnalle ja D3-entsyymin estolle (9). Pienetkin rT3-tason nousut kudoksissa ja seerumissa johtavat kilpirauhashormoni-reseptorien salpautumiseen ja hypotyreoosioireisiin, joita ei huomaa pelkällä S-TSH- tai S-T4v-arvojen seurannalla (130-135). Tyroksiinihoito vain lisää oireita eikä sitä näin olen tule käyttääkään silloin kun S-rT3 on koholla (136-140).

    Dejodinaasi typpi II (D2) on hypofyysin dejodinaasi. Sen Km on 1000 kertainen D1:een verrattuna mikä tekee siitä TSH:n eritystä säätelevänä tekijänä erityisen tehokkaan. Samasta syystä perifeerisen verenkierron T3-arvot korreloivat sekä sen aktiivisuuteen että verenkierron TSH:iin huonosti. Ongelmaa mutkistavat yksilölliset seikat mm. D2:n geneettinen polymorfismi, joista tavallisin variaatio hidastaa TSH stimulaation tuottamaa T3-vapautumista (141).

    Huonosti kilpirauhasfunktiota kudoksissa kuvaavien S-TSH:n ja S-T4v:n sijasta pitäisi mittariksi valita S-rT3 ja T3/rT3-suhde. jotka näyttäisivät olevan parhaat kudostason tasapainon mittarit (142-143).

    Käytännössä syntyy tilanteita jossa rT3:n nousu aiheuttaa kliinisesti selkeät hypotyreoosioireet, joihin ei aivolisäkkeen tyrotropiinieritys reagoi. Tutkijat ovat nimenneet tilan ”euthyroid sick syndroomaksi”, joka teorian mukaan korjautuu ajanmyötä itsekseen (144-145).

    Tyroksiinisubstituutiossa olevien hypotyreoosipotilailaiden kyky tuottaa T3:a on erittäin heterogeeninen. Laajassa yli 1800 potilaan tutkimuksessa yli 20%:lla oli normaalista TSH-tasoista poikkeavat T3v- ja T4v-arvot heijastaen kudosten kyvyttömyyttä kompensoida dejodinaatiolla T3-tarvetta. Tutkijat toteavat useiden hypotyreoosipotilaiden tarvitsevan pelkkää tyroksiinihoitoa fysiologisempaa ja yksilöllisempää substituutiota (146).

    Onkin havaittu, että useilla ”eutyroid sick-syndrooman” kaltaisista hypotyreoosioireista pitkään kärsineillä potilailla saadaan hyvä hoitovaste T3-substituutiolla (Liothyronin). Terapeuttisen ja pysyvän vasteen saamiseksi tulee kohonnut rT3 saada laskemaan riittävästi. Liian suurien T3 annosten käyttö saattaa kuitenkin altistaa hypertyreoosiriskille. Tämä hoitoprotokolla vaatii huolellista potilasvalintaa ja potilaan säännöllistä seurantaa. Yhdysvalloissa on kliinikoiden julkaisemia monografioita, kirjoja ja Institute of Functional Medicine:n pitämiä kursseja, joilla näitä hoitoprotokollia on perusteellisesti selostettu. (147-150)

    Hoitokokeilu T3-valmisteella (Liothyronin) on perusteltu rajallisen ajan oireisilla potilailla, joiden S-T3v on matala ja/tai S-rT3 korkea. Kokeilu edellyttää tarkkaa seurantaa ja potilaalta kykyä soveltaa annettuja ohjeita oman tilanteensa mukaan.

    Käänteis-T3 määrityksiä on tehty myös suomalaisissa kliinisissä laboratorioissa vielä 2000-luvun alussa, mutta lääkäreiden kiinnostuksen puutteen vuoksi niitä ei ole enää saatavana Suomessa, vaan analyysi on lähetettävä muualle EU:n tai USA:n laboratorioihin.

    Pyrkimys yhdenmukaistaa hypotyreoosin hoito-ohjeita kovin jäykiksi törmää suuriin yksilöllisiin eroihin ja johtaa myös siihen että osa hypotyreoosipotilaista jää vaille tehokasta hoitoa.

    FMS ry hallitus

    Tykkää

Jätä kommentti