Gummerus lähetti mainion kirjan arvioitavaksi: Chilikirja. Kirjan ovat taidokkaalla tavalla tehneet Jukka Kilpinen, Tommi Hietavuo ja Teija Aaltonen. Kirja kertoo mukaansatempaavalla tyylillä mm. chilin historiasta, chilin jalostustyöstä, chilin käytöstä ruoanvalmistuksessa, chilin kasvatuksesta ja chilin terveysvaikutuksista. Jälkimmäisestä aihealueesta kiinnostuin kovasti. Mitä sinä pidät chilistä? Oletko alan harrastaja?
Ihminen on käyttänyt chiliä jo tuhansien vuosien ajan. Alkukodistaan Etelä-Amerikasta tämä tulinen hedelmä on matkannut ihmisten seuralaisena muillekin mantereille.
Chili ei ole pelkästään mauste, vaan se on kokonainen elämäntapa. Sen huomaa siitä innostuksesta mikä sanoin ja kuvin kumpuaa kirjan lehdiltä.
Keskityn tässä arviossa kirjan tarjoamaan näkökulmaan chilin terveysvaikutuksista.
Chilin terveysvaikutukset on tunnettu monissa ikivanhoissa kulttuureissa. Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan tieto on vasta nyt rantautumassa toden teolla. Terveysvaikutukset tulevat chilin ystävälle ikään kuin mukavana lisänä.
Chilin polttavan tunteen aiheuttaa kapsaisiini. Se vaikuttaa sekä sisäisesti että ulkoisesti. Vaikutusmekanismina näyttäisi olevan kapsaisiinin kyky sitoutua niihin reseptoreihin, jotka välittävät hermoimpulsseja keskushermostoon. Kun hermopäätteitä altistetaan kapsaisiinille, hermovälittäjäaineet kuluvat loppuun ja kipu väistyy.
Kapsaisiinin kipua poistava vaikutus on vain tilapäinen. Kun kapsaisiinin käyttö lopetetaan, hermosolujen toiminta palautuu ennalleen.
Sopivasti annosteltuna kapsaisiini estää kipusignaaleja. Suurina annoksina kapsaisiini vaurioittaa hermosoluja. Käteviksi ovat muodostuneet kapsaisiinia siältävät geelit, voiteet ja linimentit. Niitä käytetään monenlaisiin pikkuvaivoihin ja -vammoihin.
Tutkimuksissa on todettu, että kapsaisiinilla voidaan lieventää neuropaattista kipua. On myös näyttöä siitä, että vyöruusun ja diabeteksen aiheuttamia kiputiloja voidaan tällä aineella lievittää. Kapsaisiinivoidetta on vaihtelevalla menestyksellä kokeiltu myös fibromyalgiaan. Sarjoittaisen päänsäryn estolääkkeenä kapsaisiinia annostellaan suoraan nenään.
Erittäin runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja sisältävä chili yhdistyy syövän, sydän- ja verisuonitautien sekä aivohalvauksen riskien pienenemiseen. Kannattaa olla varovainen annostuksessa, sillä hyvin suurten chiliannosten on todettu johtaneen jopa sydänkohtaukseen ja verenpaineen nousuun. Sen sijaan pieninä annoksina chili laajentaa verisuonia ja edistää näin sydänterveyttä. Kirjassa olisi ollut tilaa mainita chilin erinomaisesta hiven- ja kivennäisainesisällöstä. Chilin sisältämä kalium, rauta, magnesium ja mangaani on ilmeisesti syynä chilin sydänystävällisiin ominaisuuksiin.
Chilin teho syövän torjunnassa vaatii lisätutkimuksia. On hyvä ettei kirjassa lähdetä liiaksi revittelemään syöpähoidoilla. Maailman terveysjärjestö WHO on todennut, että syöpää esiintyy huomattavasti vähemmän niissä maissa, joissa syödään paljon chiliä. Tässä voi olla kyse mausteisen ruoan yhteisvaikutuksesta.
Chili on antibakteerinen ja suojaa tehokkaasti monia bakteereja vastaan. Tästä tarvitaan lisätutkimuksia.
Chili tehostaa aineenvaihdunta ja edistää ruoansulatusta. Tällä tavoin chili voi olla avuksi painonhallinnassa. Chili vähentää ruokahalua ja lisää rasvojen hapettumista. Alustavaa näyttöä on chilin kyvystä heikentää aterianjälkeistä insuliiniarvojen kohoamista, mikä saattaa olla mieluista diabeetikolle.
Chilin yhteyttä masennuksen lievenemiseen tutkitaan, sillä tunnettua on, että chiliruokien syöminen aiheuttaa mielihyvän tunteita. Endorfiineja suorastaan tulvahtaa elimistöön chilin myötä. Chiliä voidaankin pitää luonnon omana piristeenä.
Turpaduunari suosittelee lämpimästi Chili-kirjaa!
Olisin kyllä varovainen arkisten nautintojen julkisen hehkuttamisen osalta. Valvira voi herätä ja vaatia terveysvaikutusten todistamista ”evidence based” pohjalta. Ellei niitä sitten löydykään lääketeollisuuden vaatimassa ja hyväksymässä muodossa, alkavat hyödylliset idiootit taatusti työstämään kieltoja.
Kohta chili eri muodoissaan luokitellaan I, III ja IVA muotoihin ja kepu vaatii väliin vielä luokkaa II. Tuonti etelämeren yli lähtee tämän seurauksena lapasesta. Tulli sitten taas kouluttaa susikoiria (sympatiat heille, eläinparoille) muiden hermomyrkkyjen lisäksi myös chilin detektointiin.
Näinhän se on mennyt esim. melatoniinin osalta.
Muuten Crisu, totaalisesti off-topic, sorry, mutta oletko jaksanut seurata vanhaa hevosta, eli statiinisaagaa? Se on saanut hauskoja piirteitä Merry Old Englandissa, missä aatelinen Sir Professor Rory Collins jäi kiinni siitä, että haittavaikutusten Pandoran lipas on ihan kokonaan avaamatta. Toisin kuin herra on aiemmin todistanut. Mitä sieltä löytyykään? Esim. täältä pääsee kartalle:
http://healthinsightuk.org/2015/02/19/keep-statin-supremo-away-from-the-missing-side-effect-data/
TykkääTykkää
Hauska kommentti. Statiineista on tulossa kirjoitus. Kiitos muistutuksesta. Kärpäsellä on hommia.
TykkääTykkää
Tässä myös hieman statiinien tiimoilta.
”Safety and life-saving efficacy of statins have been exaggerated, says USF scientist”
http://medicalxpress.com/news/2015-02-safety-life-saving-efficacy-statins-exaggerated.html
TykkääTykkää
Kuriositeettina, chili on marja.
Ja hieman raotusta siitä mitä uusissa suosituksissa jenkeissä muuttuu…
”The most widely leaked part of the report concerns cholesterol. As a specific nutrient, past guidelines have mistakenly focused too closely on cholesterol, the experts suggest.
”Previously, the dietary guidelines for Americans recommended that cholesterol intake be limited to no more than 300 mg a day,” the report says. The new report is dropping that recommendation. ”Available evidence shows no appreciable relationship between consumption of dietary cholesterol and serum cholesterol,” it says.
And most Americans eat less than that already, Lichtenstein said.”
http://tinyurl.com/lcc59sv
TykkääTykkää
Jussipussi, vääntää kommenttia lillukanvarsista: Kasvitieteellisesti määriteltynä chilin hedelmä on marja.
Noudatan kirjan kirjoittajien logiikkaa. Hanki kirja!
TykkääTykkää
”Marja on kasvitieteessä mehevien hedelmien tyyppi, joka on kehittynyt emin sikiäimestä ja on yleensä monisiemeninen.
Kasvitieteellisesti marjoja ovat esimerkiksi tomaatti ja chili.”
http://fi.wikipedia.org/wiki/Marja
TykkääTykkää
Olet sitten päättänyt saivarrella tästä asiasta vielä yhden kommentin verran…
TykkääTykkää
Laitetaan hieman siitä mikä mahdollisesti chilissä koukuttaa…
”Professori Paul Rozin on tutkinut tulisen ruoan vaikutuksia ja merkitystä, keskittyen erityisesti ihmisten ja eläisten eroihin. Pennsylvanian yliopistossa työskentelevä tutkija totesi, että rottia ei voi edes opettaa ajan kanssa pitämään tulisesta ruoasta miedon edelle.
Tutkiessaan ihmisiä ja vertaillessaan sitä, kuka pitää tulisuudesta ja missä rajoissa, hän päätteli, että kyse ei ole vain mausta, vaan kivusta. Ihmisten aivoissa syntyvät mielihyvän ja vastenmielisyyden tuntemukset tapahtuvat osittain päällekkäisesti. Tulisten makujen kanssa nämä kaksi tuntemusta yhdistyvät.
Supertulisten chilien maistelijat kohtaavat vaaran ja kivun tuntemuksen ilman riskejä, ja tuntevat helpotusta, kun kipu päättyy. Ihmiset oppivat pitämään tästä pelosta ja kivusta, kuten vuoristoratojen tai kauhuelokuvien jännityksestä.
Erityinen nautinto tulisen ruoan syömisestä tulee siitä, että se päättyy. Kun kipu on poissa, syntyy helpotus ja mielihyvä siitä, että on selvinnyt kokemuksesta.”
http://tinyurl.com/mkpm7bb
Myös minun kirjoituksista voi syntyä pelkoa ja kipua mutta helpotus tulee sitten kun kirjoitus pättyy, kipu lakkaa ja on selvinnyt kokemuksesta….
TykkääTykkää
On se vaan hyvää. Aina välillä tulee laitettua milloin mihinkin ruokaan. Habaneromurska on suosikkini. Hetelmäinen ja tuore maku. Moottoriöljyyn sekoitettuna saadaan norsunkarkotintököttiä, jota voi sitten sutia aitaan pellon ympärille. Chiliä voi sekoittaa myös norsunpaskaan ja polttaa näin saatua norsunkarkotinsuitsuketta. Tästä kasvista on moneksi.
http://www.worldwildlife.org/stories/using-chilies-to-protect-maize-fields-and-elephants
Ps. Pidän chilistä oikeasti.
TykkääTykkää
Jussipussi taitaa saivarrella kohta kokonaisen kirjan kun on noin jyrkän ehdoton 😉
TykkääTykkää
Kiva harrastus on myös chilien kasvatus. Melko helppoa ja eikä vaadi suuria tiloja kun valitsee oikein lajikkeen. Olen myös huomannut ettei tykkää ihan samoista olosuhteista kuin hamppuviljelmät.
TykkääTykkää