Kännykkä kasvattaa aivokasvaimia ja firmoja

Kännykän aiheuttama aivokasvain pistää vielä monen kännykkäfirman mietteliääksi. Tässä tietokirjailija Erja Tammisen ja minun ajatuksia käynnistyvistä aivokasvainoikeudenkäynneistä.

 
Oikeustieteellisen arvonimen, varatuomari eli vicehäradshövding, ansainnut Kauko Juhantalo oli kansanedustajana vuosina 1979-1993, 1995-1999, 2003-2007. Jylhästä olemuksestaan huolimatta, hän on kova vitsinvääntäjä. Huhutaan hänen kertoneen julkisesti seuraavan juristivitsin: ”Mitä siitä saa, kun ampuu 150 metrin päästä mustalaista selkään? No, siitä saa oman polkupyöränsä takaisin!” Huhutaan myös, että Juhantaloa ei viety tiilenpäitä lukemaan tästä syystä, vaan valtakunnanoikeudessa hänet tuomittiin tavanomaisesta ministerin toiminnasta, eli hän otti vastaan lahjuksia. Sitä minä vielä jäin ihmettelemään, että soittaako Juhantalo kännykällään usein kaukopuheluja?

Juhantalon virkaveljiä on töissä New Yorkissa toimivassa lakiasiantoimisto Bernstein Liebhard LLP:ssä. Sikäläiset juristit ovat jo vuosia hakeneet tuomioistuimissa korvauksia asiakkailleen jotka olettavat, että aivokasvain tai muu vamma on aiheutunut matkapuhelimen käytöstä.

Ehkä on ihan hyvä kun suomalaiset pääsevät eroon kännykkäteollisuudesta? Sillä voi olla se tervehdyttävä vaikutus terveysviranomaisiin, että Nokian johtajia ei enää tarvitse ottaa huomioon kaikissa päätöksissä ja ruskeaksi nuoltu kieli saa luonnollisemmat värisävyt.

Lakiasiantoimiston web-sivuilla ei jaella Juhantalonkaan juristivitsejä vaan kysytään vakavalla tavalla: ”Kuinka kauan olet käyttänyt matkapuhelinta? Entä lapsesi, käyttävätkö he kännykkää? Vaikka moni vähätteleekin aivokasvainriskiä, se on mahdollinen niiden kohdalla, jotka käyttävät kännykkää ilman handsfree-laitetta. Tämä altistaa tutkimusten mukaan kohonneelle riskille saada joko sylkirauhasen kasvain, gliooma, meningeooma tai kuulohermokasvain.”

Bernstein Liebhardin juristit luokittelevat potentiaalisiksi asiakkaiksi ne henkilöt, jotka ovat suurkuluttajia eli puhuneet kännykkään ainakin kahdesti päivässä kymmenen vuoden ajan ja kasvaimet ovat sillä puolella päätä, jolla kännykkää on käytetty.

Juristit hakevat kompensaatiota pääasiassa syöpähoitoihin. Bernstein Liebhard odottaa kännykkäfirmoilta korvauksia muun muassa siitä, etteivät ne ole riittävästi onnistuneet valistamaan kuluttajia kännykkäsäteilyn riskeistä ja turvallisista käyttötavoista.

Liebhardin toimistosta kerrotaan, että oikeuskanteet ovat lisääntyneet Maailman terveysjärjestö WHO:n syöväntutkimuslaitoksen (IARC; International Agency for Research on Cancer) vuonna 2011 tekemän päätöksen myötä. Monet avoimet tapaukset odottavat ratkaisua.

IARC on monografiassaan vuonna 2011 luokitellut radiotaajuiset verkot, joihin matkapuhelinsäteilykin luetaan, mahdollisesti karsinogeeniseksi ihmiselle. Samassa kategoriassa ovat pakokaasu, hitsauspöly, monet haitalliset kemikaalit, DDT ja kahvi. Kahvi on mukana listalla siitä syystä, että se joidenkin tutkimusten mukaan aiheuttaa virtsarakon syöpää, kun taas toisten mukaan ehkäisee paksusuolen syöpää. Minulla kahvi pienentää kahvihampaan kolotusta. Kännykkäteollisuus korostaa mielellään, että kahvi on samassa kategoriassa kuin kännykkä ikään kuin ”laimentaakseen” kännyköiden riskejä.

USA:n tuomioistuinten kanta on tiukka ja päätöksen on perustuttava tieteelliseen yhteisymmärrykseen. IARC:n kannanotto pohjautuu rajoitettuun näyttöön, mutta korostaa kännykän pitkäaikaiskäytössä tieteellisesti todettuja riskejä. Toisaalta Kanadassa viranomaiset ovat tunnustaneet biologiset riskit, joten tuomioistuimissa tasapainoillaan.

Bernstein Liebhard LLP seuraa oikeustoimia muissa maissa. Italian korkein oikeus teki tärkeän ennakkopäätöksen lokakuussa 2012 ruotsalaisprofessori Lennart Hardellin todistuksen pohjalta. Tapaus koski myyntitehtävissä toiminutta miestä, joka oli työssään altistanut itseään kännykälle useita tunteja päivittäin. Kyllä te tiedätte myyntitykkien puhelut. Hyvin rasvattu puhekoneisto suoltaa katkeamatonta tajunnanvirtaa ja kauppojen syntyessä hän soittaa pitkän puhelun kotiin vaimolleen, että nyt saadaan voileivän päälle muutakin kuin ylähuulta.

Ennakkopäätös sai laajaa julkisuutta. Myyntitykki Marcolinin kasvohermoissa ollut kasvain oli seurausta runsaasta matkapuhelimen käytöstä. Marcolinin tiedettiin pamauttaneen kännykkään kaikkiaan ainakin 15 000 tuntia myyntimiehen tykitystä.

Myös Israelissa operaattori joutui korvaamaan 80 000 euroa asiakkaalleen korvan vieressä sijainneen nopeasti edenneen lymfooman takia. Sairastumiseen vaikutti se, että mies oli käyttänyt kännykkää huonossa kentässä, jolloin puhelin automaattisesti lähtee nostamaan tehojaan.

Israelilainen raportti Tel Avivin yliopistosta on yksi uusi lenkki Bernstein Liebhardin todisteiden ketjussa. Korva-, nenä- ja kurkkuspesialisti Yaniv Hamzany vertasi 20 matkapuhelimen suurkuluttajan syljen koostumusta 20 mykän sylkeen. Mykät käyttävät kännyköitä tekstiviestien lähettelyyn. Mykkä ei katsos paljon puhu ja tutkijoiden riemuksi  sylkevät siinä kuin kaikki me muutkin. Tekstiviestin kirjoittelu ei altista säteilylle yhtä paljon kuin puhelu. Kännykän suurkuluttajilla, jollaisiksi luokiteltiin keskimäärin 30 tuntia kuukaudessa puhuvat, todettiin syljessä hapetusstressin merkkiaineita. Kysymys on molekyylitason epätasapainosta antioksidanttien ja vapaiden radikaalien määrissä (tarvittaessa tohtori Tolonen selostaa mistä tässä on kyse). Vapaat radikaalit ovat ikäviä aineenvaihdunnan sivutuotteita ja kun niitä on antioksidantteja enemmän, syntyy soluvaurio.

Tutkimuksen tehnyt professori Hamzany onkin tullut siihen tulokseen, että matkapuhelinsäteily aiheuttaa oksidatiivista stressiä, joka todellakin vahingoittaa ihmissoluja ja saa aikaan DNA-vaurioita ja on osana karsinogeenista kokonaisvaikutusta. Hamzany korostaa, että näyttö tukee aiempien tutkimusten löydöksiä, joissa on havaittu korrelaatio, vaikkakaan ei kausaatiota (syy-seuraussuhde) matkapuhelimen ja syöpäriskin välillä. Ehkä pitkällä aikavälillä on olemassa kerryttävä vaikutus, mikä voisi aiheuttaa kasvaimia.

Toinen tuore lenkki todisteiden ketjussa on Hardellin raportti International Journal of Oncology-tiedelehdessä. Hardell osoittaa kännyköiden ja langattomien DECT-puhelinten käytön yli kaksinkertaistavan kuulohermokasvainriskiä. Et ehkä ole kuullut tätä, mutta riski näytti kasvavan lisääntyneen käytön myötä ja muodostui yli kaksinkertaiseksi henkilöillä, jotka olivat käyttäneet kännykkää yli 512 tuntia. Määrä vastaa 10 minuutin puhelua päivässä kymmenen vuoden aikana. Haloo, eikö moni suomalainen puhu useita 10 minuutin puheluita päivässä ilman handsfree-laitetta?

Bernsteinin nettisivuilla mainitaan aikanaan paljon julkisuutta saanut oikeudenkäynti vuodelta 2002, kun baltimorelainen lääkäri Christopher Newman syytti kännykkäfirmoja sairastumisestaan aivokasvaimeen. Newmanin tapauksessa käsiteltiin pääasiassa analogisen NMT-puhelimen kasvainriskiä. Oikeudessa oli todistajana taas se joka paikkaan ehtivä ruotsalaisprofessori Lennart Hardell, jonka tutkimus osoitti aivokasvainriskin yli kaksinkertaistuvan kännykän pitkäaikaiskäytössä.

Motorola kyseenalaisti voimakkaasti Hardellin näytön, mutta kritiikki kääntyi sitä itseään vastaan, kun Hardell antoi tutkimusmateriaalinsa vapaasti kännykkäjätin analysoitavaksi. Motorolan loppupäätelmät olivat täsmälleen samat kuin Hardellin. Newman hävisi silti jutun ja menehtyi pian oikeudenkäynnin jälkeen. Todisteet kymmenen vuotta sitten olivat vaatimattomampia kuin tänään.

Tuomioistuimet ottavat todennäköisesti Suomessakin kantaa terveysvaikutuksiin ennen kuin säteilyviranomaiset taipuvat asiassa. Nyt riskejä vähätellään. Suomalaisten kännyköiden käyttöajat ovat huomattavasti pidempiä kuin edellä tutkimuksissa mainitut ”suurkuluttajien” puheluiden kestot. Odottaako oikeuslaitostamme kanteiden sarja? Miten terveydenhuoltojärjestelmämme selviää? Miten pärjää riskeistä epätietoinen suomalainen kuluttaja?

 

 

14 kommenttia artikkeliin ”Kännykkä kasvattaa aivokasvaimia ja firmoja

 1. Hyvä kirjoitus, vaikka tuoneekin paskaa niskaasi.

  Edellisessä kirjoituksessani huomasin virheen kirjoittessani ”enemmän vaihtoehtoja helpottaa totuuden löytämistä”, vaikka piti kirjoittaa ”enemmän vaihtoehtoja mahdollistaa totuuden löytymisen”. Sama pätee tähänkin aiheeseen: jos ei heti torpata erilaisia mielipiteitä, niin voidaan joskus löytääkin se totuus.

  Kolme kaveriani on kuollut aivokasvaimeen. Nuorin hieman yli 20v ja vanhin hieman yli 60v.

  On todella hirveää saattohoitaa sellaista ihmistä, joka ääntelee kuin eläin ja on muutenkin poissa tästä maailmasta.

  En osaa sanoa onko sähkömagneettisella säteilyllä mitään tekemistä kyseisissä syöpätapauksissa, mutta tuntuu jotenkin ihmeelliseltä, että kohtalaisen harvinainen (n. 700 tapausta vuodessa) syöpätyyppi on sattunut tutuilleni kohdalle jo kolmesti. Kaksi on mennyt heidän lisäksi kolangiokarsinoomaan, eli sappitiehyesyöpään, joka on vielä harvinaisempi syöpätyyppi.

  Toisaalta joka kolmas tulee saamaan syövän, joten siinä mielessä syöpä ei ole mikään ihme juttu. Mielestäni 1970-luvulla ei ollut näin hirveästi syöpää.

  Säteilyä on monenlaista ja pahinta lienee gammasäteily, joka tappaa kaiken elollisen alle sekunnussa. Oma juttunsa on Tsernobylin ja atomipommikokeiden jäämät. Otsonikerroskin, joka avaruudesta tulevaa säteilyä absorboi, näyttää olevan aika ohut, kun kesä sen kuin jatkuu 🙂

  Sähkömagneettinen säteily yhdistettynä muihin ulkoisiin saasteisiin, kuten ympäristömyrkyt, ruokaan lisätyt sotkut jne on mielestäni se mitä tulisi tutkia.

  Keinopäällä radiokaiuttomassa huoneessa tehdyt standardimittaukset kun eivät ota huomioon ihmisissä olevia epäpuhtauksia. Samaan tapaan kuin PLC toimii labrassa, muttei käytänössä.

  Mielenkiintoisia pohdintoja transienteista tässä esityksessä http://www.slideshare.net/MAhonen/power-quality-and-health-is-there-a-connection-3605746

  ja tässä suola-ukko http://www.sahkoala.fi/ajankohtaista/artikkeleita/sahkoturvallisuus/fi_FI/magneettikentan_vaikutus/

  Tässä videossa näkyy miten suurtaajuusäteily näkyy verenkierrossa http://www.youtube.com/watch?v=y4JDEspdx58

  ja sitten tämä oikeudenkäyntinäkökulma http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=8626

  Tykkää

 2. Kyllä meillä menee huonosti.Crister tappaa meitä kännykällä ja viljapossulla,Hassi tupakalla,rikkipäästöillä ja muilla saasteilla,Puska kolesteroolilla ja rokotteilla.Kaikesta huolimatta me kuolemattomat papparaiset syömme rasvaa,tupakoidaan ,ryyppäillään eikä huolita flunssapiikkiä.Voisitko sinä Crister valistaa meitä,mihin me lopulta kupsahdetaan ja kuinka onnellisina,kun on kaikesta huolimatta vältytty noilta kauheuksilta.Kyselin aikoinaan asiaa Puskalta,mutta en vastausta saanut,vaikka herralla lienee valtakunnan parhaat kuolinsyytilastot.Itse olen kyllä aikonut hankkia tappavan kameliflunssan,joutuupa ystävämme Puska avaamaan uuden sarakkeen tilastoihinsa.Kiusaa se on pienikin kiusa.

  Tykkää

 3. Jäi vielä vielä kertomattatta,kun kysyin kerran asiaa terkkarilta,oli hänellä heti oiva vastaus:”tukehdut näkkileipään vanhainkodissa”.Oisko se kameliflunssa sittenkin parempi vaihtoehto.

  Tykkää

 4. Työ papparaiset ette kupsahda ainakaan kännyköihin ja tukiasemiin, koska teidän nuoruudessanne oli sentraalisantrat.

  Tykkää

 5. Maailma muuttuu aina vaan vaarallisemmaksi ja myrkyllisemmäksi. Ihmiset eivät ymmärrä tilannetta, vaan kaiken järjen vastaisesti elelevät yhä terveimpinä yhä vanhemmiksi.

  Tykkää

 6. Kyllä se on kasvattanut myös kännykkäriippuvaisia. Nykynuorethan olis ihan hukassa, jos ei olis kännykkä koko ajan kädessä tai korvalla. Kuinkahan tuo kännykästä vieroitus onnistuisi?

  Oliko se Esko Aho, joka aloitti tämän ”kännykkävanhemmuuden”?

  Tykkää

 7. Harmi, että suurin osa teksteistäsi on heittämällä liian pitkiä Iltalehden paperiversioon. Jos siellä ei olisi niin paljoa Salkkaritähtien murekereseptejä ja Räikkösen tallikuvioita sinnehän voisi mahtua ihan aivan oikeaa asiaa. Ei sillä, etteikö Kimin seuraavan kauden autolla olisi mitään väliä. Itsehän seuraan jokaisen miljonäärin autoharkintoja.

  Tykkää

 8. Liian pitkiä tekstejä voisi tiivistää, mutta kun valtamedia aika paljon vaikenee näistä aiheista, eipä näitä sieltä lukea juurikaan saa.

  Varsinkaan kännykkäkritiikkiä ei löydä mistään.

  Tykkää

 9. Suomen säteilyviranomaiset ovat niin liukkaasti voideltuja kännykkä-ja atomifirmojen toimesta että meillähän ei suosituksia muuteta vaikka kaupoissa myytäisiin lapsille suklaapatukoita uraanikuorrutettuna…Tšernobyl ja STUK:n sen aikainen toiminta on vielä hyvin muistissa. Maapallon kokonais säteily itsessään on lisääntynyt uusien teknologioiden sekä hurjasti kasvaneen sähkön käytön myötä varsinkin kaupunkiverkkojen alueella niin paljon että niistä tulee olemaan vielä huomattavia negatiivisia terveysvaikutuksia tulevina vuosina. Toisaalta väestönkasvun hallinnassa siitä voi toki myös olla hyötyäkin… kaiken kaikkiaan hienoa Christer että nostelet näitä mediatalojen ”kakkos uutisia” edes tällä tasolla framille!

  Tykkää

 10. Laurille kommenttina sen verran että nykyään kauppojen muffinssitkin pysyvät syömäkelpoisina kaiken järjen vastaisesti jopa vuoden… siksi ne ihmisetkin elävät pidempään. Eri asia sitten mitä helvetin järkeä siinä (yli)pitkään elämisessäkään on ellei salaisena perverssionaan nauti vuosi kausia jonkun filippiiniläisen suorittamasta paskavaippojen päivittäisestä vaihto tuokioista ja kun selkä on täynnä makuuhaavoja..

  Tykkää

 11. Luen aina Christerin jutut, koska ne niin húonoja ja lietsovat hysteriaa. Tämä on erinomainen esimerkki. Pöydälläni on laaja selvitys kännykkasäteilystä tehdyista tutkimuksista. Siinä on meta-analyysi kaikista mahdollisista tutkimuksista, jotka on tehty kännykän vaikutuksista. Tulos syövän osalta on se, että mahdollisesti gliomaa ja akusticus neurinoomaa, mutta vain suurkäyttäjillä. Tätäkin taustaa vastaan Italien korkeimman oikeuden päätös näyttää ihmeelliselta. Erityisen ihmeelliseksi sen tekee päätöksen tekeminen Hardellin tutkimusten perusteella. Hardellilla on huono maine: häneltä saa aina vastauksen, että haittatekijä voi selittää ongelman. Tämä ei koske ainoastaan kännykkäsäteilyä.

  Ajatus, että oikeuden päätökset kertoisivat totuuden, on naurettava. Tuomareilta puuttuu täysin luonnontieteellinen sivistys. Tästä syystä he eivät osaa painottaa tämän alan näyttöjen merkitystä oikein. Pahimpia esimerkkejä tästä on päätös, että Darwinin evoluutioteoria on vaihtoehtoinen selitysmalli luomisopille. Kyllä tämä Italian korkeimman oikeuden päätös kuuluu tähän luokkaan tyhmyydessään.

  Tykkää

 12. Sullahan Joopa joo on ihan asiallinen tutkimus
  – gliomaa ja akusticus neurinoomaa, mutta vain suurkäyttäjillä. Italiassakin kyseessä oli suurkäyttäjä – tunteja oli taustalla aika lailla. Oliko kyseessä joku automyyjä, vakuutusmyyjä tai vastaava??

  Toki vielä ei ole tutkittu niitä suurkuluttajia, jotka ovat aloittaneet kännyköinnin 5-vuotiaina ja ovat nyt ysikymppisiä.

  Odotan sitä hetkeä, kun kännykkäfirmat tulevat julkisuuteen keskustelemaan näistä asioista ja vakuuttamaan tuotteidensa turvallisuudesta.

  Eivät ne muuten tule. Laittavat vain käyttöohjeisiin pienellä präntillä, että kännykkää ei saa pitää korvalla, jotta radiotaajuisen säteilyn turvallisuus olisi ok.

  Ne ovat selvästikin varautuneet oikeudenkäynteihin ja sanovat sitten, että katsopa sitä ohjekirjaa.

  Tykkää

 13. Kommentti lauseeseen ”meta-analyysi kaikista mahdollisista tutkimuksista, jotka on tehty kännykän vaikutuksista.”

  Jos teen meta-analyysiin siitä, onko raamatun opit Jumalan sanaa vai ei, eli totta vai tarua, minun on pakko tulla siihen johtopäätökseen, että raamatun on oltava totta, koska tutkimusotannasta tekemäni t-testi ja meta-analyysi näyttäisi kallistuvan totuuden puolelle. Eli valtaosa tutkimuksista väittää raamatun olevan Jumalan sanaa. Silti jokin sisälläni sanoo, että raamattu ei ole totta. Mikä on siis totta? Raamatun kohdalla raamattu on totta uskovaisille siinä missä tutkimus on totta tiedeuskovaisille.

  Tämä sama asetelma kuulu mihin tahansa tutkimussettiin: jos tutkimuksissa tehdään rajaus malliin ”ei tullut syöpää viikon suurtaajuusaltistuksen aikana, ei voi johtua kännyköistä”, niin tämähän vain lisää sinne ”ei voi aiheuttaa syöpää”-akselille uuden, sinänsä merkityksettömän tutkimuksen. Puhumattakaan peer-reviewed-tutkimuksista, joissa toinen aivopesty kommentoi toista aivopestyä. Eikä varmaan ole kaukaa haettua sekään, että ennen tietyt tutkijat teloitettiin mikäli heidän ajatuksensa eivät sopineet vallanpitäjille, nykyisin heidät hiljennetään rahalla?

  Tai kuten esimerkiksi ruokavaliotutkimuksissa tyypillisesti ne ruokavaliot, jotka halutaan näyttävän hyvältä tutkimuksessa, saavat taustatukea ja muut eivät. Esimerkkinä ruisleipä vs. muut, ruisleipää mussuttaneet saivat ravintoterapeuttien ohjeita, muut jätettiin ilman tukea. Tätä ei tietysti kerrota tutkimuksessa.

  Aivosyövän korrelointi saatika kausalisointi kännyköihin on varmasti hankalaa. Psykosomatiikka saattaa sairastuttaa enemmän kuin säteily itsessään. Jos kuvittelee, että kännykkä sairastuttaa, sairastuu. Sairaus on silti sairaus.Silloin pitäisi hoitaa sitä psykosomatiikkaa, johon ei ole ratkaisuna pillerit, vaan psykoterapia.

  Sama asetelma toistuu lihavuudenkin hoidossa. Kyse on psyykkistä tukea tarvitsevasta hormoniepätasapainosta, johon ratkaisuna ei ole puukko, vaan psykoterapia ja ruokavaliomuutos.

  Mikäli tuo video noista hajoavista verisoluista pitää paikkansa, on se mielestäni järkeenkäypä ja ”tangible”, eli ”käsin kosketeltava” todiste siitä, ettei ihmisen tulisi olla voimakkaiden transienttien läheisyydessä. Muutenkin kaipaisin lisää sitä, että ihmisistä otettaisiin rutiinisti kudos- ja verinäytteitä, joista näkisi vähän enemmän kuin kolesteroli ja verensokeri.

  Elämän pituudesta vielä se, että länsimaissa käyrä näyttää lähtevän laskusuuntaan. Toinen näkökulma on se, että kyllä ennenkin elettiin pitkään jos ei kohdalle sattunut sota tai kulkutauti. Helposti elettiin yli 90-vuotiaaksi, joka on reilusti yli nykyisen keski-iän. Mitenkähän pitkään he olisivat eläneet pelkän antibiootin voimin?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s