Terveys vaarassa?

Kokonaisvaltainen terveys: lepo ja uni – rentoutuminen – fyysinen ravinto – psyykkinen ravinto – liikunta – elämän haasteet

 

Iltapäivälehdessä, joka jo aamulla onnistuu pilaamaan terveystietoisen koko päivän, lukee kirkuvin otsikoin Kalsium ja vitamiinit: TERVEYSVAARAT. Mitä järkeä tuollaisella pelottelulla on?

 

Minun päähäni ei mahdu sellainen ajatus, että etusivulla oleva teksti vastaisi todellisuutta. Sen verran sappi kuitenkin kiehahti, että ostin Iltalehden.

Se oli iso virhe.

Menetin 1,41 euroa. Mutta ei siinä kaikki. Menetin uskon terveystiedottamiseen – taas kerran.

En viitsi mainita toimittajan nimeä. Hän todennäköisesti on syytön sekä lööppitekstiin että jutun sisältöön. Hänelle on kerrottu potaskaa luultavimmin tutkimusprofessori Suvi Virtasen toimesta.

Minusta on käsittämätöntä, että professorin titteliä käyttävä henkilö jaksaa toppuutella terveystietoisten ihmisten D-vitamiinin käyttöä. Suvi voisi mieluummin lähettää toimittajille todistusaineistoa niistä erikoisista väitteistä, että D-vitamiinilisät yhdistetään kuolemaan ja joihinkin syöpiin.

Kalsiumin liikasaanti on mahdollista, mutta suurempana ongelmana pidän sitä, että kalsium ei Suomessa osata yhdistää riittävään D-vitamiinistatukseen. Kalsium tarvitsee aisaparikseen juuri tämän aurinkovitamiinin.

Miksi maitoa juova kansa kärsii osteoporoosista? Joo, sen takia kun D-vitamiinin saanti on niin heikkoa ravinnosta ja varsinkin auringosta talvisaikaan.

Harmittaa! Harmittaako sinua?

 

 

 

 

22 kommenttia artikkeliin ”Terveys vaarassa?

  1. Harmittaa. Aivan kympillä. Kun avun olen saanut vitamiineista ja lisäravinteista paremmin kuin lääkkeistä koskaan.

    Christer kommentoi: Niin, tämä onkin mielenkiintoinen asia. Terveystietoisuus on nimenomaan terveydenhoitoa niin, ettei tarvitsisi turvautua koviin lääkkeisiin. Kun ihminen omaehtoisesti hoitaa terveyttään syömällä hyvin, nauttimalla tarvittaessa ravintolisiä ja liikkumalla hyvin, häntä pitäisi tästä suorituksesta palkita, eikä nujertaa.

    Tykkää

  2. Ei harmita.Lähdetään kevätaurinkoon pilkille ja unohdetaan terveysintoilijoiden jorinat.

    Christer kommentoi: Papparainen puhuu viisaita. Kevätaurinko ei ehkä tuo sitä D-vitamiinilisää, mutta pilkillä häipyy stressi ja tulee tilalle hyvä mieli. Psyykkistä ravintoa!

    Tykkää

  3. Eihän näillä pöljillä lööpeillä muuta kuin myydään lehteä. Surkeeta lehtipolitiikkaa. Keskittyisivät kerrankin tuoman asiat oikein esille. Onks nääkin kohta kuin seiskat 😦

    Tykkää

  4. Muistan lukeneeni luvun, että esim. USA:ssa
    tapahtuu vuodessa 250.000 lääkkeiden
    sivuvaikutuksista aiheutuvaa kuolemaa.

    Täytyyhän sitä lääketeollisuuden vahvassa
    vaikutuksessa elävien jotenkin koettaa siirtää
    huomio muualle, ja copy-paste toimittajista on
    helppo aloittaa.

    Näin kansalaisten mieliin saadaan iskostettua
    SYVÄ PELKO, että vitamiinit ovat
    VAARALLISIA, on paljon parempi syödä
    erilaisia lääkkeitä vitamiinien ja hivenaineiden
    puutoksista johtuviin sairauksiin ja kuolla niihin.

    Tykkää

  5. Kaikki lienemme sitä mieltä, että aidoimpia ja imeytyvimpiä vitamiineja ja kivennäis/hivenaineita saadaan ravinnosta, paitsi D-vitamiinia kesäkuukausien keskipäiväauringosta.

    Ne, jotka sanovat, että näitä saa riittävästi ruuasta, syövät itse todennäköisimmin teollisyysmössöä, valmisruokaa, leipää ja pottua ja bonuksena yksi jäävuorisalaatinlehti margariinivehnäruisleivän päälle.

    Lisäravinteita tarvitaan ja mitä luonnollisempia lisäravinteita, sen parempia. Ei siis niitä pillereitä, joiden tuoteselosteessa on pitkä lista vaikeasti lausuttavia nimiä.

    Millä oikeudella tietyt tahot ovat saaneet monopolin terveystiedotukseen (lue: sairauspelotteluun ja terveysmanipulointiin).

    Kiitos T-duunarille nopeasta reagoinnista. Pyytäisin, että reagoisit joka kerta samalla tavalla, kun jokin taho heittelee näitä terveysväitteitä.

    No, tuo oli jo liikaa vaaditty Margariinin ystävät ry:ltä. T-duunari saisi olla koko ajan reagoimassa – pitäähän elämässä muutakin hommaa olla kuin reagointia.

    Tykkää

  6. Minua harmittaa varsinkin THL:n propanganda, he ovat niin hämmästyttävän usein väärässä ja sairastuttavat ihmisiä sekopäisillä neuvoillaan. On niin kuin kyseessä olisi jokin uskonto, josta ei pystytä luopumaan.

    Lisäksi minua harmittaa lääkärit ja heidän ylimielinen asenteensa, hyvin useat uskovat sokeasti THL:n mantraan tai siihen, mitä he kerran ovat joistakin kirjoista lukeneet. Lääkärit eivät tunnu osaavan kyseenalaistaa kerran oppimaansa. Joko äly ei riitä tai sitten ylpeys estää. Tai sitten pelko siitä, että jos onkin eri mieltä jostakin asiasta, niin urakehitys pysähtyy.

    Se minua varsinkin harmittaa, että tuhosin omaa terveyttäni vuosikausia, kun uskoin mitä ”asiantuntijat” neuvoivat – söin rasvattomia tuotteita, rypsiöljyä, paljon hiilihydraatteja jne.. silti verenpaineeni oli korkea ja olin ylipainoinen. Kiitos vain paljon. Nyt olen elänyt hyväkarppauksella, sallien kuitenkin silloin tällöin herkuttelua ja epäterveellistäkin ruokaa – verenpaineeni on normaali, tulehdusarvot minimissä ja rasvaprosentti noin 10, voin erittäin hyvin – kiitos Antti Heikkilän neuvojen!

    Tykkää

  7. Sijoitin minäkin 1,41 euroa Iltalehteen. Sivulla 15 THL:n tutkija Heini Hyvärinen sanoo, että riittää kun noudattaa virallisia D-vitamiinisuosituksia. ”Toivoisin, että ihmiset kiinnittäisivät huomiota siihen, mitkä ovat yleiset suositukset ja tyytyisivät niihin..”

    Sivulla 16 erikoislääkäri Hannu Vieroila kirjoittaa mielipidesivulla näin:

    ”Lääkärikunta ihmettelee THL:n ja ravitsemustoimikunnan puheita D-vitamiinin yliannoksista, kun puolet suomalaisista kärvistelee tason 50 nmol/l alapuolella. Suosituksia laativiin toimikuntiin tulisi saadakliinisen lääketieteen edustajia. Etenkin lääkäreitä, joilla on jokapäiväinen tuntuma D-vajauksen toteamisessa ja hoidossa potilastyössä eikä toimistosta ja internetistä.
    Muuten uudet suositukset jäävät taas kerran virheellisen mataliksi.”

    Sehän tässä mättää, että THL esiintyy joka paikassa virallisena totuutena, muut ovat vain mielipiteitä.

    Toimittajat, lähdekritiikkiä, please. Eikö Suomen kansa ole jo oppinut, että THL on epäluotettava lähde (liikaa lääketeollisuuden rahoitusta taustalla).

    Tykkää

  8. Ei harmita. Kaikkea kohtuudella ja Kalsiumin kohdalla kannattaa miettiä, miksi edes syödä sitä ravintolisänä, jos ei ole riskiryhmässä Osteoporoosin suhteen. Elimistöhän pystyy käsittelemään sitä vain rajallisen määrän.

    *5 juustosiivua, tai litra maitoa päivässä, kattaa jo päivittäisen Kalsiumin tarpeen.*

    D-vitamiinilisäähän suositellaan jo otettavaksi syksystä kevääseen ja kun turvallisen päiväannoksen rajaksi on määritelty 100 mikrogrammaa, niin miksi noista lööpeistä nyt mieliharmia hakemaan?

    Tykkää

  9. tarkoittaako christer, että on helpompi juoda 100 litraa maitoa saadakseen liikamäärän kalsiumia kuin muutamalla tabletilla d-vitamiinia.

    Niin no jos christer petyit iltalehden 1,41 hintaan, niin valita lehden toimitukseen tai jätä ostamatta, ellet nyt satu tietämään, ettei iltalehtien toimittajat välttämättä hae muuta kuin skuuppeja.

    Ei varmaan kannata syyttää jotain kotimaista proffaa ulkomiasen tutkimuksen tuloksesta.

    Tykkää

  10. Kärsin vuosikausia alati pahenevasta huonosta olosta ja kaiketi jonkinlaisesta masennuksesta.

    Lääkäreistä ei apua, tarjosivat vain masennuslääkitystä ja muita karmeita myrkkyjä.

    Skeptikko kun olen, en kokeillut edes vitamiineja, kunnes googlailin itseni jonnekin sivulle, jossa puhuttiin D-vitamiinista.

    Ja kas. Reilun puolen vuoden käytön jälkeen olo on kohentunut silmissä. Energiaa riittää, pois on entinen ahdistus.

    Ylitän kymmenkertaisesti ohjearvot, mutta vaikka tämä lyhentäisi elämääni, en silti haluaisi palata vanhaan.

    Se harmittaa, että tuhlasin monta vuotta tajuamatta mikä on vikana. Palan herkästi ja siksi auringonotto on jäänyt jo aikoja sitten. Mutta kai THL tietää paremmin kuin vaikkapa Yhdysvaltojen terveysviranomaiset. Pakkohan niiden on, siitä niille maksetaan.

    Tykkää

  11. Margariinin ystävät ry, en ymmärrä avautumistasi ja jatkuvaa virkamiesvihaasi.
    Kenttätyötä tekevät lääkärithän ne mittaa ihmisiltä d-vitamiiniarvoja, ei THL. He myös suosittelevat potilasta käyttämään tietyn satsin d-vitamiinilisää, jotta arvot paranee, ei THL. Lähdekritiikkiä itseltäsi, THL kun ei ollut niiden tutkimusten takana. 🙂

    Tykkää

  12. Terveystiedoittajien moraali on viime vuosina heikentynyt tai he ovat laiskoja tarkistamaan lähteitään. Ajatellaan kai, että hyvä tarkoitus pyhittää keinot. Seuraus onkin ollut paha, sillä vähänkään laskutaitoinen ei enää usko heitä.
    Parina viime vuotena olen laskeskellut väitettyjä pienhiukkaskuolemia. Puiden poltto, nastarenkaat, passiivinen tupakointi, pensa, diesel, hehkulamput jne. muka jokainen erikseen tappavat Suomessa 2000-4000/v. Kuitenkin luku on kokonaissumma ja sekin luultavasti liioiteltu.
    Yhteensä nämä kaikki siis tappaisivat suurimman osan maamme väestä.
    Järkyttävää ja lähes rikollista on, että ko. lukujen perusteella kielletään ja on jo kiellettykin monia tärkeitä toimintoja ja korvaavat ovat tosi vaarallisia kuten esim. hehkulamppukiellossa.

    Tykkää

  13. Kunnallisella puolella lääkäri nauraa, kun kysyy D-vitamiini tason mittauttamista.
    Itse pitää mittauttaa ulkopuolella. Hoitaja ottaa verta ja tulos tulee postista. esim. Vita laboratorio.

    Tykkää

  14. Trolli sanoo:

    ”Margariinin ystävät ry, en ymmärrä avautumistasi ja jatkuvaa virkamiesvihaasi.

    Kenttätyötä tekevät lääkärithän ne mittaa ihmisiltä d-vitamiiniarvoja, ei THL. He myös suosittelevat potilasta käyttämään tietyn satsin d-vitamiinilisää, jotta arvot paranee, ei THL. Lähdekritiikkiä itseltäsi, THL kun ei ollut niiden tutkimusten takana.”

    Ilmoitelkaapas, jos ymmärrätte, mitä tämä heppu tällä oikein tarkoittaa. Voin sitten kommentoida, jos itse ymmärtäisin. Jos autatte minua ymmärtämään, niin voisin paremmin tajuta.

    Tykkää

  15. ”Kunnallisella puolella lääkäri nauraa, kun kysyy D-vitamiini tason mittauttamista.”

    Totta kai hän nauraa. Hän nauraa jo sille, että astuit ovesta sisään.

    Arvauskeskuksen taso on monella paikkakunnalla niin alhainen, ettei maksa vaivaa lähteä sinne kuuntelemaan vinoilua. Naurava lääkäri tietää kaiken ja sen, ettei se ainakaan D-vitamiinista johdu. Se on 100% varmaa, mutta määrätäänpä tuosta masennuslääkettä niin josko alkaisi tepsiä.

    Tykkää

  16. ”Miksi maitoa juova kansa kärsii osteoporoosista? Joo, sen takia kun D-vitamiinin saanti on niin heikkoa ravinnosta ja varsinkin auringosta talvisaikaan.”

    Jos ei juotaisi mairtoa niin olimme vielä kipeämpiä.

    Muistakaa vaan tutkimukset miten maito vähentää diabweteksen riskiä ja toisaalla tutkimus jossa d-vitamiini vähentää diabeteksen riskiä.

    Paitsi että lievä diabetes sulattaa huomattaan hyvin sitä ruskeaa rasvaa eli onko se luontainen sopeutuminen pohjolan kylmiin olosuhteisiin jos kykenee muuten vaikeasti sulavaa ruskeaa rasvaa käyttämään ravintonaan niukassa ravintotilanteessa?

    Tykkää

  17. Terveys on Suomessa vaarassa ihan muista syistä kuin liiallisen D-vitamiini käytön vuoksi.
    Raikasweb-blogi kirjoittaa:

    ”Lapsiemme terveys antaa vahvoja viitteitä kehityksen suunnasta. Tilastojen mukaan suomalaiset lapset ovat EU:n sairaimpia.

    Jos avaat jonkun kotimaisen sanomalehden, niin siellä ei sairaasta kotimaastamme puhuta yhtään mitään. Ei ainakaan asioista oikeilla nimillä.”

    Raikas web kertoo tilastot, joiden mukaan terveiden elinvuosien ennuste on vastasyntyneillä suomalaisilla Euroopan alhaisimpia. Sairautta ”hoidetaan” masennuslääkkeillä.

    Raikasweb kyselee aiheellisesti, että olisiko aika viheltää peli poikki.
    http://www.raikasweb.com/hyvinvointiyhteiskunta

    Tykkää

  18. Margariinin ystävät ry kirjoitti:

    ”Kiitos T-duunarille nopeasta reagoinnista. Pyytäisin, että reagoisit joka kerta samalla tavalla, kun jokin taho heittelee näitä terveysväitteitä.

    No, tuo oli jo liikaa vaaditty Margariinin ystävät ry:ltä. T-duunari saisi olla koko ajan reagoimassa – pitäähän elämässä muutakin hommaa olla kuin reagointia.”

    Nyt olisi saanut taas reagoida. Kirjoitin aiheesta osastolle ”THL jatkaa huijaamista”.

    Tykkää

  19. Margariinin ystävät ry, THL voi suositella vaikka kuuta taivaalta, se ei vaikuta tavallisen lääkärin työhön. Sama koskee kuluttajia, jotka ovat nykyään valveutuneita. Tutkimukset, joihin Christer Sundgvist jutussaan viittaa, olivat ulkomaisia, ei siis suomalaisten terveysviranomaisten aikaansaannosta.

    Tykkää

  20. Ruuan merkitys D-vitamiinilähteenä on vähäinen: 90% ihmisen D-vitamiinista on peräisin iholta (ellei hän ota D-vitamiinia ravintolisänä). Suomalainen saa ruoastaan alle 10µg D-vitamiinia. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UV-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina.

    Huonoin tilanne on afrikkalaista syntyperää olevilla maahanmuuttajilla, joilla esiintyy usein vakavia D-vitamiinin puutoksia. Syynä tähän on tumma iho. Heidän kotimaassaan UVB-indeksi on lähes läpi vuoden 8-15, kun Suomessa se on keskikesällä 3-6. Talvella Suomen UVB-indeksi on nolla.

    D-vitamiinia pitää syödä, niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle (kesäauringon nostamalle) tasolle, joka on keskimäärin 125 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Pienille lapsille hiukan vähemmän.

    Miksi Christel Lamberg-Allardt ja Suvi Virtanen jatkuvasti mediassa toistavat iänikuista mantraansa 7,5-10 µg/vrk annoksesta, jota ei saa ylittää. Se on epäeettistä ja väärää. Sama jos hoitaisi päänsärkyä jalkarasvalla. Ainoastaan pienet lapset saavuttavat tällä annoksella veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l, jonka he väittävät riittävän kokonaisterveydelle.

    Lisäksi he pelottelevat syövällä ja kuolemalla, jos annostuksen ylittää, vaikka D-vitamiinin puutos on linkitetty yli 70:een syöpätyyppiin ja lukuisiin eri sairauksiin, jotka Suomessa ovat erittäin yleisiä verrattuna päiväntasaajalla asuviin ihmisiin.

    Pelkästään luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava veren D-vitamiinipitoisuus on yli 80 nmol/l.

    Eli jos ette syö D-vitamiinilisää, aloittakaa nyt!

    Kannattaa seurata D-vitamiiniasioita Lääkäri Matti Tolosen sivuilta, vaikka ei hänen nimellään varustettuja vitamiineja söisikään.

    Tykkää

Jätä kommentti