Universaali varovaisuusperiaate mobiililapsille

Tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio teki aloitteen, jonka pohjalta yli 200 kirjailijaa ympäri maailmaa on tarttunut lastenjärjestö Unicefin Pieniä tarinoita -kampanjaan. Kampanjassa monet kirjailijat kirjoittavat lyhyitä tarinoita siitä ”mitä haluaisin jokaiselle lapselle”.

Pieni tarinani:

Suomessa teknologia on lastenkin elämän keskiössä sekä koulussa että vapaa-ajalla. Tästä syystä haluaisin käyttöön Universaalin varovaisuusperiaatteen ”mobiililapsille”. Ydinasia on kiinteän teknologian säilyttäminen. Matkapuhelin on vain hätäpuhelin, jollaiseksi se alun perin suunniteltiinkin. Ohjeistukselle on perusteita ja mielestäni sen pitäisi olla kansainvälinen ja Unicefin suojelema, jotta lapsia kohdeltaisiin tasa-arvoisesti kaikkialla maailmassa riippumatta esimerkiksi maan hallituksen mobiiliteknologiaa suosivasta politiikasta.

Lasten oikeuksia ajatellen on hyvä muistaa, että meidän aikuisten on turvattava lapsille terveyttä edistävä toimintaympäristö ja tehtävä konkreettisia päätöksiä sen toteuttamiseksi. Lapsilla riskit ovat suuremmat kuin aikuisilla heidän erityinen herkkyytensä huomioiden. Langaton teknologia heikentää lasten kognitiivisia toimintoja, tarkkaavaisuutta, unta, aiheuttaa päänsärkyä ja lisää mahdollista aivokasvainriskiä.

Monissa maissa noudatetaan jo varovaisuusperiaatetta. Esimerkiksi Ranskassa ei saa käyttää kännykkää ala-asteen kouluissa, lapsiin kohdistuva mainonta ja markkinointi on kielletty ja kouluissa pyritään suosimaan kiinteätä teknologiaa langattomien verkkojen sijaan. Arvostan Ranskan viranomaisia, koska he muistuttavat lasten herkkyydestä toistuvasti.

Jaan tutustuttavaksenne 2015 julkaistun kirjamme Sähköä ilmassa – tietoa ympäristömme sähkömagneettisen säteilyn terveysvaikutuksista ja suojautumisesta. Etenkin luvuissa 4 – 6 on mielenkiintoista asiaa matkapuhelinteknologian ja langattomien verkkojen vaikutuksista lapsiin. Toivon, että jakaisitte kirjaa laajalti.

http://www.sahkoailmassa.fi/images/stories/Sahkoa_ilmassa.pdf

erja_tamminenErja Tamminen

Erja Tamminen on Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen. Hän on seurannut sähkömagneettisten kenttien terveys- ja ympäristövaikutuksia vuodesta 1997. 

http://www.sahkoailmassa.fi/

erja.tamminen@sahkoailmassa.fi
09-291 8696 tai tekstiviesti 044 0803 845

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s