Valvira tuomitsee mutta Laura Räty hallitsee

Valvira tuomitsee mutta Laura Räty hallitsee (eikä kukaan parannu)!

.

ministerin_vastaus
Reijo Hongisto (ps) on tehnyt välikysymyksen koskien kilpirauhassoppaa. Tässä osa ministerin vastauksesta.

Uutisköyhän alkukesän hupaisin terveyspoliittinen satiiri syntyi kun nukutuslääkäri valittiin demokratian parhaimpia piirteitä noudattaen Suomen kansan terveyden ylipäälliköksi, ja kansa uinuu lomalla tai työttömänä. Nyt saadaan velkakäyrä nousuun, ja turpaduunari selostaa äänestystulokset miten tähän oikein päädyttiin. Pysytkö hereillä?

Sivujuonteena tarinassa johtaja Tarja Holi selitti, että Valvira oli pakoitettu rankaisemaan monoterapiaa antanutta lääkäriä, koska monoterapia kuuluu vain johtajille. Monoa tulee persu(ks)ille jos lääkäri antaa monoterapiaa. Lääkärien tehtäviin kuuluu monilääkitys eikä mikään monoterapia. Heräsitkö?

Sote-alue-sopan maistajien kannattaa tuntea sekä Laura Räty että kilpirauhaset, joten yrittäkää hyvät lukijani pysyä mukavasti tuolilla. Myöhäisheränneet voivat lukea kertauksena muutaman muun Sote-kirjoituksen: Vastarannan Kiiski ja SoteTV-tohtori House pelasti potilaan ja Vakoiluskandaali ja kobra-efekti. Ne ravistavat sinut hereille, mikäli viitsit ne lukea.

Olipa Suomessa kerran muutama lääkäri taas parantanut potilaita, ja sehän on työllisyyden nimissä kielletty. Hoitoketjutuksen kun kuuluu tuottaa siistejä sisätöitä ihmisille, jotka henkisten ominaisuuksiensa puolesta olisivat esimerkiksi 1960-luvulla olleet risusavotassa tai muissa vastaavissa maastoalan asiantuntija-tehtävissä.

YLE-uutiset kertoi nettisivuillaan 16.06.2014 seuraavasti: ”Viisi lääkäriä on Valviran syynissä epätyypillisen kilpirauhashoidon vuoksi.”

Kreeta-Maria Kiviojan asiantuntevasta artikkelista löytyi seuraavaa tekstiä:

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira selvittää viiden yksityisen lääkärin epätyypillisiä lääkkeenmääräämiskäytäntöjä. Tapaukset liittyvät kilpirauhasen vajaatoiminnan tai sitä muistuttavien oireiden hoitoon. Näille potilaille on määrätty niin sanottua T3-monoterapiaa, eli oireita on hoidettu yksistään T3-hormonilisällä. Yleensä Suomessa vajaatoimintaa hoidetaan T4-hormonilisällä tai yhdistelmähoidolla.

Piti siis sosiaali- ja terveysalalle saada demokratian nimissä uusi ylipäällikkö, että askeleenlyhentäjät ja monilääkitys saadaan pysymään hallituksen asialistalla. Paula Risikko oli terveystieteiden tohtori eli ei siis nukutuslääkäri ollenkaan. Risikko halusi parantaa potilaita, joten hän sai monoterapiaa. Mono persuuksiin ja menoksi liikenteeseen. Hallituksen kuuluu olla Amerikkalaisen lääketeollisuuden asialla. Kannattaako herätä ajattelemaan?

Laura Räty halusi tulla lapsena kokiksi, mutta tajusi että akateemisena ylipäällikkönä pääsee pilaamaan useamman ihmisen elämän kuin vain yhden ravintolapöydällisen.

Alexander Stubb kyllä muistaa Yhdysvaltain ystäviä. Miten ihmeessä se Paula kehtasi asettua ehdokkaaksi puheenjohtajavaaliin?

Mutta Timo Soini ei pitänyt tästä uudesta demokraattisesta hallituksesta. Soini antoi porukalle nimen ”tuulikaappihallitus”. Ministeriöiden ovet ovat auki kun porukkaa lappaa sisään ja ulos.

Niinpä tehtailtiin epäluottamuslause ja hallituksen ohjelmasta äänestettiin. Yksinkertainen enemmistö voitti kun hallitus sai äänestyksessä tukea 99 äänen verran. Kun eduskunnassa on 200 kansanedustajaa, niin onhan tämä siis yksinkertainen enemmistö näin EU-aikoina.

Jörn Donner äänesti tyhjää, mutta peräti 20 kansanedustajaa ei viitsinyt raahautua äänestykseen. Eero Heinäluoma on puhemies, joten hän ei saa äänestää, ja siksi äänien kokonaissumma on aina 199. Mutta siis ne 20 kovapalkkaista twiittailijaa oli poissa. Twiittaa sinäkin jos pidät tästä artikkelista, twiittailee ne poliitikotkin.

Poissa oli peräti 7 perussuomalaista, mutta jengistä hylätty James Hirvisaari oli paikalla äänestämässä hallitusta vastaan. Poissa oli vastapainon vuoksi myös 7 demaria sekä tietenkin 3 kokoomuslaista, esimerkiksi tekstiviestien mestari Ilkka Kanerva. Poissa oli tietenkin myös vihreiden Jani Toivola, koska hän on ihan pihalla kaikissa valiokunnissakin. Ei pidä pilata tanssijan imagoa. Tai sitten hän vain nautti vanhemmuskumppanuudesta. Me muut kuolevaiset olemme vain tavallisia isiä.

Omassa vanhassa blogissaniStressi pukkaa päälle eikä Suomen hauskin vitsi naurata” olen hieman avannut tätä T3 vastaan rT3 ongelmaa, mutta lisää aiheesta voi lukea Duodecimin lehdestä siitä kuuluisasta ”Kilpirauhaset” teemanumerosta neljän vuoden takaa. Niina Matikainen ja hänen artikkelinsa ”Sairaudet ja lääkkeet kilpirauhasongelmien aiheuttajana” numerosta 20/2010 on selailun arvoinen.

Varsinkin ”taulukko 1.” lehden sivulla 2442 on laajuudessaan häkellyttävä. On niitä huima määrä lääkkeitä jotka sotkevat kilpirauhashormonien toimintaa kropassa, mukana tietenkin beetasalpaajat, protonipumpun salpaajat, statiinit ja kortisonit sekä tietenkin amiodaroni.

Askeleenlyhentäjiä siis maailmassa riittää, ja Laura Räty on nyt tätä monilääkitystä valvomassa ja sote-soppaa kansalle syöttämässä. Suomi nukkuu Ruususen unta kun monoterapia kuuluu johtajille ja monilääkitys rahvaalle! Syö nyt sinäkin jotain!

Kuvalähde: http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/thw/trip?${APPL}=utpkk&${BASE}=faktautpKK&${THWIDS}=0.19/1404110059_386024&${TRIPPIFE}=PDF.pdf

40 kommenttia artikkeliin ”Valvira tuomitsee mutta Laura Räty hallitsee

 1. Onhan se nyt tavatonta, että on olemassa lääkäreitä, jotka saavat potilaan voimaan hyvin. Ja sitten näille hyvinvoiville ei voi tyrkyttää masennuslääkkeitä, unilääkkeitä, kolesterolilääkkeitä, särkylääkkeitä. Joidenkin potilaiden ei olekaan tarvinnut mennä hedelmöityshoitoihin vaan ovat tulleet luomusti raskaaksi. Aijai, mitä puoskarointia. olen nähnyt muutaman Liothyronin-hoidosta apua saaneen potilaan. Onnellisempaa joukkoa en tiedä. Ja heitä on pompotettu vuosikaudet milloin missäkin ja lääkärit ovat suhtautuneet ylimielisesti. Ihme maa tämä Suomi.

  Tykkää

 2. Äänestämättä jättäminen kannattaa joskus, jos aikoo vaikuttaa.

  L Räty ei päässyt eduskuntaan, kun jotkut jättivät äänestämättä. Taitavana anesteetikkona hän päätyi lopulta ministeriksi. Ihmisen solutasolta kun alkaa ja aivoihin päätyy, niin se on siinä. Ei siinä silloin vaaliääniä kaivata.
  Nyt ilmeisesti kyetään erottamaan nukkuva äänestäjä nukutetusta ja toisin päin.

  Demokratiaa se on tämäkin. Ei siinä sen kummempaa. Älä äänestä, nukututa itses ja sitten vaan pulinat pois.

  Tykkää

 3. Ehkä pitäisikin olla niin, että ne lääkärit, jotka menettävät lupansa mokien takia, ylennetään johtajiksi?

  Näinhän monessa muussakin hyväveliverkostossa toimitaan, eli johtajaksi päädytään vain saavuttamalla pätemättömyyden taso.

  Risikko ylimpänä päättäjänä, tosin kansan pilleripäissään valitsemana, on oletettavasti saavuttanut oman pätemättömyyden tasonsa.

  Hyvä sellainen ihminen on laittaa päättämään asioita, joka ei alaistensa hommista saatika prosesseista mitään tajua.

  Joskus luin, että apinalauma pärjää pörssissä paremmin kuin huippukoulutetut ekonomit.

  Mitenkähän on, tekisikö apinalauma parempia päätöksiä kuin poliitikot ja heidän lobbarinsa?

  Kilpparivaivojen suhteen on selvää, että primitiivisiä aivojaan käyttävä lääkäri on riski.

  Vaikka nyt joku ”possulääke” tuppaakin osan ihmisistä parantamaan, tai ainakin saa vaivat kuriin, niin joku piru voi vielä keksiä todellisen syyn autoimmuunisairauksien yleistymiselle.

  Vastaus kun tuppaa olemaan nenämme edessä, osalla vain sumu peittää näkyvyyden, (hiljaiseksi) maksettuna tai hyväuskoisuuttaan.

  Tykkää

 4. Monoa tulee persu(ks)ille jos lääkäri antaa monoterapiaa. Lääkärien tehtäviin kuuluu monilääkitys eikä mikään monoterapia. Heräsitkö?
  ……………………………………………………
  Et ilmeisesti herännyt vielä arvoisa Liike? Tarvitset varmaan monoa?

  Koska ”tervejärkisten lääkärien” vaino lopetetaan Valvira?

  Tykkää

 5. Hei Christer. Olen aina pitänyt asiatuntevista kirjoituksistasi ja lukenut niitä mielenkiinnolla. Nyt kuitenkin pitää sanoa, että en pidä siitä, että mollaat meidän ministereitämme ja muita poliitikkojamme, jotka kuitenkin ovat ihan tosissaan hoitamassa yhteisiä asioitamme. Mielestäni heitä pitää kunnioittaa, sillä tehtävä ei ole maailman helpoin, ei aina miellytä kaikkia eikä ainakaan anna aihetta joutua kansalaisten sylkykupiksi.

  Tykkää

 6. Laura Räty EI ole anestesialääkäri, vaan vasta anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistumassa.

  Vihjaileeko blogisti, että Rätyllä on jotenkin sormensa pelissä tässä kilpirauhashoidon sopassa?

  Jani Toivola on asianmukaisesti eduskunnasta vanhempainvapaalla, se on hänen laillinen oikeutensa ja siitä on turha irvailla, vaikka ei pitäisikään siitä, että Toivola ei ole heteroseksuaali.

  Blogistin töräys on mielestäni jokseenkin vainoharhainen, se ei ole sarkasmia vaikka yritys on kova. Mielestäni järjenjuoksu on tässä tekstissä muutoinkin todella epälooginen ja kummallisen vihjaileva. Onko kirjoittajalla eväät todella näin vähissä?

  Ja tuollainen äänestystulos ei eduskunnassa ole mitenkään harvinainen vaan aika tavanomainen. Reilu enemmistö siis äänesti puolesta: jaa 99, ei 79, tyhjiä 1, poissa 20. Ihan tavanomaista enemmistödemokratiaa, vaan turpaduunari jaksaa sitäkin paheksua. – Timo Soini porukoineen olisi ollut aikoinaan tervetullut ”tuulikaappihallitukseen”, vaan kun eivät rahkeet riittäneet ja nyt on hauska räyhätä oppositiosta valmistautuen seuraaviin ek-vaaleihin.

  Olisi ehkä järkevää, että blogisti ei kovin kiukkuisesti ottaisi kantaa puoluepolitiikkaan. Vai onko tarkoitus itse ryhtyä ehdokkaaksi?

  Tykkää

 7. Jo on aikoihin taas eletty! Voi nuoruutta ja kokemattomuutta, vaativissa paikoissa ei pelkkä into riitä.

  Muuten minusta pitäisi keskittyä siihen, että potilas tulisi ensin kunnolla tutkituksi ja testatuksi. Nyt tutkiminen on kyllä ihan retuperällä.

  Esimerkiksi muistan, kun itse piti olla tosi ovela, että sai lääkärin ylipuhuttua määräämään terkkarissa kortisolikoe, joka otetaan 4 kert vuorokaudessa. Ei olisi mielellään, kun ei kuulu valikoimiin ja on kallis, vaikka onkin HUSin valikoimissa. Kunnat vahtivat kirstujaan ja olisiko jossain lista kalleimmista kokeista, joita pyritään välttämään? Aina olen kuvitellut, että lääkäri on ihmistä varten ja lääkärin vala velvoittaa, mutta taitaa kunnan budjetti velvoittaa enemmän. Ja onhan noita lääkäreitä tullut tavattua, jotka lähtevät ovet paukkuen ”kun ei saa potilasta hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla”.

  No se koe oli kyllä ihan hyvä, että tuli otettua, koska se paljasti kummallisen kortisolieritysrytmin. Tutkivaa potilasjournalismia kannattaa itsekin harrastaa. Tosin hoito ja tulkinta onkin sitten eri asia, sitä ei terkkarissa enää osattukaan, mihinkään muualle ei terkkarin kautta yrityksistä huolimatta päässyt.

  Toinen asia mikä sivuutetaan hoidoissa on ravinnon merkitys. Meinaan, itselläkin oli vajaatoimintaa, mutta onneksi tuli mentyä (varmaan yksi näistä viidestä) kunnon lääkärille, joka osasi kysellä ja udella muuta elämäntapaa ja paljastuikin, että itse pöperöni tekevänä oli jäänyt jo aikaa sitten jodi pois ruokavaliosta. Niinpä jodia nassuun ja uusintakokeisiin jonkin ajan kuluttua ja kappas arvot olivatkin jo kohdillaan ja väsymyskin poissa. Tukka alkoi kasvamaan ja säärikarvatkin (ikävä kyllä), kainalokarvat luojan kiitos ymmärsivät, ettei kaivata. Jäihän toki turvotus ja pari muuta asiaa, mutta syitähän voi olla muitakin.

  Ei ihmistä voi pilkkoa, ihminen on kokonaisuus. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja balanssia pitää löytyä. Yksi hoito sopii toiselle samaan vaivaan ja toinen toiselle, uskon, että se johtuu siitä, että ollaan niin erilaisia kemiallisesti ja muutenkin, vaikka samat ainekset ovatkin. Mutta se ruoka ja kaikki vaikuttaa ihan takuulla lääkitykseenkin, sekä stressi, uni ja liikunta.

  Tykkää

 8. Yritetään nyt vielä kerran käydä läpi tosiasioista, vaikka Crister Sundqvistin tapauksessa se tuntuu olevan turhaa:

  On aina huomioitava placebo-efekti. Esimerkiksi käyttämässäni nuhasumutteessa sanotaan, että placebo auttoi 30 % ja sumute 70 % käyttäjistä. Kysymys ei ole vain lääkeaineesta vaan myös lääkärin vaikutuksesta. Hyvä lääkäri, joka uskoo tekemiseensä ’puhuu’ potilaansa paremmaksi. Tästäkin on näyttö. Siksi kaikki testit on tehtävä kaksoissokkokokeina, jotta placeboefektit saadaan minimoitua. Jos peruslääkäri keksii uuden hoidon, niin placeboefekti voi selittää sen tehon. Toinen mahdollisuus on se, että itsearvioitu teho on hyvä, mutta kliiniset kokeet eivät näytä mitään.

  Ei se kaksoissokko testaus ole autuaaksi tekevä. Sen jälkeen havaitaan isossa levityksessä aina sekoittavia tekijöitä, joita ei ollut alkuperäisessä testissä.

  Viranomaisten tehtävä on arvioida, onko tietyn tason näyttö olemassa hoidosta. Sitä ei nykyään saa aikaiseksi yksittäinen lääkäri, koska kliinisillä kokeilla on tiukat laatuvaatimukset.

  Onneksi meillä on blogisteja, jotka taistelevat näiden varjotutkimusten puolesta miettimättä mitään näytön vahvuudesta. Se vaatii hyvää kykyä kieltää tosiasiat.

  Tykkää

 9. Maksaako Iltalehti tälle blogikirjoittajalle palkkion merkkimäärän mukaan? Sisällön laadun mukaan tuskin maksaa, mutta olipa tullut tilattu merkkimäärä ilmeisesti täyteen.

  Tykkää

 10. Oikein mukava lukea bloggari Sundqvistin juttuja.
  Odotan aina, että hänen kuvansa ilmestyy blogietusivulle. Sundqvist edustaa Iltalehden kirjoittajajoukon parhaimmistoa.

  Kirjoituksissa on asiantuntemusta ja alan osaamista ynnä tietämystä sopivasti yhdistetty ja höystetty huumorilla. Ne innostavat ja niistä löytyy paljon infoa.
  Kuivat jankkaukset ja ”täyttä asiaa” sisältävät jutut ovat puuduttavia.
  Poikkeuksena kuitenkin vaikkapa Pauli Vahtera ja Raimo Ilaskivi.

  Näiden lisäksi persoonallista osaamista edustaa mm. Aarno Laitinen, Mattiesko Hytönen, Perttu Hillman -akseli ja ehkä politiikan puolelta myös Jussi Niinistö.
  Nämä tarjoavat taattua monipuolisuutta ja samalla myös viihdettä.

  Tämänkertainen Sundqvistin sotesoppa-juttu oli erinomainen. Kertoo asioiden Liisa ihmemaassa-käänteistä.
  Suomalainen kummajainen pomppasi estradille.
  Kaikki näköjään käy.
  Onko Suomesta tulossa Vouholand?

  Tykkää

 11. Click to access trip

  Ministerin vastauksessa(yllä) sanotaan, että T3-lääke on aiheuttanut
  ”potilasturvallisuusvaaran” ja on ryhdytty ”turvaamistoimenpiteisiin”. Hoidettuja potilaita on ”joitakin satoja”.

  Kuka pystyy vedenpitävästi päättämään onko joku heistä kuolemanvaarassa?

  Tilannetta voisi hyvin verrata kolesterolilääkkeisiin/statiineihin. Virallinen taho(Käypähoito) on varma, ettei niistä olevan mitään vaaraa. Viralliset tilastot kuitenkin kertovat ihan toista totuutta

  POTILAIDEN TERVEYS EI KESTÄ KOLESTEROLILÄÄKITYSTÄ
  http://tinyurl.com/o4gewz6

  Tykkää

 12. Jaana kirjoitti:
  ”Meinaan, itselläkin oli vajaatoimintaa, mutta onneksi tuli mentyä (varmaan yksi näistä viidestä) kunnon lääkärille, joka osasi kysellä ja udella muuta elämäntapaa ja paljastuikin, että itse pöperöni tekevänä oli jäänyt jo aikaa sitten jodi pois ruokavaliosta.”

  Kerrotko vielä miten se jodi jäisi pois jos itse tekee ruoan verattuna esim valmistuotteisiin?

  Tykkää

 13. Juuri näin. Käytän vain ruusu/merisuolaa, joissa jodia ei riittävästi, eikä muista raaka-aineistakaan saanut riittävästi. 150 mg käytössä joka päivä, suositus.

  Tykkää

 14. Suomalaisilla on yleisesti puutetta jodista ja paljon muustakin , joka aiheuttaa kaikkea ikävää.

  http://personal.inet.fi/koti/remeli/kilpirauhanen.htm

  Monipuolinen ja terveellinen ravinto ja /tai kotiruoka on pelkkä tyhjä fraasi, jota suurin osa suomalaisista ei edes ymmärrä. Esimerkiksi pasta, ruispala ja big mac ovat eri ruokia, mutta kaikkien pääraaka-aineena on sama ravinneköyhä vilja. Toinen haaste tulee ravintoaineiden imeytymisestä. Monen suomalaisen suoliston toiminta on kaukana optimaalisesta.

  Hyvällä ruokavaliolla, liikunnalla ja ravintolisien käytöllä voitaisiin ehkäistä paljon terveydenhuollon kuluja. Nykyinen hoitojärjestelmä on kuitenkin jo lääkärikoulutuksesta alkaen niin lääkehoitokeskeinen, että muutos tuskin tulee tapahtumaan.

  Tykkää

 15. Syön erittäin terveellisesti ja monipuolisesti, juuri siksi kokkaan itse. Mm. veriarvot huippuhyvät, joten em. oli tavallaan loukkaavaa. Viljoja en syö, ei sovi, muut tavintoaineet tarkkaan harkittu, lisäaineet syynään tarkkaan, ym. mutta oli vain tuo jodin saanti jäänyt huomiotta. Miksei voisi lisätä meri/ruususuolaankin?

  Viimeiseen yhdyn, lääkärit ei huomioi kokonaisuutta ja omahoitoa ja potilaan aktiivisuutta oman itsensä hoidon kanssa. Jos kerrot, ettet ota jotain lääkettä ”se on näkemiin vaan”. Tänään viimeksi vänkäsin aiheesta, ettei minua kiinnosta mennä erikoislääkärin vastaanotolle, jossa keskustellaan vain pillereistä.

  Tykkää

 16. Jaana kirjoitti: ”Juuri näin. Käytän vain ruusu/merisuolaa, joissa jodia ei riittävästi, eikä muista raaka-aineistakaan saanut riittävästi. 150 mg käytössä joka päivä, suositus.”

  Valmistuotteiden suolassa ei pääsääntöisesti käytetä jodia joten tilanne ei olisi ollut eri jodin suhteen vaikka olisit syönyt samat ravintoaineet valmisruokina verrattuna siihen että teit kotiruokaa ruusu/merisuolaa käyttäen. Eli kotiruoan ”syyttäminen” oli tässä epäolennainen asia, olennainen oli sinun jodioimattoman suolan käyttösi.

  Tuossa sinun määrässä on tuhatkertainen virhe. Oikea suositus on 150 mikrogrammaa päivä.

  Tykkää

 17. sorri vaan pakko kirjoittaa.

  kuten huomaat jaana, Jussipussilla jotain hakuseesa.

  Jaanahan ei ollut puhunut mitään eineksistä, teetkö itse jonkun ruuan itse tai eineksenä, ilman että perusruuassa on jodia -> jos valmistat aterian raaka-aineista joissa ei ole jodia niin se ei lissääntyne omavalmistuksesta.

  Tykkää

 18. Juu, virheitä sattuu minullekin. Ihanaa, olen siis tavallinen kuolevainen 🙂

  Jussipussilla vaikeuksia puhua suoraan?

  En käytä jodioitua pöytäsuolaa tai muuta jodioitua suolaa. Kas siinäpä se taitaa olla villakoiran ydin. Muuten syön ruususuolaa myös hitusina tai suolavetenä iltaisin. Kerroin tästä lääkärille, joka kauhistui ja sitten verikokeisiin. Natriumarvo keskellä viitteitä, samoin kalium 🙂 Suolavesi auttaa yllätys yllätys, turvotuksiin.

  Olen löytänyt tasapainon ruoan ja lisäravinteiden kanssa. Liikuntaa pitää saada lisättyä. Elämä ei aina mene kuin strömssössä, joten askel kerrallaan tässä rämmitään ja samalla opiskelen erilaisia pillerittömiä kainoja auttaa itse itseäni ja mm. kiinalainen lääketiede akupunktioineen auttaa, kinesioteippi auttaa, luontaistuotteet ovat pelastaneet suolistoni, jonka lääkärien vuosikausia määräämät happosalpaajat tuhosivat ja ravinteet eivät imeytyneet. Reseptipillerit ovat muuttuneet luontaistuotteiksi, lisäravinteiksi ja voin tuhannesti paremmin kuin aikana, jolloin joka vaivaan määrättiin jotain pilleriä, joilla oli enemmän sivuvaikutuksia kuin terveyshyötyjä.

  Oliko kysyttävää, jussipussi? Vastaan selkokielellä 🙂

  Tykkää

 19. Pakkohan tähän on vielä lisätä, että ulos on heitetty aika nopeasti, kun olen pillereistä kieltäytynyt. Tänään viimeksi vänkäsin hoitajan, yritti varata aikaa lääkärille, että ei kiitos kiinnosta sen kokemuksen perusteella, mikä minulla on. Näet, jos erikoislääkärin vastaanotolla keskustellaan vain pillereistä, sellaisissakin tapauksissa että tiedän ravinnolla olevan ison merkityksen, niin en ala tuhlaamaan rahojani, edes sitä 30 euron pklmaksua turhan takia. Saman tiedon löydän netistäkin, enemmänkin. Tk-lääkäri osaa monesti asioita enemmän ja kirjoittaa niitä reseptejäkin. No näin minun kohdallani, voinhan olla poikkeuskin.

  Minä epäilen, että talous on vedetty niin tiukalle, että lääkärit eivät pysty enää noudattamaan edes lääkärinvalaansa. Näin on minulle kerrottukin. Onko ihminen siis olemassa järjestelmää varten vai toisinpäin? Minä ainakin vaadin sitä, että järjestelmä palvelee minua. Miksi ihmeessä muuten minunkin verovaroilla koulutetaan kalliita, ja kallispalkkaisia, lääkäreitä, jos ei perushommat suju?

  Lopuksi erään lääkärin toteamus, kun kysyin, että miten ihmeessä sinä heti tiesit ja osasit hoitaa, kun hyksin lääkäri ei osannut, vaikka kuviakin katseli. Vastaus ”en osaa sanoa, ovathan nämä ihan perusasioita, mutta meillä onkin täällä tarkoitus parantaa potilaita”. Käyn edelleen hänellä, kun vain rahat sen sallivat. Hintakin on vain puolet verrattuna muiden yksityisten hintoihin. Kutsumusammatissa?

  Tykkää

 20. niin Jaanasein, kun vuoden aikana tementia potilaan pitäisi tuoda esille oma vaivansa 3-4 vuosikurssin opiskelijalle josta tietenkin yhtiö laskuttaa täydet, tuupataan tuplalääkkeet ja syytetään THL:ä

  Tykkää

 21. Ihmetellen Kirjoitti:
  ”sorri vaan pakko kirjoittaa.

  kuten huomaat jaana, Jussipussilla jotain hakuseesa.

  Jaanahan ei ollut puhunut mitään eineksistä, teetkö itse jonkun ruuan itse tai eineksenä, ilman että perusruuassa on jodia -> jos valmistat aterian raaka-aineista joissa ei ole jodia niin se ei lissääntyne omavalmistuksesta.”

  Tässä on ymmärrettävä se että siihen pöytäsuolaan laitetaan jodia ihan tarkoituksella koska on huomattu että keskimäärin suomalainen ravinto ilman jodioitua (”pöytä”)suolaa ei takaa keskimäärin riittävää jodin saantia. Oli se sitten ”kotiruokaa” tai ”ei kotiruokaa”.

  Tykkää

 22. Ihmetellen kirjoitti:

  ”niin Jaanasein, kun vuoden aikana tementia potilaan ….”

  Aloitus isolla kirjaimella ja ”dementiapotilaan”

  Tekisikö esim lääkäri kirjoittaessaan ko virheitä?

  Tykkää

 23. Jaana kirjoitti:

  Pakkohan tähän on vielä lisätä, että ulos on heitetty aika nopeasti, kun olen pillereistä kieltäytynyt. Tänään viimeksi vänkäsin hoitajan, yritti varata aikaa lääkärille, että ei kiitos kiinnosta sen kokemuksen perusteella, mikä minulla on. Näet, jos erikoislääkärin vastaanotolla keskustellaan vain pillereistä, sellaisissakin tapauksissa että tiedän ravinnolla olevan ison merkityksen, niin en ala tuhlaamaan rahojani, edes sitä 30 euron pklmaksua turhan takia
  ………………………………………………………..
  Jaana kirjoittaa asiaa!

  Lääkärit ovat nykyisin pelkkiä pilleriautomaatteja kiitos Käypähoito-ohjeiden.

  Tässä hyvä esimerkki Espoosta vuodelta 2013

  ”När jag berättade att det inte var tack vare medicinen som jag nått de goda värdena blev de nästan ilskna. En häftig diskussion utbröt och Lasse betecknades som läkemedelsfientlig”

  Kiivaan keskustelun jälkeen lääkärin kanssa diabeetikko Lasse todettiin ”lääkekielteiseksi”.
  Syy…sai diabeteksen kuriin pelkällä VHH-ruokavaliolla
  http://svenska.yle.fi/artikel/2013/05/09/lasse-tog-farval-av-diabetes

  Olisiko aika ilmiantaa nämä ”pilleriautomaattilääkärit” Valviralle hoitovirheestä?

  Tykkää

 24. ”Olisiko aika ilmiantaa nämä ”pilleriautomaattilääkärit” Valviralle hoitovirheestä?” kysyy Walma.

  Kyllä ehdottomasti Valvira voisi laittaa nämä automaatit toimintakieltoon. Pilaavathan he potilaiden terveyden ja samalla lokaavat työhönsä paneutuvien lääkärien mainetta.

  Tykkää

 25. Walmalta tuli mielenkiintoinen ehdotus:

  Käräytetään ”pilleriautomaattilääkärit” Valviralle hoitovirheestä.

  Mitä mieltä olette?

  Tykkää

 26. Valvira voi olla totisen paikan edessä, jos joutuu määrittelemään onko kyseessä hoitovirhe, -kampanja, -suuntaus vai -tempaus.
  Onko kyseessä myynninedistämistoimi, johon lääkäri on syyttä suotta ajautunut?

  Itse en aikoinaan ruvennut kolesterolilääkkeiden enkä masennuslääkkeiden syöjäksi, vaikka niitä minulle määrättiin eka kerran jo 15 vuotta sitten.
  Muutamaan otteeseen niitä tyrkytettiin myöhemminkin. Olenko hoitovirheen uhri vai olenko väistellyt karikot jääräpäisyydelläni? Olenko aivan itsestään ennaltaehkäisevästi ihmeparantunut?

  Onko järjestelmä pettänyt hyväätarkoittavaa lääkäriä, joka perustaa tietonsa ”niin mihin”-tietoon? Miten hoitovirheen tässä tapauksessa todentaa? Olisinko saanut jonkin vamman, mikäli olisin vuositolkulla syönyt näitä lääkkeitä vai onko minulla
  Näin jälkikäteen on ollut todella järkevää olla uskomatta lääkärin pillerityrkytystä.

  Tykkää

 27. Jaanalla onkin mitta täysi. Kokemusta on kertynyt niin omasta, kuin läheistenkin kohtelusta ja monen muun. Käräytetään vaan! Kanteita pitäisi kirjoitella lain rikkomuksista hoitotilanteissa ym., mutta kuka uskaltaa? Erilaisiille hylky/hylkiö,istoille pääsee ihan vain touutta puhumalla. Ikävät ihmiset osaavat käyttää valtaansa väärin purkaakseen jotain sisäisiä patoumiaan. Minullekin kerran eräs entinen lähipomo (potkut tuli siitä rehellisyydestä) sanoi, että oot liian rehellinen, sun pitäis oppia pelaamaan. En halunnut. Itse en luota tämän maan oikeusjärjestelmäänkään.

  Jotain on ilmassa, netti jakaa tietoa nopeasti ja vastarinta nousee vähän joka alueella. Lisää paljastusblogeja ja julkisuuden painetta.

  3 läheistäni saanut statiineista 2diabeteksen, lihaskadon ja yksi kaihin. Epäilen, että yhden uniapneakin on tuota alkuperää, kokonaiskolesteroli yhteensä 2,5. Eikö rasva-aineenvaihduntakin tarvitse kolesterolia? En nimittäin usko, että luonto olisi niin tyhmä tai viisas, että olisi vain vittuillakseen keksinyt ns. pahan kolesterolin. Jokin tehtävä silläkin kehossa on. Elämäntapaan, ravintoon ei ole puututtu mitenkään noiden ihmisten hoidossa.

  Mulla Ldl 4 olenko kuolemanvaarassa? Tosin hyväkin on korkea 3,65. En jaksa huolehtia, kun vedän kalaöljyt jaa muut tärkeät aineet säännöllisesti naamaani joka päivä. Kieltäydyin statiineista.

  No jopas juttuni vaihteli laidasta laitaan aiheen ohi, hui kamalaa.

  Lopuksi terveisiä sille maa- ja metsätalousministeriön herralle, jonka paperit Jorvi postitti minulle. Lähetin ne sille herralle, jos vaikka haluaa jatkotoimenpiteitä. Kolmas kerta, kun saan muiden potilastietoja. Onks joku saanut mun?

  Terv. Lääkärien ei niin unelmapotilas, tietoinen oikeuksistaan ja omankehon toiminnasta

  Tykkää

 28. tjaah,

  Eikun siis tjaa, suutuiko jussipussi jostain tai siis Jussipussi.

  Mikäli muistelen oikein, niin opiskeluaikana opponoijat keskittyivät kirjotushäroihin, eikun siis kirjoitusvirheisiin vähän niin kuin, sivunume tai sivun numero 5 jalkeen tuli 7, ei voi tajuta tätä. 🙂

  Älä sairastu Suomessa vakavasti voi olla ihan totta. No ilmeisesti yhtiöinti helpottaa tätä. Jos sairaanhoito, tai muulla piirillä on 1M budjetin sijaan 15m budjetti, voidaan ostaa leikkaus/ toimenpide 25.000 eurolla. Ongelma voi olla, että joku ulkopuolinen on arvioinut kyseisen operaation hinnaksi 35.000, vaikka todellinen hinta olisi jopa julkisella puolella vain 15.000.

  Niin työnnetään yksityispotilaat viikon sijaan 2 päivässä ulos, halpenee n.5.000 euroa. Niin ja komplikaatiot työnnetään julkiselle puolelle kun se on turvaallisempaa -> niin ja julkinen ei tietenkään laskuta yksityistä. Miksei?

  Tykkää

 29. Olikin jo aamun Hesarissa juttua tulehduksista, joista alasta kiinnotuneet ihmiset ovat jo ainakin pari vuotta paasanneet ja kirjoitelleet.
  Eivät vielä uskaltaneet puhua mitään niistä statiineista, mutta luultavaa on, että laiva kääntyy pikkuhiljaa ja päädytään lopulta siihen, että kohtuu liikunta, kohtuu ja monipuolinen ravinto sekä lepo ovat ne lääkkeet, jotka eivät maksa paljoa.

  Voipa melkein veikata, että lääkekuluja saadaan sadoilla miljoonilla leikattua, kun lääkärit alkavat hoitaa potilaiden sairauksia ja muu koulutettu porukka ryhtyy hoitamaan ravitsemus-, alkoholi-, liikunta- ja stressiasioita.
  Asennejuttu koko p***apaketti.
  Ei kai siihentarvita kalliisti koulutettua ja kallispalkkaista lääkäriä tarvita tutkimaan ja toteamaan päivänselvää asiaa: tupakointi, ryyppääminen, löhöily ja suursyömäröinti on kohtalaisen vaarallista puuhaa.

  Tykkää

 30. Ihmetellen kirjoitti:
  ”Eikun siis tjaa, suutuiko jussipussi jostain tai siis Jussipussi.

  Mikäli muistelen oikein, niin opiskeluaikana opponoijat keskittyivät kirjotushäroihin, eikun siis kirjoitusvirheisiin vähän niin kuin, sivunume tai sivun numero 5 jalkeen tuli 7, ei voi tajuta tätä.”

  ”Be careful about reading health books. You may die of a misprint.

  Mark Twain”

  Tykkää

 31. No hyvä, ettei Jussipussi kommentoidut enemmin, tai no who cares.

  Niin hyvä tupakin tupruttelija -> who cares ?

  Nythän näitä palveluja ostellaan, jos maksat firmalle niin tulee joku ja ehkä hoitelee. No ainakin samat hoitapalkkiot tulee 3 kk:n välein.

  Tykkää

 32. Niin hyvä Jaana. Miksi leikattavaa jonotetaan esim elokuun sijaan helmikuulle. Nimellinen 25.000 euron leikkaus + 5.000 euron sairaalahoito saadaan siirrettyä seuraavalle vuodelle. Vaihtoehtokustannus, Kela maksaa ½ vuoden korvaukset, + potilas + kela lääkkeet. Vai saadaanko samainen henkilö työmarkkinoille jo syyskuussa.

  Tykkää

 33. Bloginpitäjä kirjoitti:

  Walmalta tuli mielenkiintoinen ehdotus:

  Käräytetään ”pilleriautomaattilääkärit” Valviralle hoitovirheestä.

  Mitä mieltä olette?
  ……………………………………………………..
  Helppoahan tuo olisi..ainakin teoriassa?

  Lääkäri suosittelee potilaalle statiineja,koska tämän kokonaiskolesteroli ja LDL ovat koholla,mutta HDL on 1,99 ja triglyt 0.60.
  Sitä vaan valittamaan Valviralle,miksi lääkäri suosittelee statiineja…

  Ent. THL-johtaja Puska on koko uransa ajan kertonut tuhansista tutkimuksista,jotka tukevat kolesteroliteoriaa. Tosin hän ei ole kehotuksista huolimatta löytänyt yhtään tutkimusta voin vaarallisuudesta

  Ehkä Valvira löytäisi tuon tutkimuksen?

  Tykkää

 34. Valviran ylilääkäri Tarja Holi antaa puolueellista tietoa Lääkärilehdessä 17.6.14

  30.7.2014

  Kuinka voi olla mahdollista, että Suomessa toimii edelleen yksikkö, joka yksin valvoo, tutkii, toimii asiantuntijana ja jakaa sanktioita, JA jonka toimia ei kukaan oikeasti valvo. On pelottavaa olla Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa Valviran kaltaisen mielivaltaisen yksikön alaisuudessa, jonka byrokraatti-ylilääkärinä Tarja Holi toimii.

  Lääkärilehti
  Julkaistu 17.06.2014 14.30

  Valvira selvittää yksityislääkärien antamaa epätyypillistä kilpirauhashoitoa
  (Huom! hoito ei ole epätyypillistä kuin Suomessa, jossa asiasta ei tiedetä. FDA:n eli Yhdysvaltain lääketurvallisuusviranomaisten ja mm. yhdysvaltain endokrinologien mukaan Liothyronin –hoito on käypää hoitoa aivan kuin Levothyroxin –hoitokin (=Thyroxin), joko yhdistelmähoitona tai erikseen monoterapiana. Liothyronin –monoterapia on ollut käytössä jo vuodesta 1956 ja se on läpikäynyt FDA:n erittäin tiukat turvallisuustutkimukset.)

  Viiden yksityislääkärin antamaa epätyypillistä kilpirauhashoitoa on tutkittu Valvirassa. (Huom! Kts. kommentti yllä).

  Valviran tehtävänä on selvittää ja arvioida, ovatko lääkärit toimineet lääketieteellisesti asianmukaisesti ja potilasturvallisuutta vaarantamatta tutkiessaan, diagnosoidessaan ja hoitaessaan potilaita. Valvira on pyytänyt useiden endokrinologiasiantuntijoiden lausunnot. Asiantuntijoiden näkemykset kilpirauhassairauksien lääketieteellisen tutkimuksen ja hoidon periaatteista ja hoitokäytännöistä ovat varsin yhteneviä.

  (Huom! Suomessa osa endokrinologeista ei ole ennen kyseistä riita-asiaa edes kuullut Liothyronin –hoidosta ja valtaosa endokrinologeista ei ole hoitanut yhtäkään potilasta Liothyroninilla. Kuinka kyseiset asiantuntijat ym. voivat ottaa objektiivisesti kantaa asiaan, jota he eivät tunne eivätkä ole edes tietoisia esim. FDA:n informaatiosta ja uusimmista tutkimuksista asiaan liittyen. Suomessa on ollut käytössä pääsääntöisesti VAIN yksi kilpirauhaslääke eli Thyroxin, toisin kuin esim. Keski-Euroopassa tai Yhdysvalloissa, jossa on yleisessä käytössä KAIKKI mahdolliset kilpirauhaslääkkeet, synteettiset (Levothyroxin ja Liothyronin) kuin eläinperäisetkin. Suomalaisten endokrinologien tieto/taitotasossa on vakavia puutteita, joka käy tarkemmin ilmi edellä. Kilpirauhaspotilaat Suomessa ovat suorastaan raivoissaan endokrinologien tietämättömyyteen ja tapaan hoitaa kilpirauhassairauksia niin yksipuolisesti. Potilaat ovat allekirjoittaneet tällä hetkellä yli 7000 nimeä omaavan adressin, sosiaalinen media kuohuu potilaiden tarinoista siitä, että ovat kärsineet vuosia ja joita endokrinologit eivät ole osanneet auttaa, vaikka heidän pitäisi olla alan asiantuntijoita. Suomessa on varsin valveutunut kilpirauhaspotilaiden joukko, jotka tietävät kuinka asioita hoidetaan muualla maailmassa. VALVIRAN VAKUUTTELUT ASIANTUNTIJOIDEN YHTENEVISTÄ NÄKEMYKSISTÄ KUVASTAA TILANNETTA SUOMESSA, MUTTA EI KANSAINVÄLISESTI ESIM. YHDYSVALLOISSA.( USA, 32O MILJ ASUKASTA.)

  – Yhdelle lääkärille on annettu kirjallinen varoitus, ja toisen lääkärin oikeuksia on väliaikaisesti rajoitettu. Kolmen lääkärin toimia vielä tutkitaan, kertoo johtaja Tarja Holi Valvirasta.

  (Huom! Väliaikainen rajoitus on tällä hetkellä käsiteltävänä Korkeimmassa hallinto-oikeudessa, eli asian käsittely on vielä oikeusasteissa kesken. Valviran päätös rajoittaa T3-lääkettä määränneen lääkärin ammatinharjoittamista todettiin Hallinto-oikeudessa lainvastaiseksi tuomarien yksimielisellä päätöksellä. Valvira valitti asiasta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Holin lausunnosta saa käsityksen, että rajoitus olisi kyseisen lääkärin kohdalla oikeutettu ja lopullinen.)

  Hän toteaa, että jotkut lääkärit ovat laajasti määränneet potilailleen erilaisiin vaivoihin kilpirauhashormoneja, kuten T3-kilpirauhashormonia.

  (Huom! Ilmaisu ”erilaisiin vaivoihin” on harhaanjohtava ja halventava. Potilaskertomuksista käy ilmi, ettei kilpirauhaslääkettä ole kirjoitettu mihin tahansa vaivoihin vaan nimenomaan kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin/ laboratoriokokeiden osoittamiin puutoksiin kilpirauhashormonien tuotannossa tai aineenvaihdunnassa. Ei kukaan potilas syö turhaan kilpirauhaslääkkeitä, jos hänen oireensa eivät niillä helpotu! Jos potilaalla on mahdollisia yleisoireita, voivat nekin olla kilpirauhasen vajaatoiminnan seurausta, jotka poistuvat lääkityksen myötä. Jos oireet eivät poistu, potilailta lopetetaan tai potilaat lopettavat itse tehottomaksi/tarpeettomaksi osoittautuneen lääkityksen.)

  – Lääkärit ovat määränneet joko pelkästään T3-kilpirauhashormonia tai sen ja tyroksiinin yhdistelmää Valviran selvitysten perusteella. Joillakin lääkäreillä on käsitys, että T3-hormonihoitoa on perusteltua käyttää huomattavasti vallitsevaa käytäntöä yleisemmin ja myös monoterapiana ilman tyroksiinia siksi, että elimistö ei aina kykene muuntamaan T4-hormonia tehokkaaksi T3-hormoniksi, sanoo Holi.

  Tämän näkemyksen mukaan T3-hormonin tuotanto jää joillakin henkilöillä puutteelliseksi, koska elimistö tuottaa kyseisen hormonin sijasta sen haitallista käänteismuotoa rT3:a, jolloin syntyy ns. rT3-dominanssi.

  (Huom! T3-hormonin käyttö monoterapiana on käypää hoitoa ja perustuu lääketieteelliseen tutkimustietoon. Kyse ei ole ”joidenkin lääkäreiden omasta käsityksestä ”, vaan T3-hormonihoito pohjautuu lääketieteelliseen tutkimustietoon ja käypä hoidoksi muodostuneesta hoidosta, josta tarkemmin myöhemmin.)

  – Ottamatta sinänsä kantaa kyseiseen teoriaan Valvira on selvitysten perusteella havainnut valvonta-asioissaan, etteivät jotkut lääkärit ole riittävästi selvittäneet potilaiden oireita ja mahdollisia sairauksia ennen kyseisen diagnoosin tekemistä ja lääkityksen aloittamista.

  (Huom! Holi yrittää oppiriita/koulukuntakiista-asiaa peitelläkseen antaa vaikutelman, että kyse on lääkäreiden ammatinharjoittamiseen liittyvistä laiminlyönneistä, vaikka siitä ei tosiasiallisesti ole kyse. Potilaiden oireet ja tilanne on selvitetty tarkasti, mikä selviää potilaskertomuksista ja laboratoriotulosteista. Lisäksi monia potilaita on tutkittu usein hyvin laajasti jo etukäteen muissa terveyden- ja sairaanhoidon yksiköissä oireiden taustalla olevien syiden selviämättä. Lisäksi monilla potilailla on jo aiemmin diagnosoitu kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta Thyroxinista huolimatta heillä on edelleen vajaatoiminnan oireita. Suomessa olevan puutteellisen tieto/taitotason ja diagnostiikan vanhanaikaisuuden myötä monet kilpirauhaspotilaat eivät ole saaneet apua.)

  Holin mukaan monilla potilailla on ollut varsin yleisluonteisia ja moneen eri sairauteen ja tilanteeseen sopivia oireita. Puutteet diagnostiikassa ja tutkimuksessa ovat Valviran selvitysten perusteella johtaneet siihen, että T3-hormonihoito on aloitettu ilman riittäviä lääketieteellisiä perusteita ja siten, että potilasturvallisuus on vaarantunut.

  (Huom! Kyseessä on jälleen täysin absurdi väite, joka ilmenee mm. potilaskertomuksista ja asiaan liittyvistä lääketieteellisistä faktoista, joista myöhemmin edellä. Holi yrittää jälleen oppiriita/koulukuntakiista-asiaa peitelläkseen antaa vaikutelman, että kyse on lääkäreiden ammatinharjoittamiseen liittyvistä laiminlyönneistä, vaikka siitä ei tosiasiallisesti ole kyse. On absurdia väittää, että potilasturvallisuus on vaarantunut jos turvallisimpaan turvaluokkaan kuuluvalla T3-hormonihoidolla potilaat ovat tulleet oireettomiksi, toiminta- ja työkykyisiksi. Holi kommentoi asioita kuin absoluuttisena, lopullisena totuutena, vaikka asia on oikeusistuimissa kesken, sekä rajoitteen että varoituksen saaneen lääkärin kohdalla. On erittäin tuomittavaa, että Holi antaa koko lääkärikunnalle käsityksen, että kyseiset väitteet olisivat toteen näytettyjä ja lopullisia, vaikka asiat ovat vielä täysin keskeneräisiä.)

  – Perusteettomaan T3-hormonikorvaushoidon käyttöön liittyy merkittäviä terveysriskejä, kuten eteisvärinän ja jopa aivoinfarktin riski. Lääkkeellä saattaa olla epäasianmukaisesti käytettynä myös epäsuotuisia vaikutuksia mm. luustolle.

  (Huom! Valviran mielestä T3-hormonikorvaushoito on ollut lähes kaikille potilaille perusteeton, myös niille, joilla Thyroxin on vaihdettu tehottomana Liothyronin -hoitoon. Liothyronin on FDA:n mukaan turvallinen lääke ja joiltakin osin jopa turvallisempi kuin Thyroxin. Lisäksi Valvira ja sen asiantuntijat eivät ole lainkaan perillä FDA:n ohjeista, kilpirauhashormonien käyttöindikaatiosta, uusimmista lääketieteellisistä julkaisuista esim. kilpirauhashormonien metaboliaan liittyen. VALVIRA PERUSTAA NÄKEMYKSENSÄ SUPPEAAN JA VANHENTUNEESEEN TIETOON.)

  Yksittäinen lääke ei ole valvonnassa

  Holi huomauttaa, että mediassa on viime aikoina levinnyt myös tietoa ”lisämunuaisen uupumisesta”, jolla tarkoitettaneen normaalisti toimivan lisämunuaisen ja todetun lisämunuaisten vajaatoiminnan välistä tilaa.

  – ”Lisämunuaisten uupumusta” epäillään erilaisten oireiden perusteella. Kortisonivalmisteiden käyttäminen ilman asianmukaista vajaatoimintadiagnoosia voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Asianmukaiseen diagnostiikkaan perustumaton, ”oireenmukainen” hydrokortisonihoito voi vaikuttaa haitallisesti omaan kortisolituotantoon ja altistaa potilaan muun muassa osteoporoosille ja diabetekselle.

  (Huom! Hydrokortisoni on lyhytvaikutteinen kortisonivalmiste, joka on uusimmissa tutkimuksissa todettu erittäin hyvin siedetyksi 20-40 mg päivittäisellä annostuksella. Valvira ei ilmeisestikään ole ymmärtänyt pitkävaikutteisten kortisonivalmisteen ja pienillä annoksilla käytettävän Hydrokortisonin välisiä eroja. FDA:n mukaan Hydrokortisonin käyttö on käypää hoitoa usein myös kilpirauhaslääkityksen yhteydessä, mutta Suomessa kyseistä ohjetta laiminlyödään poikkeuksetta.)

  Tarja Holi muistuttaa, että sosiaalisessa mediassa esitetyistä käsityksistä poiketen yksittäinen lääke ei ole ollut Valviran valvonnan kohteena.

  – Lääkevalvonta ei edes kuulu Valviran toimivaltaan.”

  (Huom! Valviran toimet ja erityinen kiinnostus ovat liittyneet juuri Liothyronin – ja muiden T3-pohjaisten lääkkeiden ympärille. Koko kilpirauhaskiistaa ja kollegoiden kanteluja ei olisi edes ilmaantunut, jos potilaille ei olisi määrätty juuri Liothyronin tai muita T3-pohjaisia kilpirauhaslääkkeitä ja/tai rT3-määritystä. Jopa pelkkä rT3-määritys on saattanut toimia kimmokkeena kantelun tekemiseen.

  On erikoista, että Tarja Holi väittää olemassa olevista tosiseikoista huolimatta, ettei yksittäinen lääke ole ollut Valviran valvonnan kohteena. Kaikki endokrinologien kantelut ja yhteydenotot Valviraan ovat kohdistuneet juuri T3-pohjaisia lääkkeitä määränneisiin lääkäreihin. Lisäksi Valvira ottaa kantaa tuomiolauselmissaan (=valvontamuistio), että Thyroxinia tulee käyttää AINA ensisijaisesti. Lääkevalvonta ei juridisesti kuulu Valviran toimivaltaan, mutta siitä huolimatta se ottaa kantaa siihen, mitä lääkkeitä lääkäreiden tulisi potilailleen määrätä.

  Valviraa viedään kuin pässiä narussa endokrinologien toimesta. Endokrinologit ovat julkisesti vaatineet mm. Endokrinologiyhdistyksen julkilausumassa -13, että T3-pohjaiset lääkkeet tulisi olla VAIN endokrinologien määrättävissä. Endokrinologit mm. professori, enkirnologi Matti Välimäki) ovat ottaneet myös yhteyttä Valviran johtoon mm. Valviran ylilääkäri Markus Henrikssoniin, että Valviran tulisi hoitaa asiat niin, että T3-lääkkeen määrääminen tulisi olla mahdollista ainoastaan endokrinologeille. Vastaavaa käytäntöä ei ole missään muualla, mutta Suomeen sellainen pitäisi nyt saada. Tosin valtaosa suomalaisista endokrinologeista eivät ole käyttäneet lainkaan T3-pohjaisia kilpirauhaslääkkeitä potilaiden hoidossa, joten tuhansia potilaista jäisi ilman hoitoa, mikäli se jäisi endokrinologien varaan.)

  UllaToikkanen

  (Kommentit: Taija Somppi)

  http://www.amplia.fi/?x103997=245712

  Tykkää

 35. Lääkärilehti ei ole noudattanut alkeellisiakaan journalistisia ohjeistuksia. Lääkärilehti haastattelee uutisessa pelkästään Valviran ylilääkäri Holia (Lääkärilehden uutinen 17.6.2014: http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=14900/type=1. Holi antaa ymmärtää, että päätökset näistä viidestä lääkäristä olisivat lopullisia.

  Holi ei edes mainitse, että Valvira oli jo hävinnyt oikeudenkäynnin näitä lääkäreitä vastaan. Holi ei myöskään mainitse, että useita oikeudenkäyntejä on meneillään. Holi antaa ymmärtää että Valviran antamat päätökset olisivat lopullisia, mitä ne eivät tietenkään ole, kun neljä oikeudenkäyntiä oli yhä meneillään.

  Ja tämän lisäksi Lääkärilehti ei haastattele yhtäkään näistä lääkäreistä, vaikka useat heistä olisivat halunneet tulla kuulluksi.

  Voisiko Lääkärilehdestä ilmoittaa jollekin journalistien eettiselle lautakunnalle tms? Kuka tuntee aiheen?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s