Miksi aina kysytään Ursulalta?

Dosentti Ursula Schwab tehtailee asiantuntijalausuntoja ravinnosta ja terveydestä. Lausunnoissa on toivomisen varaa.

.

.

Vaikka tässä mainitaan nimeltä yksi asiantuntijalausuntoja antava ihminen, tarkoitus on käsitellä toivon mukaan vilkkaassa kommentoinnissa terveystiedottamista laajemmin. Tuskin Ursula puuta heinää syöttää medialle tarkoituksella – vai syöttääkö? Tuon tässä kirjoituksessa esille mahdollisia selitysmalleja, miksi jotkut asiantuntijat Ursula Schwabin tapaan vaarantavat uskottavuuttaan puhumalla ja kirjoittamalla palturia.

Olen kirjoittanut lukuisia terveyssatiireja viime aikoina. Tämä ei ole sellainen kirjoitus. Tämä on lähinnä terveysdraamaa.

Toimittajat haluavat pelata varman päälle ja käyttävät vain valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäseniä asiantuntijoinaan. Edustaessaan ns. virallisterveellistä linjaa ajatellaan, että tieto on totuudenmukaista ja ohjaa suomalaisia terveyttä edistävissä valinnoissa. Kattia kanssa, päinvastoin taitaa olla.

Tässä on tietenkin itse aika lujilla koko ajan kun ottaa silmätikuksi ravitsemuksen eliitin täällä Suomessa. Se ei välttämättä tee hyvää minun ammatilliselle imagolleni, eikä välttämättä lisää luentokeikkojani eikä kirjojeni myyntiä kun otan näin selkeästi kantaa esim. dosentti Schwabin väitteisiin. Mutta on saavutettu sellainen älyttömyyden kulminaatiopiste, että näen yhdeksi keinoksi suoran toiminnan. Ravitsemuksesta pitää saada jakoon neutraali, totuudenmukainen tieto. En minä halua olla ilkeä.

Miksi esimerkiksi Hyvä Terveys -lehti ja Helsingin Sanomat käyttävät asiantuntijoina näitä vanhan terveyslinjauksen reliikkejä kun uusia raikkaitakin tuulahduksia voitaisiin päästää jakoon? Olisikohan kyse siitä, että halutaan palvella lehdissä mainostavia tahoja jopa terveyden kustannuksella? Näillä linjoilla on tiukasti pysytellyt eräs diplomi-insinööri, joka on tehnyt virallisen valituksen dosentti Ursula Schwabin lausumasta eräässä terveyslehdessä:

VALITUS DOSENTTI URSULA SCHWABIN LAUSUMASTA HYVÄ TERVEYS -LEHDESSÄ

Osoitetaan Rehtori Perttu Vartiaiselle. Tiedoksi päätoimittaja Taina Ristolle.

Dosenttinne Ursula Schwab antaa usein ravintoon ja terveyteen liittymiä asiantuntijalausuntoja Hyvä Terveys -lehdessä.

Hiljattain hän esitti ao. lausuman artikkelissa, joka on liitteenä.

“Ruokavaliota on vaikea saada täysipainoiseksi ilman täysjyväviljaa. Esimerkiksi kuidun, folaatin, sinkin ja magnesiumin saanti jää auttamatta liian pieneksi.”

Tämä väite on täysin yksiselitteisesti väärin. Kokosin ao. ruoka-aineista reilun 1600 kCal kokonaisuuden, jossa ei ole lainkaan täysjyväviljaa.

Ruoka-aineiden muodostamassa kokonaisuudessa on kaikki aikuisen miehen suositusten mukaiset vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet, vaikka energiaa on selvästi vähemmän kuin aikuisen miehen energiankulutus. Esim. folaatin saanti on lähes kaksinkertainen suositukseen verrattuna.

Hiilihydraatteja annoksessa on n. 70 g tarkoittaen n. 17% kokonaisenergiasta eli se on varsin vähähiilihydraattinen ja täten luokiteltavissa ns. karppaukseksi.

Tarkat tiedot vitamiineista, hiven- ja kivennäisaineista löytyvät biokemian Tohtori Christer Sundqvistin blokista

http://sundqvist.blogspot.fi/2012/01/karppaus-edullista-ja-ravitsevaa.html

Laskelmat on tehty kalorilaskuri.fi ohjelmalla, joka käyttää suojaravinnetiedoissaan lähteenä THL:n fineli-tietokantaa. Taulukossa ruoka-aineiden massa on grammoissa, hinta €/kg ja annoksen hinta euroissa.

Havaitsemme, että esimerkin ruoka-aineet ovat edullisia (kokonaisuuden hinta 4,21€ tammikuu/2012) ja saatavissa tavanomaisesta ruokakaupasta.

Valitus tehdään koska:

1) On erittäin epäeettistä, että korkean auktoriteetin omaava Dosentti antaa arvovaltaisessa terveysjulkaisussa täysin virheellistä tietoa. Onhan hänen väittämänsä täysin väärin ottamatta millään muotoa kantaa esim. siihen, että onko ns. karppaus tai täysjyvän pois jättäminen terveellistä.

2) On lukuisia esimerkkejä joissa tärkkelyksen (täysjyvän) vähentäminen tai poisjättäminen on parantanut ylipainoisen terveyttä hoikistaen tätä ja samoin moni 2-tyypin diabeetikko on päässyt vaivoistaan. Väitettäni tukee myös monet tutkimukset.

3) Korkean auktoriteetin omaavan Dosentin täysin virheellinen lausuma pelottelee monia ylipainoisia ja 2-tyypin diabeetikkoja estäen heitä saamasta apua terveysongelmaansa.

Pyydän vastausta tähän valitukseeni ma. 24.8 mennessä. Asia on tärkeä ja mikäli en vastausta saa tai Dosentti Schwabin virhettä ei julkisesti myönnetä, siirrän asian viranomaisille.

Eivät dosentti Schwabin erehdykset tähän lopu. Schwabin pellava/kadmium-sekoilu on järkyttävää luettavaa. Eräs professori toimittaa tätä koskevan aineiston tarvittaessa. Hyvä Terveys -lehden päätoimittajan kanssa on käyty asian tiimoilta kirjeenvaihtoa, joka osoittaa miten Schwab on johtanut lehteä raskaasti harhaan.

Äskettäin toimittaja Päivi Ala-Risku teki Helsingin Sanomiin jutun ”kovista” rasvoista (po. kiinteä rasva), siitä miten kiinteilläkin rasvoilla on terveysvaikutuksia. Tähän oli päätynyt liuta Cambridgen yliopiston rasvatutkijoita. Ursula kuitenkin ”tietää” miten suhtautua tällaiseen tietoon. Ursula, joka ei erota toisistaan kookosrasvaa ja kookosöljyä! Tässä Ursulan ylimielistä sanailua:

Schwabin mukaan uutta tietoa ei myöskään ole se, että kovat rasvahapot eroavat terveellisyydessä toisistaan.

”Sehän on tiedetty jo pitkään. Mutta pointti on se, että suurin osa syömästämme kovasta rasvasta on kaikkein haitallisimpia kovia rasvahappoja. Jos syöt rasvaista juustoa, saat huonoja keskipitkiä ja pitkäketjuisia rasvahappoja todella paljon. Saat kyllä myös lyhytketjuisia rasvahappoja, mutta paljon vähemmän. Et pysty syömään ruokaa, josta saisit pelkästään niitä ei-niin-haitallisia kovia rasvahappoja.”

Siksi Schwabin mukaan vanhat ohjeet pysyvät yhä voimassa.

Ylipäänsä minua raivostuttaa Schwabin käyttämä halventava sana ”kova” kiinteistä rasvoista. Tässä ote kirjastani ”PaRas ruokavalio – luonnolliset rasvat kunniaan” (Atar, 2011):

Aika usein keskustelussa käytetään termejä ”kovat” ja ”pehmeät” rasvat. Pidän ”kovaa” aika epäonnistuneena rasvan olomuodon määrittelynä. Tätä ”kova” -sanaa on käytetty markkinointiterminä kun halutaan korostaa ”pehmeiden” (pitää olla juokseva!) kasvirasvojen erinomaisuutta verrattaessa eläinrasvoihin ja joihinkin kasvirasvoihin (esim. kookosrasva). Eikö kiinteä rasva olisi paljon parempi ilmaisu? Käyttäkää tekin sitä ilmaisua!

Kiinteillä rasvoilla tarkoitetaan huoneenlämmössä kiinteässä olomuodossa olevia rasvoja kuten esim. voita, läskiä ja talia. Juoksevilla rasvoilla tarkoitetaan sellaisia öljyjä kuten esim. useimmat kasviöljyt ja kalaöljyt.

Kalaöljykapseleita Ursula pitää haitallisina. Jos hän haluaa tällä valheella Helsingin Sanomissa ärsyttää erästä täydentävien hoitojen grand old mania, hän siinä ehkä onnistuu, mutta minkä takia hän alentuu tällaiseen roskaviestintään? Meikäläinen ei ymmärrä. Ei ymmärrä myöskään grand old man:

Eräät luontaistuotealan toimijat ovat pyytäneet minua kirjoittamaan vastineen Helsingin Sanomien asiattomaan hyökkäykseen kalaöljyä vastaan. Lehti on haastatellut Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwabia, joka jo toistamiseen väittää HS:ssa, että kalaöljy muka olisi terveydelle vaarallista kun ”se voi jopa nostaa LDL-kolesterolia”. Lisäksi Schwab väittää, että kalaöljy muka voisi aiheuttaa tyypin 2 diabetesta. Hänen haastatteluilleen on tyypillistä, ettei hän milloinkaan osaa kertoa, mihin hänen väitteensä perustuvat. Valitettavasti toimittajat eivät osaa kysyä sitä, vaan uskovat kaiken, mitä Schwab hatusta vetää.

Eräs Tampereen yliopiston dosentti pohtii tätä Ursulan -tapaista terveysviestintää seuraavasti:

Tässä on kysymyksessä Portinvartija (Gatekeeper) -ongelma. Tässä Yhden Totuuden Maassa se, öh, korostuu. Monet toimittajat eivät yksinkertaisesti uskalla kysyä muilta kuin Portinvartijoilta, koska se rikkoisi valtarakenteita ja vaikuttaisi pahimmillaan lehden (median) mainostuloihin.

Tuoreessa muistissa on monella miten Ursula ehdotti karppaavien perheiden lapsia huostaanotettaviksi!

Huostaanottoja

Kommentoikaa! Tarvitsemmeko tällaista vääristelevää terveysviestintää? Eikö olisi paljon parempi, jos viestintä olisi avointa ja rehellistä?

Tukekaa rehellisiä terveystoimittaja työssään!

148 kommenttia artikkeliin ”Miksi aina kysytään Ursulalta?

 1. Ursula Schwab on asiantuntija ravintorasvoissa ja hän tietää että kovat rasvat (voi ja kova margariini) on tuhon tie verisuonille LDL:n kautta.
  …………………………………………………….
  Ursula Schwab valitettavasti puhuu täyttä pskaa….

  Viittaan edelliseen kommenttiin Ruotsin Lääkärilehdesssä:

  Runsas nopeiden hiilihydraattien, erityisesti fruktoosin syöminen, lisää triglyseridien tuotantoa maksassa, VLDL:n (very low density lipoprotein) exporttia, ja kaikkein eniten pieniä tiheitä LDL-hiukkasia [sd-LDL], jotka myös korreloivat insuliiniresistenssiin. Sitä vastoin vähäisempi hiilihydraattien saanti ja suurempi tyydytettyjen rasvahappojen [lue: maaeläinrasvojen] saanti ja johtaa vähäisempää aterogeenisten [valtimoita ahtauttavien] pienten LDL-partikkelien tuotantoon.

  Tykkää

 2. Vuoden 2010 myydyin lääke koko maailmassa oli kolesterolilääke Lipitor.

  Vuonna 2013 statiineilla eli HMG-CoA-reduktaasin estäjillä oli käyttäjiä Suomessa 666 552 KELA-korvauksen saajaa, kun vuoden 2012 lukema oli 663 195 huijattua. Lisäystä oli 3 357 ihmistä kaikesta kohusta huolimatta. Todella rasvainen huijaus.

  ”Toimin aikoinaan 25 vuotta tk-lääkärinä Itä-Suomessa. Jouduin seuraamaan tätäkin statiinirallia läheltä ja määräämään sitä potilaille pitkin hampain. Ohjeista ei voinut poiketa, muuten olisi ollut työpaikka vaarassa. Saahan statiineilla laborotatorioarvoja jonkunverran ”korjattua”. Ja käyttäjälle ehkä tulee sitä kautta turvallinen olo. Muita hyötyjä en havainnut. Tämä ralli olisi todella lopetettava!! Ei voi olla että joka kymmenes tavitsee statiinin. Auttaisiko jos jokainen statiinin käyttäjä ottaisi asian vakavasti puheeksi seuraavalla kontrollikäynnillään lääkärin kanssa? Tai ne, joilla ei vielä ole statiinia, vaatisivat perusteluita että miksi ei ole? Tällaista hiostamista meitä lääkäreitä kohtaan mielestäni myös tarvitaan.”

  Entinen terveyskeskuslääkäri Itä-Suomesta

  Terveys on liiketoimintana hyvin tuottoisaa, katteet korkealla. Käytännössä tarkoittaa lääkäreiden ja lääkeyhtiöiden tekevän saumatonta yhteistyötä kaikkien saadessa mojovat voitot, julkiset lääkärikeskukset on tietoisesti rampautettu ja lihavat lompakot ohjattu yksityisille. Asia tulee muuttumaan kunhan auktoriteettiuskovainen suomen pullakansa tajuaa tulleensa vedätetyksi oikein kunnolla ja ymmärtävät kokonaisuuden liiketoiminnassa, eivätkä enää sokeana kulje narun päässä infernaalisia laskuja maksamassa, lääkärin ”määräys” ei enää toimi taikasanana.

  Esim. masennus-, kolesteroli- ja diabeteslääkkeiden myynti on miljardiluokan bisnestä. Pelottelutyylillä saadaan tietämättömät ihmiset ostamaan niitä ja pilaamaan jäljellä olevan terveytensä lääkkeiden haittavaikutuksilla. Sairasta, härskiä, suorastaan rikollista toimintaa.

  Ikääntyessään verisuonet tukkeutuvat kalkista. Ja tämä kalkkeutuminen alkaa jo varhaisnuoruudessa, jos on väärät elintavat. Kalkkeutuminen nostaa myös verenpainetta.

  Tähän ei auta supermargariinit eikä statiinit, koska ne eivät ehkäise tai vähennä verisuonten kalkkeutumista. Statiinien on todettu lisäävän verisuonten kalkkeutumista sekä altistavan II-tyypin diabetekselle. FDA varoitti vuonna 2012 statiinien haittavaikutuksista ihmisten kognitiivisiin toimintoihin. Lääkkeen todettiin aiheuttavan muun muassa muistin menetystä ja sekavuutta. Lipitor atorvastatiinin pakkausselosteesta löytyy haittavakutuksista kohta ”muistin heikentyminen”

  Ennen statiinilääkityksen määräämistä pitää tiedostaa, että statiini aiheuttaa myös harmaakaihia. Silmäterän kalvot tarvitsevat korkean kolesterolipitoisuuden, jotta eivät sameutuisi. Kun statiini alentaa kolesterolitasoa, silmäterän kalvon läpinäkyvyys alkaa heiketä ja harmaakaihi kehittyä. Matalan kolesterolitason vaikutus harmaakaihin normaalia nopeampaan syntymiseen on todettu sekä eläinkokeissa että ihmistutkimuksissa.

  Lihaskipujen lisäksi kolesterolilääkitys vaikuttaa aivotoimintaan – Aivojen magneettikuvaus paljasti merkittävän eron aivotoiminnassa ennen statiinien käyttöä ja käytön aikana.

  Tanskalaistutkimus kertoo statiinin aiheuttamista hermostosairauksista. Sen mukaan statiinia korkeintaan kaksi vuotta käyttäneillä oli 14-kertainen riski saada ääreishermostosairaus verrattuna niihin, jotka eivät käytä statiinia. Kun statiinin käyttö oli jatkunut yli kaksi vuotta, riski nousi 26-kertaiseksi. Lähde: Statiinin uhrit, Atar, 2013

  Kalkkeutumisen ehkäisy on paras tapa pitää verisuonet kunnossa.

  Valtimoiden seinään kertyvästä plakista (paakusta) noin 50 % on kalkkia ja vain 3 % kolesterolia. Infarkti johtuu useimmiten paakun repeämästä ja siitä irtoavien palasten tukkimista pienistä valtimoista sydämessä tai aivoissa. Kolesteroli on sepelvaltimotautiin liittyvä riskitekijä, mutta vain pienelle ryhmälle, nuorehkoille miehille. Naisten ja vanhusten sydäntautiriskiä kolesteroli ei lisää. Erityisesti ikääntyneet naiset tarvitsevat suhteellisen korkeaa kolesterolitasoa elääkseen pitkään ja terveinä. Kolesterolista puhuttaessa tulisi aina muistaa, että kolesteroli ei ole rasva vaan vaha sekä paljon puhuttu tyydytetty rasva on aivan eri aine. Lisäksi tyydytetty rasva ei muutu kolesteroliksi, joten koko rasvakammoisuudella sekä kolesterolilla ei ole mitään tekemistä aivohalvausriskin kanssa. Kolesterolin vaarallisuuden naurettavuudesta kertoo sekin, että ilman kolesterolia ei olisi elämää. Elimistö tarvitsee kolesterolia ja siksi se itse valmistaa pääosan tarvitsemastaan kolesterolista, jota sitten lääkkeiden turvin pyritään keinolla millä hyvänsä alentamaan!
  http://personal.inet.fi/koti/remeli/Suomalainen_ravitsemuspolitiikka.htm

  Pohjois-Karjala -projektissa noudatettu rasvavalistus ei ole koskaan perustunut pätevään tutkimustietoon, vaan virheellisiin oletuksiin ja uskomuksiin sekä poliittisiin päätöksiin. Mitä muuta Pekka Puskan pulju on saanut aikaan, kuin -50 luvulta terveen kansan sairaaksi. Ja kaksituhatpäisen puolityöttömän lääkärikunnan nostettua 20 000 täysin työllistettyyn lääkäriin ja 700 lääkärin vajeeseen. Eikä sekään riitä !!!! Eikä kukaan reagoi, eikä tee asialle mitään?

  Tykkää

 3. Niin tietenkin olisi mielenkiintoista tietää onko Matti Tolosen ja Walman suomennos oikea vai alkuperäinen Matti Tolosen ruotsin kielinen teksti oikea.
  Niin ruotsalaisessa tekstissä puhuttiin fruktoosista jota on tavallisessa sokerissa. No ehkä ne sittenkin tarkoittivat kaikkea fruktoosia kumminkin.

  Jaa en tiennytkään, että Schwab suosittelee syömään suuria määriä sokeria:
  Högt intag av snabba kolhydrater, och särskilt sockerarten fruktos från vanligt socker.

  No Ehkä Schwab on sitten jonkinlainen vastarannan kiiski sokerin syönnin suhteen ajatellen suosituksia.

  Tykkää

 4. Ihmetellen lainasi: ”Högt intag av snabba kolhydrater, och särskilt sockerarten fruktos från vanligt socker.”

  Tarkistetaan nyt ymmärrätkö mitä tuossa ruotsinkielisessa tekstissä sanotaan?

  Käännätkö sen suomeksi.

  Tykkää

 5. MrrKAT Kirjoitti: ”Ursula Schwab on asiantuntija ravintorasvoissa ja hän tietää että kovat rasvat (voi ja kova margariini) on tuhon tie verisuonille LDL:n kautta.”

  Ei näytä olevan käypä hoito tekstin mukaan. Jos poikkeava / poikkeavat veriarvot/rasva-arvot pelkästään olisi/olisivat tuhon tie kyllä niitä lääkkeillä hoidettaisiin.

  ”Mitä dyslipidemioilla tarkoitetaan?
  Dyslipidemioilla tarkoitetaan veren poikkeavia rasva-arvoja:

  kokonaiskolesteroli on yli 5 mmol/l (millimoolia litrassa)
  LDL- eli ns. huono kolesteroli on yli 3 mmol/l
  HDL- eli ns. hyvä kolesteroli on alle 1 mmol/l
  triglyseridipitoisuus on yli 1,7 mmol/l tai
  edellisten yhdistelmä.

  Edellä olevat poikkeavat veriarvot eivät sellaisenaan ole lääkehoidon aihe, vaan lähtökohta tarkemmalle valtimosairauksien riskinarviolle (ks. edempänä). ”

  http://tinyurl.com/o95deer

  Tykkää

 6. ”Jaa en tiennytkään, että Schwab suosittelee syömään suuria määriä sokeria:
  Högt intag av snabba kolhydrater, och särskilt sockerarten fruktos från vanligt socker”
  ……………………………………………………
  Jos ollaan tarkkoja ”särskilt” tarkoittaa ”erityisesti”. Tavallinen pöytäsokeri sisältää 50% fruktoosia..laske siitä!

  Valitettavasti suurimmalle osalle suomalaisia E40% sokerihiilihydraatteja on liikaa ja se on Ursulan ja VRNn suositus.
  Aivan sama ovatko ne nopeita tai hitaita, liika on liikaa eli määrä ratkaisee. Tuolla määrällä(100-300 g/pvä) pienet tiheät sdLDL-hiukkaset lisääntyvät hurjasti…

  Onneksi asiaa voi itsekkin tutkia eli tavallinen labrakoe paljastaa hyvin tilanteen. Jos triglyseridit ovat noin/yli 2 ja HDL alle 1, kannattaa hiilareita vähentää tuntuvasti noin/tai alle 70 grammaan päivässä!
  ………………………………………………..
  ”Ursula Schwab on asiantuntija ravintorasvoissa ja hän tietää että kovat rasvat (voi ja kova margariini) on tuhon tie verisuonille LDL:n kautta”

  Ylläoleva on varsin tyhmä Ursula-LDL-sekoilu. Mistä hän voi tietää lisääkö voi ja muut eläinrasvat pienten vaarallisten sdLDL-hiukkasten määrää? Ei mistään!

  Tykkää

 7. Niin jussipussi tietääkseni käänsin omassa tekstissäni fruktoosin osuuden. Tolosen suomennos :
  Runsas nopeiden hiilihydraattien, erityisesti fruktoosin syöminen. Mahdatko itse osata suomentaa ruotsinkielisen tekstin, sehän ei tainnut vastata ruotsalaista tekstiä.

  No hyvä että Walma korjasi oman suomennoksensa.

  Niin on varmaan aivan eri asia puhua pelkästä fruktoosista kuin käytetyn pöytä/ lisätyn sokerin fruktoosista.

  Mielestäni lisätyn sokerin osalta on suositus 10%:a, kannattaa varmaan käydä katsomassa suosituksista, eikä omien kavereiden kirjoituksia.

  Miksi haluan nipottaa suomennoksesta? Niin Tolosen suomennos jää elämään -> eli fruktoosi yleensä on huomattavati suurempi määrä kuin pöytä/ lisätystä sokerista saatu fruktoosi.

  Niin ja walmasein, jos tutkimuksesa puhutaan nopeista hiilihydraateista erityisesti sokerin fruktoosiosasta silloin tarkoitetaan sitä.

  Tykkää

 8. Ihmetellen Kirjoitti: ”Miksi haluan nipottaa suomennoksesta?

  Pyysin sinua suomentamaan jotta voisin tarkistaa ymmärsitkö tekstin. Ei tullut edelleenkään sinulta suomennosta koko tekstin osalle.

  Jatkahan ihmetellen.

  Tykkää

 9. Fruktoosi on hedelmäsokeria, tulipa sitä sitten hedelmistä, pöytäsokerista tai fruktoositableteista yms. Asiasta (käännöksestä) on ihan turha saivarrella. Fruktoosi onkin vaarallista terveydelle, päin vastoin kuin ennen luultiin (ja sitä jopa suositeltiin diabeetikoille), tiesi Helsingin Sanomatkin uutisoida viime vuonna.

  ”Yhdysvalloissa on viime vuosina suollettu lähes liukuhihnalta tutkimuksia, joiden mukaan hedelmäsokeri on selvästi haitallisempaa kuin tavallinen sokeri tai glukoosi, rypälesokeri.

  ”Tutkimusten mukaan hedelmäsokerin syöminen voi altistaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeille, maksan rasvoittumiselle ja kakkostyypin diabetekselle. Se voi myös pienentää hyvän kolesterolin määrää veressä.

  ”Sen on todettu myös hidastavan oppimista ja heikentävän muistia. Lisäksi fruktoosi voi lihottaa enemmän kuin muut sokerit, koska siitä ei tule kylläisyyden tunnetta niin kuin tavallisesta sokerista tai glukoosista.”

  Lue koko HS:n kirjoitus alla olevasta linkistä.
  http://www.hs.fi/terveys/a1359524662883

  Tykkää

 10. Niin viestissäni 17.8. oiskos ollut 19.23 väitin että suomeksi puhuttaisiin seuraavaa:

  Niin ruotsalaisessa tekstissä puhuttiin fruktoosista jota on tavallisessa sokerissa. No ehkä ne sittenkin tarkoittivat kaikkea fruktoosia kumminkin.

  Niin Jussipussi mitä suomennosta sinä vielä tarvitset lisäksi, tuohan kait erotti ruotsalaisessa tekstissä ja suomennoksessa ja johonka myös viittasin.

  Niin hyvä M.Tolonen eikö kuitenkin pitäisi tyytyä niihin tuloksiin mitä tutkimuksesta on saatu, eikä keksiä omia uusia viriteltyjä lopputuloksia. Muuten mainitsemasi artikkeli hesarissa käsitteli juuri näitä lisättyjä fruktooseja, eli nimen omaan mitä oli käsitelty ruotsinkielisessä tutkimuksen nimessä. Taisi hedelmien oma fruktoosi päästä pannasta. Niin muuten miksiköhän hedelmien fruktoosi on pahasta muttei marjojen?

  Ilmeisesti mielestäsi on ihan sama puhutaanko punaisen lihan vaarallisuudesta vai punaisesta lihasta tehtyjen lihajalosteiden vaarallisuudesta. -> Samasta lihastahan ne on tehty turhaa saivarrella, tarkoitusperien mukaan kumpaakin väitettä voi käyttää tutkimuksen tuloksista.

  Tykkää

 11. Se termi ”kovat” rasvat on nerokas koska siitä tulee alitajuisest mielleyhtymä: ”kovat” rasvat kovettavat valtimoita.

  Ja sitten kun sitä toistetaan loputtomasti niin se on melkein ainoa asia mikä jää mieleen 😦

  Tykkää

 12. Matti Tolonen – mulla on huono julkisen puolen konitohtori.
  Todennäköisesti sain 2-t diabeteksen, lievän, verenpainelääkkeiden puhkaisemana.
  Rasvoittunut maksa, keskikehon lihavuutta jonkin verran, oluen ystävä.
  Onko rasvamaksa oluesta?
  2-t diabeteslääkkeet lienevät aika turhia. Pitävät ”lievässä koomassa”. Ei ajatus kulje, mutta nukuttaa. Viikot menee kuin huumeessa.
  Mitä suosittelisit?
  Liikunnan tiedänkin, kunhan viitsis.
  Onko maksanpesuri Vogelin helianthus jotain?
  Jos sais rasvan maksasta pois, olisiko se pääasia?

  Tykkää

 13. Niin ja walmasein, jos tutkimuksesa puhutaan nopeista hiilihydraateista erityisesti sokerin fruktoosiosasta silloin tarkoitetaan sitä.
  …………………………………………………..
  Valitettavasti kaikki hiilihydraatit runsaasti käytettyinä lisäävät haitallisia sdLDL-hiukkasia ja sydäntautiriskiä, ei ainoastaan fruktoosi….

  Tykkää

 14. Kiitos Walma linkistä!

  Näyttää yhä enemmän siltä, että tohtori Atkins oli oikeassa. Elintarviketeollisuus, lääkärikunta ja valitettavasti myös rasvaa mollaavat tutkijat sekä poliitikot pilasivat hänen maineensa.

  Tykkää

 15. Diabetes punaisesta lihasta?

  Population studies consistently report that the consumption of red meat and processed meat is associated with an increased risk of type II diabetes (Männistö, Kontto et al. 2010; Fretts, Howard et al. 2012; Micha, Michas et al. 2012).”
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20187985

  In conclusion, reduction of the consumption of processed meat may help prevent the global epidemic of type 2 diabetes. It seems like Na of processed meat may explain the association.

  Aivan,mutta vain prosessoidusta punaisesta lihasta….

  Tykkää

 16. Niin mutta kun tuosta Walman mainitsemastqa tutkimuksesta muutama päivä sitten, informoitiin että punainen liha aiheuttaa db 2:ta.

  Tai no ehkä tutkimustuolas, punainen liha aiheuttaa ei olekaan validi tulos tutkimuksesta, mutta samasta tutkimuksesta validi on maitorasvojen hyvyys. hei tämähän on aika kompleksistä, toisaalta saman tutkimuksen tulos on totta toisaalta ei olekaan totta. Niin mitä uskoa.???

  p.s. siis kun tuossa sinun itsesi tuomasta tutkimukseesa väitettiin että maitarasvat on
  hyvää ja punainen lihaa on huonoa. Nyt väite, että punainen liha ei olekaan huonoa terveydelle -> ilmeisesti tarkoittaa ettei maitarasvat olekaa hyvää terveydelle vai ?

  Vai harjoitetaanko kirsikanpoimintaa ?

  Tykkää

 17. Rosessoitu punainen liha ei ole orgaanista niittylihaa. Jopa rosessoitu margariini on ällöä. Tajutkaapa nyt jo, että jättäkää ne kaikki gmo yms E950 ruuat Monsanton sekatavarakauppaan ja syökää ruokaa.

  Luonnolliset margariinit ovat terveyspommeja, kysykää vaikka Ursulalta.

  Tykkää

 18. – Sokerinen mutta vähärasvainen jogurtti torjuu diabetesta:
  http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/vaharasvainen_jogurtti_torjuu_diabetesta

  – HS 26.12.2013: Tutkimus: Teinityttöjen rasvainen ruokavalio altistaa varhaiselle rintasyövälle. Ja kyse oli nimenomaan tyydyttyneistä eläinrasvoista.. voi voi..

  – THL:n tilastoista muuten näin, että viime vuosina voimeijeri-pitäjissä Toholammilla ja Ranualla (ikävakioidut) sydärit lähteneet rajuun nousuun.
  Tappava muotidieetti se voinsyöntibuumi ?

  (Pohjoismaissa nämä ns. rasvakarppaajat ovat pilanneet Atkinsin mainetta.)

  -Tutkimus: Punainen liha ja väärät suolibakteerit kalkkeuttavat valtimoita
  HS 8.4.2013 21:22
  Punaisen lihan sisältämä L-karnitiini ja vääränlainen suolistomikrobisto ovat huono yhdistelmä valtimoiden terveydelle. Uusi tutkimus osoittaa, että valtimonkovettumataudin riski voi lisääntyä myös vähärasvaisesta tai rasvattomasta punaisesta lihasta.
  (Lihanprosessointi ei luo L-karnitiinia vaan se on luomua myöten jo siinä).
  Luontaisbisnes myy surutta tätä vaarallista ainetta pillereinä. Varokaa!, varoittivat tutkijat.

  Tykkää

 19. Hedelmien ja vihannesten bioaktiiviset aineet vähentävät riskiä sairastua diabetekseen:
  Nutr Metab Insights. 2014 Jul 6;7:51-9. doi: 10.4137/NMI.S13589. eCollection 2014.
  Role of bioactive food components in diabetes prevention: effects on Beta-cell function and preservation.
  Oh YS1, Jun HS2.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25092987

  Hedelmien syönti vähentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen:
  Endocrine. 2014 Jul 30.
  Fruit intake decreases risk of incident type 2 diabetes: an updated meta-analysis.
  Li S1, Miao S, Huang Y, Liu Z, Tian H, Yin X, Tang W, Steffen LM, Xi B.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25074631

  Lisääntynyt hedelmien syönti vähentää riskiä sairastua diabeettiseen retinopatiaan:
  Epidemiology. 2013 Mar;24(2):204-11. doi: 10.1097/EDE.0b013e318281725e.
  Fruit intake and incident diabetic retinopathy with type 2 diabetes.
  Tanaka S1, Yoshimura Y, Kawasaki R, Kamada C, Tanaka S, Horikawa C, Ohashi Y, Araki A, Ito H, Akanuma Y, Yamada N, Yamashita H, Sone H; Japan Diabetes Complications Study Group.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23348071

  Hedelmien syönnin rajoittaminen tyypin 2 diabetesta sairastavilla potilailla ei näytä tuottavan hyötyjä:
  Nutr J. 2013 Mar 5;12:29. doi: 10.1186/1475-2891-12-29.
  Effect of fruit restriction on glycemic control in patients with type 2 diabetes–a randomized trial.
  Christensen AS1, Viggers L, Hasselström K, Gregersen S.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23497350

  Mulperimarjauute suojaa haiman insuliinia erittäviä soluja:
  Molecules. 2014 Jun 26;19(7):8904-15. doi: 10.3390/molecules19078904.
  Mulberry fruit extract protects pancreatic β-cells against hydrogen peroxide-induced apoptosis via antioxidative activity.
  Lee JS1, Kim YR2, Park JM3, Ha SJ4, Kim YE5, Baek NI6, Hong EK7.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24972274

  Fruktoosi on tärkeä aine, joka tehostaa glukoosin aineenvaihduntaa:
  Nutrients. 2014 Aug 5;6(8):3117-3129.
  Normal Roles for Dietary Fructose in Carbohydrate Metabolism.
  Laughlin MR.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25100436

  Marjat ehkäisevät aineenvaihdunnan häiriöitä:
  J Nutr Metab. 2014;2014:403041. doi: 10.1155/2014/403041. Epub 2014 Jan 14.
  Evaluation of Beneficial Metabolic Effects of Berries in High-Fat Fed C57BL/6J Mice.
  Heyman L1, Axling U1, Blanco N2, Sterner O2, Holm C1, Berger K1.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24669315

  Mustikkauute lievittää hyperglykemiaa ja insuliiniherkkyyttä diabetesta sairastavilla hiirillä:
  J Nutr. 2010 Mar;140(3):527-33. doi: 10.3945/jn.109.118216. Epub 2010 Jan 20.
  Dietary anthocyanin-rich bilberry extract ameliorates hyperglycemia and insulin sensitivity via activation of AMP-activated protein kinase in diabetic mice.
  Takikawa M1, Inoue S, Horio F, Tsuda T.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20089785

  Tykkää

 20. Prosessoitu liha tappaa ja sairastuttaa vain yhdysvalloissa. Menkää ihan oikeesti katsomaan tai seuratkaa TV:n dokumentteja Yhdysvaltojen lihateollisuudesta, että mitä siellä syötetään ihmisille.

  Punainen liha tappaakin vain Yhdysvalloissa!
  http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2013/10/09/punainen-liha-tappaakin-vain-yhdysvalloissa/

  Kyllä meillä suomessa on todella laadukasta prosessoitua lihaa esim. Snelmannilla (en todellakaan saa rahaa heiltä), joka kertoi tästä valmistuksesta viime talvena, kun oli ruuab fosfaatit kyseessä, jotka heikentävät mm. luustoa.

  Snellman ei le fosfaatteja käyttänyt vuosiin.

  Meillä vaihtui sulatejuustokin ruuassa tuorejuustoon sen ohjelman jälkeen.

  Tykkää

 21. p.s. siis kun tuossa sinun itsesi tuomasta tutkimukseesa väitettiin että maitarasvat on
  hyvää ja punainen lihaa on huonoa. Nyt väite, että punainen liha ei olekaan huonoa terveydelle -> ilmeisesti tarkoittaa ettei maitarasvat olekaa hyvää terveydelle vai ?
  ………………………………………………..
  Ihmetellen ihan rauhassa,kaskun punainen liha yleensä niputetaan prosessoidun punaisen lihan kanssa,joka saattaa olla haitallista? Tuossa ei kerrottu onko menetelty näin vai luotettu vanhoihin tutkimuksiin,jossa on tehty näin? Esimerkiksi tässä koostetutkimuksessa,jossa lihaksi kutsutaan myös pizzoja,hampurilaisia ja hotdogeja: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23001745

  Juustotutkimuksessa oltiin menty vähän pitemmälle eli laskettu molekylejä(odd carbon atoms 15 and 17 are good…an even number 14,16 and 18 are bad)

  Tykkää

 22. Tämä ja muut vastaavat somessa käydyt keskustelut ravitsemuksesta muistuttavat amerikkalaisen John Godfrey Saxen viime vuosisadalla kirjoittamaa tarinaa seitsemästä sokeasta miehestä, jotka yrittivät määrittää, millainen elefantti on.

  “Six blind men were asked to determine what an elephant looked like by feeling different parts of the elephant‘s body. The blind man who feels a leg says the elephant is like a pillar; the one who feels the tail says the elephant is like a rope; the one who feels the trunk says the elephant is like a tree branch; the one who feels the ear says the elephant is like a hand fan; the one who feels the belly says the elephant is like a wall; and the one who feels the tusk says the elephant is like a solid pipe.

  A king explains to them:‘ All of you are right. The reason every one of you is telling it differently is because each one of you touched the different part of the elephant. So, actually the elephant has all the features you mentioned’”.

  Eräät keskustelijat edustavat äärimmilleen vietyä reduktionismia (saivartelemalla esim. siitä, onko punainen liha vaarallista vain amerikkalaisille, mutta ei suomalaisille, onko fruktoosi haitallista sellaisenaan vaiko vain elintarvikkeisiin lisättynä, onko se haitallista hedelmistä, mutta ei marjoista syötynä, jne). Suomen Diabetesliiton ravitsemueneuvoja Eliina Aro väitti TV:n Spotlighty-ohjelmassa, että vhh-ruokavalio voi kyllä sopia ruotsalaisille, mutta ei suomalaisille diabeetikoille.

  Reduktionismi yksin ei ole hedelmällinen tarkastelutapa etenkään sairauksia ehkäisevästä ravitsemuksesta keskusteltaessa. Äärimmilleen vietyä reduktionismia edustaa myös ajatus sairauksien ehkäisystä lääkkeillä, esim. statiineilla, unohtamalla ruokavalion ja elintapojen merkitys tai vähättelemällä sitä, kuten valitettavasti monissa läkäreille tarkoitetuissa Käypä hoito -ohjeissa tehdään.

  Reduktionismin vastakohta on holismi, jossa kokonaisuus ratkaisee. Siihen kuuluvat fysikaaliset, biologiset, sosiaaliset, ekonomiset, mentaaliset, ja jopa lingvistiset aspektit ja ravitsemuksesta puhuttaessa ensisijaisesti ruoan sisältämät ainesosat vaikutuksineen ja keskenäisine interaktioineen. Holismi ei tietenkään sulje pois tarpeellisten lääkkeiden ja ravintolisien (esim. D-vitamiinin antoa lapsille) käyttöä, vaikka ruokavalio, liikunta ja muut lääkkeettömät keinot saavatkin etusijan.

  Tykkää

 23. MrrKAT Lainasi:”- Sokerinen mutta vähärasvainen jogurtti torjuu diabetesta”

  Ei mene sinulla putkeen edelleenkään. Ei se auta vaikka Tiede Lehti lainaa tai Duodecim.
  Tiede Lehtikin tekee välittömästi virheen otsikon ja tekstin välillä: Otsikko: ”Vähärasvainen jogurtti torjuu diabetesta” ja sitten itse artikkelissa: ”Paljon vähärasvaista jogurttia syövät saattavat brittitutkimuksen mukaan välttyä aikuistyypin diabetekselta muita helpommin.”

  Laitako ko tutkimuksen kohdan jossa todetaan syy-seuraus suhde?

  ”Diabetes claim for low-fat yoghurt not proven”
  http://www.nhs.uk/news/2014/02February/Pages/Low-fat-yoghurt-may-cut-diabetes-risk.aspx

  Joku saisi suomessa ihan päivätyönään alkaa korjata ja kommentoida näitä eri lehtien virheellisiä tulkintoja / uutisointeja.

  Tykkää

 24. MrrKAT kirjoitti:
  ”- THL:n tilastoista muuten näin, että viime vuosina voimeijeri-pitäjissä Toholammilla ja Ranualla (ikävakioidut) sydärit lähteneet rajuun nousuun.
  Tappava muotidieetti se voinsyöntibuumi ?”

  Jaahans, sitten jälleen todisteita pöytään ”tappavasta muotidietista”, vai jääkö tämäkin sinun osalta ilmaan roikkumaan?

  Tykkää

 25. MrrKAT Lainasi:
  – HS 26.12.2013: Tutkimus: Teinityttöjen rasvainen ruokavalio altistaa varhaiselle rintasyövälle. Ja kyse oli nimenomaan tyydyttyneistä eläinrasvoista.. voi voi..

  Puretaampa tämä tutkimus myös sitten näytille koska sitä ei ollut liitetty HS artikkeliin.

  Osa oletuksista pohjautui hiirillä tehtyyn tutkimukseen. HS artikkelissa ei mainita mitään tästä yksityiskohdasta

  ”Pubertal high fat diet: effects on mammary cancer development

  Methods

  Pubertal BALB/c mice were fed a low fat diet (12% kcal fat) or a HFD (60% kcal fat), and subjected to carcinogen 7,12-dimethylbenz[a]anthracene (DMBA)-induced tumorigenesis.

  Conclusions
  Taken together in this non-obesogenic context, HFD promotion of inflammatory processes, as well as local and systemically increased growth factor expression, are likely responsible for the enhanced tumorigenesis. It is noteworthy that although DMBA mutagenesis is virtually random in its targeting of genes in tumorigenesis, the short latency tumors arising in animals on HFD showed a unique gene expression profile, highlighting the potent overarching influence of HFD.”
  http://breast-cancer-research.com/content/15/5/R100/abstract

  Kannattaa olla näissä uutisoinnessa tarkkana ja pyrkiä lukemaan todelliset tutkimukset . HS tekee virheen uutisoinnissa, missään ko argumentoinnissa ei todisteta syy-seuraussuhteita ihmiselle.

  Toki asian suhteen kannattaa olla tarkkana ja huomioida mahdollinen riski. Mutta tieteellisesti ko hiiritutkimus ei todista vielä syy-seuraussuhdetta ihmisillä.

  Maallikko ei jaksa nyt tämän enempää näitä virheellisiä uutisointeja korjailla.

  Tykkää

 26. Itse asiassa monasti Jussipussi auttaa, että lukee edes käännety tekstin, kerrankin ulkomaan tekstissä sanottiin että vähensi hh:n syöntiä minimiin, toinen ip-lehti kertoi suomennoksessa vähennyksestä minimiin, toinen oikoi ettei syönyt ollenkaan hh:a. Kyseisessä keskustelussa joku taisi käydä lukemassa artikkelin ja ihmetteli mikä ihme jos kyseinen henkilö on saanut halvauksen niin kuvassa oli halvauksen saanut naishenkilö vieressä samainen henkilö ennen halvausta, näytti n.20 kiloa kevyemmältä ja ainakin kymmene vuotta nuoremmalta.

  Niin tärkeäähän olisi tienkin päästä katsomaan tutkimuksia muutenkin kuin abstrakt ja conclusion tasolle.

  Niin onko esim High fat jossain tutkimuksessa 40%:a energiasta ja low fat 10 %:a. Tai tutkitaanko rasvan vaarallisuutta ja todetaan, ettei vaarallista 25%:n – 40%:n välillä. Joku väittää, että on todistettu ettei rasvan syönti ole vaarallista, toineen toteaa, että suositusten mukaisen rasvan syönti ei ole vaarallista. Tai no itse asiasss ei huomattu että että vaarallisuus olisi muuttunut 25-40%:n rasvoilla.

  Tykkää

 27. Näköjään maalaislääkäri Kiminkinen on taas hölmöillyt mediassa otsikolla: ”Suomea vaivaa epäluulotauti”

  APU-lehdessä maalaislääkäri syyttää suomalaisia epäluulotautisiksi, kun ne uskovat enemmän diplomi-insinööriä ja hortonomia kuin lääketieteen asiantuntijoita.
  http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=15&t=67868

  Kiminkinen uskoo itse statiineihin kuin hullu puuroon ja se näkyy kotikuntansa Saarijärven sydäntautitilastoissa aika surullisena lukuina

  Leino Utriainen kysyy:

  Pitäisikö kotikenttä hoitaa ensin kuntoon ja mennä vasta sitten televisioon parantamaan koko kansa ? Linkin takaa selvää miksi näin.

  http://tinyurl.com/m7wu8y6

  Tykkää

 28. Walma:”Kiminkinen uskoo itse statiineihin kuin hullu puuroon.”

  Vrt.
  ”Sydänleikatut ystäväsi tekivät oikein. Statiinilääkitys on paikallaan sekundaarisessa hoidossa.”
  -Christer Sunqvist 9.4.2013, 23:34 komm.

  2 hullua ?

  Tykkää

 29. ”Sydänleikatut ystäväsi tekivät oikein. Statiinilääkitys on paikallaan sekundaarisessa hoidossa.”
  …………………………………………..
  Ei suinkaan. Mutta pallolaajennus on pelastanut Utriaisen mukaan monen hengen…ei statiinit.
  Ja pallolaajennusten määrä on kasvanut kymmenkertaiseksi Suomessa.
  http://tinyurl.com/qxxfxg9

  Sekundaarinen hoito? Siihen uskoi Utriainenkin vielä vähän aikaa sitten. Ei enään, sillä statiini nopeuttaa verisuonten kalkkeutumista.

  Utriainen kertoo:

  ……lujasti kipsaantuvat suonet kipsaantuvat tukkoon ja sydänlihas tukehtuu hitaasti mutta varmasti. Statiinilla yhä suurempi joukko ihmisiä saadaan kipsaamaan sepelvaltimonsa tukkoon.

  Minulla kipsaantumiset olivat melko lyhyitä, joten ne voitiin hoitaa ohitusleikkauksen avulla. Kun sepelvaltimot kipsaantuvat kauttaaltaan, ei pallolaajennuksilla ja ohitusleikkauksilla voida auttaa. Nitrojen avulla joudutaan odottelemaan noutajaa.

  Tykkää

 30. Walmalla ja Utriaisella uupuu tilastotieteellistä tietämystä ja ymmärrystä (Ja sitten teidän pitää tukeutua anekdootteihin.). Jos annetaan lääke/hoito H joka estää kansantaudin X mutta joka vääjäämättä tulee ennen pitkää esim. pidentää ikää 5 vuotta, niin tilastoissa ensin tapaukset laskee ja sitten nousee koska:
  -ihmiset ikääntyy
  -useammat alttiit jää henkiin
  Silti lääke H on tehokas ja pidentää ikää.

  Miettikää tuota pari viikkoo. Vrt. Teidän tilastotietämyksellä ja logiikalla defibriillaattorit ja teho-osastot ja nitrot ja s-leikkaukset nopeuttaa rappeutumista/tappaa koska niiden kulutus Suomessa kasvaa..(väestön ikääntyessä ja useampien eläkeläisten määrän kasvaessa jne).

  Onneksi Suomen kansanterveys ei ole Teidän, amatöörien, käsissä.

  Tykkää

 31. Voita ja maitorasvaa pitää välttää myös Aivojen hyvinvoinnin takia. Ihmisen elimistöhän ei tarvitse kovia rasvoja, välttämättömät ovat kaikki pehmeitä.

  ”KYS:n tutkimus osoitti, että juuri maitorasvan tapaisten kovien rasvojen käyttö lisää alttiutta sairastua Alzheimerin tautiin, maitorasvasta ym. kovista rasvoista syntyy beta-amyloidiproteiinia, jonka havaittiin tuhoavan hermosoluja aivoista.”
  /Iisalmen Sanomat 6.8.2006,s.6/

  Voin ja maidon kovia rasvoja pitää vähentää viimeistään keski-iässä, sanoi dosentti Miia Kivipelto. (Tämä Kivipelto on kansainvälisestikin huomattava ja palkittu dementia tutkija.)

  Tähän liittyi geneettisiä apo-E-geenien alttiuksia, voihan olla, että nimenomaan Suomessa voi on haitallisempaa kuin muualla. Suomessa karjatalous on nuorempaa ja korkeampi laktoosi-intoleranssitaajuutemme kertoo ettemme evolutiivisesti ole niin sopeutuneita maitoon kuin esim. Ruotsissa.

  Aivokalvojen pitäisi normaalisti suojella aivoja kovilta rasvoilta. Mutta myöhemmin näin tutkimuksia hiirillä joka avasi tuota arvoitusta, suoliston kautta jotenkin pääsivät verenkiertoon, olisko ollut kuljettajamolekyylin avulla, joka läpäisi aivokalvot ja tekemään tuhoja aivoissa.

  Ursula Scwab ja HS tietää tämän
  HS 8.2.2014 Tutkimus: Hyvät rasvahapot edistävät ikäihmisten aivoterveyttä
  http://www.hs.fi/ruoka/a1391830728779

  Tykkää

 32. Ursula Scwab ja HS tietää tämän
  HS 8.2.2014 Tutkimus: Hyvät rasvahapot edistävät ikäihmisten aivoterveyttä
  ………………………………………….
  Biologi vastaa agronomi

  Borde vi kalla Alzheimers sjukdom för typ 3-diabetes? I Ett sötare blod kan du läsa om att forskare under senare tid har hittat starka samband mellan metabolt syndrom, typ 2-diabetes och utvecklingen av demens. En dement hjärna reagerar till exempel sämre på det blodsockersänkande hormonet insulin.
  http://ettsotareblod.se/typ-2-diabetes-kopplat-till-ett-snabbare-forlopp-av-alzheimer/

  Biologi Ann Fernholm kirjoittaa:

  ”Alzheimer on tyypin 3 diabetes? Uusin tutkimus on löytänyt vahvoja yhtymäkohtia metabolisen oireyhtymän,t2-diabeteksen ja muistisairauden kehittymisen välillá. Dementikon aivot reagoivat heikommin verensokeria laskevan insuliinihormoniin”

  Ursula suosittelee kaikille vähintään E40% hiilihydraatteja päivässä. Eipä paljon auta ”pehmeät” omega-6 rasvat,kun ihmisten insuliinitasot on pilvissä suuren hiilarimäärän takia. Ja ”pehmeät rasvat” senkun lisäävät kehon hiljaista inflammatiota/tulehdusta.
  ……………………………………………………
  MrrKAT kirjoitti:

  Onneksi Suomen kansanterveys ei ole Teidän, amatöörien, käsissä.
  ……………………………………………………..
  Tuohon voi vain todeta eipä ole todellakaan vaan agronomien käsissä!

  Jos mrrKAT haluaa välttämättä kipsata verisuonensa tukkoon käyttämällä statiineja, niin siitä vaan….linkistä selviää,kuinka verisuonet ”sukitetaan”

  http://tinyurl.com/psn3mtq

  Tykkää

 33. MrrKAT kirjoitti: ””KYS:n tutkimus osoitti, että juuri maitorasvan tapaisten kovien rasvojen käyttö lisää alttiutta sairastua Alzheimerin tautiin, maitorasvasta ym. kovista rasvoista syntyy beta-amyloidiproteiinia, jonka havaittiin tuhoavan hermosoluja aivoista.”
  /Iisalmen Sanomat 6.8.2006,s.6/”

  Laitako sen tutkimuksen niin katsotaan miten kovista rasvoista syntyisi beta-amyloidproteiinia.

  Tykkää

 34. Tämä on ainut oikea tapa edetä.

  Ensin assosiaatiot ja sitten jatkotutkimuksilla syy-seuraussuhteiden vahvistaminen tai kumoaminen.

  ”Vitamin D Insufficiency and Abnormal Hemoglobin A1c in Black and White Older Persons.

  CONCLUSIONS:

  Vitamin D insufficiency was associated with abnormal A1c levels among black and white older persons independent of diabetes status. Future studies are needed to establish the temporal relationship between vitamin D and A1c in diverse samples of older persons.”

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25112493?dopt=Abstract

  ”Lööppilehdistö” on varsin innokas käyttämään virheellisesti aiheuttaa/johtuu sanaa tutkimuksista joissa osoitetaan vain assosiaatio. Toki nämä kelpaa sitten ”eri uskontokunnille” ns todisteista.

  Tykkää

 35. Assosiaatio:

  ””Eating Lots of Carbs, Sugar May Raise Risk of Cognitive Impairment, Mayo Clinic Study Finds

  People 70 and older who eat food high in carbohydrates have nearly four times the risk of developing mild cognitive impairment, and the danger also rises with a diet heavy in sugar, Mayo Clinic researchers have found. Those who consume a lot of protein and fat relative to carbohydrates are less likely to become cognitively impaired, the study found. The findings are published in the Journal of Alzheimer’s Disease.”

  When total fat and protein intake were taken into account, people with the highest carbohydrate intake were 3.6 times likelier to develop mild cognitive impairment.

  ”A high carbohydrate intake could be bad for you because carbohydrates impact your glucose and insulin metabolism,” Dr. Roberts says. ”Sugar fuels the brain — so moderate intake is good. However, high levels of sugar may actually prevent the brain from using the sugar — similar to what we see with type 2 diabetes.””
  http://tinyurl.com/kmqepvx

  Tykkää

 36. ”Gluteeniton ruokavalio lievitti tuoreen tutkimuksen mukaan vatsavaivoja, vaikka taustalla ei ollut keliakiaa.

  Kysymyksiä yhä paljon
  Maailmanlaajuisesti yksi alan johtavia asiantuntijoita on professori Markku Mäki Tampereen yliopistosta.

  – Gluteeniyliherkkyys alkaa tulla tutkimuskohteeksi, sillä on oirehtivia potilaita, joilla ei kuitenkaan ole diagnosoitu keliakiaa.

  Yksi ongelma on Mäen mukaan se, ettei ole olemassa diagnostista testiä herkkyyden mittaamiseksi. Tutkijoita kismittää myös se, että gluteenittomasta ruokavaliosta on tullut maailmalla muoti-ilmiö.

  – Kolmannen pulman aiheuttaa se, että australialaistutkijoiden uusimpien tutkimusten mukaan kyse ei olisikaan viljan gluteenista eli valkuaisesta, vaan viljoissa olevista fermentoituvista hiilihydraateista.

  Markku Mäen mukaan tarvitaan lisää sokkoutettuja altistuskokeita.

  – En halua mitätöidä oireita, mutta vielä ei tiedetä, mikä liittyy mihinkin.

  – Jos kyse ei ole keliakiasta eikä vilja-allergiasta, oireinen voi sopia lääkärin kanssa gluteenittomasta tai vähemmän gluteenia sisältävästä ruokavaliosta. Ei laki vaadi, että jokaisen pitäisi syödä pitsaa, pastaa ja pullaa.”

  ”Paljon tietävät” yleensä voivat myöntää etteivät tiedä vielä tarpeeksi, mutta pyrkivät määrätietoisesti ymmärrystä kohti.

  Tykkää

 37. Valituksen jättänyt diplomi-insinööri on saanut vastauksen Itä-Suomen yliopiston rehtorilta:

  Hyvä S****** U*************,

  Olette tehneet valituksen apulaisprofessori Ursula Schwabin Hyvä Terveys –lehdessä julkaistuun näkemykseen. Viitattu lausuma on ollut:

  “Ruokavaliota on vaikea saada täysipainoiseksi ilman täysjyväviljaa. Esimerkiksi kuidun, folaatin, sinkin ja magnesiumin saanti jää auttamatta liian pieneksi.”

  Olemme selvittäneet tekemäänne valitusta yliopistolla ja toteamme, että olette tehneet lausumasta väärän tulkinnan. Apulaisprofessori Schwab ei lausunnossaan totea muuta kuin, että ”ruokavaliota on VAIKEA saada täysipainoiseksi ilman täysviljaa”. Väite ei ole käsittämällänne tavalla kategorinen eikä se siis poissulje mahdollisuutta saavuttaa täysipainotteista ruokavaliota myös muutoin. Näkemys on sinänsä linjassa yleisten ravitsemussuositusten (mm. pohjoismaat, Yhdysvallat) kanssa, jotka perustuvat laajaan tieteelliseen tutkimusnäyttöön täysjyväviljan terveysvaikutuksista. Mikäli teillä on esittää tieteellistä vastanäyttöä asiasta, on tavanomainen tapa saattaa se tiedeyhteisön keskusteltavaksi esim. laatimalla tieteellinen artikkeli asiasta ja esittämällä se ko. alan tieteelliseen julkaisuun julkaistavaksi.

  Itä-Suomen yliopisto on arvioinut valituksenne eikä sen perusteella katsota olevan tarvetta ryhtyä muihin toimenpiteisiin.

  Terveisin
  Perttu Vartiainen
  rehtori

  Tykkää

 38. Ursula tullut kesälomiltaan? Taas puhuu potaskaa:

  http://yle.fi/uutiset/uusi_hittioljy_rantautui_suomeen__ravitsemusasiantuntija_kauhistui/7422146

  Ursula väittää, että MCT-öljyt aiheuttavat rasvamaksaa. Totuus on, että MCT-öljyt pikemminkin parantavat rasvamaksaa. Miksi Ursula valehtelee?

  Noloa Ursulalle ja Yleisradion toimitukselle oli se, että sosiaalisen median painostuksesta johtuen (Olli Sovijärvi & Co) juttuun lisättiin lieventävä ja totuudenmukainen faktatieto jälkeenpäin:

  ”Kansainväliset tutkimukset kertovat öljyn hyvistä puolistakin.”

  Mutta kuten olen aiemmin itse todennut, Ursula ja Itä-Suomen yliopisto ”tietää” aina enemmän näistä asioista… 😦

  Tykkää

 39. Olli Sovijärvi kertoi saaneensa vastauksen toimittajalta, joka kiitti palautteesta ja kommentoi:

  ”Täytyy todeta, että en ole eläessäni saanut mistään jutusta näin paljon palautetta kuin tästä öljyaiheesta! Selvästi siis kiinnostaa yleisöä.

  Joku toinen ennen sinua ehtikin jo valistaa minua lukuisista kansainvälisistä tutkimuksista liittyen tähän öljyyn. Olen täydentänyt juttua.”

  .
  .
  Viimeistään nyt voisi toivoa, että Ursulalta ei enää kysyttäisi mitään omaa mielipidettä. Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen, mutta faktaa janoaa kansa. Tutkimuksia hän ei näköjään lue, joten se faktankin tarjoaminen jää vajaaksi.

  Tykkää

 40. Ursula Schwabin, Matti Uusituvan ja Mikael Fogelholmin vihaama ja vastustama vähähiilihydraattinen (vhh)ruokavalio on nyt tutkitusti lihaville ihmisille terveellisempi vaihtoehto kuin virallisterveellinen vähärasvainen dieetti. Tutkimusta rahoitti Yhdysvaltain terveysvirasto ja sen julkaisi tänään sisätautilääkäreiden ammattilehti Annals of Internal Medicine. Lue lisää suomeksi:
  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2666

  Kuka enää uskoo Ursulaa?

  Tykkää

 41. Päivän ”Ursulat” jaossa:

  Margariini on terveellistä. D-vitamiinia ei tarvita ravintolisänä, sitä saa ruoasta. Suupielet eivät halkeile B-vitamiinin puutteesta, vaan huulirasvan puutteesta. Ja niin edelleen…
  Mitä me teemme tällaisen valistajan kanssa? Sosiaalinen media täyttyy taas vihakommenteista ja ihan syystä. Rouva on ihan pihalla näissä asioissa. Ei muuten pelota, mutta hän on laatimassa meidän kansallisia ravitsemussuosituksiamme. Miettikääpä sitä!

  http://www.hs.fi/terveys/Tuhlaatko+rahasi+ravintolisiin+Ei+kannata+sanoo+asiantuntija/a1410924773449

  Facebook -sivullani on vilkasta kommentointia:

  T-F K: Mielestäni sosiaalisen median vihakommentit eivät koskaan ole aiheellisia. Vihakommentit kertovat ainoastaan kirjoittajan puutteellisesta keskustelutaidosta.

  V M: ”Huoh” Mites se imeytyminen? Jos on vatsa-suolisto-ongelmia on syytä olettaa, että imeytyminen ei ole myöskään kunnossa. Ja mietitäänpäs kuinka paljon näitä vatsa-suolisto-ongelmia meillä suomalaisilla onkaan. Vetää oikeastaan ihan sanattomaksi

  Christer Sundqvist: Viisaita tiputtelee T-Fc. Raivostuttaa vain tuollainen viranomaisen valistustyö, joka taas joudutaan käymään uudelleen läpi ruohonjuuritasolla. Ja pitää selittää, että viranomainen puhuu muunneltua totuutta. Lisäksi viranomainen tässä tapauksessa piiloituu dosentuurinsa taakse ja vetäytyy vastuusta. Miten kauan? Se nähdään ehkä aika pian!

  N S: Swabbiksella on selkeesti kavereita Hesarissakin. Mahtaa olla mahtava mimmi kun on niin paljon kavereita valtamedioissa niin että kaikki tykkää haastatella.

  T-F K: Haastattelusta kävi ilmi asia mitä harva Suomessa uskaltaa ilmaista. ”Täysjyväviljassa taas on fytaatteja, jotka heikentävät rautavalmisteen imeytymistä.” Estävätkö täysviljan fytaatit myös luonnollisen raudan imeytymistä?

  S L: Oisko hänellä vaikka..ööö..Labello huulirasvasponsorina Kääk mitä skeidaa.

  E S: En jaksa edes lukea.

  P S: Onkohan Swag ollut myös valistamassa erään pk-seudun neuvolan työntekijöitä, sielläpäin on omegat kieltolistalla

  E W: Ei ole paljoa asiantuntemusta kun sanoo raudan puutteesta näin, siteeraus: ”Ensin pitää mennä verikokeeseen mittauttamaan hemoglobiini.” Täh, eikö ”asiantuntija” tiedä että raudan puutetta ei pysty näkemään hemoglobiinista vaan pitää tehdä fP- Trfesat (KL 8855) ja usein myös transferriini tutkimus! http://huslab.fi/ohjekirja/8855.html
  Kutsuisin kyllä tällaista virheellistä tiedon levittämistä luulojen levittämiseksi Toivotaan että se ”luulottelija” ottaa itse vaan hemoglpbiinin kokeen niin sekin vääristely loppuu sitten kun sairastuu vakavaan raudanpuutokseen!

  P H: Ennen eri vitamiinien käytön aloittamista tuli sairasteltua flunssaa ym. 3-4 kertaa vuodessa. Viimeiset neljä vuotta vitskujen kanssa 0-1 kertaa sairastelua vuodessa.

  M K: MInä olen syönyt ravintolisiä vuodesta 1996 ja sairaana olen ehkä kerran 5 vuodessa. Silloinkin tosi lievästi. Sängyn pohjalle vievää flunssaa en ole potenut sen jälkeen kun aloin syödä ravintolisiä. Ursulan kommentit minä jätän ihan omaan arvoonsa. Tai ehkä en kokonaan. Käytän niitä ”vastaikkaisina suosituksina” eli teen juuri päinvastoin kuin Ursula sanoo. Eli jos Ursula sanoo, että D-vitamiinia ei tarvita, alan syödä sitä. Koska silloin on syytä olettaa että se on todella tarpeellinen.

  P K S: Luulin ekaks, että toi sun alkujuttu oli joku vitsi…sitten luin artikkelin…Ursulalla on aivot sulanu margariiniin.

  P H: Jep. Itsekin jos satun saamaan flunssan niin viime vuosina se on mennyt ns. heittämällä ohi

  E W: Ja sitten aivan väärää tietoja omega rasvoista, luuloja taas! On emännällä kai mennyt vähän sekaisin omega 3 ja omega 6 rasvat kun väittää että kalamaksaöljy, siis omega 3 aiheuttaa kolesteroolin lisäystä veressä ja että se myös aiheuttaa diabetestä.
  Sehän on päinvastoin että omega 3 parantaa molempia sekä sydänsairauksia että diabetestä.
  Omega 6 päinvastoin aiheuttaa tulehdustiloja kehossa ja siksi tukkii verisuonia ja aiheuttaa autoimmuunisairauksia kuten diabetestä ja monta muuta sairautta!

  E W: Onhan tää aivan hirveetä että ainakin tuon naisen juttuihin jos uskoo niin meidät on sitten silloin ennenvanhaan kai koulussa yritetty tappaa kalanmaksaöljyllä! Vai mitä se yrittää kertoa noilla jutuillansa… Tehdäänkö vahingonkorvausvaatimus valtiolle?

  Christer Sundqvist: Kiitos kommenteista. Jatketaan taistelua!

  E A: Ursulan pitäisi todella ottaa ravintolisät käyttöön, että jutut paranisi…

  S L: Kun nyt pilkkua viilasin ton Labellon kohdalla niin mikä tahansa ruokaöljy on varmasti parempi kuin yksikään muoviyhdisteinen huulirasva kyseiseen tarkoitukseen. Omaan naamaani käytän kookosöljyä niin meikinpoistoon kuin huuliin kuin koko kroppaan. Se siitä. OM.

  M J: Ei voi kun olla huolissaan Hesarin informaation tasosta. Vai halutaanko tällä kirjoituksella tietoisesti provosoida?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s