Diabeteslääkäri kusee hunajaa

Tämä on kertomus siitä miten lääkeyhtiön johtajilta meni rokkapäivä pilalle kun vetivät herneet nenään ja kuinka hyvältä kuulostavatkaan sokeritaudin Aito Hoito -suositukset.

 

Vesa-Matti Loiri kertoi kesällä 2011 käyttävänsä sokeritautiinsa tanskalaisen Novo Nordisk lääkeyhtiön kehittelemää Victoza liraglutidi lääkettä. Silloin lirahti itku amerikkalaisen Eli Lilly lääkeyhtiön suomalaisilta repsikoilta ja meni rokkapäivä pilalle kun pomot vetivät herneet nenään.

Tämä amerikkalainen Byetta eksenatidi on hyvä myrkky sekin tähän diabetekseen, eikä joku risaisia verkkopaitoja käyttävä kansankaatuilija saa vaarantaa amerikkalaisen lääkeyhtiön ylivaltaa. Siispä heti vastahyökkäykseen: kansan parasta ajattelevat suomalaiset virkamiehet rapsaisivat sakot tanskalaisille. Novo Nordisk Farma köyhtyi 45 000 euroa ja varmuuden vuoksi Victoza menetti KELA-korvattavuutensa 1.2.2013 alkaen.

Lääkkeiden hintalautakunta, eli siis varatuomari Lauri Pelkonen, oli taas kerran pelastanut kansan hyvinvoinnin. Saman tanskalaisfirman Levemir detemirinsuliini menetti sekin ensin korvattavuutensa, mutta sitten se annettiin takaisin kovan väännön jälkeen. Tuomarit ovat tietenkin täysin loogisia lääketieteen ja potilaiden hyvinvoinnin suhteen. Hyvän tahdon ele on tosin voimassa vain 31.12.2013 saakka. Niitä amerikkalaisia ja Orionin lääkkeitä pitäisi myydä enemmän.

Varmuuden vuoksi pieni kertaus sokeritaudin syvimmästä olemuksesta. Diabetes Mellitus on taas tätä lääkärilatinaa, puoliksi kreikkaa ja puoliksi latinaa. Suomeksi ilmaisu kuuluu jotakuinkin ”läpikustua hunajaa”. Sokeritautinen siis kusee paljon ja kusee makeaa kusta.

Entisajan lääkäreille ei Jaffa maistunut kun diabetes testattiin maistelemalla potilaan virtsaa. Isot pojat ovat minulle kertoneet, että nykyään tehdään elokuviakin missä näitä vedenheittoelimiä eli mahdollisia hunajalinkoja pistetään suuhun ja muuta outoa. Lääkärileikit selvästi kiinnostavat kansaa ja diabeteksen kotitestejä suositaan.

Hunajainen kusi oli siis oire, mutta pitäähän sille oireelle olla myös jokin syy. Ainakin ennen vanhaan vaivoille yritettiin keksiä biologinen selitys. Nykyään tuolla seikalla ei taida olla mitään väliä kun lääkeyhtiöt tuuppaavat keksimään ensin lääkkeet ja sitten keksivät lääkkeeseen sopivan sairauden.

Oikea sokeritauti, eli 1-tyypin diabetes on siis sellainen vaiva, jossa haima ja sen Langerhansin saarekkeet eivät pysty tuottamaan insuliini -nimistä hormonia. Mormonit eivät liity asiaan. Sitten on myös tämä 2-tyypin diabetes, joka ei liity haimaan eikä mormoneihin millään lailla. Ennen räjähdysmäistä yleistymistään tätä 2-tyypin diabetesta esiintyi pääosin aikuisilla ihmisillä, josta syystä käytettiin nimitystä aikuistyypin diabetes. Aikuisten diabetes on tila, jossa väärällä lääkityksellä, huonolla ravinnolla ja/tai liian vähällä liikunnalla on aiheutettu solujen insuliiniresistenssi, eli kyvyttömyys hyödyntää insuliinia. Näitä kyvyttömiä on nykyään sitten siunaantunut aika lailla. Niin se elämä kusettaa pientä kulkijaa ja Diabetesliitto jaksaa harhauttaa maan polosia.

Diabetesliitossa on tutkijoita, jotka viitsivät väittää, että tyypin-2 diabetes on vakava perinnöllinen sairaus. Niinpä esimerkiksi Veskun näyttelijätoveri Helge Herala koki vanhoilla päivillään sen, että perintötekijät muuttuivat. Tuli diabetes ja jalat piti amputoida. Rauha hänen sielulleen.

Nykypäivän peruslääke tähän insuliiniresistenssiin on biguanidi nimeltä metformiini. Merck tekee sitä merckillisenä Glucophage -nimisenä tuotteena ja Orion nimellä Metforem. Suuri vika näissä lääkkeissä on halpa hinta. Vuonna 2012 keskikulut hunajaa linkoavaa potilasta kohti oli alle 88 euroa. Onneksi käyttäjien määrät lasketaan sentään sadoissa tuhansissa.

Halpaa hintaakin suurempi ongelma näissä lääkkeissä on se seikka, ettei se sovi lainkaan yhteen lääkespriin eikä laimeampienkaan alkoholijuomien kanssa. Ei-islamilaisissa maissa tämän luulisi olevan ihan sairaalareissuja aiheuttava haitta ja niinhän se tietenkin onkin.

Lontoon murteella ongelman nimi on ”lactic acidosis”. Tästäkin aiheesta olen lukenut mukavia Duodecim-artikkeleita kuten esimerkiksi ”Käypä hoito ei käy kaikille – metformiini ja maitohappoasidoosi” vuodelta 2008. Asialla oli kvintetti Marjut Varpula, Anna-Maija Korhonen, Markus Skrifvars, Seija Peltonen ja Anne Kuitunen. Lääkkeeseen voi siis kuolla ja kuolleella ei enää verensokeri kohoa. Lääke on siis todistetusti tehokas. Metformiinin sisarmolekyyli fenformiini poistettiinkin aikoinaan markkinoilta juuri maitohappoasidoosin takia.

Mutta sallittakoon vielä kerran: metformiini on liian halpaa. Täytyi keksiä kalliimpi tapa hoitaa hunajankuseskelut pois päiväjärjestyksestä. Eli Lilly tarvitsi tuotepaletin, jolla on synergiaetuja. Ensin Zyprexa olantsapiinilla aiheutetaan 2-tyypin diabetes potilaassa ja sitten hintava diabeteslääke siihen päälle. Näin toimii osakkeitaan omistavia kunnioittava moderni lääkeyhtiö.

Tässä vaiheessa kuvaan astuu harmaapartainen ystäväni Birdie. Pelästyttävästä ulkonäöstään huolimatta suosin häntä kävelevänä historiankirjana ja knoppitiedon monipuolisena taitajana. Koska normaalihkon ihmisen käyttöliittymä on jopa helpompi kuin Nokian uutuuspuhelimen, niin yleensä kuulen kaipaamani tiedot Birdieltä jo ennen kuin ehdin lauseen loppuun ajatella. Tällä kertaa Birdie yllätti tiedoillaan inkretiini mimeeteistä. Näistä rakentuu hintavat diabeteslääkkeet.

Lukijoitteni hermoja säästääkseni jätän Birdien inkretiini tarinoista pois sen miten Yhdysvaltain ja Meksikon rajariidat, koirat, kärpäset, rotan munuaisleikkeet ja suomalaiset yliopistot liittyvät aiheeseen. Hyppään suoraan siihen kohtaan missä gilaliskon syljestä erotetaan aine, jota Eli Lilly myy kalliilla hinnalla ja nimellä Byetta eksenatidi. Eksyitkö? Tuskin. Nämä vanhanajan saduissa mainitut sammakon suutelemiset ovat siis nykypäivän huippulääketiedettä. Tämä liskon kuola piikitetään maksukykyiseen hunajankuseskelijaan ja on tyypiltään GLP-1-analogi, eli toisin sanoen suolistohormonia matkiva aine, joka laskee verensokeria ja vähentää ruokahalua. Ei nouse vesi kielelle kun on liskon sylkeä suonet täynnä. Huippulääketiedettä!

Tarkemmin sanottuna GLP-1-analogit hidastavat ruoansulatusta ja lisäävät haiman insuliinituotantoa. Tässä vaiheessa fiksut lukijani varmaan jo hoksaavat, että tämä Eli Lillyn idea ei oikein järkevältä kuulosta kun hoidetaan insuliiniresistenssiä. Ennemminkin tätä voitaisiin suositella 1-tyypin diabeteksen alkuvaiheen hoitoon. Mutta hunajaisin sanoin lääkettä kehutaan sopivaksi 2-tyypin-diabeetikoille. Onhan niitä 2-tyypin diabeetikkoja rutkasti enemmän kuin 1-tyypin. Olisikohan tästä kyse?

Sekä Eli Lilly ja Byetta eksenatidi ovat yhtenään raastuvassa aiheutettuaan kaikenlaisia tulehduksia ja syöpiä käyttäjiinsä. Samaa voi sanoa Novo Nordisk ja Victoza liraglutidista. On se hankalaa tämä endokriminologia. Onneksi Victozan käyttö maksaa noin 1500 euroa hengissä pysyneille potilaille vuodessa. Ja kelpaa siis 2-tyypin-diabeetikolle.

Mainitsen vielä yleisemmän diabetes-kusetuksen rahasammon, eli DPP-4-estäjät (gliptiinit). Näistä tunnetuin on Januvia sitagliptiini, jota valmistaa kaikkien tuntema Merck. Sitä käytti vuonna 2012 jo peräti 52 857 suomalaista potilasta. DPP-4 on itsessään entsyymi, joka pilkkoo GLP-1-peptidin palasiksi, joten ideana tämä kuulostakin fiksummalta 2-tyypin diabeteksen hoitoon. Tosin haimatulehduksia ja haimasyöpiä on sattunut tälläkin aineella. Voi voi kun on hankalaa olla lääkeyhtiö nykyään!

Näin loppuu yhteinen hetkemme diabeteslääkkeiden ihmeellisessä maailmassa. Tähän loppuun vielä ehdotukseni 2-tyypin diabeteksen Aidoksi Hoidoksi vastaiskuna älyttömille diabeteksen Käypä Hoito -suosituksille. Viimemainittuja eivät ole olleet laatimassa joukko vajaaälyisiä lääkäreitä ja tutkijoita. Reppanat ovat vain harhaanjohdettuja. Tässä aitoja ohjeita, joilla reppanatkin löytävät takaisin elämän todellisen merkityksen, jos vain niin haluavat:

 

2-tyypin diabeteksen Aito Hoito -suositukset

Poista ne syyt, jotka johtavat insuliiniresistenssin puhkeamiseen. Statiinit, beetasalpaajat, tiatsidi-diureetit, glukokortikoidit ja psykoosilääkkeet heitetään mäkeen ja terveellisempää ruokaa naamariin! Liiat sokerit pois lautaselta ja voissa paistettu pihvi tilalle. Juomalasista pois Coca-Cola ja tilalle täysrasvainen maito. Välipalojen napostelu pois parin tunnin välein ja tilalle muutama kunnon lämmin ateria päivässä. Ruokaan makua ja vihannekset runsain määrin kurkusta alas vaikkapa juotuna (vihersmoothie) jos suu ei jaksa vihanneksia, marjoja ja hedelmiä jauhaa. Iltaruokailu kunniaan ja koko perhe parantamaan maailmaa pitkän illalliskaavan mukaisesti. Ja sitten hopi hopi ylös ulos ja lenkille aamulla.

 

Veteraaniurheilija muistaa, että vielä 1980-luvulla raikkain ajatuksin liikkeellä ollut Mikael Fogelholm kirjoitti kirjoja, joissa kehotti syömään lihaa vähintään yhden kerran päivässä. Elämme mielenkiintoisia aikoja ja ihan toisin ajatuksin liikkeellä olevan Mikaelin kanssa saamme elää kärvistellä. Vesku pelasi ennen jääkiekkoa ja seura oli Töölön Vesa. Sitten siitä tuli Jokerit ja se myytiin pois. Sen pituinen se.

 

227 kommenttia artikkeliin ”Diabeteslääkäri kusee hunajaa

  1. “Ja sitten “laiha lohtu”,mutta ei auta sekään…”

    Ja voin toistaa vieläkin! DEHKOn onnettoman ”minimaaliset tulokset” eivät auta suomalaisia diabeetikoita. Projekti oli lähinnä Valtion varojen tuhlausta. Uusia tutkijoita uusin ideoin kehiin! Kiitos!
    …………………………………………………..
    “Noin 80% t2diabeetikoista menehtyy sv-tauteihin vähärasvaisen/ runsashiilarisen dieetin takia.”
    ”Olisiko sinulla esittää tämän väitteen tueksi jotain kättä pidempää, siis nimenomaan sen että ruokavalio tappaa?”
    ”Missä ovat puolestaan todisteet esim. vhh-ruokavalion paremmuudesta diabetespotilaiden sv-tautikuolleisuuden suhteen?”

    Seuraavaksi varmaan ”tieteilet”, että VHH tappaa 80% Suomen diabeetikoista? En kai vaan jeesustele nyt kuten tämän palstan ”tietomies”?
    …………………………………………………….
    Diabeetikkojen kuolemanriski yleensä oli 1,8-kertainen terveisiin verrattuna ja sydänverisuonisairauksista johtuvan kuoleman riski oli 2,3-kertainen.
    Myös syöpään diabetesta sairastavat kuolivat useammin kuin muut; riski 1,3-kertainen.

    Sen sijaan veren sokeritasapainolla oli merkitystä; kun se otettiin huomioon, riskisuhteet muuttuivat. Kun veren paastosokerin arvo oli yli 5,6 mmol/l, ennenaikaisen kuoleman todennäköisyys oli kohonnut.
    http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/tiede/tiedeuutiset/diabetes-kasvattaa-ennenaikaisen-kuoleman-riskia-hyvin-monissa-sairauk

    Kannattaa toistaa taas kerran…

    Avainsana=sokeritasapaino=hiilarit minimiin

    Diabeetikko! Pidä paasto -ja pitkäsokeri(HbA1c) alle 6 prosentin. Helpoiten se onnistuu VHH-ruokavaliolla…

    Tykkää

  2. ”heh,heh, pitäisikö eduskunnan sitten päättää hoitosuosituksista. Niin samaiset lääkärithän antavat suositukset kyseisellä hallinnon alalle ja ministeri esittää sitten asian. Mahtaapa ne muuttua paljonkin. Saataisiin paisutettua mukavasti budjettia”

    Eipä tietystikkään. Annetaan oikeusoppineiden ensin selvittää Käypähoito-mafian jääviysongelmat

    Oikeustieteen tohtori, siviilioikeuden emeritusprofessori Aulis Aarnio ja kokeellisen ortopedian dosentti Teppo Järvinen kirjoittivat Suomen Kuvalehdessä, että jopa puolella Käypä hoito -lääkäreistä on jääviysongelma. Aarnio ja Järvinen ihmettelevät miksei oikeusvaltio edellytä hoitosuositusten laatijoilta samoja esteettömyysvaatimuksia kuin esimerkiksi tuomareilta.
    MTV-3

    Eivät kai Käypähoito-professorit tee ilmaiseksi ”sopivia palveluksia” lääketeollisuudelle?

    Tykkää

  3. ”Seuraavaksi varmaan “tieteilet”, että VHH tappaa 80% Suomen diabeetikoista?”

    Antaisitko nyt vain sen lähdeviitteen väitteellesi, kiitos.

    ”Sen sijaan veren sokeritasapainolla oli merkitystä; kun se otettiin huomioon, riskisuhteet muuttuivat. Kun veren paastosokerin arvo oli yli 5,6 mmol/l, ennenaikaisen kuoleman todennäköisyys oli kohonnut.”

    No sitten varmaan voinet toimittaa tänne systemaattisen katsauksen tai meta-analyysin jonka mukaan vhh pärjää paremmin tässä suhteessa? Alla olevan Odama et alin mukaan

    http://care.diabetesjournals.org/content/32/5/959.full.pdf+html

    low fatin ja vhh:n välillä ei ollut eroa HbA1C:n suhteen. Ts. molemmat toimivat yhtä hyvin/huonosti.

    Jään siis odottelemaan näyttöä (ym. tasoista) tälle väitteelle:

    ”Helpoiten se onnistuu VHH-ruokavaliolla…”

    Veikkaan, että sitä ei tule kuulumaan. Veikkaan myös, että ”Malwa” ei tule välittämään pätkääkään tästä(kään) vaan tulee jatkamaan perättömien juttujen esittämistä minkä kerkiää. 🙂

    Tykkää

  4. “Sen sijaan veren sokeritasapainolla oli merkitystä; kun se otettiin huomioon, riskisuhteet muuttuivat. Kun veren paastosokerin arvo oli yli 5,6 mmol/l, ennenaikaisen kuoleman todennäköisyys oli kohonnut.”
    ”No sitten varmaan voinet toimittaa tänne systemaattisen katsauksen tai meta-analyysin jonka mukaan vhh pärjää paremmin tässä suhteessa?”
    .
    Systemaattisista katsauksista ja meta-analyyseistä viis. Tässä esimerkki laitteistosta, jolla voi helposti ja nopeasti todeta VHHn paremmuuden. Suosittelen!
    http://www.hemocue.com/fi/Tuotteet-581.html
    ………………………………………………..
    ”low fatin ja vhh:n välillä ei ollut eroa HbA1C:n suhteen. Ts. molemmat toimivat yhtä hyvin/huonosti”

    Teoriassa kyllä, mutta käytännössä viittaan ylläolevaan laitteistoon ja sen käyttöön….
    ……………………………………………
    ”Veikkaan myös, että “Malwa” ei tule välittämään pätkääkään tästä(kään) vaan tulee jatkamaan perättömien juttujen esittämistä minkä kerkiää”

    Ehkä palaamme asiaan, kun joku todella ryhtyy mittaamaan ylläolevilla laitteilla todellista tilannetta?

    Tykkää

  5. ”Systemaattisista katsauksista ja meta-analyyseistä viis. Tässä esimerkki laitteistosta, jolla voi helposti ja nopeasti todeta VHHn paremmuuden. Suosittelen!
    http://www.hemocue.com/fi/Tuotteet-581.html

    Juu, kuka sitä nyt todisteita tarvitsee.

    Kerrotko että MIHIN sitten perustat väitteesi vhh:n paremmuudesta jos et nimenomaan todistusaineistoon?

    ”Teoriassa kyllä, mutta käytännössä viittaan ylläolevaan laitteistoon ja sen käyttöön….”

    Ehehehe? Kys. Kodama et al esittelee nimenomaan sitä käy-tän-tö-ä riskimarkkereiden osalta, esim. juuri sitä miten HbA1C-arvojen kohdalla homma menee.

    Tykkää

  6. ”Kerrotko että MIHIN sitten perustat väitteesi vhh:n paremmuudesta jos et nimenomaan todistusaineistoon?”

    Viittaan allaolevaan linkkiin
    …………………………………………………
    ”Ehehehe? Kys. Kodama et al esittelee nimenomaan sitä käy-tän-tö-ä riskimarkkereiden osalta, esim. juuri sitä miten HbA1C-arvojen kohdalla homma menee”

    HbA1c-mittauksen voi käydä ottamassa labrassa, mutta uudella mittarilla voi ruokintakokeen tehdä kuka tahansa. Esimerkiksi tällä glukoosisensorilla, joka mittaa verensokerin 5 minuutin välein viikon ajan. Siitä vaan kokeilemaan noin 100 euroa/potilas.
    http://www.dexcom.com/seven-plus

    Tässä vähän ”todistusaineistoa”.
    Näitä pikku kokeita tehdään jo yksityisesti.
    Suomalainenhan ei usko ennenkuin näkee….vai mitä?
    Ja se joukko,joka on osallistuneet glukoosisensorimittauksiin, tuskin maksaa enää Suomen Diabetesliiton jäsenmaksua….laitteet nääs kehittyy, Diabetesliitto ei!

    Tykkää

  7. http://mirjaleenaisoaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58160-sikainfluenssa-rokotukset-vuosi-sitten-pahensivat-sikainfluenssaan-sairastuvuutta-ja-kuolemia

    http://www.youtube.com/watch?v=cY-MoP2C5R8 = vertaapa Puolan terveysministerin ja Paula Risikon toimintaa!!!
    Suomeksi tekstitetty.

    Yllä pari meta-analyysia, jotka kumoavat Mien väitteet: ”En nähdäkseni ole maininnut mitään GSK:hon luottamisesta?”

    Kyllähän sinä olet rokotefanaatikko ja pidit GSK:n sikalunssapiikkiä loistavana juttuna ja piikistä kieltäytyjiä foliohattuina.

    Voisitko copypasteta edes yhden kirjoituksen, jossa esitit aikoinaan kriittisen kannan GSK:n sikapiikkirokotteeseen. Kiitos.

    Tykkää

  8. ….tulipa mieleen,kun se oikea Nasse mainosti “viattomasti” diabeteslääkettä:
    Taiteilija Vesa-Matti Loiri kehui käyttämäänsä diabeteslääkettä. Lääkeyhtiö määrättiin tästä yhteensä 45 000 euron seuraamusmaksuihin, koska Loirilla oli sopimus yhtiön kanssa. Ilman kytköksiä lääkefirmaan hän olisi voinut puhua lääkkeestä vapaasti.
    http://www.iltalehti.fi/terveys/2013010716526051_tr.shtml
    ………………………………………………………..
    Minulla kun ei ole sopimusta kenenkään kanssa voin siis puhua vapaasti..vai mitä? Kiitos kiitos!

    Kas vaan, ADA eli Amerikan mahtava Diabetesliitto esittelee berberiinitutkimuksia sivullaan
    http://diabetes.diabetesjournals.org/search?fulltext=berberine&submit=yes&x=18&y=9
    ……………………………………………….
    …ei vaan Suomen Diabetesliitto sorru sellaiseen?

    Mutta Diabetesliiton ylilääkäri kertoo: Pitkäaikaisessa metformiinihoidossa voi esiintyä B12-vitamiinin imeytymishäiriötä ja alentuneita vitamiinipitoisuuksia, riippuen toki ruokavaliosta. Silloin ravintolisä voi oikeasti olla tarpeen, Pirjo Ilanne-Parikka sanoo.

    Ohhoh! että vanhalla kunnon metformiinillakin on haittavaikutuksia?
    Kannattaa siis kokeilla välillä berberiiniä….ehkei sitten tarvikkaan vaihtaa takaisin metformiiniin,jolla on niitä haittavaikutuksia?

    Tykkää

  9. Hulvaton meno jatkuu.

    Malwa

    ”Viittaan allaolevaan linkkiin”

    Pelkkä laitteen olemassaolo todentaa vhh:n paremmuuden? Olisiko niitä mittaustuloksia tarjolla laajemminkin, ihan niinkuin mustaa valkoisella?

    Margariini

    ”Yllä pari meta-analyysia, jotka kumoavat Mien väitteet: “En nähdäkseni ole maininnut mitään GSK:hon luottamisesta?”

    Ovatko ne siis meta-analyysejä miun puheistani? 🙂

    ”Kyllähän sinä olet rokotefanaatikko ja pidit GSK:n sikalunssapiikkiä loistavana juttuna ja piikistä kieltäytyjiä foliohattuina.”

    Niinkö? Milloinkas minä olen kirjoittanut H1N1 -rokotuksista tuollaista? Entä eikö kotona opetettu, että sanojen laittaminen toisten suuhun on rumaa? Entä eikö koulussa opetettu ettei passaa syyllistyä tällaiseen?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Red_herring

    ”Voisitko copypasteta edes yhden kirjoituksen, jossa esitit aikoinaan kriittisen kannan GSK:n sikapiikkirokotteeseen. Kiitos.”

    Jos ”aikoinaan” viittaa H1N1 -aikaan niin enpä silloin paljon rokotteita ajatellut. Kyselit muuten vastaavaa taannoin ja kirjoittelin siitä täällä

    http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2012/12/03/thl-jatkaa-huijaamista/

    Siinä se sitten rokotteista.

    P.S. Minä vastasin sinulle ketjun aiheen kannalta irrelevanttiin kysymykseen. Sinä et minulle yllä esittämiini kysymyksiin asiallisen keskustelun puuttumisesta. Mitä tämä mielestäsi kertoo?

    Tykkää

  10. ”Pelkkä laitteen olemassaolo todentaa vhh:n paremmuuden? Olisiko niitä mittaustuloksia tarjolla laajemminkin, ihan niinkuin mustaa valkoisella?”

    Suosittelen Suomen Diabetesliitolle laitteen käyttöönottoa (tässä mielessä) lääkkeiden markkinoinnin sijaan ja tietysti VHH-ruokavaliokokeiluja!
    ………………………………………………………..
    Ja hulvaton meno senkun jatkuu….

    …ei vaan Suomen Diabetesliitto sorru sellaiseen?

    Näin telkkarista sen ”Väärin parantunut”-ohjelman
    http://www.kostdoktorn.se/frisk-pa-fel-satt-finsk-tv-om-lchf-for-diabetiker

    Mielenkiintoinen lausunto siltä Diabetesliiton muutamista liikakiloista kärsivältä ravitsemusterapeutilta!

    Kommentti eräältä: Ohjelmassa haastateltiin mm. Andreas Eenfeldtiä ja Leena Furubackaa. Diabetesliiton ravitsemusterapeutti MMM Eliina Aro suositteli 2 makeaa välipalaa päivässä ja insuliinia perään, ja väitti vielä Diabetesliiton olevan potilaiden asialla!

    Toinen mainio kommentti: Aivopesty Diabetesliiton joukkue yrittää epätoivoisesti koota rivinsä profeetta Matti Muusiturvan taakse. “Tää on viimeinen taisto…” kaikuu vaihtoaitiosta. Diabetesliiton joukkue tietää, että Ruotsista saattaa ehtiä perille ennen kolmannen erän päättymistä, kaksi kovarasvaista vahvistusta Annika Laaksonoksa ja Andreas Kertaniitty. Jos tuo kaksikko pääsee vauhtiin, silloin saattaa Diabetesliiton vielä käydä karpaten… ei kun kalpaten.
    http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2013/05/11/diabetesliitto-vastaan-terveysalykkaat/

    Tykkää

  11. Seuraan muutamia ravitsemus- ja terveysaiheisia keskustelupalstoja, joissa muutama yliaktiivinen fundametalistikirjoittaja pistävää silmään.

    Nämä miet, nutriat, rasvattomat jne… julistavat näkemyksiään rahoittajan intresseistä tehdyn tutkimuksen perusteella. He korostavat vallitsevan oikean teorian virheettömyyttä ja puolustavat sitä viimeiseen asti. He eivät laske työtunteja eivätkä katso kelloa. Vastaväitteitä meille skeptikoille ja denialisteille solahtelee eetteriin lähes 24/365 tahtiin. Tuntuu toisinaan siltä, että saman nimimerkin takana voisi olla useampikin kirjoittaja.

    Voisiko joku tehdä pienen tsekkauksen esimerkiksi siitä, minkälaisiin työsuoritteisiin nimimerkki mie pystyy eri keskustelupalstoilla viikon aikana?

    Ovatkohan nämä ainoan oikean ja virallisestikin hyväksytyn (ostetun) tiedon puolustajat lääketehtaiden, leipätiedotuksen, viranomaisten (THL) ja jonkun muun lobbaajatahon palkkalistoilla?

    Tykkää

  12. On ne palkkalistoilla.

    Ja sitten on tätä epäeettistä piilomainontaa. Schwabin kannattaman sivuston alareunasta löytyi pikkuriikkiselle fontilla: Unilever.

    Jos tuota ei huomaisi, luulisi että tämä on Jumalan sanaa.

    Lukekaapa tämä sivu ajatuksella ja kertokaa mielipiteenne rasvatiedosta:

    http://www.rasvatieto.fi/

    Tykkää

  13. ”Voisiko joku tehdä pienen tsekkauksen esimerkiksi siitä, minkälaisiin työsuoritteisiin nimimerkki mie pystyy eri keskustelupalstoilla viikon aikana?”
    ……………………………………………
    Joo huomattu on,että nimimerkillä on suuri tarve valistaa taviksia miten diabetesta hoidetaan ”tutkimuksien” mukaan. Tavis hän ei ole ,se on selvä juttu? Taitaa olla joku turhautunut emeritus,jonka tutkimustulosten lähempi tarkastelu ei kestä enää päivänvaloa. DEHKO! voi taivas ja jysäys mitä skeidaa!
    Aika höperöä postitella tänne kasapäin dataa,kun tautiaan voi hyvin hoitaa uusin laittein kuten kerroin tuolla aikaisemmin. Simppeli menetelmä,glukoosisensori, korvaa hyvin Suomen Diabeteliiton ohjeet,jos sitä tulkitaan oikein. Laitahyökkääjä Lasse ei tarvinnut edes sitä…keksi jutunjuonen oma-aloitteisesti Kostdoktornilta Ruottista:

    ”Forgethölmön vielä naureskellessa Ortopeti-Heikkolan hölmöilylle, jäällä nähtiin yllättävä käänne: Spotlightiin astui Terveysälykkäiden yllätysveto, Lasse Uusivuori. Tämä väärällä tavalla tervehtynyt laitahyökkääjä pyöritti sekaisin Diabetesliiton puolustuksen ja makeaan löhöilyyn tottunut Diabetesliiton Eliina Pulla-Aro sai poimia useita kiekkoja maaliverkosta”

    Pulla-Aro..hahaa!
    Palstanpitäjää pitää kiittää taas kerran hyvästä ”urheiluselostuksesta”!

    Tykkää

  14. ”Voisiko joku tehdä pienen tsekkauksen esimerkiksi siitä, minkälaisiin työsuoritteisiin nimimerkki mie pystyy eri keskustelupalstoilla viikon aikana?”

    Jahas? Hupaisa keskustelunsuunta, raportoin siis itse. 🙂

    Sikäli kun tämän blogin anti osoittautui varsin … sanotaan nätisti että ”rajalliseksi”, olen tässä kesälomani viimeisen viikon aikana

    1) Keskustellut Leino Utriaisen ja Tuula Malinin kanssa statiinilääkityksestä jälkimmäisen blogissa (on toimittaja).

    2) Näyttänyt kaapin paikkaa kahdelle vegaanifundamentalistille (joiden mielestä kananmuna/vhh/kaikki muu kuin oma elämäntapa on tappavaa siinä missä low fat-täysvegaaniruokavalio on se ”Ainut Oikea Tie Valaistukseen”) islantilaisen kardiologin blogissa.

    Todettakoon, että sekä nämä että tämä Christerin blogin keskustelu ovat olleet ihan puhtaasti ajanvietettä. Mutta eipä minun kertomisillani taida olla merkitystä tämä salaliittokiihkon valossa?

    Jonkun toisen mielestä olisi varmaan imartelevaa, että ”Malwan” mielestä minä, minkäänlaista lääketieteellistä koulutusta omaamaton olisin mukamas joku emeritus. Minusta tämä on lähinnä masentavaa: jos jo maallikkokin huomaa kys. nimimerkin ja lukemattomien muiden vastaavien ”uskonsotureiden” argumentaation aukot, merkitsee se sitä että asiantuntemuksesta ei … Noh, oikein taida voida heidän kohdallaan puhua. 🙂

    Tykkää

  15. ….Minusta tämä on lähinnä masentavaa: jos jo maallikkokin huomaa kys. nimimerkin ja lukemattomien muiden vastaavien “uskonsotureiden” argumentaation aukot, merkitsee se sitä että asiantuntemuksesta ei..”
    …………………………………………………..
    Mitkä aukot? Tarkoitatko, että diabetesta pitää hoitaa tutkimusviittein? Lasse”Väärin parantunut” Nybergh Spotlight-ohjelmasta teki juuri päinvastoin kun Diabetesliiton r-terapeutti Eliina Pulla-Aro neuvoi….ja kuinka kävikään…..
    http://svenska.yle.fi/artikel/2013/05/09/lasse-tog-farval-av-diabetes

    Hyvin menee Lassella ”uskonsoturilla”, mutta antaa mennä…

    Tykkää

  16. Ilmeisesti Mie on hermostuttanut joitain tahoja ja paljon. Niin viimeisinä keinoina pitäisi alkaa kerätä materiaalia viimeisen viikon kirjoituksista ?

    Niin, joku laite todistaa vhh:n paremmuuden, onko täällä joku laitemyyjä paikalle ? Niin samat verikoetulokset saadaan varmaan muillakin testereillä ? Toivottavasti saat provikat myydyistä laitteista.

    Niin onhan tämä meilenkiintoista keskustelua, osapuolet kyselevät toisiltaan, ongelmana näyttää olevan, että vain toinen osapuoli jaksaa vastailla toisen kysymyksiin, toinen näyttää lähinnä vastaavan uusilla kysymyksillä.

    Tykkää

  17. Kyllähän ne kymmenettuhannet väärinparantuneet ovat yksittäistapauksia, mutta ne Käypä hoito-ohjeiden mukaan hoidetut eivät valitettavasti ole parantuneet.

    Vai pitäisikö sanoa: ”Lääkeyhtiöiden toiveiden mukaisesti eivät ole parantuneet.”

    Kela-korvattua diabeteslääkintää sai Suomessa niin ja niin monta ihmistä. Tarkistakaa tilaistoista.

    Tykkää

  18. ”Niin, joku laite todistaa vhh:n paremmuuden, onko täällä joku laitemyyjä paikalle ? Niin samat verikoetulokset saadaan varmaan muillakin testereillä ? Toivottavasti saat provikat myydyistä laitteista”

    Laitteen tiedot ovat Suomen Diabetesliiton sivulta, mutta glukoosisensoria ei käytetä Dliitossa mainitsemaani tarkoitukseen.
    Olisi syytä käyttää, jos halutaan tietää,miten Diabetesliiton ruokintaohjeet runsaine ruisleipineen nostavat diabeetikon verensokeria 7 päivää viikossa..
    HbA1c taas antaa tietoa, miten Suomen Diabetesliiton ohjeet sokeroivat vaarallisesti (usein yli 7%) diabeetikon kehon 2-3 kuukauden ajalla…

    Tykkää

  19. Tohtori Tolonen kirjoittaa:
    ”Berberiinistä ja diabeteksesta kiinnostuneet voivat lukea lisää suomeksi alla olevasta linkistä, jossa ovat myös viitteet tärkeimpiin tutkimuksiin”
    …………………………………………………….
    Diabetesliiton ylilääkäri Dliiton sivulla:
    ”Berberiini on hyvä esimerkki suppeista tutkimuksista” Pirjo Ilanne-Parikka kertoo.

    …ja jatkaa

    ”Berberiiniä kannattaa joka tapauksessa tutkia lisää, ja varmasti tutkitaankin, mutta vielä sen hyvistä tai huonoista puolista sekä pitkäaikaisen käytön tehosta ja turvallisuudesta ei ole riittävää varmuutta” Ilanne-Parikka arvioi.
    …………………………………………………..
    Aivan oikein. Tolosen berberiinitutkimuslista on jo aika mahtava. Tuossa näyttää olevan useita kymmeniä tutkimuksia……

    Metformiinin haitat(B-12-vitamiinin puute) tunnetaan jo…. siis miksi berberiiniä ei tutkita Suomessa? Sen mahdollisien haittavaikutusten tutkiminen kuuluisi luonnollisesti Sydän -ja Diabetesliitolle epämääräisten lausuntojen sijaan….

    Tykkää

  20. ”…miksi berberiiniä ei tutkita Suomessa?”
    Suomessakin on tutkittu berberiiniä: mm. Åbo Akademi on tutkinut yhdessä intialaisen tutkimuslaitoksen kanssa berberiinin vaikutuksia Alzheimerin tautiin. Berberiini toimii asetyylikoliiniesteraasin estäjänä, joita käytetään lääkkeenä tämän taudin hoidossa. Alzheimerin taudissa vaurioituvat ensimmäiseksi asetyylikoliinia välittäjäaineena käyttävät hermosolut. Suuri osa muistin kannalta tärkeistä hermoradoista käyttää juuri asetyylikoliinia välittäjäaineena. Asetyylikoliiniesteraasin inhibiittorit estävät asetyylikoliinin hajoamista elimistössä, jolloin asetyylikoliinin määrä aivoissa lisääntyy.

    Berberiini estää myös tietynlaisten takkujen (fibriilien) muodostusta ja amyloidipaakkujen muodostusta aivoissa. Lisäksi berberiini hajottaa amyloidipaakkuja, jotka ovat neuroneille (aivosoluille) myrkyllisiä. Berberiinin yksi vaikutusmekanismi on solulimakalvoston (endoplasmisen retikulumin) liiallisen stressin ehkäisy. Silloin se ehkäisee amyloidin muodostusta aivosoluissa. Solukalvoston stressin ehkäisy selittää uudella tavalla myös berberiinin antidiabeettista vaikutusta.

    Tutkijat pitävät berberiiniä lupaavana kandidaattina Alzheimerin taudin hoidossa. Alzheimerin tautia kutsutaan myös tyypin 3 diabetekseksi, joten tämäkin tutkimus voi olla relevantti diabeteksen kannalta.
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0968089612007523

    Tykkää

  21. Muutkin ravintolisät kuin berberiini voivat olla hyödyksi diabeetikoille. Teheranin yliopisto on tutkinut E-EPAn vaikutuksia kakkostyypin diabeteksessa.

    Tutkimukseen kutsuttiin 67 diabeetikkoa (26 miestä, 41 naista), iältään 35–55 vuotta, painoindeksi 25–30. Tyypin 2 diabetes oli diagnosoitu 2–15 vuotta ennen tätä tutkimusta. Kaikilla oli suun kautta annettu lääkitys. Koehenkilöt arvottiin sattumanvaraisesti kahteen ryhmään, joista toinen (32 potilasta) sai päivittäin 2 grammaa (4 x 500 mg) 95-prosenttista E-EPAa ja toinen (35 potilasta) 2 g/vrk lumetta (maissiöljyä). Kapselit kehotettiin ottamaan ateroiden jälkeen.

    Potilailta mitattiin alussa ja lopussa paastoverensokeri, ”pitkä sokeri” (HbA1c), seerumin insuliini ja insuliiniherkkyys (HOMA-IR). Kaikkien paastoveresokeri oli alussa yli 7 mmol/l. Kolmen kuukauden E-EPA-hoito alensi paastosokeria (11 %) ja HbA1c:ta (8 %) ja HOMA-IR:a (2,73 -> 2,10). E-EPA alensi myös seerumin insuliinin pitoisuutta (3 %). Verrokkien lukemat suurenivat 3–4 % kokeen aikana.

    ”EPAlla voi olla hyödyllinen vaikutus tyypin 2 diabeetikoiden verensokeriin”, päättelevät tutkijat. Raportin voi lukea kokonaan maksutta alla olevasta linkistä.

    Click to access 5407a2.pdf

    Tykkää

  22. Hei, olen 60 vuotias 1- tyypin diabeetikko yhden vuoden ja neljän kuukauden iästä lähtien (1954/3). Vointini on hyvä. Ei komplikaatioita.
    Ruokailun päivittäin useita kertoja.
    Levemiriä ja Humalog ovat olleet pitkään käytössäni. Ruotsissa asuessani 1974/9 sain verensokerimittarin 1970 lopulla.
    Ateria insuliini hivenen myöhemmin. Insuliinipumpun sain tutustua 1980 luvun alussa.
    Itse syön kaikkea siis runsaasti vihanneksia, kasviksia, hedelmiä, perunoita, makaroneja missä kuituja. Maitotaloustuotteet vähärasvaisia,
    Liha-kalatuotteet kaikenlaisia missä kovaa rasvaa vähän. En tupakoi ja olen absolutisti ollut lapsuudesta asti.
    Koulutukseni Kotitalousteknikko 1973, Ravitsemuspalvelupäällikkö 1982/1 Ruotsissa opiskelut ammatti ja vielä sihteeri 2005/10 Raisio.
    Itse ihmettelen miksi 1- tyypin diabeetikoita (40000) syrjitään. Tämä on minun kokemukseni.
    Lääkäreiltä ei saa todellisia vastauksia kysymyksiini.
    Tytär syntyi 1987 kesällä.
    Työttömänä olen ollut suurimman osan vuosista.
    Toimikaa itsenäisesti mitaten ja arvioiden mikä vointisi on ollut päivien viikkojen aikana. Liikuntaa päivittäin jos ylipainoa syökää kevyesti
    mistä saa hiilihydraatteja niukasti. Juo vettä 1-2 litraa päivässä. Vältä leivonnaisia jos ylipainoa.
    Ystävät tuovat piristystä kaikkeen tähän.
    Muista sinä ensin mikäli olet 1- tyypin diabeetikko. Vain sinä tunnet mikä vointisi on.
    Älä laiminlyö aterioita. Muista vähemmän insuliinia mikäli liikuntaa päivänaikana.
    Voidaan hyvin.

    Tykkää

  23. Lääkäreiltä ei saa todellisia vastauksia kysymyksiini sanoo Marjo

    Millaisiin kysymyksiin haluat vastaukset? On hyvä vointi terveyden merkki?

    Tykkää

  24. Diabeteslääkkeiden kustannukset ovat nousseet ennätyskorkealle. Kelan tilastojen mukaan diabeteslääkkeiden korvauksiin upposi valtion kassasta yli 87 miljoonaa euroa alkuvuonna. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin vastaavassa ajassa.

    Viime vuonna Kela maksoi diabeteskorvauksia 175 miljoonaa euroa. Tänä vuonna korvaussumma voi nousta lähelle 200 miljoonaa euroa, koska lääkkeiden saajien määrä nousee tasaisesti.

    Vuosi sitten korvauksia maksettiin yli 330 000 diabeetikolle. Suurin osa heistä on aikustyypin diabeetikkoja.

    Tilastojen mukaan viiden edellisen vuoden aikana lääkettä saaneiden määrä kasvoi reilut 20 prosenttia. Kustannukset pomppasivat samassa ajassa yli 60 prosenttia.

    – Markkinoille tulee koko ajan uusia lääkkeitä, jotka ovat kalliita. Meillä on hoitosuosituksia, mutta lääkäri saa valita hoitokeinoksi parhaaksi näkemänsä tavan, sanoo Kelan tutkija Katri Aaltonen.

    Kela maksoi viime vuonna lääkekorvauksia yhteensä 1,3 miljardilla eurolla. Summasta yli 13 prosenttia menee pelkästään diabeteslääkkeisiin, jotka ovat suurin menoerä yksittäisistä lääkkeistä.

    http://www.ess.fi/?article=425435

    Tykkää

  25. Nyt helekatti Urpilainen ja Katainen,
    leikatkaa hiilihydraattien käyttöä Suomessa.

    Ja äkkiä. Varsinki näitä valmisruokia, pottuja, tärkkelystä, sokeria, glukoosimaissisiirappia, vehnää, gm-soijaa, pikajyväriisiä ja tietysti myös teollisuusrasvojen kuten margariinien käyttöä.

    Tolokkua. Talous tasapainoon leikkauksilla.

    Tykkää

  26. Eräs diabeteshoitaja (noin 45 vuotias nainen) sanoi, että ptkäsokeri tarkoittaa sitä, että mittaat kotona aamuisin paastosokerin kahden viikon ajalta, lasket lukemat yhteen ja sitten jaat saamasi luvun neljällätoista.

    Tämä nainen oli siis terveyskeskuksessa diabeteshoitajana. Että sellainen hoitaja.

    Tykkää

Jätä kommentti