Ajatuksia

Mistä voimme tietää, mikä on terveellistä? Erinomaisen haastava kysymys, johon kirjailijaksi ryhtynyt kirjankustantaja Thor-Fredric Karlsson antaa peräti sata vastausta (100 ajatusta terveellisestä ruoasta, Atar, 2014). Silmäilin kirjaa ja innostaessani blogini lukijoita hankkimaan tämän kirjan, katsoin parhaaksi poimia kirjasta nämä Karlssonin taidonnäytteet:

.100ajatusta

.

Rypsi- ja rapsiöljyt ovat kotimaisia, joten ne eivät edusta kaksituhatta vuotta vanhaa perinnettä. Perinteinen suomalainen ruokarasva on eläinperäinen. Lehmän maidosta saatava kerma ja voi sekä sianläski olivat ruoanlaiton herkkua, mutta ajat ovat muuttuneet ja nykyään pidetään kasvirasvoja monissa piireissä eläinrasvoja terveellisempinä. Kotimaisten öljykasvien tuotantoon liittyy aika runsasta torjunta-aineiden käyttöä eikä sitä voi pitää kovinkaan ekologisena.

(Turpaduunari kommentoi) Karlsson on tärkeällä asialla! Miksi luopua perinteisestä, suomalaisesta ruokarasvasta? Rypsi- ja rapsiöljyä voi yrittää puolustaa lähiruokakonseptilla (oliivi-, palmu- ja kookosöljyt tuodaan kovin kaukaa meille, rypsi kasvaa ehkä naapurin pellolla), mutta luennoillani olen huomannut, että tämä selitysmalli vie karille. Terveystietoiset, valistuneet suomalaiset ovat oppineet reagoimaan rypsiöljyyn tunteenomaisesti (Antti Heikkilä pitää rypsiöljyä sopivana lähinnä traktoriin) ja tämä öljy tuomitaan ihmiselle epäterveellisenä. Sorry vaan! Ratkaisu löytyy suomalaisille eläinperäisistä ruokarasvoista (voi, ihra). Jos ei voita, niin häviää! Rypsistä ja rapsista pitäisi Suomessa käydä avointa, kriittistä keskustelua. Voi kurjuuden kurjuus, kun tähänkin asiaan vaikuttaa niin paljon kaikkialle tunkeva kaupallisuus. Karlsson avaa kirjassaan muitakin keskusteluja, kuten tämä:

Ruoasta on niin paljon erilaista ja monimutkaista tietoa, koska tutkimuksia tehdään laajalti. Nykyään kaikki koulutukset edellyttävät jonkinlaista lopputyötä. Näin syntyy kaikenlaista ristiriitaista tietoa siitä, mikä on terveellistä ja mitä ei. Jokaisen vähänkin opiskelleen pitää osoittaa tietävänsä maallikoita enemmän, ja keskustelu karkaa pois siitä mikä on herkullista ja hyvää. On asiantuntijoita, jotka toistavat samaa vanhaa mantraa vuodesta toiseen: syökää enemmän vihanneksia ja hedelmiä, välttäkää rasvaa. Heidän kuulijakuntansa rajoittuu keski-ikäisiin naisiin, jotka kärsivät pitkällisestä kasvien ja hedelmien yliannostuksesta sekä suolan ja rasvan puutteesta.

(Turpaduunari kommentoi) Karlssonin kanssa on pakko olla samaa mieltä. Vähärasvaisuuden turmiollinen vaikutus ulottuu meidän päiviimme asti synkältä 1970-luvulta lähtien. Mantrat on kuultu huolellisesti: syö vain vähän rasvaa! Onko jo vähitelleen aika kumota tämä vahingollinen valistus ja päästää rasva vapaaksi? Rasvan verensokeria tasoittava vaikutus olisi otettava täysimääräisesti käyttöön tässä inhottavan laajassa diabetes-epidemiassa! Rasva ei tuki suonia! Ikääntyvälle väestölle vähärasvaisuus on tuhoisaa. Heikentyneen ruokahalun ja suolen toiminnan takia pieniksi jäävät aamiaiset, lounaat ja päivälliset tulisi nauttia maukkaan rasvan kera. Aivotoiminta kirkkaaksi ja herra Alzheimerin vierailu saattaa viivästyä tai hän saattaa peruuttaa käyntinsä kokonaan!

Nanosuodattamisen avulla voi ennen kaikkea markkinoida, että maitoa ei ole pastöroitu. Sääli vain, että kaikki terveelliset mikro-organismit on suodatettu pois. Eli maito on yhtä elotonta kuin pastöroitu maito paitsi että ovathan rasvat vähän paremmassa muodossa ja proteiinitkin toimivat paremmin entsyymeinä. Maito-osuuskunta voi kuitenkin olla tyytyväinen päästessään kontrolloimattomista mikro-organismeista eroon ja saa sitten lisätä tuotteisiinsa omia patentoituja probioottejaan. Mainonnassa voi kehua, miten terveellistä ja turvallista pastöroimaton maito on.

(Turpaduunari kommentoi) Maidolle on tehty paljon pahaa. Nestemäinen roskaruoka on hankittavissa kaupan hyllyillä kun maitotankista suoraan otettu raakamaito olisi sitä aitoa maitoa. Miksi tämä on tehty niin vaikeaksi? Maidon pilaaminen on kansallinen häpeäpilkku!

Vähäkalorisen ruoan syöminen on usein itsensä pettämistä. Nälkäisenä on mahdotonta toimia järkevästi ruoka-asioissa. Monet syövät sen takia mitä epäterveellisimpiä välipaloja useita kertoja päivässä. Nälkää voi verrata hukkumiseen, koska ne muistuttavat toisiaan siinä mielessä, että hukkuva tekee mitä tahansa saadakseen ilmaa, ja nälkäinen ihminen tekee mitä tahansa saadakseen ruokaa. Vaikka ihminen olisi kuinka järkevä, älykäs ja päättäväinen, hän ei pysty laihduttamaan syömällä energiatonta ruokaa.

(Turpaduunari kommentoi) Vain sellainen elämäntapa voi onnistua, että pidämme huolta siitä, että syömme maistuvaa ruokaa sopivasti. Painonhallinta on nälänhallintaa! Älä päästä nälkääsi niin pahaksi, että menetät syömisen kontrollin.

Uudemmat tutkimukset kertovat kuitenkin selvästi, että suurella osalla sydän- ja verisuonitauteihin sairastuvista ovat kolesteroliarvot kunnossa. Sydänsairauksiin on siis muita syitä kuin kohonnut kolesterolitaso. Kolesterolipelko on siis täysin turha. Riippumatta ruokamme kolesterolimäärästä suurin osa kehomme kolesterolista on peräisin maksasta. Jos syömme paljon kolesterolia sisältäviä ruokia, saa maksa vähän huilata, mutta jos ruoassa ei ole kolesterolia, se joutuu tuottamaan kaiken itse. Kehossa on siis erinomainen mekanismi säädellä kolesterolitasoa. Keinotekoinen kolesterolitason alentaminen lääkkeillä tai funktionaalisilla elintarvikkeilla voi aiheuttaa liian matalan kolesterolitason. Siitä voi seurata näön heikentymistä, haimatulehdusta, diabetesta, levottomat jalat, liikuntakyvyttömyyttä ja muistin heikentymistä.

(Turpaduunari kommentoi) Tämä kolesteroliasia on ollut blogeissani esillä moneen kertaan. Olen samaa mieltä kuin Karlsson, että kolesterolia tulisi pitää elimistömme ystävänä. Me voimme pitää kolesterolin sopivalla tasolla elämäntapamuutoksilla. Jos lääkärisi edes sivulauseessa ennen pillereiden tarjoamista mainitsee elämäntapaohjeet, tartu näihin kuin hukkuva oljenkorteen. Muuttamalla elämäntapojasi terveellisemmiksi (lepo, rentoutuminen, terveellinen ruoka, liikunta) saat lisää elämää vuosiisi.

Kun terveys pettää, suosittelen ruokavaliomuutoksia. Viralliset ravinto-ohjeet kannattaa unohtaa heti alkuunsa, koska ne sisältävät vähän kaikkea. Ja kun epäilee jonkin ruoka-aineen aiheuttavan ongelmia, tarvitsee vähiten tätä ”vähän kaikkea”. Mitä pitää jättää pois? Sitä on vaikeampi saada selville, mutta onneksi on hyviä ravitsemusvalmentajia. (Jos ravitsemusvalmentaja sanoo, että pitää syödä ravintopyramidin mukaan, voi olla parempi etsiä toinen ravitsemusvalmentaja.) Hyvin usein potilas itse aavistaa, mistä on kyse, mutta jos hän ei tiedä, mistä pitäisi aloittaa, on aamiaisen täydellinen uusiminen hyvä tapa päästä alkuun.

(Turpaduunari kommentoi) Sattumoisin olen saanut järjestää useita vuoden, viikonlopun tai päivän kestäviä koulutustilaisuuksia eri puolilla Suomea. Ongelmaksi muodostuu, että sen vakioluennoitsijaporukan ulkopuolelta ei kerta kaikkiaan löydy kyvykkäitä terveystietoisia valistajia. Ei näin tietenkään saisi sanoa, sillä nyt joku taatusti loukkaantuu! Suomi on niin pieni maa, että sormet ja varpaat riittävät siihen laskutehtävään, montako osaavaa terveysvalistajaa Suomessa on. Tiedän olevani oikeassa ja sehän tässä on se traaginen juttu. Tahtoisin niin, että näitä kyvykkäitä olisi tuhatmäärin. Etsi kyvykäs lääkäri, terveysvalistaja, ravintovalmentaja jne. maksoi mitä maksoi. Terveyden menettäminen on liian kallis asia.

Antoisia lukuhetkiä toivottaa turpaduunari!

9 kommenttia artikkeliin ”Ajatuksia

  1. Rypsi ja rapsi
    Siteeramasi kolleegasi saattaa olla oikeassa:
    ”Antti Heikkilä pitää rypsiöljyä sopivana lähinnä traktoriin”

    r&r on myös pahanmakuista ja ne aiheuttavat elimistössä turhaa liikettä.

    ”Jos ei voita, niin häviää!”
    Voi ei sinänsä ole kovin hyvä ruokarasva, mutta paras kuitenkin.

    Jokainen solu tarvitsee rasvaa.

    Maito
    ”Miksi tämä on tehty niin vaikeaksi? Maidon pilaaminen on kansallinen häpeäpilkku!”
    Maitotutkimuksissa kiinnitetään huomiota aina vaan niihin samoihin seikkoihin. Kaksi tärkeintä puuttuu keskusteluista: Keittäminen ja muut maut maidon kanssa.

    Sinänsä hyvää tekstiä!

    Tykkää

  2. Kampaa tukkas!

    Mutta ihan oikeasti: kannattaisi ensin hankkia vaikka lääkärin koulutus niin olisi oikeasti eväitä (heh) ruveta muokkaamaan muiden syömisiä. Suapihan nuita neuvoja kyliltäkin, jos ei viihti itte ehtiä…

    Tykkää

  3. Kyllä nanosuodattimesta menee esim. entsyymit läpi, mutta käänteisosmoosi onkin sitten eri asia. Laktoositon maito tuotetaan taas kromatografisesti http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/32-uusi-teknologia-mahdollisti-uuden-maitotuotteen

    Laktoosittomat kermat valtaa karrageenilla höystettynä kauppojen vanhoja tavaroita sisältäviä hyllyjä. Vanhaa kunnon HYLA/INTO-kermaa ei tahdo enää saada. Ilmeisesti tässäkin on siirryttävä Viron tuontiin, tai sitten hankittava edullista laktaasi-entsyymiä ja tehtävä kerma itse. Samalla tapaa kuin jogurtit voi tehdä itse paremmin ja halvemmalla.

    Tietysti laktoosi-intoleranssi voi olla merkki siitä, ettei maitotuotteita kannata käyttää ollenkaan.

    ”Hyvin usein potilas itse aavistaa, mistä on kyse, mutta jos hän ei tiedä, mistä pitäisi aloittaa, on aamiaisen täydellinen uusiminen hyvä tapa päästä alkuun.”

    Tästä olen täysin samaa mieltä. Silloin kun luotin kalliisiin lääkäreihin ja asiantuntijoihin (vakuutusyhtiön kustannuksella), olin sairain. Kun aloin tuntemaan, että ehkä kaikki johtuukin ruokavaliosta (eikä minusta) ja tajuttuani, että pitäisi varmaan syödä siten kuin ukki ja mummi (paljon juureksia, lihaa ja kalaa), niin maailma aukesi. Tämän jälkeen olen voinut tehdä empiirisiä kokeita itselläni ja pyrkiä pohtimaan, mitkä tieteelliset näkökulmat voisivat parhaiten pitää kohdallani paikkansa. Tällä hetkellä kokeilen probioottien (ml. kefiirin) merkitystä. Siitä tulikin mieleen, että pitää mennä tekemään uusi satsi probiooteilla tuotettua hapankaalia …

    Tykkää

  4. ”Runsas maidonjuonti liittyy tutkimuksen mukaan naisilla kasvaneeseen kuolemanriskiin.

    Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan runsas maidonjuonti ei suojaakaan luunmurtumilta, mutta sen sijaan runsaalla maidonjuonnilla näyttää olevan yhteys kohonneeseen kuolemanriskiin. Näin olisi nimenomaan naisten kohdalla.

    Tutkijoiden mukaan hapanmaitotuotteiden ja juuston runsas käyttö liittyy vähäisempään luunmurtumien määrään ja pienempään kuolleisuuteen.”

    http://www.iltalehti.fi/terveys/2014102918790446_tr.shtml?utm_campaign=uutisboksi&utm_source=kl

    Tykkää

  5. sorry christe, normaalisti parisssa päivässä enemmän viestejä.

    Niin aiemmin tehtiin jugurtit ja jopa pitkät piimät tehtiin itse, itsekin muistan, että keitettiin perjantaina kattilassa ja syötiin lauantaina iltapäivällä korkeintaan fiiliä esim banaanin kanssa, ja fiili virui pitkälle. No taisi olla sitä viimeisen päivän tarviketta.

    Niin runsas maidonjuonti, 3 lasillista, 3 dl vai 7,5 dl ?

    Tykkää

  6. Kirjan tekijä kysyy:

    Mistä voimme tietää, mikä on terveellistä?
    ………………………………………………………………………………………………
    Vastaus on: Kokeilemalla!

    T2-diabeetikko kokeile kahta ateriakokonaisuutta.

    a) 400 g hiilareita/pvä b) 20g hiilareita/pvä

    Mittari esiin! Miten käy verensokerin?
    ……………………………………………………………………………….
    a) Syö pelkkää pastaa,perunaa,riisiä,leipää 6 kk
    b) syö pelkkää proteiinia 6 kk
    c) syö pelkkää rasvaa 6 kk
    d) syö proteiinia,rasvaa ja kasviksia 6 kk

    Käy verikokeessa ja katso miten käy kolesteroliarvoille

    Tosta on hyvä aloittaa….

    Tykkää

  7. Jos verrataan oikeaa maitoa ja meijerinmaitoa keskenään, niin onkos ne muka enää samaa tavaraa. Vakaasti uskon, että jälkimmäisellä saatiin tuollainen kuolemaan johtava tulos. Taitaa koskea tulevia aikuisia melko kohtalokkaasti, kun tämä purkkiroska vielä tungetaan microuunin kautta vauvan elimistöön!

    Tykkää

  8. Hiiritutkimus:

    ”Summary:
    New research suggests that signs of brain aging can be postponed in mice if placed on a high-fat diet. In the long term, this opens the possibility of treatment of children suffering from premature aging and patients with Alzheimer’s and Parkinson’s disease.

    Our brain has a constant need for fuel in the form of either sugar or so-called ketones. Ketones are the brain’s fuel reserve, and, in particular, play an important role in periods of low blood sugar levels, e.g. if you are fasting. This is because the body breaks down fat if it needs sugar, and during this process it produces ketones. The researchers see a particular positive effect when the mice are given the so-called medium chain fatty acids — e.g. from coconut oil.”

    http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141105112614.htm

    Tykkää

Jätä kommentti