Statiinit haittaavat terveyttä

Ottaisitko sinä lääkkeen, joka haittaa terveyttäsi enemmän kuin se hoitaa sairauttasi? Et tietenkään ottaisi. Maalaisjärkevä ja/tai cityhölmö terveyspalvelujen käyttäjä haluaa tietenkin parempaa terveyttä.

.

.orion_vaara

Hyvinvoinnin vaarantamisessa kunnostautui jälleen kerran blogini lukijoille tutuksi tullut valkotakkinen arvauskeskuksen lääkäri, Iiris Lääkemies-Poppanen. Vastaanotollaan hän laukaisi tuhka tiheään lääketeollisuuden virittämiä ansoja.

Eräänä kauniina päivänä Iiriksen vastaanotolle saapui arvattavaksi Pertti Perusjätkä. Tietokoneen ruudulta Iiris näki, että tämä vuonna 1954 syntynyt Pertti oli kokenut lievän aivohalvauksen joitakin vuosia sitten ja halvattu vieköön Iiris ihmetteli itsekseen: ”Heti halvauksen jälkeen oli sairaalassa määrätty statiineja. Niin sitä pitää! Oppikirjan mukaan edetty näköjään. Ei nyt millään löydy syytä muita lääkkeitä tyrkyttää tällä kertaa, joten uudistetaan ihmispoloisen statiiniresepti! On sitten tyytyväisen näköinen kun sai lääkereseptin. Ei ollut turha käynti. Toivottavasti noita uusia biologisia erittäin kalliita kolesterolilääkkeitä pian olisi myynnissä. Matkakassaan pitäisi saada vähän euroja. Kolesterolit ovat äijällä normaaliarvoissa, mutta muistui mieleen Orionin edustaja, joka kertoi menneellä viikolla varmaan tuhannen kerran saman tarinan statiinien erinomaisuudesta. Normaalia lääkärin varovaisuutta tässä noudatellaan. Varmuuden vuoksi siis statiinit äijälle. Vaihtaisiko talvella alle Michelinit vai ottaisiko varmuuden vuoksi GoodYearit? Vartin päästä alkaa palaveri. Päästävä joka tapauksessa eroon tästä potilaasta.”

”Teillä on ollut paralysis cerebrum iam pridem. In cassum statinum accipio halleluja simvastatini orioni remedium amen plottis ömmön mömmön pälä pälä plöp”, Iiris loihti ilmoille ja Pertti hämmästeli lääkärin viisaita sanoja. Lääkäri työnsi syrjään lääkärintyön eettisiä ohjeita selkiyttävän teoksen, joka lojui aikapulan takia lukemattomana pöydällä, vilkaisi nopeasti aikarautaansa ja mietti kuumeisesti sopivaa tapaa päästä eroon potilaastaan.

Iiris muisteli kauhulla sitä äskeistä potilasta, joka kiukutteli hänelle kun Iiris ei millään olisi halunnut kirjoittaa reseptiä kaikkiin niihin 19 lääkkeeseen, joita potilas piti itselleen tarpeellisena. Potilaan uhkaus puhua osaston ylilääkärin kanssa asiasta sai sitten lopulta eloa Iiriksen väsyneisiin sormiin ja vihoviimeinen lääkemääräys tuli valmiiksi. Potilas oli tyytyväinen? Täytyy muistuttaa Orionia bonuksista, ikäänkuin korvauksena raskaasta kirjoitusurakasta.

Tilannetta keventääkseen Iiris kertoi syntyneensä samana vuotena kuin Pertti.

”Olette parasta mahdollista vuosikertaa! Synnyin samana päivänä (20.4.) kun helsinkiläinen opiskelija Lenita Airisto valittiin Suomen Neidoksi. Pidetään teistä nyt oikein hyvää huolta. Pilleriä poskeen ja elämä hymyilee!”

Ja niin jatkui Pertti Perusjätkän elämä. Hänen hyvinvoinnistaan huolehti nyt kallis yhteiskunnan tukema pilleri. Paljon mitään muuta kallista Pertin elämään ei mahtunutkaan. Olihan hän saanut kokea hyvinvointivaltiolle tyypillisen kohtalon. Mies kun tulee tiettyyn ikään, niin onnistu ei hänelle enää mikään. Duunit tietokoneiden parissa loppuivat ja uutta työnsarkaa oli etsittävä suurennuslasien ja muumien kanssa.

Suurennuslasi? Joo, Pertti oli huomannut simvastatiinin ottamisen jälkeen, että nettipankin koodit olivat lukukelvottomia. Liian pientä tihruista tekstiä ja numerot painettiin vielä aivan kelvottoman tuhruisella fontilla. Maksa nyt siinä sitten sähkölaskusi kun koodit ovat lukukelvottomia.

Pertti selasi Leino Utriaisen kirjaa, luki turpaduunarin blogikirjoituksia, tihrusteli hyvinvointia vaarantavan lääkeyhtiön mukaan liittämää lääkkeen pakkausselostetta ja ihmetteli kauheasti synkkää tekstiä sisältävää lappusta. Raskaana hän ei ollut, imettämisestä ei ollut vaaraa ja fusidiinihappoa hän ei muistanut nauttineensa. Sen sijaan pankkikoodien tapaan tuhruisella fontilla varustettu seloste paljasti karun totuuden: Hän kyllä ehkä mahdollisesti. jossain määrin aavistuksen verran ainakin hyötyisi lääkkeestä, mutta kolikon kääntöpuolena olisi siedettävä melko todennäköisesti ilmaantuvia haittavaikutuksia sietämättömän paljon:

Lihassärky, -arkuus, -heikkous ja -krampit. Nämä haittavaikutukset saattavat joissakin harvoissa tapauksissa olla vakavia, jolloin niihin liittyy lihaskudoksen tuhoutumista ja sen seurauksena munuaisvaurioita. Hyvin harvoin oireet ovat myös johtaneet potilaan kuolemaan. Yliherkkyys, eli allergiset reaktiot, kuten kasvojen, kielen ja nielun turvotus, joka voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia. Kova lihaskipu, jota useimmiten ilmenee hartioissa ja lonkissa. Ihottuma, johon liittyy heikkoutta raajojen ja niskan lihaksissa. Nivelsärky tai -tulehdus (polymyalgia rheumatica). Verisuonitulehdus (vaskuliitti). Epätavalliset mustelmat, ihottuma ja turvotus (dermatomyosiitti), nokkosihottuma, ihon valoyliherkkyys, kuume, punoitus. Hengenahdistus (dyspnea) ja sairauden tunne. Lupustyyppiset oireet (mukaan lukien ihottuma, niveloireet ja veriarvomuutokset). Maksatulehdus, johon liittyy seuraavia oireita: ihon ja silmien keltaisuutta, kutinaa, virtsan tummumista tai ulosteiden vaalenemista, väsymyksen tai heikkouden tunnetta, ruokahaluttomuutta; maksan vajaatoiminta (hyvin harvoin). Haimatulehdus, johon usein liittyy kovaa vatsakipua. Alhainen veren punasolujen määrä (anemia). Käsien ja jalkojen tunnottomuus tai heikkous. Päänsärky, huimaus, pistelyn tunne. Ruoansulatuskanavan oireet (vatsakipu, ummetus, ilmavaivat, ruoansulatushäiriöt, ripuli, pahoinvointi, oksentelu). Ihottuma, kutina ja hiustenlähtö. Heikkous. Unettomuus (hyvin harvoin). Muistin heikkeneminen (hyvin harvoin), muistinmenetys, sekavuus. Erektiohäiriö. Masennus. Tulehdus keuhkoissa, joka aiheuttaa hengitysvaikeuksia mukaan lukien itsepintainen yskä ja/tai hengenahdistus tai kuume. Jänteiden ongelmat, johon liittyy joskus myös jänteen repeämä. Unihäiriöt, mukaan lukien painajaiset. Seksuaaliset toimintahäiriöt. Diabetes. Esiintyminen on todennäköisempää, jos sinulla on kohonnut verensokeritaso ja rasva-arvot, olet ylipainoinen ja sinulla on korkea verenpaine. Lääkäri seuraa tilannettasi tämän lääkkeen käytön aikana.

Lähde: Orionin pakkausseloste simvastatiinia sisältävästä kolesterolilääkkeestä.

Joka perusäijä tietää, että tämä luettelo statiinin haittavaikutuksista ei ole täydellinen. Tässä on lueteltu ne haittavaikutukset, joita lääkeyhtiön on pakko kertoa potilaalle. Niin kauan kuin kukaan ei raportoi esimerkiksi pankkikoodien tuhruisen tekstin liittyvän statiineihin, niin sitä ei tarvitse tietenkään haitoiksi panna.

Pertti oli akateemisen koulutuksen saanut kriittisyyteen tottunut mieshenkilö. Simvastatiini ja näkökyky tuli vastaan internetin keskustelupalstoilla. Näköjään statiinit aiheuttavat myös näkökykyyn muutoksia.

Pertti päätti tehdä kokeen: Jätetään simvastatiinit pois käytöstä. Ikää on jo sen verran, että jos kuolla kupsahdetaan, niin taivaaseen varattu paikka voisi jo pian tulla käyttöön. Simvastatiinissa pidettiin siis tauko.

Tauon aikana pankki lähetti uudet koodit. Vau, nyt on otettu huomioon koodien luettavuus! Ihan selvästi näkyy! Samaan aikaan oli myös elintarviketeollisuus alkanut painaa pakollista ruoka-aineen slisällysluetteloa selkeämmällä fontilla. Oliko palkattu sama mainosfirma pankissa ja elintarviketeollisuudessa?

Pertti etsi roskakorista käsiinsä lukukelvottomat pankkikoodit. Niitä löytyi useita. Kaikki olivat kuitenkin ihan lukukelpoisia. Mitä ihmettä tämä on?

Nyt mysteeriset pankkikoodit tuhruisine fontteineen saivat selityksensä: Simvastatiini heikensi näkökykyä. Näkökyky palautui kun lääkkeen otto lopetettiin.

Pertti jatkoi asian tutkimusta. Silmät tarvitsevat koko ajan kolesterolia, jotta niiden toimintakyky säilyy. Hyvänen aika! Simvastatiinilla hän oli aiheuttanut sen, että jo ennestään alhainen kolesterolitaso oli suorastaan romahtanut ja tähän reagoivat rakkaat silmät!

Kuulkas ihmiset! Lääketehtailla on niin loistavia puolestapuhujia, että kriittiset äänenpainot vaikenevat kuin taikaiskusta. Kun Syvänteen Mikko, Strandbergin Timo, Kesäniemen Antero, Kovasen Petri ja mitä niitä nyt onkaan näitä statiinin käytön puolestapuhujia, kehuvat statiineja niin Iiris saa orgasmin ja arvattavasti myös moni muu arvauskeskuksen lääkärinplanttu. Ja statiinireseptejä kirjoitetaan ennakoivasti monenlaisia haittoja aiheuttaen.

Sanon sen nyt taas uudemman kerran: Ottakaa opiksi tästä Pertti Perusjätkän tositapauksesta.

Statiinit ovat vaarallisia lääkkeitä. Lääkeyritykset tulevat ahneuksissaan jatkamaan näiden myrkkyjen syöttämistä ihmisille. Niin kauan kuin vain on mahdollista, niitä tullaan valmistamaan, markkinoimaan ja lääkärit kirjoittelevat niitä reseptejään. Jos sinulla on sellainen lääkäri rasitteena, joka määrää sinulle ennaltaehkäisevästi statiineja, kysy nyt ihmeessä onko hänellä kaikki naakat kotona? Tai, älä kuitenkaan kysy noin rumasti. Statiinipelleily on saatava loppumaan, mutta ei se lääkärinplantun vika ole. Se vika on ehkä Aku Ankan piiloarvoissa, sanoo psykiatrian yleislääkäri Ilkka Härkönen: itsekkyys, vallanhimo, ahneus, kateus. Pelivälineinä kieroilu, petos, huijaus, valehtelu ja lahjonta. Lue lisää: Elämässä eteenpäin.

Kyllä kansa tietää, eikä tarvitse kaikkea sietää…

69 kommenttia artikkeliin ”Statiinit haittaavat terveyttä

 1. Tässä on seurattu muutamia vuosia nettikirjoituksia.
  Niin mitenkä statiinien lumevaikutus on käyttäjiinsä? Senhän tulisi vähentää sydäreitä?

  Tykkää

 2. Walma: ”Oiskos systeemissä vikaa? Ettei vaan Suomi olis puska-puoskareitten vallassa?”
  – Ei puskat kaatele limuja ja sipsejä ihmisten kurkusta alas, kyllä ne on omat kädet ja eri markkina-ihmiset avittamassa.
  Prof. Puska ittehän oli poistamassa limuautomaatteja kouluista, vaan nehän kakarat tahto väli- ja ruokatunnilla karata luvattomasti keskustaan limujen ja karkkien ostoon jo minunkin kouluaikaan ..

  Hiilihydraatit piti esi-isät ja pitää nykyitalialaiset ja japanilaiset laihana. Ehkä se on se täällä se ero, että ei kestetä nälkää ja pitää ottaa sokeripitoista joka toinen tunti..

  Tykkää

 3. Chicagon yliopiston sisätautiosaston lääkärit suosittelevat uudessa katsausartikelissaan statiinien lisänä uuttaa kalaöljyvalmistetta (omega-3-karboksyylihappoa) pysyvästi kohonneiden triglyserien alentamiseen.

  Aikaisemmissa kliinisissä tutkimuksissa (Anchor ja Marine) on jo osoitettu, että etyyliesteröity kalaöljy, etenkin E-EPA (2–4 g/vrk) alentaa tehokkaasti ja turvallisesti suurentuneita triglyseridipitoisuuksia (joihin statiinit eivät juuri tepsi). Yhdysvaltain lääkevirasto FDA on myöntänyt E-EPAlle lääkkeellisen käyttötarkoituksen kohonneiden triglyseridien alentaminen.

  Davidson MH, Phillips AK, Kling D, Maki KC. Addition of omega-3 carboxylic acids to statin therapy in patients with persistent hypertriglyceridemia. Expert Review of Cardiovascular Therapy. 2014 Aug 4:1-10.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25089906

  Tykkää

 4. MrrKAT kirjoitti:

  – Ei puskat kaatele limuja ja sipsejä ihmisten kurkusta alas, kyllä ne on omat kädet ja eri markkina-ihmiset avittamassa.
  Prof. Puska ittehän oli poistamassa limuautomaatteja kouluista….
  …………………………………….
  Eikös tämä Puska-setä esiintynyt margariinimainoksissa 1970-luvulla? Monet keski-ikäiset suomalaiset saavat edelleenkin kiittää häntä sydäntaudista, sillä tuon ajan margariinit sisälsivät rutkasti transrasvoja, jotka tiedetään nyt syylliseksi sv-tautiin?

  Eikös tämä Puska-setä vähän aikaa sitten kehunnut ”turvallista sikarokotetta”, joka on nyt osoittautunut tehottomaksi ja poikinut valtavat korvaukset sairastuneille lapsille? Puska-setä valitti kovasti tapahtunutta, mutta tuskin maksaa omasta eläkkeestään näitä korvauksia?

  Limuja ja sipsejä ei tämä Puska-setä todellakaan ole kaatanut kenenkään suuhun, mutta pelotellut ahkerasti eläinrasvasta, joka on nyt todettu vaarattomaksi.

  Kuka vielä uskoo Puska-satusetään, käsi pystyyn?

  Tykkää

 5. Keskustelin toistakymmentä vuotta sitten arvostetun geriatrin kanssa lääkinnällisen kokonaiskolesteroliarvon viisi asettamisen perusteista. Hänen mukaansa yksittäisten ihmisten kolesteroriarvot poikkeavat hyvin laajasti toisistaan, mutta ”kansanterveydellisesti arvo oli asetettava johonkin”. Esimerkkinä on silloin noin 60-vuotias nainen, jonka kolesteroliarvo oli kahdeksan kieppeillä. Lääkäri tiedusteli kaikki elämäntapa-asiat ja ravintotottumukset. Kun mitään korjattavaa niissä ei ollut, lääkäri totesi potilaalle hänen olevan ”sellainen tapaus”; ei myöskään määrännyt lääkitystä. Hän on nyttemmin kuollut, mutta ei sydän- ja verisuoniperäiseen tautiin.

  Tykkää

 6. Statiinit olivat minut tehdä ihan toimimattomiksi. Koko roppa kipeä 3 kk:n lääkityksellä. Soitin teekkari lääkärille asiasta. Hän ihankuin hädissään livahti että älä ota enää yhtään. Lopetin ja viikon päästä ropastani kivut olivat haihtuneet. Seuraava lääkäri määräsi toista lääkettä, josta ei tullut kipuja. Sitten jouduin keskussairaalaan, jossa sydän lääkäri oli mieltä ettei ole aihetta syödä kolesteroli pillerin. Olen samaa mieltä hänen kanssaan. Hyvää rasvaa on yli 2,5. Ehkä paha peseytyy pois.

  Tykkää

 7. Skotlantilainen tohtori Malcolm Kendrick kirjoittaa blogissaan statiinitutkijoiden eturistiriidasta (conflict on interest). Tulilinjalla on erityisesti Oxfordin yliopiston statiinitutkija professori Sir Rory Collins, jonka johtama tutkimuslaitos on saanut lääketeollisuudelta noin 400 miljoonaa euroa. Silti Collins pitää itseään puolueettomana tutkijana, joka suosittelee statiineja kaikille. Collinsin mielestä statiinit ovat tehokkaita ja turvallisia.

  Suosittelen lukemaan Kendrickin blogin ja sen monet viisaat kommentit (replies). Niissä tuodaan esille mm. että aggressiivisuus on yksi statiinien sivuvaikutuksista. Sitä ilmenee myös suomalaisessa somessa.
  http://drmalcolmkendrick.org/2014/08/11/what-is-a-conflict-of-interest-anyway/

  Tykkää

 8. Walma:”..sydäntaudista, sillä tuon ajan margariinit sisälsivät rutkasti transrasvoja, jotka tiedetään nyt syylliseksi sv-tautiin?”

  Puska vaikutti 1970-luvulla ja 1980-l alussa.
  1980-luvulla voi korvautui kansan suussa margariinilla ja sydäntautien määrä romahti pian murto-osaan. Olen nähnyt tilastot. En ymmärrä miten joku voi kääntää nuo datat toisinpäin ?!? Uskoko se vääristää mielet ?

  Ja voissahan on enempi transrasvoja kuin margariinissa..

  Tykkää

 9. Ravitsemustieteilijät ovat johtaneet yli 50 vuotta harhaan väittämällä, että voi ja muut maaeläinrasvat muka olisivat terveydelle vaarallisia. Voi, kerma ja muut tyydytetyt rasvat julistettiin turhaan pannaan kotona, kouluissa, sairaaloissa ja muissa laitoksissa. Perusteena oli pelko siitä, että seerumin kolesterolin pitoisuus suurenisi ja aiheuttaisi siten sydän- ja verisuonitauteja. Pekka Puska puhui jopa tuhannesta tutkimuksesta, joissa asia olisi osoitettu vastaansanomattomasti. Yhtään niistä tuhannesta ei kuitenkaan ole löytynyt, vaikka Puskaa on pyydetty jopa suorassa TV-ohjelmassa esittämään niistä edes yksi. Puska katseli vain kengänkärkiään.

  Suuri eurooppalainen EPIC-InterAct case-cohort -tutkimus puoltaa maitorasvojen käyttöä muun muassa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Syökää vain vapaasti voita! Voiko ravitsemustiedettä edes kutsua tieteeksi, kun sen dogmit keikahtavat tuon tuostakin päälaelleen.

  Uuden tutkimusraportin voi lukea vapaasti tästä Lancet-lehden linkistä:

  Click to access PIIS2213858714701469.pdf

  Tykkää

 10. Ehkä Suomessa kehitetään kohta uusi FABP4-statiinilääke?

  Suomesta on juuri julkistettu äskettäin täältä löytynyt FABP4-geenivariantti (rs77878271) jonka kantajilla alhaisempi kolesterolitaso ja suojaa sydäntaudilta, infarktiriski on 1/8 normaaliin nähden jos homotsygoottina on perinnyt tuon varianttigeenialleelin molemmilta vanhemmilta.
  Erityisesti lihavilla tehokas kolesterolialentaja.

  – IS-paperiversio 23 ja 25.8.2014

  http://www.genengnews.com/gen-news-highlights/gene-variant-found-protective-against-heart-attack-and-stroke/81250267/

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25122052
  Saksi et al: Circ Cardiovasc Genet. 2014 Aug 13.

  Tykkää

 11. Jaa, että ainut maitorasva on voi, en tiennytkään. No ehkä EPIC- interactissä todella tutkittiin pelkästään voin syönnin terveellisyysstä.

  Toivottavasti voinsyönnin ihanninyi ei eole vastaavaa kuin eräässä toisessa tutkimuksessa. Niin taidettiin hehkuttaa samoin maitorasvojen syönninn ihanuutta, no lopulta selvisi että annos oli n.300- 350 g vs pienemmät, pieinin taisi olla käytännössä nollakäyttö.

  Kaikkien hauskoin oli suitsutus rasvan syönnin terveellisyydestä. Tosin kukaan ei ollut kertonut suitsuttelijoille, että tutkimuksessa oli tutkittu rasvan käyttöä 25-40 %:n aluella.

  Tykkää

 12. Rasvasodassa vallitsee ilmiö nimeltään sitoutumisen eskalaatio. Sillä tarkoitetaan sitä, että henkilö (tai henkilöryhmä) sitoutuu tiettyyn päätökseen ja vahvistaa sitoutumistaan siihen huolimatta siitä, että uusi tieto osoittaa alkuperäisen sitoutumispäätöksen vääräksi. Vanhaan kaavaan sitoutuneet veisaavat jääräpäisesti vanhaa virttä, maksoi mitä maksoi.

  Keskiajalla kirkko piti itsepäisesti kiinni siitä, että maapallo on maailmankaikkeuden keskus. Näin oli siitä huolimatta, että uusi tutkimustieto osoitti aivan muuta. Stalingradin taistelu, Kuuban kriisi, Vietnamin, Afganistanin ja Irakin sodat sekä Israelin ja palestiinalaisten kahinat ja Urkainan kriisi ovat esimerkkejä onnettomista sitoutumisen eskalaatiosta. Vastapuolen toimeen vastataan aina hieman kovemmilla panoksilla. Sotilaallisen eskalaatio-opin kannattajia kutsutaan haukoiksi.

  Mainio esimerkki sitoutumisen eskalaatiosta: jättisuuri tutkimus osoitti, että suurella osalla sydäninfarktin saaneista potilaista LDL-kolesteroliarvo oli viitearvojen rajoissa (alle 3,3 mmol/l). Tämähän osoittaa, ettei LDL-kolesteroli voi olla näiden ihmisten sydänkohtauksen syynä. Mutta mitä sanovat kolesteroliteoriaan sitoutuneet tutkijat? ”LDL-kolesterolin viitearvoja on alennettava entisestään, jotta kaikkien sairastuneiden lukemat olisivat viitearvoja suurempia!”

  Yhdysvalloissa kolesteroliteoria eskaloitui, kun presidentti Eisenhower sai sydäninfarktin. Sen väitettiin johtuneen kolesterolista, vaikka Iken kolesteroliarvot olivat matalat!

  Tykkää

 13. ”MrrKAT” kirjoitti ”Hiilihydraatit piti esi-isät ja pitää nykyitalialaiset ja japanilaiset laihana. Ehkä se on se täällä se ero, että ei kestetä nälkää ja pitää ottaa sokeripitoista joka toinen tunti..”

  Riippuu varmaan genetiikasta ja ruoan saatavuudesta? Eskimotkit olivat laihoja vaikka veteli lähes pelkkää rasvaa. Samoin jotkin inkkarit.

  Ennen ihmiset olivat laihoja kun ravintoa oli saatavilla niukasti, oli se sitten mitä tahansa. Ennen ei myöskään ollut näitä hormonihäiritsijöitä tai muita vastaavia sotkuja, jotka tiedetään sotkevan ihmisen metabolian. Stressiä oli ehkä sotien muodossa, mutta ne kestivät korkeintaan muutaman vuoden. Valosaastetta oli vähän, yöt nukuttiin todella pimeässä ja hyvin.

  Minun mielestä ongelma on siinä, että stressaantuneille ihmisille tuputetaan kaikkea paskaa teollisuuden toimesta ilman minkäänlaista vastuuta! Sitten kun kropan säätelytekijät pettää, aletaan etsimään erilaisia ruokavalioita asioiden korjaamiseksi. Vaikka vahinko on jo solutasolla tullut ajat sitten.

  Samaan aikaan tehdään ”one fits all” tulkintoja ruokavalioista, vaikka oikeasti jokaisella on omanlaisensa genetiikka. Vaikka olisi jokin variantti, ei välttämättä tiedä onko geeni aktiivinen vai ei. Se lisää ongelman laajuutta.

  Tämä kotimainen tutkimus on selvästi tilaustyötä http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25122052 … tulevalle lääkkeelle ja minun nähdäkseni tässä on kerrottu ydin:

  ”therapeutic regimen reducing FABP4 expression within the atherosclerotic plaque may promote lesion stability through modulation of ER stress signalling, and attenuation of apoptosis, lipid burden and inflammation”

  josta kannattaisi poimia ainakin sanat ”modulatio of ER stress signaling” ja ” ”attennuation of apoptosis.”

  Eli kierretään taas kerran kehää, kun ei oikein tajuta kokonaisuutta.

  Tykkää

 14. Tätini on karmea esimerkki statiini-lääkityksen haitoista. Vuoden verran kestäneen statiinien syömisen seurauksena hän kärsi jatkuvista lonkkakivuista ja kävelikin sitten keppien kanssa, viimeiset 2 kk oli käytössä rollaattori. Näkö meni niin heikoksi, että hän ei uskaltanut edes hämärässä enää ulkona kävellä. Jatkuva, hakkaava yskä kesti viimeiset 5 kk. Hengenahdistus oli pahaa. Määrättiin astmalääkettä ja kipulääkkeitä, lisää vain kaikkia lääkkeitä. Kolesteroliarvo oli 3,7 mutta kuulemma piti olla alle 3.

  Olimme varmoja, että tätini kuolee pian. Luin Utriaisen kirjan ja muutamia muita teoksia, myös amerikkalaisia, lääketieteellisiä tutkimuksia statiinien haitoista. Saimme näihin lähteisiin vedoten suostuteltua tätini luopumaan statiiniääkityksestä. Noin 3 kk:n kuluttua lääkkeiden lopettamisesta kivut olivat poissa, yskä ja hengenahdistus lakanneet ja kävelykyky parantunut. Noin 6 kk:n kuluttua täti sai vaihtaa hankkimansa vahvat silmälasit vanhoihin, paljon heikkotehoisempiin lukulaseihinsa. Vajaan vuoden kuluttua lääkityksen loputtua täti aloitti Taiji-harrastuksen ja vesijumpan. Elämä hymyilee.

  Tästä statiinisekoilusta on nyt kulunut 5 vuotta. Tätini on 73-vuotias ja hänen kolesteroliarvonsa on nyt 6. Hän on todella hyvässä kunnossa ja nykyisen, norjalaislähtöisen lääkärinsä mukaan voi elää vielä vaikka satavuotiaaksi. Luojan kiitos statiinit eivät ehtineet tappaa rakasta tätiäni!

  Tykkää

  1. Hurja ja pelottava esimerkki. Valitettavasti tätisi tilanne ei ole ainutlaatuinen. Kolesteroli suojaa ikääntyvää ihmistä ja keinotekoinen kajoaminen ihmisen biokemiaan pitää lopettaa!

   Tykkää

   1. Minulle statiinit aiheuttivat haimatulehduksen kaltaisen tilan. Käytän alkoholia tosi vähän eli muutaman lasillisen viiniä vuodessa. Joten syynä ei voinut olla alkoholi. Lopetin statiinien käytön ja kas kummaa: kahden kuukauden päästä magneettikuvauksessa ei näkynyt enää jälkeäkään haiman turvotuksesta. Joten en syö enää koskaan statiineja. Onneksi kolesterolini ei ole ollut koskaan kovin korkea, mutta lääkäri määräsi statiineja mulle metabolisen oireyhtymän takia ja koska suvussani on yleensä kuoltu sydän- ja verisuonitauteihin. Toisaalta reagointi on yksilöllistä. Veljeni syö samoja statiineja, mitä minäkin söin, eikä ole saanut mitään sivuvaikutuksia niistä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s