Diabetes vaarantaa – Pekka Puska parantaa

Vanha ystäväni, Suomen tuleva sosiaali- ja terveysministeri Pekka Puska on taas päättänyt pelastaa kansaa, tällä kertaa diabetes-potilaita. Hänen legendaarinen Pohjois-Karjala -projektinsa pelasti virallisesti 243 tuhatta suomalaista kuolemalta, ja nyt tanskalainen lääkeyhtiö Novo Nordisk ja Pekka Puska aikovat panna vielä paremmaksi.

Uuden ajan avaus oli Helsingissä Vanhalla Ylioppilastalolla, eli aivan Stockmannin vieressä, tiistaina 24.2.2015. Diabetesfoorumin kunniavieraiksi oli houkuteltu Keskustan keskiolut-asiantuntija Annika Saarikko ja Kokoomuksen veronkierto-asiantuntija nukutuslääkäri Laura Räty. Hullut päivät ovat siis laajentuneet myös Stockmannin ulkopuolelle.

Tanskalainen Novo Nordisk on yrityksenä kuuluisa erilaisista insuliini-johdoksistaan sekä Vesa-Matti Loirin tapauksesta, jossa lääkkeen nimen mainitseminen julkisuudessa toi sakkoja tuhansia euroja. Koska Suomi on kehittynyt pohjoismainen hyvinvointivaltio, niin lääketieteellisistä asioista saa kommunikoida ainoastaan telepatian avulla. Kirjoittaminen tai puhuminen on ehdottomasti kiellettyä kuten esimerkiksi Aku Kopakkala sai huomata puhuttuaan masennuslääkkeistä YLE:n MOT ”Masentavat lääkeet” ohjelmassa. Potkut tuli että mono heilahti.

Huhujen mukaan Pfizer-yhtiön entinen pomo Ove Uljas vaikutti Kopakkalan monokuvioon. Pfizer keräsi vuonna 2013 liikevaihtoa 54 miljardia dollaria ja sai voittoa vaatimattomat 22 miljardia dollaria, joten kyllä siinä on painoarvoa kun puhutaan. Poliitikotkin kuuntelevat. Mehiläisen liikevaihto euroissa laskettuna oli vuonna 2013 vaivaiset 270 miljoonaa.

Turpaduunari varovaisena miehenä vääntää nyt diabetes-kuviot oikein rautalangasta, koska sehän ei ole normaalia virkamiespuhetta. Aloitetaan siksi kertomalla lisää numeroita.

Suomessa on arviolta 50 tuhatta 1-tyypin diabeetikkoa, mutta insuliinia käytti vuonna 2014 peräti 120 tuhatta ihmistä. Toisin sanoen 70 tuhatta 2-tyypin diabeetikkoa käytti insuliinia, monen mielestä aivan turhaan.

Asian tekee erikoiseksi nimenomaan se, että 2-tyypin diabetes määritellään tilaksi jossa sekä insuliinin määrä veressä että sokerin määrä veressä ovat kohollaan. Näin siis kaikkialla muualla maapallolla paitsi Suomessa missä Markku ”Insuliini”-Laakso on toista mieltä.

Suomessa ihmisiin siis piikitetään hormonia, jonka määrä ihmisessä on entuudestaan liian korkea. Jostain syystä Valvira ei näe tässä mitään potilasturvaan tai ihmisoikeuksiin liittyvää ongelmaa, toisin kuin T3-kilpirauhashormonin antamisessa ihmisille, joilla on siitä puutetta.

Puutteessa oleville ei siis saa antaa, mutta niille joilla on liikaa täytyy antaa lisää. Tässähän tulee mieleen tämä nykyisen marionettihallituksen ja McKinsey-konsulttiyhtiön hallitusohjelma. (Muistathan äänestää vaaleissa.)

Syy miksi näin outoon tilanteeseen on päädytty on tietenkin raha. Insuliinijohdokset ovat kalliita (toisin kuin metformiini), joten insuliini-jättiläiset Novo Nordisk ja Sanofi tienaavat rutosti sillä, että diabetes-potilaita hoidetaan täysin väärin. Esimerkiksi Vesa-Matti Loiri lihoi aikoinaan muodottomaksi kun oli insuliini-kaniinina. Terve mies saatiin rappiolle pelkällä glukoosi-mittauksella ja sen oudolla tulkinnalla.

Nykyajan lääkärien muotisana onkin ”idiopaattinen”. Sivistyssana tarkoittaa suomeksi ”tuntemattomasta syystä johtuvaa”, ja siksi 2-tyypin diabeetikoiden hoidolle ei kaivata mitään perusteluja. Duodecim-lehdestä vuodelta 2007 löytyykin vuosisadan sitaatti jonka takaa löytyy tuttuja nimiä:

”Glukoosipitoisuus on kuitenkin jatkuva muuttuja, joten diabetesdiagnoosi on aina hallinnollinen päätös, jolle ei ole välttämättä patofysiologisia perusteluja.” Markku Laakso ja Leif Groop, Duodecim 12/2007.

Yleensähän 2-tyypin diabetes-potilaalla ei ole ollutkaan mitään oireita ennen kuin tohtorin lätkäisemä lääkitys on alkanut aiheuttaa haittavaikutuksia.

Korostan heti perään, että tämä ei tietenkään tarkoita etteikö oikeasti korkea verensokeri olisi terveydelle vaarallista, mutta 6 mmol/l ei ole mikään korkea sokeriarvo. Esimerkiksi 12 mmol/l on korkea, ja glukoosi muuttuu sorbitoliksi jos arvot nousevat liikaa. Tämä aiheuttaa esimerkiksi näköön liittyviä ongelmia. Sorbitoli läpäisee solukalvoja huonosti, minkä takia se myös poistuu hitaasti kun elintapoja muutetaan terveellisempään suuntaan eli karppausta kohti.

Hyperinsulinemia taas on vitsaus joka tulee syömällä liian usein (FitFarm-dieetti) tai jos 2-tyypin diabeetikko käyttää insuliinia. Varsinkin sydänkohtausriski kasvaa korkean insuliinitason aikana. Samalla yleinen energiataso, vitamiinien hyödyntäminen ja painonhallinta heittävät häränpyllyä.

Toinen vanha ystäväni eli Birdie tulkitsee tutkimuksia hieman eri lailla kuin Pekka ja Markku. Siinä missä Puska ja Laakso vaahtoavat sokeriarvoista, Birdie muistuttaa mihin lopputulokseen päätyi Kalevi ”Poliisitutkimus”-Pyörälä. Helsingin poliisien seurantatutkimusta kun pidetään kansainvälisesti todisteena siitä että korkea insuliini on 2-tyypin diabeteksen todellinen ongelma ja kilpirauhashormonien sekoittaja. Suomessa samaa Pyörälän tutkimusta pidetään kuitenkin todisteena korkeiden sokeriarvojen vaarallisuudesta ja siihen on siksi pakko määrätä insuliinia kuten Vesa-Matti Loiri sai aikoinaan.

Birdien mielestä kaikkien kannattaisi lukea esimerkiksi Constance Pittmanin tutkimuksia diabeteksen yhteydestä T3-hormonin vähenemiseen. Korkea sokeriarvo on siis vain seuraus siitä, että liian hiilihydraattipitoinen ruokavalio ensin sekoittaa insuliinin ja sitten kilpirauhashormonit.

Matti ”Insuliini”-Laakso on kuitenkin Käypä Tuho -sairausohjeisiin kirjannut:

”Insuliinihoito on aiheellinen jopa tilapäisenä ensilinjan hoitona, jos hyperglykemia aiheuttaa merkittäviä oireita tyypin 2 diabeteksessa. Tyypin 2 diabeteksen perusinsuliinihoidossa insuliiniannosta suurennetaan parin päivän välein, kunnes aamun glukoosipitoisuus on alle 6-7 mmol/l.”

Kuopion Yliopisto näyttää taas maailmalle, että fysiologian lait eivät päde Suomen Savossa.

Birdie myös väittää, että lääketehtaiden lahjonta uppoaa Suomessa paremmin maaliin kuin muissa pohjoismaissa. Olisihan luultavaa että naapurimaissa eri lääkkeiden myynti asukasta kohden olisi edes melkein sama.

Jos diagnosointi ja hoito on pulkassa, ei genetiikka voi selittää suuria eroja naapureiden kesken. Kuitenkin ylipitkä-vaikutteisia insuliineja käytetään Suomessa peräti 6-kertaisesti Norjaan verrattuna. Ei ihme että Pekka Puska ja Novo Nordisk järjestävät yhteisiä tilaisuuksia. Levemir detemirinsuliini on toki hyvä insuliini kun kerran Novo Nordisk -pomo Tero Saukkonen sanoo niin.

Birdie naureskelee partaansa, että ei taida Pekka Puska tuntea detemirinsuliinin kemiallista rakennetta. Normaali ihmisen insuliinihan koostuu ketjussa olevista aminohapoista ja muutamasta rikki-atomista. Detemirinsuliinista yksi aminohappo on kuitenkin otettu pois ja korvattu tyydyttyneellä rasvahapolla. Pekka oli siis tilaisuudessa jossa mainostetaan sitä, että oikein piikillä pistetään ihmisiin tyydyttyneitä rasvahappoja. Pohjois-Karjala -projekti on näköjään kulkenut täyden ympyrän.

Kuva on otettu Duodecimin uudesta Diabetes -kirjasta. Huomaa myristiinihappo!
Kuva on otettu Duodecimin uudesta Diabetes -kirjasta. Huomaa myristiinihappo!

Turpaduunarin ohje 2-tyypin diabeetikolle on kuitenkin hieman helpompi. Tee heti jotain pientä liikunnallista, että kehon nopeat lihassolut saavat kyytiä. Ota sprintti portaissa tai heiluttele kahvakuulia. Muutaman minuutin nopeampi hosuminen päivän aikana kuluttaa sokerivarastoja kivasti. Pidä sitten päivän tai parin paasto (älä sen pidempää) ja ala sen jälkeen karppaamaan. Lopeta pullan ja suklaan mussutus ja ala syömään oikeaa ruokaa. Aloita aamusi suolavedellä ja voikahvilla niin rasvanpoltto pääsee käyntiin jos ylipaino on sinun ongelmasi. Älä stressaa turhia vaan nauti ruokailuistasi.

 

113 kommenttia artikkeliin ”Diabetes vaarantaa – Pekka Puska parantaa

 1. T2diabeetikko Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan:

  Vallan kahvaa tavoiteltaessa kaikki keinot näyttävät mahdollisilta. Otan esimerkiksi täysin palvelleen virkamiehen, tutkijan ja poliitikon Pekka Puskan.

  Tällä kertaa yksi aineenvaihduntasairauksien ilmenemä, päätetapahtuma, tyypin 2 diabetes tarjoaa ikuiselle pyrkyrille sekä tartuntakohdan että vipuvarren valtaan. Kun uran aikana näytöt jo on annettu ilman tuloksia, olisiko valta nyt hyvä keino jälkien peittämiselle?

  Eräs käytännön esimerkki tapahtuneista löytyy tämänkin palstan historiasta:

  Aika monta vuotta sitten sain tiedon luotettavasta lähteestä, että Pohjois-Karjala-hankkeen alueella tyypin 2 diabetes oli n. 30% yleisempää kuin tutkimuksen vertailualueilla. Nyt tieto myönnetään.
  Silloin Lääkärilehti ystävällisesti julkaisi positiiviseksi keskustelualoitteeksi kirjoittamani artikkelin. Lehden seuraavassa nimerossa juuri uuden THL:n pääjohtajaksi nimitetty Pekka Puska kielsi ja ns. runttasi koko auktoriteetillaan aloittamani keskustelun. Yritin jatkaa keskustelua hiukan terävöitetyillä näkemyksillä ja edelleen asiallisesti, jos ei kohteliaastikin. Lehden päätoimittaja ei enää julkaissut keskusteluvastinetta.

  Nyt siis Pekka Puska ilmoittautuu kansantauti T2D:n ylivertaiseksi asiantuntijaksi kansanedustajana ja mahdollisesti ministerinä itse aiheuttamansa tautiepidemian takuumiehenä. Vaalikoneisto on viritetty niin asiantevasti, että valinta on todennäköistä.

  Kansa ratkaisee. Itse näen vissin eron pyrkyryyden ja lääkärin eetoksen välillä.

  http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=34&t=5814&start=15

  Tykkää

 2. Luoja meitä varjelkoon Pekka Puskalta! Jos hänestä tulee ministeri, puolet kansasta lääkitään isuliinilla ja loput mielialalääkkeillä. Ymmärrän jos Puska menee maineen ja mammonan perässä, mutta jos hän vielä oikeasti itse uskoo Pohjois-Karjala-projektiin ja voin vaarallisuuteen, pitäisi hänet laittaa yhteiskunnalle ja itselleen vaarallisena suljetulle osastolle hoitoon.

  Tykkää

 3. Toivottavasti Puska ja hänen jälkeläisensään joutuvat asiasta vielä tilille (siinä missä muutkin vastaavat heilurit). Mikäli Puska on tahallaan kansaa kusettanut, on kansalla oikeus langettaa tuomio. Todisteita varmasti on, jos vain jaksaa kaivaa. Tarkkailkaapa missä Puska lomailee, käyttääkö omaa vai jonkin yrityksen luottokorttia? Mikäli yrityksen luottokorttia, niin mahtaisko olla Novon hallitsema ”lahjontafirma”? Aika näyttää…

  Diabetes mellitus, tyyppi 2 (harvemmin diabetes insipidus tai diabetes mellitus tyyppi 1), on mahtava rahastuskohde siinä missä monet muutkin ”sairaudet”. Mikäli glukoosihomeostaasi on pettänyt, tai pettämässä, niin tottakai lääkettä pitää syödä, eikä ruokavalioo korjata! Mitä siitä tulisi jos kepulaiset (eli Pekka Puskan puolue) joutuisivat myöntämään GMO:lla tuotetuilla entsyymeillä blendattujen viljojen ja sokerin olevan ihmiselle liiaksi käytettynä pahasta?

  Insuliini muuttaa (auttaa muuttamaan) sokerit rasvaksi. Insuliini kasvattaa myös lihasta. Kun insuliinitasot ovat koko ajan koholla, niin eikö tuolloin olisi viisasta bodata? Mömmöjä vetävät bodarit piikittää insuliinia vaikka ovat täysin terveitä (paitsi ehkä päästään). Lihaksethan toimivat glykogeenivarastoina ja enemmän mitokondrioita polttamaan energiaa on varmasti tervetulleita lisiä kelle tahansa ihmiselle.

  On surkuhupaisaa lueskelle virallisia ohjeita diabetes kakkosen hoidossa:

  Virallisten ohjeiden mukaan ”Liikamäärä rasvakudosta vatsaontelon sisällä ja maksassa on tärkein tyypin 2 diabeteksen aiheuttaja. Vastaavasti tärkein toimenpide diabeteksen hoitamiseksi on laihduttaminen.”

  Missään ei kerrota, että laihakin voi saada diabeteksen jos sisuskalut ovat rasvassa (ja NAFLD lähellä). Miten laiha voi laihduttaa? Entäs sitten, kun insuliini auttaa kasvattamaan lihaksia, niin eikös liikunta nosta vain painoa (kun lihaksia tulee lisää)? Eli mitä tekemistä laihduttamisella on koko asiassa jos laihduttamisella tarkoitetaan pelkkää puntariin tuijottamista?

  Virallinen ohje sanoo ”Tärkein ruokamuutosten tavoite on ruoan päivittäisen energiamäärän vähentäminen.”

  Missään ei puhuta hiilihydraateista eikä ajatella, että mitä pahaa tekee kitudieeteillä treenaaminen keholle – tai kilpirauhaselle. Mikäli energiamäärän vähentäminen olisi ratkaisu, miksi potilaita ei laiteta vesipaastolle kuukausiksi?

  Virallinen ohje ”Täysin sokerittomiin tuotteisiin ei tarvitse siirtyä” .. no ei tietenkään, koska eihän sokeri voi insuliinitasoja nosta 🙂

  Tällaiset ohjeet pitäisi tallentaa tulevaisuutta ajatellen. Saisivat tulevaisuudessa joko itkeä tai nauraa typeryyksille, joilla pilattiin kokonaisten kansakuntien terveys.

  Virallisen ohjeen lähde: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00775

  Tykkää

 4. Hyvää settiä jälleen kerran Christeriltä 🙂

  Lääkäri Antti Heikkilä lyttää einekset ja liputtaa kotiruoan puolesta.

  Ruoan pitää olla prosessoimatonta.

  Jos haluat olla terve, laita itse ruokasi perusaineista. Samalla kannattaa kiinnittää huomiota hiilihydraattimäärään ja muistaa, että sokeri on myrkkyä. Ja keinorasvat pois.

  Heikkilä ei tuomitse dieettejä, mutta muistuttaa, että niistä ei löydy jumalallista totuutta. -Elämme mentaalisessa saasteessa. Markkinnointikoneisto pomputtaa meitä kaikennäköisillä uskomuksilla. Valkotakkisiin ei kannata uskoa, vaan kannattaa lähteä itsestä päin. Ainoa totuus on oma kroppa. Oikeat valinnat vievät automaattisesti eteenpäin.

  Ruoka on suomalaisille pyhä asia vai onko? Einekset ovat kaupassa halvempia kuin kasvikset, elintasosairaudet jylläävät ja ylipaino on päivän kirosana: miten syömme itsemme terveiksi? Missä kohtaa menimme vikaan? Entä miten meidän pitäisi terveyden näkökulmasta suhtautua geenimuunneltuun ruokaan? Tästä keskustelee nyt lääkäri Antti Heikkilä Hanna Kinnusen kanssa.

  Millainen vaikutus ruoalla on ihmisen terveyteen?

  http://areena.yle.fi/radio/2656082

  ”THL ei ole koskaan selvittänyt diabetekseen liittyviä todellisia kustannuksia. Arviot ovat summittaisia. Siten on tavallaan harhautettu päättäjiä. Suomen terveydenhoidon eliitti noudattaa pilkulleen sitä, mitä Yhdysvalloissa päätetään. Myös ruokasuositukset on kopioitu sieltä. Ruokateollisuuskin noudattaa samoja periaatteita kuin Yhdysvallat. On siis perusteltua käyttää Yhdysvaltojen lukuja arvioitaessa Suomen tilannetta. Suhteutettuna kokonaisväestöön diabeetikkojen määrä molemmissa maissa on suurin piirtein sama. Vuonna 2012 diabeteksen hoidon kustannukset USA:ssa oli 245 miljardia dollaria. Vuodesta 2007 vuoteen 2012 vuosittainen kustannusten kasvu on ollut noin 8 %:n luokkaa. Siis tämän kaavan mukaan USA:n diabeteskustannukset olisivat olleet 2014 285 miljardia. Siten USA:n kustannukset suhteutettuna Suomeen nykyisellä kurssitasolla tekee pyöreät 4 miljardia. Kun lukua vertaa Suomen yliopistojen menoihin, jotka ovat yhteensä 2 miljardia ja saman summan saa myös Puolustusvoimat, voi sanoa, että diabeteksen medikalisoitunut hoito musertaa tämän maan talouden ja samalla myös järkevän terveydenhoidon.”

  http://www.anttiheikkila.com/blogi/laaketehdas-pyorittaa-suomen-politiikkaa/

  Tykkää

  1. Prosessoimaton ruoka tarkoittaisi käytännössä raaka-ravintoa ja sen varasssa ihminen lajina ei ole ollut noin 2 miljoonaan vuoteen. Toisin sanoen prosessointi on kuulunut ihmislajin evoluutioon tuon ajan.

   Tykkää

 5. Suomen Diabetesliitto on lääketeollisuuden “yhteistyökumppani”. Se tarkoittaa suomeksi sitä, että lääketeollisuus sponsoroi Diabetesliittoa ja kouluttaa sen lukuun toimivat diabeteshoitajat. Muutama vuosi sitten kuuntelimme Timo Kuuselan kanssa pääkaupunkiseudun diabetesyhdistyksen diabeteshoitajan esitelmän, jossa ei puhuttu sanaakaan ruokavaliosta eikä ravintolisistä. Lääkkeistä sitäkin enemmän, tyypin 2 diabeetikoille suositeltiin insuliinipistoksia. Esitelmöitsijän jokaisen kalvon alanurkassa oli logo Sanofi-Aventis. Se oli siis tehnyt esitelmän valmiiksi diabeteshoitajille. Suomen ja muidenkin maiden diabetesliitot on perustettu lääketeollisuuden käsikassaroiksi, joiden tarkoitus on edistää lääkkeiden myyntiä, ei parantaa diabeetikon ennustetta.

  Tyypin 2 diabeteksen lääkehoito on hataralla pohjalla, suorastaan skandaali. Pelkkä verensokerin hallinta ei ehkäise sydänkohtauksia, aivohalvauksia, silmä-, hermo- ja munuaisvaurioita, vaikka lääkärit ja potilaat on saatu niin uskomaan. Tyypin 2 diabeteksen tulee ehkäistä ja vaimentaa hapetusstressiä ja kroonista matala-asteista tulehdusta. Siinä auttavat vhh-ruokavalio ja monet ravintolisät. Voit lukea lisää alla olevasta linkistä. jossa ruodin T2D:n nykyistä lääkehoitoa.
  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2717

  Tykkää

 6. Hiilihydraatin vähentäminen omasta ruokavaliosta ei välttämättä ratkaise korkean insuliinin ongelmaa veressä, jos hyvät hiilarit korvataan proteiinirikkailla ja rasvaisilla tuotteilla kuten lihalla.
  Mm. kala nostaa insuliinitasoja enemmän kuin popcorni, naudanliha nostaa enemmän kuin kaurapuuro ja juusto enemmän kuin valkoinen pasta. Jokainen syöty ruoka nostaa insuliinitasoja (insulin index) oli niissä hiilareita tai ei.

  Jos ihmiset lopettaisivat rasvaisen ruuan syömisen ja vaihtaisivat luonnostaan vähärasvaisempiin vaihtoehtoihin (marjat, vihannekset, hedelmät, juurekset ym.), ehkä intramyocellular lipid arvotkin paranisivat.

  Rasvaus on syy ongelmaan eikä parannuskeino.

  Tykkää

  1. Swi, olet toki oikeassa, että proteiinit stimuloivat insuliinin tuotantoa. Se ei ollutkaan kirjoitukseni pointti. Pointtina oli se, että tyypin-2-diabeetikko lähes poikkeuksetta sairautensa aikana saavuttaa suhteettoman korkeat insuliinitasot. Insuliinin ollessa se ongelma, tuntuu käsittämättömältä, että T2DM-potilas saa ohjeistuksen piikittää lisää insuliinia. Myönnä pois: tämä on järjenvastaista. T1DM on eri tilanne, sitä ei käsitellä tässä sekaannuksen välttämiseksi.

   Jatkokommenttejasi odottaen.

   Tykkää

   1. Minulla matemaattinen todistus ko. aiheesta. HS ja Iltalehti ja Teos Oy sensuroivat kommenttejani. Ainoastaan Kari Enqvist rehellisenä ihmisenä julkaisee kommenttejani. Katsokaa Iltalehti K. Enqvist blogi, varsinkin uusin kommenttini.

    Tykkää

   2. Tuskin sensuroivat kommenttejasi. Ehkä niitä ei ymmärretä, eikä niitä osata yhdistää käsiteltävään aiheeseen?

    Tykkää

  2. Eiköhän se ole ajat sitten todistettu että rasvan korvaaminen sokereilla on nykyisen diabetesepidemian root cause?

   Oma näkökulmansa on se, että jos glukoosihomeostaasi on pettänyt, miten se sitten hoidetaan ruokavaliolla.

   Tyypin 2 diabetes on geneettisesti periytyvää, eli kannattaisiko ihmisten teettää geenitestit ja mukauttaa ruokavalionsa sen mukaisesti? Lähtökohdaksi http://www.snpedia.com/index.php/Type-2_diabetes

   Mainitsemasi proteiini ja rasva menevät glukoneogeneesin kautta glukoosiksi kun taas hiilarit katalysoidaan pääosin entsymaattisesti käytettäväksi. Oletkos koskaan pohtinut sitä, mikä saa ihmisen syömään liikaa? Mikäli olet tyypillinen leptiiniresistentti, niin voit syödä kattilallisen makaronia ja kastiketta päälle. Pohdi hieman mitkä hormonit/peptidit toimivat kylläisyyden säätelyssä ja tutustu sen verran neurologiaan, että tajuat miten singalointi tapahtuu näihin ”ionikanaviin”, joissa Na2+ ja K+ siis siirtävät eri asioita aktiopotentiaalin mukaisesti solun toisioläheteille (proteiinikinaaseille/cGMP:lle) jne. Sieltä se aukeaa kun aikasi asioita hahmottelet 🙂

   Tykkää

 7. Miksi puhutaan vain ruokavalion osuudesta? Miksi ei rokotteista? Suomessa on eniten maailmassa diabetesta. Missä muussa maassa tuhannet lapset osallistuvat joka vuosi rokotetutkimuksiin? Eikö olekin ihmeellistä, että joidenkin rokotteiden pakkausselosteissa mainitaan diabetes mahdollisena sivuvaikutuksena?

  Kyllä, Suomessa on paljon diabetesta:
  Kondrashova A1, Reunanen A, Romanov A, Karvonen A, Viskari H, Vesikari T, Ilonen J, Knip M, Hyöty H. A six-fold gradient in the incidence of type 1 diabetes at the eastern border of Finland. Ann Med. 2005;37(1):67-72.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15902849

  Suomessa on siis 5,59 kertaa enemmän diabetesta kuin Venäjällä.

  Kartalla näkyy Hib-rokotteiden kattavuus Suomessa (99 %) ja Venäjällä (18 %). Suomessa siis ruiskutetaan 5,5 kertaa enemmän Hib-rokotteita kuin Venäjällä:
  http://www.bbc.com/news/health-24519949

  Tsumiyama K1, Miyazaki Y, Shiozawa S. Self-organized criticality theory of autoimmunity. PLoS One. 2009 Dec 31;4(12):e8382. doi: 10.1371/journal.pone.0008382. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20046868

  ”Systemic autoimmunity appears to be the inevitable consequence of over-stimulating the host’s immune ’system’ by repeated immunization with antigen, to the levels that surpass system’s self-organized criticality.”

  Yhteys tyypin 1 diabeteksen ja Hib-rokotteen välillä:
  Classen JB, Classen DC. Association between type 1 diabetes and hib vaccine. Causal relation is likely. BMJ. 1999 Oct 23;319(7217):1133.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10531116

  Barthelow Classen J. Review of Vaccine Induced Immune Overload and the Resulting Epidemics of Type 1 Diabetes and Metabolic Syndrome, Emphasis on Explaining the Recent Accelerations in the Risk of Prediabetes and other Immune Mediated Diseases
  http://omicsonline.com/open-access/vaccine-induced-immune-overload-and-the-resulting-epidemics-of-type-diabetes-and-metabolic-syndrome-1747-0862.S1-025.php?aid=24058

  Tykkää

 8. Miksi Christer kehottaa välttämään suklaan syömistä?

  Tumma suklaa parantaa endoteelin toimintaa ja insuliiniresistenssiä:
  Grassi D1, Desideri G, Ferri C. Protective effects of dark chocolate on endothelial function and diabetes. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2013 Nov;16(6):662-8. doi: 10.1097/MCO.0b013e3283659a51.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24100673

  Tykkää

  1. En tarkoittanut tummaa suklaata, vaan lähinnä Fazerin sinistä ja sen tapaista terveyden vaarantajaa. Pullasuosituksestaan pitäisi kriminalisoida Diabetesliiton toiminta.

   Tykkää

 9. Swi kirjoitti:

  Hiilihydraatin vähentäminen omasta ruokavaliosta ei välttämättä ratkaise korkean insuliinin ongelmaa veressä, jos hyvät hiilarit korvataan proteiinirikkailla ja rasvaisilla tuotteilla kuten lihalla.

  Jos ihmiset lopettaisivat rasvaisen ruuan syömisen ja vaihtaisivat luonnostaan vähärasvaisempiin vaihtoehtoihin (marjat, vihannekset, hedelmät, juurekset ym.)
  …………………………………………………………………………………………………..
  Proteiinia tietysti sopivasti, mutta hiilihydraattien rajoittaminen kannattaa aina, sillä t2diabeetikko potee insuliiniresistenssiä. Mitä enemmän hiilareita ruokavaliossa sitä enemmän maksa puskee(de novo lipogenesis) triglyseridejä verenkiertoon ja samalla HDL laskee ja mennään kovaa vauhtia kohti MetS-tapahtumia…

  Kannattaisi ehkä tutustua tähän tutkimukseen:

  In conclusion, a plasma triglyceride/high-density lipoprotein cholesterol concentration ratio > or =3.5 provides a simple means of identifying insulin-resistant, dyslipidemic patients who are likely to be at increased risk of cardiovascular disease.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16054467

  eli triglyserit/HDL-suhde kannattaisi pitää tuossa 3.5 mg/dl tasolla(0.87 mmol/L) niin insuliiniresistenssi ja MetS pysyy hallinnassa.

  Varmasti ”rasvaisen hiilaripitoisen ruuan syöminen” on epäterveellistä, mutta pelkkä rasvan syönti tuskin? Kasvisten käyttö kannattaa aina, mutta minä en kyllä suosittelisi hedelmiä diabeetikoille enkä myöskään sokeripitoisia juureksia.

  Näköjään aussit tietävät mikä sopii t2diabeetikolle ja alentaa tehokkaasti HbA1c:tä..sekin hyvä riskimittari!

  http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=14&t=68255

  Tykkää

 10. WHO kehottaa puolittamaan sokerin käytön. Tuon suosituksen antamiseen vierähti aikaa vuosikymmeniä, mutta hyvä nyt. http://www.ksml.fi/uutiset/ulkomaat/who-kehottaa-puolittamaan-sokerin-kayton/1998879

  Entäs Suomi? Eilisissä YLE-TV-Pää-Ykkös-20.30-uutisissa alansa ylijumala Fogelholm latasi, että sokeri ei ole niinkään ongelmana Suomessa vaan suola.

  Heikkilä tuossa laskeskeli, että sokeritaudin kustannukset Suomessa ovat noin neljä miljardia. Suhteutettuna ongelman vakavuuteen suolataudin kustannukset Suomessa
  ovat kymmenen miljardia euroa.

  Tykkää

 11. ”…olen edelleenkin sitä mieltä että suolan saanti on on suurempi ongelma kuin sokerin saanti”, sokeriteollisuuden äänenkannattaja Fogeli laskettelee hieman takellellen kohdassa 20.05

  http://areena.yle.fi/tv/2397083/#/play

  Ja tämän totuuden YLE haluaa esittää Suomen kansalle. Ja kansa sen kuin lihoo
  ja sairastuu. Paitsi ne, jotka osaavat hakea netistä muutakin kuin
  elintarvike- ja lääketeollisuuden sponsoroimaa tietoa.

  Tykkää

 12. Fogelholmit tiedot ja käsitykset ovat 1970-luvulta, jolloin suolaa pidettiin suurimpana syntipukkina sydän- ja verisuonitauteihin, etenkin verenpainetautiin. Tämä käsitys on kyseenalaistettu mm. DiNicolantonion ja Lucanin uudessa kirjallisuuskatsauksessa (Open Heart 2014;1: doi:10.1136/openhrt-2014-000167. He toteavat, että suolan vähentäminen voi alentaa useimpien verenpainepotilaiden verenpainetta noin 2,5-5 mmHg, ja vähemmän ei-potilailla.

  Monet tutkimukset osoittavat, että suolan vähentäminen ruokavaliossa on lisännyt sydämen vajaatoiminnasta kärsivien potilaiden sairaalahoidon tarvetta ja kuolleisuutta sekä diabeetikkojen sydän- ja verisuonitauteja. Tämähän on aivan päinvastainen tieto kuin mitä Fogelholmin kirjoissa lukee. Toisaalta yhä useammat tutkimukset osoittavat, että hiilihydraatit, etenkin prosessoiduissa ruoissa, voivat nostaa verenpainetta ja lisätä sydän- ja verisuonitauteja.

  Kirjoittajat ovat:
  James J. DiNicolantanio, PharmD, Saint Luke’s Mid America Heart Institute in Kansas City, Missouri ja
  Sean C. Lucan, MD, MPH, Albert Einstein College of Medicine in Bronx, New York.

  Artikkeli on vapaasti luettavissa tässä linkissä
  http://openheart.bmj.com/content/1/1/e000167.full

  Tykkää

 13. Tavallisesta sokerista puolet on glukoosia, joka voidaan hyötykäyttää sellaisenaan. Liika tallennetaan varastoon (glykogeeniksi ja rasvaksi). Jäljelle jäävät monosakkaridit ovatkin sitten oma juttunsa, kuten fruktoosi tai vaikkapa galaktoosi. Oligosakkarideja tarvitaan suolistobakteereille infanteista lähtien, mutta esimerkiksi fruktoosin lisääminen vauvanruokiin, mehuihin, limsoihin jne. tuntuu järjenvastaiselta – etenkin, kun genetiikkamme ei ole juurikaan muuttunut viimeisten 200 000 vuoden aikana, eli menemme siis geneettisten säätelyrajojen sisällä eikä siis nykyruokaan adaptoituneita geenejä ole vielä ilmennyt.

  Suola on sinänsä jännä juttu. Osmoregulaation (tai yleensä solujen toiminnan) suhteen suolojakin tarvitaan. Henlen linko pitää huolen (munuaisissa). Ylimäärä voi toki saada aikaan sen, että solu turpoaa ja hajoaa, etenkin, jos solun aktiivinen (ATP:n + ionikanavien avulla) kuljetus ei pysty ”pyristelemään” osmoottista siirtymää vastaan.

  Mielenkiintoista on kuitenkin se, että sokereiden ja suolan syönnin välillä on selkeä yhteys: usein ellei lähes aina ihminen, jolla on addiktio makeaan, syö ensin makeaa, sitten suolaista, sitten taas makeaa, sitten taas suolaista. Kun addiktio makeaan on korjattu, tarve käyttää suolaakin vähenee. Tämä on varmasti ollut tiedossa elintarviketeollisuuden biokemisteillä ajat sitten, sillä mikäs sen parempi kuin koko ajan syövä ihminen?

  Pohtimalla root causea hypertensiossakin, onko oikeampi syyllinen sokerit vai suola? Mikäli Coca-Cola Fogelholm on sitä mieltä, että suola on se pääsyyllinen, pitäisikö hänen tuoda kausaaliset todisteet esille? Eli mikäli suolan syönnin määrä korreloi hypertensioon, miten käyttäytyy siinä rinnalla sokerinsyönnin trendikäyrät? Mikäli makea on se joka liipaisee kierteen, eikö oikeampi asia ole silloin varoittaa sokereista kuin suolasta?

  Tykkää

 14. Fogelholm osaa pelata tätä likaista poliittista peliä. Tämä vihreä virkamies haluaa säilyttää asemansa vahvana vaikuttajana keskustan todennäköisellä hallituskaudella. Sanat on valittu tarkkaan, jotta oman agendan ajo onnistuu jatkossakin pieni pala kerrallaan.

  Keskusta ja sen tuleva sosiaali- ja terveysministeri Pekka Puska julistaa suolan vaarallisuutta, mutta unohtaa hiilihydraattien ja sokerin järkyttävät haittavaikutukset. Kyse on monen lobbariryhmän tavoitteiden samanaikaisesta täyttymisestä ja Pekka Puskan vahingollisen elämäntyön jälkien peittelystä.

  Edessä on karmea valheiden ylläpitämisen vaalikausi. Juopa todellisuuden ja virallisen totuuden välillä kasvaa entisestään, vaikka se on jo nyt käsittämättömän suuri. Vapaaksikin luonnehdittu media kaatuu samalla kun virallisen totuuden korttitalo kaatuu.

  Äänestä vain korruptoitumattomien puolueiden ehdokkaita!

  Tykkää

 15. Jopa 75 prosenttia tyypin 2 diabeteksen riskistä johtuu lihavuudesta (ja 10-12 % statiineista). Niinpä lihomisen ehkäisy on tehokas keino diabeteksen ehkäisemiseen, toteavat iranilaiset tutkijat maaliskuun Journal of American College of Nutrition-lehdessä. He testasivat kaksoissokkokokeessa kalkin ja D-vitamiinin vaikutusta 118 tyypin 2 diabeetikolla. D-vitamiinin päiväannos oli 178 mikrogrammaa (µg) päivässä (sic!) ja vaikutusjakso 8 viikkoa. Lumehoitoon verrattuna kalkki + D-vitamiini antoi merkittävästi paremmat tulokset: Ravintolisiä saaneiden koehenkilöiden vyötärön ympärysmitta, painoindeksi (BMI) ja verenpaine alenivat enemmän (-7,3± 8.7 mmHg vs 0.5 ± 8.2 mmHg; p = 0.001) kuin lumeryhmässä. Näinkin vaatimaton ravintolisähoito on siis hyödyllistä tyypin 2 diabeetikoille.

  Vaan mitä sanoikaan Pekka Puska Ilkka-lehdessä: ”Älkää hyvät ihmiset tuhlatko rahojanne vitamiineihin, säästäkää ne oikeisiin lääkkeisiin!”

  Tabesh M, Azadbakht L, Faghihimani E, et al. Effects of Calcium Plus Vitamin D Supplementation on Anthropometric Measurements and Blood Pressure in Vitamin D Insufficient People with Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Clinical Trial.
  Journal of American College of Nutrition. 2015 Mar 4:1-9.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25738212

  Tykkää

 16. Taas tulee lunta tupaan Fogelholmille, joka on aikaisemmin esiintynyt urheilijoidenkin ravitsemusasiantuntijana. Suun kautta nautittu suola (113 mmol Na+ and 112 mmol Cl−) vähentää puoliteräsmieskilpailuun osallistuvien kropan massan katoa ja parantaa elektrolyyttitasapainoa suorituksen aikana ja jälkeen, osoittaa tuore espanjalainen tutkimus. Kokeeseen osallistui 26 kokenutta trialonistia.
  http://jn.nutrition.org/content/145/3/541.abstract

  Tykkää

  1. jaahas ja milläköhän tavalla sataa lunta Fogelholmille? Eli kun nyt 20-30 kiloa ylipainoinen verenpainetta on liikaa, suolaa syödään 10 – 15 grammaa, ei kannata vähentää suolan syöntiä, koska kun kyseinen henkilö lähtee triatlon kisoihin niin suolaa syömällä ajat paranee.

   Apropoo, toivottavasti ei tule yllätyksenä, että esim juotavissa urheilujuomissa huolehditaan suolojen saannista, eikä varmaankaan Fogelholmin urheilijoiden ravintoneuvonta ole jättänyt huomiotta pitkien suoritusten niin suolojen, nesteen kuin energian tarvetta. Tämä on luultavasti tiedetty urheilupiireissä

   Tykkää

 17. Pikku lisäys edellä mainitsemaani tutkimukseen: Suolaryhmän aika oli keskimäärin 304 minuuttia ja verrokkien (lume) 337 minuuttia. Suolaryhmän nopeus pyöräilyosuudella oli 8,26 m/s, verrokkien 7,74 m/s. Suolan nauttiminen siis paransi suorituskykyä merkitsevästi. Tämä tutkimus on tietenkin eri asia kuin jokapäiväinen suolan saanti ravinnosta; tässä oli kyse kertaluontoisesta annostelusta huippuraskaassa urheilutapahtumassa.

  Tykkää

 18. Pakko ottaa tähän uusi näkökulma nähtyäni Netflixistä dokumentin Fork Over Knives. Tämmönen vannoutunut lihansyöjä joutui taipumaan ja siirtymään kasvis linjalle.
  Lyhyesti: eläinproteiinit on kuolemaksi kaikissa muodoissaan. Pelkästään kasvis linjalle siirryttäessä loppuu diabetekset, syövät ja autoimmuunisairaudet yms.

  Vielä linkki Elina Hytösen kirjoitukseen maidon vaaroista, joka oli mulle se viimeinen niitti. Korkeintaan täysmaitoa kahvin kanssa, thats it!

  http://www.elinahytonen.fi/2013/03/murheita-maidosta/

  Lopettaa pitää siis liha ja maitotuotteet. Ja kaikki hoituu kuin itsekseen…

  Oletko Crisu tutustunut aiheeseen?

  Tykkää

  1. Olen tutustunut aiheeseen. Ongelmana on ääripäät asenteissa. Täysvegaanius on hulluutta siinä missä hurahtaminen lihaan ja maitoon. Jos maito ei sovi sinulle, jätä pois ruokavaliosta.

   Tsemppiä elämääsi, toivoo christer, joka on maitotuotteiden suurkuluttaja sekä laadukkaan lihan suosija. Toki syön tietenkin paljon muutakin.

   Tykkää

  2. Katsoin aikoinaan dokumentin. Erinomaisesti tehty ja toki siinäkin on paljon hyvää, kuten monessa muussakin.

   Harmi vain, että ”dokumentti” perustuu monissa kohti vääriin olettamiin, kuten esim. tässä on ruodittu auki http://anthonycolpo.com/forks-over-knives-the-latest-vegan-nonsense-dissected-debunked-and-destroyed/ (joo, ei ole tieteellistä, mutta harvoinpa Pubmedistä leffa-arvosteluita löytääkään).

   Evoluution kannalta väite eläinproteiinien vaarallisuudesta on täysin järjetön. Käsittääkseni ainoastaan Kvinoassa on tarvittavat aminohapot, muilla kasveilla et koskaan saa tarvittavia ravinto-aineita. Ainakaan meidän leveysasteilla, jossa kasvukausi on 1/4 vuodesta ja muu aika mennään varastoilla ja niillä maa- ja vesiläimillä, joita kiinni on saatu.

   Syöpäkin on lisääntynyt räjähdysmäisesti viimeisten 20v aikana (nyt joka kolmas saa syövän ja kohta joka toinen). Mikäli eläinproteiinit olisivat olleet syynä syöpään, niin ihmiskunta olisi kuollut ainakin näillä leveysasteilla ajat sitten. Puhumattakaan vaikkapa Eskimoista, joilla ei käsittääkseni ole syöpää eikä edes diabetestä, vaikka syövät todella rasvaista ja vähähiilarista ruokaa (ylipäätään alkuperäiskansoilla ei ole sairauksia ennen kuin ne alkavat syödä länsimaisesti).

   Minun mielestäni suurimmat ongelmat liittyvät siihen, ettei mikään ole enää perinteistä ja puhdasta ruokaa. Ostit sitten lihaa tai viljoja, joka paikkaan on blendattu teollisesti GMO:lla tuotettuja entsyymeitä ja ruokaa on käsitelty ties millä tavoin. Ei ihme, jos Yhdysvalloissa ihmisille tulee punaisesta lihasta syöpää, kun liha kasvatetaan GMO-viljalla, antibiooteilla ja kasvuhormoneilla. Toisaalta, ei ole ihme, että ihmisillä on vilja-allergioita, kun niihin on blendattu ties mitä. Meilläkin sioille ja kanoille syötetään esimerkiksi fytaasi-entsyymiä siksi, että elukka voisi hyödyntää viljojen (jotka eivät ole tarkoitettu sen ainoaksi ravinnoksi) fosfaatit .. jotka sitten siirtyvät ihmiseen ja toki voidaan markkinoida ”Ei lisättyä fosfaattia” kun ei sitä fosfaattia tarvitse lisätä kun se on jo saatu lisääntymään eläimen kasvatusvaiheessa.

   Tykkää

   1. Ei GMO ole haitallinen, se on uskomusta.

    ”Evoluution kannalta väite eläinproteiinien vaarallisuudesta on täysin järjetön.”

    1600-l Suomessa talonpojilla kuten myös viime vuosisadan Kenian kikujujen ruokavaliossa pääosassa oli hiilihydraatit, kasvikset. Siitä huolimatta moni (jos vältti lastentaudit) eli yllättävän vanhaksi. Nobelisti PhD Wanhari Maathai kertoi isoäitinsä eläneen n. 94 vuotiaaksi ja sanoi ettei se ollut edes poikkeus siihen aikaan ja äitinsä 95 vuotiaaksi. Hän sanoi että kenialaisten terveys alkoi mennä huonompaan suuntaan sitten kun intialaiset siirtolaiset toivat ja kauppasivat eläinrasvaa, suolaa, sokeria, öljyä..

    Muinoin ihmiset oli uudemman tiedon mukaan keräilijä-metsästäjiä (eikä metsästäjä-keräilijöitä), eli lihaa oli harvemmin ja sekin varsin vähärasvaista.

    Voit ja sokerit pois pöydistä! Tilalle kasviksia !

    Tykkää

   2. Riippuu GMO:sta. Esimerkiksi Bt-maississa on siirretty bakteerista geenejä tuottamaan myrkkyjä, jotka tappavat hyönteisen aktivoiduttuaan hyönteisen vatsassa. Onko tämä mielestäsi järkevää GMO:ta?

    Ehkä ”kultaiseen riisiin” istutettu a-vitaminia (betakaroteenia) tuottava geeni sen sijaan on ihan järkevää, mutta toisaalta, onko siinä ideaa, että muutenkin köyhiin ja ylikansoitettuihin maihin lisääntyy ihmisiä sellaisiin oloihin, joissa he eivät voi elää inhimillistä elämää?

    Vihannekset ovat hyviä, mutta ihmisten hampaita ja suolistoa tarkastelemalla voidaan todeta, ettei lihakaan ole pahaksi. Ehkäpä lanttua, kaalia, porkkanaa höyrytettynä kera kalan tai lähituotetun possun/naudanlihan voisi olla monelle se optimi ruokavalio (raakana kasvikset eivät välttämättä sovi). Harva tällaista ”perusruokavaliota” vain kykenee noudattamaan kun tarjolla on niin paljon muita houkutuksia, jotka maistuvat paremmilta. Tässä kohtaa pitäisi sitten pohtia yhteiskunnan merkitystä.

    Tykkää

   3. Tuomari: ”Toisaalta, onko siinä ideaa, että muutenkin köyhiin ja ylikansoitettuihin maihin lisääntyy ihmisiä sellaisiin oloihin, joissa he eivät voi elää inhimillistä elämää?”

    Siis hetkinen. Sinä antaisit lasten kuolla kuin kärpäset ja sokeutua loppuiäksi, kunhan eivät siitä lisi ?

    Minua hirvittää jos tuommoinen on oikeasti tuomari..

    Tykkää

   4. Samaa mieltä,että puhdasta ruokaa on vaikea saada,,esim GMO soijaa syötetään valtaosalle suomen karjasta(atrian ja HK:n tuottajat).
    GMO ei välttämättä ole se pahin juttu,vaan Glyfosaatti jäämät,joita on väistämättä tuotteessa..

    Glyfosaatin on monissa tutkimuksissa todettu tuhoavan suoliston nukkakerroksen..

    Tykkää

 19. Jospa laitettaisiin sitten mukaan myös hieman käytännön ohjeita D2:selle ja myyös D1:selle mistä VHH-ssa Ruotsissa on kysymys. LCHF ruokavaliota on tarkasteltu useampaan kertaan, viimeksi suuressa SBU:n asiantuntija ryhmän raportissa.

  Kuinka siis käytännössä:

  Onko sinulla diabetes tai oletko vaarassa sairastua diabetekseen? Oletko huolissasi verensokeristasi? Siinä tapauksessa olet löytänyt täysin oikealle sivulle.

  Sairautena diabetes (riippumatta tyypistä) tarkoittaa sitä että veressäsi on liikaa sokeria. Seuraavassa saat oppia kuinka sinä itse voit helposti pitää verensokerisi mahdollisimman terveellisellä tasolla.

  Voit jopa monissa tapauksissa saada verensokerisi normmaliksi ilman pillereitä, kalorien laskemista tai näläntunnetta. Suuri määrä ruotsalaisia on jo tehnyt sen. Lisäetuna verensokerin normalisoituminen tekee sinut terveemmäksi ja laihemmaksi.

  Sisällöstä:

  Katastrofaalinen epidemia

  Onko verensokerisi normaali?

  Kaksi diabetestyyppiä

  Mistä sokeri tulee vereesi?

  Normalisoi verensokerisi

  Vanhoja kokemuksia

  Uutta tiedettä

  Kaksi ateriaa

  Vaarallisen korkea verensokeri-kuka tienaa?

  Voi toimia itse mallina(todisteena

  Katastrofaalinen epidemia

  Mikä on vialla? Miksi yhä useammat sairastuvat diabetekseen?

  http://terveydeksesi.fix4you.se/#category25

  Tykkää

 20. Tässä on paljon kiinnitetty huomiota ruokaan mikä on hyvä asia mutta kannattaisi ajatella vähän sitä liikuntaa.
  Ennenkaikkea minkälainen liikunta auttaisi kakkostyypin diabeteseen?
  Esim Tabata tyyppinen treeni auttaa ja myös voimaharjoittelu mikä lisää lihasten määrää. Jos on enemmän lihasta elimistö pystyy prosessoimaan sokeria ja insuliinia.

  Jos on halua ja tietoa jokainen pystyy parin tunnin viikkoliikunnalla dramaattisesti lisäämään voimaa/lihasmassaa ja parantamaan aerobista kuntoa.

  Kysymys on että MIKSI ihmiset eivät tee tätä? He kuluttavat tuntikausia aikaa löytääkseen jonkun ihmepillerin tai jonkun liikuntajipon jolla voivat saada tuloksia helpommin.

  Annammeko oman laiskuutemme johtaa siihen että emme pidä huolta itsestämme ja turvaudumme syyttelemään ympäristö?

  Tykkää

  1. Markku

   Kliche joka on erittäin hyvin onnistuttu istuttamaan suomalaiseen keskusteluun VHH-sta kertoo sohvaperunoista jotka eivät liiku koska VHH on niin tehokas painonpudotuksessa. Sanoisin että asia on täyttä puppua. VHH ruokavaliota noudattavalle terveyttä ylläpitävä liikunta on täsmälleen yhtä tärkeää kuin muillekkin.

   Liikunnan tehokkuus painonpudotuksessa sitävastoin on osoitettu täysin kyseenalaiseksi. Jokaiselle on kai itsestään selvää että kun painoa saadaan alas niin liikunta on todella miellyttävää ja jonkun ajan päästä kehosi alkaa vaatimaan sitä. Miksi? Koska se on hyväksi sinulle.

   http://terveydeksesi.fix4you.se/#post351

   Tykkää

 21. Tutkijaryhmä Suomesta on todennut, että statiinit lisäävät diabeteksen riskiä 46 prosenttia. Kuitenkin julkaisun päätähti Markku ’Insuliini’ Laakso kehtaa vähätellä oman tutkimuksensa tuloksia. On tämä Suomi tutkijoineen ihmeellinen maa!

  Normaaliolojen vallitessa tutkija olisi puolustanut tutkimuslöydöstään viimeiseen asti. Vain Suomessa voidaan vähätellä tätä näin julmalla tavalla.

  http://www.medscape.com/viewarticle/840884

  Senior author Markku Laakso, MD, from the University of Eastern Finland and Kuopio University Hospital, told Medscape Medical News: ”Even if statin treatment is increasing the risk of getting diabetes, statins are very effective in reducing cardiovascular risk.

  Tykkää

  1. Valhe – Emävalhe – Tilasto – Tutkimus

   M.O.T.

   Näin se vaan menee. Mikäli tulos ei puolla yleistä linjaa, siitä ollaan hiljaa, mutta jos vähänkään voisi puoltaa, pidetään mieletön älämölö.

   Harmi kun meillä on tällaisia instansseja, joita saa hävetä. Ei ihme, jos tähän maahan ei saada investointirahaa. Tarvitseeko aina odottaa sitä, että nämä vanhat jäärät kasvaa koiranputkea hautausmaalla ennen asioiden muuttumista?

   Tykkää

  2. Christer,
   antamasi linkin kautta aukeaa myös alkuperäisjulkaisu (ilmaiseksi).
   Tiedän, ettei ”tieteellä” ole häpyä.
   Siksi onkin hyvä panna Valvira tutkimaan kilpirauhaspotilaiden lääkitystä ja hyllyttämään osaavia lääkäreitä marionettien sijasta (lue laatikaisiksi ja muilla kielillä maskirovaksi).
   Se ohjaa hienosti huomion pois todellisesta likatunkiosta.
   Kuopio on saavuttamassa tieteen Mekan aseman. Tuoreen julkaisun valossa tuli samalla potkaistuksi omien tutkijoiden polviin, statiiniteollisuuden persuuksille ja vedetyksi matto ateroskleroositutkijoiden konsensuslausumilta.
   Uskomatonta ja järkyttävää!

   Tykkää

 22. Oma kokemukseni eräältä luennolta, jossa käsiteltiin juurikin diabetestä-siis 2tyypin yleisyyttä ja sen syitä:

  Ravitsemusterapeutti kyseenalaisti koko nykyisen ruokapyramidin, koska hiilihydraatit(siis viljat jne eli sokerit) ovat siellä alimpana ja isoimpana joukkona, mutta totesi heti perään, että poliittisesti se on mahdotonta muuttaa koska se olisi jonkin sortin katastrofi nykyiselle viljanviljelylle ja toki myös lääkeyhtiöille.

  Ei ihan kaukaa haettu ajatus, että myös (maatalous-)politiikka vaikuttaa näihin pyramideihin ja virallisiin suosituksiin.
  Ja lääketeollisuuden intresseissä ei todellakaan ole haluja siihen, että diabetes vähenisi Suomessa.

  Suurin osa 2-tyypin diabeetikoista (ellei kaikki) voisivat lopettaa lääkityksen jos ruokavalio muuttuisi, mutta kun sehän on vastoin ruokasuosituksia…..

  Tykkää

  1. Ei vaan jos se 1% joka tällä hetkellä noudattaa suosituksia, laajenisi 99%:iin. Se estäisi Diabetes 2:sta.(Kyllä ! Vain suuruusluokkaa 1% noudattaa terveyssuosituksia!).

   Ei se voi olla vain Puskien tai THL:n vika jos :
   ihmiset ei liiku, syövät sokeria+eläinrasvaa, juovat paljon alkoholia … ja äänestävät puolueen (Kesk) kumoon joka edes hitusen koittaa tuota korjata oikeaan suuntaan.

   Tykkää

   1. Toistan Yalen luennoitsijan äänellä:
    David L. Katz YOUTUBE (38:53 filmi)
    http://linkis.com/youtu.be/3N5lo
    ”Breakfast: 42,927 B.C. ..paleolithic diet”
    Hänen suosituksenssa joka on pitkälle virallinen (THL:n jne) ja lähelllä paleota, lupaa tieteellisiin tutkimuksiin viitaten (fingelskaa):

    ”Ongelma ei ole mitä emme tiedä vaan epäonnistuminen käyttää
    jo olemassaolevaa tietoa.

    What lifestyle can do…
    -80% reduction in heart disease.
    -90% reduction in diabetes
    -60% reduction in cancer
    and so on
    TODAY.
    Emme tarvitse toista Nobelia. Tiedämme tarpeeksi.
    Joka on kulttuurinen tragedia, olla toimimatta tietomme perusteella
    vaan keskittyä siihen mitä emme tiedä ja juosta dieettivillitysten perässä.”

    Viralliset ruoka- ja terveyssuositukset toimii tieteellisesti ja tehokkaita terveydelle. Ongelma on että ihmiset eivät halua noudattaa niitä (ainakaan elinikäisesti) vaikka olisivat tietoisia ! Jossain UTAHin mormonien joukosta löytyy enempi kuin 1% jotka elää terveesti virallisten oppien mukaan ja elävät pitkään ja terveenä. Ihmiset haluavat sekä haitallista herkkua että terveyttä ja sitten syyttävät.. ketä ? Poliitikkoja, lääkäreitä THL:ää..? PEILIstä löyty syy.

    Tykkää

   2. On silti outoa, että hyvin paljon laihoja ja paljon liikkuvia kaatuu diabetekseen? Eli toistamasi mantra on tavallaan totta, mutta tavallaan ei.

    Lähtökohtasi on syyllistää (99%) yksilöä siitä, että hän sairastuu (kun ei noudata ohjeita). Miksi siis yhteiskunta on rakennettu siten, että ihmiset voivat siinä sairastua? Eli onko oikein syyllistää yksilöä vai THL:ää, teollisuutta ja muita instansseja sellaisen ympäristön luomisesta, jossa yksilö sairastuu?

    Olisi myös jännä nähdä todisteita siitä, että moniko 1%:sta ”virallisesti syövistä” sairastuu diabetekseen suhteutettuna 99%:n ”väärin syövistä”. Hyväksi lähtökohdaksi voisi tehdä otannan karppaajista (väärin syövistä), moniko heistä sairastuu diabetekseen verrattuna vaikkapa urheilijoihin.

    Tykkää

   3. Jos ihminen sairastuu salaliittoteoriaan, jota levittää luomuteollisuuspamput niin luomu on syyllinen ?

    Vielä 90-luvulla kohtasin ihmisiä jotka eivät hyväksyneet että tupakka aiheuttaisi syöpää tai sydäntautia ja panivat syyksi lääkärien salaliiton (jos lääkäri jotain suosittaa se on epäilyttävää koska ei kukaan ”ilmaiseksi”).

    Tänään netti on täynnään ihmisiä jotka katsoo alkoholinhaittojen koskevan ”vain niitä rapajuoppoja” vaikka aboutti 80-90% haitoista kohdentuukin kohtuukäyttäjien kontolle. Kenen syy että valistuksesta huolimatta ihminen ei halua irtautua näistä hellimistään myyteistään ja vastustaa holhousta jne?

    Ongelma ei ratkia pelkästään joillain ihmedieeteillä tai sokerirasva-verolla vaan syy on sosiologis-poliittis-yhteiskunnalllinen, jopa evoluutiobiologinen.

    Työkalut viranomaisilla on vähissä jos ihminen ei halua klikata holhoavaa valitussivua, eikä valita poliitikkoja jotka kannattaa rajoituksia ja haukkuu THL:ää ja Puskaa pataluhaksi vaikka hyvää hyvyttään haluavat rajoittaa alkoholin- ja limonadien saatavuutta ihmisiltä. Iltalehdet vielä lyö pökköä pesään jotta alkoholiviranomaiset saadaan näyttämään tyhmiltä diktaattoreilta.

    Tykkää

   4. Minä uskon salaliittoihin (ja seuroihin), koska olisi typerää kieltää sellaisten olemassaolo (ajoittain sellaisia paljastuu). Onko sitten Puska tai jotkut muut tällaisissa salaseuroissa on sitten oma juttunsa. Epäilen etteivät he ole, mutta en ihmettelisi vaikka olisikin.

    THL:n osalta arvioni lähtee pitkälti siitä mitä he tiedottavat ja miten he tulevat esiin. Tietysti oma kiinnostus voi muuttaa katsantokantaa, mutta on hämmästyttävää, ettei THL ja nämä Fogelholmit ja muut ”akrosomit” (juu, kirjoitan tarkoituksella väärin, molemmat tulevat k*rvästä) ole tulleet millään ”sokerikampanjalla” ulos samaan tapaan kuin esimerkiksi rasvan suhteen.

    Helpointa on kun jalkautuu kadulle ja kyselee ihmisiltä mikä heidän mielipiteensä on elintarvikkeiden vaarallisuudesta… aika monelle pahikset ovat edelleen kananmuna, voi ja suola. Maailma toki muuttuu ja varmasti sokerinkin merkitys alkaa pikkuhiljaa (ehkä enemmän kokemusperäisesti) tulla esille. Samaan aikaan ihmiset voivat alkaa tajuta ihan itse, että näin ei kannata elää. Veikkaanpa, että ”puhdas ruoka” on trendi jossa ihmiset ovat hahmottaneet ruoan sairastuttavan. Ilmiötä kuvastaa luomututoteiden kysynnän lisääntyminen, joka on mielestäni epäluottamus tehotuotannolle.

    Vaikka ongelma onkin sosiologis-poliittis-biologinen, niin mielestäni esimerkiksi karppaustrendin tahallinen mustamaalaminen on esimerkki siitä, että hyvän idean löytäneet kansalaiset piti viranomaisten (ja muiden intressitahojen) mustamaalaten ajaa alas. Mikäli viranomaiset, Puska mukaanlukien (puhumattakaan jostain Ursula Schwääbistä), ovat syyllisiä hyvän trendin alasajamisesta. Mikäli he olisivat osanneet pelata pelin oikein, todeta, että karppaajat ovat suurimmaksi osaksi oikeassa (eikä pelotella sydäreillä), niin kansa olisi varmasti terveempää. Toki näitä eri ruokavalioita tulee ja menee, mutta luulenpa, että karppaus aka VHH on tullut jo jäädäkseen ja seuraavalla kerralla se sitten ylittää kriittisen massan.

    Talouselämässä oli mielenkiintoinen kirjoitus siitä miten viranomaisten pitäisi muuttaa puolta ja tulla kansalaisen puolelle. Olen vahvasti samaa mieltä: mikäli oikeasti haluamme muuttaa jotain paremmaksi, pitää muutos voida ajaa läpi yhteisymmärryksessä. Mikäli joku ”akrosomien” määrittelemä ruokavalio on tieteellisesti paras jollekin liki- ja keskiarvoistetulle standardiapinalle, niin siitä voisi sitten lähteä pohtimaan miten sellaisen voisi toteuttaa käytännössä siten kuin kansa haluaa – puhtaasti ja eettisesti ilman lisäaineita.

    Keskustelu voi toki olla hieman hankalaa jos THL:n kanta on se, että tutkitusti terveellisiä ovat vain lisäaineet ja ruisleipä, muut sairastuttaa 🙂

    Tykkää

  2. MrrKAT

   THL kertoo tyydyttyneen rasvan olevan terveydelle haitallinen.
   Mitä kertoo tiede??

   Syyskuu 2009: Dietary Fat and Coronary Heart Disease: Summary of Evidence from Prospective Cohort and Randomised Controlled Trials. Genomgång av forskare från University of Otago, New Zealand.

   Johtopäätös: ”Tyydyttyneiden rasvojen nauttimisella ei voitu osoittaa olevan selvää yhteyttä sepelvaltimosairauksiin”

   Maaliskuu 2010: Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Genomgång av forskare från Children’s Hospital Oakland Research Institute, USA, och Harvard School of Public Health, USA.

   Johtopäätös: ”Tyydyttyneen rasvan ja sydän- ja verisuonisairauksien välillä ei voitu osoittaa olevan selvää yhteyttä”

   Maaliskuu 2014: Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis. Genomgång av forskare från bland annat University of Cambridge, Imperial College London, Storbritannien, och Harvard School of Public Health, USA.

   Yhteenvedosta: ”Ei löydy todisteita jotka tukisivat sydänterveyden osalta neuvoja joissa neuvotaan vaihtamaan suurin osa tyydyttynyttä rasvaa monityydyttämättömiin”.

   VHH-ryhmä sai myös paremmat kolesteroliarvot kuin vähärasvainen ryhmä. Paremmat HDL arvot ja vähemmän triglyceridejä sekä paremman kolesterolijakauman (kokonais/HDL). Kaiken hyvän päälle heidän sydänsairaus-riskinsä pieneni Framingham riskiarvion mukaan ja kehon tulehdukset vähenivät selvästi (mittausmenetelmä CRP)

   http://annals.org/article.aspx?articleid=1900694

   ”Minulla on ollut ongelmia kolesterolin kanssa, siksi en tiedä uskallanko karpata, vaikka ruokavalio sinänsä kiinnostaisi.”

   Sen lisäksi paranevat yleensä terveysarvot kun liikalihavat noudattavat LCHF ruokavaliota vastaavaa ravintoa. Mitään, joka viittaisi kolesteroolivaikeuksiin ei tehdyistä tutkimuksista ole löytynyt.

   http://terveydeksesi.fix4you.se/#post349

   ja viimeksi näin:

   http://terveydeksesi.fix4you.se/#post563

   Milloin THL:ään, ja vielä mieluiten Diabeteliittoon palkataan lukutaitoinen??

   Tykkää

   1. Viljalla laihtuu

    http://yle.fi/uutiset/tutkija_syo_enemman_tummaa_leipaa__voit_vahentaa_vyotarolihavuuden_riskia/7652292

    ”Pohjoismaisista raaka-aineista koostuvaa ruokavaliota noudattavilla on 40 prosenttia pienempi vyötärölihavuuden riski, selvisi tutkija Noora Kanervan väitöstutkimuksessa.
    Erityisesti runsaasti pohjoismaisia viljoja syövillä havaittiin vähemmän vyötärölihavuutta.
    ..
    Tutkimuksen mukaan myös kohonneiden tulehdusarvojen riski oli niin sanottua Itämeren ruokavaliota noudattavilla 40 prosenttia pienempi kuin sellaisilla, joiden ruokavalio ei vastannut ollenkaan kyseistä ruokavaliota.
    ..
    Itämeren ruokavalio muistuttaa tunnettua Välimeren ruokavaliota. Ruokavaliossa syödään runsaasti hedelmiä, marjoja ja kasviksia. Myös pohjoismaiset viljat, rypsiöljy, kala ja rasvaton maito kuuluvat ruokavalioon. Runsasta punaisen lihan, kovan rasvan ja alkoholin käyttöä sen sijaan vältetään.
    Itämeren ruokavalio menee Kanervan mukaan melko yksiin kansallisten ravitsemussuositusten kanssa.”

    Ulkomaiden kautta Harvardista päen tyrmätään voi ruokana:

    http://www.hsph.harvard.edu/magazine-features/is-butter-really-back/
    So, IS Butter Really Back ?
    –Willet: ”Butter is not back. Long term health will be better with olive and other oils (sorry, Julia).”
    –Mozaffarian: ”Definitely not. Although saturated fat content is unhelpful for judging foods, people should prioritize those foods that we know improve health, and butter is not one of them”.
    (Mozaffarian oli yksi meta-analyysin tekijöistä!).

    -Meta-analyysin vaaroista iso laatikko keltaisella, mm. eräs vanhat-selviää-lihavempina-pitempään-hengissä-tutkimus osoittautui virheelliseksi meta-analyysinä mutta paremmassa yhteisanalyysissä (pooled analysis) osoittautui totuus päinvastaiseksi, lihavemmat menehtyi nopsemmin. Syynä, että se jätti vääristymiä huomiotta esim. että tupakoitsijat laihoja (ja kuolee nopsemmin tupakan eikä laihuuden takia).

    http://www.pronutritionist.net/hyodyttaako-tyydyttyneen-rasvan-vaihtokauppa/
    Hyödyttääkö tyydyttyneen rasvan vaihtokauppa? Kirjoitettu 03. Huh, 2014
    -Tarkkaa yksityiskohtaista analyysiä by Reijo Laatikainen
    -”Useissa viimeaikaisissa satunnaistetuissa tutkimuksisssa on todettu,
    että juusto, maidon ja jogurtin tyydyttynyt rasva ei nostakaan niin
    paljon LDL-kolesterolia (1,2,3,4,5), kuin vastaava määrä tyydyttynyttä
    rasvaa voista”, sanoo Laatikainen.

    Voi voi paha voi – summa summarum:
    Voita ei siis todellakaan voi suositella leivän päälle ym. mässäiltäviä annoksia mutta korvaaja on etsittävä kasvirasvoista eikä hiilihydraateista ja lihaakaan ei kannata mässätä suuria määriä. Mutta jogurtit ja muut maitotuotteet näyttäisi edullisilta kunhan sokeria ei niissä kovasti mässätä.

    Studia Generalia luennossahan Pietiläinen osoitti että kasvikarppaajien elämä pitenee, lihakarppaajien lyhenee.. Ehkä moderni liha on liian eläinrasvaista, muinoinhan (antiloopit, hirvet!) syöty liha oli varsin vähärasvaista

    Tykkää

 23. ”Käsittääkseni ainoastaan Kvinoassa on tarvittavat aminohapot, muilla kasveilla et koskaan saa tarvittavia ravinto-aineita.”

  Kuka on sanonut, että yhdestä kasvista pitäisi saada kaikki aminohapot? Niitäkin kasveja on, joissa on kaikki välttämättömät aminohapot. Näitä ovat mm. cashewpähkinä, kikherne, kurkku, tomaatti, kukkakaali, peruna, maissi, kaura, porkkana, kurpitsansiemen, pistaasipähkinä, mustapapu ja soija.

  ”Puhumattakaan vaikkapa Eskimoista, joilla ei käsittääkseni ole syöpää eikä edes diabetestä, vaikka syövät todella rasvaista ja vähähiilarista ruokaa (ylipäätään alkuperäiskansoilla ei ole sairauksia ennen kuin ne alkavat syödä länsimaisesti).”

  Katso noita.

  http://www.diseaseproof.com/archives/diet-myths-do-primitive-peoples-really-live-longer.html

  Ebbesson SO1, Tejero ME, López-Alvarenga JC, Harris WS, Ebbesson LO, Devereux RB, MacCluer JW, Wenger C, Laston S, Fabsitz RR, Howard BV, Comuzzie AG. Individual saturated fatty acids are associated with different components of insulin resistance and glucose metabolism: the GOCADAN study. Int J Circumpolar Health. 2010 Sep;69(4):344-51. Epub 2010 Aug 18.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20719107

  Ebbesson SO1, Roman MJ, Devereux RB, Kaufman D, Fabsitz RR, Maccluer JW, Dyke B, Laston S, Wenger CR, Comuzzie AG, Romenesko T, Ebbesson LO, Nobmann ED, Howard BV. Consumption of omega-3 fatty acids is not associated with a reduction in carotid atherosclerosis: the Genetics of Coronary Artery Disease in Alaska Natives study. Atherosclerosis. 2008 Aug;199(2):346-53. Epub 2007 Dec 4.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18054937

  Boyer GS1, Lanier AP, Templin DW. Prevalence rates of spondyloarthropathies, rheumatoid arthritis, and other rheumatic disorders in an Alaskan Inupiat Eskimo population. J Rheumatol. 1988 Apr;15(4):678-83.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3260953

  Boyer GS1, Benevolenskaya LI, Templin DW, Erdesz S, Bowler A, Alexeeva LI, Goring WP, Krylov MY, Mylov NM. Prevalence of rheumatoid arthritis in circumpolar native populations. J Rheumatol. 1998 Jan;25(1):23-9.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9458198

  Tykkää

  1. Riippuu miten asiaa katsoo. Minä tarkoitin lähinnä tätä http://www.cancermonthly.com/inp/view.asp?ID=228

   … eli nimenomaan länsimainen ”hapatus” on tuonut Inuiiteille syövät ja muut sairaudet. Toki muillakin ympäristötekijöillä voi olla merkitys, mutta onhan niitä tutkimuksia (Amerikan alkuperäiskansojen keskuudessa) joissa syömällä kuten esi-isänsä, ovat saaneet käännettyä kokonaisen kylän tautiepidemiat laskuun (aiheesta oli aikoinaan dokumenttikin, jossa muistaakseni Alaskassa alkoivat vältellä hiilihydraatteja). Käsittääkseni tämä sama ilmiö toistuu myös tummaihoisilla jne jotka ovat tulleet/tuotu siirtolaiseksi länteen. Tätä taustaa vasten on helppo päätellä, että meidänkin tulisi syödä siten kuin esivanhempamme, jos haluamme pysyä terveinä.

   Ihmisen suolistossa kun ei ole käymisaltaita ja kuten tiedät, ihmisen hampaat ja suolisto kertoo meidän ”omnivorimaisesta” taustastamme. Karnivoreja tai herbivoreja emme siis ole, se lienee sinulekin selvää.

   Kasvisravinnolla on mahdollista elää, mutta mitä mieltä siinä on, jos kerran ”kokonaisvaltaisesti parasta” ihmisen terveydelle ovat liha, kala ja kananmunat? Tärkeintä olisi saada tuotantoketju terveeksi, lähiruokaa lähitiloilta ilman tehokasvatusta. Monissa kasveissa kun tuppaa olemaan paljon enemmän ihmiselle haitallisia aineita kuin lihassa (poislukien korkeintaan sellaiset kasvit, jotka haluavat tulla syödyksi siksi, että lisääntyisivät ulosteiden kautta).

   Tykkää

 24. meinasin painaa vastaa näpykettä, mutta en sitten…

  Niin hyvä Matti Tolonen, aiemman viestisi perusteella Fogelholmille urheilijoiden ravitsemusasiantuntijalle tulisi yllätyksenä triatlonistijen suolan/ suolojen tarve. Ai niin jopa matti meikäläisten suolantareesta ollaan huolissaan kesähelteillä.

  Niin kun samaan aikaan kehoitetaan normijampalla vähentämään suolan käyttöä.

  Eli kun huomenna joku 20-30 kiloa ylipainoinen kävelee 200 metriä lähikauppaan, syö normina 10 – 15 g suolaa /pv. Voiko hän huoletta, ns sydäntautisena nauttia siihen uunivalmiiden perunoiden päälle lisättynä suolana 500g, lisänä 15 g suolaa, kun on haroittanut liikuntaa ja… niin p.s. 200 meriä voi olla jollekin urheilusuoritus triatlon tai no muuta.

  Tykkää

 25. Voisiko joku lukutaitoinen vielä kertoa, missä ovat ne P. Puskan mainitsemat miljoonat tutkimukset, joiden mukaan kiinteät luonnolliset rasvat ovat terveydelle haitallisia?

  Jos Fogelholm lukee tätä palstaa, odotan kommenttiasi Fogelholm. Ja samoin THL:n nettitrollit, tutkimuksia kehiin.

  Tykkää

  1. [2] Studia Generalia-luento ”Ruoka ja elämä”
   video.helsinki.fi/Arkisto/flash.php?id=20160
   Ko. Videolla seuraavista kohdista eteenpän
   – 29:00- : karppauksesta
   – 34:00- :”rasvaus” sekoitettu alkup. karppaukseen (Suomessa)
   voikeskustelu sekaisin karppauskeskustelun kanssa mediassa.
   (Tutkimuksissa poistettiin lähinnä vain turhat hiilihydraatit (sokerit),
   ei siis rasvaustutkimuksia !)
   – 35:00- : Kirsi itse näki klinikalla sydäninfarktien lisääntymisen ja seurauksena
   voista kehuvista tv-ohjelmista/medioista.
   – 38:00- HDL nousee ja LDL nousee, 12 kk kuluttua karppauksesta (muistaakseni)
   Siinä on useita tieteellisiä tutkimuksia ja refereitä jotka osoittaa tyydyttyneen rasvan vaarat.

   Tykkää

 26. Katsotaan helikopterista.
  Kolme oleellista karkeistettuna; Ympäristö, perimä ja tahto. Mihin tahansa terveydelliseen ongelmaan kansallisella tasolla halutaan vaikuttaa pitää ottaa huomioon kaikki kolme. Mikään yksin näistä kolmesta ei riitä.

  On ihan turha kailottaa pelkästään ihmisen tahtoa ratkaisuksi jos nykyinen ympäristö tapoineen ja konsensuksineen edesauttaa epäterveellisesti syömistä ja epätervellisiä elintapoja. Ihminen on laumaeläin, vain harva pystyy repimään itsensä irti ympäristön kullosistakin tavoista ja tottumuksista.

  Kun epäterveellinen ravintoa on laajasti mainostettua, suhteellisen halpaa, maukasta, addiktoivaa, nälän tunnetta lisäävää, helposti ja nopeasti saatavilla niin diabetes sun muut ravinnosta johtuvat terveysongelmat eivät tule vähenemään.

  Lapset ja nuoret ensisijaisina kärsijöinä systeemissä.

  ”Harvard nutrition expert Walter Willett compared the marketing of junk food to kids with an earlier era’s child labor practices, saying that young people have been “exploited” by both systems. He said such food marketing is an important factor in America’s obesity epidemic.

  “Children are being exploited, same as sweatshops,” Willett said. “This is a natural consequence of a capitalist food supply.””

  http://news.harvard.edu/gazette/story/2013/09/the-whys-of-rising-obesity/

  Tykkää

  1. Joo, mutta jos tahdotaan niiden ainoiden säätäjiemme (THL:n+sos.terv.ministeriö) toimistot lakkauttaa tai rahoitus lopettaa, niin millä he olettavat näitä metasäätäjiä eli holhoajia löytymän ?

   Kapitalistilla tempuilla? Delegoimalla PR-valistuksen terveyttä kauppaaville yksityisille yrityksille ja profeetoille ?

   Tykkää

   1. Ensin pitää todeta/hyväksyä tosiasiat/ongelmat tässä hetkessä muuten ei tapahdu mitään muutosta.

    Sitten pitää valita päättävät elimet jotka eivät ole sidoksissa ruoka, lääke eikä vitamiiniteollisuuteen.

    Jos roikumme vanhoissa tavoissa toimia, voimme ennustaa esim diabeteksen kasvun tuleville vuosille / vuosikymmenille hyvinkin tarkasti. Sitä kehitystä ei tulla kääntämään nykyisillä metodeilla/malleilla.

    Tykkää

   2. Oikeasti: mitä THL:llä ja muilla paikallisilla instansseilla on merkitystä, jos suurin osa regulaatiosta tulee EU-tasolta? Mielestäni turhia rahareikiä. Tarvitaan vain kielenkääntäjiä, jotka osaavat kääntää asiat suomeksi niille jotka eivät ymmärrä englantia tai puhu nordiskaa.

    Lasten suhteen peli on jo menetetty. Mikäli tutkii pelkästään mikrobiomin kaventumista, ei hyvältä näytä. Pelkään pahoin, että sokerivalistuksella ei ole mitään merkitystä kun seuraava generaatio käytännössä jää ilman hoitoa. On ennustettu, että vuonna 2030 sairaanhoitokulut ylittävät kaikkien maiden BKT:n. Jokainen voi pohtia mihin tällainen johtaa: niiden jälkeläiset, joilla on tervein keho ja mieli, jatkavat sukua ja heikoimmat sortuvat elon tieltä.

    Tykkää

   3. Tehdään ennustus, tulemme näkemään vaatimuksia enenevässä määrin siihen ettei lääkkeitä korvata niihin elintasoasairauksiin joihin päätetään että yksilö on yksin syyllinen. Tälla tavalla pystytään sumentamaan esimerkiksi ympäristön/systeemin vastuu kokonaisuudessa ja se että yksilöiden perimä/fyysinen vaste on erilaista. Yksilöstä tulee/tehdään kriminaali.

    Tykkää

   4. Jos yksilö äänestää vaikuttajan eduskuntaan ja tietoisena että tahtonsa ei ole kansanterveydellinen (viinat K-kauppaan – terveydestä viis), niin yksilöstä tulee ”wannabe-kriminaali” eli ”hangaround jäsen” eli siis vähintään osasyyllinen.

    Tykkää

 27. Suomessa noin 15% aikuisista syö ravitsemussuositusten mukaan ja vain noin 7 prosenttia lapista ja nuorista.

  Tämä indikoi todennäköisimmin sitä että näiden nuorten ja lasten kasvaessa aikuisiksi on heidän ravintovalintansa keskimäärin huonompia kuin edellisen sukupolven…

  Valistuksella on tehtävänsä mutta se ei tätä ongelmaa yksin ratkaise, jos ratkaisisi se olisi ongelman jo ratkaissut, niin monta vuotta on asiasta valistettu.

  Tykkää

 28. Lukuisat viimeaikaiset tutkimukset osoittavat yhteyden D-vitamiinivajeen ja diabeteksen välillä. Esimerkiksi tämä uusi kiinalaisraportti, jossa D-vitamiinin puute assosioitui naisten sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin.
  http://www.hindawi.com/journals/jdr/2015/636891/

  On hyvin todennäköistä, että sekä tyypin 1 että 2 diabetesta ja niiden lisätauteja voitaisiin ehkäistä yksinkertaisesti nostamalla D-vitamiinin saantisuotus 100 mikrogrammaan (µg) päivässä ja kehottaa riskiryhmään kuuluvia huolehtimaan siitä, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus on 75–150 nmol/l. Nämä ovat turvallisia ja taloudellisesti edullisia keinoja, mutta valitettavasti juuri Pekka Puska ja Mikael Fogelholm ovat vastustavat niitä julkisuudessa. Näin he ovat aiheuttaneet ja aiheuttavat edeleenkin suurta vahinkoa kansanterveydelle ja -taloudelle.

  Tykkää

  1. Ympäristö on laaja käsite. Yksilö olisi paljon helpompi syyllistää.

   ”Scientists find link between flame retardants and obesity”
   http://medicalxpress.com/news/2015-03-scientists-link-flame-retardants-obesity.html

   ”Endocrine disruptors cause fatty liver”
   http://medicalxpress.com/news/2015-03-endocrine-disruptors-fatty-liver.html

   ”Estimated costs of endocrine-disrupting chemical exposure exceed $209 billion annually”
   http://medicalxpress.com/news/2015-03-endocrine-disrupting-chemical-exposure-billion-annually.html

   Tykkää

 29. Tuomari taisi päästä tuomaroimaan, niin vesipaasto, ja ja. käsittääkseni virallinen suositus energia rajoitus 500 kcal, jaettuna energiasaannin vähennykseen ja kulutuksen lisäykseen (liikuntaan) Ehkäpä lihavalle 3500 kcan:n kulutuksella, tiputetaan kulutusta 3.200 kcal onko kitudieetti, jolla teenataan hiihatussa? Niin jos 100 kiloinen mies tai 80 kiloinen nainen harjoittaa 200 kcal;n verran liikuntaa? No tuleehan tästä kilpirauhasvaivoja ja muuta hirveyksiä.

  Virallinen ohje sanoo ”Tärkein ruokamuutosten tavoite on ruoan päivittäisen energiamäärän vähentäminen.”

  Missään ei puhuta hiilihydraateista eikä ajatella, että mitä pahaa tekee kitudieeteillä treenaaminen keholle – tai kilpirauhaselle. Mikäli energiamäärän vähentäminen olisi ratkaisu, miksi potilaita ei laiteta vesipaastolle kuukausiksi?

  Tykkää

  1. Annan yksinkertaisen esimerkin: olet lihava (= leptiiniresistentti) ja hyperinsulinikko (= erität liikaa insuliinia)

   Energiatarpeesi (BMR) on vaikkapa 2000 kcal (siis stressitön levossa oleva kehosi) per vuorokausi.

   Syöt hiilaripitoista ruokaa (tässä tapauksessa siis nopeiten verensokeria eli glukoosia nostavaa ruokaa), josta insuliini nappaa rasvaksi 500 kcal edestä ja käyttöösi jää 1500 kcal. Mitä tekee kilpirauhanen (joka säätää aineenvaihduntaasi)? Se päättelee, että elät alienergisessa tilassa ja energiaa tulee säästää. Siksi laiskistut, makaat sohvalla ”taju kankaalla” ja et jaksa tehdä mitään. Olet lisäksi nälkäinen. Päätät syödä lisää vaikkapa 2500 kcal edestä ja edelleen ylimääräinen insuliini nappaa siitä sen verran läskiksi, että sinulle jää vain 1900 kcal käyttöösi. Olet lihonut, mutta olet silti nälkäinen.

   Missä määrin glukoneogeneesin kautta tapahtuva proteiinien muuttaminen glukoosiksi tai rasvat sitten triggeroivat insuliinin nousua? Molempiin tuppaa menemään enempi energiaa, koska entsyymit eivät niitä katalysoi (entsymaattisiin reakoihin ei kulu juurikaan energiaa, kuten esim. amylaasien pilkkoessa hiilareita).

   Kilipirauhassairaudet ovat pitkälti autoimmuuniperäisiä. Niihin voi vaikuttaa hyvin monet asiat, mutta on itsestään selvää, että jos mikä tahansa kudos (geeni) ajetaan äärirajoille, voi se jossain vaiheessa antaa periksi. Hypoteesejä on monenlaisia, kausaliteetti tuppaa puuttumaan. Voihan olla, että Tsernobyl voi olla suurin syyllinen, mutta voihan myös olla, että kitudieeteillä treenaaminen voi tuottaa kilpirauhasvaivoja (kuten se tuottaa monia muitakin hormonaalisia vaivoja menkkareiden poisjäämsiestä alkaen).

   Tykkää

 30. Täällä on hyvä analyysi nykyisistä ravitsemussuosituksista amerikkalaisiile. Pätee myös suomalaisiin vastaaviin…

  The New York Times kirjoittaa:

  ”Epävarman tieteen ei pitäisi enää antaa ohjata ravitsemuspolitiikkaamme. Rasvan ja kolesterolin vähentäminen, minkä amerikkalaiset ovat kuuliaisesti toteuttaneet, on itse asiassa saattanut jopa heikentää terveyttämme. Vähentäessämme lautasiltamme lihaa, kananmunia ja juustoa (rasvaa ja proteiinia) me söimme enemmän leipää, pastaa ja tärkkelyspitoisia kasviksia (hiilihydraatteja). Viimeksi kuluneiden 50 vuoden aikana olemme uuden virallisen selvityksen mukaan vähentäneet rasvan saantiamme 25 prosenttia ja lisänneet hiilihydraattien saantiamme yli 30 prosenttia. Kuitenkin viimeaikaiset tukimukset ovat osoittaneet, että runsashiilihydraattinen, runsaasti sokeria ja raffinoituja hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio on lihavuus-, diabetes- ja sydäntautiriskin kannata paljon huonompi kuin runsaasti rasvaa ja kolesterolia sisältävä ruokavalio”

  Siitä saakka kun AHA (American Heart Association) vuonna 1961 julkaisi ensimmäiset ravitsemussuosituksensa koskien tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia, amerikkalaiset ovat olleet koekaniineja valtavan suuressa konrolloimattomassa kokeessa, jolla on ollut tuhoisat seuraukset. Meidän on kyseenalaistettava epidemiologiset tutkimukset ja mietittävä ravitsemuspolitiikkamme kokonaan uusiksi.

  Sitä odotellessa meidän on viisainta palata edellisten sukupolvien paremmin toimineeseen ruokavalioon, joka sisälsi vähemmän viljaa ja sokeria sekä enemmän eläinperäisiä ruokia kuten lihaa, täysrasvaisia meijerituotteita ja kananmunia. Se olisi hyvä alku..
  http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=15&t=68682

  THLn Erkki Vartiainen kommentoi Iltalehdessä seuraavasti:

  ”Sokerin liikakäyttö vaikeuttaa painonhallintaa, nostaa verenpainetta sekä suurentaa veren rasva-arvoja eli triglyseridejä. Liiallinen sokerinkäyttö laskee hyvän eli HDL-kolesterolin pitoisuutta ja nostaa haitallisen LDL-kolesterolin määrää”
  http://www.iltasanomat.fi/hyvaolo/art-1425535570809.html

  Tykkää

 31. ”eli nimenomaan länsimainen ”hapatus” on tuonut Inuiiteille syövät ja muut sairaudet.”

  Olet oikeassa siinä, että riippuu siitä, miten asiaa katsoo:
  http://healthylongevity.blogspot.fi/2013/10/Cardiovascular-Disease-in-Ancient-Civilizations.html

  Aasialaisilla kasvissyönti on perinteisesti tarkoittanut parempaa terveyttä:
  http://healthylongevity.blogspot.fi/2012/11/traditional-diets-in-asia-pacific-and.html

  ”Ihmisen suolistossa kun ei ole käymisaltaita ja kuten tiedät, ihmisen hampaat ja suolisto kertoo meidän ”omnivorimaisesta” taustastamme.”

  Lihansyöjillä ja sekasyöjillä kulmahampaat ovat todella pitkiä ja teräviä. Ihmisillä ei näin ole. Joillakin kasvissyöjillä kuten gorilloilla (ei kokonaan kasvissyöjä), hevosilla ja virtahevoilla on sekasyöjän hampaat, joita käytetään usein puolustustarkoituksissa. Simpanssit ovat 99 % kasvissyöjiä, katso millaiset hampaat niillä on. Lihansyöjillä ja sekasyöjillä etuhampaat ovat lyhyet ja terävät, kasvissyöjillä ja ihmisillä leveät ja litteät.

  Lihansyöjillä ja sekasyöjillä on lyhyt suolisto. Kasvissyöjillä ja ihmisillä on pitkä suolisto. Ihmisillä on samankaltainen suolisto kuin gorilloilla. Lihansyöjillä ohutsuoli on 3 – 6 kertaa ruumiin pituinen, sekasyöjillä 4 – 6 kertaa ruumiin pituinen. Kasvissyöjillä ohutsuoli on 10 – 12 kertaa ruumiin pituinen, ihmisillä 10 – 11 kertaa ruumiin pituinen

  Tykkää

 32. Sokerisuositusta(<10%) ei kannata laskea VRNn puheenjohtajan mukaan "terveyspsykologisten syiden" takia!

  Näin Mikael Fogelholm Laatikaisen blogissa:

  Suosituksen alentaminen ei kuitenkaan vähennä saantia, nämä ovat kaksi eri asiaa. Suomessa saanti on keskimäärin liian korkea ihan hyvään suositukseen verrattuna. Joku voisi ehdottaa, että laskekaa vain suositus niin alas kuin sielu sietää, ehkä se vetää keskiarvon mukanaan. Terveyspsykologiset näytöt eivät kuitenkaan lainkaan tue tätä. Itse asiassa mahdottomilta tuntuvat suositukset jopa vähentävät ihmisten halua yrittää saavuttaa niitä, kun ns. usko omaan pysyvyyteen (self-efficacy) heikkenee.
  …………………………………………………………………………………………….
  Laatikainen ei tunnu olevan samoilla linjoilla?

  Minun *tulkinta* (jota ei siis todella lue suosituksessa) tästä WHO:n suosituksesta on tämä. WHO halusi asian nousevan otsikoihin kautta maailman, ja ainoa keino siihen oli se että ilmaistaan entistä tiukempi suositus vaikkakin ehdollisena ja heikkoon tieteeseen perustuvana. Näin saadaan väestölle ja ammattilaisille viesti lopulta perille, holtiton sokerin ripottelu, karkin mättäminen ja sokerilimujen juominen on oikeasti iso terveysriski.
  ……………………………………………………………………………………
  Sensijaan THLn Erkki Vartiainen näyttää olevan varma, että sokerisuositusta kannattaisi muuttaa:

  Merkittävää lisähyötyä terveyden kannalta olisi saatavissa, jos sokerin kulutus vähennettäisiin enintään 5 prosenttiin energian saannista.
  http://tinyurl.com/p99f6uo

  Ei näytä hyvältä, kun virallinen ravitsemuseliitti ei tiedä mitä pitäisi tehdä?

  Tykkää

  1. Mitä ihmeen väliä sillä on mitkä nuo suositukset on (siis onko ne nyt mahdollisimman alhaiset vai just sellaset minkä ihminen vielä kestää syödä sokeria), JOS IHMISET EI NOUDATA NIITÄ??????? Jättäkää kaikki se sokerin syöminen nii kyllä on parempi olo!!! Ettekä tarvi näitä vitsin myrkkyjä mitä meki teille tarjotaan. Toim.huom. jotkut lääkkeet vaan on yksinkertaisesti välttämättömiä tiettyihin sairauksiin et ei kannata aliarvioida lääkeiden hyötyjäkään. Kaikki ei oo parannettavissa ruokavaliolla vaikka monet sairaudet onkin!!!! Joten syökää ihmiset terveellisesti älkääkä valittako suosituksista ja muista jutuista…….. Eiköhän sitte ala ääni kellossa muuttumaan lääkefirmoillaki jos ei enää tarvita noita lääkkeitä niin paljon. Ja jos lääkäri on määräämässä teille insulinia ja sokeri on 6mmol/litra nii ei sitä oo pakko käyttää JOS saa sen sokerin laskemaan ruokavaliolla ja liikunnalla!!!!!! Koittakaa eka sitä! Joillekki se terveellinen syöminen ja liikunta on vaa nii järkyttävän vaikeeta ja alkoholia kitataan sitte vaa kurkkuun. Lopettakaa senkin kittaaminen nii tervehdytte ehkä vähäsen. Aina nääkään ei auta ja tarvitaan lääkkeitä. Kelle tahansa voi tulla syöpä tai Ms-tauti ja sillon varmaan MELKEIN jokainen ottaa lääkkeet käyttöön……..

   T.FARMASIAN opiskelija

   Tykkää

 33. Pitkälle samaa mieltä, mutta tähän ”Aasialaisilla kasvissyönti on perinteisesti tarkoittanut parempaa terveyttä” pitää kommentoida sen verran, että longevityn suhteen genetiikalla on enempi merkitystä. Meillä toki on erityisesti itäisessä suomessa aasialaista genetiikkaa (eli tuloreitti Aasiasta Uralin kautta) ja siinä mielessä voisi olettaa, että monet metaboliaan osallistuvat geenitkin olisivat samaa, mutta koko maata ajatellen näin ei voi olettaa. Geneetiikasta ainakin nämä tunnetaan http://www.snpedia.com/index.php/Longevity

  Muutenkin pitkään eläminen on tuurin kauppaa. Vaikka nutrigenomisestkin löytyisi optimi ruokavalio, jolla eläisi pitkään terveenä, niin silti voi olla hirmu monta muuta tekijää, jotka sotkevat apoptoosin tai vaikkapa immuunipuolustuksen.

  Tässä hetkessä kun asiaa ajattelee, voisi kuvitella, että lyhempi elämä olisi parempi. Sairaanhoitosysteemi on niin kuralla, että monet vanhukset ”kidutetaan hengiltä” useita lääkkeitä käyttäen. Työeläkejärjestelmä uhkaa kaatua, koska ihmiset elävät liian pitkään.

  Pelkästään NCD: t (non-communicable diseases eli juurikin tupakka, diabetes, syövät jne) maksavat vuonna 2030 jo huimat47 triljoonaa dollaria http://www.weforum.org/news/non-communicable-diseases-cost-47-trillion-2030-new-study-released-today .. joka siis ylittää länsimaiden yhteenlasketut BKT:t. Tähän kun liittää kaikki uudet ja tuntemattomat sairaudet, niin on suorastaan ihme, jos tätä menoa meille tällä hetkellä työikäisille löytyisi hoitoa. Ainakin sairauskuluvakuutukset kannattaa pitää voimassa, jos ei muuta voi tehdä terveytensä eteen.

  Tykkää

  1. Suomessa hyvän ja onnistuneen lapsiterveydenhoidon kantava voima tuo vielä hetken apua sitten oletan että loppuu liito ja tilanne kääntyy huonommaksi…

   “The results of this study say you become sicker sooner and you are burdened with chronic disease and are taking medications yet you live longer,” King, a professor of family medicine at West Virginia University School of Medicine in Morgantown, said in a Feb. 1 telephone interview. “We are not as healthy as we think. There needs to be a new emphasis and continued attention to programs to improve healthy lifestyles in this age group.”

   http://www.bloomberg.com/news/articles/2013-02-04/baby-boomers-sicker-than-parents-generation-study-finds

   Tykkää

 34. Tämän voisi ottaa kevennyksenä jollei tietäisi että tohtori on tässä tosissaan.

  ”Should We Put Statins in the Water Supply?
  Published: Jan 10, 2011

  In 2003 in the BMJ, Wald and Law and a supporting editorial by then editor Richard Smith proposed that 80% of heart attacks and strokes could be prevented by widespread use of a six drug polypill. The six ingredients were a statin, three low-dose antihypertensives (a thiazide, an ACE inhibitor, and a beta-blocker), folic acid, and aspirin.

  Although there was a lot of derision at that time and there has hardly been indiscriminant obedience to this proposal, I have always thought it made a lot of sense.”

  http://www.medpagetoday.com/Columns/At-Large/24259

  Mitenhän esim minun kävisi kun verenpaineeni on nyt 99/66 ja pakotettaisiin juomaan ko koktailia juomavedessä?

  Tykkää

 35. ”Meillä toki on erityisesti itäisessä suomessa aasialaista genetiikkaa (eli tuloreitti Aasiasta Uralin kautta) ja siinä mielessä voisi olettaa, että monet metaboliaan osallistuvat geenitkin olisivat samaa, mutta koko maata ajatellen näin ei voi olettaa.”

  Ei kaikkea geeneillä voi selittää. Nykyään tiedetään, että se, miten me syömme, mitä kemikaaleja laitamme elimistöömme ja se, miten ajattelemme, voi vaikuttaa suoraan DNA:n ja jälkeläistemme terveyteen. Kehon solut siirtävät geneettistä informaatiota suoraan siittiösoluihin.
  http://www.greenmedinfo.com/blog/no-sex-required-body-cells-transfer-genetic-info-directly-sperm-cells-amazing

  Tykkää

  1. Ei tietenkään voi genetiikalla kaikkea selittää, mutta merkitys on usein lähes 50%. Toinen puoli on sitten ympäristötekijöitä ja tosiaankin, epigeneettistä periytymistä tapahtuu myös siittiösolujen suhteen. Meioosissa luulisi tapahtuvan vain kahden haploidin yhdistyminen tsykootiksi, mutta näin ei vain ole. Esimerkiksi isän ruokavalio vaikuttaa siihen millainen jälkeläisestä tulee http://epigenie.com/dna-methylation-and-diet-you-are-also-what-your-father-ate/ … ja tietysti äidin ruokavalio (tai vaikkapa energiavaje) vaikuttaa (kuten esim. Dutch Faminessa epigenetiikan kannalta).

   Suolistosta sen verran, että ratkaisevaa on mielestäni millaiset mikrobit asuttavat ihmisen colonia. En ole oikein nähnyt missään ruokavaliokeskustelussa puhutun siitä, millainen rukoavalio ruokkisi parhaiten meissä asustavia mikrobeja, kuten suolistobakteerit. Ehkä olisi viisasta vertailla vaikkapa vegaanien suolistobakteereita lihansyöjiin ja pohtia, mitä nämä erilaiset mikrobikannat sitten ihmiselle tekevät.

   Muutamia huomoita vielä edelliseen liittyen: meillä ei ole käymisaltaita (kuten lehmillä) ja umpisuolen (cecumin) pituus on lyhyempi (verrattuna kasvissyöjiin). Vatsahapot (ja pepsidaasi) ovat keskittyneet pääosin proteiinien pilkkomiseen ja toisaalta, miksi elimistö osaisi hidastaa peristalttista liikehdintää jos ihminen nauttii rasvoja (jotka imeytyvät sitten myöhemmin ruoansulatuskanavassa)? Eli evoluutiossa on ollut pakko olla monisyöjä, jotta tällaiset mekanismit olisivat ihmisen genetiikkaan summautuneet. Mikä sitten on se ”optimi” ruokavalio onkin sitten oma juttunsa. Ehkä tulevaisuudessa kasvatamme itse nilviäiset, joita sitten aamukahvin kanssa nappaamme proteiinilähteiksi tai alamme kierrättämään ihmisiä ravinnoksi, kuten jossain vanhassa elokuvassa 🙂

   Tykkää

 36. Huonot uutiset kolesterolilääkkeistä jatkuvat. Ne tuplaavat miesten riskin sairastua tyypin 2 diabetekseen, ilmenee Itä-Suomen yliopistossa akatemiaprofessori Markku Laakson johdolla tehdystä tutkimuksesta. Riski on paljon suurempi kuin aikaisempien tutkimusten perusteella on uskottu. Statiineja ei tulisi määrätä lainkaan terveille ihmisille, joiden kolesterolilukema ylittää vain hiukan viitearvon, korostavat tutkijat.

  Ruotsalainen Lundin yliopiston sydänprofessori Peter M. Nilsson kommentoi tutkimusta sanomalla, että statiinihoidon ja diabeteksen välillä vallitsee kiistämätön yhteys. Vuonna 2013 julkaistussa meta-analyysissa statiinit lisäsivät suuren sydäntautiriskin potilailla diabetesriskiä 18 prosenttia. Kuopiolaistutkimuksessa satunnaisotannalla valittujen miesten riski oli paljon suurempi. Tutkimus julkaistiin maaliskuussa amerikkalaisessa Diabetologia-lehdessä, ja se on herättänyt maailmalla suurta kiinnostusta.
  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2734

  Hyvin menee lääketeollisuudella. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Ensin potilaalle aiheutetaan kolesterolilääkkeillä diabetes ja sitten myydään hyvällä hinnalla samalle potilaalle statiinien lisäksi insuliinit kaupanpäällisiksi!

  Eläköön Pekka Puskan ”kova rasva tappaa” hypoteesi! Kreikaksi ὑπόθεσις= valistunut arvaus

  Tykkää

  1. Tässä täytyy huomauttaa Walma, kumpi on vaarallisempaa? DB2 riskin kasvaminen vai no ehkä statiinien käyttäjillä kuolinriski kasvoi enemmin kuin db2 riski.

   Tykkää

 37. TED:ssä hyvä esitys miten mikrobit vaikuttavat terveyteemme https://www.youtube.com/watch?v=i-icXZ2tMRM

  ”Rob Knight is a pioneer in studying human microbes, the community of tiny single-cell organisms living inside our bodies that have a huge — and largely unexplored — role in our health. “The three pounds of microbes that you carry around with you might be more important than every single gene you carry around in your genome,” he says. Find out why.”

  Nyt vain pakastamaan isoisien kakkaa tulevien sairaiden lasten ulostesiirrännäistä ajatellen.

  Tykkää

 38. Hyvin menee lääketeollisuudella. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Ensin potilaalle aiheutetaan kolesterolilääkkeillä diabetes ja sitten myydään hyvällä hinnalla samalle potilaalle statiinien lisäksi insuliinit kaupanpäällisiksi!
  …………………………………………………………………………….
  Sopiihan tuota ihmetellä….sanoohan vanha sanalaskukin

  ”Parempi lehmä lypsää kuin tappaa”

  Tykkää

 39. ”Korostan heti perään, että tämä ei tietenkään tarkoita etteikö oikeasti korkea verensokeri olisi terveydelle vaarallista, mutta 6 mmol/l ei ole mikään korkea sokeriarvo. Esimerkiksi 12 mmol/l on korkea, ja glukoosi muuttuu sorbitoliksi jos arvot nousevat liikaa. Tämä aiheuttaa esimerkiksi näköön liittyviä ongelmia. Sorbitoli läpäisee solukalvoja huonosti, minkä takia se myös poistuu hitaasti kun elintapoja muutetaan terveellisempään suuntaan eli karppausta kohti.”

  Tämä on totta. Mutta siis Suomessa ei TODELLAKAAN anneta insuliinia kaikille heille,joilla sokeriarvot on 6mmol/l ….. :DDD En tajua mistä on peräisin tällaiset asiat, jotka on luettavissa rivien välistä? Jos ihmiset ei tajua alkaa laihduttamaan ja parantamaan ruokavaliotaan niin pakko kai heille sit on antaa sitä insuliinia / muita lääkkeitä. En käsitä miks on niin vaikeaa syödä terveellisesti ja liikkua. Sitä toki vois lääkärit enemmänkin mainostaa, mutta silloin kun mainostavat sitä, niin suurin osa potilaista on sitä vastaan ja haluaa ” helpompaa ” hoitoa…. Niin kessä on vika? Ehkä meissä kaikissa ihmisissä…. Jotkut sairaudet on ehkäistävissä muillakin keinoilla kuin lääkkeillä ja ihan jokainen ihminen voi oman tiensä valita… Itse kyllä pyrin syömään terveellisesti ja liikkumaan JOS vain mitenkääään voisin siten välttää sairastumisen edes joihinkin tauteihin… Mutta joihinkin vain sairastuu ja sille ei voi mitään ja silloin onneksi on olemassa lääkkeet….. T: FARMASIAN opiskelija, jonka mielestä muillakin keinoilla voi hoitaa TIETTYJÄ sairauksia, kuin vain ja ainoastaan lääkkeillä….

  Tykkää

  1. Hyviä ajatuksia, mutta koska ihminen on opportunisti, ei hän tahdo muuttaa ”helpon elämän” tapojaan ennen kuin jotain menee rikki ja ihmisen on pakko muuttua.

   Ihminen voi tiettyyn pisteeseen saakka muuttaa käyttäytymistään psykologialla (kognitiivisesti), mutta silläkin on huonot puolensa: jos koko ajan stressaa sitä mitä tekee, tuhoaa stressivasteet senkin edun, jota muutoksesta saa aikaan. Voit ajatella asian siten, että lähibaariin löntystelevä stressitön mies voi hyvinkin elää pidempään ja terveemppänä kuin pakkomielteisesti liikkuva ja oikein syövä mies.

   Mikäli lääkäreitä ajatellaan, pitäisi heidän tutustua kokonasivaltaisesti ihmiseen, eikä vain pelkän nappipelin kautta. Monia sairauksia voitaisiin hoitaa ja ehkäistä hyvinkin yksinkertaisin menetelmin. Ongelma on siinä, ettei kenelläkään ole aikaa potilaille, vaan käytännössä diagnoosi pitää saada nopeasti ja hoito pitää tehdä yleisten käytänteiden mukaisesti.

   On hassua nähdä miten suurin osa ihmisistä ajattelee, että lääkkeet parantavat sairauden. Aika harvat lääkkeet parantavat sairauden. Esimerkiksi antibiootit tuhoavat toki patogeenejä, mutta valitettavasti ne aiheuttavat myös paljon tuhoa. Immuunipuolustustaan (tappajasolujen, T- ja B-solujen jne toimintaa) voi toki pyrkiä parantamaan erilaisin metodein ihan luonnollisestikin ja jotkin rokotteetkin voivat toimia oikein kun halutaan muodostaa muisti T-soluja.

   Vika on oikeasti kaikissa meissä. Empatia on poissa ja narsismi nostaa päätään. Ei kukaan oikeasti välitä potilaista. He ovat vain kulueriä, joista pitää päästä äkkiä eroon. Myös diagnoosit voivat olla ikäviä, esimerkiksi mielenterveyspuolella: mikäli saat ikävän diagnoosin, et saa enää hoitoa, koska kaikki viat ovat sen jälkeen päässäsi (vaikka jalka olisi irronnut). Samalla tapaa myös diagnoosi saa sinut elämään diagnoosin mukaisesti: jos saat masennusdiagnoosin, et edes halua muuttua, koska elät kuten masentuneen pitää elää (noin karrikoituna). Holistinen lääketiede olisi se mitä kaivattaisiin ja yhteiskunnasta pitäisi karsia ne ihmiset, jotka omia etuja ajaen ovat tuottaneet sellaisia illuusioita kanssaihmisille, jotka sairastuttavat.

   Hyvä esimerkki on sokeri. Pekka Puska, Fogelholm ja muut ovat ihan varmasti tienneet miten asia on jo parikymmentä vuotta, mutta ovat silti tarkoituksella vaienneet asiasta. Heidän pitäisi kuitenkin olla hieman viisaampia kuin perus biokemisti, jolle asia on ollut päivänselvää opiskeluiden alkumetreiltä.

   Tykkää

 40. farmasian opiskelija kirjoitti:
  ”Jos ihmiset ei tajua alkaa laihduttamaan ja parantamaan ruokavaliotaan niin pakko kai heille sit on antaa sitä insuliinia / muita lääkkeitä. En käsitä miks on niin vaikeaa syödä terveellisesti ja liikkua. Sitä toki vois lääkärit enemmänkin mainostaa, mutta silloin kun mainostavat sitä, niin suurin osa potilaista on sitä vastaan ja haluaa ” helpompaa ” hoitoa…. Niin kessä on vika? Ehkä meissä kaikissa ihmisissä….”

  Sieltähän se ennustamani yksilön syyllistäminen jo tulikin. Jos yksilö ei kykene niin sitten pakkolääke. Missähän ne muut tekijät tästä yhtälöstä on, tietenkin tarkoituksella uohdettu.

  Tykkää

  1. Noin se Jussipussi menee joka paikassa. Ei uskonto mihinkään ole kadonnut. Toiset uskovat esimerkiksi kovan liikunnan ja kitudieettien olevan terveellisiä ja heille lihava mutta terve ihminen on kuin pääpiru, joka haluaa viedä heidät mennessään helvetin porteille… mutta asiat muuttuvat, kriittinen massa alkaa olla kohta kasassa, tarvitaan vain jokin sopiva alkusysäys.

   Tykkää

  1. Harvassa on Taskisen kaltaisia valopilkkuja.

   ”Fruktoosin käytöstä on tullut vakava ongelma Yhdysvalloissa, jossa 29 miljoonaa ihmistä sairastaa kakkostyypin diabetesta. Määrä kasvaa koko ajan. Koko maailmassa arvellaan jo noin 380 miljoonan sairastuneen tautiin.”

   Kakkostyypin diabetes lisääntyy nopeimmin Yhdysvalloissa, mutta tilanne on huolestuttava muuallakin. ”On laskettu, että vuoteen 2035 mennessä kakkostyypin diabetes on jo 592 miljoonalla ihmisellä”, sanoo Helsingin yliopiston sisätautiopin emeritusprofessori Marja-Riitta Taskinen.

   Hän on huolissaan etenkin nuorista, jotka juovat paljon virvoitusjuomia. Limsa-automaatit saisi hänen puolestaan poistaa kouluista saman tien. Samoin fruktoosipitoisten makeisten syömistä pitäisi vähentää.

   ”Tietoa fruktoosin vaaroista on, mutta se ei ole mennyt perille. Hedelmäsokerin syöminen lisää maksan rasvoittumista ja altistaa sydän- ja verisuonitaudeille.”

   Pahimmalta tilanne näyttää Intiassa, Afrikassa ja Kiinassa, jotka ovat vasta päässeet virvoitusjuomien kulutuksen makuun.”

   Ja virvoitusjuomien hinoittelu siten että on puhdasta pullotettua vettä edullisempaa, saadaan porukka heti lapsesta sokerikoukkuun.

   Nyt sitten lapsia syyllistämään ja heille pakkolääkitys päälle.

   Tykkää

 41. Eilisen netti-HS:n jutussa..
  http://www.hs.fi/terveys/a1425876470320?ref=suositeltu-aihe

  .. paljastettiin miten lasten paha kolesteroli laskettiin ja insuliiniherkkyyttä parannettin Turussa. 1000 lasta jaettiin kahteen ryhmään. Toinen lapsiryhmä niistä sai ohjeita ruokavalion muuttamiseksi viralliseen suuntaan (voi pois ja tilalle pehmeitä jne) :”Käytännössä ohjeet suosittelivat kovan rasvan vähentämistä esimerkiksi
  niin, että ruokailussa suositaan rasvatonta maitoa ja kasvismargariinia
  voin sijaan”
  (netti HS 9.3.2015).

  Ja miten sitten kävi ?

  ”Heillä veren lipidit olivat sydänterveydelle edullisempia. Lisäksi
  vähemmän kovaa rasvaa saaneilla lapsilla oli parempi insuliiniherkkyys
  eli pienempi riski sairastua diabetekseen. Myös riski sairastua
  metaboliseen oireyhtymään, joka on myöhemmällä iällä yhteydessä
  sydänongelmiin, oli pienempi.”
  (ibid)

  Johtopäätös:
  Voi pois ja margariinit tilalle niin tulee terveempiä lapsia ja aikuisia !

  Tykkää

  1. ”Sokerin vähentäminen on tietenkin järkevää, mutta vanhempien vaatima kova rasva on sokeria isompi terveysongelma. Sokerin suurin riski lapselle on hammaskaries ja se, että lisättyä sokeria sisältävä ruokavalio on yleensä köyhä muiden ravintoaineiden osalta. Sokeri ei kuitenkaan aiheuta elimellisiä muutoksia eli esimerkiksi tuki verisuonia niin kuin kova rasva”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Heli Kuusipalo.”

   http://www.hs.fi/terveys/a1425876470320?ref=suositeltu-aihe

   En ymmärrä miksi Heli Kuusipalo pyrkii aktiivisesti vähättelemään sokerin haittoja?

   ”– Meillä on vankat todisteet siitä, että sokerin saannin rajoittaminen alle kymmeneen prosenttiin päivittäisestä energiansaannista vähentää ylipainon, lihavuuden ja hampaiden reikiintymisen riskiä, sanoo tohtoriFrancesco Branca WHO:n keskiviikkona julkaisemassa tiedotteessa.”

   http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1425527650582.html

   ”Näin käy ilmi arvostetun britannialaisen tiedejulkaisun BMJ:n tuoreesta tutkimuksesta. Se paljastaa, että Britannian kansanterveystutkimuksen ammattilaiset ovat pahoin sotkeutuneet erityisesti sokeriteollisuuteen ja yhtiöihin, joiden tuotteita syytetään muun muassa ylipaino-ongelmista.”

   Teollisuuden tunkeminen ravintotutkimukseen huolestuttaa sekä kuluttajia että tutkijoita.”
   http://www.hs.fi/ilta/04032015/a1305934239870?
   jako=dda6167c176c2e0b6d6e3addf1113b4c&ref=fb-share


   Scientific team sounds the alarm on sugar as a source of disease

   Is sugar making us sick? A team of scientists at the University of California in San Francisco believes so, and they’re doing something about it. They launched an initiative to bring information on food and drink and added sugar to the public by reviewing more than 8,000 scientific papers that show a strong link between the consumption of added sugar and chronic diseases.”
   http://medicalxpress.com/news/2015-01-scientific-team-alarm-sugar-source.html

   ”Added Fructose

   A Principal Driver of Type 2 Diabetes Mellitus and Its Consequences”
   http://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(15)00040-3/abstract

   Glycemic load and coronary heart disease in a Mediterranean population: The EPIC Greek cohort study.

   ”CONCLUSION:

   High dietary GL increases the risk of CHD. Compared to a high GL diet with suboptimal adherence to the traditional Mediterranean pattern, a low/moderate GL diet that also conforms to the traditional MD principles could lead to a 40% reduced risk for CHD, and over 50% reduced risk for death from CHD.”
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25638596?dopt=Abstract

   ”Tietoa fruktoosin vaaroista on, mutta se ei ole mennyt perille. Hedelmäsokerin syöminen lisää maksan rasvoittumista ja altistaa sydän- ja verisuonitaudeille.” (sanoo Helsingin yliopiston sisätautiopin emeritusprofessori Marja-Riitta Taskinen.)

   http://www.hs.fi/ilta/04022015/a1305924614281?ref=hs-art-suositellut

   Ymmärtääkseni elintarviketeollisuus pelkää kovasti nyt.

   Tykkää

   1. Luomuhunajassakin valtavat 41% fruktoosia.
    Ja kuivattu luomuomena sisältää n. 31%.
    Pistäkää pois hyllyiltäkö ? Tai ”hengellenne vaarallista”-merkki ?

    Tykkää

   2. Ehkä kannattaisi miettiä mikä on fruktoosin merkitys evoluutiossa? Pitääkö paikkansa, että näillä leveysasteilla sitä ei ole ollut saatavilla kuin satokausina? Pitääkö paikkansa, että fruktoosi saa sinut syömään yli tarpeesi, ts. varastoimaan energiaa talvea ajatellen? Mikäli pitää paikkaansa, miksi sitä pitää syödä joka päivä ympäri vuoden?

    Tykkää

   3. Mikäli lapsi juo litran omenamehua kaiken muun fruktoosikuorman (kuten Piltit ja Bonat) lisäksi, niin eipä ole ihme jos alkaa maksa rasvoittua!

    Ymmärrän kyllä erinomaisesti miksi kuituja suositellaan syötäväksi: kun niitä syö, menee fruktoosi (ja muut ikävät aineet) nopeammin vessanpönttöön!

    Kakkahuumoria: kakan suhteen olen huomannut, että jos syö protskuja, kakkaa tulee paljon vähemmän kuin jos syö paljon hiilihydraatteja ja kuituja. Miten tämä pitäisi nähdä vihreiden arvojen kannalta? Kumpi on pahempi, muoviin pakatut hiilihydraattit ja niiden kuidut vai paperiin pakattu lihaklöntti ottaen huomioon kakan määrän?

    Tykkää

  2. Ei oikein korreloi: samaan aikaan kun voin käyttö on laskenut ja trans-margariinien käyttö lisääntynyt, on myös diabeteksen ja syöpien jne sairauksien määrä lisääntynyt.

   Tykkää

   1. Kyllä korrelaatio on tosiaan ihanaa. Voidaan myös todeta, että mitä pienempi penis, sitä suuremmat tulot! Näinhän se on kun ajattelee Afrikkaa ja Amerikkaa (tai miksei Aasiaakin). Silti naiset haluaa köyhän miehen 🙂

    Tykkää

  1. Ei niiden tarvitse, koska voivat palkata bulvaaneja asiaansa ajamaan. Nillitämme siitä, että venakot palkkaa bulvaaneja kehumaan niiden toimia vaikkapa Ukrainassa, mutta samaan aikaan suljemme silmämme teollisuuden kusetukselta. Kaksinaismoralismia?

   Tykkää

 42. Tämäkin tuore tutkimus kiinnostanee mm Kuopion tutkimuksen tekijöitä.

  ”Lower prevalence of diabetes found among patients with inherited high cholesterol disorder

  The prevalence of type 2 diabetes among 25,000 patients with familial hypercholesterolemia (a genetic disorder characterized by high low-density lipoprotein [LDL] cholesterol levels) was significantly lower than among unaffected relatives, with the prevalence varying by the type of gene mutation, according to a study in the March 10 issue of JAMA.
  Statins have been associated with increased risk for diabetes, but the cause for this is not clear. One theory is that statins increase expression of LDL receptors and increase cholesterol uptake into cells including the pancreas, which could cause pancreatic dysfunction. Familial hypercholesterolemia causes decreased LDL transport into cells. Researchers have hypothesized that with familial hypercholesterolemia, decreased pancreatic LDL transport would lessen cell death and ultimately lead to lower rates of diabetes.”
  http://medicalxpress.com/news/2015-03-prevalence-diabetes-patients-inherited-high.html

  Tykkää

 43. Sokeri ei kuitenkaan aiheuta elimellisiä muutoksia eli esimerkiksi tuki verisuonia niin kuin kova rasva”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Heli Kuusipalo.”

  http://www.hs.fi/terveys/a1425876470320?ref=suositeltu-aihe

  En ymmärrä miksi Heli Kuusipalo pyrkii aktiivisesti vähättelemään sokerin haittoja?
  ………………………………………………………………………………………………
  Hei Jussi, Kuusipalo ei vähätte vaan suorastaan valehtelee eli puhuu pskaa! Saman laitoksen THLn Vartiainen kertoo totuuden:

  Sokerin liikakäyttö vaikeuttaa painonhallintaa, nostaa verenpainetta sekä suurentaa veren rasva-arvoja eli triglyseridejä. Liiallinen sokerinkäyttö laskee hyvän eli HDL-kolesterolin pitoisuutta ja nostaa haitallisen LDL-kolesterolin määrää.
  http://www.iltalehti.fi/laihdutus/2015030519303111_lh.shtml

  Kuusipalon mainitsemalla ”kovalla rasvalla” ei ole mitään tekemistä sydäntaudin kanssa. Tämähän jo tiedetään maailmalla. Mutta haitallisilla LDL-hiukkasilla on ja niitä syntyy syödyistä sokerihiilareista maksan uusrasvatuotannon seurauksena. Kansaa kus…tetaan olan takaan ja hyvin toimii!

  Tykkää

 44. Kaikkea sitä kaivautuu sokerin tiimoilta esille….

  ”A newly discovered cache of industry documents reveals that the sugar industry worked closely with the National Institutes of Health in the 1960s and ’70s to develop a federal research program focused on approaches other than sugar reduction to prevent tooth decay in American children.

  ”The dental community has always known that preventing tooth decay required restricting sugar intake,” said first author Cristin Kearns, DDS, MBA, a UCSF postdoctoral scholar who discovered the archives. ”It was disappointing to learn that the policies we are debating today could have been addressed more than forty years ago.

  …”These tactics are strikingly similar to what we saw in the tobacco industry in the same era,” said Glantz, whose similar discovery in the 1990s of tobacco industry papers led to massive settlements between the industry and every U.S. state, and to the Department of Justice’s successful prosecution of the major tobacco companies and their research organizations under the Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act. The Legacy Tobacco Documents Library at UCSF now contains 14 million of those documents.
  ”Our findings are a wake-up call for government officials charged with protecting the public health, as well as public health advocates, to understand that the sugar industry, like the tobacco industry, seeks to protect profits over public health,” Glantz added.
  ””
  http://medicalxpress.com/news/2015-03-sugar-papers-reveal-industry-role.html

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s