Vastarannan Kiiski ja Sote

Turpaduunari syväluotaa Sote-uudistusta. Attendo – nyt hereillä! Tässä selviää myös miten tutkiva journalismi lopetetaan MTV3:ssa ja hutkiva journalismi tulee tilalle. Ihmettelitkö miksi meillä on niin pitkät hoitojonot?

 

 

Shiller palkittiin – Stiller jäi ilman
Jalosti on taas ihmisiä kehuttu viime aikoina. Oikein Nobel-palkintoja on myönnetty, ei käy kieltäminen. Robert James Shiller oli palkittujen joukossa, Ruben Stiller jäi ilman.

Tutkiva journalisti, Suomen ainoa virallinen turpaduunari, käsittelee jäljittelemättömään tapaansa surullista Sote-uudistusta. Syväluotaavassa artikkelissa käydään ensin ihailemassa eniten terveyspolitiikkaan liittyvää Nobel-pystiä, nimittäin taloustieteen palkintoa. Sen voittivat amerikkalaiset Eugene Fama, Lars Peter Hansen ja Robert Shiller.

Jotkut tyypit pokkaavat lääketieteen Nobel-palkinnotkin, mutta koska lääketieteen keksinnöt tulevat käytäntöön keskimäärin sadan vuoden viiveellä, niin ehdin kyllä käsitellä nämä lääketieteen gurut James Rothman, Randy Schekman ja Thomas Südhof myöhemminkin. Lisäksi tarkoitus on syvällisemmin perehtyä Sote-uudistukseen, eikä tarkistella Solu-vuorovaikutuksia.

Moni elokuvafriikki varmaan muistaa, että kansantalouden professori Robert Shillerin kotikaupunki on konkurssin partaalla keikkuva Detroit ja hänen Virginia vaimonsa on ammatiltaan psykologi. Tästä syystä vuoden 1987 Robocop-maailma on Shillerin kapinallisissa aivoissa mallinnettuna, eikä tämä Chicagon ukkeli Eugene Fama ja hänen EMH-oppinsa (Efficient Market Hypothesis) ole kovin korkeassa kurssissa.

Jengiä voi viedä kuin pässiä narussa
Faman teoriat ovat enemmän velkaa Steel Cityn eli Pittsburghin kasvatille John Fraser Muth ja Rational Expectations -koulukunnalle sekä Random Walk -teorioille, jotka Louis Bachelier innoitti. EMH siis perustuu rationaalisuuden ja sattumanvaraisuuden yhdistelmään, kun taas Shiller uskoo trendeihin ja siihen, että jengiä voi viedä kuin pässiä narussa. Mielikuvat ratkaisevat. Ei todellakaan järki eikä tosiasiat.

Journalistin koulutuksen saanut Edward Neumeier oli Robocop elokuvan käsikirjoittaja. Tuossa filmissähän Detroit on jo raunioina, mutta kieroakin kierommat liikemiehet yrittävät attendo, attendo yksityistää kaiken ja rakentaa Delta-Cityn. Paha suuryritys OCP (Omni Consumer Products) hoitelee kaupungin sairaalat ja poliisitoimen samalla seteliselkärankaisella moraalilla, jonka Yrjö Kopra (Alexander Group) ja Anna Granskog (McKinsey & Co) ovat rantauttaneet Suomeenkin. Lääkärit taitavat tuntea veronkierron paremmin kuin verenkierron. ”Good business is where you find it”, kuten yritys-pahis filmissä lausuu.

Tavalliset kansalaiset eivät reaalielämässä eikä filmissä paljon paina vaakakupissa kun korporaatio jyrää ja rikollisuus rehottaa. Elokuvan yritys-pahis on muuten roolinimeltään Dick Jones, jota loistavasti esittää Total Recall -elokuvassakin näkynyt Ronny Cox. Aikuismaista nimileikittelyä! Ihan Dick pahiksen nimenä. Ihan niin kuin Suomessa jossain menestyvässä yrityksessä voisi olla johtajana Jorma. Edeltäjä oli kaiketi Kalle. Ei nyt olla Pekkaa pahempia vaan arvataan, että sekin varmaan naurattaa jos jonkun nimi olisi väärin päin luettuna peräti Pole.

Pidemmän päälle ei tule mitään siitä, että menee jorma edellä kohti uusia haasteita. Huvittavana yksityiskohtana mainittakoon, että hollantilaisen Paul Verhoevenin ohjaama Robocop oli tieteiselokuvan maineessa, mutta aidossa elämässä Detroit ajautui konkurssiin ihan tavallisena torstai päivänä 18.7.2013. Todellisuus imitoi taidetta, vai miten se nyt olikaan.

Tavallista kuolevaista kiinnostaa Shillerin tutkimukset
Nyt mennään takaisin tähän taloustieteen Nobeliin ennen kuin käsitellään kotimaista Sote-soppaa. Nobel myönnettiin omaisuuserien hinnanmuodostusta koskevista tutkimuksista. Robert Shiller on kirjoittanut paljon riskien käsittelystä terveydenhuoltoalalla ja sosiaalitoimessa. Se kiinnostaa tavallista kuolevaista. Jos sattuu kova lukuinto iskemään, niin Shilleriltä löytyy ”Irrational Exuberence” (2005) ja ”The New Financial Order: Risk in the 21st Century” (2003). Noilla teoksilla saa jo talousgurun maineen ja voi keskustella sivistyneesti ystäväni Birdien kanssa täysin nolaamatta itseään (niin kuin minulla on tapana tehdä!).

Sosiaaliturvan juhlavuosi
Vuosi 2013 on oikeastaan sosiaaliturvan juhlavuosi, sillä nyt on kulunut 130 vuotta siitä hetkestä kun Preussin rautakansleri Otto von Bismarck keksi, että vanhoillakin ihmisillä pitäisi olla omia tuloja. Vuosi 1883 jäi historiaan.

Bismarckin idea oli teollistuvassa taloudessa sangen nerokas, mutta toteutus oli tyypilliseen saksalaiseen tapaan byrokraattinen ja järjetön. Malliksi valittiin vakuutusjärjestelmä. Tämä järjestelmä ei kuitenkaan tasaa riskejä ikäluokkien välillä, vaikka riskien tasaamisen luulisi olevan kaikenlaisten hallintohimmeleiden perusidea. Sen sijaan vakuutukset lisäävät eriarvoisuutta.

Birdie kertoi minulle, että eräs Jeffrey B. Kindler tajusi vakuutuksia menevän kaupaksi enemmän jos ne ovat pakollisia. Yksilön vapaus vapaassa markkinataloudessa on yliarvostettua. Niinpä Pfizer-lääkeyhtiö huomasi, että Yhdysvalloissa on vielä 50 miljoonaa ihmistä vailla statiinia ja muuta kivaa ennalta-ehkäisevää myrkkyä. Lipitor atorvastatiini odotti ostajaansa ja uhriaan (muutaman päivän kuluttua tulee diplomi-insinööri Leino Utriaisen uuden ”Statiinin uhrit” -kirjan arvio).

Kindler ja kaverit lobbasivat ObamaCare-terveyspaketin: Kaikkien kynnelle kykenevien ja jopa sohvalla makaavienkin oli maksettava yksityinen vakuutus ja käytävä tohtori-sedän juttusilla. Sen jälkeen tohtori määrää tabletteja ja kaikki on taas hyvin. Mitä kalliimpi pilleri, sitä enemmän Obama -pressa saa verotuloja. Teekutsut eivät enää kiinnosta republikaanejakaan kun tablettien haittavaikutukset pitävät kansalaiset kotisohvalla eikä turhissa mielenosoituksissa. Demokratia on sitä, että demokraatit ja suuryritykset ovat vallassa.

Anna Granskog pukee päälleen kokomustaa ja vikittelee kokoomusta
Kekseliäät konsultit keksivät, että tämä yksityistämiseen niin hemmetin demokraattisesti pakottaminen sakkojen uhalla, voisi lisätä pillereiden myyntiä muuallakin kuin Obamalandiassa, vaikkapa Finlandiassa. Niinpä Anna Granskog puki päälleen kokomustaa ja alkoi vikitellä kokoomusta. Nappulaliiga oli heti myyty ja oppositio sai suksia kuuseen, liikunta on nimittäin terveellistä. Ja tapahtui niinä päivinä, että McKinsey ja BIG PHARMA muuttivat Arkadianmäelle. Sote-uudistus oli valmis. Pahus vain kun se oli perustuslain vastainen. Tutkivan journalismin paikka?

Maria Guzenina-Richardson 35-henkisine työryhmineen ja Petteri Orpo vähän pienemmällä porukalla kantoivat kortensa kekoon, mutta kantona kaskessa oli pahuksen itsemääräämisoikeudet. Martti Hetemäki saa nyt hoitaa loput. Kaappifederalisti Katainen alkaa jo hiiltyä kun tässä on vaara, että kansan ääni pääsee esille. Ei siinä niin pitänyt käydä, vaan taitavaa sumuverhon rakentelua sen piti olla hamaan loppuun asti.

Kuka keksi kaivaa ongelmat esille?
Mediaa pitäisi opettaa kiltiksi ja suitsia hiljaiseksi. Sikariporras huomasi vaaran ilmiöt ja pisti heti MTV3:n väkeä pelolle. Kaivakaa peltoa – älkää nostako ongelmia päivänvaloon. Tutkiva journalismi lopetetaan. Hutkiva journalismi on kivempaa ja sikariportaalle turvallisempaa. Lisää laulukilpailuja, kokkiohjelmia ja Tuula Malin pois kameran edestä. Epikriisi on vaiennettu jo syyskuussa. Nyt voi herrojen elintaso rauhassa nousta. Neljäs valtiomahti keskittyy Idols-tähtiin.

Mutta miettikääpä tätä: Reaalimaailmassa elintasoa ei voi siirtää ajassa. Eläkkeelle jäänyt leipuri ei syö leipää jota hän on nuoruudessaan leiponut, eikä eläkkeelle siirtynyt apteekkari popsi pillereitä joita hän harjoitteluaikoinaan pyöritteli. Meille viime vuosikymmeninä opetettu usko yksilön omiin mahdollisuuksiin hupenee viimeistään sähkökatkon aikana. Yhteiskunta toimii tai kaatuu yhteisönä. Siinä ei Kataisen Jyrkikään muutu junaksi kun VR:n vuoro on myöhässä.

Terveys on eriarvoistettu
Tiedätkö mitä? Äsken tajusin, että myös terveys on eriarvoistettu. Suuret lääkeyhtiöt aivopesevät lääkäreitä ja terveysalan kouluttajia. Tee laskutoimitus lähipiirissäsi: Kuka tuntemistasi ylipainoisista ihmisistä täyttää kaikki tai useimmat seuraavista ehdoista:

  • ei käytä mitään lääkkeitä
  • ei käytä mitään kevyttuotteita eikä margariineja
  • ei käytä kovetettuja trans-rasvoja sisältäviä eineksiä, keksejä tai muita elintarvikkeita
  • ei käytä keinomakeutettuja elintarvikkeita eikä juomia

 

Nyt käsi sydämelle/Raamatulle, kuka aikuisen oikeasti tuntee ihmisen, joka on lihonut pelkästään kotitekoista karjalanpaistia syömällä?

Ylipainoisia ja sairaita ihmisiä syyllistetään omasta tilastaan, vaikka tuska, puuskutus ja kolotus on usein aiheutettu väärällä lääkityksellä ja ns. ”terveellistä” ruokaa syömällä. Jos statiinilääkityksen ja verenpainelääkkeiden jälkeen ei jaksa mennä lenkille, niin ihminen on virkakoneiston mielestä laiska ja saamaton. Sellaiselle laiskurille kuuluukin kuukausien jonotusajat arvauskeskuksiin. Masennuslääkereseptin voi uusia apteekissa. Suomessa on kaikki hyvin.

Terveyden Hävityksen Laitos (THL) tahtoisi potilaille lisää valinnanvapautta Pohjoismaiseen malliin, mutta saa nähdä miten tämän esityksen kanssa käy. Torpataan todennäköisesti. Birdie sanoi tämän minulle todella hienolla tavalla. Tavatkaa perässä ja ihmetelkää:

Maksuperusteet ovat tehokas kannustin, sitä ei taloudessa koskaan saisi unohtaa. Jos terveyspalvelujen tuottaja saisi sitä pienemmän korvauksen mitä kauemmin potilas odottaa hoitoa, niin hoitojonot olisivat kadonneet jo viime viikolla. Pelkkä tapahtumaperusteinen maksu kannustaa pitkiin jonoihin ja sairaisiin ihmisiin. Kuka nyt haluaisi hyvää bisnestä lopettaa?

 

Valta tahtoo pysyä vallassa ja niin kauan kuin ihmiset luulevat, että joku muu tekee jotain, kukaan ei viitsi vaatia oikeaa muutosta. Siksi lopetankin sitaattiin TV-sarjasta Boss, jossa Kelsey Grammer näyttelee niin kylmäävän upeasti vallanhimoista Chicagon pormestaria Tom Kanea:

Now, the illusion of change on the other hand, is a good thing. It gives the people a jolt of hope, it makes them believe in the possibility of things… I’m defending the status quo.

 

15 kommenttia artikkeliin ”Vastarannan Kiiski ja Sote

  1. Maksuperusteet pitäisi sitoa laatuun, joka tässä yhteiskunnassa on totaalisesti kadoksissa. On ihan sama vietkö itsesi vai autosi (merkki)korjaamolle, tuloksena on romu, jota pitää paikata uusilla käynneillä.

    Kuka tahansa laatupelle osaisi tehdä oikeanlaiset laatumittarit terveydenhoitoon sopivine palautekanavineen. Tai ainakin tehdä sellaiset prosessit, joissa laatu olisi tärkein mittari. Ilmeisesti kustanus per capita tai per tapahtuma on se, joka ohjaa prosesseja, jolloin tulos on sama kuin Nokialla: optimoi itsensä hengiltä.

    Paras tulos tulee jos osaa itse parantaa itsensä – tai pystyy itse korjaamaan autonsa tai talonsa.

    Tämä tosin edellyttää merkintää ”lääkevastainen” ja ”mielisairas” epikriiseissä ja ties missä anamneeseissa, samaan tapaan kuin inkvisiittorit kirjoittivat kerettiläisen kohdalle ”ei käännytettävissä”.

    Kataisen ja kumppaneiden kusetukset alkavat valjeta. Hän osasi poimia hienon 7v trendin, jossa kilpailukyky näytti muita maita huonommalta. Kun katsoo 9v trendiä, ei kilpailukykyongelmaa olekaan! Samalla tavalla kuka tahansa voi katsoa mitä tahansa trendejä, tutkimuksia ja tilastoja tavalla, joka sopii tarkoitusperse .. tarkoitusperiinsä. Vain harva tajuaa mistä oikeasti on kyse. Suurin osa ihmisistä tippuu kärryltä jo pelkissä prosentein ilmastavissa suhteellisten asioiden vertaamisissa toisiin suhteellisiin asioihin 🙂

    Lihava on tietysti laiska ja saamaton. Diskriminointi auttaa etenkin niitä luusereita, jotka ovat laihoja eivätkä menesty muualla kuin valtion virkamiehenä. Harva tajuaa kyseenalaistaa aivokemiaa, jota roskaruolla ohjataan.

    Tutkivan journalismin alasajo sopii kuin nenä päähän 80/20 yhteiskuntaan (Globalisaatioloukku), jossa ihmisille on tärkeintä tuottaa ”tittytainmenttia”, jotta he pysyvät onnellisena tölllönsä ääressä.

    Tai ainakin heitä pitää pelotella Orwellimaisesti niin, ettei kukaan vaan uskalla lähteä ulos ja kohdata toisia ihmisiä realimaailmassa. Faktoista ei saa puhua, saatika faktoiksi esiteltyjä asioita kyseenalaistaa, tärkeintä on noudattaa ruskean kielen politiikkaa, jottei narsistit vaan loukkaannu.

    Pelolla on muutenkin helppo ohjata kansaa, olemmehan aivopesty uskomaan Jumalan rangaistukseen. Nykyisin vain Jumalia tuntuvat olevan ne, jotka saavat eniten henkilökohtaista ja maallista hyötyä.

    Leipureista tuli mieleen heidän entsyymiallergiansa. Kokeilin mielenkiinnosta pikkutilalla tehtyjen ruisjauhojen (omalla myllyllä) vaikutusta pötsiini. Pelkästään maku oli suorastaan taivaalista verrattuna kaupan Tsernobylin alueelta roudattuun jauhoon verrattuna, mutta suurin ihmetys oli se, että en saanut minkäänlaisia vatsavaivoja ns. ”luomuruisjaihoista”. Ennen riitti yksi ruisleipä ja sisukaluja poltteli kurkusta persreikään välisellä matkalla.

    Christer voisi biologina ihmetellä miten FTO-geeni (ja muut aineenvaihduntaan osallistuvat geenit) hirttää päälle (kromatiini estää geeniin tulevat ulkopuoliset ohjaukset) kun elimistö käy läpi sopivanlaisen stressitilan.

    Voi olla, että vähäenergiset pussikeitot yms. oikeasti saavat epigeneettisten säätelytekiöiden kautta ne pirun ”lihavuus geenit” oikeasti luulemaan, että elämme vähäenergisessä maailmassa forever.

    Mahtaakohan Nutriletin vakuutus korvata, jos ja kun tämä voidaan todistaa? Jokaiselle Nutrilettiä ostaneelle miljoonakorvaukset metaboliansa tuhoamisesta?

    Tykkää

  2. 45 minuuttia -ohjelman lakkautus on hyvin linjassa mediassa muutenkin vallalla olevan linjan kanssa: kriittisiä mielipiteitä ei saa julkaista, ihmisten pää tulee täyttää hömpällä…tai vaihtoehtoisesti aivopesulla.

    Tykkää

  3. 45 minuuttia -ohjelman lakkautus on hyvin linjassa mediassa muutenkin vallalla olevan linjan kanssa
    ……………………………………………
    Eikös se Puska ihan henk.kohtaisesti soittanut Maikkarin pomoille, että A. Heikkilä on saatava pois 55-studiosta puhumasta pskaa eli virallisesta linjasta poikkeavaa tietoa…

    Tykkää

  4. Luin artikkelin, missä valitettiin Tanskan aiemmin hyvin toimineen terveydenhoitojärjestelmän romahtaneen, kun tuottavuutta alettiin korostaa ja julkinen sektori pantiin kilpailemaan yksityisen sektorin kanssa. Vaikka vanhustenhoito edelleen on maailman kärjessä, terveydenhoitosektori ei ole enää hyvinvointivaltion arvon mukainen. Hoitoonpääsy on hidastunut. Sairaalasijoja on saatava lisää. Psykiatreja ei ole tarpeeksi.

    Sairaala-alueet toimivat aivan liian keskitetysti. Sairaanhoidosta on tullut liian akateemista, ei enää tiedetä, mitä todellisessa elämässä tapahtuu. Asioita johdetaan tilastojen ja graafisten käyrien kautta, potilaat ovat vain tuottavuuden vaatima paha, muuten ei-toivottuja. Laatua mitataan niin innokaasti, etteivät lääkärit jouda potilastyöhön. Dokumentaatio vie kohtuuttoman ajan. Nuoret lääkärit käyttävät vain 25% ajastaan potilastyöhön. Hallinnointia hallinnoinnin vuoksi. Kirjoittajat vaativat, että kilpailu yksityisen sektorin kanssa on lopetettava. (Niels Høiby, Martin Geertsen, Mette Abildgaard, Verdens bedste sundhedsvæsen – 40 år efter. Maailman paras terveydenhoitojärjestelmä – 40 vuotta myöhemmin. Berlingske Tidende 15.10.2013).

    Tykkää

  5. Ei tämä blogiteksti nyt oikein vedä kommentoijia. Taas liian pitkä pulina, lisäksi sekava ja aasinsillasta toiseen hyppelehtivä. – Tiivistämisen taito ja loogisuus puuttuu.

    Tykkää

  6. Britti siirtomaaherra Cameron uhkaa kieltää lehdistöltä vakoilua käsittelevien uutisten julkaisun. Euroopan kiinalainen hallitsija Cameron on kaksijakoinen tyyppi se ,että hänenkin puhelinta kuunnellaan niin sinne tulee myös viestejä Obamalta ”tuki nyt saatana niiden turvat ja heti tajuut sä urpo, sä olet mukana tässä”.
    Salailun ja kiristyksen ilmapiiri on Suomessa kohdistunut jo poliitikkojen osalta iltapäivälehdistöönkin myös tähän Iltalehteen.
    Esimerkkinä H Hautala joka sysäsi eroamisensa syyn median niskoille osoittaa jo härskiyden huippua.
    Iltapäivälehtien tavallaan vastuullisuus uutisoinnista kasvaa kaikenaikaa.
    Toivoa sopii ettei Herlinin veljekset sekaannu lääkebisneksiin fyrkalla.
    Vasemmistoliiton ministeri Suvi-Anne Siimes loikkasi näyttävästi lääketeollisuuden palvelukseen lobbariksi osoittaa jo miten moraalittomia temppuja politiikot tekevät puoluekantaan katsomatta.

    Tykkää

  7. Niinpä Pfizer-lääkeyhtiö huomasi, että Yhdysvalloissa on vielä 50 miljoonaa ihmistä vailla statiinia ja muuta kivaa ennalta-ehkäisevää myrkkyä. Lipitor atorvastatiini odotti ostajaansa ja uhriaan (muutaman päivän kuluttua tulee diplomi-insinööri Leino Utriaisen uuden “Statiinin uhrit” -kirjan arvio).
    …………………………………………………..
    Ohukaiskommentteja odotellessa….

    MTV-3 45 minuuttia paljasti, että ainakin yksi merkittävä sidonnaisuus oli jäänyt ilmoittamatta julkiseen tietokantaan. Dyslipidemian Käypä hoito –työryhmän jäsen, professori Antero Kesäniemi työskentelee merkittävässä asiantuntija-asemassa statiinejakin valmistavan lääketehdas Merc/MSD:n palveluksessa. Tietoa ei löydy Duodecimin ylläpitämästä sidonnaisuusrekisteristä….

    Tykkää

  8. Olen saanut arvokasta palautetta! Kiitos.

    ”Ei tämä blogiteksti nyt oikein vedä kommentoijia. Taas liian pitkä pulina, lisäksi sekava ja aasinsillasta toiseen hyppelehtivä. – Tiivistämisen taito ja loogisuus puuttuu.”

    Olet varmaankin oikeassa, että tuli taas pitkän sorttinen kirjoitus. Olet myöskin oikeassa, että aasinsillasta toiseen koikkelehditaan. Se on minun tyylini. Sitä en muuta. Yritän tyydyttää monenlaisten lukijoiden mielihaluja, siksi teksti on hyvin vaikea saada kaikkia tyydyttävään muotoon.

    Tykkää

  9. Christer: verbaalinen kommunikointi on hemmetin vaikeaa. Tästä syystä 10 cents 4 U:

    Johdolle (tässä tapauksessa tämän blogin perustallaajille) pitää olla ns. Executive Summary, jossa asia tiivistetään puoleen sivuun käyttäen kieltä, jonka lapsikin ymmärtää. Sillä voisit alkaa.

    Ongelmasi tulee olemaan nyt ja aina se, ettet koskaan voi asettua tarpeeksi idiootin asemaan, koska itse olet niin pitkällä pohdinnoissasi. Tähän törmään itse tämän tästä ja mikä pahinta, toiset eivät uskalla edes myöntää, etteivät ymmärtäneet mitä tarkoitin kuin ehkä vuosia myöhemmin.

    Esitykset (Powerpointit) pyrin tekemään niin, että katsoja ja kuulija tuntee olevansa fiksu.

    Tämä tarkoittaa sitä, että lamppu pitää syttyä kuulijan päässä ilman, että tuputan tietoa valmiiksi purtuna.

    Sama lähestymistapa toimii myös amerikan eläviin: heille jos kerrot miten asiat tulisi olla, he eivät varmasti halua viedä asioita eteenpäin, mutta jos annat tietoa tipottain siten, että he päätyvät samaan ajatukseen minkä itse olet tajunnut ajat sitten, hommat etenee (koska he luulevat keksineensä asian itse).

    Kaikkia tyydyttävää muotoa ei varmasti ole. Aina löytyy kitisijöitä, jotka osaavat lukea vain pilkkujen ja pisteiden paikat ymmärtämättä itse tekstiä. Heihin ei kannata tuhlata energiaa.

    Tykkää

  10. Tiivistämisen taito ja loogisuus puuttuu.
    ………………………………………………….
    Mitäh? Siellähän on vaikka kuinka paljon loogista juttua,jos vaan osaa itse tiivistää? Aivopesty ei ehkä huomaa….

    Esimerkkejä:

    ”Ylipainoisia ja sairaita ihmisiä syyllistetään omasta tilastaan, vaikka tuska, puuskutus ja kolotus on usein aiheutettu väärällä lääkityksellä ja ns. “terveellistä” ruokaa syömällä. Jos statiinilääkityksen ja verenpainelääkkeiden jälkeen ei jaksa mennä lenkille, niin ihminen on virkakoneiston mielestä laiska ja saamaton. Sellaiselle laiskurille kuuluukin kuukausien jonotusajat arvauskeskuksiin”

    ”Äsken tajusin, että myös terveys on eriarvoistettu. Suuret lääkeyhtiöt aivopesevät lääkäreitä ja terveysalan kouluttajia. Tee laskutoimitus lähipiirissäsi: Kuka tuntemistasi ylipainoisista ihmisistä täyttää kaikki tai useimmat seuraavista ehdoista:
    •ei käytä mitään lääkkeitä
    •ei käytä mitään kevyttuotteita eikä margariineja
    •ei käytä kovetettuja trans-rasvoja sisältäviä eineksiä, keksejä tai muita elintarvikkeita
    •ei käytä keinomakeutettuja elintarvikkeita eikä juomia

    Tykkää

  11. Virallinen valistaja sanoo, että terveenä pysyy, kun syö terveellistä ja monipuolista ruokaa.

    Tässä on jo kaksi valetta. Terveenä ei pysy, kun valistaja syö terveellistä ja monipuolista ruokaa, sillä valistaja ei ymmärrä, että kananmuna on monipuolista ruokaa ja kaiken lisäksi terveellistä.

    Valistaja on saanut rahaa ja kertoo, että ruoka on monipuolista terveellistä peruseinestä, kun siinä on sydänmerkki.

    Tykkää

  12. Sote-malli johtaa eriarvoisuuteen sanoo suomalainen lääkäriseuran Duodecim. Sen mielestä SoTe-malli vaarantaa palvelujärjestelmän oikeudenmukaisuuden ja tehokkuuden. Järjestämisvastuu tulisi viedä suoraan ERVA-alueille, jotka ovat jo nyt lähes täysin omavaraisia palvelutuotannossaan. Näin voitaisiin turvata yliopistosairaaloiden osaamisen täysi hyödyntäminen, syrjäseutujen palveluiden järjestäminen ja kustannusten parempi hallinta.

    Duodecimin mielestä SoTe-järjestämislain valmisteluryhmän loppuraportin mukainen malli tuottaa mutkikkaan ja moniportaisen hallintokuvion. Mallin esittämät perus- ja sote-alueet ovat eriarvoisia keskenään eivätkä ne paranna perus- ja erikoissairaanhoidon integraatiota nykyisestä. Valmisteluryhmän malli asettaa kunnat eriarvoiseen asemaan eikä se siten ole linjassa perustuslain kanssa.

    Erityisen huolissaan Duodecim on mallin vaikutuksista viiteen yliopistosairaalaan, jotka tällä hetkellä tuottavat vaativat erikoissairaanhoidon palvelut, vastaavat yhdessä yliopistojen kanssa lääkärien koulutuksesta ja tekevät suuren osan kliinisestä tutkimuksesta Suomessa. Duodecimin mielestä olisi lyhytnäköistä ja suurta resurssien haaskaamista muuttaa niiden asemaa kansallisen terveydenhuollon peruskivinä.

    Järjestämisvastuu ERVA-alueille

    – Duodecimin ehdottama malli muistuttaa Tanskan ratkaisua: järjestämisvastuu vietäisiin suoraan viidelle ERVA-alueelle, jotka jo nyt ovat palvelutuotannossaan lähes omavaraisia. ERVA ei toimisi palveluiden tuottajana, vaan olisi yliopistollisesta sairaalakuntayhtymästä erillinen järjestäjä, jolla on asiantuntijahallitus ja edustuksellinen valtuusto, kertoo pääsihteeri Matti Rautalahti Suomalaisesta Lääkäriseurasta Duodecimista.

    ERVA-perusteinen ratkaisu tarjoaisi selkeitä mahdollisuuksia alueen sisäiseen työnjakoon ja sitä kautta yksikkökustannusten parempaan hallintaan. ERVA-mallissa pystyttäisiin nykyistä paremmin huolehtimaan myös syrjäseutujen palveluiden järjestämisestä. ERVA-ratkaisu merkitsisi myös tehokkuutta yksityisen ja kolmannen sektorin palvelutuotannon sopimisessa sekä hoito- ja hoivakapasiteetin järkevässä käytössä. Viisi ERVA-aluetta pystyisivät keskenään luomaan vertaiskehittymistä tukevan yhteistyömallin ja kukin niistä voisi keskittyä toimintansa kehittämiseen päätoimisesti. Pienillä sote- ja perusalueilla kehittämistyö jää helposti sivuosaan.

    – Arvioimme, että Duodecimin ehdottama malli voisi tuoda noin miljardin euron suuruisen kevennyksen kestävyysvajeeseen, Rautalahti jatkaa.

    Duodecimin lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta on luettavissa kokonaisuudessaan oheisesta pdf-tiedostosta sekä Duodecimin internetsivuilta.

    Lisätiedot:
    pääsihteeri Matti Rautalahti, p. 0505941870, matti.rautalahti(at)duodecim.fi

    Tykkää

Jätä kommentti