Korruptio rehottaa kännykkäbisneksessä

Kokonaisvaltainen terveys: lepo ja uni – rentoutuminen – fyysinen ravinto – psyykkinen ravinto – liikunta – elämän haasteet

 

Työterveyslaitoksessa muhii skandaali. Siellä aiotaan palkita korruptoitunut kännykkätutkija. Erja Tamminen otti selvää asioista.

 
Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen Erja Tamminen otti selvää siitä miten Työterveyslaitos palkitsee korruptoituneen kännykkätutkijan. Näin meillä Suomessa tehdään!

Oheinen teksti on lyhennelmä Tammisen kirjoittamasta pitkästä jutusta Veteraaniurheilijan blogissa.

Työterveyslaitoksen järjestämässä tilaisuudessa 22.11.2012 palkitaan ruotsalainen epidemiologi Anders Ahlbom Karoliinisesta instituutista. Ahlbomille myönnetään Työterveyslaitoksen entisen pääjohtajan nimeä kantava Jorma Rantanen-palkinto.

Työterveyslaitoksen kutsussa luonnehditaan Anders Ahlbomia ”kansainvälisesti arvostetuksi” ja ”hänen erityisasiantuntemustaan ovat mm. syöpiin ja sähkömagneettisiin kenttiin liittyvät sairaudet ja niiden vähentäminen.”

Totuus ei voisi olla kauempana! Olisiko totuudenmukaisempaa käyttää ilmaisua ”hänen erityisalaansa ovat mm. syöpiin ja sähkömagneettisiin kenttiin liittyvät sairaudet ja niiden väheksyminen?”

Työterveyslaitos aikoo nimittäin palkita professorin, joka ei ole intressiristiriidoista vapaa tiedemies. Ruotsalainen journalisti Mona Nilsson paljasti 23.5.2011, että Anders Ahlbomilla on yhdessä veljensä Gunnarin kanssa Brysselissä lobbausfirma, jonka toimialana on mm. IT-teollisuuden tuotteiden markkinointi ja turvanormeihin sekä alan lainsäädäntöön vaikuttaminen.

Nilssonin paljastus johti Ahlbomin jääväämiseen ja epidemiologiajaokseen IARC:n valittiin toinen puheenjohtaja. Ahlbom ei myöskään enää toimi Ruotsissa Karoliinisen Instituutin sähkömagneettisten kenttien tevreysvaikutuksia arvioivassa työryhmässä.

Suomessa Ahlbom kuitenkin saa palkinnon. ”Tässä ei ole mitään ihmeellistä. Jorma Rantanen -palkinto on vanha perinne”, kommentoi Työterveyslaitoksen Professori Anna-Liisa Pasanen. Vanha perinne on myös Suomessa rehottavat hyvä veli- ja sisarverkostot! Hyvä veli- ja sisarverkostot ovat pienen maan etu, mutta hyvin pienelle piirille.

Mikäli Ahlbomin kaltaisia asiantuntijoita palkitaan ja kuullaan, on tuskin odotettavissa mitään suurta tai konkreettista muutosta Suomen langattomia verkkoja koskevassa raja-arvopolitiikassa. Säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessori Kari Jokela pitää Ahlbomiin kohdistuvia epäilyjä aiheettomina.

Nokia on rahoittanut Jokelan tutkimusta ja hänellä on yhteistyöhankkeita Nokian tutkimuksesta vastaavan Sakari Langin kanssa. Lang puolestaan on ollut myös matkapuhelinteollisuuden kattojärjestön MMF puheenjohtajana. Kari Jokela toimii käytännössä lausunnonantajana matkapuhelinten terveys- ja ympäristövaikutuksiin liittyvissä kysymyksissä Suomessa. Tämä on joillekin verkostoille mieleen.

Pitäisikö meidän seurata Intiassa 1.9. voimaan tullutta lakia, jonka mukaan matkapuhelimissa on oltava säteilyarvon (SAR) ilmaiseva tarra? SAR-arvoa on Intiassa tiukennettu 1,6 W/kg kuten esimerkiksi USA:ssa, Kanadassa, Uudessa Seelannissa, Etelä-Koreassa, Taiwanissa ja Boliviassa. Suomessa SAR-arvo on 2 W/kg.

Myös matkapuhelintukiasemien säteilytasoja on Intiassa madallettu. Intian viranomaiset velvoittavat, että kännyköiden myyntipakkauksissa on tietoa toimenpiteistä, joilla kuluttaja voi edistää varovaisuusperiaatetta ja ehkäistä mahdollista syöpäriskiä.

Kuluttajia kehotetaan pitämään kännykkää etäällä kehosta, lyhentämään puheaikaa, käyttämään matkapuhelimen kaiutinominaisuutta tai handsfree-laitetta, sekä suosimaan tekstiviestejä. Viranomaiset mittaavat pistokokein säteilytasoja.

Näiden ohjeiden korostaminen olisi Suomessakin paikallaan, sillä markkinoille on tullut aivan uudenlaisia älypuhelinmalleja, joissa kännykkä voi toimia myös tukiasemana tai langaton laajakaistayhteys Wlan jäädä päälle, jolloin puhelin säteilee tavallista enemmän.

Intiassa, kehittyvässä maassa, huolehditaan väestön terveydestä ja hyvinvoinnista paremmin kuin korkean teknologian Suomessa, jossa päätöksenteolla hyödynnetään vain joidenkin yritysten liiketoimintaa. Kumman maan, Suomen vai Intian päättäjät palkitaan ”Jorma Rantasen palkinnolla” tulevaisuudessa?

 

23 kommenttia artikkeliin ”Korruptio rehottaa kännykkäbisneksessä

  1. Olen kerännyt pelkästään 6 minuutin lämpövaikutukset tunnustavan ICNIRP-kerhon kritiikkiä:

    http://www.chronicexposure.org/limitsICNIRP.html

    Suosittelen sieltä erityisesti Don Maischin väitöskirjaa, jossa hän kertoo kutsuperiaatteella toimivan ICNIRP-kerhon historialliset taustat. Selventänee myös tapaus Ahlbomia.

    Kiitos Christer ja Erja, että uskallatte puuttua tähän tärkeään, lasten terveyttä koskevaan asiaan!

    Tykkää

  2. Minut vetää aina niin hemmetin yläkuloiseksi tämä ihmisten suuri luottamus auktoriteetteihin ja professoreihin! Joudun usein kulauttamaan puoli pulloa viinaa, että purskautan kossulla huonon olon suustani ja mielestäni.
    Suomessa on tehty paljon ”tutkimuksia” kännykästä. Suomessa ei ole tehty ainuttakaan rehellistä ja tieteen arvot sietävää tutkimusta kännykästä!
    Ensimmäinen ”laaja tutkimus” oli Nokian 100% masinoima, mutta valtion maksama ja valtion siloisen stakesin arvovallan peliin laittama törerrys. Oli muistaakseni terveysministeri Huuhtanen ministerinä täysin puserot auki mukana selittämässä asiaa. Kaikki myöhemmät ”tutkimukset” pohjautuvat tuohon 1990-luvun sontaan.

    Kännykkäteollisuus loppuisi maailmasta, jos tulisi riippumaton ja järkevä tutkimus, jossa todetaan mokoma vaaralliseksi. Tai sitten sille saisi ostaa kalliisti käyttöaikaa Alkosta ja netistä. Valtio vetäisi terveyden menettämisestä kunnon miljardit. Niinhän tehdään röökistä ja brenkustakin.
    USA:n korkein oikeus ja sen keski-iältään 80 vee höppänät saivat P.M. tupakkajättiläisen professoreilta ”tutkimustuloksen” jossa kerrottiin tupakan olevan vaaratonta, jopa tiettyihin asioihin terveellistä. Niinpä sitten vanhushöppänät päätti, että ei mitään korvausvaatimuksia Pilippin Morrisille, tai sille Malporomiehen työnantajalle! Niin suuri usko oli sielläkin auktoriteetteihin.

    Kuopion yliopistossa oli vuosikymmenen tutkijaprofessori, joka kusi poikansa kanssa miljoonia ja miljoonia valtiolta, RAY:ltä, Sitralta, Keksintösäätiöltä ja kelalta. Laittoivat fyrgat taskuihinsa ja julkaisivat ”tutkimustuloksia”. Niissä kerrottiin sydäninfarktin olevan kivulias. Siinä usein saaja kuolee ja niitä pitäisi pyrkiä vähentämään.
    Täydestä meni ja täydestä meni välillä poikansa ”tohtoriarvokin” papereissa, vaikka taisi olla intissä käyty lääkintämieskurssi ainut papru.
    Isukka ja poika lähtivät ensin Kuopjiosta ja lopulta sitten Amerikkaan. Asia unohtui, paitsi ei minulta.

    Tykkää

  3. Saisiko ihan lyhyen selityksen siitä siitä, miten ’kännykkäsäteily’ aiheuttaa syöpää? Olen sitä netissä kysellyt ennekin. Minulle vastattiin, että se vahingoittaa DNA:ta. Seuraava kysymys oli, miten se voi sen tehdä kun ’kännykkäsäteilyn’ energia ei millään riitä kemiallisten sidosten rikkomiseen. Tähän kysymykseen ei sitten enää herunut vastausta. Saisiko nyt?

    Tykkää

  4. Hei,
    Kiitos Örkki hyvästä kysymyksestä. Todellakin Maailman terveysjärjestö WHO:n syöväntutkimuslaitos luokitteli matkapuhelinsäteilyn ”Mahdollisesti karsinohgeeniseksi ihmiselle” keväällä 2011 Ranskan Lyonissa. Joissakin epidemiologisissa tutkimuksissa on suurkuluttajilla nähty kohonnut aivokasvainriski sillä puolella päätä, jolla ovat kännykkää käyttäneet. Myös muutamissa viimeaikaisissa syöpätilastoissa näkyy aivokasvainten lisääntyminen. Lisäksi noin 50 tutkimusta osoittaa sähkömagneettisen kentän voivan aiheuttaa DNA-muutoksia. Vaikutukset eivät ilmene kaikilla solutyypeillä. Arvellaan, että vaikutusmekanismi syntyy välillisesti esimerkiksi vapaaradikaalireaktion kautta. Koska kännykät ovat levinneet laajamittaisesti käyttöön ja monella on riippuvuussuhde uuteen teknologiaan, on vaikea kuvitella, että luopuisimme kännyköistä. Tästä syystä olisikin aiheellista puhua pitkät puhelut kiinteästä liittymästä ja matkapuhelimesta joko handsfreen tai kaiuttimen kautta lyhyet puhelut. On hyvä muistaa, että tieteessä uuden teknologian suhteen on paljon aukkoja eikä teknologiaa ole millään tavalla ennen sen käyttöönottoa testattu.

    Tykkää

  5. Minä kysyin sitä mekanismia, jolla ’kännykkäsäteily’, jonka energia on hyvin monta kertalukua pienempi kuin molekyylien sidosenergiat, voisi vahingoittaa molekyylejä.

    Tarvittiin aika monta sanaa selittämään sitä, että mistään sellaisesta mekanismista ei ole mitään tietoa.

    Tykkää

  6. Intiassa, kehittyvässä maassa, huolehditaan väestön terveydestä ja hyvinvoinnista paremmin kuin korkean teknologian Suomessa, jossa päätöksenteolla hyödynnetään vain joidenkin yritysten liiketoimintaa. Kumman maan, Suomen vai Intian päättäjät palkitaan “Jorma Rantasen palkinnolla” tulevaisuudessa?

    Ööö nyt meni kantasolutuote pesuveden mukana pöpelikköön.

    Suomen viimeinen leprasiirtola lopetettiin 1953.
    Intiassa ei ole vielä taidettu avata sitä ensimmäistäkään.

    Toivoisin pikkasen järkeä kun suu vaahdossa meuhkaa marginaalissa.

    Tykkää

  7. Nimimerkki ’Örkki’ oli kiinnostunut syövän mekanismista.

    Mekanismin kuvaa professori Dariusz Leszczynski:

    Click to access session8.2-leszczynski.pdf

    Professori Dennis Henshaw tarkentaa mekanismia ELF-alueen osalta:

    Click to access session7.3-henshaw.pdf

    Myös Childhood Cancer 2012-konferenssin muut esitykset ovat katsomisen arvoisia, pitkän linjan tutkijoilta, ilman ICNIRP-kytköksiä:
    http://www.childhoodcancer2012.org.uk/programme.asp

    Tykkää

  8. Näin toimii Suomalainen ”maailman korruptoitumattomin maa”…eihän täällä nyt herranjestas bisnes vaikuta tutkimustuloksiin! niin tapahtuu vain muualla;)…

    Tykkää

  9. Anders Ahlbomilla on Pubmedin mukaan 275 asiaa käsittelevää kansainvälistä artikkelia, Erja Tammisella ei yhtään. On helpompi uskoa, ihmistä, joka on julkaissut paljon aiheesta. Tämä tarkoittaa, että alan tutkijat pitävät tuloksia uskottavina. Erja Tamminen ei ole vakuuttanut ketään tiedemaailmassa.

    Sundvist esittää todisteena IARCin puheenjohtajuuden menettämisen ja toiminnan loppumisen Karoliinisen instituutin säteilyn vaikutuksia seuraavassa ryhmässä. Tämäkään ei ole kauhean vaikuttavaa. Eräs alan skandaali oli se, että alan johtavat tutkijat erosivat vastalauseena asiaa tutkivasta kansallisesta komiteasta, koska eräs tutkija, jolla oli läheiset välit, sähköyliherkkiin, väitti, että tomaateilla tehdyt tutkimukset voidaan suoraan yleistää ihmisiin. Kyseinen tutkija ei ollut tehnyt ikinä mitään eläimillä.
    Ahlbomin väistyminen todennäköisesti johtuu ’uskovaisten’ aiheuttamasta asiattomasta painostuksesta.

    Tykkää

  10. ”Ahlbomin väistyminen todennäköisesti johtuu ‘uskovaisten’ aiheuttamasta asiattomasta painostuksesta.”
    Tällaisia väitteitä voi heitellä vain nimimerkin takaa. Kuten kirjoituksessani mainitsen, WHO:n syöväntutkimuslaitos IARC on korostanut intressiristiriidoista riippumattomuutta yhtenä luotettavan toiminnan ja riippumattoman päätöksenteon tärkeänä motiivina. Mikähän motiivi nimimerkillä ”tutkija” on leimata riippumattomuus ja tukea henkilöä, jolla on todettu olevan sidonnaisuuksia?
    Minä esiinnyn journalistina, en tutkijana. Olen selvitellyt asioita vuodesta -97, kirjoittanut aiheesta viisi tietokirjaa ja täysin vakuuttunut teollisuuden roolista tutkimuksen ja rahoituksen taustalla. Näin toimi tupakkateollisuuskin.
    Politiikasta, teollisuuden taustavaikututtamisesta ja itse tieteestä löytyy infoa http://www.microwavenews.com – siellä on perusteellinen selvitys myös IARC:n tapahtumista keväällä 2011 ja Ahlbomin hyllyttämisestä.

    Tykkää

  11. No, onneksi Intiassa huolehditaan ihmisten terveydestä paremmin kuin Suomessa. Suomessa alkoi kännyköitten käyttö laajasti ensimmäisenä maailmassa, mutta jostain kumman syystä täällä ei kuitenkaan ole räjähtänyt aivosyöpä tai kasvaimet epidomoliseksi ongelmaksi. No, olen asunut Intiassa, niin siellä kenties tarvittaisiin enemmän ihan sitä perusterveydenhuoltoa. Mieluummin kuin SAR-arvon tiukennusta.
    Lämpimin terveisin Christer.

    Tykkää

  12. … jostain kumman syystä täällä ei kuitenkaan ole räjähtänyt aivosyöpä tai kasvaimet epidomoliseksi ongelmaksi…

    No jos näin olisikin käynyt niin sehän selitettäisiin ” kännykkäsäteilystä johtumattomiksi kansallisiksi geenistö-ongelmiksi..” ja samalla Lumiat sattaisiin kytkyllä -35% 😉 Vaan miksiköhän muualla maailmassa ollaan paljon varovaisempia kännykkäsäteilyn riskien suhteen kuin suomessa? Eivätkö ne välitä lapsistaan niin paljoa kuin me suomalaiset? Mehän hoidetaan vanhuksiakin niin hyvin..!

    Tykkää

  13. Kännyköitä on ollut nyt käytössä noin 20 vuotta. Missä on ne syöpäpotilaat? Ei ainakaan vielä ole mitään epidemiaa. Odotellaan nyt vielä 30 vuotta, niin saadaan takuulla selville kuinka suuresta riskistä on kyse. Kännykkä aiheuttaa lähinnä pientä lämmön nousua kudoksissa. Myös sauna ja aurinko aiheuttavat lämmön nousua kudoksissa.

    Käyttelen kännykkää ihan rauhassa ja levollisin mielin, sillä en usko noin pienien säteilyarvojen pystyvän aiheuttamaan riskiä. En usko noihin tutkimuksiin, mutta uskon ihan tavallisiin havaintoihin ympärillä olevassa maailmassa. Kysymyksessä ei voi olla vakava asia.

    Tykkää

  14. Taivas tippuu! Kaikki on kauheaa!

    Just joo. Kännykköjä on nyt käytetty yleisesti jo pari vuosikymmentä, jos asia olisi niin hirveän ”karsinogeeninen” kuin te HALUATTE uskoa luulisi sen tulevan esiin jossain muuallakin kuin teidän surkeissa blogeissanne. Taivas tippuu! Kaikki on KAUHEAA! Apuaaa! SKANDAALI! Tätä säteilyä ei kestä kukaan!

    Tykkää

  15. ”Kännykkä aiheutta sairauksia”-kirjoitukseen. Niin ei ole käynyt, ja kirjoittaja käyttää konditionaalia. Sillä, kondititionaalilla, voisimme perustella mitä tahansa asiaa. On havaittu tutkien , kännykkämastojen ja muitten mahdollisten sähkömagneettisten säteilyn aiheuttavien laitteiden aiheuttavien oireita herkimmillä. Tässä on vain se ongelma,että tutka pyörii, mutta se on ollut pois päältä, siis lähettämättä näitä vaarallisia säteitä. On vain huollettu rattaistoa, ilman , että tutka olisi ollut päällä. Silti ihmiset ovat saaneet oireita. Samoin tukiasemat, jos ovat olleet näkyvillä, ovat aiheuttaneet selviä fyysisiä oireita, vaikka uudet tukiasemat eivät ole vielä olleet toiminnassa.
    Johtopäätös: Mieli ihmisen tekee vaikka mitä.

    Tykkää

  16. Suomen Lääkärilehdessä oli eilen (21.9.2012) tällainen uutinen:

    Kännykät voivat vaikuttaa aivojen aineenvaihduntaan ja verenkiertoon

    – Keskushermoston lämpötilan nouseminen liian korkeaksi voi johtaa hermosolujen vaurioitumiseen. Tästä seuraisi esimerkiksi päänsärkyä, huimausta ja pahoinvointia. Halusimmekin selvittää, aiheuttaako altistuminen RF-kentille sellaisia lämpövaikutuksia pään alueen kudoksissa, että niistä voisi seurata terveyshaittoja, toteaa erikoislääkäri Harri Lindholm Työterveyslaitoksesta.

    Sekä Työterveyslaitoksen että Turun yliopiston tutkimukset osoittivat, että altistuminen voi vaikuttaa aivojen aineenvaihduntaan ja aivojen verenkiertoon.

    – Tulosten perusteella ei voi kuitenkaan vielä sanoa, seuraako altistumisesta terveysvaikutuksia. Onkin tarpeellista toistaa kumpikin tutkimus, tähdentää Turun yliopiston professori Heikki Hämäläinen.

    Kyselytutkimuksella tietoa käyttäjien oireista
    Säteilyturvakeskuksen kyselytutkimuksesta selvisi, että lähes 15 prosenttia vastaajista koki matkapuhelimen käytön yhteydessä korvien soimista ja 10 prosenttia kuulon heikkenemistä. Harvinaisin oire oli pahoinvointi ja tavallisin polttava tunne korvassa.

    Työterveyslaitoksen osaprojektissa selvitettiin, voiko koehenkilöiden altistuminen RF-kentille aiheuttaa sellaisia lämpövaikutuksia pään alueen kudoksissa, että niistä voisi aiheutua käyttäjälle terveyshaittoja. Tutkimukseen osallistui 59 koehenkilöä. Heitä altistettiin sekä tavallisen että normaalia suurempitehoisen GSM-matkapuhelimen lähettämille RF-kentille.

    Turun yliopistossa tutkittiin yhteistyössä kansallisen PET-keskuksen kanssa mahdollista yhteyttä RF-altistumisen ja aivokudoksen aineenvaihdunnan muutosten välillä. Samoin tutkittiin toiminnallisia muutoksia neurobiologisten mekanismien ja kognitiivisien toimintojen välillä. Matkapuhelimen säteilyn vaikutusta aivojen glukoosiaineenvaihduntaan ja aivojen verenvirtaukseen tutkittiin kahdella positroniemissiotomografialla.

    Säteilyturvakeskuksen osahankkeessa käynnistettiin seurantatutkimus matkapuhelimen käyttäjien terveydestä. Se on osa laajaa kansainvälistä COSMOS-yhteistutkimusta, jonka on tarkoitus kestää ainakin 10 vuotta. Tutkimukseen osallistuu Suomessa 15 800 aikuista.

    Tykkää

  17. Erja Tammiselle muutama kommentti:

    ”Joissakin epidemiologisissa tutkimuksissa on suurkuluttajilla nähty kohonnut aivokasvainriski sillä puolella päätä, jolla ovat kännykkää käyttäneet.”

    Mutta valtaosassa tutkimuskenttää mitään kohonnutta riskiä ei näy. Esim. INTERPHONE.

    Ylipäätään, koko syöpäkeissiä tukevaksi tulkittu osa tutkimuskenttää koostuu hyvin pitkälti tapausverrokkitutkimuksista, joiden tieteellinen arvo on kovin rajallinen.

    ”Myös muutamissa viimeaikaisissa syöpätilastoissa näkyy aivokasvainten lisääntyminen.”

    Samassa suhteessa matkapuhelinten käytön yleistymiseenkö?

    ”Lisäksi noin 50 tutkimusta osoittaa sähkömagneettisen kentän voivan aiheuttaa DNA-muutoksia. Vaikutukset eivät ilmene kaikilla solutyypeillä.”

    Ja näissä käytetyt kentät & yleinen metodologia tuskin voidaan suoraan siirtää normaalielämään. Potentiaalinen mekamismi ei ole havaittavan vaikutuksen synonyymi.

    ”Olen selvitellyt asioita vuodesta -97, kirjoittanut aiheesta viisi tietokirjaa ja täysin vakuuttunut teollisuuden roolista tutkimuksen ja rahoituksen taustalla.”

    Tässäkään pelkkä mahdollisen biaksen oletus ei riitä. Esim. tupakkateollisuuden esiin nostamisen yhteydessä on syytä muistaa, että sen rahoittamien tutkimusten ongelmat (ja siten löydösten luonne) on kyllä ruodittu erikseen TIETEELLISEN, itse tutkimukseen kohdistuvan kritiikin avulla.

    Jos ja kun esität, että Ahlbomin tutkimuksilla ei ole mitään meriittiä, tulee sinun todentaa väitteesi itse TUTKIMUKSIA tarkastelemalla. Onnistuuko?

    Tykkää

  18. Toivottavasti tutkimukseen ei käytetä yhteiskunnan varoja. Kysymyksessä on turha tutkimus. Meiltä löytyy oikeitakin tarpeita tutkimiseen ja rahan käyttöön.

    Tykkää

  19. Liikaa aikaa miettiä epäolennaisuuksia? Ihmisillä on oikeitakin ongelmia, ei kaikki ehdi pohtimaan luurien säteilyä, tai ruokiensa koostumusta yhtenään… Melkein jokainen blogisi alkaa tyyliin: ”Työterveyslaitoksessa muhii skandaali.”, tai suomalaiset jopa syö väärin, koska THL. Jokainen on oman onnensa seppä.

    Seuraavan blogisi mainostamisen voisit tiivistää esim. muotoon: ”Ulkoista kaikki oma vastuu, syytä viranomaisia tms. tahoja”.

    Tykkää

  20. Miksi jokaisen kappaleen ensimmäiset sanat on lihavoitu? Tässä on tyypillisen yhden asian ajajan virhe – ei osata tehdä asialliselta näyttävää tekstiä, jolloin kirjoittajasta jää huono mielikuva.

    Ole ystävällinen ja selkeytä teksti poistamalla turha lihavoinnit.

    Tällä en ota kantaa itse asiaan.

    Tykkää

Jätä kommentti