Raakaa touhua Amerikan maalta

Kokonaisvaltainen terveys: lepo ja uni – rentoutuminen – fyysinen ravinto – psyykkinen ravinto – liikunta – elämän haasteet

 

Sain tänään harvinaisessa haastattelussa tutustua kiireisen raakaravintogurun, Aajonus Vonderplanitz, ajatusmaailmaan. Hän on viikon mittaisella Suomen vierailulla.

 

 

 

Hotellihuoneessa säteilee

Tapaan Aajonuksen eräässä helsinkiläishotellissa. Hänellä on sähköpostien luku-urakka kesken, joten saan hetken aikaa odottaa haastatteluvuoroani.

Silmäilen huonetta ja seuraan Aajonuksen työskentelyä. Hän käyttää ulkoista näppäimistöä ja läppäri on yli metrin päässä. Viereisellä pöydällä on tyhjentyvä pullo raakamaitoa, puoli kennollista Laitilan raakoja kananmunia, suolatonta raakavoita, kookosrasvaa pienessä pussissa, tyhjä lähdevesipullo (Perrier), kasa terveyskirjoja, C-kasetti (!), taskulamppu ja jonkilainen mittari.

En muistanut kysyä C-kasetin merkitystä, mutta mittarille löytyi kiintoisa selitys: hotellihuoneessa säteili. Mittarilla luettiin sähkömagneettisen säteilyn määrä. Aajonus oli selvittänyt muutaman hotellihuoneen säteilytasot ja lopulta tyytynyt nykyiseen huoneeseensa. Varmuuden vuoksi hän siirsi työpöytänsä vähiten säteilevään kohtaan ja varoi pitämästä tietokonetta liian lähellä itseään. Olinkohan muistanut sulkea kännykkäni?

 

Ruokaa ei saa kuumentaa

Selvitettyäni mittarin mysteerin oli aika ryhtyä utelemaan millainen ruoka pitää meidät terveenä.

Pahimman virheen länsimainen ihminen tekee lämmittäessään ruokansa. Ruoan pitää olla raakaa.

Aajonus oli omilla vuosikymmeniä kestäneillä kokeiluillaan ja potilashavainnoillaan tullut siihen johtopäätökseen, että ainoastaan sellainen raakaravinto, jota ei ollut kuumennettu, säteilytetty tai teollisesti jalostettu, pitää meidät terveenä.

Ruoan kuumennus aiheuttaa myrkyllisiä muutoksia ruokaan ja muuttaa vitamiinit, mineraalit ja entsyymit sellaiseen muotoon, että niiden imeytyminen vaikeutuu huomattavasti. Omilla kokeillaan Aajonus oli selvittänyt, että kuumennettu ja teollisesti jalostettu ruoka pyrki köyhdyttämään elimistöämme. Omia vitamiini- ja entsyymivarastojamme käytetään korjaamaan kuumennetun ja tärvellyn ruoan aiheuttamia häiriötiloja elimistössämme.

 

Raakaa sen olla pitää

Aajonus suositteli terveystietoisia nauttimaan raakana juureksista puristettua mehua, mutta muuten hän ei oikein piitannut kasviksista eikä varsinkaan suositellut hedelmien syöntiä, sillä ihmisen suolisto on kovin huonosti kehittynyt sulattamaan kasviksia. Eläinrasvaa tuli nauttia runsaasti suolaamattoman raakavoin muodossa. Erinomaisen hyvä oli nauttia pastöroimatonta ja homogenoimatonta raakamaitoa joko sellaisenaan tai piimän muodossa.

Hyvälaatuisen luomulihan piti niinikään olla kypsentämätöntä, ääritapauksissa jopa useita viikkoja huoneenlämmössä muhinutta bakteeripitoista ns. ”huimalihaa” (high meat). Aajonus suositteli kuumentamatonta luomuhunajaa. Erityisen ihastunut Aajonus oli raakoihin kananmuniin.

 

Bakteerit ovat ystäviämme!

Tuuheat hiukseni nousivat pystyyn viimeistään siinä vaiheessa kun tuli puheeksi raa’assa ravinnossa olevat bakteerit. Käytin vahingossa sanaa ”patogeeninen” bakteerien suhteen. Aajonuksen mukaan ei ole olemassa haitallisia bakteereja! Kaikki bakteerit ovat meille terveellisiä.

Ihmisillä ja varsinkin koululääketieteen edustajilla on Aajonuksen mielestä kova bakteerikammo. Bakteereja pelätään siinä määrin, että luonnollisen raakaravinnon hankinta tulee vaikeaksi.

Jopa sellaiset bakteerit, jotka tuhoavat kudoksiamme, ovat meille hyödyllisiä! Aajonuksen mukaan myrkkyjen ja syöpäkasvainten täyttämät kudokset eivät uudistu elimistössämme ilman näitä tärkeitä soluja ja kudoksia tuhoavia bakteereja.

 

Syöpä voidaan parantaa raakaravinnolla

Aajonukseen tulee eloa kun pyydän häntä kertomaan ravitsemushoidoista. Hän kertoo omasta tapauksestaan ja muutamasta potilaastaan.

Syöpä on elimistön kyvyttömyyttä päästä eroon kuolleista ja myrkyllisistä soluista. Kuolleet syöpäsolut kasaantuvat tiettyihin paikkoihin elimistössämme. Nämä kasvaimet voidaan hajottaa ja ihmisen terveys palauttaa nauttimalla runsaasti bakteeripitoista raakaravintoa. Bakteerit, eräät loiset ja muutamat sienet omaavat kykyjä puhdistaa kuolleita ja myrkyllisiä soluja sekä palauttaa vähitellen ennalleen elinvoimaisten solujen ja kudosten toimintakyky.

Raakaa rasvaa syömällä voidaan puhdistaa viimeiset rippeet syövän tuhoista. Aajonus puhui siitä miten tärkeää oli saavuttaa riittävän korkea (!) kolesterolitaso.

Kuumentamatonta hunajaa tarvittiin suuria määriä neutraloimaan tuhovaikutukset.

 

Keittosuola on myrkkyä

Otin puheeksi suomalaisten korkean verenpaineen ja runsaan suolan syönnin. Aajonus piti mahdollisena, että suomalaiset syövät vääränlaista suolaa ja liian paljon sitä. Teollisesti valmistettua natriumkloridia hän piti suoranaisena myrkkynä ja suositteli sen sijaan suolan välttämistä kokonaan.

 

Paleoruokavalio on pelkkää fantasiaa

Suomessakin niin suosittu paleoruokavalio, eli kivikautinen dieetti, sai Aajonukselta yllättävän jyrkän tuomion. Hän piti touhua mitättömänä hurskasteluna. Ei ole mitään tarkkoja tietoja siitä mitä ihmiset todellisuudessa söivät kivikaudella. Fantasiat päästetään valloilleen ja sitten kehotetaan ihmisiä noudattamaan kaikenlaisia dieettiohjeita.

Ihmisen kykenemättömyys sulattaa kasviksia on pakottanut ihmisen etsimään raakaravintolähteitä eläinkunnan puolelta. Kasviperäisen ravinnon sulattaminen suolistossamme on niin tehotonta, ettei kivikaudella elänyt marjoja, kasviksia ja satunnaisia hedelmiä nauttinut ihminen ole voinut selvitä hengissä.

 

Ravintolisäbisnes on huijausta

Aajonus otti yllättäen puheeksi kukoistavan ravintolisäkaupan. Hän näki siinä paljon moitittavaa. Ainoastaan kuumentamattomassa ravinnossa on suojaravintoaineita elimistömme tarvitsemassa muodossa. Kun ravintolisiä valmistetaan, silloin suojaravintoaineet tai muut bisnestä kartuttavat kemikaalit, eristetään luonnollisesta ympäristöstään erilaisilla liuottimilla. Usko ravintolisien hyödyllisyyteen on niin vahvaa kiitos kattavan markkinointikoneiston, että useimmat ihmiset ajattelemattomuuttaan ajautuvat käyttämään ravintolisiä ihan turhaan.

 

Lisätietoja

Kirjastoista ja kirjakaupoista löytyy tutustumisen arvoisia teoksia Suomen kielellä.

Aajonus Vonderplanitz. Terveen elämän reseptit. Atar, Helsinki, 2009

Aajonus Vonderplanitz. Tahdomme elää terveinä – Primal-ruokavalio. Atar, Helsinki, 2011

Christer Sundqvist. PaRas ruokavalio – luonnolliset rasvat kunniaan. Atar, Helsinki, 2011

 

Internetistä löytyy mielenkiintoista luettavaa ja katseltavaa enimmäkseen englannin kielellä.

Aajonus Vonderplanitzin viralliset kotisivut. http://www.wewant2live.com/

Muutama video: http://www.youtube.com/watch?v=xxvszzgYRjU ; http://www.youtube.com/watch?v=mVP9HqV8yoY ; http://www.youtube.com/watch?v=2uaHiY9jqrw

 

 

8 kommenttia artikkeliin ”Raakaa touhua Amerikan maalta

 1. Moi,

  Lähetä se anjovis tänne niin syötän sille vähän terveellistä kotiruokaa ja juotan pari korillista hyvää kaljaa. Eiköhän ala peräsuoli toimia muutaman päivän jälkeen?

  Tykkää

 2. Tuota, ja mikähän oli kirjoittajan näkemys tästä raakatouhusta? Vai onko sitä?

  Christer vastaa: Parahin Laphilainen, pidän Aajonuksen mielipiteitä raakaravinnosta tosi radikaaleina. Varsinkin pitkään muhineen, bakteeripitoisen raa’an lihan (huimalihan) syönti on aika kaukana valtavirran näkemyksistä. Vaikea mennä täysin tuomitsemaan hänen tapaansa hoitaa sekä omaa että toisten terveyttä. En epäile hänen vilpittömyyttään. Näin omin silmin, että 65-vuotias mies näyttää terveeltä. Kovin yksilöllisiä tällaisten ”eksoottisten” ruokavalioiden vaikutukset ovat. Kannattaa tutustua kaverin kirjoituksiin perusteellisemmin.

  Tykkää

 3. Korkeintaan kasvikunnan tuotteita voin syödä kypsentämättömänä! Ihan sama vaikka leikkais kymmenen vuotta mun elämästä niin kyllä liha pitää paistaa kunnolla!

  Christer vastaa: Minäkin paistan lihani!

  Tykkää

 4. Olin Aajonuksen kahdella luennolla Kuortaneella. Hänen kirjansa(jonka luin jo v.2009), asiansa ja persoonansa vaikutti ja vakuutti. Olen syönyt nyt kolmatta viikkoa raakaravintoa ja muutos oli yllättävän helppo. Eniten ihmettelen, ettei ole ollut lainkaan ongelmia ruoansulatuksen suhteen. Se toimii itseasiassa vieläkin paremmin. Jos olen välillä syönyt leipää, suolen toiminta on hidastunut huomattavasti. Asiaa auttaa varmasti se, että en käytä lääkkeitä lainkaan, olen syönyt kasvisvoittoista luomuruokaa ja välttänyt lisäaineita ja kemikaaleja ja juonut lähdevettä. On ihanaa syödä selkeitä, raikkaita ja luonnollisia makuja. Raakamaito ja -kananmunat ovat tuttuja jo ennestään eikä niiden nauttimisesta ole tullut koskaan mitään ongelmia. Tietysti on tärkeää, että ravinto on luomua. Lopetin myös lisäravinteiden käytön. Olo on energisempi kuin aikoihin! On niin helppo arvostella asiaa, josta ei tiedä mitään eikä ole edes kokeillut. Bakteeriteoria on kaatunut ryminällä itseni kohdalla.

  Tykkää

 5. ”On niin helppo arvostella asiaa, josta ei tiedä mitään eikä ole edes kokeillut.”

  Etenkin sikäli kun Aajonuksen väitteet ovat pitkälti silkkaa puppua, uskomustiedettä. Ajatus esim. kolibakteerin ”terveellisyydestä” on suorastaan vaarallinen, joten kehottaisin kyllä ihmisiä jättämään tämän kaverin mielipiteet oman onnensa nojaan.

  ”Bakteeriteoria on kaatunut ryminällä itseni kohdalla.”

  Kyseessähän ei ole teoria, vaan havaittu tosiasia. Monet bakteerit OVAT taudinaiheuttajia.

  Tykkää

 6. Ensin Terveen elämän reseptit kirjan jutut tuntuivat yhtä huimilta, kuin huimalihakin, mutta ajatellaan vaikka luonnonkansojen elämäntapaa ja lappalaistenkin kuivattu liha ja kala, myös eskimoiden raakaliha ja terveytensä. Se kun länsimainen ”sivistys” on sitten rappeuttanut näiden ihmisten terveyden.Uskon näissä A.V:n aatteissa olevan paljonkin fiksua. Nykyinen kaupallisuus lääke – ja ravintobisneksessä on pitkälle suuryhtiöiden rikastumistavoite, ei kansalaisten hyvinvointi.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s