Suvaitsevaisuus

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa 14. ohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajien lisäksi myös niille, jotka kuuluvat ilmaiskirjeen jakelulistalle. Sosiaalisessa mediassa tätä terveysohjetta jaetaan siinä toivossa, että yhä useampi kiinnostuisi tilaamaan Turpaduunarin terveysohjeet. Kerran viikossa ne saa maksamalla vuosimaksun 20 euroa. Ilmaisia terveysohjeita on jaossa noin kerran kuukaudessa.

aina_mun_pitääTämän viikon teemana on: SUVAITSEVAISUUS

Turpaduunari Christer Sundqvist jakaa terveysohjeita terveystietoisille ihmisille. Ohjeita tulee kerran viikossa niin kauan kuin niitä riittää. Arvioni mukaan varastossani on terveysohjeita noin kymmenen vuoden jakelua varten.

Voit varmistaa kaikkien terveysohjeiden saannin sähköpostiisi 20 euron vuosimaksua vastaan.

Toimi siis näin, jos haluat vuonna 2015 kerran viikossa lukea ja mahdollisesti myös noudattaa suosittuja terveysohjeitani:

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi.

52 terveysohjetta vuonna 2015 – kerää koko sarja!

Maksulliset terveysohjeet ovat erityisen kiinnostavia! Maksuttomat/maksulliset terveysohjeet voit tilata lähettämällä tilausviestin sähköpostiin: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Aiemmin ilmestyneet terveysohjeet:

OHJEET 1-10
1.12.2014 HANKI TEHOSEKOITIN! http://turpaduunari.blogspot.fi/2014/12/turpaduunarin-terveysohje-numero-1.html
8.12.2014 JUO LAADUKKAITA MARJAMEHUJA! http://turpaduunari.blogspot.fi/2014/12/turpaduunarin-terveysohje-numero-2.html
15.12.2014 JÄTÄ PIKKUISEN VAJAAKSI! http://turpaduunari.blogspot.fi/2014/12/jata-pikkuisen-vajaaksi.html
22.12.2014 HUOLEHDI ITSESTÄSI! http://turpaduunari.blogspot.fi/2014/12/huolehdi-itsestasi.html
29.12.2014 UUSI VUOSI – UUDET KUJEET! http://turpaduunari.blogspot.fi/2014/12/uusi-vuosi-uudet-kujeet.html
5.1.2015 LIIKUNTAA ARJESSA HUUMORILLA http://turpaduunari.blogspot.fi/2015/01/liikuntaa-arjessa-huumorilla.html
12.1.2015 LÖYDÄ ILO! (jaettu vain tilaajille)
19.1.2015 VILKASTUTA SOSIAALISTA ELÄMÄÄSI! (jaettu vain tilaajille)
26.1.2015 KUN UNI EI TULE http://turpaduunari.blogspot.fi/2015/01/kun-uni-ei-tule.html
2.2.2015 FLUNSSAN ITSEHOITO (jaettu vain tilaajille)

OHJEET 11-20
9.2.2015 YLI 10 ASKELTA TERVEYTEEN (jaettu vain tilaajille)
17.2.2015 SANANLASKUILLA TERVEYTEEN (jaettu vain tilaajille)
23.2.2015 TULINEN CHILI (jaettu vain tilaajille)
2.3.2015 SUVAITSEVAISUUS (ilmestyy myös netissä)
**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 14
Jakelupäivä maanantaina 2.3.2015

SUVAITSEVAISUUS

Kun suomalainen punk-bändi voittaa Suomen euroviisukarsinnat 2015, voidan puhua suvaitsevaisuuden riemuvoitosta. Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN) valloittaa mahdollisesti koko Euroopan suvaitsevaisuuden tervehdyttävällä viestillä.

 

Mietitään vähän miten sinä voisit edistää suvaitsevaisuutta ja samalla hoitaa terveyttäsi?

 • Älä pilaa päivääsi haukkumalla muslimeja rättipäiksi. Humoristiseksi tarkoitettu toisen uskonnollisen suuntauksen moittiminen tai arvosteleminen kääntyy herkästi väitteen esittäjää vastaan. Äärimuslimien käsittämättömät hirmuteot eivät oikeuta leimaamaan koko uskonnollista yhteisöä. Voit pilata päiväsi haukkumalla muslimeja, juutalaisia, kristittyjä, mormoneja, ateisteja jne. Joku suuttuu kuitenkin tästä ja silloin sinua ei pelasta se, että muutama harva nauraa sinulle. Älä pilaa päivääsi. Ole suvaitsevainen. Edes tällä viikolla!
 • Hyväksy erilaisuus ajattelussa, sillä se on rikkautta. Aika tylsäksi elämä menisi, jos kaikkialla olisi samanlaista. Ajattele, jos jokainen miettisi asioita kuten sinä. Miten tylsää! Ei mitään erilaisista näkökulmista kumpuavaa uuden uutukaista ideointia. Hyväksy siis muiden esittämät ajatukset, mielipiteet ja pohdinnat. Onneksi on ekstro- ja introverttejä, Liisoja ja Perttejä. Kuuntele loppuun asti. Ole tämänkin suhteen suvaitsevainen. Tämän päivän ajan ja ehkä koko viikon, kuukauden, vuoden?
 • Älä syrji toista hänen terveydentilansa takia. Ystävyys punnitaan kun toinen sairastuu vakavasti. Se on harmin paikka, sillä sairastunut todennäköisesti tarvitsee entistä enemmän hyvän ystävän olkapäätä. Ole se olkapää sairastuneelle. Älä syrji häntä. Älä vaihda tien toiselle puolelle kun sairastunut ystäväsi kävelee vastaan. Vammaiset ovat keskellämme. Oletko sinäkin? Ole suvaitsevainen sairastunutta ystävääsi kohtaan. Tällä viikolla ja jatkossakin.
 • Älä syrji toista hänen ikänsä takia. Meillä vanhemmilla on paljon opittavaa nuorisolta ja nuorison soisi kunnioittavan ikääntyviä lajitovereitaan. Ei ihminen muutu käsittämättömäksi kalkkikseksi sinä hetkenä kun hän ohittaa keski-iän ja nuorelle on tärkeää saada kokea itsensä tasavertaiseksi muiden silmissä. Nuori on erityisen vaikutusaltis muiden mielipiteille. Kunnioitetaan toinen toisiamme riippumatta siitä minkä ikäisiä me olemme. Hurraa! Erityisesti tällä viikolla!
 • Unohda stereotypiat. Stereotypia on ihmisen tapa pelkistää tiedonkäsittelyään. Stereotypiat voivat olla henkilökohtaisia, mutta usein ne on opittu muilta samanmielisiltä ihmisiltä. Stereotypia ei aina kohdistu tiettyyn ryhmään tai ryhmän jäseneen vaan se voi myös perustua yhteen yhteiseen piirteeseen, jonka avulla niputetaan ihmiset yhteen (”Blondit ovat tyhmiä”). Minun itseni on aivan erityisesti pinnisteltävä, jotta jaksaisin vakavuudella suhtautua Itä-Suomen yliopiston (UEF) julkaisemiin tutkimuksiin. Eivät kaikki ole erään Ursulan myrkyttämiä. Vitsi vitsinä. Ainakin minä aion viettää suvaitsevaisuuden viikkoa ja lukea erityisen runsaasti UEF:n tutkimuksia. Mitä sinä aiot tehdä omille sterotypioillesi? Tällä viikolla.

Ota käyttöön suvaitsevaisuuden tärkeimmät rakennusainekset: ihmissuhdetaidot, ongelmiensietokyky, ristiriitojen sovittelutaidot, yhteistyökyky ja pyrkimys nähdä erilaisuus rikkautena eikä uhkana.

”Aina mun pitää siivota. Aina mun pitää tiskata. Aina mun pitää käydä töissä. Aina mun pitää käydä lääkärissä. Ei saa mennä koneelle, en katsoa telkkarii. En saa edes nähdä mun kavereita. Aina mun pitää olla kotona. Aina mun pitää hoitaa tehtäviä. Aina mun pitää syödä kunnolla. Aina mun pitää juoda kunnolla. En saa syödä karkkia, juoda limua. En saa edes juoda alkoholia. Aina mun pitä levätä. Aina mun pitää nukkua. Aina mun pitää herätä. Aina mun pitää käydä suihkussa.” (Aina mun pitää, Pertti Kurikan Nimipäivät)

3 kommenttia artikkeliin ”Suvaitsevaisuus

 1. Asiahan on niin, että se, joka vaatii toisia suvaitsemaan jotakin pitää itse tätä suvaitsemisen kohdetta jollakin tavalla vähempiarvoisena ja on oikeasti tekopyhä.

  Tykkää

 2. Second hand zero-tolerance -sääntö.

  Suvaitsemma kaikkea muuta paitsi suvaitsemattomien toisiin (vähemmistöihin/alistettuihin) kohdistuvaa suvaitsemattomuutta.

  Vähemmistön/alistetun suurempi painoarvo -sääntö.

  Vähemmistön/alistetun ääni saa olla ”kovempi” ja kohtelemme heidän puheoikeuttaan hellemmin kuin enemmistön vähemmistöön kohdistuvaa ”kovaa” ääntä.

  Tästä jälkimmäisestä on valistusajan moraalifilosofian historiasta lähtien ollut kohtalainen yksimielisyys mutta tätä ei tavan kansa aina tunnu tajuavan. Se on kirjattu EU:ssakin joihinkin pykäliin ja huomioidaan oikeusistuimissa. Enemmistö(kansanosatai puolue) tai poliitikko tai rikas omaavat valtaa ja puhevaltaa (helpompaa tulla kuulluksi) ja hänellä on puheestaan suurempi vastuu ja toisaalta heitä on voitava ja saatava myös arvostella kovemmalla kädellä. Ja heidän kestettävä kovempaa arvostelua kuin alistettujen tai tavisten.

  Tykkää

  1. Rooli voi muuttua rajusti.
   Kun Helle nousee taviksesta kuuluksi punkkariksi mutta joutui edelleen keharien edustajana liki kaltoinkohdelluksi A2:ssa paljon valtaa omaavan kansanedustajan (Packalén, PS) edessä niin tämä kansanedustaja munasi raskaasti. (Rooli miltei kääntyi, tämä kansanedustaja alkoi itse vaikuttaa empatiavajaalta tunnekeharilta).

   Mutta jos Helteen toive toteutuu ja hän pääsee eduskuntaan asti vaikuttajaksi niin hänen on viimeistään sitten totuteltava uuteen rooliin, kansanedustajan pukuun, jota saa ja voidaan arvostella aivan kuten ketä tahansa kansanedustajaa. Molemmat (media ja hän) joutuvat totuttelemaan sitten tähän uuteen rooliin ja äänipaineisiin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s