Turpaduunarin terveysohje numero 2

Turpaduunarin terveysohjeet

Tämän viikon teemana on: JUO LAADUKKAITA MARJAMEHUJA!

Turpaduunari Christer Sundqvist jakaa terveysohjeita terveystietoisille ihmisille. Ohjeita tulee kerran viikossa niin kauan kuin niitä riittää. Arvioni mukaan varastossani on terveysohjeita noin kymmenen vuoden jakelua varten.

Osa terveysohjeista on jaossa ilmaiseksi ja ilmestymispäivänä ne ovat jakelussa myös sosiaalisen median välityksellä. Osa terveysohjeista on maksullisia. Voit varmistaa kaikkien terveysohjeiden saannin sähköpostiisi myöhemmin ilmoitettavaa maksua vastaan (ainakin 6 ensimmäistä terveysohjetta ovat ilmaiseksi jaossa).

52 terveysohjetta vuodessa – kerää koko sarja!

Maksulliset terveysohjeet ovat erityisen kiinnostavia! Maksuttomat/maksulliset terveysohjeet voit tilata lähettämällä tilausviestin sähköpostiin: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Aiemmin ilmestyneet terveysohjeet:
1.12.2014 HANKI TEHOSEKOITIN! http://turpaduunari.blogspot.fi/2014/12/turpaduunarin-terveysohje-numero-1.html
**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 2
Jakelupäivä maanantaina 8.12.2014

JUO LAADUKKAITA MARJAMEHUJA!
Terveystietoinen nauttii joka päivä laadukkaita marjamehuja. Parasta on tehdä mehu itsepoimituista marjoista ja säilöä perinteisesti mehumaijassa tai mehustimessa valmistaen. Toki pärjää myös ilman mehustinta. Nykyaikaisemmin marjamehut voi pakastaa talven varalle tai jäisiä marjoja ajaa tehosekoittimessa muun pirtelöaineksen seassa.

Marjamehun voi kekseliäästi tehdä myös pakastemarjoista lisäämällä ne kiehautettuun veteen, sekoittaen. Anna seistä huoneenlämmössä (kansi päällä) 1-2 vuorokautta. Valuta sitten mehu tiheän siivilän läpi ja lisää raakaruokosokeria oman maun mukaan. Sekoita, laita puhtaisiin ja kuumennettuihin pulloihin. Säilytä viileässä.

Kotitekoiseen mehuun tarvitaan ainoastaan sokeria makeuttajaksi ja säilöntäaineeksi. Kokeile raakaruokosokeria tavallisen pöytäsokerin sijaan.

Mutta kaikkia mehuja ei ole tehty näin hyvistä ja yksinkertaisista raaka-aineista. Kaupan mehuhyllyissä on nimittäin paljon muutakin kuin terveellisiä mehuja. Erilaisista teollisista mehujuomatiivisteistä ja juomatiivisteistä ei saa mitenkään mehua, vaikka kuinka hartaasti yrittäisi. Kun tavalliseen mehutiivisteeseen lisää vettä, saa mehua. Kun mehujuomatiivisteeseen lisää vettä, saa mehujuomaa. Ja kun juomatiivisteeseen lisää vettä, saa juomaa. Tämän asian ja monet muut asiat selviävät Thor-Fredric Karlssonin äskettäin ilmestyneestä kirjasta ”100 ajatusta terveellisestä ruoasta” (Atar, 2014).

Useimmat mehujuomatiivisteet ja kaikki juomatiivisteet ovat alusta loppuun keinotekoisia. Juomiin on makua varten lisätty keinotekoisia aromeja, väriä varten keinotekoisia väriaineita, makeutusta varten keinotekoisia makeutusaineita. Ainoa aito valmistusaine on vesi. Tällaisia mehujuomia ei kannata ostaa itselleen, ei perheelleen, ei lapsilleen eikä kenellekään muullekaan. Kuitenkin niitä tarjotaan lapsille lastenjuhlissa ja jopa päiväkodeissa. Niitä tarjoillaan myös kestävyysurheilijoille juomapaikoilla. Urheilijat tarvitsevat nestettä ja energiaa, eivät sokeroimattomia vähäenergisiä huijaustuotteita. Niillä on sellaiset nimet kuin esim. FunLight, Mehukatti ja Fanta. Älä juo!

Laadukkaan marjamehun etsinnän voi aloittaa vaikkapa Raakatorin nettikaupasta (http://www.raakatori.fi/). Raakatorilla on valikoimissa jouluisiin tunnelmiin sopiva aito marjaisa, vanhan ajan glögi. Sen nimi on mesimalja (http://www.raakatori.fi/tuotteet/mehut-juomat/mesimalja/tuote-mes003). Tulet takuulla ihastumaan siihen. Katso näitä raaka-aineita: Aroniaviini, hunaja, rosmariini, salvia.

Vanhanajan reseptin mukaan valmistettu alkoholiton marjaviini maistuu miedoille yrteille, maukkaalle aronialle sekä hunajaisen makealle.

Mikä on sinun suosikkimarjamehusi?

5 kommenttia artikkeliin ”Turpaduunarin terveysohje numero 2

  1. Ikävä kyllä näitä kauppojen marjamehuja on mahdotonta löytää muuten kuin keitettyinä tai pastoroituina. Kuumenna hunaja, kuumenna maito, kuumenna marjamehu ja mieti mitä kyseisen prosessin aikana niistä häviääkään? No höyrystä parsakaali, paista kananmuna, uunihauduta poronpaisti jne. kaitpa niissä vielä jotain ravintoaineita säilyykin, enpä tiedä; kerro Christer. Ja ainahan voi ostaa kaupasta probiootteja lisättyjä tuotteita, hmmm(ei namm).

    Tykkää

  2. Hyviä ohjeita. Syön silti mieluummin marjat marjoina. Suoraan puskasta. Tai pakastettuna.

    En oikein tajua luonnollisten mikrobien ja entsyymeiden tappamista kuumentamisella.

    Esimerkiksi hunaja ja tee: kun hunajan laittaa teehen, eikö siinä silloin tuhoudu lähes kaikki hunajan hyvät ainesosat? Olisiko fiksumpaa sekoittaa hunaja vaikkapa jogurttiin?

    Tykkää

  3. myös ihmettelen, mutta eikös esim ranskalainen iskukuumennettu maito ole parempaa kuin kotimainen maito -> Ilmeisesti mehukäsittely vastaa terveellistä ranskalaista maitokäsittelyä, kestää avaatomana pitkän aikaa, avattuna jopa jääkaappikylmänä pilaantuu muutamssa päivässä.

    Tykkää

  4. Varmasti hyviä pastoroituja mehuja. Miten tuo kylmäpuristus toimisi ihan kotikonstein? Varmaan vaan sulatetut pakastemarjat mehulinkoon, eikä tarvitse pastorointia. Itsellä ainakin ihan ’SS-marketin’ mehulingolla onnistuu jopa inkivääri kuin valkosipulimehukin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s