Reuma, Puska ja tuska

Reumalääkkeet ovat kuuminta hottia. Lääketehtaat tahkovat niillä rahaa niin, että seinät uhkaavat sortua. Lue totuus reumalääkkeistä ja luulet taas vähemmän!

 

Markkina-analyytikkojen mukaan reumalääkkeiden diilaaminen skulaa ihan jees! Kivut ja kolotukset lisääntyvät ympäri maapalloa vaikka Pekka Puska käskee käyttämään rypsiöljyä joka paikassa. Minä käytän sitä lastenrattaiden laakereissa.

Tuumorinekroositekijä alfan estäjät tuovat lääketehtaille rahaa niin, että harva uskoisi moista mammonan määrää. Humira, Remicade ja Enbrel valloittavat maailmaa.

Reumalääkkeiden kasvavia markkinoita edesauttaa olennaisesti modernin diagnostiikan tarkkuus. Siteeraan tässä Duodecimin ”Lääketieteen termit” -kirjasta kuinka tiede on edennyt:

Reuma = useiden nivel- ja lihassairauksien ja -oireiden yleisnimitys.

 

Kukapa sitä nyt näin Lumia-aikakaudella Microsoft-maassa kaipaisikaan tämän tarkempaa tietoa. Lääkärin muistiinpanoista löytyy lyhenne KPK. Se tarkoittaa ensi alkuun, että ”kaikkia paikkoja kolottaa” ja potilaan poistuessa takavasemmalle, että ”kaikki pillerit kelpaavat”. Annostelu on PPP, eli ”paljon pillereitä poskeen”. Loppuelämän pitkä piina muistuu mieleen lyhenteestä ELOP, eli ”enemmän lääkettä onnelliseen päivään”.

Koska Puska-landian ulkopuolella on useita vuosia riidelty kihdin ja eri reuma-muotojen syvimmästä olemuksesta, kertaan tässä kolotuksen perussanastoa.

Monet varmaan osaavat kaivaa esille muistilokeroistaan miten Alfred B. Garrod vuonna 1859 erotti kihdin ja reuman määritelmät toisistaan. Aloitan siis tuskan purkamisen kihdistä (korvausnumero 212).

Tarkasti ottaen kihti tarkoittaa sitä, että virtsahappoa kertyy elimistöön eikä viemäristöön. Siinä missä poliitikoilla ja muilla turhilla BB-julkkiksilla kusi nousee päähän, niin tavallisella duunarilla kusi jää yleensä isovarpaaseen ja muihin niveliin kolottamaan. Munuaisten huono toiminta on siis kihdin perussyy. Usein tämä johtuu potilaan lääkityksestä, kuten vaikkapa loop-diureeteista. C03CA01 furosemidi on tässä kova tekijä, sillä käyttäjiä on 161 884 Suomessa. Orion on vahvoilla. Nesteenpoistolääke onkin usein kusetusta sekä kuvainnollisesti että kirjaimellisesti.

Duodecim Terveyskirjasto ilmaisee tämän saman asian hieman virallisemmin sanakääntein:

Yleisimmin kihtiä aiheuttavia lääkkeitä ovat diureetit, siklosporiini ja pieni annos aspiriinia. Pari vuosikymmentä sitten diureettien arvioitiin aiheuttavan jopa kaksi kolmasosaa kaikista kihtitapauksista Suomessa, mutta nykyisin diureettien käyttö on vähentynyt, ja myös kihdin ilmaantuvuus on lievästi pienentynyt.

 

Nivelreuma eli artriitti taas on pääsääntöisesti streptokokki-peräinen bakteeri-ongelma. Vaikka moni seuraa näitä Michelin-kokkeja tai koti-kokkeja, niin strepto-kokki on siis vielä yleisempi. Ruusukin johtuu streptokokista, siis tämä ihoruusu.

Kolotus nivelissä tuntuu kihdiltä, mutta syy ei siis ole kusetuksessa. Elimistön puolustusvoimat ovat pöpön kintereillä, mutta ”ystävällinen tulitus”, eli ”friendly fire”, osuukin omiin. Punaiset jää pahasti alakynteen ja happi ei liiku. Tohtori puhuu nyt autoimmuniteetin ongelmista. Elimistössä on yleensä jonkin sortin anemia, vaikkapa aplastinen, megaloplastinen tai jotain muuta, yleensä ei Elastinen. Vitamiineja puuttuu paletista. Tämäkin tila on yleensä saatu aikaan lääkkeillä. Naisilla ehkäisypillerit ehkäisevät raskauksia, mutta lisäävät kolotuksia. Verenpainelääkitys voi aiheuttaa kolotusta sekä miehillä että naisilla.

Fibromyalgia taas on monesti statiinien käytöstä johtuva puutos steroidien toiminnassa. Samoin jodin puute kotiruokaa välttelevissä sohvaperunoissa aiheuttaa kilpirauhasten kautta lihaskolotusta ja väsyneisyyttä vaikka telkkarista tulisikin kuntoilu- ja ruokaohjelmia. Edes Gordon Ramsay tai Anthony Bourdain eivät tässä auta ruudun läpi nautittuna.

Reumakuume eli sydänreuma nostaa hien pintaan jo pelkästä vaivojen ajattelusta. Strepto-kokki tekee siellä keitoksiaan sydämen tienoilla ja rintaa ahistaa kuin mustasukkaisella teinillä. Carol Reedin ohjaamasta legendaarisesta elokuvasta ”Kolmas mies” tuttu penisilliini eli beetalaktaamiryhmään kuuluva antibiootti auttaa tähänkin vaivaan. Harry Lime ei ole unohtunut.

Mutta nyt on aika siirtyä sujuvasti tapaus-selostukseen elävästä elämästä. Tunnustan, että harmaapartainen ystäväni Birdie antoi minulle historialuennon Jones-kriteereistä, Lancefield-luokittelusta ja metotreksaatin kehittelyhistoriasta, mutta tällä kertaa ymmärsin niin vähän noista yliopisto-höpinöistä, että erehtymisen vaara jää liian suureksi. Päätin keskittyä suomalaiseen kauhu-todellisuuteen.

Tapahtumien tunnistamisen vaikeuttamiseksi nimet on tällä kertaa muutettu, mutta tarina on valitettavasti tosi. Näin reuma-kipuja hoidetaan modernissa hyvinvointivaltiossa, jossa asuu pahoinvoiva kansa.

Aikoinaan Aimo Reuma-Kihti, tuttavien kesken Arttis, meni arvauskeskukseen kovien nivelkipujen vuoksi. Virkalääkäri Severi Spatula oli juuri katkaisuhoidossa, joten ulkomailta rahdattu virkaheittolääkäri Dimitri Hype Dokdoriev oli taas kärppänä paikalla. Katseltuaan pari minuuttia Arttiksen käsiä ja jalkoja, diagnoosi kuului seuraavasti: ”Tama rauma, metotreksaatti autta, kakki huvin”. Kivut vähenivät, mutta muuten olo kävi vetämättömäksi ja mies laihtui omaksi varjokuvakseen. Muutaman vuoden päästä otilla olikin taas uusi naama, kun Lasse Lekuri ilmoitti kohteliaasti: ”Teillä on näköjään mahasyöpä kuten tiedätte, aikaa ei ole paljon, tuossa iässä, viisikymppinen, ei tässä oikein hoidot auta.”

Niinpä niin, rakas lukijani, Orionin valmistaman Trexan metotreksaatin ikävimpiä haittavaikutuksia ovat suolisto- ja luuydinsyöpä. Probleema johtuu suoraan siitä, että metotreksaatti on foolihapon estäjä (folic acid antagonist) ja vaikutukset tuntuvat eniten siellä missä solujen elinikä on kaikkein lyhin. Epiteelisolut ja verisolut ovat siis tulilinjalla. Kuitenkin peräti 40178 suomalaista käyttää lääkettä joko injektiona tai pillerinä.

Virallisesti metotreksaatti on immunosupressantti eli solunsalpaaja eli solumyrkky eli syöpälääke lasten leukemiaan ja jo 1940-luvulla ihmeteltiin miksi foolihapon estäminen näytti muutamassa yksittäistapauksessa toimivan, vaikka foolihappo itsessään on ihmiselle elintärkeä vitamiini.

Kun tavalliselle pulliaiselle Mikael Fogelholm sanoo, että syö poika pinaattia niin pysyt terveenä, niin kolotuksesta kärsivälle tohtori sanoo, että tässä on kuule aine joka estää foolihapon eli B9-vitamiinin toiminnan. Kivut lähtee samalla kuin henki. Valviran tiedossa on ainakin kolme varmaa tapausta, että potilas on tapettu sairaalassa metotreksaatilla (katso kuva).

Ulkomaiset tuttavani aina muistuttavat, että ihmisoikeus- ja henkirikoksilla ei ole vanhenemisaikoja. Eipä auta muu kuin odotella koska Yhdysvallat hyökkää Suomeen, maahan jossa julkinen sektori tappaa omia kansalaisiaan. Tämän takia Suomi ei edes uskaltanut hakea paikkaa YK:n Ihmisoikeusneuvostoon vuodelle 2014. Onneksi Romania kuuluu Ihmisoikeusneuvostoon. Kipu on kova asia.

 

15 kommenttia artikkeliin ”Reuma, Puska ja tuska

 1. Kihti on kiva tauti. Kärsin kohtauksista yli kaksi vuotta ennenkuin onnistuin itse netin avulla diagnosoimaan syyn. Lääkärissä ravasin kymmeniä kertoja, mutta oli kait liian vaativa sairaus, kun se yleensä iski harvinaisempaan paikkaan jalan ylkosyrjään ja siitä sitten hoitamattomana levisi pikkuhiljaa koko jalkaterään. Kerran, kun oli jo itsediagnoosi tehty ja lääkärikin sen oikeaksi hyväksynyt, iski kohtaus mökkilomalla ollessa ja tietenkin lääkkeet eivät olleet mukana. Siitä sitten lääkäriin ja otettiinkin osastolle kun epäilivät ruusua, vaikka itse olin varma, että kihti se on. Ei muuta kun antibiootti tiputukseen siinä sitten makoilin viikon verran kunnes se levisi polveen. Siitä sitten hoitava lääkärikin havahtui sen verran, että jalkapalloksi paisuneesta polvesta imastiin puoli litraa nestettä ja labrassa havaittiin kihtikiteet. Oikeat tropit suuhun ja homma oli ohi parissa päivässä.
  Ei kyllä melko huva soomi puhuva lekuri pahoitellut sanallakaan väärää diagnoosiaan. Ja hoito-ohjeena kihdistä kärsiville: Kun kohtaus iskee, niin kunnon känni päälle. Vähintään pullo viinaa huiviin, niin aamulla ei ole enää jalka kipeä. Testattu muutamia kertoja ja toimii kun junan vessa. Päätä tosin saattaa joillakin kivistää, mutta onneksi itellä ei ole kankkusessa sitä taipumusta.

  Tykkää

 2. Muuan nimimerkki (yks. 1. p, Lappeenrannan/Rovaniemen murteella) on tässä blogissa korostanut sitä, että lääketehtaat jakelee hyvin minimaalisia luentopalkkioita yhteistyön nimissä lääkäreille.

  Onneksi Suomesta löytyy rehellisiä lääkäreitä.
  Puhuvat jopa kymppitonneista. Ja niiden vaikutuksista.

  Eilinen A-studio, noin 45 minuutin kohdalta:

  http://areena.yle.fi/tv/1989064

  Tykkää

 3. Ylläolevassa tekstissä on niin paljon asiavirheitä, että pahaa teki lukea. Suomen kieli on siitä hassu, että se tuntee vain yhdenlaisen sanan tulehdus. Englannin kielestä tulevat sanat infektio (jonka aiheuttaa joku ulkoinen tekijä, esim bakteeri tai virus) ja inflammaatio (epäspesifisemmästä kudostuhosta johtuva tulehdusreaktio).

  Artriitti on yleisnimitys niveltulehdukselle. Purulentti artriitti on bakteerin (esim. streptokokin) aiheuttama märkäinen niveltulehdus. Kihtikin on omanlaisensa artriitti, joka aiheutuu virtsahappokiteiden saostuessa niveleen. Reumassa elimistön omat tulehdussolut hyökkäävät elimistön omia kudoksia vastaan aiheuttaen tulehdusreaktion nivelessä. Tämä aiheuttaa kudostuhoa ja nivelen rakenteiden tuhoutumisen.

  Immuunipuolustusta muokkaamalla pystytään reumassa vähentämään elimistön omia kudoksia tuhoavia vaikutuksia. Tähän käytetään juurikin kalliita TNF alfa hiljentäjiä ja immuunipuolustusta hiljentäviä lääkityksiä kuten metotreksaattia ja kortisonia. Hoitoja käytetään hyvin seuratusti potilaan tilaa ja veriarvoja seuraten, jotta haittavaikutukset voitaisiin minimoida ja saataisiin säilytettyä reumapotilaan nivelten toiminta mahdollisimman pitkään ja kivut kurissa.

  Olen käynyt luennolla kuuntelemassa ravintoluentoasi, joka oli mielenkiintoinen ja sisälsi paljon tärkeitä pointteja. Tuli pettynyt olo kun luin tämän kirjoituksen, jonka ”faktat” oli täysin tuulesta temmattua kuraa.

  Tykkää

 4. Elleni, oivallinen kommentti!

  Nyt varmaan uskot kun sanon, että olen parempi luennoitsija kuin kirjoittaja. Tässäkin kirjoituksessani käyn läpi vain pienen pientä osa-aluetta reuman hoidosta ja pointtina on nimenomaan tuo tosi vähän esillä ollut kokkiongelma. Vaarana on, että asiaan perusteellisesti vihkiytynyt pillastuu, ihan kuten olet tehnyt juuri nyt.

  Rauha maassa. Olen tietoinen reuman monimuotoisesta ilmentymästä. Hyvin monimutkainen sairaus on kyseessä. Ja tämä on terveyssatiiria, muistetaan vielä se. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on herättää ajatuksia.

  Kiitos!

  Tykkää

 5. Sundqvist:

  ”Tämän kirjoituksen tarkoituksena on herättää ajatuksia.”

  Eikö näiden kirjoitusten tarkoitus ole mainostaa itseäsi, jotta luennoillesi ja muille palveluille riittää kysyntää?

  Tosiasioilla ei niin väliä, kunhan maksavia asiakkaita riittää?

  Milloinkahan tehottomiin uskomushoitoihin, kuten esimerkiksi homeopatiaan, rahansa hukanneet alkavat vaatimaan niitä takaisin? Ryhmäkanne voisi olla sopiva väline.

  Tykkää

 6. ”Pentti Hilkkuri” – ei homeopatiaa kannata vielä heittää kokonaan nurkkaan, vaikka se onkin julistettu tiedeyhteisön mielestä huuhaaksi. Faktahan on se, että endokrinologiassa tiedostetaan nimenomaan pienikonsentraatioisten ”hormonihäiritsijöiden” olevan suurempi ongelma kuin suurien.

  Eli lyhyesti: pienet määrät sekoittavat hormoni-reseptori-toimintaa, suuret määrät aiheuttavat koko geenin sammumisen. Tätä näkökulmaa vasten homeopatiassa voi hyvinkin olla jotain, jota emme vielä ymmärrä. Etenkin kun olemme aivopesseet itsemme tähän (tiede)uskoon.

  Samaan tapaan kuin akupunktio oli aikoinaan vinosilmäisten harrastamaa huuhaata, nyt löydämme tieteellistä faktaa sen toimivuudelle. Tai aiemmin naprapatia oli lääketieteelle saatana, nyt se on hyväksyttyä. Tai dosentti Tapani Rahkon huimaushoito päätä kääntelemällä, ei lääkkeillä, oli todella hullua, nyt hyväksyttyä.

  Eli se mikä tässä ajassa tuntuu väärältä, voi olla tulevaisuudessa totuus.

  Myös psykosomatiikka pitää muistaa. Jos ihminen paranee huuhaalla, mitä sitten? Eikö tärkeintä ole paraneminen?

  Christeri sivuaa aiheellaan mielestäni tarkoituksella hiljennettyä aihetta: autoimmuunisairaudet ovat kaiken kaikkiaan hurjasti lisääntyneet.

  Syitä on monia, kuten viljat, jatkuvasti homeostaasin säätelyyn osallistuvien endokriinististen elimien toleranssin yli ”ajaminen”, mutta eräs tärkeä seikka on päässyt unohtumaan: epigenetiikka.

  Pandemrix-sikainfulenssapiikin jälkeen tuli narkoleptikot, jotka THL kielsi aluksi kokonaan ja sittemmin taipuivat, kun olivat yhteiskunnan painostamana pakotettuja tutkimaan asiaa.

  Pandemrixistä narkolepsian saaneilla on tietynlainen genotyyppi, jolloin rokotteen tietyt ainesosat laukaisevat narkolepsian aiheuttava(t) geenit aktiiviseksi (epigenetiikka ohjaa geenejä). Mitähän geenejä muut rokotteet voivat aktivoida epigeneettisesti? Skitsofreniaa kolmenkymmenen vuoden viiveellä?

  Samaan aikaan kun narkolepsia alkoi olla tapetilla, kaupungilla alkoi kulkemaan entistä enemmän ihmisiä, joilla oli enemmän tai vähemmän nivelvaivoja (kävely epätasaista, ihmiset valittelivat kipujaan). Ajallinen yhteys sikainfulenssapiikkiin oli siis olemassa ja en millään voi olla ajattelematta sitä, että rokotteet (esimerkkinä) voisivat laukaista elimistössä sellaiset geenit aktiiviseksi, jotka näitä autoimmuunisairauksiakin tuottaa.

  Narkolepsiaan liittyen autoimmuunifaktat ja geenit tässä http://www.snpedia.com/index.php/Narcolepsy ja jokainen osannee etsiä epigeneettiset triggerit narkolepsiaan ihan itse.

  Summa summarum: meidän tulisi tarkemmin pohtia mistä autoimmuunisairaudet johtuvat, eikä miten niiden aiheuttamia oireita peitetään.

  P.S. suosittelen lukemaan kirjan ”Tautioppi, Karttunen & Soini & Vuopala, ISBN 9513742326”

  Tykkää

 7. Nykylääketieteessä tutkitaan vain lääkkeitä, jotka voidaan patentoida ja jotka tuovat rahaa.

  Suomi on täysin kehitysmaa, kun ennaltaehkäistään tai hoidetaan eri sairauksia ravinnolla ja korjaamalla ravintoainepuutokset. Niinpä lääkärikoulutuksessa onkin pitkään, siihen sisältyvässä yhden opintoviikon laajuisessa ravitsemustieteen osiossa käytetty Diabetesliiton ja Leipätiedotus ry:n kustantamaa virallista ravitsemusoppia, jolle ei ole vaihtoehtoa. Vastavirtaa kulkevia tutkijoita ja lääkäreitä on pidetty tärähtäneinä kummajaisina ja vastuuttomina kansankiihottajina.

  Tuloksekkainta terveydenhuoltoa on ennaltaehkäisevä. On harmillista, että julkisuudessa levitetään mm. THL:n toimesta yksipuolista ja perätöntä tietoa ravinnosta ja ravintolisistä aiheuttaen sekaannusta ja turhaa huolta kuluttajien keskuudessa.

  Koululääketieteellä on paikkansa, mutta niin kauan kun ravitsemuksen ja kokonaisvaltaisen hoidon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille ei tunnusteta, ovat koululääketieteen lääkärit melko kyvyttömiä auttamaan ihmisiä lukuisissa eri sairauksissa ja siten tuleekin hoidetuksi vain oireita.

  [44.17] Reaktiivinen niveltulehdus: syntymekanismi, aiheuttavat tekijät, genetiikka, ravinnon merkitys, suolisto, mahdollinen antibioottihoito.

  Lääkäri Rauli Mäkelä sanoo, että funktionaalisella lääketieteellä on reumasairauksien hoidossa käytettävänään aivan samanlaiset perustyökalut kuin monissa muissakin kroonisissa sairauksissa. Aivan ensimmäiseksi hän tarkistaa reumapotilaansa ruokavalion.
  http://terveyshymy.fi/artikkelit/laakari-rauli-makela-reumasairauksia-voi-hoitaa-luonnonmukaisesti

  Funktionaalisen lääketieteen keinoin muun muassa reumaatikkoja, astmaatikkoja ja suolisto-ongelmaisia parantava lääkäri arvostelee kollegoitaan. Moni sairaus olisi hoidettavissa, jos ruokavalion osuus niihin myönnettäisiin ja tutkittaisiin.

  – Reumalääkkeet ovat periaatteessa melkoisen myrkyllisiä. On valtava voitto, jos potilas pääsee niistä eroon. Funktionaalisen lääketieteen keinoin tämä usein onnistuu. Potilaat itsekin sanovat voivansa tällä hoidolla selvästi paremmin ja terveemmin, Rauli Mäkelä sanoo.

  – Mutta suolistosairauksien poliklinikoiden ”viisaat” lääkärit vastaavat sanomalla, että ruokavaliolla ei ole mitään merkitystä! Tämä on aivan hirveää, Mäkelä sanoo.
  http://www.studio55.fi/hyvaolo/artikkeli.shtml/1624947/astman-reuman-suolisto-ongelmien-takana-ruokavalio—laakarit-antavat-vaaraa-tietoa

  Autoimmuunisairauksia on Suomessa tuplasti enemmän kuin 20 vuotta sitten. Lääkäri Olli Sovijärvi pitää yhtenä vaikuttavana tekijänä suomalaisen yhteiskunnan pyörimistä teollisuuden luomien, leivän ja maidon myyntiä edistävien sääntöjen ympärillä. Sovijärven mielestä ihmisiä systemaattisesti aivopestään ja harhaanjohdetaan.
  http://www.studio55.fi/hyvaolo/artikkeli.shtml/1721445/laakari-autoimmuunisairauksien-kasvu-osin-suomalaisen-teollisuuden-tukemisen-ja-aivopesun-seurausta

  Studio55.fi-lähetyksessä puhutaan Suomessa yhä yleisemmistä autoimmuunisairauksista lääkäri Olli Sovijärven kanssa. Autoimmuunisairauksiin kuuluu muun muassa kilpirauhasen tulehdus, haavainen paksusuolentulehdus, ykköstyypin diabetes, Crohnin tauti, nivelreuma, MS-tauti, psoriasis ja keliakia.
  http://www.katsomo.fi/?progId=170109 (kesto 30min)

  Nivelreuman nykyaikainen hoito!
  http://www.raikasweb.com/nivelreuman-nykyaikainen-hoito

  Reumaa ja niveltulehduksia sairastaa lähes 100 000 suomalaista. Perinteisen lääketieteen rinnalle on kehitelty monipuolisia luonnonmukaisia hoitomuotoja, jotka ovat kaikkien ulottuvilla. Ne ovat turvallisia ja myrkyttömiä tavanomaisiin hoitomuotoihin verrattuna.
  http://kirja.elisa.fi/ekirja/reuma-ja-niveltulehdukset-luonnonmukainen-hoito

  Jos jopa kolmasosa suomalaisista kärsii vatsa- ja suolisto-oireista tai muista ongelmista joissa viljojen välttäminen auttaa, niin sinä voit olla niistä yksi. Lisäksi viljojen gluteiini (vehnä, ruis ja ohra), peruna sekä maito tuottavat limaa elimistöön, joka pahentaa allergioita, astmaa, infektioita, lasten korvatulehduksia ja reuman oireita.
  http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

  Maitotuotteet ovat monella yksi keskeisistä syistä suolisto-oireisiin, allergioihin, astmaoireisiin sekä erilaisiin iho-ongelmiin. Maitotuotteiden eliminointi helpottaa usein näitä oireita, ja moni vuosia oireista kärsinyt pääsee pysyvästi eroon sekä ongelmasta että lääkityksestä. Lisäksi maitotuotteet keräävät limaa ja ovat usein merkittävänä tekijänä kroonisissa ylähengitystieinfektioissa.
  http://personal.inet.fi/koti/remeli/kalsium.htm

  D-vitamiini ylläpitää immuniteettia ja estää monia vakavia autoimmuunisairauksia kuten reumatauteja, tulehduksellisia suolistosairauksia, ykköstyypin diabetesta ja MS-tautia. D-vitamiini torjuu myös monia syöpälajeja ja erityisesti rinta-, eturauhas- ja paksusuolisyöpiä.
  http://terveyshymy.fi/artikkelit/d-vitamiinin-puutos-on-suuri-terveysriski

  Riittävä D-vitamiinin saanti ja reumataudit:
  http://www.vitamindwiki.com/tiki-index.php?page=Rheumatoid%20Arthritis&redirectpage=

  Tykkää

 8. Tällä kertaa kirjoittelen hieman sekavasti:

  Muuan nimimerkki (yks. 1. p, Lappeenrannan/Rovaniemen murteella) on tässä blogissa korostanut sitä, että kaikesta pitää olla tieteellistä tutkimusviitettä, ennen kuin se on totta.

  Tuomari puolestaan avaa tavalliselle kansalle sen, kuinka totuus kehittyy ja muuttuu.

  Tiede on hieman rajoittunutta. Lääketehdastieteestä tutkitaan sellaisia asioita, joista uskotaan saatavan kunnon tili.

  Oma vertaukseni on se, että Skepsis jakoi Huuhaa-palkintonsa Nikolaus Kopernikukselle, koska tieteellisesti oli todistettu, maapallo on lätty ja Kopernikus oli huuhaata.

  Tiedeyhteisö ja Skepsis eivät ymmärrä, että totuus muuttuu tutkimuksen myötä.

  Ei kannattaisi jumittua.

  Tykkää

 9. Suomi on vaihtoehtoisten hoitomuotojen kehitysmaa. Useissa länsimaissa, esim. Saksassa, homeopatia on lääkärien hyväksymä hoitomuoto, jota käytetään monasti ”kovien” hoitojen tukimutona.

  Kun maassamme potilaat kertovat saaneensa avun ja parantuneensa vaihtoehtoisten hoitojen avulla, niin putkiaivoisten tiedeuskovaisten joukko mitätöi sen (siis potilaan oman kokemuksen) kovalla kalabaliikilla, sillä täällä paraneminen saa tapahtua vain viranomaisten hyväksymällä tavalla. Lääketeollisuus ottaa vahvaan otteeseensä opiskelijat jo lähtöruudussa, ja siitä on paha enää pyristellä irti. Kaikki kyseenalaistaminen, joka on kaiken kehityksen lähtökohta, tukahdutetaan heti alkuunsa.

  Tästä tuli mieleen Päivi Räsäsen taannoinen ulostulo asiassa, joka ei kuulu ollenkaan hänen hallinnonalaansa. Räsänen laittoi vaihteeksi ”lääkärinhatun” päähänsä, ja vaati vaihtoehtoisen hoitomuotojen kieltämiseen/rajaamiseen tähtäävän lakialoitteen edistämistä. Vireillä ollut aloite oli jotenkin pässyt unohtumaan ao. ministeriön pöytälaatikkoon.

  Mutta mikä taho nostaisi tarkasteluun haitat, joita lääkkeet aiheuttavat potilaille? Yksistään viattomina pidettyihin tulehduskipulääkkeisiin menehtyy satoja ihmisiä Suomessa. Miten on mahdollista, että jonkin sinänsä viattoman vaivan hoitamiseen saa markkinoida lääkkeitä, joiden sivuvaikutusten lista täyttää koko paperiarkin käsittäen kaiken aivohalvauksesta sydämen rytmihäiriöihin? Karmeinta on, että mainitut haittavaikutukset ovat realisoituneet testiryhmässä, ja todellinen testihän tapahtuu vasta laajassa käytössä. Lääkkeitä joudutaan vetämään toisinaan pois markkinoilta, mutta vahinko on silloin jo tapahtunut

  Entä eettinen puoli. Missä liikkuvat suuret rahat, tapahtuu myös paljon väärinkäytöksiä. Säännöllisin väliajoin uutisoidaan tutkimustulosten väärentämisestä jotta lääke saadaan markkinoille (tätäkin on ”tieteellinen ” tutkimus). Lääkkeitä testataan ns. kehittyvissä maissa, ja 2000 intialaisen uutisoitiin menehtyneen ja lukemattomien vammautuneen (mm. sokeutuneen) lääketestausten seurauksena. Oma lukunsa on varsinkin nuorille naisille markkinoidut ns. neljännen polven e-pillerit, joiden käyttämisestä on seurannut kuolemaan ja pysyvään vammautumiseen johtaneita keuhkoveritulppia (jopa teini-ikäisillä). Lääketeollisuus ei kommentoi asiaa.

  Mutta ketä kiinnostaa? Ei näytä kiinnostavan ainakaan Päivi Räsästä. Pääasia on, että lääketeollisuus saa sen, mikä lääketeollisuudelle kuuluu, ”tieteellisen totuuden” nimissä.

  Tykkää

 10. Näin tavallisena kaduntallaajana olen jäänyt ihmettelemään miksi Saksassa melkein joka toinen laillistettu lääkäri ilmoittaa muiden erikoistumisalueiden lisäksi myös homeopatian. Katselkaa sielä kulkiessanne talojen seinissä olevia lääkärinvastaanotonkilpiä. Onko kyseessä lääkäreiden rahat pois erikoistuminen vai mistä ihmrrstä siinä on kyse.

  Tykkää

 11. Marian kommenttiin viitaten
  ihmettelenpä tosiaan, eikö se ministeri Päivi ”Huuhaa” Räsänen voisi nostaa tapetille vaaralliset neljännen sukupolven E-pillerit eikä vaaratonta homeopatiaa.

  Vai onko Räsäsen vakaumus sellainen, että pitää ehkäistä vaikka henkensä uhalla, koska abortit pitää kieltää, vaikka äidin henki olisi vaarassa.

  http://yle.fi/uutiset/kuolema_on_kova_hinta_ehkaisymenetelmalle/6696917

  Tykkää

 12. Saksassa suhtaudutaan vaihtoehtoishoitoihin eri tavalla kuin meillä. Hyvä niin, sillä mitä enemmän on vaihtoehtoja, sitä suurempi todennäköisyys on osua oikeaan. Näin luontokin toimii mutaatioineen.

  Samasta syystä GMO:kin on täysin järjetöntä luonnon monimuotoisuuden tuhoamista.

  Saksassa esimerkiksi verijuotikkaiden käyttö http://www.blutegel.de/egel/opencms/fi/blutegel_fi/animals.html on mielenkiintoinen vaihtoehtohoito. Monia muitakin vaihtoehtohoitoja on olemassa, niiden onneksi, jotka lääketiede on lempannut sivuun (kun eivät tuota rahaa lääketeollisuudelle).

  Kysymys kuuluukin: miten paljon olemme tuhonneet tai olemme tuhoamassa toimivia perinteisiä (luonnonmukaisia) hoitomuotoja tieteen ”viisauden” vuoksi?

  Mitä nykylapset tajuaa sairauksien hoitamisesta verrattuna heidän isovanhempiinsa? Entä tulevat sukupolvet?

  Jos tiedeuskonto voittaa järjen (intuitio mukaanluettuna) ja vuosituhansien aikana kokemuksen kautta saadun perimätiedon, millainen mahtaa olla tulevaisuutemme?

  Vai onko tämä perinnetiedon tuhoaminen jopa poliittinen agenda, sillä perinteiset hoitomuodot eivät tuota fyrkkaa siten kuin jokin lääkeainemolekyyli?

  Marian ajatukseen Räsäsestä ja lääketeollisuudesta kiteytyy se fakta, että ilman vastuuta on helppo tehdä päätöksiä.

  Räsänen ei kanna vastuuta tekemisistään (poliittinen vastuu on korkeintaan muutama kuukausi) ja todella harva osaa edes kyseenalaistaa lääketieteeseen liittyviä asioita. Tai jos pitäisi kyseenalaistaa, haetaan apua konsulteilta, jotka pelaa omaan pussiinsa ja puoltaa kyseenalaistettavaa.

  P.S. miten ihmeessä tällainen http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kol00214 artikkeli on voitu julkaista? Mistä nyt tuulee? Vai oliko tarkoitus tuoda asia esille Nokian aiheuttamassa ”uutissumussa” niin ettei artikkeli saa huomiota?

  Taitaa Skepkiksen luennoitsija http://www.youtube.com/watch?v=yZSLN1SIYKY&list=TLfOpNzg8mq9U Patrik Borg joutua syömään sanansa? Professori Mustajoesta puhumattakaan…

  Tykkää

 13. Christer Sundqvistille kysymys (en löytänyt emailia…):

  Oletko havainnut veriryhmien mukaisia kulutus tottumuksia? tai kulutus tottumuksia, jotka tietyssä veriryhmässä aiheuttaa ongelmia?

  Äskettäin törmäsin kirjaan ”Syö oikein oman tyyppisi mukaan” 4 veriryhmää, 4 ruokavaliota, 4 kunto-ohjelmaa kirjoittanut Peter J. D’adamo – Catherine Whitney

  Se miksi olen tästä niin innostunut, johtuu siitä, että olen lukenut, että tulevaisuudessa lääkitys annetaan DNA testin jälkeen, jolloin voidaan räätälöidä lääkitys juuri sinulle sopivaksi. DNA testi on kai kallis tai vaikeampi toteuttaa ja todella yksilöllinen.

  Jokainen kuitenkin saa helposti selvilleen veriryhmänsä, jos sitä ei jostain syystä muista tai tiedä.

  Verityyppi ajatus pohjautuu siihen, että:
  1. Ihmisen nousu ruokaketjun huipulle (O-veriryhmän kehittyminen lopulliseen muotoonsa)
  2. Siirtyminen metsästäjä-keräilijän elämätavasta paikkasidonnaisempaan agraariseen elämäntapaan (A-veriryhmän ilmaantuminen)
  3. Ihmislajien tai -alalajien yhteensulautuminen ja siirtyminen alkukodista Afrikasta Eurooppaan, Aasiaan ja Amerikan mantereille (B-veriryhmän kehittyminen)
  4. Toisistaan poikkeavien populaatioiden sekoittuminen (AB-veriryhmän kehittyminen)

  Tietyn verityypin edustajat ovat tottuneet tietynlaiseen ruokavalioon ja sopeutuneet siihen ”geneettisesti” paremmin kuin muihin ruokavalioihin.

  Tykkää

 14. Reumaprofessori Heikki Isomäki kirjoitti Hesariin jo vuonna 2001, että ihmisen D-vitamiinin tarve on 50 kertaa (silloista) viranomaissuositusta suurempi eli 250 mikrogrammaa (µg) päivässä. Isomäki perusteli väitettään erityisesti sillä, että suuri päiväannos ehkäisee ja lievittää nivelreumaa. Nyttemmin tämä seikka on osoitettu mm. Lausannen yliopistossa Sveitsissä, jossa ilmeni että peräti 86 % reumapotilaista potee D-vitamiinin puutetta. ”Huolimatta suun kautta otetuista D-vitamiinivalmisteista vain neljänneksellä niitä käyttävistä oli normaali S-D-25-pitoisuus”, kirjoittivat reumalääkärit sveitsiläisessä lääkärilehdessä Swiss Medical Weekly (http://www.smw.ch/content/smw-2011-13196/). Syynä oli tietenkin se, että annokset olivat aivan liian pieniä. Ja voihan olla, että potilailla oli samanaikainen piilevä magnesiumvaje, joka estää D-vitamiinisynteesiä ja vaikutuksia elimistössä.

  Muitakin reumaa lievittäviä ravintolisä on toki paljon, muun muassa kalaöljy, jonka rasvahapoista syntyy elimistössä tulehdusta (inflammaatiota) vaimentavia ja sammuttavia nanomolekyylejä, resolviineja. Tässä tuore esimerkki tästä aiheesta julkaistusta artikkelista farmakologien ammattilehdessä.

  The role of omega-3 derived resolvins in arthritis. Current Opinion in Pharmacology 2013;13(3)476-81 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1471489213000180

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s