Systeemissä vikaa?

Diabeetikkoja kasvaa kuin sieniä sateella. Eikö mitään voida tehdä? Onko tyypin 2 diabeetikko tuomittu elinikäiseen vankeuteen sairaassa kropassaan? Onko tuo ortopedi Antti Heikkilä ihan kahjo tyyppi? Toimiiko karppaus diabeetikolle? Haluaako Diabetesliitto tuhota terveytesi? Mikä on funktionaalisen lääketieteen vastaus diabeetikolle?

Creative Commons Gangrene Foot
Creative Commons Gangrene Foot

.

.

Näihin kysymyksiin yritän vastata. Vastaan kysymyksiin todellisen potilastapauksen muodossa. Lähes kaikki nimet on muutettu. Tässä tarinassa on onnellinen loppu. Kaikki voivat lukea tämän tarinan. Myös Heikkilän opetuslapset.

”Diabetes on ihan perseestä!” toteaa Kari X Kattila saapuessaan järkilääkäri Jäbä Jääräpään vastaanotolle.

”Voin olla kanssasi ihan samaa mieltä. Jos saisin valita jonkun sairauden johon en itse haluaisi sairastua, aika vahva kandidaatti on kakkostyypin diabetes.” Jäbä vastasi.

Sitten Jäbä kertoi Karille miten kakkosdiabeteksen (”aikuistyypin” diabetes jota Suomessa esiintyy katastrofaalisen paljon) vääjäämättömän terveyttä nakertavan kulun voi muuttaa. Kari otti mukavan asennon ruskeassa upottavassa nahkasohvassa ja pisti korvat hörölle.

Jäbä kertoi miten 48-vuotias Kari Kattila oli pari vuotta sitten arvauskeskuslääkäri Iiris Lääkemies-Poppaselta saanut perin tylyn tuomion: ”Sinulla on diabetes. Ota ensin näitä pillereitä, jotka pitävät haimasi elossa jotenkuten, ryhdy laihduttamaan, liikkumaan enemmän ja vähän edes katsomaan mitä sapuskaa pistät suusta sisään. Tässä sinulle Diabetesliiton ohjekirjanen. Liitto kouluttaa ja antaa tukea diabetekseen sairastuneille. Sitten kun tilanne pahenee saat käyttää insuliinia ja elät sen varassa suhteellisen hyvän elämän. Saat syödä ihan samalla tavalla kuin kaikki muutkin. Sairaudesta et pääse eroon. Lääkkeillä ja insuliinilla sairautesi pysyy hallinnassa. Kela korvaa!”

”Juuri noin se meni!” päästi Kari ilmoille ja jatkoi: ”Olen kerta kaikkiaan kyllästynyt tähän insuliinin piikittämiseen, jatkuvaan lihomiseen ja voimattomuuden tunteeseen. Eikö mitään muuta ole tehtävissä? Eikö se Heikkilä paranna diabetesta ruokavaliolla?”

Jäbä tunsi Heikkilän metodit ja piti niitä ihan hyvinä, mutta toki niissä on valtavasti ylilyönnin mahdollisuutta. Diabetesliiton touhut Jäbä tuomitsi ehdottomasti. Jäbä pyysi kuuntelemaan erityisen tarkkaan tätä ohjeistusta, ehkä lukijakunnankin pitäisi. Annetaan Jäbän selittää miten saadaan vikaan menneet syteemit diabeteksen hoidossa taas toimimaan.

Kakkostyypin diabetes ei ole mikään kuritushuonetuomio. Sen kanssa pitää oppia elämään oikealla tavalla. Koska Karin haimassa vielä on vähän eloa, otetaan siitä tilanteesta kaikki hyöty irti. Metformiini voi olla ihan fiksu juttu, mutta ihan liian varhaisessa vaiheessa on aloitettu insuliinin piikitys.

Kropan hiljaa kytevä tulehdus on saatava aisoihin. Tarvitset ruokaremontin. Tästä lähtien syöt anti-inflammatorista ruokaa. Värikkäitä kasviksia, marjoja, aitoa ruokaa, et enää koske margariiniin vaan käytät ihan vähän voita. Kalaa voit syödä monipuolisesti vaikka joka päivä. Se on erityisen terveellistä. Elinehtoisen tärkeänä pidän sitä, että otat säännöllisesti D-vitamiinia kesät ja talvet, sillä sen alhaisen määrän on todettu olevan yhteydessä diabetekseen.

Valkoinen sokeri, viljavalmisteet ja tärkkelystä sisältävät ruoka-aineet on karsittava ruokavaliostasi. Ihan äskettäin tuli tieto siitä, että se mikä meidät sairastuttaa ei ole rasva, vaan nopesti imeytyvä hiilihydraattimössö. Vaatii kurinalaisuutta luopua noista makeista tuotteista, mutta kroppa palkitsee sinut lopulta.

Paljon olisi ollut pelastettavissa, jos Lääkemies-Poppanen olisi kysynyt itseltään ja sinulta mikä systeemissä on vikana kun olet saanut diabeteksen? Tämä on se olennainen kysymys. Ja vastaus siihen on vastakysymys: Miten saadaan vikaan mennyt systeemi taas kuntoon?

Tästä tavasta ajatella systeemin kannalta parasta mahdollista ratkaisua potilaalle on lääketieteessä kirjoitettu jonkin verran, mutta rivilääkärit eivät niitä funktionaalisen lääketieteen juttuja lue. Vanhat jäärät ja valitettavan moni vastavalmistunut kandi on niin täynnä lääketehtaitten ideologioita, että jättävät suosiolla tällaiset valtavirrasta poikkeavat jutut pois ajatusmaailmastaan. Miksi yrittää tuputtaa potilaalle vaivalloista tapaa hoitaa sairauttaan kun on käteviä lääkkeitä käytettävissä? Sitähän potilaskin haluaa. Kätevän ratkaisun ongelmaansa. Pillerin joka sairauteen. Sitä vartenhan lääketeollisuus on olemassa? Näinkö ajatellaan? Onko systeemin hoitaminen kuntoon vaivalloista? Ei tietenkään!

OK, kerrataan toistaiseksi oppimamme: Säilytetään toistaiseksi hoidossa mukana se metformiini. Voi olla, että siitäkin voidaan luopua, mutta sitä on vaikea ennustaa. Ehdottomasti sinun on päästävä eroon tuosta insuliinin piikittämisestä. Yritetään sitä temppua vähentämällä rajusti nopeita hiilihydraattejasi ja panostamalla anti-inflammatoriseen ruokaan sekä otat D-vitamiinia. Tulet huomaamaan, että olo paranee ja kaiken lisäksi laihdut! Saat taas ehkä liikuntakipinän takaisin ja kroppa kiittää!

Jatketaan tämän terveyteen vievän tien kulkemista eteenpäin. Walter Willett Harvardin yliopistosta on näyttänyt toteen, että 91 prosentille niistä joilla on kakkostyypin diabetes, voidaan saada terveys takaisin. Se vaatii asennoitumista ihan uudella tavalla kroppasi systeemien kunnostamiseen: ruokavaliomuutoksilla ja elämäntapamuutoksilla.

Nyt tiedät mitkä ne tarvittavat ruokavaliomuutokset ovat. Hanki vaikka ne Heikkilän kirjat, käy Christer Sundqvistin luennoilla tai lue netistä Matti Tolosen kirjoituksia. Pääasia, että teet jotakin ruokavaliollesi! Entä sitten ne elämäntapamuutokset?

Joo, sinun on lopetettava tuo stressaaminen. Käy rentouttavassa jumpassa, hanki lisää tietoa kaikista mahdollisista rentouttavista tekniikoista, sillä tämä on olennainen tekijä parantumisessasi. Heikkiläkin saisi tätä korostaa enemmän. Sinun on nukuttava paremmin sekä laadullisesti että määrällisesti. Mahdollisesti sinun on oman terveytesi nimissä vähennettävä työntekoa ja panostettava laadukkaaseen vapaa-aikaan. Sinun on vältettävä kaikkea sellaista toimintaa elämässäsi, joka nakertaa terveyttäsi.

”Miksi kukaan ei ole kertonut minulle tätä? Onko systeemissä vikaa?” Kari X Kattila sanoi lopuksi ja hän sai havaita lääkäri Jäbä Jääräpään leveän hymyn.

Kolmen vuoden kuluttua Kari tapasi sattumalta Jäbän Esplanadinpuistossa. Olipa Kari muuttunut! Täynnä elinvoimaa ja terveyttä! Karilla on mahdollisuus selättää moneksi, moneksi vuodeksi nurkan takana väijyvä pelottava sairaus nimeltään diabetes. Jos sinulla on tyypin 2 diabetes (tyypin 1 diabeteksen kulkua ei voi muuttaa), pitäisikö sinun kokeilla systeemin muutosta?

55 kommenttia artikkeliin ”Systeemissä vikaa?

 1. ”Onko näillä Syänliiton ponsoroimilla virkalääkäreillä mitään virkavastuuta, kun jatkuvasti antavat vääriä hoito-ohjeita.”

  Ei ole, koska tämä surullisen kuuluisa roskakasa Sydänliitto on yksityinen järjestö, joten sen liepelillä heiluvat puoskarit eivät ole virkamiehiä.

  Tykkää

 2. Tolonen: ”jossa suositellaan vhh-ruokavaliota diabeetikoille.”

  Diabeetikoille sitä ja diabeetikoille tätä.

  Joo, mutta normaali terve ihminen on eri asia.
  Emmehän me terveille suosittele insuliini ja sytostaattipiikkejäkään.. tai gluteenitonta ruokavaliota.

  Tykkää

 3. ”Normaali terve ihminen”

  Miten se määriteltäisiin ilman ympäristöä?

  ”Diabetesgeeni löytyi – hyödytti ennen, haittaa nykyään

  Monilla grönlantilaisilla on kaksi geenimuunnosta, jotka altistavat diabetekselle. Samasta geenistä on ollut kuitenkin vuosisatoja etua saaren asukkaille, kertoo ScienceNordic.

  Tutkijat ovat ihmetelleet, miten saarelaisilla voi olla yleinen geenivariaatio, joka altistaa sairaudelle. Vastaus liittynee grönlantilaisten ruokavalioon.

  Sukupolvien ajan saaren asukkaat ovat syöneet lähes pelkästään nisäkkäiden ja kalojen lihaa ja rasvaa. Hiilihydraatteja on kuulunut ruokavalioon vähän. Siksi hidas sokerin poistuminen elimistöstä on ollut hyödyksi saarelaisille, päättelee professori Torben Hansen. Nykyään ruokavalio on muuttunut, ja myös Grönlannissa syödään runsaasti sokereita.

  Tutkimuksesta saattaa olla hyötyä diabeetikoille. Koska geenimuunnoksen toiminta on selvillä, voidaan kehittää lääke, joka saa veressä olevan sokerin imeytymään soluihin. Tällainen lääke voisi parantaa sairauden tai estää sitä kehittymästä.”

  http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/tiede/diabetesgeeni+loytyi++hyodytti+ennen+haittaa+nykyaan/a1001099

  Tykkää

 4. Systeemissä todellakin vikaa. Millä saa yksoikein ajattelevan 2 tyypin diabetesta sairastavan ajattelemaan ja ymmärtämään ettei ne Metforem tai insuliinit paranna diabetesta vaan sen eteen on todellakin itse tehtävä töitä. Akkapuoliskona olen saanut kuulla että olen esteenä hänen paranemiselleen kun en anna hänen alkaa käyttämään insuliinia. On tuo lääkeuskovaisuus lujassa joidenkin kaalissa. Voisi olla halpompaa luovuttaa taistelu ja antaa hänen tapattaa itsensä niillä insuliineilla kun sitä niin hirveästi haluaa mutta en haluaisi että niin tyhmäksi heittääntyy ja uskoo kaiken paskan mitä virallinen taho suustaan päästää. Voiko joku viisas saada tyypin toisiin ajatuksiin vastaamalla tähän hätähuutoon. Olen valmis hankkimaan hänelle jonkun asiantuntevan lääkärin esim. Taija Somppi osaisi luultavasti hoitaa asian parhainpäin ja olisi tarpeeksi jämäkkä ohjeissaan. Tiedän että pitää tehdä muutakin kuin syödä ja maata vaikka ei kauheasti pysty liikkumaankaan Esim. sydämen vajaatoiminta, polvessa kalkkeumaa, keuhkoahtauma jota en usko, ristisekä välillä vintturallaan jne. Crister tietysti olisi paras vastaaja mutta kaikki käy.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s