Doping kuuluu ADHD-lapsille?

Suomalaisesta tiedeuutisesta puuttuu yleensä sekä tiede että uutinen. Jäljelle jää helposti vain propaganda. Doping ja piristeet lapsille kuuluvat tietenkin tähän propagandaosastoon.

 

Kid_eating_veggie_burger_cc_flickr_user_kellyhogaboom

Äkkiseltään luulisi, että esimerkiksi urheilussa doping liittyisi jotenkin lääketieteeseen, mutta ei se ainakaan Yleisradion tietoiskuista käy ilmi. Sotshin olympialaisissa kuusi urheilijaa kärähti. Kuinka moni lukijoistani muistaa, että puolet käryistä tuli samasta aineesta: DMAA.

DMAA eli dimetyyliheksamiini kuuluu lääkeryhmään sympatomimeetit. Tästä on sympaattisuus kaukana, sillä tähän samaan ryhmään kuuluu myös lasten ADHD-lääkitys.

Kela korvaa vanhemmille vuosittain 4 miljoonaa euroa näistä pillereistä. Samaan aikaan Suomen antidopingtoimikunta (ADT) käyttää 2,8 miljoonaa euroa siihen etteivät urheilijat menestyisi. Jalo ajatus voisi olla, etteivät urheilijat menehtyisi, sillä Timo Seppälän (ADT:n lääketieteellinen johtaja) mielestä DMAA on ehkä vaarallisin dopingaine urheilijalle. Istutko tukevasti? Päätelmä lääketieteessä kuuluu, että amfetamiinijohdannaiset kuuluvat ainoastaan alaikäisten kehittyville aivoille.

Miksi ihmeessä aikuiset joutuvat popsimaan statiineja ja muita lamauttavia lääkkeitä, mutta yhä useamman lapsen kohtalona on amfetamiinijohdoksien käyttö?

Supper_time

Vielä Talvisodan aikana homma oli niin päin, että aikuiset sotilaat popsivat Pervitin-pillereitä rintamalla ja piltit vetivät kotona puuroa ja kalanmaksaöljyä naamariin. Lasten rasvansaannin turvaaminen sodan aikana oli lääkärien mielestä polttava ongelma.

Nykysuomessa lapset ahmivat rasvatonta sokerijogurttia, riisimuroja ja Coca-colaa sekä nappaavat Ritalin-pillerin päivähoitoon lähtiessään. Kalanmaksaöljy ja D-vitamiini unohtuivat sinne 1930- ja 1940-luvulle. Sokerihumala siitä tulee kun ei syö mitään oikeaa ruokaa.

Tietenkin se on valtava ongelma, jos punavihreät vegetaristivanhemmat eivät saa pilttiään ruotuun. Mutta kuka neropatti keksi, että siihen tarvitaan amfetamiinia ja muita vastaavia yhdisteitä? Oliko se Leon Eisenberg vai Maurice W. Laufer? KVG (Kato V*ttu Googlesta).

Englannissa Irene Colquhoun ja Sally Bunday kehittelivät vuonna 1981 teorian, jonka mukaan ADHD johtuu rasvahappojen puutteesta. Asiassa oli kuitenkin kaksi pahaa ongelmaa. Ensinnäkään Irene ja Sally eivät olleet lääkäreitä ja toisekseen liian hyvät ravintotottumukset vähentävät lääkemyyntiä. Miksi ihmeessä edistää pilttien ruokailua? Sokeria naamaan ja pilleri perään ja Eli Lilly & Co. kiittää!

Urheilijat eivät saa olla pirteitä. Kofeiini, eli kahvin vaikuttava aine, oli aikoinaan kiellettyjen doping-menetelmien listalla, mutta nyt se toki on jo vapautettu pannasta. Paha DMAA keksittiin aikoinaan lääketehtaitten hämärissä tutkijankammioissa samana vuonna kuin lasten yleisin ADHD-lääke metyylifenidaatti. Elettiin siis 1940-lukua. Sittemmin DMAA:n käyttö lääkkeenä loppui, mutta yleistyi ns. treenilatureissa, joita urheilijat oppivat käyttämään. Kuuluisin merkki taisi olla Jack3D.

Yksi sotilas kuoli Yhdysvalloissa ehkä kaksi minuuttia yli kolmen, eikä hän juonut Koffin nelosta, eikä kävellyt Viidettä linjaa kuusiaidan kohdalta kääntyen, vaan käytti treenilaturia ja DMAA joutui vastatuuleen. Ampumahiihtäjä Evi Sachenbacher-Stehle ei tainnut muistaa sitä kun kuunteli mitä hänen henkimaailmasta vastaava gurunsa Stefan Saxinger hänelle suositteli. Seitsemännessä taivaassa oli kohta Evi kun kahdeksan pilleriä naamaan heitti, olihan yhdeksän päivää siitä kun viimeksi napakymppiin osui. Voi yhdentoista kerran sentään, käry kävi kun Evi treenilaturia käytti! Tusinapäiviä tuli ehkä aivan liikaa, epäonnen päivä koitti ja käry kävi: Ei pidä ladata akkuja liikaa.

Mutta lasten amfetamiininkäyttö on nouseva trendi. Concerta, Elvanse, Medikinet, Ritalin ja Strattera myyvät hyvin. Unohdetaan se ruoanlaitto ja kurinpito sekä popsitaan itse statiineja?

Kuvalähteet: Wikimedia Commons

 

57 kommenttia artikkeliin ”Doping kuuluu ADHD-lapsille?

 1. Täällä kommentoivat huolehtivat aikuiset, kuinka heidän lapsellaan on adhd, mutta luomuna on hoidettu aikuiseksi. Noh, kaikilla vanhemmilla ei ole osaamista, jaksamista eikä edes motivaatiota keskittyä selviytymismekanismien kehittämiseen ja opettamiseen. Heillä saattaa myös itsellään olla ADD tai ADHD, joka on aiemmin hoidettu huonosti, ja kierre jatkuu.

  Kannattaisiko näille lapsille mieluummin antaa lääkettä vai liittyä niiden vankilassa istuvien keskittymishäiriöisten joukkoon? (vähintään 50%). Ja miksi kiduttaa lasta esimerkiksi pakkoerilaisuudella ja jatkuvilla keskittymishäiriöillä tai raivokohtauksilla, jos asia on hoidettavissa?

  Erilaisten aivoihin vaikuttavien aineiden riippuvuuspotentiaali lääkekäytössä on merkittävästi heikompi kuin viihdekäytössä, koska käytön tapa ja asennoituminen käyttöön ovat erilaisia sekä ”hankintaverkosto” hiukan toisenlainen.

  Järki käteen lääkkeissä – suuntaan ja toiseen. Ei pelkkiä pillereitä ilman terapiaa ja seurantaa – ei hampaat irvessä ilman lääkkeitä, jos niiden kanssa on mahdollista elää tasapainoisempaa ja onnellisempaa elämää. Ja jos se elämänlaatu ottaa jokusen vuoden elämänehtoosta pois, niin olen valmis. Kiitos.

  Tykkää

 2. Toimittajan kannattaa aloittaa journalismin laadunvalvontansa tekemällä taustatyöt ja tarkistamalla faktat ennen kuin tuuppaa lisää humpuukia putkeen.
  Ala-arvoista.

  Tykkää

 3. Jaahas kuulkaas… Adhd on nepsy sairaus, välittäjä aine puuttuu ja lääkityksellä Se korvataan, vaikka antas sitä sun tätä niin ei ne piirteet häviä… Toki ruokavalio ja kalanmaksat auttaa ylivilkkaus ja keskittymis ja tarkkaavaisuus häiriöihin.. Mutta jos lapsi tai aikuinen tarvii lääkityksen sitä kannattaa ottaa.. Itse olen 32v ja dg ja lääkkeet. Poikani 9v sama enkä koe että tarvii dvitaminin lisäksi muita, ikä ja oikea lääke concerta 36 auttanut, toinen poika pian 3v on vilkas ja en yhtään ihmettele jos saa joku päivä dg. Hänelle aloitan kokeilun omegalla ja katson auttaako, sitten näen jos ei ihan ”rauhoitu” niin tiedän että dg pitää saada.. Kannattaa lukea adhd syyt ja oireet ja lääkitykset ihan kuuklettamalla ennen kuin tuomitsee.. Ei ne kaikki villit lapset oo adhd:ta vaan koti olot tekee ja pk ryhmä koot sekä luokat myös niistä vilkkaita.. Pitää osaa erottaa ja lääkitä oikein, keksiä keinot selviytyä.. Tsemppiä kaikille sielunkumppaneille

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s