Jos ajat niin nuku!

Euroopan unitutkijat ovat jo pitkään olleet huolissaan autoilijoiden rattiin nukahtamisesta. Tänään ilmestyi tätä koskeva laaja selvitys unitutkijoiden kansainvälisessä julkaisussa Journal of Sleep Research.

kansi_1

Tietoja kerättiin 19 maassa kyselylomakkeiden avulla. Muiden asioiden lisäksi kyseltiin ajokokemuksista. Tulokset olivat häkellyttäviä: Rattiin nukahtaminen on varsinainen riesa joissakin maissa!

Keskimäärin peräti 17 prosenttia kyselyyn vastanneista (n=12 434) myönsi nukahtaneensa rattiin kahden viimeisen vuoden aikana!

Pelti ei sentään rytissyt jokaisen nukahtelun seurauksena. Noin 7 prosenttia ratissa nukahdelleista joutuivat liikenneonnettomuuteen, joista yli joka kymmenes vaati käynnin sairaalassa.

Yleisimmät syyt nukahteluun kesken ajon olivat edellisen yön valvominen ja huonolaatuinen uni yleensäkin.

Vaarallisin maa Euroopassa tämän asian suhteen on Hollanti. Seuraavana synkkyyslistalla oli Itävalta, Belgia, Portugal, Puola ja Ranska.

Parhaiten pysyttiin hereillä ratissa Kroatiassa, Sloveniassa ja Italiassa. Suomi on keskikastissa.

Tyypillisesti rattiin nukahti nuori mies, jolla oli runsaasti ajokokemusta. Hän oli päivisin väsynyt ja esiin pomppasi myös erityisenä miesten vaivana uniapnea.

Tutkijat ovat erittäin huolissaan tästä tilanteesta. Näin ei voi jatkua. Ponnisteluja ongelman ratkaisemiseksi on lisättävä ja valistuskampanjat on suunnattava riskiryhmille.

Gonçalves, M., Amici, R., Lucas, R., Åkerstedt, T., Cirignotta, F., Horne, J., Léger, D., Mcnicholas, W. T., Partinen, M., Téran‐Santos, J., Peigneux, P. and Grote, L. (2015), Sleepiness at the wheel across Europe: a survey of 19 countries. J Sleep Res. doi:10.1111/jsr.12267

Monien muiden lailla minullekin on käynyt niin, että suoralla tieosuudella vastaantuleva auto on hiljakseen valunut minun ajokaistalleni. Minut pelasti nokkakolarilta tuossa tilanteessa leveä piennaralue, mutta todella paljon huonommin olisi voinut käydä. Peruutuspeilistä näin, että auto käväisi piennaralueeni ulkopuolella, mutta ilmeisesti kuski oli tähän herännyt ja jatkoi matkaa oudon kurvailun jälkeen omalla kaistallaan. Suojelusenekeleitä oli matkassa.

Minulta ilmestyy parin viikon kuluttua kirja, jolla suomalaisia autetaan selättämään univaikeudet. Kirja on helppolukuinen ja lukuelämystä parantaa Peter Nybergin pirteä kuvitus kannessa ja sisäsivuilla. Kirjaa saa kirjakaupoista, mutta suosittelen kustantajan omaa nettikirjakauppaa hankintapaikaksi. Jos olet kaverini, ota minuun yhteyttä, niin saat alennuskoodin!

kansi_2

3 kommenttia artikkeliin ”Jos ajat niin nuku!

  1. Järkyttävintä tässä on että minä ja moni muu tuomitsemme rattijuopon muttei itseämme vaikka on yhtä vaarallista ajaa väsyneenä kuin humalassa. Edes koettu elämä ei anna viisautta .Yritys 1400 km yksillä silmillä laivarantaan .Onneksi olen vielä hengissä.

    Tykkää

  2. Aina ei auta hyvin nukkuminenkaan. Minä ressukka satun olemaan synnynnäisesti siestarytminen. Iltapäivällä silmä luppasee, jos ei ole jotain ratkireipasta tekemistä. Pikarentouksilla ja kahvilla olen pärjäillyt. Onneksi nyt eläkeläisenä saan asua täällä siestamaassa ja vaimo tykkää ajamisesta. Minä ajan aamuisin, koska hän on aamuuninen ja hän ajaa sitten iltapäivisin.

    Tykkää

  3. Minua myös nukuttaa usein ja kovasti. Silloin otan kuskin ajuriksi ja itse siirryn takapenkille torkkumaan. Tai sitten perun matkan, riskejä ei kannata ottaa. Autoilu eläkkeellä tai väsyneenä on aina riski, jota ei kannata ottaa. Sitä varten on taksit ja trollikat.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s