Raakamaidon saanti on turvattava!

Kokonaisvaltainen terveys: lepo ja uni – rentoutuminen – fyysinen ravinto – psyykkinen ravinto – liikunta – elämän haasteet

 

Meijerit pilaavat apilaviskin (lehmänmaidon) lähes juomakelvottomaksi tekemällä siitä nestemäistä roskaruokaa (homogenointi ja pastörointi). Parasta mahdollista maitoa on raakamaito (tilamaito, tinkimaito).

Terveysälykkäät suomalaiset ovatkin oppineet hakemaan aitoa maitoa suoraan maatiloilta tai ostavat sitä valkoista ihanuutta joistakin yksittäisistä jakelupisteistä.

Terveysälyttömät viranomaisemme haluavat nyt asettaa esteitä tälle raakamaidon jakelutouhulle. Pahoittelen kappaleen verran esiintyvää kapulakieltä:

Valtioneuvosto on vuodesta 2011 lähtien luonnostellut asetusta elintarvikevalvonnasta.  Raakamaidon suhteen halutaan rajoittaa elintarvikkeen (raakamaito + ternimaito) luovutusta alkutuotantopaikalla (maatilalla) enintään 2 500 kg vuodessa. Tämä on erittäin pieni määrä maitoa. Alkutuotannosta saisi lisäksi toimittaa jäädytettyä ternimaitoa enintään 5 000 kg vuodessa paikalliseen vähittäismyyntiin. Maitotuotteita saisi valmistaa alkutuotantopaikalla siellä tuotetusta maidosta silloin, kun tuottaja luovuttaa tuotteet alkutuotantopaikalta suoraan kuluttajalle. Käsiteltävän maidon määrä saisi tässä tapauksessa olla enintään 5000 kg vuodessa.

Terveysälyttömyys johtaisi mm. siihen, että erittäin suosittua Ahlmanin maitobaaria uhkaisi sulkeminen tai suoramyynnin jatkaminen suoraan asiakkailleen menisi kohtuuttoman hankalaksi, jopa riskaabeliksi toiminnaksi.

Mitä tapahtuu jos myyntipiste ylittää asetetut myyntimäärät?  Jos alkutuotantopaikasta luovutetaan yli 2 500kg raakamaitoa asiakkaille, tätä ylittävälle osalle maitoa myyjän on rakennettava myyntiä varten laitosyksikkö (oma ”meijeri”). Tietenkin tämä romahduttaisi tämän pienimuotoisen kaupan tällä terveellisellä raakamaidolla. Luonnollisesti isot meijerit (Valio, Arla-Ingman) vastustavat raakamaidon myyntiä ja saattavat olla koko tämän raakamaidon myyntiä hankaloittavan episodin takana.

Ahlmanin maitobaarista on myyty suoraan asiakkaiden astioihin vuodessa yli 20 000 kg raakamaitoa. Maidon laadusta on pidetty erittäin hyvää huolta omavalvonnalla ja eläinten hyvinvoinnista huolehtimalla. Maitobaari on hyväksytty elintarvikehuoneistoksi ja siellä noudatetaan tarkkaa hygieniaa ja omavalvontaa.

Uudistetun laikiasetuksen mukaan maitobaari olisi kuitenkin suljettava. Luonnollisesti tällainen hölmöily johti terveysälykkäiden asiakkaiden reagointiin. Nettiin perustettiin adressi Ahlmanin maitobaarin puolesta ja siinä vastustettiin lakiasetuksen läpimenoa tässä muodossa. Adressi keräsi lyhyessä ajassa yli 8 000 allekirjoitusta.

Yllämainittu adressi luovutettiin, mutta sitä ei Maa- ja metsätalousministeriöstä kukaan suostunut ottamaan vastaan julkisesti, vaan se jouduttiin luovuttamaan sähköisesti. Tietojeni mukaan adressi hautautui muiden paperipinojen alle.

Nyt on uusi tinkimaito -adressi nähnyt päivänvalon. Siinä on tällä hetkellä yli 1 100 allekirjoitusta. Jos haluat tukea tätä tärkeää raakamaito -asiaa, voit käydä allekirjoittamassa adressin tai ottaa yhteyttä esimerkiksi minuun (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Annan tarvittaessa lisätietoja.

Lukuvinkkejä:

Maitovallankumous on NYT!

Maidoilla on eroa, osa 1

Maidoilla on eroa, osa 2

Piimäbaareissa Itävallan alpeilla

MAITO – meijereiden pilaama terveysjuoma

Tilamaidon infosivut

 

Mitä mieltä olet maidon myynnin koukeroista täällä Suomessa?

 

 

 

18 kommenttia artikkeliin ”Raakamaidon saanti on turvattava!

 1. Eikö yksikään vhh-kirjoittaja voi olla sortumatta noihin salaliitoteorioihin? Vie heti pohjan pois muuten asialliselta kirjoitukselta. Keitä ovat nämä ”terveysälykkäät”? Ovatko he niitä, jotka tuputtavat omia ruokailu/makutottumuksiaan toisille hurmoksenomaisesti? Sitten kuulun kernaasti ”terveysälyttömiin”! Itse maaseudun kasvattina näen tämän tilamaitohössötyksen jonkinlaisena muoti-ilmiönä, joka on eräänlainen karppauksen sivutuote. Lähinnä myöhäisherännäiden kaupunkilaisten trendi, kun haikaillaan niitä olemattomia ”wanhoja hyviä aikoja” ja pyritään tekemään tavallisesta lehmänmaidosta väkisin jotain ihmeitä tekevää terveystuotetta…

  Tykkää

 2. maailmassa on Miljardeja ihmisiä jotka ei käytä maitoa ja siellä ei tunneta osteoporoosia. Taitaa olla, että juuri täällä maitomaissa sitä luukatoa esiintyy..kumma juttu?

  Tykkää

 3. Tässä lähistöllä, missä minä asun, ei ole enää lypsylehmiä, koska pienet maatilat eivät kannata ja byrokratia on paisunut liian monimutkaiseksi. Kanaakaan ei saa kuulema pitää ilman lupaa. Undulaattia saa pitää.
  Mutta saan joskus tuttavalta pienen Lapin lehmän maitoa, ja se on tosi hyvää!! Saan siis ihan ilmaiseksi maitoa, jos haluan. Harmi jos niin yksinkertainen asia kuin maidon osto suoraan tilalta pitää sekin tehdä liian vaikeaksi, mutta työllistäähän se tietysti mukavasti viranomaispuolella ihmisiä ja he tuntevat itsensä tärkeiksi.
  Jos joskus onkin joku bakteeriongelma, ne hoidetaan. Olen joskus ostanut kaupastakin hometäpläisen vanukkaan tai hapantuneen maidon, onko se nyt maailman ihme jos joskus löytyy bakteeri luomutuotteesta jos niitä löytyy kaupankin tuotteista.
  Tilalta saatu maito on hyvää, ja kiintiöt joutaa hiiteen… Kaikki yritetään ketjuttaa isojen puljujen yksinoikeudeksi.

  Tykkää

 4. Missä on tutkimuksen raportti, jossa kiistattomasti osoitetaan, että homogenisointi (maitorasvan pillkkominen, mikä estää rasvan kokkaroitumisen maitoon) ja pastörointi (maidon nopea kuumentaminen, tappaen haitallisia bakteereita, joita tulee maitoo helposti navetoista alkaen, mikä edistää maidon säilymistä) olisivat terveydelle haitallisia asioita? Ja kuka sellaisen tutkimuksen on tehnyt?

  En ole sellaista nähnyt.

  Mieluummin juon turvallisin mielin pastöroitua maitoa, kuin saan maidosta vaarallisia bakteereita elimistööni.

  Ennen pastöroinnin keksimistä ja käyttöönottoa pilaantuneen maidon aiheutamiin komblikaatioihin lapsia menehtyi. Tuollainenko riski halutaan takaisin?

  Tykkää

 5. Isäni 69-vuotta on sairastanut kaksikymmentä vuotta voimakasta laktoosi-Intoleranssia sekä hänellä on Keliakia.Vatsa ja suolisto on reistaillut ja ollut turpeana aina. Nyt juotuaan reilun vuoden ajan raakamaitoa (5-7 litraa viikko) on vatsa yllättäen kunnossa sairauksista huolimatta!
  Suomalainen Elintarvike-ja Meijeriteollisuus tulisi saattaa oikeudelliseen edesvastuuseen vuosikymmeniä jatkuneesta maitotuotteiden sekä muidenkin perus raaka-aineiden sabotoinnista.

  Tykkää

 6. Lopetettuani imettämisen 19 vuotta sitten tyttäreni ei kyennyt käyttämään käsiteltyä maitoa. Vinkin saatuani hain suoraan luomutilalta maitoa, joka oli menestys. Nyt käytän itse raakamaitoa ja raakakermaa ja saan hyödyllisiä bakteereja joka siemaisulla ja maistuu niin hyvälle!

  Tykkää

 7. Hei Pekkis! Missäpäin palloa asuu ne ”Miljardit” ihmiset jotka eivät käytä maitoa? Eikä maito tietenkään ole ainoa osteoporoosilta suojaava ravintoaine;) Raota nyt hyvä mies sitä kaivonkantta ja nouse maan pinnalle!

  Tykkää

 8. Aikuiset ihmiset saavat puolestani juoda vaikka kuravettä, mutta lasten kanssa pyytäisin, että ottaisitte huomioon EHEC-bakteerin vaarat. Homogenointi ei ole millään tapaa välttämätöntä, mutta pöpöjen kanssa ei ole leikkimistä.

  Tykkää

 9. Orkkis! Olen asustellut esim. Aasiassa ja siellä on melkoisesti ihmisiä ja maitoa ei juuri mistään saa. Osteoporoosia ei esiinny kuten täällä. Myös latinalaisessa amerikassa luukato vähäisempää. Muistan lukeneeni jotain että eniten osteoporoosia esiintyy Suomessa,Ruotsissa ja USA:ssa ja niissä juodaan myös eniten maitoa. Suomalaiset on vain aivopesty pienestä tähän maidon juomiseen. Maito on vasikoille ja lapsille

  Tykkää

 10. Vielä Pekkikselle… Niinpä niin.Suomessa ja muissa pohjoismaissa sekä ”kehittyneissä maissa” osteoporoosia on laajassa määrin alkanut esiintymään VASTA maidon teollisen käsittelyn alkamisen jälkeen! Tähän aivopestyt vastaavat että ”ei aiemmin tutkittu”…mutta mutta…no ajatelkoot ne kenellä on perspektiiviä hieman enemmän syihin ja seurauksiin sekä tietyistä toiminta tavoista hyötyjiin! Sylttytehtaat eivät todellakaan ole kaukana.
  Vielä lopuksi voisin muistuttaa Nobelilla palkitun säilörehun eli AIV:n mahdollisista vaikutuksista ihmisten allergioihin sekä iho-ja hengityselin sairauksiin…

  Tykkää

 11. Orkkis! maito estää/vaikeuttaa raudan ym. tärkeiden aineiden imeytymisen elimistöön. Maitomaissa korkeat diabetes,syöpä,sydänsairaustilastot. Laktoosi-intoleranssista kärsii suurin osa maailman ihmisistä,Suomessa maidon pakkolitkimisellä on saatu joku sietokoky sille,vaikka moni ei siedä sitä täälläkään. maito on yhteydessä korvatulehduksiin.maito sisältää estrogeeni ym hormoneita.miehillä maito lisää syöpäriskiä ja häiritsee hormonitasapainoa aiheuttaen mm. fyysistä naisistumista.Moni astmaatikko on yllättäen parantunut jätettyään maitotuotteet pois ruokavaliostaan..mutta toki jos ihminen päättää että maito on terveysjuoma, niin silloin se on 😀

  Tykkää

 12. Justiinsa näin.. Mitäs luulette että onko Afrikassa yhtään laktoosi-intoleranssia? Nämä ovat yltäkylläisten maiden ongelmia, joissa ihmiset voivat valita mitä syövät ja paljonko ja ylimääräisen voi kaataa roskikseen. Maitoa käsitellään niin rajusti, että Länsimaissa ihmiset ovat tulleet jo allergisiksi sille. Tämän takia tinkimaito sopii ”Laktoosi-intolerantikoille”, sitä ei ole käsitelty vaan se on puhdasta.

  Nyt puhtaudesta alkaa kitinä bakteereista, kannattaako kasvattaa lapsiaan muovipussissa? Jos mukulasi on jatkuvasti sairaana, niin olisiko kannattanut antaa hänellekin parempi elämänlaatu ja antaa lahjaksi vastustuskykyä pöpöjä vastaan. Sitä vastustuskykyä ei muuten saa sellaisesta pienestä muovipullosta kaupasta, se pitää hankkia muuten.

  Ja se ettei jotain tauteja ole jossain kolmansissamaissa, johtuu ihan siitä että terve ihminen on sellainen jota ei ole vielä tutkittu tarpeeksi.

  Tykkää

 13. Pari kuukautta sitten EWIRA ilmoitti että ,
  tutkisi kuinka saisi paremmin tutkittua raakamaidon ja itse asiassa ilmoitti tutkivansa kuinka saisi LISÄTTYÄ raakamaidon tuotantoa ???.
  -aika erikoista ” tutkimusta ” terveellisemmän maidon puolesta näyttäisi olevan .
  Kuulostaa ennemminkin lobbarien pikaiselta
  toiminnalta saada koko raakamaito aihe mahdollisimman nopeasti suljettua.
  Odotin ennemminkin raakamaidon halpoja ja helppoja pikatestejä

  Tykkää

 14. ”Nyt puhtaudesta alkaa kitinä bakteereista, kannattaako kasvattaa lapsiaan muovipussissa? Jos mukulasi on jatkuvasti sairaana, niin olisiko kannattanut antaa hänellekin parempi elämänlaatu ja antaa lahjaksi vastustuskykyä pöpöjä vastaan. Sitä vastustuskykyä ei muuten saa sellaisesta pienestä muovipullosta kaupasta, se pitää hankkia muuten.” Sundi, kannattaa tutustua EHEC-bakteerin vaarallisuuteen ennen em. kommentteja. Vastustuskykyä voi vahvistaa huomattavasti turvallisemminkin, eikä tarvitse kaupan pöpöpullojakaan ostella.

  Tykkää

 15. ”Mitäs luulette että onko Afrikassa yhtään laktoosi-intoleranssia?”

  Itseasiassa on.

  http://www.forumbiodiversity.com/showthread.php/2646-Lactose-Intolerance-World-Map

  Eräät populaatiot ovat ilmeisestikin adaptoituneet maitotuotteille.

  ”Maitoa käsitellään niin rajusti, että Länsimaissa ihmiset ovat tulleet jo allergisiksi sille. Tämän takia tinkimaito sopii “Laktoosi-intolerantikoille”, sitä ei ole käsitelty vaan se on puhdasta.”

  Tämä ei pidä paikkaansa. Tinkimaidossa on laktoosia siinä missä kaupan maidossakin. Jos henkilö X pystyy juomaan ongelmitta edellistä muttei jälkimmäistä, ei hän ole varsinaisesti laktoosi-intolerantikko. Kyse voi olla yliherkkyydestä joka hoituu sillä että edelliseen tulee totuttauduttua pienemmin annoksi ja/tai – itse pidän tätä todennäköisempänä – plasebovaikutuksesta.

  Tykkää

 16. Kumma ettei etelän maissa juoda enempää maitoa, vaikka siellä on ollut mahdollista juoda maitoa ympäri vuotisesti huomatavasti pidempään kuin Suomessa. Niin Suomessahan tätä on tapahtunut vasta n. 60 – 70 vuotta. Niin ja voisiko olla mahdollista, että Suomessa maitoannokset ovat olleet niin vähäisiä, että suomalaiset ovat voineet juoda pidempään maitoa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s