Statiinin uhrit vai Stalinin uhrit?

Sain haastatella diplomi-insinööri Leino Utriaista viime viikonloppuna kirjamessuilla Helsingissä. Hän on kirjoittanut kolesterolilääkkeiden haittavaikutuksista. Tuskin haittaa vaikka lukisit hänen haastattelunsa tässä terveysblogissani.

 

 

Useimmat asiantuntijat arvioivat, että hirmuhallitsija Josef Stalin antoi käskyn tappaa 20-60 miljoonaa ihmistä. Niin hirmuinen asia on kyseessä, että muutama messuvieras näki kirjankannessa tämän hirmuhallitsijan nimen.

Nykyiset häikäilemättömät hirmu-hallitsijamme löytyvät lääkeyhtiöiden markkinakoneistosta ja johtoportaasta. Näiden yhtiöiden voittomarginaalit ovat niin tärkeässä asemassa, että yhtiöt ovat valmiita unohtamaan lääkkeiden haittavaikutukset, tarjoamaan seksipalveluja lääkkeiden markkinoinnissa, voitelurahaa tutkijoille ja lääkäreille, kieltäytyvät mainitsemasta markkinoimiaan tuotteita kielteisessä merkityksessä ja tuputtavat meille välillä hyvinkin kyseenalaisin menetelmin pillereitään.

Yksi lääkeyhtiö Pfizerin uhri oli kuin ihmeen kaupalla välttänyt kuoleman ja istui ilmielävänä edessäni haastateltavana. Tutustutaan yhdessä nyt Utriaisen kirjan antiin.

Diplomi-insinööri Leino Utriainen on kirjoittanut veret seisauttavan tietokirjan kolesterolilääkkeiden vaaroista ”Statiinin uhrit”. Synkänvärisessä kansikuvassa ollaan hautausmaalla. Aika lähellä oli, että hautakivessä olisi Utriaisen nimi. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Christerin kysymys: Olit kuolla statiinilääkityksen haittavaikutuksiin, Leino. Miten voit juuri nyt? Varoitettiinko sinua statiinin haittavaikutuksista?

Leino vastasi näin: Kiitos, voin olosuhteisiin nähden ihan hyvin. Joudun etenemään vaivalloisesti kainalosauvalla, sillä minulla on tapana käyttää kroppani osat loppuun, vasta sitten osat vaihdetaan uusiin. Nyt on vuorossa lonkkaluun operointi ihan muutaman päivän kuluttua. Mutta kolesterolilääkkeet olivat koitua kohtalokseni. Lääkäri ei varoittanut minua statiinista. Niitä pidettiin turvallisina ja tehokkaina. Olihan niitä tutkittu huolellisesti. Kun 1990-luvun lopulla myönnyin lääkärin suosituksesta veren kolesterolipitoisuutta alentavaan statiinilääkitykseen oli lääkäri minulle auktoriteetti. Tuossa elämänvaiheessa minulla oli muita kiireitä, joten en nähnyt syytä tarkemmin selvitellä statiiniuskontoa, joka perustuu siihen luuloon, että kolesterolilääkkeen käytöllä saavutetaan pysyvästi terve verenkierto. Koska kokonaiskolesterolini oli jonkin verran yli viitearvon, totesi lääkäri, että kuolen ennemmin tai myöhemmin sydäninfarktiin, jos en aloita statiinilääkitystä. En tuolloin ymmärtänyt kysellä, kuinka varma henkivakuutus statiini on. Optimistina kuvittelin, että statiinilla sydäntautiriski poistuu kokonaan. Vanhin veljeni käytti jo statiinia ja suositteli minulle samaa. Hän kertoi, että ruokavaliossa ei tarvitse olla tarkkana, koska statiini pitää verenkierron kunnossa. Veljeni kuoli myöhemmin sepelvaltimotautiin. En valitettavasti edes tuossa vaiheessa oivaltanut, että statiini ei olekaan ihmelääke, kuten oli annettu ymmärtää. Syyskuussa 2006 sain niin rajun haimatulehduksen, että siitä voisi seurata jopa monielinvaurio. Onneksi nuori lääkäri arvasi heti kieltää statiinilääkityksen.

Christerin jatkokysymys: Minkälaisia haittavaikutuksia statiineilla on ja saako Suomessa puhua statiinien haittavaikutuksista?

Leino innostui luettelemaan kolesterolilääkkeiden haittavaikutuksia minulle: Selvittyäni hengissä statiinien haittavaikutuksista uskon, että yksi elämäni missioista, oikeastaan kansalaisvelvollisuuteni, on jakaa selvittämääni tietoa ja kokemuksiani statiinien käyttäjille. Toivon hartaasti, että uusia kohtalotovereita on tulevaisuudessa vähemmän kuin nyt. Yritän myös vaikuttaa kansallisiin hoito-ohjeisiin, käypä hoito -suosituksiin, jotka perustuvat ”viralliseen” kolesterolihypoteesiin eli olettamukseen kolesterolin yhteydestä sydäntauteihin. Toimintani aiheutti eräänlaisen haittavaikutusriskin: Minusta tuli epämieluisa ihminen innokkaasti statiineja suositteleville tutkijaprofessoreille. Se oli pieni haitta verrattuna tavoittelemaani kansalliseen hyötyyn. Otin tuon riskin tietoisesti.

Lipitor statiinin haittavaikutuksista voi mainita seuraavat: ummetus, ilmavaivat, dyspepsia (ruuansulatusvaiva), pahoinvointi, ripuli, ruokahaluttomuus, oksentelu, trombosytopenia (verihiutaleiden liian vähäinen määrä veressä), allergiset reaktiot, anafylaksi (äkillinen hengenvaarallinen allerginen reaktio, hiustenlähtö, hyperglykemia (korkea verensokeri), hypoglykemia (matala verensokeri), haimatulehdus, unettomuus, muistin menetys, päänsärky, heitehuimaus, tuntoharhat, tuntoaistin heikkeneminen, perifeerinen neuropatia (ääreishermostoperäinen kipu), makuaistin häiriö, näköhäiriö, maksatulehdus, kolestaattinen keltaisuus, maksan vajaatoiminta, ihottuma, kutina, nokkosihottuma, angioneuroottinen edeema (äkillinen paikallinen turvotus), rakkulaiset ihottumat, korvien soiminen, kuulon menetys, lihaskipu, nivelsärky, lihassairaus, lihastulehdus, rabdomyolyysi (lihaskudoksen äkillinen vaurio), lihaskouristukset, jänteen repeämä, impotenssi, gynekomastia (miehen rintojen kasvu), voimattomuus, rintakipu, selkäkipu, ääreisturvotus, väsymys, sairauden tunne, painon nousu

Christer lukee vähän Leinon kirjaa: ”Pfizerin myyntikampanja lääkäreille oli aggressiivinen. Lääkäreihin kohdistuva markkinointi on vaativaa. Monon saaminen oven väliin vaatii myyjältä lähes samaa ammattitaitoa hoitosuuntauksista kuin lääkärillä itsellään on. Tästä syystä Pfizer koulutti 13 000 ammattitaitoista myyjää.” Aika huikeaa!

Leino selitti: Tällaista se on! Mitään ei jätetty sattuman varaan. Viiden viikon koulutus sisälsi kursseja anatomiasta ja fysiologiasta. Koulutettavat kävivät läpi myyntisimulointeja, joissa aikaisemmin koulutetut näyttelivät ärtyneitä lääkäreitä. Kaikki tämä heijasti yhtiön johtavaa myyntiperiaatetta: Se halusi, että lääkärit eivät näe Pfizerin myyjää pelkkänä lääke-esittelijänä vaan uuden hyödyllisen hoitoinformaation tuojana. Esittely piti kyetä antamaan vaikka eteisessä, jos lääkärillä oli kiire.

Christer kysyy: Kirjasi antaa aihetta pohtia terveydenalan koulutusta Suomessa. Ymmärretäänkö miten syvälle koulutuksen sisältöihin tunkee riippuvuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Käypä hoito -suositus työryhmän aikaansaannoksista? Jääkö tilaa kriittiselle ja riippumattomalle tieteelliselle pohdinnalle? Vai onko kyseessä taitava tiedon pakkosyöttö THL:n suunnalta?

Leino myönsi, että THL ja Käypä hoito -suositus vaikuttaa lääkärikoulutuksen sisältöihin. Leino kertoo kirjassaan mm. tällaista: Yleisradio esitti Martti Backmanin toimittaman Mot-ohjelman nimeltä Rasvainen Kupla syyskuussa 2010 ja jatko-osan Kolesterolipommi lokakuussa 2010. Rasvateeman jatko-osassa Mot tarkasteli kriittisesti kolesterolia ja sen lääkintää statiineilla. Kolesteripommin esittämisen kynnyksellä päässäni iski tulta. Aioin käynnistää lääketieteellisen oppiriidan statiinilääkkeiden haittavaikutuksista. Haastajana olin minä maallikkona ja vastaajana Käypä hoito -ryhmä, johon kuuluvat valtakunnan tunnetuimmat sisätautiopin tohtorit ja professorit. En ollut saanut kolme vuotta aikaisemmin laatimaani haittavaikutusjuttua julkisuuteen Helsingin Sanomien kautta, joten ajattelin, että Mot-ohjelman avulla saan ehkä kokemukseni julkisuuteen ja statiinien haittavaikutuksista ryhdyttäisiin puhumaan. Lähetin kolme vuotta vanhan ’sairauskertomukseni’ Martti Backmanille, ja hän valitsi minut yhdeksi haastateltavaksi ohjelmaansa. Käypä hoito -ryhmä reagoi tilanteeseen nopeasti, kolme päivää Kolesterolipommi-ohjelman lähettämisen jälkeen lehdistötiedotteellaan, jossa kertoi, että ohjelmassa oli esiintynyt virhetulkintoja. Stt uutisoi aiheesta samana päivänä:

Asiantuntijaryhmä huolestui maanantaisessa Ylen Mot-ohjelmassa esitetyistä väitteistä, jotka voivat innostaa potilaita jättämään lääkkeensä omin päin keskustelematta edes lääkärinsä kanssa. ”Suomessa statiineja käyttäviä potilaita on onnistuttu seuraamaan niin hyvin, että vakavia sivuvaikutuksia ei ole juuri esiintynyt”, sanoo professori Antero Kesäniemi Oulun yliopistosta.  Mot-ohjelman johtopäätös haimatulehduksen yhteydestä statiinilääkitykseen on Kesäniemen mukaan lapsellinen.

Virallisesti oikeassa olevat professorit ymmärsivät, että me maallikot uskomme enemmän televisiota kuin hypoteeseja. Mutta miten väliporras eli tavalliset lääkärit näkivät tilanteen? Yritin saada muutamia lääkäreitä keskustelemaan sähköpostilla statiinin hyödyistä ja haitoista saadakseni käsityksen siitä, miten potilaita hoitavat lääkärit tuntevat hyödyt ja haitat. Kukaan lääkäreistä ei halunnut keskustella itse aiheesta. Sen sijaan he esittivät närkästyneitä kysymyksiä, mistä olin saanut heidän sähköpostiosoitteensa. Eräs lääkäreistä jopa kritisoi sitä, että minä insinöörinä hypin raja-aidan yli lääkäreiden reviirille. Hän kehotti minua siirtymään alkoholin aiheuttamien ongelmien tutkimukseen. Ilmoitin hänelle esiintyväni turhista statiineista kärsineenä potilaana ja veronmaksajana. Totesin myös, että alkoholin ja statiinien aiheuttamissa ongelmissa on vissi ero. Alkoholisairaus on yleensä potilaiden itsensä aiheuttama ongelma. Sen sijaan uusi kansantauti eli statiinien haittavaikutukset on lääketeollisuuden aiheuttama ja Käypä hoito -ryhmän sekä joidenkin hoitavien lääkäreiden tukema ongelma. Statiineihin vilpittömästi uskovat potilaat ovat joutuneet tietämättään kärsimään.

Christeriä kiinnosti Leinon käsitys lääketehtaiden innosta kehittää yhä uudempia ja kalliimpia kolesterolilääkkeitä.

Leino kertoi miten kovaa peliä oli käynnissä lääkeyhtiöillä, sillä kalliimmatkin statiinit haluttiin saada Kela-korvauksen piikkiin. Kirjassa kuvailen tätä taistelua potilaista ja heille kirjoitettavista statiiniresepteistä. AstraZenecan Crestor sai professori Timo Strandbergin mainoskampanjan jälkeen vahvemman niskalenkin, eli suuremman markkinaosuuden suomalaisten potilaiden ja Kelan, siis veronmaksajien, rahoista. Jälkikäteen on helppo tulkita tilanne vuoden 2008 alussa. Astra-Zenecalla oli kiire saada Crestor Kelan erityiskorvausten piirin ennen kuin Jupiter- ja Gissi-hf-tutkimusten epäonnistumiset julkaistiin. Suomalaiset päättäjät tekivät ratkaisunsa kaupallisen kolesterolihypoteesin perusteella. Koska Crestorilla saatiin LDL-arvoa alaspäin, se riitti. Sen jälkeen ei enää kiinnostanut, oliko LDL-arvon alentamisesta mitään hyötyä vai oliko lääkityksestä jopa pelkkää haittaa.

Christer sanoo: Sitten jysähtää varsinainen pommi, eli statiinien todetaan aiheuttavan laajamittaisesti diabetesta. Kerro lisää tästä!

Leino pudisti päätään ja jutteli lähes harmistuneena tästä peiteoperaatiosta: Kun AstraZenecan Jupiter-tutkimuksessa tutkittiin Crestor-rosuvastatiinin etuja terveille ihmisille sepelvaltimotautien ehkäisevässä tarkoituksessa, lääkittyjen potilaiden joukossa alkoi yllättäen puhjeta diabetesta selvästi useammin kuin lumelääkityssä vertailuryhmässä. Viideksi vuodeksi suunniteltu tutkimus lopetettiinkin jo vajaan kahden vuoden jälkeen. Lääkeyhtiöiden käsittämättömän oudon logiikan mukaisesti tutkimuksessa todetut ”hyödyt” markkinoitiin tehokkaasti lääkelupia myöntävälle FDA:lle, joka antoi Crestorille myyntiluvan myös kroonista matala-asteista tulehdusta hoitavana lääkkeenä. Tutkimuksissa todetut diabetesongelmat ohitettiin ja niistä oltiin hiljaa. Tieto diabetekseen liittyvistä ongelmista saatiin pysymään salassa jopa vuosia. Myös muissa tutkimuksissa havaittiin kuitenkin sama ongelma, ja FDA joutui tunnustamaan pakon edessä ikävän tosiasian lähes neljä vuotta Jupiter-tutkimuksen päättymisen jälkeen. FDA varoitti vuonna 2012 diabetesriskistä, joka liittyi ennen kaikkea Crestor-rosuvastatiiniin. FDA:n mukaan statiinin käyttö voi nostaa verensokeria statiinimerkistä riippumatta. Samassa tiedotteessaan virasto muistutti myös statiinin haittavaikutuksista ihmisten kognitiivisiin toimintoihin. Niitä olivat muun muassa muistin menetys ja sekavuus. Dyslipidemian käypä hoito -ryhmän puheenjohtaja Matti J. Tikkanen ymmärsi, että diabetesuutista voidaan hieman vesittää ennakoivalla jutulla Duodecim-lehdessä. Hän kirjoitti syksyllä 2011, että hyvään hoitoon liittyy uusi haitta. Tikkanen kertoi, että Jupiter-tutkimuksen tietoon suhtauduttiin varauksella. Kuitenkin muutamat muut tutkimukset osoittivat, että Jupiter-tutkimuksen tulokset olivat totta.

Kun huomioidaan statiinin pitkäaikaiskäyttö, varovaisenkin arvauksen perusteella nykyisestä statiinien käyttäjäjoukosta ehkä noin 25 000 ihmistä saa statiinista diabeteksen ennemmin tai myöhemmin. Onko statiini merkittävä syyllinen rajusti lisääntyvään diabetekseen? Jos on, varmuuden vuoksi statiinia syövät terveetkin ihmiset ovat lääketeollisuudelle kultakaivos. Näistä hyväuskoisista tulee sairaita ja loppuelämänsä ajaksi kahta lääkettä, statiinia ja diabeteslääkettä, käyttäviä lääketeollisuuden kanta-asiakkaita.

Christer mainitsi: Olet kaivellut kuolinsyytilastoja ja havainnut, että sepelvaltimokuolema on edelleen hyvin yleistä Suomessa, vaikka koululääketieteen tutkijat ja terveysviranomaisemme yrittävät muuta väittää.

Leino kertoi: Kun tarkastellaan koko kansaa, voidaan todeta, että sepelvaltimokuolemat eivät ole vähentyneet lainkaan 1970-luvusta. Erityisen huonoa on kehitys ollut statiiniaikakaudella eli 1990-luvun puolivälin jälkeen. Vielä vakavammaksi vetää, kun huomioidaan, että statiini aiheuttaa noin 20 prosentille käyttäjistä haittavaikutuksia. Suomessa statiinia käyttää noin 660 000 ihmistä. Tilastollisesti haittavaikutuksista kärsii siten noin 132 000 henkilöä.

Sepelvaltimotaudin ehkäisy työikäisillä kehittyi Suomessa hyvin 1970-luvulta 1990-luvun puoliväliin asti. Työikäisten sepelvaltimokuolemat vähenivät vuosina 1969–1995 eli ennen statiiniaikakautta 26 vuoden kuluessa yhteensä 2 477:llä, vuositasolla laskettuna. Vähenemistä oli keskimäärin 95 tapausta vuosittain. Vuonna 1995 otettiin statiinihoito viralliseksi hoitosuositukseksi kolesterolihypoteesin perusteella. Miten kävi? Vuosina 1995–2010 sepelvaltimokuolemat vähenivät 587:llä eli keskimäärin vain 39 tapauksella vuosittain. Näin kävi, vaikka statiinihoito lisääntyi sangen nopeasti. Vuosina 1995–2010 työikäisten statiineilla hoidettujen määrä kasvoi 21 600:sta 306 182:een. Statiinin käyttäjämäärä kasvoi siten noin 285 000 työikäisellä miehellä ja naisella. Vaikka statiinilääkitys yleistyi rajusti ja muut hoitotoimenpiteet, esimerkiksi pallolaajennukset, lisääntyivät ja kehittyivät, kuolemien vuosittainen vähentyminen putosi reilusti alle puoleen. Kun kolesterolitasoa lähdettiin pudottamaan vuodesta 1995 alkaen massiivisella statiinilääkityksellä, hyvä kehitys vaimeni merkittävästi myös työikäisten parissa. Vuonna 2010 statiinia käytti jo 680 611 henkilöä, mutta statiinien hyödyt eivät näy ainakaan sepelvaltimokuolemien lukumäärässä, koska sv-kuolemat ovat hitusen jopa lisääntyneet 40 vuoden kuluessa. Onko päässyt käymään niin, että kymmenillä eri keinoilla on saatu siirretyksi kuolemia vain 65 vuoden ikäpaalun toiselle puolelle, ”pois silmistä”? Elinajanodote on noussut monien kymmenten eri tekijöiden takia. Sepelvaltimotautien tehokkaimmat hoidolliset parannukset lienevät ohitusleikkaukset, pallolaajennukset, nopean toiminnan sydänkeskukset ja muut hoitotoimenpiteet. Vuosina 1969–2010 miesten elin ajanodote nousi noin kymmenen vuotta ja naisten kahdeksan. Naisten sepelvaltimokuolemia oli vuonna 1969 yhteensä 4 383 ja vuonna 2010 vastaavasti 5 599. Lisäystä koitui 1 216 kuolemaa eli 27,7 prosenttia. Sepelvaltimokuolemien kehityskulkua statiiniaikakaudella sopiikin edellä mainittujen tilastotietojen nojalla kummastella. Missä ihmeessä ovat ne vuosittain vähentyneet tuhannet sydänkuolemat? Tilastokeskuksen ja THL:n virallisista rekistereistä ainakaan ei löydy tukea Käypä hoito -ryhmän väitteelle. Lipsahtiko statiiniprofessoreilta hätävalhe?

Christer utelee: Statiini on tutkimuksissa todettu lihasmyrkyksi, mutta sen ei statiinilääkitystä puolustavien mielestä pitäisi päästä verivirran kuljettamana lihaksiin. Sen pitäisi päätyä maksaan estämään kolesterolin muodostusta. Näin ei ilmeisesti tapahdukaan varsinkaan jos geenisi eivät ole kohdillaan? Statiini pääsee verenkiertoon liian korkeina pitoisuuksina?

Leino innostui tästä ja kertoi: Potilaan perintötekijät voivat vaikuttaa merkittävästi lääkehoitojen tehoon ja turvallisuuteen. Nykyään käytössä on keinoja perintötekijöiden vaikutusten ennakoimiseksi lääkehoidossa, kertoo farmakogenetiikan professori Mikko Niemi Helsingin yliopistosta. Tiettyihin lääkkeisiin liittyviä haittavaikutuksia voidaan joko estää tai selvitellä tekemällä geenitesti. SLCo1B1-geenin perinnöllinen vaihtelu liittyy statiinien lihashaittoihin. Geriatrian professori Timo Strandberg ei kannata SLCo1B1-genotyypin testaamista automaattisesti jokaiselta statiinin käyttäjältä ennen lääkkeen aloitusta. Hän suhtautuu myös kuluttajille suunnattuihin geenitesteihin varauksella, koska jo tieto siitä, että itsellä on tietty geenimuutos, voi vaikuttaa haittojen ilmaantumiseen.

Professori Strandbergin kommentti halveksii inhimillisyyttä ja rehellisyyttä. Potilaalta pitää salata tieto geenimuunnoksesta, joka statiinin käytön kannalta tarkoittaa sitä, että statiini ei päädy kunnolla tai ollenkaan maksaan, vaan rikastuu verenkiertoon ja nostaa haittavaikutusriskin moninkertaiseksi verrattuna normaaleilla geeneillä varustettuihin ihmisiin. On moraalisesti erittäin tuomittavaa, että verovaroilla toimivat asiantuntijat vähättelevät ja piilottelevat haittavaikutuksia sekä potilailta että lääkäreiltä. Tämä on johtanut siihen, että haittavaikutuksista kärsitään ja kärsitään. Kipujen syitä etsitään vuosikausia erilaisilla kalliillakin tutkimuksilla, kuten magneettikuvauksilla. Vaikka potilas olisi kuinka kipeä, Käypä hoito -ryhmä todistaa, että kivulle ei löydy luotettavaa tieteellistä näyttöä.

Minä kiitän Leino Utriaista keskusteluhetkestä Helsingin kirjamessujen aikana ja toivotan kirjalle myyntimenestystä!

 

115 kommenttia artikkeliin ”Statiinin uhrit vai Stalinin uhrit?

  1. Voi miun kanssani kun en näitä tajua. Siis miksi meille ei sitten opeteta ettei rypsiöljyssä(margariineissä) saa paistaa vaan syödään potut keitettynä ja otetaan huikka kylmäpuristettua rypsiä päälle. Mutta jos sitten kuitenkin haluais jotain maun vuoksi paistaa niin missä rasvassa se olisi parasta tehdä ilman hirmuisia kuolemia? Selitä nyt kaltaisilleni ideologian sumentamille miten se nyt sitten tehdään Mien mielestä? Ei kai nyt sentään voissa?

    Tykkää

  2. ”Mie” se kirjoittelloopi ”Mistä tiedät ettei olallasi istu näkymätön saturnuslainen jättiläismuurahainen sädettämässä aivojasi tottelevaisuussädepyssyllään?”

    Minulla on aina foliohattu päässä ja nukun maadoitetussa makuupussissa. No ei vaiskaan.

    Heikkilän uusin näyttää tukevan tätä(kin) blogia http://www.anttiheikkila.com/blogi/big-pharma-ja-mafia/

    Toi NALFD on jännä juttu, etenkin fruktoosin aiheutamana. Sokereiden osalta en edelleenkään tajua, miksi age-tuotteet eivät edelleenkään saa tarvittavaa julkisuutta. Lihateollisuus dumppaa sen minkä kerkeää joulupossutkin täyteen glukoosia.

    Tuntuisi äkkisiltään siltä, että transrasvat ovat pienempi haitta kuin age-tuotteet? Vai ovatko?

    AGE-tuotteista:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_glycation_end-product

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=advanced+glycation+end+products

    http://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=advanced+glycation+end+products&Search=Search

    Tykkää

  3. Munis:

    ”Siis miksi meille ei sitten opeteta ettei rypsiöljyssä(margariineissä) saa paistaa vaan syödään potut keitettynä ja otetaan huikka kylmäpuristettua rypsiä päälle.”

    Minkään uppopaistetun ruoan säännöllistä nauttimista (esim. ne ranskalaiset perunat) ei käsittääkseni suositella tai ole suositeltu. Mutta ehkäpä osoittanet esim. ravitsemussuosituksista kohdan josta olet tällaista lukenut?

    Vaihtoehtoisesti voit toki lopettaa olkiukkoilun. Näin tuskin kuitenkaan tulee tapahtumaan.

    ”Mutta jos sitten kuitenkin haluais jotain maun vuoksi paistaa niin missä rasvassa se olisi parasta tehdä ilman hirmuisia kuolemia? Selitä nyt kaltaisilleni ideologian sumentamille miten se nyt sitten tehdään Mien mielestä?”

    Paistaa voi ilman rasvaakin. Eikä paistaminen ei ole ideaali ruoanlaittotapa (AGE yhdisteet).

    Mutta jos ja kun tämä nyt Munista ahdistaa, niin jätetään ym. seikat huomiota ja todetaan, että yl. ottaen paistinrasvan valinta riippuu maun ohella sen kyvystä kestää kuumuutta. Vrt. esim. tämä taulukko

    http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point

    Silloin tällöin paistettaessa tuskin on suurta merkitystä käyttääkö voita tai oliiviöljyä tai kookosrasvaa.

    Tykkää

  4. Tuomari:

    ”Minulla on aina foliohattu päässä ja nukun maadoitetussa makuupussissa. No ei vaiskaan.”

    Salaliittoteoriat eivät enää tarkoita tällaista. Ikävä kyllä viestiesi sisältö kertoo osaltaan tämän saman.

    ”Heikkilän uusin näyttää tukevan tätä(kin) blogia”

    Tuttua Heikkilän mutasarjaa: otetaan lääketeollisuudelle kriittinen kirja ja käytetään sitä puffaamaan omaa höpinää rokotteista, ilman sen kummempaa yhteyttä.

    Lääketeollisuuden monesti epäeettinen toiminta ei tarkoita että lääke X olisi vaarallinen. Tämä väite täytyy AINA todentaa tapauskohtaisesti.

    ”Sokereiden osalta en edelleenkään tajua, miksi age-tuotteet eivät edelleenkään saa tarvittavaa julkisuutta. Lihateollisuus dumppaa sen minkä kerkeää joulupossutkin täyteen glukoosia.”

    Aika ”mielenkiintoista” ajatuksenjuoksua, taas kerran. AGE-yhdisteet liittyvät nimenomaan paistamiseen, rasvan & proteiinin kohdalle nimenomaan. Keittäminen, uunissa hauduttaminen ja höyryttäminen ovat siis selvästi paremmat vaihtoehdot näitä runsaasti sisältävien tuotteiden kohdalla. Mutta taas itketään hiilareista …

    ”Tuntuisi äkkisiltään siltä, että transrasvat ovat pienempi haitta kuin age-tuotteet?”

    Vaikea sanoa, vertailu on useista syistä hankalaa. Mutta näyttää kyllä siltä, että mitä vähemmän molempia sen parempi.

    Tykkää

  5. Sydänliiton hakukoneen tuloksia

    Haku kolesteroli Tietoja 482 tuloksesta

    Haku k2-vitamiini Tietoja 6 tuloksesta

    K2-vitamiinin osalta parissa jutussa oli toi kakkonen ja vähättelevään sävyyn.
    Omasta mielestäni olis hirvittävällä varmuudella syytä käyttää k2-vitamiinin lähteitä valtimotautien ehkäisyyn. Uskoisin siinä olevan täyspäiselle tutkijalle töitä.

    Olen menettänyt uskoni kolesterolitautiin. Mitkähän satusedät tuonkin on keksinyt. Eli tulppapotilaana en katso minulla olevan mitään syytä liittyä epämääräiseen Sydänliittoon.

    Näin Kendrick kirjassaan: ”Hups!
    Nyt varmaankin luulette että lainailen tutkimuksia, jotka tukevat omia ajatuksiani. Olemme valmiit antamaan erityispalkinnon sille ihmiselle, miehelle tai naiselle, joka löytää jostakin pitkäaikaistutkimuksen, jonka tulokset osoittavat että korkea kolesteroli, tai ravinnossa oleva suuri tyydyttyneiden rasvojen määrä, olisi millään tavalla vastuussa veren kolesterolitasosta (normaalissa, terveessä väestössä), tai vaikuttaisi millään tavalla sydäntautien määrään.”
    Olis aika todistaa nuo rasva/kolesteroliteoriat ja luvassa varmaan suuri kunniakin.

    Mutta kuitenkin kiitokset Utriaiselle tuosta kirjasta. Kyllä se tulee vielä minunkin lukukokemuksiin.

    Tykkää

  6. “Jos Christerin blogi ei olisi laadukas,miksi mie sitten kommentoimassa täällä?”

    Hyvä kysymys. Ilmeisesti välillä on kiva rypeä
    ………………………………………………..
    Luulisi, että Paulilla on parempaa tekemistä?
    ………………………………………………………
    Paitsi että sekä pottujen että ruisleivän kulutus on sitten 1900-luvun alun likipitäen romahtanut. Samana aikana kuin vaikkapa lihavuus on yleistynyt räjähdysmäisesti. Joten siinä meni sekin ekologinen korrelaatiosi.
    ………………………………………………..
    Näköjään riittävät kaiken muun hiilarimössön kanssa paisuttamaan suomalaisten maksoja? Vai oletko sitä mieltä, että sinne maksaan on kertynyt voita?
    …………………………………………………….
    Mutta ethän sinä koskaan ole antanut totuuden haitata potaskan jauhamistasi, ethän …?
    …………………………………………..
    Taas puuttuu lähdeviite…voihan ohukainen?

    Tykkää

  7. Miksi pitäisi myöntää sellaista missä ei ole tolkkua? Statiineilla voidaan korjata ruokavalion ongelmia (transrasvat nostavat LDL-tasoa ja pienentävät HDL -tasoa –> statiinit korjaavat tätä
    ……………………………………………..
    Kerro nyt ihmeessä kumpaa LDL-lipoa…suurta vai pientä?
    Sitten voisit vielä kertoa,että maksaa paisuttavat hiilarit pienentävät HDL-tasoa ja lisäävät VLDL-1 määrää->joka lisää sdLDL määrää-> ja sydäntautia pukkaa ja muuta MBOta! Et olekkaan lukenut uusinta uutta..vai?

    …lisäksi statiinit lisäävät sdLDLn määrää ja
    ohukaisjengille tulee taas uutta selitettävää…juu

    Tykkää

  8. Malwa:

    ”Luulisi, että Paulilla on parempaa tekemistä?”

    Kuten jo aiemmin totesin: kun mie en ole kyseinen henkilö, niin en osaa sanoa.
    Jos haluat jatkaa fantasioissasi elämistä, niin be my guest. En sitten tiedä mitä kys. tutkija on mieltä käytöksestäsi. Pitäisiköhän asiaa tiedustella häneltä sähköpostitse?

    ”Näköjään riittävät kaiken muun hiilarimössön kanssa paisuttamaan suomalaisten maksoja?”

    Eivät näköjään. Tällaisesta ei ole viitteitä (perunan saanti painostabiilissa tilassa = rasvamaksa).

    ”Kerro nyt ihmeessä kumpaa LDL-lipoa…suurta vai pientä?”

    LDL-tason laskiessa statiinien käytön myötä molempien määrä laskee. Partikkelien kokoluokalla ei sinällään ole merkitystä ”partikkeli per partikkeli” vertailussa, vaan LDL-P l. partikkelien määrä on tietyillä potilastyypeillä keskeisempää. Ja tietyt statiinityypit laskevat LDL-P:tä paremmin kuin toiset.

    ”Sitten voisit vielä kertoa,että maksaa paisuttavat hiilarit pienentävät HDL-tasoa ja lisäävät VLDL-1 määrää->joka lisää sdLDL määrää-> ja sydäntautia pukkaa ja muuta MBOta!”

    Mikäli puhumme positiivisesta energiataseesta joka hankitaan hiilareilla (=lihominen), kyllä, sillä voi olla kys. vaikutus. Tosin sama negatiivinen vaikutus saadaan YLIPÄÄTÄÄN ylensyömisellä ja lihomisella.

    ”…lisäksi statiinit lisäävät sdLDLn määrää”

    Lähdeviite tälle?

    Tätä odotellessa jaarittelen sitten kun nyt kerran on aikaa. Ja joskushan tännekin blogiin täytyy jonkun kirjoittaa jotain asiapohjaista, pl. ”jullikan” K2-vitamiinijutut joiden perusteella toivo ei ehkä ole vielä täälläkään mennyttä.
    🙂

    Olen törmännyt aiemmin tähän väitteeseen ja lähteenä on esitetty mm. tämä

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2929871/

    Ikävä kyllä (so. väitteen esittäjän kannalta, eipä kaveri kyennyt silloin vastaamaan muuta kuin kiukuttelemalla), kyseessä oli klassinen ”ei nähdä metsää puilta koska ei tunneta asiaa” -tason kommentti.

    1) Kys. tutkimus oli havainnoiva tutkimus ILMAN aikaulottuvuutta, so. seurantaa. Näin ollen se ei voi edes oletusarvoisesti kertoa sitä muuttuuko tilanne statiinien käytön myötä ja jos muuttuu, niin mihin suuntaan.

    2) Riskimarkkeritutkimukset, vaikka ne olisivatkin prospektiivisia (mitä ym. tutkimus ei siis ollut), ovat arvoltaan toissijaisia verrattuna RCT-aineistoon jossa tutkitaan päätetapahtumia. Näissä sairastuvuustutkimuksissa, joissa siis on tutkittu statiinien käyttöä sv-tautipotilailla, on havaittu merkittävää päätetapahtumien ja kuolleisuuden vähentymistä.

    2) Itse tutkimuksen annista: tutkimuksessa kokonaisriski oli statiiniryhmällä selvästi pienempi: sekä LDL-C että LDL-P:n markkerina toimiva apo-B -arvot olivat paremmat, so. absoluuttisesti pienemmät. Siis KAIKENLAISTEN LDL-partikkelien absoluuttinen määrä oli statiiniryhmässä pienempi! Ainoastaan LDL-partikkelien suhteellisessa osuudessa oli pieniä eroja sdLDL:n kohdalla kontrolliryhmän eduksi (41,6% vs 42,9%). Tämän eron kliininen etu jää kysymysmerkiksi – ja pitäen mielessä statiiniryhmän paremmat lipidiarvot, mitään etua tuskin on.

    Tykkää

  9. Syytinkiläinen:

    ”Omasta mielestäni olis hirvittävällä varmuudella syytä käyttää k2-vitamiinin lähteitä valtimotautien ehkäisyyn. Uskoisin siinä olevan täyspäiselle tutkijalle töitä.”

    vs

    ”Olen menettänyt uskoni kolesterolitautiin.”

    Olisikohan ”Syytinkiläisellä” perusteita tälle ilmeiselle cherry-pickingille?

    Oletko lukenut kys. Kenrickin kirjan lisäksi itse tutkimuskirjallisuutta?

    Tykkää

  10. ”Mie” se hassuttelloopi ja kirjoittelloopi:

    ”Salaliittoteoriat eivät enää tarkoita tällaista. Ikävä kyllä viestiesi sisältö kertoo osaltaan tämän saman.”

    Miten niin ”ikävä kyllä?” – voi olla, tai voi olla olematta, piilotettuja agendoja ja salaliittoja.
    Onhan noita jokunen tainnut paljastuakin tässä hiljan? Tyhmintä on uskoa ja olla kyseenalaistamatta, vaikka yhteiskunnassamme kyseenalaistaja saa aina sen hullun leiman.

    Huono on sellainen salaliitto joka paljastuu. Niihin on vaikea uskoa, elleivät ne paljastu.

    Uskon sen, että rahalla saa hiljennettyä parhaankin tutkimuksen ja rahan vuoksi ollaan valmiit heittämään kaikenmaailman eettiset ajatukset roskakoppaan. Big Pharma, Monsanto, Dupont, McDonalds jne eivät varmasti välitä aidosti ihmisten hyvinvoinnista. Tärkeintä on tuottaa enemmän vähemmällä ja kasvattaa omistajien saamaa lisäarvoa (eli osinkoja).

    ”Tuttua Heikkilän mutasarjaa: otetaan lääketeollisuudelle kriittinen kirja ja käytetään sitä puffaamaan omaa höpinää rokotteista, ilman sen kummempaa yhteyttä.”

    Hieman oli väärä linkki Heikkilän sivuille, mutta olihan siinä asiaakin.

    ”Lääketeollisuuden monesti epäeettinen toiminta ei tarkoita että lääke X olisi vaarallinen. Tämä väite täytyy AINA todentaa tapauskohtaisesti.”

    Niin pitää. On hyviäkin lääkkeitä. Mielestäni sairauksien *estäminen* on luonnon lakien vastaista ja täysin turhaa. Antaa evoluution hoitaa heikot yksilöt pois.

    Jos estää HPV-rokotteella jonkun seksuaalisesti aktiivisen tyttelin syövän, mitä sitten? Joka kolmas saa jo nyt syövän ja ensi vuosikymmenellä vähintään joka toinen. Eiköhän peli ole jo syövän suhteen hävitty?

    ”Aika “mielenkiintoista” ajatuksenjuoksua, taas kerran. AGE-yhdisteet liittyvät nimenomaan paistamiseen, rasvan & proteiinin kohdalle nimenomaan. Keittäminen, uunissa hauduttaminen ja höyryttäminen ovat siis selvästi paremmat vaihtoehdot näitä runsaasti sisältävien tuotteiden kohdalla. Mutta taas itketään hiilareista …”

    Miten niin ”mielenkiintoista”? Kyllä minä sen tiedän, että jos vesimolekyyli on läsnä, ei tällaista tapahdu. Se, mitä halusin tuoda esille oli nimenomaan uutisointi. Miksi väistetään AGE-yhdisteisiin liittyvät faktat ja tuodaan esille transrasvat?

    Hiilarit eivät ole kaiken pahan alku ja juuri. Jos vähähiilarinen dieetti ”parantaa”, niin hyvä niin. Loogista se ainakin on miksi dieetti ”parantaa” verrattuna perushöttöön. On se ainakin mahdollisuus ja saa ihmiset oppimaan itsestään jotain uutta. Antaa kaikkien kukkien kukkia ja katsotaan lopputulosta sitten myöhemmin. Hyvältä näyttää, ainakin minusta.

    ”Vaikea sanoa, vertailu on useista syistä hankalaa. Mutta näyttää kyllä siltä, että mitä vähemmän molempia sen parempi.”

    Tässä on pakko olla samaa mieltä.

    Jos pitäisi priorisoida, meneillään olevat tutkimukset antaisivat osviittaa siihen suuntaan, että AGE-tuotteet ovat tosi pahiksia verrattuna siihen minkä verran saamme transrasvoja.

    Jos me istuisimme tekemässä suosituksia, laitettaisiinko me ennemmin banni sokereiden käyttämiselle lihateollisuudessa (tai missään paistettavassa, jossa AGE:ta muodostuu) vai keskittyisimmekö olemattomiin määriin transrasvoja jossain maitotuotteissa?

    Oma juttunsa on se, että AGE-yhdisteet on keksitty sata vuotta sitten, eikä niiden vaarallisuutta tuoda edelleenkään kunnolla esille, saati estetä teollisuutta tuottamasta niitä sisältäviä tuotteita.

    Päin vastoin, teollisuus korvaa nitriitit sokereilla ja oikein kehuu miten liha ”karamellisoituu” helpommin. Tämähän sopii sokerihimoisille ihmisille kuin nenä päähän.

    Tykkää

  11. ”Mie” .. vastaappas Sie miulle yksi juttu näistä stattiineista:

    ”Statiineilla voidaan korjata ruokavalion ongelmia (transrasvat nostavat LDL-tasoa ja pienentävät HDL -tasoa –> statiinit korjaavat tätä)”

    Oletko oikeasti sitä mieltä, että ainoastaan transrasvat ovat ongelmana? Mahtaako sokerit toimia juuri samalla tavoin? Mitä järkeä on blokata statiineilla normaaleja ihmisen biokemiallisia prosesseja, jos samaan pääsee korjaamalla ruokavalion? Etenkin, kun jonkin etsyymin blokkaaminen tarkoittaa samaa kuin se, että jos toiselle kumarrat, toiselle näytät persettäsi. Geneettinen virhe entsyymin koodaamisessa voisi olla syy estää entsyymin toimintaa, mutta muuten ei.

    Mietitäänpä asiaa lääkärin housuihin:
    – lääkäri noudattaa sokeana Käypä Hoito-työryhmän suomentamia kansainvälisiä tutkimuksia statiinien ihanuudesta ja noudattaa sokeasti raja-arvoja.
    – Lääkäri määrää statiineja täysin terveille ihmisille siksi, että jokin todella epäspesifi, huonosti kalibroiduin vehkein mitattu, miten sattuu laskettu kolesteroliarvo ei ole annetuissa speksissä.

    Tästä syntyy hieman outo vaikutelma meidän koulutusjärjestelmästämme, sillä lääkäreillä on takanaan ainakin 5 vuotta korkeakoulutusta, eivätkä he tajua edes homeostaasin perusteista, kolesterolin säätelystä puhumattakaan. Kuka tahansa englantia osaava peruspulliainen kykenee parempaan.

    Mikäli lääkäri olisi fiksu, kertoisi hän miten statiini toimii elimistössä ja mitä kaikkea pahaa sillä voi saada aikaan verrattuna siihen, että potilas muuttaa elintapojaan, stressin hallinnasta sokereiden vähentämiseen. Olettaen, että stressi tappaa varmiten, sitten sokerit ja vasta sen jälkeen transrasvat.

    Tykkää

  12. Niin ehkä tarvitsisimme enemmän Kiminkisiä terveyskeskuksiimme vuokralääkärien ja kalliiden tietojärjestelmien sijaan.

    Niin pahintahan saattaa olla, että vuoden sisällä kolmas lääkäri määrää eri lääkettä, mutta vanhushan luulee pahiammassa tapauksessa että niitä muuta kahtakin pitää nauttia.

    Tykkää

  13. Kuten jo aiemmin totesin: kun mie en ole kyseinen henkilö, niin en osaa sanoa.
    Jos haluat jatkaa fantasioissasi elämistä, niin be my guest. En sitten tiedä mitä kys. tutkija on mieltä käytöksestäsi. Pitäisiköhän asiaa tiedustella häneltä sähköpostitse?
    ……………………………………
    Kannattaako nyt olla vaatimatonpauli? Pistäppä emaili itsellesi, jos olet epävarma…
    ……………………………………………………….
    …..lisäksi statiinit lisäävät sdLDLn määrää”
    Lähdeviite tälle?
    ………………………………………………
    Pöh…lähdeviitettä ei tarvita. Jokainen voi ottaa Aposuhteet labrassa muutamalla kympillä ja katsoa mitä tapahtuu statiinien kanssa,ilman statiineja ja hiilareita tuntuvasti vähentäen….

    HUS-tietoa: ApoB/A1-suhde on useiden viimeaikaisten suuriin potilasaineistoihin perustuvien tutkimusten mukaan muita lipiditutkimuksia parempi sydän- ja verisuonitautien (akuutti sydäninfarkti, aivovaltimotaudit) riskimittari. Se on parempi kuin Kol- tai Kol-LDL-tutkimus tai laskennalliset suhteet Kol/Kol-HDL ja Kol-LDL/Kol-HDL.
    http://huslab.fi/ohjekirja/20706.html

    Tykkää

  14. Jees Mie..kkonen

    ”Olisikohan “Syytinkiläisellä” perusteita tälle ilmeiselle cherry-pickingille?

    ”cherry-picking” oli se mitä lystää, mutta pari tuoppia olutta illalla alentaa kolesterolia tutkimuksen mukaan johon ranskalaiset nunnat uhrautui.
    ”Oletko lukenut kys. Kenrickin kirjan lisäksi itse tutkimuskirjallisuutta?”
    Miksi lukisin kaikenmaailman tutkimuksia, kun meillä on tää saagan kirjoittaja joka retosteli tuovansa kolesteroli totuuden esiin vaan on kadonnut osat I-X bittiavaruuteen.Muita ei sitten tainnut ollakkaan? Eli siellä on tullut se Mutta Muttanen vastaan joka tuo esille uusia ongelmia ja sitten siitä ei huuvella kylillä.
    On tässä muutaman vuoden opiskeltu tulppa potilaaksi.
    Ei vaikuttanut järkevältä se margariinin tarjoaminen voin tilalle siellä laulumailla. Sen tyypistä margariinia ollaan tekemässä lainsuojattomaksi. Ja kaiken lisäksi sydänlekuri Kolvekar vakuutti, että vahvin näyttö on P-K projekti voin vaarallisuudesta.
    Johtajatutkimus on hyvin mielenkiintoinen. Hoidettujen ryhmässä kuolleisuus oli ja tiät sen varmasti, että suurempi.
    Missä luuraa se Autoklinikka tutkimus? Tiedät senkin lopputuleman.
    Hullujenhuone tutkimuksesta on puheet hiljenneet.
    Sitten löytyy näitä ravitsemuksen sanan selittäjiä jotka selittää sanaa. Tulee mieleen, että siinä lapsukainen on löytänyt kauniin palapelin palasen joka pitää sopia muihin kauniisiin palasiin.. vaan sähän tiät..ne palat pitäis olla samasta palapelistä.

    On varmaan kiva keikaroida lukeneisuudella ja kielitaidolla vaan näyttää monilta unohtuvan järjenkäyttö.

    Vastauksen saat kolesterolin roolista menemällä sairaalan sydänosaston arkistoon ja tutkimalla potilaiden kolesterolitasot ja aikaisemman historian. Silleen ihan Utriaisen tavoin mitä on tapahtunut. Eli vahingosta tulee viisastua.
    Ja siinä Utriainen on onnistunut käyttämällä omaa järkeä!

    Mulla ei ole näissä kirjoitteluissa vaikutteena raha tai kuten tiät ihmisen oma olematon kunnia vaan oma sydänterveys. Minua ei auta tässä asiassa parviäly kuten näillä rasva/statiini asiantuntijoilla joilla näyttää olevan periaatteessa pelastautukoon ken voi uppoavasta laivasta.
    Kuten tunnettua vaarasta pitää ilmoittaa oli se mitä sitten oli ihan vaikka statiinien terveysvaara. Vaarasta ilmoittaminen on lakisääteinen

    ps. minun tulee tiettävästi uskoa hoitavaa lääkäriä ja yksikään sydänlääkäri ei ole minulle sanonut, että animaalirasva tai kolesteroli olis ollut sydärini syy vaan se on kalkki.

    peeässän peeässä. tässä meille oli vierailulla muuan muori joka itkua väänsi ku hänellä on kolesterolit alle viis ja statiinit tekee kipeäksi. ja lääkäri määrää ei saa lopettaa. niin jos minä tulpan saan. Melkoisen hävytöntä moraalia nykytietojen mukaan.

    Tykkää

  15. ”hekottaa” se mainitsi Saarijärven ihmeen: ”Niin ehkä tarvitsisimme enemmän Kiminkisiä terveyskeskuksiimme vuokralääkärien ja kalliiden tietojärjestelmien sijaan.”

    Kiminkisen tulot ovat olleet tämän mukaan http://www.iltalehti.fi/verot/tiedot/vero-013-yht.shtml n. 200 000 euroa ja edellisinä vuosina lähemmäs 300 000 euroa. Se on kyllä hemmetin hyvin terveyskeskuslääkärille.

    Vuokralekurit eivät pääse läheskään samoihin ansioihin. Ei edes hirveästi parjattu Antti Heikkilä tai vaikkapa Olli Sovijärvi.

    Tietojärjestelmien suhteen olen samaa mieltä. Miksi pyörä pitää keksiä aina vain uudelleen? Tieto Corp. ja muut osaamattomat tahot kuittaavat miljardin teettämällä tumpeloilla uuden järjestelmän, jota kursitaan kasaan kymmenen vuotta ja sen jälkeen hävitetään toimimattomana. Samalla moni lääkäri tekee itsarin, kun ei osaa käyttää uutta tietojärjestelmää. Eikö muka vastaavaa voisi ostaa sivistyneemmistä maista ja vaikkapa suomentaa?

    Sama malli toimisi niiden viranomaisten suhteen, jotka käytännössä suomentavat muualla tehtyjä tutkimuksia hyvin koulutetuille alaisilleen (esimerkkinä Käypä Hoito -> lääkärit). THL voisi pistää kerralla puolet porukasta pihalle, Eviran palvelut voitaisiin ostaa halvemmalla vaikka Puolasta, Työsuojelu Ruotsista jne jne.

    Ehkäpä EU:n integraatio hoitaa tämän puolen, sillä tällä huoltosuhteella (aito lisäarvoa tuottava työntekijä vs. viranomainen) kestävyysvaje pahenee. Työttömät ja eläkeläiset ovat tässä kokonaisuudessa pisara meressä.

    Tykkää

  16. No voi miun kanssain ’Minkään uppopaistetun ruoan säännöllistä nauttimista (esim. ne ranskalaiset perunat) ei käsittääkseni suositella tai ole suositeltu. Mutta ehkäpä osoittanet esim. ravitsemussuosituksista kohdan josta olet tällaista lukenut’ en ainakaan omasta mielestäni moista säännöllistä nauttimista väittänytkään.
    ’Ongelmahan on juuri siinä, että kaltaisesi eivät tajua että peruna tai kylmäpuristettu rypsiöljy’ en tosin löydä mitään mainintaa tuosta kylmäpuristetusta rypsistä noista, http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/vinkkeja+viisaisiin+valintoihin/rasvat/ , virallisista suosituksista joten voit varmaan esittää kohdan jossa moista suositellaan. Ruoan laittoon(paistaminen?) ja leivontaan öljyjä ja margariinejä kylläkin suositellaan. Mutta kiitos tuosta taulukosta olenkin siis toiminut täysin oikein käyttäessäni kirkastettua voita jo pitkään(teen voin kaiken lisäksi itse raakamaidosta) ja jokainen gourmee kokkikin tietää kuulema tämän, ja paistaa ravintola annokset öljyssä.

    Tykkää

  17. Kiminkisen tulot:
    Kiminkinen on kirjailija ja tosi-tv-tähti sekä luennoitsija, joten pelkällä tk-lääkärin tuloilla ei tienaa näin paljon.

    Mutta saanko ihmetellä uudelleen sitä, että miksi Käypä Hoito -suositusten laatijoiden sidonnaisuuksissa ei mainita sitä miestä, joka tienaa sidonnaisuuksilla kymmeniä tai satoja tuhansia donia vuodessa.

    45 minuuttia paljasti sen ja 45 minuuttia lopetettiin. Sehän on hyvin loogista.

    Nyt kun Puska luet tämän, voitko käydä ylläpidon kautta lisäämässä nimen.

    Tykkää

  18. Voikun ”Tuomarikin” hassuttelisi. Mutta kun ihmisviha paistaa läpi niin selkeästi kuin voi:

    ”Mielestäni sairauksien *estäminen* on luonnon lakien vastaista ja täysin turhaa. Antaa evoluution hoitaa heikot yksilöt pois.”

    Lienee jonkin sortin nyrjähtyneisyyden multihuipentuma, että näin kirjoittava yksilö paheksuu ylempänä ja muualla tämän blogin aiemmissa viesteissään virallisten tahojen linjaa siksi, että se harjoittaa hänen mukaansa ”puhdistusta”. Ilmeisesti ”Tuomarin” mielestä on sitten ihan ok tappaa alempiarvoisia yksilöitä, kunhan se vain tehdään hänelle mieleisellä tavalla.

    Sama linja jatkuu täällä:

    ”Jos estää HPV-rokotteella jonkun seksuaalisesti aktiivisen tyttelin syövän, mitä sitten? Joka kolmas saa jo nyt syövän ja ensi vuosikymmenellä vähintään joka toinen. Eiköhän peli ole jo syövän suhteen hävitty?”

    Tässä tosin esitellään vielä bonuksena toista idioottimaisuuden kasaumaa, ajattelumallia jonka mukaan ”jos ei voida hoitaa kaikki, ei hoideta ketään”. Esimerkillistä.

    Eiköhän tämä ollut sitten ”Tuomarin” osalta tässä. En oikein näe järkeä haaskata aikaani 1930-luvun ajatusmaailmaan juuttuneiden kanssa.

    Tykkää

  19. ”Syytinkiläisen” kirjoitustyyli on kieltämättä niin pahasti luokkaa ”tajunnanvirta” että menee väkisinkin tulkinnan puolelle. Ehkäpä haluat jatkossa pitää James Joyce -tyyppiset jutut minimissä ja panostaa asiatyyliin, jos siis tarkoitus on osallistua keskusteluun eikä tuottaa kaunokirjallista tekstiä?

    Joitain kommentteja:

    ”cherry-picking” oli se mitä lystää, mutta pari tuoppia olutta illalla alentaa kolesterolia tutkimuksen mukaan johon ranskalaiset nunnat uhrautui.”

    Kolesterolin alentamisesta en tiedä, mutta kohtuullinen alkoholin käyttö on kyllä nykytiedon valossa sv-terveydelle hyvästä. Vaikutus tosin välittyy endoteelin kunnon kautta.

    ”Miksi lukisin kaikenmaailman tutkimuksia, kun meillä on tää saagan kirjoittaja joka retosteli tuovansa kolesteroli totuuden esiin vaan on kadonnut osat I-X bittiavaruuteen.”

    Jahas, taas yksi joka on kokenut kognitiivista dissonanssia Jussi Riekin jutut luettuaan? 🙂

    Mutta juu, on kieltämättä sääli että Jussi laittoi kotisivut uusiksi.

    ”Ei vaikuttanut järkevältä se margariinin tarjoaminen voin tilalle siellä laulumailla.”

    Siis Sydney Diet Heart? Lukaisepa tämä jos et vielä niin tehnyt:

    http://www.pronutritionist.net/70-luvun-sydneyn-sydantapahtumat-lopulta-julki/

    ”Missä luuraa se Autoklinikka tutkimus? Tiedät senkin lopputuleman.”

    Ei kait se missään luuraa. Olisiko vikana se, ettet tiedä mistä tutkimuskirjallisuutta löytyy?

    ”On varmaan kiva keikaroida lukeneisuudella ja kielitaidolla vaan näyttää monilta unohtuvan järjenkäyttö.”

    Tiedevihamielisyyttä? Tiedehän on järjenkäyttöä parhaimmillaan: ei tyydytä ns. maalaisjärkeen (so. opittuihin & kyseenalaistamattomiin ennakkoluuloihin).

    ”Vastauksen saat kolesterolin roolista menemällä sairaalan sydänosaston arkistoon ja tutkimalla potilaiden kolesterolitasot ja aikaisemman historian.”

    Niinkö? No kerropa toki mitä tällä tavalla selviää?

    Sitten voinet vielä kertoa, että miten pääset tavan tallaajana käsiksi luottamuksellisiin potilastietoihin.

    ”Kuten tunnettua vaarasta pitää ilmoittaa oli se mitä sitten oli ihan vaikka statiinien terveysvaara. Vaarasta ilmoittaminen on lakisääteinen”

    Juu. Oletan, että olet lukenut esim. hoitosuositukset joissa statiinien haittavaikutuksista kerrotaan? Tai nähnyt edes yhdenkin lääkepakkauksen jossa niinikään kerrotaan näistä?

    ”ps. minun tulee tiettävästi uskoa hoitavaa lääkäriä ja yksikään sydänlääkäri ei ole minulle sanonut, että animaalirasva tai kolesteroli olis ollut sydärini syy vaan se on kalkki.”

    Arterioskleroosi? Tietänet mikä on ero tämän ja ateroskleroosin välillä? Ja tietänet myös mikä ero on riskitekijällä ja ns. välittömällä syyllä?

    Tykkää

  20. Munis:

    ”en ainakaan omasta mielestäni moista säännöllistä nauttimista väittänytkään.”

    Voi Munis, juuri taannoinhan sinä kirjoittelit tällaista:

    ”Ja sipsithän on tunnetusti terveysruokaa määrätyissä piireissä niinkuin ranskanpotutkin kun ovat sitä terveellistä perunaa ja ah, niin super terveellistä rypsiöljyä?”

    Joten älä viitsi. Aikuinen ihminen.

    ”en tosin löydä mitään mainintaa tuosta kylmäpuristetusta rypsistä noista”

    Eipä mainita erikseen kylmäpuristusta, ikävä sinällään sillä se on ehdottomasti se paras tapa öljynvalmistuksessa.

    ”Ruoan laittoon(paistaminen?) ja leivontaan öljyjä ja margariinejä kylläkin suositellaan.”

    Niinpä tehdään.

    ”Mutta kiitos tuosta taulukosta olenkin siis toiminut täysin oikein käyttäessäni kirkastettua voita jo pitkään(teen voin kaiken lisäksi itse raakamaidosta) ja jokainen gourmee kokkikin tietää kuulema tämän, ja paistaa ravintola annokset öljyssä.”

    Vai niin. Sehän kiva. 🙂

    Tykkää

  21. Missähän kohtaa tässä väitetään että niitä säännöllisesti pitäisi käyttää? “Ja sipsithän on tunnetusti terveysruokaa määrätyissä piireissä niinkuin ranskanpotutkin kun ovat sitä terveellistä perunaa ja ah, niin super terveellistä rypsiöljyä?” Ironiaa kyllä varmaankin? Aikuinen, enpä tiedä, ihminen, kiitos.
    “Ruoan laittoon(paistaminen?) ja leivontaan öljyjä ja margariinejä kylläkin suositellaan.” Tätähän sinä kyselit, ”Mutta ehkäpä osoittanet esim. ravitsemussuosituksista kohdan josta olet tällaista lukenut?” Vai miksei uppopaisto olisi ruoanlaittoa? Hei ei me kaikki näitä voida ymmärtää niinkuin te harvat ja valitut.
    ”Eipä mainita erikseen kylmäpuristusta, ikävä sinällään sillä se on ehdottomasti se paras tapa öljynvalmistuksessa” olisikohan sittenkin jotain sorvaamista noissa suosituksissa noin muutenkin?

    Tykkää

  22. Margis:

    ”45 minuuttia paljasti sen ja 45 minuuttia lopetettiin. Sehän on hyvin loogista.”

    Salaliittoteoreetikolle kaikki omaa näkemystä tukeva on tietty loogista.

    Ikävää hänelle ettei tällä ole mitään tekemistä itse logiikan kanssa.

    Tykkää

  23. Munis, please:

    ”Missähän kohtaa tässä väitetään että niitä säännöllisesti pitäisi käyttää?”

    Terveysruoka= säännöllisesti käytettäväksi suositeltua, eikö niin?

    Sipsit = terveysruokaa (Muniksen mukaan).

    Ergo, sipsit = säännöllisesti käytettäväksi suositeltua.

    Menikö tuossa jokin pieleen?

    ”Ironiaa kyllä varmaankin?”

    Ei valitettavasti vaikuta siltä viestiesi kokonaiskuvaan (jonka viesti on se että viralliset suositukset ovat pahastapahastapahasta) suhteutettuna.

    ”Vai miksei uppopaisto olisi ruoanlaittoa? Hei ei me kaikki näitä voida ymmärtää niinkuin te harvat ja valitut.”

    Juu, ei näköjään. Mutta eipä ole millään tavalla uutta tämä teikäläisten valikoiva luetunymmärtäminen.

    ”olisikohan sittenkin jotain sorvaamista noissa suosituksissa noin muutenkin?”

    Harva asia on täydellinen. Tuon kohdan lisäksi mielestäni suosituksissa voisi korostaa esim. vihannesten ja kasvisten runsaan saannin tärkeyttä vielä entisestään ja suositella vahvemmin punaisen lihan käytön rajoittamista/sen korvaamista muilla proteiinipitoisilla tuotteilla.

    Tykkää

  24. ”Mie” ei pidä siitä, että 1930-luku palaa ja kirjoittelloopi:

    ”Lienee jonkin sortin nyrjähtyneisyyden multihuipentuma, että näin kirjoittava yksilö paheksuu ylempänä ja muualla tämän blogin aiemmissa viesteissään virallisten tahojen linjaa siksi, että se harjoittaa hänen mukaansa “puhdistusta”. Ilmeisesti “Tuomarin” mielestä on sitten ihan ok tappaa alempiarvoisia yksilöitä, kunhan se vain tehdään hänelle mieleisellä tavalla.”

    Luetun ymmärtäminen on hyvä taito. Sinulta se ainakin osittain näyttäisi puuttuvan.

    Jos kirjoitan, että ”mistäs tiedät vaikka olisi agenda jolla 80/20 yhteiskuntaa ajetaan”, niin en tarkoita sitä, että tietäisin näin olevan. Mahdollista se on, sitä et voi kieltää.

    Mikäli ihmiset ajetaan viranomaisten toimesta yhteen muottiin, vaikkapa hallitsemisen helpottamiseksi ja kustannusten säästämiseksi, oli se sitten koulutusta tai vaikka ruokapolitiikkaa, on se puhdistusta.

    Silloin kun vammaisille lapsille alkaa käymään kuten romaaniperheeseen syntyville vammaisille lapsille, tiedämme olevamme ”puhdistuksessa” hyvin pitkällä. Nyt ei vielä näin ole, onneksi.

    Mistä lähtien syöpäsairaat jne. ovat alempiarvoisia ihmisiä? Ei sairaus katso ihmisen arvoa?

    Kysymys on siitä, että jos yritämme pidentää elinikää niinkin idioottimaisilla keksinnöillä kuin statiinit, käyttäen niitä ihmisiin joilla ei ole geneettistä vikaa, mennään perse edellä puuhun. Luulemme parantaneemme jotain, aiheuttaen samalla jotain pahempaa.

    Luonto on osannut muokata ihmiskropankin vallitsevien olosuhteiden mukaan ilman minkäänlaisia lääkkeitä. Miksi se ei osaisi mukautua nykyiseenkin, jos vain muutosvauhti olisi sopiva? Olen 100% varma siitä, että ihmiset valitsevat mieluummin terveen ja lyhyen elämän kuin sairaan ja pitkän elämän. Nythän jokainen joka statiineja (tai mitä tahansa lääkkeitä) syö, on sairas.

    ”Tässä tosin esitellään vielä bonuksena toista idioottimaisuuden kasaumaa, ajattelumallia jonka mukaan “jos ei voida hoitaa kaikki, ei hoideta ketään”. Esimerkillistä.”

    Kumpi on parempi: rokottaa kaikki tytöt, olettaen, että heistä joka 100. saa tuntemattomia sairauksia nyt ja tulevaisuudessa, vai valistaa tyttöjä valitsemaan pitkäkestoisia parisuhteita?

    Rokottaminen voidaan nähdä myös siten, että tytöistä halutaan seksiobjekteja, jotka voivat harrastaa satunnaista seksiä aina vain useampien hepatiittia kantavien partnereiden kanssa. Eihän mahdollista HIV-rokotettakaan tarvita pääosin kuin homoseksuaaleille, jotka vaihtavat kumppania kuin sukkia?

    ”Eiköhän tämä ollut sitten “Tuomarin” osalta tässä. En oikein näe järkeä haaskata aikaani 1930-luvun ajatusmaailmaan juuttuneiden kanssa.”

    Omapahan on probleemasi. Historia tuppaa toistamaan itseään. Tuo 1930-luvun heitto sopii hyvin tähän hetkeen. Kristalliyö meni jo (9.11), saa nähdä milloin tulee seuraava.

    Tykkää

  25. ”Mie” se kirjoitteli:

    “45 minuuttia paljasti sen ja 45 minuuttia lopetettiin. Sehän on hyvin loogista.

    Salaliittoteoreetikolle kaikki omaa näkemystä tukeva on tietty loogista.

    Ikävää hänelle ettei tällä ole mitään tekemistä itse logiikan kanssa.”

    Kun satut oleen sen Skepsiksen jäsen, niin käväseppäs pohtimassa mikä kahden eri väitteen mahdollinen todenperäisyys voi olla.

    Eli tästä aloitat http://www.skepsis.fi/ihmeellinen/totuusteoriat.html

    ”Totuuden koherenssiteorian mukaan väite on tosi, jos se on yhdenmukainen muiden väitteiden kanssa”

    Tälla tavoinhan maailma pyörii: jos saat valheellesi kannattajan, eli kaksi ihmistä ajattelee velhetta totena, kolmannen on pakko uskoa valheen olevan totta.

    Tutkimuskin saadaan näyttämään totuudelta, jos vain joku toinen siihen uskoo. Tästä syytä Valhe-Emävalhe-Tilasto-Tutkimus on juuri se oikea päättelypolku tiedon kyseenalaistamisessa.

    Tykkää

  26. Rusinoita Laatikaisen pullasta.

    ”Joskus pelisäännöistä irtautumalla voi syntyä jotain edistyksellistä ja inspiroivaa. Vai mitä?”

    ”Sydäntautikuolleisuus oli kokonaiskolesterolin laskusta huolimatta suurempaa safloriöljyryhmässä. Sydän- ja verisuonitautikuoleman riski 70 % korkeampi safloriöljyjaksolla, ja sepelvaltimotautikuolleisuus vastaavasti 74 % korkeampi. Kokonaiskuolleisuus oli 62 % korkeampi safloriöljyryhmässä.”

    Voi kauhistus tämä ei tue kolesterolioppeja.
    Herää kysymys onko järkevää alentaa kolesterolia homesienimyrkyllä.

    Ei sitten enenpää ettei kaavoihinsa kangistuneet saa hepulia.

    Tykkää

  27. Leino Utriaisen kirjasta media on vaiennut samaan tyyliin kuin YLE on vaientanut kaiken HPV-rokote-kritiikin:

    ”Terveysjärjestömme pahoittelee ennakkotietoa jonka mukaan hallituksemme jäsen LT, neurologian erikoislääkäri Nina Bjelogrlic-Laakso olisi mukana Yle Aamu tv:ssä perjantaina 25.10.2013 klo 6.45. puhumassa HPV-rokotteesta.
    Ohessa aiheeseen liittyvä kirje toimitukselta.

    Lähettäjä: JJJJJJJJJJ@yle.fi [mailto:JJJJJJJJJ@yle.fi]

    Lähetetty: 24. lokakuuta 2013 12:48

    Vastaanottaja: Bjelogrlic-Laakso Nina Aihe: yht tiedot
    Hei, Osoite huomiseksi on Radiotalo, Uutiskatu 5. Voit ilmoittautua vahtimestarille, ja studioemäntä hakee siitä. Hän on ?????, puh ??????. Siihen voit soittaa jos tulee tarvetta.

    Pyydämme olemaan paikalla siis n klo 6.15. Tarjolla on pientä aamupalaa ja maskeeraus. Hiukset kannattaa laittaa itse. Tervetuloa!

    Valitettavasti tämän kirjeen jälkeen toimittaja ilmoitti, että studiohaastattelu Nina Bjelogrlic-Laakson kohdalla on peruutettu ja se on muutettu puhelinhaastatteluksi ja studiossa on paikalla vain THL:n edustaja.”

    http://suomenterveysjarjestostj.blogspot.fi/2013/10/peruutus-yle-aamuohjelmaan.html

    Tykkää

  28. Jee ja jösses teitä(siuta) tosikkomaisuuden perikuvia. Muistaakseni joku viisas tuossa jokunen aika sitten kirjoitteli naurun pidentävän ikää(lähde tosin puuttuu vieläkin). Itselle ainakin terveydestä on tullut iloinen asia ja kieltämättä keskustelut Mien kanssa on kirvoittanut makeita nauruja niin itsellä kuin lähipiirissäkin, kiitos niistä, kyllä ikä on pidentynyt mikäli väite naurun ikää pidentävästä vaikutuksesta siis pitää paikkansa. En nyt enää jatka siun kiusoittelua ja voin myöntää Mien olleen oikeassa, katsos itse kuulun siihen tavallispulliais joukkoon jonka tietenkin on turhaa alkaa lukeneita vastaan väittelemään. Summa Summarum, katsos kun voi elää maaseudulla munienjahunajien keskellä stressitöntä elämää hyvän olon ruokavalion löytäneenä, puhtaan luonnon keskellä, sielun ja ruumiin harmoonisessa tasapainossa ei voi(eikä tarvitse)elämältä muuta toivoa. Toivon samaa myös siulle.
    P.S. Mitä yhteistä on miulla ja siulla? Molemmat ovat luultavasti ihmisiä. Lähde:”Aikuinen ihminen.”

    Tykkää

  29. ”Tuomari” kyselee:

    ”Mistä lähtien syöpäsairaat jne. ovat alempiarvoisia ihmisiä? Ei sairaus katso ihmisen arvoa?”

    Miksi kyselet asiaa josta jo kirjoitit näin:

    ”Mielestäni sairauksien *estäminen* on luonnon lakien vastaista ja täysin turhaa. Antaa evoluution hoitaa heikot yksilöt pois.”

    Vai seuraako nyt seuraavaksi semanttista venkoilua siitä, että ”heikko” ei tässä kontekstissa tarkoitakaan mitä se tässä eugeniikka/rodunjalostus-diskurssissa yleisesti tarkoittaa, so. alempiarvoista? Tai että ”luonnon laeista” puhuminen on jotain muuta kuin tähän samaan genreen olennaisesti kuuluvan naturalistisen virhepäätelmän esittelyä?

    Älä nyt viitsi, aikuinen (?) ihminen. Säästä meidät tältä ja tunnusta rohkeasti väriä. On huomattavasti nolompaa olla mielipiteitään jälkikäteen selittelevä 30-luvun trolli kuin rehellinen 30-luvun trolli.

    ”Kysymys on siitä, että jos yritämme pidentää elinikää niinkin idioottimaisilla keksinnöillä kuin statiinit, käyttäen niitä ihmisiin joilla ei ole geneettistä vikaa, mennään perse edellä puuhun.”

    Lääkkeiden käyttö on idioottimaista? Joo, sopii ylläolevaan kuvaan.

    Toki leimasit aiemmin myös terveellisen ruokavalion (joka on edelleen kansanterveyden tasolla se ensisijainen ennaltaehkäisykeino) idioottimaiseksi todetessasi että sairauksia ei pitäisi ennaltaehkäistä, joten …

    No, aivopieruthan eivät ole laittomia.

    ”Kumpi on parempi: rokottaa kaikki tytöt, olettaen, että heistä joka 100. saa tuntemattomia sairauksia nyt ja tulevaisuudessa, vai valistaa tyttöjä valitsemaan pitkäkestoisia parisuhteita?”

    Idiotismi jatkuu. Nämähän eivät ole millään tapaa toisensa poissulkevia vaihtoehtoja, eivät teoriassa eivätkä käytännössä.

    ”Rokottaminen voidaan nähdä myös siten, että tytöistä halutaan seksiobjekteja …”

    Sinulla on sitten näköjään taipumusta myös jenkkityyliseen ääliöuskovaisuuteen. En varsinaisesti yllättynyt. Rokottaminen ja promiskuiteetti eivät liity toisiinsa mitenkään.

    Mutta eipä siinä mitään. Saat selitellä toki jatkossakin mitä haluat.

    Tykkää

  30. ”Matti” tukee omiaan:

    ”Kuitenkaan mie ei tiedä mikä aiheuttaa ateloskleroosin saati parannuskeinoa.”

    Joo, ei ole tuttu tuo ateloskleroosi. Ateroskleroosin riskitekijöitä sen sijaan tiedetään useita, samoin sen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa on tullut merkittäviä kehityksiä. Mekanismin tasolla abnormaalit lipidiarvot näyttävät olevan keskeinen syytekijä rasvajuosteiden synnyssä, mutta sitten kun mennään eteenpäin sv-tautitasolle niin tilanne ei tietenkään voida redusoida näihin.

    (Pahoittelen. En yleensä naljaile kirjoitusvirheistä koska teen niitä itsekin varmaan 13 tusinassa eikä niillä sinällään ole väliä, mutta ”Matti” kyllä ansaitsee takaisin ihan tyylipuhdasta kettuilua. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.) 🙂

    Tykkää

  31. ”Munis”:

    ”Jee ja jösses teitä(siuta) tosikkomaisuuden perikuvia.”

    Hei, tosikkomaisuus ja huumori näyttävät olevan valikoivia. Jotkut naljailevat pelkästään ”virallisille” tahoille ja jättävät oman leirin edustajat rauhaan. Jotkut taas kutsuvat hölmöilyä hölmöilyksi, riippumatta siitä kuka siihen syyllistyy.

    ”Summa Summarum, katsos kun voi elää maaseudulla munienjahunajien keskellä stressitöntä elämää hyvän olon ruokavalion löytäneenä, puhtaan luonnon keskellä, sielun ja ruumiin harmoonisessa tasapainossa ei voi(eikä tarvitse)elämältä muuta toivoa. Toivon samaa myös siulle.”

    Kiitos kiitos. Kiva juttu että ruokavaliosi toimii. Niin minunkin ruokavalioni, täällä urbaanissa ympäristössä.

    Ihmettelen vain, että miksi sitten sinua (ja niin monia muitakin tällä palstalla) haittaa se että jotkut syövät eri tavalla, so. hiilareita? Tai ihan – ai kauheaa!! – virallisten suositusten tyyliin?

    Vai pitäisikö minunkin nyt kauhistella sitä, että miten joku voi voida hyvin vhh-ruokavaliolla? Itseäni ei oikein moinen inspiroi, sikäli kun en suhtaudu niihin kielteisesti. Ainoastaan joidenkin vhh-ruokavaliota noudattavia perättömiin väitteisiin ja muiden ruokavalioiden demonisointiin en oikein jaksa suhtautua kiltisti.

    ”P.S. Mitä yhteistä on miulla ja siulla? Molemmat ovat luultavasti ihmisiä.”

    Aika radikaali johtopäätös. 😉

    Tykkää

  32. ”Syytinkiläinen”:

    ”Voi kauhistus tämä ei tue kolesterolioppeja.”

    Juu, ongelmahan näyttää olevan juuri se mitä arvelinkin. Yksittäinen tutkimus kumoaa tutkimuskentän kokonaisnäytön (joka muuten EI ole se, että kolesterolikysymys on ainut merkitsevä kysymys sydän- ja verisuonitautien suhteen)?

    Ei se nyt vain todellakaan mene näin. Millä tahansa tieteenalalla tulee AINA eriäviä tuloksia, etenkin ruokavalioiden/sv-tautien kaltaisissa monimuuttujaisissa kysymyksissä & metodologialtaan vaihtelevissa tutkimuksissa. Anomalioita löytyy aina, mutta kokonaiskuva merkitsee. Sinun logiikallasi esim. helmikuu on Suomessa keskimäärin joulukuuta lämpimämpi mikäli yhtenä vuonna yksi päivä helmikuussa on lämpimämpi kuin joulukuun keskilämpötila esim. 100 vuoden ajanjaksolla.

    Tykkää

  33. Syytinkiläinen oikoo mutkia?

    Mielenkiintoinen pakina Sydänliiton Syvänteeltä.

    ”Patologian oppikirja luettelee kolme arterioskleroosin eli valtimonkovettumistaudin muotoa. Pienten valtimoiden skleroosi liittyy kohonneeseen verenpaineeseen; siitä ei tässä sen enempää.

    Mönckebergin mediaskleroosi on tauti, jossa valtimoiden keskikerrokseen saostuu kalkkikertymiä. Se on siis todella kalkkiutumista. Tauti ei ahtauta valtimoita, mutta tekee niistä jäykkiä putkia, mikä johtaa verenpaineen nousuun seurauksineen. Mediaskleroosi on tyypillistä munuaisten vaikealle vajaatoiminnalle, jossa kalsiumin ja fosforin aiheenvaihdunta on poikkeavaa. Sitä esiintyy jopa dialyysihoidossa olevilla lapsipotilailla, vaikka se muuten on yleensä iäkkäämpien vaiva. Myös diabetes on altistava tekijä. Mediaskleroosi ei ole kolesterolitauti.”

    Valtimoiden keskikerros eli onko nämä niitä hirmu ohuita suonia?

    ”Ateroskleroosi ei ala kalkkiutumisella vaan valtimon sisäpinnan vauriolla, joka tekee sen läpäisevämmäksi kolesterolia sisältäville hiukkasille”

    Ja Kendrick vakuuttaa : kolesteroli voi ettei vaurioittaa valtimon sisäpintaa.
    Oma äkkinotta ajatus . .,sotilaat kyllä tietävät, että jos vihollispartio on päässyt linjojen selustaan niin silloin hukkaperikato lähellä. Eli pikkuverisuonista alkaa vaurio valtimon seinämässä.

    Mutta Mikon tieto plakin koostumuksesta
    ”Valtaosa plakista, vajaa 70 %, on sidekudosta. Noin 10 % on kolesterolia ja 20 % kolesterolin ja sidekudoksen yhdistelmää. Vain yksi prosentti on kalkkia. Väitteet, joiden mukaan valtimotauti koostuu melkein pelkästä kalkista eikä kolesterolilla ole asian kanssa mitään tekemistä, ovat siis tietämätöntä tai vääristelevää pötypuhetta.”

    http://www.sydanliitto.fi/retrospektoskooppi

    Tykkää

  34. Mikset ole vastannut Mie ja muut tähän kysymykseen:

    Minkä vuoksi sydän- ja verisuoni- sun muut vastaavat kuolemaa aiheuttavat taudit eivät ole vähentyneet eivätkä niiden aiheuttamat kuolemat, vaikka statiineja popsii jo kohta jokainen suomalainen??

    Onko Käypä Hoito -ketju katkennut vai mikä mättää? Liikaa statiinimättöä? Nyt viimeistään pitää heti kaikkien lopettaa yletön popsiminen.
    THL voisi järjestää YLE:n uutisten yhteyteen näyttävän tiedotusiskun: ”Statiinit tappavat”.

    Tykkää

  35. ”Mie” se jatkaa hassutteluaan, lukemalla asioita edelleen kuin piru raamattua, tajuamatta kokonaisuuksia ja nillittää:

    ”Vai seuraako nyt seuraavaksi semanttista venkoilua siitä, että “heikko” ei tässä kontekstissa tarkoitakaan mitä se tässä eugeniikka/rodunjalostus-diskurssissa yleisesti tarkoittaa, so. alempiarvoista? Tai että “luonnon laeista” puhuminen on jotain muuta kuin tähän samaan genreen olennaisesti kuuluvan naturalistisen virhepäätelmän esittelyä?”

    Mietippäs uudelleen: jos heikkolaatuiset yksilöt lisääntyvät, lääkkeiden ansiosta, onko se ihmiskunnan etu vai haitta sanotaan nyt vaikka 200 generaation aikana tarkasteltuna? Jos unohdat rotuopit, niin eikö ole parempi antaa kaikkien kukkien kukkia ja antaa luonnon tehdä päätös siitä kuka elää ja kuka ei? Mihin suuntaan lääkkeet vievät meitä tässä kontekstissa?

    ”Lääkkeiden käyttö on idioottimaista? Joo, sopii ylläolevaan kuvaan.”

    Lukaiseppas Statiinin Uhri-kirja niin tajuat, miksi esimerkiksi primääripreventio statiineilla on idioottien hommaa. Kaiken kaikkiaan voisit pohtia millainen maailma olisi jos lääketieteen sijaan olisi holistinen parannustiede. Se, jota lääketeollisuus hallituksineen kovasti tuhoaa (= perimätieto, luontoa lähellä olevat ratkaisut)

    Huomaa, että vaikka ennen ajattelimme antibioottien olevan hyvä lääke, on antibiooteistakin tulossa ihmiskunnalle karmea opetus siitä, miten antibioottien aikaansaamat mutatoituneet bakteerit tappavat ihmisiä pahemmin kuin musta surma konsanaan. Kumpi olisi ollut parempi, jättää antibiootit keksimättä vai käyttää niitä mielipuolisesti?

    ”Toki leimasit aiemmin myös terveellisen ruokavalion (joka on edelleen kansanterveyden tasolla se ensisijainen ennaltaehkäisykeino) idioottimaiseksi todetessasi että sairauksia ei pitäisi ennaltaehkäistä, joten …”

    Ruoka ja mieli pitävät kehon terveenä, ei lääkkeet. Virallisperverssit ruokasuositukset perustuvat perseennuolijoiden kyseenalaisiin motiiveihin, eivätkä reflektoi edes genetiikkaamme, saati tosielämää. Keskivertostandardiapinaa kun ei ole olemassakaan.

    Eugeniikasta: eikö nimenomaan ”yksi ja oikea” ruokavalio tarkoita sitä, että ihmisrotu on puhdistettu?

    ”Idiotismi jatkuu. Nämähän eivät ole millään tapaa toisensa poissulkevia vaihtoehtoja, eivät teoriassa eivätkä käytännössä.”

    Ei toisensa poissulkea. Kysyin, kumpi on parempi, tyttöjen valistus vai rokotus. Meinaatko, että meille kaikille pitää anttaa HIV-rokote, vaikka emme olisi homoja emmekä vaihtaisi kumppania jatkuvasti?

    ”Sinulla on sitten näköjään taipumusta myös jenkkityyliseen ääliöuskovaisuuteen. En varsinaisesti yllättynyt. Rokottaminen ja promiskuiteetti eivät liity toisiinsa mitenkään.”

    Liittyypäs. Rokotus antaa virheellisen mielikuvan siitä, että sairauteen ei voi sairastua. Rokotteiden (tai virusten yleensä) epigeneettiset jäljet ovat sitten oma juttunsa. Tai vaikkapa ”management by perkele” voi näkyä vaikka näin http://medicalxpress.com/news/2013-11-nurture-impacts-nature-genetic-brain.html

    ”Mutta eipä siinä mitään. Saat selitellä toki jatkossakin mitä haluat.”

    Ihme kyllä, Orwellimainen maailmamme ei vielä näitä sensuroi.

    Toivottavasti olet lukenut Leinon kirjan? Se on hyvä. Suosittelen ostamaan, ellet ole persaukinen. Jos olet, hae kirjastosta.

    Leinon kirjaa lukiessani sain idean joka säästää miljardeja: miksi emme otata ihmisistä dna-testiä ja määrää hoitoja testin tulosten perusteella? Epigeneettiset testitkin halpenevat kovaa vauhtia.

    Koko genomin kattava dna-testi maksaa joitain kymppejä (Illumina Omnichipin lastuilla). Tämä veisi meitä lähemmäksi mm. nutrigenomista lähtökohtaa myös ruokailun suhteen ja lääkkeet voitaisiin kohdentaa geeniperimän mukaisesti, aidosti niitä tarvitseville. Esimerkkinä statiinit http://www.snpedia.com/index.php/Statin

    Mitäs mieltä ”Mie” on tästä ideasta? Olisiko kansantaloudellisesti merkittävää? Konkreettisempaa kuin karppaamalla saadut lääkesäästöt? Vai eikö sovi politiikkaan tai virkamieskoneiston elättämiseen?

    Tykkää

  36. Eikös Tuomari karppaaminen tässä tapauksessa ole ennalta ehkaisyä, juuri sitä mistä geneettisesti heikot saavat mahdollisuuden elää pidempään, niin sinun mielestäsihän tämä on huono asia. Miksi laihtua 20- 30 kiloa ja saada ylipainon aiheuutamat terveysriskit pois. Eikös sinun mielestäsi parempi lihoa vielä lisää niin kuolee varmemmin. Niin ja säästetään myös sairaiden kuljetuskuluista. Yli sata kiloisille ei anneta ambulanssissa muuta kuin kuljetusapua ja toivotaan että parantavat kädet sydämen yläpuolella pelastavat kosketuksella. Kaupunkia kohti yksi ambulanssi, tulkoot itse sairaalaan akuutissa tapauksessa. Ai niin ja vain yksi valtakunnallinen lääkärihelikopteri, ja annetaan sekin kilpailutuksen jälkeen vaikkapa medicarelle, palveluksessa 9.00 – 15.00 välisellä ajalla ma-pe. Muina aikoina triplataksat

    niin alkaa puhdistua tilastot sydänsairaista ja halpenee sydänsairaitten hoitokulut sairaaloissa. Ei tarvita turhia sydän-/ aivokirurgeja, koulutuskin halpenee. Vakuutuksen kautta tietenkin pääset kunnollisen hoidon piiriin, eiks jeh.

    Tykkää

  37. Uusi pirullinen statiinin tyrkytys-suunnitelma Amerikasta. Vastaat yhteen allaolevista neljästä kysymyksestä myönteisesti ja olet varma statiinikandidaatti.

    Do you have heart disease? Do you have diabetes (Type 1 or 2)? Do you have a bad cholesterol level more than 190? And is your 10-year risk of a heart attack greater than 7.5%?
    http://edition.cnn.com/2013/11/12/health/cholesterol-guidelines/index.html?hpt=hp_t1

    Hyvä ADA, ACC and Big Pharma….yhteistoiminta on saumatonta!

    Tykkää

  38. ”Hekottaa” se kirjoitteli:

    ”Eikös Tuomari karppaaminen tässä tapauksessa ole ennalta ehkaisyä, juuri sitä mistä geneettisesti heikot saavat mahdollisuuden elää pidempään, niin sinun mielestäsihän tämä on huono asia.”

    Tällöin toteutuu ”ruoka olkoot lääkeesi”, joka on luonnon tapa hoitaa ihmistä, ei ihmisen tapa hoitaa ihmistä lääkkeillä. Eli karppaus ei ole huono asia, vaan hyvä asia, koska se perustuu holistiseen parantamiseen ruoalla. Ymmärrän kyllä miksi sait väärän käsityksen, sillä ”Mie”-nimimerkille kun kirjoittaa, on pakko pitää kieli poskessa ja kirjoittaa provosoivasti.

    ”Miksi laihtua 20- 30 kiloa ja saada ylipainon aiheuutamat terveysriskit pois. Eikös sinun mielestäsi parempi lihoa vielä lisää niin kuolee varmemmin.”

    Ei ylipaino korreloi elinikään. Ylipaino on edelleen riski sairastua, ei syy sairauksiin. Tätä ei monet oikein tunnu ymmärtävän. Voit olla todella lihava ja terve. Voit olla laiha ja erittäin sairas. Suurin osa sairaista on laihoja.

    Oma juttuna on se, että lihavat syövät enemmän ruokaa, joka sairastuttaa. Syy ei ole rasvat, vaan ihmisen genomille sopimaton ruoka lisäaineineen, geenimanipulointeineen ja entsymmattisine käsittelyineen. Nutrigenomiikka muuttaa tätä käsitystä.

    ”Niin ja säästetään myös sairaiden kuljetuskuluista. Yli sata kiloisille ei anneta ambulanssissa muuta kuin kuljetusapua ja toivotaan että parantavat kädet sydämen yläpuolella pelastavat kosketuksella. Kaupunkia kohti yksi ambulanssi, tulkoot itse sairaalaan akuutissa tapauksessa.”

    En tiedä ambulanssista, mutta käytännössä jos olet lihava, kategorisoi lääkärit (ja muu yhteiskunta) sinut lähtökohtaisesti ”luuseriksi, joka lääkkein tulee lopettaa.” Keskusteleppa lääkärieden kanssa niin tiedät miten lihavia halveksutaan käytäväpuheissa ellei jopa epikriiseissä. Jos voisin, kelaisin ihmisten epikriisit läpi ja korreloisin, monenko hoito on jätetty puolitiehen anamneesin ollessa lihavuus. Puolitiellä tarkoitan ”ota purkki lääkettä ja mene kotiisi kuolemaan”-mallia.

    Ihmisille harvoin aukeaa lääketieteellinen höpinä, mutta Uuno Turhapuro-faneille sopii mielestäni hyvin esimerkiksi miten Marjatta Raita ja Spede Pasanen kuolivat nuorina (syöpään ja sydäriin), ollessaan hyvin laihoja ja kovakuntoisia, kun taas Vesa-Matti Loiri sen kuin porskuttaa, oli todella lihava diabeetikko kunnes tajusi heittää insuliinin sivuun.

    ”Ai niin ja vain yksi valtakunnallinen lääkärihelikopteri, ja annetaan sekin kilpailutuksen jälkeen vaikkapa medicarelle, palveluksessa 9.00 – 15.00 välisellä ajalla ma-pe. Muina aikoina triplataksat niin alkaa puhdistua tilastot sydänsairaista ja halpenee sydänsairaitten hoitokulut sairaaloissa.”

    Luuletko, etteivät lääkärit tee joka päivä päätöksiä ihmisten elämän jatkamisesta? Sitä ei saa kutsua eutanasiaksi, mutta sairaalahuoneesi ikkuna voidaan ”unohtaa” yöksi auki talvipakkasella, jotta kuolet keuhkokuumeeseen. Tätä et näe epikriiseistä. Etkä sitä, mitä lääkkeitä oikeasti sinuun dumpataan, sillä jos kuolet sairaalassa , ei tarvita kallista patologin tekemää avausta.

    ”Ei tarvita turhia sydän-/ aivokirurgeja, koulutuskin halpenee. Vakuutuksen kautta tietenkin pääset kunnollisen hoidon piiriin, eiks jeh.”

    Olisikin näin. Sama lääkäri, joka julkisella puolella tekee päätöksen olla tekemättä jatkotutkimuksia tekee sen mielihyvin privaattipuolella, koska vakuutus maksaa kalliit tutkimukset. Ongelma ei siis välttämättä ole lääkäreissä itsessään, vaan tavassa, jolla heitä ohjataan.

    Käypä Hoito-työryhmällä on tässäkin näppinsä pelissä. Niin pitkään kuin vastuuta ottamaton porukka ohjaa käytännössä sairaanhoitoprosesseja, eivät asiat ainakaan paremmaksi muutu.

    Tykkää

  39. Margis:

    ”Mikset ole vastannut Mie ja muut tähän kysymykseen:”

    ??? Minähän olen vastannut tähän tässä(kin) blogissa useita kertoja. Tarvitseeko vastaus toistaa joka kerta jokaisessa viestiketjussa siksi, että muistisi on a) surkea ja/tai b) valikoiva?

    Ilmeisesti.

    Olen kuitenkin kiltti, sillä tässä nyt tulee samalla JÄLLEEN kerran kerrattua se, mitä esim. Utriainen ei vain halua uskoa (ilmeisesti siksi, että se ei sovi hänen ajatusmaailmaansa):

    Kyse on siitä, että a) väestöä on tätä nykyä enemmän ja b) se on selvästi painottumassa iäkkäämpään väestönosaan, mistä seuraa c) juuri se, että absoluuttisesti mitaten tapaukset
    eivät näytä juurikaan vähenevän.

    Sen sijaan kun asiaa tarkastellaan vakioiden ikääntymisen tms. aiheuttamat sekoittajat, havaitaan että työikäisen väestön suhteellinen sv-tautikuolleisuus on kyllä laskenut selvästi.

    Lisäksi, jos asiaa tarkastellaan esim. vertaamalla statiineja pitkään & säännöllisesti käyttävien sv-tautikuolleisuutta statiinien käytön aikasin lopettaviin ja/tai epäsäännöllisesti lääkkeen ottaviin, kuten esim. Haukka et al (2012), ”Statin usage and all-cause and disease-specific mortality in a
    nationwide study” tekivät, niin havaitaan ensimmäisellä ryhmällä sv-tautikuolleisuus on matalampaa jälkimmäiseen verrattuna.

    Tykkää

  40. ”Tuomari” jatkaa minun huvittamistani:

    ”Mietippäs uudelleen: jos heikkolaatuiset yksilöt lisääntyvät, lääkkeiden ansiosta, onko se ihmiskunnan etu vai haitta sanotaan nyt vaikka 200 generaation aikana tarkasteltuna?”

    Ja

    ”Jos unohdat rotuopit”

    Heh, vaikea on rotuoppeja unohtaa kun jatkat niiden esittelemistä jokaisessa viestissäsi!

    ”Lukaiseppas Statiinin Uhri-kirja niin tajuat …”

    Huuhaa, isompi huuhaa, Tuomari.

    1) Luen mieluummin tutkimuskirjallisuutta kuin populääriteoksia. Mutta jos Utriaisen uusin ilmestyy kirjastoon, niin miksipä ei. Saatan kommentoida sitten tähän ketjuun.

    2) Tutkimuskirjallisuus osoittaa, että statiinit ovat primääripreventiossa hyödyksi suuren riskin potilailla.

    3) Lääketiede ON holistista, muut väitteet ovat lähinnä ns. vaihtoehtolääketieteen kannattajien/myyjien markkinointijargonia. Ensisijainen hoitokeino kun SEKÄ sv-tautien ehkäisyssä ETTÄ pienemmän riskin potilailla – KUTEN MYÖS mukana kuvassa suuren riskin potilailla & jo sairastuneilla – on nimenomaan se elämäntapainterventio. Siis holistinen hoitomuoto, sillä onnistuessa elämäntapainterventio vaikuttaa pienentävästi myös monien muiden sairauksien riskeihin, mm. syöpään ja muistisairauksiin.

    Valitettavasti me ihmiset vain onnistumme kovin huonosti hyvien ohjeiden seuraamisessa.

    ”Huomaa, että vaikka ennen ajattelimme antibioottien olevan hyvä lääke, on antibiooteistakin tulossa ihmiskunnalle karmea opetus siitä …”

    Mahdollisesti näin. Johtuen väärinkäytöksistä (antibioottien ylimäärääminen), tätä nykyä kasvava ongelma eritoten kehittyvissä maissa. On selvää, että POTENTIAALINEN uhka vs. havaitut ja jo realistoituneet hyödyt ei ole vertailukelpoinen yhtälö. Pl. tietenkin ”epäkelpojen” häviämistä haluavalle.

    ”Eugeniikasta: eikö nimenomaan “yksi ja oikea” ruokavalio tarkoita sitä, että ihmisrotu on puhdistettu?”

    Öö, ei. Miksi tarkoittaisi? Suositukset eivät sulje pois yksilöllistä variaatiota esim. hoidossa.

    ”Kysyin, kumpi on parempi, tyttöjen valistus vai rokotus.”

    Ja vastauksestani käy aika selvästi ilmi, että molempi parempi.

    ”Meinaatko, että meille kaikille pitää anttaa HIV-rokote, vaikka emme olisi homoja emmekä vaihtaisi kumppania jatkuvasti?”

    Mikäli tehokas rokote keksitään, niin miksipä ei? Olettaen, että kyseessä on win-tilanne väestötasolla, kuten esim. HPV-rokotteen kanssa.

    Tosin rokotuksia ei ”anneta” vaan ne otetaan niin haluttaessa. Rokotukset eivät ole pakollisia.

    ”Liittyypäs. Rokotus antaa virheellisen mielikuvan siitä, että sairauteen ei voi sairastua.”

    Tuttua scheissea. Olkiukko-argumentti kuvitteellisista mielikuvista, ilmeisestikin oman höperöinnin projisointia.

    ”Ihme kyllä, Orwellimainen maailmamme ei vielä näitä sensuroi.”

    Hei, ketä oikeasti kiinnostaisi yhden anonyymin puppugeneraattoria käyttävän rokotusdenialistin höpinät? Ja kuten mediajulkisuudesta voi havaita, niin huuhaajuttuja saa levittää ihan omalla nimellään & valtakunnallisia mediakanavia myöten ihan täydessä rauhassa, ilman minkäänlaista sensuuria. Vrt.

    http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/lehti/2013/13/debatti/tuliko-toimittajista-puoskareide/

    Ihan hyvä näin. Sensuuri ei ratkaisisi tässä asiassa mitään.

    ”Toivottavasti olet lukenut Leinon kirjan?”

    ”Leinon kirjaa lukiessani sain idean joka säästää miljardeja:”

    Oman mielesi sopukoissa. Ajatus siitä, että genomista voitaisiin päätellä sopiva hoito on tällä hetkellä fiktiota. Tulevaisuudessa ehkäpä.

    Tykkää

  41. ”Malwa” osoittaa ymmärryksensä tason:

    ”Uusi pirullinen statiinin tyrkytys-suunnitelma Amerikasta. Vastaat yhteen allaolevista neljästä kysymyksestä myönteisesti ja olet varma statiinikandidaatti.”

    Joo, kerrassaan traagista.

    1) Sv-tautiin sairastuneille suositeltiin jo aiemmin statiinia, koskapa tutkimusnäyttö puoltaa niiden käyttöä.

    2) Korkean riskin potilaille (esim. diabetes, SCORE- tms. riskimittarin lukema korkea) niinikään.

    Big Pharmaa tilanne tuskin ilahduttaa, toisin kuin ”Malwa” väittää. Tämä siksi, että kuten artikkelissa todettiin – ainoastaan rosuvastatiini (Crestor) on patenttisuojattu ja geneeriset versiot ovat halpoja. Ja niitä kalliita uusia, patenttisuojattuja merkkilääkkeitä (esim. Zetia l. etsetimibi) eivät nämä uudet suositukset suosittele. Ts. isot rahat jäävät saamatta tältä pohjalta.

    Mutta eihän ”Malwa” anna todellisuuden taaskaan häiritä… 🙂

    Tykkää

  42. And is your 10-year risk of a heart attack greater than 7.5%?
    ………………………………………………
    Kohta pukkaa Amerikassa statiinireseptiä käteen, jos infarktiriskisi on yli 7,5%(siis 10 vuoden ajalla)

    Kaverit laski todellista riskiä ja yllätys!

    “the Cochrane meta-analysis, as well as a meta-analysis by the Cholesterol Treatment Trialists , confirms that primary prevention with statins reduces total mortality”

    “without statins your chance to be alive after a few years without treatment is 94.8 %, but if you take a statin every day you can increase your chance to 95.6. … In the control group 5.17 % had died, and in the treatment group 4.41% – a difference of 0.76 %”
    http://www.statinnation.net/blog/2013/11/13/70-million-americans-set-to-take-a-statin-and-the-flawed-evidence

    Siis aivan sama otitko statiininapin vai jätitkö en ottamatta….että sillee…

    Tykkää

  43. ”Mie” jatkaa aivopesunsa mukaisella linjalla ja kirjoitteleepi:

    ”Heh, vaikea on rotuoppeja unohtaa kun jatkat niiden esittelemistä jokaisessa viestissäsi!”

    * Luonnon valinta ei ole rotuoppia *. Rotuoppia (eugeniikkaa) on ihmisen itsensä määrittelemät määreet siitä, kuka saa elää ja kuka ei. Näin ollen eugeniikkaa harrastaa edelleen kaikki ne lääkärit, jotka esimerkiksi tekee hoitamattajättämispäätöksen ihmisen käytöksen, kuten tupakoinnin, perusteella. Tai ne lääkärit ja vanhemmat, jokta päättävät terminoida esimerkiksi sikiön, jonka tiedetään kantavan vaikkapa kromosomihäiriötä.

    ”1) Luen mieluummin tutkimuskirjallisuutta kuin populääriteoksia. Mutta jos Utriaisen uusin ilmestyy kirjastoon, niin miksipä ei. Saatan kommentoida sitten tähän ketjuun.”

    Tämä ei ole yllätys. Jos olisit uskovainen, lukisit edelleen sitä raamattuasi, ja vain sitä raamattua, joka sopii sinun uskontoosi.

    ”2) Tutkimuskirjallisuus osoittaa, että statiinit ovat primääripreventiossa hyödyksi suuren riskin potilailla.”

    Miten tutkimukset korreloivat todellisuuteen? Siitä nimenomaan Utriaisen kirjassa on kyse. Onko sinulla omakohtaista kokemusta siitä, että primääripreventio toimii?

    ”3) Lääketiede ON holistista, muut väitteet ovat lähinnä ns. vaihtoehtolääketieteen kannattajien/myyjien markkinointijargonia. Ensisijainen hoitokeino kun SEKÄ sv-tautien ehkäisyssä ETTÄ pienemmän riskin potilailla – KUTEN MYÖS mukana kuvassa suuren riskin potilailla & jo sairastuneilla – on nimenomaan se elämäntapainterventio. Siis holistinen hoitomuoto, sillä onnistuessa elämäntapainterventio vaikuttaa pienentävästi myös monien muiden sairauksien riskeihin, mm. syöpään ja muistisairauksiin.”

    Höpö höpö. Ei taida edes tilastot tukea väitettäsi?

    Jos lääketiede olisi holistista, näkyisi se tulosten lisäksi mm. psykosomaattisten asioiden huomioonottamisessa.

    Faktat puhuvat päin vastoin: lääkärit ylimpänä lääketieteen toteuttajina eivät ymmärrä edes psykosomatiikkaa (esimerkkinä masennus, hometalot, sähköyliherkät jne jne jne).

    Ihminen on kuitenkin psykofyysinen kokonaisuus, jossa sooman paikkailu lääkkeillä on mitätön pikkujuttu.

    Psykosomatiikka tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos näet ihmisen johon olet ihastunut, sydämesi syke nousee ja kädet hikoilee ilman, että liikut milliäkään. Eli mieli ohjaa kehoa.

    ”Valitettavasti me ihmiset vain onnistumme kovin huonosti hyvien ohjeiden seuraamisessa.”

    Tämä johtuu siitä, että viranomaisilta ja auktoriteeteiltä on mennyt luotettavuus siinä missä markkinakoneisto käyttää ihmisen (mielen) heikkouksia hyväkseen ja ruokabusineksen biokemistit kehittelevät addiktioon tähtääviä ainesosia ruokiin.

    Kyllä ihminen tekee elämäntapamuutoksen sitten kun sooma hajoaa.

    Sooma hajoaa, kun mieli hajoaa. Esimerkkinä työssä vuosikausia stressaantuneet eivät tiedä olevansa stressantuneita, koska stressistä on tullut osa elämää. Sitten kyllä pysähdytään, kun hajoaa pää, vatsa tai tulee vaikkapa syöpä.

    Sama pätee myös alkoholisteihin, narkkareihin, tupakoitsijoihin jne jne. Harva pääsee addiktioistaan tai elämäntavastaan eroon ilman konkretiaa.

    Stressaantuneelle voisi olla hyväksi näyttää hänen kortisolitasonsa ja opettaa sympaattisen ja parasympaattisen hermoston tehtävä yhdistettynä endokrinologian perusteisiin.

    Addikteille voisi olla hyväksi opettaa dopamiinin ja dopamiinireseptoreiden toiminta.

    Ennen internetin tuomaa tiedon vallankumousta ihmisiä on yritetty ajaa yhteen muottiin, uskomaan yhtä oikeaa asiaa, yhtä politiikkaa (THL:n tapauksessa ilmeisesti keskustan ajattelutapaa kerran johtajavalinnat ovat poliittisia kuten tämän aamun uutisissa kerrottiin) jne.

    Ehkä on ihan hyvä, että annetaan ihmisten ajaa päin seinää ja hoidetaan siitä syntyneitä seurauksia. Yrittämättä aivopestä ihmisiä ajattelemaan yhdellä tavalla.

    Luulenpa, että jos ihmisten annettaisiin elää ilman viranomaisten tekemiä miljoonia sääntöjä, olisivat ihmiset onnellisempia ja stressaisivat vähemmän, jolloin myös sairauksien määrä vähenisi (stressi sairastuttaa varmemmin kuin muut elintapatekijät).

    Esimerkkinä lihavien ja tupakoitsijoiden on tosi hirveää elää tässä maassa, koska heitä hyljeksitään heidän tapansa tai ulkomuotonsa perusteella. Tämä on seurausta viranomaisten ja lääkäreiden toimista, median avustuksella.

    “Eugeniikasta: Öö, ei. Miksi tarkoittaisi? Suositukset eivät sulje pois yksilöllistä variaatiota esim. hoidossa.”

    Ei sulje pois, mutta jos hoidosta on kyse, luuletko, että lääkärit poikkeavat Käypä Hoito-suosituksista? Tai jos yksilöllisyys otettaisiin huomioon, niin miksi ei ennen lääkkeen määräämistä tutkita yksilöä (vaikka genetiikkaa), vaan annetaan hoito Käypä Hoidon mukaan?

    ”Mikäli tehokas rokote keksitään, niin miksipä ei? Olettaen, että kyseessä on win-tilanne väestötasolla, kuten esim. HPV-rokotteen kanssa.”

    Itse en ottaisi tarkoituksella HIV:n vasta-aineita elimistööni, koska kukaan ei voi tietää, miten se vaikuttaisi jälkeläisiini tai pitkällä aikavälillä itseeni (epigenetiikka).

    ”Tosin rokotuksia ei “anneta” vaan ne otetaan niin haluttaessa. Rokotukset eivät ole pakollisia.”

    HPV:n osalta uutisoitiin, että 12v tyttö ei tarvitsisi vanhempien lupaa ottaakseen rokotteen (THL ajaa tätä linjaa). Mikäli 12v tyttö tietää tulevan seksielämänsä, niin eikö silloin pitäisi suojaikärajaakin laskea nykyisestä 16-vuodesta sinne 12-vuotiaan tienoille?

    ”“Rokotus antaa virheellisen mielikuvan siitä, että sairauteen ei voi sairastua.”

    Tuttua scheissea. Olkiukko-argumentti kuvitteellisista mielikuvista, ilmeisestikin oman höperöinnin projisointia.”

    Skepsiksen olkiukot voivat realisoitua. Voitko väittää, että etteivät virukset mutatoidu ja näin ollen HPV-rokote olisi tehoton uusiin virusversioihin? Ihminen kuitenkin olettaa olevansa immuuni, kun ottaa rokotteen. Harva tajuaa mitä mutatoitunut virus edes tarkoittaa.

    ”Hei, ketä oikeasti kiinnostaisi yhden anonyymin puppugeneraattoria käyttävän rokotusdenialistin höpinät? Ja kuten mediajulkisuudesta voi havaita, niin huuhaajuttuja saa levittää ihan omalla nimellään & valtakunnallisia mediakanavia myöten ihan täydessä rauhassa, ilman minkäänlaista sensuuria.”

    Ensinnäkin, kuka määrittelee mikä on huuhaata? Tutkijatko? Papitko? Poliitikot? Markkinakoneisto?

    Miksi kansanparantaja voi huuhaalla parantaa ihmisen siinä missä lääkäri ei? Miksi tässä hetkessä huuhaaksi luulemamme asiat saattavat olla tulevaisuudessa järkeviä?

    Mikä on puppua jää nähtäväksi. En ole rokotusdenialisti, vaan haluan korostaa sitä, että ennen rokottamista tulee pohtia tarkasti hyödyt ja haitat. Esimerkkinä H1N1-rokotteen haitat voivat realisoitua myöhemminkin jollain muulla tapaa kuin narkolepsiana.

    Mikä olisikaan tilanne jos koko väestö olisi jätetty rokottamatta? Voisi olla huomattavasti parempi kuin nyt.

    ”Oman mielesi sopukoissa. Ajatus siitä, että genomista voitaisiin päätellä sopiva hoito on tällä hetkellä fiktiota. Tulevaisuudessa ehkäpä.”

    Tutustuppas asiaan tarkemmin. Aloita vaikka tästä http://www.nature.com/nrd/journal/v12/n8/full/nrd4051.html

    Lääketeollisuus tällä hetkellä tähtää genotyypin hydyntämiseen, sillä kun tiedetään genotyyppi, voidaan kehitellä vielä enemmän lääkkeitä.

    Kansallisesti tästä olisi myös hyötyä, koska olemme sisäsiittoisia ja meille ei välttämättä toimi se mikä toimii muualla. Samalla kansallinen tietopankki kasvaisi.

    Esimerkki: kun ihminen menisi lääkäriin, lääkäri katsoisi genotyypistä löytyvät sairausriskit (esimerkkinä vaikkapa rintasyöpä), tekisi tarvittavat lisätutkimukset ja kohdentaisi hoidon kerralla oikein. Esimerkiksi näyttelijä Angelica Jolie leikkuutti rintansa pois dna-testin ja sukuhistoriansa perusteella.

    Tai esimerkiksi jos eri ruokavalioita noudattavat saisivat noudattaa ruokavaliotansa (kuten karppaajat) ilman viranomaisten ja lääkäreiden denialismia, voisimme nähdä pitkällä aikavälillä millaiset sairaudet aktivoituvat tai inaktivoituvat kyseistä ruokavaliota noudattavilla ja heidän jälkeläisillään.

    Ulkomailla tehdyt tutkimkset eivät ole ilman geneettistä ja ympäristötietoutta suoraan tänne sovellettavissa. Esimerkkinä H1N1-rokotteen aiheuttamat narkolepsiatapaukset ja monet muut tapaukset.

    Oma juttunsa on ympäristötekijät, jotka sotkee genotyyppeihin liitettyjä sairastumisia (koska epigenetiikka ohjaa geenejä). Mikäli on sairausgeeni, pitää tietää miten geeni pidetään hiljaisena.

    Typerin tapa nykytietämyksellä on korreloida asioita esimerkiksi mallilla ”mitä suurempi BMI, sitä enemmän sairauksia”.

    Tykkää

  44. ”Tuomari” räpiköi:

    ”Luonnon valinta ei ole rotuoppia”

    Sinun jätetään-heikot-kuolemaan -höpinäsi on nimenomaan sitä ihteään: luonnonvalinnan nostaminen eettiseksi ohjenuoraksi.

    ”Tämä ei ole yllätys. Jos olisit uskovainen, lukisit edelleen sitä raamattuasi, ja vain sitä raamattua, joka sopii sinun uskontoosi.”

    Kröhöm, tieteenharjoittamiseen vihamielisesti suhtautuva ”Tuomari” höpisee uskonnosta?

    ”Miten tutkimukset korreloivat todellisuuteen?”

    Ehhehehe. Tutkimukset nimenomaan selvittävät sitä todellisuutta niin hyvin kuin sitä voidaan inhimillisen keinoin selvittää.

    ”Onko sinulla omakohtaista kokemusta siitä, että primääripreventio toimii?”

    En käytä statiineja.

    Tosin minulla ei ole myöskään omakohtaista kokemusta siitä mitä tapahtuu hypättäessä 30 kerroksisen talon ylimmästä kerroksesta, mutta uskoisin voivani sanoa siitä huolimatta aika varmasti että silloin sattuu.

    Mites sillä puolen ruutua? Ajattelitko että tuollaisestakin pitäisi olla omakohtaista kokemusta?

    ”Jos lääketiede olisi holistista, näkyisi se tulosten lisäksi mm. psykosomaattisten asioiden huomioonottamisessa.”

    Eli lääketiede ei huomioi esim. masennuksen aiheuttamia fyysisiä oireita? Hassua, jo missä tahansa oppikirjassa lukee ihan päinvastaista.

    ”Tämä johtuu siitä, että viranomaisilta ja auktoriteeteiltä on mennyt luotettavuus siinä missä markkinakoneisto käyttää ihmisen (mielen) heikkouksia hyväkseen ja ruokabusineksen biokemistit kehittelevät addiktioon tähtääviä ainesosia ruokiin.”

    Ai se ei johdukaan osaltaan länsimaisen ylenpalttisen ruokatarjonnan ohella inhimillisistä ominaisuuksista kuten lajityypillinen kykymme ottaa tulevaisuuden edut huomioon surkeasti verrattuna välittömään nautintoon nyt, lapsuudessa opittujen käytösmallien aiheuttamista ongelmista jne. jne.? Kaikki on viranomaisten syytä. Asia selvä.

    ”Addikteille voisi olla hyväksi opettaa dopamiinin ja dopamiinireseptoreiden toiminta.”

    No ilman muuta. Opiaattiaddiktihan paranee heti kun pääsee avoimen yliopiston kurssille!

    ”Ehkä on ihan hyvä, että annetaan ihmisten ajaa päin seinää ja hoidetaan siitä syntyneitä seurauksia.”

    So. jätetään heikot kuolemaan, kuten haaveilet?

    ”Ei sulje pois, mutta jos hoidosta on kyse, luuletko, että lääkärit poikkeavat Käypä Hoito-suosituksista?”

    Tämä ei ole luulon asia. Jos sinulla on näyttöä, niin anna tulla.

    ””Tai jos yksilöllisyys otettaisiin huomioon, niin miksi ei ennen lääkkeen määräämistä tutkita yksilöä (vaikka genetiikkaa), vaan annetaan hoito Käypä Hoidon mukaan?”

    Iso pyörä taisi jättää kierroksen väliin. Näin nimenomaan kuuluu tehdä. Muutoin ei toimita kuten ammattiin kuuluu.

    ”HPV:n osalta uutisoitiin, että …”

    … vastasit tapasi mukaan höpisemällä ad hoc-juttujasi?

    ”Voitko väittää, että etteivät virukset mutatoidu ja näin ollen HPV-rokote olisi tehoton uusiin virusversioihin?”

    Kuten tässä. Esität stetsonista repäistyn ”mutku-ihmiset-ajattelee-nii” hömppä”argumentint” ja kun sinulle huomautetaan tästä, jatkat jorinaa ihan muusta.

    ”Ensinnäkin, kuka määrittelee mikä on huuhaata?”

    Kuka tahansa joka paljastaa huuhaan huuhaaksi. Väitteen totuusarvo ei riipu väitteen esittäjästä: ergo, väitteen totuusarvon puutteen osoittaminen ei myöskään riipu sen osoittajasta.

    ”Tutustuppas asiaan tarkemmin. Aloita vaikka tästä http://www.nature.com/nrd/journal/v12/n8/full/nrd4051.html

    Kerro toki OMIN sanoin, että missä kohtaa kys. artikkeli esittää että tällä hetkellä sairauteen kuin sairauteen (tai edes niihin isoihin kansantauteihin) löytyy paras hoitokeino yksilön genomia tutkimalla. Ole hyvä. Ihan suorat sivuviitteet ja lainaukset relevanteista kohdista.

    En nimittäin usko, että olet edes lukenut artikkelia.

    Tykkää

  45. ”Malwa”:

    ”Kaverit laski todellista riskiä ja yllätys!”

    Meinaat varmaan, että kaverit kirjoitteli omiaan?

    1) Väite siitä, että SCORE tms. riskilaskurit olisivat absoluuttisen tarkkoja keinoja ennustaa riskiä ovat hömpänpömppää. Eivät niiden laatijat ja/tai käyttäjät näin ajattele. Kyse on vain siitä, että ne mallintavat tunnettujen parametrien avulla enimmäkseen täysin riittävällä tasolla riskiä. Loppupelissä niihin ei PIDÄ tuijottaa sokeasti, vaan ratkaisu hoidosta tulisi tehdä aina tapauskohtaisesti & harkiten.

    2) Väite siitä, että vanhempi (2011) Cochrane katsaus ei olisi tukenut statiinien käyttö primääripreventiossa on HYVIN selektiivisesti esitetty. Katsauksen mukaan hyödyt korkean riskin potilailla löytyvät kyllä, matalan riskin eivät.

    Ja tietenkin: nämä Cochrane-katsaukset nyt ovat sellaisia, että ne PÄIVITETÄÄN. Näin ollen viittaus vanhempaan versioon on … no, turha.

    3) Uffen väitteiden esittely kertoo hyvin sen, miten vaikeaa näillä veijareilla on tajuta suhteellisen ja absoluuttisen riskin ero – ja molempien merkitys. Tai ehkä he sen tajuavat, mutta kun pitää yrittää.

    En nyt jaksa tsekata Uffen laskelmien todenperäisyyttä, mutta oletetaan että ero kuolleisuudessa statiinin käyttäjien hyväksi on tuo 0,76%. Mitäpä se tekeekään väestötasolla, siis tuo mainittu ero, kun puhumme MILJOONISTA hoidetuista primääripreventiossa??

    4) Kokonaiskuolleisuus primääripreventiossa: öö, onko tällä nyt keskeinen merkitys jos ja kun kyse on sv-tautilääkityksestä? Eikös keskeinen merkitys pidä oleman sv-tautikuolleisuuden ja -päätetapahtumien vähenemisellä?

    Ja tietenkin vielä se, että mikään muu tunnettu hoitokeino ei pääse lähellekään statiinien tehoja. Joten jos statiineja ei sitten saisi käyttää niin … Mitä pitäisi tehdä? Antaa ”heikkojen kuolla pois”, kuten Tuomari fantasioi?

    Tykkää

Jätä kommentti