Maamme historian suurin hallinnollinen farssi

Heikki Laine (anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Mikkelin keskussairaalassa) osuu harvinaisen oikeaan tuoreessa kommentissaan Suomen Lääkärilehdessä (julkaistu 17.8.2015). Julkaisen osia kommentista tässä alapuolella ja sen jälkeen ne SOTEa koskevat omat kirjoitukseni, joita Iltalehti näki parhaaksi poistaa jakelusta keväällä 2015.

sote_farssiJos jotain tässä maassa kannattaa kritisoida, niin se on se, että keskinkertaisuudet pistetään johtamaan hankkeita, joita ne eivät lainkaan hallitse. Piinaavaa luettavaa siis nyt tarjolla, hyvät ystäväni. Suomea johdetaan keskinkertaisuuksien kautta ja tulos näkyy mm. tässä SOTE-uudistuksessa.

 

 

Soten sietämätön keveys

Riippumatta siitä, millainen tulevasta sote-uudistuksesta muodostuu, tulee tämä Suomen terveydenhuollon suurimmaksi muutokseksi mainostettu uudistus tai sen valmistelu kirjautumaan myös maamme historian suurimmaksi hallinnolliseksi farssiksi.
Muistamme edellisen hallituksen aikaiset työryhmien ja niiden vetäjien vaihtumiset. Poliitikot ja asiantuntijat puhuivat täysin eri sävellajilla ja yleensä vielä ristiin. Erilaisia karttapohjia tuli ja meni. Lopulta koko uudistus vesittyi ja siirtyi nykyiselle hallitukselle, jonka ensimmäinen asiantuntijaryhmä on nyt sitten antanut ensimmäisen kannanoton sote-alueiden määrästä ja siitä, että nämä alueet voisivat aloittaa toimintansa vuonna 2019. Hyvällä tuurilla jopa nykyisen hallituksen aikana.
Sairaaloille ja terveyskeskuksille tämä poliittinen kissanhännänveto merkitsee kahdeksan vuoden harmaata jaksoa, jolloin omien organisaatioiden muutokset ovat mahdottomia, kun valtakunnalliset linjaukset puuttuvat. Kukaan ei vastaisuudessakaan ilmeisesti halua johtaa projektia, jonka poliittinen tulenarkuus on käsin kosketeltavaa. Sote-uudistus on siis myös eräänlainen historian ajopuu.
Tuntuu, että joltain tai joiltakin on täysin unohtunut, että potilaita ei hoideta sote-suunnitelmilla tai alueilla. Potilaita hoidetaan nykyisissä sairaaloissa tai terveyskeskuksissa. Sairaalaverkon toimivuudesta ja laajuudesta voidaan olla monta mieltä, mutta juuri siksi ja sote-suunnitelman alkumetreillä olisi pitänytkin saada jokin selvä käsitys nykyisten terveydenhuollon laitosten tulevasta roolista. Miten voidaan suunnitella esim. sairaalan toimintaa ja tilojen käyttöä, kun valakunnan tasolla ei ole pystytty linjaamaan yhtään mitään?
Monessa sairaalassa toimintojen ylläpidon todelliset vaikeudet johtuvat siitä, että tulevaisuuden punainen lanka puuttuu. Ei ole sitten ihme, että lääkärit eivät uskalla hakeutua kaikkiin sairaaloihin töihin. Keinotekoisesti aiheutettu paikallinen lääkäripula onkin sitten hyvä peruste sille, että toimintaa ei kannata jatkaa. 
Sote-uudistus on esimerkki johtamisen ja johtajuuden täydellisestä puutteesta. Jos sote-uudistusta johtaneet olisivat luodanneet maatamme vuosina 1939–44, talvisota olisi julistettu siinä vaiheessa kun Lapin sodan viimeisiä laukauksia olisi ammuttu. Onneksemme sote-sählääjät eivät luodanneet maatamme 70-vuotta sitten. (Kirjoittaja: Heikki Laine)

Hienoa Heikki! Olen täsmälleen samaa mieltä tästä SOTE-farssista ja haluan jakaa lukijoilleni joitakin vuosien aikana kerääntyneitä SOTE-kirjoituksiani (Lähde: http://turpaduunari.fi/arkisto/):

 

Vakoiluskandaali ja kobra-efekti

Tässä kirjoituksessani pidin SOTE-uudistusta suomalaisena sosiaaliterrorismina. Sitä luettiin sensurointiinsa asti tavattoman ahkerasti. Nyt se on ja pysyy tässä! Reagoi, kommentoi, täydennä!

Vakoilupaljastelija Edward Snowden ei tainnut arvata, että puheillaan keltaiselle lehdistölle eli hongkongilaiselle sanomalehdelle, hän sohi myös suomalaista sosiaaliterrorismia (lue: SOTE-sotkut). Tosi paha poika tämä Snowden. Paljasti, että aakkosvirastot CIA, FBI, NSA ja THL kyttäävät ihmisten tekemisiä! Kohta varmaan Itä-Suomen yliopisto toteaa, että Snowden syö ihan väärin.

 

Sanonta kuuluu ”Tieto on valtaa” ja siksi demokraattisessa maassa kukaan ei saa tietää mistään mitään. Varsinkaan kansa ei saa tietää mitään lääketieteestä, juridiikasta ja taloudesta. Kansalle pitää kertoa poliitikkojen harmittomista toilailuista, kuka on nainut kenenkin kanssa ja juonut itsensä pöydän alle.

Kansalle ei saa antaa vihiä siitä, että Käypä hoito -suositukset laaditaan bisnesmielessä. Hyvää Käypä hoito -bisnestä on mukamas sellainen, joka takaa tasaisen potilasvirran progressiivisine polyfarmasioineen vauvasta vaariin. Huonoa bisnestä olisi lääketeollisuuden mielestä sellainen, jossa sairauksia ennaltaehkäistäisiin ja sairauksiin saataisiin aitoa, parantavaa hoitoa sekä kuultaisin vastaanotoilla: ”Sinun kuuluu ottaa vastuu omasta terveydestäsi. Lääkärinä voin vain ohjata sinut tiedon lähteille ja tarjota parasta mahdollista osaamistani matkallasi terveyden lähteille”. Lääketeollisuuden rahoittamat Käypä hoito -suositukset pitäisi korvata Aito hoito -suosituksilla. Kuka lähtee mukaan toteuttamaan suositustekstejä Aitoon hoitoon?

Mutta nyt mä sen hokasin miten tämä terveydenhoitojärjestelmämme toimii: Mä en tiiä mittään -menetelmällä! Varkaudessa tapahtui nimittäin kerran niin, että eräs hoitsu sai päähänsä ottaa selville mitä potilaille kuuluu. Se oli paha juttu Pohjois-Savon käräjäoikeuden mielestä. Heinäkuun alussa lätkäistiin hoitsulle 40 000 euron sakot ja ehdollinen vankeustuomio päälle. Ei hoitsu saa tietää mitään potilaista, onhan se ennenkuulumatonta. Pahimmillaan tämä hoitsuhan olisi saattanut tajuta miten perseellään tämä sairaanhoito on Suomessa. Tällä sakkosummalla muuten saisi kymmeniätuhansia liotyroniini-tabletteja (eli T3-hormonia) kilpirauhasongelmista kärsiville.

Terveyden Hävityksen Laitoksella (THL) Harriet Finne-Soveri on ollut vuosikausia mukana näissä kansainvälisissä lääkkeiden käytön turvallisuutta tutkailevissa koosteissa, mutta niitähän ei isokenkäisten iloksi kukaan lue. Suomi kun on tapana rankata kehitysmaiden tasolle tässä hoidon turvallisuudessa. Vertailu varsinkin Tanskaan ja Norjaan tuottaa oikein pahaa jälkeä. Siispä silmät kiinni ja pää pensaaseen kuin pupujussilla. ”Mä en tiiä mittään”, kuuluu sanoa.

Esimerkiksi Beersin lista (Beers Criteria; KVG; Kato V*ttu Googlella) on luettelo lääkkeistä, joita iäkkäiden ihmisten pitäisi välttää. Mutta suomen kieli on ilmeisesti niin vaikeaa, että ”lista vältettävistä lääkkeistä” tahtoo muuntua muotoon ”lista välttämättömistä lääkkeistä”. Ja eikun koko repertuaari käyttöön. Yksinkertainen lääkäri määrää moninkertaisen lääkityksen. Tasapaino se pitää maailmassa olla ja ”mä en tiiä mittään”, kuuluu sanoa.

Tämä Beersin lista koki muuten outoja muutoksia kun sen laatija geriatrikko Mark Howard Beers itse kuoli vuonna 2009 sokeritaudin aiheuttamiin komplikaatioihin. Jostain syystä moni lääke poistui tällöin listalta ja muuttui turvalliseksi. Omituinen yhteensattuma. ”Mä en tiiä mittään”, kuuluu sanoa.

Mutta muistatko tämän vakoiluskandaalin Turussa? Turkulainen tohtorisetä kärähti siitä, että pisti illan päätteeksi elävän potilaan ruumiskylmiöön. Aamulla muu henkilökunta alkoi ihmetellä, että mitäs tämä potilas jäissä tekee kun henki kulkee paremmin kuin nykyajan varusmiehillä Cooperin testissä. Kyllähän se potilas lopulta hengiltä saatiin, mutta oli siinä tekemistä.

Muistatko mitä juristit tuumasivat tilanteesta? Turun käräjäoikeus totesi, ettei lääkäriltä voi olettaa, että hän voisi erottaa elävän potilaan kuolleesta! Se on kuulemma niin vaikeaa. Taisi tohtorisetä saada vielä valtiolta korvauksia mielipahasta ja muusta murheesta. Vainajan perhe ei juhlinut. ”Mä en tiiä mittään”, kuuluu sanoa.

Onko suomalaisella potilaalla mitään ihmisoikeuksia? Puunhalaajat ja muut maailmanparantajat yleensä keskittyvät homoseksuaalisten kulkukoirien asemaan Mogadishun slummialueilla ja muihin raastaviin globaaleihin eli palloistuneisiin ongelmiin. Tuuppaa siinä suomalainen potilas jäädä eläinoikeuksien varjoon. Koiranpentu on julisteessa niin ihkun näköinen. Tosi lutunen. Suomalaisesta potilaasta kuuluu sanoa: ”Mä en tiiä mittään”.

Onko kukaan teistä kuullut farmaseutista nimeltä Pauli Puirava? Puirava toteutti Veikkolan vanhainkodissa 18 asukkaan kokeilun, jossa hän vähän vähenteli lahjuslääkäreiden määräämien pillereiden määrää. Potilaat piristyivät oikein silmissä. Näinkin pieneltä porukalta saatiin vähennettyä 27 000 pilleriä vuodessa. Rahaa paloi lääkehankintoihin kymppitonni vähemmän vuodessa.

Pauli Puirava kertoi tavanneensa miehen, jolle vuodessa määrättiin 57 eri lääkettä reseptillä ja siihen vielä itsehoitotropit päälle! On siinä pilleriä poikineen! Tässä syy siihen miksi 11 suurinta lääkefirmaa teki vuonna 2012 kivat 85 miljardia dollaria voittoa. Kymmenen vuoden yhteenlaskettu voitto oli 711 miljardia dollaria. ”Mä en tiiä mittään”, kuuluu sanoa.

Moni tuttavani kuvitteli, että lääkekulutus romahtaisi kun Tuomo Björksten julkaisi vuonna 2006 Suomen Kuvalehdessä jutun otsikolla ”Väärät lääkkeet”. Annin (83-v) järkyttävä kuolema pyelonefriittin oli todella riipaisevaa luettavaa, jos vähääkään tajuaa lääketieteestä. KVG. Lääkärien mielestä tapauksessa ei ollut mitään outoa. ”Mä en tiiä mittään”, kuuluu sanoa.

Onko potilaalla ihmisoikeuksia? Miten on mahdollista, että kaikesta huolimatta lääkkeiden kulutus kasvaa vuosi vuodelta? Eikö toisen ihmisen myrkyttäminen kuoliaaksi ole rikos Suomessa? Onko ihmisoikeuksia kunnioitettu sillä suljetulla osastolla, jossa potilaat on tainnutettu puolikuolleiksi psykofarmakalla? Kuinka usein kuolintodistuksessa lukee ICD-10 koodin kohdalla x85? KVG. ”Mä en tiiä mittään”, kuuluu sanoa.

Valevirastorahastajat (Valvira) on organisaatio tämän kobra-efektin laella. Todellinen pukki kaalimaan vartijana. Kobra-efekti kuvaa sellaista tilannetta, jossa ongelman ratkaisuyritys vain pahentaa itse ongelmaa. Termi tulee siirtomaa-ajoilta kun Intiassa Delhin matelevaa käärmeongelmaa yritettiin poistaa maksamalla korvaus kuolleista käärmeistä. Aivan oikein arvattu, hyvä lukijani, seurauksena oli massiivinen käärmeiden kasvatusbisnes palkkioiden toivossa. Käärmeiden määrä suorastaan räjähti käsiin.

Samalla lailla ajatus siitä, että lääkärien määrän lisääminen poistaa sairauksia, on tietenkin osoitus lausujansa psykoosista: todellisuudentajun vakavasta häiriintymisestä. Lääkeala kasvattaa omaa valtaansa tehtailemalla uusia tautimäärityksiä ja niihin sitten lääkkeitä, jotka lieventävät uuden taudin oireita aiheuttamalla samalla muita oireita. Hyvä lukijani, KVG Julkisen valinnan teoria (Public Choice)! Keynesiläinen ajatus, että hyväntahtoinen julkisen sektorin kukkahattutäti poistaa maailmasta kaikki konepajapatruunoiden ja myllärimestarien luomat ongelmat, on enemmän fantasiakirjallisuuden maailmaa kuin tieteiselokuvien uusklassikko ”Minority Report” konsanaan. KVG niin luulet vähemmän.

Medikalisaation käyttövoimana on vaarallisen kiero noidankehä, jossa eläkeyhtiöt omistavat lääkeyhtiöitä ja sosiaaliala kokonaisuutena on mahtava työllistäjä. Kaikkien näissä liemissä viihtyvien etujen mukaista on siis maksimaalisen sairas kansa! Suomessa on nyt enemmän lääkäreitä ja apteekkeja kuin koskaan historiassa, mutta kansa on sairaampaa kuin nälkävuosina. ”Mä en tiiä mittään”, kaikuu yhtiöiden ja virastojen käytävillä.

Tämä ei edes ole mikään salaliitto. Tutkimusten mukaan johtotehtäviin päätyy keskimääräistä enemmän narsistisia ja laskelmoivia ihmisiä, joilta puuttuu kaikenlainen empatia. Yritysfuusioiden myötä yhä pienempi piiri ihmisiä tekee laajakantoisia päätöksiä maailmassa. Tarvitaan vain muutama narsisti oikeiden organisaatioiden johdossa ja maailma on kovaa vauhtia matkalla kohti tuhoansa. Muistatko miten Yhdysvalloissa yritys nimeltään Enron manipuloi sähkön hintaa ylöspäin järjestämällä huoltotöitä ja sähkökatkoja aina kun sähkön tarve olisi ollut suurin? Kyllä narsistit osaavat! Samalla lailla toimivat lääkeyhtiöt: Ne eivät vielä toistaiseksi ole katkaisseet sähköjä, mutta ne pirulaiset keksivät diagnooseja, joilla uusia lääkkeitä saa myytyä. Oletko alakuloinen? Älä huolehdi. Siihen on tietenkin pilleri. Millähän pillerillä minut aikanaan hiljennetään?

Vain terveen järjen halveksunta voi aiheuttaa tällaista havainnoimaani joukkotyhmyyttä. Kaikki jotka ovat Pekka Puskan kanssa eri mieltä lentävät pois televisiosta ennen kuin ehtivät lausua ”Antti Heikkilä”. Kilpirauhas-potilaat ja diabetes-potilaat ovat ehkä eniten tehneet tuttavuutta tähän Hölmölän lasiseinään, mutta kolesteroli-potilaat, verenpaine-potilaat ja masennus-potilaat eivät vain vielä ole saaneet rivejään kuntoon.

Organisaatiot ajavat organisaatioiden etuja, se on luonnonlaki, mutta kuka ajaa potilaiden etuja? Kuka on kuolleiden puolustaja? Kuka haluaisi terveen kansan? Kuka kaipaa Aidon Hoidon -suosituksia?

Vastarannan Kiiski ja Sote

Tätä luettiin aikoinaan valtavalla mielenkiinnolla. Seison edelleen tekstini takana. Ymmärrän toki vähitellen itsekin miksi Iltalehti halusi tällaisesta blogikirjoittelusta eroon: Totuutta ei Suomessa saa paljastaa, ei edes roskalehdessä. Olen vahvasti sitä mieltä, että SOTE-uudistusta käärmeen lailla pyssyyn tunkeneet keskinkertaisuudet olisivat hyötyneet siitä, että olisivat lukeneet edes muutaman rivin tekstiäni, jota tuotin suurella vaivalla ja työtunteja laskematta yhdessä nippelitiedon mestari Birdien kanssa. Lue sinä nämä tekstit! Mitä mieltä olet? 

Turpaduunari syväluotaa Sote-uudistusta. Attendo – nyt hereillä! Tässä selviää myös miten tutkiva journalismi lopetetaan MTV3:ssa ja hutkiva journalismi tulee tilalle. Ihmettelitkö miksi meillä on niin pitkät hoitojonot?

 

 

Shiller palkittiin – Stiller jäi ilman
Jalosti on taas ihmisiä kehuttu viime aikoina. Oikein Nobel-palkintoja on myönnetty, ei käy kieltäminen. Robert James Shiller oli palkittujen joukossa, Ruben Stiller jäi ilman.

Tutkiva journalisti, Suomen ainoa virallinen turpaduunari, käsittelee jäljittelemättömään tapaansa surullista Sote-uudistusta. Syväluotaavassa artikkelissa käydään ensin ihailemassa eniten terveyspolitiikkaan liittyvää Nobel-pystiä, nimittäin taloustieteen palkintoa. Sen voittivat amerikkalaiset Eugene Fama, Lars Peter Hansen ja Robert Shiller.

Jotkut tyypit pokkaavat lääketieteen Nobel-palkinnotkin, mutta koska lääketieteen keksinnöt tulevat käytäntöön keskimäärin sadan vuoden viiveellä, niin ehdin kyllä käsitellä nämä lääketieteen gurut James Rothman, Randy Schekman ja Thomas Südhof myöhemminkin. Lisäksi tarkoitus on syvällisemmin perehtyä Sote-uudistukseen, eikä tarkistella Solu-vuorovaikutuksia.

Moni elokuvafriikki varmaan muistaa, että kansantalouden professori Robert Shillerin kotikaupunki on konkurssin partaalla keikkuva Detroit ja hänen Virginia vaimonsa on ammatiltaan psykologi. Tästä syystä vuoden 1987 Robocop-maailma on Shillerin kapinallisissa aivoissa mallinnettuna, eikä tämä Chicagon ukkeli Eugene Fama ja hänen EMH-oppinsa (Efficient Market Hypothesis) ole kovin korkeassa kurssissa.

Jengiä voi viedä kuin pässiä narussa
Faman teoriat ovat enemmän velkaa Steel Cityn eli Pittsburghin kasvatille John Fraser Muth ja Rational Expectations -koulukunnalle sekä Random Walk -teorioille, jotka Louis Bachelier innoitti. EMH siis perustuu rationaalisuuden ja sattumanvaraisuuden yhdistelmään, kun taas Shiller uskoo trendeihin ja siihen, että jengiä voi viedä kuin pässiä narussa. Mielikuvat ratkaisevat. Ei todellakaan järki eikä tosiasiat.

Journalistin koulutuksen saanut Edward Neumeier oli Robocop elokuvan käsikirjoittaja. Tuossa filmissähän Detroit on jo raunioina, mutta kieroakin kierommat liikemiehet yrittävät attendo, attendo yksityistää kaiken ja rakentaa Delta-Cityn. Paha suuryritys OCP (Omni Consumer Products) hoitelee kaupungin sairaalat ja poliisitoimen samalla seteliselkärankaisella moraalilla, jonka Yrjö Kopra (Alexander Group) ja Anna Granskog (McKinsey & Co) ovat rantauttaneet Suomeenkin. Lääkärit taitavat tuntea veronkierron paremmin kuin verenkierron. ”Good business is where you find it”, kuten yritys-pahis filmissä lausuu.

Tavalliset kansalaiset eivät reaalielämässä eikä filmissä paljon paina vaakakupissa kun korporaatio jyrää ja rikollisuus rehottaa. Elokuvan yritys-pahis on muuten roolinimeltään Dick Jones, jota loistavasti esittää Total Recall -elokuvassakin näkynyt Ronny Cox. Aikuismaista nimileikittelyä! Ihan Dick pahiksen nimenä. Ihan niin kuin Suomessa jossain menestyvässä yrityksessä voisi olla johtajana Jorma. Edeltäjä oli kaiketi Kalle. Ei nyt olla Pekkaa pahempia vaan arvataan, että sekin varmaan naurattaa jos jonkun nimi olisi väärin päin luettuna peräti Pole.

Pidemmän päälle ei tule mitään siitä, että menee jorma edellä kohti uusia haasteita. Huvittavana yksityiskohtana mainittakoon, että hollantilaisen Paul Verhoevenin ohjaama Robocop oli tieteiselokuvan maineessa, mutta aidossa elämässä Detroit ajautui konkurssiin ihan tavallisena torstai päivänä 18.7.2013. Todellisuus imitoi taidetta, vai miten se nyt olikaan?

Tavallista kuolevaista kiinnostaa Shillerin tutkimukset
Nyt mennään takaisin tähän taloustieteen Nobeliin ennen kuin käsitellään kotimaista Sote-soppaa. Nobel myönnettiin omaisuuserien hinnanmuodostusta koskevista tutkimuksista. Robert Shiller on kirjoittanut paljon riskien käsittelystä terveydenhuoltoalalla ja sosiaalitoimessa. Se kiinnostaa tavallista kuolevaista. Jos sattuu kova lukuinto iskemään, niin Shilleriltä löytyy ”Irrational Exuberence” (2005) ja ”The New Financial Order: Risk in the 21st Century” (2003). Noilla teoksilla saa jo talousgurun maineen ja voi keskustella sivistyneesti ystäväni Birdien kanssa täysin nolaamatta itseään (niin kuin minulla on tapana tehdä!).

Sosiaaliturvan juhlavuosi
Vuosi 2013 on oikeastaan sosiaaliturvan juhlavuosi, sillä nyt on kulunut 130 vuotta siitä hetkestä kun Preussin rautakansleri Otto von Bismarck keksi, että vanhoillakin ihmisillä pitäisi olla omia tuloja. Vuosi 1883 jäi historiaan.

Bismarckin idea oli teollistuvassa taloudessa sangen nerokas, mutta toteutus oli tyypilliseen saksalaiseen tapaan byrokraattinen ja järjetön. Malliksi valittiin vakuutusjärjestelmä. Tämä järjestelmä ei kuitenkaan tasaa riskejä ikäluokkien välillä, vaikka riskien tasaamisen luulisi olevan kaikenlaisten hallintohimmeleiden perusidea. Sen sijaan vakuutukset lisäävät eriarvoisuutta.

Birdie kertoi minulle, että eräs Jeffrey B. Kindler tajusi vakuutuksia menevän kaupaksi enemmän jos ne ovat pakollisia. Yksilön vapaus vapaassa markkinataloudessa on yliarvostettua. Niinpä Pfizer-lääkeyhtiö huomasi, että Yhdysvalloissa on vielä 50 miljoonaa ihmistä vailla statiinia ja muuta kivaa ennalta-ehkäisevää myrkkyä. Lipitor atorvastatiini odotti ostajaansa ja uhriaan (muutaman päivän kuluttua tulee diplomi-insinööri Leino Utriaisen uuden ”Statiinin uhrit” -kirjan arvio).

Kindler ja kaverit lobbasivat ObamaCare-terveyspaketin: Kaikkien kynnelle kykenevien ja jopa sohvalla makaavienkin oli maksettava yksityinen vakuutus ja käytävä tohtori-sedän juttusilla. Sen jälkeen tohtori määrää tabletteja ja kaikki on taas hyvin. Mitä kalliimpi pilleri, sitä enemmän Obama -pressa saa verotuloja. Teekutsut eivät enää kiinnosta republikaanejakaan kun tablettien haittavaikutukset pitävät kansalaiset kotisohvalla eikä turhissa mielenosoituksissa. Demokratia on sitä, että demokraatit ja suuryritykset ovat vallassa.

Anna Granskog pukee päälleen kokomustaa ja vikittelee kokoomusta
Kekseliäät konsultit keksivät, että tämä yksityistämiseen niin hemmetin demokraattisesti pakottaminen sakkojen uhalla, voisi lisätä pillereiden myyntiä muuallakin kuin Obamalandiassa, vaikkapa Finlandiassa. Niinpä Anna Granskog puki päälleen kokomustaa ja alkoi vikitellä kokoomusta. Nappulaliiga oli heti myyty ja oppositio sai suksia kuuseen, liikunta on nimittäin terveellistä. Ja tapahtui niinä päivinä, että McKinsey ja BIG PHARMA muuttivat Arkadianmäelle. Sote-uudistus oli valmis. Pahus vain kun se oli perustuslain vastainen. Tutkivan journalismin paikka?

Maria Guzenina-Richardson 35-henkisine työryhmineen ja Petteri Orpo vähän pienemmällä porukalla kantoivat kortensa kekoon, mutta kantona kaskessa oli pahuksen itsemääräämisoikeudet. Martti Hetemäki saa nyt hoitaa loput. Kaappifederalisti Katainen alkaa jo hiiltyä kun tässä on vaara, että kansan ääni pääsee esille. Ei siinä niin pitänyt käydä, vaan taitavaa sumuverhon rakentelua sen piti olla hamaan loppuun asti.

Kuka keksi kaivaa ongelmat esille?
Mediaa pitäisi opettaa kiltiksi ja suitsia hiljaiseksi. Sikariporras huomasi vaaran ilmiöt ja pisti heti MTV3:n väkeä pelolle. Kaivakaa peltoa – älkää nostako ongelmia päivänvaloon. Tutkiva journalismi lopetetaan. Hutkiva journalismi on kivempaa ja sikariportaalle turvallisempaa. Lisää laulukilpailuja, kokkiohjelmia ja Tuula Malin pois kameran edestä. Epikriisi on vaiennettu jo syyskuussa. Nyt voi herrojen elintaso rauhassa nousta. Neljäs valtiomahti keskittyy Idols-tähtiin.

Mutta miettikääpä tätä: Reaalimaailmassa elintasoa ei voi siirtää ajassa. Eläkkeelle jäänyt leipuri ei syö leipää jota hän on nuoruudessaan leiponut, eikä eläkkeelle siirtynyt apteekkari popsi pillereitä joita hän harjoitteluaikoinaan pyöritteli. Meille viime vuosikymmeninä opetettu usko yksilön omiin mahdollisuuksiin hupenee viimeistään sähkökatkon aikana. Yhteiskunta toimii tai kaatuu yhteisönä. Siinä ei Kataisen Jyrkikään muutu junaksi kun VR:n vuoro on myöhässä.

Terveys on eriarvoistettu
Tiedätkö mitä? Äsken tajusin, että myös terveys on eriarvoistettu. Suuret lääkeyhtiöt aivopesevät lääkäreitä ja terveysalan kouluttajia. Tee laskutoimitus lähipiirissäsi: Kuka tuntemistasi ylipainoisista ihmisistä täyttää kaikki tai useimmat seuraavista ehdoista:

  • ei käytä mitään lääkkeitä
  • ei käytä mitään kevyttuotteita eikä margariineja
  • ei käytä kovetettuja trans-rasvoja sisältäviä eineksiä, keksejä tai muita elintarvikkeita
  • ei käytä keinomakeutettuja elintarvikkeita eikä juomia

 

Nyt käsi sydämelle/Raamatulle, kuka aikuisen oikeasti tuntee ihmisen, joka on lihonut pelkästään kotitekoista karjalanpaistia syömällä?

Ylipainoisia ja sairaita ihmisiä syyllistetään omasta tilastaan, vaikka tuska, puuskutus ja kolotus on usein aiheutettu väärällä lääkityksellä ja ns. ”terveellistä” ruokaa syömällä. Jos statiinilääkityksen ja verenpainelääkkeiden jälkeen ei jaksa mennä lenkille, niin ihminen on virkakoneiston mielestä laiska ja saamaton. Sellaiselle laiskurille kuuluukin kuukausien jonotusajat arvauskeskuksiin. Masennuslääkereseptin voi uusia apteekissa. Suomessa on kaikki hyvin.

Terveyden Hävityksen Laitos (THL) tahtoisi potilaille lisää valinnanvapautta Pohjoismaiseen malliin, mutta saa nähdä miten tämän esityksen kanssa käy. Torpataan todennäköisesti. Birdie sanoi tämän minulle todella hienolla tavalla. Tavatkaa perässä ja ihmetelkää:

Maksuperusteet ovat tehokas kannustin, sitä ei taloudessa koskaan saisi unohtaa. Jos terveyspalvelujen tuottaja saisi sitä pienemmän korvauksen mitä kauemmin potilas odottaa hoitoa, niin hoitojonot olisivat kadonneet jo viime viikolla. Pelkkä tapahtumaperusteinen maksu kannustaa pitkiin jonoihin ja sairaisiin ihmisiin. Kuka nyt haluaisi hyvää bisnestä lopettaa?

 

Valta tahtoo pysyä vallassa ja niin kauan kuin ihmiset luulevat, että joku muu tekee jotain, kukaan ei viitsi vaatia oikeaa muutosta. Siksi lopetankin sitaattiin TV-sarjasta Boss, jossa Kelsey Grammer näyttelee niin kylmäävän upeasti vallanhimoista Chicagon pormestaria Tom Kanea:

Now, the illusion of change on the other hand, is a good thing. It gives the people a jolt of hope, it makes them believe in the possibility of things… I’m defending the status quo.