Taneli Leskisen tarina

Olipa kerran (ja on vieläkin) Taneli Leskinen, snadi puolalaispoika, joka ensimmäisenä avasi silmänsä maailmaa ihmettelemään Krakovassa vuonna 1955. Samana vuonna ilmestyi enteellisesti saman maan tieteiskirjailija Stanislaw Lemin teos Szpital Przemienienia (Muodonmuutoksen sairaala).

Dariusz

Kirjassaan Lem kertoo nuoren lääkärin, Stefan Trzynieckin, tarinan. Valmistuttuaan lääkäriksi kirjan päähenkilö sai työpaikan mielisairaalassa. Kirjassa eletään rauhattomia aikoja, sillä natsi-Saksa on juuri miehittänyt Puolan toisen maailmansodan aikoihin.

Melkoisen rauhattomia aikoja on ollut myös Taneli Leskisen elämässä, varsinkin nyt viime aikoina. Mutta ei kiirehditä vielä nykyaikaan, vaan annetaan Tanelin tulla tutuksi. Olen ihan varma siitä, että ihastutte tähän rohkeaan mieheen.

Minä kutsun häntä puleeratuksi suomalaiseksi (”polished Finn”), sillä tässä Tanelissa yhdistyy puolalainen eleganssi, charmi ja nerous, jäyhään, periksi antamattomaan ja sisukkaaseen suomalaisuuteen. Hänen oikea nimensä on niin täynnä konsonantteja, että olen valinnut hänelle suomalaisen nimivastineen.

Ahkerasta koululaisesta kuoriutui ylioppilas ja vuoden 1974 syksyllä Tanelin löysi Krakovan yliopistosta molekyylibiologian ensimmäisillä oppitunneilla. Aihe tempaisi Tanelin mukaansa ja jo vuonna 1978 hän valmistui maisteriksi ja aloitti solubiologian jatko-opinnot Varsovassa. Ahkeruus palkittiin ja vuonna 1983 hän väitteli tohtoriksi.

Hän tuli Suomeen vuonna 1983 heti väitöstyön valmistuttua. Tutkimukset Suomessa kustansi Opetusministeriö. Elettiin Riitta Uosukaisen aikaa. Taneli ihmetteli Uosukaisen touhuja, rakastui Suomeen, sisuun ja saunaan. Ennen kaikkea hän tapasi tulevan fyysikkovaimonsa vuonna 1985. Lopullisesti hän muutti Suomeen avioiduttuaan 1986. Hänellä on edelleen sama vaimo ja heillä on kaksi ihanaa lasta.

Se on kuulkas kova poika väittelemään tämä Taneli! Vuonna 1990 hän väitteli uudelleen tohtoriksi. Nyt Helsingin yliopistossa. Hän toimi tutkijana Georgetownin yliopistossa Washingtonissa.

Vuonna 1992 Tanelin akateeminen ura lähti hurjaan nousuun. Hänet nimitettiin Helsingin yliopiston biokemian dosentiksi ja hän aloitti tutkijana Säteilyturvakeskuksessa (STUK). Vuonna 1997 hän lähti apulaisprofessoriksi arvostettuun Harvardin yliopistoon. Parin vuoden kuluttua hän palasi Suomeen ja aloitti kännykkäsäteilyn tutkimisen.

Vuosituhannen vaihtuessa apulaisprofessori Taneli Leskinen nimitettiin STUKin tutkimusprofessoriksi. Hän osoitti tarkoilla tutkimuksillaan vuonna 2002, että kännykkäsäteilyllä on vaikutuksia ihmissoluihin. Vuonna 2007 hän aloitti vierailevana professorina kiinalaisessa Zhejiangin yliopistossa.

Vuonna 2008 Taneli julkaisi artikkelin, joka osoitti kännykkäsäteilyn mahdollisesti vaikuttavan elävän ihmisen ihoon. Eli kännykkäsäteilyllä on muitakin vaikutuksia kuin lämpösäteily. Syntyi rohkeita ideoita siitä miten tämä kännykkäsäteily voitaisiin todentaa ihmissoluissa. Vuonna 2009 hän oli Yhdysvaltain senaatin kuultavana kännykkäsäteilyn vaikutuksista. Siellä otettiin Taneli vakavasti. Vuonna 2011 hänet kutsuttiin WHO:n asiantuntijaryhmään, joka arvioi, aiheuttaako kännykkäsäteily syöpää.

Mitä Tanelille kuuluu juuri nyt? Ei kovinkaan hyvää. Hän on työtön. Hän sai potkut STUKista vuoden 2013 lopulla. Kyse ei ollut rahasta. Kyse oli siitä, että tämä lahjakas tutkija, joutui aivan käsittämättömän ajojahdin uhriksi.

Yhtenä rumana päivänä hän sai huomata, että hänellä ei ole enää laboratoriota, ei virkaa, ei palkallista työtä. STUK syyllistyi sensuuriin, kun hänen johtamansa kännykkäsäteilyn biologisia vaikutuksia selvittänyt tutkimusryhmänsä lakkautettiin. Kuitenkin hän on maailman kuuluisimpia kännykkäsäteilyn tutkijoita. Käsittämätöntä resurssien tuhlaamista pitää tällainen mies poissa työn, tutkimuksen ja innovaatioiden parista.

Jo nyt saamme kiittää Tanelia siitä, että viranomaiset ovat taipumassa suurempaan varovaisuuteen kännykän käytössä. Erityisesti nuorten ja lasten kännykänkäyttöön Tanelin toiminta on vaikuttanut. Nuoria pyydetään puhumaan lyhyitä puheluita ja mieluummin käyttämään tekstiviestittelyä, ettei keho joutuisi alttiiksi kännykän säteilylle.

Luuletteko, että 59-vuotias tutkija saa helposti uuttaa työtä? Ei todellakaan. Suomessa harjoitetaan ikärasismia. Tilanne on hyvin masentava. Meidän ”polished Finn” vaipuu yhä synkempiin ajatuksiin. Tässäkö se oli minun antini tutkimustyölle? Annetaanko minulle uusi mahdollisuus? Miksi Suomessa ei puhuta STUKin soveltamasta sensuurista?

Kun Taneli siis ei suostunut sensuroimaan suomalaisille jaettavaa tietoa, STUK kiitti häntä antamalla potkut. Suomi on vapaa maa? Heti kun ilmaantui mahdollisuus sulkea Tanelin laboratorio ja päästä eroon hänestä, STUK käytti tätä keinoa! Ja asia mitä Taneli on yrittänyt edistää on riippumaton tiede, missä kerrotaan totuus, koko totuus. Taneli on halunnut käydä keskustelua kännyköiden turvallisuusriskeistä. Hänen työnantajansa haluaa tällaisen keskustelun vaientaa. Ei voi olla vain sellaista totuutta, joka kiinnostaa tutkimuksen rahoittajaa.

Taneli olisi halunnut keskustella siitä miten STUK vie harhaan ministereitä ja eduskuntaa. Samalla kun STUK informoi Kataista, Haglundia, Rinnettä, Tuomiojaa jne, että tieteellistä edistystä seurataan herkeämättä, laitoksen ainoa tiedeasiantuntija sai potkut! Käsittämätöntä toimintaa.

Vuodesta 2009 lähtien hän on ylläpitänyt kuuluisaa tiedeblogiaan missä hän seikkailee kovan kiven ja kovan kohtalon välissä (http://betweenrockandhardplace.wordpress.com/). Hän ei pelkää ottaa käsittelyyn arkojakin aiheita liittyen omaan erikoisosaamiseensa. Tanelin blogikirjoitukset ovat nautinnollista luettavaa ja kertovat ikävällä tavalla nykysuomen meiningistä. Toisinajattelijoita ei hyväksytä. Tämänhän sai tuntea nahoissaan myös psykologi Andrzej Kopiczynski Mehiläinen konsernista.

Suosittelen kaikille englantia osaaville tutustumista tämän Taneli Leskisen viisaisiin ajatuksiin esimerkiksi hänen bloginsa kautta. Tässä blogissa ei hyssytellä, vaan sanotaan asiat suoraan.

Tutkijoiden ja viranomaisten kanssa Taneli on aina tullut hyvin toimeen. Se ei ole minulle mikään yllätys. Tämän tiedon toteamiseen riittää hyvinkin lyhyt jutteluhetki. Hän vain sai ottaa uhrin paikan tässä käsittämättömässä sadussa missä ruma ankanpoikanen saa turhan pitkään odottaa uljasta lentoaan. Taneli odottaa edelleen mahdollisuutta tehdä tiedettä Suomessa. Turhaanko? Mitä neuvoisit?

Kun Kopiczynski sai potkut Mehiläisestä media nosti hänet esiin. Kun Taneli sai potkut, kukaan ei reagoi! Eikö ole aika kummallista? Molemmilla on erittäin pitkä ja ansiokas ura takanaan ja monta hedelmällistä vuotta edessään. Toisesta puhutaan, toisesta vaietaan.

Lupaan seurata Tanelin urakehitystä jatkossa ja raportoin heti jos hän on löytänyt palkkatyötä, sillä näillä meriiteillä ja koulutustaustoilla luulisi töitä löytyvän:

Taneli Leskisen Curriculum Vitae:

Education: DSc Molecular Biology, Jagiellonian University, Krakow, Poland (1983); PhD Biochemistry/Cell Biology, University of Helsinki, Finland (1990); Docent of Biochemistry, University of Helsinki, Finland (1992); Current: Adjunct Professor (Docent), University of Helsinki, Finland (1992-present); Past: Research Professor at Radiation and Nuclear Safety Authority, Helsinki, Finland (2000-2013); Visiting Professor at Harvard Medical School, Boston, MA, USA (1997-99), Zheijang University School of Medicine, Hangzhou, China (2006-09), Swinburne University of Technology, Hawthorn/Melbourne, Victoria, Australia (2012-13)

Editorial experience: Chief Editor of ‘Radiation and Health’ specialty for Frontiers in Public Health (2014- ); Associate Editor Bioelectromagnetics (2006-10); Guest Editor Proteomics (2006); Book Editor Springer (2012-13)

Accomplished and acknowledged expert ready for consulting: expert in research on biological/health effects of mobile phone radiation; 2003 WHO expert in revision of research agenda; 2007 expert presenting for the US National Academies; 2009 testified in US Senate hearing; 2011 IARC expert in classification of cell phone radiation carcinogenicity; Chaired WHO/Cost281/STUK workshops on stress response (Apr’2004) and on proteomics & transcriptomics (Oct’2005); Chaired TPC BioEM 2009, Davos, Switzerland & 2010 BEMS Seoul, S. Korea; Steering Committee of the Swiss National Science Foundation program on cell phones; Chaired Task Group on HTST in EMF research (EU COST BM0704 Action).

My research group studied regulation of cellular stress response and used high-throughput screening methods of transcriptomics and proteomics to identify genes and proteins affected by mobile phone radiation. Thereafter, cellular processes regulated by the identified genes/proteins were examined using classical cell biology methods to determine whether the observed changes in gene/protein expression/activity may have any impact on cell or tissue physiology.

Tuore apulaisprofessori Leskisen kirjoitus:

Taneli Leskinen. Radiation proteomics: a brief overview. Proteomics 14(4-5): 481 (2014)

Acute biological effects caused by the exposure to high doses of radiation, either ionizing or nonionizing, are relatively well-known but the delayed effects, occurring decades after exposure, are difficult to predict. The knowledge of the acute and delayed effects of the low doses of ionizing radiation (e.g. bystander effect) or nonionizing radiation (e.g. radiation emitted by wireless communication devices) is not yet reliably established. Often the acute effects of low doses are small and difficult to discover and replicate in scientific studies. Chronic effects of prolonged exposures to low-dose radiation for decades are virtually unknown and often not possible to predict on the basis of the knowledge gained from acute exposures to high doses of radiation. Physiological significance of the biological effects induced by low doses of radiation is not known. The same lack of predictability of outcomes applies to the delayed effects of high-dose radiation exposures. Proteomics, supplemented with other ”omics” techniques, might be the best way forward to find out the target molecules of radiation, the biomarkers of radiation exposure and the physiological and health significance of the acute and delayed biological effects caused by the exposures to high- and low-dose radiation. However, the currently available database of radiation effects on proteomes is far too small to be useful in formulation of new hypotheses concerning health consequences of radiation exposures.

29 kommenttia artikkeliin ”Taneli Leskisen tarina

  1. Suomessa Jantenlakikin on armottomampi ja laajempialainen kuin ikinä haluaisimme uskoa.

    Kaikkein pahinta on, ettei Suomessa näitä sensuurin pikku apulaisia ole välttämättä edes lahjottu. Useimmat heistä tekevät sen ikäänkuin syntymälahjoillaan. Tietysti ympäröivä maan tapa on auttanut tämän lajin lahjakkuuden kehittymisessä.

    Tykkää

  2. Christer, Kiitos tästä kirjoituksesta. Minä olen myös eduskuntaan laittanut vuosien varrella vastaavia viestejä Tanelin urasta ja nyt laitan tämän kaikille kansanedustajille, vaikka he ovat kesätauolla, mutta avustajat lukevat.

    Kiitos!

    Tykkää

  3. Niinpä tässäkin lehdessä on paljon poliitikkoja blogiensa kanssa näpertelemässä yhtä ja toista.
    Lukevat ilmeisesti tämänkin blogikirjoituksen jossakin vessassa ettei aleta epäilemään ryhmäkurin puuttumisesta.

    Pitäisi silleen alkaa tutkimaan kännykkäsäteilyn vaikutusta hampaiden tummentumiseen tai hiusten lähtöön ehkä rupsahtaneisiin rintoihin, potenssihäiriöihin jospa silloin asia saisi edes asiatonta huomiota. Kerta virallinenkin puoli harrastaa kalavalheita.

    Tykkää

  4. Suuremmassa mittakaavassa ajateltuna pitäisi ihmisten jo alkaa herätä ja vaatia rauhanomaista muutosta asioihin.

    Se onnistuu vain hallinnon läpinäkyvyyttä, eli avoimuutta, lisäten.

    Olen havaitsevani vastaavanlaista ”hys hys tosiasioista ja irtisanotaan toisinajattelijat”-menettelyä monella muullakin saralla, homeisista taloista lähtien.

    Kehitys on pitkälti samaa mitä se oli ennen ensimmäistä maailmansotaa. Raha keskittyy harvoille, oikeuslaitos ei toimi, ihmiset eivät välitä toisistaan jne.

    Jos saan veikata, elämme nyt aika lähellä sitä hetkeä, kun jossain joku saa tarpeekseen ja alkaa listiä porukkaa oikein toden teolla. Siihen ei tarvita kuin yksi aito psykopaatti ja sopiva kohde. Lähellä on jo ollut, mm. Helsingin yliopistoon suunniteltu isku olisi toteutuessaan ollut iso juttu. Etenkin, jos sieltä jokin tappava pöpö olisi päässyt leviämään iskun seurauksena.

    Pahoin pelkään myös sitä, että listittäviä ei välttämättä valita summamutikassa, vaan päättäjien suku lähtee ensimmäisenä, mafiatyyliin (eli tuota mahdollisimman paljon kärsimystä). Toivottavasti näin ei käy, mutta luulisi kuitenkin päättäjienkin pikkaisen miettivän missä likaisessa pelissä ovat mukana.

    ”Tanelin” osalta kyse voi olla myös siitä, ettei hän osaa tyydyttää narsisteja. Eli vaikka kompetenssia riittää vaikka muille jakaa, voidaan hänellä pyyhkiä lattiaa, koska hänellä on liikaa tietoa ja hänellä on mahdollisuus kyseenalaistaa asioita. Harva narsistinen esimies tykkää siitä, että alainen tietää enemmän. Tällaisiakin tapauksia näkee liian usein. Valitettavasti.

    Yhteiskunnassamme laadulla (totuudella) ei ole enää juuri mitään merkitystä, vaan sillä, että vähällä saadaan aikaiseksi paljon rahaa (tulosta).

    En tiedä, onko ”Tanelin” irtisanomisperuste ollut henkilön persoonaan kohdistuva (eli alkoholismi, huumeet tms) vai YT-näytelmä. Jos rahat kerran ei ollut loppu, tuskin YT.

    Laki ei taida tuntea muita työsuhteen purkamistapoja http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010055 ?

    Tykkää

  5. Tässäkin jutussa ovat merkityksettömät yksityiskohdat oikein, mutta kokonaiskuva puuta heinää. CS puhuu yhdestä laboratoriosta, mutta ongelma on paljon laajempi. STUK (säteilyturvakeskus), TTL (Työterveyslaitos) ja THL (Terveyden ja hyvinvoinninlaitos) ovat kaikki voimakkaiden supistusten edessä. Syynä lienee se, että sosiaali- ja terveysministeriön budjetti on ministeriöistä suurin ja siellä pienikin prosentuaalinen säästö on paljon mega-euroina. Eikä tässä kaikki ministeriön valtiotieteilijät (jotka puhuvat sillä vakaumuksen syvällä rinta-äänellä, jonka suurin tietämättömyys aiheesta antaa) määräävät, mitä ajetaan alas. Heidän asennettaan tutkimukseen kuvaa muutama vuosi sitten annettu ohje, että juttu Hesarissa on paljon arvokkaampi kuin tieteellinen vertaisarvioitu juttu.
    STUKin osalta johtopäätös on ollut se, että perustutkimus tyyppiset hankkeet on lopetettava. Turha syyttää vainoamisesta. Ministeriöissä tehdään suuria päätöksiä, joissa yksi laboratorio ei merkitse mitään. Myös muissa tutkimuslaitoksissa on lopetettu merkittäviä, jopa strategisia tutkimuslinjoja, koska niiden jatkuminen, vaikeuttaisi yleisohjeen noudattamista.

    Mitä sitten ”Tanelille” tapahtuu. Vastauksen saa Ruotsista. Siellä tehtiin reilu 10 vastaava hölmöys. Huipputiimit pääsivät yliopistoihin. Muille koitti ankeat ajat, sillä sielläkin yliopistot suojelevat omia keskinkertaisuuksiaan. Huipuille on kyllä tilaa iästä ja mielipiteistä huolimatta. Siis jos ”Taneli” on niin hyvä, kuin CS väittää, no hätä.

    Tykkää

  6. Eli ”taloudelliset ja tuotannolliset syyt” irtisanomisperusteena, toisin sanoen YT-näytelmä. Usein näissä lähtee ensimmäisenä juuri ne, jotka kyseenalaistavat. Tai sairaat, vaikka sairaus ei saisi olla irtisanomisen peruste edes YT-näytelmässä (silti työterveyshuoltoa edellytetään toimittamaan tiedot ihmisistä YT-näytelmään).

    Sosiaali- ja terveysministeriön säästöt ovat ymmärrettäviä ja tervetulleita.

    Mutta eikö se ole mikromanagerointia, jos pieniä labroja ajetaan alas?

    Mielestäni aitoa managerointia olisi pohtia esimerkiksi THL:n tarvetta. Eikö muka EU:ssa ole maata, josta voisi saada samat asiat pelkästään aineistoa suomentamalla?

    Ruotsista saisi helposti valmiiksi ruotsinkielisille sopivaa aineistoa. Tarvittaisiin vain suomennos.

    THL:n sivuilta katsoin, että toiminta-ajatus on seuraava: ”THL on vaikuttava asiantuntija sekä rohkea terveyden ja hyvinvoinnin puolustaja ja edistäjä.”

    Silti me olemme sairaampia kuin länsinaapurimme.

    Mikäli pitäisi valita Ruotsin vastaavan organisaation ohjeet vs. THL, niin eikö ole itsestään selvää, että suomennoksesta kannattaisi maksaa muutama miljoona? THL:n kulut on kuitenkin 108 miljoonaa.

    Absurdi esimerkki THL:n tutkimuksesta on se, että he eivät ”millään tavoin” hae aktiivisesti ratkaisua esimerkiksi home-ongelmiin, mvoc-ongelmiin, ftalaattien aiheuttamiin ongelmiin ja esimerkiksi yliherkkyysongelmiin.

    On surkuhupaisaa listata tällaisia asioita:

    – noin 760 THL:ssä tehtyä kansainvälisissä tiedelehdissä julkaistua tieteellistä artikkelia (v. 2013) -> onko enempi parempi?

    – n. 50 %:a artikkeleista syntyi kansainvälisessä yhteistyössä -> mitä tämäkään todistaa yhtään mistään?

    – THL:n tutkijoiden artikkeleihin viitataan yli kaksi kertaa enemmän kuin vastaavien alojen muiden tutkijoiden artikkeleihin maailmalla -> hyvässä vai pahassa? Ehkä viittaukset ovat negatiivisia?

    – THL:ssä on käynnissä noin 60 EU:n ja noin 40 Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimusta -> moniko näistä tutkimuksista koskettaa home jne. ongelmia, jotka ovat aidosti suuria ja heikentävät terveyttä?

    THL:llä on 900 000 bakteeri- ja virusnäytettä -> eli hyvä kohde terroristeille
    yli 300 000 rokotetutkimusnäytettä
    noin 300 000 ympäristönäytettä

    Mutta ei yhtään kudosnäytettä (kuolleista) ihmisistä? Eikö olisi olennaista säilöä ihmisten kudoksia tulevaisuuden analytiikkaakin ajatellen?

    Tykkää

    1. Tuomarin kirjoitus on erinomainen esimerkki siitä,miksi suomalaista tutkimusta tarvitaan eikä kääntäminen riitä.

      Ensinnäkin Tanelin labran alasajo ei ollut mikromanagerointia vaan siellä ajettiin koko tutkimus alas.

      Toiseksi suomalaiset ohjeet perustuvat WHOn ohjekirjoihin ja direktiiveihin tosi usein. Ne taas perustuvat kansainvälisiin julkaisuihin. Siis THLn julkaisutoiminta on vaikuttamista tätä kautta. Toiseksi vain niitä tekemällä oppii niitä lukemaan. Nimittäin usein juttu sanoo löytäneensä merkittäviä eroja, mutta todellisuudessa ero on vain tilastollinen eikä sillä ole käytännön merkitystä. Muita ongelmia on myös kuten sekoittavien tekijöiden hallinta.
      Mitä taas tulee home ja yliherkkys tutkimuksiin tulee, ne eivät kuulu kertakaikkiaan tutkimuslaitosten reviirille. Syykin on yksinkertainen, ei tunneta perusmekanismeja, jotka ne aiheuttaa. Siksi nämä ovat akateemista perustutkimusta. Sama koskee kännykkäsäteilyn pitkäaikaisvaikutuksia.
      Ruotsalaisten terveyteen viittaus on heittona säälittävä. Kansalliset erot ja jopa maantiede tekee ohjeiden kääntämisen mahdottomaksi. Jos ruåtsalaisissa ohjeissa on suositus hapansilakan syönnille niin sen tilalle pitäisi tulla jokin vastaava suositus tai sitten ei.

      Tykkää

  7. ”Etäluettavat sähkömittarit ovat turvallisia kuluttajalle

    Etäluettavien sähkömittarien luennasta aiheutuvat sähkömagneettiset kentät ovat hyvin lyhytaikaisia. Altistustasot ovat niin pieniä, ettei niistä aiheudu erityistä haittaa tavalliselle kuluttajalle, selviää Tampereen teknillisessä yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.”

    http://tinyurl.com/p97qyyd

    Tykkää

  8. ”Jussipussi” .. lukaise otsikko ”Etäluettavien sähkömittarien luennasta aiheutuvat sähkömagneettiset kentät ovat hyvin lyhytaikaisia. Altistustasot ovat niin pieniä, ettei niistä aiheudu erityistä haittaa tavalliselle kuluttajalle, selviää Tampereen teknillisessä yliopistossa tehdystä tutkimuksesta. ”

    Tavallinen kuluttaja sähköyliherkkä. Tässä ei tutkittu muuta kuin kentänvoimakkuuksia, eli terveellisyyttä / epäterveellisyyttä ei tutkittu mitenkään.

    Minun näkemykseni asiassa on se, että samoin kuin toiset ihmiset ovat ”peltimahoja” eivätkä saa mistään mitään vatsaoireita, toiset taas vähäisestäkin määristä, sama pätee näihin PLC jne mittareiden tuottamiin kenttiin. Osa saa oireita,osa ei.

    Meillä on siis (yli)herkkiä ihmisiä, joille pitää mahdollistaa sellaiset elinolot, etteivät he sairastu (esimerkkinä homeeton toimisto).

    Mikäli näin ei tehdä, voisi saman tien palata natsi-ideologiaan jossa suosittiin ”peltimahoja”. Eli kuolkoot herkät pois mielialalääkepurkki kourassaan.

    Tykkää

  9. Tuomari kirjoitti:
    ”Minun näkemykseni asiassa on se”

    Kukaan ei tarvitse sinun näkemystä tästä asiasta. Jos sinulla on todisteita ko mittarien terveyshaitoista, esitä niitä, älä hölötä ja höpötä joutavia.

    Tykkää

  10. Maailmassa on ollut viimeiset 20 vuotta noin 500 000 000 kännykkää keskimäärin. Meillä on nyt kokemusta (alstistusta) kännyköistä vähintään 20*24*365*500000000 tuntia. Edellinen tekee 8,76*10 potenssiin 13 ja siltikään oireita ei löydy.

    En pysty kuvittelemaan mitään laboratoriossa tehtyä testiä, jolla päätäisiin edes lähelle käytännössä tapahtunutta kokeilua.

    Kännykkäsäteilystä jauhaminen on siis turhaa. Jäädään odottelemaan oireita, sillä niitä varmasti tulee kun käytöt ovat nyt niin suuria. (yli miljardi kännykkää)

    Tykkää

  11. Onko ”Jussipussi” idiootti? Jos on, lukee hän vaikka tämän http://www.suomensyh.fi/

    Pointti ei ole se mitä tutkimukset sanovat, vaan se, että sähköyliherkkyys on todellinen sairaus, joka on otettava huomioon. Jos päätetään, ettei oteta huomioon, olemme natseja. Ymmärsitkö?

    Tykkää

  12. Tuomari kirjoitti:”Meillä on siis (yli)herkkiä ihmisiä, joille pitää mahdollistaa sellaiset elinolot, etteivät he sairastu (esimerkkinä homeeton toimisto)”

    Sähköyliherkät ovat olemassa turha sitä on kieltää, mutta johtuuko oireet kännyköistä on jo toinen juttu. Jopa sähköyliherkkien sivuilla vedotaan tutkimukseen, jossa n. 85 % oli virheellisiä positiivisia. Todellinen luku on varmasti paljon isompi. Muutenkin näillä sivuilla oleva ”tieteellinen” juttu oli vähintään omituinen. Ainoastaan positiiviset tulokset esitettiin. Kaikissa näissä asioissa on myös negatiivisia tuloksia. Itse asiassa valtaosa on negatiivisia. Niin että se siitä.

    Kannattaisi muuten seurata vähän historiaa. 80-luvulla oli ”Valitut Palat” syndrooma. Tässä terveyskeskukset kuulivat päivittäin oireita, jotka oli suoraan Valittujen Palojen lääketieteellisistä artikkeleista. Ratkaisu oli tietysti helppoa, koska ongelman ratkaisu oli se, että lääkärikin luki Valittuja Paloja ja pystyi tunnistamaan oireet. Myös kännykkäsäteily ongelmana on ollut olemassa ennen kännyköitä. Silloin puhuttiin maasäteilyistä. Oireet ja muut torjuntakeinot ovat pitkälti samoja.

    Siis nykyään on vain muutama oire ja aiheuttaja. Siis maailmamme on köyhtynyt.

    Näyttää siltä, että ongelma on rakastuminen itsetehtyyn diagnoosiin. Tämä ongelma on kohtuu tavallinen sellaisilla ihmisillä, joiden terveydentila ei ole hyvä.

    Tykkää

  13. Ihan hyviä pointteja ”Keptikolta”.

    Aina pitää muistaa, että asialla kuin asialla on kääntöpuolensa. Minun kirjoituksiani ei pidä lukea sillä tavalla, että nyt tulee totuus ja vain totuus, absoluuttinen totuus. Kerään juttuihini välillä ehkä tarpeettomankin kryptisesti faktaa yhdestä näkövinkkelistä ja sitten saan havaita vilkkaan kommentoinnin lähtevän käyntiin.

    Kännykät, sähköyliherkkyys ovat häiriötiloja, riesoja, tuovat sairautta, sen kiistäminen on mieletöntä. Kuitenkin rehellisyyden nimissä, niin on mahdollista, että ilmiötä joudutaan liioittelemaan(?), jotta se saisi näkyvyyttä! Ehkä tämä onkin itse asiassa se Terveyden Hävityksen Laitoksen (THL) salainen tiedotusstrategia, että liioitellaan sitä yhtä totuutta? Ainakin se puree minuun aivan liian usein sillä tavalla, että runsaat hiukseni nousevat pystyyn: Voiko noin jääräpäisesti yhtä totuutta ajava laitos olla muuta kuin pelletohtoreita täynnä oleva turhuuden pesäke? Huomasitteko miten minä liioittelin? THL:ssä on taatusti, jos oikein tarkkaan etsitään, löydettävissä jokunen tolkullinenkin professori tai tohtori tai tutkimusapulainen. Ei kaikkia voi sentään tuomita pelleiksi.

    Mielestäni oli hyvä mainita rehellisyyden nimissä tämä Valitut Palat -ilmiö. Eikö näin?

    Kun Tanelin kirjoituksia lukee, huomaa miten maltillinen hän on kannanotoissaan antaen tieteellisen näytön ratkaista, mutta jo nyt hän siis asiantuntijana näkee nämä kännyköiden ym. sähkömagneettisten laitteiden vaaratekijät vaikka asia ei ole kirkossa kuulutettu. Olen vuorenvarma, että Taneli on oikeassa kännyköiden vaarojen suhteen. Reagoimmeko riittävän nopeasti tilanteen vakavuuteen? Tämän tilanteen vakavuuden osoittamiseksi on mahdollisesti oltava kärkkäämmin esillä jakamassa tietoa omasta näkökulmasta ja mahdollisesti unohtaen vihollisleirin vastaavat havainnot tai ainakin pyrkiä löytämään vihollisleirin heikkoudet. Mutta potkut tuosta – se on jo aivan käsittämätöntä!!!

    Tykkää

  14. Säteily-yliherkkyydestä on olemassa Hanna Nurmisen ja Anelma Järvenpää-Summasen erinomainen teos ”Säteily satuttaa”, jota suosittelen luettavaksi. Säteilyn vaikutuksesta on olemassa myös kansainvälisiä tutkimuksia eikä niitä voi pitää humpuukina. Hyvä Christer, kun kirjoitit Tanelin tarinan. Se osoittaa, millaisessa Absurdialandissa asumme. On lainattava nimenomaan Stanislaw Jerzy Leciä, jonka teoksesta ”Vastakarvaan” (W&G, 1986) löytyy absurdiaan liittyvä ajatuis: ”Todellisuudelta voi ummistaa silmänsä, muistoilta ei.”

    Tykkää

  15. Luuleeko joku, että jos joku kuolee aivosyöpään, se näkyy etusivun juttuna?
    Paras lapsuudenkaverini ja tutun tuttu ovat molemmat kuolleet glioomaan, ja ei ole vaikea nähdä yhteyttä ysisatasten, alkuaikojen heikkojen gsm-kenttien, runsaan kännykän työkäytön ja
    ärhäkän aivosyövän välillä.
    Siinä missä ysisataset jo tuomittiin syöpävaarallisina, nyt mainostetaan onnen tuovana 4G-verkkoa, joka on itse asiassa kasisatanen. Vielä läpäisevämpi ja taajuudeltaan vaarallisempi kuin ysisatanen.
    Israelissa 4G-verkon rakentaminen on seis potentiaalisesti vaarallisena. Meillä tukiasematkin rakennetaan asutuksen keskelle, lasten leikkipaikkojen ja asuntojen viereen.

    Tykkää

  16. Tuomari kirjoitti:
    ”Onko ”Jussipussi” idiootti? Jos on, lukee hän vaikka tämän”

    Näytätkö nyt tutkimukset ko sähkömittareista ja niiden aiheuttamista haitoista.

    Sinun kirjoittelusi on kuin sirkuksen jonglööri jolla on ehtymätön kasa keiloja joita heittelee ilmaan mutta ei pyri ottamaankaan niitä kiinni vaan kun tippuvat permantoon niin odottaa yleisöltä taputuksia.

    Jos pyrit osoittamaan jotain, osoita, älä hölötä.

    Tykkää

  17. Christer kirjoitti:
    ”Kännykät, sähköyliherkkyys ovat häiriötiloja, riesoja, tuovat sairautta, sen kiistäminen on mieletöntä.”

    Epäily kuuluu tieteelliseen metodiin kuin nyrkki silmään.

    ”Ihmisen muinaissukulaisten apinaihmisten urokset olivat aikamoisia tappelupukareita, päättelevät luufossiileja analysoineet yhdysvaltalaiset tutkijat. Nimittäin samaan aikaan, kun niiden käden mittasuhteet kehittyivät sopiviksi iskunyrkkiin, niiden naaman luista tukevoituivat juuri ne, jotka useimmiten iskuista murtuvat. Tutkimuksen julkaisi Biological Reviews -lehti.”
    http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/apinaihmisilla_nyrkkeilijan_naama

    Kun ja jos esittää ko väitteet sähköyliherkkyyksistä silloin pitää esittää myös tutkimukset, niiden löydökset millä tavalla ne tukevat/todentavat ko väitteitä.

    ”The Scientific Method-Richard Feynman”

    Tykkää

  18. Laitetaan tutkimusta kännyistä.

    ”Cell phones negatively affect male fertility, new study suggests

    Summary:
    Men who keep a cell phone in their pant pocket could be inadvertently damaging their chances of becoming a father, according to a new study. Previous research has suggested that radio-frequency electromagnetic radiation (RF-EMR) emitted by the devices can have a detrimental effect on male fertility. Most of the global adult population own mobile phones, and around 14% of couples in high and middle income countries have difficulty conceiving.”

    http://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140609205658.htm

    Tämän laitoin edellisiin keskusteluihin jonkun aikaa sitten.

    ”Rat testicular impairment induced by electromagnetic radiation from a conventional cellular telephone and the protective effects of the antioxidants vitamins C and E.

    CONCLUSION:
    Our results indicate that the adverse effect of the generated electromagnetic frequency had a negative impact on testicular architecture and enzymatic activity. This finding also indicated the possible role of vitamins C and E in mitigating the oxidative stress imposed on the testes and restoring normality to the testes.”
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=mobile+phones+radiation+testes+vitamin+c

    Useimmilla miehillä kivekset ovat selvästi pienemmät kooltaan kuin aivot joten kyllä tätä aspektia kännyjen suhteen pitää tutkia lisää.

    Tykkää

  19. Hannu Rissanen kirjoitti:
    ”Kännykkäsäteilystä jauhaminen on siis turhaa. Jäädään odottelemaan oireita, sillä niitä varmasti tulee kun käytöt ovat nyt niin suuria. (yli miljardi kännykkää)”

    Jos minun pitäisi valita tutkimuskohde kännykkäsäteilyn vaikutuksista niin se osuisi tähän:

    ”Suomalaismiesten sperman laatu on romahtanut tuntemattomasta syystä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Samaan aikaan kivessyöpiä havaitaan yhä enemmän.

    Turun ylipiston professorin Jorma Topparin johtamasta tutkimuksesta uutisoi viime viikolla International Journal of Andrology -tiedejulkaisu. Tutkimus on nyt huomioitu Suomen lisäksi maailmalla. Australialaisen Science a Go Go -tiedesivuston mukaan tiedeyhteisö on ihmeissään ilmiön edessä, sillä tutkijat eivät tiedä, mikä on aiheuttanut huolestuttavan heikentymisen miesten lisääntymiskyvyssä.”

    http://www.uusisuomi.fi/ymparisto/110037-spermahalytys-suomessa-%E2%80%9Dtutkijat-ihmeissaan%E2%80%9D

    Tykkää

  20. Hollannissa ja muualla Euroopassa sperman laautu romahti jo ennen kännyköiden tuloa. Sperman laatu ei siis voinut romahtaa kännyköiden takia vai ennatointiinko siellä, että kymmenen vuoden kuluttua tulee kännykät.

    Hölyn pölyn väittäjät pysykää poissa mediasta ja odottakaa oikeaa tieteellistä näyttöä.

    Tykkää

  21. Sama suomeksi:

    ”Miesten, jotka pitävät matkapuhelinta housujensa taskussa voi olla vaikea tulla isäksi, päättelevät brittiläisen Exeterin yliopiston tutkijat useiden tutkimusten tulosten perusteella kootussa metatutkimuksessa.

    Tutkimuslöydös on jatkoa aikaisemmille samansuuntaisille tuloksille. Niissä on päätelty, että laitteiden synnyttämällä radiotaajuisella sähkömagneettisella säteilyllä voi olla haitallinen vaikutus miesten hedelmällisyyteen.”

    http://www.kauppalehti.fi/etusivu/tutkijat+haluatko+isaksi+puhelin+pois+taskusta/201406686367

    Ei varmaankaan miehille huono idea kanniskella kännyä muualla kuin housuntaskuissa, lisätutkimuksia odotellessa. Testosteronipitoisuudet olisi hyvä hyvä tutkia myös ja vaikutus kivesten fysiikkaan.

    Tykkää

  22. Tämän kirjoituksen voisitte lukaista:

    http://fifi.voima.fi/blogikirjoitus/2014/kesakuu/valhe-on-taloudellinen-valttamattomyys

    ”Suomen säteilyturvakeskuksessa on pitkään vaikuttanut puolalaissyntyinen tutkimusprofessori Dariusz Leszczynski. Hän on monissa tutkimuksissaan havainnut kännykkäsäteilyn kielteisiä vaikutuksia, mutta julkisissa esiintymisissään hän on ollut hyvin varovainen. Ympäristönsuojelussa yleisesti käytettyä varovaisuusperiaatetta hän on soveltanut enemmin teollisuuden kuin ihmisten terveyden hyväksi.

    Kuitenkin Leszczynski lausui Tiede-lehden haastattelussa vuonna 2011: ”Kaikki tietävät, että jos tekee tutkimusta, joka osoittaa säteilyllä olevan vaikutusta, rahavirta kuivuu.” Vuonna 2012 säteilyturvakeskus päätti lopettaa kännyköiden biologisten vaikutusten tutkimisen ja irtisanoi Leszczynskin.”

    Tykkää

  23. ”Ympäristöherkkyydelle on myönnetty virallinen tautiluokitus, kertoo Yle. Yliherkkyys ei kuitenkaan Suomessa oikeuta sairauspäivärahaan tai muihinkaan sosiaalietuuksiin, toisin kuin esimerkiksi Saksassa.

    Ympäristöherkkyydeksi kutsutaan tilaa, jossa ihminen saa terveyttä haittaavia oireita tietyssä työ- tai elinympäristössä, vaikka sama ympäristö ei aiheuta oireita valtaosalle muita ihmisiä.

    Oireet yhdistetään muun muassa sähkömagneettisiin kenttiin, erilaisiin kemikaaleihin, hajusteisiin sekä mikrobiologisiin tekijöihin.

    Sähköherkkyydestä kärsii erään arvion mukaan noin 3-10 prosenttia suomalaisista. Sähköherkkyyden oireisiin kuuluvat muun muassa iho- ja muistioireet, lihas- ja niveljännitys sekä unettomuus.

    Lääketieteellisesti sähköherkkyys onkin vaikeasti tunnistettava tauti. Sähköherkät saavat oireita kaikista sähkölaitteista, ja aivan erityisesti langattomista laitteista.”
    http://www.talouselama.fi/uutiset/sahkoherkkyys+on+nyt+oikea+tauti++yle+sairastuneiden+tukiasumista+tulisi+lisata/a2278466

    Tykkää

Jätä kommentti