Kännykkäsäteily ja syöpähoidot

Juttelin tietokirjailija Erja Tammisen kanssa kännykkäsäteilystä ja syöpähoidoista. Mitä uutta ja mullistavaa tässä asiassa on kerrottavaa?

 

Erja Tamminen tiesi kertoa, että Kreikassa on meneillään BIOEM2013-seminaari, jossa käsitellään muun muassa sähkömagneettisiin signaaleihin perustuvia syöpähoitoja.

Heikot, terapeuttiset radiotaajuuspulssit voivat auttaa esimerkiksi aivokasvaintapauksia.

No nyt on maailmankirjat (lääkärikirjat?) sekaisin! Eikö pikemminkin ole niin, että kännykänsäteilyä pitäisi nimenomaan varoa?  Nytkö pitäisi oikein terapiamielessä antaa kännykän säteillä aivoihin?

Ei sentään! Terveystietoiset tietävät edelleen, että aivosyövän taustalta löytyy yhä useammin pitkiä, toistuvia kännykkäpuheluita, vaikka Maailman terveysjärjestö WHO on 2011 luokitellut kännykkäsäteilyn ”mahdollisesti karsinogeeniseksi ihmiselle”. Suomessa kännykkäpuhelut ovat edelleen kategoriassa ”mahdollisesti terapeuttinen ihmiselle”.

Syöpähoitoihin tieteellisesti kehitetyn lyhytkestoisen pulssin avulla solukalvon läpäisevyyttä voidaan tilapäisesti lisätä lääkeaineen kuljettamiseksi soluun. Tällaista hoitoa kutsutaan Elektro-kemoterapiaksi (ECT). Solukalvo tehdään siis sähkömagneettisen kentän avulla läpäiseväksi sellaisille aineille, jotka eivät normaalisti sitä läpäise.

Huomaatteko jo nyt ristiriidan? Kännykkäsäteily on menestyksellisesti käytössä syöpäterapiassa (tekee muutoksia solukalvoon), mutta kännykkätehtaat ja operaattorit sekä kännykän käyttäjät eivät ota vakavasti sitä asiaa, että kännykkäsäteily aiheuttaa solukalvoihin muutoksia! Tuntuuko siltä, että vasen käsi ei tiedä mitä oikea käsi on tekemässä?

Elektrokemoterapiaa käytetään menestyksellä jo yli 100 syöpäklinikalla Euroopassa. Sivuvaikutukset potilaille ovat vähäisiä.

Sen sijaan kännykkäteollisuudelle syöpähoitojen ”sivuvaikutukset” voivat olla laajamittaisia. Kreikan seminaaria sponsoroivat nimittäin kännykkäteollisuuden kattojärjestöt, MMF ja GSMA. Nämä järjestöt mielellään vaikenisivat siitä, että kännykkäsäteily vaikuttaa solukalvoihin.

Tämä on kiusallista! Heikoilla radiotaajuussignaaleilla toteutetut syöpähoidot osoittavat väistämättä todeksi biologiset vaikutukset paitsi itse syöpähoitojen, myös kännykkäsäteilyn osalta. Biologisia vaikutuksia on yhä vaikeampi kiistää.

Tähän asti kuluttajille on uskoteltu, että kännykän radiotaajuinen säteily on niin matalaenergistä, että se voi korkeintaan aiheuttaa kudoksen lämpenemistä. Turvanormitkin perustuvat näille puutteellisille päätelmille.

Kännykkäsäteilyä tutkittaessa on kuitenkin ilmennyt edellä mainittuihin hoitotuloksiin nähden täysin vastakkaisia, potilaan terveyden kannalta hallitsemattomia vaikutuksia. Unihäiriöit, keskittymiskyvyn ongelmat, aivoverenkiertohäiriöt, aivojen glukoosiaineenvaihdunnan muutokset, vaikutukset aivojen välittäjäaineiden toimintaan, neurologisten sairauksien lisääntyminen sekä mahdollinen syöpäriski pitkäaikaiskäytössä esimerkkeinä mainittakoon.

Kännykkäteollisuus tarjoaa ongelmiin lähinnä psykologisia ”hoitoja” kuten laajamittaista viranomaisten lobbaamista, poliitikkoihin vaikuttamista sekä omien tuotteidensa terveysvaikutustutkimuksien rahoittamista. Lisäksi usein löytyy avuksi Aalto-yliopiston Professori: ””Missään tähänastisissa tutkimuksissa ei ole nähty haittavaikutuksia”.

Kreikan seminaarissa tuotiin esille Tanskan kohorttitutkimus, jota kännykkäteollisuus on rahoittanut. Tutkimuksen puutteet on laajalti tunnustettuja: Koehenkilöiden altistusmäärät ovat epäselviä, verrokkiryhmä ja altistuneet ovat sekoittuneet keskenään, teknologiat ovat vanhentuneet.

Silti vedetään yllä mainitusta tutkimuksesta johtopäätös: ””Matkapuhelinsäteilyllä ja aivosyövällä ei ole  yhteyttä”.”

Tulevaisuudessa kännykkä- ja syöpähoitojen markkinat pysyvät myös Suomessa vakaina, sillä epidemiologisia tutkimuksia koordinoiva Säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessori Anssi Auvinen viittaa juuri Tanskan kohorttitutkimukseen puolustaessaan kännykän vaarattomuutta.

Auvisen kollega, Kari Jokela, puolestaan ei pidä ongelmana sitä, että suomalaisväestö siirtyy lähitulevaisuudessa yksinomaan kännyköiden käyttäjiksi: ””Ei vaikuta säteilyturvallisuuteen”.

 

Mitä tästä opimme? Ainakin sen, että vasen käsi ei tiedä mitä oikea käsi on tekemässä.

 

17 kommenttia artikkeliin ”Kännykkäsäteily ja syöpähoidot

 1. Käsittääkseni STUK:n Kari Jokela pitää radiotaajuisen säteilyn turvarajoja sopivina Suomessa, koska teollisuuden lobbaamaan ICNIRP-ryhmään kuuluva Kari Jokela on ollut päättämässä raja-arvoista.

  Jossain muualla raja-arvot ovat jopa tuhansia kertoja pienemmät.

  Tuo yllä mainittu on noin 95-prosenttisen varmaa tietoa. Oikaiskaa jos olen väärässä tai vahvistakaa tieto.

  Tykkää

 2. Itse olen ainakin huomannut sen, ettei vasen korvani enää siedä kännykkään puhumista. Se on se korva, jossa luuri tavallisesti lilluu. Korvaa alkaa vihloa ja on pakko vaihtaa korvaa.

  Minulla on ollut kännykkä aina NMT:n ajoista asti, jolloin ne olivat kenkäni kokoiset (45) ja painoivat sen verran, että niitä kuljetettiin salkussa. Silloinen duuni oli sellainen, että sitä piti myös käyttää koko ajan.

  Olen hieman huolestunut asiasta, kun selvästi siitä puhelimen käytöstä aiheutuu korvakipua.

  Tykkää

 3. Tyypillistä huuhaa kirjoittelua. Miten ihmeessä esimerkiksi aivosyövät eivät ole valtavasti yleistyneet, vaikka matkapuhelimia käyttää ylivoimainen valtaosa länsimaiden ihmisistä.

  Mitä näihin pulsseihin tulee, niin voisin kuvitella, että pulssien vaikutus riippuu erittäin voimakkaasti niiden tehosta. Jos on voimakasta säteilyä sillä on vaikutusta, sen sijaan heikolla säiteilyllä ei ole vaikutusta. Otan esimerkin hieman toisenlaisesta säteilystä, nimittäin lämpösäteilystä. Jos laittaa käden nuotioon, käsi palaa. Jos pitää kättä metrin päässä nuotiosta se ei pala. Jos kävelee 10 metrin päähän nuotiosta, tuskin edes tuntee nuotion lämpöä. Kysynkin, voidaanko sillä perusteella, että käsi nuotiossa palaa, tehdä se johtopäätös, että nuotio on vaarallinen vielä 10 metrin päästä.

  Tykkää

 4. Kohto, Skepsis on jo saanut Huuhaa-palkinnon.
  Tyypillistä skepsisläistä huuhaa-kirjoittelua ilman tieteellistä faktaa.

  Niin, onko K. Jokelasta faktaa?

  Tykkää

 5. ….Miten ihmeessä esimerkiksi aivosyövät eivät ole valtavasti yleistyneet, vaikka matkapuhelimia käyttää ylivoimainen valtaosa länsimaiden ihmisistä….?

  Aivokasvaimet itse asiassa kyllä ovat lisääntyneet. Suurin osa näistä on ns. ”hyvälaatuisia” ja hormoonitaso-vaikutteisia mutta myös pahanlaatuisten osuus on alati kasvussa. Kännykät eivät toki ole ainoita säteilylähteitä mutta aiheuttavat esimerkiksi lapsien ja nuorten kehittyville aivoille arvaamattomia riskejä. Olen varma että kännykkäsäteilylle säädetään lähitulevaisuudessa huomattavasti tiukemmat rajat kuin tällähetkellä esimerkiksi suomessa on. Eurooppa ja Amerikka välittää lapsistaan, mutta suomi vähättelee vaaroja edelleen. Se on hinta teknologiateollisuus-imagosta…

  Tykkää

 6. EMP on kiva juttu. Sillä voi tuhota vaikka mitä. RF on kiva juttu, sillä voi vaikka kuumentaa mikrossa ruokaa.

  Pyskoottisen masennuksen hoidossakin sähkömagneettista aivojen stimulaatiota hyödynnetään: kela päähän ja pulsseja rekt … eikun aivoihin.

  Transientit ne vasta kivoja ovatkin: ne näyttävät parantavan ja sairastuttavan. Tai sitten kun kroppa on jo täynnä kaikkea ruoasta tulevaa myrkkyä, niin RF ja transientit etenkin pistää elimistön sekaisin kuten tämä herra kirjoitteleepi http://www.slideshare.net/MAhonen/power-quality-and-health-is-there-a-connection-3605746

  Fortum ja moni muu sähköfirma laittaa Älyboxeja mittamaan älytöntä sähkönkulutusta. PLC paukuttaa monta volttia per metri tasoilla pitkin kämppää, aivot mukaanlukien. Koomisinta on se, että PLC ei täytä kentällä olevia standardeja missään kolmessa kategoriassa: häiriöt itselleen, häiriöt toisille tai häiriöt terveydelle. Silti sitä saapi laitella sähköverkkoihin ihmisten sähkönkulutusta mittaamaan. Kiitos tästäkin ihanuudesta Vihreille.

  Ai miksi ihmiset eivät sairastu? Taitaa ne sairastua. Suomi on OECD-maiden sairain kansa. Ehkä vika ei olekaan OECD-maiden huonoimmassa sairaanhoidossa? Ruisleivästä puhumattakaan.

  Tykkää

 7. Tässä tieteellistä faktaa:

  Kännyköitä ja tukiasemia on nyt aktiivisena miljardeja, eikä silti mitään katastrofaalista ole tapahtunut. Liikenne, alkoholi ja hiilen poltto on vaarallisempaa.

  Radioliikenne ei voi olla vaarallista, sillä tulokset ovat jo näkyvissä, kuten Kohto tuossa jo kirjoitti.

  Jos on tunne, että on vaarallista kannattaa lopettaa käyttö. Koen itse pimeällä ajon vaarallisena ja ajan huonossa valaistuksessa vain tilapäisesti. En lähde myöskään moottoripyörällä enää liikkeelle talvella lainkaan.

  Tykkää

 8. No jos ihan suoraan puhutaan niin meillä on tuolla taivaalla sellainen aurinkomöllötin joka tuottaa kyllä erittäin kattavan säteilyspektrin maapallolle.

  Ihan mikroaaltouuni taajuudellakin.

  Tykkää

 9. http://www.stm.fi/ylakulma/artikkeli/-/view/1855356

  Suomi haluaa korkeat raja-arvot ja niiden tilapäiset ylitykset. Hyvä Suomi!!!

  Suomen pääneuvottelutavoitteet olivat MRI:n käyttöä ja puolustusvoimia koskevat poikkeukset – jotka sallivat hetkelliset raja-arvojen ylitykset – sekä arvojen perustuminen ICNIRPin (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) suosituksiin. ” ICNIRP on riippumaton tieteellinen organisaatio ja sen kautta saamme sähkömagneettisista kentistä parhaan tieteellisen tiedon.”

  ”Me tyhjensimme koko pajatson”, Orsila iloitsee tavoitteiden toteutumisesta. Menestykseen vaikutti kansallinen yksimielisyys, jonka ansiosta eri osapuolet tukivat valittuja neuvottelukantoja. Toinen tärkeä edellytys oli täkäläinen huippuosaaminen. Säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessori ja ICNIRPin jäsen Kari Jokela oli tiiviisti mukana valmisteluissa..

  C.Sundqvistin blogista löytyi tietoa STUkin mediakasvosta K.Jokelasta:

  http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2013/03/11/kannykkaprofessorin-himasraportti-tutkintaan/

  Säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessori Kari Jokela on toiminut kännykkäsäteilyn lainsäädäntöä suosittavan ICNIRP-komission jäsenenä yli 10 vuotta. Hän, ja muutama muu veli ja sisko päättivät ottaa Suomessakin käyttöön ICNIRP:n raja-arvot, vaikka normeissa huomioidaan kapea-alaisesti vain säteilyn lämpövaikutus. Biologisia vasteita tai pitkäkestoista altistusta ei noteerata, vaikka niiden huomioiminen vahvistaisi säteilyturvallisuutta.

  http://fifi.voima.fi/artikkeli/2009/syyskuu/kannykkatutkijoiden-sidonnaisuudet-selviksi

  Tykkää

 10. Reilut parivuosikymmentä taaksepäin meilläkin oli näyttöpäätesäteilypelko!
  Suurin ongelma on termissä: ”säteily”. Kaikkeen säteilyyn liittyy niin paljon tunnepohjaista asennoitumista, jos jotain ilmenee, ainakin psykosomaattista oireilua.

  Tykkää

 11. Niin, Seppo, olethan tietoinen, että esimerkiksi

  http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/127014-miksi-duodecim-sallii-sahkoyliherkkyys-tautiluokituksen-tietamattomalta

  Duodecimiin hoitosuosituksen sähköyliherkkyyteen on kirjoittanut henkilö, joka ei ymmärrä asiasta mitään. Hoito-ohjeeksi suositellaan terapiaa, joka tutkimuksen mukaan on toiseksi huonoin hoitomuoto.Tulos plus miinus nolla. Huonoin on lääkehoito. Miinus miinus alle nolla.

  http://www.greenspot.fi/jussihirvi/blog/?p=199

  Marjukka Hagströmin ja kumppanien tekemä ensimmäinen kyselytutkimus suomalaisista sähköherkistä on huhtikuussa julkaistu vertaisarvioidussa Patophysiology-tiedelehdessä.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23557856

  Tykkää

 12. Hyvä nimimerkki ”Margariinin ystävät ry”: Sähköyliherkkyys ei ole mikään oikea sairaus, vaan mielenterveydenhäiriö. Ennen vanhaan sanottiin tällaisia henkilöitä luulosairaiksi.

  Miten ihmeessä me hoidamme ne oikeasti sairaat, jos uhraamme resursseja luulosairaisiin.

  Tykkää

 13. ”Kaikkeen säteilyyn liittyy niin paljon tunnepohjaista asennoitumista, jos jotain ilmenee, ainakin psykosomaattista oireilua.”

  Lääkäreille kaikki sellainen, jota ei voida todentaa mittauksin tai joka ei täytä lääkäreiden noudattamaa Käypä Hoito-politiikkaa, hoidetaan psykosomaattisena oireiluna.

  Säteily(herkkyys) ei ole poikkeus, homesairaudet, ruoka-aineyliherkkyydet, lisäaineherkkyydet jne hoidetaan mielialalääkkeillä. Psykoterapiahan on ajat sitten ajettu alas, kiitos lääkebusineksen.

  Onko RF sitten vaarallista vai ei jää nähtäväksi. Kaipa sitä muutama sukupolvi menee ennen kuin joku tajuaa ongelman, jos sellaista on. Kehitystäkin on tapahtunut: ennen päätä poltteli kun puheli tuntitolkulla Nokian 2110 korvalla. Nykyisin ei polttele. Ilmeisesti jotain parannusta on tullut myös noihin kännykän aiheuttamiin transientteihin. PLC on sitten oma juttunsa, se on idioottien systeemi.

  Syöpään on helppoa vedota kaikessa, koska 1/3 saa eläessään syövän joka tapauksessa, oli syy mikä tahansa. Kuolintodistukseen ei välttämättä merkitä syöpää kuoleman aiheuttajana. Suurin osa kuolee keuhkokuumeeseen.

  Tykkää

 14. Nelisen vuotta sitten sain elämäni ensimmäiset migreenikohtaukset. Lyhyen ajan sisällä ilmenneiden migreenien jälkeen hankin langallisen handsfreen ja kohtaukset loppuivat kuin seinään.

  Ala-asteikäisillä lapsillani ei ole vielä kännyköitä.

  Tykkää

 15. Nimimerkki Kohto, ongelmana on, että Käypä Hoito -suositukset on laatinut henkilö, joka ei ymmärrä asiasta mitään. Lue yllä oleva viesti ja siihen liittyvä linkki.

  ”Säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessori Eeva Salminen on saanut ihmisiltä viestejä, joiden mukaan lääkärit eivät vielä osaa kohdata hoitoon hakeutuvia sähköherkkyydestä kärsiviä.

  ”Asiasta on puhuttu viime vuosina paljon. On harmillista, että ohjeistuksen laatiminen kestää näin pitkään.” ”

  http://www.hs.fi/kotimaa/a1360983056191

  Tykkää

 16. Sehän on vaan niin, että ei salaliittoa ilman tulta. Jotenkin vaan kaikki salaliitot tuppaavat realisoitumaan. Salaliitosta päivää.

  http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=7687

  Hyvä esimerkki on jenkkien Isoveli valvoo, josta esim Salaliittoteoriat Jesse Venturan tapaan kertoi.

  Harmi, ettei se näy enää JIM-tv:n netissä, mutta on siellä jokin salaliitto vielä jäljellä

  http://www.jimtv.fi/ohjelmat/jim-d/etusivu

  Näyttää vahvasti siltä, että salaliittototuus on lähempänä totuutta kuin ns yleisölle kerrottava totuus.

  Kuinka paljon tiedotusvälineet raportoivat maailman tärkeimmästä kokouksesta, Bilderbergistä?

  Hitusen joku.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s