Isot lihakset hanki – älä ole läskiesi vanki!

Kokonaisvaltainen terveys: lepo ja uni – rentoutuminen – fyysinen ravinto – psyykkinen ravinto – liikunta – elämän haasteet

 

Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri ja fitnesskilpailija Jan Sundell on kirjoittanut oivallisen kirjan tehokkaasta lihasvoimaharjoittelusta, painonhallinnasta ja ravitsemuksesta.

Kipin kapin rientäessäsi kirjakauppaan, on paikallaan nostaa esille kirjan ansiot.

  • Tämä on toistaiseksi parhain lukemani tietopaketti lihaskuntoharjoittelusta ja ravitsemuksesta. Kirjassa lihasvoiman hankinta esitellään sanoin ja kuvin, selkeästi ja havainnollisesti.
  • Kirjassa huomioidaan huippu-urheilijat, aktiiviset kuntoilijat ja aloittelijat, mutta ilahduttavan energisesti myös ylipainoiset ja iäkkäät. Kaikille näille ihmisryhmille löytyy tavoitteelliset harjoitteluohjelmat.
  • Ravitsemuksen suhteen ylilääkäri Jan Sundell pullistelee eturintamassa. Hän on rohkeasti luopunut iänikuisesta, virallisterveellisestä hapatuksesta: rasva pahaa – hiilihydraatti niin terveellistä – proteiini jopa vaarallista. Sundell korostaa rasvojen terveysvaikutuksia, varoittaa tomerasti liiallisesta hiilihydraatin (erityisesti sokerin!) saannista ja kiinnittää erityistä huomiota proteiinin laatuun ja määrään. HYVÄ!
  • Kirjan ravintolisäosio on lyhyen ytimekkäällä tavallaan juuri niin paljastava kuin sen pitääkin olla: Aika harvoista ravintolisistä on tutkitusti hyötyä kun tavoitellaan lihaskasvua. Ota vastaan Sundellin karu ja rehellinen lista toimivista ravintolisistä:
    • heraproteiini
    • maltodekstriini
    • kalaöljy
    • probiootit
    • kreatiini
    • beta-alaniini
    • D-vitamiini
    • C-vitamiini
  • Tämä kirja voi meissä kaikissa sytyttää liikuntakipinän, sillä kirjassa tuodaan ansiokkaasti esille mitä tiedämme elinvoimaisen lihaksiston merkityksestä terveydellemme:
    • TULE -vaivat pysyvät loitolla (TULE = Tuki- ja Liikuntaelimistö). Tämä tärkeä tieto on jäänyt liian vähälle huomiolle. Selkävaivojaan valittava voi löytää avun kuntosalista. Fysiatreilla, fysioterapeuteilla ja kuntohoitajilla on aihetta hypätä ilosta kun saavat näin hyvää vetoapua!
    • Painonhallinta onnistuu helpommin jos meillä on enemmän niitä tärkeitä energiaa kuluttavia lihaksia. Erittäin hyvä asia!
    • Aikuistyypin diabetes pysyy kurissa, sillä hyväkuntoinen lihaksisto ”imee” sokeria verestä parantaen merkittävästi sokeritasapainoa, insuliiniherkkyys kasvaa (tämä on hyvä asia) ja voimailevan diabeetikon lihaskudoksessa insuliinin signaali välittyy tehokkaammin. Diabeteksen hoitoon pitäisi kuulua pakollinen kuntosalitreeni!
    • Ikääntymiseen liittyvä lihaskato (sarkopenia) ja luukato (osteoporoosi) pysyy varmemmin loitolla jos pidät lihakset hyvässä kunnossa. Riippuu pitkälti lihasvoimistasi, jäätkö iäkkäänä sairaspetiin hoidettavaksi muitten armoille.
  • Lihas kasvaa levossa (saatuaan ensin treeniä!). Kirjan ansioihin kuuluu levon merkityksen korostaminen. Aloittelija ei voi harjoitella kuin kilpailija. Pitää löytää oma tasonsa levon, harjoituksen ja ravitsemuksen saralla. Nukkumisella ja rentoutumisella on erittäin suuri merkitys.
  • Selkeissä kuvasarjoissa käydään läpi elimistömme kaikki lihasryhmät ja osoitetaan niille sopiva, vahvistava liikesarja. Nyt tiedät miten saat herkullisen upeat pakarat, vahvat reidet, kehität vahvan selän, saat rinnan rottingille, lantion toimivaksi, six-päck vatsan, kunnioittavan leveät hartiat ja papua hauikseen.
  • Harvinaisen selkeät harjoitusohjelmat tekevät aloittamisen helpoksi. Jokainen löytää vähällä vaivalla omalle tasolleen soveltuvat ohjelmat.
  • Optimaalinen ravitsemus on vähintäänkin yhtä tärkeää kuin harjoittelu lihasvoiman kehittymisen suhteen. Koska lihas tunnetusti rakentuu proteiineista, on kerrankin kiva lukea sellaisen lääkärin tekstiä, joka ei pelkää proteiineja, eikä joka sivulauseessa varoittelee munuaisvaurioista (älytöntä!). Saamme tietää mistä ne protskut löytyvät ja miksi niitä kannattaa vetää sisuksiinsa erityisen tarmokkaasti. Ja ilokseni huomaan, että tässä on lääkäri, joka ei pelkää rasvaa. Hän ei löydä pahaa sanottavaa myöskään kolesterolista ja varoittaa viisaan pidättyväisesti tyydyttyneen rasvan vaaroista (joita ei juurikaan ole!). Sundell muistuttaa siitä miten lääkärit näennäisestä konsensuksesta huolimatta keskenään kinastelevat siitä, aiheuttaako kova (po. kiinteä) rasva valtimokovettumatautia vai ei.
  • Karppauskeskustelu on tervetullut. Meneillään oleva karppauskeskustelu on Sundellin mielestä ihan järkevän tuntuista. Kasvispainotteinen, maltillinen karppaus, kuuluu jokaisen terveyttään arvostavan ihmisen elämään. Paras tapa poistaa höttöhiilihydraatit ruokavaliosta on välttää sokereita sekä tärkkelystä ilman kuituja (valkoisia viljoja, riisiä, pastaa ja perunaa). Hiilarit kannattaa ottaa kasviksista, marjoista, hedelmistä, ruisleivästä ja tummasta riisistä.

 

Monen monta terveyskirjaa lukeneena, ilahduin poikkeuksellisen paljon Sundellin uudesta kirjasta! Kehotan kaikkia terveystietoisia ihmisiä varaamaan itselleen lukuhetken kirjan ääressä. Siitä lukuhetkestä voi alkaa uusi terveellisempi elämä.

Jan Sundell: Hanki lihasta, polta rasvaa. Tammi, 2012  ISBN 978-951-31-6807-0

 

4 kommenttia artikkeliin ”Isot lihakset hanki – älä ole läskiesi vanki!

  1. Olin kroonikkokipupotilas sekä ylipainoinen sohvaperuna. Söin pääasiassa lääkkeitä, liimailin ihoon morffiinilaastareita söin lähinnä lähipitzerian sekä siwan eineksiä.

    Sitten rupesin pikkuhiljaa liikkumaan 1 km kävelylenkki oli lähes ylivoimaista, tämä tie johti salille etc…
    Sitten kiinnostuin ravinnosta, jonka pohjana oli d3 vitamiini kokeilu annoksella 125mq/pvä. Josta sain merkittävää apua ihottumaani joka kiusasi varsinkin kasvoissa.
    Jätin ruuasta kaikki pois jotka aiheuttivat minulle negatiivisiä oireita, kuten mahakivut, ihottuma, hilse, pääkipu…..
    Lopputuloksena ravintoni on aikalailla sokeriton, viljaton, eieineksinen etc…
    Painoni on pudonnut vuodessa 110->80kg.
    Vein kaappiin unohtuneet särkylääkkeet 2 muovikassillista apteekkiin tuhottavaksi.

    Oliko tämä ihme?

    Ei se oli niskasta itseään ottamista sekä virallisen hoitosuosituksen kyseenalaistamista ravinnosta alkaen.

    Liikun aktiivisesti 5-6 kertaa viikossa syön terveellisesti, olen palannut työelämään, sosialisoiduin myös.

    Olen hiton onnellinen mies.

    Christer kommentoi: Olen hiton onnellinen puolestasi! Toivon sinulle hyvää jatkoa!

    Tykkää

  2. Vasta lähiaikoina on tullut medioissakin esille se fakta, että monet maamme virallisia ruokaympyrä jne. suosituksia tekevät lääkärit ja asiantuntijat omistavat suuria määriä osakkeita yhtiöistä, jotka valmistavat mm. sydäntautien tai verenpaineen hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä, margariinia ja mm. leipätuotteita:

    Lääkärin, jolle on hyötyä siitä, että ihminen syö vaaleaa leipää, eli turhia hiilihydraatteja tai ostaa kaupasta voin sijasta paljon halvemmalla tuotettavaa margariinia / rypsiöljyä ei pitäisi voida – maailmassa joka toimisi niinkuin sen pitäisi – antaa kansalaisille neuvoja siitä mitä suomalaiset syövät.

    Lääkärin joka hyötyy siitä, että ihmiset sairastuvat, ei pitäisi voida pystyä antamaan neuvoja ja suosituksia siitä mitä ihmisten tulisi syödä. On päivän selvää, että osa lääkäreistämme on alunperinkin hakeutunut ammattiinsa sen tarjoaman taloudellisten hyötyjen vuoksi: Kun nämä samat lääkärit sijoittavat rahojaan elintarvikkeita tuottaviin yrityksiin tai lääkealan firmoihin, lienee selvää, mitkä henkilöiden motiivit ovat.

    Turhat hiilihydraatit, eli vain tärkkelystä sisältävät ”lisukkeet”, kuten niitä ravintoloissakin kutsutaan ovat suomalaiselle ihmiselle tänä päivänä täysin turhia: Italiassa ihmiset, joilla ei ollut varaa tai mahdollisuutta syödä itseään täyteen pelkän lihan tai kasvisten avulla söivät pastaa, Aasiassa ihmiset söivät ja syövät tämän vuoksi riisiä, Peruna taas on pula-aikojen ja maaseudun rankkaa fyysistä työtä tehneiden suomalaisten vastine riisille ja pastalle siinä missä bataatti oli sitä amerikkalaisille tai couscous afrikkalaisille. Samaa vatsantäytettä ovat leivät ja ylipäätänsä viljatuotteet ympäri maailman.

    Tänä päivänä suomalaiset eivät yksinkertaisesti tarvitse tällaisia turhia lisukkeita: Kasvikset (höyrytetyt ei keitetyt) sisältävät paljon enemmän ravintoaineita kuin peruna ikinä. Leivän syönti on täysin turhaa ellei kyse ole ruisleivästä tai moniviljatuotteista, joista saa myös kuitua.

    Unohtakaa turhat hiilarit ja tarkkailkaa nimenomaan proteiinin ja ravintoaineiden määrää: Syökää paljon kasviksia ja varmistakaa proteiinin saanti. Siinä ovat eväät hyvään elämään.

    Tykkää

  3. Todella hyviä huomioita Mikko79.

    Päätin osallistua keskusteluun muutamalla lauseella osoittaakseni olevani elossa ja tukevani rohkeita kannanottoja.

    Todellakin – ihmettelen ja kummastelen itsekin joka päivä, mihin kunnon lääkärit ja kansanterveyden tukipilarit; terveyskeskukset ja omalääkärikokeilut ja kansakunnan terveydestä huolehtivat ammattilaiset ovat hävinneet, juuri silloin kun sitä joskus, näin vanhoilla päivillään tarvitsee.(64v)

    Kaikki alkoi oudosta tunteesta päkiöissä ja säärien tunnottomuudesta.

    Olen nyt odottanut jonossa toimenpiteitä kohta neljä vuotta. Ensin lähes kolme vuotta juossut yksityislääkäriasemilla kyselemässä ”arvauksia” oireisiini erilaisilta leipälääkäreiltä. Käyntini eivät johtaneet mihinkään. Itse kustansin selkärangan magneettikakuvaukset ja oireet alkoivat saada selityksen.

    Lopulta sain ”tutun lääkäriveljen” kirjoittamaan lähetteen keskussairaalaan. Odotin kuusi kuukautta ennenkuin kutsuttiin uudelleen magneettikuvauksiin ja verikokeisiin sekä saamaan jonkunlaisen diagnoosin. Mikä lie neurologin / ortopedin konsultaatio yhdistelmä. Todettiin vain, että tauti etenee ja pahenee ja annettiin vaivoilleni nimet; Polineuropatia ja lannerangan ahtautuma.

    Olen nyt itse-ehtoisesti lisännyt liikunnan määrää ja aiemmin olen jo vuosia tarkkailut ravintoni laatua.

    Aika kuluu. Nyt olen odottanut yli seitsemän kuukautta. Kysymys; mikähän se nk. hoitotakuu olikaan?

    Soitin välillä kysyäkseni ajanvaraukselta missä mennään. Jalka- ja selkävaivani vain senkun pahenevat. ”Ei ole lääkäreitä eikä aikoja – on vain odotettava. Potilaita on vain kertakaikkiaan liikaa ja kun sinulla nyt ei ole todettu esim. syöpää ja vielä hengität, niin saat kiltisti odottaa”, minulle vastattiin.

    Kysyin, olisiko hänellä joitakin neuvoa, niin hän vastasi; ”jos haluat apua, kaiva kuvetta ja matkusta kehä III:sen eteläpuolelle, siellä saat kyllä yksityisellä puolella apua, mutta rahalla.”

    Onko se todellakin niin – rahalla saa ja hevosella pääsee, mutta hyvinvointiyhteiskunta on tullut päätepisteeseen.

    Tykkää

Jätä kommentti