Terveystohtori Pekka Puskalla on asiaa

Puska pukkasi maailmaan uuden kirjan ihan itsestään. Kirjan sain arvioitavaksi äskettäin. Onneksi oli tarjolla junamatkat Vaasaan ja edestakaisin, matkaseurana ystäväni kirja.

omistuskirjoitus

 

Olemme monista asioista ihan samaa mieltä ja kuin samasta puusta veistettyjä: sitkeitä terveystyön tekijöitä. Joistakin asioista lausumme jyrkästi erimielisiä kommentteja. Jälkimmäinen seikka ei kuitenkaan ole rikkonut monikymmenvuotista ystävyyssuhdettamme.

Sitkeyttä Pekalta vaadittiin kun hän nuorena lääkärinplanttuna sai päähänsä opettaa pohjois-karjalaisia syömään vihanneksia (jonninjoutavaa kaninruokaa?), tumppaamaan viimeisen kerran tupakat (sinä olet tupakkamiehiä vastaan!), liikkumaan enemmän, käymään säännöllisissä terveystarkastuksissa (suomalainen mies ei mene lääkäriin kuin äärimmäisen pakon uhatessa) ja poistamaan keittiön pöydältä sen voirasian. Jälkimmäinen teko oli ilkeänkatalaa niin että pahaa tekee: Pekka otti pöydältä pois kohtuullisin määrin nautittuna terveellisen voin ja toi tilalle silloisen erittäin paljon transrasvaa sisältäneen margariinin.

Oikeaa tietoa terveydestä tarvitaan. Sitä löytyy tästä kirjasta. Pitää vihata Pekkaa oikein sydämensä kyllyydestä, jos ei mitään hyvää kirjasta löydä. Onkohan Antti Heikkilä lukenut kirjan?

Kirjan parasta antia on terveellisten elämäntapamuutosten tärkeyden esilletuonti. Tämä on Pekan vahvinta aluetta. Elämäntapamuutoksilla saadaan suomalaisille lisää terveitä elinvuosia. Ei ole kuitenkaan itsestäänselvää, että tilanne jatkuu suotuisena. Pekka huomauttaa, että nuorten lihominen ja diabeteksen yleistyminen voivat hyvinkin alkaa lyhentää odotettavissa olevaa elinikäämme. Nyt yhteiskuntaan ilmaantuneet aktiiviset seniorit voivat jäädä väliaikaiseksi ilmiöksi, jota meitä suuria ikäluokkia seuraavat sukupolvet eivät enää pääse näkemään.

Pekka kirjoittaa oivaltavasti:

Kysymys ihmisten omasta vastuusta ja omien valintojensa merkityksestä esitetään yhä uudelleen ja uudelleen. Kannammeko yksin vastuun elämästämme? Mikä on ympäristön, yhteiskunnan ja yhteiskunnallisen päätöksenteon merkitys elintavoillemme? Kirjan perussanoma ja oma vakaa kokemukseni on, että kysymys on molemmista. Kyse on sekä yksilön että yhteisön vastuusta – mutta ennen kaikkea on kyse niiden välisestä vuorovaikutuksesta.

Terveyden edistäjien suosikkisanoma tulee kirjan sivuilla tutuksi: ”Terveelliset valinnat on tehtävä helpoiksi.” Pekka syväluotaa tätä sanomaa ruokakauppojen laajentuneella valikoimalla, tupakoinnin ja tupakalle altistumisen vähenemisellä ja kauhistelee alkoholinkulutuksen sekä ylipainon lisääntymistä. Muutos parempaan suuntaan on hidasta siellä, missä epäterveelliset elintavat ovat juurtuneet syvälle kulttuuriin ja elinkeinorakenteeseen.

Pohjois-Karjala-projekti henkilöityy Pekka Puskaan. On mahdotonta ajatella tuota projektia ilman tohtori Helge Honkapohjan, väestötieteilijä Väinö Kanniston ja professori Martti Karvosen viitoittamaa Puskaista polkua. Karvonen oli sanonut, että hänen viisaimpia päätöksiään oli Pekan nimittäminen projektin johtoon: ”Ei siksi, että olisit ollut hyvä, vaan siksi, että olit nuori.” 27-vuotiaalle vastavalmistuneelle Pekalle aukeni tie tähtiin ja kyllähän Pekka projektiin rakastui.

Töitä tehtiin ”saappaat savessa” kaikin mahdollisin keinoin. Oli marttailtoja, lapsille suunnattuja tietoiskuja, kaupoissa mitattiin mummojen ja ukkojen verenpainetta sekä kolesterolia, metsästyseuroissa vierailtiin, sydänyhdistykset olivat mukana, kunnanjohtajien luona oltiin hattu kourassa, valtuutetut vakuutettiin, paikallinen teollisuus otettiin mukaan jne. Eräs amerikkalainen guru opasti Pekkaa ”push, push and push”. Kansainvälinen työporukka ymmärsi miksi hänen nimensä oli Pushka. Kaikki kunnia tästä Pekalle. Kukaan muu ei olisi tähän kyennyt.

Rakkaus projektiin on vuosien saatossa ollut niin syvä, ettei Pekka näe projektin ongelmakohtia. Sehän ei kestä tieteellistä arviointia. Siinä kävi nimittäin niin, että sydänkuolleisuus ensin nousi (! ) projektipaikkakunnalla ja alkoi laskea muun maan (kontrollipaikkakunnat) tavoin vasta myöhemmin. Tieteellisessä kokeessa olisi pitänyt näkyä selvä ero koepaikkakunnan ja kontrollipaikkakunnan välillä. Tätä Pekka olisi tietysti voinut edes hieman avoimemmin pohdiskella kirjassaan. Minun mielestäni on kelvotonta piiloutua sen kirjassa olevan väitteen taakse, että Pohjois-Karjala-projekti oli vain lippulaiva, ja muutoksen koko maassa sai aikaan monipuolinen terveysvalistus eri puolilla yhteiskuntaa. Mutta tieteellinen koe siis epäonnistui, eikö niin? Eikö voitaisi sopia siitä, Pekka?

Voin kulutuksen romahtamisen voi pistää Pekan piikkiin. Myös yleisen rasvahysterian siemenet hän kylvi maaperäämme. Kaiken piti olla kevyempää ja rasvattomampaa. Tämän vahingollisen tempun korjaamiseen ei taida yhden sukupolven kierto riittää. Kun nyt on virallisestikin tunnustettu, että terveytemme pahin mörkö on sokeri eikä rasva, kansan syviin riveihin on istutettu Pekan toimesta niin kauhea rasvapelko, että suunta ei muutu rasvaisemmaksi, ei sitten millään!

Tupakan kiivaana vastustajana Pekka sai tehdä pitkiä työpäiviä vakuuttaakseen epäilijät. Voidaan todeta, että tässä tapauksessa Pekka voitti ja hänen suora toimintansa on ollut ihailtavaa. Ajatelkaa, muutamassa vuosikymmenessä Suomi on muuttumassa yhä savuttomammaksi yhteiskunnaksi ja tupakoivien osuus on suorastaan romahtanut. Lobbareita on ollut liikkeellä tupakkayhtiöiden toimesta, mutta tähän on päästy! Jotenkin toivoisin terveysvalistajan innokkuudella voivani Pekan kanssa kohdata sen päivän jolloin tupakka on hävitetty Suomesta.

Kun löytyi päivänselvä yhteys tupakan ja keuhkosyövän välille alkoi Pekan taistelu tupakkayhtiöitä vastaan. Kirjassa on mielenkiintoisia käänteitä. On siinä tupakkaa kulunut kun suuret tupakkayhtiöt ovat pohtineet tilannettaan. Vasta 2000-luvulla suostuivat mokomat törkylaitokset tunnustaa tosiasiat. Toki hämäävät viestit jatkuvat. Pekka huomauttaa, että nyt markkinoidaan uusia tupakkatuotteita (nuuskaa ja sähkötupakkaa!) ja päähuomio kiinnitetään kehitysmaiden asukkaiden koukuttamiseksi tupakkaan.

Kirjan sivuilta löytää vilkasta ravitsemuskeskustelun analysointia. Pekka on kiitettävän suurella innolla osallistunut ravitsemuskeskusteluun. Välillä olemme ottaneet rajustikin yhteen, mutta aina yhteenoton jälkeen reilusti paiskanneet kättä ja kiittäneet toisiamme antoisasta keskustelusta.

puska

Suosittelen kirjan hankkimista. Se on iso pala suomalaista terveysviestintää hyvässä ja pahassa.

Bibliografiset tiedot:

Pekka Puska. Raha tai henki. Docendo Oy, 181 sivua, 2014 ISBN 978-952-291-088-2

Vastaan kommentteihin ja saatan tarvittaessa kysyä Pekalta lisäselvityksiä.

100 kommenttia artikkeliin ”Terveystohtori Pekka Puskalla on asiaa

 1. Kiitos, asiallinen tiivistelmäarvio! Jouduin itsekin yläasteella kouluineni kyseisen projektin osaksi, mutta voita en ole koskaan lakannut syömästä. Paljon hyvää varmaan tehtiin, nimenomaan painonhallinnan puolella.
  Mukavaa,että olette ystävällisissä väleissä. Ihmisen kanssa voi olla eri mieltä, ja silti keskustella sivistyneesti. Tätä toivoisin suomalaiseen keskustelutraditioon lisää. Asiat voivat olla eri mieltä, mutta henkilökohtaisia loukkauksia ei tule ottaa osaksi debattia…

  Tykkää

 2. Terveisiä Pekalle.

  Pekka jaksoi vastata melkein aina THL:n sähköpostistaan minullekin, vaikka välillä latelin melkein tappouhkauksia. Kiitokset tästä.

  Henkilökohtaisesti olen kuitenkin vakuuttunut, että ”laita vain sipaisu margariinia” ”vain vähän rasvaa” ”ei kananmunia” ”ei rasvaisia maitotuotteita” -valistus vei meitä 2-tyypin diabetes geenit omaavia karmaisevalla tavalla harhaan. Näin minua ja pientä poikaani.

  Poika on muuten hoikistunut. Leivän (yleensä näkkäri, kun siinä on vähemmän hiilaria) päällä on voita + kinkkua/kananmunaa ja maito usein punaista. Kasviksia on säännöllisesti, kuten Pekka oikein opetti. Myös kalaa pyrin suosimaan silloin kun pääsen lastani ruokkimaan. Urheilee valtavasti, kuten on tehnyt pienen ikänsä. Maan parhaita kuulantyöntäjiä ikäisissään, voitti kesän isoimman kisan maassamme. Olisi maan parhaita myös monessa muussa lajissa, mutta väärät tärkkelyspainotteiset (ja vähärasv. vähä prot.)ohjeet ovat olleet toistaiseksi esteenä. Pikkumies, tärkeintä, että nauttii olostaan.

  Mäkin ostin Pekan kirjan. Näin ollen tuen taloudellisesti Pekka veijarin eläkepäiviä.

  Muistan ikuisesti kun kättelin Pekkaa. Herran katse oli kuin lattialle paskantaneella Cockerspanielin pennulla: ”Minä se olin, mutta älä minua syytä”.

  Kalaa, vihanneksia, marjoja – näitä on hyvä suosia, tuumasi Pekka eräässä haastattelussa. Jos minun pitäisi nimetä yhden aterian kolme ruoka-ainetta yleisterveellisenä ohjeena, niin ne olisivat täsmälleen samat kuin Pekalla.

  Leppoisia eläkepäiviä ja tervetuloa mun luokse kylään. Grillaan kalaa ja otetaan oluset.

  Sami Uusitalo
  Dipl. Ins. Espoo

  Tykkää

  1. Näin se on, kuten Sami kirjoitit. Pekka vain noiden lisäksi suosittelee myös etelän veteliä hedelmiä. Niissä on liikaa fruktoosia meidän geeniperimällemme. Maksan pitää muuntaa kaikki sokerit glukoosiksi ja siksi liika sokeri, nimenommaan hedelmien sisältämä liiika fruktoosi kuormittaa maksaa ja voi aiheuttaa maksakirroosin. Eli Pekka on tässä väärässä suositelleensa hedelmiä.
   Tosiasia on, että nykyihminen saa ihan liikaa hiilareita ja ne aiheuttavat 2-tyypin diabetesta ja tukkeuttavat verisuonia, siis nimenomaan nopeat hiilarit kuten kaikki leivät, myös ruisleipä, sillä on täysin sama glykeeminen indeksi kuin valkoisellakin leivällä. Sitten peruna on pahasta, sitä ei tarvita juuri lainkaan, se on nopea hiilari, pasta, makaroni, maissi kypsennettynä, kaikki viljat ovat nopeita hiilareita, myös kaikki kypsennetyt kasvikset ovat nopeita hiilareita, lanttu ja porkkanalaatikkokin. Juurekset, marjat, vihannekset, eli yleensä kaikki kasviperäinen pitää syödä raakana. Poikkeus on tomaatti, se pitää kuumentaa, jos haluaa suojautua syövältä tomaatin sisältämällä lykopeenilla. Se ei irtoa kuumentamattomasta tomaatista, siksi ketsupissa on 4x enemmän lykopeenia kuin tomaatissa sinällään.
   Kalaa pitää syödä, makrilliissa on eniten DHA- ja EPA-rasvahappoja. Kalanmaksaöljyssä samoin lsäksi siinä on A; D; ja E-vitamiinia.
   Margariini pois, se on pahasta, sen rasva on omega6-rasvaa ja omega6 rasva aiheuttaa tulehduksia elimistössä, joita kolesteroli tulee korjaamaan. Maidon tulee olla mieluummin tankkimaitoa, täysmaitoa tai punaista maitoa, muut maidot ovat vaarallisia, aiheuttavat mm. naisille hedelmättömyyttä, koska eivät saa luonnollista rasvaa.
   Liimsat makeutetut mehujuomat, olutkin pois ehkä, viinitkin, viiina on terveellisin alkoholi, kun sitä ottaa punaisen maidon kanssa hiukkasen, ei paljoa. Punaviiniss on kylläkin resveratrolia, mikä hidastaa telomeerian päiden katkeamista ja siten jatkaa elinikää. Siksi kannattaa syödä vain punaisia rypäleitä, kuten yleensäkin mahdollisimman värikkäitä ja erivärisiä kasviksia. Porkkanan sisältämä alfakaroteeeni jatkaa elinikää.
   Kolesterolin tulee olla vähintään 5,0, mieliellään lukemissa 6-9, naisilla hieman enemmän kuin miehillä. Alle 5,0 kolesterolilla on todettu olevan jo kymmenen vuotta sitten korkeampi kuolleisuus, kuin yli 5,0 kolesterolilla (Leino Utriainen 2002) ja äskettäin julkaistu norjalaislääkärien tutkimus osoittaa samaa.
   LDL kolesterolin pitää olla vähintään, kolme jos haluaa kasvattaa lihaksia, koska lihasmassan kasvu tarvitsee LDL-kolesterolia. Ilmeisesti tästä juuri johtuu statiinimyrkkyjen aiheuttamat jalkakivut, koska ne todennäköisesti kuihduttavat lihaksia.
   Statiineja, verenpaine, sokeritauti eikä mielenterveyslääkkeitä ei missään tapauksessa pidä syödä, ainakin viimeksimainitut altistavat ihmisen alkoholismille ja huumeille, siis päihdeongelmille.

   Ja, sitten, älkää yleensäkään uskoko mitään, mitä lääkärit teille sanovat, tupakanpolton lopettamiskehotusta lukkuunottama ja liiallista alkoholinkäyttöä vastaan. Älkäää syökö eineksiä, ei natriumnitriitillä E250 taikka natriumnitraatilla E251 punaiseksi värjättyjä lihatuotteita, kuten makkakaaa, lihaleikkeileitä eikä mitään lihaa, missä on näitä kahta syöpää aiheuttavaa ainetta. Ne muodostavat valkuaisaineiden kanssa elimistössä nitrosoamiinia ja se on syöpää synnyttävä aiine. Jos sellaisen kammottavan virheen teette, että ostatte punaiseksi värjättyä lihatuotetta, nauttikaa jotain runsaasti C-vitamiinia sisältävää marjaa, juuresta kasvista tai hätätilassa menee sitruuna ja appelsiinikin, ne kumoavat kuulema tämän vaikutuksen.

   Tässä oli paljon, mitä tämän maan valtaeliitti ei allekirjoita, mutta hehän ovatkin väärässä. Tosin Mikael Fogelholm nyt jo tunnusti, että he ovat uskoneet vääriä profeettoja, ja asia oli se, että tyydyttynyt rasva ei aiheuta valtimonkovetustautia. Hän sanoin näin ilmeisesti luennollaan ja se on merkittävä asia, vaikka Mikael Fogelholmin tiedon tasoa ravitsemusasioista en kovin korkealle arvostakaan. Mielenkiinoista katsoa, milloin Ursula Schwab, Matti Perheentupa, Pekka Puska, Sydänliitto, Diabetesliitto ja moni muu harhaanjohtaja alkaa ottaa kantaa. Ai niin, Ursula Schwab jo rajusti kommentoi oliko se professori vai mikä, en muista, Heikki Karppasen tunnustusta samasta asiasta, eli että tyydyttynyt rasva ei ole infarktin riskitekijä.

   Todellinen riski iinfarktille on homokysteiini. Sen viitearvo on Suomessa 5-15. Arvo 15 on liian korkea, koska jos arvo on yli 11, infarktiriski kasvaa merkittävästi. Homokysteiinia ei mitata virallisella taholla muualla kuin HUS:ssa. Tosiasiahan on, että infarktin saaneilla on korkea homokysteiini, mutta eihän meidän nämä mainitsemani viralliset tahot sitä tiedä, koska se harvoin mitataan, tuskin infarktipotilailtakaan mitataan. Ja vaikka he tietäisivät, he eivät tunnusta, koska he saavat rahoitusta lääketehtailta tai ovat sidoksissa lääketehtaisiin. Nimittäin homokysteiinin alentamiseen ei ole kallista lääkettä, siihen riittää B6, B9 ja B12 vitamiinit ja ne saa yhdestä B-vitamiinitabletista ja halvin 100 kpl purkki maksaa 4 €, yksi tabletti päivässä riittää.
   Sitten Mg ja sinkkiä kannattaa myös syödä.

   Lääkkeet pois ja syömään terveellisesti;) Lääketehtaat saa jäädä nuolemaan näppejään, paranee terveys ja kansantalous alkaa kukoistamaan, kun ei mee enää turhiin lääkkeisiin rahaa ulkomaille.

   Tykkää

 3. Edelleenkin Heikki Anttila.Pekka on hyvä mies,mutta julkisuus ja hyvä asema ei välttämätä ole terveellinen yhdistelmä.Luohan se tressiä ja verenpainekkin saattaa kohota.Ja sitä kautta sairautta tuoda.En ole lukenut Pekan kirjaa ,mutta silloin tällöin lueskelen liittyen terveyteen.Syöjiä on niin paljonkin kun on ihmisiäkin.Mutta tärkeä pointti on mitä suuhusi laitat ja sitä kautta suolistosi ja elimistösi toimii.Suoliston mikrobit ja bakteerit ovat tärkein juttu tässä asiassa.Kun laitat suuhusi väärää ravintoa,niin suolisto antaa kyllä välittömästi merkin ja huutaa sieltä että elä hyvä ihminen syötä tätä moskaa enää minulle.Mutta ihminen on huono oppimaan ja ymmärtämään miten suolistoa pitäisi kohdella.Suomessa olisi paljon vähemmän vatsa ja suolistoperäisiä tauteja jos oikein osattaisi syödä.

  Tykkää

 4. En ostaisi kirjaa vaikkase olisi viimeinen saatavilla oleva ja lukuhaluja olisi.
  Puska on pyhittänyt elämänsä valehtelemiselle ravinnosta.
  Pk-projekti on hyvä esimerkki siitä miten tieteellistä tutkimusta EI tule tehdä.
  Vihdoin ja viimein löytyi mieheltä selkärankaa sen verran että pystyi suomalaisessa TV-ohjelmassa myöntämään että kyseisestä prijektista ei olleut muuta hyötyä kuin että tupakointi alueella väheni. Jopa sekin on kyseenalainen saavutus koska tupakointi väheni muuallakin samaan aikaan.
  Suurimman karhunpalveluksen hän on THL:n välityksellä tehnyt diabeetikoille koska Diabetesliitto katsoo asiakseen jakaa samaa ravintosuositusta myös heille. ”Sitä vartenhan meillä on insuliinia” kuten eräs liiton asiantuntija Suomen TV:ssä kysyttäessä kertoi.
  Raportit nykyisin kertovat diabeteshoidon täydellisestä epäonnoistumisesta, hoitotavoitteita ei saavuteta.
  Ei kai asiaa kyseisten laitosten ravintoneuvoilla tarvitse kenenkään modernia tutkimusta seuraavan ihmetellä. Jo terve maalaisjärkikin riittää pitkälle diabeteksen kohdalla. Olisiko kenenkään mielestä mielekästä jos AA-kerhoissa suositeltaisiin reilummin Koskista hoitokeinona?

  Tykkää

   1. Katkeraa??

    Mitä katkeraa on siinä että hoidettuani itseäni (D2) tiukalla LCHF ruokavaliolla ja seurattuani niin painonhallintaa kuin diabetesta koskevia tutkimuksia ja todettuani että ne pitävät paikkansa kohdallani (ja lukemattomien muiden kodalla) olen pudottanut painoani yli 30kg 7 kuukaudessa (ruokavalion aloittaessani) sekä kaiken kukkuraksi selviämällä ilman minkäänlaista lääkitystä diabetekseeni. Vastaa varmasti parempaakin lottovoittoa.
    Miksi siis olisin katkera?

    Jos jotkut ovat katkeria niin he löytyvät niin THL:stä kuin Diabetesliitosta. Hyökkäykset VHH-ruokavaliota kohtaan ovat jo kauan sitten saavuttaneet todella korkean huumoritason.

    Joten en siis ole katkera. Nautin samalla tavalla hyvistä huumorisarjoista TV:ssä kuin mainittujen liittojen selittelyistä. Ne jopa lyövät monesti TV:n sarjat hevosenmitalla.

    Ystävällisin terveisin Veijo

    Tykkää

   2. Veijo Puustinen on keskustelupalstoilla tunnettu häirikkö, joka on saanut kirjoituskiellon lähes kaikkialle (Iltalehden keskustelupalsta, Diabetesliiton kohtauspaikka, karppaus-foorumi, suomi24!!!) joten kannattaa jättää hänen kommenttinsa omaan arvoonsa.

    Tykkää

 5. Ranskalaiset nauttivat koko ikänsä voita, kermaa ja muuta hyvää. Sydänsairaudet ovat minimissä. Ei olisi Puskan kannattanut tehdä tutkimustaan, vaan opettaa kansa rakkauden tielle kohtuullisella viininjuonnilla höystettynä. MOT. 😉

  Tykkää

 6. Tieteellinen puoli taisi jäädä puolitiehen…Mutta politiikka on sellasta;-) Holhoavaa virkamiestä maasta kyllä löytyy joten olishan se hyvä että ei huvikseen ihmisiä harhaan johdeta. Toisaalta kun katsoo muuta maailmaa vaikka alkoholipoliitikassa niin on tämä Suomi ihme paikka rajoituksineen ja kieltoineen…

  Tykkää

 7. Blogisti kirjoitti:
  Pohjois-Karjala-projekti henkilöityy Pekka Puskaan. On mahdotonta ajatella tuota projektia ilman tohtori Helge Honkapohjan, väestötieteilijä Väinö Kanniston ja professori Martti Karvosen viitoittamaa Puskaista polkua. Karvonen oli sanonut, että hänen viisaimpia päätöksiään oli Pekan nimittäminen projektin johtoon: ”Ei siksi, että olisit ollut hyvä, vaan siksi, että olit nuori.” 27-vuotiaalle vastavalmistuneelle Pekalle aukeni tie tähtiin ja kyllähän Pekka projektiin rakastui.
  ………………………………………………………………………………………………….
  Odottelemme nyt mielenkiinnolla elääkö Pekka yhdeksänkymmenvuotiaaksi kuten ”viisaan päätöksen” tehnyt Karvonen? Tosin Karvonen hävisi ikäkilpailussa kollegalleen Ancel Keysille,joka saavutti kunnioitettavan 104 iän…
  http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(09)61654-8/fulltext

  He found that many consumed a staggering 6000 calories daily just to get through their day’s work. “You can’t manage that by eating potatoes”….

  “You need to eat fat—pork fat, butter on bread, salted meat, salted fish”…..

  “He convinced Ancel Keys that Finland held a major key to central questions of cardiovascular science and public health at mid-20th century: the causes of cultural differences in heart attack rates and the role of diet in atherosclerosis”

  Together, they published results showing that serum cholesterol concentrations in the east of the country were much higher than in the west.

  Nappasin pikku pätkän tekstistä,joka kertoo hyvin Karvosen ajattelumallin ytimen: Söivät ”perhanan metsurit” 6000 kaloria läskiä.

  Kysymys kuuluukin: Olisivatko nuo Ilomantsin metsämiehet saaneet kokoon edes yhtä mottia halkoja nykyisin suositeltavalla puppeella ottaen huomioon sen aikaiset työkalut?

  Tykkää

  1. jaa en tiennytkään että butter on bread, salted meat, salted fish käännös suomeksi on läskilä. No mukavaahan on vetää kurvat suoriksi. Ai niin eipä tainneet Puska/ Kolmonen aikanaan vaatia, että metsurit söisivät pupuruokaa koko 6.000 kcal:a.

   Muuten tuosta voin kulutuksen vähentymisestä, uskoisin että suuri osa johtui valmisruokateollisuuteen siirtymisestä.

   Tykkää

   1. käsittääkseni metsureilla talviaikaan oli läskiä leivillänsä koska voi kovettui pakkasessa todella kovaksi.

    On kai turha kierrellä sitä että voin käyttö väheni valehtelemalla kansalle että se on epäterveellistä. Samaan aikaan markkinoille pumpattiin terveelliseksi väitettyä teollisuusrasvaa=margariinia. Onneksi tänäpäivänä tiedetään että voista eikä tyydyttyneestä rasvasta ole missään todistettu olevan terveyshaittaa. Margariinin terveysvaikutuksista ei tiedetä oikeastaan mitään mutta uutta tietoa niin valmistuksesta kuin haitoistakin tulee pikkuhiljaa.

    mm.

    Margariinipakkauksesta voit ehkä lukea seuraavaa:

    Valmistettu rapsi (rypsi) oljystä ja kirnumaidosta. Tuote sisältää “elintärkeää rasvaa niin että lapset kasvavat ja kehittyvät normaalisti.

    Se mitä ei kerrota on että tuote sisältää prosessoinnin seurauksena kemikaaleja. Elintarvikelaitoksen selvityksen mukaan tuottesta löytyy benseeniä, lipeää, valkaisuaineita ja liuottimia-usein asetoonia.

    Huojuvilla rapsi- (rypsi) pelloilla joita käytetään tuotteen mainostamisen yhteydessä on hyvin vähän tekemistä sen ompelukoneöljyn kanssa joka värjäämällä, suolaamalla ja lisäämällä voiaromeja ja käyttämällä erilaisia kemiallisia prosesseja muuttuu margariiniksi. Jos sen sijaan lisätään valkoista väriä ja hajusteita saadaan aiakiseksi ihorasvaa tai sitten maalia tai voiteluaineita.

    Margariinituottet olisi syytä siirtää samaan hyllyyn esim. Kloriinin kanssa kemiallisten valmisteiden joukkoon.

    Vaarallista? Kukaan ei tiedä. Tutkimusraportit kertovat astman ja allergioiden lisääntymisestä margariinia syövien lasten parissa.

    Oli asia niin tai näin on margariini tuottena täysin tarpeeton ja mauton niin terveellisyyden kuin maunkin kohdalla verrattuna voihin.

    http://terveydeksesi.fix4you.se/#category9

    Tykkää

   2. Niin ja vaarallista kun kukaan ei tiedä? Ei kait samalla paljastu, että astmaattimisuus ja muut johtuu siitä, ettei lapsoset syö viljaa ja nauti liikaa tai no allergisuushan taitaa johtua siitä ettei lapset joudu olemaan pölyjen kanssa … niinku tekemisissä.

    Tykkää

 8. Me margariinin ystävät haluaisimme päästä seuraamaan margariinin valmistusprosessia.
  Onko se todellakin niin mahdottoman kemiallinen, ihan kuin jossain kemiallisessa pesulassa?

  Onko kukaan päässyt salaa kuvaamaan margariinin valmistusta? Mitä siellä oikein tapahtuu? Syövätkö ihmiset oikeasti sellaisia tuotteita?

  Tykkää

  1. Margariinitehtaalla:

   Tältä näyttää Unileverin margariinitehtaalla Helsingborgissa. Täällä valmistetaan Becel, Flora, Lätta ja Milda (millä nimillä Suomessa?). Työntekijän, joka oli sitä mieltä että on kaikille hyväksi tietää miten heidän lemmikkimargariininsa valmistetaan, salaa valokuvaama. Juttu julkaistiin Asaftonbladet:issa tänään.

   Helsingborg:in satamaan tulee palmuöjyllä lastattu alus. Lasti on menossa monikansalliselle yritykselle, Unilever:ille, margariinin valmistusta varten.

   Aluksen tankin tyhjennys kestää vuorokauden.

   Jottei aluksen tarvitsisi matkata tyhjänä takaisin Aasiaan saadaan samat tankit täyttää sadoilla erilaisilla kemikaaleilla kuten acetooni, hexaani, heptaani, glykooli, metanooli, fosforihappo ja rikkihappo.

   – Perussääntö on että elintarvikkeita saadaan kuljettaa ainostaan elintarvikkeita kuljettamaan tarkoitetuissa tankeissa mutta ruokaöljyjen kohdalla on EU:n elintarvikelaissa poikkeus, sanoo Lars-Börje Croon, Elintarvikelaitoksen tarkastaja.

   Kun kemikaalit on sitten purettu lastista Aasiassa tankit puhdistetaan ja sen jälkeen ne voidaan jälleen täyttää ruokaoljyllä. Mahdollisten kemikaalijättöjen lasketaan häviävän öljyn raffinoinnin yhteydessä margariinitehtaalla.

   lue lisää jos hermot kestää:

   osa1:
   http://terveydeksesi.fix4you.se/#post276
   osa2:
   http://terveydeksesi.fix4you.se/#post277

   Tykkää

   1. Margariinin valmistusprosessi

    Minua kiinnosti siinä määrin margariinin valmistus, että pyysin Bunge Finlandin (entinen Raision margariiniliiketoiminta) elintarvikekemistejä kertomaan seikkaperäisesti miten heillä margariinia valmistetaan. Tässä margariinin valmistusprosessi siinä muodossa kuin se on käytössä Bungen tehtailla. Teksti on siinä muodossa kuin se minulle toimitettiin.

    Bunge Finland Oy käyttää margariinien ja levitteiden raaka-aineena kasviöljyjä ja -rasvoja. Prosessissa ei käytetä kovetusta (= vetykäsittely). Ennen margariinin valmistusta öljyistä puhdistetaan voimakasta makua ja hajua aiheuttavat yhdisteet. Puhdistettu, miedon makuinen ja tuoksuinen öljy säilyy puhdistamatonta paremmin.

    Öljyistä ja rasvoista poistetaan haju- ja makutekijöitä puhallusprosessissa, jossa öljyt ja rasvat höyrytislataan. Rasva saatetaan yli 200 °C lämpötilaan vakuumissa (tyhjiössä) ja sen joukkoon ohjataan höyryä. Rasvan joukossa olevat haihtuvat maku- ja hajuyhdisteet tarttuvat höyryyn ja poistuvat sen mukana. Poistoon ei käytetä mitään kemikaaleja. Puhdistus ei vaikuta öljyjen rasvahappokoostumukseen ja esimerkiksi tokoferolit (E-vitamiini) säilyvät hyvin.

    Margariineissa käytetään kasviöljyjen rinnalla pieni määrä kasvirasvoja. Kasvirasvoilla vaikutetaan tuotteen rakenteeseen. Pelkällä kasviöljyllä ei saada aikaiseksi levitettävää rakennetta. Rasvaseos koostetaan sekä terveellisyys että tuotteen käyttöominaisuudet huomioiden. Rasvaseos on pääosin rypsiöljyä, jolloin margariinin rasvakoostumus säilyy hyvänä. Kasvirasvoja käytetään vain sen verran, että rakenne saadaan halutun laiseksi.

    Rasvaseokseen lisätään emulgointiaineet ja suositusten mukainen määrä A- ja D-vitamiinia. Emulgointiaineina käytetään yleisesti lesitiinejä, jotka on eristetty soijasta tai rypsistä. Käytössä on myös kasvirasvojen mono- ja diglyseridejä. Emulgointiaineet edistävät tuotteen rakenteen pysyvyyttä. Tuotteen rakennetta muokataan luonnostaan kovilla kasvirasvoilla, joita ovat mm. palmu- ja kookosöljy.

    Palmuöljyä käytetään suussasulavuuden saamiseksi halutunlaiseksi. Bunge kuuluu RSPO:iin (Round table of Sustainable Palm Oil), eli ovat osaltaan tukemassa kestävän kehityksen palmun käyttöä.

    Margariinin ns. vesiosan raaka-aineet (vesi, suola, happamuudensäätöaineet, mahdolliset aromit sekä maitojauhe/maitoproteiini/piimä) sekoitetaan keskenään. Vesiosa lisätään rasvaseokseen hitaasti, jolloin vesipisarat leviävät rasvan joukkoon. Näin muodostuu emulsio. Tavoitteena on, että vesipisaran koko on erittäin pieni, jolloin saavutetaan vahva rakenne.

    Tämän jälkeen seos pastöroidaan, jolla varmistetaan hyvä mikrobiologinen laatu. Myös raaka-aineiden valinnalla on tärkeä osuus mikrobiologisessa laadussa. Pastöroinnin jälkeen tuote jäähdytetään takaisin noin 40-45 °C lämpötilaan, jossa kaikki rasva on vielä sulaa.

    Margariini kiteytetään ja vaivataan, jolloin tuote saa lopullisen muotonsa. Kiteytyksen periaatteena on, että tuotetta jäähdytetään ja samalla sitä sekoitetaan voimakkaasti. Tällöin rasva alkaa muuttua nestemäisestä kiinteäksi ja sekoituksella varmistetaan se, että muodostuvista rasvakiteistä tulee niin pieniä, ettei niitä voida havaita suussa. Kiteytyksen jälkeen tuotetta vaivataan vielä, jotta varmistetaan tuotteen hyvä levitettävyys.

    Jotta margariinin rakenteesta tulee tasaista, ts. sen kiderakenne on todella pieni, pitää kiteytyminen suorittaa nopeasti. Kiteyttäminen eli olomuodon saattaminen nestemäisestä kiinteäksi tapahtuu jäähdyttäjissä. Jäähdyttäjissä margariiniemulsio kulkee kylmissä putkissa ja näin rasvaan muodostuu kiteitä. Ko. putkissa on sekoittajat, jotta kylmä pinta vaikuttaa koko emulsiomassaan. Koska vesi on emulsiossa rasvan ympäröimänä todella pieninä pisaroina, jää se rasvan kiteytyessä kiderakenteen ympäröimäksi. Vesi ei siis jäädy, koska emulsion lämpötila ei käy koskaan lähellä 0 °C.

    Samalla periaatteella, eli nopealla jäähdyttämisellä ja sekoituksella saadaan jäätelön tasainen rakenne aikaan. Jos jäätelö on kiteytynyt väärin, kaikki voivat tuntea sen epätasaisena rakenteena. Hitaassa jäähdytyksessä rasvassa (margariini) tai kermassa (jäätelö) muodostuu suuria kiteitä, jotka tuntuvat suussa epätasaisuutena.

    Rypsiöljyn puristaminen tapahtuu ns. lämminpuristuksella, eli rypsin siementä lämmitetään ennen puristamista, jolloin siemenestä saadaan suurempi määrä öljyä irti. Kylmäpuristuksessa siementä ei lämmitetä ja siksi saanto on heikompi.

    Heksaania käytetään puristekakkuun jääneen öljyn uuttamiseen, näin siemenestä saadaan vieläkin enemmän öljyä talteen. Bunge Finland käyttää ainakin toistaiseksi lämminpuristettua rypsiöljyä. Käytössä ei ole uutettua rypsiöljyä.

    Tuotannossa käytetään vaihtoesteröityjä rasvoja. Vaihtoesteröidyissä rasvoissa alkuperäisten rasvojen ja öljyjen kaksoissidokset on tallella. Rasvahapon luonnollista rakennetta ei muuteta kuten kovettamisessa, joten rasvahappo säilyttää ravitsemuksellisesti terveellisen muotonsa.

    Aikanaan kritisoidusta vetykäsittelystä luopumisen yhtenä syynä oli teknologian kehitys, eli sulavuudeltaan samankaltaisia rasvoja voitiin valmistaa muutenkin kuin kovettamalla. Kovettamisprosessiin liittyivät myös transrasvahapot, joita muodostui osittain kovetuksen yhteydessä (eli kun prosessia ei saatettu loppuun saakka, ts. rasvan tyydyttymättömiä rasvahappoja haluttiin säilyttää).

    Transrasvahappojen on todettu olevan ravitsemuksellisesti epäterveellisempiä kuin tyydyttyneiden. Transrasvahappoja ei muodostu rasvan loppuun asti kovettamisessa, jolloin tyydyttyttymättömistä rasvoista saadaan täysin tyydyttyneitä ja lopputuotteen ravitsemuksellinen laatu vastaa tyydyttyneen rasvan ravitsemuksellista laatua.

    Kovetuskäsittelystä luovuttiin siis sekä teknologisista että ravitsemuksellisista syistä. Nykyään Bungen tuotteet eivät sisällä transrasvahappoja.

    Hyväksytty omavalvontasuunnitelma ja laatu- ja ympäristöjärjestelmät takaavat sen, että margariininvalmistus on kaikin tavoin elintarvikkeille soveltuva prosessi ja tuotteet ovat mikrobiologiselta laadultaan, ravitsemuksellisesti ja käyttöominaisuuksiltaan turvallisia ja terveellisiä.

    Tykkää

   2. ”Hyväksytty omavalvontasuunnitelma ja laatu- ja ympäristöjärjestelmät takaavat sen, että margariininvalmistus on kaikin tavoin elintarvikkeille soveltuva prosessi ja tuotteet ovat mikrobiologiselta laadultaan, ravitsemuksellisesti ja käyttöominaisuuksiltaan turvallisia ja terveellisiä.”

    Terveellisiä?? Missä se on todettu ja todistettu. Löytyisiköhän ystävältäsi tutkimusraportti. Puolueeton ja korkealuokkainen?

    Tykkää

   3. Ninn ehkei tilanne ole niin vaarallinen ?

    Veijo Ruotsista varmaan haluaa nostattaa vaaraa..

    kun Ruotsissa juodaan limpparia ½:n litran sijaan 2/3 litraa aikun 2,5 litraa niin terveys kärsii.

    Tykkää

   4. Taidat olla luonteeltasi turhaninttäjä? Blogisti laittoi mustaa valkoisella nykymargariinin valmistuksesta, ainakin nyt yhden puljun puolesta ja sinä teilaat heti kaiken. Rakentavaa keskusteluako? Ajat muuttuu ja jopa margariinien valmistuskeinot siinä ohessa, onko siinä jotain pahaa, jos joku ratas liikahtaa parempaan suuntaan?

    Muista arvon Puustinen myös se, että omat kokemuksesi eivät ole yksyhteen muiden kanssaihmisten kanssa. Elä ja anna olla. Karpatkoon ne, joille se sopii ja loput eläkööt omalla tavallaan, jokainen meistä on erilainen.

    Tykkää

   5. ”Aikanaan kritisoidusta vetykäsittelystä luopumisen yhtenä syynä oli teknologian kehitys, eli sulavuudeltaan samankaltaisia rasvoja voitiin valmistaa muutenkin kuin kovettamalla. Kovettamisprosessiin liittyivät myös transrasvahapot, joita muodostui osittain kovetuksen yhteydessä ”

    Saisitko Christer selville teollisuusmargariinin ja uppopaistorasvan valmistusprosessit?

    Kolmen kärki Finelistä transrasvojen suhteen:

    Teollisuusuppopaistorasva transrasvoja 16.1g/100g

    Teollisuusmargariini 80% kaulinta Transrasvoja 6.7g/100g

    Voitaikinarasva Trasrasvoja 4.9g/100g

    Tykkää

   6. Minäkin olen pyytänyt kaikilta suomessa myytäviltä eri valmistajilta margariinin valmistusprosessin, mutta ei annettu, että jotain filunkia siinä on, kunnes toisin todistetaan.

    Tämä valmistusprosessi pitää todistaa puolueettoman porukan osalta, niin että sinne tehtaaseen ja kaikkiin niihin mennään paikanpäälle ja alusta loppuun asti katsotaan, miten se oikeasti valmistetaan.

    Kyllähän sähköpostiin voi leperrellä mitä vaan.

    Tässä Unileverin ilmoittama kasvisöljyn ja margariiniin valmistusprosessi:

    Kasviöljy ja sen valmistus:
    Margariinissa käytettävä kasviöljy on samoin valmistettua kuin muissakin elintarvikkeissa käytetyt kasviöljyt ja pulloissa myytävät kasviöljyt.
    Kasviöljyä saadaan öljykasvien siemenistä. Kasviöljyn valmistusprosessi voidaan jakaa kahteen osaan: öljyn erottamiseen siemenistä ja öljyn puhdistukseen, jota kutsutaan raffinoinniksi.

    Unileverin ravintorasvojen sisältämät kasviöljyt on erotettu puristuksen ja lämmön avulla.
    Tässä lämpöön perustuvassa erotuksessa ei ole käytetty kemiallisia aineita; öljy saadaan erotettua siemenmursketta kuumentamalla ja samanaikaisesti puristamalla. Koska tänä ns. raakaöljy sisältää siemenainesta, luontaisia metalleja (kupari ja rauta), sekä muita yhdisteitä, jotka vaikuttavat haitallisesti väriin, makuun, hajuun ja säilyvyyteen, öljy puhdistetaan.
    Esimerkiksi pienikin määrä öljyssä luonnostaan olevia metalleja (erityisesti rauta ja kupari) ja muita epäpuhtauksia vauhdittavat öljyn hapettumista eli härskiintymistä.
    Kasviöljyjen puhdistuksesta käytetään myös termiä raffinointi.

    Raffinoinnissa kasviöljy sekoitetaan ensin fosforihappoa sisältävään veteen. Tämän vaiheen tarkoituksena on erottaa öljystä lesitiinejä, sokereita, proteiineja ja metallit. Neutralisointi tehdään lisäämällä öljyyn emästä (lipeää) sisältävää vettä, jolloin saadaan saostettua proteiineja ja vapaita rasvahappoja. Öljy-vesiseos ohjataan sentrifuugiin, jossa hapolla ja emäksellä saostetut epäpuhtaudet sekä itse happo ja emäs saadaan erotettua öljystä. Tämän jälkeen öljyyn sekoitetaan vielä kerran vettä, joka haihdutetaan. Veden mukana haihtuvat mahdollisesti jäljellä olevat happo ja emäs. Viimeisessä raffinoinnin vaiheessa öljy kirkastetaan suodattamalla, jolloin saadaan maultaan, hajultaan ja väriltään laadukasta öljyä.
    Raffinoinnissa käytetyt aineet – fosforihappo ja lipeä – ovat sallittuja elintarvikekäyttöön, ja niillä on E-numerokin. Fosforihappoa (E338) käytetään esimerkiksi kola-juomissa tuomaan happamuutta ja säilyvyyttä sekä juustonvalmistuksessa proteiinin saostamisessa. Lipeää (E524) käytetään monissa elintarvikkeissa, ehkä niistä tutuin on joulun herkku lipeäkala.

    Margariinin valmistus:
    Margariinin pääraaka-aineet ovat kasviöljy (esim. rypsiöljy), kasvirasva (palmurasva, on luonnollisesti kovaa huoneenlämmössä), vedestä ja maidosta. Resepti sisältää myös suolaa, sitruunahappoa, aromia ja emulgointiaineen sekä A- ja D-vitamiinia, joita ravintorasvoihin lisätään lakisääteisesti.
    Mikäli kyseessä on kevytmargariini, tarvitaan myös säilöntäainetta (kaliumsorbaatti) takaamaan tuotteen mikrobiologinen säilyvyys myynnin aikana ja tuotteen avaamisen jälkeen.

    Margariinin valmistus on yksinkertaista, se voidaan jakaa ainesosien sekoittamiseen, pastörointiin ja jäähdytykseen.

    Tässä valmistus vielä tarkemmin:
    Rasvaliukoiset ainesosat sekoitetaan keskenään, samoin vesiliukoiset ainesosat. Molemmat seokset pastöroidaan, minkä jälkeen ne yhdistetään voimakkaasti sekoittaen. Tällöin rasva- ja vesipisaroiden koko pienenee, ja seoksesta tulee tasalaatuista. Tässä vaiheessa emulgointiaine auttaa vähentämään rasvan ja veden välillä olevaa pintajännitystä, jolloin öljy- ja vesipisarat hylkivät vähemmän toisiaan ja pysyvät kooltaan pieninä. Kun pisarakoko on halutunlainen, rasva-vesiseosta aletaan jäähdyttää samalla edelleen sekoittaen. Kun seos jäähtyy alle 20-asteikseksi, kasvirasva alkaa kiteytyä. Tällöin seos muuttuu juoksevasta kiinteäksi. Nyt margariini on valmista!

    Valio, Arla-Ingman ja Bunge eivät suostuneet kommentoimaan mitenkään kasvisöljyjen ja margariinin valmistusmenetelmää. ????

    Tykkää

   7. Kiitos tästä yhteenvedosta. Sain seikkaperäisen selostuksen Bungelta osittain siksi, että elintarvikekemisti oli puolituttu.

    Varmaan osa prosessista jäi edelleen selostamatta.

    Ongelmallisinta on ymmärtää vaihtoesteröinnin saloja. Siinähän syntyy kiinteytymisprosessissa rasvahappoja, joita ei luonnossa välttämättä esiinny. Tätäkin asiaa on pohdittu PaRas ruokavalio -kirjassani.

    Tykkää

   8. niin ja ilmeisesti väittämääsi ei tapahdu kookosöljyn tai kalaöljyn kanssa? No onneksi meillä on rypsiöljy, jota ei tarvitse kuljettaa kalaöljyn / kookosöljyn kanssa kaukaa ulkomailta. Hyvä että toit tämänkin epäkohdan esille, rypsiöljy rules, no okei, onhan tämä vähän raflaavaa.

    Tykkää

 9. Kysynpä taas teiltä terveysintoilijoilta,kuinka onnellisina aiotte kuolla tuon tervellisen elämänne lopuksi.Ei niiltä läskinsyönnin lopettajilta kukaan tainnut kysellä,kuinka mukavaa siellä sängynpohjalla oli maata toisten pyöriteltävänä.Kuolivat ne Karjalan ukot kuitenkin,vaikka Puska saikin ne muuttamaan ruokavaliotaan.

  Tykkää

 10. Saamieni selvitysten perusteella uskallan todeksi väittää, että markariini ei ole sellaista rasvaa, jota ihmiskunnan systeemissä alun perin ihmisen syötäväksi suunniteltiin.

  Annanpa esimerkin ravinnosta, joka suunniteltiin alusta alkaen sellaiseksi kuin se ihmiselle on sopivinta. Äidinmaito. Kolesteroli ja rasva ei lopu kesken.

  Tykkää

  1. Ehkä näin:

   Mitä sinut on luotu syömään

   Ihmisen kehityshistoriaan kuuluu miljoonia vuosia metsästäjänä ja keräilijänä. Ilman suurempia määriä hiilihydraatteja. Söimme mitä luonnosta löytyi, metsästimme, kalastimme ja söimme kaikkea muuta luonnosta löytyvää. Puhdasta tärkkelystä, leipää, pastaa, riisiä ja perunaa olemme syöneet maanviljelyksen opittuamme 5-10000 vuotta. Siinä ajassa ei geenimme ole sopeutuneet kuin rajallisesti mainittuun ravintoon.
   Teollistumisen mukana, noin 100-200 vuotta sitten tulivat kuvaan mukaan tehtaat jotka valmistavat suuria määriä halpaa sokeria ja valkoisia jauhoja. Erittäin nopeasti liukenevia puhtaita hiilihydraatteja. Niihin emme ole ennättäneet sopeutua ollenkaan.
   1980-luvulla kuvaan ilmestyi .luonnollisen rasvan pelko. Kevyttuotteet löivät itsensä läpi todenteolla. Kun rasvan määrää vähennetään niin täytyy syödä VIELÄ enemmän hiilihydraatteja tullakseen kylläiseksi. Siitä alkoi historia pahin ylipaino- ja diabetesongelma. Kaikkein pahiten on kärsinyt USA, rasvanpelon kotimaa. Myös Ruotsissa on ylipainoistaen määrä kaksinkertaistunut vuodesta 1989. Tänään tiedämme että aidon normaalin määrän rasvaa sisältävän ruoan pelko oli suuri erehdys.

   Sokeri ja tärkkelys ongelmana

   Hiilihydraatit, niin nopeat kuin hitaat, muuttuvat vatsassa yksinkertaisiksi sokereiksi. Sokeri imeytyy vereen ja nostaa verensokerin. Joka taas puolestaan nostaa hormoonin nimeltä insuliini tuotantoa. Insuliini on kehon tehokkain rasvaa varastoiva hormooni.
   Haima tuottaa insuliinia – Suuret määrät insuliinia estää rasvapolttoa ja ylijäämä ravinnosta varastoituu rasvasoluihin. Muutamassa tunnissa tämä johtaa ravintovajeeseen veressä ja näläntunteeseen ja ns. imelaänhimoon. Seurauksena syöt tavallisesti lisää. Sama juttu alkaa uudestaan , karuselli mikä johtaa lihomiseen.
   Pieni määrä hiilhydraatteja ravinnossa aiheuttaa sen sijaan matalamman ja vakaamman verensokerin ja täten matalamman insuliinitason. Rasvan vapautuminen rasvakudoksesta helpottuu ja se auttaa rasvan palamisessa. Täten kehon rasva vähenee tavallisesti, erikoisesti vatsan seudulta ”vatsalihavilta”

   http://terveydeksesi.fix4you.se/#post382

   Hieman kolesterolista:

   http://terveydeksesi.fix4you.se/#category16

   Tykkää

 11. jaa en tiennytkään että butter on bread, salted meat, salted fish käännös suomeksi on läskilä
  ……………………………………………………………………………………………..
  Tuntuvat kovin vaihtelevan nuo PK-muonat kirjoituksesta toiseen,mutta ehkä allaolevassa ollaan lähempänä Karvosen ajatusmaailmaa?

  Ancel Keysin elämäntehtävänä oli selvittää ruokavalion merkitys sydäninfarktien syntymiseen. Maineikkaassa Seitsemän maan tutkimuksessa Martti J. Karvonen edusti Suomea, missä sydänkuolleisuus oli 1950- ja -60-luvuilla maailman korkein. Tutkimus osoitti, että sydäninfarktien pahimpana syynä olivat niin sanotut kovat rasvat – voi, silava ja muut eläinrasvat – ja pienin vaara oli niissä maissa, joissa käytettiin kasvisrasvoja sekä öljyjä.
  http://karvoset.net/casa-karvonen.html

  Tuskin metsureilla oli tuohon aikaan varaa voihin? Sivelivät leivälleen paksulti margariinia,joka sisälsi rutkasti transrasvaa? Suurin osa heistä myös tupakoi. Hieno yhdistelmä noin sv-taudin kannalta…..eikö vain?

  Tykkää

  1. Tyydytetyn rasvan pelko perustuu—-ei mihinkään.

   Tyydytetty rasva on terveydelle vaaraton. Täysin päinvastoin kuin mitä meille on kymmeniä vuosia kerrottu viranomaisten taholta. Kenen on vastuu ja kuka näistä viranomaisita ensimmäisenä uskaltaa myöntää virheen tapahtuneen?

   Kyseesä luento 500 lääkärille. Kuunnelkaa myös mitä muuta sanotaan terveyseduista ja painonhallinnasta.

   lähde

   VIELÄKÖ SELVEMMIN SE PITÄÄ SANOA? Minuutti luennon alusta: ” TÄTEN TÄYTYY TODETA ETTÄ TYYDYTETYN RASVAN JA SYDÄN- JA VERISUONITAUTIEN VÄLILLÄ EI OLE MITÄÄN YHTEYTTÄ”. – Peter Nilsson, Professor i kardiovaskulär forskning, Januari 2010

   Aikaisempia mielipiteitä professoritasolla:

   ” Kaksi sukupolvea ruotsalaisia ovat saaneeet virheelliset ravintosuositukset ja vältelleet rasvaa tarpeettomasti. On aika tarkistaa ravintosuositukset ja muuttaa ne moderniin tieteeseen perustuviksi.”

   Göran Berglund, Professor i Internmedicin, Lund, i DN december 2009

   ” Vähärasvaisesta ravinnosta on jankutettu 30 vuotta ja nyt väite näyttäytyykin täysin vääräksi! Tyydytetyn rasvan ja sydän ja verisuonitautien välillä ei ole mitään yhteyttä.

   Fredrik Nyström Professor i Internmedicin, Linköping i Corren, september 2009

   ” Olemme aliarvioinee hiilihydraatin vaarat ja yliarvioineet rasvan vaarat.

   Johan Frostegård, Professor Medicin KI, i Expressen januari 2010

   Tykkää

   1. Kovinpa helposti sinulle voi todistaa jotain asiaa. Kun joku rasvan puolesta puhuja omalla luennollaan kertoo minuutin jälkeen ettei rasva ole vaarallista niin riittää sinulle todisteeksi. Ilmeisesti sinusta tulisi yhtä helposti statiinien puolestapuhuja, jos jossain olisi kirjoitettu, että joku prosessori on puhunut lääkäreille statiinien hyodyistä, olisit vaikuttunut statiinen hyödyistä.

    Tykkää

 12. Tässä on kommentoijat käsitellyt mister Puskaa silkkihansikkain ja onko hänen terveysvalistus käsitellyt kansan terveyttä parantavasti? TUSKIN!

  Olen katkera sydäntauti potilas joten sanasen saanen kirijoottaa.’

  Pohjois-Karjala projekti oli täysin kaupallista lähetystyötä joka käärittiin lääketieteelliseen kaapuun. Margariiniteollisuus tarvitsi menekin lisäystä joka sitten onnistui loistavasti tämän kautta. Tietenki Kekkonen antoi tausta tukea koska hänellä oli Margariini OY osakkeita. Se siitä valtiovallan tuesta. Tuli se sitten esille siellä Kiminkisen saunassa notta Pekka oli Duodemicin porukassa jäsenenä vaan olisko silloiset rehdit herrat suositellut jättäytyä Pekkaa eroon harhaoppiensa takia heidän kunnian arvoisesta porukasta. Silloin tiedettiin lääkärikunnan keskuudessa notta vedytetyt kasviöljyt aiheuttaa sydädeitä aika reippaasti. Voisiko mister Pekka selittää tämän?? Tuskin sillä oma olematon kunnia ei anna heivuuta vaan kyllä historia tulee tuomitsemaan.

  Mitä tulee tuohon tupakin polttoon ja viinan juontiin niin kyllä äitee piti huolen jo kuuskymmentä vuotta sitten sillen risujen kanssa ilman ruusuja eli ei mitään uutta. Juu ja net vihannekset niitä syötiin mitä suolaheinää löytyi ja keväällä lumien sulettua syötiin nevalta karpalot ja puolukat.

  Jos herrasta löytynee sitä rehtiyttä kansan terveysvalistajan ominaisuudessa niin voisi oikaista näitä harhapolkuja siitä voisi saada mittavat kunnostautimis poinsit himaan. Oli miten oli, jos Pekka meillä päin liikkuu niin ajelkoon ohitse.

  Eli höpö ukko!

  Tykkää

 13. ”Ihmisen kehityshistoriaan kuuluu miljoonia vuosia metsästäjänä ja keräilijänä. Ilman suurempia määriä hiilihydraatteja. Söimme mitä luonnosta löytyi, metsästimme, kalastimme ja söimme kaikkea muuta luonnosta löytyvää.”

  Ajatus metsästäjä-keräilijän ruokavaliosta perustuu hypoteeseihin. Kuten antropologi Nathanial Dominy toteaa: se on myytti.

  Nathanial Dominyn mukaan ihmiset ovat pikemminkin olleet tärkkelyksen syöjiä:

  Nature-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että esi-isiemme ruokavalio 2 miljoonaa vuotta sitten koostui lähes kokonaan kasveista:

  Mosambikissa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että ihmisten ruokavalio koostui luultavasti pitkälti durrasta 105 000 vuotta sitten:
  Mercader J. Mozambican grass seed consumption during the Middle Stone Age. Science. 2009 Dec 18;326(5960):1680-3. doi: 10.1126/science.1173966.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20019285

  Tutkimus osoittaa, että neandertalilaiset söivät myös kasvisruokaa ja tärkkelystä:
  Henry AG1, Brooks AS, Piperno DR. Microfossils in calculus demonstrate consumption of plants and cooked foods in Neanderthal diets (Shanidar III, Iraq; Spy I and II, Belgium). Proc Natl Acad Sci U S A. 2011 Jan 11;108(2):486-91. doi: 10.1073/pnas.1016868108. Epub 2010 Dec 27.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21187393

  Vihanneksia ja tärkkelystä syötiin Euroopassa ainakin 30 000 vuotta sitten:
  Revedin A1, Aranguren B, Becattini R, Longo L, Marconi E, Lippi MM, Skakun N, Sinitsyn A, Spiridonova E, Svoboda J. Thirty thousand-year-old evidence of plant food processing. Proc Natl Acad Sci U S A. 2010 Nov 2;107(44):18815-9. doi: 10.1073/pnas.1006993107. Epub 2010 Oct 18.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20956317

  Osteoporoosi on yleistä sellaisten henkilöiden keskuudessa, jotka syövät paljon eläintuotteita, erityisesti näin on inuiittien keskuudessa:
  Mazess RB, Mather W. Bone mineral content of North Alaskan Eskimos. Am J Clin Nutr. 1974 Sep;27(9):916-25.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4412233

  Vähähiilihydraattinen ruokavalio on yhteydessä merkittävästi lisääntyneeseen kuolleisuuteen:
  Noto H1, Goto A, Tsujimoto T, Noda M. Low-carbohydrate diets and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of observational studies. PLoS One. 2013;8(1):e55030. doi: 10.1371/journal.pone.0055030. Epub 2013 Jan 25.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23372809

  Vähärasvainen, tärkkelyspohjainen vegaaniruokavalio seitsemän päivän ajan aiheuttaa huomattavia muutoksia yleisesti testattuihin biomarkkereihin, joita käytetään ennustamaan sydän- ja verisuonisairauksia sekä aineenvaihdunnan sairauksia:
  McDougall J, Thomas LE, McDougall C, Moloney G, Saul B, Finnell JS, Richardson K, Petersen KM. Effects of 7 days on an ad libitum low-fat vegan diet: the McDougall Program cohort. Nutr J. 2014 Oct 14;13(1):99.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25311617

  Vähärasvainen vegaaniruokavalio parantaa sokeritasapainoa ja vähentää kardiovaskulaarisia riskitekijöitä henkilöillä, jotka sairastavat tyypin 2 diabetesta:
  Barnard ND1, Cohen J, Jenkins DJ, Turner-McGrievy G, Gloede L, Jaster B, Seidl K, Green AA, Talpers S. A low-fat vegan diet improves glycemic control and cardiovascular risk factors in a randomized clinical trial in individuals with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2006 Aug;29(8):1777-83.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16873779

  Vegaaniruokavalio parantaa glukoositasapainoa ja parantaa plasman lipidien pitoisuuksia henkilöillä, jotka sairastavat tyypin 2 diabetesta:
  Barnard ND1, Katcher HI, Jenkins DJ, Cohen J, Turner-McGrievy G. Vegetarian and vegan diets in type 2 diabetes management. Nutr Rev. 2009 May;67(5):255-63. doi: 10.1111/j.1753-4887.2009.00198.x.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19386029

  Elävätkö kasvipohjaista ruokaa syövät pidempään kuin kaikkiruokaiset?
  http://healthylongevity.blogspot.fi/2014/02/death-by-veggiephobia.html

  Tykkää

  1. ”Vähähiilihydraattinen ruokavalio on yhteydessä merkittävästi lisääntyneeseen kuolleisuuteen”

   ”Vähärasvainen vegaaniruokavalio parantaa sokeritasapainoa ja vähentää kardiovaskulaarisia riskitekijöitä henkilöillä, jotka sairastavat tyypin 2 diabetesta”

   ”Vegaaniruokavalio parantaa glukoositasapainoa ja parantaa plasman lipidien pitoisuuksia henkilöillä, jotka sairastavat tyypin 2 diabetesta”

   Muita kai on turha edes kommentoida ja mainittujen kohdalla pelkkä yksi kommentti:

   Puutaheinää.

   Ja ennenkaikkea omakohtainen kokemus yli 6 vuoden ajalta ilman lääkitystä LCHF ruokavaliota noudattavana diabeetikkona.

   hiilihydraatit noi5E%, rasva (pääasiassa tyydyttyneitä) 70E% ja loput proteiiinia.

   mainitsemiesi tutkimusten ohjeilla tulisi lähtö apteekkiin välittömästi.

   Vegaanien ruokavalio tiukasti toteuttetuna? China Study?

   Tykkää

 14. Laitetaan vielä tohtori McDougallin luento The Starch Solution. Erityisesti 28 minuutin kohdalla tulee mielenkiintoista asiaa:

  Pystyykö joku paleoruokavaliota noudattava todistamaan, että McDougall on väärässä? En tarkoita, että McDougallin ruokavalio olisi ainoa oikea, mutta tällaistakin näkökulmaa on olemassa.

  Tykkää

  1. http://www.thestarchsolutionbook.com/thestarchsolutionbook/index

   Bisnestä eikä sitten paljon muuta kun katsotaan mitä moderni tiede asiasta kertoo. Suurimmaksi syylliseksi ylipainoon nousee jatkuvasti liian korkeat insuliintasot joka saadaan aikaan esim. juuri syömällä nopeasti verensokeria kohottavaa tärkkelystä. Voisikohan joku todistaa että esim. Ruotsin Sosiaalihallituksen erikoisasiantuntijoiden ryhmä on väärässä viimeisimmässä tutkimusraportissaan missä kahden vuoden aikana läpikäytiin yli 16000 tutkimusraporttia koskien ravintoa ylipainoisille.

   Onko liiallinen määrä hormoonia nimeltä insuliini syy tavalliseen liikalihavuuteen? Kyllä, kaikella todennäköisyydellä.

   Täsää jälleen ärsyttävä uusi tutkimus insuliini-teorian kieltäjille. Rotat jotka geneettisesti modifioitiin tuottamaan vähemmän insuliinia pysyvät laihoina huolimatta siitä että syövät ruokaa joka tekee tavallisen rotan liikalihavaksi.

   Insuliinin määrä oli ainoa ero laihojen (vähän insuliinia) ja liikalihavien (paljon insuliinia) välillä.

   Tutkijat, jotka julkaisevat löytönsä erittäin arvostetussa julkaisussa Cell Metabolism, päätyvät johtopäätökseen että korkeat tasot rasvaa varastoinaa insuliinia on syynä tavalliseen liikalihavuuteen.

   Artikkeli

   Ihmisillä suurimpana syynä korkeisiin insuliinitasoihin on runsaan huonojen hiilihydraattien nauttiminen. Ei siis ole mikään sattuma että vähähiilihydraattinen ruokavalio toimii kaikissa tutkimuksissa painonhallinnassa paremmin kuin muut ruokavaliot.

   Tykkää

   1. Crister

    Minusta on aika outoa että linkit kirjoituksieni perusteluihin häviävät käsittelyssäsi.
    Minulla on tapana perustella kirjoitukseni viittauksilla esi. tieteellisiin tutkimuksiin ja asiantuntijoiden mielipiteisiin joka mielestäni on pienin vaatimus luuloje ja tiedon erillään pitämiseksi.

    Linkit eivät näytä muiden kohdalla olevan millään tavalla kiellettyjä?

    Ystävällisin terveisin Veijo

    Tykkää

   2. Ilmeisesti sinun olisi vähennettävä omien sivustojesi mainostaminen. Voisitko pysyä neutraalina tiedon välittäjänä aivan kuten minäkin?

    Ystävällisin terveisin, christer

    Tykkää

   3. Hej Christer!

    Mainostamista? Tuskin. Mainostamisesta on tavallisesti tuloja, minä et tienaa penniäkään blogillani. Viittet ovat kuten sanottua pelkästään hakemisen helpottamiseksi koska one com joka hoitaa sivun ei mahdollista haku-toimintaa.

    Kiitos kuitenkin että linkki nimestäni blogiin toimii.

    Hyvää jatkoa sinulle.

    Terv. Veijo

    Tykkää

   4. Puustinen on saanut kirjoituskiellon lukuisille palstoille nimenomaan siksi että a) nimittelee muita kirjoittajia b) massapostittaa linkkejä omille sivuilleen.

    Koeta jaksaa, Christer, ja mukavaa syksyn jatkoa!

    Tykkää

 15. Puustinen on normi änkytä joka vaikka vesisateessa vastatuuleen ja verta sylkien kertoo mielellään ” oman totuuden ”

  kehittyneemmän tyylitajun edustajat sanoisi tässä kohtaan ;että Vaikka karavaani haukkuu, niin kyllä koiratkin kulkee !

  Tykkää

  1. Mitä halusit sanoa palstan aiheesta?? Et tietenkään mitään. Mielestäni sinunlaisesi ”keskustelijat” voisivat pysyä esim. SUOMI24:n sivuilla jotka on luotu pelkästään mainostolpiksi ja hiekkaalaatikoksi häiriköille.

   Tykkää

   1. Lopettanet välittömästi häiriköinnin, Veijo Puustinen! Yksi kommentti / viikko sallittu sinulta tästä lähtien. Mieti siis tarkkaan mitä aiot kirjoittaa viikon kuluttua.

    Tykkää

   2. Hei Grisu ! Puustinen on mieleltään järkkynyt sokerihysteerikko jonka viestit voidaan jättää s24 hiekkalaatikkoon sepeliin sekoitettuna.
    puustisen kokemus ravinto-opissa rajoittuu keskisormen näyttöön koulun ruokalassa kesäkeittopäivänä.
    Puustisella on kostean tiskirätin karisma ja matalan tason pankkivirkailijan olemus.
    Huomaan että keskustelu lähti heti hyviin uomiin kun häirikkö Puustinen opoistui.

    jatkakaa…………………… !

    Tykkää

   3. Pahan nettihäirikön tyyliin Veijo Puustinen hakee draamaa ties mistä ja ilmoittelee lopettavansa kirjoittelun tänne. Jälkimmäisen uhkauksen otan kiitollisena vastaan. Taidamme pärjätä ilman Puustista.

    Tykkää

 16. Ajattelemisen aihetta antaa Sofia Aholan kohta ilmestyva väitöskirja (24.10.2014):

  ”Koska dieetti oli erittäin hyödyllinen sairaille hiirille, jatkoimme tutkimuksiamme samaa lihasheikkoussairautta sairastavilla ihmispotilailla. Ihmispotilaille suunniteltu Atkins dieetti vastasi kaloripitoisuudeltaan potilaiden normaalia ruokavaliota. Dieetti aiheutti potilailla kuitenkin hyvin poikkeavan vasteen. Nopeasti siirryttyään muunnellulle Atkins dieetille, potilaiden vointi heikkeni ja heillä esiintyi voimistuvaa lihaskipua.

  Tarkemmat tutkimuksemme osoittivat, että potilaiden sairaat lihassolut eivät kestäneet vähähiilihydraattista dieettiä ja se aiheutti lihassolujen tuhoa. Terveillä kontrollihenkilöillä tällaisia oireita ei ollut eikä heidän lihaksissaan ilmennyt solukuolemaa. Tutkimuksemme osoitti, että ravinnolla on suuri merkitys aineenvaihdunnallisista sairauksista kärsiville ihmisille ja että pieni osa populaatiosta ei siedä vähähiilihydraattista ravintoa vaan se aiheuttaa heille vakavia haittavaikutuksia.”

  https://helda.helsinki.fi/handle/10138/135998

  Diagnosis and therapy for mitochondrial diseases
  Ahola, Sofia
  Helsingin yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta, biolääketieteen laitos
  Opinnäytteen taso: Väitöskirja (artikkeli)

  Tykkää

 17. Ihminen on ollut metsästäjä-keräilijä n. kaksi miljoonaa vuotta. Ei tarvita kovinkaan suurta hatunkokoa tajuamaan, että tuohon ajanjaksoon mahtuu lukuisia erilaisia vaihtoehtoja ruokkia itseään. Metsästäjä-keräilijä on taatusti syönyt sen ruoan mitä on luonnosta irti saanut. Tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia se ei Pekan ohjeiden mukaisesti ole väistellyt ja viljaa ei pääsääntöisesti ole ollut tarjolla lainkaan.

  Ja se vhh voi olla erittäin kasvisvoittoinen, usein onkin.

  Sami Uusitalo

  Dipl. ins. Espoo

  Tykkää

  1. Se, mitä ihminen on ollut 2 miljoonaa vuotta sitten on pelkkää arvailua. Miksi pohtia noin pitkiä ajanjaksoja, kun jokainen sukupolvi toisensa jälkeen unohtaa sen yksinkertaisen tavan syödä VAIN riittävästi, ei liikaa? Nyt tunnutaan olevan täysin hukassa noinkin perustavaa laatua olevan asian, kuin ravinnontarpeen tyydyttämisen suhteen…

   Metsästäjänä, marjastajana& sienestäjänä voin sanoa sen, että luonnosta löytyvän rasvan/kaloreiden suhteen ei tulekaan olla ronkeli, koska vaikkapa esim. riistanliha on käytännössä rasvatonta. Teollinen lihantuotanto ja pitkälle jalostetut, rasvaiset lihatuotteet on sitten asia erikseen.

   Tykkää

 18. ”Nature-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että esi-isiemme ruokavalio 2 miljoonaa vuotta sitten koostui lähes kokonaan kasveista:”

  Hedelmiä, lehtiä, puun kuorta… ne suorastaan vilisevät toukkia, hyönteisiä yms. Eläinaktivismi ei vielä noin päivinä ollut nostanut päätään ja varhainen ihminen ei niitä näin ollen erotellut kasvisruoan seasta. Mitä todennäköisimmin enemmän energiaa toukasta saa kuin lehdistä.

  Havaitakseen, että vhh on auttanut monia ylipainoisia ja 2-tyypin diabeetikkoja ei tarvitse mennä kahden miljoonan vuoden taakse.

  Sami Uusitalo
  Dipl. ins. Espoo

  Tykkää

  1. Ei tarvi mennä kauas. Luin historioitsija PhD Mirkka Lappalaisen kirjan ”Jumalan vihan ruoska”, joka luetteli suomalaisen tyypillisen talonpojan ruokavalion 1600-luvulta: leipää(ruista, ohraa), kasviskeittoa (kaalia, naurista, hernettä, papua, joukkoon usein silputtiin suolakalaa).
   Lisäenergiaa tuli myös kaljasta ja piimästä.
   Sensijaan liha ja voi olivat harvinaisia juhlapäivien ylellisyysherkkuja.
   Täydennystä saivat marjoista ja kesän tuoreista kaloista.

   Maitoa oli niin vähän että annettiin lähinnä lapsille ja sairaille. Lehmät oli vähätuottoisia, joiden suurin merkitys oli lähinnä peltojen lannoituskoneena.

   Kasvissyöjien rakentama Suomi ja Suomen kansa 😀

   Tykkää

 19. ”Ihmisillä suurimpana syynä korkeisiin insuliinitasoihin on runsaan huonojen hiilihydraattien nauttiminen.”

  Siksi kai niitä hyviä hiilihydraatteja tulisi suosia.

  Perinteinen aasialainen ruokavalio, joka sisältää runsaasti hiilihydraatteja ja vähän rasvaa parantaa insuliiniherkkyyttä ja vähentää painoa verrattuna tyypilliseen länsimaiseen ruokavalioon:
  Hsu WC1, Lau KH1, Matsumoto M2, Moghazy D1, Keenan H3, King GL4. Improvement of insulin sensitivity by isoenergy high carbohydrate traditional asian diet: a randomized controlled pilot feasibility study. PLoS One. 2014 Sep 16;9(9):e106851. doi: 10.1371/journal.pone.0106851. eCollection 2014.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25226279

  Runsaasti sokeria sisältävät rusinat parantavat insuliinivastetta:
  Esfahani A1, Lam J2, Kendall CW3. Acute effects of raisin consumption on glucose and insulin reponses in healthy individuals. J Nutr Sci. 2014 Jan 7;3:e1. doi: 10.1017/jns.2013.33. eCollection 2014.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25191601

  Säännöllinen rusinoiden syönti voi vähentää glykemiakuormaa ja kardiovaskulaarisia riskitekijöitä:
  Anderson JW1, Weiter KM, Christian AL, Ritchey MB, Bays HE. Raisins compared with other snack effects on glycemia and blood pressure: a randomized, controlled trial. Postgrad Med. 2014 Jan;126(1):37-43. doi: 10.3810/pgm.2014.01.2723.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24393750

  Runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio parantaa insuliiniresistenssiä. Runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio voi lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin:
  Bradley U1, Spence M, Courtney CH, McKinley MC, Ennis CN, McCance DR, McEneny J, Bell PM, Young IS, Hunter SJ. Low-fat versus low-carbohydrate weight reduction diets: effects on weight loss, insulin resistance, and cardiovascular risk: a randomized control trial. Diabetes. 2009 Dec;58(12):2741-8. doi: 10.2337/db09-0098. Epub 2009 Aug 31.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19720791

  Parantunut glukoosinsietokyky runsaasti hiilihydraatteja sisältävällä ruokavaliolla lievässä diabeteksessa:
  Brunzell JD, Lerner RL, Hazzard WR, Porte D Jr, Bierman EL. Improved glucose tolerance with high carbohydrate feeding in mild diabetes. N Engl J Med. 1971 Mar 11;284(10):521-4.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5100724

  Runsaasti hiilihydraatteja ja vähän rasvaa sisältävä ruokavalio on hyödyllinen henkilöillä, jotka sairastavat tyypin 2 diabetesta:
  Rabinowitch IM. EXPERIENCES WITH A HIGH CARBOHYDRATE-LOW CALORIE DIET FOR THE TREATMENT OF DIABETES MELLITUS. Can Med Assoc J. 1930 Oct;23(4):489-98.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20318006

  Runsaasti hiilihydraatteja ja kuitua sisältävällä ruokavaliolla on myönteisiä vaikutuksia diabetesta sairastavilla miehillä:
  Kiehm TG, Anderson JW, Ward K. Beneficial effects of a high carbohydrate, high fiber diet on hyperglycemic diabetic men. Am J Clin Nutr. 1976 Aug;29(8):895-9.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/941870

  Makrobioottinen ruokavalio vähentää glykemiakuormaa, seerumin lipidejä, uremiaa ja riskiä sairastua sydän- ja verisuonitautiin henkilöillä, jotka sairastavat tyypin 2 diabetesta:
  Porrata-Maury C1, Hernández-Triana M, Ruiz-Álvarez V, Díaz-Sánchez ME, Fallucca F, Bin W, Baba-Abubakari B, Pianesi M. Ma-Pi 2 macrobiotic diet and type 2 diabetes mellitus: pooled analysis of short-term intervention studies. Diabetes Metab Res Rev. 2014 Mar;30 Suppl 1:55-66. doi: 10.1002/dmrr.2519.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24532293

  Tykkää

 20. Niin, itse koskin jotain omenapuuhun liittynyttä toukkaa tuoreeltaan, en tehnyt sitä sen jälkeen, ehkä olisi pitänyt esim keittää Samin oppien jälkeen.

  O.K ei ollut tarkoitus haukkua Samia,hanhän toi tärkeä asian esille, siinä missä nyt torjutaan myrkyillä muurahaisia, nyt oltaisiin niistä hyvillään, nam proteiinia…

  Todellisuus paleolla tai siis monikossa paleoilla… Tai jos myyräkanta on huono… Pöllökanta pienenee… jne…

  Tykkää

 21. ”Ihmisillä suurimpana syynä korkeisiin insuliinitasoihin on runsaan huonojen hiilihydraattien nauttiminen.”

  Siksi kai niitä hyviä hiilihydraatteja tulisi suosia.
  …………………………………………………………………………………………..
  Otus tykkää hyvistä hiilareista? Mikähän ero on hyvillä ja huonoilla hiilareilla? Huonoissa on paljon sokeria..hyvissä paljon resistenttiä tärkkelystä? Sitä oikeaa kuitua,joka kulkeutuu paksusuoleen saakka,fermentoituu ja pitää bakteerikannan terveenä…ehkä siinä terveyden avaimet?

  Onko ruisleipä hyvä vai huono hiilari? Entäpä,jos se vahingoittaa pitkässä juoksussa mitokondrioita ja tuhoaa suoliston bakteerikannan? Tulipa vaan mieleen tuosta Sofia Aholan väikkäristä:

  ”Mitokondriot ovat solun energiatehtaita. Ne muuntavat ravinnosta saadun energian soluille käyttökelpoiseen muotoon. Mitokondrioiden toimintahäiriöt johtavat erilaisiin aineenvaihdunnallisiin sairauksiin,…”
  https://helda.helsinki.fi/handle/10138/135998

  ”Erilaiset aineenvaihdunnalliset sairaudet” tarkoittanee metabolisen oireyhtymän tauteja(MetS)? Nehän eivät synny hetkessä, vaan pitää jyystää ruisleipää pari vuosikymmentä?

  PS. Voi,voi..eipä mennyt vieläkään läpi EUssa Fazerin hapanleivän terveysväitteet: http://www.nutraingredients.com/Regulation/Fazer-rye-bread-health-claim-rejected/?utm_source=newsletter_daily&utm_medium=email&utm_campaign=10-Oct-2014&c=g7RL0oZpbmJTJfEZAExs0g%3D%3D

  Olisiko jo aika lopettaa nuo feikkitutkimuksen Itä-Suomen Yliopistolla, apuprofeetta Ursula Schwab?

  Tykkää

  1. Jaa onkos walmalla jonkunasteinen ruisleipämania?

   Luitkohan walma jotain muuta kuin Aholan väitöstä? Eikös tuossa nimen omaan saatu selville, että Atkins nimen omaan ei käynyt näille sairaille ihmisille.

   Tykkää

 22. Chrsten,Veijo,Walma.Tiede,viisaus,maalaisjärki ,”RASVA”pahasti hakoteillä!!
  ……………………………………………………………………………………………….
  Rasva hiilarien sijaan parantaa ulosteen laatua. Pskalla tehdään kohta rahaa! Mahtaako Pekan uloste olla tervettä laatua?

  Ulosteensiirron vaihtoehdoksi on kehitetty uusi hoitomuoto uusiutuneeseen Clostridium difficile –infektioon. Potilaista 90 % parantui infektiosta, kun heille annettiin pakastettuja, terveen henkilön ulostetta sisältäviä kapseleita.
  http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=15175/type=1

  Tykkää

 23. Parahin Christer,

  Kiitoksia hyvästä blogista ja asiallisesta sisällöstä. Lienee syytä hankkia kirja käsiinsä ja tutkia, kuinka ystäväsi Pekka Puska itseänsä kehuu.

  Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että tohtori Puska on tehnyt kaksi pahaa virhettä, joista ensimmäinen oli se, että Pohjois-Karjala -projektia pidettiin tieteellisesti pätevänä tutkimuksena, mitä se ei kuitenkaan loppujen lopuksi ollut. Viisas myöntää virheensä, ja tässä suhteessa ystäväsi on ollut, sanoisinko, melkoisen tyhmä. Toinen katastrofaalinen virhe oli, kuten totesit, rasvan (ja eritoten voin) syyttäminen terveysongelmista sokerin sijaan.

  THL:stä voi olla laitoksena montaa mieltä. Valitettavasti itse näen kyseisen instanssin melkoisen turhana. Esimerkiksi rokotuskohut, sikaflunssafarssi ja siihen liittyvien tilastojen salaaminen sekä kansalaisten elämään puuttuminen joka tasolla kertovat karua kieltään siitä, miten turhanpäiväinen koko laitos on. Turhanpäiväisyys henkilöityy tohtori Puskaan, sillä hänhän laitoksen toimintaa on johtanut ja suuntaviivat määrittänyt.

  Vuonna 2006 (muistaakseni) Lahdessa pidettiin Tupakka ja Terveys -seminaari. Tuolloin pääpuhujana toiminut Paavo Lipponen päästi suustaan kommentin, josta on alkanut nykyisin Suomessa vallitseva terveysfasistinen suuntaus. Tuolloin Lipponen pohdiskeli ääneen, että Suomi voisi olla savuton vuonna 2040. Vain muutamassa sekunnnissa oli kasattu ”Tupakkapoliittinen työryhmä”, jonka aivoitukset ovat nyt muuttuneet valtaosin laeiksi. Vanha tuomarinohje sanoo, että mikä ei ole oikeus taikka kohtuus, ei voi olla lakikaan. Tämän ohjeen kyseinen työryhmä iloisesti unohti uusia sääntöjä sorvatessaan ja nykyisin nähtävissä oleva lopputulos on jotain sellaista, jolle naureskellaan enemmän tai vähemmän avoimesti pitkin maailmaa.

  Sekä viina että tupakka, niiden myynti ja ostaminen ovat varsinaisia suomalaisen kaksinaismoralismin kukkasia. Kahden laillisen päihteen ympärille kehitelty virkakoneisto ja lakipykälät ovat jotakin sellaista, mitä muualla maailmassa todella ihmetellään eikä mitenkään positiivisessa mielessä. Aikoinaan Singapore oli karmaiseva esimerkki siitä, mihin liiallinen sääntely johtaa. Nykyään Singapore on rento paikka ja kyseisen, melko kyseenalaisen kunnian sääntelyhelvettinä on saanut Suomi. Lieneekö tämä ollut THL:n, Tupakkapoliittisen työryhmän, EHYT Ry:n ja muutaman muun instanssin tarkoituskin? Mene ja tiedä.

  Päätöksiä tehdessä aina vedotaan ”demokratiaan”. Demokratia sellaisena kuin se nykyisessä Suomessa toteutuu tunnetaan paljon paremmin toisella nimellä ollen enemmistöterrori. Ymmärtääkseni Suomessa ei ole toista yhtä poljettua ja halveksittua vähemmistöä kuin tupakoitsijat. Perustuslaissa kuitenkin todetaan aika selkeästi jotakin kansalaisten yhdenvertaisuudesta, ellei EU ole käynyt tekstiä vaivihkaa muuttamassa. Kansalaisten yhdenvertaisuutta poljetaan muun muassa savuttomaksi julistautuneilla työpaikoilla ja kunnilla ym. Oma lukunsa on esimerkiksi vaatimus, että tupakalla käynti ei ole työaikaa, mutta kahvin litkiminen taas siksi lasketaan. Tasa-arvon ja yhdenvertaisen kohtelun nimissä myös kahvitauot, työpisteeltä poistuminen mistä tahansa syystä ja myös WC-käynnnit pitäisi hoitaa samoin käytännöin. Sittenpä nähtäisiin hieman tarkemmin kuka niitä töitä tekee ja kuka ei.

  Kuten tekstissäsi mainitsit, saamme kaikki kiittää tästä kehityksestä Pekka Puskaa. Tai, ne kiittävät ketkä kiittävät, itse en kiitoksiin yhdy. Nykyinen kehitys on jakanut suomalaiset ykkös- ja kakkosluokan kansalaisiin ja moisesta kehityksestä ei kovin hyvää seuraa. Savullisten verotulot ovat myös kovasti haluttuja ja niiden kaikkinaisesta käytöstä haluavat savuttomat päättää, luonnollisesti demokratian nimissä. Syyllistämistä THL ja Pekka Puska harrastavat myös käyttämällä hyväkseen tilastoja. Sekä Ilta-Sanomat että Iltalehti julkaisevat terveyspalstoillaan usein tarinoita, joissa tupakan THL:n mukaan todetaan aiheuttavan sitä ja tätä jonkin tutkimuksen perusteella. Hyvään journalistiseen (& tieteelliseen) tapaan kuuluu esitellä linkit lähdeaineistoihin. Noista jutuista en ole parhaalla tahdollanikaan viitteitä löytänyt. Haluaisin nimittäin sivistää itseäni tutustumalla käytettyyn aineistoon itse. Miksi linkkejä ei julkaista? Onko se toistuva toimituksellinen moka, vai onko niin, että toimittajalle toimitetussa tekstissä on tulkittu tilastoja vähän liiankin vapaasti?

  Viime aikoina Suomessa on puhuttu sääntelynpoistotalkoista. Suomessa on paljon turhia lakeja ja säädöksiä ja niistä alkoholin sekä tupakan ympärille pystytetyt lakikokonaisuudet ovat nykyisellään turhimpia. Lait sinänsä saavat jäädä, mutta sisältöä olisi rajusti muutettava.

  Alkoholia koskien:
  – Alkon monopolin lakkautus kokonaisuudessaan. Alko voi olla yhtenä toimijana markkinoilla, muttei monopolina.
  – Elintervikeliikkeille mahdollisuus myydä alkoholituotteita haluamassaan laajuudessa
  – Ravintoloiden toiminnan säätelyn (A- ja B-oikeudet) poistaminen
  – Julkisen puistojuopottelun kielto voimaan
  – Mainoskieltojen poisto. Nykyisellään tämä sorsii voimakkaasti kotimaisia tuottajia

  Tupakkaa koskien:
  – Viimeisimpien rajoitusten peruminen (kauppojen numerolotot ja tupakoiden piilottaminen)
  – Turhanaikaiset ohjeistukset mitä myyjät saavat puhua ja mitä eivät – poistettava
  – Ravintoloissa sisätiloissa sallittava tupakointi mutta vain tarkasti rajatuilla alueilla

  Ja lopuksi: en millään muotoa ymmärrä, miten koko kansaa voidaan ohjata nykyisin rahakkaana konsulttina toimivan ex-pääministerin yhden terveysfasistisen aivopierun perusteella. Jos päihteistä halutaan eroon ja nähdä todella raitis ihmislauma, suosittelen tutustumista Isisin valtaamiin alueisiin Lähi-Idän suunnalla. Siellä alkoholinkäytölle ja tupakanpoltolle on voimassa totaalikielto. Kiellon rikkomisella on myös melkoisen henkilöönkäyvät seuraukset.

  Tykkää

  1. Jos somessa tupakkaa ja alkoholia haluttaiusiin mainostaa se voitaisiin tehdä esim samanlaisilla kirjoituksilla kuten nimimerkki Heikki Kaarasen kirjoitus on. Yleisesti ottaen olen sillä kannalla että lukijat ovat liian sinisilmäisiä lukiessaan nimimerkkien tekstejä.
   Minä pidän nimimerkki Heikki Kaarasen kirjoitusta huonona jo vastuuttomana.

   Tykkää

   1. Et sinä nyt taaskaan ymmärtänyt, että on hyvä keskusteluissa nostaa esille muita näkökulmia kuin oma kapeakatseinen vilkaisu. En minäkään yhdy Kaarasen näkemykseen, mutta kommentti on hyvä ja antaa laajempaa perspektiivia tupakan ongelmiin.

    Tykkää

   2. Kaikella kunnioituksella Christer, sinun on vaikea mennä sanomaan mitä minä ymmärrän tai en. Minä esitin näkemykseni ja näkemykseni siitä että lukijat ovat yleensä liian sinisilmäisiä tällaisten ”kolikon kääntöpuoli” tekstien suhteen. Aina voi ripotella mukaan ns kolikon toista puolta savuverhoksi oleellisten asioiden hämärtämiseksi. Minun näkemykseni mukaan tekstin tarkoitus on/oli ottaa uskoa pois tieteellisiltä näytöiltä tupakan tai alkoholin yksittäisiltä ja kokonaishaitoilta. Ja tällainen on minusta vastuutonta.

    ”Denial ain’t just a river in Egypt.
    Mark Twain”

    Tykkää

   3. ”Tupakkatuotteiden käyttö, ravintotottumukset, liikkumattomuus, ylipaino, alkoholi ja liiallinen auringonotto altistavat syövälle, kerrotaan päivitetyissä eurooppalaisissa syöpäsuosituksissa. Imettäminen ja vaihdevuosien hormonihoidon rajoittaminen vähentävät rintasyövän riskiä. Suositukset myös kannustavat osallistumaan kansallisiin syöpäseulontoihin.”

    http://www.thl.fi/fi/-/nain-vahennat-riskia-sairastua-syopaan-eurooppalainen-syopasuositus-paivitetty

    Tykkää

  2. Oli siinä hyvääkin. Mutta tuo tupakkaa koskeva kommentti ja viittaus työajan käyttöön oli asiaton. Tupakoitsijat ovat vuosikymmeniä savuttaneet savuttomia kansalaisiaan ja käyttäneet työaikaa vuodessa kymmeniä tuhansia miestyövuosia, varsinkin naiset. Tupakoitsijat ovat saaneet aiemmin ja vieläkin monilla työpaikoilla saavat poistua tupakalle kyhnyttämään huonossa asennossa liikkumatta tuhoamaan omaa terveyttään ja aiheuttamaan valtavia turhia sairaudenhoitokuluja.
   Savuttomat ovat tehneet töitä sillä aikaa eivätkä ole aiheuttaneet sairauskuluja savulla.
   Sen sijaan työpisteestä varsinkin istumatyöpisteestä pitää aina aika ajoin poistua terveyssyistä, jatkuva istuminen ja paikallaan olo ei ole hyväksi ihmiselle.
   Kahvitauot ovat sosiaalisia taukoja, joita ihminen tarvitsee.

   Eli, toivon, että Suomi olisi savuton jo nyt eikä heti!

   Ymmärrän, että tupakoinnin kannattajana et ymmärrä hyvän asian ajamista.

   Tykkää

 24. Ihmetellen ihmettelee:

  Jaa onkos walmalla jonkunasteinen ruisleipämania?

  Luitkohan walma jotain muuta kuin Aholan väitöstä? Eikös tuossa nimen omaan saatu selville, että Atkins nimen omaan ei käynyt näille sairaille ihmisille.
  ……………………………………………………………………………………………
  Kerroppas mistä repäsit tuon ylläolevan? Mitä tekemistä Atkinsilla on ruisleivän ja mitokondrioiden vaurioitumisen kanssa? Rasva tuskin vaurioittaa mitokondrioita kuten hiilarit? Mitokondrioiden vaurioituminen on selvästi yhteydessä sokeri -ja insuliiniaineenvaihdunnan kanssa kuten alla selostetaan:

  Tutkimuksessa havaittiin, että lihavamman kaksosen rasvakudoksessa mitokondrioiden määrä oli vain puolet hoikempaan kaksoseen verrattuna. Toisin sanoen lihavammalla kaksosella rasvan palaminen tapahtuu heikommalla teholla. Lisäksi todettiin, että lihavan kaksosen rasvakudos oli tulehtunutta ja valkosolujen määrä kudoksessa koholla. Merkittävää oli, että rasvakudoksen geeneistä voimakkaimmin oli heikentynyt haaraketjuisten aminohappojen aineenvaihdunta. Nämä muutokset ilmenivät yhdessä esidiabeettisten sokeri- ja insuliiniaineenvaihdunnan häiriöiden kanssa. (Pietiläinen ym. 2008)
  https://wiki.helsinki.fi/display/solu/Mitokondrio

  Kuvio on seuraava: ensin rutkasti hiilareita ->seuraa lihavuus ja mitokondriot vaurioituvat

  Tykkää

  1. Walmalta hyvä kommentti. Kuvio on Walman mainitsema runsas sokeri -> lihavuus -> mitokondriot vaurioituvat -> sairastelu.

   Pyydän pitämään keskustelun asiallisena.

   Olisi mukava jos joku Puskan kirjan lukenut henkilö kommentoisi kirjan antia.

   Tykkää

 25. ”? Rasva tuskin vaurioittaa mitokondrioita kuten hiilarit?”

  Miksi vastustat hiilihydraatteja?

  Runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio aiheuttaa verihiutalaiden tarttumista endoteeliin:
  Gonzalez J1, Donoso W2, Díaz N1, Albornoz ME3, Huilcaman R1, Morales E4, Moore-Carrasco R5. High fat diet induces adhesion of platelets to endothelium in two models of dyslipidemia.
  J Obes. 2014;2014:591270. doi: 10.1155/2014/591270. Epub 2014 Sep 28.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25328689

  Pitkäaikainen runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio aiheuttaa oksidatiivista stressiä, mitokondriovaurioita sisäkorvaan ja voi aiheuttaa heikentynyttä kuuloa rotilla:
  Du Z1, Yang Y, Hu Y, Sun Y, Zhang S, Peng W, Zhong Y, Huang X, Kong W. A long-term high-fat diet increases oxidative stress, mitochondrial damage and apoptosis in the inner ear of D-galactose-induced aging rats. Hear Res. 2012 May;287(1-2):15-24. doi: 10.1016/j.heares.2012.04.012. Epub 2012 Apr 21.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22543089

  Vähähiilihydraattinen ruokavalio heikentää valtimon laajenemiskykyä:
  Schwingshackl L1, Hoffmann G. Low-carbohydrate diets impair flow-mediated dilatation: evidence from a systematic review and meta-analysis. Br J Nutr. 2013 Sep 14;110(5):969-70. doi: 10.1017/S000711451300216X. Epub 2013 Jul 5.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23829973

  Tutkimuksessa vertailtiin runsaasti hiilihydraatteja sisältävää ruokavaliota runsaasti rasvaa sisältävään vähähiilihydraattiseen ruokavalioon laihdutuksessa. Runsaasti rasvaa sisältävä vähähiilihydraattinen ruokavalio vähensi enemmän painoa, mutta tulehdusmerkkiaineet lisääntyivät 25 prosentilla. Runsaasti hiilihydraatteja syöneillä tulehdusmerkkiaineet pienenivät 43 prosentilla:
  Rankin JW1, Turpyn AD. Low carbohydrate, high fat diet increases C-reactive protein during weight loss. J Am Coll Nutr. 2007 Apr;26(2):163-9.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17536128

  Kasvissyöjillä tai lihatonta ruokavaliota noudattavilla on pienempi kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin verrattuna kaikkiruokaisiin:
  Key TJ1, Fraser GE, Thorogood M, Appleby PN, Beral V, Reeves G, Burr ML, Chang-Claude J, Frentzel-Beyme R, Kuzma JW, Mann J, McPherson K. Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings from a collaborative analysis of 5 prospective studies. Am J Clin Nutr. 1999 Sep;70(3 Suppl):516S-524S.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10479225

  Chang-Claude J1, Hermann S, Eilber U, Steindorf K. Lifestyle determinants and mortality in German vegetarians and health-conscious persons: results of a 21-year follow-up. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005 Apr;14(4):963-8.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15824171

  Orlich MJ1, Singh PN, Sabaté J, Jaceldo-Siegl K, Fan J, Knutsen S, Beeson WL, Fraser GE. Vegetarian dietary patterns and mortality in Adventist Health Study 2. JAMA Intern Med. 2013 Jul 8;173(13):1230-8. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.6473.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23836264

  Le LT1, Sabaté J2. Beyond meatless, the health effects of vegan diets: findings from the Adventist cohorts. Nutrients. 2014 May 27;6(6):2131-47. doi: 10.3390/nu6062131. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24871675

  Viljoista ja hedelmistä saatava kuitu suojaa sydänsairauksilta:
  Pereira MA1, O’Reilly E, Augustsson K, Fraser GE, Goldbourt U, Heitmann BL, Hallmans G, Knekt P, Liu S, Pietinen P, Spiegelman D, Stevens J, Virtamo J, Willett WC, Ascherio A.
  Dietary fiber and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of cohort studies. Arch Intern Med. 2004 Feb 23;164(4):370-6.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14980987

  Wu Y1, Qian Y2, Pan Y2, Li P1, Yang J1, Ye X3, Xu G4. Association between dietary fiber intake and risk of coronary heart disease: A meta-analysis. Clin Nutr. 2014 May 28. pii: S0261-5614(14)00140-X. doi: 10.1016/j.clnu.2014.05.009. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24929874

  Täysjyväviljan syönti liittyy 21 prosenttia pienempään kuolleisuuteen sydän- ja verisuonisairauksiin:
  Mellen PB1, Walsh TF, Herrington DM. Whole grain intake and cardiovascular disease: a meta-analysis. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2008 May;18(4):283-90. Epub 2007 Apr 20.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17449231

  Täysjyväviljan syönti on yhteydessä pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja painonnousuun:
  Ye EQ1, Chacko SA, Chou EL, Kugizaki M, Liu S. Greater whole-grain intake is associated with lower risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease, and weight gain. J Nutr. 2012 Jul;142(7):1304-13. doi: 10.3945/jn.111.155325. Epub 2012 May 30.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22649266

  Makrobioottinen ruokavalio parantaa paastoverensokeria, plasman lipidifraktiota, plasman insuliinia ja homeostaasia:
  Fallucca F1, Porrata C, Fallucca S, Pianesi M. Influence of diet on gut microbiota, inflammation and type 2 diabetes mellitus. First experience with macrobiotic Ma-Pi 2 diet. Diabetes Metab Res Rev. 2014 Mar;30 Suppl 1:48-54. doi: 10.1002/dmrr.2518.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24532292

  Makrobioottisella ruokavaliolla voi olla hyödyllisiä vaikutuksia kroonisissa sairauksissa:
  Lerman RH. The macrobiotic diet in chronic disease. Nutr Clin Pract. 2010 Dec;25(6):621-6. doi: 10.1177/0884533610385704.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21139126

  Tykkää

  1. En lukenut tutkimuksia, mutta voihan teollisuuden maksamissa tutkimuksissa esittää mitä tahansa. Ainakaan ylipainoiselle diabeetikollle nopeat hiilihydraatit eivät ole hyödyksi. Sen sijaan ruotsalaiset ovat kokeilleet jopa 50 % voita sisältävällä ruokavaliolla, että paino laskee ja diabetes häviää. Sitä voitahan syödään vain ravinnontarpeen verran, ei enempää, sama pätee muuhunkin. Hiilihydraatti vain on kaikkeinn lihottavin ja nopeimmin verensokeria nostava ravintoaine, varsinkin nopeat hiilihydraatit.

   Tykkää

 26. Lainaus ruokatiedon sivuilta:
  Keittiön koneellistuminen
  -Pakastin alkoi yleistyä 1970-luvulla.
  -Vuonna 1971 vain joka kymmenes kotitalous omisti pakastimen.
  -Vuonna 1973 peräti 9:llä kymmenestä kotitaloudesta oli jääkaappi.
  -Vuonna 1990 peräti 4/5-osaa kotitalouksista omisti pakastimen.

  Puskan PK-projektin vaikuttavuuskeskustelu on keskittynyt liikaa pelkästään syötyihin raaka-, ruoka-, ravintoaineisiin. Todelliset terveysvaikutukset väestössä saattoivatkin myös aiheutua samanaikaisesta kehityksestä suomen sähköistyksessä. Ehkä ruoka-aineet lähivuosikymmeninä eivät itsessään olekaan olleet niin vaarallisia, vaan kuinka niitä on säilytetty. Lähinnä toksiinien kehittymisen merkitys raaka-aineissa, joiden kylmäsäilytys on ollut puutteellinen. Toksiinien voisin kuvitella aiheuttavan myös tulehduksia/sydänkuolleisuutta.

  Tykkää

   1. Niin, ja tutkimus ei tainnut ottaa huomioon sellaista merkittävää seikkaa, että suuri osa tutkittavista oli sodassa olleita miehiä ja naisia. Kovat olot, raskas työ, stressi ja sodasta henkisesti toipuminen vaikuttivat kuolleisuuteeen. Sodan jälleenrakennus, rintamamiestalojen ja -tilojen rakentaminen ja raivaaminen olivat kovaa ja raakaa työtä. Miehille annettiin sodassa hoitoon mm. heroiniia ja kaukopartiomiehille pervitiiiniä, samoin lentäjille, jotta jaksoivat lentää, osasta heroiinin käyttäjistä tuli alkoholisteja. Tupakkaa poltettiin paljon, siitä ei tutkimuksen julkistuksessa puhuta mitään, kaikki kiinnitetään margariinin kehumiseen. Ja mikä on edes kova rasva? Jääkaappilämpötilassako oleva? Milloin ihminen on jääkaappilämpötiilassa? Ruumishuoneella ja siellä ei enää tarvita pehmeää rasvaa.
    Ja, kun nämä sodan käyneet miehet ja naiset kuolivat, niin tottakai heidän jälkeläiisensä elivät pitempään, kunnes tuli tämä ylikylläisyyden aika.

    Tätä seikkaa ei oteta tässä tutkimuksessa, ainakaan se ei ole koskaan tullut mielestäni esille.

    Tykkää

 27. Indiaatio siihen suuntaan että jatkossa tullaan tarkastelmaan tutkimuksia/tuloksia sukupuolen mukaan ja siitä sitten vielä erikseen lapset/nuoret, aikuiset ja vanhukset. Teen ennusteen että suositukset tulevat tulevina vuosina eriytymään yleissuosituksia tarkempiin ko ryhmiin.

  ”Dietary glycaemic index and glycaemic load in relation to all-cause and cause-specific mortality in a Japanese community: the Takayama study.

  The results obtained for the GL derived from white rice, but not from other foods, closely mirrored those obtained for overall GL. In women, dietary GI was found to be significantly positively associated with the risk of cardiovascular mortality; the HR for the highest v. lowest quartile was 1·56 (95 % CI 1·15, 2·13). The results of the present study suggest potential favourable effects of dietary GI and GL on mortality in men, but an association between high GI and an increased risk of cardiovascular mortality in women.”
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25327340?dopt=Abstract

  Tykkää

 28. Otus kirjoitti:

  ”Rasva tuskin vaurioittaa mitokondrioita kuten hiilarit?”

  Runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio aiheuttaa verihiutalaiden tarttumista endoteeliin:
  Gonzalez J1, Donoso W2, Díaz N1, Albornoz ME3, Huilcaman R1, Morales E4, Moore-Carrasco R5. High fat diet induces adhesion of platelets to endothelium in two models of dyslipidemia.
  J Obes. 2014;2014:591270. doi: 10.1155/2014/591270. Epub 2014 Sep 28.

  Pitkäaikainen runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio aiheuttaa oksidatiivista stressiä, mitokondriovaurioita sisäkorvaan ja voi aiheuttaa heikentynyttä kuuloa rotilla
  Du Z1, Yang Y, Hu Y, Sun Y, Zhang S, Peng W, Zhong Y, Huang X, Kong W. A long-term high-fat diet increases oxidative stress, mitochondrial damage and apoptosis in the inner ear of D-galactose-induced aging rats. Hear Res. 2012 May;287(1-2):15-24. doi: 10.1016/j.heares.2012.04.012. Epub 2012 Apr 21.
  ………………………………………………………………………………………………..
  Älä nyt viitsi linkittää tänne rottatutkimuksia? Vai oletko….?
  ………………………………………………………………………….
  Lisää Otusta: Miksi vastustat hiilihydraatteja?

  Enhän minä vastusta hiilareita…syön niitä ihan urakalla! Mutta vain sellaisia,jotka nostavat maltillisesti verensokeria kuten kasvikset.

  Ruisleipään en koske,koska se on nopea hiilari. Miksi? Koska se tehdään jauhetusta jauhosta. Mitä hienompi jauho, sitä nopeammin se nostaa verensokeria. Muutamat ”kokojyvät” eivät auta asiaa…..valitan!

  Tykkää

  1. Kulutat se, minkä syöt? Opi tunnistamaan aito näläntunne hetken mieliteoista? Itsekuri- ei lohtusyömistä? JNE.

   Jokainen aikuinen kyllä tietää heti, jos syö liikaa. Jokainen aikuinen tietää myös ne ruoka-aineet, jotka ei juuri hänelle sovi. Milloin ja miksi pelkästä ravinnontarpeen tyydyttämisestä- syömisestä on tullut näin vaikeaselkoista?

   Tykkää

  2. Aika vaikea uskoa noita Otuksen kirjoituksia, kun sitä ei kenenkään henkilökohtainen kokemus tue.
   Jos katsoo suomalaisia nyt, ja miettii, mitä on ollut näiden johtavien virallisten johtavien professorien, Leipäteollisuus, Diabetesliitto, Sydänliitto, Ursula Schwab jne, niin en millään voi uskoa heidän olevan oikeassa:
   Suomi on maailman liikalihavimpia maita, Intia kiilaa kyllä kohta ohi, ja siellä ei syödä ainakaan lehmänlihaa, ja siellä tehdään paljon lihavuusleikkauksia, 2-tyypin diabetes on siellä kai kohta yhtä yleinen, kuin Suomessa, Suomessa on eniten 2-tyypin diabetesta Euroopassa.
   Statiineja Suomessa myydään eniten Pohjoismaista.
   Suomi oli kai ainoa maa, joka otti käyttöön Glaxo Smith sikainfluenssarokotteen adjuvantin kanssa, USA:n terveysvirasto ei antanut sitä hyväksynyt, eikä sitä kai otettu käyttöön USA:ssa. Ja Tehdas vaati vapautusta kaikesta vastuusta rokotteen suhteen.
   Otuksen endoteeliteoriaan en usko, sitä ei tue kenenkään kokemus.

   Tykkää

 29. Hyvää huomenta Christer,

  Tässähän täytyy jo alkaa huolestua suomalaisen koulu- ja muun sivistyksen tilasta. En olisi uskonut, että kansalaisten sisälukutaito on niin kehno, että mielestäni realistinen tekstini tulkittiin mainonnaksi. Vierailijoiden kannattaisi lukea teksti tarkemmin ja myös ajatella, ennen kuin kommentoi tai argumentoi. Suomalaisittain outo näkökulmani johtuu ihan siitä, etten ole asunut Suomessa viimeiseen kolmeen vuoteen.

  Kun katselee maailman menoa muualla ja tulee lomilla käymään kotimaassa, ero on varsin huomattava. Niin huomattava, että taidanpa jatkaa oleskelua ulkomailla. Harvassa ovat ne maat ja mannut, missä yksisilmäisyyteen perustuva ajattelu on viety niin pitkälle kuin Suomessa. Kuten Christer sanoit, jokaisella mitalilla on aina vähintään kaksi puolta.

  Kukin pitäköön mielipiteensä, myös minä. kovasti vain vaikuttaa olevan niin, että noissa vähemmän säännellyissä paikoissa, missä olen viime aikoina työskennellyt, ihmiset ovat keskimäärin onnellisempia kuin koleassa Skandinaviaan kuuluvassa maassa, missä kehitellään sääntöjä ja normeja ja kieltoja enemmänkin kuin kotitarpeiksi ja samalla, kuten tekstissäni huomautin, aletaan käyttää demokratiaa enemmänkin enemmistöterrorin välineenä, oli asia mikä tahansa.

  Viina- ja tupakkakeskustelut ovat siinä suhteessa lillukanvarsia, joskin varsin edustavia ja ärsyttäviä esimerkkejä. Vaihtoehdottomuus näkyy myös paljon isommissa ja tärkeämmissä asioissa, joista toiset blogistit ovat kirjoittaneet ihan tarpeeksi myös Iltalehden blogiosastossa.

  Vaan tulkoon kukin onnelliseksi omalla tavallaan. Onneksi rajat ovat auki ihmisten vapaasti kulkea.

  Tykkää

 30. Heikki Kaaranen kirjoitti:
  ”Tässähän täytyy jo alkaa huolestua suomalaisen koulu- ja muun sivistyksen tilasta. En olisi uskonut, että kansalaisten sisälukutaito on niin kehno, että mielestäni realistinen tekstini tulkittiin mainonnaksi.”

  Se olin minä joka ainoana kritisoin tekstiäsi joten osoita jatkossa kritiikki reippaasti sille jolle se kuuluu, älä koko Suomen kansaa syytä minun esittämästäni kritiikistä.

  ”Näin vähennät riskiä sairastua syöpään – eurooppalainen syöpäsuositus päivitetty

  Tupakkatuotteiden käyttö, ravintotottumukset, liikkumattomuus, ylipaino, alkoholi ja liiallinen auringonotto altistavat syövälle, kerrotaan päivitetyissä eurooppalaisissa syöpäsuosituksissa. Imettäminen ja vaihdevuosien hormonihoidon rajoittaminen vähentävät rintasyövän riskiä. Suositukset myös kannustavat osallistumaan kansallisiin syöpäseulontoihin.

  Eurooppalaiset syöpäsuositukset (European Code Against Cancer) julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1987 Euroopan komission aloitteesta. Suositusten uudistamista koordinoi Maailman terveysjärjestö WHO:n Kansainvälinen syöväntutkimuskeskus (IARC). Suomesta neljänsien syöpäsuositusten valmisteluun osallistui professori Pekka Puska. Hanketta on rahoittanut EU:n terveysohjelma (EU Health Programme).

  http://www.thl.fi/fi/-/nain-vahennat-riskia-sairastua-syopaan-eurooppalainen-syopasuositus-paivitetty

  Tykkää

 31. THL kirjoitti:

  Tupakkatuotteiden käyttö, ravintotottumukset, liikkumattomuus, ylipaino, alkoholi ja liiallinen auringonotto altistavat syövälle, kerrotaan päivitetyissä eurooppalaisissa syöpäsuosituksissa
  ……………………………………………………………………………………………………………
  Ylläolevia ylimalkaisia suosituksia osaa kuka tahansa vetästä hatustaan jopa Puska. Mitä tällä sitten tarkoitetaan? Ilmeisesti seuraavaa?

  Ravintotottumuksen=älä käytä kovaa rasvaa
  Liikkumattomuus= juokse henkesi edestä vähintään 6 tuntia päivässä tai enemmän
  Ylipaino=syö vähemmän kuin kulutat ja niin edelleen ja jne.

  eli täyttä puppua!

  Syöpäjärjestöt eivät missään kerro sokerin vaaroista. Syöpäklinikan kahvion pullatiski on edelleen täynnä pullia ja muita sokerituotteita…

  Liikunnan vaikutus terveyteen on noin 10-20% . Ylipaino ei johdu liikunnan puutteesta vaan sokerista,jota on lisätty kaikkiin marketista saataviin tuotteisiin paitsi suolaan…

  Kannattaisi lukea seuraava,jos sattuu osaamaan toista kotimaista: http://www.kostfonden.se/sjukdomarna/cancer/

  Tykkää

 32. Heikki Kaaraselle voisi kommentoida että tupakasta eroon pääseminen lienee suurin yksittäinen terveysteko kansanterveyden kokonaisuutta ajatellen. Lienee Lipposen järkevin ehdotus. Jos sitten näitä evolutiivisia seikkoja miettii niin viljaan ihminen on totutellut tuhansia vuosia. Voita on syöty enemmälti vain ehkä 100-200 vuotta. Suomessa satakunta vuotta. Jos leivän päälle on jotakin pakko sivellä käynevät sekä margariini että voi yhtä hyvin. Mutta onko niitä pakko käyttää kilotolkulla ? Diabetes(2-tyyppi) tautina (sairastan itsekin) lienee vielä osittain selvittämätön juurisyyn (syiden) osalta. Osa tutkijoista epäilee rasva-aineenvaihdunnan häiriötä osa hiilihydraatteja osa näiden sekoitusta. Perimäkin ? Aika näyttää.

  Tykkää

  1. Niin, no, rasvaa ihminen on syönyt aina, kun saanut jonkun eläimen kaadettua, ainakin kivikaudella, jos oli nälkä. Suurin ongelma kivikaudella on varmasti ollut ravinnon hankinta ja majoitus ja puolison etsintä.

   Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan häiriö. Liiika hiilihydraatin syönti aiheuttaa sen, että liika energia varastoituu rasvana ja ihminen lihoo. Ihmiset ovat parantuneet diabeteksesta alettuaan käyttää vähemmän nopeita hiilihydraatteja, ja alettuaan käyttää enemmän rasvaa ja valkuaista.

   Eikös se nyt ole aika selvää, ett jos käytetään vähemmmän rasvaa, niin se korvataan sokereilla, eli hiilihydraateilla ja tärkkelyksellä. Ja ihminen alkaa lihomaan lihakset eivät kasva, ellei ihminen saa riittävästi LDL-kolesterolia. Esimerkiksi statiinien syöjät saavat jalkakipuja statiineistä. Se johtuu siitä, että koska statiinit pudottavat kolesterolia, niin lihakset kuihtuvat ja siitä aiheutuu kipuja. Tohtori Tolosen mukaan esim. kehonrakentajilla pitää olla korkea LDL-kolesteroli, jos he aikovat kasvattaa lihaksia.

   Jos haluat tietää statiineista, niin kannattaa lukea Antti Heikkilän sivuja, siellä on asiaa, vähän rajuin sanakääntein, mutta kaikki on täyttä totta.

   tai, sitten lähetä minulle sähköpostia: karikurki@hotmail.com

   Tykkää

 33. Terkkari kirjoitti:

  Diabetes(2-tyyppi) tautina (sairastan itsekin) lienee vielä osittain selvittämätön juurisyyn (syiden) osalta. Osa tutkijoista epäilee rasva-aineenvaihdunnan häiriötä osa hiilihydraatteja osa näiden sekoitusta. Perimäkin ? Aika näyttää.
  ………………………………………………………………………………
  Eikö Terkkarin kannattaisi kokeilla mikä rasva parantaa omaa tilannetta? Eläinrasva vai de novo lipogenesis-rasva? Siis kumpi nostaa/laskee trglyseridejä ja nostaa/laskee HDL-lipoproteiinia. Siitä riippuen myös Apo-suhde paranee/heikkenee…

  Tykkää

 34. Terkkari:
  ”… Diabetes(2-tyyppi) tautina (sairastan itsekin) lienee vielä osittain selvittämätön juurisyyn (syiden) osalta. Osa tutkijoista epäilee rasva-aineenvaihdunnan häiriötä osa hiilihydraatteja osa näiden sekoitusta. Perimäkin ? Aika näyttää.”

  Niin ja ihmetystä herättää se, että miksi Diabetes(2-tyyppi) tautina on juuri nyt räjähtämässä käsiin, vaikka meillä on ollut jo vuosikymmeniä hyvät ja pätevät ruokavaliosuositukset…!

  Tykkää

  1. Juuri siksi meillä on niin paljon 2-tyypin diabetes, koska ihmiset ovat noudattaneet näitä vääriä farisealaisia kansainvälisten ruoka- ja lääketehtaiden toimesta laadittuja ns. hyviä terveys- ja ruokasuosituksia.

   Älä usko yhtäkään lääkäriä tai terkkasia.

   Kannattaa lukea Antti Heikkilän sivuja, siellä se kerrotaan.

   Tykkää

 35. Poliitikkojen kirjat ei oikein jaksa kiinnostaa. Hyvä, että Pekka on kirjan kirjoittanut. Varmasti on paljon hyvää asiaa.

  Mielenkiintoista pohdiskelua ylempänä. Erityisesti jääkaappihavainto on hyvä. Minua kiinnostaisi tietää yksinkertainen asia, jota en tiedä tutkitun, sillä nutrigenomiikka ei ole vielä näin pitkällä:

  – ruokaa syödessäsi ravintoaineet pilkotaan eri tavoin, esimerkiksi entsymaattisesti
  – esimerkiksi amylaaseja tuottavien geenien määrä vaihtelee ihmispopulaatiossa
  – minkä verran mitäkin ravintoainetta ihmisen tuottamat entsyymit (keskivertoihminen) voivat katalysoida? Mikä on siis liikaa?

  Tästä pitäisi päätyä siihen, että jos syö yli entsyymien katalysointikapasiteetin, tai siten, että samat entsyymit kilpailevat ravintoaineiden pilkkomisesta, niin pilkkoutumaton osa päätyy suolistoon ja hyödyntää mahdollisesti vääränlaista bakteerikantaa. Lapsihan saa äidinmaidosta oligosakkarideja, joita lapsi ei voi itse hyödyntää, mutta suolistobakteerit (joita tulee alunperin äidin iholta, synnytyskanavasta jne) kyllä.

  Vääränlainen bakteerikanta nivoutuu yhteen myös kavenneeseen mikrobiomiin, joka näyttää olevan todella suuri uhka ihmiselle tulevaisuudessa.

  Tykkää

 36. Miesten lehti Men´s Journal kirjoittaa 22.10.2014, että koululääketiede ja ravitsemustieteilijät ovat olleet 50 vuotta väärässä julistaessaan tyydyteyt maaeläinrasvat terveydelle vaarallisiksi. Tosiasiassa vhh-ruokavalio on monessa suhteessa terveellisempi kuin tähän asti parhaana pidetty vähärasvainen, toteaa Yhdysvaltain terveysvirasto (NHI).
  http://www.mensjournal.com/health-fitness/nutrition/why-experts-now-think-you-should-eat-more-fat-20141020#ixzz3HRQdwIZC

  Time-lehti myönsi jo aikaisemmin mennensä samaan lankaan eli aiheettomaan rasvalla pelotteluun. Asiasta voi katsoa lyhyen videon:
  http://time.com/#2861540/fat-and-carbs-diet-guidelines/

  Puskalle kävi kuten Lysenkolle: Elämäntyö (maaeläinrasvojen vastustajana) meni nyt roskikseen. Miehellä vain ei ole kanttia myöntää sitä. Puskaismi on kuin lysenkoisimi
  ”Lysenkoism is used metaphorically to describe the manipulation or distortion of the scientific process as a way to reach a predetermined conclusion as dictated by an ideological bias, often related to social or political objectives.”

  Tykkää

 37. ”…hämäävät viestit jatkuvat. Pekka huomauttaa, että nyt markkinoidaan uusia tupakkatuotteita (nuuskaa ja sähkötupakkaa!)”

  Sähkötupakka ei ole tupakkatuote. Sitä ei myöskään olla kyetty osoittamaan erityisen haitalliseksi terveydelle. Pääasiallisesti sitä käyttävät tupakoitsijat päästäkseen eroon savukkeista. Siiinä tarkoituksessa höyrytin toimii hyvin. Esim. Action On Smoking and Healthin teettämän tutkimuksen mukaan jo 700 000 n. 10 000 000 brittitupakoitsijasta on päässyt eroon tupakasta korvaamalla sen sähkötupakalla. Miksi terveyslobby sitten vastustaa sähkötupakointia? Syy numero yksi lienee ideologinen jääräpäisyys, jonka mukaan kaikki mikä muistuttaa tupakointia on saatanasta lähtöisin. Toisena syynä on riihikuiva raha. Terveyslobby ei tienaa sähkötupakkavieroituksella senttiäkään, toisin kuin markkinoidessaan lääkeyhtiöiden vaarallisia ja tehottomia tupakkavieroituslääkkeitä. Sähkötupakat pääsisivät oikopäätä hyötymään terveyslobbyn tehokkaasta markkinointikoneistosta, jos ne olisivat Pfizerin tai GSK:n valmistamia. Kansanterveydellisten etujen ajamisesta sähkötupakan vastustamisessa ei ole ollut kyse missään vaiheessa.

  Tykkää

 38. Puska vetosi aina tiedeyhteisön ”konsensukseen”, jonka mukaan tyydytetyt maaeläinrasvat ovat vaarallisia terveydelle. Nyt kun tämä dogmi on kaatunut, jatkavat Puskan rasvaoppien puolustajat Itä-Suomen yliopistossa (Kuopio) samaan konsensukseen vetoamista, mutta eivät kerro mitkä ovat niitä tuhansia tai satoja tutkimuksia, joihin konsensus perustuu. Savon Sanomiin kirjoittivat
  Tiina Laatikainen
  Terveyden edistämisen profes­sori, Itä-Suomen yliopisto
  Ursula Schwab
  Ravitsemusterapian apulaisprofessori, Itä-Suomen yliopisto
  Mirja Huuskonen
  Johtava ravitsemusterapeutti, Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä
  Vesa Korpelainen
  Toiminnanjohtaja, Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus

  http://www.savonsanomat.fi/mielipide/mielipidekirjoitukset/merkillisia-vaitteita-rasvoista/1932786

  Tämä porukka on edelleen kuin paavi Roomassa aikoinaan, Kopernikus pyysi häntä katsomaan avaruuteen kaukoputken läpi. Paavi kieltäytyi ja pakotti Kopernikuksen kuolemanrangaistuksen uhalla perumaan puheensa. Kopernikus mutisi kuitenkin ”se pyörii sittenkin”.

  Pauli Smolander kirjoitti hienon vastineen SS:n mielipidesivulle:
  http://www.savonsanomat.fi/mielipide/mielipidekirjoitukset/rasvat-ja-tutkimus/1935228

  Tykkää

  1. Ihan hyvä huomio, Matti.

   Ota kuitenkin huomioon, ettei Kopernikuksella ollut kaukoputkea. Galileilla oli ja hän oli Pisassa. Muuten ihan hyvä.

   Tykkää

 39. Edellä mainituille ravitsemustieteilijöille tuli nyt uusi ongelma: D-vitamiinin viranomaissuositus pohjautuu amerikkalaisen Institute of Medicinen (IOM) suositukseen seerumin D-vitamiinin pitoisuudesta (> 50 nmol/l). Sen on uskottu riittävän kaikille ihmisille ja siihen piti päästämän 15 mikrogramman päiväannoksella. Tämä päätelmä perustuu kuitenkin tilastotieteelliseen virhelaskelmaan, jonka kanadalaiset tilastotieteilijät ovat nyt paljastaneet. Sen on nyt myöntänyt Suomalainen Lääkäriseura Duodecinkin Terveysportti-sivustollaan. Virheellinen saantisuositus annettiin Puskan hallituskaudella. Hän kehotti kuitenkin Ilkka-lehdessä ihmisiä välttämään vitamiinien syöntiä ja säästämään rahansa ”oikeisiin lääkkeisiin”. Lue lisää suomeksi alla olevasta linkistä
  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2701

  Tykkää

 40. Pekka Puska lankesi Angel Benjamin Keysin lankaan.
  Nina Teicholz kirjoitti aiheesta kirjan
  The Big Fat Surprise (2014)
  http://scribepublications.com.au/books-authors/title/the-big-fat-surprise/

  Katso myös Ninan 20 minuutin luento yllä olevasta linkistä.
  Kirjaa kehutaan British Medical Journalissa
  http://www.bmj.com/content/349/bmj.g7654

  Jokaisen ravitsemuksesta kiinnostuneen englanninkielentaitoisen ihmisen (myös terveystoimittajan) kannattaa lukea ja katsoa ainakin nämä linkit.

  Tykkää

  1. Minä laitoin sähköpostia Ancel Keystä Pekka Puskalle. Pekka Puska sanoi, että hän ei tiedä mitään koko Ancel Keystä. Vastasin, että eihän se voi olla mahdollista, koska hänen oppinsa olivat täysin kuin Ancel Keysin väärennetystä tutkimuksesta. Miten voi olla tuollaisen laitoksen johtaja ja esittää tuollaisia käsityksiä, että ei tunne koko Ancel Keysiä?

   Vastaus voi olla ehkä, että runsas sokerin syönti hiilihydrattaatteina ja omega6-kasvirasvojen suuri käyttö ja kevyttuotteiden käyttö vie muistin tai että hän ei todella tiennyt Ancel Keysia. Ihmeellistä kun minä maatalousalan koulutuksen saaneena ja lääketieteellisesti täysin maallikkona (paitsi oma valitettava kokemukseni lääkäreitä uskoneena ja runsaasti vääriä lääkkeitä käyttäneenä) löydän hetkessä Ancel Keysin, ja vain näitä internetin sivuja lukemalla täysin omasta kiinnotuksestani. Olen lukenut näitä sivuja noin 4-5 vuotta ja voin sanoa, että pystyn hakkaamaan nämä THL:n, Sydänliiton, Diabetesliiton ja Itä-Suomen sekä Kansanterveyslaitoksen + terveyskeskusten ravitsemusterapeutit 6-0. Tietenkin voin olla tässä väärässä. Kuitenkin infarktikuolleisuudella ja statiinien myyntikäyrillä ei ole mitään yhteyttä. Sen sijaan esimerkiksi statiinien myyntikäyrällä ja Alzheimerkuolemilla on selvä korrelaatio.

   Esimerkiksi DI Leino Utriaisen tilastot statiinien myyntikäyristä ja sydänkuolleisuuden yhteydestä ovat mielenkiintoisia ja osoittavat lääkärien ja Pekka Puskan yksinkertaisesti valehtelevan.

   Mutta, eiväthän farisealaiset luovuttaneet Jeesusen aikanaankaan, vaan yllyttivät juutalaisen ristiinaulitsemaan Jeesuksen ja vapauttamaan ryövärin Barabbaan. Sama toimii nykyäänkin, ihan kuten Frederik laulaa laulussaan Tshingiis Khan;)

   Se tässä keskustelussa on mielenkiintoista, että aina kun sanoo, että olen lukenut näistä asioista internetissä, niin aina ns lukenut porukka sanoo, että internetistä vain saa mitä tahansa tietoa. Se pitääkin paikkansa, mutta jos lukee esimerkiksi Hyvä Terveys-lehteä, niin voi olla varma, että hyvää terveystietoa sieltä ei saa. Varmaa on vain, se, että kaikki tieto, mikä pohjautuu vain lääkehoitoon. Mutta sen julkaisijana onkin Suomalainen lääkäriseura Duodecim, mistäpä muusta he tietäisivätkään kuin lääkehoidosta, terveydenhoito on pahasti retuperällä Suomessa;)

   Esimerkiksi lääkärit eivät edes tiedä, mikä aine on homokysteiini. He eivät tiedä sitä siksi, koska siihen ei ole olemassa kallista lääkettä, mihin voisi kirjoittaa reseptin. Siihen auttaa B6, B9 ja B12 vitamiinit. Ne saa yhdestä B-vitamiinikapselista, yksi 100 kpl purkki maksaa 4 €. B-vitamiini on saamieni tietojen mukaan tärkein infarktin ennustaja. Sen viitearvo on Suomessa 5-15. Saamieni tietojen mukaan, jos arvo on yli 11, niin infarktiriski nousee merkittävästi. Suomessa ainoastaan HUS tutkii homokysteiinin oma-aloitteisesti potilailta, parin vuoden ajan on tutkinut.

   Tykkää

   1. Pitää heti korjata omaa kirjoitustani.
    Piti sanoa, että statiinit eivät ole estäneet kenenkään infarktikuolemaa. Koska statiinien myynti on vuodesta 1992 vuoteen 2012 44kertaistunut. Sydän- ja verisuonitauteikin on koko ajan kuollut keskimäärin 22 000 henkeä. Jos statiinit olisivat tehonneet, niin kenenkään ei pitäisi kuolla sydän- ja verisuoniitauteihin.

    Sen sijaan DI Leino Utriaisen tutkimusten mukaan SVT-kuolleisuudessa on vuodesta 2004 tapahtunut merkittävää nousua. Statiinien pitkäaikaiskäyttäjät ovat lisääntyneet tänä aikana merkittävästi. Lääkärien mukaan statiinejahan pitää käyttää kuolemaansa asti. Eli DI Leino Utriaisen mukaan statiinien pitkäaikaiskäyttö lisää kuolleisuutta. Eli, lääkärit ovat tässä asiassa oikeassa, kun käytät statiineja pääset nopeammin niistä eroon – hautaan;(

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s