Fibromyalgia iskee – oletko valmis kipuun?

Ennaltaehkäisevä lääkitys ei suinkaan tarkoita, että sairauksia ehkäistään ennakolta, vaan että lääkärien köyhtymistä ehkäistään ennakolta.

 

 

Kun luennoin ja kirjoitan kipulääkkeiden käytöstä, niin löytyy myös neropatteja, jotka sanovat, että vähättelen ihmisten kipuja. Minulle väitetään, että kipulääkkeitä käytetään muka oikeasti liian vähän. Minulla on tällä viikolla luento Kemissä reumasta. Valmistellessani luentoani vietäväksi Kehä kolmosen ulkopuolelle, tulin miettineeksi yhtä ja toista reumaan liittyvää.

 

Tässä kipuväitteessä turpaduunari törmää siis väittelijöiden perusongelmaan: vastapuoli sotkee puurot ja vellit keskenään, ja laittaa vielä margariinia päälle.

Toisen ihmisen on mahdotonta kunnolla arvioida muiden kolotuksia, joten en ota kantaa siihen kuka tuntee itsensä oikeasti kipeäksi ja kuka vain kaipaa sairaslomaa Tallinnan reissua varten. Biologina kyllä otan kantaa siihen onko lääkkeet oireisiin kovinkaan oikea ratkaisu, vai pitäisikö kivun syille ehkä sittenkin tehdä jotain.

Miljardin euron kysymys siis kuuluu, onko kipupotilaalla jokin oikea vaikkapa viruksen aiheuttama sairaus, vai johtuvatko kolotukset vähäisen liikunnan, väärien ruokatottumusten tai väärien lääkkeiden aiheuttamista haittavaikutuksista?

Fibromyalgia, kihti, nivelreuma, polymyalgia rheumatica ja muut reumataudit ovat nykyään kovaa muotia, ainakin lääkemyyntitilastojen mukaan. Maailman kolme eniten myytyä lääkettä (Humira, Remicade, ja Enbrel) ovat kaikki TNF-solumyrkkyjä reumaan ja syöpään, ja niiden yhteenlaskettu myynti maailmalla oli vuonna 2012 peräti 25 miljardia dollaria. Sija 4. meni vahingossa astmalääkkeelle, mutta sijan 5. valloitti taas Rituxan jota popsitaan nivelreumaan ja syöpään. Solunsalpaaminen on siis tuottavaa bisnestä.

Myyntilistan sijoilta 10. ja 13. löytyvät esimerkiksi fibromyalgiaan liittyvät pillerit Eli Lilly Cymbalta duloksetiini (myynti 5,0 miljardia dollaria) sekä Pfizer Lyrica pregabaliini (myynti 4,2 miljardia dollaria). Vertailun vuoksi mainittakoon että Venäjälläkin toimiva ruokajätti Atria-konserni tahkosi samana vuonna liikevaihtoa 1,3 miljardia euroa eli noin 1,6 miljardia dollaria. Ei ne kaiken sortin paistit, kanankoivet ja makkarat siis pärjää yhdelle ainoalle pillerille.

Lisää mielenkiintoa asiaan tuo seikka, että Cymbalta on oikeastaan SNRI-masennuslääke, joka paradoksaalisesti on yhdistetty useisiin itsemurhiin. Lyrica taas on GABA-analogi epilepsialääke, jota siis annetaan myös hermokipuihin. Omituisia aineita, mutta kaupaksi kyllä käyvät. Lyrica keräsi Suomessa vuonna 2012 myyntiä 32 miljoonaa euroa ja käyttäjiä oli 71 251 potilasta.

Kun siis vaikkapa Jukka-Pekka Kouri kehuu televisiossa sidosryhmiensä (Pfizer, Merck, Orion) pillereitä, niin kannattaa muistaa, että kaupunkilaisellakin voi olla oma lehmä ojassa. Sitten kun Merck Elavil amitriptyliini, Orion Triptyl amitriptyliini, Pfizer Lyrica pregabaliini tai Pfizer Neurontin gabapentiini päätyvät apteekin kassalle, niin kyllä niille luentopalkkioille jotain käyttöä keksii.

Mutta eikö kukaan enää oikeasti yritä etsiä kolotuksen syitä ja poistaa niitä? Vasta viime aikoina on oikeasti myönnetty, että mm. statiinit (kolesterolia alentavat lääkkeet) aiheuttavat fibromyalgian tapaisia oireita, joita voidaan parantaa joko ubikinonilla (koentsyymi Q10) tai sitten lopettamalla statiinien käytön. Kipulääkkeet voivat kyllä viedä kivun, mutta sotkevat samalla maksan ja munuaiset. Terveys ei siis aina parane vaikka kipu lähtisi.

Lontoon murteella törmää tällaiseen kivaan yhdyssanaan kuin ”drug-induced”. Kapulakielelle käännettynä se voisi olla vaikkapa lääke-aiheutteinen. Tämän termin tunteva huomaa helposti että fibromyalgian oireita aiheuttavat muun muassa beetasalpaajat, statiinit ja ACE:n estäjät. Ei ihme että kolotus lisääntyy.

Takeo Kishi ja kumppanit todistivat jo 1970-luvulla, että beetasalpaajat estävät ubikinonin eli koentsyymi Q10:n muodostuksen, ja statiinien osalta estoprosessi oli selvillä ennen kuin statiinit tuotiin edes markkinoille. Karl Folkers ja Peter Mitchell ovat äijiä joiden elämäntyö kannattaa tuntea. Tohtori Tolonen ei nyt varmaan pysy edes tuolillaan, mutta haittavaikutukset eivät siis ole mikään uusi oivallus. Ihminen kaipaa ubikinonia.

Tästä kaikesta huolimatta 724 148 huijattua suomalaista popsii beetasalpaajia, ja 663 195 onnetonta syö statiineja tuon mahtavan uskonnon eli ennaltaehkäisevän lääketieteen (preventive medicine) nimissä. Myös ACE:n estäjät on hieman erilaisen vaikutusketjun avulla yhdistetty fibromyalgian oireisiin, joten siitä tulee 403 931 potilasta lisää. Toisin sanoen 1 791 274 alun perin tervettä ihmistä syö ennaltaehkäisevästi lääkettä, jonka on jo vuosikymmeniä tiedetty aiheuttavan kolotuksia ja muistihäiriöitä.

Ennaltaehkäisevä lääkitys ei siis suinkaan tarkoita, että sairauksia ehkäistään ennakolta, vaan että lääkärien köyhtymistä ehkäistään ennakolta. Bonus ja optio ovat fantastisia sanoja. Sairaudet luovat työpaikkoja ja kasvua.

Pätkätyötä ihailevassa yhteiskunnassa suositaan lääkitystä joka saa muistin pätkimään ja lihaksetkin toimimaan vain satunnaisesti.

Mutta toisin oli ennen. Esimerkiksi Merck oli pitkään tunnettu vitamiineja kauppaavana pirteys-puulaakina, ennen kuin salpa-linja sai voiton. Ansaintalogiikka on kaiken A ja O. Uusien markkinoiden kehittäminen Ansoff-matriisin hengessä vaatii lääkkeiden myymistä terveille.

Vastaavasti Pfizer yritti vajaat kymmenen vuotta sitten paikata kassavirtaa uudella kolesteroli-lääkkeellä nimeltä torcetrapid. Tämä CETP-estäjä oli tarkoitus myydä yhdistelmävalmisteena Lipitor atorvastatiinin kanssa, jotta Lipitorin patenttisuojalle tulisi lisävuosia. Pilleri tosin sattui olemaan hengenvaarallinen eikä ikinä päässyt markkinoille. 800 miljoonaa dollaria kehityskuluja painui sinne kuuluisaan Kankkulan kaivoon. Rasvoilla ei ole leikkimistä. Lukekaa lisää Utriaisen kirjasta ”Statiinin uhrit”.

Tämän kolesteroli-kohkaamisen ohella toinen rasvaan liittyvä hölmöily on käsittämätön pitkien tyydyttymättömien rasvahappojen suosiminen. Erukahappo ei kyllä oikeasti tee hyvää kenellekään.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen aina silloin tällöin julkisuudessa valittelee omaa fibromyalgia-kohtaloaan. Ei siis ravintoalan ihmiselle ole tullut mieleen että kammo punaista lihaa ja lyhyitä tyydyttyneitä rasvoja, eli varsinkin voita kohtaan, voisi mitenkään liittyä asiaan. Luulisi näin äkkiseltään että kaikenlaisia anemioitahan tuosta tulee, B12-vitamiinin puute ja muuta pahaa. Ja niin muuten tuleekin, jopa virallistenkin tilastojen mukaan anemiat eli puutostilat ovat lisääntymässä.

Monipuolisen ravinnon ja vitamiinien merkitys on omien luentojeni pääaineksia, mutta harmaapartainen ystäväni Birdie kiteytti tässä eräänä päivänä loistavalla tavalla mistä tässä rasvassa ja fibromyalgiassa oikein on kyse, ja tämä sitaatti kannattaa Tapani Kiminkisen painaa mieleen (olimme samoilla messuilla päälavalla esiintymässä, kyllä me olemme kovia jätkiä!):

Harva aivopesty arvausmaisteri muistaa, että esimerkiksi E-vitamiini kulkeutuu veressä LDL-lipoproteiinissa, eli tuossa joukkoliikennevälineessä joka on yleensä linkitetty vain kolesteroliin ja statiini-myyntiin. Eihän se poloinen E-vitamiini mahdu siihen LDL:n kyytiin kun LCMUFA ja PUFA vie kaikki paikat, ja statiini vielä harventaa vuorovälejä. Ei Helsingin liikenne-ongelmatkaan ratkea bussien määrää vähentämällä.

 

Koska fibromyalgia-potilaista 90% on naisia, niin eikös tämä jo sukupuolisen syrjinnän nimissä pitäisi kieltää? Nyt äkkiä naiset voissa paistettua pihviä ja pinaattia lautaselle. Hopi hopi lähikauppaan kun se vielä on auki. Kohta se menee konkurssiin ja ruoka täytyy tilata nettikaupasta ulkomailta. Pekka Himanen haluaa että Suomi kansainvälistyy arvokkaasti. Arvokas taitaa tarkoittaa kallista.

 

 

38 kommenttia artikkeliin ”Fibromyalgia iskee – oletko valmis kipuun?

 1. Mainitsit, että masennuslääke on yhdistetty itsemurhiin. Tunnettu tosiasia – joskin melko vaiettu – on se, että lähes kaikki kouluampujat ovat käyttäneet masennuslääkkeitä.

  http://www.magneettimedia.com/masennuslaakkeet-ovat-yksi-syy-vakivaltaan/

  http://www.ssristories.com/

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013012416594395_uu.shtml

  Jos joku ei kykene lukemaan Magneettimediaa, aiheesta löytyy kyllä tietoa ihan googlailemalla.

  Tykkää

 2. MIkäs niissä beeta-salpaajissa on nyt vuosikymmenien jälkeen niin kamalaa? Niillä ymmärtääkseni esim. pystyttiin korvaamaan verenpainetaudin hoidossa aiemmin käytettyjä, usein varsin ongelmallisia (mm. kihtiä aiheuttavia diureetteja). Onko beetasalpaajia ylipäänsä statiinien tavoin käytetty ennaltaehkäisyyn? Ovat kyllä vanhoja ja halpoja lääkkeitä, joten tietysti lääketehtaiden mielestä siis huonoja. Siksi pitää suhtautua hyvin kriittisesti niiden huonoutta koskeviin tutkimuksiin.

  Itse menin yskän vuoksi lääkäriin, ja röntgenkuvaa katsottuaan lääkäri totesi, että teillä on suuri sydän. Minusta se oli kauniisti sanottu, mutta olin kuulemma ymmärtänyt väärin. Lääkkeeksi määrättiin mm. beeta-salpaajaa, ja yskä (eli nesteen kertyminen keuhkoihin) loppui. Pitäisikö minun nyt lopettaa lääkitys ja saada yskä ja hengenahdistus takaisin? Onko sinulla Christer vaihtoehtoja?

  Muuten, eräällä ystävälläni tulee aina silloin tällöin varpaaseen kihti. Kipu ei todellakaan ole mitään kuviteltua kipua; jo jalan liikuttaminen on hänelle silloin todella tuskallista. Jos sitä kipua ei saa lievittää, niin mitä sitten?

  Tykkää

 3. entäs sitte ne,jotka eivät ikänä ole syöneet mitään lääkkeitä.milloin varoitat niitä,ettei mene tähän tai tai tähän bisneslääkäri halpaan?entä jos tuntuu yhtä-äkkiä,että sydän alkaa muljahtelemaan?mitä tai ketä pitää uskoa?

  Tykkää

 4. Tällainen tapaus on ilmoitettu minulle. Pistän sen tähän anonyyminä, sillä siitä tiedosta voi olla jollekin hyötyä:

  ”Minulla on fibromyalgia. Lääkärit määräsivät triptyliä, cymbaltaa, lyricaa, noritrenia, citalopramia jne. Meni vuosi elämäsä hukkaan lääkkeiden sivuvaikutusten takia. Kolesterolilääkkeet aiheuttivat järkyttäviä kipuja, kuin olisi pistetty varoittamatta parsinneulalla. Fysioterapeutti opetti Mackenzievenytyksen, jolla lähtivät toisen alaraajan kivut joista kärsin 4v ja jotka lääkäri selitti fibromyalgialla. Karppaan maltillisesti ja voin suhtkoht hyvin. Jos syön liikaa hiilareita/sokeria fibrokivut käyvät sietämättömiksi. Sopivan kevyt liikunta auttaa, vesijuoksu ja asahi, rentoutuminen ja stressin välttäminen. Ai niin kerran söin 3 kk 3g paracetamolia päivässä fibroon. Tuskin maksa tykkäsi siitäkään. Syön 100 mikrog d-vitamiinia, omega3 ja silloin tällöin ubikinonia. Kun fibro todettiin mun d-vit taso oli järkyttävä 18 nmol/l”

  Tykkää

 5. Kipu on jännä juttu. Miten sitä voi edes kunnolla mitata? Tai yleensä, miten mitään tunnetta voi muuttaa absoluuttisiksi numeroiksi?

  Jos minulla koskee selkään, niin voin arvioida tässä tunnetilassa kipuni 1-10 asteikolle 7 ja huomenna asteikolle 10 ilman, että mikään kehossani muuttui.

  Kiputuntemus on hyvin subjektiivista ja ilmeisesti siksi mm. trisyklisillä (esim. Triptyl) masennuslääkkeillä pyritään nostamaan kipukynnystä, kun ei muutakaan osata. Tulee jotenkin mieleen naisiin liitetty Hysteria-käsite ja sen vanhanaikainen hoitomuoto.

  Muistan olleeni jossain EU:n sosiaalirahaston maksamassa koulutuksessa, jossa opettelimme tunnistamaan millaiselta kipu tuntuu toisessa ihmisessä.

  Käytännössä meidät laitettiin piiriin ja aloimme tökkimään sormella vieruskaveria olkapäähän. Aloitimme hiljaisesta tönäisystä ja kysyimme vieruskaverilta ”miltä tuntui asteikolla 1-10”. Osaa sai töniä miten vain eikä ikinä päästy asteikolle 10. Osa taas tunsi kympin kipua pienestä tönäisystä.

  Miettikää, miten metsään menemme sellaisissa tutkimuksissa, joissa yhteismitallistamme ihmisen toimintoihin liittyviä asioita? Nälkä asteikolla 1-10? Mitä se kertoo? Onko minun kokemani nälkä sama kuin kaverin kokema nälkä? Sitten joku ravitsemuspseudotieteilijä tekee näistä täysin subjektiivisista ”mittauksista” tutkimuksia, jotka toimivat ”totuuspohjana” jatkotutkimuksille.

  Fibromyalgian osalta en voi kuin ihmetellä hoitokäytäntöjä. Vanhan kansan ihmiset lievittivät oireita hieromalla iholle suolaa, menemällä suolaisena saunaan tai valmistivat koskenkorvasta ja chilistä ”omahoitolääkettä”. Jos omatekoinen lääke ei auttanut ihon kautta, niin suun kautta ainakin. Hyvin pärjättiin ja kipuun totuttiin.

  Nykyisin keskitytään – kas kummaa – lääkkeisiin, jotka pyrkivät korjaamaan epätasapainossa olevaa aivokemikaalia.

  Tuntuu jotenkin hullulta, että pitkään jatkuneen stressin sekoittamat aivokemikaalit pyritään korjaamaan jollain entsyymiblokkerilla, jolla saadaan vaikkapa serotoniinin määrä nousemaan (unohtaen se, että hormonit ja reseptorit hakevat kokko ajan tasapainoa).

  Eikä vain aivoissa, vaan kaikkialla kehossa, sillä eivät lääkkeet tiedä mennä vain aivoihin entsyymejä blokkaamaan.

  Mitenkähän fibromyalgian hoito olisi kehittynyt, jos lääketiede olisi unohdettu ja olisi annettu vaikkapa kansanparantajien etsiä sopivia hoitomuotoja?

  Tai sijoitettu miljardit holistisen, psykosomaattisen hoitomuodon kehittämiseen?

  LDL on vain kuljetin. Jos asiaa katsoo lintuperspektiivistä, niin eikö pitäisi olla huolissaan jos aivokemikaalien epätasapainosta lähtöisin olevat masennus, mielisairaudet ja mm. fibromyalgian määrä lisääntyvät?

  Voiko olla niin, että pitkittyneen stressin aiheuttamien solutuhojen lisäksi matalaksi vedetty kolesterolitaso olisi syy (hormonaalisiin) häiriöihin?

  Tai se, että sympaattinen hermosto purkaa kehoa (tästä esimerkiksi ärtyvä paksusuoli eli stressin aktivoiman sympaattisen hermoston aiheuttamat nopeutuneet suolenliikkeet johtuvat)?

  Kolesterolia tarvitaan mm. hormonien muodostamiseen: voiko olla, että sekä homeostaasi että endoneurologiset asiat ihmisessä häiriintyvät jos kolesterolitasot ovat liian alhaiset?

  Millaiset reikäpäät lähtevät alentamaan kolesterolitasoa siksi, että jossain joku idiootti korreloi sv-taudit kolesterolitasoon? Ilman todellista kausaliteettia.

  Oma juttunsa lienee lisäaineiden tuhoamat sisäelimet, esimerkkinä ruoansulatusvaivat heikentyneiden ruoansulatusentsyymien toiminnan johdosta (haima) tai vaikkapa karrageenin käynnistämät (suolisto)tulehdukset.

  Suolistotulehduksethan lipsahtavat helposti artriitiksi niveliin, joka sitten hoidetaan tietysti lääkkeillä, eikä ruokavaliolla, vaikka ruokavaliomuutos toimisi paremmin.

  Pekka Himaseen liittyvänä, meidän BKT on luokkaa 35 500 eur per capita per vuosi (vuonna 2000 se oli 25 539). Tuotamme yhteiskunnalle n. 2 miljoonaa per nuppi elinaikanamme.

  Samaan tapaan kuin lihantuottajalle lehmä on vain tuotantoeläin, me olemme tuotantoeläimiä Suomi-nimisessä yrityksessä.

  Mittareina eivät ole tunteet eikä onnellisuus, koska niitä ei voida mitata. Mittareina ovat tuottavuus ja kustannukset.

  Lehmästä poiketen, stressaantuneen lehmän liha muuttuu mustaksi. Loppuun stressatun ihmisen lihalla ei ole väliä, koska se menee joko hautaan tai poltetaan. Tästä syystä stressistä sairauksien taustalla vaietaan kuoliaaksi.

  Tykkää

 6. ”Nälkiintyvä” – muutama ajatus:

  ”Röntgenkuvaa katsottuaan lääkäri totesi, että teillä on suuri sydän. Minusta se oli kauniisti sanottu, mutta olin kuulemma ymmärtänyt väärin. Lääkkeeksi määrättiin mm. beeta-salpaajaa, ja yskä (eli nesteen kertyminen keuhkoihin) loppui. Pitäisikö minun nyt lopettaa lääkitys ja saada yskä ja hengenahdistus takaisin?”

  Juha Miedolla on erään veripalvelun työntekijän mukaan todella suuri sydän ja hän on terve (viimeksi kun luovutin verta asiasta keskusteltiin). Jos taas sydänlihas kasvaa kuin hauis siksi, että verenpaine on katossa verisuonten vuoksi (oli se sitten ahtaumaa, verisuonen seinämän joustamattomuutta), niin eipä siihen taida auttaa kuin sellainen ruokavalio, joka palauttaisi verisuonten kimmoisuuden tai poistaa tukokset? Lääkkeillä asiaa voi kiertää.

  Vanhan ajan lääkärit tietävät kaulasuonia stetoskoopilla kuuntelemalla missä kunnossa esim. kaulavaltimot ovat. Jos satut omaamaan parin kympin stetoskoopin, voit kuunnella itse kaulasuonesi (ja vaikka sydänläppäsi). Ei ole rakettitiedettä.

  ”Muuten, eräällä ystävälläni tulee aina silloin tällöin varpaaseen kihti. Kipu ei todellakaan ole mitään kuviteltua kipua; jo jalan liikuttaminen on hänelle silloin todella tuskallista. Jos sitä kipua ei saa lievittää, niin mitä sitten?”

  Kaipa tuo on valintakysymys: haluaako nostaa omaa kipukynnystä luonnollisesti vai laskea kipukynnystä lääkkeillä? Sukulaisellani, 92v, on ollut kihti pitkään ja hän ei ole ottanut ensimmäistäkään kipulääkettä. Jos kihti vaivaa, välttää hän olutta ja kalaa.

  Kihtihän on nimeltään hyperurikemia, joka todetaan uraatin mittauksella. Uraatti eli virtsahappo on puriininukleosidien adenosiinin ja guanosiinin hajoamisen lopputuote. Noin 75% virtsahaposta erittyy virtsan mukana, loput ruoansulatuskanavan kautta.

  Kannattaa siis vältellä puriitteja, jos on saanut em. aineenvaihduntahäiriön.

  Tykkää

 7. Edellä lukee ”puriitteja” vaikka pitäisi lukea ”puriineja”.

  Sydämen auskultaatiosta löytyy hyviä videoita Youtubesta, kuten esimerkiksi:

  Tykkää

 8. nimittely ei tosiaan ole sivistynyttä käytöstä- tarvitseeko lyötyä lyödä? ei kai kaikki sairaudet johdu aina elämäntavoista. keuhkosyövänkin voi saada vaikket tupakoi ja vaikka tupakoit niin et välttämättä saa keuhkosyöpää.

  Tykkää

 9. Kyse ei ole aivopesusta, vaan Suomen rikoslaista.

  Hyväksyisikö Jyrki itse sen, että oma ammattiala julkisesti liitettäisiin terrorismiin?

  Tykkää

 10. Tuomari puhuu asiaa. Eikä pidä tarttua pieniin yksityiskohtiin vaan lukea koko juttu.. On Christeriäkin haukuttu netissä ja vielä pahemmin..

  Tykkää

 11. Christer ei siis olekaan lääketieteilijä vaan biologi, jonka turpatyöläisyyttänsä myydäkseen täytyy kehiä kaikenlaista sensaatiomaista hyvän ja yksinkertaisen perusviestinsä ympärille: syökää monipuolisesti! Kiitos!

  Tykkää

 12. Ulosottovelkainen on ymmärtänyt ihan oikein. Olen terveysalan yrittäjä. Elätän itseni luennoimalla. Sitä olen tehnyt jo pitkään. Leipä on kyllä aika kapea, mutta työ on mielenkiintoista. Blogitekstien kirjoittelu on ammatitaidon ylläpitämiseen ihan kelpo touhua.

  Tykkää

 13. Sen verran olen blogia lukenut, että voin kertoa havainneeni tämän: Christerin perusviesti ei ole tämä: ”Syökää monipuolisesti.

  Syökää monipuolisestihan tarkoittaa sitä, että syökää geenimuunneltua soijaa, margariinia, yksi siivu vähärasvaista lauantaimakkaraa, rasvatonta vettä, jäävuorisalaatin lehtiä, pottuja, pullaa, kahvia, sokeria, aspartaamia, käärretorttua, maissia, mikropopcornia, geenimuunneltua lohta, valmispinaattilettuja, 9 palaa leipää, glukoosifruktoosisiirappia, kanannahkapullia, rasvattomia juustoja, buranaa, vehnäjauhoja, hiivauutetta, lightmehua ja rasvatonta olutta.

  Usko virallisterveelliseen ruokavalioon on mennyt. Christer on kehottanut syömään kananmunia.

  Tykkää

 14. Niinhän se menee, että ne jotka rikastuvat, nuolevat massikeisareiden persettä, mutta ne jotka yrittävät muuttaa maailmaa terveempään suuntaan, köyhtyvät.

  Christer voisi perustaa yrityksen, joka tähtää terveeseen elämään ilman lääkkeitä. Liikeidean lisäksi voisi olla porkkana ”jos et parane keinoillamme, et maksa mitään.” Siinä olisi sekä motiivit kohdillaan, laatu olisi varmasti niin hyvää kuin mahdollista (koska muuten ei tulisi rahaa) ja vastuutakin riittäisi.

  Vapaa suomennos Malwalle: ”Professori Arne Astrup on kansainvälisesti tunnettu Tanskalainen ravitsemustutkija, joka tuo esille uudet tutkimustulokset: niiden mukaan kasviöljyjen ja margariinien sisältämät omega 6 rasvat ovat huomattavasti epäterveellisempiä kuin voi, jopa tappavia!”

  Tykkää

 15. Niinpä. Kukaanhan ei maksa luennosta päästäkseen kuulemaan, että syökää monipuolisesti, minkä vuoksi christersundqvistit näpräävät tämän fantastisen kauhukuvan ”virallisen” terveyspolitiikan orjuuttamista ihmisistä. Sinne christersundqvistit sitten karauttavat pelastuksen valkeina ritareina (sovittuun hintaan).

  Tykkää

 16. Jos tomaatti olisi teollinen tuote, sen myynti kiellettäisiin, koska se aiheuttaa merkittävää haittaa yli 2 %:lle ihmisistä. Näin todettiin jo 70-luvulla Kanavassa (lehti). Samalla todettiin, että lääkeissä turvallisuustason on oltava paljon suurempi kuin ns. luonnontuotteissa. Tämä ei tarkoita sitä, että ne olisivat täysin turvallisia. Esimerkiksi oma äitini kuoli nitrofurationin aiheuttamiin komplikaatioihin. Riskit tiedettiin, mutta sitä käytettiin, koska muut lääkkeet eivät tehonneet tautiin. Joka tapauksessa se antoi muutamia vuosia laadukasta elämää lisää.

  CS sotkee perusteellisesti asioita. Terveelliset elämäntavat on hyvä asia, mutta ne on aloitettava nuorena, alle 20 vuotiaana. Olen tavannut 40-vuotiaita naisia, jotka ovat aloittaneet 30-vuotiaina kuntoremontin ja joiden nivelet ovat täysin rikki ja elävät kipulääkkeillä. Vastaavaa ongelmaa ei ole naisilla, jotka ovat liikkuneet nuoresta asti.

  Osalla ihmisista on sen verran ’huonot geenit’, ettei mikään auta. Tunnettu esimerkki tästä on kardinaali Richelieu, joka ei kokenut yhtään tervettä päivää eläessään. Entä näiden ihmisten lääkitys ?

  Mielestäni CS:n asenne on vaarallinen, kun hän tuo asiat hirvittävällä ehdottomuudella esiin. Realismi olisi ehdottoman tärkeää. Sillä voisi saada parempia tuloksia

  Tykkää

 17. ”Taas väärässä” on oikeassa. Kirjoitukseni ovat haastavaa luettavaa, sillä niissä on paljon pohdittavaa ja käytän paljon terveyssatiiria sekä huumoria. Joskus minua moititaan sanoilla kikkailijaksi, mutta suuri heikkouteni on suuri rakkauteni Suomen kieleen. Tämä ihana kieli sallii sanoilla leikittelyn paljon paremmin kuin äidinkieleni (ruotsi).

  Pyydän ymmärtämään, että minun tarjoama lukukokemus ei ole perinteinen eikä varsinkaan virallinen. Terveystietoisuuteen ja lääkekriittisyyteen blogikirjoitukseni ohjaavat. Se on ainakin jalo pyrkimykseni.

  Hyvää päivän jatkoa!

  Tykkää

 18. ”Taas väärässä”-nimimerkille: realismi on hyvästä, mutta mikään ei muutu ilman kyseenalaistamista ja hypoteeseja. Sitä vartenhan nämä blogit ovat, jossa voi ottaa kantaa suuntaan jos toiseen. Tärkeintä on antaa asioiden ”riidellä” eikä henkilöidä tappeluita. Christerillä on kyllä selkeät perusteet mielipiteilleen/avauksilleen. Eli pitää pohtia sisältöä, ei Christeriä. Ellei sitten Christerin ”haukkuminen” yhdistä jotain ihmisryhmää (ulkoinen vihollinen yhdistää); sellainen lienee ymmärrettävä poikkeus sääntöön.

  ”Terveelliset elämäntavat on hyvä asia, mutta ne on aloitettava nuorena, alle 20 vuotiaana.”

  Millainen on terveellinen elämäntapa? Taitaa olla jokaiselle genetiikkansa mukaan erilainen. Toisille liikunta sopii, toisille ei. Toisille sopii ruisleipä, toisille ei. Geenien ohjelmoitumisen kannalta (epigenetiikka) tuo 20 vuoden ikä voi olla hieman liian korkea. Ehkä alle 20-vuotiaana aloitettu liikuntaharrastus toimii enemmän arvomaailman ja psykosomaatikan kautta kuin geenien ohjelmoitumisen kautta. Tai sitten jos liikunta on hyvän elämän mittari, korostamme niitä, joilla sattuu olemaan hyvät geenit liikkumiseen (tällöin tuppaamme unohtamaan sen, että liikunta ei sovi kaikilla samalla intensiteetillä).

  ”Olen tavannut 40-vuotiaita naisia, jotka ovat aloittaneet 30-vuotiaina kuntoremontin ja joiden nivelet ovat täysin rikki ja elävät kipulääkkeillä. Vastaavaa ongelmaa ei ole naisilla, jotka ovat liikkuneet nuoresta asti.”

  Tämä on juuri se harha mihin koko ajan törmäämme elämässämme: jos ihminen aloittaa kuntoremontin, se tarkoittaa usein sitä, että jokin sairaus/tapahtuma on saanut ihmiset tekemään päätöksen kuntoremontille (tullut seinä vastaan). Vähän sama kuin se, että jos saa syövän, alkaa vasta sitten muuttamaan elintapojaan, vaikka syöpä on voinut saada alkunsa vuosia sitten.

  Venäläisillä naisilla tuo tarkoittaa kuitekin usein sitä, että on pakko päästä takaisin kuosiin (eli seksuaalisesti kiinnostavaksi), koska mies vaihtaa 40. ikävuoden tienoilla naisen nuorempaan. Tällä logiikalla jos ulkonäkö/kunto olisi tärkein asia elämässä, kannattaisi erota joka toinen vuosi.

  Oma asiansa on se, että monet urheilevat maanisesti (esimerkiksi jumpat jne). Osalle ihmisistä urheilu nostaa mm. stressihormonitasot sellaisille tasoille, että olisi parempi olla urheilematta. Mennään maratonille vaikka ortopedi sanoisi, että juosta ei saisi metriäkään. Hammasta purren liikutaan, koska kuvitellaan liikunnan olevan tie onneen (näinhän meille on opetettu).

  Itse tunnen monia nuorena hyvin menestyneitä huipputason urheilijoita, jotka ovat joutuneet jättämään uransa 30v tienoilla sairastelun vuoksi. Yhtään tervettä huippu-urheilijaa en tunne. Tämä kytkeytyy mielestäni hyvin stressihormoneihin, jotka ”purkavat” kehoamme ja nopeuttavat mm. apoptoosia ja mahdollisesti edesauttavat telomeerien lyhentymistä.

  ”Osalla ihmisista on sen verran ‘huonot geenit’, ettei mikään auta. Tunnettu esimerkki tästä on kardinaali Richelieu, joka ei kokenut yhtään tervettä päivää eläessään. Entä näiden ihmisten lääkitys ?”

  Jos tiedettäisiin millaiset ulkoiset tekijät ohjaavat mitäkin geenejä aktiivisiksi (epigenetiikka), olisi ratkaisuna ulkoisten tekijöiden muokkaaminen siten, että ihminen ei sairastu. Esimerkiksi kromatiinin aktivaation estävää lääkitystä ollaan pohdittu, mutta siitä voisi seurata vielä katastrofaalisempia seurauksia kuin itse sairaus jota aiottiin estää.

  Ulkoisten tekijöiden määritteleminen tarkoittaa ihan kaikkea, ruokaa, hengitettyä ilmaa ja saasteita, rakennuksia, mielialaa jne. Taitaa olla aika harvassa ne, jotka osaavat nähdä kokonaisuuksia tässäkään asiassa. Etenkin, kun perinnetieto häviää nopeutuvalla vauhdilla.

  Tykkää

 19. Kiitos taas Christer tästä. Näin valveutuneelle kilpirauhassairaalle tämä ei ollut uutta tietoa ja mitä näitä kommentteja lukee, nähtävästi joillakin se kalikka on todellakin osunut suoraan silmien väliin. Siihen kipuun kannattaa varmaan ottaa vähän buranaa ja paracetamolia. Kaksi lääkettä, joista on tehty enemmän haittavaikutusilmoituksia, kuin kovasti kiistellystä T3-hormonivalmisteesta, jota käytetään mm. kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon. Tiettävästi kyseisestä lääkkeestä ei ole kertaakaan reklamoitu haittavaikutuksia, kuin taas sisarestaan T4-hormonivalmisteesta niitä putkahtelee sydänoireineen tämän tästä 😉 Mutta se on sellaista, kun liian paljon uskotaan lääkärien osaamiseen ja haluun hoitaa potilaita. Tämän puolesta puhuu se, ettei vieläkään saatu Käypähoito-suositusta kilpirauhassairaille – kertoo Suomen Kilpirauhasliitto ry. ( http://www.kilpirauhasliitto.fi/index.php/arkisto/181-ei-vielakaan-kaypa-hoito-suosituksia-kilpirauhassairauksiin.html )

  Sen jälkeen, kuin lääketehtaat alkoivat piiputtaa Suomeen T4-hormonivalmistetta (Thyroxin) on kilpirauhaspotilaat voineet huonommin. Potilailta vietiin erinomainen luonnollinen hormonivalmiste (Armour Thyroid ja Thyroid Erfa) erikoisluvan piiriin. Ja vain siksi, että potilaat alkoivat parantua ja muut lääkkeet voitiin jättää pois. Tähän lukeutuvat muun muassa masennus-, diabetes- ja statiinilääkket.

  Samoin Suomessa vielä vuonna 2006 tehdyt rT3-testit ajettiin ulkomaille, koska endokrinologien mukaan tällaista sairautta ei ole olemassakaan vaikka siitä on kirjoitettu lääketieteen kirjoissa ja siihen on kehitelty lääke, joka tehoaa myös masennukseen. Tämäkin lääke on erityisluvallinen tässä maassa, jotta sen saatavuus olisi mahdollisimman vaikea ja potilas olisi mahdollisimman pitkään sairas. Ja ne lääkärit, jotka tätä uskaltavat määrätä, ovat viranomaisten hampaissa ei enää vain pelkän oppiriidan takia vaan sen takia, että Soppia on monenlaisia ja joskus se soppa osuu omaan nilkkaan vaikkapa potilaiden siirtyessä paremmalle lääkärille 😉 Lähtikö potilaiden mukana sponssirahat lääketehtailta? Taisi lähteä.

  Kaikki lääkärit eivät siis todellakaan halua potilaiden parasta. He pelaavat sellaisilla lääkkeillä ja lääkekoktaileilla, mitkä eivät ehkä tapa potilasta, mutta eivät kyllä parannakaan. Ja näin saadaan lisää tutkimuksia ja lisää lääkkeitä potilaalle ja sitä kautta lisää rahaa lääkäreille ja lääketehtaille. Niin se vain menee ja se joka toisin väittää, valehtelee.

  Tässäkin maassa on muuten aika hyvin kytköksiä lääkärien ja lääketehtaiden kesken. Google kertoo karua tarinaa siitä, ketkä ohjailevat tämän maan potilaita ja ketkä lääkärit ovat johtotehtävissä lääketehtaissa… SAIRASTA!!

  Tykkää

 20. Facebook -seinälläni ( https://www.facebook.com/christer.sundqvist ) on tällainen anonyymin tositarina:

  ”Mieheni sai 11 vuotta sitten sydäninfarktin kolmen pallolaajennuksen jälkeen. Hyvin oltiin syöty THL:n määräysten (lääkärien) mukaan, Benecolia 8 leivän päällä joka päivä suositusten mukaan jne muita light-tuotteita. Hänet sitten ohitusleikattiin ja kuitenkin sydänlihaksen vaurion vuoksi jäi työkyvyttömyyseläkkeelle. Vasta nyt n. 3,5 vuotta sitten minun diagnosoidun diabeteksen vuoksi aloimme vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle. En siis syö lääkkeitä ja veriarvot ok. Mieheni sydänlääkkeet on jo kerran puolitettu ja nyt alkaa taas olla verenpaineet liian alhaalla, ilmeisesti runsaan liikunnankin vuoksi. Nyt sitten huomattiin tk:ssa että nesteenpoistolääke pitää puolittaa ja ehkä poistaa kokonaan. Lääkäri kirjoitti lausuntoonsa: aloittanut vähähiilihydraattisen ruokavalion 3,5 vuotta sitten jonka jälkeen ONGELMA alkoi. Siis mitä? Onko se ongelma, että JOUTUU vähentämään lääkkeitään! On se varmaan, ainakin lääketehtaille. Mutta ei kyllä meille. Mielellään niitä vähennetään. Niin ja statiinit hän jätti lääkärin kielloista huolimatta jo 2 vuotta sitten, koska ne eivät vaikuttaneet kolesteroleihin muuta kuin vähentämällä hdl:ää ja aiheuttamalla jalkasärkyä. Nyt arvot ovat loistavat. Mistä tämä asenne lääkäreillä ? Ja jokavuotisissa verikokeissa käydessään vääntää kättä lääkärin kanssa kolesterolilääkkeistä, sitten tk lekuri sanoi, että onneksi Suomessa on potilaalla oikeus valita! No, onneksi on.”

  Tykkää

 21. Jatkan vielä vähän omasta tilanteestani. Kun venttiilit vuotavat (todettu ultraäänitutkimuksella), sytytys pätkii (todettu EKG:llä), mutta syöttöputket ovat hyvässä kunnossa (todettu varjoainekuvauksella), eikä verenpainekaan erityisen korkea (n. 130/100 ennen lääkitystä), ei pelkästä valtimoiden joustavuutta parantavasta ruokavaliosta taida hyötyä vajaatoimintaan olla. Ei sen puoleen, ei varmaan haittaakaan. Mimmoinen semmoinen ruikavalio muuten mahtaisi olla? Itselläni lääkitys toi olennaista parannusta oloon, miksi en siis niitä käyttäisi?

  Kategorinen lääkkeiden vastainen propaganda on minusta edesvastuutonta.

  Tykkää

 22. ”Nälkiintyvä”

  ”ei pelkästä valtimoiden joustavuutta parantavasta ruokavaliosta taida hyötyä vajaatoimintaan olla.”

  Tuskinpa. Verenpainelääkkeistä kalsiumsalpaajat laajentavat verisuonia ja näin vähentävät ääreisverenkierron vastusta ja ACE-estäjät taas estävät angiotensiini-nimisen aineen toiminnan, joka supistaa voimakkaasti verisuonia.

  ”Ei sen puoleen, ei varmaan haittaakaan. Mimmoinen semmoinen ruikavalio muuten mahtaisi olla? Itselläni lääkitys toi olennaista parannusta oloon, miksi en siis niitä käyttäisi?”

  Kannattaa käyttää. Mutta jos olisit voinut valita, olisitko elänyt siten, ettet tarvitsisi lääkkeitä tässä vaiheessa?

  Teorioitahan on monia, mutta mielestäni vakuuttavimpia ovat ne teoriat, jotka lähtevät siitä olettamasta, että jokin rikkoo verisuonen pintaa ja korjaantuessaan verisuoni ”kalkkeutuu” ja menettää kimmoisuuttaan (tulehdus mukaanlukien).

  Esimerkkinä ateroskleroosi, jossa kolesteroli pakkautuu seinämiin (kolesterolia tarvitaan mm. uusien solujen tuottamiseen). Eli syy ei ole kolesterolissa, vaan siinä, että suonen seinämä on vioittunut vaikkapa pitkään jatkuneen liiallisen hiilihydraatin, kuten sokerin, nauttimisen vuoksi.

  Epidemiologian kannalta ei edelleenkään tiedetä onko kyseessä normaali vanhentuminen vai ruokavaliosta tai elämäntavasta johtuva sairaus. Mikäli vanhentumisesta, tulee tällöin keskittyä apoptoosiin ja mm. edellä mainitsemiini telomeerien lyhentymiseen. Taas kerran, stressin merkitys korostuu sydänterveydessäkin.

  Ruokavalio, joka edesauttaa verisuonten terveyttä onkin mielenkiintoisempi juttu. Genetiikalla on osuutensa, mutta kannattaa varmasti keskittyä siihen millä esivanhemmat elivät terveenä, jos elivät. Ongelma on siinä, että harva tajuaa kyseenalaistaa terveelliseksi lanseerattuja asioita, kuten ruisleipä tai Benecol, vaikka ne eivät sopisi missään tapauksessa kyseiselle ihmiselle.

  Itse keskittyisin ensisijaisesti stressin hallintaan. Tässä englanninkielisessä videossa http://www.youtube.com/watch?v=XvMQQsyPirM käy tunnettu professori Robert Sapolsky asiaa läpi.

  Toissijaisesti opettelisin pois kemiallisista tuotetuista addiktoista, kuten sokeri, fruktoosi jne.

  ”Kategorinen lääkkeiden vastainen propaganda on minusta edesvastuutonta.”

  Mietippä asiaa kokonaisuuden kannalta: suurin osa ihmisistä on tällä hetkellä pilleristejä, jotka uskovat pillerin parantavan. Jotta käsitys muuttuisi, tarvitaan kyseenalaistava vastavoima, joka on mm. lääkkeiden vastaisuus. Jokainen tehkööt valintansa itse omien tutkimustensa ja arvioidensa perusteella.

  Tykkää

 23. Tulipa mieleen aika hauska korrelaatio, ellei jopa kausaliteetti siitä, miksi stressaaviin töihin ja johtoon huuhtoutuu psyykkisesti sairaita, tunteistaan erkaantuneita (narsisteja): kohdassa 45 min edellisessä Robert Sapolskyn videossa käy ilmi se, että psyykkisesti sairaat eivät tunne stressiä. Tämä voidaan kääntää toisinpäin siten, että ne jotka työelämässä kestävät stressiä, ovat mielisairaita 🙂

  Mitenkähän tämä sopisi tämän päivän uutisiin Räty vs. Ahde?

  Saiskohan tästä hienon väittelyn aikaiseksi?

  Tykkää

 24. Sanos ny Nälkiintyvä, kuinka edesvastuutonta on syöttää lääkkeitä terveille tai syöttää lääkkeitä ilman yritystäkään parantaa sairauden syytä.

  Tykkää

 25. Jaaha, jos julkisesti, jälkikäteen sanoo olevansa satiirikko, niin voi suoltaa mitä tahansa, jopa nimittää ihmistä terroristiksi.

  Ei se kyllä länsimaisessa demokratiassa ja oikeusvaltiossakaan ihan näin mene. – Ymmärrätkö? – OK, et.

  Tykkää

 26. ”Sumupuu” on lähellä totuutta, muttei kuitenkaan:

  ”Jaaha, jos julkisesti, jälkikäteen sanoo olevansa satiirikko, niin voi suoltaa mitä tahansa, jopa nimittää ihmistä terroristiksi. Ei se kyllä länsimaisessa demokratiassa ja oikeusvaltiossakaan ihan näin mene.”

  Sivistäppäs itseäsi. Sivistyssanakirjan mukaan sana ”terrorisoida” voi tarkoittaa mm. ”harjoittaa terroria, pitää terrorin alaisena. esim. Yhteiskuntaa terrorisoiva rikollisjärjestö. Terrorisoida naapureitaan meluamalla.”

  Ruokaterrorismi ei tarkoita pommien räjäyttelyä, vaan esimerkiksi sitä, että sairastuttaa ihmisiä ruokavaliolla, joka noudattaa virallisia ravitsemussuosituksia.

  Muutenkin elämässä pitäisi muistaa vanha viisaus, ei ne sanat vaan ne teot.

  Eivät he ole pahimpia, jotka vain kirjoittavat tai puhuvat, vaan ne, jotka tekevät hirveyksiä puhumatta tai kirjoittamatta.

  Totuutta kannattaa etsiä ja muistaa vanha Platonin (427-347 eKr) ajatus: ”Sitä, mikä antaa tiedon kohteille totuuden ja tietoon pyrkivälle tietämisen kyvyn, voit siis nimittää hyvän ideaksi, ja sinun tulee ajatella että se on ymmärrettävä tiedon ja totuuden alkusyyksi. Nämä molemmat, tieto ja totuus, ovat kauniita, mutta voit täydellä syyllä uskoa hyvän idean olevan joitakin muuta kuin ne, jotakin vielä kauniimpaa.”

  Jos etsit totuutta terveysasioissa, lukaiseppa läpi tämä artikkeli http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=189

  Tykkää

 27. Niin Sumupuu, ilmeisesti kyseisen satiirikon puheet/ kirjoitukset ovat sitten kokonaisuudessaan huumoripläjäystä. Vastuu siirtyy lukijalle.

  Tykkää

 28. Jos ei Christer kerkiä, niin Sumupuun toivoisi pohtivan asiaa parilta kannalta:

  Hapan ruoka ei tuota lopputuotteenaan välttämättä kohoon happamuutta, vaan toisinpäin. Voit opiskella metaboliaa hyvinkin tarkasti, esmes http://www.genome.jp/kegg-bin/show_pathway?map01100

  Voit myös pohtia asiaa jonkin käytännön esimerkin kautta, vaikkapa elintärkeän prekollageenin biosynteesiä, miten jokaisella H – OH muutoksessa kulutetaan yksi C-vitamiinimolekyyli ja miten tämä vaikuttaa elimistön happamuuteen.

  Sokerit (ja viljoista saatavat hiilihydraatit) ovat huomattavasti pahempia happojen nostajia kuin liha, rasva ja muut vastaavat. Tätä ei em. artikkeleissa ole otettu huomioon millään tavoin. Esimerkiksi happovaivat korjaantuvat varmemmin jättämällä sokerit ja viljat kuin välttämällä rasvaista ruokaa.

  Vihannesartikkeli on varmaan ok, olettaen, ettei ihmisellä ole P-INR liian korkea ja marevanisoitu (tuolloin vihreät on kielletty).

  Oma juttunsa on tietysti se, että kasviksissakin tuppaa olemaan kaikenmaailman kakkaa tsernobylistä alkaen ja liikaa ”terveellistä” muuttuu jossain vaiheessa epäterveelliseksi. Kyse on kehon kyvystä hyödyntää ravintoaineita, eli biokemiallisista reaktoista joihin elimistön mukautumiskyky pystyy. Pelkästää ruoansulatusentsyymeiden toiminta poikkeaa ihmisillä toisistaan todella paljon (joko solun genetiikka, joka entsyymiä tuottaa, on viallinen tai sitten geeni ei aktivoidu, koska kromatiini estää ulkoisen käskyn geenin aktivaatiolle).

  Tykkää

 29. Fibromyalgialla tarkoitetaan aivoperäisiä kipuharhoja, joille on ominaista, että kipujen paikka vaihtuu nopeasti eikä kipuun ole fyysistä syytä muualla kuin korvien välissä. Jos on siis paikallaan pysyvä kipualue, jossa kivulle on fyysinen syy, vaikkapa statiinin aiheuttama lihas- tai hermovaurio, niin kyseessä ei ole fibromyalgia. Tätä tautia voisi kutsua vaikkapa ulkoistetuksi päänsäryksi.

  ”Cymbalta on oikeastaan SNRI-masennuslääke, joka paradoksaalisesti on yhdistetty useisiin itsemurhiin. Lyrica taas on GABA-analogi epilepsialääke, jota siis annetaan myös hermokipuihin. Omituisia aineita”

  No minäpä kerron, millainen oivallus noissa on taustalla: hermoihin vaikuttava lääke sattuu myös vähentämään hermokipuja! Heureka! Ihme!

  ”on käsittämätön pitkien tyydyttymättömien rasvahappojen suosiminen”

  Vähentävät diabesta II:ta ja lisäävät sydänkohtauksia.

  ”kaikenlaisia anemioitahan tuosta tulee, B12-vitamiinin puute ja muuta pahaa. Ja niin muuten tuleekin, jopa virallistenkin tilastojen mukaan anemiat eli puutostilat ovat lisääntymässä”

  Suojaavatko nämä diabetes II:lta?

  Kyllä ravintotieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että monipuolisesti syövät kuolevat aiemmin kuin hiukan puutteessa elävät.

  Tykkää

 30. ARVOISTA
  NEGATIIVISET PIILOARVOT(’akuankka’-arvot): Itsekkyys, ahneus, vallanhimo, mielihyvä, kateus, viha, katkeruus. Näihin voi aina luottaa.

  PIILOARVOJEN TOTEUTTAMISKEINOJA
  (osaa näistä kuvitellaan usein oikeiksi arvoiksi): Tuottavuus, yhteistyö, hyödyttäminen, uhkailu, kiristys, syrjintä, hyökkäys, nollaaminen, vähättely, byrokratia, latistaminen, lahjonta, panettelu, kiusaaminen, kieroilu, epärehellisyys, juoruilu, halventaminen, imartelu, kehuminen, erilaiset hyväksikäytöt, narsistin keinot, valehtelu, väkivalta, reiden kautta kiipeily jne. loputtomiin.
  Nämä pitävät yllä yhteiskuntaa.
  http://muutoksenblogi.blogspot.com
  Evertson

  Tykkää

 31. ”Puute kunniaan”:

  ”Vähentävät diabesta II:ta ja lisäävät sydänkohtauksia.”

  Eivät lisää sydänkohtauksiakaan.

  ”Kyllä ravintotieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että monipuolisesti syövät kuolevat aiemmin kuin hiukan puutteessa elävät.”

  Monipuolinen ei ole roskaruoan tai ylensyönnin synonyymi.

  Kalorirestriktion hyödyt ihmisillä näyttävät olevan kovin ristiriitaiset. Toisaalta sv-tautien kohdalla markkerit paranevat, toisaalta riski luuston ja lihasten kunnon heikkenemiseen kasvaa. Eikä pitkäaikaista näyttöä ole.

  Tykkää

 32. Christer et näytä kovin hyvinvoivalta. Onko syynä hormoni/ antibiootti ruokitun lihan syönti?
  Itse olen pärjäillyt nivelreumaa potevana ihan ilman lääkkeitä kasvispainotteisella luomuruokavaliolla, josta suurin osa raakaravintoa.

  Tykkää

 33. Cristerille haluaisin tuoda sellaisia terveisiä, että olen järkyttynyt siitä millaisen vastuun otat kehottaessasi ihmisiä jättämään kolesterolilääkkeensä ottamatta, Minulla tai oikeammin läheiselläni on tästä huono kokemus: Minä ja mieheni päätimme anoppini puolesta, että hän jättää kolesterolilääkkeen pois, kun hänellä alkoi olla kipua jalassa ja kolesteroliarvo oli vain jonkin verran koholla. Sitten alkoi anopin verenpaine nousta vähitellen ja lopulta kuukausien päästä anoppini sai laajan pikkuaivoverenvuodon. Hän olisi kuollut saman vuorokauden sisällä, jos ei häntä leikattu. No, hänet tietenkin leikattiin ja hän toipui muuten hyvin, mutta herra alzheimer puuttui peliin ja alullaan oleva dementiasairaus paheni…ja nyt ollaan siinä tilanteessa oltu jo vuosi, että anoppi asuu vanhainkodissa ja kulkee pyörätuolilla, askeltaa Eeva- telineellä pieniä pätkiä…elämä siis täysin muuttui. Mietin, olisiko kannattanut uskoa Cristerin muutama vuosi sitten ravintoluennollaan antamaa neuvoa: vanhenevilla naisilla erityisesti on syytä antaa kolesterolin olla lääkitsemättä, jos kokonaiskolesteroli pysyy alle 7:ssa. Jos en olisi uskonut Cristeriä, anoppi ehkä asuisi yhä omassa kerrostalokaksiossaan ja ajelisi autollaan, kuten teki vielä sinä päivänä kun tuo katastrofi tapahtui…

  Tykkää

 34. Raisaursula: On erittäin epätödennäköistä, että kolesterolilääkkeen poisjättäminen aiheutti anopillesi kuvailemasi aivoinfarkti -> dementian paheneminen -> alzheimer -ketjun. Dementialla ja Alzheimerilla ei muutenkaan ole mitään tekemistä kolesterolin kanssa (paitsi ehkä silloin, jos kolesteroli on liian matala). Tämä on käsittääkseni jo sen verran yleissivistystä, että en lähde edes kaivamaan tälle tiedolle lähdettä.

  Yhtä hyvin voisi väittää, että isäni aikanaan vuonna 1990 sai aivoinfarktin 44-vuotiaana, koska hän ei käyttänyt juuri silloin päällä olleeseen pieneen yskään yskänlääkettä. Isäni kuoli 46-vuotiaana, viidennen aivoinfarktinsa jälkeen. Ei ollut sitä yskää kuin ennen sitä ensimmäistä infarktia, joten yskä tai yskänlääke todennäköisesti eivät vaikuttaneet asiaan. Isälläni ei muuten ollut ainuttakaan aivoinfarktin virallista riskitekijää, eikä yksikään sukulainen ollut koskaan saanut eikä sen koommin ole suvussamme saanut infarktia.

  Kolesteroliarvo 7 oli muuten ennen tätä nykyistä, täysin sairasta koleseroliterroria, normaali arvo etenkin keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla naisilla.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s