Joulu alkaa sydämen teoista

Joulu on jo ovella. Tontut kurkistavat ikkunoista. Mitä ne näkevät? Kilttejä lapsia ja aikuisia? Hyvää tahtoa? Uljaita aikomuksia? Mikä on arvokkainta mitä voit tehdä terveytesi eteen? Se selviää tässä jutussani. Lue!

 

 

Olet saanut seurata terveyssatiirejani täällä Iltalehden blogipalvelussa. Aika paljon niitä on luettu ja kommentoitu. Nöyrä kiitos. Luennoillani satiireistani kysytään siihen malliin, että niitä on tosi tarkkaan syynätty. Jatkan niiden kirjoittelua, jatkan Kelaston kaivelua, jatkan elokuvahahmojen esittelyä ihan hämäyksenkin vuoksi, jatkan lääketeollisuuden metkujen paljastelua jos niin on tarve, jatkan. Jatkan, vaikka jotkut pyytävät lopettamaan.

Jouluna herkistytään. Niin minäkin.

Minua kiinnostaa välittää sinulle erittäin tärkeä viesti: Terveytesi on omissa käsissäsi ja sinun ikioma terveytesi on suurin lahjasi. Suurempaa lahjaa ei pukki voi tuoda.

Arvokkainta mitä voit terveytesi eteen tehdä, on se, että varjelet terveyttäsi kuin kauneinta ja kalleimpaa jalokiveä. Et anna terveytesi rapistua ennen aikojaan, niin kauan kuin se sinusta itsestäsi riippuu. Geeneillesi et voi mitään, mutta voit mahdolliset huonot geenit pitää kurissa elämällä mahdollisimman tervettä elämää.

Terve elämä koostuu aika päivänselvistä asioista: tervehdyttävä ruoka, virkistävä uni ja innostava liikunta.

Tee jouluna yksi ruokaan liittyvä hyvä päätös: Lupaa panostaa älliin! Osta luonnollista, lisäaineetonta luomuruokaa lähialueen luomuyrittäjältä. Nyt on aika ottaa selvää oman lähialueesi ruokatoimittajista. Ota selvää mitä ruoka-aineita on mahdollista ostaa suoraan tuottajalta sekä jouluksi että vuoden 2014 aikana. Ota selvää löytyykö tuottajan elintarvikkeita jostakin lähialueen kaupasta. Tee vuodesta 2014 lähiruoan riemuvuosi omassa perheessäsi.

Kuulin eräältä luontaisalan yrittäjältä, että yhä enemmän käy ihmisiä ostamassa lähialueen laadukkaita elintarvikkeita. Niitä ”kuolintarvikkeita” saa supermarkettien hyllyiltä tarjoushintaan. Mitä jos yllättäisit lähialueen yrittäjän ja tekisit hänen kanssaan tervehdyttävän diilin! Osta häneltä terveellistä ruokaa ja pidä hänen elinkeinonsa kannattavana?

Terveysalan yrittäjät kertovat huolestuttavasta ilmiöstä: Asiakkaat käyvät testaamassa terveyslaitteita ja pyytävät yrittäjältä selvityksiä mikä laite sopisi asiakkaan tarpeisiin. Yrittäjä tekee työtä käskettyä. Asiakas saa tarvitsemansa tiedon. Alan ilmiö on kuitenkin tämä: Ostopäätöstä ei tehdä yritykseen, jossa laitetta testataan ja jossa saadaan tarvittava tieto. Vahvistamattomien huhujen mukaan, yhä useampi ostaa laitteensa nettikaupasta tai isosta tavaratalosta tarjoushintaan. Saatetaan myös hankkia luontaistuotteita ulkomailta kun ensin on kotimaiselta yrittäjältä saatu tuoteinfoa! Aika härskiä toimintaa! Ethän sinä tee tällaista?

Yllämainittuun liittyen, sain äsken tietää, että terveysalan erikoisliikkeissä harkitaan laitteiden hankintaan liittyvän tiedon panttaamista (ei kerrota asiakkaalle laitteen ominaisuuksista!). Tämä olisi kova takaisku terveysalalle. Terveysalan tieto ei olisikaan enää yhtä vapaasti jaossa ja mahdollisesti siirryttäisiin pois asiakaspalvelusta näiltä osin. Erittäin valitettavaa, mutta toki ymmärrettävääkin. Jos laite kuitenkin lopulta ostetaan jostain huitsin nevadan nettikaupasta halvimpaan mahdolliseen hintaan, niin tottakai siinä rehellinen terveysalan yrittäjä on aika harmistunut.

Tee tänä jouluna hyvä päätös: Suosi lähialueesi terveysalan yrittäjää! Hänellä on osaamista ja hän haluaa tarjota sinulle jatkossakin parastaan.

Älä stressaa! Hyvä ihminen, miten toivon, että vietät rauhallisen joulun. Ehkä sinä tänä jouluna saat nukkua hyvin, levätä levollisin mielin, arkihuolet hetkeksi jättää. Ja sitten lupaat jättää vuodeksi 2014 huolet hieman pienemmälle. Huolista ei ole kuin haittaa. Tottakai ongelmatilanteet pitää selvittää, mutta huolien keskelle ei pidä juuttua. Se ei ole terveellistä.

Tee tänä jouluna yllätysteko: Käy paikallisen jäsenkorjaajan, hierojan, fysioterapeutin tai vaikkapa ihmissuhdeneuvojan luona ja anna hänen kertoa hellin käsin ja hoivaavin sanoin miten voit elää stressivapaampaa elämää! Tee jo tänään se päätös! Ehkä pukinkontissa pian odottaa lahjakortti kalevalaisen jäsenkorjaajan vastaanotolle?

Liikuttavaa tietoa on vuosien saatossa ollut jaossa liikunnan merkityksestä. Ota nyt jouluna tämä valistusviesti tosissasi. Raivaa kalenteristasi tilaa sille kahvakuulakurssille, käy joka ilta lenkillä ja älä istu liian pitkään television tai tietokoneen ääressä. Ei! Ylös, ulos ja salille/lenkille!

Lopuksi viimeisimpään Ikiliikkuja -lehteen päätyneestä kirjoituksestani ”Istuminen on vaarallista” nappaan juuri sinulle erään opettavaisen tarinan eräältä kuuluisalta urheilijalta, joka sattumoisin on minun parhaimpia ystäviäni ja työkavereitani:

 

Lopuksi triathlonin Euroopan mestarin, Magnus Lönnqvistin, luennolla kertoma omakohtainen opetus.

Magnuksen ystävä oli joutunut vakavaan onnettomuuteen ja halvaantunut. Hän oli Käpylän kuntoutuskeskuksessa ja Magnus päätti käydä kaveria moikkaamassa. Tullessaan rakennuksen sisään hän asettui odottamaan hissiä. Molemmin puolin hissiä kulki rappuset yläkerroksiin. Ihmisiä tuli ja meni rappusia pitkin. Magnus odotti hissiä.

Vihdoin hissi tuli ja isot ovet avautuivat. Ulos tuli muutama pyörätuolipotilas. He katsoivat hämmästyneinä hissiin astuvaa vierailijaa. Matkallaan ylös hissillä Magnus olisi halunnut vajota hissin lattian läpi näkymättömiin. Häpeän tunne oli vahva sen johdosta, että hän liikuntakykyisenä ei ymmärtänyt käyttää rappuja niin kuin kaikki muut liikuntakykyiset siinä rakennuksessa. Hissi oli varattu niille, joille rappusten käyttö oli mahdotonta.

Tämän tapahtuman jälkeen Magnus on käyttänyt rappusia aina kuin se vain suinkin on ollut mahdollista. Käytä sinäkin!

 

Hyviä joulun odotuksen hetkiä ja terveystekoja vuodelle 2014!

 

16 kommenttia artikkeliin ”Joulu alkaa sydämen teoista

 1. Christer,

  tuo tosikko tuuheva poikanen, joka suureksi satiirikoksi itseänsä otaksuu.

  ”Geeneillesi et voi mitään, mutta voit mahdolliset huonot geenit pitää kurissa elämällä mahdollisimman tervettä elämää.”
  Voi Christer-karvapää, niin paljon on perinnöllispohjaisia sairauksia, joit kovinkaan kuntoilu ei pois häädä.

  ”Osta luonnollista, lisäaineetonta luomuruokaa lähialueen luomuyrittäjältä.”
  Mul noin tosi mahdollisuus olis tehdä, jos varakkaaseen terveystietoiseen keskiluokkaan sisältyisin.

  ”Ostopäätöstä ei tehdä yritykseen, jossa laitetta testataan ja jossa saadaan tarvittava tieto. Vahvistamattomien huhujen mukaan, yhä useampi ostaa laitteensa nettikaupasta tai isosta tavaratalosta tarjoushintaan…” (sic).
  Mi kauheaa olis kapitalismi! Kun (terveys)yrittäjä mit tahansa totuutena kaupata saa niin kauan kun ei raastupa loimota, niin kuluttajal ei mitään valinnanvapaut sais olla?

  ” miten voit elää stressivapaampaa elämää! Ehkä pukinkontissa pian odottaa lahjakortti kalevalaisen jäsenkorjaajan vastaanotolle?”
  Hänkö Lönnrotin koottuja patalakki päässä lukee ja halvauksia/infarkteja matkaan saattaa? Kuin rakas on mulle stressi, jok aamulla mun ylös nostaa päivän askareisiin!

  Tykkää

 2. Minua kiinnostaa välittää sinulle erittäin tärkeä viesti: Terveytesi on omissa käsissäsi ja sinun ikioma terveytesi on suurin lahjasi. Suurempaa lahjaa ei pukki voi tuoda.
  ………………………………………..
  Hyvin sanottu Turpaduuri! Muuten pukki toi jo karppaajille ”lahjan” ja makeat naurut Maikkarin kyhäämän uutisen muodossa. Kannattaa jatkaa rasvalinjalla!

  Dexter kirjoittaa: Ylipaino on noussut koko THL:n ruokasuositushistorian ajan ja silti sekä toimittaja että asiantuntija totesivat, että ”painon nousu on pysähtynyt kun ihmiset ovat vihdoinkin alkaneet noudattaa THL:n suosituksia”.
  Samaan aikaan ruudulla pyöri alla oleva graafi. Huomaatteko, kuinka näppärästi kovien rasvojen käytön lisääntyminen korreloi painon nousun pysähtymisen kanssa.
  Tsekkaa kuva….hahaa!
  http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=15&t=66788&start=30

  ”Tuota Maikkarin hienoa graafia naureskelin itsekin eilen. On siinä toimittajalla varmasti pokassa pitelemistä. Täytyy sanoa, että paljon tämän alemmaksi ei toimittajatyö voi enää laskea”…toteaa FatFan!

  Tykkää

 3. No joo todellisuudessa esim juuston ja lihan käytön lisääntyessä ihmiset lihoo entistä enemmän, niin ja juusto ja lihahan ovat vaarallisia hiilarilähteitä. Niin vai ovatko?

  Ehkä kannattaisi 300 g:n liha-annoksesta korvata 200g vihanneksilla, tai edes perunalla.

  Tykkää

 4. Kannattaisi lukea Timerellin kirja kemikaaleista. Siinä todettiin, että luomu ruoka pahimmillaan on tappavaa. Johtuu siitä, että lisäaineita ei käytetä. Tästä syystä niihin tulee paljon helpommin toksiineja säilytysvaiheessa. Esimerkkejä tästä on esimerkiksi keskieuroopassa muutama vuosi sitten riehunut epidimia, joka tuli luomu-iduista. Suomessakin suurin osa ruokamyrkytyksistä tulee luomuruuasta (tietysti huono kotisäilytys lienee vielä pahempi). Timberellin johtopäätös oli, että mieluummin lisäainejäämiä, joiden haitat ovat minimaalisia, kun ruokamyrkytysriski.

  Tykkää

 5. Puska on vuosien varrella monta kertaa todennut että suomalaiset eivät ole koskaan syöneet niin terveellisesti kuin nykyisin. Seuraavassa lauseessa hän sitten toteaa, että koskaan he eivät ole niin lihavia kuin nyt!
  Olisiko syy Puskan ravintosuosituksissa?Hiilarien syöttämisessä.

  Mitä lullukoita ”toimittajat” oikein ovat, kun minkäänlaista kriittistä ajattelua ei ole Puskan heille syöttämistä jutuista vuosikymmenten varrella. Kaikki menee putkena sellaisenaan läpi.

  Tykkää

 6. Pekka Puska on ”senile old fool”. Tosin on lievennykseksi todettava että eipä kukaan muukaan THL:n pääjohtajan pallilla istuva olisi niillä liksoilla ja eduilla muuttanut epätosia käsityksiään ja sanonut good bye duunipaikka…;) vaan Pekan perintö tullee jatkumaan. Aivan liian paljon rahaa on turhuuteen tungettu suomalaisessa terveyden”huollossa” että asiaa nollattaisiin eikä ne rahoittaja slurkit vielä ole kuolleet! Toisekseen onko se terveyden hysteerineen vaaliminenkaan mistään kotoisin ? Parempi olisi yrittää nauttia tästä elämästä vaikka sitten eläisikin vähän vähemmän aikaa.

  Tykkää

 7. Pekka Puska on “senile old fool”.

  Toisekseen onko se terveyden hysteerineen vaaliminenkaan mistään kotoisin ? Parempi olisi yrittää nauttia tästä elämästä vaikka sitten eläisikin vähän vähemmän aikaa.
  ……………………………………………………..
  Aika varomatonta puhetta. THLn toilailuista koituu todella suurta inhimillistä kärsimystä yhteiskunnassa. Ei sitä voi ottaa noin iisisti, eikä valtion viranhaltijoita pidä päästään noin vähällä, sillä me kaikki maksamme heidän palkkansa veroina…

  Tykkää

 8. Kansan kolesteroliarvot on muka noussut tuhannesosayksikön. Syynä karppaus. Lihavuuden lisääntyminen on kuulemma pysähtynyt. Syynä margariini??? Kymmenen tervettä elinvuotta tulossa lisää, sanoi Puska Ylelle ja sanoi aiemmin, että kolesterolin kasvu tuhannesosayksiköllä aiheuttaa 200-300 sydänkuolemaa.

  Milloin ne tarkemmat Finnriski 2012 -tulokset julkaistaan?

  Ei mitään logiikkaa näissä Puskan jutuissa. Ja Ylen uutisissa sanottiin, että kyseinen toimittaja on perehtynyt asiaan. Mitä siellä toimittajakoulussa oikein opetetaan? Voisiko opettaa lisäkysymyksen tekemisen toimittajatyön jatkokurssilla, ja 15 opintopistettä jos onnistuu.

  Pitäskö robotin ne uutiset kirjoittaa. T-duunarilla olisi kokemusta asiasta.

  Tykkää

 9. no joo,

  kumma muuten että tähänkin T-duunarin kirjotukseen sekoitetaan puskaa ja muuta.

  Niin hakekaa helpotusta kolotuksiin paikallisilta hierojilta, tai uskokaa veynytysten ym ihmeelliseen helpotukseen, tai saakaa luonnollista selkärangan hierontaa pelkästään kävelemällä, varsinkin näin pitkien joulupyhien aikaan selkä suorana ja hyvillä kengillä.

  noihin duunarin älliin, itsekään en ole ostanut mummon muusijauhetta saatika valmistanut varsinaista gourmee muusia, potutkin pelkästään ällänä.

  Tykkää

 10. …kumma muuten että tähänkin T-duunarin kirjotukseen sekoitetaan puskaa ja muuta.
  ………………………………………….
  Mitäs kummaa siinä on? Me puskastapuhujat olemme ihannekansalaisia:

  On melkoinen paradoksi, että terveysviranomaisten suosituksia eniten kritisoivat kansanosat ovat juuri edellä kuvattuja ihannekansalaisia. Esimerkiksi käyvät vaikkapa…..VHH-aktiivit (eli vähähiilihydraattisen ruokavalion puolestapuhujat), joiden kanssa terveyssuosituksia jakeleva Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on jatkuvasti vaikeuksissa.
  Ylhäältä tulevat neuvot ja ohjeet ärsyttävät uutta ihannekansalaista. THL:n edustajia syytetään ihmisten yksilöllisyyden unohtamisesta tai vaikkapa siitä, etteivät he tee todellista potilastyötä ihmisten parissa
  http://suomenkuvalehti.fi/tarinoitatieteesta/ihannekansalainen-vai-terveysviranomaisen-painajainen/?shared=402-b1739a45

  Tykkää

 11. no joo,

  valoraidat seinänllä puoli tuntia sitten olisi kesällä väittänyt, että kello olisi nyt 05.30 luokkaa.

  Miksi sinäkin puskasta puhuja puhut puskasta ?

  Kuten christeri ihmetteli, omahoito parantaa, jos ymmärsin oikein ?

  niin kypsät ruusukaalit voi lähettää jamielle essexiin.

  niin omahoito, keppijumppa, painon kanssa jummpailu tai joku muu, pyssyy runko kunnossa. niin jopa pelkkä kävely runko suorana pitää selkäkivut poissa.

  Tykkää

 12. Kuten christeri ihmetteli, omahoito parantaa, jos ymmärsin oikein ?
  ……………………………………………
  Christerihän on oikeassa…omahoito parantaa paremmin kuin puskahoito,joka ei hyväksy vaihtoehtoisia hoitomuotoja mm. VHH-dieettiä.

  Virallisten tilastojen mukaan VHH-dieetti on edelleen suosittu:

  Tässä lukuja vhh-ruokavaliolle THL:n AVTK-tutkimuksesta:

  2011: 16,9 %
  2012: 21,7 %
  2013: 20,2 %
  http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=14&t=66501

  Tykkää

 13. ”Luomu tappaa” kirjotteli, että luomu tappaa, ja että luomu pitää tappaa lisäaineilla, jottei luomu tapa ihmistä.

  Totta se on, jos näin kapeasti asiaa ajattelee.

  Ehkä pitäisi opetella tulemaan sen luomun perusajatuksen, eli luonnon, kanssa toimeen?

  Eihän kalaakaan syödä jos se on pilaantunut, oli se sitten lisäaineellistettu tai ei. Sama koskee mihin tahansa ruoka-aineeseen.

  Oma lukunsa on tietysti se, että kun syömme puhdistettua ja lisäaineilla jatkettua (= hyllyikää pidentävää) ruokaa, elimistömme ei osaa käsitellä luonnollisia ruoka-aineita, tai sitten toisinpäin, kun ne luonnolliset viholliset puuttuvat, immuunipuolustuksemme hyökkää omia solujamme vastaan.

  Eli porkkana multineen on kokonaisuuden kannalta terveellisempää kuin täysin puhdistettu porkkana.

  Luonnon monimuotoisuuden, oikeudenmukaisuuden ja perinteiden vuoksi suosin luomua silloin kuin sitä on saatavilla.

  Ne, jotka eivät voi tai halua luomua ostaa, olkoot valinta heidän omansa.

  Toivotaan, ettei terveyden pettäminen johda luomun suosimiseen liian myöhään. Tai toisinpäin, luomu aiheuta luonnosta erkaantuneelle sairastumisia.

  Ehkä on fiksua seilata edestakaisin?

  ”On luonnonlaki, että ihminen arvostaa enemmän sitä mitä hänellä ei ole kuin sitä mitä hänellä on; niinpä hän halveksii omaansa ja kaipaa aina jotain muuta. (Bernard Clairvauxlainen v. 1090-1153) ”

  P.S. Joulupukkia odotellessa pieni matemaattinen ongelma ratkaistavaksi: jos Joulupukki jakaa kaikille pikkulapsille lahjat, miten kovaa Joulupukin reen on kuljettava, että hän kerkiää lahjat jakamaan? Muuttujina ovat siis lasten määrä, jakoon käytettävä aika, etäisyys talosta taloon ja massa, jota pitää liikuttaa.

  Tykkää

 14. Matematiikan opintojen jo unohduttua aikapäiviä sitten muistuu mieleen ainoastaan todennäköisyyslaskelmallinen pulma: Jos apinalle antaa kirjoituskoneen kuinka todennäköistä on että se kirjoittaa Raamatun latinaksi, takaperin? Ja menkööt näin Joulun kunniaksi vähän helpommaksi, Uusi Testamentti? Tuomarille vastaus: Ainakin kovempaa kuin Lada combi 1200.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s