KELA-korvaus -kähmintä kuohuttaa

Tämä on turpaduunarin suuri salailu-selvitys lääkkeiden KELA-korvauksen 45 euron omavastuun poliittisista suhmuroinneista. Nyt voit lopultakin lukea kaikki mitä isot tytöt eivät halua sinun tietävän. Aiheena on siis hallituksen esitys HE 330/2014.

Vuonna 2010 eli ennen edellisiä eduskuntavaaleja oli tapahtunut sellainen harvinaisuus, että lääkkeiden KELA-korvausten määrä oli päässyt laskemaan edellisestä vuodesta 2009. Lääkeala jyrähti että tällaistahan ei saa tapahtua. Voitot täytyy turvata jollain lailla.

Onneksi McKinsey-konsulttiyhtiön laatima Suomen hallitusohjelma oli valmiina keväällä 2011, ja enää piti löytää sopiva marionettihallitus maata johtamaan. Olisihan näyttänyt perin kummalliselta jos konsulttiyhtiön Anna Granskog olisi ollut Suomen pääministeri vaikka hänen erikoisalansa onkin ”Regulatory Management” eli talouden sääntely.

Kuvalähde: Talking dummy ; cassandraparkin.wordpress.com
Kuvalähde: Talking dummy ; cassandraparkin.wordpress.com

McKinseyn konttori on sopivasti Ruttopuiston kupeessa Helsingin keskustassa eli riittävän lähellä Suomalaista Klubia ja Kokoomuksen tiloja, joten sisarpuolueet SDP ja Kokoomus arpoivat lopulta pääministeriksi Jyrki Kataisen. Yhdysvaltain talous oli näin pelastettu ja kaiken piti olla fantastista.

Hallintarekisteri-uudistus, SOTE-uudistus ja KELA-korvaus-uudistus olivat olennaisia osasia kolmen pointin päälistalla, jotka lyhyesti olivat SOS, YÄK ja KOK. Tässä turpaduunarin erikoisreportaasissa käsittelyssä on kohdista ensimmäinen eli SOS, joka tulee sanoista ”salailua on suosittava”.

Positiivisen tiedottamisen hengessä olisi ikävää sanoa että ihmisten kusetusta on lisättävä, joten kuulostaa paremmalta sanoa, että salailua on suosittava.

Tässä vaiheessa innokkaimmat lukijani varmasti odottavat taas elokuva-viittauksia, joten otan opiksi palkitun taide-elokuvan ”The Prestige”, joka kertoo kilpailevista taikureista. Batman-ohjaaja Christopher Nolan teki elokuvan vuonna 2006, ja yksi sen ikimuistoisia sitaatteja on repliikki, jonka veteraaninäyttelijä Michael Caine lausuu taikatempun kolmesta eri vaiheesta. Alkuperäinen repliikki on sen verran loistokas että en yritäkään suomentaa sitä, mutta idea on siinä, että taikuudessa on aina kysymys siitä että katsoja saadaan katsomaan väärään suuntaan, ja monesti vieläpä tietoisena siitä, että katsotaan väärään suuntaan. Katsoja ei usein haluakaan tajuta sumutusta. Illuusio voittaa totuuden kaipuun.

Turpaduunari on kuitenkin sen verran tiedemies, että politiikan sumutus ei oikein tunnu kivalta. On kiva nähdä se totuus siellä puheiden takana. Kun siis lääkealalla halutaan säästöjä niin sehän oikeasti tarkoittaa että salailua halutaan lisää. Otetaanpa vaikka esimerkki.

Samaisena vaalivuonna 2011 YLE kirjoitti kilpirauhasista uutisen otsikolla ”Kilpirauhanen voi olla syy outoihin oireisiin”. Artikkelissa luki myös seuraavaa:

”Eräiden arvioiden mukaan jopa 400-500.000 suomalaista saattaa sairastaa kilpirauhassairauksia. Kilpirauhanen saattaa ongelmoida myös liikatoimintana. KELAn mukaan liikatoimintaa sairastaa Suomessa viitisen tuhatta henkilöä. Kilpirauhasen vajaatoimintaa on diagnosoitu noin 220.000 suomalaisella. Se 220 ooo on KELAn tilaston mukainen luku henkilöistä, jotka saavat lääkitystä vajaatoimintaan, selittää (Asta) Tirronen toisistaan eroavia lukuja.”

Näppärä lukija tajuaa viimeistään tässä vaiheessa mikä KELA-korvauksen omavastuussa siis on lopullisena ideana. Kun tilastoista poistuu halpojen lääkkeiden kuten kilpirauhashormonien käyttäjät, kukaan ei enää tiedäkään kuinka moni ihminen lääkkeitä Suomessa popsii. Oheisen YLE-uutisen kaltaiset artikkelit tulevat oikein lakiteitse mahdottomiksi kirjoittaa ja tutkiva journalismi kuihtuu entisestään. Putin-tyyppinen kapula tungetaan tiedotusvälineiden suuhun ja länsimaiset arvot pakenevat kovaa vauhtia takavasemmalle.

KELAn tilastot kun todellakin laskevat korvausta saaneita potilaita eikä suinkaan lääkkeiden ostajia. ATC-luokka N02BA eli salisyylihappojohdokset saa kyllä Suomen Lääketilaston mukaan euro-määräistä myyntiä aikaiseksi, mutta KELAn tilastojen mukaan kukaan koko Suomessa ei käytä Aspiriinia. Sama outo tilanne koskee tietenkin myös ehkäisypillereitä, joita jaetaan ilmaiseksi kouluissakin 13-vuotiaille pikkutytöille. Kukaan ei tilastojen mukaan käytä e-pillereitä.

Yksi suurimmista kansanterveydellisistä ongelmista käyttösalailun suhteen aiheutuu antibioottien käyttäjämäärien hämärtymisestä. Nythän esimerkiksi fluorokinolonit ovat tapetilla kun YLE A-studiossa perjantaina 06.03.2015 John Grönvall kertoi yhden ainoan Bayer Avelox moksifloksasiini-pillerin karmeista haittavaikutuksista. Lääkärithän yrittävät väittää että fluorokinolonit eivät ole yleisiä, mutta tilastojen mukaan neljän Suomessa myynnissä olevan fluorokinolonin yhteinen käyttäjämäärä oli 127.110 potilasta vuonna 2014. Tätäkään tietoa ei tulevaisuudessa olisi kenelläkään, ja taas tämäkin vaarallinen lääke on Suomessa yleisempi kuin Norjassa.

Kuva_blogissa

Porttiteorian tuloluukkuna kuviossa toimii ATC-luokka C eli sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeet. Tässä ryhmässähän ovat ne halvat statiinit, beetasalpaajat, kalsiumkanavan salpaajat ynnä muut lukuisat tabletit joita työterveyshuolto syötättää terveille ihmisille. Työterveyshuollosta on tehty tautitehdas. Puolitoista miljoonaa ihmistä popsii näitä pääosin patenttinsa jo menettäneitä ”ennalta ehkäiseviä” lääkkeitä. Lääkkeet siis ennalta ehkäisevät lääkärien köyhtymistä mutta kansa luulee että ne ennalta ehkäisevät sairauksia.

Yksittäisistä C-luokan lääkemolekyyleistä yleisimpiä ovat beetasalpaaja bisoprololi (433.793 käyttäjää), kolesterolilääke simvastatiini (371.188 käyttäjää), kalsiumkanavan salpaaja amlodipiini (236.235 käyttäjää), loop-diureetti furosemidi (167.948 käyttäjää) ja ACE:n estäjä ramipriili (167.598 käyttäjää).

Oheiset pillerit maksavat noin 10-20 senttiä per pilleri hieman vahvuudesta riippuen, mutta ennalta ehkäisevä lääkitys aiheuttaa kuitenkin suuren osan lääkepaletin haittavaikutuksista. Ennalta ehkäisevän lääkityksen korvausprosentit ovat lisäksi pienemmät kuin varsinaisten sairauksien hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden, joten edes nykyäänkään KELA ei pahemmin köyhdy siitä, että miljoonat ihmiset saavat itsensä kipeäksi. Diabetes ja lihaskivut ovat C-luokan yleisimpiä haittavaikutuksia, ja syövätkin ovat lisääntyneet.

Sokeriin ja statiineihin liittyvä ongelma on myös haimasyöpä, jonka on ennustettu yleistyvän räjähdysmaisesti. Tämä on se syöpä johon kuoli esimerkiksi omenoita syövä vegetaristi, Apple-mies Steve Jobs. Haimasyöpä ei siis ole mikään juoppojen tauti.

Haimaongelmia sai myös ”Statiinin uhrit” -kirjastaan kuuluisa Leino Utriainen, jonka vaivat onneksi pysyivät tulehdus-asteella. Statiini-lääkityksen lopettamisen jälkeen ylilääkäri Jukka-Pekka Mecklin kirjoitti seuraavan lausunnon:

”Nesterakkulat ovat parantuneet, ja potilas on hyvässä kunnossa. Haimatulehduksen siis todennäköisesti aiheutti Lipitor.”

Mutta nyt on siis tulossa hys-hys-linja tähän journalismiin. Suomessa on jostain syystä tämä linja, että lait ovat nimettömien ja munattomien konsulttien ja virkamiesten laatimia, ja eduskunta toimii ainoastaan kumileimasimena, joka on pihalla kuin Mustin koppi.

Esimerkiksi yhdysvaltalaisesta kemian oppikirjasta voi löytää selitykset lainsäädännöstä että mitä oikein ovat Wiley Act, Sherley Amendment, Kefauver-Harris Act ja Waxman-Hatch Act. Poliitikkojen nimet jäävät siis kansakunnan muistiin lainsäädännön nimissä. Lääkealan sääntely on ihmisten käsissä kaikesta kähminnästä huolimatta, koska tiedotusvälineet pitävät siitä huolen.

Mutta Suomessa lakiesitys HE 330/2014 siis estää tiedonsaannin eniten haittoja aiheuttavien lääkkeiden käyttäjämääristä, koska vain kalliit uudet lääkkeet näkyvät tulevissa tilastoissa. 45 euroa ostaa aika suuren määrän 8:n sentin diureetteja ja Orion on Espoossa tyytyväinen.

Kuka Suomessa tietää, että hallintarekisteri-salailun tiedot löytyvät kun tietää koodin VM033:00/2014 ja KELA-korvaus -kähmintä aukeaa kun tietää koodit STM 2012:33 ja STM084:00/2011? Miksei missään uutisessa ole esillä Outi Antila kun puhutaan KELA-korvauksista ja Tuija Taos kun puhutaan hallintarekisteristä?

Papereista selviää lopulta, että Jussi Merikallio Lääketeollisuus ry:stä ja Heikki Pärnänen Suomen Lääkäriliitosta ovat olleet mukana soheltamassa lakiesitystä tietojen salailusta. Jopa kieli-identiteetistään epävarma viherpeippo Minerva Krohn on ollut kuultavana. Poissa on sen sijaan politiikan, filosofian ja julkisuusasioiden asiantuntijat. Lakiesitys on täysin lääketeollisuuden sanelema ja avointa journalismia halventava.

Kerrataan tämä logiikka vielä kerran rautalanka-mallilla. Kun halpa ennalta ehkäisevä lääkitys ja antibiootit ei näy tilastoissa, kallista tilastoitua lääkekulutusta voidaan pitää elintärkeänä. Näin jo ennestään kalliiden syöpälääkkeiden ja insuliinien hintaa voidaan nostaa jopa entuudestaan, koska niiden käyttämättä jättämistä voisi pitää julmana. Lääkekulut siis nousevat vaikka tarkoitus oli muka säästää.

Käypä Hoito -ohjeiden laatijat ovat siis todellisessa valta-asemassa määrätä lääketehtaiden liikevaihdosta, mutta ilman mitään demokraattista tai juridista vastuuta. Käypä Hoito -ohjeiden laatijoilla ei omasta mielestään ole edes velvollisuutta julkisuudessa selittää omia tekojaan. Haastatteluita on yleensä turha pyytää.

Toisekseen haittavaikutuksista ei enää voi tehdä yleisyys-tilastoja, koska kukaan ei tiedä lääkkeiden käyttäjämääriä. On siksi mahdotonta laskea kuinka paljon esimerkiksi statiinit aiheuttavat diabetesta Suomessa vaikka suhdeluku olisi tiedossa kansainvälisistä tutkimuksista.

Salailu poistaa siis kaiken keskustelun lääkityksen hyödyllisyydestä, koska mitään argumentteja ei voi esittää. Tutkiva journalismi kuolee lääketieteessä aivan kuten hallintarekisteri tappaa talousjournalismin. Enää et tulevaisuudessa tiedä kuka sen lääkäriaseman omistaa eikä kuinka moni saa Suomessa pillereitä.

Kun siis sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko vuonna 2011 asetti työryhmän jonka virallinen tavoite oli säästää 113 miljoonaa euroa, niin esimerkiksi pelkästään diabetes-korvaukset nousivat vuodesta 2010 vuoteen 2014 peräti 44.411.648 euroa. Siis lähes 45 miljoonaa euroa lisäkuluja vuodessa vain yhdessä lääkeryhmässä siitä että ennalta ehkäisevä lääkitys ja virallisterveellinen ruokavalio aiheuttavat ongelmia sokeritasapainossa.

Mutta nyt hyvät lukijat, loppulause jää juuri sinulle. Kirjoita, soita tai mene käymään lähimmän kansanedustajan tai ehdokkaan luokse ja kysy miten muka-avoimessa Suomessa voidaan säätää laki joka kieltää lääkkeiden käyttäjämäärien tilastoinnin. Toimi heti, ja muista myös äänestää tulevissa eduskuntavaaleissa.

29 kommenttia artikkeliin ”KELA-korvaus -kähmintä kuohuttaa

  1. NYT VOIMME ARVIOIDA UUDEN SUOMALAISTUTKIMUKSEN PERUSTEELLA PALJONKO STATIINI AIHEUTTAA SUOMESSA UUSIA DIABETEKSIÄ. NIITÄ SAA VUOSITTAIN NOIN 6 000 PAHAA AAVISTAMATONTA SUOMALAISTA. ALLA ON LASKENNAN TIETEELLISET PERUSTELUT:

    Statiinit kaksinkertastavat suomalaismiehillä riskin sairastua tyypin 2 diabetekseen ilmenee Itä-Suomen yliopiston professori Markku Laakson ym tehdyn tutkimuksen mukaan.

    Largest Risk for Diabetes With Statins Yet Seen, in New Study
    Participants treated with statins developed diabetes more often than participants without statin treatment (11.2% vs 5.8%, p<0.001).

    Statiinin käyttäjistä diabeteksen sai 11.2 % – 5.8 % = 5.4 % useampi. Suomessa vuonna 2014 oli statiinin käyttäjiä 655 439. Näin heistä 5.4 % x 655 439 = noin 35 400 on saanut/ tulee saamaan diabeteksen statiinista kuudessa vuodessa. Tässä laskelmassa on oletettu, että naiset saavat diabeteksen statiinista yhtä usein kuin miehet,vaikka amerikkalaistutkimus osoitti, että naiset saavat miehiä useammin statiinidiabeteksen.

    Merkittävä diabetesriski statiinia käyttävillä ikänaisilla
    Archives of Internal Medicine-lehti julkaisi tutkimuksen, missä mukana oli 161 808 vaihdevuodet ohittanutta naista iältä 50-79 vuotta. Tutkimukseen osallistui 153 840 naista, jotka eivät sairastaneet diabetesta aloittaessaan tutkimuksessa vuosina 1993–1998. Eri statiineja käytettiin: 30 % naisista käytti simvastatiinia, 27 % lovastatiinia, 22 % pravastatiinia, 12.5 % fluvastatiinia ja 8 % atorvastatiinia. Diabeteksen kehittymistä seurattiin vuosittain. Vuoteen 2005 mennessä heistä 10 242 sairastui diabetekseen. Diabeteksen sai näin 6.3 % tutkituista noin yhdeksässä vuodessa.

    Tykkää

  2. Sähköpostiin tuli aiheellinen pohdinta:

    ”Jos jonkun käypähoitoproffan todettaisiin rikostutkinnassa edistäneen tietoisesti ja tarkoitushakuisesti kansanmurhaan verrattavissa olevaa rikosta lääketeollisuudelta saamiaan miljoonalahjuksia vastaan, niin ei kai hän sentään voi olla lain edessä immuuni? Täytyyhän hänen joutua siitä henkilökohtaisesti rikosoikeudelliseen vastuuseen?”

    Mitä tuumaat tuosta?

    Tykkää

    1. Ongelma on siinä, että poliisi joutuisi (osaamattomuuttaan) pyytämään virka-apua rikostutkintaan toiselta viranomaiselta ja se olisi tuolloin THL. Arvaa, puoltaisiko THL rikoksesta epäiltyä professoria tällaisessa tapauksessa?

      Suomessaviranomaiset voivat käytännössä keskenään sopia miltä asiat halutaan näytettävän, eikä kansalaisella ole tähän mitään sanottavaa, vaikka virkamies pitäisi olla kansalaisen palvelija.

      Tykkää

  3. KELA korvasi ylimääräistä rahaa noin 20 miljoonaa euroa Pfizer Oy:n statiinista, vaikka Helsingin käräjäoikeus langetti tuomion kilpailulainsäädännön vastaisesta menettelystä. Samalla potilaat menettivät noin 30 miljoonaa euroa. Otin tästä yhteyttä Kelan ylimpään johtoon, joka siirsi asian lakimiesnaiselleen. Ei pahemmin kiinnostanut näin pienet rahat. Alla linkin takana asiasta tarkemmin.

    https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxsZWlub3V0cmlhaW5lbnxneDoxMDM2NDc4MzhjYjMyMTQ0

    Tykkää

    1. Tämä oli hyvä muistutus, Leino:

      ”Pfizer Oy on siis velkaa suomalaisille potilaille ja KELA:lle noin 50 miljoonaa euroa. Vääryydellä saadut rahat on palautettava suomalaisille!”

      Olen ihan samaa mieltä.

      Tykkää

      1. Kela vastaan Pfizer, kummalla isommat ja mahtavammat asianajajaleegiot? Se voittaa, jolla on rajattomasti rahaa panna oikeustaisteluihin. Pfiserilla on, mutta Kelalla ei ole, eikä ole rohkeutta vastustaa, kuka nyt ruokkivaa kättä purisi?

        Tykkää

      2. Minulla on matemaattinen todistus tähän asiaan. Sen ymmärtäminen vaatii analyyttisen geometrian ymmärtämistä sen verran, että ymmärtää ympyrän eksaktin matemaattisen määritelmän eli, että Pii on 2D objekti ja tasan ja tarkaan ensinnäkin VAKIO ilman yhtään desimaalia ja se toisaalta on myös tasan ja tarkkaan ympyrän kehän suhde ympyrän halkaisijaan. Koska tämä on imaginäärinen vakio on tajuttava vaikka kuinka vaikeaa olisi, että imaginaarisuus ei liity kvanttifysiikkaan eli neljännen ulottuvuuden kompleksitasoon, joka on ymmärrykselle käsittämätön vaan vain ja ainoastaan ympyrän ja sen laajennuksen pallon kiertosuuntaan. Tieteellinen selvitys löytyy kommenteistani tämän blogin prof. Kari Enqvistin sepustuksiin. Tänään oli kaksi viimeisintä minun kommentteja.
        Meillä on tyydytty peilikuvaan, joka on 2D kuvatus 3D objektista. Meille opetaan, että kädet ei ole symmetriset. Minun ovat. Yritin käsiini kahta oikean käden hanskaa ja ne ei oikein toimineet. Peilikuva vaihtaa oikean ja vasemman ja kääntää kuvan ylösalaisin. 3D maailma kuvataan 8:na 2D peilikuvana. Siiinä käytetään ns. Fischerin projektiota, joka perustuu atomipainoihin. Tällä perusteella ei voi taata, että esim. Korvanlehdet ovat samaan suuntaan kuin silmät. Jos toinen silmä katsoo taakse ja toinen eteen et näe 3D imagea. Jos toinen korvalehti on taakse ja toinen eteen et kuule ns. tilaääntä niin selkeästi. Pissa voi tulla takaa ja kakka edestä mikä vaikeuttaa naisten ja miesten vessojen suunnittelua. Jalkaterät voisivat olla kuin shapliinilla (väärin kirjoitettu?) tai sisäänpäin kuten monella pihtikintulla. Nenä on yksin keskellä nassua siältäen kuitenkin kaksi sierainta. 2D vaihtoehto olisi yksi sierain eteenpäin ja yksi taaksepäin. Tällöin Koltan sanoin kun mummulossa tuli ’pakosta’ syötyä kakkua niin ’pierettää ja jos on tyyni niin ’p..ka’ haisee takasieraimeen.
        Ongelmat sokerista tulee, siksi, että DNA ja proteiinit ovat oikeakätisiä ja sokeri tuottavat vasenkätistä kamaa. Fisherin projektiolla tämä on muutettu oikeakätiseksi mutta elimistömme ei sitä ymmärrä.
        Kolesterolia myös saamme Piin verran liian vähän koska koko ympyrä yksikköympyrässä on ”2” x Pii x ”1” = 2Pii eikä puoliympyrä jota kuvaa pelkkä Pii. (20% on 2*36=72astetta = kultainen leikkaus, jonka 1D osajoukko on Fibonacciluvut)
        Sepelvaltimon solukalvot ja hormonit (kilpirauhanen) vaativat raaka-aineekseen kolesterolia, jonka puutteeseen veljenikin kuoli joku viikko sitten. Itse paranin voilla kun glukoosi nousi MetS:in vuoksi kuuteen.
        Minulla on myös virallisen tahon edustajien jutuista todisteet miten meitä on huijattu. Olen viimeiset 10 vuotta etsinyt todisteita miten matemaattisesti eksaktisti todistaa kolesteroliteoria huuhaaksi. 40 vuotta graduni jälkeen tajusin, että olen ainut Suomessa, joka on tehnyt gradun juuri siitä asiasta, joka todistaa mm. ’kaiken yhtälöksi, Eulerin Identityn eli (”e” potenssiin ”i” x ”Pii”) — ’miinus’ ”1” = ”0”, missä ”i” on vain ja ainostaan ympyrän/pallon kiertosuunta ei sen ihmeellisempää.

        Tykkää

      3. Christer,

        Kysy opettajaltani prof. Aatos lahtiselta. Hän ymmärtää vaikka on jo suht. vanha. Älä sorru ikärasismiin. Myös prof Kari Ylinen joka on ikäiseni ymmärtää. Hänhän minut opetti.

        Tykkää

      4. Christer,

        Katso wikipediasta radiaanin määritelmä. Opit, että Piihin liittyy myös laatu, joka on RADIAANI. 360 astetta vastaa 6,28 = 2 * Pii radiaania. Puoliympyrää vastaavaa keskuskulmaa vastaa radiaaneina yksi Pii = 180 astetta keskuskulmana. Kymmenjärjestelmän lukuja 1 … 10 vastaa keskuskulmat 36 asteen välein 36, 72, …. 360 astetta. Näin kymmenjärjestelmä mappaa lukunsa 2D maailmaan radiaaneiksi. Koita piirtää yksi aste yhdellä suoralla joka on 1D objeksti. Astetta varten (jo sitää ekaa) tarvit 2 suoraa eli tason. Jos tätä ei Filosofian tohtori ymmärrä niin sille en voi mitään. Leonardo Vincikin ymmärsi. Todistuksen saa allekirjoittaneelta.

        Tykkää

      5. Tämä oli hyvin sanottu:

        ”Matematiikassa saatetaan löytää uusia asioita, jotka eivät välttämättä näytä kuvaavan mitään juuri silloin tunnettua asiaa tai ilmiötä, mutta niille löydetään merkitys myöhemmin.” Aatos Lahtinen

        Kaikella ystävyydellä, Aki, kemiamme eivät kohdanneet tässä kommentoinnissa eikä face-to-face -tapaamisessammekaan.

        Tajuan analyyttisen geometrian haasteet täysimääräisesti. Sen sijaan tajuan vajaavaisesti miten matematiikkasi liittyy tähän biokemialliseen ilmiöön (kolesterolin kuljetus verisuonissa etc.). Jatka ajatuskuviosi kansantajuistamista ja tavataan vaikka uudestaan paremmalla ajalla.

        Tykkää

      6. Tästä tuli mieleen se, että joskus tekis mieli panna 2 kertaa Pii K / CC …

        Missähän kohtaa osmoregulaatiota tarvitaan kolesterolia? Ellei itse munaisen soluja oteta huomioon? Käsittääkseni (juxtamedullaariset) nefronit ja etenkin Henlen lingot pelittää ihan vaan diffuusiolla ja sitä ennen olevat ”filtraatin muodostavat” osat osmoottisen gradientin mukaisesti (lähinnä verenpaineen seurauksesta). Voin olla väärässäkin.

        Tykkää

  4. Herra tohtori oh tehnyt hyvää työtä.
    Kaksi kohtaa on ylitse muiden.
    1. Tätä pitäisi kysyä Juha Sipilältä, että aikooko hän tilata hallitusohjelman jälleen amerikkalaiselta konsultilta.
    ”Onneksi McKinsey-konsulttiyhtiön laatima Suomen hallitusohjelma oli valmiina keväällä 2011”

    2. McKinney sopii hyvin tuon nimiseen paikkaan. Heidän ideansa tarttui kuin rutto.
    ”McKinseyn konttori on sopivasti Ruttopuiston kupeessa”

    Tykkää

  5. Kun tässä nyt puhutaan statiineista, suosittelen katsomaan maailmankuulun irlantilaisen verisuonikirurgin Sherif Sultanin lyhyen haastatteluvideon. Sen mukaan kolesteroli ei ole valtimotautien aiheuttaja, kuten olen jo vuosia sanonut.

    Kaiken kukkuraksi statiinit ovat myrkkyä sydämelle ja ne voivat aiheuttaa valtimotauteja, kirjoittavat japanilainen ja amerikkalainen kardiologi
    http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1586/17512433.2015.1011125

    Tykkää

    1. Ei irlantilainen verisuonikirurgi tiedä asiasta, eivätkä japanilaiset ja amerikkalaiset kardiologit. Kyllä maalaislääkäri Kiminkinen ja Akuutin oma omalääkäri tietävät paremmin, kuten myös Kepsiksen nimimerkki Mie.

      Tykkää

  6. Ai niin, terveisiä läheiseltäni 75-vuotiaalta, jolle lääkäri sanoi ”rouva hyvä, ei teillä ole sepelvaltimotautia”. Lääkäri ei osannut selittää mihin tauti katosi, rouva itse epäilee serrapeptaasia, jota on syönyt pari vuotta, kalaöljyä ja muita nauttimiaan vitamiineja. Sepelvaltimotauti oli monta vuotta ja siihen söi kaikenlaisia lääkkeitä, mm. verenpainelääkkeitä ja jätti ne itse pois jokin aika sitten, kun verenpainetta ei mielestään ollut. Nyt onkin matalalla ja kehotin jättämään ne viimeisetkin pois (hui kamalaa, kehotinko, vaikka en ole tohtori!) ja ottamaan vähän suolalisää, niin ei niin huimaisi ylös noustessa. Mielestäni ylilääkitty, ei riittävästi kontrolloitu vanha rouva.

    Tykkää

  7. Aika usein täällä on ollut näitä ”salaliittoteorioita” joista sokeriin liittyvä lobbaus näyttää tulevan jopa YLE:n tuutista ulos http://yle.fi/uutiset/tutkimus_sokeriteollisuus_lobbasi_voimalla_terveyshaittojen_salaamiseksi/7863993

    … eli olemme sokerin suhteen samassa tilanteessa kuin tupakan suhteen aikoinaan.

    Mikael Yrjö Sokeri Fogelholmin mielestä, samoin kuin varmaan suurimman osan huippuasiantijoiden mielestä, sokeri ei edelleenkään ole niin paha kuin suola tai laardi. Kelaan liitettynä tämä sama aivopesu/omaetutaktiikka tarkoittaa sitä, että jos Fogelholmin tapaisia ihmisiä käytetään konsultteina/asiantuntijoina, niin ei asiat voi muuttua mihinkään!

    Eli kyllä teollisuus on ajat sitten valloittanut tarvittavat asiantuntija/päättäjä/poliitikkovirat suojellakseen toimiansa ja tavallista kansaa kusetetaan 100-0.

    P.S. Mikäli ajatellaan tulevia vaaleja, pitäisikö äänestää lihavinta? Tähän saakka näyttää olevan niin, että laihoja kuten Stubb ja Katainen on äänestetty valtaan, heidän epäonnistuttua pahasti.

    Tykkää

      1. kiitos, että paljastit, ruotsalaiset eläinrasvaa puolustavat tutkimukset elintarviketeollisuuden rahoittamiksi.

        Tykkää

  8. En haluaisi sanoa, että kirjoitus olisi huono. Mutta sen selkäranka on melko mätä. Kannattaisi varmasti vähän enemmän ottaa fakta-asioista selvää ennenkuin niistä alkaa kertomaan ja tekemään niistä vieläpä johtopäätöksiä.

    Niin minkäkö takia se jutun selkäranka on mätä? No kun ei se 45€:n VUOSITTAINEN omavastuuraja tarkoita sitä, että sen halvempia lääkkeitä ei Kela tilastoisi. Edelleen kelatilastoi kelakorvattavat lääkkeet kuten se on ennenkin tilastoinut (vaikka omavastuuraja ei olisi vielä täyttynyt). Tottakai sen on ne tilastoitava, kun eihän se muuten voi tietää, että milloin se 45€:n raja tulee vastaan! Se ei siis ole mikään kertaosto-omavastuu vaan kumulatiivinen vuoden aikana kertyvä rajasumma. Tämä on viisain uudistus mitä kansalaisten kannalta on lääkekorvausasioissa tehty KOSKAAN. Ja jo joku salaliittoteoreetikko keksii tehdä tästä jotain ihan käsittämättömiä päätelmiä. Aivan yksinkertaisesti idea on se, että ne joilla vuosittain menee vain muutamia kymppejä rahaa lääkkeisiin, eivät tarvitse niihin kelakorvauksia. Samalla päästään lisäkorvausrajaa pudottamaan alemmaksi, joten ne joilla oikeasti menee satasia vuodessa lääkkeisiin, selviäisivät vähemmällä. Ihan ilman mitään salaliittoa, näin yksinkertaisesti on vain tarkoitus auttaa ihmisiä ja lisätä tasapuolisuutta. Ja ihan on kokoomuksen valtakaudella näinkin vasemmistolainen ajatus saatu läpi. Näin se vaan on. Ei ole jännittävää eikä salaliittoja.

    Ja mitä tulee lääkkeiden myynti-/käyttötilastointeihin, niin ne ei todellakaan perustu mihinkään kelatietoihin. Lääkekulutustilastot ovat aina pitäneet ja tulevat tulevaisuudessakin aina pitämään sisällään myös ei-korvattavat lääkkeet. Tämä tilastointi ei kuulu Kelalle. Ei ole yksinkertaisesti ihmisten tietosuojan mukaista, että Kelaa tiedotettais sellaisista lääkityksistä, mistä he eivät maksa korvausta. Näin ollen niitä haittavaikutusten yleisyyksiä pääsee ihan vapaasti vertailemaan niistä ihan oikeista tilastoista.

    Tykkää

  9. Kela voisi ottaa tilastoihinsa myös lääkkeiden määrän tonneissa. Tästä voitaisiin laskea vesistökuormitus. Ottaisiko joku kansanedustajapyrkyri asiasta kopin?

    Tykkää

  10. Haimasyöpä ei todellakaan ole mikään juoppojen tauti. Sen riskitekijät ovat kuitenkin melko hyvin tiedossa. Jobsin tapauksessa oli muuten kysymys taudin kahdesta muodosta siitä paremman ennusteen omaavasta. Jobsin syöpä havaittiin riittävän ajoissa, jotta se olisi voitu hoitaa hyvällä ennusteella. Mutta mielestään kaiken yläpuolella oleva Jobs päätti kuitenkin lääkitä itseään peräruiskeilla ja hedelmämehuilla. Varmaan vitutti viimeisinä päivinä, että miksi ei kuunnellut lääkäreitä.

    Tykkää

    1. Hoitamaton sairaus on kuin tiikerin kasvattamista kotona. Kiinalainen viisaus

      Ihminen pettää sairautta, sairaus pettää ihmistä. Kiinalainen sananlasku

      Kun sairaus on edennyt kyllin pitkälle, sitä ei voida enää parantaa lääkkeillä. Kiinalainen viisaus

      Kun sairaus on vakava, etsitään epätoivoisesti apua keneltä tahansa lääkäriltä. Kiinalainen viisaus

      Millainen sairaus, sellaiset lääkkeet. Kiinalainen viisaus

      On helppoa saada itselleen sairaus. On vaikea päästä siitä eroon. Kiinalainen sananlasku

      Pitkä sairaus ei valehtele, se lopulta kellistää. Irlantilainen sananlasku

      Sairaus iskee kuin laukkaava hevonen, mutta paranee pienin askelin. Kiinalainen sananlasku

      Sairaus saapuu juoksemalla, poistuu etanan askelilla. Sananparsi Kiteeltä

      Sairaus tulee jäniksen selässä, mutta lähtee pois kilpikonnan kanssa. Kreolilainen sananlasku

      Sairaus voi paheta vähäisen toipumisen jälkeen. Kiinalainen viisaus

      Sairautesi puolessavälissä lupaat vuohen, mutta tervehdyttyäsi, riittää mielestäsi kanankoipi. Afrikkalainen sananlasku

      etc. etc.

      Tykkää

  11. KELA tiedotti äsken:

    Oikeus erityiskorvattaviin lääkkeisiin oli vuoden 2014 lopussa joka neljännellä eli 1 311 000 suomalaisella. Myönnettyjä oikeuksia oli kaikkiaan 2,1 miljoonaa, mikä tarkoitti 1,6 oikeutta henkilöä kohti.
    Yleisin erityiskorvaukseen oikeuttava sairaus oli krooninen verenpainetauti. Sen perusteella oli myönnetty 467 000 oikeutta. Toiseksi yleisin oli diabetes, 301 000 oikeutta, ja kolmanneksi yleisin krooninen keuhkoastma, 252 000. Näiden kolmen sairauden korvausoikeuksien osuus oli puolet kaikista erityiskorvausoikeuksista.

    Kela voi myöntää vaikean ja pitkäaikaisen sairauden perusteella tämän sairauden lääkkeisiin erityiskorvausoikeuden. Se tarkoittaa, että lääkkeistä maksetaan sairausvakuutuskorvauksena peruskorvausta (35 % lääkevalmisteen hinnasta) suurempi korvaus. Erityiskorvausoikeuden perusteella henkilölle korvataan tällöin joko 100 % (ylempi erityiskorvaus) tai 65 % (alempi erityiskorvaus).

    Uusia erityiskorvausoikeuksia alkoi eniten diabeteksen vuoksi

    Alkaneita erityiskorvausoikeuksia oli eniten diabeteksessa. Vuonna 2014 diabeteksen vuoksi myönnettiin 24 700 uutta oikeutta, mikä oli 5,2 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Astman vuoksi alkoi 13 800 uutta erityiskorvausoikeutta, mikä myös oli hieman vähemmän kuin vuotta aiemmin. Alkaneiden oikeuksien määrä pieneni edelleen myös kroonisessa verenpainetaudissa, jossa vähennys oli 12,3 %.

    Kahden erityiskorvausoikeuden yhdistelmistä tavallisin verenpainetauti ja
    diabetes

    Kaikkiaan 801 900 henkilöllä oli yksi korvausoikeus. Heistä joka neljännellä tämä oikeus oli myönnetty verenpainetaudin perusteella ja noin joka viidennelle astman perusteella. Kaksi korvausoikeutta oli 317 800 henkilöllä. Kahden korvausoikeuden yhdistelmistä tavallisin oli verenpainetauti ja diabetes. Tällainen yhdistelmä oli 62 400 henkilöllä. Kolmen korvausoikeuden yhdistelmistä tavallisin oli verenpainetauti, sepelvaltimotauti ja sepelvaltimotautiin liittyvä rasva-aineenvaihdunnan häiriö. Näitä yhdistelmiä oli 11 400 suomalaisella.

    Lisätietoja medialle:
    Kelan aktuaari- ja tilasto-osasto
    pääsuunnittelija Timo Partio, puh. 050 551 8302

    Tykkää

  12. Lisää: Vuoden 2016 alusta alkaen lääkärin määräämistä, Kelan korvaamista lääkkeistä saa sairausvakuutuslain mukaisen korvauksen vasta, kun lääkekustannukset ylittävät alkuomavastuun. Alkuomavastuu on 45 euroa kalenterivuodessa. Alkuomavastuu kertyy reseptillä ostetuista korvattavista lääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista ja perusvoiteista. Alkuomavastuu ei koske lapsia ja nuoria. Sitä aletaan soveltaa vasta sen vuoden alusta, jolloin henkilö täyttää 19 vuotta.

    Lääkkeen hinnasta riippuen alkuomavastuu voi täyttyä jo vuoden ensimmäisessä lääkeostossa tai saman kalenterivuoden aikana useammissa lääkeostoissa. Alkuomavastuu kerryttää lääkkeiden vuotuista omavastuuosuutta, ns. lääkekattoa.

    Lääkkeiden peruskorvauksen taso nousee

    Alkuomavastuun yhteydessä lääkkeiden peruskorvaus nousee vuoden 2016 alussa nykyisestä 35 %:sta 40 %:iin. Erityiskorvausprosentit säilyvät ennallaan. Myöskään lääkekattoon ei ole tulossa muutoksia. Peruskorvausprosentin nosto lieventää alkuomavastuun vaikutuksia erityisesti niillä asiakkailla, jotka nykyisin maksavat itse paljon peruskorvattavista lääkkeistään.

    Erityiskorvausta lääkärinlausunnon laatimispäivämäärästä alkaen

    Tiettyjen vaikeiden, pitkäaikaisten sairauksien hoidossa käytettävistä lääkkeistä voi saada peruskorvausta suuremman erityiskorvauksen. Oikeutta erityiskorvaukseen haetaan toimittamalla Kelaan lääkärin kirjoittama B-lausunto. Vuoden 2016 alusta lähtien erityiskorvaus voidaan tietyin edellytyksin maksaa takautuvasti lääkärinlausunnon allekirjoituspäivämäärän jälkeen tehdyistä lääkeostoista, vaikka lääkärinlausunto tulisi Kelaan vasta myöhemmin.

    Alkuomavastuu edellyttää reaaliaikaista tiedonsiirtoa

    Alkuomavastuun käyttöönottoa valmisteltaessa Kela on yhdessä apteekkien kanssa kehittänyt lääkkeiden suorakorvausmenettelyä. Kela saa nyt apteekeista tiedot asiakkaan lääkeostoista heti oston tapahduttua. Uusi välitysmenettely mahdollistaa myös sen, että tieto vuotuisen omavastuuosuuden eli lääkekaton ylittymisestä päivittyy nopeammin asiakkaan tietoihin.

    Asiakas voi seurata lääkekaton täyttymistä Kelan asiointipalvelusta. Palveluun kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Lääkekatto on tänä vuonna 612,62 euroa. Sen täytyttyä asiakas maksaa jokaisesta korvattavasta lääkkeestään 1,50 euroa ostokerralta.

    Vuoden 2016 alusta lähtien Kela saa apteekeista tiedon myös asiakkaan maksamasta alkuomavastuusta heti oston tapahduttua. Apteekki tietää myös, minkä verran alkuomavastuuta täytyy vielä maksaa. Tieto on täysin reaaliaikainen. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka asiakas kävisi eri apteekeissa samana päivänä, Kelasta välittyvä alkuomavastuutieto on asiakkaan viimeisimmän käynnin mukainen.

    Alkuomavastuun vaikutukset vaihtelevat

    Alkuomavastuun ja peruskorvauksen 5 prosenttiyksikön noston vuoksi potilaan maksettavaksi jäävän osuuden on arvioitu nousevan keskimäärin 8 euroa vuodessa. Kustannusvaikutukset riippuvat potilaalle määrättyjen lääkkeiden kustannuksista ja korvausprosenteista.

    Noin 12 prosentilla lääkkeiden käyttäjistä oma maksuosuus nousee enemmän kuin 20 euroa ja yhdellä prosentilla pienenee yli 20 euroa vuodessa. Enimmillään vuodessa maksettava oma osuus nousee alkuomavastuun verran.

    Korvattavia lääkkeitä käyttävistä aikuisista noin neljäsosa jää ilman korvauksia, koska heidän lääkkeidensä vuotuiset kustannukset ovat alle 45 euroa. Niillä, joilla kustannukset ovat tätä korkeammat, itse maksettavan osuuden muutokseen vaikuttavat peruskorvattavien lääkkeiden kustannukset. Raja-arvo on 360 euroa. Jos peruskorvattavien lääkkeiden vuotuiset kustannukset ovat ennen korvauksen vähentämistä tätä pienemmät, lääkkeen käyttäjän itse maksettava osuus nousee nykyiseen verrattuna. Jos ne taas ovat tätä suuremmat, itse maksettava osuus pienenee. Henkilöillä, joilla on ainoastaan erityiskorvattuja lääkkeitä, itse maksettavan osuuden nousu on enintään alkuomavastuun verran vuodessa.

    Uudistus ei vaikuta niillä henkilöillä, joilla lääkekatto ylittyy. Myös alkuomavastuu kerryttää lääkekattoa. Uudistus ei myöskään nosta alle 18 -vuotiaiden itse maksettavia kustannuksia, koska alkuomavastuu ei koske heitä. Niillä alle 18-vuotiailla, joilla on käytössään peruskorvattavia lääkkeitä, itse maksettava osuus pienenee korvausprosentin noston vuoksi.

    Vuonna 2014 lääkekorvauksia maksettiin 3,8 miljoonalle henkilölle yhteensä 1 860 milj. euron lääkekustannuksista. Tästä summasta korvattiin 1 306 milj.euroa. Vuodesta 2013 lääkekorvaukset nousivat 2,6 prosenttia. Ennakkoarvioiden mukaan alkuomavastuun käyttöönotto ja peruskorvausprosentin nosto säästävät lääkekorvausmenoja noin 32 milj. euroa.

    Lisätietoja medialle:
    Kelan terveysosasto, lakimies Sofia Kallio-Ahola, puh. 050 551 8061, (lääkekorvausjärjestelmän uudistus)
    Kelan terveysosasto, etuuspäällikkö Päivi Kaikkonen, puh. 040 352 7249 (lääkekorvausjärjestelmän uudistus)
    Kelan tutkimusosasto, lääketutkimuspäällikkö Jaana Martikainen, puh. 040 192 3827 (muutoksen vaikutukset asiakkaille)Kelan tutkimusosasto, tutkija Katri Aaltonen, puh. 040 132 1429 (muutoksen vaikutukset asiakkaille)

    Tykkää

Jätä kommentti