Muisti pätkii Kuopiossa

Alzheimerin lyhennetty oppimäärä harhaanjohdetuille suomalaisille. Jutun ydin on tämä: kehitteillä on muistia parantava rasvainen liemi, johon on lisätty kalaöljyä. Se ehkäisee muistisairauksia. Jos Kuopio muistaa kertoa.

.

.

.

Kun Kuopion kasvisruokakeskus, eli nykyiseltä nimeltään Itä-Suomen Ylilyöntiopisto, laukoo ajatuksiaan Helsingin Sanomissa huipputoimittaja Päivi Revon avittamana, voisi satunnainen median seuraaja luulla, että touhussa on jotain tolkkua.

Omassa jutussaniHelsingin Sanomat mukana Alzheimer-huijauksessa” toivon torstailta 3.4.2014 kerroin amerikkalaisesta Alzheimer-tutkimuksesta, joka oli hesarissa uutisoitu Kotimaa -osiossa. Olin silloin jättänyt pois rohvessoori Hilkka Soinisen osuuden. Otetaan se nyt tähän. Näin kirjoitti Päivi Repo timangina tiistaina 11.3.2014:

Muistisairaudet yleistyvät Suomessa nopeasti. 36 suomalaista saa muistisairausdiagnoosin joka päivä, ja määrän odotetaan kasvavan nopeasti. ”Tulokset ovat todella mielenkiintoisia”, sanoo neurologian professori Hilkka Soininen Itä-Suomen yliopistosta. ”Olisi hyvä saada jokin riskistä kertova testi. Olemme itsekin tutkineet sellaista.” Tutkijaryhmän tulokset pitää varmistaa vielä toisessa tutkimuksessa. Jos kehitetty testi osoittautuu paikkansa pitäväksi, verikoe voisi olla myynnissä muutamien vuosien kuluessa, tutkijat arvioivat.

Muistin virkistykseksi on syytä kerrata miten Päivi Repo ja Helsingin Sanomat päästivät lauantai-illan huuman irti 11.1.2014 Kotimaa-osiossa (onkohan köyhässä Sanoma-konsernissa lainkaan muita toimittajia kuin Päivi Repo, Marko Junkkari ja Saska Saarikoski?):

Pullollinen olennaisia ravintoaineita ja kehittymässä oleva varhainen muistisairaus hidastuu. Ensimmäisten tutkimusten mukaan tällainen voisi olla mahdollista. Tarkempia tietoja saadaan, kun Kuopion yliopiston professorin Hilkka Soinisen johtama ja EU:n rahoittama hanke valmistuu. Tuloksia voi tulla jo ensi vuonna. Kun Alzheimerin taudin kaltainen etenevä muistisairaus kehittyy, kehossa on pulaa tietyistä ravintoaineista.

Olen nyt tarjonnut teille nämä olennaiset dementia-lausunnot. Onkin syytä tarkastella mitä tässä ihan aikuisen oikeasti on tekeillä.

Euroopan Unionin rahoituksella on ollut käynnissä monikeskustutkimus nimeltä LIPIDIDIET (projektinumero FP7-KBBE-211696), jossa on ollut mukana myös Israel ja Suomen Kuopio. Halleluja ja shalom sekä oekeet immeiset sentään!Lipid_bilayer_Creative_Commons Kaikkien virallisten dokumenttien mukaan projektia johti professori Tobias Hartmann Saarlandin yliopistosta (Saksassa). Tarkoitus oli kehittää ranskalaiselle Danone-elintarvikekonsernille maitopohjainen energiajuoma, joka ehkäisee muistisairauksia. Turpaduunarin tutkimusten mukaan aine on jo myynnissä apteekeissa nimellä Souvenaid.

Nutricia Medical on Danonen omistama tytäryhtiö ja tämän tuotteen markkinoija. Souvenaidin markkinointimateriaalin kahlasin läpi ja mitä sieltä löytyikään? Koliini, fosfatidyylikoliini, fosfolipidi, EPA ja DHA! Kuulostaa jotenkin tutulta ainakin sinulle, joka jaksoit lukea edellisen artikkelini läpi! Siinä kerroin miten jenkkitutkija Mark Mapstone kumppaneineen oli tehnyt todellisen Alzheimer-löydön, ja jonka siis Repo oli ymmärtänyt, hesarin ravitsemuspoliittiset liturgiat huomioiden, ihan väärin. Kyse oli siis siitä, että kun noita tärkeitä ainesosia oli tutkittavalla henkilöllä vähäisiä määriä, oli suurempi riski saada Alzheimerin tauti.

Varmuuden vuoksi kerrataan vielä päähavainto: Itä-Suomen Ylilyöntiopisto ja rohvessoori Hilkka Soininen ovat ranskalaiselle Danone elintarvikeyhtiölle kehitelleet muistia parantavaa rasvaista lientä, johon on lisätty kalaöljyä.

Miten tämä käy yksiin Suomen ruokamafian virallisen linjauksen kanssa? ”Ihminen ei kaipaa eläinkunnan tuotteita”-linjauksella voidaan siis veronmaksajien rahoilla auttaa ranskalaista meijeriä! Suomalaisten pitää syödä itse niukkarasvaista kaninruokaa? Mitä Valio tuumaa tästä? Onko Arla tietoinen kusetuksesta?

Mielenkiintoista asiassa on toki se, että professori Hilkka Soininen ei itse tajunnut, että Mark Mapstone oli tullut samaan tulokseen kuin hän itse. Hilkka ei ehkä asiaa muistanut tai sitten se ei sovi ajan henkeen riehaantua eläinkunnan tuotteista. Sitä se meri-ilman, jodin ja lohiruokien puute teettää Kuopiossa. Ei aivosolut pysy käynnissä pelkällä makaronilaatikolla ja yhdeksällä palalla ruisleipää margariineineen.

Mutta hei, ei tässä mitään erikoista tapahtunut! Veronmaksajien rahoilla ei tarvitse muistaa mitä itse on tehnyt ja Helsingin Sanomat kyllä kiltisti uutisoi. Harhaanjohtaen!

92 kommenttia artikkeliin ”Muisti pätkii Kuopiossa

  1. Muistisairaudet lisääntyvät kohisten ja vika ei ole pelkässä ikääntymisessä, koska nuoretkin siihen sairastuvat, jopa ihan työikäiset alle 65v.

    Ravinto on suuressa roolissa sen ennaltaehkäisyssä, mutta ei viralliset ravitsemussuositukset ja se mitä kansa oikeesti syö? Ihmiset tarvitsevat oikeata tietoa ravinnosta, eikä iltapäivälehti terveysjournalismia, jossa ei ole päätä eikä häntää. Kansa ei tarvitse leipomoteollisuuden ja margariinitehtaiden mainoksia vaan oikeata tietoa?

    Miksi media ei tee mitään?

    Pullamössömedia ei uskalla kirjoittaa totuuksia? Pelätäänkö että mainostajat häipyvät? Vai mitä pelätään? Eihän lehdet elä lehtien myynnillä, vaan mainoksilla.

    http://personal.inet.fi/koti/remeli/alzheimer.htm

    Onhan medialla journalisteja, jotka työnsä osaavat, mutta onko heillä vapaat kädet?

    http://www.journalistiliitto.fi/pelisaannot/journalistinohjeet/

    Netti on kyllä väärällään tietoa ja lääkäreiden kirjoja ja vaikka mitä, joten terveystietoa ei tarvitse kysyä Ursula Schwabilta, Mikael Fogerholmilta tai Suvi M. Virtaselta, joiden vastaus kaikkeen on rahoittajien maksama ”tieto”.

    Tykkää

  2. Eihän EU:n eli meidän veronmaksajien rahoilla ole tarkoituskaan tehdä mitään muuta kuin hallintoa ja lobbareita tukevia asioita? Ehkäpä Valiolla ei ole sopivia lobbareita EU:ssa?

    Valiolla puuttuu lobbarit myös Sydänliitolta ja Diabetesliitolta, koska heidän prosyyriensä mukaan ainoastaan Oivariini on pahasta, muttei missään tapauksessa muut sekoiterasvamerkit 🙂

    Se, että kehosta puuttuu jotain aineita silloin kun tauti kehittyy ei liene yllätys kenelekään?

    Tai että sairaus erittää joitain proteiineja verenkiertoon (tai esim. selkäydinnesteeseen tai virtsaan), joita voidaan mitata.

    Esimerkkinä masennus ja 5 HIAA (5-Hydroksi-indolyylietikkahappo). Ihme kyllä, masentuneille annetaan pilleripurkki ilman minkäänlaista labratestiä. No, tässä maassa leikataan lihaviakin ilman ainoatakaan labratestiä … mitä sen väliä vaikka lihavuus johtuisi kilpirauhasesta. Pääasia, että leikataan…

    Ravinnolla on merkityksensä Alzheimerissäkin, mutta vielä tärkeämpää olisi tajuta miten ravinto, geenit ja kehossa olevat bakteerit toimivat yhteen.

    Eli jos virallisterveellinen ravinto yhdessä modernien lääkkeiden on saanut aikaan bakteeriston epätasapainon, miten tasapaino palautetaan?

    Tai mikäli bakteeriepätasapainon seurauksena bakteerit ovat tuottaneet entsyymejä, jotka ovat katalysoineet vääriä asioita, mitä sitten?

    Tai mikäli bakteeriepätasapaino on sekoittanut hormonaaliset säätelyjärjestelmät, mitäs sitten?

    Jonathan Eisenillä on hyviä opiskeluvideoita aiheesta jos jotakuta kiinnostaa http://www.youtube.com/user/phylogenomics

    Lopuksi pohtisin miksi meneillään olevassa evoluutiossa aivoihin kohdistuvat ongelmat lisääntyvät. Ikääntyminen ei voi olla tekijä, koska autismi, ad/hd jne ovat nuorten sairauksia ja niidenkin määrä lisääntyy.

    En voi uskoa sitä, että alzheimer olisi sellainen (vallitseva) ominaisuus, joka ohjaisi parinvalintaa ja tästä syystä geenipoolissamme alzheimerin merkitys nousisi.

    Tai jos on, niin onko syynä se, että esim. e-pillerit sekoittavat naisten pään ja parinvalinnan (e-pillereitä syövät suosivat naismaisia miehiä)? Miten sitten niiden lapset, jotka käyttävät vaikkapa masennuslääkkeitä hedelmällisessä iässään?

    Puhumattakaan siitä, että e-pillerit ja masennuslääkkeet löytyvät juomavedestämme.

    Tekeekö esimerkiksi puhtaaseen karppiruokaan lapsensa opettava vanhempi karhun palveluksen, kun kasvattaa terveen lapsen sairaaseen maailmaan? Lapsen, joka yritettiin Ursula Schwabin johdolla ottaa huostaan siksi, että lapsi ei suostunut syömään kuten virallisperverssi neuvottelukunta oli määritellyt.

    Tykkää

  3. Unohtui kirjoittaa vanha kansanviisaus: ”syö särkee, siitä saa järkee!”

    Mitenkähän he ovat tuohon mietelauseeseen päätyneet ilman tiedettä?

    Tykkää

  4. nutriciafi.nutricia.fi -sivusto antaa Souvenaidille käyttöindikaation Alzheimerin tauti, vaikka tuotetta ei ole rekisteröity lääkkeeksi tähän sairauteen. Näin ollen tuoteinfo on laiton. Eviran tai Fimean tai molempien tulisi puuttua tähän laittomaan mainontaan.

    Tykkää

  5. Tasapuolisuuden nimessä tutustuin Kauppilan kirjoitukseen. Siellä olikin hyvä neuvo dementiaan liikunta vaan olisko ollut peräti juoksu muistihäiriöiden ensioireisiin. Siinäpä sitten hyvä juoksukunto juosta huitsin männikköön löytämättä tietä kotio. Olisko helponpi hoitoisia ne huonokinttuiset?

    Tykkää

  6. Just noin, Christer, kiitos. Kirjoitapa myös erilaisista säteilyallergioista, joita ”tutkivat” vain kännyköiden valmistajat. Mitä kaikkea muistihäiriöitä aiheuttavatkaan kännyköiden ym. säteilyt, joista vaietaan. Kiitos etukäteen.

    Tykkää

  7. Kun nyt vitamiineistakin oli puhetta niin:

    ”Vitamin C Protects Rat Cerebellum and Encephalon from Oxidative Stress Following Exposure to Radiofrequency Wave Generated by BTS Antenna Mobile.

    It can be concluded that RFW causes oxidative stress in the brain and vitamin C improves the antioxidant enzymes activity and decreases MDA.”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24730455

    Tykkää

  8. Nostetaan tämä nyt vielä kerran esille:
    Erittäin mielenkiintoinen paperi varsinkin jos miettii erilaisia kansanterveydellisiä merkityksiä ”näinä diabetes aikoina”.

    ”The Physiology of Willpower: Linking Blood Glucose to Self-Control”

    http://tinyurl.com/kkermqr

    Pienen pienenä näytteenä:

    ” Glucose imbalances have also been linked with increased aggressive behavior, as assessed by reports from the participants, their families, and their psychiatrists (Yaryura-Tobias & Neziroglu, 1975). Treating the glucose imbalance with a low-carbohydrate, highprotein, high-fat diet helped reduce aggressive behavior, suggesting that the glucose imbalance was the cause of
    their aggression.

    Tässä tulee myös mieleen Suomalainen juomakulttuuri, sen vaikutukset verensokeriin ja sitä kautta mahdolliseen itsekontrollin puutteeseen.

    Välimerellinen mietojen alkoholijuomien ruoan yhteydessä nauttiminen tässäkin itsekontrollin kontekstissa kuulostaa fiksummalta.

    Tykkää

  9. Ko. kaupungissa järjestetään myös Kuopio Alzheimer Symposium.

    Koitin tapahtumassa (turhaan) kysyä, että miksi muistisairauksien ennaltaehkäisyyn ei panosteta.

    Lasten osalta riskit ovat suuret ja kasvussa:

    http://tinyurl.com/EMF-Alzheimer

    Ai niin, yllä mainittu mikroaaltokuormitus vaikuttaa myös rasvoihin (lipids), joten aiheesta Christer puhut.

    Kuopio Alzheimer Symposiumissa suurin fokus on ollut lääkepiloteissa ja niiden tulosten esittelyssä. Eikö kannattaisi ennaltaehkäistä muistisairauksia, sen sijaan, että niitä koitetaan myöhässä mömmöillä (esim. rasvamaitojuomalla) hoitaa?

    Tykkää

  10. Mikko: ei länsimaissa järjestetä minkäänlaista tapahtumaa ellei sen oleteta tuottavan jotain (voittoa). Ruokavaliohoito ei tuota mitään, mutta pilleri tuottaa.

    Tykkää

  11. Mikko Ahonen kirjoitti:
    Kuopio Alzheimer Symposiumissa suurin fokus on ollut lääkepiloteissa ja niiden tulosten esittelyssä. Eikö kannattaisi ennaltaehkäistä muistisairauksia, sen sijaan, että niitä koitetaan myöhässä mömmöillä (esim. rasvamaitojuomalla) hoitaa?”

    Assosiaatiot mutta tutkimisen arvoiset:

    A study that looks at Vitamin D deficiency and cognition relationship in older adults adds to the existing literature on the subject. ”This study provides increasing evidence that suggests there is an association between low vitamin D levels and cognitive decline over time,” said the lead author. ”Although this study cannot establish a direct cause and effect relationship, it would have a huge public health implication if vitamin D supplementation could be shown to improve cognitive performance over time because deficiency is so common in the population.”
    http://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140415111314.htm

    Ja D vitamiinin puutos on yleisesti ottaen yleisempää lihavilla.

    ”Vitamin D deficiency contributes to poor mobility among severely obese people

    Among severely obese people, vitamin D may make the difference between an active and a more sedentary lifestyle, according to a new study. The study found severely obese people who also were vitamin D-deficient walked slower and were less active overall than their counterparts who had healthy vitamin D levels. Poor physical functioning can reduce quality of life and even shorten lifespans.”

    http://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140415133811.htm

    Tykkää

  12. “Let food be thy medicine and medicine be thy food”

    ― Hippocrates

    ………………………………………………………….

    ”The Hippocratic Oath is an oath historically taken by physicians and other healthcare professionals swearing to practice medicine honestly. It is widely believed to have been written by Hippocrates, often regarded as the father of western medicine, or by one of his students.[1] The oath is written in Ionic Greek (late 5th century BC),[2] and is usually included in the Hippocratic Corpus. ”

    http://en.wikipedia.org/wiki/Hippocratic_Oath

    Jos Hippokrates on ”länsimaisen lääketieteen isä” ja yllä on hänen kehoituksensa…

    Muistan kuulleeni kommentin ”ruoka ei saa olla lääke”, mustaakseni kotimaiseen ohjelma 2 tyypin diabeteksesta

    Tykkää

  13. Tuomari kirjoitti: ”Eihän EU:n eli meidän veronmaksajien rahoilla ole tarkoituskaan tehdä mitään muuta kuin hallintoa ja lobbareita tukevia asioita? Ehkäpä Valiolla ei ole sopivia lobbareita EU:ssa?”

    Ei nyt sentään pelkästään mutta kyllähän se lobbaus on olemassa ja vaikuttamassa päätöksiin toki:

    ”Financial Timesin haastatteleman EU-virkamieslähteen mukaan kuitenkin myös EU-maat ovat keskenään erimielisiä Venäjän painostamisesta pakotteilla.

    Lehden mukaan myös eurooppalaiset suuryritykset lobbaavat kiivaasti. Yritysten viesti on, että välien heikkeneminen Kremliin tulee niille kalliiksi, mikäli kauppa EU:n ja Venäjän välillä vaikeutuu.”

    http://www.kauppalehti.fi/etusivu/yritysjattien+kiivas+lobbaus+luo+eulle+kokouspaineita/201404672506

    Tykkää

  14. Mie kirjoitti: ”Samalta kirjoittajalta löytyy muitakin suosittelemisen arvoisia tekstejä, esim.

    http://biologiikka.com/vitamiinihysteria/

    Lainaus tekstistä: ”Tyypillisessä mainoksessa tohtori Polonen (nimi muutettu) kertoo vitamiinin X puutteen haitoista ja kuinka heidän multivitamiinipillerinsä tai ”ravinnerikkaat superfoodit” tarjoavat ratkaisun ongelmaan.”

    Tekstin suhteen oletatko blogin kirjoittaja on kykenevä objektiivisuuteen ko asiassa?

    Voi paljastaa myös miksi lähdin aikoinani keräämään tutkimustietoa esim C vitamiinista yksi syistä oli tämä: Ongelma on siinä että lauseen kirjoittaja olkoonkin professori ei mielestäni ymmärrä eikä tiedä tieteellisesti mikä on ”ylimäärä” tai hyödyllinen määrä missäkin tutkittavassa kontekstissa.

    ”Mielestäni vain vitamiinien ylenmääräinen nauttiminen on rahan vetämistä alas pöntöstä,”

    Tykkää

  15. Muistaako Mie kun meillä oli vuosia sitten kina suonensisäisen C vitamiinin mahdollisista vaikutuksista syöpäsoluihin?

    Tässä pientä väliaikatietoa, katsotaan miten etenee tutkimusrintamalla. Ja se jostain syystä jöttää vielä terveet solut ”rauhaan”. Mistä se ”tietää”?


    High-dose vitamin C can boost the cancer-killing effect of chemotherapy in the lab and mice, research suggests.

    Given by injection, it could potentially be a safe, effective and low-cost treatment for ovarian and other cancers, say US scientists.

    However, scientists at the University of Kansas say that when given by injection vitamin C is absorbed into the body, and can kill cancer cells without harming normal ones.

    The researchers injected vitamin C into human ovarian cancer cells in the lab, into mice, and into patients with advanced ovarian cancer.

    They found ovarian cancer cells were sensitive to vitamin C treatment, but normal cells were unharmed.

    The treatment worked in tandem with standard chemotherapy drugs to slow tumour growth in mouse studies. Meanwhile, a small group of patients reported fewer side-effects when given vitamin C alongside chemotherapy.

    No patent potential
    Co-researcher Dr Jeanne Drisko said there was growing interest in the use of vitamin C by oncologists.

    ”Patients are looking for safe and low-cost choices in their management of cancer,” she told BBC News. ”Intravenous vitamin C has that potential based on our basic science research and early clinical data.”

    One potential hurdle is that pharmaceutical companies are unlikely to fund trials of intravenous vitamin C because there is no ability to patent natural products.

    ”Because vitamin C has no patent potential, its development will not be supported by pharmaceutical companies,” said lead researcher Qi Chen.

    ”We believe that the time has arrived for research agencies to vigorously support thoughtful and meticulous clinical trials with intravenous vitamin C.”

    Dr Kat Arney, science communications manager for Cancer Research UK, said there was a long history of research into vitamin C for treating cancer.

    ”It’s difficult to tell with such a small trial – just 22 patients – whether high-dose vitamin C injections had any effect on survival, but it’s interesting that it seemed to reduce the side-effects of chemotherapy,” she said.

    Further studies are needed before we know for sure what benefits high dose vitamin C may have for patients”

    Dr Kat Arney
    Cancer Research UK

    http://www.bbc.com/news/health-26038460

    Muistako myös että keksit myös minun ”jutuille” C vitamiinin vaikutuksista haukkumasanan oliko se ”neopaulingismi”?

    ”In the 1970s, chemist Linus Pauling reported that vitamin C given intravenously was effective in treating cancer.

    However, clinical trials of vitamin C given by mouth failed to replicate the effect, and research was abandoned.”

    Tykkää

  16. Korkea kolesteroli on yksi Alzheimerin riskitekijöistä, joten esimerkiksi statiinit saattavat auttaa Alzheimerin taudin ehkäisyssä:
    http://www.alzheimers.org.uk/site/scripts/press_article.php?pressReleaseID=1035

    Kukaan vähänkään monipuolisemmin syövä ei tarvitse lisäravinnekauppiaiden vitamiinilisiä. D-vitamiini täällä pohjoisessas saattaa olla poikkeus. Monestihan niistä ei ole mitään hyötyä ja joissain tutkimuksissa jopa päinvastoin. Trendinähän on vetää överiannoksia jotain C-vitamiinia, josta ei ole mitään hyötyä, koska se ei imeydy vaan poistuu ns. luonnollisten poistuman kautta ihmisruumiista.

    Tykkää

  17. Fat mongerer kirjoitti:
    ”Trendinähän on vetää överiannoksia jotain C-vitamiinia, josta ei ole mitään hyötyä, koska se ei imeydy vaan poistuu ns. luonnollisten poistuman kautta ihmisruumiista.”

    Darwin sanoi hyvin:

    Darwin: ”Ignorance more frequently begets confidence than does knowledge.”

    Voit samalla logiikalla myös kyseenalaistaa veden juomisen hyödyn koska se poistuu virtsan mukana. ”Kalliista kusta” veden juominen ja varsinkin firmojen tarjoaman shamppanjan. Sillä vedellähän saattaa olla jotain tehtäviä kehossa ennen kuin se poistuu, tuotahan pitää oikein pohtia ja ajan kanssa.

    Katsotaan mitä C-vitamiini mahdollisesti tekee esim HDL ja LDL kolesterolien hapettumisherkkyydelle,:

    ”Vitamin C Inhibits Lipid Oxidation in Human HDL1,2

    Our results demonstrate that vitamin C inhibits lipid oxidation in HDL and preserves the antioxidant activity associated with this lipoprotein fraction.”

    http://jn.nutrition.org/content/133/10/3047.long

    ”It was demonstrated that vitamin C in vitro inhibited LDL oxidation mediated by MPO; however, vitamin E was unable to
    act in the same way. ”

    http://ibj.pasteur.ac.ir/browse.php?a_id=798&slc_lang=en&sid=1&ftxt=1

    Mites muuten vähärasvaisen ruokavalion ”tieteellinen tuki” nykyään jakselee, ollut hyvin hiljaista jostain syystä sillä rintamalla?

    Tykkää

  18. Vitamiinihysteriasta:
    Nää ukot, jotka saa kaiken tarvittavan tavallisesta monipuolisesta ravintoköyhästä ruuasta, nää on pöhöttyneitä muumioita, joihin lentsu iskee.

    Puolestaan nää ukot, kuten Sundqvist ja Halmetoja, jotka kiinnittää huomiota myös ravinnon laatuun, nää on energisiä, terveitä, nuorekkaita äijiä.

    Tykkää

  19. mitähän tutkimukseseea käytetyt määrät mahtavat olla mikrogrammoina ?

    olikos tuossa tutkimuksessa verratut 10 vs 50-200 mikragrammoina kuinka paljon ?

    niin ja tässä monien haukkumassa monipuolisessa ryokavaliossa taidetaan saada helposti jopa 200 mg c-vitamiinia ilman lisävitamiineja. esim 50g paprikaa, appelsiini, marjoja 100g, 100-200g perunaa, 100g kaalia, tai toisen 100g perunan sijaan 200g pakastevihanneksia. Tai aamupalalla desi appelsiinimehua -> jo 60 mg.

    Tykkää

  20. Nää muumiot syö jotain teollisesti kyllästettyjä, täynnä täyteaineita olevia aspartaamilla maustettuja vitamiinipillereitä.

    Huom! Laatu! Elimistö pystyy hyödyntämään luonnollista laatua.

    Varmaan joissain Itä-Suomen yliopiston tutkimuksissa mikrokiteinen aspartaamiselluloosa ymmärretään vitamiiniksi.

    Sitte ne tulee tulokseen, että ei ole hyötyä vitamiinista.

    Tykkää

  21. Hekottaa kirjoitti: ”mitähän tutkimukseseea käytetyt määrät mahtavat olla mikrogrammoina ?

    olikos tuossa tutkimuksessa verratut 10 vs 50-200 mikragrammoina kuinka paljon ?”

    Nyt on hyvä paikka hekottajalla oppia lisää. Tutkitko asiaa hieman lisää ”omin päin” ja vastaat sitten omaan kysymykseesi? Tämä on erinomainen tapa oppia koska varmasti muistat jatkossakin alkuperäisen virheesi. Virheiden tekeminen pitää aina hyödyntää juuri tästä syystä. Jos virheen piilottaa, oppimista ei tapahdu.

    Tykkää

  22. Niin jussipussi, kun tuot tutkimuksia esiin niin olisi ihan mukava, että voisit niistä jotain kertoakin.

    Btw mikäköhän on alkuperäinen virheeni. Tutkimuksessa taidettiin verrata 30 mg:n c-vitamiineja 150-600 mg:n annokseen. Tietenkin olisi mukava tietää paljonko on hyötyä annoksen nostaisesta esim 200 mg:stä 600 mg:n ? Vai onko loput 400 mg vain mainitsemaasi ns kallista virtsaa.

    Tykkää

  23. Jussipussi,

    ”Kuvitteleeko Mie tämän olevan kattavan ja objektiivisen kirjoituksen esimerkiksi nyt vaikka C-vitamiinin eri vaikutuksista?”

    Katson sen olevan selkeä ja asianmukainen esitys ns. vitamiinihypestä. Paljon porua, vähän villoja.

    ”Tekstin suhteen oletatko blogin kirjoittaja on kykenevä objektiivisuuteen ko asiassa?”

    Siltä vaikuttaa. Kyseessä kun on nykykäsitys johon on saavuttu perustellusti kliinisen ja epidemiologisen näytön pohjalta.

    ”Muistaako Mie kun meillä oli vuosia sitten kina suonensisäisen C vitamiinin mahdollisista vaikutuksista syöpäsoluihin?”

    En suoraan sanoen muista. Luin pitkän ja turha n (linkki & omin sanoin kertominen olisi ns. hyvää netikettiä, turha floodaus pois) kopipeistauksesi BBC:n artikkelista. In vitro tms. alustavissa kokeissa on siis saatu alustavia positiivisia tuloksia? Ok. Aika monesta mitä erilaisemmasta aineesta on saatu vastaavia tuloksia mitä erilaisimpien tautien ja vaivojen hoidossa. Miten sitten onkaan käynyt isommissa, tarkoin kontrolloiduissa päätetapahtumakokeissa?

    ”Muistako myös että keksit myös minun ”jutuille” C vitamiinin vaikutuksista haukkumasanan oliko se ”neopaulingismi”?”

    Keksinkö? No siltähän tuo hehkutus vähän vaikuttaa. Rusinoita pullasta. Kuinka moni C-vitamiinitutkimus on feilannut tai tuottanut nollatuloksen?

    Olen vuosien saatossa lukenut sen sadasta ”luonnollisesta ihmelääkkeestä”. Joten juu, palataan asiaan sitten kun alkaa olla jotain konkreettisempaa käsillä.

    Tykkää

  24. Suomalaisten sairastelu alkoi siitä, kun terveysterroristit alkoivat kertomaan mitä tänään saa syödä ja huomenna ei . Ja mitä enemmän on puhuttu laihduttamisesta , sitä enemmän kansan on lihonut. Oma äitini joi punaista maitoa, söi voita, eli 93 vuotiaaksi muisti oli terävä, näkö ja kuulo hyvä, loppuun asti. Oma terveyteni ei ole niin hyvä, koska ajatukseni ovat terveysterroristit sekoittaneet ohjeineen.

    Tykkää

  25. Tässä Hekottaa nimimerkille ja muillekkin lukuja Pohjois-Karjala Projektista.

    ”Plasma ascorbic acid concentrations in the Republic of Karelia, Russia and in North Karelia, Finland.

    RESULTS:
    Plasma ascorbic acid concentrations were very different in the two areas. In Pitkäranta 93% of the men and in North Karelia only 2% of the men had plasma levels suggesting severe vitamin C deficiency. After intervention 46% of the men in the experimental group compared with 5% in the control group had plasma ascorbic acid concentrations exceeding 23 mumol/l (4.0 mg/l).

    CONCLUSIONS:
    In addition to a high smoking prevalence the very low ascorbic acid concentration among men in the Republic Karelia can have an effect on the high cardiovascular disease mortality.”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8641247

    Mitä ko luvut indikoi mahdollisten veren rasvojen / lipoproteiinien hapettumisherkkyydestä, erityisesti tupakoitsijoilla?

    ”Yksin saa itsen kanssa” näistä jutella ja pohtia. Liekkö muilla pelkoa puhua aiheesta?

    Tykkää

  26. Näin mallikkona voi esittää tällaisen kysymyksen: Mikä oli Pohjois-Karjala projektissa veren erittäin matalien C vitamiinipitoisuuksen merkitys ja moniko ko henkilöistä oli mahdollisesti keripukissa?

    Mitatut veren erittäin matalat C vitamiinpitoisuudet suurella prosentilla mitattavista maallikon silmiin indikoi että osalla on mahdollista ollut keripukki(a).

    Mitä se merkitsisi silloin esim sydän ja verenkertoelimistön kunnon suhteen?

    Tykkää

  27. Mie kirjoitti. ”En suoraan sanoen muista”.

    Minä muistan, muistutan jatkossakin jos et satu muistamaan. Ne löytyy esim Reijon blogeista keskusteluosioissa. Puhuttiin myös Uuden- Seelannin suonensisäisen C vitamiinin rekisteröinnistä laakkeeksi.

    Tykkää

  28. Keksinkö? No siltähän tuo hehkutus vähän vaikuttaa. Rusinoita pullasta. Kuinka moni C-vitamiinitutkimus on feilannut tai tuottanut nollatuloksen?

    Etkö tätäkään muista.

    Nämä on tutkimustuloksia mitä liitän. Sinä voi laittaa niihin vaika mitä etuliitteitä jos haluat mutta ei ne tutkimukset siitä mihinkään muutu.
    Tee palvelus itsellesi ja lue niitä tutkimuksia/meta tutkimuksia. Ei tutkimuksia millään C vitamiini / Flunssa ”huomionsiirtoharjoituksella” siirretä sivuun.

    Taikurit käyttää ko temppuja kun pitää olellisessa kohdassa saada katselijan huomio pois tempusta ja miten se tehdään.

    Tykkää

  29. Mie kirjoitti:”Olen vuosien saatossa lukenut sen sadasta ”luonnollisesta ihmelääkkeestä”. Joten juu, palataan asiaan sitten kun alkaa olla jotain konkreettisempaa käsillä.”

    Koetko sinä että nämä tällaiset on vasta-argumentointia siihen mitä olen tänne liittänyt?

    Yritä nyt edes hieman nostaa argumentoinnin tasoasi.

    Tykkää

  30. Mie kirjoitti: Miten sitten onkaan käynyt isommissa, tarkoin kontrolloiduissa päätetapahtumakokeissa?

    Ymmärrät varmaan miksi ollaan melkein samassa tilanteessa kuin 70 luvulla aiheen suhteen, jos tuotetta ei voi patentoida ”ei tehdä mijardeja” Miksi kukaan rahoittaisi kalliita tarkoin kontrolloituja päätetapahtumakokeita? Eihan mahdollinen terveyshyöty ole se olellisin/ oleellinen vaan rahan tekeminen? Ongelmana olisi myös se että tulisi potentiaalinen uhka kalliita hoitoja kohtaan. Eihän mikään ”rahantekolaitos” moiseen lähde?

    Useat tutkimukset osoittavat että C vitamiini suonensisäisenä tappaa erilaisia syöpäsoluja eri tehokkuuksilla ja vieläpä jättäen terveet solut ”rauhaan”. Ongelma on seuraavat askeleet siitä eteenpäin ”virallisisissa portaissa”. Kuten sinunkin asenteesi mielestäni sitä osoittaa. Tämä ongelma on ollut mielestäni siitä lähtien kun ” eräs kemisti meni 70 luvulla astumaan lääketieteen varpaille”.

    Tykkää

  31. Mie kirjoitti: ”Luin pitkän ja turha n (linkki & omin sanoin kertominen olisi ns. hyvää netikettiä, turha floodaus pois)

    Sinä voit kokea nämä poliittisen taktikoinnin ja huomionsiirron harjoituksina, minulle nämä on ”totuudellisuuden metsästystä” ja ymmärryksen lisäämistä aiheesta. Toki myös virheitä tehden ja niitä korjaten.

    Tykkää

  32. ”Jussipussi”

    ”Nämä on tutkimustuloksia mitä liitän. Sinä voi laittaa niihin vaika mitä etuliitteitä jos haluat mutta ei ne tutkimukset siitä mihinkään muutu.”

    Eipä ei. Eikä myöskään se, että et esittele kannaltasi epäedullisia tutkimuksia, erittele erilaisten tutkimusten merkitystä kokonaisuuden kannalta tms. Et ts. pyri millään tavalla synteesiin, hahmottamaan kokonaiskenttää.

    ”Koetko sinä että nämä tällaiset on vasta-argumentointia siihen mitä olen tänne liittänyt?”

    Ei eikä sen ollut tarkoituskaan olla. Katsos ”Jussipussi”, ei yksittäiseen tutkimustulokseen X sinällään tarvitse argumentoida ”vastaan” ellei tutkimus ole ollut huonosti toteutettu tai muuten heikkotasoinen. Kyse on vain ja ainoastaan siitä, että esittelemäsi matsku on tasan tarkkaan edelleen ALUSTAVAA tutkimustietoa (eikä kaikilta osin mitenkään uuttakaan). Tästä on vielä toooooodella pitkä matka siihen että jostain kannattaisi oikeasti innostua.

    En minä voi sille mitään että tämä tuntuu sinusta pahalta. Asiat vain on sanottava kuten ne ovat.

    ”Miksi kukaan rahoittaisi kalliita tarkoin kontrolloituja päätetapahtumakokeita?”

    Julkinen valta on kieltämättä näissä nihkeä, mutta kun otetaan huomioon meta-analyysitason näyttö ns. antioksidanttihypen suhteen, niin en ihmettelekään. Tätähän esiteltiin siinä artikkelissa joka aukaisi sanaisen arkkusi ovet. 🙂 Eikä taida Big Supplementiaakaan kiinnostaa: myynti kun hoituu nykyiselläänkin ilman sellaisia investointeja kuin lääkefirmoilta oletetaan.

    Aina voi toki vaatia ja haluta metodologisesti parempia uusia tutkimuksia. En minäkään niiden tarvetta nyt kovin väheksy. Mutta ymmärrän kyllä sen miksi niihin ei tässä tapauksessa olla ryntäämässä pää kolmantena jalkana.

    ”Useat tutkimukset osoittavat että C vitamiini suonensisäisenä tappaa erilaisia syöpäsoluja eri tehokkuuksilla ja vieläpä jättäen terveet solut ”rauhaan”.”

    Ja tähänastiset kunnolliset kliiniset kokeet – sellaiset joita lääkevalmisteilta vaaditaan – ovat tuottaneet … Niin, tiedät kyllä mitä.

    ”Tämä ongelma on ollut mielestäni siitä lähtien kun ” eräs kemisti meni 70 luvulla astumaan lääketieteen varpaille”.”

    Viitttat Paulingiin? Primääriongelmahan oli se että miehen C-vitamiinitutkimustyö oli tieteellisesti ajatellen heikkotasoista. Kyseessä ei ollut mikään väärinymmärretty nero vaan jälleen eräs esimerkki ns. Nobelin taudista.

    http://rationalwiki.org/wiki/Nobel_disease

    Tykkää

  33. Mie kirjoitti:”Et ts. pyri millään tavalla synteesiin, hahmottamaan kokonaiskenttää”.

    Kyllä pyrin miksi muuten näitä tutkimuksia lukisin.

    Oletan lukijoilla olevan riittävästi älliä että pystyvät itse lukemaan tutkimukset, niiden oleelliset indikaatiot ja suhteuttamaan ne.

    Ei minun tehtävä ole ajatella sinun puolesta.
    esitän indikaatiot tiettyihin asioihin, sinä voit vetää niistä omat johtopäätöksesi.

    Tykkää

  34. ,Mie kirjoitti:
    ”Ei eikä sen ollut tarkoituskaan olla. Katsos ”Jussipussi”, ei yksittäiseen tutkimustulokseen X sinällään tarvitse argumentoida ”vastaan” ellei tutkimus ole ollut huonosti toteutettu tai muuten heikkotasoinen. Kyse on vain ja ainoastaan siitä, että esittelemäsi matsku on tasan tarkkaan edelleen ALUSTAVAA tutkimustietoa (eikä kaikilta osin mitenkään uuttakaan). Tästä on vielä toooooodella pitkä matka siihen että jostain kannattaisi oikeasti innostua.”

    Miksi sinun pitäsi erikseen innostua, etkö voi käsitellä asioita rauhallisesti innostumatta ja ilman hehkutusta?

    Tykkää

  35. Mie kirjoitti:”Julkinen valta on kieltämättä näissä nihkeä, mutta kun otetaan huomioon meta-analyysitason näyttö ns. antioksidanttihypen suhteen, niin en ihmettelekään. Tätähän esiteltiin siinä artikkelissa joka aukaisi sanaisen arkkusi ovet. 🙂 Eikä taida Big Supplementiaakaan kiinnostaa: myynti kun hoituu nykyiselläänkin ilman sellaisia investointeja kuin lääkefirmoilta oletetaan.

    Aina voi toki vaatia ja haluta metodologisesti parempia uusia tutkimuksia. En minäkään niiden tarvetta nyt kovin väheksy. Mutta ymmärrän kyllä sen miksi niihin ei tässä tapauksessa olla ryntäämässä pää kolmantena jalkana.”

    ”Eihän tässä nyt mitään outoa ole”.

    Miksi ihmessä satojen miljardien vuosittainen ”syöpäbusiness” haluaisi tutkia esimerkiksi potentiaalista ainetta (hypotettisena esimerkkina) jos se ei olisi pantentoitavissa, vaikuttaisi selektiivisesti vain syöpäsoljua tuhoavasti, sillä ei olisi merkittäviä haittavaikutuksia ja se olisi ”halpaa kuin saippua”. Miksi ihmessä ko hypoteettisessa tilanteessa ko business haluaisi menettää vapaehtoisesti ison osan busineksestaan?

    Tykkää

  36. Mie kirjoitti:”Viitttat Paulingiin? Primääriongelmahan oli se että miehen C-vitamiinitutkimustyö oli tieteellisesti ajatellen heikkotasoista. Kyseessä ei ollut mikään väärinymmärretty nero vaan jälleen eräs esimerkki ns. Nobelin taudista.”

    Tieteellisesti heikkotasoistako, mikä tuo listalla ensimmäisenä oleva myönnetty patentti on, mitä on vaadittu että patentti on myönnetty, heikkotasoista tieteellistä tutkimustako?

    ”Prevention and treatment of occlusive cardiovascular disease with ascorbate and substances that inhibit the binding of lipoprotein (A)”

    http://www.google.com.tr/patents/US5278189

    Pauling/Rath Patents

    5,278,189 – Prevention and Treatment of Cardiovascular Disease with Ascorbate and Substances that Inhibit the Binding of Lipoprotein(a)
    5,230,996 – Use of Ascorbate and (Lysine) for Organ and Blood Vessel Treatment Prior to Transplantation.
    5,650,418 – Therapeutic Lysine Salt Composition and Method of Use

    Nyt taas menet asian sivuun ja tarkoituksella ja harkiten.

    Näin helppoa se on blokata; tehdään vain tutkimus väärin ja potentiaalinen uhka on poissa.

    ”In the 1970s, chemist Linus Pauling reported that vitamin C given intravenously was effective in treating cancer.

    However, clinical trials of vitamin C given by mouth failed to replicate the effect, and research was abandoned.”

    Ja nämähän ne on ne todelliset esteet/hidasteet:

    ”One potential hurdle is that pharmaceutical companies are unlikely to fund trials of intravenous vitamin C because there is no ability to patent natural products.

    ”Because vitamin C has no patent potential, its development will not be supported by pharmaceutical companies,” said lead researcher Qi Chen.”

    Nyt substanssia lisää argumentteihin Mie.

    PS. Miksi ohitit lipoproteiineihin liittyvien ”hapettumistutkimusten” indikaatiot ja Pohjois-Karjala tutkimusten löydökset.

    Tykkää

  37. Näytteenä, mahdollinen assosiaatio, ”C suun kautta saatuna”:

    ”Vitamin C and survival among women with breast cancer: A Meta-analysis.

    CONCLUSION:
    Results from this meta-analysis suggest that post-diagnosis vitamin C supplement use may be associated with a reduced risk of mortality. Dietary vitamin C intake was also statistically significantly associated with a reduced risk of total mortality and breast cancer-specific mortality.”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24613622

    Eläinkoe:

    ”In vitro and in vivo effects of a nutrient mixture on breast cancer progression.”

    .. We investigated the effects of a novel nutrient mixture (NM) containing ascorbic acid, lysine, proline and green tea extract in vitro and in vivo on 4T1 murine breast cancer,

    These results suggest that NM has therapeutic potential in the treatment of breast cancer.”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24728148

    Tykkää

  38. Yksi tutkimuksellinen polku on toki myös nykyisten syöpälääkkeiden/hoitojen haittojen mahdollinen vähentäminen C vitamiinilla.

    ”Chlorambucil and ascorbic acid-mediated anticancer activity and hematological toxicity in Dalton’s ascites lymphoma-bearing mice.

    Combination treatment of mice with ascorbic acid plus chlorambucil showed less histopathological changes in kidney as compared to chlorambucil treatment alone, thus, ascorbic acid is effective in reducing chlorambucil-induced renal toxicity in the hosts. Based on the results, for further development, hopefully into the clinical usage, the administration of ascorbic acid in combination with chlorambucil may be recommended.”
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24597143

    ”Intravenous vitamin C administration improves quality of life in breast cancer patients during chemo-/radiotherapy and aftercare: results of a retrospective, multicentre, epidemiological cohort study in Germany.

    CONCLUSION:
    Complementary treatment of breast cancer patients with i.v. vitamin C was shown to be a well tolerated optimization of standard tumour-destructive therapies, reducing quality of life-related side-effects.”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22021693

    Tykkää

  39. Tässä vielä mielestäni indikaationa miksi Mayo klinkan testi 1970 luvulla suun kautta annetulla C vitamiinilla ei tuottanut tuloksia. Suun kautta annosteltuna päästään maksimissaan vain noin 200-400 mikromoolin C vitamiintasoihin veressä ja sekin pitää tehdä suhtellisen pienillä annoksilla mutta tiheään, kerran tunnissa, annos.

    Suonesisäisellä c vitamiinilla päästään suht helposti alla olevan tutkimuksen C vitamiinitasoihin veressä.


    Ascorbic acid and a cytostatic inhibitor of glycolysis synergistically induce apoptosis in non-small cell lung cancer cells.

    Ascorbic acid (AA) exhibits significant anticancer activity at pharmacologic doses achievable by parenteral administration that have minimal effects on normal cells. Thus, AA has potential uses as a chemotherapeutic agent alone or in combination with other therapeutics that specifically target cancer-cell metabolism.

    These results demonstrate the effectiveness of AA against NSCLC cells and that combinations of AA with 3-PO synergistically induce apoptosis via a ROS-dependent mechanism. These results support further evaluation of pharmacologic concentrations of AA as an adjuvant treatment for NSCLC and that combination of AA with glycolysis inhibitors may be a promising therapy for the treatment of NSCLC.”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3679078/figure/pone-0067081-g001/

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23776707

    Tykkää

  40. Jussipussi:

    ”Kyllä pyrin miksi muuten näitä tutkimuksia lukisin.”

    Et pyri. Jos pyrkisit, esittelisit myös ne nolla- ja kielteiset tulokset sekä katsaus-/meta-analyysitason näyttöä.

    ”Miksi sinun pitäsi erikseen innostua, etkö voi käsitellä asioita rauhallisesti innostumatta ja ilman hehkutusta?”

    No niinhän minä teinkin. ”Paljon porua, vähän villoja” on tuon vitamiinihypetyksen anti. Eikös ollut aika rauhallisesti sanottu. 🙂

    ”Miksi ihmessä satojen miljardien vuosittainen …”

    Ei tainnut liittyä siihen mitä kirjoitin? Tietenkään lääkeyhtiöt eivät lähde tutkimaan taloudellisesti kannattamattomina pitämiään polkuja. Mutta eipä julkisen vallan – tai lisäravinneteollisuudenkaan – näytä tämän hetkisen tiedon valossa olevan ensisijaista jatkaa tätä antioksidanttipyörittelyä. Miksei ”Big Supplement” investoi kliinisiin kokeisiin C-vitamiinin kohdalla? 🙂

    ”Tieteellisesti heikkotasoistako, mikä tuo listalla ensimmäisenä oleva myönnetty patentti on, mitä on vaadittu että patentti on myönnetty, heikkotasoista tieteellistä tutkimustako?”

    Ehhehehe? Patentin myöntämisperusteisiin ei kuulu lääkkeiltä vaadittava laaja kliininen näyttö (faasi III) tehosta, mikä on OLENNAISTA puhuttaessa sen tason väitteistä kuin Pauling esitti. Skarppaas nyt.

    Paulingin tutkimukset C-vitamiinista syöpähoitona olivat heikkotasoisia: koeryhmät olivat hujanhajan muodostettuja (eri syövän vaiheet, iät/sukupuolet/tms. sikisokin) eikä miehen tuloksia ole KOSKAAN toistettu.

    ”Näin helppoa se on blokata; tehdään vain tutkimus väärin ja potentiaalinen uhka on poissa.”

    ”Oraalinen vs. suonensisäinen” väite on kyllä tuttua huttu Pauling-apologeetikoilta. Mm. nuo Mayo-klinikan tutkimuksissa käytetyt annokset
    olivat sitä luokkaa että suhteessa Paulingin OMIIN väitteisiin vaikutuksia olisi pitänyt löytyä. Linkittämäsi tutkimus oli in vitro joten pitoisuudet ovat luonnollisesti ihan eri luokkaa eikä suoranaista relevanssia in vivo ole.

    Tämän lisäksi Pauling pyrki kaikin keinoin pyyhkäisemään kiusalliset, vastakkaiset löydökset maton alle: täältä

    http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/Cancer/c.html

    voit havaita miten kävi hänen entisen työkaverinsa Robinsonin kun mies havaitsi, että eläinkokeissa suuret C-vitamiiniannokset itseasiassa LISÄSIVÄT syöpäkasvainten kehittymistä ja että suojaava vaikutus ilmeni ainoastaan annoksilla jotka olivat lähellä tappavia.

    ”PS. Miksi ohitit lipoproteiineihin liittyvien ”hapettumistutkimusten” indikaatiot ja Pohjois-Karjala tutkimusten löydökset.”

    Miten niin ”ohitin”? Paulingista puhuttaessa? Antioksidanttisupplementaatiosta yleensä? Jos katsot näillä olevan relevanssia, kerro toki mitä (ja ylipäätään se mihin ”P-Karjala -tutkimuksiin” viittaat).

    ”Laitetaan nämä ettei nyt koko ajan ohi otsikon aiheen mene.”

    Molemmat paperit käsittelevät spesifiä ryhmää (eivät siis syöpäpotilaita, toisin kuin Paulingin tutkimustyön ydin). Edellinen pohjaa vain seitsemään tutkimukseen eli on harvinaisen suppea. Jälkimmäisen kanta on se, että vitamiinien saannista huolehtiminen terveellisen ruokavalion kautta on se keskeinen asia, lisäravinteet tähän lisäksi ovat korkeintaan riskiryhmien kannalta mahdollisesti mielekästä, olettaen että puutetta löytyy. Megasuurien annosten puffaaminen ei saa tukea kummastakaan.

    Vertailun vuoksi Cochrane-katsaus, Bjelakovic et al (2012), ”Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases”. Mitäpäs tästä olet mieltä?

    Mainittakoon nyt loppuun oma kantani mahdollisimman selkeästi: vitamiinien saanti osana terveellistä ruokavaliota on MYÖS terveille henkilöille se keskeisin asia. Eivät lisäravinteet. C- tai E-vitamiinisupplementaatiosta on jonkinasteista hyötyä joillekin ryhmille, mutta yl. ottaen väestötasolle ei ole tarvetta (suurille) lisäravinneannoksille näissä tapauksissa.

    Tykkää

  41. Mie kirjoitti:
    ”Et pyri. Jos pyrkisit, esittelisit myös ne nolla- ja kielteiset tulokset sekä katsaus-/meta-analyysitason näyttöä.”

    Otetaan esimerkki, laitoin nämä meta-anlyysit ja Cochrane paperit tuonne ”vitamiinihysteria” artikkelin kommenttiosioon. Palautteeni on hyllyllä/estettynä. Myös alzheimer artikkelin.

    Liitän sitten tähän.

    ”Vitamin C and survival among women with breast cancer: A Meta-analysis.”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24613622

    ”Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials.”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22492364

    ”Vitamin C supplementation lowers serum low-density lipoprotein cholesterol and triglycerides: a meta-analysis of 13 randomized controlled trials”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2682928/

    Effect of oral vitamin C supplementation on serum uric acid: a meta-analysis of randomized controlled trials.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21671418

    Cochrane paperit keuhkokuumeen ja tetanuksen suhteen. ”Indikatiivisia” mutta erittäin mielenkiintoisia

    http://www.mv.helsinki.fi/home/hemila/Cochrane.htm

    Miksi näiden meta-anlyysien linkittäminen artikkeliin palutteena estetään?

    Jos otat nuo kolme meta-anlyysia, veren rasvat, verenpaine je uraatti , mitä laskennallisia/tilastollisia vaikutuksia sillä olisi kansallisella tasolla, montako sydäntautitapahtumaa (fataalit ja ei fataalit)” vähemmän vuodessa? Vertaa tätä esim THL aikasempoaan ulostuloon kolesterolien ”sadasosien/kymmenesosien muutoksista varoitteluun” tai esim suolan vaikutus terveillä verenpaineeseen?

    Ja huomauttaen että ko meta-alyysien annoskoot oli mielestäni keskimäärin pieniä ja huonosti annosteltuna/jaettuna .

    Tällainen maallikkokin pystyisi suunnittelemaan paremmat tutkimusjärjestelyt jos katsoo tutkimusten keskimääräisiä järjestelyjä.

    Tykkää

  42. Ruoan lisänä nautitut B-ryhmän vitamiinit – foolihappo, B6 ja B12 – ehkäisevät Alzheimerin tautia, osoittaa Oxfordin yliopiston Optima-tutkimus. Se vahvistaa aikaisempia raportteja, joiden mukaan ikääntyvillä on usein näiden vitamiinien piilevää puutetta, mikä heikentää aivojen kognitiivisia toimintoja.

    Emeritusprofessori David Smith työtovereineen tutki vitamiinien vaikutusta 168 yli 70-vuotiaan ihmisen muistiin hankkeessa nimeltään Oxford Project to Investigate Memory and Ageing (Optima). Osallistuneiden muisti ja kielellinen ilmaisukyky olivat heikentyneet lievästi ennen tutkimuksen alkua, jolloin kaikkien aivot kuvattiin magneettikuvauslaitteella (MRI).

    Koehenkilöt arvottiin kahteen kaltaistettuun ryhmään. Toinen ryhmä sai päivittäin tabletteja, jotka sisälsivät foolihappoa, B6- ja B12-vitamiineja ja toinen lumetabletteja. Vitamiinitabletit sisälsivät 800 mikrogrammaa (µg) foolihappoa, 20 mg B6- ja 500 µg B12-vitamiineja. Määrät ovat paljon suurempia kuin mitä ruoasta saadaan.

    Vaikutusjakso oli kaksi vuotta, jonka jälkeen koehenkilöiden kognitiiviset toiminnot testattiin uudelleen ja heidän aivonsa kuvattiin. Osalla vitamiineja saaneen ryhmän jäsenistä aivojen surkastuminen väheni puoleen verrokkeihin nähden. Aivojen surkastumismuutokset johtavat ajan myötä muistihäiriöihin ja dementiaan, sanovat tutkijat Public Library of Science One -lehdessä. Lue lisää tästä tutkimuksesta suomeksi
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1811

    Tykkää

  43. Mie kirjoitti:
    ”Tietenkään lääkeyhtiöt eivät lähde tutkimaan taloudellisesti kannattamattomina pitämiään polkuja. ”

    Tästä olemma samaa mieltä kysymyshän on liiketoiminnasta ja ko päätökset on täysin loogisia siinä kontekstissa.

    Tykkää

  44. Mie kirjoitti: ”Patentin myöntämisperusteisiin ei kuulu lääkkeiltä vaadittava laaja kliininen näyttö (faasi III) tehosta, mikä on OLENNAISTA puhuttaessa sen tason väitteistä kuin Pauling esitti. Skarppaas nyt.”

    Seison korjattuna, en tiennyt tätä vaatimusta, nyt tiedän, kiitos siitä.

    Eli on näyttö patentin myöntämiseksi ja väitteet oikeaksi todistettu tutkimuksellisesti mutta puuttuu laaja kliininen näyttö lääkevalmisteeksi hyväksymisessä, eli siihen tarvittaisiin sitten luonnollisesti lääkeyhtiöiden kiinnostusta/rahoitusta jotta sellaiset saataisiin järjestettyä ja kun lääkeyhtiöt eivät ole kiinnostuneita toiminnasta joka mahdollisesti olisi vähäkatteista ja söisi mahdollisesti kalliimpien lääkkeiden markkinoita niin hommahan näyttää kokonaisuudessaan aika loogiselta?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s