Lähikaupasta lämmintä leipää Luxemburgista

Aloitteleva luontoaktivisti Anna Luomuperä oli päättänyt muuttaa ruokailutapojaan ekologisiksi. Niinpä Anna oranssiksi värjätyt hiukset hulmuten päätti mennä Helkaman Jopolla lähikauppaan ja lopettaa pussileivän syönnin. Kassilohesta Anna oli luopunut jo edellisenä päivänä. Onhan se aivan kamalaa pistää leipää muovipussiin. Siinä tuhoutuu Luomuperän mielestä koko maapallo, tai ainakin Annan oma maailmankuva.

Lähikaupan leipätiskin takana Annaa tervehti lähileipuri Sampo Isokaulin, joka heti kysyi että mitäs pussiin pannaan. Nyt ei panna patonkia muoviin, kertoi Anna, ja sanoi nimensä mukaisesti alkavansa nauttia asioista luomuna. Siinä säästyy uusiutumattomia luonnonvaroja.

Sampo ilahtui vastauksesta niin, että leipurin essu heilahti, ja kääri paistopisteessä ruskeaan paperiin Fazerin Talonpoikaisleipää ja Rustiikki-leipää. Toisella niistä oli oikein Sydänliiton Sydänmerkki, ja toinen on muuten vain huono valinta.

rustiikki

Anna oli kuitenkin otettu, ja pyöritteli kättään kirkuvan värisissä hiuksissaan, jotta kaikki varmasti huomaisivat ettei kädessä ollut sormusta. Sampo ojensi patukat Annan käteen ja sanoi että kassa kyllä tietää hinnat.

Jonossa Annan takana oli harmaapartainen ystäväni Birdie, joka naama kalpeana katsoi aloittelevan luontoaktivistin toimia. Rustiikki-patukka tulee Luxemburgista pakasteena Suomeen ja päätyy asiakkaan kasseihin parisen kuukautta leipomisen jälkeen. Kun pakastekuljetuksen sähkölaskut laskee yhteen niin siinä on pienen Afrikan maan energiankulutus läjässä ja luonnonsuojelusta ei ole tietoakaan. Sampon Keravalla tehty Metos-uuni käyttää sekin sähköä päivän aikana niin, että paikat pysyy lämpiminä pakkasellakin.

Sydänmerkki kuitenkin kauhistutti Birdien sydäntä vieläkin kirpaisevammin. Senhän myöntää sopivaa maksua vastaan Sydänliiton puolueeton asiantuntijaryhmä eli käytännössä Ursula Suolaton-Schwab ja Timo Statiini-Strandberg.

Punainen varoitusmerkki myönnetään tuotteille joissa on niin vähän jodia ja suolaa että syöjä saa kilpirauhasvaivoja, mutta vastaavasti niin paljon rypsiöljyä että syöjä saa sydänvaivoja. Tiger Heart Syndrome on liiasta monityydyttymättömien rasvahappojen popsimesta johtuva sydämen rasvoittuminen ja raidottuminen, siitä nimitys tiikerisydän. Pfizer onkin Sydänliiton yhteistyökumppani.

Timo Pyykkö ja Matti Uusitupa lanseerasivat sydänmerkin jo vuonna 2000, ja valehtelivat ihmisille, että ”Sydänmerkki auttaa ruokavalion muokkaamisessa terveellisemmäksi”.

Samana vuonna Sydänliitto ja Jussi Fibraatti-Huttunen kävivät oikein presidentti Tarja Halosen vastaanotolla ja varmistivat, että Pfizer saa valtiokoneiston täyden tuen. Myös työpaikkaruokailua alettiin ”Sydämellisesti hyvä” -aineistolla ohjata lääkärien työllisyyttä lisäävään suuntaan. Statiinikäyrät nousivat koilliseen kun suola poistui lounaasta.

sydänmerkki

Kun Sydänmerkin lanseerausvuonna kolesterolilääke-reseptejä kirjoitettiin vaivaiset 777 415 niin vuonna 2013 oli päästy jo reilusti yli kahteen miljoonaan reseptiin. Vielä huimempi tahti oli kuitenkin itse vaikuttavan lääkeaineen kilomäärissä. Pfizer-yhtiön lanseeraaman atorvastatiinin kulutettu kilomäärä oli yli 10-kertaistunut vaikka käyttäjien määrä oli alle 3-kertaistunut.

Myynnin jujuna onkin niin sanottu Kolesteroli-Kovasen luuppi. Koska statiinit heikentävät kilpirauhashormonien toimintaa ja alentunut kilpirauhashormonien toiminta taas nostaa kolesterolia, niin statiinien myynti luo itse oman kysyntänsä. Markkinatalous on sitten ihanaa.

Toisaalta turpaduunari itse suhtautuu Sydänmerkkiin samalla tavoin kuin Birdie, eli kiertää kaukaa niin kuin luonnossa punaiset merkit yleensä kannattaakin kiertää. Poikkeuksena värisääntöön ovat muutamat marjat ja hedelmät. Puolukat ovat kyllä hyviä, mutta tomaatin lektiinit voivat joillekin aiheuttaa verenkierto-ongelmia.

Lopulta Birdie kuitenkin kauhusta toivuttuaan pääsi itse ostamaan lähikaupastaan oikein suomalaisessa leipomossa leivottua limppua. Isänmaallisen miehen valinta oli tietenkin Mikkelissä leivottu Marskin Arinaleipä. Sitä ei ollut säilötty pakkasessa kun talvella on muutenkin niin kylmää. Marskin leivälle sitten aitoa voita ja Korpelan kinkkua Huittisista, niin eiköhän sitä kuuman keiton kanssa passaa muutama viipale syödä. Leivällä ei ole leikkimistä.

 

12 kommenttia artikkeliin ”Lähikaupasta lämmintä leipää Luxemburgista

 1. Rakas vaimoni oli ostanut juoksevaa ns.kasvisrasvaa luullen sitä salaatinkastikkeeksi koska pulloa koristi salaatin,tomaatin ym värikkät kuvat. Paistoin lättyjä eli lettuja ja kokeilin moista.Viihtyisän kulttuurikotimme keittiöön levisi vastenmielinen tuoksu ja lätyt maistui pahalta. Palasin Sata Maidon voihin . Ymmärrän että sodat ja muu kurjuus pakottaa käyttämään korvikkeita mutta miksi tänä päivänä pitää yritää tuhota terveys kaikenmaailman jäte transrasvoilla.

  Tykkää

 2. Mihin perustuu VRN:n kuidun saantisuositus viljasta? Maksimaaliseen leivän/viljan syömiseen vai mihin? Miksi suurimmassa osassa maapalloa ihmiset eivät kärsi ummetuksesta, eivät saa paksu- ja peräsuolen syöpää tai II-tyypin diabetesta, vaikka eivät edes tiedä, mitä ruis, täysjyvävehnä, kaura ja ohra ovat? Mutta meitä täällä pelotellaan, että jos ei syö 6-9 annosta täysjyvää joka päivä, niin noutaja saapuu takapuolisyövän, ravintoaineiden puutosten aiheuttamien sairauksien ja vaikka minkä taudin takia. Lisäksi moni kärsii ummetuksesta juurikin viljojen kuitujen takia. Eli jos sinulla on ummetusta, niin kokeile pari viikkoa syödä viljojen tilalla muita kasvikunnan tuotteita.

  Viljat (tutkitun tiedon mukaan täysjyvä on nopeasti imeytyvää hiilihydraattia kuten vaalea vehnäkin) ja sokerit nostavat verensokerin nopeasti, jolloin haima alkaa tuottaa runsaasti insuliinia. Liiallinen insuliini veressä laskee verensokerin liian alas ja liian nopeasti. Tällöin ihminen on taas nälkäinen ja haluaa syödä. Lisäksi liiallinen insuliini poistaa lähes kaiken sokerin verenkierrosta ja näin aivot jäävät ilman energiaa, jolloin ihminen väsyy. Insuliinitason pysyessä vakaana elimistö polttaa rasvaa ja aivot saavat energiaa. Viljat kannattaa korvata muilla kasvikunnan tuotteilla, joissa on vähemmän hiilihydraattia, jolloin insuliinitaso pysyy vakaana ja ihminen virkeänä. Viljat ovat myös huono kuitujen lähde. Energiatiheyden suhteen vihanneksissa, juureksissa, marjoissa, pavuissa, linsseissä, hedelmissä ja kasviksissa on kahdeksan kertaa enemmän kuituja kuin viljassa.

  Viljat ovat myös huono vitamiinien lähde. Tiedetään, että jauhamisen jälkeen 40% viljan vitamiineista häviää 24 tunnin kuluttua ja 3 päivän kuluttua vitamiineista on jäljellä enään 10%. Viljan jyvällä on hieno, monikerroksinen rakenne, jossa pitkittäis- ja poikittaiskuitujen vuorotellessa niissä on hapelta ja valolta helposti pilaantuvia rasvoja ja vitaaliaineiden hävikiltä suojaava vaikutus. Kokojyvävehnäjauhon köyhtyminen alkaa jauhamishetkellä. Kun alkio, jossa E-, A-, ja B-vitamiinit, proteiinit ja rasvat ovat, rikotaan, osan niistä pilaantuminen alkaa jo tunneissa. Valkojauho tehdään arvottomaksi jo valmistumishetkellä. Rasvaa sisältävää jauhoa ei voi pilaantumatta säilyttää huoneenlämmössä, joten teollisuus poistaa rasvan ja samalla kaiken muunkin terveellisen teollisessa prosessoinnissaan.

  http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

  Nykyaikaisen tieteen valossa, moni ymmärtää jo, että oli kysymyksessä sitten pöytäsokeri, hedelmän fruktoosi tai perunan tärkkelys, kaikki nämä aiheuttavat radikaalia verensokerin nousua. Kysymys on lähinnä määristä sen sijaan, että mistä sokeri on peräisin (huom! Tärkkelys=sokeri!). Eräs asiakkaani kertoin minulle omatoimisesta kokeilustaan; perunan syönnin jälkeen verensokeri nousi yhteentoista, hedelmän syönnin jälkeen yhdeksään ja kokojyväleivän jälkeen kymmeneen (verensokerin aterian jälkeinen yläraja on 8 mmol/l). Eikös nämä sitten ole juuri niitä ruokia, joita Suomen diabetesliitto suosittelee innokkaasti? Sokeria sokeriatautia sairastavalle. Miksi? Sitten on vielä ne diabeteslääkkeet, joita tuputetaan potilaille ehkäisevästi sen sijaan, että joku antaisi eväät oikeanlaisiin ruokailutottumuksiin ja elämäntapoihin. Koko hommassa ei ole mitään järkeä.

  http://ravintonurkka.fi/mihin-havisi-terve-jarjenkaytto/

  Tykkää

 3. Tosiaan kannattaa ostaa kaupasta lähileipomoiden leipiä. Saadaanpahan parannettua kotimaista taloutta. Niin ja sen ruisleivän ei tarvitse aina olla pehmeää, Voi olla, että muutaman päivän tekeytynyt ruisleipä kelpaa pakkiin paremmin kuin tuore leipä.

  Tykkää

 4. Dieetin valinta varmaan myös kertoo ihmisen trendikkyydestä. Pari vuotta sitten kaikki karppasivat mutta kuka enää tänään kehtaisi tunnustaa olevansa tämän vanhanaikaisen dieetin toteuttaja? Pellinki-dieetti on esimerkki ilmiöstä, jossa jokaisen itseoppineen ravintogurun tulee nimetä oma dieetti. Se muistuttaa tavanomaista vähähiilihydraattista dieettiä mutta on höystetty kotimaisilla ruoka-aineilla. Karppaukselle tyypillisesti siinä tulisi syödä runsaasti voita, oliiviöljyä ja kookosrasvaa. Dieetin kerrotaan auttavan korkeaan verenpaineeseen ja veren rasva-arvoihin, masennukseen, uniapneaan, kuorsaukseen, ihottumiin ja tulehduksiin. Pelkästään noiden parantuvien sairauksien sekalainen lista on tunnusmerkillistä perusteettomalle terveysväittämälle. Mitään tutkimuksia tämän dieetin terveysvaikutuksista ei ole esitetty.
  https://juhaniknuuti.wordpress.com/2015/01/13/dieetti-haussa/

  Ylläolevan professorin kannattaisi päivittää tietonsa…

  Tykkää

 5. Gluteiini on todettu vaikka miten monessa tutkimuksessa haitalliseksi. kaikki todelliset terveysasiantuntijat tietävät tämän ja suosittelevat sen mukaisesti.
  Haitta asteet vaihtelevat. Viljan aiheuttamista häiriöistä vain pieni osa on keliaakiaa. Useimmat hyötyvät selvästi terveemmästä vatsasta kun jättävät vehnän ja muut gluteeinia sisältävät tuotteet pois. Mielenkiintoista, että Fogelholm ei varoita ihmisiä juuri mistään teollisuuden metkuista vaikka yliprosessoiminen, ylisuolaaminen, lisäaineiden liiallinen käyttö ym pilaavat hyvää raaka-ainetta kun halutaan vain makua, pitkiä säilytysiakoja, mieluista väriä tai sitoa lisää ilmaista vetta tai ilmaa tuotteeseen.
  Yli puolella suomalaisistakin on tulehduksellisuutta suolistossa enemmän tai vähemmän. 10 %:lla niin paljon että olo on kurjaa ja suolistosyövän riski on lisääntynyt selvästi.
  Vatsan terveys on lähes täysin ruokavalioasia johon gluteiini ei totisesti kuulu.

  Tykkää

 6. Jaa walmasein,

  ylisuolaaminen, samaan aikaan kun THL:ää syytetään siitä, että pitäisi vähentää suolan käyttöä, niin yhtäkkiä kerrotkin että siellä suositellaan ylisuolaamista ?

  Tykkää

 7. Kuules walma,
  Me oikeasti VHH:laiset karpataan ihan hiljaa omissa oloissamme. Ei meidän tarvitse teille muille mitään todistaa. Ihan omalle kohdalle tulleet terveyshyödyt riittävät. Itse pääsin eroon kohonneesta verenpaineesta ja puoliso diabetesläääkkeistä. Että todistettu tai ei, meillä toimii…

  Tykkää

 8. Tosiaan kannattaa ostaa kaupasta lähileipomoiden leipiä. Saadaanpahan parannettua kotimaista taloutta
  ………………………………………………………………………………
  Ihmetellen,kannattaisiko miettiä tätä?

  Suomen myydyimmästä ruisleivästä tuli ruotsalainen
  http://www.ruokala.net/uutiset/suomen-myydyimmasta-ruisleivasta-tuli-ruotsalainen/1421305351040

  Ruottalaiset vie tuhkatkin pesästä ja Suomen talous sakkaa muutenkin…

  Tässä kuvassa näkyy Suomen hätä: http://www.uusisuomi.fi/raha/76634-tassa-kuvassa-nakyy-suomen-hata-kataisen-hallitus-kiristi-veroja

  …kun tähän vielä lisätään, että Suomessa on kohta miljoona diabeetikkoa, on katastrofi aika lähellä? Mistäs rahat hoitoon?
  Eikös jo joku sotaveteraani 90 v. odotellut koko yön päästäkseen hoitoon?

  Tykkää

 9. Walma kirjoittai: …kun tähän vielä lisätään, että Suomessa on kohta miljoona diabeetikkoa, on katastrofi aika lähellä? Mistäs rahat hoitoon?

  Toivotaan että tutkijät löytäsi toimivia keinoja….

  ”Vitamin A deficiency may be involved in type 2 diabetes

  The researchers found in mice models that a lack of vitamin A spurred the death of beta cells, stunting the production of insulin, which is tasked with metabolizing sugars that come from food. These findings, published Dec. 1 in The Journal of Biological Chemistry, may offer new clues into the cause of type 2 diabetes, which is characterized by insulin-resistance, and in advanced cases, inadequate numbers of insulin-producing beta cells.
  When the investigators removed vitamin A from the rodents’ diet, they found that the mice began to experience massive losses of beta cells, which resulted in drops in insulin and a big increase in blood glucose. The researchers then reintroduced vitamin A into the animals’ diet and found that the number of beta cells stabilized, insulin production was higher and that blood glucose returned to normal levels.”
  http://medicalxpress.com/news/2015-01-vitamin-deficiency-involved-diabetes.html

  Tykkää

 10. Jaa en tiennytkään, että kun puhutaan lähileipomoista niin lähileipomoiksi katsotaa esim Vaasanvaasan tai Fazer. Oiskohan nämä lähileipomot muita kuin walman tarkoittama pikemminkin niitä joita blogisti tarkoittaa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s