Vakoiluskandaali ja kobra-efekti

Vakoilupaljastelija Edward Snowden ei tainnut arvata, että puheillaan keltaiselle lehdistölle eli hongkongilaiselle sanomalehdelle, hän sohi myös suomalaista sosiaaliterrorismia (lue: SOTE-sotkut). Tosi paha poika tämä Snowden. Paljasti, että aakkosvirastot CIA, FBI, NSA ja THL kyttäävät ihmisten tekemisiä! Kohta varmaan Itä-Suomen yliopisto toteaa, että Snowden syö ihan väärin.

 

Sanonta kuuluu ”Tieto on valtaa” ja siksi demokraattisessa maassa kukaan ei saa tietää mistään mitään. Varsinkaan kansa ei saa tietää mitään lääketieteestä, juridiikasta ja taloudesta. Kansalle pitää kertoa poliitikkojen harmittomista toilailuista, kuka on nainut kenenkin kanssa ja juonut itsensä pöydän alle.

Kansalle ei saa antaa vihiä siitä, että Käypä hoito -suositukset laaditaan bisnesmielessä. Hyvää Käypä hoito -bisnestä on mukamas sellainen, joka takaa tasaisen potilasvirran progressiivisine polyfarmasioineen vauvasta vaariin. Huonoa bisnestä olisi lääketeollisuuden mielestä sellainen, jossa sairauksia ennaltaehkäistäisiin ja sairauksiin saataisiin aitoa, parantavaa hoitoa sekä kuultaisin vastaanotoilla: ”Sinun kuuluu ottaa vastuu omasta terveydestäsi. Lääkärinä voin vain ohjata sinut tiedon lähteille ja tarjota parasta mahdollista osaamistani matkallasi terveyden lähteille”. Lääketeollisuuden rahoittamat Käypä hoito -suositukset pitäisi korvata Aito hoito -suosituksilla. Kuka lähtee mukaan toteuttamaan suositustekstejä Aitoon hoitoon?

Mutta nyt mä sen hokasin miten tämä terveydenhoitojärjestelmämme toimii: Mä en tiiä mittään -menetelmällä! Varkaudessa tapahtui nimittäin kerran niin, että eräs hoitsu sai päähänsä ottaa selville mitä potilaille kuuluu. Se oli paha juttu Pohjois-Savon käräjäoikeuden mielestä. Heinäkuun alussa lätkäistiin hoitsulle 40 000 euron sakot ja ehdollinen vankeustuomio päälle. Ei hoitsu saa tietää mitään potilaista, onhan se ennenkuulumatonta. Pahimmillaan tämä hoitsuhan olisi saattanut tajuta miten perseellään tämä sairaanhoito on Suomessa. Tällä sakkosummalla muuten saisi kymmeniätuhansia liotyroniini-tabletteja (eli T3-hormonia) kilpirauhasongelmista kärsiville.

Terveyden Hävityksen Laitoksella (THL) Harriet Finne-Soveri on ollut vuosikausia mukana näissä kansainvälisissä lääkkeiden käytön turvallisuutta tutkailevissa koosteissa, mutta niitähän ei isokenkäisten iloksi kukaan lue. Suomi kun on tapana rankata kehitysmaiden tasolle tässä hoidon turvallisuudessa. Vertailu varsinkin Tanskaan ja Norjaan tuottaa oikein pahaa jälkeä. Siispä silmät kiinni ja pää pensaaseen kuin pupujussilla. ”Mä en tiiä mittään”, kuuluu sanoa.

Esimerkiksi Beersin lista (Beers Criteria; KVG; Kato V*ttu Googlella) on luettelo lääkkeistä, joita iäkkäiden ihmisten pitäisi välttää. Mutta suomen kieli on ilmeisesti niin vaikeaa, että ”lista vältettävistä lääkkeistä” tahtoo muuntua muotoon ”lista välttämättömistä lääkkeistä”. Ja eikun koko repertuaari käyttöön. Yksinkertainen lääkäri määrää moninkertaisen lääkityksen. Tasapaino se pitää maailmassa olla ja ”mä en tiiä mittään”, kuuluu sanoa.

Tämä Beersin lista koki muuten outoja muutoksia kun sen laatija geriatrikko Mark Howard Beers itse kuoli vuonna 2009 sokeritaudin aiheuttamiin komplikaatioihin. Jostain syystä moni lääke poistui tällöin listalta ja muuttui turvalliseksi. Omituinen yhteensattuma. ”Mä en tiiä mittään”, kuuluu sanoa.

Mutta muistatko tämän vakoiluskandaalin Turussa? Turkulainen tohtorisetä kärähti siitä, että pisti illan päätteeksi elävän potilaan ruumiskylmiöön. Aamulla muu henkilökunta alkoi ihmetellä, että mitäs tämä potilas jäissä tekee kun henki kulkee paremmin kuin nykyajan varusmiehillä Cooperin testissä. Kyllähän se potilas lopulta hengiltä saatiin, mutta oli siinä tekemistä.

Muistatko mitä juristit tuumasivat tilanteesta? Turun käräjäoikeus totesi, ettei lääkäriltä voi olettaa, että hän voisi erottaa elävän potilaan kuolleesta! Se on kuulemma niin vaikeaa. Taisi tohtorisetä saada vielä valtiolta korvauksia mielipahasta ja muusta murheesta. Vainajan perhe ei juhlinut. ”Mä en tiiä mittään”, kuuluu sanoa.

Onko suomalaisella potilaalla mitään ihmisoikeuksia? Puunhalaajat ja muut maailmanparantajat yleensä keskittyvät homoseksuaalisten kulkukoirien asemaan Mogadishun slummialueilla ja muihin raastaviin globaaleihin eli palloistuneisiin ongelmiin. Tuuppaa siinä suomalainen potilas jäädä eläinoikeuksien varjoon. Koiranpentu on julisteessa niin ihkun näköinen. Tosi lutunen. Suomalaisesta potilaasta kuuluu sanoa: ”Mä en tiiä mittään”.

Onko kukaan teistä kuullut farmaseutista nimeltä Pauli Puirava? Puirava toteutti Veikkolan vanhainkodissa 18 asukkaan kokeilun, jossa hän vähän vähenteli lahjuslääkäreiden määräämien pillereiden määrää. Potilaat piristyivät oikein silmissä. Näinkin pieneltä porukalta saatiin vähennettyä 27 000 pilleriä vuodessa. Rahaa paloi lääkehankintoihin kymppitonni vähemmän vuodessa.

Pauli Puirava kertoi tavanneensa miehen, jolle vuodessa määrättiin 57 eri lääkettä reseptillä ja siihen vielä itsehoitotropit päälle! On siinä pilleriä poikineen! Tässä syy siihen miksi 11 suurinta lääkefirmaa teki vuonna 2012 kivat 85 miljardia dollaria voittoa. Kymmenen vuoden yhteenlaskettu voitto oli 711 miljardia dollaria. ”Mä en tiiä mittään”, kuuluu sanoa.

Moni tuttavani kuvitteli, että lääkekulutus romahtaisi kun Tuomo Björksten julkaisi vuonna 2006 Suomen Kuvalehdessä jutun otsikolla ”Väärät lääkkeet”. Annin (83-v) järkyttävä kuolema pyelonefriittin oli todella riipaisevaa luettavaa, jos vähääkään tajuaa lääketieteestä. KVG. Lääkärien mielestä tapauksessa ei ollut mitään outoa. ”Mä en tiiä mittään”, kuuluu sanoa.

Onko potilaalla ihmisoikeuksia? Miten on mahdollista, että kaikesta huolimatta lääkkeiden kulutus kasvaa vuosi vuodelta? Eikö toisen ihmisen myrkyttäminen kuoliaaksi ole rikos Suomessa? Onko ihmisoikeuksia kunnioitettu sillä suljetulla osastolla, jossa potilaat on tainnutettu puolikuolleiksi psykofarmakalla? Kuinka usein kuolintodistuksessa lukee ICD-10 koodin kohdalla x85? KVG. ”Mä en tiiä mittään”, kuuluu sanoa.

Valevirastorahastajat (Valvira) on organisaatio tämän kobra-efektin laella. Todellinen pukki kaalimaan vartijana. Kobra-efekti kuvaa sellaista tilannetta, jossa ongelman ratkaisuyritys vain pahentaa itse ongelmaa. Termi tulee siirtomaa-ajoilta kun Intiassa Delhin matelevaa käärmeongelmaa yritettiin poistaa maksamalla korvaus kuolleista käärmeistä. Aivan oikein arvattu, hyvä lukijani, seurauksena oli massiivinen käärmeiden kasvatusbisnes palkkioiden toivossa. Käärmeiden määrä suorastaan räjähti käsiin.

Samalla lailla ajatus siitä, että lääkärien määrän lisääminen poistaa sairauksia, on tietenkin osoitus lausujansa psykoosista: todellisuudentajun vakavasta häiriintymisestä. Lääkeala kasvattaa omaa valtaansa tehtailemalla uusia tautimäärityksiä ja niihin sitten lääkkeitä, jotka lieventävät uuden taudin oireita aiheuttamalla samalla muita oireita. Hyvä lukijani, KVG Julkisen valinnan teoria (Public Choice)! Keynesiläinen ajatus, että hyväntahtoinen julkisen sektorin kukkahattutäti poistaa maailmasta kaikki konepajapatruunoiden ja myllärimestarien luomat ongelmat, on enemmän fantasiakirjallisuuden maailmaa kuin tieteiselokuvien uusklassikko ”Minority Report” konsanaan. KVG niin luulet vähemmän.

Medikalisaation käyttövoimana on vaarallisen kiero noidankehä, jossa eläkeyhtiöt omistavat lääkeyhtiöitä ja sosiaaliala kokonaisuutena on mahtava työllistäjä. Kaikkien näissä liemissä viihtyvien etujen mukaista on siis maksimaalisen sairas kansa! Suomessa on nyt enemmän lääkäreitä ja apteekkeja kuin koskaan historiassa, mutta kansa on sairaampaa kuin nälkävuosina. ”Mä en tiiä mittään”, kaikuu yhtiöiden ja virastojen käytävillä.

Tämä ei edes ole mikään salaliitto. Tutkimusten mukaan johtotehtäviin päätyy keskimääräistä enemmän narsistisia ja laskelmoivia ihmisiä, joilta puuttuu kaikenlainen empatia. Yritysfuusioiden myötä yhä pienempi piiri ihmisiä tekee laajakantoisia päätöksiä maailmassa. Tarvitaan vain muutama narsisti oikeiden organisaatioiden johdossa ja maailma on kovaa vauhtia matkalla kohti tuhoansa. Muistatko miten Yhdysvalloissa yritys nimeltään Enron manipuloi sähkön hintaa ylöspäin järjestämällä huoltotöitä ja sähkökatkoja aina kun sähkön tarve olisi ollut suurin? Kyllä narsistit osaavat! Samalla lailla toimivat lääkeyhtiöt: Ne eivät vielä toistaiseksi ole katkaisseet sähköjä, mutta ne pirulaiset keksivät diagnooseja, joilla uusia lääkkeitä saa myytyä. Oletko alakuloinen? Älä huolehdi. Siihen on tietenkin pilleri. Millähän pillerillä minut aikanaan hiljennetään?

Vain terveen järjen halveksunta voi aiheuttaa tällaista havainnoimaani joukkotyhmyyttä. Kaikki jotka ovat Pekka Puskan kanssa eri mieltä lentävät pois televisiosta ennen kuin ehtivät lausua ”Antti Heikkilä”. Kilpirauhas-potilaat ja diabetes-potilaat ovat ehkä eniten tehneet tuttavuutta tähän Hölmölän lasiseinään, mutta kolesteroli-potilaat, verenpaine-potilaat ja masennus-potilaat eivät vain vielä ole saaneet rivejään kuntoon.

Organisaatiot ajavat organisaatioiden etuja, se on luonnonlaki, mutta kuka ajaa potilaiden etuja? Kuka on kuolleiden puolustaja? Kuka haluaisi terveen kansan? Kuka kaipaa Aidon Hoidon -suosituksia?

 

30 kommenttia artikkeliin ”Vakoiluskandaali ja kobra-efekti

 1. Valta on tietoa! Se hokema pitäisi kuulua, sillä vallan käytön takaa aina annetaan tietoa, tai se salataan sinne. Eikä sitä yksilötason tiedon tuojaa kukaan rakasta, kunnioita, eikä usko. Pitää olla yliopisto, suuri laitos, sekä virasto tuottamassa mm. ”terveystietoa”.
  Meillä oli joskus flegmaattinen virasto Lääkintöhallitus.
  Sen päälliköiksi aina valikoitui vanhat maalaisliiton kansanedustajalääkärit. Se siis toimi, kuten nyt Kela, jossa on maalaisliittolainen pääjohtaja ollut jo vuodesta 1937 Eero Rydmanista alkaen!
  Miettikää sitä ja uskokaa kaikki sen tilastot ja jakamat tiedot!

  Kaksi vanhaa valion virastoa,Tulli ja Kela, toimivat laittomuuden rajalla. Yksilön pyrkiessä saamaan oikeutta ja omaa subjektiivista etuaan, hän joutuu taistelemaan 35 – 55 juristia vastaan kelassa.
  Tämä toistuu Tullisssa mm. autoveroasioissa, jossa tällä viikolla johtava juristi naureskeli, että ”meni nyt oikeuden päätös noin, mutta ei me mitään hyvitetä”!
  Kelassa on vakuutuslääkärikanta, joka itse täydentää itsensä ja elää umpiossa muusta maailmasta. Lisäksi heille on kehittynyt ylivertainen kyky paperista vilkaisten todeta viisi asiantuntijalääkäriä valehtelijaksi.

  Tykkää

 2. Raaka totuus on, että jokainen maa saa sellaiset pomot kuin ansaitsee.

  Lainkuuliainen kansa saa lakeja innolla rustaavat politiikot ja niitä vielä innokkaammin toteuttavat virkamiehet.

  Vertailkaapa joskus esimerkin vuoksi Puskan ja Fogelholmin puhumista. Puska uskoo itsekin olevansa oikeassa, koska on pääjohtaja ja pääjohtaja on aina oikeassa.

  Fogelholmissa on vielä annos inhimillisyyttä. Aivan näkyvästi hän itsekin epäilee sanojaan, mutta sanottava on, koska on virassa, jossa noin on määrätty sanottavan. Hän leipäpappi, mutta Puska on paavi, pilleripaavi, mutta paavi kuitenkin.

  Tykkää

 3. Eräs merkittävimmistä kolumneista tällä palstalla kautta aikain. Number one, väittäisin.

  Tähän ei ole paljoa lisättävää, eikä siitä voi ottaa juuri mitään poiskaan.

  Maailman mainiot turnajaiset ovat meneillään, globalisaation juhlat, sanoisi moni maailman-matkaaja, vaikkapa Romanian kerjäläinen.

  Money, money, laulaisi silliyhtye.

  Tykkää

 4. Bloginpitäjän kannattaa tarkkailla ympäristöään! On suuri riski, että valkotakkiset miehet tulevat hänet noutamaan ”käypähoidettavaksi” näiden juttujen takia. Sen jälkeen saamme taas nauttia ainoasta oikeasta puskaroidusta mediasta.

  Tykkää

 5. Mukava huomata, että terveyssatiirini kiinnostaa niin monia. Välillä käy mielessä, että pitäisikö nämä kirjoitukset kirjoittaa yksinkertaisemmalla tavalla? Kaksinkertaisella työmäärällä (ei kyllä se työmäärä on kovempi!) minä saan näistä kuitenkin sopivan haastavia sohaisuja yleiseen terveyskeskusteluumme ja te saatte rattoisia pulmia pohdittavaksi pitkinä kesäpäivinä. Hidasälyisenä ja varsin tottumattomana kirjoittajana (olen julkaissut vasta kymmenkunta kirjaa ja hiukan alle 3000 blogikirjoitusta) minulta kestää niin pitkään vääntää näitä juttujani, että joskus voi tulla kahdenkin viikon taukoja kirjoituksiin täällä Iltalehden puolella. Lukekaa silloin Veteraaniurheilija -blogia ja muita terveysblogeja, niin pysytte kärryillä tapahtumista terveyssektorilla. Olen huomattavasti parempi puhuja kuin kirjoittaja, joten minulta tilattu luento saattaa olla ihan paikallaan.

  Nyt sentään tässä kirjoituksessani kehotin tarkistamaan faktatiedot katsomalla vaikka Googlella. Tuota kehotusta ei aiemmin ole ollut. Muistakaa se seuraavaan kirjoitukseen, sillä siitä tulee todennäköisesti vaikeatajuinen.

  Kukaan ei ole kommentoinut suurella vaivalla tuottamaani kuvaa. Ryhdistäytykää! Mitä kuva tarkoittaa? Ja miten se liittyy kirjoituksen aiheeseen? Pohtikaa.

  Moikataan kun tavataan!

  Kesäisin satiiriterveisin, christer

  Tykkää

 6. Tässä on totuus kiteytettynä. Tähän ei ole kenelläkään poikkipuolista sanaa sanottavana.

  Ei edes lääkevirmojen palkkaamilla sosmediavakoojaskepistikkoilla.

  Jään kyllä mielenkiinnolla odottamaan, kiitääkö paikalla joku statiinikauppias.

  Tykkää

 7. ”Bloginpitäjän kannattaa tarkkailla ympäristöään! On suuri riski, että valkotakkiset miehet tulevat hänet noutamaan “käypähoidettavaksi” näiden juttujen takia”, totesi Puskaroitua totuutta tuossa ylhäällä.

  Etteivät vaan poliisivaltio USA:n miehet vie tätä toisinajattelijaa keskitysleireihin.

  http://www.jimtv.fi/ohjelmat/jim-d/etusivu/video/jim-d-salaliittoteoriat-jesse-venturan-johdolla-7-kausi-2-jakso-5-1

  Toissayönä nähdyssä jaksossa Jesse Ventura (KVG) johdattaa meidät Snowdenin (CIA/alihankkija) paljastamiin fuusiokeskuksiin sekä keskitysleireihin, joita Snowden ei vielä paljastanut.

  Merkillepantavaa on, että valvojien vainolta eivät selviä edes ihan tavalliset USA:n kansalaiset.

  USA valehteli äsken, ettei se valvo omia kansalaisiaan…

  Siis nämä vieraan valtakunnan ajattelijat on taatusti rekisteröity.

  PS. Tosta kuvituksesta en tajuu yhtään mitään. Siinä joku Sherlokki tutkii sormenjälkiä kaalimaalla, muttei huomaa olevansa ison veljen valvontakamerassa. Kuvaajana Sherlokkin lapsi; melko lyhyt. Tässä tapauksessa kuva kertoo vähemmän kuin tuhat sanaa.

  Tykkää

 8. Hienoa tööttäystä Christer! Lääkebisneshän on sairauksien ja rahan tuoton maksimointia. Loppu peleissä vastuu omasta hyvinvoinnistahan on silti ihmisellä itsellään. Kukaan ei onneksi ainakaan vielä meille niitä nappeja väkisin syötä (paitsi oikeasti kädettömät,oikeasti mielisairaat ja oikeasti vanhukset). Tällaiset THL:t ovat bisneksien sivutuote ja virasto saaste jonka puoliintumisaika on pidempi kuin polodiumilla eikä näissä vallitsevissa oloissa moista instituutiota pysty pois saamaan. Sillä on niin paljon poliittista tukea. Toisaalta taas suomalaisethan ovat itse asiassa kansaa jotka RAKASTAVAT sairastaa ihan mitä tahansa tautia. Mitä pahempi tauti, niin sitä enemmän empatiaa ja märehtimistä. Monesti tohtoreilla kaivelutetaan itseään vuositolkulla joka reijästä niin kauan että löydetään itsestään joku remppa mitä ”pitää” alkaa hoitamaan. Mikäs onkaan sen hauskempaa kun saa voivotella naapureille ja ystäville kolotuksistaan vaivoistaan sekä täysin selittämättömistä ja vielä tunnistamattomista jotenkin niin oudoista tuntemuksistaan…? Teveyskeskukset ja lääkäriasemat ovat TUPATEN TÄYNNÄ huomionkipeitä tekosairaita ihmisiä jotka kilvan odottavat uusia ”resettejä niiltä parrailta tosenteilta” ! Jos nämä tapa-ja kulttuuri sairaat iki-narisijat saataisiin raakattua jollain tavalla sivuun niin jonot lääkäreihin olisivat historiaa ja siinä sivussa pari pillerifirmaa nurin!

  Tykkää

 9. ICD-10 tautiluokitukseen on lisätty HOMOSEKSUAALISUUS niin että siihenkin sitten voi menehtyä jollakin tapaa. Ehkä en nyt rupea arvailemaan miten mutta kun THL on sen sinne lisännyt niin varmasti siinä jotain perääää on ja suuhun ei kannata laittaa mitään jota ei saa helposti nieltyä millä on akuutti heikentävä vaikutus sisään ja uloshengityksen vaikeuttami’seksi.
  Kuolemansyyntutkijathan ovat asiantuntijoita joilla ei ole tarvetta kusetukseen ja mielistelemään tutkittavaa.
  Tässä voi kuitenki hyvinkin olla kysymyksessä Päivi Räsäsen kollegionaalinen vaikutus THL,n päätöksiin nimittäin voi vain odottaa milloin abortti on yksi suurimmista kuolemansyistä.
  Jos suomessa kuolee yksi nainen ehkäisypilereiden käytöön vuodessa niin saahan siitä paremmat lööpit ja puheet ja huomion pois oikeista asioista. Riskikäyttäytymisen listaaminen on aika erikoista samalla voisi listaan laittaa farmasian aiheuttamat Bodybilding, voimailu, ja yleensä äärimmäinen hormonien ja lääkeiden käyttö urheilussa ja uran jälkeinen yltiöpäinen ryyppääminen. Kännissä ja pillerihumalassa autolla ajelu. Ehkä yllytyshulluus olisi myös listattava ja tietysti kalentereihin olisi syytä merkata ne juhlat kuten joulu, pääsiäinen, vappu ja juhannus. Siis 35 vuotias mies kuoli kehonrakennuksen, juhannuksen, yllytyshulluuden, homoseksuaalisuuden yhteisvaikutukseen,, ihan vaan omaisille tiedoksi. Lisäksi ropasta löytyi kaikki tunnetut hormonit yliannoksina, kaikki tunnetut piristeen yliannoksina, kaikki tunnetut kipulääkkeet, miljoonayksikköä Viagraa ja litran tuubi vaseliinia. Ihan vaan omaisille tiedoksi.
  No tulemme kohtaan vakuutusyhtiö ja henki/tapaturmavakuutukset…..No nehän korvaa. Mutta liikennevahinkoja ja vammautumisia vakuutusyhtiö ei korvaa.
  Suosiiko vakuutusyhtiöt siis riskikäyttäytymistä edellä mainituille ryhmille kalliinpi vakuutus vai ????

  Tykkää

 10. Aika jännää, että tämä Christerin saitti pylläyttää kriittisiäkin juttuja näkyville!
  Eilen 11.7. oli kylmäävän sensuurin päivä minulle. Kaksi Hazarin- saittiin, kaksi Hassin saittiin ja yksi Essayhan saittiin laitettua sensuroitiin. Niissä ei ollut, kuin kaikkien tietämiä tapahtumia yliopistosta ja virkakoneistosta 1970- ja 1980- luvulta.

  Tuolla sk kertoo yliannostuksista. Minua kovin kiehtoisi se lista, jossa sairaaloissa potilaiden yliannostuksiin ja vääriin lääkemääräyksiin kuolleiden potilaiden todellinen tilasto julkistettaisiin.
  Talvella oli liikkeellä kolme tilastoa sairaalakuolemista. Lääkäri, kirurgi ja hoitajaperäisiä väitti ”paras” lista olevan 2500-2700 vuodessa ja Lääkäriliiton 700-900. Kummallista Kataisen matematiikkaa lisättynä Urpiaisisen matikalla, jos ei osata tietsikan kuolinsyyn ruksista laskea lukumäärää!

  Tykkää

 11. Kuten tuossa aiemmin arvelin, tämä kirjoitus on niin tyhjentävä, ettei mitään keskustelua synny. Mitään Turpaduunarin esittämää väitettä vastaan ei pysty argementoimaan tieteellisin, poliittisin eikä kaupallisin perustein edes yksíkään saippuakiniitats.

  Tykkää

 12. Kansalaisaloite.fi:ssä on avattu asiallinen ja perusteellinen aloite CIA:n, NSA:n ja muiden kansallisten ”rikollisjärjestöjen” toiminnan kriminalisoimiseksi.

  Ehdotuksen tarkoituksena on korjata lainsäädännöstä ne ongelmat, jotka ovat paljastuneet Edward Snowdenin tapauksen yhteydessä.

  ”Ihmisten oikeus yksityisyyteen ja luottamukselliseen viestintään on suojattu kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa ja myös Suomen perustuslaissa. Suomen perustuslain 10 §;n mukaan ”kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton”. Lähtökohtana tulee olla, että kansalaisella on oman toimintansa kautta mahdollisuus välttää valtion tarkkailu.”

  Minä kannatan hyvää aloitetta.

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/442

  Saataisiinko edes tästä keskustelua.?Vastustatko sinä tätä aloitetta? Käy peukuttelemassa.

  Tykkää

 13. Odotan aikaa jolloin laajempikin tietoisuus esittämäsi kaltaisista asioista herää. Ja mitähän sitten seuraisi?….

  Eli kiitti taas mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Tyylistä sanottakoon, että täällä yksi sika arvostaa helmiä.

  Tykkää

 14. Joo, Turpa-D, voisitko avata hieman tätä juttusi kuvitusta, niin saataisiinko huvitusta (KhuV:staG)? Kun kukaan muukaan ei tajua rajua.

  USA paheksui, että Venäjä päästi ihmisoikeusihmisiä lentokentälle. Mitä pahaa ihmisoikeuksissa on?

  Kappas, nyt vasta huomasin tämän kirjoituksen ydinlauseen. Eläkevakuutusyhtiöt omistavat lääkeyhtiöitä vai miten päin se oli.

  Siinähän se motivaatioristiriita on. Toivottavasti muut kiireiset lukijat lukivat tuon ydinlauseen huolellisesti. Mutta onko näillä eläkeyhtiöomistajilla päätäntävaltaa lääkeyhtiöiden tuotekehitykseen ja käytännön toimintaan.

  Tykkää

 15. On ihanaa elää yksinkertaisessa maailmassa, jossa on selkeät konnat, joita syyttää. Todellisuus on paljon monimutkaisempi. Potilaat ja heidän omaisensa ovat vähintään yhtä syyllisiä tilanteeseen. Kaiken A ja O on terveelliset elämäntavat. Näitä on yritetty toteuttaa interventioilla, joilla on yritetty vähentää tupakointia, alkoholin käyttöä, lisätä liikuntaa… Tulokset ovat olleet suorastaan huonoja. Ainoastaan liikuntaa on onnistuttu lisäämään ja sitäkin vain niillä henkilöillä, jotka liikkuvat jo muutenkin tarpeeksi. Vanhusten osalta omaiset ovat ongelma. Valitukset ovat mielipuolisia. Tiedän esimerkiksi tapauksia, joissa terveydenhuolto on painostettu tekemään lonkkaleikkaus vanhuksella, joka ei juurikaan liikkunut. Leikkauksen jälkeen ei sitten liikkunut ollenkaan. Tämä saadaan aikaan uhkailuilla ja erilaisilla prosesseilla, joita viedään aina EU-tasolle asti. Jos prosessi toteutuu, niin tulos on arpapeliä, koska juristeria ei ymmärrä kaikkia asiaan liittyviä tekijöitä

  Todellisuudessa lääketeollisuus, potilaat ja lääkärit elävät ihmeellisessä symbioosissa. Potilailla on vakaa usko, että terveyttä saa purkista. Lääkäri antaa, koska pelkää haasteita ja tietää, ettei potilas muuta elämäntapojaan. Lääketeollisuus rahastaa.

  Tykkää

 16. Valkotakkinen (lääkäri?) tutkii ja vakoilee siinä Valviran (hämäriä) touhuja samalla kun Valviran turvakamera kuvaa tilannetta.

  Muitakin selitysmalleja löytyy kuvan avulla.

  Tykkää

 17. On ihan kiva heitellä herjoja käyvästä hoidosta. Periaatteessa menetelmä, jolla suositukset annetaan, on läpinäkyvä. Käydään läpi kyseistä ongelmaa koskevat julkaisut ja tehdään niistä synteesi (meta-analyysi). Menetelmä on läpinäkyvä, ja ammattilainen voi halutessaan tarkistaa työn. Itse asiassa se pitäisi tarkistaa aina 3-5 vuoden välein, koska tieto lisääntyy. Mutta siihen ei taida riittää resursseja.

  Menetelmää käytetään siis lääketieteessä. Vastaava menetelmää ei insinööritieteissä ole, koska sitä pidetään siellä liian virhealttiina.

  Kolme suurinta ongelmaa ovat moniongelmaiset potilaat, tulosten ylitulkinta ja kansanterveys versus hoito paradigma.

  Kun paras hoito katsotaan tauti kerrallaan tuloksena on valtava lääkekirjo. Tässä Sundqvist on oikeassa.

  Ylitulkinta antaa parempia tuloksia julkaisuissa, kuin mitä todellisuudessa havaitaan. Tämä ei johdu ainostaan lääketehtaista, vaan tutkimusjärjestyistä yleensä. Esim. sekoittavien tekijöiden poisto parantaa usein tuloksia.

  Kansanteveys versus hoito paradigma tarkoittaa sitä, että kannattaa hoitaa tautia, vaikka se yksittäisen potilaan osalta ei muuta riskiä (todennäköisyys muutokseen on liian pieni). Kun potilaita on satoja tuhansia, saadaan kansanterveyden kannalta pelastettua kymmeniä jopa tuhansia ihmisiä. Tämä on viranomaisten näkökanta asiaan.

  Kaikkiaan systeemi toimii kohtalaisesti, jos lääkäri tietää ongelmat. Jos ei vaikeuksia tulee.

  Tykkää

 18. http://elamakasissamme.blogspot.fi/2013/07/280-miljardin-dollarin-huijaus.html

  Meillä tämä medikalisaatio on on pitkällä, mutta vielä pitemmällä se on USA:ssa.

  laitan tähän pienen leikkeleen kyseisestä kirjoituksesta:

  #18 Los Angeles Times -lehden mukaan lääkkeistä (useimmiten reseptilääkkeistä) aiheutuneet kuolemat ovat saavuttamassa uskomattomat lukemat ….

  Lääkkeistä johtuneet kuolemantapaukset enemmän kuin kaksinkertaistuivat teini-ikäisillä ja nuorilla aikuisilla vuosien 2000 ja 2008 välisenä aikana, eli vuosilta, joilta on saatavilla yksityiskohtaisempia tilastoja. Kuolemantapaukset enemmän kuin kolminkertaistuivat 50 – 69-vuotiaiden joukossa, havaitsi Times-analyysi. Pelkkinä numeroina ilmaistuna kuoleman kellot soivat korkeimmillaan 40-vuotiaiden joukossa.

  #19 Tänään USAssa tappavat reseptilääkkeinä saatavat särkylääkkeet enemmän amerikkalaisia kuin heroiini ja kokaiini yhteensä ( than heroin and cocaine combined ).

  Tykkää

 19. Kun oikeasti sama lääkäri samalla kertaa määrää reseptin sekä ummetukseen että ripuliin, ei liene epäselvää kenen etua ajetaan.

  Tauti on siiin tunnistettu, mutta kuka keksisi parannuskeinon, kun valelääkäritkin tuli paljastettua eikä lääketehtaiden korruptioreissuille osallistu jatkossa kuin ne oikeat lääkärit.

  Tykkää

 20. Ihan selvää pässinlihaahan tämä on: THL on saanut aikaan sen, että kaikkien terveystiedot lääkkeineen menee keskitettyyn tietokantaan. Sitä saa lukea ”vain tutkimuskäyttöön” Puskamaiset sedät, jotka raportoivat lääkebusinekselle, että tällaisia mömmöjä rokotteineen nyt kaivattaisiin, että saatas lisää businesta ja samalla enempi veroeuroja virkakoneiston elättämiseen. Tämä pitää tehdä hyvin hissukseen, sillä virkamiehen perimmäinen tarkoitushan on suojella itseään ja siksi kaikenlainen vastuunotto on ehdottomasti kiellettyä.

  Aito hoito voisi olla myös holismihoito, mutta kun holismi on alkoon liitetty, niin eihän sitä voi käyttää! Toisaalta, holismi edellyttää kokonaisuuksien ymmärtämistä ja sehän on kiellettyä heti lukion ekaluokasta saakka: tärkeintä on opetella asiat ymmärtämättä ulkoa, kategorisoiden ne siten, että läpäisee tentit. Sitten nämä ei-holistit tekee suosistuksia ollessaan tohtoreita ja professoireita.

  Tykkää

 21. Katsotaan välillä sallittaisiinko täällä taas eriäviä MIElipiteitä? 🙂

  ”Lääketeollisuuden rahoittamat Käypä hoito -suositukset pitäisi korvata Aito hoito -suosituksilla. Kuka lähtee mukaan toteuttamaan suositustekstejä Aitoon hoitoon?”

  Kai Christer tiedät, että mikäli kyse on HOITOsuosituksista niin kyse on eri asiasta kuin ennaltaehkäisyyn perustuvista suosituksista (mm. ravitsemussuositukset, liikuntasuositukset, päihdevalistus jne. jne. ehkäisevä kansanterveystyö)??

  ”Tämä Beersin lista koki muuten outoja muutoksia kun sen laatija geriatrikko Mark Howard Beers itse kuoli vuonna 2009 sokeritaudin aiheuttamiin komplikaatioihin. Jostain syystä moni lääke poistui tällöin listalta ja muuttui turvalliseksi. Omituinen yhteensattuma. “Mä en tiiä mittään”, kuuluu sanoa.”

  Missä lähde näille ”oudoille” listoilta poistumisille?

  ”Onko kukaan teistä kuullut farmaseutista nimeltä Pauli Puirava?”

  Kyseessä siis vanhusten lääkehoidon järkeistäminen? Kannatettavaa.

  ”Miten on mahdollista, että kaikesta huolimatta lääkkeiden kulutus kasvaa vuosi vuodelta? Eikö toisen ihmisen myrkyttäminen kuoliaaksi ole rikos Suomessa?”

  Öö, koska ihmiset käyttävät mieluummin lääkkeitä kuin hoitavat kuntoaan hyvin elämäntavoin (helpompaa)? Ja koska elämäntapamuutosten vaikeus & niiden vaatimattomat tulokset voivat saada lääkäritkin turvautumaan ennemmin lääketerapiaan kuin edes yrittämään niitä?

  Toisen ihmisen myrkyttäminen on tietääkseni edelleen rikos. Valtaosa lääkekuolemista tosin taitaa johtua potilaiden omista virheistä (annostuksen ylittäminen, ei informoida hoitohenkilökuntaa muusta lääkityksestä/sairauksista tms. jne.).

  ”Samalla lailla ajatus siitä, että lääkärien määrän lisääminen poistaa sairauksia, on tietenkin osoitus lausujansa psykoosista: todellisuudentajun vakavasta häiriintymisestä.”

  Vähemmän lääkäreitä? Missä päin maailmaa hoitohenkilökunnan määrän VÄHENTÄMINEN per se on parantanut kansanterveyttä? Kerro toki?

  ”Lääkeala kasvattaa omaa valtaansa tehtailemalla uusia tautimäärityksiä … Keynesiläinen ajatus, että hyväntahtoinen julkisen sektorin kukkahattutäti poistaa maailmasta kaikki konepajapatruunoiden ja myllärimestarien luomat ongelmat …”

  Heh, tämähän oli hyvä! Hyökkäät ensin pahaa ”Big pharmaa” vastaan vasemmistolaisessa hengessä ja seuraavaksi kohdistatkin piikin julkiseen sektoriin. Aikamoisen maailmojasyleilevä populistisen retorinen yritys saada poliittisen kentän kaikki reunat yhdistämään voimansa ”Hyvän Asian” (TM) taakse! 🙂

  ”Tämä ei edes ole mikään salaliitto.”

  Eipä toki. Tämähän oli viimeisen päälle koherentti ja asiallinen puheenvuoro vakavasta asiasta.

  Tykkää

 22. Muille lukijoilleni tiedoksi, että Mie on se nimimerkin taakse kätkeytyvä ”besserwisser”, jonka ainoaksi tehtäväksi on muodostunut kritisoida kaikkea kirjoittamaani.

  Vähäinen kritiikki paljastaa sen miten vähän tässä kirjoituksessani on kritisoitavaa. Olen parhaan kykyni mukaisesti tarkastanut tietolähteeni ja liikun totuuden polulla. Kriittinen kannattaa edelleen olla. Älkää päästäkö minua helpolla!

  Mie lienee juonut virkistävää calvadosta ja voisi nyt heikkona hetkenään pyytää anteeksi aiempia kovin negatiivissävyisiä kommenttejaan.

  Tykkää

 23. jaa, että blogisti pyrkii parhaan kykynsä mukaan tarkistamaan lähteensä.

  no 2-5 minuuttia ja tämä Warkauden hoitsun tapaus. Ilmeisesti blogistin mukaan hoitohenkilökunta voi tarvittaessa tarkistaa onko siskontytön poikaystävällä mitään potilastietoja/ sairauksia. Niin, jos kyseiset 200 potilasta olisi olleet hoitsun hoidettavia niin tietovuoto-ongelmaahan ei varmaan olisi, kun ilmeisesti hoitavilla on oikeus potilastietoihin. Niin ja korvaus potilaille oli 300/ kpl ja työtovereille suurempi korvaus. Tosiaan aivojen käyttökin on sallittua.

  Tykkää

 24. C: ”Suomi kun on tapana rankata kehitysmaiden tasolle tässä hoidon turvallisuudessa. ”

  Eipäs sorruta ylilyönteihin. Kuten kaikki valtamediaa ja viranomaistiedotteita seuranneet hyvin tietävät, Suomi on maailman johtava hyvinvointivaltio, jossa kaikki asiat, erityisesti terveydenhoito, on hoidettu mallikelpoisesti parhaiden asiantuntijoiden toimesta.

  Tykkää

 25. Hyvin on Christer kuvan tehnyt kun Googlen kuvahakukaan ei samankaltaisia löydä. Itselleni tulee kuvasta mieleen maculadenegeraatiosta (silmänpohjarappeutuma) kärsivä valvova viranomainen, joka ei edes suurennuslasilla tajua mitä kissankokoisilla kirjaimilla lukee (Valvira) ja kun on sokea, ei voi muuta kuin hyväksyä Valviran(kin) toiminnan.

  Nimimerkki ”Koi” toteamus siitä, että erityisesti terveydenhoito olisi hoidettu mallikelpoisesti saa hieman oudon merkityksen kun katsoo tilastoja. WHO:n mukaan elinajanodote on sijalla 21. http://www.who.int/bulletin/volumes/85/6/06-036202-table-T2.html

  ja tehokkuudessa 31. http://www.who.int/healthinfo/paper30.pdf

  ja ostovoimaan suhteutettuna terveydenhoitomenoissa per capita olemme sijalla 20. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_total_health_expenditure_%28PPP%29_per_capita

  Juuri ja juuri voitamme Kreikan, joka on persaukisten onnellisten hyväksikäyttäjien paratiisi. Millä mittareilla Suomi olisi ”johtava” hyvinvointivaltio?

  Tykkää

 26. ”Muille lukijoilleni tiedoksi, että Mie on se nimimerkin taakse kätkeytyvä “besserwisser”, jonka ainoaksi tehtäväksi on muodostunut kritisoida kaikkea kirjoittamaani.”

  Niin, siis kyseessä oli ensimmäinen kommenttini tänne Iltiksen blogiisi pitkään aikaan. Edellisen kerran taisin kommentoida jotain Leino Utriaisen viestiä pari kuukautta takaperin. Usko tai älä Christer, et sinä niin kiinnostava ole että viettäisin täällä kovin paljon aikaa.

  ”Vähäinen kritiikki paljastaa sen miten vähän tässä kirjoituksessani on kritisoitavaa.”

  Jospa nyt lukisit sen viestini ensin? Nimimerkki ”Hekottaa” kommentoikin jo lähdetietojesi tasoa.

  ”Mie lienee juonut virkistävää calvadosta ja voisi nyt heikkona hetkenään pyytää anteeksi aiempia kovin negatiivissävyisiä kommenttejaan.”

  En oikein diggaa calvadoksen mausta. Pelkkää ”negatiivisuutta” en myöskään aio pyytää anteeksi, puhtaita asiattomuuksia asiallista kirjoittajaa kohtaan pahoittelen kyllä kun niiihin syyllistyn. Osin sarkastisia kommenttejani humoristiseksi tarkoitettuun bloggaukseesi en sellaiseksi laske. Jos haluaa olla suuri hymoristi niin sitten pitää myös kestää huumoria joka kohdistuu omiin kirjoituksiin.

  Tykkää

 27. ”Tuomari”, huomaa että lukusi ovat osittain vanhoja. Tätä nykyä naisten elinajanodote on WHO:n mukaan jo 84 vuotta ja miesten 78 vuotta.

  http://www.who.int/countries/fin/en/

  Suhteellinen sijoitus ei ole parantunut, mutta ottaen huomioon että ero kärjen ja Suomen välillä on kaksi vuotta, en menisi vielä hakkaamaan päätä männyn kylkeen.

  Myöskään rahan käyttö terveydenhuoltoon per capita ei kerro välttämättä kovinkaan paljon. Huomaa, että esim. USA käyttää rahaa selvästi eniten mutta ei sijoitu lähellekään kärkeä elinajanodotteen suhteen.

  Samaa mieltä olen kyllä siinä, että Suomessa terveydenhoitoon voisi panostaa enemmänkin. Mutta tämähän on poliittinen valinta eikä nähdäkseni terveydenhuoltohenkilöstön syytä.

  Tykkää

 28. kuten mie tuossa hyvin kiteyttää, maksaako lisävakuutuksen kautta vai kelan kautta. Aikanaan kun alle 20v myyty kuluvakuutus myytiin, 100 FIM/v vai 100 E/v tai se kortti, maksaa 200e/v, niin saat kaikki ei kela korvattavat 110% korvattuna ja muut vähemmin.

  Aikanan markkaaikaan ihmeteltiin saksalaista ihmettä, joku muu kuin yhteiskunta maksoi tapaturmavakuútuksen

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s