Spermaa, hunajaa ja sananvapautta

Kokonaisvaltainen terveys: lepo ja uni – rentoutuminen – fyysinen ravinto – psyykkinen ravinto – liikunta – elämän haasteet

 

Helsingin Sanomat valikoi hyvin tarkkaan mitkä mielipidekirjoitukset ylittävät julkaisukynnyksen. Välillä tilanne menee aika koomiseksi! Lue seuraava tosijuttu ja ihmettele Hesarin tarkoitusperiä!

 

Riippumaton päivälehti, jollaiseksi Helsingin Sanomien (Hesarin) mielipidetoimituksen esimies Mikko Kalliomäki luonnehtii lehteään, todellisuudessa valikoikin sananvapauden kannalta arveluttavin perustein julkaistavat mielipidekirjoitukset.

Harvoin Hesarissa näkee juttuja, jotka horjuttavat lehden suurimpien mainostajien, kännykkäfirmojen, tuotteista luotuja mielikuvia.

Tämän sai kokea Erja Tamminen, Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen. Äskettäin hänen vastineensa, jossa hän saattoi epäilyttävään valoon kouluihin asennettavan teknologian, hyllytettiin. Sen sijaan e-kirja Oy:n toimistusjohtaja Simo Veistolalla ei ollut vastassa samoja esteitä: ””Tietotekniikka motivoi oppilaita”” julkaistiin viipymättä.

Helsingin Sanomat uutisoi näkyvästi ”suomalaismiesten sperman laadun jyrkästä heikkenemisestä, minkä aiheuttajaksi epäiltiin kemikaaleja. Läppäritkin mainittiin, mutta haitat rinnastettiin makkaraan.

Erja yritti tuloksetta laajentaa keskustelua: ”Kännykkä taskussa tai vyöllä, kannettavat tietokoneet, läppärit ja iPadit, jotka on varustettu
langattomalla internet-yhteydellä, voivat vahingoittaa spermaa ja aiheuttaa siittiösolujen laadun ja liikkuvuuden heikentymistä. Jo 2-4 tunnin päivittäinen kännykän käyttö vaikuttaa sperman laatuun.”

Makkarasta ei ole mitään vastaavia tutkimustuloksia.

On muitakin mainosmarkkoja uhkaavia kirjoittelijoita. Lääkäri Pekka Niemelä Oulusta kirjoitti vastineen mehiläiskatoa koskevaan juttuun, jossa syntipukiksi esitettiin kemikaaleja. Niemelä referoi Panjabin yliopistotutkimusta (Sharma & Kumar) kännykkäantennien säteilyn riskeistä:

”Mehiläisten lentoaktiivisuus ja ruuankuljetuskyky romahtivat, kun pesää altistettiin matkapuhelinsäteilylle. Kokeen alkaessa kaikki pesät olivat yhtä suuria, mutta matkapuhelinsäteilylle altistamaton pesä oli kokeen lopussa kooltaan kaksinkertainen ja sisälsi kahdeksan kertaa enemmän hunajaa kuin säteilylle altistunut pesä.”

Mielipidetoimituksen Markku Röntyn mukaan jutut pelottaisivat lehden lukijoita liikaa, ja hän pelkää, että he alkaisivat soitella lehteen.

Miksi kemikaaleista kirjoittaminen ei ”pelota” kuluttajia? Kemikaaleja ei mainosteta lehdessä.

Mainostajat, ne suurimmat ja kauneimmat, ovat älypuhelimia markkinoivia kännykkäfirmoja, ja on olemassa vaara, että potentiaalinen asiakas suhtautuisi kriittisesti mainontaan, mikäli lehden muu sisältö alkaa herättää epäilyjä tuotteesta. Lehden sisältö – painokset ja mainokset ovat jatkuvasti puntarissa, kertoo Erja.

”Kuluttajien turha pelottelu” on toisaalta argumentti, johon teollisuus tukeutuu usein. Teollisuus pelkää ”kuollakseen” heitä, jotka herättävät pelkoa liittyen tuotteiden terveys- ja ympäristövaikutuksiin.

Ote Ericssonin vuosikertomuksesta: ”Kännyköiden ja langattoman teknologian vahingollisista vaikutuksista terveyteen raportoivat tutkimukset voivat vaikuttaa meihin kielteisesti joko myynnin heikentymisenä tai oikeudenkäynteinä.”

Päätoimittaja Mikael Pentikäinen on aiemmin radiohaastattelussa todennut, ettei sanomalehti ole enää mikään ”maailmanparantaja” vaan liikelaitos. Sen pitää huolehtia palkoista ja muusta.

Erja Tamminen kysyy lopuksi: ”Ovatko mainosmarkat kallisarvoisempia kuin hunajan ja sperman, elämän eliksiirien tuotannon romahduksen todellisten tekijöiden, uutisointi? Mikä lopulta ja ketä pelottaa?”

Mitä vastaat Erjalle tai minulle?

 

17 kommenttia artikkeliin ”Spermaa, hunajaa ja sananvapautta

 1. nyt menee jo yli! suomen tiehallintokin on aivan mätä. rekka-autot toilailee ja liikennemerkit on vinossa. pitäs olla jonkilaine kansalaisryhmä asettamassa rajat. ei ylimielisiä valtaedustajia vaa normi kansalaisia jokaisesta yhteisöstä. yks maahanmuuttaja, yks alkoholisti, yks narkomaani, yks kehitysvammainen, yks lestadiolainen, yks helluntalainen, yks ortodoksi, yks kukkahattutäti, yks urheilija….. sitten niiden mielipiteistä tehtäs äänestys ja sen mukaan toimittas! t. innokas kuopiolainen

  Tykkää

 2. Melkein aina, kun langattoman teknologian riskeistä kirjoitetaan, paikalle lennähtää skepsistikko, joka jyrähtää: ”Kukkahattusedät työntäkää foliopipo päähän.” Näin kävi taas.
  Ja perustelut olivat tieteelliset.

  Siteeraan YLE on Pravda -kirjoitusta kommentoinutta Margariinin ystävät ry:tä:

  ”Sen ymmärrän, että muut tiedotusvälineet elävät mobiililaajakaista- ja älypuhelinmainoksista, mutta verovaroilla toimiva YLE voisi toimia reilusti verovaroilla ja jakaa myös infoa – ei propagandaa.”

  Yllä oleva kiteyttettynä: ”Meidän tulee ymmärtää Hesaria, jolle mainostajien rahat ovat tärkeämpiä kuin lukijoiden henki.”

  YLE mellastaa meidän rahoilla, HS mainostajien.

  Tykkää

 3. Antti Heikkilä on kirjoittanut Hesarin tyylistä valita yleisön mielipiteistä ne oikeat lehden arvomaailmaan sopivat mielipiteet:

  http://www.anttiheikkila.com/blogi/media-epaonnistui-tyystin-kaivosasiassa-ja-kaikessa-muussakin/

  ”Oma juttunsa on Hesari, joka on osoittautunut lääke- ja ruokateollisuuden äänenkannattajaksi”, Heikkila kirjoittaa.

  ”Päätin vielä kerran kokeilla lähettämällä HS:n mielipidesivulle jutun aiheesta. Sitä ei tietenkään julkaistu. Sedät ovat päättäneet, että joistakin asioista ei kerta kaikkiaan puhuta”, kirjoittaa Heikkilä.

  Tykkää

 4. Hei,
  Kirjoituksesta unohtui uutissisältö. Katsokaapa taas tänään, kuinka e-kirjoja mainostetaan, anteeksi uutisoidaan. Tiede-sivuilla on ollut uutinen kännykän syöpäriskistä. Sisälsi paljon virheitä, mutta lehti ei antanut oikaista. Pienellä googletuksella olisi voinut tehdä tutkivaa journalismia. Lasten kännykänkäytöstä on jatkuvasti laitevalmistajia suosivia uutisia.

  Tykkää

 5. Ei Helsingin Sanomilla ole mitään velvollisuutta julkaista artikkeleita joka vaarantaisi asiakas-suhteita mainostajiin. Hesari saa juulkaista aivan mitä lystää ja olla oikomatta juttujaan. Ja kyllä niillä johtajilla on vastuu henkilökunnastaan ei sekään ole järkevää oikoa virheitään joka viikko tai edes koskaan ellei sitten asia mene oikeuteen tai julkisensananlautakuntaan.
  Eivät lehdet jotka saavat lehdistötukea veronmaksajien varoista julkaise artikkeleja jotka vaarantavat lehden uskottavuuden, uskottava asiahan voi olla synkin valhe.
  Ihmiset uskovat mielummin valheisiin kuin faktatietoon. Sodatkin syttyvät valheiden perusteella historiat kirjoitetaan uusiksi sitä mukaan kuka milloinkin on vallankahvassa.
  Esim. Aspartaami vedettiin markkinoilta vasta sitten kun keksivät toisen vielä paremmin tuottavamman makeutusaineen. Ensin keksitään kallis lääke ja vasta sitten keksitään sairaus mihin tätä lääkettä voi käyttää.
  Keksitään laite joka nyt sitten heikentää sperman laatua ja lääketiede keksii kalliin hedelmöityshoidon ja voihan aina ostaa jonkin neron spermaa sehän on muodissa.
  Tässäkin lehdessä oli juttu kolmevuotiaasta Mensa lapsesta joka muistaa kaiken ja osaa analysoida tietoaan vertaamalla uutisiin ja annettuun tietoon mutta hänellä ei tietenkään ole mitään omaa kokemusta vaan ne valheet mitä hänelle on syötetty. Jos olisin isä ostaisin viulun, pianon, sähkökitaran, kitaravahvistin rakennus-sarjan, opettaisin nuotit, hommaisin maalaustarvikkeita ja heittäisin television helvettiin minne se kuuluukin. No mitä tapahtuu vanhemmat syöttävät omia totuuksiaan pennun kaaliin muka tasavertaisena keskustelu kumppanina.
  Keksitään illuusio naisten rinnoista ja lääketiede keksii miten sen asian hoitaa. Illuusio, jos nainen imettää lastaan niin rinnat rupsahtavat no teollisuus on keksinyt korvikemaidon mutta kun sitä ei tarvittu miljardeja litroja niin kysyntää piti lisätä rintojen rupsahtamisella ja sillä peloiteltiin, että nainen ei ole miehen mielestä haluttava jos hän imettää lastaan. Juttu on niin hyvin markkinoitu, että naiset varoittelevat ja peloittelevat toisiaan. Ei tarvi uhrata kalliita mainos euroja kun tyhmät pitävät huolen siitä miten tulee kuluttaa ja altistaa vaikka oma pentunsa ykkösluokan diabetekselle. Lapsi ei voi valita mutta minä voin pidänkö kännykän taskussa vai jätänkö koko kapistuksen kotiin kun olen pärjännyt ilman ennenkin.

  Tykkää

 6. Sohaisit maan suurimpaan osingotekokoneistoon eli ison rahan pesään eli Sanoma oy:n rahantekoneen sydämeen.

  Hyi hyi!

  Top 10 osinkojen jaossa on liki aina ollut 3 Sanoma oy:n omistajaa ja suurin konepajayhtiönkin omistaja Herlin on ryhtynyt haalimaan Sanoma oy:n osakkeita –> kertoo mikä kannattaa tässä maassa –> Sanomalehti.

  Tykkää

 7. sk: ”Ei Helsingin Sanomilla ole mitään velvollisuutta julkaista artikkeleita joka vaarantaisi asiakas-suhteita mainostajiin.”

  Journalistin ohjeet:
  ”2. Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein.”

  http://www.journalistiliitto.fi/pelisaannot/journalistinohjeet/

  HS valehtelee, kun se väittää olevansa puolueeton lehti. Yrittäkääpä saada HS:n mielipidesivulle kirjoitus, jossa esim. vastustetaan homoliittoja, aborttia tai kritisoidaan vihreitä. Ei onnistu.

  Hesaria vihreämpi lehti Suomessa on vain Vihreä Lanka. Tosin Vihreän Langan nettisivulla saa kritisoida vihreitä, mutta Hesaria ei saa kritisoida Hesarin nettisivulla. Hesari sensuroi kaikki itseensä kohdistuvan kritiikin HS.fi-sivuston kommenteista. Tämä on käytännössä todettu.

  Tykkää

 8. Sähköyliherkkyys, langattomat verkot, kännyköiden vaarallisuus jne. on meillä laitettu huuhaa-nimikkeen alle. Asialla lienevät ns. viralliset tahot, joita Suomessa kunnioitetaan yhä yli kaiken.
  Kemikaalit ovat hyvä syy kaikkeen, koska a)totuudentynkääkin on b) Niitä on niin paljon ettei kukaan jaksa välittää tai ottaa selvää, sopivan ”epämääräinen” kohde.

  Tykkää

 9. Tunnen Erja Tammisen kymmenen vuoden takaa, jolloin hän avasi silmäni radiotaajuisten sähkömagneettisten kenttien aiheuttamille terveyshaitoille. Tämän jälkeen olen itsekin perehtynyt aiheeseen ja seurannut intensiiviseti siitä tehtyjä tieteellisiä tutkimuksia.Tätä taustaa vasten voin vain todeta, että Tammisen tiedon taso tällä alueella on korkea ja todennäköisesti laajempi kuin kenelläkään suomalaisella. Asiansa hän pystyy tietokirjailijana ja journalistina esittämään napakasti ja kansantajuisesti sortumatta mututietoihin. Hänen vastineensa hyllytys on oiva näyttö siitä.

  Seppo Kinnunen
  työterveyshuollon erikoislääkäri
  Tampere

  Christer kommentoi: Kiitos!

  Tykkää

 10. Erilaisia sähkölaitteita on ollut käytössä noin 1900 lähtien. Ihmiset ovat altistuneet sähkö- ja magneetti kentille siitä lähtien. Lisäki maalla on oma magneetti kenttä, jossa elämme ja asumme.

  Jos nämä kentät olisivat olleet varallisia se näkyisi selvästi tilastollisesti kansan terveydessä. Suurissa kentissä työskentelevät, kuten kytkinasemien ja muuntoasemien hoitajat sairastuisivat. Myös suurjännite linjoilla työskentelevillä olisi sairauksia havaittavavissa pitkän ja voimakkaan altistuksen takia. Mitään valtavaa sairastumista tai muitakaan merkittäviä muutoksia ei ole havaittu.

  Myös lyhyempi aaltoisia radiolaitteita on ollut käytössä jo pitkän aikaa. Myös täältä löytyy kentille voimakkaasti altistuneita ammattiryhmiä. Tukiasemien asentajat, tukiasemien testaajat, radistit, kännyköiden kanssa ammatikseen työskentelevät testaajat ja tutkien kanssa ammatikseen työskentelevät. Näilläkään ammatiryhmillä ja ihmisillä ei ole tilastollisesti havaittu erikoisia sairauksia.

  Maailmasta löytyy erilaisiin luonnonvoimiin, kuten masäteilyyn ja eri jumaliin uskovia ihmisiä. Aivan varmasti löytyy myös ryhmiä, jotka uskovat sähkölaitteiden aiheuttamiin sairauksiin ja allergioihin. Tekniikan vastustaja uskovaisillahan on jo oma `seurakuntansa´. Helsingin Sanomat ei julkaise muidenkaan uskovaisten todistuksia hengellisistä kokemuksista, joten miksi `sähkötauteihin´ uskoville teknologian vastustajille pitäisi antaa media tilaa.

  Jos haluaa selvittää oikeasti onko vaikutuksia ollut kannattaa käyttää tilastollisia monimuuttuja menetelmiä. Suomessa on aika kattavat seurannat erilaisista sairauksista. Jos nämä saisi yhdistetyä ammattiin ja oleskeluun sähkökentissä saattaisi jotain löytyä. Mitään mullistavaa ei kuitenkaan voi löytyä, sillä isot asiat olisivat tulleet jo tulleet esille muuta kautta.

  Tykkää

 11. Hannu, lukaisepa yli 1800 tieteelliseen tutkimukseen perustuva BioInitiative-2012 -raportti. Kyllä sieltä jotain löytyy.

  http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/129309-lehdistotiedote-bioinitiative-2012-raportti

  Raportin ovat tehneet teollisuuden rahoista riippumattomat tutkijat. Aikamme pahimpia luuulotauteja on se, että luullaan, että säteily ei voi satuttaa ketään, koska säteily on melko näkymätöntä.

  Keisarille uudet vaatteet. Luulotautiin terapiaa.

  Tykkää

 12. hmm. sanomalle plussa että julkaisi kirjoitukseni. olimme tarjonneet jo aiemminkin mielipidekirjoitusta.

  e-oppi on e-kirjoissa sanomaa edellä ja sitä kautta kilpailija. e-kirjojen mahdollisista haitoista en osaa kommentoida.

  FT, MBA, tietokirjailija, yli 100 perinteistä oppimateriaalia julkaissut Simo Veistola

  Tykkää

 13. TIETOA TUNTEEN SIJAAN

  eli se ketä asia todella kiinnostaa ja halu tietää missä näissä asioissa tällä hetkellä mennään, joutuu tutustumaan riippumattomien tiedemiesten ilman teollisuuden rahoitusta suorittamiin tutkimuksiin. Tämän jälkeen pystyy poimimaan jyvät akanoista kun tätä asiaa käsitellään mediassa.

  Seppo Kinnunen
  työterveyshuollon erikoislääkäri
  Tampere

  Tykkää

 14. Saisiko yksittäinen toimittaja tehdä Hesariin jutun kännykän ja syöpien yhteydestä? Leino Utraisen tapauksessa ei ainakaan saanut tehdä juttua kolestarolilääkkeiden ja kuolemanvaaran yhteydestä.” Taisi joku päällikkö kieltää, aluetoimittaja taisi olla jo tehnyt jutun, muistelen minä lukeneeni tästä.

  Joko olemme tässä tilanteessa, josta kirjoittaa Verkkomedia:

  ”Valtamedia toi esiin EU:n päätöksen palkata ’trolleja’ nettiin puolustamaan ’eurooppalaisia arvoja’, mutta todellinen uutispommi parin viikon takaa kuitenkin ohitettiin, joka onkin nähtävissä paljastuneen päätöksen taustalla: EU:n tavoite täydellisestä mediakontrollista – Hasbarasta.

  ’Eurotrollit’ vain pintaraapaisu: Euroopan komissio pyrkii täydelliseen mediakontrolliin

  Vain alle kaksi viikkoa sitten paljastui Euroopan komission laatima raportti, joka ehdottaa EU:n alueelle perustettavaksi erillisiä Mediakomiteoita, jotka antaisivat viranomaisille kontrollivallan kaikkeen mediaan ja mm. valtuudet erottaa toimittajia.

  The Telegraph -lehti on sai haltuunsa luottamuksellisia asiakirjoja, joista selviää europarlamentin tehneen viime vuonna päätöksen käyttää £2 miljoonaa lehdistön monitorointiin sekä trolli-patrullin perustamiseen. ”

  Tuskinpa tämä Verkkomedian juttu ihan valhetta on:
  http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=6719

  Tykkää

 15. Suomalainen mediakenttä pahasti keskittynyttä – ’Neljän kopla’

  Kun katsoo suomalaista mediakenttää, ainoa johtopäätös siitä on, että se on pahasti keskittynyt neljän suuren toimijan välille. Suomi on ajettu YLE:n, Alma Median, Bonnierin ja Sanoma-konsernin luomaan utopiaan, jossa ei ole sijaa todelliselle analyysille asioista. Näiden toimijoiden tarkoituksena on vain luoda näennäisdemokraattista illuusiota niin, että mikään todellinen tieto ei pääsisi laajojen kansanjoukkojen tietoon.

  http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=1&id=6483

  blogin kirjoittaja ei halua kommentoida iltalehden tasoa (alma media) , tai sitten ymmärrä yksinkertaisesti että iltalehti ei edusta sen parempaa journalismin tasoa kuin yle.

  Väistämättä tuli kyllämieleen vanha sanonta,kenen leipää syöt sen lauluja laulat, vaikakin tosin blogisti tuskin saa kirjoituksistaan latin latia, mutta silti mietityttää miksi osoitetaan syyttävällä sormella vain yleä ?

  Se yle nyt vain sattuu olemaan niinkuin jäävuoren huippu noin vertauskuvallisesti.

  Koko Suomen journalistinen osaaminen on nykyään ala-arvoista ihmisten kusetusta , onneksi on sentään poikkeuksiakin, kuten verkkomedia.org joka edustaa aitoa journalismia.

  Vaikeata aikoja elämme.Infosota on todellisuutta tässäkin paikassa oy Suomi ab ( joka on jo luovuttanut itsenäisyytensä brysseliin & markkinavoimille) , kulisseja halutaan pitää pystyssä ettei kansa raivostuisi moisesta ,kun esi-isät ovat tätä maata puolustaneet omalla hengellään.

  Vaikeata aikoja indeed.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s