Ihmettelen ihmiselimistön ihmeellisyyksiä – ihme nro 3 – itsetunto

Tässä jutussa selviää miten voit vahvistaa itsetuntoasi. Selviää myös miten vahva itsetunto tuntuu jopa kropassa.

 

 

Suomalaisilla on heikko itsetunto, sanotaan. Olen osittain eri mieltä, sillä monesti pistetään ihan turhaan samalle viivalle itsetunto ja itsevarma esiintyminen. Nämä eivät nimittäin ole samoja asioita. Heikko itsetunto on kansallinen ongelma, julistaa ruotsinkielinen psykiatrian emeritiusprofessori Kalle Achte, ja luettelee perisuomalaisina ominaisuuksina vähemmän mairittelevasti: sosiaaliset pelot, vieraantuminen, kateus, syyllisyyden tunne, häpeän tunne, estymät, alkoholismi, lasten kurittaminen, lukihäiriöt, heikko itsetunto, kyräily, murjottaminen, elämäntahdon heikkous, itsetuho, ahdistus, umpikuja, ristiriidat, etääntyminen, haavoittuu helposti, aggressiivisuus, itsensä torjutut puolet, depressio, sosiaalisen maaperän happamuus, tulevaisuuden uskon puute, pahoinvointi…

Itsetunto on suosikkiaiheeni, olen lukenut aiheesta ihan VALTAVASTI ja toivon voivani joitakin raikkaita, uudistavia näkemyksiä tuoda tästä itsetunnosta kaikille lukijoilleni. Sinun ei tarvitse kärsiä heikosta itsetunnosta lukeaksesi tämän juttuni. Voit ihan vain nauttia tiedosta. Nautithan?

Olen jutellut asiasta useaan kertaan psykiatri Ilkka Härkösen kanssa (kiitos!) ja huomannut, että meillä on samansuuntaisia ideoita myös tästä itsetunnosta. Olisi muuten aivan mahtava luento tarjolla aiheesta! Jos sinua himottaa kuulla itsetunnosta niin, että munaskuissa asti tuntuu, niin tilaat tietenkin Härkönen & Sundqvist -terveysshown paikalle. Silloin pärähtää käyntiin sellaiset luento-orgiat itsetunnosta, että moista ei ole ennen Suomessa koettu. Kiinnostuit? Ota silloin yhteyttä.

Olen lukenut itsetuntoa käsittelevää kirjallisuutta. Tässä muutamia kirjailijoita, joiden tuotantoon olen tutustunut (suosittelen sinullekin!): Kalle Achte, Linda Adams, Sirkku Aho, Heidi Ahonen, Maarit Aro-Heinilä, Anja Auvinen, Roy Baumeister, Bob Bertolino, Lisa Bevere, Salme Blomster, Michele Borba, Edmund Bourne, Clair Bradshaw, Patti Breitman, Marianne Brodin, Brene Brown, Cynthia Bulik, Sara Burlin Pellbäck, Rhonda Byrne, Raisa Cacciatore, Anne Campbell, Jack Canfield, Quassim Cassam, Leila Cherrygraden, Stanley Coopersmith, Elke Dannecker, Tony Dunderfelt, Carol Dweck, Wayne Dyer, Gunnar Elstad, Ritva Enäkoski, Maria Farm, David Fontana, Kenneth Fox, Ben Furman, William Glasser, Daniel Goleman, Jari Hakanen, Hannele Harjunen, Cherry Hartman, Jorma Heikkilä, Pirkko Heiske, Kari Helin, Tommy Hellsten, Tommi Hoikkala, Sandy Hotchkiss, David Hunt, Mari Huusko, Torbjörn Hägglund, Pekka Hämäläinen, Aini Jaari, Susan Jeffers, Liisa Jeromaa, Thomas Johansson, Maarit Johnson, Brita Jokinen, Seppo Jokinen, David Jopling, Birgitta Juntumaa, Mervi Juusola, Mirja Kalliopuska, Kate Keenan, Liisa Keltikangas-Järvinen, Jane Kenway, Michael Kernis, Richard Keshen, Paavo Kettunen, Saara Kinnunen, Hannu Kippo, Josef Kirschner, Reijo Korhonen, Ulla Korhonen, Eira Korpinen, Irene Kristeri, Virpi Kujala, Milan Kundera, Päivi Kupias, Katariina Kyrölä, Anna Kåver, Pirkko Lahti, Timo Lampikoski, Mark Leary, Martti Lindqvist, Magnus Lindwall, Jeanette Ljungars, Ben Malinen, Lars-Erik Malmberg, Katri Manninen, Frank Martela, Liisa Martikainen, Kati-Pupita Mattila, Josh McDowell, Joyce Meyer, Alice Miller, Salme Moksunen, Beth Moore, Marita Moring, Christopher Mruk, Jorma Myllärniemi, Ulric Neisser, Päivi Niemi, Anna-Stina Nykänen, Markku Ojanen, Joel Osteen, Ulla-Maija Paavilainen, Sirpa Palokari, Arto Pietikäinen, Harrison Pope, Mirjam Pressler, Tiina Pystynen, Lea Pyyhtiä, Outi Raehalme, Raimo Raitasalo, Ilkka Rantanen, Terhi Rinkinen, David Robertson, Philippe Rochat, Dale Ryan, Mikael Saarinen, Anita Salakari, Kristina Salonen, Sirkka Santapukki, Eeva-Liisa Sarlin, Virginia Satir, Lars-Johan Schalin, Patrik Scheinin, Richard Sennett, Seppo Seppänen, Helinä Siikala, Martti Siirala, Pertti Simula, Jari Sinkkonen, Mirja Sinkkonen, Jose Stevens, Pentti Sydänmaanlakka, Jani Tikkanen, Colin Tipping, Sari Toivakka, Veli-Matti Toivonen, Ella Turunen, Mia Törnblom, Kari Uusikylä, Tuula Vainikainen, Kai Vakkuri, Reetta Vehkalahti, Janne Viljamaa, Pertti ”Veltto” Velho Virtanen, David Viscott, Risto Vuorinen, Johanna Välimäki, Petri Välimäki, Katherine Weare, Edward Wells.

Heikko itsetunto voi tuntua fyysisinä oireina elimistössä: päänsärky, vatsassa vääntää, masennusoireita jne. Pertti ”Veltto” Velho Virtasen käsitys ihmismielestä perustuu liikutuksen puhdistavaan voimaan. Teoksesssan ”Itsetuntoon – syyhyn, puskun ja jumien kautta” (1993) hän tuo esille itsetunnon keskeisenä asiana tunteiden ääri-ilmaisut.

Heikko itsetunto on pilannut monen ihmisen elämän. Moni ihminen on tullut kyyniseksi, nukkuu huonosti ja koettuaan taas arjessa heikon itsetunnon mukanaan tuoman romahduksen, se usein näkyy esimerkiksi uupumisena huonosti nukutun yön jälkeen. Väsymyksen ja hermostumisen kierre on näin valmis.

Jos tunnet, että sinulla on heikko itsetunto, ja haluat sitä vahvistaa, ota tästä kirjoituksesta uusi ote elämääsi. Vahvista itsetuntoasi selkeillä ohjeillani.

Itsetunnon kohottaminen

 

Luettuani yllämainittujen kirjailijoiden teoksia, ja pohdittuani itsetuntoa asiakkaitteni ja ystävieni kanssa, olen nyt laatinut selkeät ohjeet juuri sinulle miten voit ratkaista heikosta itsetunnosta johtuvat ongelmasi.

 • Toista usein (vähintään 10 kertaa päivässä ja aina ennen tilaisuutta missä heikkoa itsetuntoasi koetellaan): Minä olen ainutlaatuinen – minä osaan!
 • Missään koko universumissa ei ole ketään muuta, joka olisi tarkalleen sinun kaltaisesi. Vahvuuksineni ja heikkouksineni olet kerrassaan uniikki, ainutlaatuinen ihminen. Sinua muis­tuttavia ihmisiä toki on olemassa, mutta kukaan ei ole tarkalleen samanlainen kuin sinä. Sen tähden kaikki mikä tulee sinusta on alkuperäistä sinua. Sinä yksin valitset mitä sinä olet ja millä tavalla toimit.
 • Itseesi liittyvät kielteiset mielikuvat sinun pitää aktiivisesti unohtaa ja korvata ne rakentavilla ajatusmalleilla (katso alla!). Toivottomuuden ja arvottomuuden tunteet, syyllisyys ja itsetuhoiset ajatukset työnnät kerta kaikkiaan pois! Itsetunto on nimittäin paljolti sisäinen tila ja jossain määrin pysyvä ominaisuus. Itsetunnon vahvuutta ei voi selittää yksittäisillä tapahtumilla (esim. loistokas puhe) tai ominaisuuksilla (esim. itsevarmuus), joita muut ihmiset näkevät meissä. Vahva itsetunto ei ole osa ulkoista menestymistä, pärjäämistä tai selviämistä. Sen sijaan itsetunto on kyky luottaa itseensä, pitää itsestään ja arvostaa itseään vaikka löytää itsestään tuhkatiheään heikkouksia.
 • Ihmisellä, jolla on hyvä itsetunto, on realistinen kuva itsestään: hyvien ominaisuuksien lisäksi hän kykenee havaitsemaan itsessään myös heikkouksia ja pystyy kestämään pettymyksiä ja epäonnistumisia ilman, että ne vaurioittavat itsetuntoa, sanoo Kristina Salonen.
 • Unohda viimeinkin, mitä muut sinusta ajattelevat (tietäisitpä miten vähän ne sinua ajattelevat, sillä itsestään muut ovat kiinnostuneita), kirjoittaa mm. Ulla-Maija Paavilainen (Hanki elämä! WSOY 2011). Ole terveellä tavalla matkalla itsekkyyteen. Ajattele itseäsi. Kaiken itsetuntemuksen perusviesti on sama: saat olla juuri tällainen ja juuri tällaisena ihmisenä saat ohjata ja suunnata omaa elämääsi (Tony Dunderfelt).
 • Tunnusta omaksesi kaikki sinussa:
  • oman kehosi sisältäen kaiken mitä se tekee,
  • mielesi sisältäen kaikki sen ajatukset ja ideat,
  • silmäsi sisältäen kaikki asiat mitä ne näkevät,
  • tunteesi sisältäen mitä tahansa ne tunteet sitten ovatkaan (vihaa, iloa, turhautumista, rakkautta, pettymystä, kiihtymistä),
  • oman suusi sisältäen kaikki ne sanat, jotka tulevat siitä (kohteliaat, imelät, katkerat, viettelevät, oikeaan ja väärään osu­neet),
  • oman tutun äänesi sisältäen sen lujuuden tai pehmeyden,
  • kaikki toimintosi sisältäen sinuun suunnatut ja muihin suunnatut.
 • Tunnusta omaksesi mielikuvituksesi, unesi, toiveesi ja pelkosi. Tunnusta omakseni kaikki menestyksesi, kaikki epäonnistumisesi ja kaikki tekemäsi virheet. Liisa Keltikangas-Järvinen sanoo tämän asian niin hyvin: ”Kun ihmiseltä puuttuu minuuden tunne, hän ei enää tunne itseään ja ajatuksiaan omikseen vaan kokee oman persoonansa vieraaksi ja ajatuksensa toisen ihmisen ajatuksiksi.”
 • Joissakin asioissa olet menestynyt vain koska sinulla on hyviä ominaisuuksia ja olet taitava. Nuo omi­nai­suudet ja taidot ovat sinussa edelleen olemassa ja voit milloin tahansa käyttää niitä. Tästä lähtien aiotkin käyttää taitojasi ja hyviä ominaisuuksiasi mahdollisimman usein! Aseta itsesi ilolla altiiksi erilaisille testeille vaikkapa ihmissuhteissasi. Jos epäonnistut, älä tee siitä suurta numeroa, jos onnistut, iloitse siitä!
 • Mitä tästä seuraa? Joo, nyt kun tunnustat omaksi kaiken itsessäsi olevan, voit ensinnäkin tulla hyvin läheisesti tutuksi itsesi kanssa. Toiseksi, voit rakastaa itseäsi ja olla ystävällisessä suhteessa minuutesi kaikkien osien kanssa. Näin tulee mahdolliseksi, että toimit täysin omaksi parhaaksesi. Ihan kuten kaikki muutkin ihmiset ja varsinkin ne ihmiset joilla on vahva itsetunto. Tajusitko?
 • Hyväksy ja tiedosta, että sinussa on puolia, jotka hämmentävät sinua. Kaikilla ihmisillä on sellaisia puolia persoonassaan. Tiedosta se, että sinussa on puolia, joista et mitään tiedä, mutta muut aistivat ja näkevät nämä puolesi. Ajattelemattomuuttaan ihmiset pommittavat sinua näillä puolillasi ja tullessasi tietoiseksi näistä puolistasi usein niin negatiivisessa valossa, ahdistut ja menetät uskon itseesi ja ainutlaatuisuutesi. Tästä lähtien, aina kun koet tällaista, ole itsellesi ystävällinen ja rakasta itseäsi. Voit siten rohkeasti ja toiveikkaasti etsiä rat­kai­suja tiedostamiisi pulmiin. Lisäksi sinulla on nyt tapoja millä saat enemmän tietoa itsestäsi: aktiivinen tiedostaminen.
 • Miltä tahansa näytätkin tai kuulostat, mitä tahansa sanot ja teet ja mitä tahansa ajattelet ja tunnet tiettynä hetkenä tässä ajassa, se on aina osa sinua, ainutlaatuisuuttasi. Se on alkuperäistä ja edustaa sitä mitä sinä olet tuona ohi kiitävänä ajan hetkenä. Itsetunnon tavoitteena on kyky toimia rakentavasti, vaikka tilanne olisi kuinka vakava tahansa. Tiedosta ainutlaatuisuutesi!
 • Kun katsot elämääsi taaksepäin, miltä sinä näytit ja kuulostit, mitä sinä sanoit tai jätit sanomatta, kuinka sinä ajat­telit ja tunsit, jotkut elämän tilanteet saattavat osoittautua epäsopiviksi. Voit hylätä sen, mikä on epäsopivaa ja pitää sen, mikä osoittautuu sopivaksi ja etsiä jotakin uutta sen tilalle, mitä olet hy­län­nyt epäsopivana. Hyvää itsetuntoa et saa toisia miellyttämällä ja jämähtämällä epäsopiviin elämäntilanteisiin. Hyvän itsetunnon voit saavuttaa vain olemalla oma, aito itsesi.
 • Sinä voit nähdä, kuulla, tuntea, ajatella, sanoa ja tehdä. Sinulla on välineet ja työkalut elossa py­sy­miseen ja toisten lähellä olemiseen. Osaat olla tuottelias ja järkevä. Selviydyt ihan hyvin tässä ihmisten ja asioiden maailmassa, mikä on oman itsesi ulkopuolella. Kun olet selvillä omista tunteistasi, on helpompi kertoa myös toiveistasi ja tarpeistasi ja tarvittaessa pyytää apua itsellesi ja auttaa toisia.
 • Ala aktiivisesti itse johtamaan itseäsi. Ole oman elämäsi herra! Sinä olet sinä ja kylläpä sinä olet upea, ainutlaatuinen ja ihan tavattoman kunnollinen olet ihmisenä!
 • Tiedosta, hyväksy ja ymmärrä, että sinulla on myös oikeuksia:
  • oikeus unelmoida, riippumatta siitä kuinka typerältä, aiheettomalta tai vähäpätöiseltä se näyttää toisten silmissä. Älä välitä siitä. Joillakin ikävillä ihmisillä on kova tarve mitätöidä unelmasi. Jatka sinä vaan unelmoimista.
  • Sinulla on oikeus torjua seurastasi jokainen, joka loukkaa sinua, joka ei toivo sinun parastasi tai puhuu sinusta pahaa. Älä välitä näistä asioista. Jatka vaan tällaisten ihmisten torjumista ja lyöttäydy sellaisten ihmisten seuraan, jotka tunnistavat ainutlaatuisuutesi. Joidenkin ihmisten vaikutuspiirissä toimiminen on kerta kaikkiaan itsetunnolle vahingollista, kuten Janne Viljamaa sen ilmaisee (Pidä puolesi, WSOY 2010).
  • Sinun ei tarvitse sietää kenenkään läsnäoloa, joka haluaa riidellä kanssasi tai haluaa pilkata sinua. Sinä et enää välitä tällaisesta. Jos joku haluaa pilata elämänsä riitelemiseen ja pilkkaan, jätä nämä ihmiset riitelemään ja pilkkaamaan. Sinä et enää riitele ja jos saat kokea pilkkaa, kestät senkin.
  • Sinulla on täysi oikeus elää omaa elämääsi, luoda itsellesi sellainen elämäntapa, jota pidät mukavana ja ra­ken­taa sellainen elämä, joka on elämisen arvoista. Sinulla on oikeus tehdä maailmastasi niin hyvä paikka elää, kuin vain suinkin osaat ku­vitella. Sinä olet sinä ja haluat elää omaa elämääsi.
  • Sinulla on oikeus omaan arvomaailmaasi ja haluat pitää arvokkaana juuri sitä mitä pidät itse tärkeänä itsessäsi ja muissa arvostamissasi ihmisissä. Olet arvokas ja ainutlaatuinen ihminen ja tiedostat kaikilla soluillasi mikä elämässä on tärkeää.
  • Sinulla on oikeus olla ainutlaatuinen, persoonallinen ja tulla kohdelluksi sellaisena. Sinulla on oikeus kieltäytyä eli sanoa ei, koska si­nulla on oikeus suojella itseäsi, koskemattomuuttasi, tunteitasi, omaisuuttasi ja aja­tuksiasi.  Jokainen meistä on omien ajatustensa guru ja oman elämänsä sankari
  • Sinun ei tarvitse antaa periksi kenellekään vastoin omaa tahtoasi. Et ole täällä täyttääksesi lähimmäistesi, työkaverisi, ystäväsi, terapeuttisi tai vaikkapa naapurisi odo­tukset. Sinä et ole täällä täyttääksesi kenenkään muun odotuksia kuin omat tiedostamasi odotukset elämältäsi.
 • Jos kaksi ihmistä ovat samaa mieltä, toinen on tarpeeton! Erimielisyys on hedelmällistä, sillä se luo uusia mahdollisuuksia.
 • Kun itsetuntosi on maanraossa ja kun ajattelet toistuvasti: Minulla on sisäinen tunne ja aavistus siitä, että jos en olisi ollut kaikissa niissä kurjissa tilanteissa, joihin ilman omaa syytäni olen vastoin tahtoani joutunut, olisin ihan kunnossa…, kaiva juuri silloin esille tämä kirjoitus ja kertaa kaikki se mitä siinä sanotaan hyvistä ominaisuuksistasi, ar­vo­kkuudestasi, ainutlaatuisuudestasi ja todista taas itsellesi miten kunnollinen ihminen sinä olet! Milan Kundera sanoo sen näin: ”Heikon on oltava vahva, juuri heikon on osattava väistyä silloin, kun vahva on liian heikko kyetäkseen loukkaamaan heikkoa.”
 • Itsetunto on yksi herkimmistä ominaisuuksistamme. Se kehittyy läheisissä ihmissuhteissa kanssakäymisen kautta. Kun meitä rakastetaan, meistä huolehditaan ja meidät hyväksytään jo aivan pienestä pitäen, itsetunto kehittyy ja antaa suuntaa tulevalle.
 • Sinulla on lupa aidosti rakastaa itseäsi. Siten voit rakastaa myös muita. Itsetunto liittyy siihen, millaisia ominaisuuksia ja kykyjä meillä on omasta mielestämme ja millaisiksi me arvotamme nämä kyvyt. Se ei välttämättä tarkoita sosiaalisia taitoja, ulospäin suuntautuneisuutta tai esiintymiskykyä. Ryhmän hiljaisimmalla ja ujoimmallakin voi olla hyvä itsetunto. Keskeistä on kyky tunnistaa vahvuuksien lisäksi omat heikkoudet ja pyrkimys päästä eroon huonoista piirteistä, valistaa Kristina Salonen.
 • Pidä aina mielessäsi, että kaikkien ihmisten myönteiset ja kielteiset arviot ja mielipiteet si­nusta, ovat heidän omaa mielikuvitustaan. Ehkä heillä on paha olla? Et ota tätä enää vakavasti. Asetut niiden yläpuolelle. Et ota vakavasti mitään sinuun kohdistuvaa arviota tai mielipidettä. Sinä olet sinä ja sinä määräät itsestäsi.
 • Kun saat lisää voimaa ja tiedostat yhä selvemmin ainutlaatuisuutesi, olet jopa kiitollinen vihamiehillesi, kaikille niille jotka mahdollistavat henkisen kasvusi ihmisenä. Heidän avul­laan näet vielä sellaisiakin asioita, joita et muutoin ole älynnyt katsoa.
 • Vahva itsetunto synnyttää rohkeutta olla oma itsensä. Hyväksyt itsesi kaikkine vahvuuksinesi ja heikkouksinesi. Koet elämäsi arvokkaaksi ja luotat omiin kykyihisi.
 • Tervetuloa matkalle vahvaan itsetuntoon!

 

 

11 kommenttia artikkeliin ”Ihmettelen ihmiselimistön ihmeellisyyksiä – ihme nro 3 – itsetunto

 1. Oma lempilauseeni vaikeisiin tilanteisiin on ”olen vain ihminen”.

  Muistan vieläkin ensimmäisen esiintymiseni isossa luentosalissa parille sadalle kuulijalle. Nuorena pojankloppina meni sanat solmuun ja paniikki iski. Sitten tuli mieleen nuo isäni opettamat sanat ja tilanne lauksesi.

  Sanonta antaa minulle mahdollisuuden nauraa itselleni ja hyväksyä omat mokani.

  Esiintyminen on muutenkin paljon kivempaa kun hyväksyy itsensä sellaisena kuin on.

  Joillekin ihmisille filosofiasta voi olla hyötyä kun pohtii itsetuntoaan. Tässäpä muutama oivallinen pohdittavaksi:

  ”Ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään: niihin jotka kulkevat edellä ja saavat jotain aikaan, ja niihin jotka kulkevat jäljessä ja arvostelevat.”

  ”Se joka ottaa huomioon vain itsensä ja omat etunsa ei voi elää onnellisena. Sinun on elettävä muille, jos haluat elää itsellesi. ”

  Seneca (4 eKr.-65 jKr.)

  ”Ei onni rakennu saamisesta eikä omistamisesta, vaan siitä, ettei sinulla ole mitään mielihaluja, sillä onni on vapautta.”

  Epiktetos (n. 50-138)

  ”Älä harmittele mielessäsi asioiden kulkua, eivät ne piittaa sinun harmitteluistasi. Kuinka naurettavaa ja turhaa onkaan hämmästellä mitään mitä elämässä voi tapahtua.”

  Marcus Aurelius (121-180)

  Tykkää

 2. Tuon ohjeen itsensä kehumiseen kuulin, jo 1970-luvulla asuessani ruotsissa. Ja se todella auttoi, kun päivän päätteeksi menin peilin eteen ja kehuin itseäni kaikista mahdollisista ja vähäpätöisimmistäkin teoistani. Kannattaa kokeilla varsinkin, jos on masennuksen kourissa.

  Tykkää

 3. Hyva Tuomari,

  Toi oli ihan hyva tuo lempilauseesi vaikeisiin tilanteisiin ”Olen vain ihminen”.

  Kun vahan hiljentyy niin ma luulen, etta tuon lauseen voi tiivistaa ytimekkaammaksi eli ”Olen ihminen”, ja siina on jotenkin silloin minusta parempi itsetunnon savays, eiko olekin.

  … ja jos viela hieman malttaa niin tuon ihminen sanankin voi jattaa pois ja jaljelle jaa puhdas olemisen tila, ja voit todeta aaneen ”Olen”. Vau, toi on jo aika vahva itsetunnon ilmaisu.

  Siinakin on kuitenkin tuo ego viela mukana eli jos antautuu elamalle niin ei ole tarvetta enaa itseaankaan tuoda esille… ja on olemisen valtaa orgastinen autuuden nautinto ilman sanoja ja mielen hapatusta itsetunnosta.

  Aurinkoista paivaa 🙂

  Tykkää

 4. Joo, ”itsetunto” oli muotikäsitteitä etenkin amerikkalaisessa psykologia- ja sosiaalitieteessä muutama vuosikymmen sitten (kunhan saamme ihmisten ”itsetunnon” ylös, niin yhteiskunnan ongelmat ratkeavat!). Varsinainen tieteellinen mielenkiinto hiipui, kun käsitteelle ei onnistuttu muotoilemaan mitään täsmällistä, selitysvoimaiseen empiiriseen ilmiöön viittaavaa sisältöä. Mutta käsitteen epämääräisyys on tietenkin juuri se seikka, jolle Christerinkin luettelemat mielensively- ja terveyskonsultit bisneksensä rakentavat (erotan sieltä myös höppänät emeritukset, sekavat sosiaalitieteilijät jne.).

  Tykkää

 5. Kolumnisti kirjoitti:

  Jos kaksi ihmistä ovat samaa mieltä, toinen on tarpeeton! Erimielisyys on hedelmällistä, sillä se luo uusia mahdollisuuksia.
  …………………………………………………….
  Tämähän ei pidä yhtään paikkaansa Puskaan ja Fâgelholmiin?

  a) Joko Puska on tarpeeton tai sitten Fâgelholm?

  Viikonlopun Ilta-Sanomissa on artikkelit “Mikä voissa on vikana?” ja “4x eri totuus rasvasta”. Artikkeleissa ravitsemusasiantuntijoina pidetyt Pekka Puska ja Mikael Fogelholm kertovat näkemyksiään terveellisestä ravinnosta. Puskan ja Fogelholmin väitteet ovat osin virheellisiä, tutkitun tiedon vastaisia…
  http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2011/10/16/pekka-puska-mikael-fogelholm-virheellista-tietoa/

  PS. Laiffia kirjoitti: Aseveljet Puska ja Fogelholm ovat päättäneet pitää asiassa Mannerheiminlinjan vaikka kuulaa ropisee niskaan joka puolelta. “Vaikka viimeiseen mieheen, periksi ei anneta, perkele! Meillä on sentään vielä lehdistö näpeissä!

  Olisiko niin, että heillä on vain hyvä itsetunto,mutta ei tippaakaan tiedettä sen tueksi?

  Tykkää

 6. Hyva Christer,

  Me ollaan jotenkin tallaisia saarekkaita oman egomme harhassa, mutta tiukan paikan tullen ego ei enaa jeesaa vaikka kuinka itsetuntoa yrittaisi petrata erilaisilla keinoilla ja menetelmilla.

  Ego kun alkaa ”sulaa”, myos mielen luomat ajatukset alkavat virrata ilman etta enaa kovin helposti takerrumme niihin, ja meista tulee ajatusten isantia, eika painvastoin.

  Itsetuntoa parantaaksemme me usein pyrimme uimaan elaman vastavirtaan todistaaksemme olevamme itsetunnossamme vahvoja, ja meilta puuttuu rohkeus antaa vain elaman virran ohjata myotavirtaan.

  Ei tarvitse tehda mitaan, me kaikki olemme samasta rakkauden lahteesta. Ei tarvitse tehda mitaan, vain rentoutua nauttimaan elaman virratessa kanssamme.

  Systeri kuoli keuhkosyopaan viime syksyna, ja oli tarkoitus tavata sinut… mutta mutta… tuo aika systerin kanssa oli yllatys yllatys, kun pysahdyimme kuuntelemaan toisiamme ja itsemme, mahtavaa aikaa.

  Me olemme inhimillisia olentoja, ja olihan systerilla kipuja eika han karsimyksiltakaan valttynyt. Karsimyksen ytimeen menimme systerin kanssa, ja havaitsimme etta karsimyksen perusolemus on ehdollistettua.

  Me ehdollistamme elamalle sen, mita sen pitaisi meidan kohdallamme olla vaan eihan se koskaan niin mene vaan ollaksemme yhta elaman kanssa riittaa kun antaudumme sille. Ei tarvitse tehda mitaan… ja (hyva) itsetunto seuraa luontaiseksi ilman pyrkimysta.

  Me elamme maailmassa missa rakkaus hyvaksytaan usein ehdollistettuna, tehdaan varmuudeksi avioehtosopimus elaman kanssa tai hankitaan henkivakuutus jos elaman kanssa kaykin huonosti.

  Ihmiset elavat huonon itsetuntonsa kanssa pelaten, ei rakastaen. He eivat ole oivaltaneet, etta ei elaman kanssa voi koskaan kayda huonosti, elama on aina ja vain tassa ja nyt… joka hetki ainutlaatuista.

  Rakasta, se on hyvan itsetunnon salaisuus.

  Tykkää

 7. Puskalla on hyvä itsetunto. Männäviikolla YLE:n Puoli seitsemän -ohjelmassa Puska selitti, että’ Pohjois-Karjala rojekti oli mainio. Kovaa työtä tekivät. Pohjoiskarjalaiset olivat laittaneet hurjasti voita margariinileipien päälle. Puska tosin puhui ohi suunsa: nämä karjalaiset olivat syöneet helposti yli kymmenen leipää päivässä. Eikös siitä kerry kaloria ja hiilaria?

  http://areena.yle.fi/tv/2127304#/play

  Leipähommat alkaa ajassa 12.30

  Syy olikin holtittomassa leivän syömisessä – miten lie oli Kuopiossa.

  Puskalla on hyvä itsetunto, kun pokkana tulee kehumaan, että olivat saaneet rasvan käytön vähenemään – sen unohti mainita, että olivat saaneet leivän syönnin vähenemään – esikarpparit?

  Tykkää

 8. No joo margariini ehkäpä oli tärkeää saada vähennettyä ihmisten energiansaantia -> riittää 6-9 palaa ja 150 g:n päiväannoksen sijaan rasvaa 30-40 grammaa, tai no mitä se sipaisu sitten on 10-20 grammaa yhteensä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s