Osta lääkkeet ja maksa kirroosi!

Kokonaisvaltainen terveys: lepo ja uni – rentoutuminen – fyysinen ravinto – psyykkinen ravinto – liikunta – elämän haasteet

 

Olen käynyt rakentavaa keskustelua terveysasioita penkovan nimimerkki Birdien kanssa. Nyt lähtee jakoon osa ideoinnista koskien yleistyvää maksakirroosin syytä: diabeetikolle kehittyvä rasvamaksa.

 

Birdie on perusteellisesti terveysasioihin perehtynyt nuori mies, joka toistaiseksi haluaa pysyä tuntemattomana. Anonymiteetillä varmistetaan se, että lukijalla ei ole mitään ennakkokäsitystä siitä minkä alan asiantuntija tämä Birdie on. Onko hän lännen lääkevastaisin lääkäri, biorytminsä totaalisesti sekoittanut bloggaava biokemisti, toisten aivoja liian paljon kutistanut psykiatri vai tavallinen maalaisjärjellä ajatteleva reilu jätkä? Se täytyy paljastaa, että meillä on ollut tosi hauskaa kun yhdessä kävimme näitä terveysasioita läpi! Tervetuloa mukaan erilaiseen lukutapahtumaan, nyt se alkaa:

Aloitetaan suoralla lainauksella Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecimistä:

Rasvamaksa on yleisin maksasairautemme. Sen tunnetuin aiheuttaja on alkoholinkäyttö. Useimmiten rasvamaksasairauden aiheuttaja ei kuitenkaan ole alkoholi, vaan syitä on etsittävä muualta. (Lähde: Pekka Pikkarainen. NASH hyväksytty diagnoosiksi. Duodecim 2003; 119(6): 486-491)

 

Tämän tiedesitaatin edessä viipyilevä normaali lukija on luultavasti jo pyörtynyt näin pöyristyttävästä paljastuksesta, mutta toisaalta täytyy muistaa, että vertaisarviointiin perustuvia ammattilehtiä lukee keskimäärin kolme professoria ja yksi mäyräkoira.

Kenties lukupiirin nurkissa vilahtaa yksi ja toinenkin villakoira, mutta joka tapauksessa tavallinen kansa on kyllä tehokkaasti peloteltu uskomaan, että pullo pilsneriä aiheuttaa kuolettavan maksakirroosin. Sen sijaan tavallinen runsashiilihydraattinen valtion erityistä suojelua nauttiva ruoka ja iso kasa lääkkeitä voi kyllä lykätä kuolemaa muutamalla päivällä!

Tässä vaiheessa lukija voisi oikeastaan perehtyä maksakirroosin syihin, oireisiin, hoitoon ja ehkäisyyn ilmaista Terveyskirjaston artikkelia tankkaamalla.

Yleistyvä maksakirroosin syy on rasvamaksa, joka liittyy lihavuuteen, etenkin vyötärölihavuuteen.

 

Tiesitkö, että ICD-10 kuolinsyyluokittelusta löytyy tällainen kohta: ”K70.3 – Alkoholin aiheuttama maksakirroosi” sekä mielenkiintoinen ”E24.4. – Alkoholin aiheuttama näennäinen Cushingin oireyhtymä”? Sen sijaan emme ole onnistuneet löytämään kohtia ”Ö99.9 – Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten takia aiheutunut maksakirroosi” tai sitten ”X88.8 – Väärän lääkityksen aiheuttama maksakirroosi.”

No joo, eihän Suomessa kuolinsyytä tutkita millään muotoa tieteellisesti kuten monet murhaoikeudenkäynnit (tai niiden puute) ovat osoittaneet, joten tilastojen arvo onkin hieman hutera.

Asioiden syy-yhteydet alkoivat pyöriä päässä kun pohdimme maksaa rasvoittavia ruokavalioita. Meille tuli nälkä ja mieleen tuli nauttia annos lihotettua, rasvaista ankanmaksaa. Jo muinaiset egyptiläiset olivat älynneet, että kun Niilin varrella majaileville muuttolinnuille tarjosi särvintä viljan ja viikunoiden muodossa, niiden maksat rasvoittuivat ja niistä tuli hyvää paistettavaa.

Ennen kuin riennämme eteenpäin, ilmoitamme vielä: Runsaasti hiilihydraattia sisältävä ravinto, jossa on mukana paljon hedelmäsokeria, rasvoittaa maksaa. Tämä yhteys on ollut tiedossa tuhansia vuosia.

Tehdään vielä pieni sivuhyppy ja sitten tulee se veret seisauttava havaintomme lääkärikunnan toteuttamasta sumutusoperaatiosta. Teemme pienen hyppäyksen meidän kaikkien yhteiseen kulttuurimuistiin ja ajoitamme sen hypyn vuoteen 1984. Se oli vuosi jolloin kakki länsimaalaiset pakotettiin katsomaan mielenrauhaa häiritseviä kuvia pienistä ripakinttuisista mutta pallovatsaisista etiopialaislapsista ja kuuntelemaan korvia raastavaa pyhän Bob Geldofin laulamista.

Jostain syystä tuolloin vuonna 1984 kukaan lääkäri ei väittänyt, että Afrikassa syödään liikaa kovia rasvoja tai että pallovatsaiset, heikot lapset olisivat insuliinin tarpeessa ilmiselvän diabeteksen takia. Ongelma tuntui olevan enemmänkin biotiinin puute ja liian vähäinen lihan osuus ruokavaliossa.

Kuitenkin nykyään kun suomalainen mieskansanedustaja omaa turvonneen jalkapallovatsan ja olemattomat lihasvoimat, hänellä on ilmiselvästi diabetes ja ruokavaliossa on liikaa voita ja lihaa. Termi lihominen on nimittäin ”sairausteollisuudelle” mukavampi sana kuin puhe nestetasapainon ongelmista, koska lihomispuheella kansa saadaan tuomittua itse syylliseksi omaan olotilaansa, eikä niillä statiineilla ja beetasalpaajilla ole mitään tekemistä asian kanssa.

Nyt tulee se veret seisauttava Birdien oivallus: Lääkärikunta ja lääketeollisuus on nerokkaasti sumuttanut pahantahtoiset päättäjät uskomaan, että ns. ”länsimaiset elintapasairaudet” lisääntyvät ja vaativat tarmokasta ja valtion korvaamaa lääkitystä.

Eikö kukaan muu kuin Birdie, ole miettinyt sitä, että lisääntyvä lääkekulutus se vain aiheuttaa oireita ja näitä oireita on sitten alettu kutsumaan sairauksiksi?

Tässä vaiheessa toivomme, että meillä on vielä lukuintoisia blogikirjoituksen lukijoita, sillä nyt heitetään ilmoille havaintomme yhdisteestä, joka on ehkä hyvinkin linkki väärän lääkityksen, rasvamaksan ja diabeteksen välillä ja se on yllätys, yllätys biotiini!

Biotiinihan on vitamiini, joka toimii myös koentsyymin roolissa karboksyyliryhmän välittäjänä. Tästä voi jo aika helposti tajuta, että biotiinin puute estää useimpien karboksylaasientsyymien syntetisoimista elimistössä ja estää näin tehokkaasti sekä hiilihydraatti- että rasva-aineenvaihdunnan.

Rautalangasta väännettynä tämä tarkoittaa, että biotiinin puute aiheuttaa rasvamaksan, joka voi kehittyä jopa kuolettavan maksakirroosin asteelle. Puutteesta aiheutuu myös insuliiniresistenssiä, josta kehittyy 2-tyypin diabetes.

Istutko tukevasti? Nyt tulee tärkeä tieto! Kaikki se lääkitys, joka estää sekä biotiinin että ubikinonin tuotannon, aiheuttaa samoja ongelmia kuin yllä kerrottiin. Yleisimpiä näistä lääkkeistä ovat statiinit ja beetasalpaajat. Jopa Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja professori Matti J Tikkanen paljasti vahingossa kansainvälisen tiedenäytön valossa, että statiinien arvioidaan aiheuttavan Suomessa kymmeniä tuhansia uusia diabetestapauksia. Paljastus tapahtui Dyslipidemian uudistuneista hoitosuosituksista tiedotettaessa noin viikko sitten. Tästä on erillinen juttu tässä samassa blogissa.

Rasvamaksa ja 2-tyypin diabetes kulkevat käsi kädessä kuin siamilaiset kaksoset.

Siinä meille pohdittavaa! Tehkää hakuja PubMedissä ja miettikää voiko Birdie olla oikeassa? Olenko minä ihan vinksahtanut kun tuon tämän asian pohdittavaksenne?

Oletteko muuten kuulleet, laulaja Tom Jonesin ja näyttelijä Hugh Laurien (TV-sarjan tohtori House) yhteisestä musiikkiesityksestä parin vuoden takaa? Tomppa innostui noina aikoina laihdutuksesta ja valitsi paleodieetin, eli luolamiehen ruokavalion. Hieman karppauksen suuntaan kallellaan oleva ruokavalio korostaa lihan, kovien rasvojen ja kasviksien merkitystä terveydelle, mutta höttöhiilarit lentävät roskikseen. Tomppa laihtui.

Niin, meinasi unohtua, se yhteinen biisi oli nimeltään ”Baby Please Make a Change”.

 

 

 

 

 

10 kommenttia artikkeliin ”Osta lääkkeet ja maksa kirroosi!

 1. Useat lääketieteen harrastajat selittävät rasvamaksaa luontaistuotteiden käytöllä – niitä kun ei ole tutkittu. Lääkkeet on tutkittu.

  Margariinin huomatus: lääketutkimuksia ei tartte julkaista, jos tulos ei miellytä.

  Luontaistuotteita ja pakurikääpää ei uskalla syödä, koska niitä ei ole tutkittu – paitsi pakurikääpää.

  Tykkää

 2. Hyvä kirjoitus. Monet rokkarit ovat vetäneet kaikki myrkyt naamariin ja pidetty pitkään pystyyn kuolleina. Sitten he yli viisikymppisinä lopettavat ja alkavat muuttua. Koska heillä on halua muutokseen viinat veke huumeet veke paska ruoka veke liikuntaa lisää. Tapasin aikaa sitten tunnetun rokkarin ja hän kertoi ettei jumalauta voi tajuta kun ravintolan listoilla ei ole yhtään annosta minkä voisi skruudata puhtaalla omallatunnolla. Ja keittiöt ei useinkaan suostu duunaa listan ulkopuolelta mitään. Sitten oli vielä allergioita, laktoosi-intoleranssi ja keliaakkia. Ja lihat on veks ja kalaa ei saa. Ja kaikkea kalaa ei voinut syödä kihdin takia.
  Aika hankala tilanne.

  Tykkää

 3. Duodecim: Useimmiten rasvamaksasairauden aiheuttaja ei kuitenkaan ole alkoholi, vaan syitä on etsittävä muualta….

  Jo muinaiset egyptiläiset olivat älynneet, että kun Niilin varrella majaileville muuttolinnuille tarjosi särvintä viljan ja viikunoiden muodossa, niiden maksat rasvoittuivat ja niistä tuli hyvää paistettavaa.
  Runsaasti hiilihydraattia sisältävä ravinto, jossa on mukana paljon hedelmäsokeria, rasvoittaa maksaa. Tämä yhteys on ollut tiedossa tuhansia vuosia.
  ………………………………………………………
  Tää oli paras..hahaa! Eipä tainnut olla Duodecimporukan tiedossa?

  Tykkää

 4. Onhan sinänsä hauskaa, että näitä nojatuolissa pohditaan nimimerkkien kanssa, mutta tässä nyt tehdään suhteellisen tunnetusta asiasta monimutkaisempaa kuin se onkaan. Pubmedin kautta voi kuitenkin vähällä vaivalla löytää paljon tutkimuksia, joissa rasvamaksan osoitetaan liittyvän suoraan lihavuteen eikä tiettyyn ruokavalioon. Sekä ihmisiä että hiiriä tutkimalla on selkeästi osoitettu, että maksa rasvoittuu myös erittäin rasvaisella ruokavaliolla siinä kuin sokeripitoisellakin ilman mitään statiineja tms. lääkitystä. Ylipaino ja kalorien liikasaanti on olennaista, ei se, miten ne on hankittu.

  Biotiinin puutos on myös tunnettu ja kuvattu tila, jonka oireisiin kehottaisin tutustumaan ennen, kuin kehittelee sen ympärille suurempia kuvioita. Se, että osan diabeetikoista tiedetään hyötyvät biotiinilisästä ei mitenkään osoita, että biotiinin puute aiheuttaisi rasvamaksaa. Samojen ilmiöiden päällekkäisyys ei osoita niiden suoraa yhteyttä, vrt. hukkumiset ja jääätelön kulutus.

  Tykkää

 5. PuBMed-pohdintoja: Onhan sinänsä hauskaa, että näitä nojatuolissa pohditaan nimimerkkien kanssa, mutta tässä nyt tehdään suhteellisen tunnetusta asiasta monimutkaisempaa kuin se onkaan…
  ………………………………………………..
  Olisiko prof. Matti J Tikkasenkin ollut parempi esiintyä nimimerkillä tuossa salamyhkäisessä tilaisuudessa,jossa möläytti vahingossa totuuksia statiineista ja diabetesriskistä?

  ”Jopa Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja professori Matti J Tikkanen paljasti vahingossa kansainvälisen tiedenäytön valossa, että statiinien arvioidaan aiheuttavan Suomessa kymmeniä tuhansia uusia diabetestapauksia”

  Tykkää

 6. Karppa tiivistää hienosti.
  Aiheuttaja ei tästä vielä näy, eihän.

  Toinen ilonaihe, Kainuusta kajahtelee odotettu suomennos:
  Metänpuoleinen oireyhtymä (Metabolinen oireyhtymä MetS myös MBO).
  Kun vielä suomennetaan, että siinä sitä on melkein kaikkea hankalaa ennakoiva oiresikermä.
  Tottapa Kainuussa jo hoidetaan sitä Metänpuoleista, ettei käänny vielä pahemmaksi?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s