Protelos vieköön – veritulppa kaatoi luukato-potilaan

Osteoporoosi-lääke Protelos oli tappanut Ranskassa, mutta onneksi Suomessa sen lääkkeen käyttö on turvallista. Vai onko sittenkään? Lue turpaduunarin raportti suomalaisesta lääkekusetuksesta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (Fimea) kertoi, että mitään kiirettä ei ole lopettaa Protelos-lääkkeen käyttöä Suomessa. Turpaduunari ihmettelee kuitenkin miksi ihmeessä tällainen lääke on voinut saada myyntiluvan Suomessa? Yhdysvalloissa FDA alun perin kielsi myyntiluvan.

Ruokapöydän servietit meni sekaisin kun luin, että Servier oli taas vaikeuksissa. Servier on se salamyhkäinen lääkeyritys, joka on tunnettu kytköksistään politiikkaan. Yrityksen Mediator-lääke oli edellisen vuosikymmenen kohutuimpia markkinoilta poisvedettyjä yhdessä Merck-yhtiön Vioxx-skandaalin ohella. Muistatteko?

Pariisin slangia ymmärtävän kannattaa lukea tämä kirja: ”Mediator 150 mg, Combien de morts?” vuodelta 2010. Opuksen puhalsi markkinoille keuhkotautilääkäri Irene Frachon. Suosittelen KVG:tä (ei siis KBG, vaan Katso Vaikka Googlesta).

Suomalaisille tutuin Servier-tuote on ehkä kuitenkin ACE-estäjä ja verenpainelääke Coversyl perindopriili, joka on yskittänyt tuhansia suomalaisia jo vuosikausia.

Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy oli nuoruuden päivinään töissä Servier-yhtiössä. Tuskin servettejä taittelemassa. Turpaduunarin tietotoimiston oli siis aika selvittää politiikan ja lääketieteen hämärät sotkut. Niitä nimittäin riittää! Lukijalle selviää myös kannattaako juoda maitoa.

Kilpaileva tutkivan journalismin keskittymä nimeltä Helsingin Sanomat oli onnistunut 10.1.2014 loihtimaan Heidi Lämsän näppäimistöltä artikkelin Protelos ja Osseor -lääkkeistä mainitsematta lainkaan aineen vaikutusmekanismia tai valmistajaa. Näin ansiokasta artikkelia kelpaa siksi lainata muutaman lauseen verran:

Suosittu osteoporoosilääke vedetään ehkä pois markkinoilta (Heidi Lämsä, HS, 10.1.2014): Lääkkeen on havaittu nostavan potilaiden riskiä muun muassa sydänkohtaukseen, veritulppaan ja valtimotukokseen aiemmin tiedettyjen laskimoveritulppien ja vakavien ihoreaktioiden lisäksi. ”Ei ole pystytty varmuudella tunnistamaan, miksi näin on”, sanoo lääketurvallisuusyksikön päällikkö Leo Niskanen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Suomi on selvästikin niitä harvoja maita, joissa käytäntö ja teoria kulkevat käsi kädessä kuin rakastuneet teinit. Mikään ei toimi, mutta kukaan ei tiedä miksi.

Turpaduunari rientää teinien ja ymmärtämättömien terveysalalla toimijoiden avuksi. Tietämättömyyden savuverhoa raotetaan. Suurena paljastuksena kerron nyt lääkäreille ja sivistyneille lukijoilleni, ettei luukato-lääke osu mahassa mihinkään luukato-nappulaan ja kytke pois luukato-nimisen virkamiesasetuksen, vaan kyllä tämä on ihan kemiaa ja biologiaa.

Kas näin, siellä ihmisen elimistössä jylläävät ja yhtyvät monenlaiset molekyylit. Kaikki yhdynnät eivät ole mieluisia ja toivottuja. Joskus syntyy äpäriä ja tässä Protelos-lääkkeessä jylläävä strontiumranelaatti on kyllä ihan vahingonlaukaus.

Strontiumit puhuin puhki ihan vanhanaikaisesti harmaapartaisen ystäväni kanssa, joka on näissä terveyssatiireissa tullut moneen kertaan tutuksi. Parta tutisi taas Birdiellä siihen malliin, että nyt on tiukkaa asiaa tulossa. Birdie ilmoitti heti, että strontiumranelaatin yhteyttä veritulppariskiin, ei voi pitää yllätyksenä kenellekään, joka vähänkin on lukenut lääketiedettä. Esimerkiksi näin tästä asiasta on kerrottu pölyisessä tiedelehdessä 37 vuoden takaa:

Prostaglandins are able to promote calcium entry into cells and excess prostaglandin activity coupled with a defect in intracellular calcium release could cause toxic accumulations of calcium in intracellular organelles such as mitochondria. (Horrobin DF, Morgan R, Karmali RA, Manku MS, Karmazyn M, Ally A, Mtabaji JP. The roles of prostaglandins and calcium accumulation in muscular dystrophy. Med Hypotheses. 1977 Jul-Aug;3(4):150-3.)

Sivistynyt ihminen ymmärtää tekstistä heti, että prostaglandiini E2 eli PGE-2 auttaa maa-alkali-metalleihin kuuluvaa kalsiumia imeytymään luihin, lihaksiin ja muihin kudoksiin. Protelos-lääkkeessä oleva strontium on myös maa-alkali-metalli, mutta siinä on yksi elektronikuori enemmän kuin kalsiumissa. Kalsiumin elektronit ovat sijoittuneet 2-8-8-2 ja strontiumin 2-8-18-8-2. Strontium on siis painavampi kuin keskeinen luumineraali kalsium.

Otin esille rautalangan: Vaikka kalsiumia on paljon luissa, sitä on myös lihaksissa (tärkeä hermoimpulssin välittäjä) ja koska sydän on mitä suuremmassa määrin lihaskimppujen lihaskimppu, niin kalsiumin korvautuminen strontiumilla näkyy tietenkin helposti sydämessä. Sydän on jatkuvasti käytössä (ehkä poikkeuksena muutama tietty ammattiryhmä) ja vaikeudet kasaantuvat kun strontiumia ilmestyy rakkaaseen elimeen aivan liikaa.

Kannattaa myös muistaa, että PGE-2 on tulehdus-eikosanoidi, joka aiheuttaa kuumeet ja kolotukset (KVG!). Parempi siis pitää PGE-2 aisoissa. Huono olo siis lisää kalsiumin ja strontiumin imeytymistä. Urheilussa tämä tunnetaan treenaamisessa: Vähän rääkätään kroppaa ja sitten levon kautta annetaan elimistön palautua entistä ehompaan kuntoon.

Tiedoksi myös tämä: Glukokortikoidit lisäävät luukatoa juuri siksi, että ne vähentävät edellä mainittuja tulehduksia!

Nyt tarkkana kuin porkkana! Servier-yhtiön Protelos-lääke, joka yllämainitulle Niskaselle on taktisista syistä vaikutusmekanismeiltaan tuiki tuntematon, lisää luun pintakerroksen kovuutta juuri siksi, että potilas tulee huonovointiseksi (yleinen haittavaikutus!). Elimistömme ei oikein diggaa strontiumista. Tulee veritulppa, valtimotukos, sydänkohtaus jne, mutta ikävä kyllä myös Stevens-Johnson-oireyhtymä eli savoksi punavihoittuma (KVG!). Jutta Urpilainen saisi lopettaa lakien rustaamisen. Menee iho läiskille jo pelkästä ajatuksestakin.

Protelos-lääkkeen tiimoilta käyty korvattavuusjupakka täällä Suomessa (KVG!) on ollut melkoisen sekavaa:

 • Vuonna 2004 Protelos/Osseor-lääke hyväksyttiin Euroopassa osteoporoosin hoitoon vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla lonkka- ja selkänikamien murtumien ehkäisemiseksi. USA:ssa tämä lääke kiellettiin. Ryhdytään toimiin lääkkeen saamiseksi Kela-korvattavaksi
 • 1.12.2010 Apteekeille lähtee tieto, että strontiumranelaatin (Protelos) korvattavuuden rajoitukset poistuvat
 • 22.3.2012 Euroopan lääkevirasto varoitti Protelos-lääkkeen vakavista haitoista, mutta se kelpaa edelleen Suomessa naisille luukadon hoitoon
 • 1.12.2012 Lääkkeiden hintalautakunta ottaa pois kaikki Protelos-lääkettä koskevat rajoitukset ja siitä tulee Kela-korvattava lääke  1.12.2012-31.1.2013 välisenä aikana (eli hyvin lyhyeksi aikaa!)
 • 4.1.2013 Protelos-lääkkeen korvattavuusaika pitenee ja koskee nyt aikaa 1.2.2013-31.1.2015
 • 1.11.2013 Protelos-lääkkeen korvattavuus laajeni myös koskemaan miehiä
 • 10.1.2014 Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittaa, että Protelos-/Osseor-valmistetta ei tule enää käyttää osteoporoosin hoitoon
 • vuonna 2014, tullaanko rajoittamaan Protelos-lääkkeen myyntilupaa ja korvattavuutta? Onko Protelos liian vaarallinen lääke?

Protelos-lääke ei saanut FDA:lta hyväksyntää mahdollisesti sen takia koska aiempien lääkeskandaalien takia ilmiselvät uudet skandaalityrkyt pyritään pitämään poissa päiväjärjestyksestä. FDA on skarpannut. Leo Lutwak (KVG!) on yksi kuuluisimmista sisäpiirin tietovuotajista FDA:n sisällä. Lutwakin tapaus osoittaa sen kuinka raha jyrää valvontaelimissä.

Vuonna 1995 Wyeth halusi tuoda markkinoille laihdutuspillerin nimeltä Redux dekstro-fenfluramiini. Lutwak oli äänekkäimmin lääkettä vastustaneiden joukossa siinä lautakunnassa , joka hyväksyy uudet lääkkeet markkinoille. Osittain hänen ansiostaan Redux hylättiin äänin 5-3.

Wyeth ei tyytynyt tähän, vaan käytti hyväkseen hyväveli-kerhon suhteita. Lautakunnan jäsenet menivät vaihtoon ja pidettiin uusi äänestys Redux-lääkkeestä. Niin siinä kävi, että dekstro-fenfluramiini olikin turvallista ja se hyväksyttiin markkinoille 1996.

Haittavaikutuksia alkoi ilmaantua kuitenkin saman tien ja Redux vedettiin pois markkinoilta jo seuraavana vuonna, eli 1997. Redux-tapaus oli räikeä ihmishenkien vaarantaminen ja se tuli julkisuuteen (melkoinen ihme!). Miksi avoimuutta juhlapuheissa korostavat Evira, Fimea ja Valvira täällä Suomessa, eivät julkaise nimillä varustettuja äänestystuloksia lääkepäätöksistään? Näin Suomen kansa saisi edes tietää ne henkilöt noissa instansseissa, jotka kukin vuorollaan yrittävät saada porukan hengiltä. Se olisi avoimuutta.

Suomessa eletään persoonattomuuden kulttuurissa. Lääkkeitä tehtaillaan laboratorioissa ja lupia antavat nimettömät viranomaiset ja lautakunnat. Nimettömät, naamattomat ja munattomat elimet toimivat, mutta ihmisiä päätöksen takaa ei näy missään.

Mihin tämä nimettömyys lautakunnissa johtaa? Vapaana rehoittavaan lobbaustoimintaan! Lobbarit ja lääkeyhtiöiden konsultit saavat lahjoa ihan vapaasti ketä tahansa ja McKinsey ja Miltton suorastaan törmäilevät toisiinsa käytävillä.

Vihdoin on aika paljastaa loppuosio tässäkin kirjoituksessa.

Turpaduunarin aiheeseen liittyvät ravintovinkit: Maitoa kannattaa perusterveen juoda, mutta flunssapotilaan kannattaa jättää maitotuotteet pariksi päiväksi pois. Näin rasittuu sydän vähemmän. Maitotuotteet ovat hyväksi luustolle ja hermostolle, mutta kaiken lisäksi ne laihduttavat. Maidon laihdutusominaisuuksista löytyy ihan ihmiskokeita. Michael Zemel teki kuitenkin niin hienot hiirikokeet, että ne on pakko mainita.

Ensin Zemel lihotti hiiret sokerilla (!) ja pisti ne pulleat jyrsijät sitten vähäkaloriselle dieetille. Samalla kalorimäärällä kalsiumpitoisia maitotuotteita popsineet hiiret menettivät läskeistään peräti 69 prosenttia. Ilman maitotuotelisäystä rasvakerros väheni vain 8 prosenttia. Nyt siis kauppaan sitä Oltermannia ostamaan, davai, davai!

Mitä opimme tästä? Lääkeyritykset huijaavat meitä niin paljon kuin kehtaavat, lääkealan turvallisuuspäälliköt eivät taktisista syistä tiedä juuri mitään esim. luukato-lääkkeiden haittavaikutuksista ja maitotuotteet pitävät hoikkana.

57 kommenttia artikkeliin ”Protelos vieköön – veritulppa kaatoi luukato-potilaan

 1. Suuri osa lapsista ja nuorista saa liian vähän D-vitamiinia, ja moni liikkuu kasvuiässä liian vähän. Nykyiset viralliset D-vitamiinin saantisuositukset ovat liian alhaisia.

  Tutkimuksissa on huomattu, että lasten ja nuorten luunmurtumat ovat lisääntyneet huomattavasti.

  Luuston haurastuminen on asiantuntijoiden arvion mukaan syynä yli 40 000 murtumaan vuodessa. Vain 14% :lla murtumapotilaista on ollut normaali luuntiheys.

  Tuoreen tutkimuksen mukaan huonokuntoiset varusmiehet saavat helpommin lonkkamurtuman keski-iässä kuin hyväkuntoiset.

  Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi C-vitamiinia, D-vitamiinia, magnesiumia sekä K2-vitamiinia. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa parhaiten lapsena ja nuorena, mutta aikuisenakin kannattaa jatkaa liikuntaharrastusta, sillä liikunta auttaa myös tasapainon säilyttämisessä ja luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa.

  Lähde: Suomen Osteoporoosiliitto ry 2013

  Elintarvikkeista maito on suurin osteoporoosin aiheuttaja.

  Harvardin yliopiston 12V tutkimuksesta käy ilmi, että mukana olleesta 78000 henkilöstä ne jotka joivat maitoa kolme kertaa päivässä katkoivat reippaasti enemmän luita kun henkilöt jotka eivät juuri maitoon koskeneet.

  Vaikka maito tilapäisesti nostaa luumassaa niin se tuhoaa samalla soluja jotka tuottavat luuta.

  Samalla ilmeni että maito on elintarvikkeista ylivoimaisesti eniten osteoporoosille altistava.

  Tutkimuksessa mainitaan myös maidon yhteys munuaiskiviin, reumaan, syöpään ja sydäntauteihin. Maidossa oleva kalsium ja fosfori ruokkii nanobakteereita jotka aiheuttavat eturauhassyöpää ja verisuonien kalkkeutumista.

  http://www.news-medical.net/news/2005/09/12/13120.aspx

  D-vitamiinin syönti purkista läpi vuoden pitäisi olla itsestään selvä asia, mutta yllättävän harva edelleen ymmärtää D-vitamiinilisän tärkeyden. Ja jos ymmärtää, niin valitettavan harva nauttii sitä riittävästi. Tutkimusten mukaan virallinen suositus ei riitä edes vastasyntyneelle. Viralliset suositukset eivät edes nouse.

  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

  Tykkää

 2. Hyvää asiaa Christeriltä, vaikka kirjoitus sisälsikin tuotesijoittelua.

  Mennäänpä lintuperspektiiviin ja pohditaan, mikä mahdollistaa tällaiset ihmiskokeet? Miksi juuri täällä?

  Ennen täällä testattiin autojen kylmäkestävyyttä, uutta elektroniikkaa ja nykyisin sitä miten paljon ihmisiä voi kiduttaa lääkkeillä, vitutuksella tai kusettamisella.

  Kaiken ydin on se, että meillä ei yhdenkään virkamiehen tai poliitikon tarvitse kantaa vastuuta! Olemme ”homogeeninen” maa, jossa ihmisillä on sopiva, ei välttämättä hyvä koulutus, joka mahdollistaa ylhäältä annettujen ohjeiden kiltin noudattamisen (vrt. Pohjois-Korea). Kyseenalaistaminen, negatiivinen ajattelu tai poliitikkojen arvosteluhan on meillä lähes laissa kielletty.

  Lääkkefirmojen on hyvä dumpata lääkemolekyylejään tänne, koska on 100% varmaa, etteivät he joudu koskaan vastuuseen.

  Tuntuisi loogiselta, että poisvedettyä lääkettä ostaneille soitettaisiin yksitellen ja heidät otettaisiin lääketehtaan lukuun jatkuvaan tarkkailuun loppuelämäkseen.

  Esimerkkinä artikkelissa mainitut aivojen kannabisreaktoriin vaikuttaneet laihdutuslääkkeet (Mediator etc). Ihminen voi mennä kaulakiikkuun kyseisten lääkkeiden vuoksi myös vuosien jälkeen. Ilman, että lääketehdas tai lääkkeen hyväksyneet virkamiehet joutuisivat vastuuseen.

  Hiirien vähäkalorisesta dieetistä tuli mieleen ihminen. Mikäli ihminen kannibalisoi lihaksensa VLCD-dieetillä, tuleeko uusiin lihaksiin vähemmän energiaa kuluttavia mitokondrioita kuin ihmisillä, jotka laihtuvat normaalisti silloin kun vain hormonitoiminnot ovat kunnossa? Kuluttaako VLCD:llä laihduttanut ihminen vähemmän energiaa kuin ihminen, joka ei ole koskaan laihduttanut? Eli onko niin, että Nutrilet on saatanan keksintö jatkuvaan lihomiseen?

  Tykkää

 3. Milloin tulee taas mie tai joku lääketeollisuuden loppari/rolli paikalla ja laittaa ne tutkimusviitteet näkyviin ja sanoo, että hyvä lääke.

  Hassua tuossa Fimean kommentissa todellakin on, että ei ole mitään kiirettä lopettaa kyseisen lääkkeen käyttöä. Myrkyn syönnin lopettamisessakaan ei kannata pitää kiirettä, vaan tehdä homma pikku hiljaa.

  Tykkää

 4. Tänään tuli Lyricaan liittyen tämä ohjelma http://areena.yle.fi/tv/2111282 … siinä sentään Fimean hemmo vaikutti selväpäiseltä Pfeizerin vastaavaan. Saapa nähdä tuleeko ohjelma Protelokseen liittyen. Tuskin.

  Myös tämä kannattaa katsoa kun vielä voi http://areena.yle.fi/tv/2111279 ennen kuin Puska & co saavat näppinsä peliin.

  ”Sien” maitokommentti on hieman hämmentävä.

  Toisaalta nisäkkäiden genetiikka on sellainen, että aikuisiän kynnyksellä laktaasi-entsyymin tuotto loppuu, jolloin nisäkkäistä, ihmiset mukaanlukien, tulee laktoosi-intolerantikkoja (eli aikuinen lähtee omille teilleen eikä kaipaa tissiä). Ne, jotka voivat aikuisena maitoa juoda, ovat geenivirheellisiä. Sitten on nämä maitoproteiiniallergikot erikseen.

  Voisiko maidon haitallisuutta pohtia siltä kannalta, että mikäli maitoa ei ole tarkoitettu ihmisen ravinnoksi aikuisiällä, maidon aiheuttamat sairaudet johtuvat genomille sopimattomasta ravinnosta? Tässä kontekstissa mikä oikeastaan sopii ihmisen genomille?

  Tullaanko tässä taas kerran siihen johtopäätökseen, että ainoastaan nutrigenomiikka kertoo mikä kullekin sopii?

  Tykkää

 5. Vai vertaa blogisti vaivihkaa itseään Helsingin Sanomain toimituskuntaan. Johan pomppasi! – Ei voi puhua samana päivänäkään blogistin ja Hesarin tuotoksista, saati panoksista, niin huikea on tasoero. Ja juu, en ole Hesarin toimittaja, normilukija vain. Blogisti ei ole vieläkään oppinut tiivistämään tekstiään, ja kirjoitukset ovat aivan liian pitkiä, sekavuuden lisäksi.

  Tykkää

 6. http://www.fimea.fi/ajankohtaista/ajankohtaista_uutissivu/1/0/prac_suosittaa_strontiumranelaatin_protelos_osseor_myyntiluvan_peruuttamista

  ”Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittaa, että Protelos-/Osseor-valmistetta ei tule enää käyttää osteoporoosin hoitoon. Protelos-/Osseor-lääkkeen vaikuttava aine on strontiumranelaatti. Se on hyväksytty vaikean osteoporoosin hoitoon vähentämään nikama- ja lonkkamurtumien riskiä menopaussin ohittaneilla naisilla, joilla on suuri murtumien riski, sekä osteoporoosin hoitoon aikuisilla miehillä, joilla on suurentunut murtumien riski.” …

  Tykkää

 7. Kävikö nyt niin ikävästi, että nimimerkin Maalaislääkäri va. evp linkin mukaan turpaduunarin blogiteksti on vähintäänkin jälkijättöinen… – Voi, voi.

  Tykkää

 8. Margariiniystävä kysyy

  ”Milloin tulee taas mie tai joku lääketeollisuuden loppari/rolli paikalla ja laittaa ne tutkimusviitteet näkyviin ja sanoo, että hyvä lääke”
  ………………………………………..
  Veikkaa, että Mie tulee paikalle,kun aletaan keskustella kolesterolilääkeiden haittavaikutuksista? Hänhän on niiden loppausrolli..

  Omena päivässä lähes yhtä tehokas kuin statiinit. Jos kaikki yli viisikymppiset britit söisivät omenan päivässä, sydänkuolleisuus laskisi lähes yhtä paljon kuin statiineilla, osoittaa tuore tutkimus ja Hesari 21.12 2013

  ….ja tärkeä etu statiineihin nähden: omenan syömisellä ei ole haitallisia sivuvaikutuksia.

  Tykkää

 9. Sumupuu näpytteli tämän näkösälle:

  ”Kävikö nyt niin ikävästi, että nimimerkin Maalaislääkäri va. evp linkin mukaan turpaduunarin blogiteksti on vähintäänkin jälkijättöinen… – Voi, voi.”

  turpaduunari vastaa:

  Ei suinkaan. Sumupuu ei ymmärtänyt mistä tässä on kyse. Protelos -lääkkeen korvattavuusmenettely on ollut perin poukkoilevaa. Vielä niin myöhään kuin marraskuussa 2013 (vähän yli kaksi kuukautta sitten!) Proteloksen korvattavuutta oltiin laajentamassa ja ihan niin kuin ilmoitin, kuukausi sitten (10.1.2014) Euroopan lääkeviraston (EMA) lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittaa, että Protelos-/Osseor-valmistetta ei tule enää käyttää osteoporoosin hoitoon.

  Pointtina tässä on se, että alunperinkään lääkkeelle ei olisi pitänyt antaa myyntilupaa!

  Tykkää

 10. Christerin sanoma oli ”Pointtina tässä on se, että alunperinkään lääkkeelle ei olisi pitänyt antaa myyntilupaa!”

  Ja kun on kerran annettu ja todettu vaaralliseksi, pitäisi vastuunkantajat löytyä ja prosessia muuttaa siten, ettei vastaavaa virhettä enää vastaisuudessa pääse tapahtumaan (= järkevä laadunvalvonta).

  Eihän grynderikään voi tehdä taloa ilman pankkitakausta, josta korvataan seuraavan 10 vuoden aikana ilmitulevat rakennusvirheet.

  Miksi lääketehtaita ei voi pakottaa perustamaan kansallisia rahastoja, joista korvaukset maksettaisiin (reilusti, malliin miljoona per menetetty terve elinvuosi)?

  Nykyisentasoiset korvaukset ovat pikkuseikka, jos on henki lähtenyt tai vammautunut loppuelämäkseen.

  Tuskinpa nuo mömmötehtaat tai viranomaiset edes hautauskustannuksia maksaa, vaikka aiheuttaisivat ihmisen kuoleman.

  Suomessa julkisella sektorilla (eli siellä ns. kansalaisten palvelupuolella) työskentelee n. 60% väestöstä. Harva edes jaksaa lähteä sotimaan tuulimyllyjä vastaan, kun tietää, ettei virkamies vastuuta kanna.

  Tykkää

 11. Toisellakin luukatolääkkeellä, bifosfonaateilla on sivuvaikutuksensa: lääkkeet voivat altistaa epätyypillisille pitkien luiden murtumille, vaikka lääkkeiden pitäisi ehkäistä niitä. Muita sivuvaikutuksia ovat leuan osteonekroosi (luumätä) ja lihaskivut. Sitä ei ole tiedetty, miten nämä sivuvaikutukset syntyvät. Nyt saksalaiset ja kanadalaiset tutkijat ovat selvittäneet asiaa: bifosfonaatit estävät elimistössä ubikinonin synteesiä (kuten tekevät myös kolesterolilääkkeet, statiinit) ja kuluttavat myös E-vitamiinia. Tutkimus puoltaa E-vitamiinin ja ubikinonin käyttöä ehkäisemään bifosfonaattien sivuvaikutuksia.

  Kalyan S, Huebbe P, Esatbeyoglu T, et al. Nitrogen-bisphosphonate therapy is linked to compromised coenzyme Q10 and vitamin E status in postmenopausal women. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 2014 Jan 13:jc20133648.

  http://yle.fi/uutiset/osteoporoosilaake_voi_altistaa_murtumille/6134607

  Tykkää

 12. Joskus tulee mieleen, että tapattekohan te enemmän ihmisiä näillä lääkeiden sivuvaikutus hysterioilla?

  Lääkkeitä ei syödä ellei ole PAKKO!

  Yksikään lääke ei ole vaaraton ja sivuvaikutukseton.

  Annetaanhan potilaille jopa ihan suoraan myrkkyä jotta elinikä pitenisi(sytostaatit) …joskus kylläkin vain marginaalisesti.

  Tykkää

 13. Kari Hämäläinen, miten tutkitun ja harkitun tiedon levittäminen tällaisen viattoman terveysblogin kautta voi olla hysterian levittämistä???

  terveisin, christer

  Tykkää

 14. K.H. kirjoitteli:

  ”Joskus tulee mieleen, että tapattekohan te enemmän ihmisiä näillä lääkeiden sivuvaikutus hysterioilla?”

  Tarkoitat varmaan arkikielen ”hysteriaa”? Eli Wikin (http://fi.wikipedia.org/wiki/Hysteria) mukaan ”arkipuheessa ”hysterialla” tarkoitetaan nykyisin kiihtynyttä reagointitapaa. Ihmiset voivat myös joutua joukkohysterian valtaan, jolloin alkuperäisen syyn lisäksi reagoimiseen vaikuttaa muiden ihmisten tunnetta vahvistava vaikutus.”

  Christerin blogista hysterian saaneet ovat varmasti pieni joukko verrattuna niihin (joukko)hysteerikkoihin, jotka ovat hysteerisiä rasvan, kananmunien, kolesterolin, alkoholin tai vaikkapa tupakan suhteen.

  Eli kumpi pahempi hysterian aiheuttaja, Pekka Puska vai Christer Sundqvist?

  ”Lääkkeitä ei syödä ellei ole PAKKO!”

  Lääkemääräys ei ole määräys syödä lääkeitä, vaan määräys apteekille myydä lääkkeitä.

  Katsoppa Kelastosta mitä lääkkeitä syödään ja pohdi, monetko lääkkeistä kuuluvat sellaiseen ryhmään, joita ei tarvitsisi syödä jos ihmiset osaisivat hoitaa soomaansa vaikkapa ruokavaliolla. Rahassa tämä tarkoittaa noin puolta miljardia euroa vuodessa. Eli kaikkia lääkkeitä ei ole PAKKO syödä.

  Osteoporoosilääke kuuluu mielestäni tällaiseen EI OLE PAKKO-ryhmään.

  Tykkää

 15. Kyllä totta tosiaan totta tämä: kananmunahysteerikot ovat hysteerisimpiä hysteerikkoja.

  Kananmunaa ei ole pakko syödä. Puska ei katso vinoon, jos asiakas jättää kananmunan syömättä, mutta auta armias, minkä metelin Mie nostan, jos statiinit jää syömättä.

  Tykkää

 16. Margariinin ystävät ry:lle tiedoksi:

  Voi voitti margariinin – Unilever käänsi takkinsa

  Voista on tullut taas arvostettu leivänpäällinen, kun länsimaissa on lakattu puhumasta kovan rasvan vaaroista ja keskitytty prosessoidun ruoan haittoihin. Sen on huomannut myös elintarvikejätti Unilever – joka vakuuttaa tehneensä täyskäännökseen.

  Margariini on alkanut merkitä halpaa, keinotekoista ja epäterveellistä. Näin sanoi ravintotieteen professori Marion Nestle uutistoimisto Bloombergille viime viikolla.

  Se on merkinnyt suunnanmuutosta myös brittiläiselle elintarvikejätti Univelerille. Pitkään margariinien puolesta puhunut yhtiö alkoi syyskuussa uudelleen käyttää voita Rama-levitteessään.

  – Voin ja margariinin vastakkainasettelu oli meille pakkomielle 20 viime vuotta, Unileverin ruoista vastaava Antoine Bernard de Saint-Affrique sanoi Quartzin mukaan viime kuussa.

  – Nyt voin ilokseni sanoa, että se aika on ohi ja olemme muuttuneet. Hyvin merkittävällä tavalla.

  http://www.taloussanomat.fi/paivittaistavarat/2014/01/21/voi-voitti-margariinin-unilever-kaansi-takkinsa/20141008/12

  Tykkää

 17. Hieno juttu, että voi voitti margariinin, vaikka se minua Margariinin ystävät ry:nä hieman kirpaiseekin. Money puhuu! Kuluttajien valinnoilla on merkitystä – jätetään kenkälankki ruokakaupan hyllylle.

  Tämähän heijastuu piakkoin myös ravintosuosituksiin, kun tämä Unilever on vähän joka paikassa vähän sponssaamassa näitä kaikkia virallistieteellisiä juttuja ja tietysti myös tietyt uusituvat ja kumppanit ovat saaneet todistetusti jotain sidonnaisuusia sieltäpäin.

  Tykkää

 18. Voi taivas varjele! Minä tutkimuksia itsekin tehneenä haluan kieltää satunnaisten tutkimustulosten käytön tällaisessä tarkoituksessa. Jos yksi satunnainen tukimus sanoo niin tai näin, niin se voi mennä hyvin todennäköisesti juuri toisinpäin. Tämä siis vinkkinä blogistille ja kommentoijille. Blogistin viite on sitäpaitsi vanhempi kuin lääketiede (vuodelta 77). Lisäksi sen sisältö ei liity millään tavalla tähän aiheeseen, mutta sitä valtaosa lukijakunnasta tuskin hoksaa, jos blogistikaan.

  Lisäksi tämä on pahemman laatuista jälkiviisastelua! Varmasti nyt nähdään kun on kliinistä kokemusta asiasta, että ko. lääke lisää kyseisten sydän tapahtumien riskiä. Tässä taas tuntuu, että satunnainen haitta yleistetään yleispäteväks säännöksi tyyliin ”Ei se luita vahvista, mutta kaikki kuolee sydämen pettäessä jos tuota syö.” Edelleen Protelosta on tarkoitus syödä, jos on erittäin paha osteoporoosi ja muut vaihtoehdot eivät käy. Näitä käyttäjiä on todella vähän ja niille lääke on ollut todella tärkeä, koska pahassa osteoporoosissa pieni sydänriskin paheneminen ei itseasiassa hirveästi haittaa, kun henki todennäköisesti lähtee pienestä kaatumisesta (esim. pahasti osteoporoottinen lonkkamurtuma jollain yli 75-vuotiaalla ei vain parane). Kun menee liikuntakyky niin menee yleensä nopeasti terveys ja elämäkin. Tosin sitähän ei sitten tilastoida niin, että joku lääke olisi sen voinut pelastaa. Puhutaan vain luonnollisesta poistumisesta.

  Tykkää

 19. ”Hieno juttu, että voi voitti margariinin, vaikka se minua Margariinin ystävät ry:nä hieman kirpaiseekin.”

  Margariini on piraatti tuote. Väkisin matkitaan voi makua, hajua ja väriä.

  Mutta se korrenvahvistaja eli luunkovettaja? ” mutta siinä on yksi elektronikuori enemmän kuin kalsiumissa. Kalsiumin elektronit ovat sijoittuneet 2-8-8-2 ja strontiumin 2-8-18-8-2. Strontium on siis painavampi kuin keskeinen luumineraali kalsium.”

  Eli olen ymmärtänyt strontiumilla yritetään korvata kalsium? Eikös se kalsiumin puutos luista hoireta ”apulaisilla” k2 ja d3-vitamiineilla? Valtimoiden hiussuonistohan kalkkeituu, mutta kyseenalaista lääkettä käytettäessä hiussuonistoon kerääntyykin strontiumia? Juu valtimot onkin jäykkiä sitten ja valtimonseinämä vaurioituu…silleen ja tulee ne kauhiat paikka-aineet?

  Hallelujaa suo siellä vetelät täällä.

  Tykkää

 20. ”Tutkija” kritisoi mustavalkoista, liiallista yksinkertaistamista ja vääriä johtopäätöksiä malliin:

  ”Lisäksi tämä on pahemman laatuista jälkiviisastelua!”

  Ehdottomasti on, mutta eikö pidä ollakin, että jotain muuttuisi prosessissa, joka on tähän johtanut? Voisiko tätä kutsua Protelos-projektin myöhäiseksi post-auditiksi?

  ”Tässä taas tuntuu, että satunnainen haitta yleistetään yleispäteväks säännöksi tyyliin “Ei se luita vahvista, mutta kaikki kuolee sydämen pettäessä jos tuota syö.”

  Näinhän se menee näissä terveyteen liittyvissä väitteissä: jos syöt kananmunia, nostaa se kolesterolitasoasi ja kuolet.

  Jos syöt Beceliä, kävelet kyltti kädessä rannoilla mainostamassa alentunutta kolesteroliarvoasi 🙂

  ”Edelleen Protelosta on tarkoitus syödä, jos on erittäin paha osteoporoosi ja muut vaihtoehdot eivät käy.”

  Tässä asian ydin. Mikä ihmisen kehossa on vialla, ettei muut vaihtoehdot käy? Mitä ruokavaliossa on pielessä, joka on tähän johtanut? Eikö ensin pitäisi löytää faktat (vaikka kausaliteetti) ja vasta sitten napsia lääkkeitä jos kerran luonnolliset vaihtoehdot eivät käy?

  ”Näitä käyttäjiä on todella vähän ja niille lääke on ollut todella tärkeä, koska pahassa osteoporoosissa pieni sydänriskin paheneminen ei itseasiassa hirveästi haittaa, kun henki todennäköisesti lähtee pienestä kaatumisesta (esim. pahasti osteoporoottinen lonkkamurtuma jollain yli 75-vuotiaalla ei vain parane).”

  Riskin ”pienuus” on aika subjektiivinen käsite. Noin iäkkäälle ei annettaisi edes syöpähoitoa, saatika syöpäleikkausta. Syövän todennäköisyys on kuitenkin yli 33% kun taas osteoporoottisen lonkkamurtuman todennäköisyys lienee promillen luokkaa.

  Käyttäjämäärien suhteen voi olla montaa mieltä: Kelaston mukaan (pääryhmä M, alaryhmä M05 eli luukudokseen vaikuttavat lääkeet) linkkinä http://raportit.kela.fi/linkki/47813665 mukaan strontiumranelaattia määrättiin 0,8 kertaa per lääkäri. Lääkäreitä lienee noin 35 000.

  ”Kun menee liikuntakyky niin menee yleensä nopeasti terveys ja elämäkin. Tosin sitähän ei sitten tilastoida niin, että joku lääke olisi sen voinut pelastaa. Puhutaan vain luonnollisesta poistumisesta.”

  Juuri tästä syystä vanhusten hoivakoteja ollaan purkamassa, koska sormet suorina, huumeita vetävät hoitsut eivät jaksa vanhuksia hoitaa, vaan antavat heidän kitua paskat vaipoissa, petiin lääkittynä ja toivovat vanhuksen nopeaa kuolemista. Luonnollistahan se toki on, mutta epäinhimillistä.

  C-vitamiini on kyllä jännä aine. Esimerkiksi elintärkeän kollageenin tuottamisessa C-vitamiini toimii monessa. Lähde: http://en.wikipedia.org/wiki/Collagen

  Tykkää

 21. Margarinfriend kirjoitti:
  Puska ei katso vinoon, jos asiakas jättää kananmunan syömättä, mutta auta armias, minkä metelin Mie nostan, jos statiinit jää syömättä.
  …………………………………………..
  Näin se menee. Kananmuna on 100% ruokaa ja statiini taas ei ole….

  Kolesteroli-Kovasena tunnettu suomalaisproffa ei tunnu tietävän tarkalleen kenen pitäisi ”nauttia” kolesterolilääkkeitä? Suora lainaus: ”Jos potilaan sydänkohtauksen vaara on pieni, on odotettavissa oleva hyötykin pieni. Jos vaara on suuri, on hyötykin suurempi. Niin kauan kuin emme osaa ennustaa yksittäisen potilaan kuolintapaa ja kuolinhetkeä, emme osaa myöskään varmuudella ennustaa sitä, kuka hyötyy ja kuka taas ei hyödy statiineista. Todennäköisyyslaskelmat ovat joukko-oppia mutta oma sairastuminen tai kuolema henkilökohtainen tapahtuma”
  http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/rasvaremontti_vai_kolesterolilaake

  Kovanen,kun ei tiedä tarkalleen mistään mitään, voisikin suositella omenaa statiinien sijaan, kaskun omenalla ei ole niitä pahoja haittavaikutuksia….itsetuhoisista ajatuksistakin on kuiskailtu?

  Tykkää

 22. Christer kyselee:

  ”Kari Hämäläinen, miten tutkitun ja harkitun tiedon levittäminen tällaisen viattoman terveysblogin kautta voi olla hysterian levittämistä???”

  Tutkittua tietoa on siis ilmeisesti myös Christerin oma väite siitä, että flunssassa ei kannata juoda maitoa. Siinä tapauksessa sinulla Christer ei varmaankaan ole ongelmia kertoa sitä tutkimusta?

  Muutoin(kin) meno näyttää olevan entisellään. ”Margis” ja ”Walma” purkavat pahaa mieltään siitä, että kolesteroli on edelleen sv-tautien keskeinen riskitekijä, statiinit toimivat ja mutta vhh ei eroa muista terveellisistä ruokavalioista. Ja ”Tuomari” ei edelleenkään tajua hevonpeetä siitä miksi sellainen asia kuin lääkehoito on olemassa. 🙂

  Uutta lähinnä se, että ”Jussipussi” on ruvennut spämmäämään C-vitamiinijulistustaan tännekin.

  Tykkää

 23. ”Tuomari” kyselee:

  ”Eli kumpi pahempi hysterian aiheuttaja, Pekka Puska vai Christer Sundqvist?”

  Asiasisältö Christerin jutuissa on kokonaisuutena ehdottomasti lähempänä nollaa kuin Puskalla. Hänellä ei kuitenkaan ole ollut eikä ole sellaista auktoriteettia näissä asioissa että nämä säteily-, T3/T4-, ”statiinit = Stalin” jne. jne. höpinät olisivat sen laajemmalle levinneet. Ja tänne kommentoivat (vrt. tämä peruskolmikko johon kuulut) nyt mitä todennäköisemmin ovat jo muutenkin uskossaan vahvoja l. uusia ”käännynnäisiä” tuskin tulee.

  Hysterian aiheuttamista ei siis voida mielestäni puhua.

  Tykkää

 24. Tolonenkin onnistui vaihteeksi ujuttamaan ubikinoni/E-vitamiinimainosta kehiin. Kys. tutkimus

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24423355

  osoitti pitkäaikaisen bisfosfonaattihoidon tiputtavan Q10- ja E-vitamiinitasoja. Mutta se EI sinällään puolla Q10/E-vitamiinisupplementaatiota sillä siinä EI TUTKITTU supplementaation vaikutuksia! Tämä vaatii lisätutkimusta, so. kliinisen vertailevan tutkimuksen. Kyseinen tutkimus oli poikkileikkaustutkimus.

  Tykkää

 25. Tuomari kirjoitti: ”C-vitamiini on kyllä jännä aine. Esimerkiksi elintärkeän kollageenin tuottamisessa C-vitamiini toimii monessa.” Lähde: http://en.wikipedia.org/wiki/Collagen

  Niin, moniko ymmärtää yhdistää kollgeenin luuston terveyteen tai kollageenin sydänterveyteen? PS. Kyselin aikoinaan palstalla Pohjois- Karjalan osteoporoosilukuja verrattuna muuhun väestöön.

  Tiede lehden ketjussa on asian suhteen enemmänkin tutkimuksia.

  Tykkää

 26. Mie kirjoitti:
  ”Uutta lähinnä se, että “Jussipussi” on ruvennut spämmäämään C-vitamiinijulistustaan tännekin.”

  Juu siellä on nyt noin 128 sivullista tutkimuksia C vitamiinin fysiologisista vaikutuksista. Vasta hieman pintaa raapaistu tutkimusmassasta.

  Julistusta siellä ei ole, käytännössä pelkkiä tutkimuksia. Eikö ole hyvä että sinullekkin infotaan tutkimuksista C vitamiinin ja osteoporoosin välisestä mahdollisesta yhteydestä.

  Jussipussilla ei ole rahallisia sidonnaisuuksia C vitamiinin suhteen onko Miellä statiinien suhteen?

  Tykkää

 27. ”Mie” heräsi horroksesta ja alkoi höperehtiä selvää:

  ”Asiasisältö Christerin jutuissa on kokonaisuutena ehdottomasti lähempänä nollaa kuin Puskalla.”

  Riippuu varmaan lukijasta? Esimerkiksi ateistille papin jutut ovat lähempänä nollaa kuin uskovaiselle.

  Mielestäni Puska on monessa suhteessa pahempi hysterian aiheuttaja kuin Christer.

  Puska pelotteli esimerkiksi karppauksen tappavan, koska kolesterolitasot olivat lisääntyneet.

  Minkä verran Puskan ulostulo valtamediassa aiheutti ”hysteriaa” verrattuna niihin, jotka tätä blogia lukee?

  Ymmärrän, että Puska perustaa näkemyksensä tutkimuksiin, joita voidaan pitää uskontona siinä missä kansanparantajia hörhöinä.

  ”Ja tänne kommentoivat (vrt. tämä peruskolmikko johon kuulut) nyt mitä todennäköisemmin ovat jo muutenkin uskossaan vahvoja l. uusia “käännynnäisiä” tuskin tulee.”

  Aika näyttää. Antaa ihmisten ajaa nykyopeilla seinään ja katsotaan sitten. Tuskinpa karppaajiakaan olisi n. 20% kansasta, jos karppaus ei toimisi.

  ”Niin, moniko ymmärtää yhdistää kollgeenin luuston terveyteen tai kollageenin sydänterveyteen?”

  Varmasti aika harva, mutta jokainen, jolle on annettu aivot, voivat sen tajuta kun vain opettelee perusjutut hyvin.

  Tuo vitamiinikommenttisi suplementaatiosta on järkevä, sillä onhan se fiksumpaa antaa kehon omien biokemiallisten reaktioiden hoitaa vitamiinien tuotanto kuin syödä vitamiineja purkista. Tämä edellyttää kuitenkin tervettä elimistöä ja sellaista safkaa, josta näitä koneistomme (eli genomimme) tarvitsemia alkuaineita saadaan.

  Esimerkkinä C-vitamiini kannattanee hankkia mieluummin vaikka kaalista kuin hedelmistä fruktoosirasituksen vuoksi. Etenkin niiden ihmsten, joilla on lihavuutta ja tätä kautta leptiiniresistenssiä.

  Tykkää

 28. Tuomari kirjoitti: ”Esimerkkinä C-vitamiini kannattanee hankkia mieluummin vaikka kaalista kuin hedelmistä fruktoosirasituksen vuoksi. Etenkin niiden ihmsten, joilla on lihavuutta ja tätä kautta leptiiniresistenssiä.”

  En olisi kyllä ensimmäisenä huolissani kokonaisten hedelmien syönnin ”fruktoosirasituksesta”.

  ”Fruktoosirasitukset” tulee märinä yleensä ihan muualta. Suomalaiset syö muutekin aivan liian vähän vihanneksia ja hedelmiä viitaten viimeismpään OECD raporttiin.

  Tykkää

 29. Margis” ja “Walma” purkavat pahaa mieltään siitä, että kolesteroli on edelleen sv-tautien keskeinen riskitekijä, statiinit toimivat
  …………………………………………….
  Arvattiin oikein, että Mie tulee tänne purkamaan pahaa mieltään ilman lähdeviitteitä. Ei kovin vakuuttavaa?

  Kolesteroli? Varmaan viittaa Finriski2012 minimaaliseen totalin nousuun? Yritäs uudelleen…ei kelpaa?
  Koska muuten ne Apotulokset julkaistaan? Jo olisi aika,kun Puska meni eläkkeelle?

  Statiineista puheenollen, eräs mielle tuttu sanoi äskettäin: ”Ainakin minulla vahvistuu askel askeleelta käsitys, että statiinit aiheuttavat sydäninfarkteja”
  Se koski tätä artikkelia: Sepelvaltimotautitapahtumien ilmaantuvuus on vähentynyt ja ennuste parantunut FINAMI-tutkimuksen tuloksia 1993-2007

  Ehkä saamme kohta uusia taulukoita asian tiimoilta? Ei muuta kun odottelemaan….

  Tykkää

 30. ”Jussipussi” kirjoitti ”“Fruktoosirasitukset” tulee märinä yleensä ihan muualta. Suomalaiset syö muutekin aivan liian vähän vihanneksia ja hedelmiä viitaten viimeismpään OECD raporttiin.”

  Merkittävä osa fruktoosista tulee pöytäsokerista, limsoista, mehuista jne.

  Pointti oli se, että jos C-vitamiinia ajatellaan, on lehtikaali fiksumpi lähde kuin hedelmä.

  Hedelmät eivät oikein muutenkaan ole kuuluneet ruokavalioomme. ”Jaffat Tulloo” on aika uusi piirre yhteiskunnassamme.

  Lihavilla on leptiiniresistenssiä siinä missä diabetes kakkosta ennen on insuliiniresistenssiä. Molemmat hormonit, leptiini ja insuliini, blokkaavat tätä informaatiota aivoille.

  Eli lihavan ei kannattaisi syödä fruktoosia (eikä sokereita jotka muuntuvat glukoosiksi ja fruktoosiksi) missään tapauksessa.

  Tykkää

 31. ”Jussipussi”,

  ”Onko Suomessa Karin tietojen mukaan tehty vastaavia tutkimuksia?”

  Tajuat varmaan, että USA:n terveydenhuoltosektorin ongelmat ja ”Karin” kommentti eivät mitenkään liity toisiinsa. Eikö niin?

  ”Julistusta siellä ei ole, käytännössä pelkkiä tutkimuksia.”

  Tutkimusabstraktien spämmääminen vailla yritystä synteesiin on de facto julistusta. Ikävä kyllä.

  Olisi sinulla kyllä ihan asiallista antiakin, esim. tuon ”Tuomarin” hedelmäfobian torppaamiseen.

  ”Jussipussilla ei ole rahallisia sidonnaisuuksia C vitamiinin suhteen onko Miellä statiinien suhteen?”

  Ei ole kummankaan suhteen.

  Tykkää

 32. ”Tuomari”

  ”Tuo vitamiinikommenttisi suplementaatiosta on järkevä, sillä onhan se fiksumpaa antaa kehon omien biokemiallisten reaktioiden hoitaa vitamiinien tuotanto kuin syödä vitamiineja purkista.”

  Ehhehe? Miten keho tuottaisi vaikkapa sitä C-vitamiinia? Kerro toki. 🙂

  Supplementaatiolle on aikansa ja paikkansa, sitä en kiistä. Mutta miksikään yleislääkkeeksi se ei tod. sovellu.

  ”Esimerkkinä C-vitamiini kannattanee hankkia mieluummin vaikka kaalista kuin hedelmistä fruktoosirasituksen vuoksi. Etenkin niiden ihmsten, joilla on lihavuutta ja tätä kautta leptiiniresistenssiä.”

  Roskaa. Hedelmien saanti yhdistyy pienempää riskiin mm. sv-tautiterveyden suhteen eikä ole pienintäkään kliinistä tai epidemiologista näyttöä siitä että ne olisivat haitallisia lihavuuden hoidossa. Päinvastoin.

  Koittaisit joskus ajatella kriittisesti sensijaan että toistat noita kaiken maailman nettihöpinöitä.

  Tykkää

 33. ”Jussipussi”

  ”Mites, olisiko viinilasillinen parempi, rentoon välimeren tyyliin…”

  Flunssan suhteen? Ehkäpä, tosin kys. eläintutkimus ei siihen tietenkään pysty vastaamaan. Mutta kyllähän alkoholin kohtuukulutuksen hyödyistä on näyttöä mm. sv-tautiriskin pienenemisen kannalta.

  Tykkää

 34. ”Walma”:

  ”Kolesteroli? Varmaan viittaa Finriski2012 minimaaliseen totalin nousuun?”

  No en, asiasta löytyy kyllä ihan eri tason näyttöä kuin kansalliset poikkileikkaustutkimukset. Mikä ilmeisesti ahdistaa sillä puolen ruutua, kuten moni muukin asia tässä reaalimaailmassamme?

  ”Statiineista puheenollen, eräs mielle tuttu sanoi äskettäin: “Ainakin minulla vahvistuu askel askeleelta käsitys, että statiinit aiheuttavat sydäninfarkteja”

  Ikävä kyllä väitteen esittäjälle, olipa hän sitten kuka hyvänsä, kyseessä on silkka potaska. Moisesta ei ole sen enempää kokeellista kuin epidemiologistakaan näyttöä.

  Tykkää

 35. Mie kirjoitti: !”Tutkimusabstraktien spämmääminen vailla yritystä synteesiin on de facto julistusta. Ikävä kyllä.”

  Tarkoituksella valittu tapa, se ei ole ”suunnattu yleisölle” joka ei osaa käyttää omaa ajatteluaan ja minulla ei ole valtuuksia mennä väittämään muuta kuin mitä tutkijat esittävät tutkimuksissaan. Itse tutkijoiden tutkimukset ja yhteenvedot tutkimusten löydöksistä ovat oleellisin anti.

  Sinne on kerätty oleellista tietoa C vitamiinin tiimoilta, löyhästi aihepiireittäin ryhmiteltynä. Pub medissä tutkimusmateriaalia on noin 50K tutkimuksen edestä tarjolla. Siitä voi jokainen yrittää tehdä ”synteesiä”. Sellaiseen en ole vielä missään törmännyt.

  Tulen liittämään jatkossakin materiaalia sinne. lähes 90K klikkausta kertoo että ainakin joitain asia kiinnostaa.

  Käyhän sinäkin lukemassa, oppisit lisää asian tiimoilta.

  Tykkää

 36. Mie valehtelee.
  Kaali on parempi C-vitamiinin lähde laihduttajalle. Kaalin syönti on yhtä hyvä ellei parempi kuin hedelmän syönti sv-tautiterveyttä ajatellen.
  Ihmetellä täytyy palstapoliisi Mien negatiivista kokonaissuhtautumista blogiin. Hänen palstatuomaroinnille ei näy rajoja. Todellinen alan ammattilainen olisi tyytyväinen kansan terveystietoisuudesta, mutta Mielle se on uhka ja paikka päteä tutkimustulosten tulkinnoilla omasta viitekehyksestään. Mistä tällainen oman aseman suojelu ja poterointi kumpuaa. Tällaisten ihmisten takia ei rakennu yhteistä hyvää.

  Tykkää

 37. ”Mie” se väittää, että fruktoosia vain kaikille, sehän on sentään aito prosessoitu tuote.

  Vitamiinien tuotannon voit tarkistaa täältä http://www.genome.jp/kegg/pathway/map/map01100.html ja vitamiinit tästä http://www.genome.jp/kegg-bin/get_htext#B9

  ja tosiaankin, on olemassa vitamiineja, joita ihminen ei voi itse tuottaa, mutta moniko tietää mitä vitamiineja ihminen voi tuottaa itse?

  C-vitamiinin suhteen ihmisellä on geenipoikkeama GULO (gulonolactone oxidase-entsyymiä tuottavassa) geenissä, http://www.cell.com/retrieve/pii/S0092867408002043

  ”Hedelmien saanti yhdistyy pienempää riskiin mm. sv-tautiterveyden suhteen eikä ole pienintäkään kliinistä tai epidemiologista näyttöä siitä että ne olisivat haitallisia lihavuuden hoidossa. Päinvastoin.”

  Pienemmän peniksen omaavilla on suuremmat tulot kun taas suuremman peniksen omaavilla on pienemmät tulot. Yhtä validia tutkimusta. Ei kausaliteettia ollenkaan, vaan korrelointia.

  Fruktoosin haitallisuudesta on pilvin pimein tutkimuksia.

  Lihavuuden hoitoon tähtäävät tutkimukset ovat epäonnistuneet todella pahasti, sillä lähes kaikki lihovat 5v sisällä takaisin ja 40% jopa enemmän kuin aloittaessaan. Itse asiassa, laihduttamin on varma tapa lihoa. Katso vaikka http://www.ted.com/talks/sandra_aamodt_why_dieting_doesn_t_usually_work.html

  Aiemmin väiteltiin hiilareiden addiktiovasteesta dopamiinireitin kautta.

  Miten torppaat tämän uutisen, joka on itsestää selvyys niille, jotka asiasta jotain tietävät http://www.makuja.fi/artikkelit/1854810/ajankohtaista/hiilihydraateilla-raju-vaikutus-aivoihin-valta-naita-ruokia/ ??

  Tykkää

 38. Mutta kyllähän alkoholin kohtuukulutuksen hyödyistä on näyttöä mm. sv-tautiriskin pienenemisen kannalta.
  …………………………………………….
  Näyttöä löytyy mm. ruotsalaisten SBU-raporteissa diabeetikoille ja muille…

  Sensijaan SBUn raportissa ”Mat vid fetma” ei löydy näyttöä eläinrasvan haitallisuudesta, vaikka expertit kävivät läpi 16000 tutkimusta! Suomen Evidence-based medicine taitaa olla hiukan hakoteillä?

  Sivulla 454 lukee seuraavaa:

  ”Sammantaget måste det vetenskapliga underlaget för att intag av mättat fett leder till försämrad hjärt-kärlhälsa anses vara bräckligt.”

  Kääntäkää ihmeessä toimittajille, jotka eivät osaa toista kotimaista..

  Tykkää

 39. ”Kauppila” täräyttää:

  ”Mie valehtelee.”

  Kertoisitko vielä että missä suhteessa?

  ”Kaali on parempi C-vitamiinin lähde laihduttajalle. Kaalin syönti on yhtä hyvä ellei parempi kuin hedelmän syönti sv-tautiterveyttä ajatellen.”

  En käsittääkseni sanonut mitään kaalia vastaan? Syön itsekin kaalia runsaasti. Esität kuitenkin ns. väärän dilemman: ei ole mitään perustetta esittää että ”joko kaali tai hedelmät”. Päinvastoin, on mielekästä syödä MOLEMPIA.

  ”Ihmetellä täytyy palstapoliisi Mien negatiivista kokonaissuhtautumista blogiin. Hänen palstatuomaroinnille ei näy rajoja. Todellinen alan ammattilainen olisi tyytyväinen kansan terveystietoisuudesta, mutta Mielle se on uhka ja paikka päteä tutkimustulosten tulkinnoilla omasta viitekehyksestään. Mistä tällainen oman aseman suojelu ja poterointi kumpuaa. Tällaisten ihmisten takia ei rakennu yhteistä hyvää.”

  Tirauta vielä kyynel.

  Anna tulla.

  Please. 🙂

  Tykkää

 40. ”Tuomari” latasi taas täyslaidallisen sitä ihteään:

  ”“Mie” se väittää, että fruktoosia vain kaikille, sehän on sentään aito prosessoitu tuote.”

  Hedelmien syönnin vaikutukset eivät ole redusoitavissa liiallisen lisätyn sokerin/fruktoosin haittoihin. Oliko uutinen?

  ”Vitamiinien tuotannon voit tarkistaa täältä”

  Mistäs vitamiinista puhuin? Hmm?

  ”ja tosiaankin, on olemassa vitamiineja, joita ihminen ei voi itse tuottaa, mutta moniko tietää mitä vitamiineja ihminen voi tuottaa itse?”

  Ööh, vitamiinien synteesistä tiedetään aika tavalla. Missä ne ammottavat aukot mielestäsi piilevät?

  ”C-vitamiinin suhteen ihmisellä on geenipoikkeama…”

  … joka ei liity asiaan l. siihen ihmiskeho tarvitsee C-vitamiinia sillä se ei voi tuottaa sitä itse.

  ”Pienemmän peniksen omaavilla on suuremmat tulot kun taas suuremman peniksen omaavilla on pienemmät tulot. Yhtä validia tutkimusta. Ei kausaliteettia ollenkaan, vaan korrelointia.”

  Paitsi että meillä nyt sattuu olemaan tiedossa pilvin pimein biokemiallisia mekanismeja joilla hedelmät ovat terveellisiä. Tämä yhdistettynä laajaan väestötason näyttöön = aika vakaa perusta suositella niitä.

  Kerro toki jos tiedät yhdenkin biokemiallisen mekanismin jolla peniksen koko aiheuttaa suuret tulot. Ole hyvä. 🙂

  ”Lihavuuden hoitoon tähtäävät tutkimukset ovat epäonnistuneet todella pahasti, sillä lähes kaikki lihovat 5v sisällä takaisin ja 40% jopa enemmän kuin aloittaessaan. Itse asiassa, laihduttamin on varma tapa lihoa.”

  Epäonnistuneet siis siinä mielessä että tulokset eivät ole pysyviä? Juu, samaa mieltä. Toisaalta eivät siinä tieteen perusmielessä joka on tietty uuden tiedon tuottaminen. Tiede edistyy poistamalla epätotuutta.

  ”Miten torppaat tämän uutisen, joka on itsestää selvyys niille, jotka asiasta jotain tietävät”

  No esim. ihan sillä, että addiktion kriteerit

  http://www.medicalnewstoday.com/info/addiction/how-is-addiction-diagnosed.php

  eivät täyty ruoka-aineiden kohdalla. Kliinistä näyttöä ei ole. Kys. tutkimuksen kohdalla aivojen magneettikuvaus 4 h jälkeen ei tietenkään riitä todentamaan addiktion syntyä. Tutkimus toki antaa osaltaan perustaa sille, että on mielekästä suosia hitaampia hiilareita. Ns. food reward -hypoteesi on eri asia kuin addiktio.

  Tykkää

 41. ”Jussipussi”

  ”Tarkoituksella valittu tapa”

  Aivan. Jätät tarkoituksella raportoimatta nollatuloksen tuottaneet tutkimukset sekä niinikään vältät tutkimusmetodologian, kliinisen merkityksen, meta-analyysien löydösten jne. jne. kaltaisten seikkojen käsittelyä.

  Tsot tsot.

  Tykkää

 42. no joo,

  ilmeisesti mietä ajatellen ja kommentteja.

  ainut mitä saa syödä on kaali muuta ei saa syödä.

  Ai niin mikä kaali, onko raaka vai keitetty vai muuten valmistettu ja jos keitetty niin mitä vedelle tapahtuu.

  Hedelmäthän useimmin syödään , niin omenapiirakassa paloista ilmeisesti poistuu kosteutta ei muuta.

  Tykkää

 43. Jussipussi kirjoitti:

  “Onko Suomessa Karin tietojen mukaan tehty vastaavia tutkimuksia?”

  Mie kirjoitti:

  ”Tajuat varmaan, että USA:n terveydenhuoltosektorin ongelmat ja “Karin” kommentti eivät mitenkään liity toisiinsa. Eikö niin?”

  Tarkaa tutkimustietoa Suomen osalta ei näytä olevan.

  ”Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on arvioinut, että hoitovirheisiin kuolee Suomessa arviolta 700-1 700 ihmistä vuosittain. Liikennesurmien vastaava luku on 200-300. Tarkkaa tutkimustietoa hoidon haittojen yleisyydestä Suomessa ei kuitenkaan ole olemassa.”

  http://www.iltalehti.fi/terveys/2014012517973920_tr.shtml

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s