Homekoulut uudelleen arvioituna – energiansäästöä aloittelijoille

Olen jo pitkään aikonut kirjoittaa homeongelmista. Suomessa arvioidaan olevan jopa 1 500 homekoulua. Tämä kirjoitus pyrkii homeen tieteelliseen analysointiin unohtamatta veropolitiikkaa, arkkitehtuuria ja uskontoa.

 

En toki halua jättää maailmanselitysprojekteja yksinomaan Pauli Vahteran harteille. Tässä aimo annos hometietoutta uudelleen arvioituna. Tämä kirjoitusaihe annettiin vinkkinä eräältä lukijaltani ja se sai alla näkyvän muodon kuunnellessani autoradiota yksinäisellä matkallani alas Lapista. Voitte näitä kirjoitusvinkkejä lähetellä jatkossakin. Teen sitten juttujani joko autoradiolla tai ilman.

Voissa paistettu kotimainen lohi, wokattu parsakaali-porkkana-lisuke sekä raikas vihersmoothie, sytyttivät aivoni sopivaan vireeseen kun tuttavani Birdie eräänä päivänä väitti, että homeongelma on amerikkalaisen ekonomistin Walter Wolfgang Hellerin syytä.

Heller päätyi 1960-luvulla Yhdysvalloissa samaan päätelmään kuin Jyrki Katainen EU-Suomessa. Hyvätuloisten veroale ja yritysverouudistus oli tuova kasvua koko kansalle. Suorastaan fantastinen idea.

Nimellä Kennedy-Johnson Tax Cut 1964 tunnettu veropaketti tosin sysäsi Yhdysvallat massiivisen velkaantumisen tielle ja lopulta aiheutti vuonna 1944 kehitellyn Bretton Woods sopimuksen tuhon, ajoi dollarin irti kultakannasta ja synnytti öljykriisin. Yksinkertaisesti sanottuna koko maailman valuuttamarkkinat sekosivat kymmenen vuoden sisällä verouudistuksesta.

Lääke kituvaan kasvuun siis rikastutti miljonäärejä, mutta haittavaikutuksena työväenluokka kurjistui. Tyypillistä poliittista suhmurointia.

Nyt sitten piti aloittaa säästötalkoot. Tietenkään rahaa ei pitänyt säästää, vaan energiaa. Velkaa sai pankista vaikka kottikärryn täydeltä, kunhan energiaa säästyi. Inflaatio muutti taloon ja projekti aloitettiin vuoden 1976 uusien energiamääritysten avulla.

Tähän asti olet lukenut vasta alkulämmittelyäni, sillä nyt pääsen itse asiaan, eli tiukempaan luonnontieteeseen ja homekouluihinkin. Yritän hieman pehmentää kertomustani energian ja homesienten oikuista keksityn esimerkin avulla.

Lämpö johtuu aina kuumemmasta viileämpään. Kun vaikkapa välinpitämättömien vanhempien hulttiopentu huutaa lämmöneriste päänsä suojana opettajalle koulun ruokalassa, niin energiaerot vähitellen tasaantuvat ja myös kansankynttilä alkaa lämpenemään. Tilanne viilenee kuitenkin lopulta energiaerojen harmoniseen balanssiin. Tätä sanotaan entropian laiksi.

Lämpötilaeroa voi ylläpitää ainoastaan ulkopuolisen lisäenergian avulla. Pipopäiselle pahantekijälle energiaa antaa esimerkiksi kaverien kannustus ja melodiaton musiikki. Siksi yksittäinen lämmönlähde kannattaa erottaa virtalähteestä ennen kuin pahempaa ylikuumentumista pääsee tapahtumaan.

Eri aineilla on tietenkin erilainen lämmönjohtavuus. Lämmönläpäisykerroin, eli U-arvo, lämmönjohtavuus (lambda-arvo) ja kastepiste ovat teknisiä termejä, joita käytetään kun syynätään ettei ullakolla säteile liikaa. Vintti pimeänä on virkamiesten motto.

Erittäin huonosti energiaa välittävä aine on tyypiltään eriste. Jotkut tuntevat tämän myös nimellä mykkäkoulu. Mykkäkoulu on seinärakenteena kuitenkin vaarallinen, koska kaikki höyrynpäästöongelmat jäävät muhimaan rakenteisiin. Energiaa menee sisään, mutta mitään ei tule ulos. Tätä kutsutaan myös nimellä sieni.

Aspergillus on erittäin yleinen sienisuku ja noin 700 000 suomalaista syö näitä sieniä päivittäin. Valkotakkiset parantajat kutsuvat niitä statiineiksi. Ne alentavat uhriensa kolesteroli- ja hormonitasoja. Terveyden Hävityksen Laitoksen (THL) tarkoituksena on luoda mahdollisimman vähän energiaa kuluttava soijarouheella ruokittu sohvaperuna.

Kun Aspergillus on seinärakenteessa, lääketeollisuus ja THL ei saa siitä voittoja. Siksi seinä-Aspergillus ei intohimoja synnytä. Altistuminen sienelle kuvattiin lääketieteessä vuonna 1842 ja se sai nimekseen aspergilloosi. Yli 170 vuotta on nyt kulunut, mutta vasta viimeisten vuosikymmenten aikana rakennusteollisuus on kunnolla tajunnut miten lääketeollisuuden kiusaksi Aspergillus saadaan kasvamaan seinissä mahdollisimman tehokkaasti.

Välillä oli aika jolloin myös lääketeollisuus yritti hyötyä seinä-Aspergilluksesta, sillä amerikkalainen Squibb-yhtiö toi vuonna 1956 markkinoille sienimyrkyn nimeltä amfoterisiini B, eli Fungizone. Sitä pidettiin kultaisena uutuutena. Mutta sitten tulivat statiinit.

Vastakkain ovat siis kolme merkittävää uskontokuntaa: Jumalaan uskovat, lääkkeisiin uskovat ja ympäristönsuojeluun uskovat.

Jumalaan uskovien mielestä Aspergillus on paha asia sekä pilleripurkissa että seinässä. Lääkkeisiin uskovien mielestä Aspergillus on pillerinä hyvä, mutta seinässä huono. Ympäristönsuojelijoiden mielestä sienilläkin on oikeuksia siinä missä rotillakin. Siksi rotilla ei saa testata elintarvikevärejä ja sienten pitää antaa kasvaa luomuna seinissä.

Ympäristöliike ujuttautui rakennusalalle 1920-luvulla saksalaisen Bauhaus-liikkeen avulla. Vähitellen vihreä rakentaminen alkoikin tarkoittaa sitä, että rakennus oli homeessa jo ennen valmistumistaan. Helpoiten tämä saavutettiin tasakaton avulla, jotta rakenteiden kosteuskuormitus saatiin maksimoitua.

Alvar Aalto on tunnetuin niistä ympäristöterroristeista, joka toi sienien avulla leviävän tasakatto-pandemian Suomeen.

Toinen tärkeä uudistus oli rakentamisen tiiviys. Tämä idea tuli tietenkin Ruotsista. Asialla oli professori Bo Adamson. Kaikki negatiiviset asiat piti padota sisäänsä kuin painekattila. Passiivitalossa asuu passiivinen ihminen.

Tiiviysihanne sopii mainiosti suomalaiseen salailukulttuuriin. Siksi julkinen sektori ihastuikin tiiviyteen kuin Jyrki Katainen Pekka Himaseen ja hänen energiatehokkaaseen kaulaliinaansa. Tiiviys on suorastaan fantastista.

Tiiviistä koulusta ei oppi karkaa ulos hyödynnettäväksi yrityselämässä, vaan jää kiinni vinoihin Pisatuloksiin. Tiiviistä koulusta ei pääse edes terveenä pois. Oppiminen on koukuttavaa. Kuka muka kaipaa uusia tuulia?

 

12 kommenttia artikkeliin ”Homekoulut uudelleen arvioituna – energiansäästöä aloittelijoille

  1. Jepu jee Chirster. Lyömätöntä satiiria aiheesta. Ainoa harmi, että 99% lukijoista ei tajua sitä. Mutta loistava kerta kaikkiaan, kuten kaikki kirjoituksesi.

    Tykkää

  2. Kiitos Huru-ukko!

    Taidat olla oikeassa prosenttilukujen suhteen. Sellaisissa kirjoituksissa, joissa olen nähnyt paljon vaivaa satiirin osuvuuden varmistamiseksi, on vaara, että ne jää monelta lukijalta pelkän pikaisen vilkaisun varaan. Tätä kirjoitustani pitää lukea harkiten asiaa monelta eri kantilta.

    Birdie -ystäväni kanssa olen viettänyt hauskoja hetkiä. Se jo sinällään korvaa mahdollisen pettymyksen kun juttua ei kovin moni yritä ymmärtää. Taustatietoja on taas ahkerasti kaiveltu esiin. Uskon jatkavani näiden terveyssatiirien parissa vielä pitkään.

    Parhain terveisin, christer

    Tykkää

  3. ”Kun vaikkapa välinpitämättömien vanhempien hulttiopentu huutaa lämmöneriste päänsä suojana opettajalle koulun ruokalassa, niin energiaerot vähitellen tasaantuvat ja myös kansankynttilä alkaa lämpenemään. ”

    😀

    Seisova vesikin pilaantuu.

    Tykkää

  4. Minne happi pääsee, tapahtuu hapettumista. Minne happpi ei pääse, syntyy metaania. Minne kosteus pääsee, syntyy hometta. Kaikki tiet vievät tuhoon.

    Tykkää

  5. Kun viherpeipot ei saa rahnaa nollaprojekteihin, sitä pitää haalia sieltä missä sitä löytyy eli rakentamisesta.

    Ja ei aikaakaan kun eräässä kunnassa Suomessa riidellään veronmaksajien rahoilla, kumpi rakentamisesta päättää; rakennusvirasto vai ympäristövirasto.

    Että ei kun passiivitaloja tekemään ! ympäristöministeriön määräyksellä.

    Josko se suutari pysyisi lestissään, niin jokin asia voisi toimia ja järki palaisi rakentamiseen eli hengittävä talo on terve talo.

    Tykkää

  6. Johan intiaanitkin rakentavat tiipiinsä hengittäväksi. Ja eskimot iglunsa. Ja tundrien väki jurttansa. Mutta suomalainen rakennusinsinööri, jolla on usein puhumattomuudesta johtuvia ongelmia ja siitä seuraavia rakkauselämän vaikeuksia, kostaa kokemansa vääryyden ja rakentaa umpioita.

    Tykkää

  7. Risto Tvilling Loviisasta kirjoittaa tänään Helsingin Sanomien mielipidepalstalla:

    ”…Jos ra­ken­nuk­ses­sa on yli­pai­net­ta, kaik­ki ra­ken­tei­den lä­pi ta­pah­tu­vat il­ma­vuo­dot vie­vät men­nes­sään läm­min­tä ja kos­teaa si­säil­maa. Kyl­mi­nä vuo­den­ai­koi­na jos­sain koh­das­sa ra­ken­net­ta läm­pö­ti­la las­kee kas­te­pis­tee­seen ja il­man si­säl­tä­mä kos­teus tii­vis­tyy ve­dek­si. Jos il­ma­vir­ta lä­pi ra­ken­teen ta­pah­tuu ul­koa si­säl­le, il­ma läm­me­tes­sään kui­vuu ko­ko ajan (suh­teel­li­nen kos­teus pie­ne­nee).
    23-as­tei­nen si­sä­il­ma si­säl­tää noin kym­me­nen gram­maa vet­tä kuu­tio­met­ris­sä (suh­teel­li­sen kos­teu­den ol­les­sa 50 pro­sent­tia), ja –20-as­tei­nen il­ma vain va­jaan gram­man. Eli jo­kai­ses­ta tuol­lai­sel­la pak­ka­sel­la ra­ken­teen lä­pi ul­ko­il­maan vir­taa­vas­ta il­ma­kuu­tios­ta tii­vis­tyy ra­ken­tee­seen va­jaat kym­me­nen gram­maa vet­tä.
    Jos ma­te­riaa­lit ovat sel­lai­sia, et­tei­vät ne ta­saa kos­teut­ta (mi­ne­raa­li­vil­lat ja muo­vie­ris­teet) eli ne ei­vät ole ”hen­git­tä­viä”, ku­ten pu­ru ja sel­lu­vil­la, kos­teus jää ra­ken­tei­siin ja on­gel­ma on val­mis. Sik­si on ää­ret­tö­män tär­keää, et­tä vir­tauk­sen suun­ta on ul­koa si­säl­le. Läm­pi­mä­nä ai­ka­na kos­teut­ta ei tii­vis­ty, mut­ta hen­git­tä­vät ma­te­riaa­lit kui­vu­vat.
    Van­hat ra­ken­nuk­set py­syi­vät kun­nos­sa sik­si, et­tä niis­sä py­syi lie­vä ali­pai­ne muun muas­sa uu­ni­läm­mi­tyk­sen ja sa­mas­sa pii­pus­sa ol­lei­den il­man­vaih­to­hor­mien ta­kia, ja kor­vaus­il­ma tu­li ra­ken­tei­den lä­pi ja raois­ta si­sään. Sa­moin ker­ros­ta­lois­sa oli pai­no­voi­mai­set il­mas­toin­ti­hor­mit. Il­man­vaih­to oli si­tä pa­rem­pi mi­tä kyl­mem­pi il­ma oli.
    Mo­ni van­ha rin­ta­ma­mies­ta­lo pi­lat­tiin 1970-lu­vul­la pur­ka­mal­la uu­nit ja sa­vu­pii­put, kun ol­tiin mo­der­ne­ja ja siir­ryt­tiin säh­kö­pat­te­rei­hin. Myö­hem­min ko­neel­li­sen il­man­vaih­don ai­ka­na on vää­rin sää­tä­mäl­lä eli yli­pai­neel­la ”sai­ras­tu­tet­tu” lu­ke­ma­ton jouk­ko ta­lo­ja ja ih­mi­siä.”

    Tykkää

  8. Talon energialuokka näkyy suoraan talon lämmittämisestä syntyvästä laskusta suhteessa kuutiotilavuuteen. Kaikki muut rakennusmääräykset tiivistämistä kohtaan ovat turhia. Hyvin rakennetussa talossa ilma kiertää ilman koneita ja lämpöä on riittävästi.

    Uusien rakennusten suihku ja saunatilat haisevat ummehtuneelle jo muutaman vuoden käytön jälkeen kaikesta ”vesieristyksestä” huolimatta. Syynä on se, että ilma ei kierrä ja vesi makaa rakenteissa.

    Tykkää

  9. Juuri näin.

    Sähkömiehethän ne ovat syyllisiä hometaloihin kuten maailman talouslamaan, Jumalan olemassa oloon ja Syyrian sisällissotaan.

    Jopen sanoin ajattele ite.

    Tykkää

  10. Homeethan ovat pikkujuttu kun ottaa huomioon millaisia myrkkyjä esimerkiksi *kerran kastuneesta* muovisesta lattiapäällysteestä lähtee (ns. alkaalinen kosteus)! Pahimpana TVOC on 2-etyyliheksanoli, 1-butanoli jne. Nämä aiheuttavat korvien kutinasta maksavaurioihin sairastumisia, mutta kiitos virkakoneiston, tällaiset asiat salataan. Jos asiasta puhuu, joutuu Riitta Kauppisen (ex. lääkäri/kansanedustaja) tapaan mielisairaalaan pilleripurkki (tajunnan sumentaja) kädessä.

    Homeissa (MVOC) juurikin nämä Aspergillus sydowii, Aeriobasedium, Cladosporium, Penicillum, Ulocladium kertovat kosteusvaurioista ja kun sairastuu kunnolla esmes Aspergillukselle, niin ei voi edes kukkamultaan koskea ilman siitä seuraavaa ripulointia ja vatsanväänteitä. Haravoinnista puhumattakaan.

    Kun katsoo miten huonoa laatua rakentamisessa tehdään (laatuhan on kadoksissa joka puolelta, kiitos narsistisen johtamisen ja heikon osaamisen), ei ole ihme, että ihmisiä sairastuu. Lääkäreille (kiitos Käypä Hoidon) ainoa kriteeri todeta homeista ja muista toksiineista johtuva sairaus on astma, eli tila, jossa keuhkot ovat jo paskana. Kaikki muu oireilu lasketaan mielisairauden piikkiin ja hoidetaan masennuslääkkeillä.

    Kaikki tämä on mahdollista vain siksi, että kenekään ei tarvitse kantaa vastuuta. Esimerkiksi jos tila on tutkittu luotettavasti akkredioidun labran avustuksella ja todettu sisältävän myrkyllisiä tasoja VOC:ta, niin kukaan ei estä työnantajaa määräämästä oireettomia ihmisiä samaan tilaan sairastumaan. Kun ihminen sitten sairastuu, on sairastuneella näyttävelvollisuus, koska Työteveyslääkärit voi aina vedota siihen, että homeet jne ovat kotona, ei töissä (ja näinhän se on, jokainen kuskaa vaatteissaan itiöitä paikasta toiseen).

    Niin pitkään kunnes vastuuta ei ole määritelty, tällainen sairastuttaminen saa jatkua. Tilanne ei muutu nykyisellä lahjotulla virkakoneistolla eikä nykyisillä Käypä Hoito-suosituksilla.

    P.S. terveimpiä ovat ne talot, joissa verhot heiluvat tuulella ikkunoissa. Tämä ei tietysti sovi vihernatseille, koska tällainen sotii energiasäästöpolitiikkaa vastaan. Samaan aikaan kuitenkin rakennetaan kauppakeskuksia, jonne ihmiset ajavat kodeistaan 2 tonnin painoisilla autoilla hakemaan kilon painoista maitopurkkia.

    Tykkää

Jätä kommentti