Henkka Hyppönen ja journalismin ikärasismi

Onko tämä hyvä vai huono uutinen, että Henkka Hyppönen on Suomen suosituin tiedetoimittaja?

.

.

800px-Edelfelt_Larin_ParaskeHyvää on tietenkin se, että Henkka on ihan fiksu tyyppi, mutta kyllä ennen vanhaan YLE Prisma, YLE Akuutti ja MTV3 45 minuuttia pitivät suomalaiset tiedon syrjässä kiinni. Huonoa on se, että tämä kansansivistys on kyllä mennyttä aikaa.

Ikärasismin tutkimista yritti aloittaa 10-vuotias Aapo Lehtonen lähettäessään visaisen kysymyksen valtakunnan johtavaan aivopesu-instituuttiin. Helsingin Sanomat vastasi Aapon ”Miksi kaikki kuolevat joskus?” -kysymykseen Lauantai-liitteen sivulla Tiede-7 16.11.2013. Vastaus luultavasti aiheutti sydänkohtauksia ympäri Suomea:

Ihmisen luonnollinen biologinen elinikä olisi vain noin 25 vuoden mittainen, mutta nykyaikainen lääketiede on saanut sen nostettua lähes sataan vuoteen. (Hannu Sariola, kehitysbiologian professori, Helsingin Yliopisto)

Turpaduunarilla meni voikahvi väärään kurkkuun! Statiinit ja muut askeleenlyhentäjät ovat siis virallisen totuuden mielestä ainoa syy miksi ihminen elää yli 25-vuotiaaksi. Ilman ennaltaehkäisevää lääkitystä ei ole ulos menemistä?

Antiikin Kreikassa 85-vuotiaana kuollut Hippokrates oli luultavasti verenpainelääkityksellä jo 2500 vuotta sitten. Renesanssin ajan kuuluisin kirurgi Ambroise Pare kuoli 80-vuotiaana, joten hän popsi varmaan statiineja? Jeanne Louise Calment kuoli 122-vuotiaana vaikka poltti sikareita. Mikäköhän teholääkitys hänelläkin oli?

Riskin esiaste on niin vinkeä termi, että lääkärin mennessä talvella laskettelemaan Pyhätunturin Huttu-Ukko -rinnettä alas, hän sanoo kollegoilleen itsellään olevan rannemurtuman esiaste. Pöydän varaaminen lähiravintolasta on vastaavasti ehkä diabetesriskin esiaste, joillekin krapulariskin esiaste.

Mutta takaisin hyviin ja huonoihin uutisiin, ja varsinkin Henkka Hyppöseen. Keskiviikkona 7.5.2014 tuli MM-lätkäviikolla ohjelma, jossa näyttelijä Antti Holma oli vieraana. Lähetys oli viikolla 19 oman kanavansa kolmanneksi suosituin ohjelma, mutta ei kokonaislistalla päässyt sadan parhaan joukkoon. Sorry vaan Henkka ja Sanoma-konserni.

Terveystietoista töllöttäjää ohjelmassa kiinnosti erityisesti nainen nimeltä Hendrikje van Andel-Schipper tai jotain sinne päin. Henne Holstege ja muut Vrije Universityn tutkijat Amsterdamissa olivat tutkiskelleet vuosikausia vuonna 2005 kuolleen 115-vuotiaan naisen ruumista. Vihdoinkin olivat päätyneet syyhyn miksi ihminen lopulta kuolee. Hänellä oli syöpä vatsassa. Sitä se päivittäinen sillin syöminen ja appelsiinimehun lipittäminen teki.

Suomessa tällainen hölmöily on tietenkin suuri vitsailun aihe. Suomessa jo ensimmäisen vuosikurssin lääketieteen opiskelija osaa määrittää kenen tahansa kuolinsyyn, mutta ulkomailla näitä syitä oikein tutkitaan.

Joissain itseään sivistyneinä pitämissään maissa on jopa kuolinsyyn tutkinnat, eli Lontoon murteella ”Inquest” tai ”Inquiry”. Asianomaiset saavat kertoa mielipiteitään ja kyselläkin muilta asioita virallisiin pöytäkirjoihin menevissä kuulemisissa.

Hölmöt ulkomaalaiset tekevät jopa menestyneitä TV-sarjoja oikeuslääketieteen tohtoreista kuten brittiläinen ”Silent Witness” (Hiljainen todistaja) tai kanadalainen ”Da Vinci’s Inquest” (Da Vincin murhatutkimukset). Myös sarjoissa kuten ”CSI” ja ”NCIS” ruumiiden leikkelijät ovat suuria staroja.

Pohjoismaissa kuten Pohjois-Koreassa ja Suomessa asiantuntija tietää asiat aina parhaiten. Dementia yleistyy kuolinsyynä koska 25-vuotiaat lääkärit eivät pidä yli 40-vuotiaista. Ei siinä tarvitse välittää muistitutkijoista, joiden mukaan muisti ei juuri heikkene keski-iän jälkeen koska aivosolut uusiutuvat niin äärettömän hitaasti, että ne myös kuolevat äärettömän hitaasti.

Hyvä kuolinsyy on myös tuntematon, ja konferensseissa on lisäksi päätetty, että haimasyöpä yleistyy huimaavaa vauhtia. Parasta tässä on se, että tutkimusten mukaan syöpälääkitys lyhentää hoidettavien elinikää ja huonontaa jäljellä olevaa elämänlaatua. Niin ja ne syöpälääkkeet ovat tietenkin kalliita. Esimerkiksi entinen TV-toimittaja Timo Laukkio jäi henkiin koska ymmärrettin lopettaa hänen syöpähoitonsa. Hänen luultiin kuitenkin kuolevan.

Virallinen totuus on tämä: Kuollut on pahainen veronkiertäjä. Siellä hän makaa mullissa ja kasvaa horsmaa. Hän yrittää välttää tuloveroa, kulutuksen kautta muodostuvaa arvonlisäveroa ja vanhuuden lääkekuluja. Perintövero on siksi saamatta jääneen verokertymän diskontattu kertasumma, ettei verokarhu jäisi nälkäiseksi. Alexander Stubb ja Antti Rinne kaipaavat juuri sinun rahojasi! Elävänä tai kuolleena!

23 kommenttia artikkeliin ”Henkka Hyppönen ja journalismin ikärasismi

 1. Tässä taisi tulla CSn uusi vääristelyn ennätys. Muhkea saavutus. Yritetään nyt kuitenkin selittää faktat. Ihmisen keski-ikä oli noin 28 v maanviljelykulttuureissa, jos ei ollut katastrofeja tai sotia. Se lähti kasvamaan, kun keksittiin hygienia toisin sanoen puhdasvesi ja 1900-luvulla jääkaappi. Näiden avulla saatiin keski-ikä nousemaan parantuneen ravintotilanteen kanssa n. 60 vuoteen. Vasta sen jälkeen tulee lääkitys. Kun alussa eliniän odote oli näin lyhyt, ei luonto ruvennut suunnittelemaan ihmistä yli 25 v ikää varten. Suurta vaihtelua esiintyi, mutta yleiskuva on tämä.
  Statiinit on siis CSn omaa keksintöä. Mutta täytyyhän sitä omalla keppihevosellaan päästä ratsastamaan vaikka aasisillan kautta.

  Tykkää

 2. Ikälopun on skarpattava ensi kerralla. Se oli Hannu Sariolan käsittämätön väite, että ihmisen luonnollinen ikä olisi noin alhainen. Sukukypsäksi, naimaan, lapset maailmaan ja sitten hautaan – niinkö se elämä menee? Olen eri mieltä kuin Sariola.

  Tykkää

  1. Kyllä CSn on skarpattava. Asia on OLLUT juuri niin, ja siksi suunnitteltu ikä on 25 v. Tämä tieto löytyy palentologoan kirjoista. Se, että nyt eletään pidempään on ihan toinen juttu. Vähän kuin se, että saisimme Ladan kulkemaan 500 000 km.

   Tykkää

 3. Erittäin sekava teksti, jopa Christerin töräyttämäksi.

  Koeta nyt torhistautua, tai hae apua. Ei sinun julkkisnimillä pelaamisesi tai katkeruutesi todellakaan loputtomiin toimi.

  Eikä plöräyksesi ollut edes humoristinen, minun mielestäni.

  Parempaa jatkoa!

  Tykkää

 4. Turhaa soimaat sori Henkka-kommenteillasi Hyppöstä! Tuskin nyt itse on tätä valintaa tehnyt. Toiseksi, vain aasi pitää hhu:ta tiedeohjelmana. Loistavaa viihdettä se on jota Henkka tahdittaa hienosti. Sori Sundqvist

  Tykkää

 5. heh hee,

  eikös nykyaikainen lääketiede ole esim sitä että lääkärit muistaa pestä käsiään välillä, instrumentit leikattaessa ovat puhtaita, nykyaikainen lääketiede auttoi pitämään lapset elossa, keksittiin lääkkeitä, joilla pidettiin esim db1:t elossa tai antibiootit

  Niin esim lapsikuolleisuuden väheneminen sekä myöhemmin lapsikatraan väheneminen 10 – 2 kpl on myös lisännyt keskiikää.

  Ilmeisesti blogaajalle vasta 1980 luvulla tai sen jälkeen keksitty on modernia lääketiedettä

  p.s. itse kyllä uskon, että 25 ikävuoden sijaan ihmiskeho on suunniteltu pikemminkin 40v:n ikäiseksi

  Tykkää

 6. Hannu Sariola on samaa kastia kuin vakuutuslääkärit nimittäin yli kaksikymmentä viisivuotias on jo riittävän paskassa kunnossa ettei sille mitään tarvitse korvata. Toisaalta eläke vakuutusyhtiöt ovat myös samoilla linjoilla kun eläkekertymän laskenta alkaa kaksikymmentä neljävuotiaana. Ja ainoa ammatti ryhmä joka jollakin tavalla on pyrkinyt noudattamaan Sariolan metodia on rokkarit Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison ja ne muut kuuluisat 27 yli-ikäisinä ikäloppuina kuolleet muusikot.

  Kehitysbiologian professori ajattelee siis biologisen vanhenemisen laajempaa merkitystä. No Jeesus jos sellainen tyyppi tai hippi on joskus ollut eli Sariolan oppien mukaan myös. Jumala jota pidetään Jeesuksen biologisena isänä tuumasi pojan syntymän aikoihin, että ei jumalauta nyt meneen testamentti uusiksi ja kirjoitti uuden testamentin,, jos nyt oikein ruvetaan sotkemaan asioita.
  Sariolan on nyt vaan niin hemmetin kyllästynyt sellaiseen asiaan kun kukaan ei valmistu miksikään Helsingin Yliopistosta ennen kahtakymmentäviittä ikävuotta, turhautunut mies jaarittelee seniileille opiskelijoille jotka ei tiedä todellisesta elämästä mitään ja säälittelee opiskelijoita jotka evät ole elämässään saaneet mitään aikaan ennen kuin aivot alkavat rapistumaan.
  Itse olen tuplannut tuon kaksikymmentäviisi vuotta niin ihmettelen vaan sitä miksi professori ei selvitä sellaista ristiriitaista biologian asiaa kun toi mulkkukin saa noita erektiokohtauksia tuon tuosta vaikka sen pitäisi olla vain vanhan yli-ikäisen viisikymppisen miehen kusen suuntausväline ainoastaan, jos Hannu Sariolaa on uskominen.
  Niin vielä ettei kaverit vaan kuvittele kykyjeni aivan rapistuneen niin yhä edelleen kirjoitan rakkainpani nimen kusella hankeen ne on ne muumiot jotka kirjoittelevat kusellaan pistekirjoitusta tuntitolkulla kinoksiin.
  Jos sperman laatu siis liikkuvien siittiöiden määrä puolittuu tässä iässä niin voin lohduttaa ikätovereita,, ei ole väliä onko niitä miljoona vai puolimiljoonaa täpäriä tilanteita on sattunut.
  Nuoremmille miehille jotka leikkivät BB Kingiä hänellähän on yli neljäkymmentä lasta niin kannattaa harjoitella naisten kanssa joilla on noi vaihdevuodet jo menneet.
  Ikärasismi on biologinen tosiasia siis naisilla ei ole mitään muuta käyttöä enään viisikymppisinä kuin huolehtia miehestään ja miehen tekemisistä sen olen huomannut. Pyrkivät päättämään kaikki asiat miehen puolesta.
  Syö sitä ja maista tätä tee niin ja näin, leikkaa nurmikko. Nainen jolla ei ole ollut ovulaatiota vuosikausiin alkaa elämään ja kiduttamaan miestä jolla sentään spermantuotanto jatkuu tämähän aivan väärin viljellä maata, kyntää vakoa jolla ei ole mitään tuottoa.

  Tykkää

 7. Mikä on elämän tarkoitus nykyihmisellä?

  Kulutukseen perustuva yhteiskuntamme ei toimisi, jos ihmiset olisivat onnellisia, tyytyväisiä siihen mitä heillä on ja jos kuolema olisi luonnollista oli ikä mikä tahansa.

  Syövän suhteen ulkoiset tekijät ovat ne joita pitäisi tarkastella, sillä tuskin geenivalinta suosisi syöpäalttiutta? Tai jos geenivalinta suosii syöpäalttiutta, niin mikä siihen on syy?

  Pyristelemme kovasti syöpää vastaan. Esimerkiksi syöpälääkkeet kehittyvät kovaa tahtia. Esimerkkinä FIT Biotechin geeniterapia https://www.sttinfo.fi/pressroom?publisherId=3295 vaikuttaa lupaavalta.

  Lähihistoriaa tarkasteltaessa lääketieteellä on ollut osuutta eliniän suhteen, mutta minkä verran ja miten se on palvellut ihmisen evoluutiota?

  Ennen on eletty TUURILLA pitkään. Nykyisin lääkärit osaavat kyllä pidentää ihmisen elinikää ja tekee samalla lääkäreistä vähän hölmöjä, koska lääkärin diagnoosi osuu oikeaan sitä paremmin mitä lähempänä kuolemaa olet.

  Toisaalta, pitää olla helvetin hyvää tuuria ettei kohdalle sattuisi lekuria, joka sairastuttaa tai jopa tappaa sinut. Etenkin, jos et kuulu eliittiin.

  Aikoinaan Kari Suomalaisen pilapiirros kertoi kaiken: kuvassa kolarissa loukkaantunutta miestä oltiin viemässä ambulanssiin ja mies huusi kovaan ääneen ”EI SAIRAALAAN, TAHDON ELÄÄ!”

  Se oli aikaa ennen kuin Sanoma Oy alkoi nuoleskelemaan intressipiirejään. Nykyisin pilapiirroksessa lukisi varmastikin ”ANTAKAA MINULLE PILLEREITÄ, TAHDON ELÄÄ!”

  Elinikään liittyen pitää suhteuttaa asiat myös ulkoisiin tekijöihin. Sodat tuppaavat lyhentämään elinikää, samoin pandemiat ja myös kuolonvuodet, jolloin ihmisiä on kuollut nälkään.

  Viimeiset pari vuosisataa ovat olleet tasaisia ja lämpimiä mutta tulevaisuus voi olla huomattavasti suurempien lämpövaihteluiden ja luonnonkatastrofien aikaa. Eikä siitä edellisestä jääkaudestakaan ole kovin pitkää aikaa.

  Nykyisin on ruokaa vaikka muille jakaa, paitsi tietysti nälkää näkeville. Ravitsemus ohjaa genetiikkaamme. Tästä syystä myös pitkäikäisyysgeenitkin aktivoituvat (ja summautuvat). Samaan tapaan kuin hyvä ravitsemus on kasvattanut ihmisten keskipituutta.

  Väitän, että vaikka lääketiedettä ei tässä muodossa olisikaan, ihminen olisi keksinyt muita keinoja sairauksien hoitamiseen. Vieläpä niin, että hoidot eivät vinouttaisi evoluutiotamme.

  Näin ei voi sanoa nykyisestä menosta. Jos pohtii nykylääketieteen aiheuttamia kuolemia, geenivirheellisten suosimista ja sitä, millaiseen ympäristöön lääkkeet jne meidät totuttaa, voi olla, että tulevaisuutemme on lyhyt.

  Siinä pisteessä kun ihminen on totaalisesti irtaantunut luonnosta, riittää pienikin katastrofi tuhoamaan ihmisen kokonaan. Kaupunki on helpompi tuhota kuin koko maa.

  Merkkejä on jo ilmassa: antibiootit menettävät otettaan, pandemiat ja ebola alkavat levitä, virukset kehittyvät, järki menee tunteiden edelle jne.

  Harva nuori selviäisi luonnossa siten kuin esivanhempamme. Käsi ylös, moniko selviäisi vuoden ilman sähköä?

  Kuolema on luonnollista mutta ei sovi yhteiskunnan tulostavoitteisiin.

  Kuoleminen ei valitettavasti palvele yhteiskuntaa, jossa ihminen on tuotantoeläin. Virkakoneisto ei elä, jos emme tuota n. 2 miljoonaa euroa elinaikanamme. Tästä syystä ihmiset pitää saada nuorempina töihin ja tekemään pidempään töitä. Sillä jos laskette montako % jokaisesta ”tuottamastanne” eurosta menee veroihin, tajuatte, että elämänne tarkoitus on verojen maksaminen eikä mikään muu.

  Ennen elämän tarkoitus oli tuottaa jälkeläisiä ja syöminen, siten kuin se kaikilla muilla organismeilla tuppaa olemaan.

  Tykkää

 8. Ihmisen luonnollinen biologinen elinikä olisi vain noin 25 vuoden mittainen, mutta nykyaikainen lääketiede on saanut sen nostettua lähes sataan vuoteen. (Hannu Sariola, kehitysbiologian professori, Helsingin Yliopisto)

  Miten sattuikaan tuota lukiessa silmiin seuraava tieto…..

  There was not even one death caused by a dietary supplement in 2008, according to the most recent information collected by the U.S. National Poison Data System.
  http://orthomolecular.org/resources/omns/v06n04.shtml
  Vuonna 2008 Amerikan myrkkyinstituutti huomasi, etteivät ravintolisät aiheuttaneet yhtään kuolintapausta.

  Suomen mediasta ja Itä-Suomen Yliopiston tiedotteista saa ihan toisenlaisen kuvan tilanteesta. Vai olisiko niin, että vaikka puolet amerikkalaisista käyttää ravintolisiä he eivät saa niistä sivuvaikutuksia tai kuole kuten muunmaalaiset?
  ………………………………………………………
  Suomen mediasta ja Käypähoito tiedotteista saa sen kuvan, että statiineilla ei ole sivuvaikutuksia, eikä niihin kuole?
  No sattui silmiin seuraavankinlainen uutinen:

  An open letter has been sent to the chair of NICE and the secretary of state for health, Jeremy Hunt, from leading doctors in primary care, secondary care and academia.

  “Who knew that millions of people in the UK now suffer from statin deficiency syndrome? Mass statination is the triumph of statistics over common sense. Treating millions at a cost of billions, all based on data we are not allowed to see is another example of the corporatisation of medicine and will result in a public health disaster.”
  http://antropocene.se/2014/june/statinkrig-inom-det-brittiska-medicinska-etablissemanget.html

  Kas vaan ovat aloittaneet statiinien vastaisen sodan Englannissa…

  Tykkää

 9. Näyttää siltä, että Sariolan kehitysbiologialla on vielä paljon evoluutiota edessään.

  Vai onko niin, että lääketiede tai siihen liittyvät yrityket ovat onnistuneet lisäämään myös Sariolan laitoksen elinikää 75 vuodella?
  Eihän tuommoinen lafka muuten voisi tieteellisessä olemassaolon taistelussa pärjätä.

  Elikkä luonnollinen evoluutio olisi laitoksessa joksikin aikaa jopa pysähtynyt tai taantunut?

  Tykkää

 10. ”hekottaa” kanssa samoilla linjoilla ”itse kyllä uskon, että 25 ikävuoden sijaan ihmiskeho on suunniteltu pikemminkin 40v:n ikäiseksi”

  Suunnittelu jos korvataan sanalla ”luonnon valinta”, niin silloin olemme täysin samaa mieltä.

  Varmaan joku gerontologi osaisi vastata telomeerien lyhentymisen ja mm. apoptoosin suhteen miten tämä oikeasti menee, mutta lisääntymisikä ainakin loppuu 40v tienoilla ja sikäli kun jokaisen organismin tarkoitus on siirtää geenejään jälkipolville, niin kun lisääntymisikä on loppu, ei organismilla ole enää merkitystä.

  Naisten kohdalla tämä näkyy siten, että usein 40v tienoilla nainen joutuu kierrätetyksi. Valitettavasti.

  On tosi mielenkiintoista pohtia ihmisen lisääntymiskuviota, koska nykyisin mm. e-pillerit tuppaavat sekoittamaan naisten parinvalintaa ja tätä kautta tuottaa erilaisia ihmisjälkeläisiä (e-pillereitä syövä nainen suosii neitimäisiä miehiä).

  Yhteiskunan kannalta testosteronivajavainen, lauhkea ja tottelevainen mies on toki parempi kuin sotiva ja putkiaivoinen testosteronikimppu. Ei muuta kuin e-pillereitä muslimeille ja muille herkästi sotiville kansoille, kyllä ne sodat siitä hiipuvat ajan mittaan 🙂

  Tykkää

 11. En tähän blogiin yleensä kommentoi, mutta tuo, että ihmisen keski-ikä olisi sitä tai tätä pisti silmään. Ihminen on rakenteellisesti ”suunniteltu” niin, että se kestää kyllä huomattavan kauan. Nuo 25 vuotta, yms. rajat ovat tilastollisia. Jokainen elää juuri niin kauan kuin elää.

  Tykkää

 12. Niin ensiksi varmaan pitäisi tietää mitä tarkoitetaan käsitteellä:

  Ihmisen luonnollinen biologinen elinikä, tai nykyaikainen lääketiede.

  Toki Sariolan väite 25v -> 100v tuntuu vähän liian suurelta.

  Niin kuten Tuomari mainitsit, e-pillerit paitsi sekoittavat naisten hormonitoimintaa niin aiheuttavat myös naisten normaalin lisääntymisrytmin poikkeamista -> saadaan lapset 10-15 vuotta myöhemmin. En tiedä onko koskaan tutkittu kuinka lasten syntyminen vasta 30-35 vuotiaille vanhemmille vaikuttaa esim lasten perus vastustuskykyyn tms. ”20-25 vuotialla vanhemmillahan on dna huomattavasti parempaa kuin vanhemmilla.

  Tykkää

 13. Suomessa on kaikki hyvin.

  Suomen apteekkariliitto julkaisi äsken tuoreet tiedot: Lääkkeet halpenevat ja ruoka kallistuu.

  Ennenkuin päästän apteekkariliiton propaganda-annoksen eetteriin, haluan sanoa jotain: Minua sitten ottaa pannuun, että joku voi pitää tuollaista kehitystä ihannoitavana, että lääkkeet ovat halventuneet. Ymmärtäisin jos kehuttaisiin sellaista, että lääkkeiden menekki on vähentynyt. Sellaista voisi hehkuttaa! Apteekkariliitto, voisitte hävetä!

  Kansalaisten reseptilääkkeistään maksama hinta oli maaliskuussa 2014 liki 20 prosenttia vähemmän kuin lääkevaihdon alkaessa huhtikuussa 2003. Itsehoitolääkkeet ovat halventuneet samassa ajassa kolmisen prosenttia. Kuluttajahinnat ovat keskimäärin nousseet reilussa kymmenessä vuodessa yli 20 prosenttia, elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat yli 30 prosenttia ja taksimatkat liki 50 prosenttia. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen tilastoista.

  Reseptilääkkeiden hintojen halpeneminen on kompensoinut myös jo viime vuoden helmikuussa toteutetut lääkekorvausten leikkaukset, jotka nostivat hetkeksi kuluttajien lääkekustannuksia (ks. kaavio 1: http://www.apteekkariliitto.fi/media/pdf/kaavio-1_hintakehitys_2003-2014.pdf).

  – Samaan aikaan, kun lähes kaikkien tavaroiden ja palveluiden hinnat ovat Suomessa nousseet, ovat lääkkeiden hinnat koko ajan laskeneet. Potilaiden näkökulmasta meillä on erittäin toimiva järjestelmä. Hinnat ovat laskeneet, mutta silti lääkkeiden saatavuus ja apteekkipalveluiden laatu on kyetty säilyttämään erinomaisella tasolla, Apteekkariliiton toimitusjohtaja Ilkka Oksala toteaa.

  Suomessa lääkkeiden osuus terveydenhuoltomenoista on EU:n pienimpiä ja selvästi alle keskiarvon. Lääkkeiden osuus terveydenhuoltomenoista on ollut Suomessa laskussa vuodesta 2004 ja on nyt samalla tasolla kuin vuonna 1996 (ks. kaavio 2: http://www.apteekkariliitto.fi/media/pdf/kaavio-2_laakkeiden-osuus-terveydenhuollon-menoista.pdf). Samalla apteekkien toimittamien reseptien määrä on koko ajan noussut. Vuonna 2003 reseptejä toimitettiin 40 miljoonaa ja ennakkotiedon mukaan viime vuonna 53 miljoonaa reseptiä.

  Huhtikuussa 2009 käyttöönotettu lääkkeiden viitehintajärjestelmä edisti lääkevaihtoa edullisimpiin lääkkeisiin, sillä viitehintajärjestelmässä lääke korvataan asiakkaalle lääkeryhmälle määritellyn viitehinnan mukaan. Sen ylimenevä osuus jää kokonaan asiakkaan maksettavaksi.

  Kansaneläkelaitoksen tilastojen mukaan lääkevaihto on säästänyt potilaiden lääkemenoja yli 587 miljoonaa euroa huhtikuusta 2003 toukokuuhun 2014. Kela on säästänyt lääkekorvausmenoissa liki 124 miljoonaa euroa, eli yhteensä säästöä on kertynyt 711 miljoonaa euroa. Reseptilääkkeiden hintojen halpeneminen on säästänyt vähintään saman verran.

  Lisätietoja:

  toimitusjohtaja Ilkka Oksala, p. 050 301 8590

  Tykkää

 14. Puurot ja vellit sekaisin eli nyt on sekoitettu keskimääräinen elinikä ja elinikäennuste keskenään. Ennen Wanhaan keskimääräinen elinikä oli alhainen koska lapsikuolleisuus oli niin suurta.

  Jos perheeseen syntyi neljä lasta joista yksi kuoli alle vuoden vanhana, toinen kolmevuotiaana ja kolmas saavutti kuuden vuoden iän mutta neljäs eli seitsemänkymppiseksi niin tämän sisarusparven keskimääräinen elinikä oli kaksikymmentä vuotta.

  (1+3+6+70)/4=20

  Tykkää

 15. Aika hauska tuo apteekkariliiton tiedote.

  ”Suomessa lääkkeiden osuus terveydenhuoltomenoista on EU:n pienimpiä ja selvästi alle keskiarvon.”

  Miten näitä voidaan edes vertailla keskenään? Ei kait sairaanhoitoprosesseja voi millään verrata keskenään? Tarkoittaako tämä esimerkiksi sitä, että muualla panostetaan vaikkapa psykoterapiaan enemmän kuin pillereihin? Pillereiden hintahan halpenee kun niitä aletaan tehdä bulkkina suuria määriä.

  ”Vuonna 2003 reseptejä toimitettiin 40 miljoonaa ja ennakkotiedon mukaan viime vuonna 53 miljoonaa reseptiä.”

  Eli noin 10 reseptiä per kansalainen. Mikähän on vastaava luku esim. Ruotsissa? Montako reseptiä per kansalainen siellä kirjoitettiin viime vuonna?

  Lääkevaihto + viitehintajärjestelmä säästänyt n. 1,4MRD euroa per 10v eli n. 140 miljoonaa per vuosi. Hyvä asia tämä tietysti on, mutta eikö samaan säästösummaan pääse pelkästään diabetes, verenpaine, statiini yms. lääkkeiden osalta vaikka sillä kun alkaa noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota?

  Tykkää

 16. Dipl ins. Leino Utriainen on sitä mieltä, että Pfizerin olisi pulitettava takaisin suomalaisille 50 miljoonaa euroa!

  HYVÄ PÄÄJOHTAJA LIISA HYSSÄLÄ KELA

  Helsingin käräjäoikeus on 4.6.2014 määrännyt Pfizerin maksamaan intialaiselle rinnakkaislääkevalmistaja Ranbaxylle vahingonkorvauksena 16,5 miljoonaa euroa. Lisäksi korvattavaksi tulevat oikeudenkäynti- ja korkokulut. Huomattavasti suurempi rahasumma on kysymyksessä, minkä Pfizer Oy peri ylihintana vastaavalla vääryydellä suomalaisilta potilailta Lipitor-statiinilla. Kela maksoi lääkekorvauksina noin puolet tästä ylihinnasta.

  1. Periikö Kela Pfizer Oy:ltä takaisin sekä potilailta että Kelalta ylihintana vääryydellä otetut rahat (suuruusluokka 50 miljoonaa euroa) ?
  Liite Pfizer oheisena: Karkea arvio ylihinnasta kahdessa vuodessa
  https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= … hjYjMyMTQ0

  Statiinilääkkeisiin ja – lääkärikustannuksiin Suomessa on mennyt rahaa jo noin 2 miljardia euroa.
  2. Onko KELA:lla käsitystästä statiinihoidon vaikuttavuudesta ?
  Liite 201 oheisena: Statiinilääkityksen kustannukset ja vaikuttavuus arkielämässä
  https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= … VhZjRlZTQz

  3. Onko KELA:lla käsitystä, miten statiiniaikakaudella piiloon jääneet kardiovaskulaarikuolemat ovat lähteneet yllättävään nousuun ?
  Liite 3.B.35 oheisena: Verenkiertoelinten (kardiovaskulaaristen) sairauksien aiheuttamat kuolemat lisääntyivät statiiniaikaudella.
  Liite 6.B.82 oheisena: Lyhennelmä liitteestä 3.B.35
  https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= … QwMTU0OGM0

  Ystävällisin terveisin
  Leino Utriainen
  dip.ins./ eläkkeellä
  JYVÄSKYLÄ

  Tykkää

 17. Esimerkkinä siitä miten yllättäviä vaikutuksia/ indikaatioita voi löytyä tuotteista….

  Turhanpäiten ei kannata popsia ja purskutella.

  ”Physiological role for nitrate-reducing oral bacteria in blood pressure control

  Antiseptic mouthwash treatment reduced oral nitrite production by 90% (p < 0.001) and plasma nitrite levels by 25% (p = 0.001) compared to the control period. Systolic and diastolic blood pressure increased by 2–3 .5 mm Hg, increases correlated to a decrease in circulating nitrite concentrations (r2 = 0.56, p = 0.002). The blood pressure effect appeared within 1 day of disruption of the oral microflora and was sustained during the 7-day mouthwash intervention. These results suggest that the recycling of endogenous nitrate by oral bacteria plays an important role in determination of plasma nitrite levels and thereby in the physiological control of blood pressure."

  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584912018229

  Tykkää

 18. Joopa joo..

  Uskon että tuhat/tuhansia vuotta sitten Keskimääräinen elinikä saattoi ollakin alle 30v. Johtuen suuresta lapsikuolleisuudesta, ravinto yksipuolisempaa(pelkkää leipää/viljaa, esim), Ei ollut penisilliiniä joten haavoihin/tulehduksiin kuoli erittäin paljon muutoin hyväkuntoisia ihmisiä, kulkutauteihin kuoli tietty pirusti..

  Jos näistä selvisi tuolloin niin uskon että 50-60 vuotiaaksi ihmisien fysiologia antoi periksi helpostikin

  Tykkää

 19. Kun yli puolet kansasta käyttää ennaltaehkäiseviä askeleenlyhentäjiä, niin täytyyhän tilastot väärentää niin että lääkkeet näyttävät tehoavan.

  Kun vuodesta 1977 tähän päivään naisten sepelvaltimokuolemat ovat puolittuneet ja deentia-kuolemat kymmenkertaistuneet, niin jokainen voi miettiä miten se huono muisti pysäyttää sudämen.

  Vanhojen eliniän odote ei ole noussut, mutta keskoskuolleisuus on pienentynyt. Elossaolevien terveys ei ole parantunut.

  Tykkää

 20. Kun nyt ikä on tapetilla niin laitatetaan mielenkiintoista ”löydöstä” silmänpohjan rappeumasta ja omega-3 rasvahapoista.

  ”Omega-3 inhibits blood vessel growth in age-related macular degeneration

  Age-related macular degeneration (AMD), which is characterized by choroidal neovascularization (CNV), or blood vessel growth, is the primary cause of blindness in elderly individuals of industrialized countries. The prevalence of the disease is projected to increase 50% by the year 2020.

  The researchers demonstrated that dietary supplementation of omega (ω)-3 long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFAs) mediates choroidal neovessel regression in a well-characterized murine model of neovascular AMD.”
  http://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140616151458.htm

  Ja aikaisempia korrelaatioita:

  ”Diet High In Omega-3 Fatty Acids May Help Prevent A Leading Cause Of Blindness Among Elderly”
  http://www.sciencedaily.com/releases/2009/07/090723081518.htm

  ”Omega-3 fatty acid intake linked with reduced risk of age-related macular degeneration in women”
  http://www.sciencedaily.com/releases/2011/03/110314163439.htm

  Tykkää

 21. Hieman jälkijunassa tajusin tämän mediakritiikin kohteen. Valtamedia ei siis elämöinyt tällä Holstegen kantasoluselityksellä ihmisen perimmäisenä kuolinsyynä, mutta hyvät ja huonot uutiset julkais itiedeotsikon joka meni monelta ohi. Hyvä Henkka.

  Tuomas Milinoff tajusi aikoinaan istukan syönnin kantasoluvaikutukset Madventures-ohjelmassa, ja taitaa ne vampyyritkin juoda verta. Eli pitkää ikää kaikille veripaltun syöjille.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s