Tarvitseeko professorin osata lukea?

Lue tästä miten minä kärsin päätösvääristymästä. Pohdi kanssani professorin lukutaitovaatimuksia. Kuinka tyhminä meitä terveystietoisia pidetään?

.

.

Kun toimittaja Petri Turunen syyskuun alussa kirjoitti jutun otsikolla ”Rekrytointeja reittä pitkin”, niin oli toki selvää, että asia tullaan vaikenemaan kuoliaaksi. Printtilehdessä nimittäin professori Juha Suoranta varoitti nimenomaan yliopistojen epäeettisistä valintatavoista. Jostain syystä turpaduunarin mieleen nousi Matti Uusituvan opetuslapsi Ursula Schwab joka ruokamafiallaan terrorisoi miljoonia ihmisiä viljellen pelkoa ja kauhua voinsyöjien keskuuteen.

Viimeisin ruokakohu jota ei oikeasti tullut, oli Ursula Schwabin kommentti voikahvista ja MCT-öljystä. YLE-uutisten toimittaja Ilona Turtola oli saanut elokuussa Ursulalta varoituksen että MCT-öljy aiheuttaa rasvamaksaa, ja YLE kuuliaisesti toisti tämän kauhusanoman kaikelle kansalle nettisivuillaan. Miksi ihmeessä Kuopion lausuntoautomaatti näyttää aina kulkevan eri suuntaan kuin tiedemaailma?

Itse en keksinyt miksi kukaan voisi väittää mitään näin typerää, mutta harmaapartainen ystäväni Birdie löysi yllättävän loogisen selityksen Ursulan urputukselle.

Kärsin kuulemma In-Group Bias nimisestä päätösvääristymästä. Koska olen koulutukseltani tohtori ja osaan lukea, oletan siksi, että kaikki tohtorit osaavat lukea, jopa Kuopion ravitsemustieteen tohtorit joiden väitöstilaisuuden valvojana on aikoinaan ollut Matti Uusitupa.

Koska Birdie taasen ei ole tohtori, hänen ei tarvitse olettaa että kaikki tohtorit osaisivat lukea sivistynyttä Harvard-Oxford-kieltä. Itse asiassa Guinness-englannilla pärjää Euroopassa yllättävän hyvin, kunhan näköpiirissä ei ole ketään Ivy-League -koulutettuja.

Ravitsemustutkimuksissa Birdie sanoi ongelman kiteytyvän ”substitution”-sanaan eli korvaamiseen. Kun jotain korvataan jollakin ja sanotaan vaihdon olleen onnistunut, on toki aika olennaista tietää kumpi aine oli lähtötilanne ja kumpi vaihto. Tällaisen lauseen voi valitettavasti käsittää vain joko täysin oikein tai täysin väärin – välimuotoja ei ole.

Jostain syystä Ursulalla tämä korvaustoiminto ei oikein toimi. Kun viime vuoden keväällä tiedelehdessä oli artikkeli jossa luki että ”Dietary substitution of saturated fats enriched in medium chain triglycerides (MCT) for polyunsaturated fat prevents the development of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD)”, niin Ursula siis sai päähänsä varoittaa YLEn lukijoita siitä että MCT-öljy muka aiheuttaa rasvamaksaa. Oikeasti Martin Ronis ja kumppanit olivat riemuissaan siitä että jo 1950-luvulla keksityille MCT-öljyn hyville ominaisuuksille saatiin taas kerran ties kuinka mones vahvistus. Hohhoijaa, sanoi Ursula YLEn toimittajalle ja jatkoi kielitaitonsa esittelyä.

Jos Ursula Schwab olisi kuka tahansa pönttö apulaisprofessori jota kukaan ei kuuntele, ei ketään tietenkään häiritsisi sekään että osaako hän lukea vai ei. Mutta kun Ursula oli Pohjoismaisten Ravitsemussuositusten rasvatyöryhmän puheenjohtaja apunaan aisaparinaan Matti Uusitupa, niin silloin Ursulan lukutaidosta riippui 26 miljoonan pohjoismaalaisen terveys ja henki.

Tämä täysin riippumaton ja lahjomaton rasvatyöryhmä nojasi suosituksien teossa eniten tutkimukseen jota Pohjoismaisissa Ravitsemussuosituksissa siteerataan 629-sivuisessa kirjasessa termein ”Schwab and co-workers”. Sen lisäksi, että Ursula siteerasi itseään, kyseinen paperi ei ollut vielä silloin edes julkaistu.

Turpaduunari hermostui jo siinä vaiheessa kun huomasi, että yksi näistä co-workerseista oli Matti Uusitupa, mutta Birdie ei lopeta tällaiseen pinnalliseen taivasteluun, vaan otti selville onko tutkimusta ikinä julkaistu missään.

Valitettavasti Birdien tutkiva journalismi päätyi taas kerran suoraan sylttytehtaalle, sillä Schwabin artikkeli julkaistiin ruotsalaisessa ”Food & Nutrition Research” -lehdessä jonka neutraalin nimen takaa itse asiassa paljastuu sikäläinen ravitsemusteollisuuden ja -kaupan liitto nimeltä ”Swedish Nutrition Foundation”. Toisin sanoen artikkelin julkaisivat Coca-Cola, Danone, Kellogg ja Unilever. On siinä puolueetonta rasvatutkimusta kerrakseen!

Kuinka tyhminä meitä Anne Kukkohovin tavoin rasvasta pitäviä ihmisiä oikein pidetään?

 

58 kommenttia artikkeliin ”Tarvitseeko professorin osata lukea?

  1. Tittelit ja arvonimet ovat todella vaarallisia. Ne pitäisi ainakin terveysrintamalla kieltää kokonaan. On nimittäin aika vahvoja näyttöjä, että lukeneisuudella saadun tittelin jälkeen lukeneisuus saa uusia ilmenemismuotoja joista luki-häiriö on yleisin.

    Eilsessä MOT- ohjelmassa ongelmasta sai mainioita esimerkkejä ja olisi saanut vieläkin enemmän jos toimittajat olisivat kiskoneet Valviran jengiä vaikka yksitellen kameran eteen.

    Ei tarvitse olla sen kummempi titteli kuin endokrinologia-yhdistyksen puheenjohtaja niin häiriö muuttuu sellaiseksi, että jos puhujana olisi Pinokkio nenä saisi taas kyytiä. Vai olisiko kyse sitten vieläkin pahemmasta, tittelin saaneet eivät oikeasti ymmärrä, mitä suustaan päästävät.

    Tykkää

  2. Tavalliseen kansaan uppoaa tittelit. Professori on kuin kirkkoisä, tohtori on kuin kappalainen ja maisteri on kuin pappi. Mutta johonkin sitä on uskottava, ellei oma älli riitä asioita selvittämään.

    Mielenkiintoista, että Ursula Schwaab on saanut myös Coca-Colalta tukea. Coca-Cola tukee myös Fogelholmia http://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01722500?term=NCT01722500&rank=1 jossa tarkoituksena on todistaa Coca-Colan juomisen olevan terveellistä ja jokaisen kouluun pitäisikin saada limuautomaatit 🙂

    Olen hyvin onnellinen siitä, että mm. THL joutuu potkimaan porukkaa pihalle. Olen kuitenkin pahoillani siitä, että ensin lähtee osaajat ja vasta sitten mätä johto. Toivottavasti rahanpuute saa aikaan edes jotain järkevää, tai sitten rahanpuute lisää yritysten vaikutusvaltaa tutkimuksissa. Aika näyttää.

    Tykkää

  3. Joissain maissa professorin suhde opiskelijaan on uran loppu. Ei Suomessa. Päinvastoin, sillä sillä tavalla saadaan virkoihin rekrytoitua ainakin petipuuhissa hyväksi kokeiltuja henkilöitä.

    Tykkää

  4. Vastaukseksi kysymykseesi terveysintoilioiden tyhmyydestä sannoisin,että paremminkin vainoharhaisia.Hankkikaa itsellenne elämä älkääkä kaiken aikaa vahtiko mitä suuhunne tungette.Mistä h…..stä te kaikki nuo tietonne kaivatte.Ruoka on ruokaa eikä muuta.Lappakaa sitä naamaanne ja voikaa hyvin.

    Tykkää

    1. Ylilyöntejä on puoleen jos toiseen, mutta eivät asiat muutu, ellei niistä puhuta! Mitä enemmän paneudut ruokatuotantoon, lähtien elukoiden rehuista ja niihin blendattavista sotkuista, tajuat, että ”jokin ei ole oikein”. Siitä tässä pohjimmiltaan on kysymys.

      Tykkää

    1. Joo, nää Schalinin sisarukset (veli on psykiatri) ovat kyllä hirveimpiä ihmisiä mitä tunnen.

      Tämä ohjelmassa esiintynyt Schalin on mm. lihavuusleikkauksien puolesta puhuja ja pistää ihmisiä leikkaukseen ilman kilpparin kunnollista tutkimusta! Eli vaikka lihominen johtuisi kilpirauhasen vajaatoiminnasta, leikataan silti!

      Tämä T3/T4 kiista on mielenkiintoinen. Samaan aikaan, kun vaikkapa kipulääkkeisiin kuolee pilvin pimein porukkaa, kiistellään hormonista, jolla ei saa kovin helposti itseään hengiltä.

      Tasapuolisiiden vuoksi, miksi niiltä lääkäreiltä, jotka määräävät reseptilääkkeitä ja aiheuttavat kuoleman, tai vamman, ei oteta reseptien määräämisoikeutta pois?

      Tykkää

      1. Moniko saa T3-monoterapiaa ? 320 ? Kipulääkkeitä käyttänyt 3 miljoonaa ? Siis 9300 kertaa useampi.
        Kipulääkkeet aiheuttaa arviolta 150-200 kuolemaa vuosittain.
        Jos T3:een kuolee yksikin niin 1*9300 = 9300 suhteessa 150-200 tarkoittaa että T3 on silloin paljon tappavampi kuin joku kipulääke.

        Tykkää

  5. Minun kokemukseni on toisenlainen. Tohtorin tutkinto on ajokorttiin verrattava paperi tutkimushierarkiassa. Se takaa sen, että tuntee säännöt, mutta ei välttämättä ymmärrä niiden tarkoitusta. Ajamalla oppii liikennesäännöt ja tutkimalla post-doccina oppii,mitä tutkimus on. Vasta valmistuneet tohtorit ovat viisaimmillaan. Ne,joista ei tule tutkijoita, kehuvat tohtoriudellaan, joka on vain osoitus vahvasta perseestä.

    Tykkää

  6. Blogisti kirjoitti:

    Jos Ursula Schwab olisi kuka tahansa pönttö apulaisprofessori jota kukaan ei kuuntele, ei ketään tietenkään häiritsisi sekään että osaako hän lukea vai ei. Mutta kun Ursula oli Pohjoismaisten Ravitsemussuositusten rasvatyöryhmän puheenjohtaja apunaan aisaparinaan Matti Uusitupa, niin silloin Ursulan lukutaidosta riippui 26 miljoonan pohjoismaalaisen terveys ja henki.

    Schwabin artikkeli julkaistiin ruotsalaisessa ”Food & Nutrition Research” -lehdessä jonka neutraalin nimen takaa itse asiassa paljastuu sikäläinen ravitsemusteollisuuden ja -kaupan liitto nimeltä ”Swedish Nutrition Foundation”. Toisin sanoen artikkelin julkaisivat Coca-Cola, Danone, Kellogg ja Unilever. On siinä puolueetonta rasvatutkimusta kerrakseen
    …………………………………………………………………………..
    Huom!
    Uusituvan sidonnaisuudet(NNR): http://www.slv.se/upload/NNR5/DoI%20Uusitupa%20webb.pdf

    Schwabin sidonaisuudet(NNR): http://www.slv.se/upload/NNR5/DoI%20Schwab.pdf

    Vertaa ruotsalaisen Riséruksen sidonnaisuuksiin,joka ilmoittaa jopa oppilaansa sidonnaisuudet: http://www.slv.se/upload/NNR5/DoI%20Riserus%20webb.pdf
    ……………………………………………………………………………
    Uusituvan ilmoittamatta jättämät sidonnaisuudet: http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2666

    Tykkää

  7. Ydinvirke on tämä:

    ”Toisin sanoen artikkelin julkaisivat Coca-Cola, Danone, Kellogg ja Unilever.”

    Sivistyssanakirjassa tätä kutsutaan käsitteellä systemaattinen korruptio. Se, että miten Ursula on sitoutettu tähän hommaan mukaan, pitäisi selvittää.

    MTV:n 45 minuuttia lopetettiin, kun erehtyi tekemään tutkivaa journalismia. Kohta lääkefirmat lopettavat MOT:n.

    Tykkää

    1. Näin on näreet! Kovin suuresti harmittelen Ursulan touhuja. Ehkä se on turhaa. Pitää todennäköisesti keskittyä vain siihen mitä itse tekee ja antaa muitten sählätä. Itsensä kanssa joutuu koko ajan kuitenkin tekemään paljon töitä.

      Tykkää

  8. Kiitos Christer – hyvä kirjoitus! Kunpa jo jossain joku heräisi!
    Pitäisi tehdä joukkokanne oikeuskanslerille Ursulasta: hän aiheuttaa väärillä lausimillaan terveyshaittoja. Lausukoon yksityshenkilönä mitä haluaa, mutta ei asemansa perusteella.

    Tykkää

  9. Minua keljuttaa kovasti myös Ursulan pulinat ja varmat väitteet. Lisäksi keljuttaa muidenkin yleispätevät ravitsemukseen liittyvät ohjeet. Kaikille ei sovi yhdet nyrkkisäännöt. Minä olen ikä-ihminen ja tiedän mikä on ollut minulle terveellisitä, koska olen melkoisen terve ikä-ihminen. Tässä minun (ei varmatikaan sinun) menestystarinani pikku palaset:
    – juo runsaasti huonelämpöistä vettä, varsinkin aamuin illoin (voitelee suolistoa ja pitää tavaravirran liikkeellä ruoansulatuskanavassa, kunnes lopulta avustaa suolikuonan lopullista poistumista kehosta)
    – syö silloin kun sinulla on nälkä (kaikkea mikä maistuu; lihaa, kalaa, kanaa,perunaa, talkkunaa, luumuja, matikkakeittoa, viiliä, talouspiimää, karviaisia, omenoita, lanttua, porkkanoita ja jokunen salaatinlehtikin mahtuu mukaan)
    – liiku paljon, mutta muista, että ruumiillinen työ on hyötyliikuntaa parhaimmillaan, kunnon hiki on merkki nousevasta kunnosta.
    – sauno ja pidä huoli puhtaudestasi, näin vältät silsasienet, ajokset, märkähaavat ja taliköhnät. Lisäksi haisetkin paremmalta.
    – jos juot viinaa, tee sitä harkiten. Pikku hutikka on parempi kuin turmiollinen mäsä.
    – älä syö mitään pillereitä purkeista, jollei lääkäri ehdottomasti käske (yksi mustikka vastaa kymmentä ns. vitamiinipilleriä, eikä aiheuta ummetusta).
    – seurustele hyvien ihmisten kanssa, vältä munapäitä äläkä murjottele yksiksesi.
    Näillä syvällisillä elämänohjeilla olen pärjännyt melkoisen kivasti. Ainoa vaivani tällä hetkellä on suurikokoinen, krooninen ja ajoittain vuotava peräpukama. Välillä se on nätisti, mutta taasen välillä juilii. (Ehkä käyn sen hirtättämässä pois, sen verran se vaikuttaa muuten hiennon elämänlaatuuni).

    Tykkää

    1. Ai jaa, nyt kelpaa yllättäen jonkun nuoren opiskelijanuorukaisen blogikirjoitus.

      Salli minun nauraa. Nauru kuulemma pidentää ikää…

      Tykkää

    2. Tämä Swedujen tutkimus johon tässä viitataan, http://www.medscape.com/viewarticle/827768_3 on kyllä aika heikko.

      Porukka söi MUFFINSEJA keskimäärin kolme päivässä, muun ruoan lisäksi. Toisissa PUFAA, toisissa SAFAA, molemmissa noin puolet hiilareita, joista oletettavasti iso osa sokereista. This study was funded by the Swedish Research Council (project K2012-55X-22081-01-3). The Swedish Society of Medicine also provided support. This work was performed within Excellence of Diabetes Research in Sweden.

      Pidän hyvin outona sitä, että fruktoosin osuus rasvamaksan suhteen oli jätetty pois. Voiko olla niin, että fruktoosin ja rasvan yhdistelmä on pahin mahdollinen rasvamaksan tuottaja? Tällöinhän vanhan kansan viisaus ”älä syö sokereita ja rasvaa samalla aterialla” pitää paikkansa.

      Tykkää

      1. Voi Christer, älä sentään aloita ikärasistin uraa.

        Kerran pääsi 9-vuotias tyttö, Emily Rosa, murskaamaan kansanparantajien uskomukset kun sai per review-läpäistyn tutkimuksensa printattuna arvostettuun lääket. journaaliin JAMA:an.
        http://keskustelu.skepsis.fi/Message/Message/346197

        Uskaltaako Tuomari nauttia fruktoosipommi omenasta ? Sehän pitää lääkärin loitolla joka päivä. 😉 Entäs maistuuko jenkkien rasvainen apple pie ?

        Tykkää

      2. Omena päivässä pitää lääkärin loitolla, kaksi vie lääkäriin 🙂

        Jenkeissä sen verran asuneena voin sanoa, että apple pie maistuu hyvälle, muttei niitä joka päivä syö. Ei edes donutteja 🙂

        Uskomushoitojen teho perustuu uskoon. Niin perustuu monien mielialalääkkeidenkin. Teoriat kyllä löydetään taustalle, esim. serotoniiniteoria, joka on ajat sitten kuopattu. Mikäli katse käännetään potilaaseen, on yksi ja sama miten parantuu, kunhan parantuu. Ymmärrän sen, että jos kyse on vakavasta sairaudesta ja lääketiede voi oikeasti parantaa, niin tuolloin on tavallaan typerää uskoa uskomushoitoihin, joissa ei ole näyttöä tehosta. Valinta on kuitenkin aina yksilön itsensä ja sitä meidän tulee kunnioittaa.

        Mielestäni tämä asetelma näkyy tässä kilpirauhaskeskustelussa erinomaisesti. Väitän, että T3-hoito tulee hyväksytyksi, kunhan teoriat saadaan kuntoon. Sitä ennen sekin on uskomushoitoa, vähän kuin akupunktio oli aikoinaan.

        Tykkää

  10. Juuri Helsingin yliopistolla oli auki ravitsemustieteen yliopistonlehtorin virka. Jos kerran olette niin fiksuja ja valveutuneita ja tiedätte asiat paljon paremmin kuin ravitsemustieteen parissa työskentelevät, miksi ette pyri muuttamaan systeemiä sisältä päin ja hae paikkaa yliopistolta? Kuopiossa kaiketi myös silloin tällöin vaihtuu henkilökunta ravitsemustieteellä.
    Vastaukseksi eivät kelpaa käsittämättömät vastaukset, kuten esim. että teillä ei ole edes mahdollisuuksia, sillä ette ole Big Foodin korruptiolistoilla, tai että yliopistolle palkataan vain hyvä veli-verkoston samanmielisiä jäseniä, jotka käsi ravitsemussuosituksien päällä vannovat tyydyttymättömän rasvan nimeen tai jotain muuta mielikuvituksellista.

    Voisiko kuitenkin olla, että paikka ei teille aukenisi, sillä siihen tarvittaisiin muutakin kuin muiden alatyylistä haukkumista ja laajempaa näkemystä asioista?

    Taitaa olla asian laita niin, että oikeat asiantuntijat käyttävät aikansa mieluummin esimerkiksi tutkimuksen tekemiseen ja uuden tiedon tuottamiseen, eivätkä muiden ihmisten parjaamiseen Internetissä.

    Tykkää

    1. Oikein hyvä kommentti. Olin Suomen Akatemian palkkalistoilla 10 vuotta ja tein tutkijan työtä. Oli ihanaa aikaa. Sitten tutkimusohjelmaani ei enää uusittu ja jouduin siirtymään muihin hommiin. Yritin moneen kertaan palata tutkijaksi, mutta 1990-luvun alussa oli kerta kaikkiaan toivoton lama. Ei mitään jakoa tutkijaksi. Tiedän kyllä tuon tutkijan maailman.

      Olisi ajan tuhlausta 57-vuotiaan filosofian tohtorin hakea tuollaista yliopistovirkaa, jos tarkoitit vihjailullasi juuri minua.

      Tykkää

    2. Paikat eivät aukea edes oikeilla papereilla. Pitää olla oikea puolue, sukulainen tai muu suhde. Tämä on valitettava fakta missä tahansa virassa.

      Ihmisten parjaaminen netissä on mielestäni oikeutettua silloin, kun kyse on julkista valtaa harjoittavasta ihmisestä, kuten Ursulasta.

      Väitän, että hän on tehnyt enemmän pahaa kuin hyvää, mikäli mittarina pidetään julkisuudessa olleita kommentteja.

      Esimerkkinä Ursulan kommentti karppaajalasten huostaanotosta http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288431227278.html on todella hullu. Se ei perustu minkäänlaiseen faktaan, vaan täysin uskomuksiin.

      Ravintorasvoista esimerkiksi Schwab edelleen jaksaa jankata, vaikka tässä on kirjoitettu auki selväkielisesti se, että hän on väärässä http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/46-nykykasitys-ravinnon-rasvoista

      Tällä hetkellä tiedetään, että sokeri on varmuudella erittäin paljon vaarallisempaa kuin ravintorasvat, mutta millä tavoin se näkuu Ursulan (ja muiden) julkisissa kommenteissa? Mikäli ei näy, pitää kysyä miksi ei näy?

      Tykkää

  11. ”Olisi ajan tuhlausta 57-vuotiaan filosofian tohtorin hakea tuollaista yliopistovirkaa, jos tarkoitit vihjailullasi juuri minua.”

    No kun kerran ei ole tohtorilla julkaisuja, niin ei tule hommia. Näita kakkajuttuja ei lasketa edes tekstiksi.

    Tykkää

      1. Jaa minkin lisääntyminen on ollut tohtorimme aiheena. Ikivanha väitöskirja ja muutama siihen liittyvä yhteisartikkeli suppean erikoisalan julkaisussa. Jonkin olen vaimon kautta perehtynyt yo-virkojen täyttöön, ja halukkaita yleensä kyllä on riittävästi, mutta näyttöjä laajemmalta alueelta heiltä yleensä puuttuu, eli käytännössä tohtoreita tuotetaan huuhaata tekemään. Noilla ei taida päästä edes minkkitieteen assistentiksi, ja lehtikirjoituksia en itse viitsisi edes vakavasti mainita.

        Tykkää

      2. kukkakaaliömyySS ja väli-kylj-ys/ystys varastelun ankeaa arkea-(työvoimapullaa-varastaen on halvempaa) käteinen, saumasukka, stupidohammas Divide et impera lahjottu hjallitus (EK)- hätä-käteinen rysseliin velalla & saumaSukkalle "Arvokkaa sanoo:

        Tyhjää täynnä siis tyhjä sivu – mitä siis todella tarkoitat vai juuri sitä? – oliko ns huumoria tämä…

        Tykkää

  12. Astuiko piru omille varpaillen kirkossa (NNR5, ravintosiosituskonferenssi Kööpenhaminassa)?

    Tutkija Ursula Scbwab, ItäSuomen yliopisto, tunnettu rasvalla pelottelija ja vähähiilihydraattisen ruokavalion vastustaja, on käynyt läpi tutkimuksia siitä mitä rasvaa meidän tulisi syödä, aukaisee suunsa yhtä-äkkiä hyvin yllättävällä tavalla:

    ”Kun ruokavalion rasvapitoisuus menee alle 25E% niin triglyceridien taso veressä nousee, hyvä kolesterooli laskee ja huono glukoosin sietokyvyn, diabeteksen esivaiheen kehitys alkaa.”

    Tällä lailla, sen kummemmin edes olkapäittään kohauttamatta, hän kaataa kaikki vähärasvaista suosittelevat ruokavaliot joita meille on suositeltu 70-luvulta lähtien. Hän ei kuitenkaan kommentoi yhdelläkää sanalla neuvoja ja suosituksia joita meille on jaettu jo vuosikymmeniä. Raukkamaista, sanoisin.Yhdessä vaiheessa korkeintaan 30E% tilisi saada rasvasta. Mitä vähemmän rasvaa – sitä parempi. Suositus on johtanut siihen että kansalle on kehittynyt, metaboolinen oireyhtymä, korkea triglyceriditaso, matala hyvien kolesteroolien taso, huono glukoosin sietokyky (diabeteksen esiaste). Seurauksena yllämainituista on ollut seurannaissairaudet, diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet ja syöpä.

    katso

    lähde

    Veijo:

    Ei voi olla tulematta mieleen että näin sitä järjstetään itselle pakoteitä kunhan koko jaarittelu rasvan vaaroista kaatuu niskaan (jonka se jo totellisuudessa on tehnytkin ).

    Schwab tekee saman kuin Puska Suomen televisiossa kun hän myönsi että PK-projektin ainoa hyöty oli tupakoinnin väheneminen tutkimusalueella. Vaikea laskea edes sitä hyödyksi koska tupakointi väheni samaan aikaan muillakin alueilla.

    No, mainituilla lausunnoillahan voi sitten koettaa pelastaa nahkansa sanomalla että ”Niinhän minä sanoin”.

    http://terveydeksesi.fix4you.se/#post342

    Tykkää

  13. ”Ainoa vaivani tällä hetkellä on suurikokoinen, krooninen ja ajoittain vuotava peräpukama.”

    Hei Tahvo, oletko tutustunut männyn kuoriuutteeseen?

    Belcaro G1, Cesarone MR, Errichi B, Di Renzo A, Grossi MG, Ricci A, Dugall M, Cornelli U, Cacchio M, Rohdewald P. Pycnogenol treatment of acute hemorrhoidal episodes. Phytother Res. 2010 Mar;24(3):438-44. doi: 10.1002/ptr.3021.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20041428

    Belcaro G1, Gizzi G, Pellegrini L, Dugall M, Luzzi R, Corsi M, Ippolito E, Ricci A, Cesarone MR, Ledda A, Bottari A, Errichi BM. Pycnogenol® in postpartum symptomatic hemorrhoids. Minerva Ginecol. 2014 Feb;66(1):77-84.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24569406

    Intian ayurvedan puolelta vastaus voi löytyä Triphalasta. Triphala koostuu kolmesta kuivatusta hedelmästä: amla, bibitaki ja haritaki. Sitä saa Suomestakin luomulaatuisena. Kannattaa tosin ottaa selvää käytöstä, sillä siinä on laksatiivisia ominaisuuksia.

    Baliga MS1, Meera S, Mathai B, Rai MP, Pawar V, Palatty PL. Scientific validation of the ethnomedicinal properties of the Ayurvedic drug Triphala: a review. Chin J Integr Med. 2012 Dec;18(12):946-54. doi: 10.1007/s11655-012-1299-x. Epub 2012 Dec 13.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23239004

    Tykkää

  14. Mielestäni enemmän pitäis keskustella päättäjien sidonnaisuuksista ja tällaisista piilomainontakeinoista.

    ”JSN:ltä langettava päätös Taloussanomille Vastaaja: Taloussanomat. Asia: Piilomainonta. Ratkaistu: 17.9.2014.
    Lehti julkaisi verkossa maksettuja blogeja eli kaupallista sisältöä. Pelkät maininnat ”Kumppaniblogit” ja ”Yhteistyökumppanin sisältöä” eivät erottaneet niitä selvästi toimituksellisesta aineistosta.Kantelu 25.4.2014

    Ratkaisu

    JO 16: Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava.”

    http://tinyurl.com/qjgfkpy

    Miten tähän olisi sitten suhtauduttava? ”Päättäjien” kuulee valittavan ettei heihin uskota/luoteta riittävästi, oletetaanko että tällainen lisää luottamusta?

    http://www.mediuutiset.fi/kumppaniblogi/benecol/

    Tykkää

  15. Minkälainen käsitys Suomessa on D-vitamiinin tärkeydestä?

    ”Brittien tulokset vahvistavat käsitystä riittävän D-vitamiinin saannin tärkeydestä ja viittaavat sopivan veripitoisuuden olevan keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla vähintään 90 nmol/l. Tämä alkaa olla lähellä tasoa, joka havaitaan päiväntasaajan seuduilla asuvilla luonnostaan.”

    http://www.iltalehti.fi/terveys/2014092318687310_tr.shtml

    Tykkää

  16. Kuten Veijo Puustinen ihmettelee, mennäkö alle 25 %:n No suositukset taitaa olla yli 25 %:a, No ei siitä varmaan kannata ihmetellä. kunhan joku väittää jotain. Mennäkö hh alle jotain ja lopulta rasvat alle jotain, No keep it going.

    Tykkää

    1. ”Kuten Veijo Puustinen ihmettelee, mennäkö alle 25 %:n No suositukset taitaa olla yli 25 %:a, No ei siitä varmaan kannata ihmetellä. kunhan joku väittää jotain. Mennäkö hh alle jotain ja lopulta rasvat alle jotain, No keep it going.”

      En minä pahemmin ihmettele mitään muuta kun sitä missä virallisessa ravintosuositksessa mennään. Runsaasti omega6 rasvahappoja-runsaasti hiilihydraatteja (kokojyvää kun se on niiiin terveellistä) ja rasvaa tulee välttää koska se aiheyttaa sitä sun tätä (ilman perusteluja tietenkin).
      Kuinka moni tavallinen rasvanpelkoinen pulliainen rasvanpelossaan luiskahtaa suosituksen alle rasvaosuudessa?? Elintarvikkeita koskeva matematiikka ei varmaankaan olemonellakaan hanskassa.
      Tulokset näkyvät kyten Schwab kertoi-ylipainoongelma ja diabetes karkaamassa käsistä.
      Kansalle valehteleminen jatkuu kuintenkin entiseen malliin.

      Tykkää

  17. Ursula Schwab hyökkäsi HS:n haastattelussaan kalaöljyn käyttöä vastaan ja väitti, ettei siitä ole mitään hyötyä lasten aivotoiminnalle. Jos professori osaisi lukea ja vielä ymmärtäisi lukemaansa, hän voisi ehkä huomata, että ravitsemustieteilijöiden omassa ammattilehdessä Nutrition äsken julkaistussa katsauksessa näkemys on toisenlainen: Kalaöljystä on nimenomaan hyötyä etenkin lapsille ja nuorille, jotka syövät vähän ja harvoin rasvaista kalaa ja joilla on oppimisvaikeuksia.

    Useat kansainväliset organisaatiot suosittelevat aikuisillekin ravintolisänä ≥ 500 mg/vrk EPA+DHA- rasvahappoja tai ≥ 2 rasvaista kala-ateriaa viikoittain. Australian ja Uuden-Seelannin virallisissa suosituksissa kehotetaan miehiä nauttimaan näitä rasvahappoja 610 mg päivässä ja naisia 430 mg päivässä. 9–13-vuotiaile pojille suositellaan 400 mg ja tytöille 350 mg päivässä. Tutkimusten mukaan nuoret eivät saa ravinnosta suositeltuja määriä, vaan he tarvitsevat kalaöljyä ruoan lisänä.

    Uusi brittitutkimus osoittaa, että henkisesti heikkolahjaisilla ihmisillä on yleisesti D-vitamiinin puute. US antaa ymmärtää, ettei hän nauti D:tä ruoan lisänä, koska hän saa sitä riittävästi ilmankin.

    Welma Stonehouse. Does Consumption of LC Omega-3 PUFA Enhance Cognitive Performance in Healthy School-Aged Children and throughout Adulthood? Evidence from Clinical Trials. Nutrients 2014, 6(7), 2730-2758; doi:10.3390/nu6072730
    http://www.mdpi.com/2072-6643/6/7/2730/pdf

    Frighi V, Morovat A, Stephenson MT, et al. Vitamin D deficiency in patients with intellectual disabilities: prevalence, risk factors and management strategies. British Journal of Psychiatry 2014. pii: bjp.bp.113.143511. Press release 25.9.2014
    http://www.rcpsych.ac.uk/mediacentre/pressreleases2014/vitaminddeficiency.aspx

    Tykkää

  18. jaahas, onkohan Ursula Schwabnin haastattelun printtiversio eri kuin nettiversio.

    Ainakin nettiverison mukaan

    Kalaöljystä on nimenomaan hyötyä etenkin lapsille ja nuorille, jotka syövät vähän ja harvoin rasvaista kalaa

    Niin ja 2-3 annosta kalaa viikotttain + maitovalmisteiden d-vitamiini, jos et syö, niin kannattaa ottaa vitamiinilisää, kuulostaa ihasn suositusten mukaisilta.

    Muuten auttoiko D-vitamiinien lisäys heikkolahjaisia, niin ja suositusten mukaanhan D-vitamiinia pitää ottaa lisänä, jos on puutetta, varmaan US on myös maininnut siitä. Niin ja mitä muuten US:n maininta siitä, että jos saa tarpeeksi D-vitamiinia niin ei tarvitse nauttia lisiä ?

    Tykkää

  19. Haluan tuoda esille lisää seikkoja osoituksena siitä, ettei apulaisprofessori Schwab osaa lukea. Liian runsas hiilihydraattien syönti suurentaa seerumin triglyseridejä, jotka ovat sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Schwabin suosittelema ruokavalio on siis omiaan lisäämään sydäntautien riskiä, kun taas hänen vastustamansa vähähiilihydraattinen ruokavalio (vhh) pienentää sitä.

    Schwab pelottelee kalaöljyn käytöllä, joka hänen mukaansa suurentaa LDL-kolesterolin pitoisuutta seerumissa ja on siksi vaarallista sydämelle. Katsotaanpa tarkemmin, miten asia todellisuudessa on.

    Veren rasvahäiriöitä hoidetaan yleensä statiineilla, mutta ne eivät juuri alenna kohonneita triglyseridejä. Jos ne jäävät koholle statiinihoidosta huolimatta myös koululääketieteessä neuvotaan laihduttamaan, lisäämään liikuntaa, lopettamaan tupakointi, rajoittamaan alkoholin käyttöä ja nauttimaan omega-3-rasvahappoja, fibraatteja ja niasiinia (National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III ja 2011 American Heart Association scientific statement).

    Kalaöljyt ovat erityisen tehokkaita alentamaan kohonneita triglyseridejä. Tähän asti lääkärit ovat määränneet yleensä EPAn ja DHA:n yhdistelmiä. Uusissa kliinisissä tutkimuksissa (MARINE ja ANCHOR) on testattu puhdistettua ja väkevöityä E-EPAa, joka on osoittautunut niin hyväksi, että Yhdysvaltain lääkelaitos on myöntänyt sille lääkkeellisen käyttötarkoituksen kohonneiden triglyseridien alentaminen. Schwab ei näytä tuntevan E-EPAa eikä sillä tehtyjä tutkimuksia, koska hän edelleen toitottaa, että kalaöljy suurentaa LDL-kolesterolia. Tämä ei päde E-EPAan, kuten tutkimukset kiistatta osoittavat (Fares ym. 2014, Castaldo 2014). Kuvasta 2 (Fares ym. 2014) näet, kuinka E-EPA suorastaan alentaa LDL:ää. Voidaan vain kysyä, miksi apulaisprofessori Ursula Schwab valehtelee toimittajille ja heidän lukijoilleen? Voidaan myös ihmetellä terveystoimittajien kehnoa ammattitaitoa, kun he eivät ota selvää asioista, jotka ovat kaikkien vapaasti saatavilla.

    Fares H, Lavie CJ, DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH, Milani RV. Icosapent ethyl for the treatment of severe hypertriglyceridemia. Review. Therapeutics and Clinical Risk Management. 2014;10:485-92. doi: 10.2147/TCRM.S36983. eCollection 2014.
    http://www.dovepress.com/getfile.php?fileID=20574

    Castaldo RS. A retrospective case series of the lipid effects of switching from omega-3 Fatty Acid ethyl esters to icosapent ethyl in hyperlipidemic patients. Postgraduate Medicine. 2014;126(3):268-73. doi: 10.3810/pgm.2014.05.2775.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24977343

    Tykkää

  20. ”Dietary Fatty Acids and Risk of Coronary Heart Disease in Men The Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study

    (Received June 4, 2014.Accepted September 4, 2014.)

    Conclusions—Our results suggest that SFA intake is not an independent risk factor for CHD, even in a population with higher ranges of SFA intake. In contrast, polyunsaturated fat intake was associated with lower risk of fatal CHD, whether replacing SFA, trans fat, or carbohydrates. Further investigation on the effect of monounsaturated fat on the CHD risk is warranted.”

    http://atvb.ahajournals.org/content/early/2014/09/25/ATVBAHA.114.304082.abstract

    Tykkää

    1. Siis,

      SFA saanti ei ole yksittäinen syy,

      mutta toisaalta pufan saanti on tärkeää, fataleissa tapauksissa tärkeää tjaah, mitä se nyt tarkoittaa

      Tykkää

      1. ”Minkä taakseen jättää sen eestään löytää”

        Ennen korvattiin rasvoja hiilihydraateilla.

        Tykkää

  21. ”Healthy Lifestyle Cuts Risk of MI by 86% in Swedish Cohort Study”
    http://www.medscape.com/viewarticle/832424?src=rss&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter?src=sttwit

    Tupakointi -29%

    Terveellinen ruokavalio -20%

    Kohtuullinen alkoholin käyttö -15 %

    Kohtuullinen liikunta -12

    Ei vyötärölihavuutta -10%

    Yhteensä 86% pienempi aivohalvauksen riski.

    Tupakointi suurin yksittäinen riskitekijä tässä kohorttitukimuksessa.

    Pohjois-Karjalassa oli ykkös kehoitus: ”Älä tupakoi”

    Tykkää

      1. Tupakan suhteen näin voitaneen sanoa.

        Harmi, että hän meni hölmöilemään niitä muita juttuja, mm. ravintorasvojen suhteen. Muutenkin THL:n (kansanterveyslaitoksen) hänen aikaansa harjoittama ”pelottelupolitiikka” on tuottanut enemmän haittaa kuin hyvää. Ehkäpä he pikkuhiljaa alkavat oppia miten ihmistä motivoidaan ilman pelottelua ja väärän tiedon levittämistä.

        Esimerkiksi HPV-rokotteen osalta kuudesluokkalaisia tyttöjä pelotellaan edelleen. Opettajat on aivopesty kertomaan, että jos ei ota rokotetta, tyttö saa syövän. Täysin väärä lähtökohta, mutta tuntuu toimivan.

        ”Useimmat ajattelevat, ettei tiedolla ole mitään voimaa ja ettei siitä ole johtamaan eikä hallitsemaan; ei mihinkään sellaiseen. Heidän mielestään on tavallista, että ihmisellä tosin on tietoa, mutta se ei häntä ohjaa, vaan jokin muu: milloin into, milloin mielihyvä, toisinaan ahdistus, toisinaan rakkaus, usein pelko. Lyhyesti: orja, jota nuo kaikki muut raahaavat mukanaan. Oletko siis tästä samaa mieltä vai pidätkö tietoa hyvänä ja uskotko sen pystyvän hallitsemaan ihmistä? Siis niin, hyvän ja pahan tuntevaa ei kukaan voi pakottaa tekemään toisin kuin tieto käskee, ja että järki on riittävä turva ihmiselle?”

        Platon (427-347 eKr.)

        Tykkää

      2. Rajan toisella puolella Venäjällä tilanne on paha/edelleen huono , johtuen noin 40% keskimääräisestä tupakontiasteesta ja erittäin vähäisestä hedelmien ja kasvisten syönnistä. Sieltä voi mielestäni ko indikaatioilla löytää kohtuu helposti keripukkia ja korkeita sydän ja verisuonitauti lukuja.

        Tykkää

      3. Löytyi vanhaa artikkeli mutta oletan että ajakohtainen edelleen Venäjän Karjalassa.

        ”Puska kuvasi Venäjän Karjalan kansanterveyttä surkeaksi ja elintapasairauksien yleisyyttä ”tavattomaksi”. Elintason koheneminenkaan ei hänen mukaansa suoraan korjaisi tilannetta. Pahimmillaan kansanterveys saattaa heikentyä edelleen, kun ruplia jää enemmän viinaan ja tupakkaan.
        – Tupakka selittää yllättävän suuren osan kroonisista taudeista, Puska kertoi.
        Kansanterveyslaitoksen selvityksen mukaan tupakointi selittää 35-69-vuotiaiden venäläismiesten kuolemista 42 prosenttia. Suomessa sama luku on 19 prosenttia.
        Alkoholi on myös suurongelma. Viime vuonna – monesti viinan suoraan tai välillisesti aiheuttama – tapaturma oli yleisin kuolinsyy Karjalassa.”

        http://vanha.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1998/16.lokakuu/ELIN4098.HTM

        Tykkää

  22. Mielenkiintoista ”indikaation tynkää”:

    ”Oleate, a common dietary fat found in olive oil, restored proper metabolism of fuel in an animal model of heart failure, researchers report.

    …”This gives more proof to the idea that consuming healthy fats like oleate can have a significantly positive effect on cardiac health,” Lewandowski said — even after disease has begun.”

    http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140929180057.htm

    Tykkää

  23. Maailmallahan aletaan heräileen….
    Minä meinasin täällä aikoinaan saada ”virtuaalisesti turpaani” kun menin ehdottamaan/vaatimaan toimia erilaisista lisäveroista, hinnoitteluista, manoskielloista, ravintokoostumusvaatimuksista teollisuudelle hömppämuonan, hömppäjuomien sekä tupakan suhteen.

    ”Profits and pandemics: prevention of harmful effects of tobacco, alcohol, and ultra-processed food and drink industries”

    http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)62089-3/abstract

    Tykkää

  24. kattos jussipussi innostui.

    Onneksi meillä on oma oleate- lähde Suomessa. Taidanpa ostaa pullon rypsäriä kun käyn seuraavan kerran kaupassa.

    Tykkää

    1. ”The term ”oleic” means related to, or derived from, oil or olive, the oil that is predominantly composed of oleic acid.”

      http://en.wikipedia.org/wiki/Oleic_acid

      ”Low density lipoprotein rich in oleic acid is protected against oxidative modification: implications for dietary prevention of atherosclerosis.”

      The results suggest that diets sufficiently enriched in oleic acid, in addition to their LDL-lowering effect, may slow the progression of atherosclerosis by generating LDL that is highly resistant to oxidative modification.”

      http://www.pnas.org/content/87/10/3894.short

      Indikaatio jälleen Välimeren dieetin terveellisistä mekanismeista…

      Tykkää

      1. No minulle riittää itämerellinen rypsäri 60/20 suhteelle oliiviöljyn 70/15 suhteeseen, lisäksi rypsärissä saa n.10%:a omega kolmosta.

        Tykkää

      2. Välimeren ruokavalio saa nykyään paljon kavereita joilla on samalaiset kuteet ja melkein nimetkin. Tieteellinen näyttö tosin kulkee jäljessä vielä näiden ”melkein Välimeren ruokavalio” kohdalla.

        “Victory has a thousand fathers, but defeat is an orphan.”
        John Fitzgerald Kennedy

        Tykkää

      3. no joo,

        onko kaviöljyt near like oliivi, vai luokkaa, maissi, auringonkukka jne. No varmaan USA pyrkii torppaamaan Kanadalaisen rypsärin tulon USA:n markkinoille, no ilmeisesti rypsärin/ canolan tapauksessa hyväksytään ns big pharman väitteet, rypsäri on epäterveellistä, kun USA niin sanoo, mutta auringonkukka, maissi ym pn terveellistä, ei sitten kelpaakaan.

        Tykkää

  25. ”Neljä tai useamman antibioottikuurin syöneestä alle kaksivuotiaasta lapsesta tulee todennäköisemmin ylipainoinen kuin vähemmän lääkkeitä syövästä lapsesta.

    Toistuvat antibioottikuurit nostavat lihomisriskiä noin kymmenyksellä, ilmenee Pennsylvanian yliopiston ja John Hopkinsin yliopiston tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin yli 64500 yhdysvaltalaislapsen terveystietoja vuosilta 2001 – 2013. Lasten tietoja seurattiin viisivuotiaiksi saakka.

    Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen pitää tutkimustulosta odotettuna. Hänen mukaansa samaa asiaa tutkittiin jo 1950-luvulla alipainoisilla keskosilla.

    – Ilmeni, että antibiootteja antamalla heidän painonsa kasvaa, Huovinen sanoo IS:lle.

    Hän kuitenkin muistuttaa, että antibiootteja merkittävämpi tekijä lasten ylipainossa on ruokavalion liiallinen sokeri.”

    http://www.iltasanomat.fi/perhe/art-1288745848129.html

    Tykkää

  26. Mitenkähän Ursulan putiikki denialisoi tämän uuden tiededokumentin sanoman https://www.youtube.com/watch?v=e2kLpHo3__0 ??

    Microbirth:

    ”MicroBirth is a new feature-length documentary looking at birth in a whole new way; through the lens of a microscope. The film investigates the latest scientific research that is starting to link the way babies are born with health in later life, particularly the increased risk of children developing certain immune-related conditions, including asthma, type 1 diabetes, celiac (coeliac) disease, obesity, cardio-vascular diseases, mental health disorders and even some cancers.”

    Vai mahtaako olla niin, ettei tästä maasta löydy osaamista edes asioiden kieltämiseen tai kontraproduktiivisen tutkimuksen tekemiseen?

    Tykkää

    1. niin mitä tämä on

      lasi tai kaks, max puoli litraa maitoa, muuten W. Willet ei tainnut olla kovin hypessä lihansyönnissä, olikohan se akuutin lähetyksessä. Niin low fat ja voita 20g? Onko sama vaikutus?

      Tykkää

Jätä kommentti