TV-tohtori House pelasti potilaan

Pitäisikö Suomen palkata TV-tohtori House käsikirjoittajatiimeineen laatimaan Suomen sote-uudistusta ja kohentamaan Käypä hoitosuosituksiamme? Homma hoituisi näin ehkä paremmin kuin nykyporukoilla.

 

 

Nyt kaikki lukijani: silmät selkoselälleen ja korvat hörölle! Tämä on käsky! Tämä on tosijuttu siitä miten yliopiston sydänspesialisti viittaa kintaalla kaikille perinteisille selityksille sydänsiirron tarpeellisuudesta ja pelastaa potilaan ottamalla ennakkoluulottomasti oppia juristin kirjoittamasta suositusta TV-sarjasta ”House M.D.” Tämän sarjan lääketieteellinen asiantuntija on sanomalehden kolumnisti – ei mikään lääketehtaan palkkaama haamukirjoittaja.

Lääkäri- ja lääketehdasmafian laatimat ohjeistukset sydänspesialisti ohittaa ja ajattelee omilla aivoillaan. Pitäisikö tällaiselta sydänspesialistilta viedä lääkärinluvat ja kiiruusti?

Onneksi tämä ei tapahtunut Suomessa. Olisi silloin Valvirassa puhelin soinut alta aikayksikön ja lääkärikollegat käräyttäneet tällaisen ruodusta lipevän virkaveljen. Viitata nyt kintaalla pyhille Käypä hoitosuosituksille! Mikä se sellainen toiminta on?

Pyhäinhäväistyspaikkana ei siis ollut Meilahti vaan Marburgin yliopistosairaala Saksassa. Ruodusta livennyt sydänspesialisti on professori Jürgen Schaeffer. Niin innostunut tämä proffa on tohtori Housesta, että hän käyttää sarjan jaksoja opetusmateriaalina huippusuosituilla luennoillaan. Taisi olla Oscar Wilde, joka sanoi, että todellisuus jäljittelee taidetta.

Näin omituisten tositapahtumien edessä turpaduunari näkee parhaaksi kilauttaa kaverille, eli Birdien selityksiä kaivataan. Hän saa luvan kertoa tärkeimmät nippelitiedot tapauksesta ja siihen liittyvästä tiedehistoriasta. Terveysjuomaa kului molemmissa päissä taas paljon.

Dr._House_caricatureHouse M.D. on siis tämä legendaarinen TV-tohtori-sarja. Sen pääosaa näyttelee englantilainen Hugh Laurie. Aivan oikein, sama mies näytteli brittikomediasarjassa ”Jeeves & Wooster” eli savoksi ”Kyllä Jeeves hoitaa”.

Hugh Laurien isä oli lääkäri William ”Ran” Laurie, olympiamitalisti Lontoon kisoista vuodelta 1948. Kovin paljon enemmän suhteita ei sitten viriteltykään koululääketieteen suuntaan.

House-sarjan pääaivot, eli showrunner, ja vetojuhta oli David Shore. Hän oli koulutukseltaan juristi. Yhdessä Paul Attanasion kanssa he saivat idean tähän sarjaan niistä sanomalehtijutuista, joita vuonna 1994 edesmennyt toimittaja Berton Roueche oli aikansa kuluksi kirjoitellut ”The New Yorker” -lehteen.

Roueche keksi nerokkaan idean: erotusdiagnoosi on kuin salapoliisitarina. Dekkari ihmettelee mikä pöpö on tehnyt mitäkin, onko steptokokilla alibi, mitä raskasmetallit puuhailevat elimistössä ja onko syyllinen sittenkin itse lääkäri. Hui hai, niin se käy.

TV-hahmo Gregory House lähtee liikkeelle aina kahdesta oletuksesta: Ihmiset valehtelevat ja kaikki muut ovat aina väärässä. Housen mukaan potilaalle tehty diagnoosi ei tietenkään vielä tarkoita, että potilaalla olisi diagnoosin edellyttämä sairaus. Ainoastaan parantuminen vahvistaa diagnoosin (”The proof is in the patient, not in the pudding”).

Olisikohan yllämainittu havainto syy siihen miksi niin monet lääkärit reaalimaailmassa eivät näytä pitävän sarjasta. Erotusdiagnoosin tekeminen ja virheiden myöntäminen ei kuulu siihen pirtaan, että ensin tehdään hallinnollinen päätös siitä mitä lääkettä halutaan käyttää ja sitten vedetään hatusta jokin syy miksi moiseen hoitoon on kulloinkin ryhdytty. Esimerkiksi aiemmin olen tässä terveyssatiirien sarjassani kertonut miten Markku Laakso ja Leif Groop kehuvat Duodecim-lehdessä, että diabetes-diagnoosi on aina hallinnollinen päätös eikä siihen välttämättä liity mitään patofysiologista perustetta. Hui hai, niin se käy.

Tavallinen kansa on aina rakastanut House-sarjaa. Niinkin suuri menestys tämä sarja oli, että sitä saatiin tehdä monen monta kautta. Yleisen käsityksen mukaan sarjan olisi voinut lopettaa neljännen tai viidennen tuotantokauden jälkeen, mutta tämän kirjoitukseni aiheena olevan 55-vuotiaan saksalaismiehen pelasti lopulta seitsemäs kausi ja jakso nimeltä ”Family Practice”. Jakso suomennettin jostain syystä näin: ”Luulosairautta ja alkoholismia”. Jakson käsikirjoitti Harvard-juristi Peter Blake.

Mutta siirrytäänpä taiteen parista nyt siihen tiedeosioon. Vedän lonkalta pari uutista. Saksalainen professori ja kardiologi Jürgen Schaeffer oli Lancet-lehdessä kehunut omaa House-tietämystään kobolttimyrkytyksen tunnistamisen helpottajana. Larry A. Allen voivotteli The New England Journal of Medicine -lehdessä, että vasta tehtyään sydänsiirron, hän tajusi potilaan mineraaliarvoissa olleen jotain häikkää. Sekä Schaefferin että Allenin tapauksessa oli syyllisenä useita satoja kertoja korkeampiin mineraaliarvoihin rikkoutunut lonkkaproteesi, jonka metalli oli imeytynyt elimistöön. Hui hai, niin se käy.

Mietitäänpä hetki mitä siellä kansakoulussa turpaduunarille aikoinaan opetettiin metalleista. Siirtymämetallit muodostavat sekalaisen seurakunnan. Erilaiset värilliset ionit tuotetaan näillä. Tämän jutun yhteydessä merkityksellinen koboltti sisältää uloimmalla elektronikuorella kaksi elektronia aivan kuten on laita myös raudalla ja nikkelillä. Kuten nimestä voi päätellä, niin syanokobalamiini eli B12-vitamiini sisältää myös kobolttia. Metallijauheen muodossa elimistö ei kuitenkaan oikein diggaa sitä.

Juuri tässä kohtaa päättelyketjua Allen törmäsi seinään kuin maratoonari 35 km kohdalla. Kun koululääketiede on niin tottunut kuskaamaan elimistöön kaikenlaisia molekyylejä, jotka syrjäyttävät toiminnallisen biologian (esimerkiksi statiinit), niin on vaikea keksiä, että ongelmana tässä voisi olla miten vierasaineita saadaan kropasta ulos. On siis kyseessä kusetus, koska ratkaisuna on kusetus. Potilas pitää saada kusemaan koboltti ulos ja ratkaisu on kelaatio (ei siis fellaatio). Hui hai, niin se käy.

Sivistyssanojen käytössä menee usein senat sakaisin ja kelaatio ja fellaatio eivät muodosta poikkeusta. Kieltämättä eräänlaisia imutuksia molemmat. Kohteen ympärille muodostetaan tötterö, jonka avulla kohteen toimintaa voidaan hallita. Kelaatiossa esimerkiksi dimerkaptopropanyylisulfaatti kuljettaa koboltin ja kromin vessaan tai puskaan. Aine on muuten keksitty Kiovan yliopistossa. Rauhoittakaa rähinöitsijät vaikkapa ahkeralla fellaatiolla! Suomi voisi lähettää sinne avustustehtäviin pari sataa kettutyttöä.

EDTA eli etyleenidiamiinitetraetikkahappo on tuttu kelaatioaine Yhdysvaltain laivaston tutkimusten ansiosta. Norman E. Clarke keksi Detroitissa, että sillä paranee myös muisti, näkö ja kuulo. Siksi sitä ei käytetä Suomessa. Hui hai, niin se käy.

Heti täytyy sanoa, että onneksi Suomessa on turvallisia lonkkaproteeseja, joissa koboltit ja kromit eivät vaadi kelatoitumista. Esimerkiksi DePuy-skandaali (KVG.fi!) ei tietenkään koske Suomea. Virallisten tilastojen mukaan vuonna 2011 vain 0,8% lonkkaproteesien uusimisista johtui siitä syystä, että proteesi olisi murtunut. Tämä kuulostaa ensin kovin hyvältä, mutta tässä ei ole koko totuus.

Birdie laski samoista tilastoista hieman toisenlaisia tunnuslukuja: 47,3% proteeseista uusittiin syystä joka oli merkattu tiedolla ”puuttuva tieto” ja kohtaan ”muu syy” mahtui 11,4% uusimisia. Toisin sanoen yli puolella potilaista (58,7%) ei ollut harmainta aavistusta miksi juuri heidän proteesinsa vaihdettiin.

Mitä ihmeen hyötyä on tällaisilla tilastoilla, jotka ovat yhtä paljon hatusta vedettyjä kuin suomalaiset kuolinsyytilastot? Eikö lauantai-illan lottoarvonnassa voisi arpoa nämä asiat yhtä hyvin ja yhtä luotettavasti?

Vuonna 2011 lonkkaproteesin uusintaleikkauksia oli Suomessa 1559 kpl. Luku ei kuulosta hirveän isolta, mutta asetetaan tämä luku oikeisiin suhteisiin: primaarileikkauksia tehtiin vain 7923, uusintaleikkausten syistä ei ole luotettavaa tietoa ja pelkät uusintaleikkaukset aiheuttivat 10 miljoonan euron kustannukset.

Homma ei mene ihan putkeen, tai sitten se menee hukkaputkeen. Protelos soikoon kun ne metallit eivät pysy kasassa sen paremmin kuin strontiumilla vahvistetut luutkaan.

Uutta terveyssatiiria pukkaa, sitten kun runosuoni taas sopivasti sykkii. Nauttikaa terveistä päivistä, käyttäkää maalaisjärkeä, tutustukaa elinehtoisiin hoitomuotoihin ja pistäkää tarvittaessa terveysviranomaiset tiukille. Suomi ei ole valmis – vielä.

Kuvalähteet: Wikimedia Commons

21 kommenttia artikkeliin ”TV-tohtori House pelasti potilaan

  1. Hyvä kirjoitus.

    House on niitä sarjoja, joita voi katsella muunkin kuin naisnäyttelijöiden rintavarustuksen vuoksi.

    Tuli mieleeni aiemmin ihmettelemäni seikat siitä, miksei ihmisten kudosnäytteitä säilytetä systemaattisesti myöhempiä, kehittyneempiä analyyseja varten. Kuolleista pitäisi ottaa järjestelmällisesti sopivat näytteet pakastimeen.

    Hiuksella pääsee jo alkuun, mutta biopsia maksasta ja rasvasolukosta voisi olla hyvä kohde.

    Rasvasolujen koostumus kiinnostaisi siksi, että taltioituuko esimerkiksi jotkin lisäaineet rasvasoluihin ja lähtevätkö ne sitten liikkeelle verenkiertoon laihduttaessa.

    Tai mikäli joissain hitaasti uusiutuvissa soluissa on ”johteita”, miten ne käyttäytyvät esimerkiksi sähkökentässä tai suurtaajuuskentässä. Eli voiko ns. ”sähköallergia” olla sitä, että jotkin myrkyt ovat konsentroituneet?

    Hui hai, näin se kävisi.

    Tykkää

  2. Onko lääkäreillä juolahtanut mieleen, että raskasmetallit eivät alun perin Aatamin aikana kuuluneet ihmiskehoon.

    Terveyskeskuslääkärillä ei taida olla aikaa teettää raskasmetallitestejä, mutta kuinka moni lääkäri oikeasti tietää, että raskasmetallit eivät kuulu kehoon. Viitataanpa vielä tuohon Turpaduunarin elohopeakirjoitukseen.

    http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2013/09/01/elohopea-myrkyttaa-salakavalasti/

    Tykkää

  3. Niin tuomarisein, onkon hiuksi näyte parempi, vai huonompi, kuin maksanäyte?

    Niin HouseMD, onkohan blogisitn ihmettely House vs kotimianen naispääosan esittäjä saa huomattavasti pienempää palkkaa par jakso, no Housea varmaan myydään huomattavasti useampaan maakan kuin kotimaisia salkkareita, mutta ehkäpä birdie valaisee.

    No ehkä katson viimeisen Housen sarjan jossain vaiheessa. Niin onko HouseMD jotenikin ihmeellistä, kokeillaan tunnin aikana 2-5 eridiagnoosia + hoitoja, jos ne onnistuisivat.

    o.k. kuuma peruna, etukäteinen hoitovaihtoehto, suomalaiset flunssarokotukset -> saatiin narkolepsiaa -> vaihtoehtoahan ei tiedetä. Lasten rokotukset, itse luonnonsuojan saaneena, no taisi olla useampi viikko sängyn pohjalla.

    Tykkää

  4. Hekottaa: ”onkon hiuksi näyte parempi, vai huonompi, kuin maksanäyte?”

    Riippuu mitä haetaan. Akuuteissa asioissa maksanäyte, pidempään jatkuneissa tiloissa hius.

    Moni asia perustuu edelleen perinteiseen histologiaan http://fi.wikipedia.org/wiki/Histologia

    Hiuksesta löytyy mm. näitä asioita http://en.wikipedia.org/wiki/Hair_analysis

    ja maksabiopsiasta näkee paljon samaa, mutta myös akuutit myrkytykset (lääkeaineet jne).

    Rasvasolujen taltioimista ympäristömyrkyistä on olemassa jotain tietoa, eli laihduttajien verenkierrossa on enemmän ympäristömyrkkyjä kuin ei laihduttavilla.

    Tässä mielessä raju laihduttaminen voi olla terveyden kannalta todella paha asia. Ehkäpä joku jaksaa kaivaa aiheesta lisää?

    Tykkää

  5. Mitä ihmeen hyötyä on tällaisilla tilastoilla, jotka ovat yhtä paljon hatusta vedettyjä kuin suomalaiset kuolinsyytilastot?
    ……………………………………..
    Ei kai bloginpitäjä vihjaise kauttarantain, että Puska veti PK-tilastonsa hatustaan?

    ”Puska ja THL ovat sittemmin todenneet seurantaraporttien perusteella, että ilman hanketta Suomessa olisi kuollut noin neljännesmiljoona ihmistä enemmän”
    http://www.hs.fi/ihmiset/a1387260904120

    Tykkää

  6. ”…uusintaleikkausten syistä ei ole luotettavaa tietoa ja pelkät uusintaleikkaukset aiheuttivat 10 miljoonan euron kustannukset.”
    Kyllä on! Yleisin syy on, että proteesi on irronnut ja aiheuttaa kipuja potilaalle! Ja uusintaleikkaus on tehtävä ajoissa sillä jos viivytellään säästöjen nimissä niin alue johon uuden proteesin voi ylipäänsä kiinnittää vaurioituu lisää ja hupsista uusintaleikkauksen onnistumisen trodennäköisyys pienenee!

    Tykkää

  7. Ei ole Christer tajunnut, että ei tri House eikä sarjan käsikirjoittaja juristi tee näitä diagnoseja vaan käsikirjoittaja kopioi todellisen tapauksen jossa oikeat lääkärit ovat tutkineet oikeaa potilasta ja tehneet oikean diagnoosin ja Hugh Laurie leikkii ratkaisevansa ongelman jollain oudolla diagnoosimenetelmällä!
    Ja diabetes-diagnoosi perustuu kyllä verikokeille ja muille tosiasioille eikä lääkärin mielipiteeseen!

    Tykkää

  8. Voi Jeesus sentään Christer,

    sinä erität tätä loputonta puheripuliasi siihen tahtiin, että sinulta jäävät varsinaiset skuupit huomaamatta!

    Muistatko esim. taannoisen Hesarin jutun, jossa tietyt polvileikkaukset oltiin näyttävinään hyödyttömiksi? Journalistin mukaan vertailuryhmälle vain ”kilisytettiin instrumentteja” puudutetun polven vieressä, mutta tästä huolimatta potilaat kokivat leikkauksen parantavaksi!

    No, jos katsot itse tieteellisiä julkaisuja, niin huomaat, että pelkästä kilisyttelystä ei sentään ollut kysymys. Avattu polvi puhdistettiin vertailuryhmässä, mutta varsinaista ilmoitettua operaatiota ei tehty (so how does the plasebo effect really function here?).

    Ai niin, tämmöisestä hirveästä journalistisesta kämmistä sauhuamisessa ei tietenkään ole tarjolla mitään rahaa ”terveyssatiirikko” Christerille.

    Tykkää

  9. Helsingin Sanomat:

    ”Puska ja THL ovat sittemmin todenneet seurantaraporttien perusteella, että ilman hanketta Suomessa olisi kuollut noin neljännesmiljoona ihmistä enemmän”
    ………………………………………
    Ovat todenneet joo? Ja dipl. ins. Leino Utriainen on todennut

    ”Miksi minä insinöörimatematiikalla saan poikkeuksetta aivan erilaisia numeroita kuin THL omalla matematiikallaan”

    Iltalehden pääkirjoitus 25.1.2014:

    Taikausko kukoistaa edelleen Suomessa

    ”Ravintopolitiikassa Pekka Puskan Pohjois-Karjalan-projekti saattoi pelastaa tuhansia ihmisiä ennenaikaiselta kuolemalta. Tuloksia on tosin vähätelty siinä kuin Galileo Galilei tuomittiin teoriasta, jonka mukaan Maa kiertää Aurinkoa”

    Kumpi herroista on Galileo kumpi taikauskoinen? Siinäpäs hyvä kysymys?

    Koska PK-projektin totuus on hävinnyt THLn kassakaapin uumeniin, kannattaa lukea Utriaisen versio kirjasta ”Statiinin uhrit”! Siinä kerrotaan miksi niin on käynyt…

    Tykkää

  10. no, joo fiilistellään pronssia,

    niin ja ehkäpä huonompaa stastistiikkaa. kuten walma ihmetteli

    1970- luvulta asti olisi kullut 250.000 enemmän, ehkäpä nämä 250.000 ovat edelleen siellä tilastoissa, ei-kuolleina.

    Tykkää

  11. Numeroiden valossa Pohjois-Karjalaiset panee kuin puput, mutta muuttaa pois maakunnasta.

    Viimeisimmän taulukon http://www.pohjois-karjala.fi/Resource.phx/maakuntaliitto/tietopalvelu/tilastotieto.htx mukaan Pohjois-Karjalassa eleleepi nykyisin 165 445 ihmistä.

    Tilastokeskuksen mukaan vuonna 1981 eleli P-K:ssa 176 650 ihmistä.

    Nettovajausta on 11 204 ihmistä, eli muuttotappiota.

    Puskan mukaan on pelastettu 250 000 ihmistä per 40 vuotta, eli 6250 ihmistä per vuosi.

    Muuttoliike on kiihtynyt viimeisten 20v aikana, keskittyen työssäkäyvään eli lisääntymiskykyiseen väestön osaan.

    Tällä ajatuksella vanhusten määrä Pohjois-Karjalassa luulisi olevan tajuttoman suuri verrattuna muihin kuntiin?

    Vuoteen 2025 menessä työikäisten (15-64-vuotiaiden) määrä laskee Pohjois-Karjalassa 18,2 % eli on 88 305 työssäkäyvää). Yli 65-vuotiaiden määrä tulee kasvamaan 47,5 %

    Tämä näyttää samalta trendiltä Itä-Suomen ja Pohjois-Suomen kanssa, eikä syynä ole suinkaan terveys.

    Puska puhuu joko muunneltua totuutta, tai hänellä on hienommat tilastot.

    p.s. Ihmisiä syntyi Suomessa vuonna 1970 64 559, väkiluvun ollessa 4 598 336. Vuonna 2010 syntyi 60 980 lasta ja väkiluku oli 5 375 276.

    Lähteet:

    http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_vaesto.html

    http://tilastokeskus.fi/til/synt/2010/synt_2010_2011-04-15_tie_001_fi.html

    http://www.tilastokeskus.fi/til/muutl/index.html

    https://www.tilastokeskus.fi/tup/vl2010/art_2013-02-21_001.html

    http://www.poketti.fi/vaesto

    Tykkää

  12. En tiedä mitä ”Tuomari” luulee laskeskelevansa, mutta Puskan viittaus neljännesmiljoonaan koskee koko Suomea. P-Karjala -projekti kun laajennettiin koskemaan koko Suomea 1970-luvun puolivälissä. Ja koko projektin kesto oli 25 vuotta.

    Tykkää

  13. niin hyvä mie,

    Tuomari taitaa laskeskella ihan oikein, kun p-karjala rojektin tilastojen perusteella P-Karjalassa tiputusta oli tietyn verran, ja apropoo., kun kehotetiin samaa kuin P-Karjalassa samaan aikaan koko Suomessa, tiputusta tapahtui, ja ehkä tiputus lissäntyi, en P-Karjalan lähistöllä kolmekymppiset lapsiperhet muutti joko P-karjalan kaupunkikeskuksiin, tai samalla etelämpään -> no jääkö lapsiperheiden 2+ 3 -4 P-karjalaan isovanhempien kanssa, vai jääkö Isovanhemmat pohjois- Karjalaan

    Tykkää

  14. En tiedä mitä ”Tuomari” luulee laskeskelevansa, mutta Puskan viittaus neljännesmiljoonaan koskee koko Suomea
    ……………………………………..
    Tarkalleen ottaen asia on näin:

    Virallisten Tilastokeskusten tietojen mukaan Suomessa kuoli sepelvaltimotauteihin Pohjois-Karjala-projektin aikana 1972-1997 yhteensä 346 631 ihmistä. Iskeemiseen aivoinfarktiin normaalisti kuolee noin neljäsosa sepelvaltimokuolemien määrästä.

    Puskan numeroiden mukaan sepelvaltimokuolemien määrä Suomessa ilman Pohjois-Karjala-projektia olisi ollut 75 % x 250 000 = noin 185 000 kuollutta enemmän kuin toteutunut. Iskeemisten aivoinfarktikuolemien määrä vastaavasti olisi ollut 25 % x 250 000 = 62 500 suurempi.
    https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxsZWlub3V0cmlhaW5lbnxneDozOWEwM2VkZTUxYTM5OGQ1

    Kuka pelasti mitä? Mistä löytyvät ne 250000 pelastunutta kysyy dipl. ins. Utriainen?

    Tykkää

  15. Utriainen on kova poika kyselemään, mutta ei edes yritä ymmärtää. Simppelin selitys Utriaisen ”missä kuolleisuuden väheneminen” -kysymykseen: jos kuolleisuus nousi määrän X verran sen sijaan että nousu olisi ollut vaikkapa 1,4X, lienee ilmiselvää mitä tapahtui? Toisekseen, raakatilastoista ei tietenkään näy väestörakenteen muutos tms. tms. tekijät.

    Täältä

    http://www.stat.fi/til/ksyyt/2010/ksyyt_2010_2011-12-16_kat_003_fi.html

    löytyy ikävakioitu tilasto, jonka mukaan sv-tautikuolleisuus naisten osalta laski v. 1972 n. 250 / 100 000 v. 1997 150 / 100 000.

    Tykkää

  16. Voi sitä yrittää noinkin laskea.

    Voisi myös pohtia mikä osuus välillä 1972-1997 sodan jälkeisellä stressillä on ollut kuolemiin (painottuiko evakkoihin), työn fyysisellä kevenemisellä, mikä osuus pallolaajennuksilla, paremmalla diagnosoinnilla, työterveyshuollolla, vuosittaisilla tarkastuksilla, antibiooteilla, verenpainelääkkeillä jne.

    Olen vahvasti sitä mieltä, että sydänterveyskin lähtee pitkälti pitkäkestoisen stressin välttämisestä, verensokerin stabiloinnista, kunnon mukaisesta liikkumisesta ja sopivasta levosta.

    Karrikoiden voisi sanoa, että tervemielisimmät ja pisimpään elävät ihmiset löytyvät kaljabaareista: mikäli ihminen voi parantaa maailmaa muutaman tuopin ääressä ja lähteä aamulenkille vaikka samojen tuoppikavereiden kanssa, on se huomattavasti terveellisempää kuin treenata mielipuolisesti ja juoda kurria höystettynä ruisleivällä.

    Tykkää

  17. Toisekseen, raakatilastoista ei tietenkään näy väestörakenteen muutos tms. tms. tekijät.
    ………………………………………………..
    Esimerkiksi ohitusleikkaukset ja pallolaajennukset? Ensimmäinen tehtiin Vaasassa 1994. Vuonna 2006 niitä tehtiin yli 9000 kpl….ja ohitusleikkauksia yli 3000 kpl!

    Tykkää

  18. ”Walma”

    ”Esimerkiksi ohitusleikkaukset ja pallolaajennukset?”

    Esimerkiksi nämä. Toki myös elämäntapojen muutos (tupakoinnin väheneminen, ruokavaliomuutokset) ja lääkehoidon kehitys.

    Ei kukaan asiaa objektiivisesti tarkasteleva muuta väitäkään.

    Tykkää

  19. Mie kirjoitti:
    ”Esimerkiksi nämä. Toki myös elämäntapojen muutos (tupakoinnin väheneminen, ruokavaliomuutokset) ja lääkehoidon kehitys.”

    Katsoppa tätä, ”rukouksiini on vastattu”

    Toivottavasti saa läpi

    ”Keskustan vaihtoehto lapsilisien nostolle:
    ”Tupakka-askin hintaan 45 senttiä lisää”

    Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk.) rokottaisi 110 miljoonaa euroa tupakoitsijoilta.””

    http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014041018204577_uu.shtml

    Tykkää

  20. Mie kirjoitti: ”löytyy ikävakioitu tilasto, jonka mukaan sv-tautikuolleisuus naisten osalta laski v. 1972 n. 250 / 100 000 v. 1997 150 / 100 000.”

    Olisi mielenkiintoista verrata näitä sydän ja verisuonitauti tilastoja pidemmältä aikajänteeltä esim lasten syntymäpainoihin ja terveyteen ensimmäisinä elinvuosina. Olemmeko todistamassa ”kaikua menneisyydestä” jolloin esim Arvo Ylppö muiden muassa paransi merkittävästi lasten terveyttä.

    ”Ensimmäinen elinvuosi määrittää eniten terveyttä”

    http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/uutinen?id=35698

    ”Arkkiatri Arvo Ylpön 104 vuotta kestäneen elämän aikana ja pitkälti myös hänen ansiostaan suomalaisten lasten terveys nousi kehitysmaan tasolta maailman kärkeen.”

    http://www.scoop.it/t/oppitori?tag=Arvo+Ylpp%C3%B6

    Tykkää

Jätä kommentti