Puoskarilaki tulee, ei tule, tulee sittenkin?

Puoskarilakia on yritetty Suomessa jo kahdesti. Nyt sitä yritetään kolmannen kerran. Sanooko kolmas kerta toden? Sitä on syytä toivoa.

 

”Puoskarilaki” tarkoittaisi sitä, että täydentäviä hoitoja (lue: elinehtoisia hoitoja) valvottaisiin lain voimalla. On nimittäin tullut ilmi, että ”valepuoskareita” on siinä missä valelääkäreitäkin. Tarvitaan sekasortoa estämään laki, joka tunnustaa vankan aseman saaneiden täydentävien hoitojen (CAM, Complementary and alternative medicine) turvallisuus ja ennen kaikkea arvostus.

Aiempina kertoina on Suomessa ollut kaikenlaisia vellihousuja liikkeellä valmistelemassa ”puoskarilakia”. Sellaisia vellihousuja, jotka laskivat alleen heti jos joku Lääkäriliiton edustaja sanoi jonkun poikkitelaisen sanan. Nyt on tarkoitus yrittää kolmannen kerran saada laki aikaiseksi.

Suomen Terveysjärjestö STJ ry (ihan vakavasti otettava terveysjärjestö!) on nyt pistänyt töpinäksi, jotta Suomessa vihdoinkin saataisiin ”puoskarit” ruotuun. Tämä voi tuntuu tosi pahalta sanoa, mutta jotkut ”puoskarit” ovat todellakin pilanneet markkinat. Kun täydentäviä CAM-hoitomuotoja ei millään tavalla säädellä, niin alalle hakeutuu kaikenlaisia sählääjiä, jotka pahimmillaan raiskaavat asiakkaitaan!

Mainittu terveysjärjestö kerää 50 000 nimeä kansalaisaloitteeseen, jotta Suomeen saadaan täydentäville hoitomuodoille sekä niitä antaville henkilöille oma lainsäädäntö. Arvaa kuinka monta nimeä on jo koossa? 100 000, 52 000, 30 000… Aloite on saanut kannatusilmoituksia 1 941  kappaletta. Surkeaa!

Tälle asialle pitää tehdä jotain. Ei kai niitä vellihousuja ole täydentäviä hoitoja kannattavien joukoissa? Seiskää nyt selät suorina mahdollisuutenne edessä! Pelko pois ja nimi listaan!

Kansalaisaloitteessa vaaditaan, että Suomeen säädettäisiin ihan uusi, täydentäviä hoitomuotoja sääntelevä laki. Nykyisin Suomessa vallitsee tilanne, jossa näitä hoitomuotoja ei säädellä lainkaan.

Maailman Terveysjärjestö WHO ja Euroopan Unioni suosittelevat, että jäsenmaat kehittävät lainsäädännön, joka tukee täydentävien hoitomuotojen järkevää yhtenäistämistä yhteiskunnan tarjoaman virallisen terveydenhuollon järjestelmiin. Eli, Suomeksi sanottuna, jos joku haluaa esimerkiksi hoitaa kipuaan jollakin muulla kuin kipulääkkeellä, hän voi saada lähetteen kiinalaisen lääketieteen edustajan vastaanotolle ja sitten hän on pian täynnä piikkejä kuin siili, mutta mitä parhainta, häneltä saattavat kivut häipyä sen sileän tien.

Suomessa on pysyttävä tämän kansainvälisen kehityksen mukana. Potilaan on voitava laillisesti valita haluamansa hoitomuoto.

Kansalaisaloite on saanut arvovaltaisia tukijoita: lääkäri Antti Heikkilä, lääkäri Taija Somppi, lääkäri Matti Tolonen, professori Raimo Hiltunen, professori Olavi Pelkonen, professori, Sinikka Piippo, europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari, europarlamentaarikko Nils Torvalds, kansanedustaja Ari Jalonen, kansanedustaja Jari Myllykoski, luontaisalan vaikuttaja Virpi Raipala-Cormier, ja ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja, julkisudesta tuttu Aira Samulin ja näyttelijä Kari Heiskanen.

Kolmas kerta toden sanoo, mutta on tosi vaikeaa saada ihmiset ymmärtämään, että tämä lakialoite suojaa heitä nimen omaan puoskareilta. Nämä täydentävät CAM-hoidot ovat kaikkialla muualla pohjoismaissa jo osana terveydenhuoltolakia, puhumattakaan Keski-Euroopasta. Vain Suomi haraa vastaan!

Vuonna 2012 tehdyn selvityksen mukaan Euroopassa on yhteensä 17 maata, joissa on täydentäviä ja vaihtoehtohoitoja säänteleviä ns. CAM-säännöksiä. Suomessa ei ole omaa CAM-lainsäädäntöä. Pohjoismaista Norja, Tanska ja Islanti ovat säätäneet täydentäviä ja vaihtoehtohoitoja koskevan erillislain ja perustaneet tai tulevat perustamaan virallisen rekisterin kyseisiä hoitoja antavista henkilöistä.

Suomessa ei vielä säädellä täydentäviä hoitomuotoja eikä näitä hoitoja antavia henkilöitä. Täydentäville hoitomuodoille on jo useaan otteeseen pyritty saamaan oma lainsäädäntönsä. Sosiaali- ja terveysministeriö asetti vuonna 2008 työryhmän selvittämään lainsäädännön tarpeita. Työryhmässä täydentävien hoitojen edustajat olivat vähemmistönä (2/10).

Työryhmän selvitys ei johtanut täydentäviä hoitomuotoja koskevaan sääntelyyn. Työryhmä ehdotti ainoastaan rajoituksia terveydenhuollon ammattihenkilöistä annettuun lakiin, joilla olisi kielletty tai rajoitettu täydentävien hoitojen käyttö eräiden sairauksien ja potilasryhmien osalta. Työryhmän ehdotuksen mukaan vasta myöhemmin ryhdyttäisiin laatimaan täydentäviä hoitoja koskevaa erillistä lainsäädäntöä ns. kakkosvaiheessa.

Työryhmän raportista on kulunut jo neljä vuotta eikä lainvalmistelu ole edennyt. Helmikuussa 2013 Eduskunnassa tehtiin asiasta kirjallinen kysymys. Vastauksessaan silloinen ministeri Guzenina-Richardson totesi, että muutokset voitaisiin tehdä terveydenhuollon ammattihenkilölakiin.

Allekirjoita kansalaisaloite – TÄNÄÄN! Linkki: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/573 

(Herkkähipiäisille on ehkä ilmoitettava, että puoskari-nimikettä olen tarkoituksella käyttänyt provokatiivisesti, jotta saadaan asialle julkisuutta. Kyllä tämä ehdotettu laki täydentäville hoidoille on ihan aidosti hyvä asia. Puoskarilaki on HUONO asia. Se on vain tässä jutussani provosoivana sanana, jotta ihmiset lukisivat jutun ja pohtisivat asiaa.) 

134 kommenttia artikkeliin ”Puoskarilaki tulee, ei tule, tulee sittenkin?

 1. jatkoa vielä tästä:

  ”Jakelee suosituksia? Tosiasioille ei voi mitään. Käypähoito-Fogelholm suosittelee ENE-pussidieettiä ilman pätevää tieteellistä näyttöä”

  Paitsi että tätä löytyy niistä lihavuuden hoitosuosituksista joita ”Walma” ei ole varmasti edes lukenut.

  Ei vaadita kovin kummoista ymmärrystä käsittämään, että siitä että ENE-dieetti jossa on suhteellisesti mitaten liian vähän rasvaa on epäedullisempi mm. sappivaivojen kohdalla kuin ENE-dieetti jossa on suhteessa enemmän rasvaa, ei tietenkään seuraa että kaikki ENE-dieetit ovat epäedullisia oikein noudatteuina. Tai sitä, että siitä että ENE-dieettejä ei kannata mahdollisten sappivaivojen takia noudattaa suositusta ylittävää aikaa ei tietenkään seuraa, että suositusten mittaisesta ajasta seuraisi ongelmia.

  Tykkää

 2. ”Margis”

  ”Jaa taas mutkat suoriksi Miellä. Antisemitismi?”

  Vastataan tähän viimeisen kerran, jääköön koko ”Margis” samantien marginaaliin. Tässä siis se mitä ”Margis” kirjoitti juutalaisista:

  ”Et sattumalta siis tiennyt, että juutalaisilla on vankka valta tiedonvälityksessä. Tämän toteaminen ei ole antisemitismiä vaan kylmä fakta.”

  Täältä

  http://www.european-forum-on-antisemitism.org/working-definition-of-antisemitism/english/?fontsize=0%2Fcontact.php

  puolestaan löytyy EU:n alaisen ”European Union Agency for Fundamental Rights”in määritelmä antisemitismille jossa mainitaan jotta antisemitismiä on …

  ”Making mendacious, dehumanizing, demonizing, or stereotypical allegations about Jews as such or the power of Jews as collective — such as, especially but not exclusively, THE MYTH about a world Jewish conspiracy or of JEWS CONTROLLING THE MEDIA, economy, government or other societal institutions.”

  MOT.

  Tykkää

 3. Kuinkakohan moni henkilö tuosta prosentista sai vaivoja nopean laihdutuksen takia ja kuinka moni pussijauheen takia.

  Ehkäpä 99 %:a osallistuneista sai suuriakin hyötyjä pussikuurista ja laihtumisesta.

  Tykkää

 4. a) Eipä ole kukaan täällä väittänytkään että kyseessä oli laihdutustutkimus.

  b) Ylimääräiset kalorit taatusti rasvoittavat sisäelimiä.
  …………………………………………
  a) Vänkääjä-peräteippi on ja jaksaa vaan sekoilla ja sotkea joka viestiin laihdutusideoitaan.

  Kerran vielä!

  VHH ei ole laihdutusdieetti,vaikka mm. Matti”VHH-eläinrasva tappaa” Uusitupa niin on koko ajan harhaisesti väittänyt ja muut peräteipit ja laatikaiset perässä!!

  Sen edut tulevat esiin seuraavasti
  1) maksan rasva vähenee tehokkaasti
  2) kehon insuliinitaso laskee tuntuvasti 3) lipidi -ja verensokeriarvot paranevat samalla huomattavasti paremmin kuin VRNn uudella dieetillä,jota monet kutsuvat nimellä ”Fogelholmin sudenkuoppa”(= paljon hiilareita+paljon rasvaa)

  Yki-Järvisen kannattaisi todellakin tutkia VHHn mahdollisuuksia! Mutta Yki-Järvinenkin taitaa olla pahasti naimisissa lääketeollisuuden kanssa joten on turha odottaa sellaista?
  Mutta VHH-tieto leviää kyllä ilman häntäkin tehokkaasti ”suusta suuhun”-menetelmällä!
  ………………………………………………….
  b) Suomen Diabetesliitto: Ihmisen maksa varastoi hyvin nopeasti ja tehokkaasti ylimäärin nautitut nopeat sokerit*) sisäänsä rasvaksi. Ylimääräiset sokerikalorit*) eivät päädy läheskään yhtä tehokkaasti nahan alle tai vyötärölle kuin maksaan. Nopeiden hiilihydraattien **) ylensyönti on tärkeä syy rasvamaksan kehittymiseen. Niillä lihavilla henkilöillä, joille kehittyy rasvamaksa, on vahvasti lisääntynyt riski sairastua tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin, korostaa tutkimusryhmän jäsen professori Hannele Yki-Järvinen Helsingin yliopistosta
  ………………………………………………….
  *) kaikki hiilihydraatit..maksa tuskin pystyy erittelemään,mistä hiilariglukoosi tulee suuhun!

  **) Nopeaa tai hidasta hiilaria on pötypuhetta ja huono hätävalhe…
  Pre -ja t2diabeetikolle Suomen Diabetesliiton ja VRNn hiilarisuositus on aina LIIKAA!

  Tykkää

 5. ”Walma” kuvittelee että roskan toistelu muuttaisi asiaa:

  ”VHH ei ole laihdutusdieetti,vaikka mm. Matti”VHH-eläinrasva tappaa” Uusitupa niin on koko ajan harhaisesti väittänyt ja muut peräteipit ja laatikaiset perässä!!”

  Vhh ei siis laihduta? 🙂

  Vakavasti puhuen: vhh:n – kuten muidenkin ruokavalioiden – edut on dokumentoitu pääosin laihdutustutkimuksissa. Totuus satuttaa ”Walmaa”, mutta en mie sille mitään voi.

  ”Mutta Yki-Järvinenkin taitaa olla pahasti naimisissa lääketeollisuuden kanssa joten on turha odottaa sellaista?”

  Kun ”W” ei tajua mitään tutkimusten teosta, herjataan tutkijoita? Vai olisikohan kyse liian ankaran hh-restriktion kielteisestä vaikutuksesta kognitiivisiin kykyihin?

  ”*) kaikki hiilihydraatit..maksa tuskin pystyy erittelemään,mistä hiilariglukoosi tulee suuhun!”

  Joo, ne ylimäärin nautitut. Sama pätee myös rasvaan. Ylensyöminen ei ole sisäelimille hyvästä.

  ”**) Nopeaa tai hidasta hiilaria on pötypuhetta ja huono hätävalhe…”

  Ei ole. Jos GI ja GL/GK eivät ole tuttuja käsitteitä, niin KVG.

  Toisekseen, kuten makroravinteiden ja diabeteksen yhteydestä on selvinnyt, ei suositusten mukaisten hiilareiden nauttiminen (etenkään maltillisen energiansaannin kontekstissa) yhdisty millään tavoin diabetesriskiin.

  Taas kerran totuus satuttaa ”Walmaa”, mutta en mie edelleenkään sille mitään voi. 🙂

  Tykkää

 6. Kuulepas vänkäävä Mie, melkein kaikki suurimmat jenkkimediat ovat heidän hallinnassaan. Tämä ei muuksi muutu, vaikka Mie vetoaisi EU:hun.

  Tässä videonpätkässä selvitys asiasta, suomenkielisellä tekstityksellä varustettuna, jos Skånen englanti ei taivu.

  qc

  No Mie väittää, että lähde on hörhö, tämä Youtube siis, jenkkimediaa sekin.

  Mitä mietä olet näistä GSK:n hörhösivuista yhteiskuntavastuineen?

  Tykkää

 7. Vakavasti puhuen: vhh:n – kuten muidenkin ruokavalioiden – edut on dokumentoitu pääosin laihdutustutkimuksissa
  ……………………………………………………
  Peräteippi viittaa elintarviketeollisuuden sponsoroimaan professori Uusitupaan ja hänen kirjoitelmaansa Lääkärilehdessä:

  ”Uusituvan ja Raussin kirjoitus VHH-ruokavaliosta. Jostakin syystä kirjoitus käsitteli vain painonpudotusta eikä lainkaan ruokavalion muita terveysvaikutuksia….VHH-ruokavalio paransi sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä Uusituvan itsensä suosittelemaan vähärasvaiseen ruokavalioon verrattuna. Yhdessäkään tutkimuksessa ei VHH-ruokavaliolla saatu huonompia tuloksia. Miksi Uusitupa pelottelee negatiivisilla terveysvaikutuksilla, vaikka hänen itse lukemissaan ja viittaamissaan tutkimuksissa terveysvaikutukset ovat olleet päinvastoin positiivisia”
  http://vahahiilihydraattinen-ruokavalio-vhh.blogspot.com.es/2011/10/matti-uusitupa-ja-karppauksen.html
  ………………………………………………………..
  Peräteippi: Joo, ne ylimäärin nautitut. Sama pätee myös rasvaan. Ylensyöminen ei ole sisäelimille hyvästä.
  ……………………………………………….
  Ylimääräiset hiilarit?
  Mistä peräteippi tietää,missä on ylimäärin nautittujen hiilarien raja diabeetikolle?
  Käypähoito suosittelee 6-9 palaa (ruis)leipää päivässä. Jo yksi pala nostaa verensokerin pilviin ja tilanne pahenee päivästä päivään vuodesta toiseen kohti amputointeja,näönmenetysta ja sv-tautia! Karamellisoitumisen voi hyvin todeta pitkäsokerimittauksella(HbA1c).

  Ylensyöminen?
  Peräteippi suosittelee nälässä elämistä? Missä menee ylensyömisen raja? Pikkuaterioita 4 tunnin välein vai 1-2 ateriaa päivässä? Jälkimmäiseen vaihtoehtoon pääsee helposti vain VHHn avulla…
  ………………………………………………….
  Kun ”W” ei tajua mitään tutkimusten teosta, herjataan tutkijoita?
  ……………………………………………………
  Tutkijoita ei saa herjata, eikä Puskaa, eikä presidenttiä? He kaikki ovat oikeassa? Hyvä Suomi!

  Tykkää

 8. ”Walma”

  ”Peräteippi viittaa elintarviketeollisuuden sponsoroimaan professori Uusitupaan ja hänen kirjoitelmaansa Lääkärilehdessä:”

  Ei viittaa, vaan ihan tutkimuskirjallisuuteen. Ruokavaliotutkimuksista valtaosa on tehty painonpudotuskontekstissa.

  ”Mistä peräteippi tietää,missä on ylimäärin nautittujen hiilarien raja diabeetikolle?”

  Ai nyt puhutaankin nimenomaan diabeetikoista? No, heillä on toki keinonsa seurata verensokeriaan. Ja heidän kohdallaan painonhallinta, lipidiarvot tms. tms. ovat tietenkin valtaväestöä keskeisemmässä roolissa.

  ”Käypähoito suosittelee 6-9 palaa (ruis)leipää päivässä. Jo yksi pala nostaa verensokerin pilviin ja tilanne pahenee päivästä päivään vuodesta toiseen kohti amputointeja,näönmenetysta ja sv-tautia!”

  Kauniisti sanottuna täysin harhainen käsitys siitä mistä diabeteksessa ja sen kontrollissa on kyse. Diabeetikon aterioinnissa keskeinen käsite on GK, johon vaikuttaa usea tekijä. Jostain ”kumman” syystä tälle ”ruisleipä tappaa” horinalle – joka on nettihörhöjen lempiaihe – ei vain löydy täältä tosielämän puolelta minkäänlaista tukea. Ei löydy trial-näyttöä, ei löydy epidemiologista näyttöä.

  Löytyy vain idioottilauman leukojen repimistä.

  ”Peräteippi suosittelee nälässä elämistä? Missä menee ylensyömisen raja? Pikkuaterioita 4 tunnin välein vai 1-2 ateriaa päivässä? Jälkimmäiseen vaihtoehtoon pääsee helposti vain VHHn avulla…”

  Eipä ole vissiin kukaan suositellut nälässä elämistä l. ENE-dieettiä muuta kuin tilanteissa joissa nopea painonpudotus on tarpeellinen. Eikä aterioiden määrällä ole käytännössä minkään valtakunnan merkitystä, kunhan vain ravinto on terveellistä ja ruokavaliota pystyy noudattamaan. 1-X, aivan sama.

  ”Tutkijoita ei saa herjata, eikä Puskaa, eikä presidenttiä? He kaikki ovat oikeassa? Hyvä Suomi!”

  Äly hoi, miksi jätit ”Walman”? Eiköhän tietyissä puitteissa kaikille saa naljailla, noin niinkuin lain mukaan? Kyse on vain siitä, että hyvät tavat & järki ja laki eivät ole yhteneväisiä.

  Tykkää

 9. Ai nyt puhutaankin nimenomaan diabeetikoista? No, heillä on toki keinonsa seurata verensokeriaan
  …ovat tietenkin valtaväestöä keskeisemmässä roolissa.
  ………………………………………………….
  Peräteipiltä unohtui jotain?

  Expertti tri Krister Höckerstedtin kertoi jo vuonna 2008, että 40% kansasta kärsii rasvamaksasta. Sen lisäksi maassa on puolimiljoonaa sokeritautista. Ja sokeritautisten määrä lisääntyy vinhaa vauhtia.

  Nykyisen ”ruokakokeilun” jatkuessa heitä on vuonna 2020 toista miljoonaa. Hoi poliitikot herätkää jo! Kohta Suomen valtaväestöstä suurin osa on sokeri -ja sv-tautisia? Mistä revitään rahat tämän sotkun hoitamiseen?
  …………………………………………………………
  P-teippi jatkaa:
  Jostain ”kumman” syystä tälle ”ruisleipä tappaa” horinalle – joka on nettihörhöjen lempiaihe – ei vain löydy täältä tosielämän puolelta minkäänlaista tukea. Ei löydy trial-näyttöä, ei löydy epidemiologista näyttöä.
  ……………………………………………………..
  Peräteippi elää kyselytutkimuksien hörhömaailmassa. Tervetuloa todellisuuteen!
  …………………………………………………..
  Taas uusi VHH-ketodieettitutkimus loistavin tuloksin!

  ..decreased the level of triglycerides, LDL cholesterol and blood glucose, and increased the level of HDL cholesterol. Administering a ketogenic diet for a relatively longer period of time did not produce any significant side effects in the patients
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2716748/

  20-40 grammaa hiilareita(ei ruisleipää) ja homma pelaa!

  Hyvä Kuwait!

  PS. Hyvä Suomi ja hyvät tavat..voihan v..tu! Järki käteen peräteippi,kyllä se siitä…

  Tykkää

 10. ”Walma” jatkaa tuttua menoa:

  ”Peräteipiltä unohtui jotain?”

  Ei ainakaan se, että yrityksesi laittaa rasvamaksan & diabeteksen synty suositusten mukaisen ruokavalion syyksi on kuolleena syntynyt. Todisteita sen tueksi kun ei ole.

  ”Peräteippi elää kyselytutkimuksien hörhömaailmassa. Tervetuloa todellisuuteen!”

  Kirjoitin ”ei löydy trial-näyttöä”, mutta ilmeisesti vhh vaikuttaa kognition ohella ”Walma” kohdalla myös silmien toimintaan.

  ”Taas uusi VHH-ketodieettitutkimus loistavin tuloksin!”

  Laihduttaminen korjaa lipidiarvot? No olipas yllätys …

  Tykkää

 11. Jos haluat tuoretta, tieteellisesti pätevää tietoa vaihtoehdoista, lue tuore kirja: Simon Flint, Villit vaihtoehdot. Uskomushoitokritiikkiä viisaille, Nordbooks 2014.

  Dosentti tosiasia

  Tykkää

 12. jaa,

  mitäköhän peräteippijuttuja taas, tai siis mitä jäbä duunaa, ei sen puoleen toivottavisti pääsisi tuunaan jäbän esittäjän, ellei se muusikkoisä aiheuttaisi ongelmia.?

  Ai sorry, tämä ei ollutkaan tämä House ketju

  House oli ihan kiva sarja, alkoi tämä arvuutteleminen ihmetettylemänän.´Yritetään tappaa tunnin ohjelman aikana 2 -3 kwrtaa ja tehdä kunnon tutkimuksia no, mitkä maksaa, hanki niitä suomessakin parilla tonnilla per vuosi ylimääräisiä.

  Tykkää

 13. Ei ainakaan se, että yrityksesi laittaa rasvamaksan & diabeteksen synty suositusten mukaisen ruokavalion syyksi on kuolleena syntynyt. Todisteita sen tueksi kun ei ole.
  ……………………………………………
  Eipä ole peräteipilläkään todisteita!
  Minkäs ruokavalion syy se sitten on? Aloitatko taas suomalaisten syyllistämisen? Johan se tunnetaan tuo valitusvirsi!
  Liian vähän liikuntaa,täysjyvää ja margariinia…liian paljon TVn katselua, hampurilaisia ja vääränlaista rasvaa jne.
  ……………………………………………….
  Laihduttaminen korjaa lipidiarvot? No olipas yllätys …
  ………………………………………………….
  Onhan se yllätys, kun 4-kymmenvuotinen ”puskavalistus” ei ole auttanut?
  Lihavuus,sokeritauti ja rasvamaksa ovat edelleen suomalaisten kasvava terveys-ongelma?

  Toistetaan vielä kerran!

  Aloitatko taas suomalaisten syyllistämisen? Liian vähän liikuntaa,täysjyvää ja margariinia….liian paljon TVn katselua, hampurilaisia ja vääränlaista rasvaa jne.

  Turhaa on marinasi,kun puskalaisten keinot ovat totaalisesti loppuneet….eli

  Heil´ pskat housuissa!

  Tykkää

 14. ”Walma”

  ”Eipä ole peräteipilläkään todisteita!”

  Siitä, että suositusten mukainen ruokavalio auttaa diabeteksen suhteen? Onhan niitä. Esim. DPS.

  Ei se toki ainut vaihtoehto ole. Katsos, meidän eromme on siinä että ”Walman” mukaan vhh on ainut vaihtoehto KAIKKEEN. Mie en ole fanaatikko ja tunnustan sen tosiasian, että vhh toimii mm. laihduttamisessa, diabeteksen hoidossa jne. – kuten MONI muukin vaihtoehto.

  ”Aloitatko taas suomalaisten syyllistämisen?

  Käsittääkseni syyllistämistä on harjoittanut vain ”Walma”, perusteena se etteivät ihmiset karppaa.

  Tykkää

 15. Liian vähän liikuntaa,täysjyvää ja margariinia…liian paljon TVn katselua, hampurilaisia ja vääränlaista rasvaa jne.
  ………………………………………………..
  Olisit nyt ensin vastannut ylläolevaan? Eikö tällainen virallinen kirjoittelu ole sattunut silmään?
  …………………………………………………
  Ei se toki ainut vaihtoehto ole. Katsos, meidän eromme on siinä että ”Walman” mukaan vhh on ainut vaihtoehto KAIKKEEN
  …………………………………………………………Taidat hourailla…en keksi muuta selitystä?

  Katsos koko jutun juoni on siinä, että laatikaismaiset peräteipit uskovat sokeasti uusitupamaisiin korruptioprofeetoihin,joiden opit tulevat suoraan USAn Maatolousministeriöstä,joka taas puolestaan kuuntelee tarkalla korvalla sikäläisiä elintarviketuottajia,joiden intressissä on myydä ”tyhmälle kansalle” halpoja sokerihiilareita ja kerätä hyvät voitot.

  Tässä muuten hyvä esimerkki naapurimaasta siitä,miten ihan tavallinen kaupasta ostettu ruoka sisältää huimat 36 palaa sokeria päivässä!!

  Totalt: 36 sockerbitar, det vill säga dubbelt så mycket som Livsmedelsverket rekommenderar.
  -Oj, det trodde jag inte, säger Mathias. Jag åt ju bara helt vanlig mat
  http://www.svt.se/plus/dolda-sockerfallor-i-allt

  Tykkää

 16. ”Walma”

  ”Olisit nyt ensin vastannut ylläolevaan? Eikö tällainen virallinen kirjoittelu ole sattunut silmään?”

  Tosiasioiden kertominen ei liene syyllistämistä? Osalla kansasta mainitunkaltainen meno on valitettavasti arkipäivää. Elämä on valintoja.

  ”Taidat hourailla…en keksi muuta selitystä?”

  Torjut sen ilmeisimmän selityksen: mie olen oikeassa.

  ”Katsos koko jutun juoni on siinä, että … ”

  … tarjoilet sekavaa salaliittoteoriaa? Joo, tiedän.

  Tykkää

 17. kumma että itse pärjään suurimmaksi osaksi 1-2 sokeripalasella, vaikka ostankin ruuan suoraan kaupasta. Tietenkin jos haluan ns mässytellä tai päästä vähemmällä niin tulee ostettua valmisruokiakin.

  Tykkää

 18. Laatikaismainen peräteippi inttää:

  Tosiasioiden kertominen ei liene syyllistämistä? Osalla kansasta mainitunkaltainen meno on valitettavasti arkipäivää. Elämä on valintoja.
  ……………………………………………
  Onko tosiasioiden(puskamalli) kertominen 4-vuosikymmenen ajan auttanut kansaa?
  Peräteipin mielestä on…
  Tilanne Suomessa: Puoli miljoonaa diabeetikkoa,40 prosentilla rasvamaksa,lihavuus huipussaan….
  ……………………………………………….
  … tarjoilet sekavaa salaliittoteoriaa? Joo, tiedän.

  Niin minäkin! Tosiasioiden kertominen tekee kipeää….

  ”Tämä ei ole tyydyttyneiden rasvojen tarinan loppu. On todennäköistä, että tulevat tutkimukset huomaavat syömiemme tyydyttyneiden rasvojen olevan neutraaleja, tai jopa hyväksi sydämelle. Toisista taas voi löytyä huonoja puolia. Me pidämme teidät ajan tasalla”
  (Harvard Medical Schoolin asiantuntijoiden kirjoittama artikkeli)
  Alkuperäisjulkaisut:
  http://www.health.harvard.edu/

  Tykkää

 19. ”Walma”

  ”Onko tosiasioiden(puskamalli) kertominen 4-vuosikymmenen ajan auttanut kansaa?”

  Ts. terveysvalistus? Aika rajallisestihan siitä on hyötyä.

  Annas kun arvaan? ”Walman” vaihtoehto on karppaus?

  Muuten hyvä, mutta kun sen hyödyistä ei ole sen enempää näyttöä kuin muidenkaan dieettien. Ml. sen Suomessa terveysvalistetun ruokavalion. 🙂

  ”(Harvard Medical Schoolin asiantuntijoiden kirjoittama artikkeli)
  Alkuperäisjulkaisut:
  http://www.health.harvard.edu/

  Että ihan suomeksi kirjoittivat artikkelin josta et anna kunnon lähdeviitettä?

  Kokeilepa uudestaan.

  Tykkää

 20. Ts. terveysvalistus? Aika rajallisestihan siitä on hyötyä.
  ……………………………………………..
  Hyvä, että tuli lopulta selväksi. Kuopiosta saadusta peräteippikoulutuksesta ei ole juurikaan hyötyä suomalaisille…
  …………………………………………………….
  Annas kun arvaan? ”Walman” vaihtoehto on karppaus?
  ……………………………………………….
  Voipi sanoa niinkin,kaskun sitä on montaa lajia. On mistä valita! Pääasia, että hiilarit lasketaan tasolle,jonka ihmisten metabolia kestää…tarkoittaa huomattavasti vähemmän hiilareita kuin ”puskamallissa”!
  ………………………………………………..
  Jos muuten sekava kirjoitus kiinnostaa niin ole hyvä vaan?
  http://www.terve.fi/ravinto/74792-uusia-ajatuksia-tyydyttyneista-rasvoista

  …varmaan jonkun onnettoman peräteipin laatima tuherrus?

  Tykkää

 21. ”Walma” sekoilee

  ”On mistä valita! Pääasia, että hiilarit lasketaan tasolle,jonka ihmisten metabolia kestää…tarkoittaa huomattavasti vähemmän hiilareita kuin ”puskamallissa”!”

  Ei taida ”Walma” tietää, että hh:n osuus ruokavaliosta voi vaihdella radikaalistikin ilman että sillä on MITÄÄN negatiivista vaikutusta terveyteen? Vrt. Okinawan ruokavalio tai ylipäätään ns. Blue Zone -maiden ruokavaliot.

  ”…varmaan jonkun onnettoman peräteipin laatima tuherrus?”

  En tiedä, sillä minkäänlaista kunnollista lähdeviitettä tuolle käännökselle ei anneta. Puljun (HSPH) nimi/linkki etusivulle ei ole lähdeviite.

  Sinällään artikkelissa ei ollut mitään uutta tai erikoista. Vrt. tämä pätkä jonka itse allekirjoitan kyllä:

  ”Kohtuudella se (so. tyydyttynyt rasva) voi olla osa sydänystävällistä ruokavaliota. On viisasta rajoittaa tyydyttyneiden rasvojen saantia, mutta ei kannata ruveta liiallisesti poistamaan sitä ruokavaliosta. … Järkevä raja tyydyttyneille rasvoille on 10 prosenttia päivittäisestä kalorimäärästä.”

  Annos ja konteksti. Ei mitään uutta.

  Tykkää

 22. Peräteippi sekoilee ja elää mielikuvitusmaailmassa:

  Ei taida ”Walma” tietää, että hh:n osuus ruokavaliosta voi vaihdella…
  ………………………………………………
  Vaan kun ei vaihtele tarpeeksi ”puskamallin” mukaan koskien diabeetikoita. Fogelholmin ja Schwabin väsäämä uusi suositus on katastrofi diabeetikoille!
  …………………………………………………
  Järkevä raja tyydyttyneille rasvoille on 10 prosenttia päivittäisestä kalorimäärästä.”
  ………………………………………………..
  ”Järkevän rajan” keksi omasta päästään amerikkalaiset suositusten(1980) kirjuri,joka oli lehtimies ja vegetariaani….

  Näin kirjoitettiin jo 2010…..The American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä….21 laadukkaasta tutkimuksesta, joissa on seurattu “kovan” eli tyydyttyneen rasvan sekä sydän- ja verisuonitautien yhteyttä. Yhteenvedon aineistossa oli mukana lähes 350 000 henkilöä ja 23 vuoden seuranta-aika
  Tämän erittäin laajan aineiston perusteella tyydyttyneen rasvan käytöllä ei ole ollut minkäänlaista yhteyttä sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen
  http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2010/02/04/kova-rasva-ei-ole-yhteydessa-sydan-ja-verisuonitauteihin/

  Jos teräteipille jäi vielä epäselväksi,miten eläinrasvaa pìtäisi tutkia, voi tutustua tähän:
  http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/600086/Verinayte+voi+kertoa+riskin+kuolla+viiden+vuoden+kuluessa

  Tykkää

 23. ”Walma”

  ”Fogelholmin ja Schwabin väsäämä uusi suositus on katastrofi diabeetikoille!”

  Todentamaton väite ei muutu miksikään toistelulla.

  ”Järkevän rajan” keksi omasta päästään amerikkalaiset suositusten(1980) kirjuri,joka oli lehtimies ja vegetariaani….”

  Ai nytkö siitä itse linkkaamastasi artikkelista tulikin epäpätevä?

  Noh, ym. kommenttisi on samaa sarjaa totuusarvoltaan kuin tämän keskustelun muiden vhh-aktiivien ”juutalaiset hallitsee mediaa” höpinät. Asiaa on tarkasteltu ihan syöttökokeiden avulla joissa on havaittu että pistämällä rasvasuhteet kuntoon saadaan lipidiarvoja korjattua pienellä vaivalla. Mikäli tätä muutosta noudatetaan.

  ”Näin kirjoitettiin jo 2010…..”

  Wanha juttu. Siri-Tarino et alia on kommentoitu jo vuosikausia. Viitaten ym. mainintaan rasvasuhteiden muutoksesta, tämä meta-analyysi osoittaa sen, että väestötasolla jengi ei kovin kummoisesti sitä noudata/siihen pysty. Siksi suositellaan kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa eli ei katsota pelkästään rasvansaantia/tyydyttyneen rasvan saantia, vaan kiinnitetään huomiota kasvisten, hedelmien tms. saantiin, annoskokoihin, suolan määrään jne. jne.

  Siis kaikkeen siihen mitä esim. nykysuosituksissa. Mutta eihän tällä ole mitään merkitystä koska karppaus.

  Tykkää

 24. Todentamaton väite ei muutu miksikään toistelulla.
  …………………………………………….
  Ei todellakaan. Suomen Diabetesliiton peräteippi Eliina ”Pulla” Aro toistelee jatkuvasti samaa mantraa:
  ”Reilusti hiilareita ja sitten inskaa perään. Kyllä se siitä….”
  ……………………………………………
  Siksi suositellaan kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa eli ei katsota pelkästään rasvansaantia/tyydyttyneen rasvan saantia, vaan kiinnitetään huomiota kasvisten, hedelmien tms. saantiin, annoskokoihin, suolan määrään jne. jne.
  ……………………………………………….
  Kohta päästään ”lähestymistapaan” ihan yksilötasolla. Ei tarvi arvailla ja uskoa peräteipin ”kokonaisvaltaisuuden” liirumlaarumia..

  ”Suomalais-virolaisen tutkijaryhmän mukaan elimistön normaalissa aineenvaihdunnassa syntyvät merkkiaineet paljastavat riskin kuolla johonkin sairauteen seuraavan viiden vuoden kuluessa.
  ….merkkiaineet yhdistyvät hyvin erilaisiin kuolinsyihin, kuten syöpään ja sydäntauteihin. Vaikuttaisi siltä, että ne kertovat jotakin elimistön yleisestä pahoinvoinnista, sanoo dosentti Johannes Kettunen Helsingin yliopiston tiedotteessa.
  Uskomme, että tulevaisuudessa näitä tuloksia hyödyntämällä voidaan tunnistaa korkean kuolleisuusriskin henkilöitä ajoissa, ja näin ohjata heidät asianmukaiseen hoitoon.
  http://yle.fi/uutiset/tutkimus_verinaytteesta_voi_arvioida_kuoleman_riskin/7108308

  Silloin Siri-Tarinon et alian ”wanhan jutun” juonikin selvinnee peräteipille ihan ilman liirumlaarumia…

  Tykkää

 25. ”Walma” sekoilee:

  ”Suomen Diabetesliiton peräteippi Eliina ”Pulla” Aro toistelee jatkuvasti samaa mantraa”

  Niinkö tekee? Saa esittää yhdenkin lähteen tälle.

  ”Kohta päästään ”lähestymistapaan” ihan yksilötasolla. Ei tarvi arvailla ja uskoa peräteipin ”kokonaisvaltaisuuden” liirumlaarumia..”

  Et siis katso ruokavalioiden per se olevan avaintekijä vaan haluat tuijottaa yksittäisiä ruoka-aineita? Vai etkö vain osaa suomea?

  ”Silloin Siri-Tarinon et alian ”wanhan jutun” juonikin selvinnee peräteipille ihan ilman liirumlaarumia…”

  Kerro toki omin sanoin yhteys näiden kahden välillä. Nähdäkseni olet taas vain trollaamassa. Eikö ”Karppaus.infossa” ole enää tarpeeksi vilskettä?

  Tykkää

 26. no joo, voisko walma ja mie siirtyä ns. peräteippeleimään. joskus aikanaan luin tutkimuksesta, jossa oli todistettu rasvan syönnin terveellisyys, no lopulta oli tutkittu rasvan syönnin ns terveellisyyttä alueella 25- 40 %:a ja todettu ettei ole positiivia terveysvaikutuksia alueella 25- 40 E%:a.

  No ehkä joku voi valaista

  Tykkää

 27. Vaikea vastata kysymykseesi ”hekottaja” kun en tiedä mihin tutkimukseen viittaat. Sinällään väite kuulostaa oudolta koskapa kys. saantiväli on se kaikkein yleisin ja tällä välillä operoi aika suuri osa terveelliseksi todetuista ruokavalioista, kuten mm. Välimeren ruokavalio.

  Tykkää

 28. Peräteippi:

  Kerro toki omin sanoin yhteys näiden kahden välillä.
  ……………………………………………….
  Muutamia koordinaatteja noin aluksi. Voisitko amatöörinä ”analysoida” niitä meille?

  Biobank after adjusting for conventional risk factors: alpha-1-acid glycoprotein (hazard ratio [HR] 1.67 per 1–standard deviation increment, 95% CI 1.53–1.82, p = 5×10−31), albumin (HR 0.70, 95% CI 0.65–0.76, p = 2×10−18), very-low-density lipoprotein particle size (HR 0.69, 95% CI 0.62–0.77, p = 3×10−12), and citrate (HR 1.33, 95% CI 1.21–1.45, p = 5×10−10). All four biomarkers were predictive of cardiovascular mortality, as well as death from cancer and other nonvascular diseases.

  Suomalaiset tuhertelevat sillä aikaa kun virolaiset tekevät tiedettä? Tiedot tulevat nimittäin Tartosta…

  Tykkää

 29. ”Walma”, ei voi olla noin vaikeaa ymmärtää sanojen ”omin sanoin” merkitystä.

  Palaan asiaan vasta kun toimit kuten pyysin. En aio vastailla linkkien spämmäilyysi ellet osoita edes alkeellista kykyä ymmärtää niiden takaa löytyvien tutkimusten luonnetta ja merkitystä.

  Tykkää

 30. Peräteippi:
  En aio vastailla linkkien spämmäilyysi ellet osoita edes alkeellista kykyä ymmärtää niiden takaa löytyvien tutkimusten luonnetta ja merkitystä
  ………………………………….
  Ei onnistunut ”analysointisi”…ymmärrän hyvin miksi!

  Tieto leviää kovaa vauhtia maailmalla!!

  IS tänään

  ”Kuolemantesti” ennustaa todennäköisyyden, jolla terve henkilö kuolee viiden vuoden sisällä.

  Näin otsikoi suomalais-virolaista keksintöä koskevan juttunsa arvostetun brittilehden Daily Telegraphin nettisivusto.
  Juttu pysyi koko päivän sivuston luetuimpana juttuna…..
  Brittilehtien sivuilta juttu levisi ympäri maailmaa ja julkaistiin mm. Uudessa Seelannissa, Intiassa ja Italiassa.

  Tykkää

 31. Jos haluat lukea vaihtoehtohoitojen perusteista, lue kirja Simon Flint, Villit vaihtoehdot. Uskomushoitokritiikkiä viisaille, Nordbooks 2014.Ymmärrä, että homeopatia perustuu Hahnemannin yli 200 vuotta vanhaan uskonnolliseen käsitykseen, spiritismiin eli että kaikessa materiaalissa on henki.Kirjassa Kirjassa selvitetään muutkin ns. vaihtoehdot.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s