Muista rikki – ei mene nivelet rikki!

Alustavat tutkimukset ovat osoittaneet, että otsikon sanoma ei ole tuulesta temmattu. Rikin nauttimisesta voi olla hyötyä jänteiden ja rustokudoksen vahvistamisessa.

 

Kun 'rikki' sanan pistin Googlen kuvahakuun sain näin miellyttävän näkymän
Kun ’rikki’ sanan pistin Googlen kuvahakuun sain näin miellyttävän näkymän

Vahvat jänteet ja hyvässä kunnossa oleva rustokudos on terveiden nivelten keskeinen tekijä. Rikin avulla valmistuva kollageeni on se proteiini, jota on suuria määriä ihossa, luukudoksessa, rustossa ja jänteissä.

Tutkimusten mukaan tärkeässä asemassa nivelten hyvinvoinnissa näyttäisi olevan aminohappo metioniini. Tämä välttämätön rikkipitoinen aminohappo on lähtöaineena noin sadalle merkittävälle yhdisteelle elimistössä. Käytännössä lähes kaikki merkittävät proteiinit tarvitsevat metioniinia synteesissään. Tämä on syy siihen miksi aliravitut ihmiset kehitysmaissa ovat niin suuressa vaaravyöhykkeessä. Yksipuolisen, erittäin vähän metioniinia sisältävän viljavoittoisen ruokavalion takia syntyy vakava yleinen proteiinivaje koko elimistössä. Metioniinin tärkeänä tehtävänä on myös toimia myrkyllisten aineiden poiskuljettajana ja sitojana esimerkiksi nivelissä ja munuaisissa.

On myös muita rikkiä sisältäviä aminohappoja: kysteiini, kystiini, homokysteiini, homokystiini ja tauriini. Rikkipitoisilla aminohapoilla on merkittäviä rakenteellisia ja aineenvaihduntaan liittyviä tehtäviä elimistössä. Esimerkiksi kysteiini on tärkeässä roolissa rakentaessaan elimistön omaa antioksidanttipuolustusta. Silmiinpistävällä tavalla juuri rikkiä on runsaasti kehon tarvitsemissa antioksidanteissa. Tauriinia esiintyy vapaana aminohappona mm. aivoissa, silmän verkkokalvossa, sydän- ja luustolihaskudoksessa sekä sapessa. Tauriinia erittyy myös äidinmaitoon. Aikuinen pystyy muodostamaan tauriinia muista aminohapoista, mutta imeväisikäiselle lapselle tauriini on välttämätön ravintoaine, jota on saatava joko äidinmaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta. Energiajuomien ohella synteettistä tauriinia käytetäänkin äidinmaidonkorvikkeiden valmistukseen.

Energiajuomiin tauriinia on lisätty 1990-luvun lopulta asti. Tauriinilla ei todennäköisesti ole mitään merkittävää vaikutusta suorituskykyyn, mutta ei siitä mitään haittaakaan ole osoitettu. Vitamiineissa tiamiini ja biotiini on myös rikkiä.

Kehossa rikkiä tarvitaan nivelten lisäksi huolehtimaan solukalvoista, että ne pysyvät joustavina ja läpäisevät hyvin ravinteita. Rikki on mukana solujen uudistumisessa ja korjaamisessa. Tärkeä rooli rikillä on myös energiantuotannossa, sillä se osallistuu insuliinin tuotantoon ja on siten edellytyksenä häiriöttömälle hiilihydraattien aineenvaihdunnalle.

Mistä rikkiä saa? Valkosipuli antaa meille orgaanista rikkiä. Väitetään, että valkosipulilla voi vastustaa verisuonten kalkkeutumista ja estää valtimoseinämien paksuuntumista. Valkosipulin sisältämää rikkiä on erityisesti alliinissa ja allisiinissa, joita pidetään antibioottisina ja syövän kasvua hillitsevinä yhdisteinä. Rikkiä saa lisäksi mm. maitotuotteista, kananmunasta, juustosta ja kalasta. Pavuissa, kaalissa, pinaatissa ja kananmunissa on runsaasti rikkiä, kuten varmaan arvelitkin johtuen mahdollisesti havaitsemistasi hajuhaitoista. Parsakaalista on eristetty rikkipitoisia yhdisteitä kuten esimerkiksi sulforafaani, jotka on yhdistetty syöväntorjuntaan. Sitä tärkeää metioniinia on varsinkin maidossa, kananmunissa, juustossa, kalassa ja siipikarjan lihassa. Elintarvikkeiden sisältämää rikkiä ei listata Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Fineli elintarvikkeiden koostumustietopankista, mutta muissa kansainvälisissä tietokannoissa löytyy varsin helposti tietoja rikin määrästä eri ruoka-aineissa.

Markkinoilla on useita ravintolisiä, joissa on mukana rikkiä, ja joita otetaan nivelongelmiin, diabeteksen hoitoon, astman ehkäisyyn ja sydän- ja verisuonitaudin hoitoon. Lupaavana pidetään luonnollista, orgaanista rikkiä sisältävää metyylisulfonyylimetaania (MSM). Sitä saa myös ravinnon mukana, mutta ravintolisässä se on tiivistetyssä muodossa tarjolla. Urheilijoita MSM on kiinnostanut koska sen on havaittu lisäävän suorituskykyä. Lisää tutkimuksia tarvitaan MSM:n tehon arvioimiseksi.

Kondroitiinisulfaattia on tutkittu erityisesti nivelrikon hoidossa, mutta sen tehosta on ristiriitaisia tuloksia. Ravintolisänä annettava kondroitiinisulfaatti lisää hieman nivelen sisällä olevien glykosaminoglykaanien synteesiä, mutta kipua lievittävä vaikutus johtuu nykytiedon valossa sen tulehdusta lievittävistä ominaisuuksista. Nivelten hyvinvointiin suositellaan joskus hyvällä menestyksellä rikkipitoista glukosamiinisulfaattia tai pelkkää glukosamiinia.

Alfa-lipoiinihappo on rikkipitoinen ihmiselimistölle tärkeä vitamiinin kaltainen yhdiste, jota kutsutaan usein ”universaaliksi antioksidantiksi”. Alfa-lipoiinihappo on sekä rasva- että vesiliukoinen, joten se toimii aktiivisesti kaikkialla elimistössä. Vaikka alfa-lipoiinihapon antioksidanttivaikutukset ovat kiistattomat, suurin huomio on kiinnittynyt sen insuliinin kaltaisiin vaikutuksiin. Näistä keskeisin on tehostunut glukoosin siirtyminen luustolihaksiin. Tästä syystä sitä käytetäänkin varsin laajasti diabeteksesta johtuvien oheissairauksien hoidossa. Urheilijat käyttävät alfa-lipoiinihappoa tehostamaan hiilihydraattitankkausta.

Luonto on viisas, sillä se on huomioinut metioniinin tarpeen vaihtelun niin, että kasvavan lapsen ja muittenkin elävien organismien alkutaival olisi mahdollisimman suurella metioniinimäärällä varmistettu (äidinmaito, kananmuna, viljojen alkiot). Metioniinin ja rikin puute näkyy kasveissa etenkin nuorten lehtien kellastumisena.

Liika on liikaa metioniininkin suhteen. Ylimäärä metioniinia on varsin myrkyllistä. Ylimääräinen metioniini muuntuu herkästi homokysteiiniksi, jota pidetään useille soluille oksidatiivisena rasitteena.

Jos jokin haisee pahalta niin siinä on todennäköisesti jonkin verran rikkiä. Esimeriksi pahanhajuisessa hengityksessä ja pierussa haisee yleensä eniten rikkivety. Samoin sipulin, valkosipulin ja kaalin haju ja maku on peräisin rikkiyhdisteistä. Rikkiyhdisteitä lisätään ruokiin myös säilöntäaineeksi. Esimerkiksi sulfiitteja lisätään viiniin juuri ennen pullotusta estämään käymisen jatkuminen pullossa.

Rikki on tunnettu jo antiikin ajoista lähtien ja mainitaan Raamatussakin. Kemisti Antoine Lavoisier esitti 1700-luvulla, että rikki on alkuaine ja tämä asia varmistui kokeellisesti vuonna 1809. Kaikesta tästä huolimatta rikin aineenvaihdunta elimistössämme on varsin huonosti tunnettu. Kiinnostus rikkiä kohtaan on kasvamassa, kun sen merkittävä osuus elimistön terveydessä ja monissa sairauksissa on selviämässä. Lisää tutkimuksia tarvitaan tästä kivennäisaineesta.

70-kiloinen ihminen sisältää rikkiä noin 175 grammaa. Sitä on ihossa, hiuksissa, kynsissä, jänteissä ja eräiden proteiinien ja entsyymien ainesosana.

Joitakin rikkipitoisia elintarvikkeita     Elintarvike Rikkiä (mg/100 g)
Karrageeni, kuivattu                       5460,0
Sinappi                                    1280,0
Maapähkinä                                  377,0
Parapähkinä                                 339,0
Simpukka, raaka                             326,0
Piparjuuri, raaka                           269,0
Parmesaanijuusto                            251,0
Persikat, kuivattu                          240,0
Lampaanliha, raaka                          237,0
Cheddarjuusto                               230,0
Turska, raaka                               224,0
Punakampela                                 210,5
Savoijinkaali                               204,0
Kananmuna                                   182,5
Tee                                         177,0
Lohi, raaka                                 169,0
Aprikoosi, kuivattu                         164,0
Kaakao                                      160,0
Mannaryyni                                  138,0
Ohra                                        124,5
Kahvi                                       110,0
Ruusukaali, keitetty                         97,5
Papuja, keitetty                             82,2
Kukkakaali, keitetty                         76,5
Sipuli, raaka                                53,7
Olut                                         23,8
Banaani                                      14,4

 

20 kommenttia artikkeliin ”Muista rikki – ei mene nivelet rikki!

  1. Kiitos tästä. Valkosipuli on tuttu rikin lähde, mutta onko tietoa, minkä verran siinä on – verrattuna näihin, joista oli tarkkaa tietoa. Parapähkinä taitaa olla hyvä ruoka, onhan siinä myös ylivoimainen määrä seleeniä.

    Ravintolisänä kiinalaisen MSM:n sijaan mahdollisimman puhdasta opti-MSM:ää. Onko jollain tarkempaa tietoa näistä?

    Ja aiemman muistikuvani mukaan rikillä on myös kehoa puhdistava vaikutus. Niin myös alfalipoiinihapolla – joka on siis rikkipitoinen. Kiitos tiedosta.

    Paha haju oli myös mielenkiintoinen tieto. Asiasta on käytännön kokemusta. Toki valkosipuli haisee pahalle, mutta hyvä tieto, että osaa yhdistää sen rikkiin. Kiitos.

    PS. T-duunari. Oisko sinulla mahdollisuuksia tehdä kansantajuista yhteenvetoa HPV-rokotteesta. Siitähän on monenlaista tietoa liikkeellä, ja asia koskettaa todella suurta joukkoa.

    https://www.facebook.com/Rokotusinfo?fref=ts

    http://www.thl.fi/fi_FI/web/rokottajankasikirja-fi/hpv-rokotukset

    http://tyttojenjuttu.fi/

    Tykkää

  2. Margariinin ystäville: jostain luin, että valkosipulissa on rikkiä 1 % kuivapainosta. Tämä tarkoittaa sitä, että rikkipitoisuus on noin 1000 mg/100 g, eli aivan hyvä verrattuna Christerin listan aineksiin.

    Tykkää

  3. Mieltä miun kysyttävä:

    Joko olet itse ottanut HPV-rokotteen. Parhaat asiantuntijat pitivät laumaimmuniteetin vuoksi välttämättömänä myös poikien rokottamista. Ja otitko Gardasilin vai Cervarixin? Valtio maksaa vain tyttöjen rokotukset, 400 euroa per vuosi per tyyppi.

    Äläkä selitä, että et ole ottanut koska.

    Tykkää

  4. Mie väisti asiallisen vastauksen itseltään. Jos kannattaa laumaimmuniteettia, pitää ottaa – oli se sitten Cervarix tai Gardasil.

    Rikkistä vielä: Tieteellistä tutkimusta rikkistä on. Miksi kovin harva uskomushoitaja tarjoaa nivelvaivoihin rikkiä? Ja termillä tarkoitin niitä vähemmän perinteisiä uskomushoitajia, niitä lääkärihoitajia. Toisaalta, eipä taida kunnon homeopaatitkaan olla perillä näistä.

    Glykosamiini ja Opti-msm -on hyvä hoito jännetulehdukseen. Lisätietoa ja linkit täältä:

    http://finnmsm.blogspot.fi/2011/03/optimsm-hoitovihje-niveltulehdukseen.html

    Tuo pitäisi olla ainakin urheilijoiden tiedossa.

    Tykkää

  5. KUUNTELE:

    15.09.13
    Osa 4/5 (5:03)

    http://www.terveydentukipilarit.fi/radio-ohjelma/mediasali/

    Glukosamiinin ohella olevia itsehoitotuotteita ovat mm. MSM, hainrustouute sekä inkivääri.

    Nivelrikossa tärkeimpiä vitamiineja ovat B-, C- ja D-vitamiinit.

    B1-, B6- ja B12-vitamiinit lisäävät nivelten aineenvaihduntaa.
    http://www.valioravinto.fi/tri-mullerin-oluthiivatabletti

    On osoitettu tutkimuksin, että C- ja D-vitamiinin liian vähäinen saanti on yhteydessä nivelrikkoon. Käytännössä kaikilla suomalaisilla on vajausta C- ja D-vitamiinista (jos ei syö purkista riittävästi), puolella D-vitamiinista myös kesällä.

    Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on D-vitamiinin puutos.

    Lastenlääkäri Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä.

    Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää.

    Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille.

    Ympärivuotisen ja riittävän D-vitamiinin lisäksi luuston normaali kehitys vaatii liikuntaa.

    D-vitamiini on erittäin halpaa.

    Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina.

    Click to access duo99587.pdf

    Gelatiinia nivelille:
    http://karrikoivula.fi/gelatiini

    Tykkää

  6. Tuo Gelatiinihan on siis perinteisimmin liivate. Helppo käyttää niin kuumiin kuin kylmiinkin jälkiruokiin. Pelkkää proteiinia, nam. Pakko laittaa pikku herkun ohje jos sallitaan. Kermaa, marjoja ja tilkassa kuumaa vettä liivate(gelatiini)jauhetta, makeutta, jos käyttää. Sekoita ja jäähdytä. Just parasta, sano lapsetkin.

    Tykkää

  7. Lapsena syötiin tulitikkujen poltettuja päitä, ei puuosaa. Kenellä tietoa ravintosisällöstä? Maku ok. En tiedä lisäaineista.

    Tykkää

  8. Yksipuolisen, erittäin vähän metioniinia sisältävän viljavoittoisen ruokavalion takia syntyy vakava yleinen proteiinivaje koko elimistössä
    ……………………………………………..
    Ohukaisesta voi saada proteiinivajeen! Ja vielä pahempaa..voi langeta ”Fogelholmin sudenkuoppaan”paljon sokeria ja paljon rasvaa samalla aterialla.
    http://www.dansukker.fi/fi/resepteja/ohukaiset.aspx

    Dansukker kuluttajan asialla? Eikös se Kuopion Matti ollut aikoinaan asiamiehenä siellä ja nyt Sydänliitossa?

    Tykkää

  9. Metioniinin rakennekaava on HO2CCH(NH2)CH2CH2SCH3 ja CAS-numero 63-68-3 (L-muoto), 348-67-4 (D-muoto) sekä raseemisen DL-muodon 59-51-8. Hei, ihan vaan wikistä otettuna , onko oikeesti meidän elämä tällaisesta litaniasta kiinni? Ikävä kyllä taitaa olla. Elintärkeä aminohappo jota pitäs sitten saada kait päivittäin? Perhana minen syö enää kuin munia, (joskus ehkä hunajaa) ne kun on kuitenkin lähteiden mukaan kuiteskin terveellisiä. Ja Miehän voi taas antaa sen toisen lähteen kun kuiteskin väittää vastaan.

    Tykkää

  10. aiheutuuko vastaavat vaikeudet tryptofaanin minimeillä ?

    Tai ehkä saataisiin riittävästi rikkiä koneeseen syömällä viikkotasolla kilon verran kunnon piimärieskaa

    Tykkää

  11. Joo, ei ole terveellistä. Ravintosuositusten mukaan ohukaiset ei rakenneta näin:

    2 kananmunaa
    1/2 tl suolaa
    1 rkl Dansukker Taloussokeria
    6 dl maitoa
    n. 3 dl vehnäjauhoja
    2-3 rkl sulatettua voita

    ..sen sijaan näin, korjaukset:
    kananmunia yksi kuukaudessa
    suola pois, natriumglutamaatti tilalle
    1 rkl sokeria pois, insuliini tilalle
    6 dl maitoa pois, rasvaton maitojauhe tilalle
    vehnäjauhot pois, ruisjauhot tilalle
    voi pois, 40-rosenttinen margariini tilalle
    sekä ekstrana loraus rypsiöljyä ja kuituja.
    Paistetaan mikroaaltouunissa.

    PS. TV-uutiset kertoivat tänään, että ranskalaiset ovat laihoja, koska syövät paljon rasvoja, juustoa ja lihaa. Siinä ois Pirkka-Pekkalla selityksen paikka. Miten Pohjois- Karjalassa? Pitäiskö vaihtaa varkut verkkarihousuun, pariisilaismuodin mukaisesti?

    Tykkää

  12. PS. TV-uutiset kertoivat tänään, että ranskalaiset ovat laihoja, koska syövät paljon rasvoja, juustoa ja lihaa
    ………………………………………………..
    Ohukaisen porukka ei tykkää tällaisesta uutisesta,koska LDL/Total nousee. Tosin eivät kerro kumpi LDL-partikkeli…

    Nappasin tällaisen uuden tiedon:

    ….VLDL:stä tulee LDL-hiukkasia. Hiilihydraatit kiihdyttävät VLDL-tuotantoa ja siitä tulee suurta ns. VLDL1-lipoproteiinia. Samalla LDL-hiukkasten koko alkaa pienetä ja syntyy harmillisia sdLDL hiukkasta niin maan per..keleesti….

    Tulos on saatu uudella 1H NMR:llä/ metabolomiikka-koneella

    Tykkää

  13. PS.
    Unohtui mainita, että laihat ranskalaiset juovat myös kermaa. (lähdeviittaus: YLE Uutiset TV1 klo 20.30 eilen)

    Tykkää

  14. Huhujen mukaan karrageenia käytetään sekä Valion maitotuotteissa että laboratorioissa tulehduksen käynnistäjänä.

    Rikin ja nivelten suhteen karrageenia pitäsi syödä ja paljon, tulehdusten suhteen sitä pitäisi välttää.

    Suolistotulehdukset menevät lopulta niveliin ja nivelpinnat hajoavat. Mikä lienee totuus?

    Valkosipulin tuottamat hajuhaitat vähenee kun valkosipulia käyttää säännöllisesti. Miksi?

    Muuttuuko jokin kehon biokemiassa (tai bakteerifloorassa) vai adaptoituuko sekä valkosipulia syövän ihmisen ja kanssaihmisten nenät valkosipulin löyhkään?

    Minä vain ihmettelen.

    Samalla kun ihmettelen, millä tavoin eräs puolue kusetti kansaa käyttämällä kilpailukykytilastoja analysoidessaan tarkoitushakuisesti seitsemää vuotta, eikä yhdeksää vuotta.

    ”Vale – emävalhe – tilasto – tutkimus” näyttää pitävän ravintotieteiden lisäksi paikkansa myös politiikassa 🙂

    Tykkää

Jätä kommentti